Factsheet gemeente Westland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Factsheet gemeente Westland"

Transcriptie

1 In deze factsheet wordt ingegaan op verschillende indicatoren voor het aantal jeugdigen uit uw gemeente dat in de afgelopen jaren gebruik heeft gemaakt van ondersteuning en zorg voor jeugd. Dit wordt per sector in de ondersteuning en zorg voor jeugd besproken. Het betreft een indicatie aangezien de gegevens uit verschillende databestanden zijn onttrokken. Afhankelijk van de kwaliteit van deze bestanden is dit met meer of minder zekerheden omgeven. De in de factsheet genoemde aantallen kunnen daarom worden gezien als een indicatie van de orde van grootte. Per indicator wordt de gebruikte definitie gegeven. U wordt aangeraden deze goed tot u te nemen. Door het gebruik van verschillende (nu beschikbare) databestanden worden verschillende definities gebruikt. Zo bestaan verschillende databestanden uit gebruikerscijfers, maar bevatten andere databestanden instroomcijfers of standcijfers. Hierdoor zijn de cijfers tussen de sectoren onderling niet optelbaar of 1:1 vergelijkbaar. Als in de tabel het aantal wordt aangegeven met de tekst 10 of minder betekent dit dat minder dan 10 kinderen uit uw gemeente gebruik maakten van die ondersteuning en zorg. Dit is in navolging van de methode van het Centraal Bureau voor de Statistiek gedaan om de privacy van betrokkenen te waarborgen. Leeswijzer Hieronder volgt per vorm van ondersteuning en zorg een bespreking. Begonnen wordt echter met het aantal 0 t/m 17 jarigen, 0 t/m 22 jaar en het totaal aantal inwoners in uw gemeente op januari 2008, 2009, Deze jaartallen en leeftijdsgrenzen worden namelijk ook verderop in de factsheet gebruikt en bieden zo referentiemateriaal. Ook voor de discussie over op welk schaalniveau de ondersteuning en zorg moet worden georganiseerd. Aantal inwoners uitgesplitst naar leeftijden Aantal 0 t/m 17 jarigen Aantal 0 t/m 22 jarigen Totaal aantal inwoners Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek (bewerking Sociaal en Cultureel Planbureau)

2 Indicatoren voor provinciaal gefinancierd jeugdzorg zorgaanbod Aantal 0- t/m 17 jarigen dat een nieuwe indicatie voor geïndiceerde, provinciaal gefinancierde jeugdzorg heeft ontvangen van bureau jeugdzorg Bron: Verwey Jonker Instituut Provinciaal gefinancierde, geïndiceerde jeugdzorg is toegankelijk na indicatie door bureau jeugdzorg. Bureau jeugdzorg kan indiceren voor verschillende vormen van ondersteuning en zorg voor jeugdigen. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld ambulante zorg, pleegzorg, dagbehandeling en residentiële zorg. Deze cijfers betreffen de vraag en niet per se het gebruik: niet iedereen met een geldige indicatie maakt gebruik van jeugdzorg. De dataset van Verwey-Jonker kent de indicator Aantal 0 t/m 17 jarigen dat een indicatie tot hulp heeft ontvangen van het bureau jeugdzorg. Voor deze indicator wordt voor elk jaar geteld voor hoeveel jongeren een (of meerdere) indicatiebesluit(en) is (zijn) genomen. Het maakt daarbij niet uit of het om een eerste indicatiebesluit of een herindicatiebesluit gaat. Als voor een jongere meerdere keren in een jaar een besluit is genomen telt deze één keer mee. Als in een kalenderjaar geen besluit t.a.v. de jongere is genomen, maar hij ontvangt (op grond van een eerder genomen indicatiebesluit dat nog geldig is) wel zorg, dan telt deze jongere niet mee in bovenstaande cijfers. Er zijn jeugdigen die een indicatiebesluit(en) ontvangen, waarvan de duur langer is dan een jaar en die op basis daarvan langere tijd provinciaal geïndiceerde zorg ontvangen. Deze jeugdigen zijn niet zichtbaar in bovenstaande aantallen als vóór 2008 een (her)indicatiebesluit is genomen en in 2008 en 2009 niet meer. Het cijfer is verder inclusief PGB voor jeugd-ggz uit de AWBZ voor zover het bij de uitvraag van het Verweij Jonker Instituut aanwezig was in het Informatiesysteem Jeugdzorg (IJ) dat bureaus jeugdzorg gebruiken. Hoe vaak dit bij welke gemeenten in de dataset van Verweij voorkomt is niet bekend. Indien het niet geregistreerd werd in IJ, maar in een ander systeem, is het daarom niet meegenomen in de cijfers. Provincies beschikken op basis van de regeling beleidsinformatie jeugdzorg over per gemeente uitgesplitste cijfers over 2009 en 2010 voor de geïndiceerde jeugdzorg (niet uitgesplitst naar zorgvormen), het AMK en de jeugdbescherming en jeugdreclassering. Voor zover deze niet door provincies reeds worden gedeeld met gemeenten, wordt gemeenten geadviseerd hierover contact op te nemen met hun provincie.

3 Indicatoren voor Advies- en Meldpunt Kindermishandeling Aantal 0- t/m 17-jarigen waarvoor een onderzoek bij het AMK is gestart Bron: Verwey Jonker Instituut Voor het AMK is het aantal 0 t/m 17-jarigen waarvoor een onderzoek bij het AMK is gestart uitgesplitst naar gemeenten van herkomst bekend op basis van het onderzoek Kinderen in Tel van het Verwey Jonker instituut. Doordat een onderzoek op meerdere kinderen betrekking kan hebben is het aantal kinderen hoger dan het aantal gestarte onderzoeken in dat jaar. De kinderen waarvoor het AMK alleen een consult of advies geeft zijn niet meegenomen in de aantallen. Van de kinderen waarvoor alleen advies of consult wordt gevraagd is vaak ook geen adres bekend en daarom een uitsplitsing naar gemeente van herkomst onmogelijk. De kinderen waarvoor een onderzoek is gestart betreffen alleen die meldingen voor onderzoek waarbij een aantal gegevens over het kind zijn opgenomen in de registratie van het AMK zoals naam, adres, geslacht en leeftijd.

4 Indicatoren voor Jeugdbescherming Aantal 0- t/m 17-jarigen met nieuwe Jeugdbeschermingsmaatregel Bron: Verwey Jonker Instituut Voor de jeugdbescherming is het aantal 0- t/m 17-jarigen met een nieuwe Jeugdbeschermingsmaatregel bekend op basis van het jaarlijkse onderzoek van het Verwey Jonker Instituut voor Kinderen in Tel. Het betreft het aantal kinderen dat een nieuwe Jeugdbeschermingsmaatregel in het betreffende jaar krijgt opgelegd. Dit in tegenstelling tot het 12-maandgemiddelde op peildatum wat gebruikelijker is in de sector; daarin wordt namelijk ook rekening gehouden met het gegeven dat een maatregel enkele jaren kan duren. Omdat het om de instroom in een jaar gaat en een jongere veelal enkele jaren begeleiding krijgt in het justitieel kader geeft dat beperkt inzicht in de 'werkbelasting'. De voogdij duurt bijvoorbeeld gemiddeld 5,5 jaar. Een jongere zou je dan ook 5,5 jaar elk jaar weer opnieuw moeten tellen in plaats van 1 keer als hij instroomt. Een ondertoezichtstelling (OTS) duurt gemiddeld 3 jaar. Belangrijk daarbij is te constateren dat het hier om gemiddelden gaat voor heel Nederland. Tussen regio s kunnen aanzienlijke verschillen bestaan in de duur van een maatregel. Dit is bijvoorbeeld het gevolg van de zwaarte van de problematiek. De cijfers die Verweij Jonker levert over de instroom de jeugdbescherming zijn lager dan de cijfers die bekend zijn bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie (die zij verkrijgt op basis van de regeling beleidsinformatie). In beide gevallen wordt een afwijkende definitie gebruikt voor instroom van cliënten. Als gevolg van de verschillende definities zijn de verschillen niet traceerbaar. Indicatoren voor Jeugdreclassering Voor de jeugdreclassering is op dit moment geen landelijk databestand met uitsplitsingen naar gemeente van herkomst beschikbaar. De zorg is momenteel op provinciaal niveau georganiseerd. In het kader van de ontwikkeling van het verdeelmodel doen het SCP en Cebeon onder ander voor de jeugdreclassering nog onderzoek bij de instellingen voor jeugd- en opvoedhulp, de bureaus jeugdzorg en de landelijk werkende instellingen. Indicatoren voor JeugdzorgPlus Voor de JeugdzorgPlus is op dit moment geen landelijk databestand met uitsplitsingen naar gemeente van herkomst beschikbaar. De zorg is op dit moment immers naar zorggebieden of instellingen georganiseerd. Dit wordt meegenomen in het onderzoek van het SCP en Cebeon.

5 Indicatoren voor Jeugd-GGZ (in de Zorgverzekeringswet) 2009 Het aantal kinderen van 0 t/m 22 jaar dat in een jaar gebruik heeft gemaakt van de GGZ 1709 Waarvan: - eerstelijnspsychologische zorg een DBC zonder verblijf een DBC met verblijf 71 Bron: College voor Zorgverzekeringen en Vektis (bewerking door APE) Bij deze gebruikcijfers gaat het om jongeren die op enig moment in het jaar gebruik maakten van geneeskundige GGZ. Het aantal jongeren met een Diagnose Behandeling Combinatie (DBC) wordt geteld. Daarnaast wordt het aantal jongeren dat gebruik maakte van de eerstelijns GGZ geteld. Dus ook als een kind twee DBC's (met of zonder verblijf) heeft, dan telt hij in het totaalcijfer maar één keer mee. In de afzonderlijke categorieën (met verblijf / zonder verblijf) telt hij wel elke keer afzonderlijk mee. Daarom zal het totaalcijfer per gemeente in deze tabel meestal lager zijn dan de som der delen. De bronnen van de gegevens over de jeugd-ggz zijn het College voor Zorgverzekeringen en Vektis. De gegevens zijn onttrokken aan de administratie van de zorgverzekeraars. De cijfers geven een overzicht van het gebruik van de geneeskundige GGZ (het deel dat nu in de Zorgverzekeringswet zit. Dit in tegenstelling tot het GGZ-deel dat nu onder de AWBZ valt) door jongeren van 0 t/m 22 jaar op gemeenteniveau. De gegevens zijn uitsplitsbaar naar het aantal kinderen met eerstelijnspsychologische zorg, met een DBC zonder verblijf of, met een DBC met verblijf. De uitsplitsing van jongeren met DBC's met en zonder verblijf voor 2009 is gemaakt op basis van verhoudingen per groep in 2008 (Vektis). Er is gebruik gemaakt van cijfers uit 2009 omdat dit het laatste jaar is dat op dit moment hiervoor beschikbaar is. Gezien de overheveling van de GGZ van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet in 2008 is bekend dat de cijfers van Vektis minder goed geregistreerd zijn dan over Zodra 2010 per gemeenten bekend zijn, wordt bezien of dit tot een significante wijziging leidt op gemeentelijk niveau. Dit wordt in ieder geval meegenomen in het verdeelmodel van het SCP en Cebeon. SCP en Cebeon zullen in het verdeelmodel dan ook meerdere jaren betrekken. Het aandeel verblijf in de jeugd-ggz op basis van de AWBZ wordt landelijk geschat op 300 tot 700 kinderen, onder andere voor beschermd wonen. Deze groep zit niet in de cijfers over de jeugd-ggz en zijn ook niet uitgesplitst naar gemeenten voorhanden.

6 Indicatoren voor extramurale Jeugd-LVB Het aantal kinderen van 0 t/m 22 jaar met een extramurale VB-indicatie (dominante grondslag) en een IQ van 50 t/m 85 (afbakening CIZ) op peildatum Bron: CIZ (bewerking door het SCP) Het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft op basis van CIZ-bestanden geprobeerd per gemeente zowel het aantal jeugd-lvb cliënten met een indicatie voor intramurale als extramurale zorg in kaart te brengen. Bij de intramurale ondersteuning en zorg voor jeugd-lvb constateerden de onderzoekers dat er een relatief hoge correlatie voorkwam tussen het aantal kinderen dat daarvoor een uitstaande indicatie had en de aanwezigheid van een LVB-instelling in die gemeente. Dit zou vrijwel zeker leiden tot een vertekend beeld van de verdeling en de plaats van herkomst van deze kinderen. Op dit moment bleek het nog niet mogelijk de uitsplitsing van de cijfers voor intramurale zorg voor deze doelgroep geheel zuiver te krijgen. Daarom is ervoor gekozen de cijfers over intramurale ondersteuning en zorg nu niet op gemeenteniveau weer te geven. De gegeven cijfers zijn dus beperkt tot het extramurale deel. De cijfers in de extramurale jeugd-lvb zijn door het SCP berekend door het aantal jongeren te tellen dat op bepaalde peildata een (nog steeds) geldige CIZ-indicatie voor extramurale voorzieningen had op basis van de dominante grondslag Verstandelijk Beperking (met daarnaast eventueel een andere, bijkomende grondslag), met een IQ-score tussen de 50 en 85 heeft en ten hoogste 22 jaar is. Deze cijfers zijn dus inclusief de zwakbegaafden (IQ: 70 t/m 85). Het aantal is ook inclusief de uitstaande PGB s voor jeugd-lvb op peildata die verstrekt zijn aan jongeren van ten hoogste 22 jaar. Het aantal is exclusief de vraag naar intramurale jeugd-lvb voorzieningen. Dit betekent dat alle kinderen die (ook) een indicatie voor intramurale zorg hebben uit de cijfers zijn gelaten. Ongeveer een derde van het landelijk totaal van de vragers zijn vragers naar intramurale voorzieningen. Deze cijfers betreffen de vraag en niet perse het gebruik: niet iedereen met een geldige CIZindicatie maakt gebruik van een AWBZ-voorziening. De bron is een bestand van het Centrum Indicatiestelling Zorg 1. Voor een deel van de populatie moest het IQ worden geschat. Dit is gebeurd met uitgebreide modellen, waarin zorgvraag, woonsituatie en kenmerken van de jeugdige een rol spelen. Van de hier genoemde aantallen is 46 procent gebaseerd op deze inschatting. De IQ-schatting is verricht door het Sociaal en Cultureel Planbureau. 1 Bureau jeugdzorg indiceert ook jongeren met een verstandelijke beperking, maar alleen bij een nietdominante grondslag verstandelijke beperking. Bijvoorbeeld voor GGZ ondersteuning en zorg voor jeugdigen.

Ontwikkelagenda Decentralisatie Jeugdzorg

Ontwikkelagenda Decentralisatie Jeugdzorg Ontwikkelagenda Decentralisatie Jeugdzorg - Gemeente Oostzaan - Inleiding Deze ontwikkelagenda is opgesteld om de verschillende opgaven die de gemeente Oostzaan heeft met betrekking tot de decentralisatie

Nadere informatie

Factsheet Jeugd in cijfers

Factsheet Jeugd in cijfers Factsheet Jeugd in cijfers 2011-2012 Gemeente Gemeente Voorwoord Jeugd in cijfers biedt snel compacte en feitelijke beleidsinformatie over het huidige jeugdzorgstelsel in de provincie Noord- en binnen

Nadere informatie

Jeugd-lvg AWBZ OBC s betreft het aantal cliënten in Orthopedagogische Behandelcentra (OBC s); Zie verder Kerncijfers LVG (PWC, 2009).

Jeugd-lvg AWBZ OBC s betreft het aantal cliënten in Orthopedagogische Behandelcentra (OBC s); Zie verder Kerncijfers LVG (PWC, 2009). Jeugdzorg regio Nijmegen De jeugdzorgregio Nijmegen bestaat uit negen gemeenten; Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen, Millingen aan de Rijn, Nijmegen, Ubbergen, West Maas en Waal en Wijchen. Op 1 januari

Nadere informatie

Presentatie decentralisatie AWBZ > Wmo Gemeente Eindhoven

Presentatie decentralisatie AWBZ > Wmo Gemeente Eindhoven Presentatie decentralisatie AWBZ > Wmo Gemeente Eindhoven Dinsdag 4 februari 2014 De data in de decentralisatie monitor betreft taken die vanuit de AWBZ en zorgverzekeringswet naar gemeenten komen Taken

Nadere informatie

Factsheet Jeugd in cijfers 2011

Factsheet Jeugd in cijfers 2011 Factsheet Jeugd in cijfers 0 Regio West-Brabant West Factsheet Jeugd in cijfers 0 regio West-Brabant West Voorwoord In deze factsheet presenteren we een selectie van cijfers betreffende het aantal uit

Nadere informatie

Jeugdzorg in Gelderland april 2009

Jeugdzorg in Gelderland april 2009 Jeugdzorg in Gelderland april 2009 Inleiding Voor u ligt de eerste factsheet jeugdzorg 2009. De factsheet is gebaseerd op de actuele beleidsinformatie afkomstig van Bureau Jeugdzorg Gelderland (t/m vierde

Nadere informatie

Jeugdzorg in Gelderland september 2012

Jeugdzorg in Gelderland september 2012 Jeugdzorg in Gelderland september 2012 Voor u ligt het derde infoblad 2012. In dit infoblad zijn de actuele cijfers over de ontwikkelingen en prestaties in de Gelderse jeugdzorg kort weergegeven. Tevens

Nadere informatie

Jeugdcijfers IJsselstein

Jeugdcijfers IJsselstein Jeugdcijfers IJsselstein Gemeente IJsselstein Oktober 2013 IJsselsteinse jeugdcijfers Inleiding Op 1 januari 2015 treedt naar verwachting de nieuwe Jeugdwet in werking en komt de bestuurlijke verantwoordelijkheid

Nadere informatie

24 APR 7013. Gemeente Rotterdam. College van Burgemeester en Wethouders. Aan de commissie Jeugd, Onderwijs, Cultuur en Sport. Geachte commissieleden,

24 APR 7013. Gemeente Rotterdam. College van Burgemeester en Wethouders. Aan de commissie Jeugd, Onderwijs, Cultuur en Sport. Geachte commissieleden, Gemeente Rotterdam College van Burgemeester en Wethouders H.M. de Jonge Wethouder OndelWijs, Jeugd en Gezin Bezoekadres: Stadhuis Coolsingel 40 Rotterdam Postadres: Postbus 70012 3000 KP Rotterdam Aan

Nadere informatie

Deel 1 - Overzicht Basisgegevens

Deel 1 - Overzicht Basisgegevens Deel 1 - Overzicht 1.1. Basisgegevens Dit rapport is opgesteld voor de 7 gemeenten in Midden-Limburg. In de onderstaande tabel is de omvang van het aantal jongeren van 0 18 jaar per gemeente weergegeven

Nadere informatie

Kadernota 2015-2018 Factsheet 1. Sociaal domein

Kadernota 2015-2018 Factsheet 1. Sociaal domein Huidig beleid Algemeen Vanaf 2015 wordt er voor de uitvoering van de drie decentralisaties gewerkt in wijkteams en een Regionaal Administratie- en Kenniscentrum (RAKC). De uitwerking hiervan is nu in volle

Nadere informatie

Decentralisatie Jeugdzorg

Decentralisatie Jeugdzorg Decentralisatie Jeugdzorg Feiten en cijfers 213/nov Nieuwe taken, nieuwe doelgroepen, nieuw beleid Naar verwachting treedt op 1 januari 215 de nieuwe Jeugdwet in werking. De nieuwe Jeugdwet maakt gemeenten

Nadere informatie

Startfoto Jeugdzorg regio Eemland

Startfoto Jeugdzorg regio Eemland Huidige jeugdzorg in aantallen en bedragen Gemeente Amersfoort Maatschappelijke Ontwikkeling Afdeling Welzijn en Onderwijs Postadres Postbus 4000 3800 ea Amersfoort Bezoekadres Stadhuisplein 1 3811 lm

Nadere informatie

Jeugdzorg in Gelderland september 2011

Jeugdzorg in Gelderland september 2011 Jeugdzorg in Gelderland september 2011 Voor u ligt het derde infoblad 2011. In dit infoblad zijn de actuele cijfers over de ontwikkelingen en prestaties in de Gelderse jeugdzorg kort weergegeven. Tevens

Nadere informatie

Startfoto Jeugdzorg regio Eemland

Startfoto Jeugdzorg regio Eemland Huidige jeugdzorg in aantallen en bedragen Stad met een hart gemeente Baarn Leusden G E M E E N T E Inleiding De transitie van de jeugdzorg staat voor de deur van alle gemeenten. Om ons voor te kunnen

Nadere informatie

3D in de Kop van Noord-Holland. Verantwoordelijkheden en budgetten nu en na de decentralisaties

3D in de Kop van Noord-Holland. Verantwoordelijkheden en budgetten nu en na de decentralisaties 3D in de Kop van Noord-Holland Verantwoordelijkheden en budgetten nu en na de decentralisaties Ingrediënten voor de risicoanalyse Gemeenten vergelijkbaar maken Hoe zijn gemeenten met elkaar en de rest

Nadere informatie

Factsheet. Jeugdhulpbudget voogdij en 18+

Factsheet. Jeugdhulpbudget voogdij en 18+ Factsheet Jeugdhulpbudget voogdij en 18+ 2 Jeugdhulpbudget voogdij en 18+ Inleiding Sinds 2015 is de jeugdhulp naar gemeenten gedecentraliseerd en zijn ook de middelen hiervoor overgeheveld. In 2015 werd

Nadere informatie

Transitie Jeugdzorg. Presentatie PMA Donderdag 24 november Monique te Wierik Beleidsadviseur Gemeente Apeldoorn

Transitie Jeugdzorg. Presentatie PMA Donderdag 24 november Monique te Wierik Beleidsadviseur Gemeente Apeldoorn Transitie Jeugdzorg Presentatie PMA Donderdag 24 november 2011 Monique te Wierik Beleidsadviseur Gemeente Apeldoorn Waarom transitie Jeugdzorg? Het stoppen van voortdurende groei in de jeugdzorg (8% per

Nadere informatie

3D in de Kop van Noord-Holland. Verantwoordelijkheden en budgetten nu en na de decentralisaties

3D in de Kop van Noord-Holland. Verantwoordelijkheden en budgetten nu en na de decentralisaties 3D in de Kop van Noord-Holland Verantwoordelijkheden en budgetten nu en na de decentralisaties Ingrediënten voor de risicoanalyse Gemeenten vergelijkbaar maken Hoe zijn gemeenten met elkaar en de rest

Nadere informatie

Versie 16 maart 2009 Vastgesteld door Stuurgroep BAM, d.d. 23 maart Rapportageformat Beleidsinformatie Jeugdzorg Herziene versie (2009)

Versie 16 maart 2009 Vastgesteld door Stuurgroep BAM, d.d. 23 maart Rapportageformat Beleidsinformatie Jeugdzorg Herziene versie (2009) Versie 16 maart 2009 Vastgesteld door Stuurgroep BAM, d.d. 23 maart 2009 Rapportageformat Beleidsinformatie Jeugdzorg Herziene versie (2009) Inhoudsopgave 0 Inleiding... 3 0.1 Algemeen... 3 0.2 Verplichtingen

Nadere informatie

Wat zijn de feiten rondom de jeugdzorg in Zeeland? Wat zijn de feiten rondom de jeugdzorg in Zeeland?

Wat zijn de feiten rondom de jeugdzorg in Zeeland? Wat zijn de feiten rondom de jeugdzorg in Zeeland? Wat zijn de feiten rondom de in Zeeland? Wat zijn de feiten rondom de in Zeeland? Wat zijn de feiten rondom de in Zeeland? Wat zijn de feiten rondom de in Zeeland? Wat zijn de feiten rondom de in Zeeland?

Nadere informatie

Gebruik psychosociale zorg voor jeugd stijgt (Jaren 2008 tot en met 2011)

Gebruik psychosociale zorg voor jeugd stijgt (Jaren 2008 tot en met 2011) Gebruik psychosociale zorg voor jeugd stijgt (Jaren 2008 tot en met 2011) Niels Zwikker en Daphne Kann Juni 2013 www.nji.nl Hoewel het aantal 0-17 jarigen in Nederland tussen 2008 en 2011 daalde, steeg

Nadere informatie

Ons kenmerk IO.1400464

Ons kenmerk IO.1400464 gemeente WW w Oosterhout WD-fractie mevr. G.P.H. van Alphen Burg. Van Oerslaan 26 4902 LL OOSTERHOUT Datum 15 januari 2014 Uw kenmerk BCA/AB Ons kenmerk IO.1400464 In behandeling bij A.H.J. Burger tel.

Nadere informatie

Basisteam centrum jeugd en gezin land van Cuijk. Hoe werkt het in praktijk

Basisteam centrum jeugd en gezin land van Cuijk. Hoe werkt het in praktijk Basisteam centrum jeugd en gezin land van Cuijk Hoe werkt het in praktijk Zorgvormen nu en vanaf 2015 Functies Lokale jeugdhulp Bureau Jeugdzorg Jeugd- en opvoedhulp Jeugd GGZ Jeugd GGZ Eerste Lijn Jeugd-VG,LG,

Nadere informatie

Aantal cliënten per stelsel nu en. Straks 18.400. Figuur 1 - Aantal cliënten (18-) naar huidig en toekomstig stelsel

Aantal cliënten per stelsel nu en. Straks 18.400. Figuur 1 - Aantal cliënten (18-) naar huidig en toekomstig stelsel Gehandicaptenzorg van AWBZ naar Jeugdwet Vanaf 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor de volledige jeugdzorg. Vanuit verschillende domeinen wordt dan de zorg voor kinderen en jongeren onder de 18

Nadere informatie

Gebruik psychosociale zorg voor jeugd stijgt (Jaren 2008 tot en met 2011)

Gebruik psychosociale zorg voor jeugd stijgt (Jaren 2008 tot en met 2011) Gebruik psychosociale zorg voor jeugd stijgt (Jaren 2008 tot en met 2011) Niels Zwikker en Daphne Kann Juni 2013 www.nji.nl Hoewel het aantal 0-17 jarigen in Nederland tussen 2008 en 2011 daalde, steeg

Nadere informatie

AWBZ en Wlz: een vergelijking

AWBZ en Wlz: een vergelijking Trends in de indicatiestelling AWBZ en Wlz: een vergelijking Inleiding In deze factsheet presenteren we de meest opvallende trends in de indicatiebesluiten en in de aanspraak op zorg bij cliënten van 18

Nadere informatie

Decentralisatie begeleiding

Decentralisatie begeleiding Decentralisatie begeleiding Zorgkantoor Delft Westland Oostland / Nieuwe Waterweg Noord 31 januari 2012 Inhoudsopgave pagina Inleiding 3 Leeswijzer 4 Bijlage: rapportage per gemeente Rapport decentralisatie

Nadere informatie

Rapportage Jeugdzorg derde kwartaal 2006

Rapportage Jeugdzorg derde kwartaal 2006 Rapportage Jeugdzorg derde kwartaal 2006 In deze rapportage komen respectievelijk het Bureau Jeugdzorg (BJZ), het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) en de geïndiceerde jeugdzorgaanbieders aan

Nadere informatie

Vervolgonderzoek 2013 naar de reden van wachten van Zuid-Hollandse cliënten

Vervolgonderzoek 2013 naar de reden van wachten van Zuid-Hollandse cliënten Oinici zock naar dc ivdcn van wachicii Vervolgonderzoek 2013 naar de reden van wachten van Zuid-Hollandse Aanleiding In 2009 is er veel geïnvesteerd om de wachtlijst geïndiceerde jeugdzorg in de provincie

Nadere informatie

Transitieavond Maandag 16 april 2012 19.30 uur 22.00 uur. 1.Inleiding 2.Jeugdzorg 3.AWBZ 4.WWNV

Transitieavond Maandag 16 april 2012 19.30 uur 22.00 uur. 1.Inleiding 2.Jeugdzorg 3.AWBZ 4.WWNV Transitieavond Maandag 16 april 2012 19.30 uur 22.00 uur 1.Inleiding 2.Jeugdzorg 3.AWBZ 4.WWNV Kabinet Rutte Gemeenten zijn in staat de eigen kracht en de mogelijkheden van burgers en hun sociale netwerk

Nadere informatie

Gemiddelde budgetten per cliënt (en dag) voor de cliënten met een voogdijmaatregel en cliënten die 18 jaar of ouder zijn

Gemiddelde budgetten per cliënt (en dag) voor de cliënten met een voogdijmaatregel en cliënten die 18 jaar of ouder zijn Gemiddelde ten per cliënt (en dag) voor de cliënten met een voogdijmaatregel en cliënten die 18 jaar of ouder zijn Evert Pommer en Klarita Sadiraj Sociaal en Cultureel Planbureau Den Haag, april 2016 Het

Nadere informatie

Wegwijzer naar de AWBZ

Wegwijzer naar de AWBZ Wegwijzer naar de AWBZ Kinderen met een psychiatrische stoornis hebben soms veel zorg nodig. Als dat bij uw kind het geval is, dan kunt u gebruikmaken van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Deze

Nadere informatie

Factsheets Transformatie Jeugdzorg Twente

Factsheets Transformatie Jeugdzorg Twente Factsheets Transformatie Jeugdzorg Twente Rapport gemeente Hof van Twente December 2012 Factsheets Transformatie Jeugdzorg Twente Rapport gemeente Hof van Twente December 2012 Colofon Uitgave I&O Research

Nadere informatie

Objectief verdeelmodel Jeugd

Objectief verdeelmodel Jeugd Objectief verdeelmodel Jeugd Elze de Vries Ivo Specker Utrecht 16 december 2014 1. Inhoud presentatie 1. Inhoud presentatie 2. Jeugdwet 3. Integratie uitkering Sociaal Domein 4. Historisch en objectief

Nadere informatie

Presentatie Regionale transitiearrangementen jeugd

Presentatie Regionale transitiearrangementen jeugd Presentatie Regionale transitiearrangementen jeugd Bijeenkomst transitiemanagers Jeugd 28 juni 2013 26 juni 2013 Agenda Doel en visie op de handreiking Inhoudsopgave Vereisten TSJ Handige voorbeelden:

Nadere informatie

6 februari 2012 Voortgang Transitie Jeugdzorg Raadsinformatieavond Haaren februari 2012

6 februari 2012 Voortgang Transitie Jeugdzorg Raadsinformatieavond Haaren februari 2012 6 februari 2012 Voortgang Transitie Jeugdzorg Raadsinformatieavond Haaren februari 2012 WELKE OUDERS EN KINDEREN? GGZ voor jeugd Licht verstandelijk beperkte jeugdigen Jeugdstrafrecht Jeugdzorg en Jeugdbescherming

Nadere informatie

Toelichting beleidsinformatie Jeugd GGZ

Toelichting beleidsinformatie Jeugd GGZ Toelichting beleidsinformatie Jeugd GGZ versie 1, 1 juli 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Selectie van personen en zorg... 4 3. Beschrijving tabellen... 5 4. Gebruikte data en dekking... 8 5. Verspreiding

Nadere informatie

Jeugd in cijfers. Gemeente Oss Publicatiedatum: maart 2013

Jeugd in cijfers. Gemeente Oss Publicatiedatum: maart 2013 Jeugd in cijfers Gemeente Oss Publicatiedatum: maart 2013 Jeugd in cijfers: Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant Dit is de tweede uitgave van Jeugd in cijfers voor uw gemeente. Het doel van de reeks uitgaven

Nadere informatie

Figuur 1. Aantal cliënten naar huidig en toekomstig stelsel. Aantal cliënten per stelsel nu en straks. AWBZ Wmo jeugdwet overig

Figuur 1. Aantal cliënten naar huidig en toekomstig stelsel. Aantal cliënten per stelsel nu en straks. AWBZ Wmo jeugdwet overig Gehandicaptenzorg van AWBZ naar Wmo Inleiding Per 2015 vervalt de aanspraak op extramurale begeleiding, dagbesteding, kortdurend verblijf en persoonlijke verzorging uit de AWBZ. De cliënten vanaf 18 jaar

Nadere informatie

* * Statenfractie GroenLinks Mevrouw P.M. Brunklaus Postbus MC S-HERTOGENBOSCH

* * Statenfractie GroenLinks Mevrouw P.M. Brunklaus Postbus MC S-HERTOGENBOSCH Statenfractie GroenLinks Mevrouw P.M. Brunklaus Postbus 90151 5200 MC S-HERTOGENBOSCH Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 11 15 info@brabant.nl www.brabant.nl

Nadere informatie

Vereniging van Nederlandse Gemeenten BAOZW Annelies Schutte en Wim Hoddenbagh wim.hoddenbagh@vng.nl

Vereniging van Nederlandse Gemeenten BAOZW Annelies Schutte en Wim Hoddenbagh wim.hoddenbagh@vng.nl Datum 27 oktober 2010 Onderwerp Feiten en cijfers transitie jeugdzorg Telefoonnummer 070-3738602 Feiten en cijfers transitie jeugdzorg Vereniging van Nederlandse Gemeenten BAOZW Annelies Schutte en Wim

Nadere informatie

Fluchskrift Jeugdbescherming: minder als het kan, meer als het moet! 06 2016

Fluchskrift Jeugdbescherming: minder als het kan, meer als het moet! 06 2016 Fluchskrift Jeugdbescherming: minder als het kan, meer als het moet! 06 2016 Aanleiding Eerder bracht het Fries Sociaal Planbureau (FSP) een rapport uit over het gebruik van jeugdhulp in Fryslân. Deze

Nadere informatie

Nulmeting beleids- en sturingsinformatie jeugd IJsselland

Nulmeting beleids- en sturingsinformatie jeugd IJsselland Nulmeting beleids- en sturingsinformatie jeugd Bas Tierolf Rob Gilsing Nulmeting beleids- en sturingsinformatie jeugd Bas Tierolf Rob Gilsing April 215 2 Inhoud Samenvatting 5 1 Inleiding 11 1.1 Aanleiding

Nadere informatie

Transitie Jeugdzorg. Door José Vianen; Adviseur

Transitie Jeugdzorg. Door José Vianen; Adviseur Transitie Jeugdzorg Door José Vianen; Adviseur relevante thema s 1. Transitie jeugdzorg 2. Wat beogen we? 3. Kansen van de transitie 4. Concept wettekst 5. Richtlijnen en planning 1 Aanleiding van de transitie:

Nadere informatie

Sociale index Gebiedsteam Sneek Zuid 1 oktober 2014

Sociale index Gebiedsteam Sneek Zuid 1 oktober 2014 Sociale index Gebiedsteam Sneek Zuid 1 oktober 2014 Inleiding De sociale index is ontwikkeld voor de inzet van gebiedsteams in het kader van de decentralisatie van taken betreffende Participatie, AWBZ(en

Nadere informatie

Inzicht in de jeugdzorg en de samenhang met gerelateerde domeinen

Inzicht in de jeugdzorg en de samenhang met gerelateerde domeinen Inzicht in de jeugdzorg en de samenhang met gerelateerde domeinen Informatiebijeenkomst Transitie jeugdzorg, SRA 19 juni 2011 Startfoto en kennisdeling. Het Planetarium Amsterdam Caroline Mobach Presentatie

Nadere informatie

lnformatiepaper Harderwijk maart 2O12

lnformatiepaper Harderwijk maart 2O12 lnformatiepaper Harderwijk maart 2O12 dan loopt de gemeente een extra financieel risico met deze operatie. De laatste jaren is de jeugdzorg met enige regelmaat in het nieuws geweest vanwege fouten of tekortkom

Nadere informatie

Vraagontwikkelingsonderzoek Rotterdam-Rijnmond

Vraagontwikkelingsonderzoek Rotterdam-Rijnmond Vraagontwikkelingsonderzoek Rotterdam-Rijnmond Verdiepend onderzoek naar duur, kosten en combinaties van zorg Van Afd. Onderzoek en Business Intelligence/Rotterdamse Service Organisatie Gemeente Rotterdam

Nadere informatie

WEGWIJZER AWBZ-Jeugdwet. Informatie voor ouders/verzorgers

WEGWIJZER AWBZ-Jeugdwet. Informatie voor ouders/verzorgers WEGWIJZER AWBZ-Jeugdwet Informatie voor ouders/verzorgers 1 Wegwijzer Informatie over de veranderingen in de financiering van de zorg voor uw kind in 2015 In 2015 gaat er veel veranderen in de financiering

Nadere informatie

Ik krijg ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor mijn kind. Wat verandert er in 2015?

Ik krijg ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor mijn kind. Wat verandert er in 2015? Ik krijg ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor mijn kind Wat verandert er in 2015? Meestal kunt u op eigen kracht of met hulp van familie, vrienden of buren uw leven prima organiseren. Maar soms

Nadere informatie

Brancherapport Bureaus Jeugdzorg

Brancherapport Bureaus Jeugdzorg Brancherapport Bureaus Jeugdzorg 2007 i ii Brancherapport Bureaus Jeugdzorg 2007 iii iv Inhoudsopgave 1. Inleiding 5 1.1 Toelichting op de 5 1.2 Leeswijzer 5 2. Verantwoording 7 2.1 Werkwijze en respons

Nadere informatie

Sociale index: Gebiedsteam Sneek Noord 1 oktober 2014

Sociale index: Gebiedsteam Sneek Noord 1 oktober 2014 Sociale index: Gebiedsteam Sneek Noord 1 oktober 2014 Inleiding De sociale index is ontwikkeld voor de inzet van gebiedsteams in het kader van de decentralisatie van taken betreffende Participatie, AWBZ(en

Nadere informatie

Auteurs Caroline Timmerman, epidemioloog Petra Boluijt, epidemioloog

Auteurs Caroline Timmerman, epidemioloog Petra Boluijt, epidemioloog Risicokinderen in de gemeente Oude IJsselstreek Auteurs Caroline Timmerman, epidemioloog Petra Boluijt, epidemioloog GGD Noord- en Oost-Gelderland, 1 mei 2015 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Methode... 3

Nadere informatie

Kwartaalmonitor Indicatiemelding

Kwartaalmonitor Indicatiemelding Kwartaalmonitor Indicatiemelding Eerste kwartaal 2012 Voorwoord In april 2012 heeft het CIZ de eerste kwartaalmonitor uitgebracht van de pilot indicatiemelding voor 80-plus-cliënten voor intramurale zorg.

Nadere informatie

Overzicht klanten en samenhang AWBZ, Wmo, Wwb en WsW voor de gemeenten uit regio Alkmaar

Overzicht klanten en samenhang AWBZ, Wmo, Wwb en WsW voor de gemeenten uit regio Alkmaar Overzicht klanten en samenhang AWBZ, Wmo, Wwb en WsW voor de gemeenten uit regio Alkmaar Een onderzoek naar huidige en nieuwe klanten, de samenloop en de te verwachten budgetten i.r.t. de transitiemaatregelen

Nadere informatie

de behandelaar of huisarts mee te sturen. In deze verklaring moet het volgende worden vermeld: een

de behandelaar of huisarts mee te sturen. In deze verklaring moet het volgende worden vermeld: een Toelichting bij aanvraagformulier AWBZ-indicatie (PGB/ZIN) U dient deze aanvraag bij Bureau Jeugdzorg in, omdat u uw kind in aanmerking wilt laten komen voor zorg die bekostigd wordt op basis van de Algemene

Nadere informatie

Jeugdbescherming in Nederland

Jeugdbescherming in Nederland Jeugdbescherming in Nederland Jeugdbescherming in Nederland Mr. drs. Bart de Jong Adviseur Van Montfoort 2 Stelselwijziging Jeugd Wat is Jeugdbescherming? Proces/Actoren Doelgroep en problematiek Maatregelen

Nadere informatie

Bureau Jeugdzorg Gelderland Bereikbaar en Beschikbaar

Bureau Jeugdzorg Gelderland Bereikbaar en Beschikbaar Bureau Jeugdzorg Gelderland Bereikbaar en Beschikbaar Hans Lomans Bestuurder BJzG 8 april 2011 2 U vindt ons Overal in Gelderland In alle regio s Zorg-en Adviesteams Centra voor Jeugd en Gezin Veiligheidshuizen

Nadere informatie

Startfoto Jeugdhulp Holland Rijnland

Startfoto Jeugdhulp Holland Rijnland Een blik op de huidige omvang en kosten Werkgroep Financiën en Werkgroep Vraag & Aanbod Juni 3 In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk Leiden, Leiderdorp,

Nadere informatie

Jeugdzorg in Brabant. Statencommissie Zorg Welzijn Cultuur 19 oktober 2007

Jeugdzorg in Brabant. Statencommissie Zorg Welzijn Cultuur 19 oktober 2007 Jeugdzorg in Brabant Statencommissie Zorg Welzijn Cultuur 19 oktober 2007 Introductie 1. Wet op de Jeugdzorg 2. Financiën 3. Bureau Jeugdzorg 4. Het zorgaanbod 5. Actuele ontwikkelingen Wet op de Jeugdzorg

Nadere informatie

Jeugd in cijfers 3. Regio-editie

Jeugd in cijfers 3. Regio-editie Jeugd in cijfers 3 Regio-editie Jeugd in cijfers Regio Zuidoost-Brabant Publicatiedatum: november 2013 Deze uitgave is mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant. In samenwerking met: 2013 het PON,

Nadere informatie

Zicht op de jeugdwet. Kengetallen voor de transitie jeugdzorg. Gemeenten Midden-Limburg - september 2013

Zicht op de jeugdwet. Kengetallen voor de transitie jeugdzorg. Gemeenten Midden-Limburg - september 2013 Zicht op de jeugdwet Kengetallen voor de transitie jeugdzorg Gemeenten Midden-Limburg - september 2013 BMP advies Hans Jansen Wim Seegers Postbus 259 5550 AG Valkenswaard www.bmpadvies.nl KvK 53420977

Nadere informatie

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP Vanaf 2015 krijgt de gemeente er zorgtaken bij. Een deel van de zorg die nu via het zorgkantoor vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) loopt, gaat

Nadere informatie

Bijlagen. bij de Groeinota Jeugdzorg in Rivierenland: onze zorg! gemeente T i e l

Bijlagen. bij de Groeinota Jeugdzorg in Rivierenland: onze zorg! gemeente T i e l Bijlagen bij de Groeinota Jeugdzorg in Rivierenland: onze zorg! gemeente T i e l Bijlagen Bijlage 1: Pilots en Projecten 4 Bijlage 2: Indicatief gebruik jeugdzorgvoorzieningen 5 Bijlage 3: Ambitiematrix

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de veranderingen in de jeugdzorg per

Veelgestelde vragen over de veranderingen in de jeugdzorg per Veelgestelde vragen over de veranderingen in de jeugdzorg per 1-1-2015 Informatie voor cliënten van Bureau Jeugdzorg Na 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Deze wijziging

Nadere informatie

Factsheet Jeugdzorg FoodValley 2013 Vervolg op Nulbeeld 2012

Factsheet Jeugdzorg FoodValley 2013 Vervolg op Nulbeeld 2012 Factsheet Jeugdzorg FoodValley 2013 Vervolg op Nulbeeld 2012 transformatie jeugdzorg FoodValley INHOUDSOPGAVE 1. Conclusies... 2 2. Inleiding... 4 2.1. Aanleiding... 4 2.2. Doel- en probleemstelling...

Nadere informatie

Gevolgen scheiden van wonen en zorg Goeree-Overflakkee 2013-2025

Gevolgen scheiden van wonen en zorg Goeree-Overflakkee 2013-2025 Gevolgen scheiden van wonen en zorg Goeree-Overflakkee 213-225 Inleiding Als we nu al weten hoeveel ouderen in 225 in een verzorgingshuis wonen, is het mogelijk om hierop te anticiperen. Voor beleidsmakers

Nadere informatie

Stelselwijziging jeugd. Informatie 20 februari 2013

Stelselwijziging jeugd. Informatie 20 februari 2013 Stelselwijziging jeugd Informatie 20 februari 2013 Inhoud - Decentralisatie jeugdzorg - In dialoog met ouders www.krimpenaandenijssel.nl Was Wordt OUD NIEUW (2015) AWBZ J-LVG en PGB voor J-LVG / J-GGZ

Nadere informatie

Vraagontwikkelingsonderzoek Rotterdam-Rijnmond

Vraagontwikkelingsonderzoek Rotterdam-Rijnmond Vraagontwikkelingsonderzoek Rotterdam-Rijnmond Verdiepend onderzoek naar risicofactoren voor zorggebruik Onderzoek uitgevoerd in opdracht van de samenwerkende gemeenten Jeugdhulp Rijnmond en het programma

Nadere informatie

Feiten en cijfers jeugdzorg en AWBZ Noord-Limburg. September 2013

Feiten en cijfers jeugdzorg en AWBZ Noord-Limburg. September 2013 Feiten en cijfers jeugdzorg en AWBZ Noord-Limburg September 2013 Inhoudsopgave 2 Inhoudsopgave... 2 1 Inleiding... 5 2. Aanpak... 6 3. Basisvoorzieningen jeugd... 8 4. Jeugdzorg (per organisatie, per soort

Nadere informatie

Kwartaalmonitor Indicatiemelding

Kwartaalmonitor Indicatiemelding Kwartaalmonitor Indicatiemelding Vierde kwartaal 2011 Definitief Voorwoord Op 3 oktober 2011 is de pilot indicatiemelding voor 80-plus-cliënten voor intramurale zorg van start gegaan. Direct bij aanvang

Nadere informatie

Bijlage en aanvullende informatie bij Zorglandschap Jeugdhulp

Bijlage en aanvullende informatie bij Zorglandschap Jeugdhulp VNG Bijlage en aanvullende informatie bij Zorglandschap Jeugdhulp Status en ontwikkelingen binnen verschillende jeugdhulpfuncties Patrick Tazelaar, Nilco van der Steege, Chiel Peters 9 april 2015 Inhoudsopgave

Nadere informatie

De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is. ZorgImpuls maart 2015

De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is. ZorgImpuls maart 2015 De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is ZorgImpuls maart 2015 Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg en ondersteuning. Het Rijk heeft veel taken

Nadere informatie

Themabijeenkomst Transitie Jeugdzorg Land van Cuijk

Themabijeenkomst Transitie Jeugdzorg Land van Cuijk Themabijeenkomst Transitie Jeugdzorg Land van Cuijk 2013 RICHTEN 2014 INRICHTEN 2015 VERRICHTEN Programma Beleidsplan Jeugdzorg 2015-2018 Verordening Jeugdzorg Budgetten Centrumregeling Beleidsplan en

Nadere informatie

De drie decentralisaties, Holland Rijnland en de gemeente Teylingen. Presentatie Commissie Welzijn 5 maart 2012

De drie decentralisaties, Holland Rijnland en de gemeente Teylingen. Presentatie Commissie Welzijn 5 maart 2012 De drie decentralisaties, Holland Rijnland en de gemeente Teylingen Presentatie Commissie Welzijn 5 maart 2012 Waar gaan we het over hebben? 1. Waarom decentraliseren? 2. Decentralisatie Jeugdzorg 3. Decentralisatie

Nadere informatie

Toelichtingen Iv3 functies Jeugd en Wmo. Toelichtingen Jeugd

Toelichtingen Iv3 functies Jeugd en Wmo. Toelichtingen Jeugd Toelichtingen Jeugd Functie 670 - Algemene voorzieningen Wmo en Jeugd Onder deze functie vallen de algemene voorzieningen op grond van de Wmo 2015 en de Jeugdwet. Algemene voorzieningen zijn toegankelijk

Nadere informatie

Cijfers over zorg in Mook en Middelaar

Cijfers over zorg in Mook en Middelaar Cijfers over zorg in Mook en Middelaar Tijdens de behandeling van de visienotitie in de Commissie Samenleving op 11 februari jl. is toegezegd cijfers te verstrekken over de omvang van zorggebruikers in

Nadere informatie

Factsheet Voor alle kinderen. Jeugdwet en minderjarige vreemdelingen

Factsheet Voor alle kinderen. Jeugdwet en minderjarige vreemdelingen JStelselwijziging Jeugd Factsheet Voor alle kinderen Jeugdwet en minderjarige vreemdelingen Jeugdwet en minderjarige vreemdelingen 1 Inleiding Alle kinderen in Nederland hebben recht op de zorg, hulp,

Nadere informatie

Jeugd in cijfers 3. Regio-editie

Jeugd in cijfers 3. Regio-editie Jeugd in cijfers 3 Regio-editie Jeugd in cijfers Regio West-Brabant Oost Publicatiedatum: november 2013 Deze uitgave is mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant. In samenwerking met: 2013 het

Nadere informatie

Gebruik jeugdzorg in Achtkarspelen, 1e half jaar Feitenblad

Gebruik jeugdzorg in Achtkarspelen, 1e half jaar Feitenblad Gebruik jeugdzorg in Achtkarspelen, 1e half jaar 2015 Feitenblad Leeswijzer Dit feitenblad bevat gegevens over: Gebruik jeugdzorg is toegenomen Sinds de invoering van de Jeugdwet op 1 januari 2015 zijn

Nadere informatie

Bijlagen beleidsplan Jeugdhulp 2014-2016

Bijlagen beleidsplan Jeugdhulp 2014-2016 Bijlagen beleidsplan Jeugdhulp 2014-2016 Midden-Limburg West: Leudal, Nederweert, Weert Midden-Limburg Oost: Echt-Susteren, Maasgouw, Roerdalen, Roermond Bijlage 1 Zicht op de Jeugdwet Zicht op de jeugdwet

Nadere informatie

Aantal cliënten per stelsel nu en straks. AWBZ Wmo jeugdwet overig. Figuur 1 - Aantal cliënten naar huidig en toekomstig stelsel

Aantal cliënten per stelsel nu en straks. AWBZ Wmo jeugdwet overig. Figuur 1 - Aantal cliënten naar huidig en toekomstig stelsel Gehandicaptenzorg van AWBZ naar Wmo Inleiding Per 2015 vervalt de aanspraak op extramurale begeleiding, dagbesteding, kortdurend verblijf en persoonlijke verzorging uit de AWBZ. De cliënten vanaf 18 jaar

Nadere informatie

Hervorming Langdurige Zorg. Rian van de Schoot expert wijkgericht werken Vilans

Hervorming Langdurige Zorg. Rian van de Schoot expert wijkgericht werken Vilans Hervorming Langdurige Zorg Rian van de Schoot expert wijkgericht werken Vilans Hervorming langdurige zorg Waarom? 1. Meer voor elkaar zorgen 2. Betere kwaliteit ondersteuning en zorg 3. Financiële houdbaarheid

Nadere informatie

Centrum voor Beleidsstatistiek en Microdata Services. Documentatierapport Gebruik provinciale jeugdzorg naar vormen van jeugdzorg (PROVJZTAB)

Centrum voor Beleidsstatistiek en Microdata Services. Documentatierapport Gebruik provinciale jeugdzorg naar vormen van jeugdzorg (PROVJZTAB) Centrum voor Beleidsstatistiek en Microdata Services Documentatierapport Gebruik provinciale jeugdzorg naar vormen van jeugdzorg (PROVJZTAB) Datum:12 oktober 2015 Bronvermelding Publicatie van uitkomsten

Nadere informatie

Bijsluiter bij format uitvraag gegevens aanbieders jeugd

Bijsluiter bij format uitvraag gegevens aanbieders jeugd Bijsluiter bij format uitvraag gegevens aanbieders jeugd Waarom vragen wij deze gegevens uit? Het uitvraag format bestaat uit 4 pagina s. In de eerste drie pagina s wordt sectoraal informatie uitgevraagd

Nadere informatie

3D s. Gevolgen van decentralisaties voor gemeenten. Gewestelijke vergadering PvdA Zuid-Holland

3D s. Gevolgen van decentralisaties voor gemeenten. Gewestelijke vergadering PvdA Zuid-Holland Gevolgen van decentralisaties voor gemeenten Gewestelijke vergadering PvdA Zuid-Holland Rotterdam, 14 december 2013 Programma Inleiding Overzicht stand van zaken Voorstellen sprekers landelijk, provinciaal

Nadere informatie

Masterclass Transitie Jeugdzorg

Masterclass Transitie Jeugdzorg Masterclass Transitie Jeugdzorg februari 2013 RightToCopy@K3 Wat gaan we vertellen? 1. Stand van zaken 2. Kader transitie Jeugdzorg en huidig gemeentelijk jeugdbeleid 3. Waar worden we verantwoordelijk

Nadere informatie

Jeugdzorg verandert. Decentralisatie +

Jeugdzorg verandert. Decentralisatie + Jeugdzorg verandert Decentralisatie + Wet op de jeugdzorg 2009-2012 Evaluatie transitie van de jeugdzorg Doel nieuwe wet Realiseren van inhoudelijke en organisatorische verandering in de jeugdzorg Terugdringen

Nadere informatie

Verantwoording van de gegevens Gespecialiseerde Jeugdzorg in beeld. startfoto2. www.partoer.nl 03/2013

Verantwoording van de gegevens Gespecialiseerde Jeugdzorg in beeld. startfoto2. www.partoer.nl 03/2013 Verantwoording van de gegevens Gespecialiseerde Jeugdzorg in beeld startfoto2 03/2013 In het nieuwe jeugdstelsel (1 januari 2015) krijgen gemeenten de verantwoordelijkheid voor alle vormen van jeugdzorg.

Nadere informatie

Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg. ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam

Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg. ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg en ondersteuning. Het Rijk

Nadere informatie

Sociaal domein. Decentralisatie AWBZ-Wmo. Hoofdlijnen nieuwe Wmo KIDL 27-11-2014. H. Leunessen, gem. Landgraaf 1. Wmo / Jeugzorg / Participatiewet

Sociaal domein. Decentralisatie AWBZ-Wmo. Hoofdlijnen nieuwe Wmo KIDL 27-11-2014. H. Leunessen, gem. Landgraaf 1. Wmo / Jeugzorg / Participatiewet Sociaal domein Wmo / Jeugzorg / Participatiewet Wat verandert er per 1 januari 2015? Hoofdlijnen nieuwe Wmo Wmo 2007: 1. Welzijnswet 2. Wet voorzieningen Gehandicapten 3. Hulp bij het Huishouden (HbH)

Nadere informatie

Factsheets Transformatie Jeugdzorg Twente

Factsheets Transformatie Jeugdzorg Twente Factsheets Transformatie Jeugdzorg Twente Rapport Twente December 2012 Factsheets Transformatie Jeugdzorg Twente Rapport Twente December 2012 Colofon Uitgave I&O Research Zuiderval 70 Postbus 563, 7500

Nadere informatie

ONDERSTEUNING BESCHERMING TOEZICHT

ONDERSTEUNING BESCHERMING TOEZICHT 2008009130 HOLLAND IJ is ' AANDACHT ONDERSTEUNING BESCHERMING TOEZICHT bij Problemen rond OPGROEIEN EN OPVOEDING NOORD-HOLLAHO BUREAU JEUGDZORG HEEFT 5 SECTOREN Lokaal Jeugdbeleid Jeugdhulpverlening Advies-

Nadere informatie

Meest gestelde vragen over de veranderingen bij de jeugdhulp1

Meest gestelde vragen over de veranderingen bij de jeugdhulp1 samenwerkende gemeenten JEUGDHULPRIJNMOND Meest gestelde vragen over de veranderingen bij de jeugdhulp1 Van de site www.hoeverandertmijnzorg.nl Inhoudsopgave Jeugdzorg 6 Wat is ambulante jeugdhulp? 6 Wat

Nadere informatie

Jeugd in cijfers 3. Regio-editie

Jeugd in cijfers 3. Regio-editie Jeugd in cijfers 3 Regio-editie Jeugd in cijfers Regio Noordoost-Brabant Publicatiedatum: november 2013 Deze uitgave is mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant. In samenwerking met: 2013 het

Nadere informatie

Jeugdzorg Plus. Plaatsings- en uitstroomgegevens Vijf zorggebieden. Leeswijzer. 1 Zorggebied Noord-West: de provincies Noord-Holland en Utrecht

Jeugdzorg Plus. Plaatsings- en uitstroomgegevens Vijf zorggebieden. Leeswijzer. 1 Zorggebied Noord-West: de provincies Noord-Holland en Utrecht Jeugdzorg Plus Plaatsings- en uitstroomgegevens 2018 In deze factsheet geven we u een beeld van het aantal plaatsingen in Jeugdzorg Plus instellingen in 2018, cliëntgegevens en uitstroomgegevens. De cijfers

Nadere informatie

Toekomstige ontwikkelingen transitie jeugdzorg Rotterdam

Toekomstige ontwikkelingen transitie jeugdzorg Rotterdam Toekomstige ontwikkelingen transitie jeugdzorg Rotterdam Decentralisaties Versterken zelfredzaamheid Wet werken naar Vermogen Jongere met ondertoezichtstelling en verstandelijke beperking Jongere met gedragsproblemen

Nadere informatie

Wijkcijfers decentralisaties gemeente Amersfoort

Wijkcijfers decentralisaties gemeente Amersfoort Wijkcijfers decentralisaties gemeente Amersfoort Gebaseerd op geactualiseerd Stapelingsonderzoek CBS (mei 2014) en gegevens Vektis Gemeente Amersfoort Sector ConcernMiddelen (CM) Afdeling Onderzoek en

Nadere informatie

PROVINCIALE JEUGDZORG IN CIJFERS

PROVINCIALE JEUGDZORG IN CIJFERS Een onderzoek naar de vraag naar de provinciaal gefinancierde jeugdzorg in de provincies Friesland, Noord-Brabant en Zeeland en het stadsgewest Haaglanden voor de periode 2007, 2008 en 2009. EINDRAPPORT

Nadere informatie