Samenwerking in academische netwerkensa

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samenwerking in academische netwerkensa"

Transcriptie

1 Home no. 6 December 2014 Eerdere edities Verenso.nl Samenwerking in academische netwerkensa Verbetering van patiëntenzorg door wetenschap Drs. Monique A.A. Caljouw, wetenschappelijk coördinator UNC-ZH en senior onderzoeker Leids Universitair Medisch Centrum Drs. Frédérique van Weering, coördinator UNC-ZH en projectsecretaris Academische Werkplaats Ouderenzorg Noordelijk Zuid-Holland, Leids Universitair Medisch Centrum Prof. dr. Jacobijn Gussekloo, hoogleraar Eerstelijnsgeneeskunde, Leids Universitair Medisch Centrum Prof. dr. Wilco P. Achterberg, specialist ouderengeneeskunde, voorzitter UNC-ZH en hoogleraar Ouderengeneeskunde, Leids Universitair Medisch Centrum m.a.a.caljouw@lumc.nl UNC-ZH@lumc.nl In deze editie heeft het Universitair netwerk voor de Care sector Zuid-Holland (UNC-ZH) de eer om een bijdrage te leveren. Het UNC-ZH is een samenwerkingsverband tussen de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde (PHEG) van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) met negen grote zorgorganisaties in de regio Zuid-Holland. Binnen onze netwerkstructuur zijn de universiteit en de verpleeghuispraktijk nauw met elkaar verbonden, en is er voor beide partijen sprake van synergistische voordelen.

2 Dit is een bijdrage namens de academische netwerken ouderenzorg van Leiden, het Universitair Netwerk voor de Care sector Zuid-Holland (UNC-ZH). Andere academische netwerken ouderenzorg zijn die van Nijmegen (UKON), Amsterdam (UNO-VUmc), Maastricht (AWO-ZL), en Groningen (UNO-UMCG). Het UNC-ZH is sinds januari 2013 de nieuwe naam van het Universitair Verpleeghuis Netwerk Zuid-Holland. Dit academische netwerk is in 2005 opgericht ter versterking van de brug tussen wetenschap en de langdurige (ouderen)zorg in Zuid-Holland. Daar waar de cure-sector gebruik kan maken van de structuur van de academische ziekenhuizen voor het wetenschappelijk onderbouwen van haar activiteiten, zoekt de care-sector ook naar initiatieven om de zorg, behandeling en innovaties te baseren op wetenschappelijk bewijs (evidence). Het UNC-ZH heeft zich daarom in de afgelopen 10 jaar ingezet voor verbetering van de zorg voor kwetsbare zorgafhankelijke mensen in verpleeghuizen door wetenschappelijke samenwerking. In deze bijdrage zullen we activiteiten belichten die het UNC-ZH heeft ondernomen om tot succesvolle samenwerking in wetenschap te komen. Missie De missie van het UNC-ZH is om de zorg voor zorgafhankelijke patiënten te verbeteren door gezamenlijke inzet voor wetenschappelijk onderzoek in de verpleeghuizen en het (wetenschappelijke) onderzoeksklimaat in de zorginstellingen te bevorderen. Onze missie is vergelijkbaar met de missie van de andere netwerken. Ook zij zoeken naar verbinding tussen wetenschap en praktijk. Om deze missie te doen slagen heeft het UNC-ZH een infrastructuur ontwikkeld waarin zorgprofessionals (specialisten ouderengeneeskunde, paramedici, verpleegkundigen en verzorgenden) met wetenschappers samenwerken om nieuwe kennis te ontwikkelen, te implementeren en te testen met als doel de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Maar bovenal een cultuur te creëren waarin onderzoeksactiviteiten en implementatie van nieuwe kennis een normaal onderdeel vormen van de dagelijkse werkzaamheden. Om deze cultuur te creëren, heeft het UNC-ZH zich als doel gesteld om zorgwetenschappelijk onderzoek te initiëren, faciliteren en uit te voeren in zorginstellingen waarbij probleem- en vraagstellingen vanuit de praktijk centraal staan.

3 Kennisoverdracht en uitwisseling van expertise Kennisoverdracht en uitwisseling van expertise tussen de leden van het netwerk neemt in ons netwerk een belangrijke plaats in. Het UNC-ZH organiseert regelmatig kenniscafés op locatie en thematische netwerkbijeenkomsten. De kenniscafés zijn in het netwerk inmiddels een begrip geworden. Per keer inspireren zo n 40 professionals elkaar, wisselen kennis uit en komen gezamenlijk tot nieuwe onderzoeksideeën. In tekstbox 1 wordt een voorbeeld van een programma van een kenniscafé gepresenteerd. Het UNC-ZH organiseert ook symposia en de landelijke Wetenschapsdag in gezamenlijkheid met de andere academische netwerken ouderenzorg. Op deze Wetenschapsdag staat het verbinden van wetenschap en praktijk in de Deze initiatieven zijn gericht op het verbeteren van de kwaliteit van de zorg en de kwaliteit van leven van zorgafhankelijke patiënten. De onderzoeksthema s waarop het UNC-ZH zich vooral richt zijn: Geriatrische revalidatie en Kwaliteit van leven bij dementie. Binnen elk van deze thema s lopen op dit moment onderzoeksprojecten of worden nieuwe onderzoeken opgezet in nauwe samenwerking met de praktijk. Het UNC- ZH richt zich daarbij niet alleen op de verpleeghuissector, maar werkt ook nauw samen met de eerstelijnsgeneeskunde van PHEG. Binnen de onderzoekslijn Ouderen in de Eerstelijn (Geriatrics in Primary care) wordt steeds meer samengewerkt. Deze onderzoekslijn heeft als doel de medische zorg te verbeteren door wetenschappelijke kennis en klinische evidentie te ontwikkelen, voor alle ouderen buiten het ziekenhuis.

4 ouderengeneeskunde centraal. Daarnaast probeert het UNC-ZH een brug te creëren tussen partners in zorgketens. Maar ook tussen professionals over de grenzen van het verpleeghuis heen, zoals bijvoorbeeld tussen huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde. Om al het bovenstaande te bereiken is netwerken het belangrijkste middel om tot integratie van onderzoek en kennis in de dagelijkse praktijk te komen. Om goed te kunnen netwerken, is een infrastructuur om tot samenwerking te komen van groot belang. Wetenschappelijke onderzoekscommissie Een voorwaarde voor wetenschappelijke samenwerking in het UNC-ZH is de aanwezigheid van een wetenschappelijke onderzoekscommissie (WOC) in iedere deelnemende zorgorganisatie. De WOC is het bindmiddel tussen de zorginstelling en het LUMC en het belangrijkste element voor de infrastructuur. De WOC bestaat uit een multidisciplinair team van zorgprofessionals, waaronder specialisten ouderengeneeskunde, paramedici, verpleegkundigen en managers, met belangstelling voor wetenschap. De WOC houdt zich onder andere bezig met het ontwikkelen en ondersteunen van het instellingsbeleid op het gebied van onderzoek. Daarnaast beoordeelt de WOC ook onderzoeksvoorstellen waarvoor medewerking van de instelling gevraagd wordt, en neemt ook zelf initiatief om onderzoek te ontwikkelen. Tenslotte houdt de WOC zich bezig met de verspreiding van onderzoeksresultaten in de eigen zorginstellingen. Spin-off van wetenschappelijke samenwerking Wetenschappelijke samenwerking binnen het UNC-ZH resulteert vaak in een mooie dataset waarmee de onderzoeksvraag beantwoord kan worden en daaruit komen wetenschappelijke artikelen voort. Maar belangrijker nog is de snelle kennisverspreiding en daardoor ook de implementatie van de onderzoeksresultaten in de dagelijkse praktijk. Samenwerking in dit academische netwerk garandeert dat een goed onderzoeksidee uit de praktijk kan leiden tot succesvol onderzoek en tot een cultuurverandering waarin implementatie van nieuwe kennis een normaal onderdeel vormt van de dagelijkse werkzaamheden.

5 Een mooi voorbeeld is het Back-home onderzoek 1, waarbij door wekelijks te meten welke zorg geriatrische revalidanten nog nodig hebben, de verblijftijd in het verpleeghuis kon worden verkort (zie ook figuur 1: poster Back-Home). Het idee kwam van de werkvloer, de studieopzet en uitvoering werd door de universiteit uitgevoerd. Nadat de resultaten bekend waren, ontstonden er op de werkvloer direct nieuwe ideeën. Niet de zorgverlener, maar de patiënt zelf gaat nu deze zorgvraag meting wekelijks invullen. Dit voorbeeld laat een ander belangrijk voordeel van ons netwerk zien. Door de samenwerking kunnen onderzoeksresultaten direct in de dagelijkse verpleeghuispraktijk en de opleiding, kaderopleiding en nascholing van zorgprofessionals worden toegepast. Dit komt ten goede aan de deskundigheid van de professional en natuurlijk de kwaliteit van de patiëntenzorg. Poster Back-Home studie zoals deze gepresenteerd op het EUGMS congres in september 2014

6 Motor tot verbinding Het LUMC heeft in de ouderenzorg als missie om zorg, onderzoek en onderwijs/opleiding en nascholing te verbinden, naast het verbinden van de verschillende medische disciplines. De afdeling PHEG van het LUMC is in de gelukkige omstandigheid dat zij huisarts- en specialist ouderengeneeskundig onderzoek, opleiding, nascholing en onderwijs heel dicht bij elkaar hebben georganiseerd. Daarnaast zijn zowel de landelijke NHG-kaderopleiding ouderenzorg voor huisartsen en de landelijke kaderopleiding specialist ouderengeneeskunde in de eerste lijn aan onze afdeling verbonden. Deze kaderopleidingen hebben een uitstekende samenwerking, zo zijn er bijvoorbeeld regelmatig gezamenlijke terugkomdagen. Onderzoek op dit raakvlak van beide disciplines is zeer actueel en biedt unieke mogelijkheden. Dit alles maakt de academische werkplaatsfunctie van het UNC-ZH niet alleen in het verpleeghuis, maar ook in brede eerste lijn tot een unieke combinatie. De organisaties in het UNC-ZH participeren in het onderzoek, het onderwijs voor de studenten geneeskunde, de opleiding voor huisartsen én de opleiding voor specialisten ouderengeneeskunde. De deskundigheid van de professionals van de UNC-ZH organisaties worden ook actief ingezet bij nascholingsactiviteiten van Boerhaave nascholing. Waar zouden we staan als er geen netwerk was? Door de infrastructuur in ons netwerk is expertise ontwikkeld met betrekking tot het uitvoeren van onderzoek in de complexe zorg voor kwetsbare zorgafhankelijke mensen in verpleeghuizen. Zonder deze infrastructuur is onderzoek in verpleeghuizen lastig. Het CRANBERRY onderzoek 2, waarbij in 21 verpleeghuizen bij bijna 1000 patiënten is gekeken of cranberry capsules urineweginfecties kunnen voorkomen, is zelfs mondiaal gezien vrij uniek, en alleen mogelijk geweest door de actieve participatie van de organisaties in het netwerk. In 2015, zal het UNC-ZH haar tweede lustrum vieren, waarbij de integratie van wetenschap en praktijk centraal staat.

7 Literatuur 1. Bakkers E, Caljouw MAA, Cools HJM, Achterberg WP. Kan 24-uursverblijf AWBZ- revalidatie korter? Een pilot studie aan de hand van een avond/nacht steuntakenscorelijst. Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde, 2011; 35: Caljouw MAA, van den Hout WB, Putter H, Achterberg WP, Cools HJM. Gussekloo J. Effectiveness of cranberry capsules to prevent urinary tract infections in vulnerable older persons. A double-blind randomized placebo-controlled multi-center trial in long-term care facilities. JAGS, 2014;62:

Samenwerking in academisch netwerkensaetwerken

Samenwerking in academisch netwerkensaetwerken Home no. 1 Feb. 2015 Revalidatie chronische aandoeningen Eerdere edities Verenso.nl Samenwerking in academisch netwerkensaetwerken Verbetering van patiëntenzorg door wetenschap: in beweging! Lizette Wattel,

Nadere informatie

Samenwerkende Academisch Netwerken Ouderenzorg (SANO)

Samenwerkende Academisch Netwerken Ouderenzorg (SANO) Home no. 3 Juni 2018 Eerdere edities Verenso.nl Samenwerkende Academisch Netwerken Ouderenzorg (SANO) Onderzoekssubsidie stimuleert onderzoeksvragen uit de praktijk - de ervaringen van drie subsidie-ontvangers.

Nadere informatie

WETENSCHAP: NOODZAKELIJK VOOR TOPZORG?! Symposium ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van het UKON

WETENSCHAP: NOODZAKELIJK VOOR TOPZORG?! Symposium ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van het UKON WETENSCHAP: NOODZAKELIJK VOOR TOPZORG?! Symposium ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van het UKON 1 november 2013 Toelichting De ouderenzorg is actueler dan ooit. Het kabinet zet in op een verdere

Nadere informatie

Nieuwe samenhangende ouderenzorg in de eerste lijn. Jacobijn Gussekloo Afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde

Nieuwe samenhangende ouderenzorg in de eerste lijn. Jacobijn Gussekloo Afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde Nieuwe samenhangende ouderenzorg in de eerste lijn Jacobijn Gussekloo Afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde Urgentie Steeds meer (oudste) ouderen in onze samenleving Ouderdom komt met gebreken

Nadere informatie

Voortgang expertteams: delier, geriatrische revalidatie en extramurale behandeling

Voortgang expertteams: delier, geriatrische revalidatie en extramurale behandeling Samenwerking in zorg en wetenschap Voortgang expertteams: delier, geriatrische revalidatie en extramurale behandeling Nijmegen, oktober 2018 A. Persoon Radboud universitair medisch centrum Afdeling Eerstelijnsgeneeskunde,

Nadere informatie

Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO)

Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO) Home no. 1 Februari 2018 Themanummer Cardiovasculair Eerdere edities Verenso.nl Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO) Geen bewijs voor effectiviteit van preventieve cardiovasculaire medicatie

Nadere informatie

Revalidatie centreren of zo dicht mogelijk bij huis?e

Revalidatie centreren of zo dicht mogelijk bij huis?e Home no. 4 Augustus 2014 Eerdere edities Verenso.nl Revalidatie centreren of zo dicht mogelijk bij huis?e Definities van volume en concentratie Prof. dr. Wilco P. Achterberg, Marije Holstege, Monique Caljouw,

Nadere informatie

Workshop. Dat wil ik onderzoeken! Onderzoeksvragen ophalen. uit de praktijk. Linking pin/fysiotherapeut/onderzoeker

Workshop. Dat wil ik onderzoeken! Onderzoeksvragen ophalen. uit de praktijk. Linking pin/fysiotherapeut/onderzoeker Workshop Dat wil ik onderzoeken! Onderzoeksvragen ophalen uit de praktijk Christa Nanninga Melanie van der Velde Mariska Vielvoye Linking pin/fysiotherapeut/onderzoeker Psycholoog/onderzoeker Ergotherapeut/onderzoeker

Nadere informatie

Wetenschappelijke kennis inbrengen in de opleidingen

Wetenschappelijke kennis inbrengen in de opleidingen Wetenschappelijke kennis inbrengen in de opleidingen Wilco Achterberg is hoogleraar institutionele zorg en ouderengeneeskunde bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) én hij werkt als specialist

Nadere informatie

Bijdrage van de AWO aan Kwaliteit van de Ouderenzorg

Bijdrage van de AWO aan Kwaliteit van de Ouderenzorg Bijdrage van de AWO aan Kwaliteit van de Ouderenzorg Prof. Dr. Jan Hamers Academische Werkplaats Ouderenzorg Wat is de werkplaats? Hoe werken we? Wat is de opbrengst? Academische Werkplaats Ouderenzorg

Nadere informatie

- Geplaatst in VISUS EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE?

- Geplaatst in VISUS EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE? - Geplaatst in VISUS 4-2017 - EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE? Om de verschillen tussen de kennis uit het laatste wetenschappelijk bewijs en de klinische praktijk kleiner te maken is de afgelopen

Nadere informatie

ONDERZOEKSONDERSTEUNING VANUIT UNO-VUMC

ONDERZOEKSONDERSTEUNING VANUIT UNO-VUMC ONDERZOEKSONDERSTEUNING VANUIT UNO-VUMC Het Universitair Netwerk Ouderenzorg UNO-VUmc is een samenwerkingsverband tussen 22 1 instellingen in de ouderenzorg (UNO-instellingen) en de afdeling huisartsgeneeskunde

Nadere informatie

Jaarverslag Vastgesteld in de bestuursvergadering van 11 mei 2015

Jaarverslag Vastgesteld in de bestuursvergadering van 11 mei 2015 Jaarverslag 2014 Vastgesteld in de bestuursvergadering van 11 mei 2015 0 Inhoud Inleiding... 2 Bestuur en organisatie... 3 Bestuur en Commissie van Aanbeveling... 3 Aantal leden... 3 Missie en visie...

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/31838 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Caljouw, Monique Adriana Anna Title: Prevention of clinical urinary tract infections

Nadere informatie

Waarom zelf het wiel uitvinden?

Waarom zelf het wiel uitvinden? Home no. 6 December 2017 Eerdere edities Verenso.nl Waarom zelf het wiel uitvinden? Knowledge brokers CVA verbeteren kwaliteit geriatrische revalidatie Mia Willems, Eugenie Brinkhof, Marike Jansen, Liesbeth

Nadere informatie

Uw HIS-gegevens verbeteren de zorg

Uw HIS-gegevens verbeteren de zorg Uw HIS-gegevens verbeteren de zorg Extramuraal Leids Academisch Netwerk (ELAN) informatie voor huisartsen www.lumc.nl Uw HIS-gegevens verbeteren de zorg Onderzoeksnetwerk ELAN-Research (Extramuraal Leids

Nadere informatie

UNO-VUmc bestuurdersoverleg

UNO-VUmc bestuurdersoverleg UNO-VUmc bestuurdersoverleg Voortgang en evaluatie Onderzoeksprogramma > Care and Prevention Universitair Netwerk Ouderenzorg Programma Activiteiten eerste jaar: een terugblik/jaarverslag Activiteiten

Nadere informatie

Samen de goede koers varen

Samen de goede koers varen Home no. 3 Juni 2016 Themanummer Eerste lijn Eerdere edities Verenso.nl Samen de goede koers varen Op weg naar structurele samenwerking huisarts en specialist ouderengeneeskunde Ronald van Nordennen, Vincent

Nadere informatie

Samenwerking in academisch netwerkenrken

Samenwerking in academisch netwerkenrken Home no. 3 Juni 2015 Juridische aspecten Eerdere edities Verenso.nl Samenwerking in academisch netwerkenrken Goed gedrag in wetenschappelijk onderzoek Dr. Anke Persoon, coördinator UKON, afdeling ELG,

Nadere informatie

Jaarverslag Onderzoek Geriatrische Revalidatie. Ouderengeneeskunde. Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde (PHEG)

Jaarverslag Onderzoek Geriatrische Revalidatie. Ouderengeneeskunde. Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde (PHEG) Jaarverslag 2016 Onderzoek Geriatrische Revalidatie Ouderengeneeskunde Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde (PHEG) 1 Inleiding Inbedding in Geriatrics in primary care De doelstelling en focus van de

Nadere informatie

Hospital at Home. informatiefolder. Universitair Centrum Ouderengeneeskunde. Hospital at Home

Hospital at Home. informatiefolder. Universitair Centrum Ouderengeneeskunde. Hospital at Home Hospital at Home informatiefolder Hospital at Home Universitair Centrum Ouderengeneeskunde Achtergrondinformatie De meeste mensen met dementie wonen thuis, ook als zij zorg nodig hebben. Deze zorg wordt

Nadere informatie

PalliSupport. Zorgpad. PalliSupport Transmurale zorg voor ouderen

PalliSupport. Zorgpad. PalliSupport Transmurale zorg voor ouderen PalliSupport Zorgpad PalliSupport Transmurale zorg voor ouderen Datum: februari 2018 Email: pallisupport@amc.nl Projectleiding: drs. I. (Isabelle) Flierman prof. dr. B.M. (Bianca) Buurman prof. dr. D.L.

Nadere informatie

Jaarverslag Onderzoek Kwaliteit van Leven bij dementie. Ouderengeneeskunde. Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde (PHEG)

Jaarverslag Onderzoek Kwaliteit van Leven bij dementie. Ouderengeneeskunde. Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde (PHEG) Jaarverslag 2014 Onderzoek Kwaliteit van Leven bij dementie Ouderengeneeskunde Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde (PHEG) Inleiding Inbedding in Geriatrics in primary care De doelstelling en focus

Nadere informatie

Het APOP screeningsprogramma Nationaal Symposium Spoedzorg voor Ouderen

Het APOP screeningsprogramma Nationaal Symposium Spoedzorg voor Ouderen Het APOP screeningsprogramma Nationaal Symposium Spoedzorg voor Ouderen Drs. Jelle de Gelder huisarts i.o. Drs. Jacinta Lucke SEH arts Drs. Laura Blomaard arts-onderzoeker Ontwikkeling van de APOP screener

Nadere informatie

Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO)

Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO) Home no. 2 April 2018 Eerdere edities Verenso.nl Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO) Praktijk en wetenschap samen op weg naar mensgerichte ouderenzorg Meriam Janssen, Leonieke van Boekel,

Nadere informatie

V&VN Geriatrie. Jaarplan 2014-2015. Inleiding. Missie

V&VN Geriatrie. Jaarplan 2014-2015. Inleiding. Missie V&VN Geriatrie Jaarplan 2014-2015 Inleiding Dit jaarplan beschrijft de activiteiten die de afdeling V&VN Geriatrie voornemens is uit te voeren in 2014 en 2015. Deze activiteiten zijn gebaseerd op de missie

Nadere informatie

NFU-master. Kwaliteit en Veiligheid in de Patiëntenzorg

NFU-master. Kwaliteit en Veiligheid in de Patiëntenzorg NFU-master Kwaliteit en Veiligheid in de Patiëntenzorg 2016-2018 De master Kwaliteit en Veiligheid in de Patiëntenzorg De zorg heeft initiatiefnemers en leiders in kwaliteit en veiligheid van zorg nodig.

Nadere informatie

Verzekeringsgeneeskunde en Wetenschap

Verzekeringsgeneeskunde en Wetenschap Verzekeringsgeneeskunde en Wetenschap hoop voor de toekomst! Em. Prof. Dr. Haije Wind, verzekeringsarts Amsterdam, 14 maart 2019 Amsterdam UMC locatie AMC, Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid,

Nadere informatie

1 Inleiding. 2 Instelling van het register. CHBB-register Kaderhuisarts Ouderengeneeskunde

1 Inleiding. 2 Instelling van het register. CHBB-register Kaderhuisarts Ouderengeneeskunde CHBB-register Kaderhuisarts Ouderengeneeskunde 1 Inleiding LHV en NHG hebben met ingang van oktober 2005 een College voor Huisartsen met Bijzondere Bekwaamheden (CHBB) ingesteld. Dit college heeft tot

Nadere informatie

Competentieprofiel kaderhuisarts

Competentieprofiel kaderhuisarts profiel kaderhuisarts Versie 2017 Inleiding De kaderhuisarts is het antwoord op de vraag van het werkveld naar huisartsen met specifieke bekwaamheden. Voor huisartsen, specialisten, voorzieningen, instellingen,

Nadere informatie

Het HerstelZorgProgramma. Integrale functiegerichte zorg en bekostiging voor kwetsbare ouderen

Het HerstelZorgProgramma. Integrale functiegerichte zorg en bekostiging voor kwetsbare ouderen Het HerstelZorgProgramma Integrale functiegerichte zorg en bekostiging voor kwetsbare ouderen Martijn Lehman de Lehnsfeld Manger Behandelzaken verpleeghuis Leythenrode en Voorzitter Geriatrisch netwerk

Nadere informatie

Palliative care in an aging society Palliatieve zorg in een ouder wordende samenleving. 3rd Amsterdam Symposium on Palliative Care

Palliative care in an aging society Palliatieve zorg in een ouder wordende samenleving. 3rd Amsterdam Symposium on Palliative Care 3rd Amsterdam Symposium on Palliative Care Palliative care in an aging society Palliatieve zorg in een ouder wordende samenleving Dinsdag 8 oktober 2013 Auditorium Vrije Universiteit Amsterdam Palliative

Nadere informatie

leerwerkplaatsen: leren is werken werken is leren Leerwerkplaatsen in het ZZG Herstelhotel en Thermion

leerwerkplaatsen: leren is werken werken is leren Leerwerkplaatsen in het ZZG Herstelhotel en Thermion leerwerkplaatsen leerwerkplaatsen: leren is werken werken is leren HAN Centre of Expertise Sneller Herstel stimuleert en faciliteert de samenwerking tussen zorginstellingen, onderzoeksinstituten en de

Nadere informatie

Specialisten ouderengeneeskunde besparen de zorg tientallen miljoenen 0

Specialisten ouderengeneeskunde besparen de zorg tientallen miljoenen 0 Home no. 4 Augustus 2015 Eerdere edities Verenso.nl Specialisten ouderengeneeskunde besparen de zorg tientallen miljoenen 0 Interview met prof. dr. Cees Hertogh, hoogleraar ouderengeneeskunde & ethiek

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/31838 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Caljouw, Monique Adriana Anna Title: Prevention of clinical urinary tract infections

Nadere informatie

Ketensamenwerking in de GRZ: Wat kunnen we van elkaar leren? Irma Everink

Ketensamenwerking in de GRZ: Wat kunnen we van elkaar leren? Irma Everink Ketensamenwerking in de GRZ: Wat kunnen we van elkaar leren? Irma Everink 31-01-2019 Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven

Nadere informatie

Academische toerusting voor werken binnen de Openbare Gezondheid

Academische toerusting voor werken binnen de Openbare Gezondheid Academische toerusting voor werken binnen de Openbare Gezondheid ZonMw Programma Academische Werkplaatsen Dr. Marijke Janssens Utrecht, 15 juni 2006 Doel: het structureel versterken en verankeren van vraaggestuurde

Nadere informatie

EINSTEIN TELESCOPE DSM VERRAST ~~,: ~= - ~ SPEC]~AL ..~ ,~~

EINSTEIN TELESCOPE DSM VERRAST ~~,: ~= - ~ SPEC]~AL ..~ ,~~ EINSTEIN TELESCOPE DSM VERRAST,:, f~ ~= - ~ SPEC]~AL..~ Handen, hart &hoofd aan het bed r=_ `,. van e oe oms Op het strand werden afgelopen zomer heel wat doktersromannetjes uitgelezen. Wekelijks vergapen

Nadere informatie

29th Annual Congress of the European College of Gerodontology

29th Annual Congress of the European College of Gerodontology Markeer 15 tot en met 17 mei 2019 in uw agenda voor het 29e European Congress of Gerodontology (ECG) in Amersfoort. Dit tweedaagse congres gaat in op het verbeteren van (mond)gezondheid door multidisciplinaire

Nadere informatie

Over huisartsen, het vakgebied en de opleiding

Over huisartsen, het vakgebied en de opleiding Over huisartsen, het vakgebied en de opleiding Prof. dr. Niek J. de Wit Julius Center.nl Care Health Sciences and Primary Julius Centrum, de huisartsgeneeskunde H.W. Julius 1901-1977 Wat ons met elkaar

Nadere informatie

Universitair Netwerk Ouderenzorg van VU medisch centrum te Amsterdam. UNO-VUmc. Door samenwerking beter. Jaarplan 2013

Universitair Netwerk Ouderenzorg van VU medisch centrum te Amsterdam. UNO-VUmc. Door samenwerking beter. Jaarplan 2013 Universitair Netwerk Ouderenzorg van VU medisch centrum te Amsterdam UNO-VUmc Door samenwerking beter Jaarplan 2013 Vastgesteld dd 13 februari 2013 Auteurs: Ruth Veenhuizen, Onderzoekscoördinator UNO-VUmc

Nadere informatie

Kenniscentrum patiëntenlogistiek VUmc-VU

Kenniscentrum patiëntenlogistiek VUmc-VU Kenniscentrum patiëntenlogistiek VUmc-VU Prof. Dr. Ger Koole Hoogleraar Optimalisatie van Bedrijfsprocessen VU, Faculteit der Exacte Wetenschappen Wat is er al gebeurd: een terugblik (1) Deelname VUmc

Nadere informatie

Resultaten van de studie naar casemanagement: de visie van huisartsen op casemanagement voor palliatieve zorg in de Westelijke Mijnstreek

Resultaten van de studie naar casemanagement: de visie van huisartsen op casemanagement voor palliatieve zorg in de Westelijke Mijnstreek Resultaten van de studie naar casemanagement: de visie van huisartsen op casemanagement voor palliatieve zorg in de Westelijke Mijnstreek Auteur: Cindy Rodigas, student Universiteit Maastricht In samenwerking

Nadere informatie

Meetplan Geriatrische Revalidatie en het Multidisciplinaire overleg Presentatie UNC-ZH 1

Meetplan Geriatrische Revalidatie en het Multidisciplinaire overleg Presentatie UNC-ZH 1 Meetplan Geriatrische Revalidatie en het Multidisciplinaire overleg 06-02-2019 Presentatie UNC-ZH 1 Arno J. Doornebosch, MSc. Coordinator Geriatrische Revalidatie Universitair Netwerk voor de Care sector

Nadere informatie

We staan als artsen nog altijd teveel in de behandelmodus

We staan als artsen nog altijd teveel in de behandelmodus Home no. 6 December 2015 Eerdere edities Verenso.nl We staan als artsen nog altijd teveel in de behandelmodus Interview met prof. dr. Wilco Achterberg Bert Bukman redactie@verenso.nl Wilco Achterberg is

Nadere informatie

Strategisch beleid Alumnivereniging Verplegingswetenschap Nederland

Strategisch beleid Alumnivereniging Verplegingswetenschap Nederland Strategisch beleid Alumnivereniging Verplegingswetenschap Nederland 2018-2020 Doelstelling Alumnivereniging Verplegingswetenschap Nederland heeft als doelstelling: - Het onderhouden van contacten tussen

Nadere informatie

Accreditatie Accreditatie wordt aangevraagd, onder meer bij het Accreditatiebureau

Accreditatie Accreditatie wordt aangevraagd, onder meer bij het Accreditatiebureau Ernst van der Pasch Sytse Zuidema Robbert Huijsman Nienke Nieuwenhuizen De zorg voor thuiswonende ouderen kent nog flink wat uitdagingen. Op dit symposium komen ze aan bod, met de focus op: hoe kunnen

Nadere informatie

25 jaar opleiding tot specialist ouderengeneeskunde GERION/VUmc25 jaar opleiding GERION/VUmc

25 jaar opleiding tot specialist ouderengeneeskunde GERION/VUmc25 jaar opleiding GERION/VUmc Home no. 6 December 2014 Eerdere edities Verenso.nl 25 jaar opleiding tot specialist ouderengeneeskunde GERION/VUmc25 jaar opleiding GERION/VUmc Dr. Martin Smalbrugge, specialist ouderengeneeskunde, afdeling

Nadere informatie

OOST WEST THUIS BEST? 6 december UITDAGINGEN IN DE EERSTELIJNS OUDERENZORG. Symposium UNO-UMCG MartiniPlaza Groningen

OOST WEST THUIS BEST? 6 december UITDAGINGEN IN DE EERSTELIJNS OUDERENZORG. Symposium UNO-UMCG MartiniPlaza Groningen 6 december 2017 Symposium UNO-UMCG MartiniPlaza Groningen www.uno-umcg.nl Ernst van der Pasch Sytse Zuidema Robbert Huijsman Nienke Nieuwenhuizen De zorg voor thuiswonende ouderen kent nog flink wat uitdagingen.

Nadere informatie

Verstandelijke Beperking en Psychiatrie; praktijk richtlijnen

Verstandelijke Beperking en Psychiatrie; praktijk richtlijnen Verstandelijke Beperking en Psychiatrie; praktijk richtlijnen Congres Focus op Onderzoek, 22 juni 2015 Gerda de Kuijper, AVG/senior senior onderzoeker CVBP/UMCG Dederieke Festen AVG/senior onderzoeker

Nadere informatie

Wie zijn wij UKON. UKON bureau p/a Radboudumc afd. ELG-117 Postbus HB Nijmegen tel

Wie zijn wij UKON. UKON bureau p/a Radboudumc afd. ELG-117 Postbus HB Nijmegen tel Wie zijn wij UKON UKON bureau p/a Radboudumc afd. ELG-117 Postbus 9101 6500 HB Nijmegen tel 024-3668244 www.ukonnetwerk.nl INHOUDSOPGAVE INLEIDING 2 1. Doel, Visie en AMBITIE 3 1.1 Doel 3 1.2 Visie 3 1.3

Nadere informatie

SAMENWERKEN. PlusPunt Ouderenzorg Oostelijk Zuid-Limburg. Frank Guldemond Kaderhuisarts Ouderengeneeskunde

SAMENWERKEN. PlusPunt Ouderenzorg Oostelijk Zuid-Limburg. Frank Guldemond Kaderhuisarts Ouderengeneeskunde SAMENWERKEN PlusPunt Ouderenzorg Oostelijk Zuid-Limburg Frank Guldemond Kaderhuisarts Ouderengeneeskunde Inleiding Zorgcontinuüm Ouderenzorg PlusPunt Ouderenzorg Knelpunten en Succesfactoren Vragen? Nieuwe

Nadere informatie

Prestatie integrale ouderenzorg

Prestatie integrale ouderenzorg Prestatie integrale ouderenzorg Doel Het doel van deze prestatie is het tot stand brengen van een integraal, multidisciplinair zorgaanbod voor kwetsbare ouderen in de thuissituatie op het gebied van cure,

Nadere informatie

BELEIDSPLAN. Brederodestraat 104 4 1054 VG Amsterdam Nederland. www.stichtingopen.nl info@stichtingopen.nl Rabobank: NL44RABO0143176986

BELEIDSPLAN. Brederodestraat 104 4 1054 VG Amsterdam Nederland. www.stichtingopen.nl info@stichtingopen.nl Rabobank: NL44RABO0143176986 BELEIDSPLAN Brederodestraat 104 4 1054 VG Amsterdam Nederland www.stichtingopen.nl info@stichtingopen.nl Rabobank: NL44RABO0143176986 BELEIDSPLAN STICHTING OPEN 1 1. INLEIDING Voor u ligt het beleidsplan

Nadere informatie

Oncologisch Centrum Strategische doelstellingen ONCOLOGISCH CENTRUM ONCOLOGISCH HANDBOEK DEEL 1

Oncologisch Centrum Strategische doelstellingen ONCOLOGISCH CENTRUM ONCOLOGISCH HANDBOEK DEEL 1 Oncologisch Centrum Strategische doelstellingen ONCOLOGISCH CENTRUM ONCOLOGISCH HANDBOEK DEEL 1 OH_OC_deel 1_2017-2018 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. Doelstellingen... 4 Het belang van het Oncologische Centrum

Nadere informatie

Kwetsbare ouderen, samenwerking noodzakelijk! dinsdag 25 mei uur tot uur (personeels)restaurant Ziekenhuis Zevenaar

Kwetsbare ouderen, samenwerking noodzakelijk! dinsdag 25 mei uur tot uur (personeels)restaurant Ziekenhuis Zevenaar Kwetsbare ouderen, samenwerking noodzakelijk! dinsdag 25 mei 19.00 uur tot 21.30 uur (personeels)restaurant Ziekenhuis Zevenaar Samenwerking huisarts en specialist ouderengeneeskunde bij de kwetsbare oudere

Nadere informatie

Maatschappelijke ontwikkelingen en behoeften ouderen

Maatschappelijke ontwikkelingen en behoeften ouderen Bijlage 1- Inspelen op ontwikkelingen voor een sterkere ouderengeneeskunde ideeën van specialisten ouderengeneeskunde en aios tijdens de workshop Specialist ouderengeneeskunde van de toekomst op 26 mei

Nadere informatie

Dr. Hilde Verbeek 15 april 2014. Department of Health Services Research Focusing on Chronic Care and Ageing 1

Dr. Hilde Verbeek 15 april 2014. Department of Health Services Research Focusing on Chronic Care and Ageing 1 Dr. Hilde Verbeek 15 april 2014 Department of Health Services Research Focusing on Chronic Care and Ageing 1 Doelstelling Nurses on the Move Bijdragen aan verbetering kwaliteit van zorg in verpleeg- en

Nadere informatie

Ouderenzorg... in een nieuw jasje

Ouderenzorg... in een nieuw jasje Ouderenzorg... in een nieuw jasje Waarom ouderenzorg? De komende jaren zal het aantal ouderen sterk toenemen. De kwetsbare ouderen, vaak met complexe zorgvragen, zullen door maatschappelijke ontwikkelingen

Nadere informatie

Schets kennisinfrastructuur verpleging en verzorging (V&V) Datum:

Schets kennisinfrastructuur verpleging en verzorging (V&V) Datum: Schets kennisinfrastructuur verpleging en verzorging (V&V) Datum: 1-6-2018 Auteurs: Initiatiefnemers Manifest Kwaliteit van Zorg en aanjagers van het Manifest 1 Schets kennisinfrastructuur Verpleging en

Nadere informatie

Huisartsenkliniek Houten Anderhalvelijnzorg = Eerstelijnszorg PLUS

Huisartsenkliniek Houten Anderhalvelijnzorg = Eerstelijnszorg PLUS Huisartsenkliniek Houten Anderhalvelijnzorg = Eerstelijnszorg PLUS JvEI - 16 februari 2016 zorg een zorg.. Antoinette Blok Directeur Zorg in Houten Zorg in Houten - missie De best mogelijke geïntegreerde

Nadere informatie

Het coschap Ouderengeneeskunde De geneeskundestudent voorbereiden op de zorg voor de oudere patiënt.

Het coschap Ouderengeneeskunde De geneeskundestudent voorbereiden op de zorg voor de oudere patiënt. Home no. 3 Juni 2018 Eerdere edities Verenso.nl Het coschap Ouderengeneeskunde De geneeskundestudent voorbereiden op de zorg voor de oudere patiënt. Annemarie Moll-Jongerius, Wilco Achterberg A.Moll-Jongerius@lumc.nl

Nadere informatie

de meerwaarde van de leerstoel Sociaal Werk

de meerwaarde van de leerstoel Sociaal Werk de meerwaarde van de leerstoel Sociaal Werk In deze brochure nodigen wij u uit u te laten informeren over de meerwaarde van de leerstoel en academische werkplaats Sociaal Werk aan de Universiteit van Tilburg

Nadere informatie

Kader notitie Academische werkplaats

Kader notitie Academische werkplaats Kader notitie Academische werkplaats Het UWV en het KCVG hebben gekozen voor de Academische Werkplaats als samenwerkingsvorm tussen universiteit en UWV-regio om de doelstelling van academisering te bereiken.

Nadere informatie

Ouderenzorg op Bonaire: zorg met aandacht voor elkaar. Bon dia!

Ouderenzorg op Bonaire: zorg met aandacht voor elkaar. Bon dia! Home no. 6 December 2017 Eerdere edities Verenso.nl Ouderenzorg op Bonaire: zorg met aandacht voor elkaar. Bon dia! Tessa Nooij, Ria Razabsekh, Martin Smalbrugge tesssassem@hotmail.com Als tweedejaars

Nadere informatie

Verstandelijke Beperking en Psychiatrie; praktijk richtlijnen

Verstandelijke Beperking en Psychiatrie; praktijk richtlijnen Verstandelijke Beperking en Psychiatrie; praktijk richtlijnen Congres Focus op Onderzoek, 22 juni 2015 Gerda de Kuijper, AVG/senior senior onderzoeker CVBP/UMCG Dederieke Festen AVG/senior onderzoeker

Nadere informatie

Nieuwe tijden bij de opleiding in LeidenNieuwopleiding in Leiden

Nieuwe tijden bij de opleiding in LeidenNieuwopleiding in Leiden Home no. 5 Nov. 2014 Themanummer: Een Leven Lang Leren Eerdere edities Verenso.nl Nieuwe tijden bij de opleiding in LeidenNieuwopleiding in Leiden Dr. Victor Chel, hoofd opleiding specialisme ouderengeneeskunde,

Nadere informatie

Projectinformatie Code Z. Continuïteit van zorg bij Ongeplande opname van mensen met Dementie in het Ziekenhuis

Projectinformatie Code Z. Continuïteit van zorg bij Ongeplande opname van mensen met Dementie in het Ziekenhuis Projectinformatie Code Z Continuïteit van zorg bij Ongeplande opname van mensen met Dementie in het Ziekenhuis December 2014 Inleiding In regio Haaglanden zijn vanuit de Stichting Transmurale Zorg Den

Nadere informatie

Waarom aanpak antibioticaresistentie?

Waarom aanpak antibioticaresistentie? pagina 1 van 6 Klik hier indien u deze nieuwsbrief niet kunt lezen. REGIONALE ZORGNETWERKEN ANTIBIOTICARESISTENTIE NOORD-HOLLAND EN FLEVOLAND NIEUWSBRIEF 1 MAART 2017 Waarom aanpak antibioticaresistentie?

Nadere informatie

Opgroeien in onderzoek. Symposium Jeugd en Gezondheid 13 oktober 2016

Opgroeien in onderzoek. Symposium Jeugd en Gezondheid 13 oktober 2016 Opgroeien in onderzoek Symposium Jeugd en Gezondheid 13 oktober 2016 Innovatief, kwalitatief hoogwaardig en maatschappelijk relevant onderzoek dat bijdraagt aan het gezond opgroeien van de jeugd, daar

Nadere informatie

Position Paper #Not4Sissies

Position Paper #Not4Sissies huisartsgeneeskunde & ouderengeneeskunde Position Paper #Not4Sissies Lizette Wattel Coördinator UNO-VUmc Coördinator Onderzoekslijn Geriatrische Revalidatie Ewout Smit AIOTO Ouderengeneeskunde Programma

Nadere informatie

De handreiking samenwerking huisarts en specialist ouderengeneeskunde

De handreiking samenwerking huisarts en specialist ouderengeneeskunde Home no. 5 Congresnummer Kiezen voor delen November 2016 Eerdere edities Verenso.nl De handreiking samenwerking huisarts en specialist ouderengeneeskunde Monique Bogaerts mbogaerts@verenso.nl De nieuwe

Nadere informatie

Tandheelkunde en mondzorg voor kwetsbare ouderen

Tandheelkunde en mondzorg voor kwetsbare ouderen Tandheelkunde en mondzorg voor kwetsbare ouderen Vrijdag 7 juni 2019 Toelichting Radboudumc Health Academy organiseert, samen met de doelgroepcommissie Ouderengeneeskunde op vrijdag 7 juni 2019 de cursus:

Nadere informatie

Hoe delen zorgorganisaties kennis?

Hoe delen zorgorganisaties kennis? Hoe delen zorgorganisaties kennis? Door de techniek en door het snel veranderende zorglandschap zijn er steeds meer mogelijkheden om kennis te halen en te delen. De mobiele telefoon maakt het vinden van

Nadere informatie

De kwetsbare patiënt met een heupfractuur

De kwetsbare patiënt met een heupfractuur De kwetsbare patiënt met een heupfractuur JH Hegeman, MD PhD NVT Traumachirurg Centrum voor Geriatrische Traumatologie Voorzitter Dutch Hip Fracture Audit Afdeling groep Twente - Hengelo Jaarcongres GRZ

Nadere informatie

REGIOHUIZEN Inleiding: Esther Van den Bossche (LMN Schelde-Rupel) Moderator: Dr. Stefan Teughels (LMN Turnhout)

REGIOHUIZEN Inleiding: Esther Van den Bossche (LMN Schelde-Rupel) Moderator: Dr. Stefan Teughels (LMN Turnhout) REGIOHUIZEN Inleiding: Esther Van den Bossche (LMN Schelde-Rupel) Moderator: Dr. Stefan Teughels (LMN Turnhout) in Vlaanderen 45 Netwerken 27 Waarom regiohuizen Zeer ruim aanbod aan paramedici Onduidelijk

Nadere informatie

Statistieken. Aantal vragen 29. Totaal aantal ingevuld U bent op dit moment: (Type vraag: Meerkeuze, één antwoord)

Statistieken. Aantal vragen 29. Totaal aantal ingevuld U bent op dit moment: (Type vraag: Meerkeuze, één antwoord) Rotterdam 51 4.48 % Statistieken Naam formulier Peiling_ouderenzorg_2016 Titel formulier Uw mening over de ouderenzorg Aantal vragen 29 Totaal aantal ingevuld 1139 1. U bent op dit moment: Huisarts praktijkhouder

Nadere informatie

DEELPROJECTPLAN ONDERWIJS-EN OPLEIDINGSREGIO OOR Utrecht

DEELPROJECTPLAN ONDERWIJS-EN OPLEIDINGSREGIO OOR Utrecht Bijlage 4 Deelprojectplan DEELPROJECTPLAN ONDERWIJS-EN OPLEIDINGSREGIO OOR Utrecht Van project naar bestendigen: jong geleerd is oud gedaan! Zo leer je aios doelmatig denken en werken Datum: 29 november

Nadere informatie

Kwetsbare ouderen: een zorg voor ons allemaal, maar wie gaat de zorg leveren? Kees Vermaat Projectleider/adviseur

Kwetsbare ouderen: een zorg voor ons allemaal, maar wie gaat de zorg leveren?  Kees Vermaat Projectleider/adviseur Kwetsbare ouderen: een zorg voor ons allemaal, maar wie gaat de zorg leveren? www.zowelnn.nl Kees Vermaat Projectleider/adviseur Agenda } Kennismaking / stellingen } Het project Zorg en WelzijnsStandaard

Nadere informatie

Het Academisch Netwerk Huisartsgeneeskunde

Het Academisch Netwerk Huisartsgeneeskunde Het Academisch Netwerk Huisartsgeneeskunde VUmc Henriëtte van der Horst, Hoofd afdeling huisartsgeneeskunde 13 december 2010 ANH-VUmc Ontstaan Missie Structuur Beleid Resultaten Ontwikkelingen Ontstaan

Nadere informatie

18/03/2015. Innovatie in de mondzorg. 1. De problematiek voor de kwetsbare ouderen 2. Oplossingen voor personen met beperkingen en kwetsbare ouderen

18/03/2015. Innovatie in de mondzorg. 1. De problematiek voor de kwetsbare ouderen 2. Oplossingen voor personen met beperkingen en kwetsbare ouderen Innovatie in mondzorg voor kwetsbare groepen Maandag 16 maart 2015 Maatschappelijke Tandheelkunde Universiteit Gent- Universitair Ziekenhuis JVO & LDV - 18 maart 2015 1 Maatschappelijke Mondzorg, Vakgroep

Nadere informatie

Kwaliteit van leven bij dementie is waar we het voor doen

Kwaliteit van leven bij dementie is waar we het voor doen Kwaliteit van leven bij dementie is waar we het voor doen Symposium UNC-ZH Wat maakt mijn dag Een interessante middag vol inzichten over kwaliteit van leven bij dementie Wat maakt de dag van een cliënt

Nadere informatie

Routinedata in de medische zorg in de avond, nacht en weekenden voor mensen met verstandelijke beperkingen

Routinedata in de medische zorg in de avond, nacht en weekenden voor mensen met verstandelijke beperkingen Focus congres 22 juni 2015 Routinedata in de medische zorg in de avond, nacht en weekenden voor mensen met verstandelijke beperkingen Prof. Dr. H. van Schrojenstein Lantman- de Valk Prof. Dr. W.J.J. Assendelft

Nadere informatie

Casemanagement. in de palliatieve zorg. Annicka van der Plas Quest, 7 september 2010

Casemanagement. in de palliatieve zorg. Annicka van der Plas Quest, 7 september 2010 Casemanagement in de palliatieve zorg Annicka van der Plas Quest, 7 september 2010 Inhoud Aanleiding: waarom casemanagement in de palliatieve zorg? Evaluatie onderzoek Eerste resultaten van het Expert

Nadere informatie

Informatie over het knowledge broker netwerk CVA

Informatie over het knowledge broker netwerk CVA Datum: september 2015 Informatie over het knowledge broker netwerk CVA Lees hieronder meer over: Wat is het knowledge broker netwerk CVA? Wat doen de knowledge brokers? Wat levert het uw organisatie op?

Nadere informatie

ELANN. Voorste kruisbandreconstructie: state of the art. Vrijdag 9 december 2011. Euroborg, ABN Amro businesscorner te Groningen

ELANN. Voorste kruisbandreconstructie: state of the art. Vrijdag 9 december 2011. Euroborg, ABN Amro businesscorner te Groningen ELANN Voorste kruisbandreconstructie: state of the art Vrijdag 9 december 2011 Euroborg, ABN Amro businesscorner te Groningen Inleiding Voorste kruisbandreconstructie: state of the art Dit congres heeft

Nadere informatie

Dr. Marten Munneke. Afdeling Neurologie, Revalidatie. MijnZorgNet. Jaarcongres V&VN afdeling Neuro & Revalidatie 8 april Factsheet Parkinson

Dr. Marten Munneke. Afdeling Neurologie, Revalidatie. MijnZorgNet. Jaarcongres V&VN afdeling Neuro & Revalidatie 8 april Factsheet Parkinson ParkinsonNet Dr. Marten Munneke Afdeling Neurologie, Revalidatie en IQ Healthcare, UMC St Radboud MijnZorgNet Jaarcongres V&VN afdeling Neuro & Revalidatie 8 april 2010 Factsheet Parkinson Nederland: 50

Nadere informatie

Programma Stichting Educatie Atrium Innovations GEZONDHEID

Programma Stichting Educatie Atrium Innovations GEZONDHEID Programma Stichting Educatie Atrium Innovations GEZONDHEID Groeien in gezondheid door kennis Onze gezondheid is ons belangrijkste bezit. Daarom is het goed dat we ons er steeds meer van bewust worden dat

Nadere informatie

Jaarplan 2014. UKON bureau p/a UMC St Radboud afd. ELG-117 Postbus 9101 6500 HB Nijmegen tel 024-3668244 www.ukonnetwerk.nl

Jaarplan 2014. UKON bureau p/a UMC St Radboud afd. ELG-117 Postbus 9101 6500 HB Nijmegen tel 024-3668244 www.ukonnetwerk.nl Jaarplan 2014 UKON bureau p/a UMC St Radboud afd. ELG-117 Postbus 9101 6500 HB Nijmegen tel 024-3668244 www.ukonnetwerk.nl Samenwerking in zorg en wetenschap INHOUDSOPGAVE INLEIDING 2 1. SPEERPUNT 2014:

Nadere informatie

Klein maar fijn. Onderzoek voor verbetering van de zorg. Jeanet Landsman. Senior onderzoeker. 2 november 2016, Kennismarkt Vilans

Klein maar fijn. Onderzoek voor verbetering van de zorg. Jeanet Landsman. Senior onderzoeker. 2 november 2016, Kennismarkt Vilans 2 november 2016, Kennismarkt Vilans Klein maar fijn Onderzoek voor verbetering van de zorg Jeanet Landsman Senior onderzoeker Afdeling Onderzoek & Ontwikkeling Waarom onderzoek bij Alliade? Vormen van

Nadere informatie

Zorgprogramma Kwetsbare Ouderen

Zorgprogramma Kwetsbare Ouderen HUISARTSEN KRING HAAGLANDEN Zorgprogramma Kwetsbare Ouderen Informatiebijeenkomst 18 april 2016 Programma Welkom; Hedwig Vos en Leonie van Son Inhoud Zorgprogramma Kwestbare Ouderen: Rob Leinders en Shanti

Nadere informatie

Ronde 2: sessie 1 Verbinding tussen eerstelijnszorg en sociaal werk: winst voor ouderen

Ronde 2: sessie 1 Verbinding tussen eerstelijnszorg en sociaal werk: winst voor ouderen Ronde 2: sessie 1 Verbinding tussen eerstelijnszorg en sociaal werk: winst voor ouderen Persoonsgerichte en geïntegreerde ouderenzorg: Kenmerken, uitkomsten en borging Dr. Klaske Wynia, onderzoeker persoonsgerichte

Nadere informatie

Havenpolikliniek: van bedreiging naar kans. 6 december 2018 SRZ Congres

Havenpolikliniek: van bedreiging naar kans. 6 december 2018 SRZ Congres Havenpolikliniek: van bedreiging naar kans 6 december 2018 SRZ Congres Terug naar het begin: de aanleiding planvorming Oud Haven/Haven 2.0 Overdracht van zorg vanaf 1/10/17 Intrekken Wtzi per 1/1/18 Haven

Nadere informatie

Chronische pijn als uitdaging: hedendaagse neurowetenschappelijke inzichten binnen de multidisciplinaire praktijk

Chronische pijn als uitdaging: hedendaagse neurowetenschappelijke inzichten binnen de multidisciplinaire praktijk TRANSCARE-pijn www.transcare.nl Transcare-pijn en de internationale onderzoeksgroep Pain in Motion organiseren een Symposium Chronische pijn als uitdaging: hedendaagse neurowetenschappelijke inzichten

Nadere informatie

2009 over de Universit Feiten en cijfers air Medische Centra

2009 over de Universit Feiten en cijfers air Medische Centra In één oogopslag Feiten en cijfers over de Universitair Medische Centra 2009 Bronvermelding: voor deze uitgave zijn de meest recente gegevens gebruikt van Prismant, Price Waterhouse Coopers, VSNU en NFU.

Nadere informatie

mensen verbinden MEERJARENBELEID 2013 2016

mensen verbinden MEERJARENBELEID 2013 2016 mensen verbinden MEERJARENBELEID 2013 2016 Beweging 3.0 Postbus 2633 3800 GD Amersfoort T: (033) 476 37 61 E: bestuurssecretariaat@beweging3.nl Bezoekadres: St. Brandaenstraat 4 3814 WZ Amersfoort 2013

Nadere informatie

Vitale Delta. AnneLoes van Staa namens alle leidende lectoren Adviesraad Vitale Delta 25 juni 2018

Vitale Delta. AnneLoes van Staa namens alle leidende lectoren Adviesraad Vitale Delta 25 juni 2018 Vitale Delta AnneLoes van Staa namens alle leidende lectoren Adviesraad Vitale Delta 25 juni 2018 Doelstelling SPRONG-subsidie Impuls voor praktijkgericht onderzoek naar Vitaliteit en Gezondheid Ondersteunen

Nadere informatie

Onderzoek Van regels naar relaties

Onderzoek Van regels naar relaties Onderzoek Sinds maart 2017 doet Annemarie de Brabander bij Topaz (locatie Munnekeweij) onderzoek naar de beweging. Hoe kunnen de inzichten uit haar onderzoek vertaald worden naar Waarde-vol Onderwijs?

Nadere informatie

Betere zorg door minder psychofarmaca?

Betere zorg door minder psychofarmaca? Betere zorg door minder psychofarmaca? Sytse Zuidema, specialist ouderengeneeskunde Hoofd sectie ouderengeneeskunde Afdeling huisartsgeneeskunde UMCG 19-11-2013 UKON 10 jaar! 1 Opbouw Psychofarmaca Gebruik,

Nadere informatie

Palliatieve zorg voor andere doelgroepen

Palliatieve zorg voor andere doelgroepen Palliatieve zorg voor andere doelgroepen CVA, Dementie, COPD, Hartfalen, psychiatrische aandoening, verstandelijke beperking 27 november Rob Krol en Annemiek Kwast Aanleiding IKNL activiteiten palliatieve

Nadere informatie