Visietekst taalbeleid in de stedelijke basisscholen in Aalst

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Visietekst taalbeleid in de stedelijke basisscholen in Aalst"

Transcriptie

1 Visietekst taalbeleid in de stedelijke basisscholen in Aalst Inleiding Aalst ondergaat door zijn centrale ligging de laatste jaren meer en meer de invloed van migratie, onder meer uit de regio Brussel. Er is een belangrijke inwijking van gezinnen die niet het Nederlands als thuistaal hanteren. Gemiddeld komt 23% van de kinderen van een stedelijke basisschool uit een gezin waar de moeder een andere thuistaal heeft, waarvan slechts 1% anderstalige nieuwkomer is (definitie: zie bijlage 1). Voor deze kinderen is de instroom in het Nederlandstalig onderwijs niet evident. Om op een coherente manier met deze uitdaging om te gaan delen de stedelijke basisscholen een gemeenschappelijke visie op taalbeleid. Definitie taalbeleid Taalbeleid is de structurele en strategische poging van een schoolteam om de onderwijspraktijk aan te passen aan de taalleerbehoeften van de leerlingen met het oog op het bevorderen van hun algehele ontwikkeling en het verbeteren van hun onderwijsresultaten. (Van den Branden, 2004, p. 51) => Structureel wil zeggen dat het voeren van een taalbeleid meer is dan een eenmalig initiatief. Het leidt tot een blijvende verandering in het taalgedrag van de leerlingen. => Strategisch betekent dat alle partners uit het schoolteam samen op een planmatige manier aan dit taalbeleid werken. => Onderwijsresultaten verbeteren houdt in dat je leerlingen aanzet om taalvaardiger te worden, om zich vlot en correct uit te drukken en tot een betere communicatie te komen. Algemene visie De algemene visie van de stedelijke basisscholen in Aalst vertrekt vanuit de visie die de Talennota 2011 van de Vlaamse minister van Onderwijs voorstaat (zie bijlage 2): Een goede/rijke kennis van het Standaardnederlands is dé voorwaarde voor wie in Vlaanderen wil leren, wonen, werken, leven. Ons talenbeleid moet uitsluiting tegengaan en ontmoeting stimuleren.

2 Algemene uitgangspunten Uit onderstaande uitgangspunten vloeien afspraken voort die door de scholen van het stedelijke net nagestreefd worden. Scholen geven zelf vorm aan hun eigen school-specifieke taalbeleid, dat gefundeerd is op deze gemeenschappelijke visie. 1. De stedelijke basisscholen in Aalst stellen de kennis van een rijk Standaardnederlands als (instructie)taal voorop. Als scholengemeenschap zijn wij ons bewust van onze voorbeeldfunctie. Naast een rijk aanbod van Nederlandse taal in de klas willen wij deze voorbeeldfunctie naar externen vervullen. 1.1 Iedereen streeft naar een vlot, duidelijk en correct Nederlands taalgebruik in documenten die voor interne en/of externe communicatie bedoeld zijn. 1.2 Binnen de schoolmuren stimuleren we op een positieve manier dat er Nederlands gesproken wordt. Wanneer ouders en leerlingen op de speelplaats komen, vragen we hen om Nederlands te spreken. De leerkrachten herinneren de leerlingen in het onthaal, in de klas, de speelplaats, refter eraan dat we Nederlands spreken. 1.3 Bij de ingang van de speelplaats hangt een goed zichtbare poster met daarop: "ik speel, jij leert, wij spreken in het Nederlands 2. Het taalbeleid is niet alleen naar de anderstalige leerling of ouder gericht, maar naar de gehele schoolpopulatie. Binnen de klassen is er een stijgende taalheterogeniteit. Leraren moeten de talenten en beperkingen van hun leerlingen kunnen inschatten. Een taalbeleid dat zich alleen richt op anderstalige kinderen is te beperkt. Leraren zouden de lat hoog moeten leggen voor álle leerlingen. Dit kan de school onder andere bereiken door in alle lokalen en in alle vakken een krachtige, interactieve taalomgeving te organiseren. We streven naar een veilig klasklimaat. 2.1 Binnen de stedelijke scholen organiseren we een krachtige, interactieve taalomgeving waar alle leerlingen voordeel van hebben. 2.2 Wanneer we voor de kinderen iets organiseren, is dit niet alleen voor de anderstalige kinderen en ouders, maar voor alle kinderen en ouders.

3 Uitgangspunten met betrekking tot leerlingen 3. Taal is niet alleen voorwaarde voor, maar een middel tot participatie en integratie in de schoolgemeenschap. Het taalbeleid houdt rekening met het proces van de (tweede, derde of vierde) taalverwerving en stimuleert dit proces bij alle leerlingen. Iedere leerling gaat een proces door van taalverwerving. Voor sommige leerlingen is dit een tweede, derde en in uitzonderlijke gevallen zelfs vierde taalverwerving. Als scholengemeenschap hechten we belang aan een goede taalverwerving, of dit nu de eerste, tweede, derde of vierde taal is dat een leerling tot zich neemt. Wij erkennen dat het verwerven van een tweede (of derde of vierde) taal een langdurig proces is, dat volgens grillige patronen verloopt en niet uniform is voor alle leerlingen. Wij willen ons dan ook engageren om zoveel mogelijk te weten over hoe we de taalverwerving kunnen stimuleren. Binnen onze scholen staan we voor de uitdaging om een zeer diverse klaspopulatie optimale taalkansen te bieden. We erkennen dat het voor ieder kind, ook voor Nederlandstalige kinderen belangrijk is om optimale taalkansen te krijgen. Wij doen dan ook ons best om zoveel mogelijk een gepast taalaanbod te voorzien. Wij proberen alle leerlingen op te vangen en ze thuis te laten voelen op onze school. Indien nodig schakelen we externen in (Taalcoach Aalst, CLB) wanneer de begeleiding van de leerling boven de draagkracht van de school/klas/leraar/medeleerlingen uitgaat. 3.1 We werken in alle activiteiten op een doelgerichte manier aan het verbeteren van de taalvaardigheid van de leerlingen. 3.2 We besteden bijzondere aandacht aan (het verwerven door de leerlingen van) schooltaalwoorden en vak-begrippen. 3.3 Wanneer een anderstalige nieuwkomer op school aankomt stelt de school het eerste jaar een individueel werkplan op: er wordt een strategie uitgeschreven om de doelstellingen van het onthaalonderwijs te realiseren. 3.4 Het schoolbestuur gaat de verbintenis aan de leerkrachten indien mogelijk te laten deelnemen aan nascholing gericht op onthaalonderwijs, tweede taalverwerving en taalstimulering. 3.5 Anderstalige nieuwkomers worden actief doorverwezen naar algemene taalinitiatieven. 4. We houden rekening met de meertalige werkelijkheid. Door middel van talensensibilisering komen kinderen in aanraking met verschillende talen. Aandacht voor het stimuleren van het Nederlands roept de vraag op naar de houding ten opzichte van andere thuistalen. Onze omgeving, in onze scholen en in onze klassen, is een meertalige werkelijkheid. Bij talensensibilisering (definitie: zie bijlage 3) is het niet de bedoeling dat leerlingen een specifieke taal leren, maar wel een open houding ontwikkelen ten aanzien van talen en

4 culturen. Het gaat letterlijk om kinderen sensibel, gevoelig maken voor verschillende talen of voor taal in het algemeen. Door kinderen te leren wat het is om in een diverse wereld te leven, staan zij meer open voor verschillende taal- en cultuurgemeenschappen. Ook krijgen ze zicht op hun eigen (meer)talige identiteit en die van hun klasgenoten. Het herkennen en erkennen van die identiteit draagt in sterke mate bij aan hun welbevinden op school. Talensensibilisering is onderdeel van de onderwijspraktijk, er verwijzen drie eindtermen naar: Leerlingen zijn bereid om op hun niveau bewust te reflecteren op taalgebruik en taalsystemen. Leerlingen exploreren verschillende cultuuruitingen met een talige component in hun omgeving en geven er betekenis aan. Bij het reflecteren over taalgebruik en taalsystemen tonen de leerlingen interesse en respect voor de ander. Gezien in de eindtermen staat `in hun omgeving willen wij geen enkele taal uitsluiten. Iedere taal die een kind thuis spreekt of die in de schoolomgeving aanwezig is, is een taal die gebruikt kan worden binnen talensensibilisering. Talensensibilisering sluit altijd aan bij de belevingswereld van de kinderen. Als scholengemeenschap erkennen we dat het van belang is dat het kind zijn eigen thuistaal goed kent. Het is wetenschappelijk bewezen dat een kind met een sterk ontwikkelde moedertaal de tweede taal sneller leert. We kiezen er echter niet voor om kinderen op school les te geven of uitleg te laten geven door een ander kind in hun moedertaal. Door talensensibilisering toe te passen erkennen we en respecteren we de moedertaal: de kinderen leren iets óver de taal in plaats van de andere taal aan te leren. 4.1 Wij erkennen de meertalige werkelijkheid van de kinderen en ouders van onze school. 4.2 Door middel van talensensibilisering dragen wij bij aan de eindtermen. 4.3 Alle thuistalen zijn talen die voor talensensibilisering gebruikt kunnen worden. Uitgangspunten met betrekking tot ouders 5. Wij respecteren de taalwetgeving. Als stedelijke basisscholen hechten wij belang aan een duidelijke, correcte communicatie in het Standaardnederlands. Wij willen hierin een voorbeeldfunctie vervullen naar de ouders toe. Wij vertalen zelf (indien mogelijk) alleen bij de inschrijving. Daarna bieden wij ouders de mogelijkheid voor een bepaalde periode een sociale tolk mee te brengen. Alle schriftelijke communicatie vindt plaats in het (eenvoudig) Nederlands. Dit heeft verschillende redenen.

5 Ten eerste zijn wij niet in staat om in alle mogelijke talen te vertalen, we zouden dan de ene ouder meer kunnen bieden dan de andere ouder. Ten tweede vinden we het belangrijk dat ouders zelf kunnen beslissen of ze wel of niet een vertaling nodig hebben. 5.1 Wij zijn er ons van bewust dat de school een voorbeeldfunctie vervult. Voor een goede communicatie zijn correctheid en duidelijkheid belangrijke criteria. 5.2 We blijven duidelijk een Nederlandstalige school, geen twee- of meertalige. We gebruiken andere talen niet systematisch. Alleen in uitzonderlijke gevallen of als overgangsmaatregel (beperkt in tijd). De directeur maakt per situatie een inschatting van de noodzaak om al dan niet te vertalen. 5.3 De anderstalige boodschap vindt altijd plaats na de Nederlandstalige boodschap en bevat niet méér informatie dan de Nederlandse. 5.4 De anderstalige communicatie is alleen bestemd voor het anderstalige publiek en niet voor de Nederlandstaligen. 5.5 Bij de inschrijving lichten wij de ouders in over de afspraken die de school heeft met betrekking tot de communicatie. 6. Daar waar een taalkloof een optimale communicatie in de weg staat bieden we ouders beperkt in tijd de mogelijkheid voor sociale tolken of erkende tolken. Het leren van een nieuwe taal kost tijd. De ene anderstalige ouder zal binnen een jaar een aardig woordje Nederlands kunnen spreken en de andere anderstalige ouder doet hier langer over. Mensen die laaggeschoold of analfabeet zijn zullen er langer over doen dan mensen die hooggeschoold zijn. Taalverwerving is een gedeelde verantwoordelijkheid van de anderstalige, de maatschappelijke voorzieningen (zoals onze scholen) en de overheid. De anderstalige moet de nodige inspanningen doen om Nederlands te leren; wij willen ouders stimuleren om het Nederlands te leren door ze te wijzen op de verschillende mogelijkheden die de stad biedt (zie uitgangspunt 7). Wanneer een ouder zijn of haar kind inschrijft zullen we indien nodig en mogelijk zelf vertalen. We bieden daarna de ouder de mogelijkheid om bij volgende gesprekken zelf een tolk mee te brengen. Wanneer dit voor de ouder niet mogelijk is of wanneer het gesprek van die aard is dat het niet wenselijk is kan de school uitzonderlijk een tolk via de tolkendienst vragen. Dit is echter beperkt in tijd; het is niet de bedoeling om gedurende de gehele schoolloopbaan van het kind een tolk in te schakelen. Indien het inschakelen van tolken in de toekomst betalend zou worden voor scholen, worden de kosten hiervoor doorgerekend aan de ouders. Als school houden wij rekening met de mogelijkheden van de ouder, de ene ouder heeft langer een tolk nodig dan de andere ouder. 6.1 Wij geven aan alle anderstalige ouders bij inschrijving een uitleg over het Nederlandstalig karakter van onze school en over de mogelijkheden voor het meenemen van een sociale tolk bij een volgend gesprek. 6.2 Het uitnodigen van een tolk via de tolkendienst gebeurt als het gesprek van dien aard is dat een sociale tolk niet wenselijk is of als de ouder geen sociale tolk kan inschakelen.

6 6.3 Wij geven aan dat het gebruik van tolken beperkt is in tijd. 6.4 Wij houden rekening met de mogelijkheden van de ouder, maar stimuleren het gebruik van het Nederlands. Afspraken Charter Aalst m.b.t. oudercommunicatie: 6.5 Onze school investeert in goede en laagdrempelige communicatie, dit zowel bij inschrijving/onthaal/contacten als in schriftelijk en mondeling taalgebruik. 6.6 Om tot goede communicatie met ouders te komen, zorgt onze school ervoor dat de aanspreekbaarheid van het schoolteam hoog is. Daarnaast zijn een of meer vertrouwenspersonen een discrete en respectvolle brug tussen de ouders, leerling en de school. 7. Wij vragen ouders om de ontwikkeling van het Nederlands van hun kind te stimuleren. Daarnaast geven wij ouders aan waar ze in Aalst Nederlands kunnen leren en oefenen. Na schooltijd hebben kinderen in Aalst de mogelijkheid om deel te nemen aan naschoolse activiteiten. Daarbij denken we aan de sportclub, de tekenacademie of bijvoorbeeld een dansschool. Wij zullen ouders stimuleren om hun kinderen aan Nederlandstalige naschoolse activiteiten te laten deelnemen. Daarnaast kunnen we nuttige Nederlandstalige televisieprogramma s en websites doorgeven zodat de kinderen thuis nog Nederlands kunnen oefenen. Het is ook belangrijk om de ouders te verwijzen naar de bib. Ze kunnen hier gratis Nederlandstalige boeken en dvd s ontlenen. Uit de praktijk blijkt vaak dat ouders hier niet van op de hoogte zijn. Het is een taak van de school om ouders hiervan bewust te maken. De stedelijke basisscholen in Aalst hebben een goede doorverwijzingspositie voor de andere initiatieven die de stad heeft om volwassenen Nederlands te leren of om ze Nederlands te laten oefenen. Projecten en algemene taalinitiatieven worden aangereikt alsmede de mogelijkheid om het Nederlands te leren via het Huis van het Nederlands en de bib. 7.1 Iedere leerkracht is op de hoogte van de initiatieven die de stad onderneemt om de ouders Nederlands te leren of te laten oefenen. 7.2 Wij geven aan alle anderstalige ouders bij inschrijving een uitleg over de mogelijkheden voor het leren van Nederlands in Aalst. 7.3 Naast de mondelinge uitleg geven we de ouders foldermateriaal mee van de verschillende initiatieven. 7.4 Wij raden ouders aan om hun kinderen in te schrijven voor vrijetijdsactiviteiten in de schoolomgeving. 7.5 Bij de inschrijving geven we de ouders een lijstje mee van nuttige websites of wij zetten dit op onze eigen website zodat de kinderen thuis Nederlands kunnen oefenen.

7 Besluit Deze visietekst dient als kader voor alle stedelijke basisscholen in Aalst. Vanuit de algemene visie en uitgangspunten zijn afspraken ontstaan waar de stedelijke basisscholen zich voor willen engageren. Iedere school en iedere locatie en situatie is uniek. Om deze reden kan iedere school eigen klemtonen leggen met eigen acties die vertrekken vanuit de hierboven opgestelde gemeenschappelijke visie en afspraken. Van de stedelijke scholen wordt verwacht dat ze de uitgevoerde acties op regelmatige basis evalueren en indien nodig hun acties aanpassen aan de situatie en hun schoolpopulatie. Alle stedelijke basisscholen in Aalst delen de gemeenschappelijke visietekst Taalbeleid 2014: Basisschool De Notelaar Vrijheidstraat 65, 9300 Aalst (Freinetonderwijs) Kleuterschool t Ooievaarsnest Kerrebroekstraat 114, 9300 Aalst Kleuterschool De Vlinder Edixvelde 54D, 9320 Nieuwerkerken Basisschool De duizendpoot(jes) Binnenstraat 157, 9300 Aalst Basisschool Erembodegem-Dorp 21, 9320 Erembodegem Kleuterschool De Regenboog Ronsevaaldreef 102, 9320 Erembodegem Basisschool Grote Baan 209, 9310 Herdersem Kleuterschool Damkouterbaan 6, 9308 Gijzegem Basisschool Zijpstraat 49, 9308 Hofstade Basisschool Tinnenhoek Herbergstraat 28, 9310 Moorsel Kleuterschool Klaproosje Oude Gentbaan 34, 9300 Aalst Kleuterschool t Krawietelken Hoveniersstraat 86, 9300 Aalst Basisschool Meldert-Dorp 15, 9310 Meldert Bronvermelding Van den Branden, K. (2004) Taalbeleid: een hefboom voor gelijke onderwijskansen. In: School en Samenleving, 5, pp

8 Bijlagen: Bijlage 1: Definitie Anderstalige Nieuwkomer Anderstalige nieuwkomers zijn leerlingen in het basisonderwijs die op de datum van hun inschrijving of op 1 september volgend op de inschrijving gelijktijdig aan al de volgende voorwaarden voldoen: 5 jaar of ouder zijn (of ten laatste op 31 december van het lopende schooljaar 5 jaar worden); niet het Nederlands als thuistaal of moedertaal hebben; onvoldoende de onderwijstaal beheersen om met goed gevolg de lessen te kunnen volgen; maximaal 9 maanden ingeschreven zijn in een school met het Nederlands als onderwijstaal (vakantiemaanden juli en augustus niet meegerekend); een nieuwkomer zijn, d.w.z. maximaal één jaar ononderbroken in België verblijven. Bijlage 2: Visie Talennota 2011 Taal is drager van kennis, en drager van gevoelens en relaties. Taal ordent onze gedachten en onze omgeving. In een omgeving die steeds meertaliger wordt, is die meertaligheid een meerwaarde. Maar zonder gemeenschappelijke taal, in Vlaanderen het Standaardnederlands, is communicatie onmogelijk. Dat moet letterlijk en figuurlijk genomen worden. Een goede/rijke kennis van het Standaardnederlands is dé voorwaarde voor wie in Vlaanderen wil leren, wonen, werken, leven. Wie van elders komt, en geen Standaardnederlands leert, blijft in de beslotenheid van het eigen gezin of de eigen gemeenschap leven, en leeft in Vlaanderen buiten Vlaanderen. Taal is een voorwaarde voor én een rem op kansen. Taal zorgt voor ontmoeting en taal zorgt voor segregatie. Ons talenbeleid moet uitsluiting tegengaan en ontmoeting stimuleren, een deficit wegwerken van wie met een achterstand aan de start komt, en maximale kansen geven aan wie voorop kan en wil lopen. Bijlage 3: Definitie Talensensibilisering Talensensibilisering staat sinds 2004 in het decreet basisonderwijs. Het Centrum voor Taal en Onderwijs geeft de volgende definitie aan talensensibilisering: `Talensensibilisering staat voor het gevoelig maken voor en bewust maken van het bestaan van een veelheid aan talen, en daaraan onderliggend culturen en referentiekaders, in onze wereld en dichterbij, in de eigen schoolomgeving...` (CTenO,2012)

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS Stand van zaken: Juli 2018 Agentschap voor Onderwijsdiensten METHODOLOGIE In het gewoon basisonderwijs worden de anderstalige nieuwkomers niet apart

Nadere informatie

Positief omgaan met meertaligheid in het basisonderwijs en in de buitenschoolse opvang

Positief omgaan met meertaligheid in het basisonderwijs en in de buitenschoolse opvang Ronde 4 Ayse Isçi Onderwijscentrum, Gent Contact: ayse.isci@gent.be Positief omgaan met meertaligheid in het basisonderwijs en in de buitenschoolse opvang Meertaligheid in het onderwijs en in de opvang

Nadere informatie

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS Stand van zaken: Mei 2017 Agentschap voor Onderwijsdiensten METHODOLOGIE In het gewoon basisonderwijs worden de anderstalige nieuwkomers niet apart

Nadere informatie

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS Stand van zaken: oktober 2016 Agentschap voor Onderwijsdiensten METHODOLOGIE In het gewoon basisonderwijs worden de anderstalige nieuwkomers niet apart

Nadere informatie

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS Stand van zaken: april 2016 Agentschap voor Onderwijsdiensten METHODOLOGIE In het gewoon basisonderwijs worden de anderstalige nieuwkomers niet apart

Nadere informatie

Verder gestalte geven aan het taalbeleidsplan

Verder gestalte geven aan het taalbeleidsplan Verder gestalte geven aan het taalbeleidsplan De lat hoog voor talen in iedere school Goed voor de sterken, sterk voor de zwakken Inhoud THEORETISCH KADER Definitie Doelen Bronnen voor het bepalen van

Nadere informatie

Omgaan met. meer- en anderstaligheid. op school

Omgaan met. meer- en anderstaligheid. op school Omgaan met meer- en anderstaligheid op school Omgaan met meer- en anderstaligheid op school 1 Basisvoorwaarden Een school die goed weet om te gaan met meer-/anderstaligheid neemt een open houding aan tegenover

Nadere informatie

18/09/2013 TALENSENSIBILISERING ZEGT EEN POOLSEKOE OOK BOE? Iris Philips Europese dag van de talen 27 september 2013.

18/09/2013 TALENSENSIBILISERING ZEGT EEN POOLSEKOE OOK BOE? Iris Philips Europese dag van de talen 27 september 2013. TALENSENSIBILISERING ZEGT EEN POOLSEKOE OOK BOE? Iris Philips Europese dag van de talen 27 september 2013 Een half uurtje Coach van een implementatietraject door Centrum voor Taal en Onderwijs (KU Leuven)

Nadere informatie

22-11- 2013. ! verwelkoming. ! voorstellen zorgteam: specifieke functie. ! schoolprioriteiten 2013-2014

22-11- 2013. ! verwelkoming. ! voorstellen zorgteam: specifieke functie. ! schoolprioriteiten 2013-2014 ! verwelkoming! voorstellen zorgteam: specifieke functie! schoolprioriteiten 2013-2014! theoretische fundering: overheidsvisie/ opdracht voor Vlaamse scholen! vernieuwde schoolvisie, afspraken + stimuli!

Nadere informatie

VISIETEKST TAALSCREENING TAALTRAJECT - TAALBAD BASISONDERWIJS TAALONTWIKKELING IN BEELD BRENGEN EN ONDERSTEUNEN IN FUNCTIE VAN SCHOOLSUCCES JUNI 2014

VISIETEKST TAALSCREENING TAALTRAJECT - TAALBAD BASISONDERWIJS TAALONTWIKKELING IN BEELD BRENGEN EN ONDERSTEUNEN IN FUNCTIE VAN SCHOOLSUCCES JUNI 2014 JUNI 2014 context Een goede kennis van de onderwijstaal Nederlands 1 is voor leerlingen essentieel om kansrijk deel te nemen aan onderwijs. Vele scholen besteden daar nu reeds extra aandacht aan. De overheid

Nadere informatie

Een taalbeleid implementeren in de basis- en secundaire school. Taal, taal en nog eens taal!

Een taalbeleid implementeren in de basis- en secundaire school. Taal, taal en nog eens taal! Een taalbeleid implementeren in de basis- en secundaire school Taal, taal en nog eens taal! 1. Wat is taalbeleid? Situaties Definitie Programma 2. Hoe doen scholen aan taalbeleid? Doelstellingen Didactische

Nadere informatie

We willen kansen scheppen om uw kind evenwichtig te laten ontplooien. We houden rekening en hebben respect voor de eigen mogelijkheden van elk kind.

We willen kansen scheppen om uw kind evenwichtig te laten ontplooien. We houden rekening en hebben respect voor de eigen mogelijkheden van elk kind. 1. VERWELKOMING. NAAR DE OUDERS TOE Van harte welkom in onze school. Wij danken u voor het vertrouwen dat u in onze school stelt. Het verheugt ons dat u voor het onderwijs en de opvoeding van uw kind een

Nadere informatie

Taalstimulering voor kinderen en volwassenen. Taal en taalbeleid 3 februari 2014

Taalstimulering voor kinderen en volwassenen. Taal en taalbeleid 3 februari 2014 Taalstimulering voor kinderen en volwassenen Taal en taalbeleid 3 februari 2014 Enkele stellingen Taalontwikkeling 1. Voortalige fase: van 0 tot 1 jaar 2. Vroegtalige fase: van 1 tot 2,5 jaar Eentalige

Nadere informatie

Ondersteuningsaanbod vanuit AgODi

Ondersteuningsaanbod vanuit AgODi Ondersteuningsaanbod vanuit AgODi November 2015 Afdeling basisonderwijs, DKO en CLB. Scholen en Leerlingen Gefaseerde aanpak Collectieve opvanginitiatieven Lokale Opvanginitiatieven Erkende vluchtelingen

Nadere informatie

Wij gaan met plezier naar school.

Wij gaan met plezier naar school. www.schoolbranst.be Wij gaan met plezier naar school. 3...onze visie Onze school is een landelijk gelegen dorpsschool, een groene school, waar we leven in verbondenheid met de natuur en met elkaar en handelen

Nadere informatie

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS Stand van zaken: juli 2018 Agentschap voor Onderwijsdiensten METHODOLOGIE In het gewoon voltijds secundair onderwijs worden de anderstalige

Nadere informatie

VIRBO Directies GO Garderen, 13 maart Magda Deckers

VIRBO Directies GO Garderen, 13 maart Magda Deckers VIRBO Directies GO Garderen, 13 maart 2013 Magda Deckers TAALVAARDIGHEIDSONDERWIJS: Eenzelfde begrippenkader: - vaststellingen die leidden tot TVO - conclusies voor het onderwijs - TVO: conceptueel kader

Nadere informatie

Onderwijs in een meertalige Brusselse omgeving Inhoud Stad en onderwijs: topdown bottom up

Onderwijs in een meertalige Brusselse omgeving Inhoud Stad en onderwijs: topdown bottom up Onderwijs in een meertalige Brusselse omgeving BEO-studiedag 16 maart 212 - Rudi Janssens Inhoud Stad en onderwijs Politiek-institutionele context Pedagogische context Demografisch-geografische context

Nadere informatie

TAALBELEID ZAVENTEM. Waarom een taalbeleid? Taalvisie (SC 8/2/2016) Infobundel voor het personeel oktober 2017

TAALBELEID ZAVENTEM. Waarom een taalbeleid? Taalvisie (SC 8/2/2016) Infobundel voor het personeel oktober 2017 TAALBELEID ZAVENTEM Infobundel voor het personeel oktober 2017 Waarom een taalbeleid? - De diensten van de gemeente Zaventem worden dagdagelijks geconfronteerd met mensen die de Nederlandse taal onvoldoende

Nadere informatie

Visie Taalstimulering en meertaligheid Kind en Gezin

Visie Taalstimulering en meertaligheid Kind en Gezin Visie Taalstimulering en meertaligheid Kind en Gezin VLOR studiedag 3 februari 2012 Taal = hot item Arme peuters ook taalarm (16/03/2009) Steeds minder baby s met Nederlands als thuistaal geboren (4/12/2010)

Nadere informatie

ID bijdrage: Logo talenwebsite: wel niet

ID bijdrage: Logo talenwebsite: wel niet ID bijdrage: 15501 Logo talenwebsite: wel niet Indien je uitgaat van gevoelig maken voor talen en op een positieve manier omgaan met een diversiteit aan talen als invulling van talensensibilisering kan

Nadere informatie

inschrijving gratis onderwijs Onderwijs problemen kleuterschool schoolplicht schoolagenda buitenschoolse activiteiten ouderverenigingen

inschrijving gratis onderwijs Onderwijs problemen kleuterschool schoolplicht schoolagenda buitenschoolse activiteiten ouderverenigingen problemen schoolagenda gratis onderwijs schoolplicht inschrijving kleuterschool buitenschoolse activiteiten ouderverenigingen Onderwijs In België zijn kinderen verplicht naar school te gaan van 6 tot 18

Nadere informatie

Begeleid(st)er buitenschoolse opvang

Begeleid(st)er buitenschoolse opvang FUNCTIEBESCHRIJVING BEGELEID(ST)ER BUITENSCHOOLSE OPVANG Algemene informatie Functietitel Cluster Dienst Plaats in de organisatie Niveau Weddeschaal Statuut Doel van de functie Begeleid(st)er buitenschoolse

Nadere informatie

DE BLOKKENDOOS. Op de kalender. Schooltoelage

DE BLOKKENDOOS. Op de kalender. Schooltoelage DE BLOKKENDOOS GO! basisschool De Blokkendoos NIEUWSBRIEF Oktober 2018 Op de kalender 11/10 L5 workshop bouwstof Kunst in zicht 14/10 Boekenbeurs en brunch 19/10 Dag van de jeugdbeweging 26/10 Rapport

Nadere informatie

De plaats van thuistalen

De plaats van thuistalen De plaats van thuistalen en andere taalvarianten in de klas en op onze school Kinderen leren het best in de taal waarmee ze opstaan en gaan slapen. Met andere woorden: in hun thuistaal/moedertaal. Dit

Nadere informatie

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS Stand van zaken: december 2017 Agentschap voor Onderwijsdiensten METHODOLOGIE In het gewoon voltijds secundair onderwijs worden de anderstalige

Nadere informatie

De HGW-bril toegepast in de cel leerlingenbegeleiding

De HGW-bril toegepast in de cel leerlingenbegeleiding De HGW-bril toegepast in de cel woensdag 20 februari 2013 Kris Loobuyck 1 2 3 VVKSO 1 Uitgangspunten van HGW 4 HGW biedt kansen! 5 We zijn gericht op het geven van haalbare en bruikbare adviezen. We werken

Nadere informatie

Om de school te helpen bij het voeren van een zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid

Om de school te helpen bij het voeren van een zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid Een geïntegreerd zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid Leidraad bij het stappenplan Sinds 1 september 2012 is elke school verplicht een geïntegreerd zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid te voeren. Dit

Nadere informatie

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON VOTLIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON VOTLIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON VOTLIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS Stand van zaken: juni 2016 Agentschap voor Onderwijsdiensten METHODOLOGIE In het gewoon voltijds secundair onderwijs worden de anderstalige

Nadere informatie

Pedagogisch ondersteuningsaanbod op maat voor 20 kleuterscholen in 2012-2013

Pedagogisch ondersteuningsaanbod op maat voor 20 kleuterscholen in 2012-2013 PROJECTOPROEP Hoe omgaan met kinderarmoede op school? Toerusten van leerkrachten in het kleuteronderwijs om beter steun te verlenen aan kansarme kinderen Diego Cervo Pedagogisch ondersteuningsaanbod op

Nadere informatie

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS Stand van zaken: oktober 2016 Agentschap voor Onderwijsdiensten METHODOLOGIE In het gewoon voltijds secundair onderwijs worden de anderstalige

Nadere informatie

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS Stand van zaken: juni 2017 Agentschap voor Onderwijsdiensten METHODOLOGIE In het gewoon voltijds secundair onderwijs worden de anderstalige

Nadere informatie

Taal(beleid) in de Huizen van het Kind - Stad Antwerpen

Taal(beleid) in de Huizen van het Kind - Stad Antwerpen Taal(beleid) in de Huizen van het Kind - Stad Antwerpen 1. Waarom een visie op taal(beleid)? De Huizen van het Kind willen maximale welzijns- en gezondheidswinsten realiseren voor alle kinderen en jongeren

Nadere informatie

Uitgegeven: 3 februari 2010. 2010, no. 10 PROVINCIAAL BLAD VAN FRYSLAN

Uitgegeven: 3 februari 2010. 2010, no. 10 PROVINCIAAL BLAD VAN FRYSLAN Uitgegeven: 3 februari 2010 2010, no. 10 PROVINCIAAL BLAD VAN FRYSLAN BELEIDSREGEL voor het verkrijgen van een partiële ontheffing voor het vak Fries in het primair en voortgezet onderwijs in de provincie

Nadere informatie

GIBO HEIDE. pedagogisch project

GIBO HEIDE. pedagogisch project GIBO HEIDE pedagogisch project gemeenteraadsbesluit van 26 mei 2015 Het pedagogisch project is de vertaling van de visie van directie en leerkrachten die betrekking heeft op alle aspecten van het onderwijs

Nadere informatie

ADVIES. Algemene Raad. 25 september 2008 AR/PCA/ADV/002

ADVIES. Algemene Raad. 25 september 2008 AR/PCA/ADV/002 ADVIES Algemene Raad 25 september 2008 AR/PCA/ADV/002 Advies over het voorontwerp van decreet houdende de toelatingsvoorwaarden tot het gewoon lager onderwijs en de engagementsverklaring tussen school

Nadere informatie

Regelgeving OKAN secundair onderwijs. Studiedag Wat kan (na) okan? (25 april 2013 Hasselt)

Regelgeving OKAN secundair onderwijs. Studiedag Wat kan (na) okan? (25 april 2013 Hasselt) Regelgeving OKAN secundair onderwijs Studiedag Wat kan (na) okan? (25 april 2013 Hasselt) Overzicht Inschrijvingsrecht in een notedop Wat is O(K)AN? Algemeen Deeltijds gewoon secundair onderwijs Voltijds

Nadere informatie

TAALBELEID BAO. Taalbeleid: een succesvol project. Martien Berben

TAALBELEID BAO. Taalbeleid: een succesvol project. Martien Berben TAALBELEID BAO Taalbeleid: een succesvol project Martien Berben www.cteno.be Taalbeleid Waarom? Hoe? TAALBELEID Voor wie? Waarover? Waarom? Attitude bij lezen Begrijpen van opdrachten Duidelijkheid bij

Nadere informatie

Voorstellen voor de geplande Talennota van de Vlaamse minister van Onderwijs

Voorstellen voor de geplande Talennota van de Vlaamse minister van Onderwijs Voorstellen voor de geplande Talennota van de Vlaamse minister van Onderwijs Januari 2011 1. Inleiding De voorbije jaren hebben de verschillende Vlaamse ministers van Onderwijs veel inspanningen gedaan

Nadere informatie

Heeft de school aandacht voor de taalvaardigheid van haar leerlingen?

Heeft de school aandacht voor de taalvaardigheid van haar leerlingen? Heeft de school aandacht voor de taalvaardigheid van haar leerlingen? 1. Hoe is het taalbeleid van de school? Infodossier van de school I 1.3.1 Nascholing/vakgericht I 1.3.2 Nascholing/algemeen pedagogisch

Nadere informatie

Instrument om de beginsituatie in kaart te brengen op niveau van de leraar eerste graad 3de GOK-cyclus

Instrument om de beginsituatie in kaart te brengen op niveau van de leraar eerste graad 3de GOK-cyclus Vraag: Hoe goed doe ik het in mijn les? op het vlak van: Instrument om de beginsituatie in kaart te brengen op niveau van de leraar eerste graad 3de GOK-cyclus 2008-2011 1 Preventie en remediëring van

Nadere informatie

Engagementsverklaring

Engagementsverklaring Engagementsverklaring van de erkende instanties en vereniging van de levensbeschouwelijke vakken en de onderwijskoepels van het officieel onderwijs en het GO! met het oog op een versterking van de interlevensbeschouwelijke

Nadere informatie

Anderstalige nieuwkomers

Anderstalige nieuwkomers Anderstalige nieuwkomers Zijn overal aanwezig..soms even niet en dan weer wel Ze moeten zoveel leren: onze taal, onze gewoontes? Wat doen we ermee? Hoe beginnen we eraan? Hoe breng ik taal aan? Wat met

Nadere informatie

MEERTALIGHEID: EEN TROEF! MARS Studiedag VAC Gent 19 oktober 2016

MEERTALIGHEID: EEN TROEF! MARS Studiedag VAC Gent 19 oktober 2016 MEERTALIGHEID: EEN TROEF! { MARS Studiedag VAC Gent 19 oktober 2016 Oefening: mijn gevoelens over taal! Wat roept een bepaalde taal bij jou op? Welke invloed heeft ze op jou? Hecht je er een emotionele

Nadere informatie

Hoe help je meertalige kinderen bij het leren van een tweede taal? Tips voor leerkrachten

Hoe help je meertalige kinderen bij het leren van een tweede taal? Tips voor leerkrachten Hoe help je meertalige kinderen bij het leren van een tweede taal? Tips voor leerkrachten Enkele tips 1. Goed begonnen is half gewonnen! Zorg van bij het begin voor een zo open en positief mogelijke klassfeer

Nadere informatie

Onderwijskundige doelen

Onderwijskundige doelen Onderwijskundige doelen Het materiaal van Dit Ben Ik in Brussel beoogt vooral het positief omgaan met diversiteit. Daarom is het ook logisch dat heel wat doelen van het Gelijke Onderwijskansenbeleid aan

Nadere informatie

Gelijke OnderwijsKansen: The game is nooit over! DOORSTROMING EN ORIËNTERING

Gelijke OnderwijsKansen: The game is nooit over! DOORSTROMING EN ORIËNTERING Gelijke OnderwijsKansen: The game is nooit over! DOORSTROMING EN ORIËNTERING DOORSTROMING EN ORIËNTERING? GROEPSOPDRACHT Heeft de beschreven schoolsituatie te maken met D&O? Zo ja, is het dan een praktijkvoorbeeld

Nadere informatie

Overzicht van de trajecten

Overzicht van de trajecten Pedagogische Begeleiding Regio Antwerpen Noorderlaan 108 2030 Antwerpen 03 543 97 05 www.dsko.be www.katholiekonderwijs.vlaanderen Trajecten pedagogische begeleiding BaO en BuBaO 2018-2019 Voor het schooljaar

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Netwerkdag VIRBO 3 februari Talenbeleid

Netwerkdag VIRBO 3 februari Talenbeleid Netwerkdag VIRBO 3 februari 2015 Talenbeleid Verwachtingen overheid en GO! inzake talenbeleid. Aanbevelingen PBD : Waarop inzetten binnen talenbeleid in de komende jaren? Waarom de aandacht voor talenbeleid?

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Stedelijke Basisschool te HERDERSEM

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Stedelijke Basisschool te HERDERSEM Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Het inschrijvingsrecht in een notendop

Het inschrijvingsrecht in een notendop COC Trierstraat 33 1040 Brussel Het inschrijvingsrecht in een notendop Dat alle leerlingen op school gelijke kansen moeten krijgen, is onbetwistbaar. Het Gelijke Onderwijskansendecreet(GOK-decreet) wil

Nadere informatie

Lokaal Flankerend OnderwijsBeleid (LFOB) Stad Aalst

Lokaal Flankerend OnderwijsBeleid (LFOB) Stad Aalst Lokaal Flankerend OnderwijsBeleid (LFOB) Stad Aalst Lokaal Flankerend OnderwijsBeleid `Het flankerend onderwijsbeleid is het geheel van acties van een lokale overheid om vertrekkend vanuit de lokale situatie

Nadere informatie

RESULTATEN TEVREDENHEIDSONDERZOEK

RESULTATEN TEVREDENHEIDSONDERZOEK RESULTATEN TEVREDENHEIDSONDERZOEK JANUARI 2015 Vaststellingen Sterke punten Werkpunten Acties 1 De bevraging. In januari werd u, ouders, gevraagd deel te nemen aan een digitaal tevredenheidsonderzoek in

Nadere informatie

EEN ANALYSE VAN DE TAALSITUATIE IN DE RAND ROND BRUSSEL OP BASIS VAN DE BRIO-TAALBAROMETER. Rudi Janssens

EEN ANALYSE VAN DE TAALSITUATIE IN DE RAND ROND BRUSSEL OP BASIS VAN DE BRIO-TAALBAROMETER. Rudi Janssens EEN ANALYSE VAN DE TAALSITUATIE IN DE RAND ROND BRUSSEL OP BASIS VAN DE BRIO-TAALBAROMETER Rudi Janssens 1. De Rand als onderzoeksobject 1.1. BRIO-onderzoek en de Vlaamse Rand 1993 Frans/Nederlandse codewisseling

Nadere informatie

Ik zeg mummi en vaari. Hoe zeg jij oma en opa? Een project rond talensensibilisering in de school Rozenberg

Ik zeg mummi en vaari. Hoe zeg jij oma en opa? Een project rond talensensibilisering in de school Rozenberg Ronde 1 Jo Knaeps & Greet Van Mello VVKBaO Contact: Jo.knaeps@vsko.be greet.vanmello@vsko.be Ik zeg mummi en vaari. Hoe zeg jij oma en opa? Een project rond talensensibilisering in de school Rozenberg

Nadere informatie

Placemat : 3 schoolsituaties taalbeleid

Placemat : 3 schoolsituaties taalbeleid R T-begeleiders 7de colloquium Houffalize Jan Wynants Annemie Vanhassel Ingrid Schoofs Antonio Cristiano Greet Verbeken Marleens Sanders Rik Vanderhauwaert Gerda Geenens Wim De Brauwere Programma Werkterreinen

Nadere informatie

Diverse school, diverse kansen

Diverse school, diverse kansen Diverse school, diverse kansen Stel je buur de volgende 3 vragen: 1. Hoe kom jij in aanraking met diversiteit in onderwijs? 2. Wat is het eerste gevoel dat jij hebt wanneer je denkt aan diversiteit? 3.

Nadere informatie

TALEN JE LEVEN! Informatie over meertalig opvoeden voor ouders en opvoeders

TALEN JE LEVEN! Informatie over meertalig opvoeden voor ouders en opvoeders TALEN JE LEVEN! Informatie over meertalig opvoeden voor ouders en opvoeders Talen kleuren je leven! Groei je op met meer dan één taal? Kun je in verschillende situaties meer dan één taal gebruiken of spreken?

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.6 - Maart

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.6 - Maart Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.6 - Maart 2009-207- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

Visie op ouderbetrokkenheid

Visie op ouderbetrokkenheid Visie op ouderbetrokkenheid Basisschool Lambertus Meestersweg 5 6071 BN Swalmen tel 0475-508144 e-mail: info@lambertusswalmen.nl website: www.lambertusswalmen.nl 1 Maart 2016 Inleiding: Een beleidsnotitie

Nadere informatie

COZOCO 19 maart 2014. M-decreet. Goedgekeurd door het Vlaams Parlement op 12 maart 2014

COZOCO 19 maart 2014. M-decreet. Goedgekeurd door het Vlaams Parlement op 12 maart 2014 COZOCO 19 maart 2014 M-decreet Goedgekeurd door het Vlaams Parlement op 12 maart 2014 Situering 2005: lancering van het leerzorgkader 2009-2014 geleidelijke invoering van het decreet op leerzorg -geen

Nadere informatie

Groot gelijk?! Gelijke onderwijskansen in Vlaanderen 23 november 2004

Groot gelijk?! Gelijke onderwijskansen in Vlaanderen 23 november 2004 Groot gelijk?! Gelijke onderwijskansen in Vlaanderen 23 november 2004 Integratie van AN in secundair onderwijs Tom Verheyen Filip Paelman Overzicht Omzendbrief Tasan Vervolgonderzoek Referentiekader Een

Nadere informatie

TWEETALIG ONDERWIJS (VGT-NED)

TWEETALIG ONDERWIJS (VGT-NED) #onderwijsvgt TWEETALIG ONDERWIJS (VGT-NED) Dr. Maartje De Meulder (Adviescommissie Vlaamse Gebarentaal) Marieke Kusters (Doof Vlaanderen) WIE ZIJN WIJ? Dr. Maartje De Meulder, Adviescommissie Vlaamse

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.5 - Februari

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.5 - Februari Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.5 - Februari 2008-95- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

Meertaligheid beken kleur!

Meertaligheid beken kleur! Meertaligheid beken kleur! Houffalize November 2017 Iris Philips Katleen Koopmans Doelen 1. Reflecteren over eigen visie m.b.t. meertaligheid 2. Visie aftoetsten aan recent wetenschappelijk inzicht 3.

Nadere informatie

DIVERSITEIT IN het onderwijs. Ondersteuning op maat van. onderwijs initiatieven

DIVERSITEIT IN het onderwijs. Ondersteuning op maat van. onderwijs initiatieven DIVERSITEIT IN het onderwijs Ondersteuning op maat van onderwijs initiatieven Diversiteit in Vlaanderen Een diversiteitsvriendelijk Vlaanderen Vlaanderen is divers, ook etnisch-cultureel. De aanwezigheid

Nadere informatie

Geletterde peuters en kleuters spelen met taal!

Geletterde peuters en kleuters spelen met taal! Geletterde peuters en kleuters spelen met taal! 17 november 2009 Daniëlle DANIELS Geletterde peuters en kleuters? Positief, veilig klasklimaat Betekenisvolle taken Ondersteuning door interactie (andere

Nadere informatie

Functiebeschrijving begeleider buitenschoolse kinderopvang

Functiebeschrijving begeleider buitenschoolse kinderopvang Algemene informatie Functiebeschrijving begeleider buitenschoolse kinderopvang Functietitel Cluster Dienst Plaats in de organisatie Niveau Weddeschaal Statuut Doel van de functie Begeleid(st)er buitenschoolse

Nadere informatie

EEN ANALYSE VAN DE TAALSITUATIE IN DE RAND ROND BRUSSEL OP BASIS VAN DE BRIO-TAALBAROMETER. Rudi Janssens

EEN ANALYSE VAN DE TAALSITUATIE IN DE RAND ROND BRUSSEL OP BASIS VAN DE BRIO-TAALBAROMETER. Rudi Janssens EEN ANALYSE VAN DE TAALSITUATIE IN DE RAND ROND BRUSSEL OP BASIS VAN DE BRIO-TAALBAROMETER Rudi Janssens 1.1. BRIO-onderzoek en de Vlaamse Rand 1993 Frans/Nederlandse codewisseling 2002 Taalgebruik in

Nadere informatie

Jouw kind naar school?

Jouw kind naar school? Jouw kind naar school? Alles over het onderwijs voor anderstalige nieuwkomers in Brussel INHOUD I 1 1 Algemene informatie 2 2 Is jouw kind een anderstalige nieuwkomer? 5 3 Welk onderwijs krijgen anderstalige

Nadere informatie

Hoe kun je meertalige ouders bereiken en ondersteunen? Tips voor schoolteams

Hoe kun je meertalige ouders bereiken en ondersteunen? Tips voor schoolteams Hoe kun je meertalige ouders bereiken en ondersteunen? Tips voor schoolteams Meertalige ouders bereiken Een goede communicatie tussen ouders en leerkrachten/begeleiders is belangrijk, zeker als er een

Nadere informatie

Sterk in kinderopvang

Sterk in kinderopvang Sterk in kinderopvang Goede kinderopvang Langdurige positieve effecten op - sociale - emotionele - verstandelijke - morele - taalontwikkeling tot ver in de schooltijd Lage pedagogische kwaliteit? - negatieve

Nadere informatie

Vraag nr. 351 van 26 februari 2013 van PAUL DELVA

Vraag nr. 351 van 26 februari 2013 van PAUL DELVA VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 351 van 26 februari 2013 van PAUL DELVA Nederlandstalig onderwijs Brussel Capaciteit

Nadere informatie

Netwerking kleuterleidsters SG Sint-Nicolaas BaO

Netwerking kleuterleidsters SG Sint-Nicolaas BaO Netwerking kleuterleidsters SG Sint-Nicolaas BaO Vooraf inschrijven bij : Sofie Talpe : tweedelijnsondersteuning kleuterparticipatie sofie.talpe@vsko.be 1. Omgaan met anderstaligheid bij peuters Kleuterleid(st)ers

Nadere informatie

Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen

Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Deze brochure kan ook ondersteunend zijn voor iedereen die met het gezin in contact komt: maatschappelijk

Nadere informatie

De kracht van diversiteit in de Vlaamse kleuterscholen. Het project tweedelijnsondersteuning kleuteronderwijs (2KP) toegelicht

De kracht van diversiteit in de Vlaamse kleuterscholen. Het project tweedelijnsondersteuning kleuteronderwijs (2KP) toegelicht Ellen Bauwens VVKBaO Contact: ellen.bauwens@vsko.be De kracht van diversiteit in de Vlaamse kleuterscholen. Het project tweedelijnsondersteuning kleuteronderwijs (2KP) toegelicht 1. Inleiding In april

Nadere informatie

Deel 1 Opvoedingsproject

Deel 1 Opvoedingsproject Deel 1 Opvoedingsproject 1 Beste ouders, Welkom aan onze school. U kiest onze school voor het onderwijs en de opvoeding van uw kind. Wij zijn blij en dankbaar voor het vertrouwen in onze school. De directie

Nadere informatie

TAALBELEID BAO. Taalbeleid: een succesvol project. Nele Decroos

TAALBELEID BAO. Taalbeleid: een succesvol project. Nele Decroos TAALBELEID BAO Taalbeleid: een succesvol project Nele Decroos www.cteno.be Een rondje Wie ben je? Voor welke school werk je? Eén associatie met taalbeleid? Taalbeleid Waarom? Voor wie? Waarover? Hoe? Waarom?

Nadere informatie

ANders in de klas. Zorgtweedaagse Januari Iris Philips Katleen Koopmans

ANders in de klas. Zorgtweedaagse Januari Iris Philips Katleen Koopmans ANders in de klas Zorgtweedaagse Januari 2018 Iris Philips Katleen Koopmans 2 For the birds Planning Regelgeving Onthaal van AN Taalontwikkeling Taken en differentiatiemogelijkheden 3 Regelgeving LS AN

Nadere informatie

Oudercafe - 6 mei 2014 Diversiteit als meerwaarde VBS Handbooghof Halle

Oudercafe - 6 mei 2014 Diversiteit als meerwaarde VBS Handbooghof Halle Oudercafe - 6 mei 2014 Diversiteit als meerwaarde VBS Handbooghof Halle Samenvatting evaluaties WIE WAS ER? Er waren 48 deelnemers van 16 verschillende ouderverenigingen TEVREDENHEID? Gemiddelde van de

Nadere informatie

in onze school is elk kind een ster!

in onze school is elk kind een ster! 2 Kom er bij en zoek het niet te ver, in onze school is elk kind een ster! Een kort fragment uit ons schoollied dat perfect weergeeft waar wij met onze school willen voor staan. Een school die elk kind

Nadere informatie

Inclusief onderwijs Maak het vanzelfsprekend!

Inclusief onderwijs Maak het vanzelfsprekend! 1 Projectoproep Inclusief onderwijs Maak het vanzelfsprekend! Deelnemingsformulier 2015 Hart voor Handicap streeft naar een warme en inclusieve samenleving. Een samenleving waar iedereen van tel is. Een

Nadere informatie

' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis

' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis IDENTITEITS- BEWIJS ' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis 2 Onderwijs draait om mensen Als wij in onze onderwijsinstelling iets willen bereiken, dan

Nadere informatie

Taalbeleid. De vraag is: wanneer wordt dat dagelijks omgaan met taal een echt 'strategisch' en 'structureel' taalbeleid op school?

Taalbeleid. De vraag is: wanneer wordt dat dagelijks omgaan met taal een echt 'strategisch' en 'structureel' taalbeleid op school? 1. Visie Hoe kunnen we de taalontwikkeling van onze leerlingen in de verschillende studierichtingen stimuleren? Hoe omgaan met taal in alle vakken? Hoe taalcompetenties opvolgen en evalueren? Het taalbeleidsplan

Nadere informatie

TAAL EN WELBEVINDEN IN EEN DIVERSE SCHOOL EEN PRAKTIJKVERHAAL

TAAL EN WELBEVINDEN IN EEN DIVERSE SCHOOL EEN PRAKTIJKVERHAAL TAAL EN WELBEVINDEN IN EEN DIVERSE SCHOOL EEN PRAKTIJKVERHAAL FILMPJE TAMARA filmpje 1 tamara DE WERELDREIZIGER Leerlaboratorium Complex (kansarmoede, nationaliteiten, culturen, talen, verloop, constante

Nadere informatie

Onze vraag: CD&V antwoordde ons:

Onze vraag: CD&V antwoordde ons: Onze vraag: In het onderwijs wordt een integraal taalbeleid ondersteund en gestimuleerd. Hierbij is aandacht voor het inbrengen van NT2-expertise in taalhandboeken en voor begeleiding voor scholen in het

Nadere informatie

Opvoedingsproject. Nieuwen Bosch Humaniora Gent

Opvoedingsproject. Nieuwen Bosch Humaniora Gent Opvoedingsproject Nieuwen Bosch Humaniora Gent Onze school wil aan jongeren kwalitatief hoogstaand onderwijs bieden in een hartelijk klimaat van samenwerken en samenleven stimuleren we de leerlingen vanuit

Nadere informatie

1. Kan de minister meedelen aan hoeveel ouders uit Brussel deze folder is uitgedeeld?

1. Kan de minister meedelen aan hoeveel ouders uit Brussel deze folder is uitgedeeld? Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.3 - December 2009-491- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 55 van 27

Nadere informatie

DEEL 1: OPVOEDINGSPROJECT DE VIJF PIJLERS VAN ONZE SCHOOLVISIE VANUIT DE FIGUUR VAN PATER DAMIAAN

DEEL 1: OPVOEDINGSPROJECT DE VIJF PIJLERS VAN ONZE SCHOOLVISIE VANUIT DE FIGUUR VAN PATER DAMIAAN DEEL 1: OPVOEDINGSPROJECT DE VIJF PIJLERS VAN ONZE SCHOOLVISIE VANUIT DE FIGUUR VAN PATER DAMIAAN identiteit IK DOE en IK SPREEK Damiaan doet wat hij gelooft. Hij toont en vertelt waar hij zijn inspiratie

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.4 - Januari 2009-193-

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.4 - Januari 2009-193- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.4 - Januari 2009-193- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

Collaboratieve zorg voor vluchtelingenkinderen op school: een pilootproject 14/02/2019. Lore Baeyens (SOM Leuven)

Collaboratieve zorg voor vluchtelingenkinderen op school: een pilootproject 14/02/2019. Lore Baeyens (SOM Leuven) Collaboratieve zorg voor vluchtelingenkinderen op school: een pilootproject 14/02/2019 Lore Baeyens (SOM Leuven) Leerlingen met een vluchtverleden bij jouw op school/in jouw praktijk/omgeving Hoe voelt

Nadere informatie

Samen op de goede weg?

Samen op de goede weg? Taalbeleid als hefboom voor kwaliteitsvol onderwijs Samen op de goede weg? Forumdag Taalbeleid 30 mei 2017 Inleiding Een nieuwe fusiehogeschool noopte tot nieuwe initiatieven, ook voor taalbeleid. Een

Nadere informatie

contact Messaouda Zaouali 09 267 68 11 messaouda.zaouali@odice.be www.odice.be Kinderdagverblijven en buitenschoolse werkingen weerspiegelen de samenleving: je vindt er kinderen uit allerlei gezinnen en

Nadere informatie

WORKSHOP. Zegt een Poolse koe ook boe? Talensensibilisering

WORKSHOP. Zegt een Poolse koe ook boe? Talensensibilisering Welkom! WELKOM in de sessie Talensensibilisering! 1. Kies -los van je schoolgenoten- een tafel uit om aan te gaan zitten. 2. Stel jezelf/je school voor aan je tafelgenoten. 1 WORKSHOP Zegt een Poolse koe

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Gemeentelijke Basisschool te GRIMBERGEN

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Gemeentelijke Basisschool te GRIMBERGEN Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Bijlage 2: De indicatoren van beleidsvoerend vermogen

Bijlage 2: De indicatoren van beleidsvoerend vermogen Bijlage 2: De indicatoren van beleidsvoerend vermogen 1 2 3 4 1. Wat is beleidsvoerend vermogen? De scholen die een succesvol beleid voeren, gebruiken hun beleidsruimte maximaal zodat de onderwijskwaliteit

Nadere informatie

Verhoogde instroom van kinderen van vluchtelingen in het onderwijs

Verhoogde instroom van kinderen van vluchtelingen in het onderwijs Verhoogde instroom van kinderen van vluchtelingen in het onderwijs Verhoogde instroom van vluchtelingen Aantal niet-begeleide minderjarige vluchtelingen Nationaliteit opgevangen asielzoekers Regelgevend

Nadere informatie