Welkom bij de Vrijwilligersacademie Amsterdam!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Welkom bij de Vrijwilligersacademie Amsterdam!"

Transcriptie

1 Pagina 1 van 5 Welkom bij de Vrijwilligersacademie Amsterdam! Informatiebrief voor directie en management van (potentiële) afnemers van diensten van de Vrijwilligersacademie Amsterdam. Wij willen u allereerst bedanken voor de interesse van uw organisatie voor het scholingsaanbod van vrijwilligers bij de Vrijwilligersacademie Amsterdam (VA)! Dit informatiepakket geeft u beknopte informatie over de diensten van de VA en de inhoud en het proces van samenwerking. De VA beoogt dé inspirerende ontmoetings- en verdiepingsplek te zijn voor vrijwilligers in (informele) Zorg en Welzijn uit Amsterdam en omgeving. Via deskundigheidsbevordering wordt de binding tussen vrijwilligers en hun organisatie versterkt. Dit versterkt voor organisaties de aansluiting tussen de cliëntvraag en het vrijwilligersaanbod. De VA is in 2007 van start gegaan en begin 2008 officieel geopend. Na een start met zes partnerorganisaties, hebben andere organisaties al snel de weg naar de VA gevonden. Het is de bedoeling dat de VA in de komende jaren gestaag zal groeien. Dit geldt voor het aantal getrainde vrijwilligers, het aantal aangesloten organisaties en het trainingsaanbod. De groei is geen doel op zich: versterking van kwaliteit en diversiteit zijn daar onlosmakelijk mee verbonden. In het bedrijfsplan leest u hoe de VA deze ambities wil realiseren. Twee samenwerkingsmogelijkheden Organisaties die gebruik willen maken van het aanbod van de VA, kunnen dat op twee manieren: - VA diensten incidenteel / ad-hoc afnemen (zgn. deelnemerspartners). - Intentie tot langduriger samenwerking. Bereidheid en mogelijkheid om mede invulling te geven aan inhoud van trainingen, bijeenkomsten en andere vormen van deskundigheidsbevordering (zgn. samenwerkingspartners). Welke diensten kan uw organisatie van de VA verwachten? Het VA dienstenaanbod is uiteraard afhankelijk van de behoeftes van uw organisatie. Dit kan variëren van een op maat gesneden eenmalige training voor uw vrijwilligers op uw locatie tot het complete deskundigheidsbevorderingaanbod in de VA locatie op de Keizersgracht. Het reguliere VA aanbod ten behoeve van vrijwilligers van partnerorganisaties: Basistrainingen - Ondersteunend Vrijwilligerswerk; - Coachend Vrijwilligerswerk - Ondersteuning Groepsactiviteiten - BE Learning: online leren voor coachende vrijwilligers

2 Pagina 2 van 5 Ondersteunend Vrijwilligerswerk Ervaren trainers bespreken en behandelen interactief in drie avonden diverse onderwerpen: helderheid verkrijgen over motivatie, positie en rol als ondersteunende vrijwilliger versterken van communicatieve vaardigheden omgaan met weerstand situaties en gedrag huiswerkopdrachten Coachend Vrijwilligerswerk Ervaren trainers bespreken en behandelen interactief in drie avonden diverse onderwerpen: helderheid verkrijgen over motivatie, positie en rol als coachende vrijwilliger versterken van coachende vaardigheden omgaan met weerstand veranderingsproces doelen (van de cliënt) helpen stellen evalueren en bijstellen van doelen huiswerkopdrachten Ondersteuning groepsactiviteiten Ervaren trainers bespreken en behandelen in drie dagdelen diverse onderwerpen: helderheid verkrijgen over motivatie, positie en rol als vrijwilliger versterken van de communicatieve vaardigheden effectief omgaan met als lastig ervaren gedrag inzicht in groepsdynamiek en samenwerken met collega-vrijwilligers. Alle varianten: 3 dagdelen van 3 uur, verzorgd door VA-trainers. Maximaal 12 personen per training.

3 Pagina 3 van 5 BE Learning: online leren voor coachende vrijwilligers Ervaren trainers bespreken en behandelen in drie dagdelen diverse onderwerpen: helderheid verkrijgen over motivatie, positie en rol als coachende vrijwilliger versterken van coachende vaardigheden omgaan met weerstand en ambivalentie Deze training bestaat uit: een kennismaking (op locatie VA) zes e-learning modules een bijeenkomst (op locatie VA) twee modules afsluiten en evaluatie. Verdieping: vervolgtrainingen, lezingen of themabijeenkomsten. De vervolgtrainingen sluiten aan op de basistrainingen en zijn bedoeld voor de meer ervaren vrijwilliger. Voorbeelden zijn: verbindend communiceren (deel 1 en deel 2), talentontwikkeling: kwaliteiten en uitdagingen, oplossingsgericht werken, grenzen stellen, presentatietraining, socratische gesprekshouding en psychiatrie. De lezingen of thema-avonden zijn bedoeld om vrijwilligers breder te informeren en beslaan een divers aanbod van onderwerpen. Elke organisatie organiseert een aantal open thema-avonden. Daarnaast zijn er besloten thema-avonden, bedoeld voor vrijwilligers van een specifieke doelgroep. Groepsgrootte op de VA maximaal 25 personen; locatie elders: in overleg. VA aanbod naast de reguliere basis- en verdiepingstraining: - Op verzoek van de afnemende organisaties verzorgen van (besloten, voor één organisatie toegankelijke) vrijwilligerstraining op maat. - In samenwerking met de Vrijwilligerscentrale Amsterdam verzorgen van oriëntatiebijeenkomsten. Deze zijn bestemd voor mensen die belangstelling hebben voor vrijwilligerswerk, maar nog niet precies weten wat de mogelijkheden zijn. - Verzorgen van publiciteit over de trainingen via folders en de website. Aanmeldingsregistratie en de uitnodiging van vrijwilligers voor trainingen en bijeenkomsten. - Beschikbaarheid ruimte en de verzorging daarbij. - Resultaten van een door VA trainers verzorgde training worden kort teruggekoppeld naar de relevante organisaties. - Samenwerkingspartners kunnen op verzoek gebruik maken van de VA locatie voor besloten trainingen (voor eigen vrijwilligers). - Samenwerkingspartners hebben ca. 10 keer per jaar de gelegenheid hun invloed uit te oefenen op het aanbod en de gang van zaken bij de VA. - Halfjaarlijks wordt aan de hand van kwaliteitsnormen gerapporteerd over de resultaten.

4 Pagina 4 van 5 Wat verwacht de VA van haar samenwerkingspartners? Van samenwerkingspartners die gebruik maken van het reguliere aanbod wordt verwacht: - De (nieuwe) vrijwilligers van uw organisatie volgen de basistraining. Van de maximaal 12 deelnemers per training, zijn er per keer maximaal 6 van uw organisatie. De training wordt bij voorkeur in de VA locatie gegeven, maar kan eventueel in uw buurt of in uw ruimte gegeven worden. Voorafgaand of aansluitend aan de basistraining organiseert elke organisatie één of meerdere organisatiespecifieke dagdelen, los van het VA programma. - Iedere organisatie verzorgt minimaal 4 open thema avonden of lezingen per jaar. De leerdoelen en een ruwe opzet van het programma worden 6 weken van tevoren aangeleverd. Desgewenst bieden de VA trainers ondersteuning bij de formulering daarvan. Inleiders of trainers door de organisatie geregeld (eigen medewerkers of extern). - Iedere organisatie levert minimaal 1 maal per jaar een (ervaren) vrijwilliger die namens de eigen organisatie op de oriëntatiebijeenkomst een toelichting kan geven. - Samenwerkingspartners die een verdiepingstraining of themabijeenkomst verzorgen geven een korte terugkoppeling aan de VA over het resultaat. - Samenwerkingspartners kunnen onderwerpen voor vervolgtrainingen aangeven. Deze worden door de VA verder ontwikkeld en gegeven mits er vrijwilligers van minimaal 2 partners belangstelling hebben getoond en aanwezig zullen zijn. - Samenwerkingspartners zijn in principe bereid te betalen voor de trainingen en voorzieningen van de VA. Samenwerkingspartners gebruiken het budget voor deskundigheidsbevordering van vrijwilligers voor trainingen / bijeenkomsten via de VA. Bijdrage voor VA dienstverlening De financiering van de VA geschiedt via: - Eenmalige en meerjarige / structurele subsidie van de gemeente Amsterdam. Dit is het grootste deel van de financiering van de VA. - Financiële ondersteuning vanuit bedrijfsleven, fondsen, instellingen en particulieren. - Bijdrage van afnemers: deelnemerspartners en samenwerkingspartners. Vrijwilligers hoeven geen financiële bijdrage te leveren voor de dienstverlening van de VA! De bijdrage van de afnemers is gebaseerd op een jaarlijks bepaalde kostprijsberekening. In de kostprijs zijn voornamelijk directe kosten meegenomen. Ontwikkelingskosten, overheadkosten e.d. zijn slechts voor een zeer beperkt deel doorberekend. Samenwerkingspartners dragen als volgt bij: - Basistraining: 175,- per persoon voor 3 dagdelen van 3 uur - BE Learning: 100,- per persoon (12 uur, inclusief huiswerk opdrachten) - Vervolgtraining 125,- per persoon voor gemiddeld 2 sessies - Thema-avond of lezingen: 45,- per persoon. Deelnemerspartners (afnemen ad-hoc trainingen of bijeenkomsten) dragen als volgt bij: - Indien ze gebruik maken van het reguliere aanbod van trainingen: zie boven. - Voor trainingen op maat: voorbereidings- en uitvoeringstijd VA trainer à 50 per uur.

5 Pagina 5 van 5 Zelforganisaties die niet of nauwelijks worden gesubsidieerd kunnen (tijdelijk) zonder financiële bijdrage gebruik maken van de diensten van de VA. Geïnteresseerd? Is uw organisatie geïnteresseerd in het aanbod van de VA? We nodigen u graag uit voor een gesprek met Karin Hanekroot, directeur van de VA en voor een nadere kennismaking op de locatie van de Vrijwilligersacademie. Vervolgens brengen we graag een bezoek aan uw organisatie, hetzij door een VA trainer, hetzij door de directeur om uw behoefte te concretiseren. De VA stelt potentiële samenwerkingspartners graag in de gelegenheid om vrijwilligers te laten proeven van het VA aanbod. De eerste 3 maanden kan dan zonder betaling en formele overeenkomst gebruik gemaakt worden van de VA diensten. Bij wederzijdse tevredenheid wordt dan een overeenkomst getekend. In de overeenkomst staan de wederzijdse afspraken vermeld. Omdat de VA hecht aan kwaliteit, is het service niveau duidelijk omschreven. De realisatie daarvan wordt per training aan de individuele afnemer teruggekoppeld. Voor de afnemers tezamen wordt halfjaarlijks volgens een overeengekomen stramien teruggekoppeld. Een voorbeeld van een overeenkomst en de halfjaarlijkse rapportage kan worden aangevraagd. Meer informatie? - De VA website met het actuele trainingsaanbod: - Op aanvraag via info@vrijwilligersacademie.net: * VA Bedrijfsplan * Informatie over de VA voor medewerkers van partnerorganisaties * Folder met trainingsaanbod voor de komende maanden * Brief voor vrijwilligers met inhoud van de basistraining * Conceptovereenkomst deelnemerspartner of samenwerkingspartner * Halfjaarlijkse rapportage van de dienstverleningsresultaten. Met vriendelijke groet, Bestuur en medewerkers van de Vrijwilligersacademie Keizersgracht EZ Amsterdam Tel: Directeur Karin Hanekroot:

OVERZICHT TRAININGEN

OVERZICHT TRAININGEN OVERZICHT TRAININGEN 2 INHOUD INLEIDING... 5 VISIE OP LEREN... 6 REFLECTIE IS HET HART VAN DE VRIJWILLIGERSACADEMIE... 6 TRAININGSAANBOD... 6 KWALITEIT... 7 LEERDOELEN EN DE PRAKTIJK... 7 OVERZICHT IN

Nadere informatie

PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014. Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus

PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014. Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus Augustus PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014 Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus De Noordster EHBO Maandag 18-08 & 25-08 19.30u-21.30u Dinsdag 19-08 13.00u-14.30u Landsmeerstraat

Nadere informatie

Wat wil je later worden als je groot bent?

Wat wil je later worden als je groot bent? Vrijwilligersacademie Amsterdam Wat wil je later worden als je groot bent? Strategisch beleidsplan 2009 2013 INHOUD 1. Inleiding 2. Positionering & samenwerking 3. Bedrijfsplan 2009 2013 4. Strategische

Nadere informatie

Inleiding. Dit aanbod is tot stand gekomen naar aanleiding van landelijke ontwikkelingen, vragen en signalen vanuit vrijwilligers en organisaties.

Inleiding. Dit aanbod is tot stand gekomen naar aanleiding van landelijke ontwikkelingen, vragen en signalen vanuit vrijwilligers en organisaties. INHOUD Inleiding... 4 Basistraining: Nieuwe vrijwilligers... 5 Workshop: Vergaderen... 6 Workshop: Werving bestuursleden... 7 Informatiebijeenkomst: Vrijwilligerswerk... 8 Workshop: Groepsactiviteiten

Nadere informatie

Workshops en trainingen. september 2015 t/m mei 2016

Workshops en trainingen. september 2015 t/m mei 2016 Workshops en trainingen september 2015 t/m mei 2016 3 INHOUD Inleiding... 4 Vrijwilligerscentrale Roermond Informatieavond... 5 Informatieavond: afspraken/regels rondom vrijwilligerswerk als tegenprestatie...

Nadere informatie

Begeleiden van vrijwilligers in zorg en welzijn is een vak

Begeleiden van vrijwilligers in zorg en welzijn is een vak Over deskundigheidsbevordering voor beroepskrachten Begeleiden van vrijwilligers in zorg en welzijn is een vak Begeleiden van vrijwilligers kent veel kanten. U wilt vrijwilligers verbinden aan uw zorg

Nadere informatie

opleiding Leergang Train de Trainer Trainers in

opleiding Leergang Train de Trainer Trainers in Trainers in opleiding Leergang Train de Trainer Het is niet de sterkste die overleeft, ook niet de slimste, maar degene die het meest openstaat voor verandering. Unieke insteek! De wereld om ons heen verandert

Nadere informatie

Van arbeidsmarkt naar opleiding

Van arbeidsmarkt naar opleiding Van arbeidsmarkt naar opleiding TT02/2013 1. Inleiding De Vrijwilligersacademie en de uitvoerende partners in het veld van zorg en welzijn delen het belang vrijwilligers te boeien en te binden. Vrijwilligers

Nadere informatie

Vrijwilligerscollege Roosendaal

Vrijwilligerscollege Roosendaal Vrijwilligerscollege Roosendaal Wie zijn wij? Wat doen wij? Wat kunnen wij voor jou betekenen? Wat is het vrijwilligerscollege? Onze missie en visie Het motto is leren van elkaar. Het vrijwilligerscollege

Nadere informatie

Hoe De Kanteling een slag vooruit kan maken met de inzet van samenwerkingspartners

Hoe De Kanteling een slag vooruit kan maken met de inzet van samenwerkingspartners DE KANTELING VOORUIT! Hoe De Kanteling een slag vooruit kan maken met de inzet van samenwerkingspartners De Kanteling is in Nederland inmiddels al een gevleugeld begrip. Veel gemeenten zijn bezig met De

Nadere informatie

JAARBERICHT. /VWAcademie. Vrijwilligersacademie Amsterdam Keizersgracht 340-342 1016 EZ Amsterdam

JAARBERICHT. /VWAcademie. Vrijwilligersacademie Amsterdam Keizersgracht 340-342 1016 EZ Amsterdam JAARBERICHT De Vrijwilligersacademie geeft professionele trainingen aan Amsterdamse vrijwilligers in zorg en welzijn. Naast oriëntatie op vrijwilligerswerk, is het programma gericht op vaardigheden ontwikkelen

Nadere informatie

TOEGANKELIJK WELZIJN door deskundigheidsbevordering

TOEGANKELIJK WELZIJN door deskundigheidsbevordering TOEGANKELIJK WELZIJN door deskundigheidsbevordering Welzijn Designed for all INHOUD TOEGANKELIJK WELZIJN DOOR DESKUNDIGHEIDSBEVORDERING 1 Welzijn nieuwe stijl vraagt om een andere manier van werken Doel

Nadere informatie

academie Leren en doen! Trainingen en bijeenkomsten Najaar 2012 www.zorgbelang-brabant.nl

academie Leren en doen! Trainingen en bijeenkomsten Najaar 2012 www.zorgbelang-brabant.nl academie Leren en doen! Trainingen en bijeenkomsten Najaar 2012 www.zorgbelang-brabant.nl Academie Zorgbelang Trainingen Welkom! Graag presenteren we u het aanbod van de Academie Zorgbelang Brabant voor

Nadere informatie

De workshop Coachend leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Coachend leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Coachend leidinggeven Coachend leidinggeven, motiveren en inspireren Wil jij het optimale uit jouw medewerkers halen, dan moet je ze motiveren en inspireren. Naast hun leidinggevende ben je ook

Nadere informatie

Trainingen die je in beweging brengen!

Trainingen die je in beweging brengen! Trainingen die je in beweging brengen! Een training bij Caro van Roon brengt je in beweging. Dat levert je inzichten, ervaringen en kennis op over jezelf en de ander. Je leert vanuit je eigen persoonlijkheid

Nadere informatie

academie Leren en doen! Trainingen en bijeenkomsten Voorjaar 2013 www.zorgbelang-brabant.nl

academie Leren en doen! Trainingen en bijeenkomsten Voorjaar 2013 www.zorgbelang-brabant.nl academie Leren en doen! Trainingen en bijeenkomsten Voorjaar 2013 www.zorgbelang-brabant.nl Academie Zorgbelang Brabant Trainingen Welkom! Voor u ligt de brochure van Academie Zorgbelang Brabant voor het

Nadere informatie

Stappenplan Taalcoach. Uitgangspunt: Hoe zet je een taalcoachproject op?

Stappenplan Taalcoach. Uitgangspunt: Hoe zet je een taalcoachproject op? Stappenplan Taalcoach Uitgangspunt: Hoe zet je een taalcoachproject op? I nleiding Eind juni is het project Taalcoach van start gegaan. Het doel van het project is het realiseren van een taalkoppel, bestaande

Nadere informatie

TRAINING Professioneel adviseren voor interne adviseurs Adviseren als tweede beroep - open inschrijving -

TRAINING Professioneel adviseren voor interne adviseurs Adviseren als tweede beroep - open inschrijving - TRAINING Professioneel adviseren voor interne adviseurs Adviseren als tweede beroep - open inschrijving - Het vak van intern adviseur De meeste interne adviseurs hebben vaak twee beroepen: naast het vak

Nadere informatie

Bedrijfsplan. Bestemd voor: Financiers, bestaande en toekomstige partners. Karin Hanekroot. Januari 2015

Bedrijfsplan. Bestemd voor: Financiers, bestaande en toekomstige partners. Karin Hanekroot. Januari 2015 Bedrijfsplan 2015 2018 Bestemd voor: Financiers, bestaande en toekomstige partners Karin Hanekroot Januari 2015 VOORWOORD De huidige tijd vraagt dat om keuzes. De Vrijwilligersacademie kiest voor informele

Nadere informatie

Dé academie voor informele zorg en welzijn. studiegids

Dé academie voor informele zorg en welzijn. studiegids studiegids Dé academie voor informele zorg en welzijn studiegids 1 2 3 4 5 Inhoud Voorwoord Welkom bij de Vrijwilligersacademie 9 De kenmerken van de Vrijwilligersacademie 12 De voordelen 14 De cijfers

Nadere informatie

REMIND. Bij u op SCHOOL?

REMIND. Bij u op SCHOOL? REMIND Bij u op SCHOOL? Inhoudsopgave Slim jezelf zijn voor professionals 3 Slim jezelf zijn 3 Programma over persoonlijke ontwikkeling 3 Kostenoverzicht 4 Over Remind 5 Wij willen 5 Trainersopleiding

Nadere informatie

PRODUCTEN & DIENSTEN 2017 Taalcoaching vergroot je wereld

PRODUCTEN & DIENSTEN 2017 Taalcoaching vergroot je wereld PRODUCTEN & DIENSTEN 2017 Taalcoaching vergroot je wereld Meer dan 600.000 anderstaligen doen niet mee in onze samenleving doordat ze de taal onvoldoende beheersen. Taalcoaching zorgt voor meer zelfvertrouwen,

Nadere informatie

Vragenlijst Leercentrum inventarisatie 2016

Vragenlijst Leercentrum inventarisatie 2016 Vragenlijst Leercentrum inventarisatie 2016 1. Vul hieronder de naam in van het Leercentrum waarvoor u deze inventarisatie invult. Toelichting: - Als u de inventarisatie voor meerdere Leercentra invult,

Nadere informatie

MEDIATION IN DE GEZONDHEIDSZORG. Verdiepingstraining

MEDIATION IN DE GEZONDHEIDSZORG. Verdiepingstraining MEDIATION IN DE GEZONDHEIDSZORG Verdiepingstraining Mediation in de gezondheidszorg Introductie De gezondheidszorg is met 1.2 miljoen werkenden de grootste beroepsgroep van Nederland en is volop in beweging.

Nadere informatie

Inventarisatie scholingsaanbod. voor vrijwilligers in de gemeente Venlo. Samenvatting resultaten

Inventarisatie scholingsaanbod. voor vrijwilligers in de gemeente Venlo. Samenvatting resultaten Inventarisatie scholingsaanbod voor vrijwilligers in de gemeente Venlo In opdracht van de gemeente Venlo verzorgt de Vrijwilligerscentrale in 2014 een inventarisatie bij organisaties van het scholingsaanbod

Nadere informatie

Cleo-Patria. vrouwen- en buurtstudio s. in het kort

Cleo-Patria. vrouwen- en buurtstudio s. in het kort Cleo-Patria vrouwen- en buurtstudio s in het kort Cleo-Patria vrouwen- en buurtstudio s Cleo-Patria staat voor een concept dat inmiddels op ca. 10-15 locaties succesvol is en wordt toegepast. De doelstelling

Nadere informatie

and I will remember Vaardigheidstrainingen voor advocaten en notarissen

and I will remember Vaardigheidstrainingen voor advocaten en notarissen Tell me Teach me Involve me and I will forget and I will remember and I will learn Vaardigheidstrainingen voor advocaten en notarissen Introductie Al deze trainingen Verbeteren de bestaande commerciële

Nadere informatie

Humanitas Academie Scholing vrijwilligers Voorjaar 2018

Humanitas Academie Scholing vrijwilligers Voorjaar 2018 Humanitas Academie Scholing vrijwilligers Voorjaar 2018 Humanitas nodigt u van harte uit om deel te nemen aan de scholing voor vrijwilligers die actief zijn binnen Humanitas. In dit overzicht treft u een

Nadere informatie

OUDERBETROKKENHEID : Inleiding. Openbare basisschool

OUDERBETROKKENHEID : Inleiding. Openbare basisschool OUDERBETROKKENHEID : Inleiding Een beleidsplan ouderbetrokkenheid vormt de grondslag voor de activiteiten die een school met en voor ouders ontplooit. Het is niet alleen een agenda met te ontplooien activiteiten,

Nadere informatie

''Veel praktijkvoorbeelden die goed aansloten. Passende, haalbare, maar wel uitdagende oefeningen.

''Veel praktijkvoorbeelden die goed aansloten. Passende, haalbare, maar wel uitdagende oefeningen. STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Inspirerend kennis overdragen ''Arjan weet een veilige sfeer te creëren waardoor ik me vrij voel om ook echt te oefenen en te delen wat ik

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 Samenwerken aan een stevig fundament

Jaarverslag 2016 Samenwerken aan een stevig fundament Jaarverslag 2016 Samenwerken aan een stevig fundament In 2015 zijn de leden van ZorgSaam, een samenwerkingsverband van organisaties die vrijwilligers inzetten in zorg en welzijn en mantelzorgers ondersteunen,

Nadere informatie

Vrijwilligersacademie

Vrijwilligersacademie Vrijwilligers Academie Drechtsteden Cursusoverzicht najaar 2013 Vrijwilligersacademie www.vrijwilligoppad.nl De Vrijwilligers Academie Drechtsteden is de plek waar vrijwilligers of mensen die vrijwilliger

Nadere informatie

De parels benutten! Meedoen, meepraten en meedenken! Samenspraak! Medezeggenschap en participatie van vrijwilligers in de besluitvorming!

De parels benutten! Meedoen, meepraten en meedenken! Samenspraak! Medezeggenschap en participatie van vrijwilligers in de besluitvorming! Drie workshops over medezeggenschap en participatie van vrijwilligers in de besluitvorming 1. De parels benutten - voor leidinggevenden en medewerkers van organisaties 2. Meedoen, meepraten en meedenken

Nadere informatie

TOEPASSEN VAN MEDIATIONVAARDIGHEDEN. Vaardigheidstraining

TOEPASSEN VAN MEDIATIONVAARDIGHEDEN. Vaardigheidstraining TOEPASSEN VAN MEDIATIONVAARDIGHEDEN Vaardigheidstraining Toepassen van Mediation vaardigheden Inleiding Binnen organisaties zijn het vooral de HR medewerkers die in eerste instantie de klappen van ongenoegen

Nadere informatie

Scholingsgids ANBO Academie 2015. Voor actieve vrijwilligers van ANBO

Scholingsgids ANBO Academie 2015. Voor actieve vrijwilligers van ANBO Scholingsgids ANBO Academie 2015 Voor actieve vrijwilligers van ANBO Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2.... 4 3. Aanbod... 5 3.1 Workshop Welkom bij ANBO... 5 3.2 Instructiebijeenkomst Ledenadministrateur...

Nadere informatie

MEDIATION IN DE GEZONDHEIDSZORG. Verdiepingstraining

MEDIATION IN DE GEZONDHEIDSZORG. Verdiepingstraining MEDIATION IN DE GEZONDHEIDSZORG Verdiepingstraining Mediation in de gezondheidszorg Introductie De gezondheidszorg is met 1.2 miljoen werkenden de grootste beroepsgroep van Nederland en is volop in beweging.

Nadere informatie

SCHOLINGSAANBOD VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014

SCHOLINGSAANBOD VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014 SCHOLINGSAANBOD VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014 NAJAAR 2014 Zet u zich al in als vrijwilliger? Dan kunt u gratis deelnemen aan leuke, interessante en inspirerende trainingen, workshops en bijeenkomsten.

Nadere informatie

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod Hulp bij ADHD Dit heeft mijn beeld van ADHD enorm verrijkt. Ik zie nu veel mogelijkheden om kinderen met ADHD goede begeleiding te bieden deelnemer workshop bij Fontys Hogescholen Copyright 2010 Hulp bij

Nadere informatie

Enquête stichting Parentes Zoetermeer

Enquête stichting Parentes Zoetermeer Enquête stichting Parentes Zoetermeer In de afgelopen weken hebt u de mogelijkheid gehad om d.m.v. onze enquête uw stem te laten horen over diverse punten die spelen binnen onze stichting Parentes. In

Nadere informatie

Baas in eigen loopbaan

Baas in eigen loopbaan maart 2014 Training zet medewerkers in beweging Baas in eigen loopbaan 1. Inleiding Is de loopbaanontwikkeling en mobiliteit van de medewerkers een belangrijk thema in uw organisatie of samenwerkingsverband?

Nadere informatie

TRAINING. Training. Wanneer training? Soorten training Werkwijze maatwerk Waarom kiezen voor HRD Group? Interesse?

TRAINING. Training. Wanneer training? Soorten training Werkwijze maatwerk Waarom kiezen voor HRD Group? Interesse? Training Training Wanneer training? Soorten training Werkwijze maatwerk Waarom kiezen voor HRD Group? Interesse? Bent u geïnteresseerd in een training van HRD Group? Neem dan gerust contact met ons op.

Nadere informatie

Vaardigheidstrainingen voor advocaten en notarissen

Vaardigheidstrainingen voor advocaten en notarissen Tell me Teach me Involve me I will forget I will remember I will learn Vaardigheidstrainingen voor advocaten en notarissen Al deze trainingen Verbeteren de bestaande commerciële vaardigheden. Zijn speciaal

Nadere informatie

Inhoud van de cursussen van DLB, najaar 2012

Inhoud van de cursussen van DLB, najaar 2012 Inhoud van de cursussen van DLB, najaar 2012 Hieronder volgt een beschrijving van de cursussen die vanuit het project DLB in het najaar van 2012 worden georganiseerd. Er zijn drie cursussen, bedoeld voor:

Nadere informatie

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst!

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal doet meer In Utrecht wonen meer dan 15.000 volwassenen

Nadere informatie

OPROEP aan scholen. 1. Doel en doelgroep van het programma Peer Buddy Nieuwkomers

OPROEP aan scholen. 1. Doel en doelgroep van het programma Peer Buddy Nieuwkomers OPROEP aan scholen Stichting Learn2Gether en Peer2Peer hebben de handen in elkaar geslagen ten behoeve van het Peer Buddy Nieuwkomer programma. Een viertal scholen met een ISKafdeling worden in de gelegenheid

Nadere informatie

TAALCOACHING in/en de bibliotheek

TAALCOACHING in/en de bibliotheek TAALCOACHING in/en de bibliotheek TAALCOACHING EN/IN DE BIBLIOTHEEK Eline Dragt - projectleider Het Begint met Taal 20 juni 2017 DOEL WORKSHOP Informeren en inspireren over verschillende vormen van taalcoaching.

Nadere informatie

De b-learning is bedoeld voor verzorgenden werkzaam in de thuiszorg of in het verpleeg- of verzorgingshuis.

De b-learning is bedoeld voor verzorgenden werkzaam in de thuiszorg of in het verpleeg- of verzorgingshuis. Blended learning mantelzorg, Doelgroep verzorgenden Docentenhandleiding fysieke bijeenkomst Inleiding Zorgen voor een naaste is een liefdevolle en dankbare taak. Mantelzorg, ook wel informele zorg genoemd,

Nadere informatie

Communicatieparagraaf project vrijwilligers in de bibliotheek - Breda

Communicatieparagraaf project vrijwilligers in de bibliotheek - Breda Communicatieparagraaf project vrijwilligers in de bibliotheek - Breda Naast de reguliere projectcommunicatie (informeren over project, voortgang en resultaten) en de communicatie gericht op het werven

Nadere informatie

Jaarverantwoording Taalpunt Hengelo 2018

Jaarverantwoording Taalpunt Hengelo 2018 Jaarverantwoording Taalpunt Hengelo 2018 Doel Informele taalondersteuning bieden aan alle inwoners van Hengelo met een taalachterstand om zo de Nederlandse taal te bevorderen. Doelgroep Alle inwoners van

Nadere informatie

Wat kan werken met een klantenhandvest voor een organisatie betekenen? BRAIN 6 september 2010

Wat kan werken met een klantenhandvest voor een organisatie betekenen? BRAIN 6 september 2010 Wat kan werken met een klantenhandvest voor een organisatie betekenen? BRAIN 6 september 2010 2 Tien met een Griffel Doelstellingen Invoering van een gedragen kwaliteitshandvest Structurele verbetering

Nadere informatie

Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013

Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013 Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013 Leergang Procesbegeleiding samenwerking, organisatie en innovatie in de eerste lijn voor nieuwe ROS-adviseurs (code L13-2) Voor

Nadere informatie

MEDIATION EN VERANDERMANAGEMENT. Specialisatietraining

MEDIATION EN VERANDERMANAGEMENT. Specialisatietraining MEDIATION EN VERANDERMANAGEMENT Specialisatietraining Mediation en verandermanagement Doelgroep Deze vaardigheidstraining is ontwikkeld voor mediators die zich willen bekwamen in het begeleiden van veranderingsprocessen

Nadere informatie

Hulpmiddel 6. Functieomschrijving vertrouwenspersoon

Hulpmiddel 6. Functieomschrijving vertrouwenspersoon Hulpmiddel 6 Functieomschrijving vertrouwenspersoon Arbocatalogus Particuliere Beveiliging 1-4-2012 Inhoudsopgave Functie omschrijving vertrouwenspersoon... 3 Taken vertrouwenspersoon... 3 Kwalificatie

Nadere informatie

HUMOR IN PROFESSIONELE COMMUNICATIE: FOCUS OP DE MEDIATOR. Verdiepingstraining

HUMOR IN PROFESSIONELE COMMUNICATIE: FOCUS OP DE MEDIATOR. Verdiepingstraining HUMOR IN PROFESSIONELE COMMUNICATIE: FOCUS OP DE MEDIATOR Verdiepingstraining Humor in professionele communicatie: focus op de mediator Introductie Wij definiëren humor in het professioneel communicatieproces

Nadere informatie

EFFECTIEF COMMUNICEREN MET NLP. Compacte introductie van NLP met focus op praktische toepassing in gespreksvoering en samenwerken

EFFECTIEF COMMUNICEREN MET NLP. Compacte introductie van NLP met focus op praktische toepassing in gespreksvoering en samenwerken EFFECTIEF COMMUNICEREN MET NLP Compacte introductie van NLP met focus op praktische toepassing in gespreksvoering en samenwerken Effectief Communiceren met NLP Effectief communiceren is niet zo moeilijk,

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen 2 3 INHOUDSOPAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij ouderen nodig?! 4 Praktische

Nadere informatie

Traject Leiderschap 2015-2016

Traject Leiderschap 2015-2016 Traject Leiderschap 2015-2016 Aanpak traject Het is de bedoeling om voor de deelnemers een leertraject uit te werken dat bestaat uit een kick-off, 3 workshops van een halve dag, gecombineerd met 2*2uur

Nadere informatie

POSTACADEMISCHE CURSUS HET BEGELEIDEN VAN VERZORGENDE TEAMS IN DE OUDERENZORG. PgD Psychologische expertise voor de ouderenzorg

POSTACADEMISCHE CURSUS HET BEGELEIDEN VAN VERZORGENDE TEAMS IN DE OUDERENZORG. PgD Psychologische expertise voor de ouderenzorg POSTACADEMISCHE CURSUS HET BEGELEIDEN VAN VERZORGENDE TEAMS IN DE OUDERENZORG PgD Psychologische expertise voor de ouderenzorg Coördinatie: Maritza Allewijn telefoon: 035-5390594 De docenten zijn: Maritza

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid MVV 29 per januari 2013

Vrijwilligersbeleid MVV 29 per januari 2013 Vrijwilligersbeleid MVV 29 per januari 2013 1. Inleiding Voetbalvereniging MVV 29 bestaat dankzij vrijwilligers. De ene vrijwilliger besteedt meer tijd aan MVV 29 dan een ander, maar dat geeft niet. Iedere

Nadere informatie

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Thema/Bron/Beleid Ondersteuning vrijwilligers/ mantelzorgers, WMO prestatieveld 4 Begroting 2015 Bedrag Notitie Mantelzorg Notitie Vrijwilligers AWBZ Pakketmaatregel

Nadere informatie

1. Doelstelling: De leerlingen van onze school krijgen in eigentijds, passend onderwijs aan de hand van leerlijnen op diverse vakgebieden

1. Doelstelling: De leerlingen van onze school krijgen in eigentijds, passend onderwijs aan de hand van leerlijnen op diverse vakgebieden 10.2 Uitwerking doelen PDCA-cyclus Schooljaarplan 2015-1. ONDERWIJS 1. Doelstelling: De leerlingen van onze school krijgen in 2018-2019 eigentijds, passend onderwijs aan de hand van leerlijnen op diverse

Nadere informatie

Training KED-Coach Basis

Training KED-Coach Basis Training KED-Coach Basis Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek en leren en ontwikkelen

Nadere informatie

MEDIATION IN DE GEZONDHEIDSZORG. Verdiepingstraining

MEDIATION IN DE GEZONDHEIDSZORG. Verdiepingstraining MEDIATION IN DE GEZONDHEIDSZORG Verdiepingstraining Mediation in de gezondheidszorg Introductie De gezondheidszorg is met 1.2 miljoen werkenden de grootste beroepsgroep van Nederland en is volop in beweging.

Nadere informatie

Vrijwilligersmanagement: Een introductie. Sportcongres 2016

Vrijwilligersmanagement: Een introductie. Sportcongres 2016 Vrijwilligersmanagement: Een introductie Sportcongres 2016 Hajo Feitsma Verenigingsmanager Sportief Capelle Wie is wie? Vrijwilligers ABC Aantrekken Binden Coördineren Programma 20:30 Welkom 20:35 Definitie

Nadere informatie

OUDERBELEID. OBS HET STARTBLOK Schiedam

OUDERBELEID. OBS HET STARTBLOK Schiedam OUDERBELEID OBS HET STARTBLOK Schiedam INLEIDING Een beleidsplan ouderbetrokkenheid vormt de grondslag voor de activiteiten die een school met en voor ouders ontplooit. Het is niet alleen een agenda met

Nadere informatie

Cursus Fondsenwerven. Ben Hekkema & Martijn Pool 7 november 2014

Cursus Fondsenwerven. Ben Hekkema & Martijn Pool 7 november 2014 Cursus Fondsenwerven Ben Hekkema & Martijn Pool 7 november 2014 Ochtend Programma 09.30 inloop 10.00 introductie 11.00 pauze 11.15 wat is fondsenwerving 12.05 aan het werk 12.30 lunch Ben Hekkema Emmen

Nadere informatie

COACHOPLEIDING VOOR PROFESSIONALS (6-DAAGS) IN HET KORT CONTACTGEGEVENS DE KRACHT VAN ONZE COACHOPLEIDING PERSOONLIJKE AANDACHT BLENDED LEARNING

COACHOPLEIDING VOOR PROFESSIONALS (6-DAAGS) IN HET KORT CONTACTGEGEVENS DE KRACHT VAN ONZE COACHOPLEIDING PERSOONLIJKE AANDACHT BLENDED LEARNING COACHOPLEIDING VOOR PROFESSIONALS (6-DAAGS) Er zijn veel redenen om een coachopleiding te volgen. Als u wilt werken als coach is een coachopleiding natuurlijk een voorwaarde. Maar ook voor optimale carrièregroei

Nadere informatie

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente.

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 1. Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 2. De overheid moet niet achter de voordeur van mensen willen treden. Dat is privégebied en de eigen

Nadere informatie

Stage: De regels & afspraken

Stage: De regels & afspraken Stage: De regels & afspraken Handboek voor studenten centrum voor mantelzorg / www.markant.org / T. 020 886 88 00 1 2 Beste student, Je hebt gekozen voor een stageplaats bij Markant. Welkom! In onderstaande

Nadere informatie

TOEPASSEN VAN MEDIATIONVAARDIGHEDEN. Vaardigheidstraining

TOEPASSEN VAN MEDIATIONVAARDIGHEDEN. Vaardigheidstraining TOEPASSEN VAN MEDIATIONVAARDIGHEDEN Vaardigheidstraining Toepassen van Mediationvaardigheden Inleiding De laatste jaren is er een toegenomen bewustwording vanuit de overheid dat de kwaliteit van de bestuurlijke

Nadere informatie

BELEIDSPLAN

BELEIDSPLAN BELEIDSPLAN 2016-2019 0 Inhoudsopgave: Inleiding 2 1. Visie 3 2. Kernwaarden en Huishoudelijk reglement 3 3. Doelstelling 3 4. Beleidsplan 2016-2019 4 5. Vrijwilligersbeleid 4 6. PR en Fondsenwerving 5

Nadere informatie

PROGRAMMA van de training DE SOCIALE PSYCHOLOGIE VAN VERANDEREN

PROGRAMMA van de training DE SOCIALE PSYCHOLOGIE VAN VERANDEREN PROGRAMMA van de training DE SOCIALE PSYCHOLOGIE VAN VERANDEREN drs. Ad van der Made, psycholoog, coach, docent De training Sociale Psychologie van Veranderen is bedoeld voor professionals voor wie de

Nadere informatie

Wij zijn VA073 Word ook VA073 Geef vrijwilligers de waardering die ze verdienen

Wij zijn VA073 Word ook VA073 Geef vrijwilligers de waardering die ze verdienen Wij zijn VA073 VrijwilligersAcademie073 is een initiatief van zorg- en welzijnsinstellingen Galant, Divers, Vivent, Servicepunt Vught, Cello en Van Neynsel in samenwerking met Avans Hogeschool. Een netwerk

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK MET JEUGD. Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid

DESKUNDIG AAN HET WERK MET JEUGD. Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid DESKUNDIG AAN HET WERK MET JEUGD Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid 2 INHOUDSOPGAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij jongeren nodig?! 4 Praktische informatie 5 Het

Nadere informatie

VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON. Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON

VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON. Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON Introductie

Nadere informatie

MEDIATION: INSTRUMENT VOOR CONFLICTMANAGEMENT. Specialisatietraining

MEDIATION: INSTRUMENT VOOR CONFLICTMANAGEMENT. Specialisatietraining MEDIATION: INSTRUMENT VOOR CONFLICTMANAGEMENT Specialisatietraining Mediation: instrument voor conflictmanagement Doelgroep Deze specialisatietraining is bij uitstek geschikt voor 'organisatie-interne'

Nadere informatie

Werven & Behouden. Programma. Kennismaken. Vrijwilligers 7/22/2013

Werven & Behouden. Programma. Kennismaken. Vrijwilligers 7/22/2013 Programma SportService Zwolle & Vrijwilligerscentrale Zwolle Peter van Diermen Werven & Behouden Opening & Kennismaking Vrijwilligers Ervaringen uit de praktijk Vrijwilligersbeleid Pauze Motivatiemanagement

Nadere informatie

CarrièreBoost. Jezelf succesvol presenteren op de arbeidsmarkt anno nu

CarrièreBoost. Jezelf succesvol presenteren op de arbeidsmarkt anno nu CarrièreBoost Jezelf succesvol presenteren op de arbeidsmarkt anno nu Op zoek naar een nieuwe baan waar begin ik?! Reorganisatie, inkrimping, u bent ontslagen! Veranderingen, verschuivingen u wordt herplaatst!

Nadere informatie

Regionale Cliëntenraad Participatiewet SDOA

Regionale Cliëntenraad Participatiewet SDOA Regionale Cliëntenraad Participatiewet SDOA Inleiding Onze cliëntenraad is ingesteld middels de Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA) 2016. De verordening

Nadere informatie

TOEPASSEN VAN MEDIATIONVAARDIGHEDEN. Vaardigheidstraining

TOEPASSEN VAN MEDIATIONVAARDIGHEDEN. Vaardigheidstraining TOEPASSEN VAN MEDIATIONVAARDIGHEDEN Vaardigheidstraining Toepassen van Mediation vaardigheden Inleiding In het werk van een ondernemingsraad liggen tal van conflictueuze situaties op de loer: Tussen OR

Nadere informatie

Seniorenconsulent voor SeniorenInfo

Seniorenconsulent voor SeniorenInfo Seniorenconsulent voor SeniorenInfo Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Wilt ú ouderen informeren over het zorg- en dienstenaanbod in

Nadere informatie

EFFECTIEF COMPAREREN Voor advocaten en gemachtigden. Vaardigheidstraining

EFFECTIEF COMPAREREN Voor advocaten en gemachtigden. Vaardigheidstraining EFFECTIEF COMPAREREN Voor advocaten en gemachtigden Vaardigheidstraining COMPAREREN: Inlichtingen geven, een schikking beproeven en nadere instructies krijgen Introductie Het lijkt heel praktisch en eenvoudig,

Nadere informatie

Betreft: cofinanciering voltijds hoogbegaafdenonderwijs Schouwen-Duiveland

Betreft: cofinanciering voltijds hoogbegaafdenonderwijs Schouwen-Duiveland Bedrijf X t.a.v. X adres adres dagtekening Betreft: cofinanciering voltijds hoogbegaafdenonderwijs Schouwen-Duiveland Geachte heer/mevrouw, Graag vragen wij uw aandacht voor het volgende. Voltijds hoogbegaafdenonderwijs

Nadere informatie

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal DRAAIBOEK TRAINING 1, 2,3,4,5 REALISTEN ROADMOVIE De prezi presentatie voor de trainingsbijeenkomsten vindt u via de onderstaande link. https://prezi.com/0txqqdqmauta/training-realisten-roadmovie-5-bijeenkomsten/

Nadere informatie

llllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll

llllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll Gemeente t Bergen op Zoom Aan de leden en burgerleden van de gemeenteraad van Bergen op Zoom llllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll U16-014667 Uw kenmerk Ons kenmerk U18-014667 Datum

Nadere informatie

MEDIATION IN ARBEIDSCONFLICTEN. Specialisatietraining

MEDIATION IN ARBEIDSCONFLICTEN. Specialisatietraining MEDIATION IN ARBEIDSCONFLICTEN Specialisatietraining Mediation in arbeidsconflicten Introductie Deze vaardigheidstraining is ontwikkeld voor (MfN) mediators die momenteel of in de nabije toekomst optreden

Nadere informatie

ons kenmerk DIR/EUI/U201401037 Lbr. 14/037

ons kenmerk DIR/EUI/U201401037 Lbr. 14/037 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Dienstverlening Directie Europa VNG uw kenmerk ons kenmerk DIR/EUI/U201401037 Lbr. 14/037 bijlage(n) datum

Nadere informatie

Project Deskundigheidsbevordering Lokale Belangenbehartiging

Project Deskundigheidsbevordering Lokale Belangenbehartiging Inhoud van de cursussen van DLB, voorjaar 2012 Hieronder volgt een beschrijving van de cursussen die vanuit het project DLB in het voorjaar van 2012 worden georganiseerd. Er zijn vier cursussen, bedoeld

Nadere informatie

Omgaan met pestgedrag voor leerlingen

Omgaan met pestgedrag voor leerlingen Omgaan met pestgedrag voor leerlingen Algemeen: Uw ROC wil door middel van eenduidige trainingen pesten structureel aanpakken. Trainingen en cursussen als maatwerk. Doelstelling: Het doel van de training

Nadere informatie

Regiobijeenkomst Limburg

Regiobijeenkomst Limburg Regiobijeenkomst Limburg Met wie wil/moet ik als RvT-lid samen werken en op welke wijze? 9 november 2016 Venlo 1 Voorwoord Op 9 november j.l. heeft de 3 e regionale bijeenkomst van de NVTZ plaatsgevonden.

Nadere informatie

Professional Coach Week

Professional Coach Week Professional Coach Week Een week intensief werken aan de coach in jezelf. 2-6 september 2013 27-31 januari 2014 associatie voor coaching DORPSSTRAAT 1 5735 EA AARLE-RIXTEL TEL. 0492-385544 WWW.ASSOCIATIEVOORCOACHING.COM

Nadere informatie

NLP Master Practitioner Opleiding. Meesterschap in NLP brengt Leiderschap in Communicatie

NLP Master Practitioner Opleiding. Meesterschap in NLP brengt Leiderschap in Communicatie NLP Master Practitioner Opleiding Meesterschap in NLP brengt Leiderschap in Communicatie Wat een dag, DE goeroe Richard Bandler heeft mijn papiertje getekend, en DE beste docente ever genaamd Tara heeft

Nadere informatie

Reïntegratie... een stapsgewijze benadering

Reïntegratie... een stapsgewijze benadering N A Z A R I A N & Z U I D E M A Reïntegratie... een stapsgewijze benadering Van kennis naar kunde. A C A D E M Y Nr. 12 M I J N O B J E C T I V I T E I T Waarom deze training? Wanneer je als reïntegratiecoach

Nadere informatie

Scholing binnen BoekStart. voor de Bibliotheek en kinderopvang

Scholing binnen BoekStart. voor de Bibliotheek en kinderopvang Scholing binnen BoekStart voor de Bibliotheek en kinderopvang SCHOLING BINNEN BOEKSTART In het kader van BoekStart zijn trainingen ontwikkeld die Bibliotheekmedewerkers, medewerkers van de Provinciale

Nadere informatie

3.6 Werving en selectie van leden voor de familieraad

3.6 Werving en selectie van leden voor de familieraad 3.6 Werving en selectie van leden voor de familieraad Een familieraad binnen een GGZ-instelling kan op verschillende manieren georganiseerd zijn: één familieraad voor de hele instelling, een centrale familieraad

Nadere informatie

Beleidsplan. Stichting Vrienden van. Service Bureau Ouderen. Hellevoetsluis

Beleidsplan. Stichting Vrienden van. Service Bureau Ouderen. Hellevoetsluis Beleidsplan Stichting Vrienden van Service Bureau Ouderen Hellevoetsluis 2017 2018 Beleidsplan 2017-2018 Inhoudsopgave: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Doel en beleidsplan Aanvragen Historie van de Vrienden

Nadere informatie

SCHATTEN VAN ADVOCATEN

SCHATTEN VAN ADVOCATEN SCHATTEN VAN ADVOCATEN PRAKTIJKOPLEIDINGEN VOOR DE ADVOCATUUR Vaardigheden in de praktijk Coachen in de praktijk Leidinggeven in de praktijk Teamwork in de praktijk SCHATTEN VAN ADVOCATEN Wij zijn er van

Nadere informatie

Welkom bij Mindfit basis ggz

Welkom bij Mindfit basis ggz Welkom bij Mindfit basis ggz Eerste gesprek 2 Privacy 2 Zorgzwaarteproduct 2 Vergoeding 2 Elektronisch dossier 3 Wettelijke rechten en plichten 3 Identificatie en registratie 3 Meten 4 Cliëntenraad 4 Tevredenheid

Nadere informatie

Wmo-Menukaart. Mede mogelijk gemaakt door:

Wmo-Menukaart. Mede mogelijk gemaakt door: Wmo-Menukaart Mede mogelijk gemaakt door: Keuzemenu, onze specialiteit Onder het motto Ieder z n kracht wil Abrona werken aan een sterke samenleving, die mensen ondersteunt die het echt nodig hebben. Daardoor

Nadere informatie

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Training & Advies Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Betere resultaten met nieuwe competenties Ondernemend werken in welzijnsorganisaties De welzijnssector is sterk in beweging, dat weet u als

Nadere informatie