Politieke participatie van allochtonen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Politieke participatie van allochtonen"

Transcriptie

1 FORUM November 20 Factsheet Politieke participatie van allochtonen Samenvatting Bij landelijke verkiezingen vormen de naar schatting een miljoen kiesgerechtigde allochtonen 9% van het totale electoraat, en zijn bij een opkomst van 50% goed voor 7-8 Kamerzetels. Sinds de wijziging van de Kieswet in 1985 hebben vreemdelingen in Nederland actief en passief kiesrecht op lokaal niveau, mits zij vijf jaar legaal in ons land verblijven. Door middel van exit polls is het stemgedrag van allochtonen bij gemeenteraadsverkiezingen sinds de jaren 80 in enkele steden in kaart gebracht. De uitkomsten laten zien dat hun opkomst doorgaans lager en soms veel lager is dan van autochtonen, en dat Turken meer dan de andere groepen van hun stemrecht gebruikmaken. De favoriete politieke partij van de allochtonen is vanaf het begin de PvdA. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 20 stemde de helft van de ondervraagde allochtonen op deze partij. Hoewel de linkse partijen verlies leden, konden de PvdA, GroenLinks, SP en D66 samen rekenen op 80% van de allochtone stemmen. Surinamers en Antillianen stemmen relatief wat vaker op het CDA, de ChristenUnie en de VVD. Terwijl in het vorige Kabinet Balkenende twee allochtone staatssecretarissen aantraden, telt het Kabinet Rutte geen (niet-westerse) allochtone bewindslieden. 11% van de Tweede Kamerleden is van niet-westerse afkomst. Het aantal allochtone gemeenteraadsleden is sinds 1978 gestadig toegenomen. Inmiddels is 3% van alle gemeenteraadsleden van allochtone herkomst, in totaal 303. Onder hen zijn Turken het best vertegenwoordigd (163 raadsleden), op afstand gevolgd door Marokkanen (66). Van alle allochtone raadsleden komt 49% uit voor de PvdA, 15% voor lokale partijen, en 12% voor GroenLinks. Allochtone raadsleden danken hun zetel meer dan autochtonen aan voorkeursstemmen. In de 31 grootste gemeenten werd 42% van hen op deze wijze in de raad, tegenover 5% van de autochtone kandidaten.

2 2 Inleiding Om de deelname van etnische minderheden aan de Nederlandse samenleving te bevorderen heeft het parlement in 1985 de Kieswet gewijzigd, waardoor nietgenaturaliseerde vreemdelingen of allochtonen 1 voor het eerst actief en passief kiesrecht kregen op lokaal niveau. Voorwaarde was dat men 18 jaar of ouder was en minimaal vijf jaar legaal in Nederland verbleef. Migranten en hun kinderen hebben van dit recht wisselend gebruik gemaakt. Hun opkomst- en stemgedrag is sinds deze wetswijziging door onderzoek in beeld gebracht. In deze factsheet zoomen we in op twee niveaus van politieke participatie: gebruik van actief kiesrecht en gebruik van passief kiesrecht. 1. Actief kiesrecht 1.1 Macht van de allochtone stem Er zijn rond de 12 miljoen stemgerechtigde Nederlanders. Bij een opkomstpercentage van 80% gaan 9,6 miljoen kiezers naar de stembus om 150 parlementariërs te kiezen. Een parlementszetel is dan 64 duizend stemmen waard. Anno 20 zijn er iets meer dan 1 miljoen kiesgerechtigde niet-westerse allochtonen 2, die rond de 9% van het totale electoraat vormen. Zouden al deze stemgerechtigde kiezers hun stem uitbrengen, dan zouden ze dus goed zijn voor 16 Kamerzetels. Bij een reëlere opkomst van rond de 50%, is hun stem nog altijd 7-8 Kamerzetels waard. Op lokaal niveau en vooral in grotere steden met concentraties van niet-westerse migranten - legt de allochtone kiezer een groter gewicht in de schaal. In een stad als Amsterdam bestaat de helft van de bevolking uit personen van allochtone herkomst; hun stem is goed voor ruwweg de helft van de Amsterdamse raadszetels. 1.2 Opkomst van allochtonen bij gemeenteraadsverkiezingen 3 Om de opkomst van groepen kiezers te meten wordt van oudsher de methode van exit polls (of schaduwverkiezingen) ingezet. Deze methode bestaat daaruit dat aan alle kiezers die een geselecteerd aantal stembureaus verlaten een vragenlijst wordt voorgelegd. Het opkomstpercentage wordt vervolgens berekend door dat aantal kiezers te delen op het door de gemeente verstrekt totaal aantal kiezers dat een oproepkaart voor die stembureaus heeft ontvangen. 1 Waar gesproken wordt over allochtonen worden niet-westerse allochtonen bedoeld. Tot deze categorie rekent het CBS inwoners van Nederland van wie tenminste één ouder in een nietwesters land is geboren. 2 3 Daarnaast zijn er meer dan 1,1 miljoen westerse allochtonen die stemgerechtigd zijn. Hier wordt alleen de politieke participatie van allochtonen bij gemeenteraadsverkiezingen beschreven. De opkomst en het stemgedrag van allochtonen bij landelijke verkiezingen is tot nu toe alleen onderzocht door FOQUZ in Dit inmiddels opgeheven onderzoeksbureau noteerde via straatenquêtes op de dag van de verkiezingen een opkomst van 70% bij de landelijke verkiezingen. Surinamers scoorden daarbij het hoogst (74%), Antillianen het laagst (62%).

3 Exit Polls 4 De enige steden waar de deelname van etnische groepen aan de gemeenteraadsverkiezingen sinds 1994 in alle verkiezingsjaren is onderzocht, zijn Amsterdam en Rotterdam. Figuur 1. Opkomstpercentage van etnische groepen in Amsterdam en Rotterdam 5, Turken Marokkanen Sur/ Antillianen Totaal gemeente Turken Marokkanen Sur/ Antillianen Kaapverdianen Totaal gemeente Amsterdam Rotterdam Bronnen: Van Heelsum en Tillie, 2006; IMES website 20; COS, 20 Proberen we lijnen te ontdekken in de geprojecteerde cijfers in figuur 1, dan stellen we het volgende vast: de opkomst van allochtonen - op een enkele uitzondering na - is lager dan die van de gehele bevolking; Turken gaan meer naar de stembus dan andere etnische groepen; Surinamers, Antillianen en Kaapverdianen maken het minst gebruik van hun oproepkaart; 2006 laat een piek zien in het opkomstpercentage van allochtonen; en er bestaan grote verschillen tussen beide steden. De opkomst van Turkse en Marokkaanse kiezers in Amsterdam daalt vanaf 1998, stijgt in 2006, en blijft in 20 redelijk op peil. Rotterdam laat een andere beweging zien: de opkomst (van Turken en Marokkanen) stijgt bij elk verkiezingsjaar en is sinds 2006 vergelijkbaar met het totale opkomstcijfer van Rotterdam. 20 laat weer een daling zien. 4 Het gebruik van exit polls kent enkele specifieke nadelen: om een zo groot mogelijk aantal allochtone kiezers in het onderzoek te betrekken, wordt het onderzoek uitgevoerd in stembureaus waar relatief veel allochtonen zijn opgeroepen. Daardoor zijn allochtonen in concentratiewijken oververtegenwoordigd in het onderzoek. Keuze voor een of enkele grote steden impliceert dat het wellicht afwijkende stemgedrag van allochtonen in kleinere steden of daarbuiten buiten beeld blijft. Verder brengt de methode met zich mee dat de berekende opkomst systematisch te laag is, doordat non-respons en vervuiling van gemeentelijke bevolkingsregisters zich vertaalt in een lager opkomstcijfer. En tot slot worden ook kiezers die in een ander stembureau hun stem uitbrengen een nieuwe mogelijkheid sinds 20 als non-respons aangemerkt. 5 De opkomstcijfers van allochtonen in Rotterdam 2002 en 20 zijn via een andere methode verkregen, die tot een hoger en reëler opkomstcijfer leidt dan exit polls.

4 Survey onderzoek 6 Enkele weken voor de gemeenteraadsverkiezingen van 20 voorspelde FORUM een opkomstcijfer van 34% (zie figuur 2). Dat is flink lager dan bleek uit een vergelijkbaar onderzoek in 2006, toen naar verwachting 44% van de allochtonen zou gaan stemmen. Opmerkelijk daarbij is dat de verschillen in opkomst tussen de etnische groepen die in 2006 werd gemeten, in 20 goeddeels zijn verdwenen. Dat blijkt vooral een gevolg van de aanzienlijk lagere opkomst van Turken (van 52 naar 35%). Figuur 2. Verwachte opkomst naar etnische herkomst, 2006 en Turken Marokkanen Surinamers Antillianen Totaal Zowel de plaatselijke exit poll, het survey en het onderzoek in Rotterdam 7 laten zien dat de opkomst van allochtonen in 20 (soms aanzienlijk) lager is dan in Uitzondering vormen de Marokkanen en Surinamers/Antillianen in Amsterdam, die in dezelfde mate of iets vaker naar de stembus gingen dan vier jaar geleden Verklaringen opkomstgedrag De schommelingen in opkomst die de exit polls in de tijd laten zien, zijn niet eenvoudig te verklaren. Het zij gezegd dat ook de totale opkomst in beide steden door de jaren heen en per etnische groep varieert. Dat Turken doorgaans vaker naar de stembus gaan dan de andere groepen wordt in verband gebracht met de langere democratische traditie in Turkije, vergeleken met bijvoorbeeld Marokko, en met het feit dat Turkse Nederlanders van oudsher beter georganiseerd zijn dan de andere groepen. Turken wisten eerder en op grotere schaal dan andere groepen hun plek in Nederlandse politieke partijen te veroveren, en daarmee stemmen van de achterban aan te trekken. Een verklaring voor de opmerkelijk hogere opkomst van etnische groepen in 2006 (met uitzondering van Surinamers/Antillianen) wordt gevonden in het heftige maatschappelijke en politieke debat over integratie dat ten tijde van die verkiezingen werd gevoerd. De allochtone kiezers brachten een proteststem uit, die niet alleen leidde tot winst voor de PvdA, maar ook resulteerde in een relatief hoge opkomst. Vier jaar later blijken de redenen om een proteststem uit te brengen niet langer aanwezig, wellicht omdat het debat over integratie en moslims inmiddels een nieuwe fase is ingegaan en tot een zekere gewenning heeft geleid. Die verklaring spoort met de bevinding dat 6 FORUM heeft in 2006 en 20 onderzoek laten doen naar de verwachte opkomst en het stemgedrag van allochtonen. Aan een representatieve steekproef van 800 allochtonen uit de vier grootste groepen, werden vragen voorgelegd over opkomst- en stemgedrag. Beide onderzoeken werden ex ante uitgevoerd, dat wil zeggen dat de respondenten voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen vragen werden gesteld over of en op wie zij van plan waren te gaan stemmen. Deze onderzoeken leveren landelijk generaliseerbare gegevens op, in tegenstelling tot eerdere schaduwverkiezingen die in enkele steden werden uitgevoerd. Een nadeel van ex ante onderzoek is dat het verwachtingen meet, geen feiten. Wel zijn er methodieken ontwikkeld om de ruis van sociaal wenselijke antwoorden (die vooral effect hebben op het opkomstcijfer) te reduceren. 7 Zie noot 5 en 6.

5 5 allochtonen anno 20 enerzijds minder belangstelling hebben voor politiek, en anderzijds een groter vertrouwen hebben in de overheid dan vier jaar geleden. 1.3 Partijvoorkeur Sinds etnische groepen stemrecht hebben op lokaal niveau brengt een grote meerderheid haar stem uit op een linkse partij. Van deze partijen kan de PvdA steeds op de meeste stemmen rekenen (zie tabel 1). Ondanks verlies van de PvdA en GroenLinks bij de recente lokale verkiezingen incasseerden de linkse partijen gezamenlijk 80% van de allochtone stemmen. In Amsterdam stemde 97% van alle Turkse en Marokkaanse kiezers op een linkse partij 8. Surinamers en Antillianen geven vaker dan Turken en Marokkanen hun stem aan andere partijen. Tabel 1. Partijvoorkeur allochtonen in 20 (Amsterdam en landelijk 9 ), in procenten Schaduwverkiezingen Landelijk survey Amsterdam Turken Marokkanen Surinamers Antillianen 4 etnische groepen PvdA GroenLinks SP D CDA VVD Overig Zeg ik liever niet 4 Totaal Passief kiesrecht Inmiddels is Nederland gewend geraakt aan allochtone vertegenwoordigers in de belangrijkste vertegenwoordigende lichamen: gemeenteraden, provincies en parlement. In het vierde Kabinet-Balkenende ( ) werden de eerste twee allochtone staatssecretarissen benoemd, respectievelijk van Turkse en Marokkaanse herkomst. Het daaropvolgende Kabinet Rutte telt geen niet-westerse allochtone ministers of staatssecretarissen. Wel een westers allochtone staatssecretaris, van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner heeft naast haar Nederlands ook een Zweeds paspoort, omdat zij in Zweden geboren is. Deze dubbele nationaliteit heeft bij de PVV tot beroering geleid. Zij verlangde dat de staatssecretaris afstand zou doen van haar Zweedse paspoort. 11% van de Tweede Kamerleden is van niet-westerse afkomst. Migranten en hun kinderen hebben ook de weg naar de lokale politiek gevonden. Sinds in 1978 de eerste twee allochtone raadsleden werden, is hun aandeel gestaag toegenomen. Bij de verkiezingen van 3 maart 20 zijn 303 raadsleden van nietwesterse herkomst in alle Nederlandse gemeenten, dat is gemiddeld 3%. Turken zijn het best vertegenwoordigd in de lokale democratie (163), gevolgd door 8 9 Inclusief D66. Alleen in Amsterdam is het stemgedrag van allochtonen in 20 onderzocht. Het betreft de stemintentie van 'zeker stemmers' en twijfelaars, uit het ex-ante onderzoek enkele weken voor de verkiezingen.

6 6 Marokkanen (66), Surinamers (32) en Antillianen (7). 35 allochtone raadsleden behoren tot een andere etnische groep. Bijna een derde van de allochtone raadsleden is vrouw. 11 De helft van alle allochtone raadsleden komt uit voor de PvdA, de partij die ook de meeste stemmen van deze groepen weet te verzamelen. Tabel 2. Aantal en aandeel allochtone raadsleden, naar politieke partij, 20 Aantal raadsleden Aantal allochtone raadsleden % allochtone raadsleden per partij % allochtone raadsleden verdeeld over de partijen Lokale Partijen ,1 15 PvdA ,9 49 CDA ,6 8 VVD ,0 5 D ,4 8 GroenLinks ,3 12 SP ,4 2 Overige partijeni ,2 1 Totaal ,1 0% Bron: Kiesraad en IPP, 20 FORUM onderzocht in de 31 grootste gemeenten de invloed van. 51 allochtone kandidaten zijn dank zij in de raad, hetgeen 42% is van het aantal allochtone raadsleden in deze gemeenten. Tabel 3. Raadsleden met in de G31-gemeenten, absoluut en in % Aantal autochtone Aantal allochtone % autochtone % allochtone G G G31 (Totaal) Bron: FORUM 11 IPP, 20.

7 7 BRONNEN M. Epskamp en M. van Rhee, Analyse gemeenteraadsverkiezingen 20, Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS), Rotterdam, 6 maart 20. FORUM, Opkomstgedrag en opkomstmotieven van Nieuwe Nederlanders. Gemeenteraadsverkiezingen 2006, Utrecht, FORUM, Opkomst- en stemgedrag van Nieuwe Nederlanders. Gemeenteraadsverkiezingen 20, Utrecht, 20. Anja van Heelsum en Jean Tillie, Opkomst en partijvoorkeur van migranten bij de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart 2006, IMES, IPP, Bijlage onderzoek "Vrouwen en allochtonen in de gemeenteraden 20, 20 O&S, Allochtone kiezer stemt PvdA, GroenLinks of D66, opkomst valt mee, Amsterdam 4 maart 20.

Allochtonen in de politiek

Allochtonen in de politiek Allochtonen in de politiek In dit dossier kunt u informatie vinden over de participatie van allochtonen in de Nederlandse politiek. Wie heeft recht om te stemmen? Hoeveel allochtonen zijn volksvertegenwoordiger?

Nadere informatie

Opkomstgedrag en opkomstmotieven van Nieuwe Nederlanders bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012

Opkomstgedrag en opkomstmotieven van Nieuwe Nederlanders bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 bezoekadres Marnixkade 109 1015 ZL Amsterdam postadres Postbus 15262 1001 MG Amsterdam E moti@motivaction.nl T +31 (0)20 589 83 83 F +31 (0)20 589 83 00 W www.motivaction.nl Opkomstgedrag en opkomstmotieven

Nadere informatie

Opkomst en stemgedrag van Amsterdammers met een migratie-achtergrond tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014

Opkomst en stemgedrag van Amsterdammers met een migratie-achtergrond tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 Opkomst en stemgedrag van Amsterdammers met een migratie-achtergrond tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 Maria Kranendonk, Laure Michon, Hannah Schwarz & Floris Vermeulen 2014 IMES Report

Nadere informatie

Diversiteit in Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en Eerste Kamer in 2011

Diversiteit in Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en Eerste Kamer in 2011 Onderzoek Diversiteit in Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en Eerste Kamer in 2011 Het Huis voor democratie en rechtsstaat heeft na de verkiezingen van 2 maart 2011 de diversiteit in de nieuwe Provinciale

Nadere informatie

Diversiteit in de Provinciale Staten

Diversiteit in de Provinciale Staten Onderzoek Diversiteit in de Provinciale Staten Het Huis voor democratie en rechtsstaat heeft na de verkiezingen van 2 maart 2011 de diversiteit in de nieuwe Provinciale Staten (PS) onderzocht. Het gaat

Nadere informatie

Politieke participatie

Politieke participatie 11 Politieke participatie Interesse in de (gemeente)politiek, stemintentie, opkomst en partijkeuze komen in dit hoofdstuk aan de orde. De centrale vraag is: welke Amsterdammers zijn politiek betrokken,

Nadere informatie

Onderzoek. Diversiteit in de Tweede Kamer 2012

Onderzoek. Diversiteit in de Tweede Kamer 2012 Onderzoek Diversiteit in de Tweede Kamer 2012 Nederland heeft een stelsel met evenredige vertegenwoordiging. Op 12 september 2012 waren er vervroegde verkiezingen voor de Tweede Kamer der Staten-Generaal:

Nadere informatie

Peiling Tweede Kamerverkiezingen 2017 stemgedrag en stemmotieven van Nederlanders met een migratie-achtergrond

Peiling Tweede Kamerverkiezingen 2017 stemgedrag en stemmotieven van Nederlanders met een migratie-achtergrond Peiling Tweede Kamerverkiezingen 2017 stemgedrag en stemmotieven van Nederlanders met een migratie-achtergrond Rotterdam, Februari 2017 Versie: 2017-01 Het auteursrecht op dit rapport ligt bij de opdrachtgever.

Nadere informatie

Verkiezingen Gemeenteraad 19 maart 2014

Verkiezingen Gemeenteraad 19 maart 2014 Verkiezingen Gemeenteraad 19 maart 2014 Deze publicatie is uitgegeven door Onderzoek en Statistiek Groningen, op basis van gegevens van Bureau Verkiezingen. Meer statistische informatie kunt u aanvragen

Nadere informatie

Politieke participatie

Politieke participatie 12 Politieke participatie De Tweede Kamerverkiezingen van 17 hebben voor grote verschuivingen gezorgd in Amsterdam. De uitkomsten van deze verkiezingen komen uitgebreid aan bod in dit hoofdstuk. Verder

Nadere informatie

De strategieën van de allochtone kiezer

De strategieën van de allochtone kiezer Na de implosie, de inspiratie (2) De strategieën van de allochtone kiezer jean tillie 20 De opschudding was groot, vlak na de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart 2006. De Volkskrant schreef onder de

Nadere informatie

Politieke participatie

Politieke participatie 12 Politieke participatie In dit hoofdstuk komen de interesse en participatie van Amsterdammers in de politiek aan bod. 2014 was in dat opzicht een boeiend jaar, met drie verkiezingen en belangrijke verschuivingen

Nadere informatie

Uitslagen Drechtsteden Verkiezing Tweede Kamer

Uitslagen Drechtsteden Verkiezing Tweede Kamer Uitslagen Verkiezing Tweede Kamer Inhoud 1 Opkomst in regio iets hoger dan gemiddeld 2 Wie zijn winnaars en wie de verliezers(s)? De opkomst voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer van 15 maart was hoog.

Nadere informatie

Kiezersonderzoek 2017 Onderzoek naar stemgedrag van gemeentepanelleden

Kiezersonderzoek 2017 Onderzoek naar stemgedrag van gemeentepanelleden Kiezersonderzoek 2017 Onderzoek naar stemgedrag van gemeentepanelleden Bestuursstaf Advies en ondersteuning Venlo, juli 2017 Onderzoek & Statistiek 2 Samenvatting In maart 2018 vinden er in Venlo gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Verkiezingsuitslagen Drechtsteden

Verkiezingsuitslagen Drechtsteden Verkiezingsuitslagen PROVINCIALE STATEN 18 MAART Inhoud Hoe hebben inwoners van de regio bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten gestemd? Wat zou in de regio de grootste partij zijn en wie is de

Nadere informatie

Opkomst en stemgedrag van Amsterdammers met een migratieachtergrond tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018

Opkomst en stemgedrag van Amsterdammers met een migratieachtergrond tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 Opkomst en stemgedrag van Amsterdammers met een migratieachtergrond tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 Foto: Verkiezingen (15 mei 2017), fotograaf Edwin van Eis Maria Kranendonk, Eva

Nadere informatie

TILBURG HEEFT IETS TE KIEZEN

TILBURG HEEFT IETS TE KIEZEN TILBURG HEEFT IETS TE KIEZEN Verslag van een exit poll bij de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010 in de gemeente Tilburg April 2010 Dr. M. Boogers L. Slagter Drs. J. van Ostaaijen Tilburgse School

Nadere informatie

Allochtonen op de arbeidsmarkt 2009-2010

Allochtonen op de arbeidsmarkt 2009-2010 FORUM Maart Monitor Allochtonen op de arbeidsmarkt 9-8e monitor: effecten van de economische crisis In steeg de totale werkloosheid in Nederland met % naar 26 duizend personen. Het werkloosheidspercentage

Nadere informatie

Verkiezingsuitslagen Drechtsteden

Verkiezingsuitslagen Drechtsteden Verkiezingsuitslagen Verkiezingen Europees Parlement Hoe stemden de inwoners van de bij de verkiezingen voor het Europees Parlement? Wijkt hun stemgedrag af van de landelijke uitslag? En, welke en werden

Nadere informatie

Opkomst en stemgedrag van migranten tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010 van der Heijden, T.; van Heelsum, A.J.

Opkomst en stemgedrag van migranten tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010 van der Heijden, T.; van Heelsum, A.J. UvA-DARE (Digital Academic Repository) Opkomst en stemgedrag van migranten tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 21 van der Heijden, T.; van Heelsum, A.J. Link to publication Citation for published

Nadere informatie

Wat zegt de Tilburgse kiezer?

Wat zegt de Tilburgse kiezer? Wat zegt de Tilburgse kiezer? De resultaten van de exitpoll van de Tilburgse gemeenteraadsverkiezing 2014 DEMOS Centrum voor Beter Bestuur en Burgerschap Julien van Ostaaijen, Koen van der Krieken, Sabine

Nadere informatie

Vrouwen in de politiek geactualiseerde versie, januari 2011

Vrouwen in de politiek geactualiseerde versie, januari 2011 Vrouwen in de politiek geactualiseerde versie, januari 2011 Bij de landelijke verkiezingen in juni 2010 zijn er 61 vrouwen in het parlement gekozen, zes meer dan bij de verkiezingen van 2003 en van 2006.

Nadere informatie

GEMEENTERAADS- VERKIEZINGEN 2018

GEMEENTERAADS- VERKIEZINGEN 2018 Rapport GEMEENTERAADS- VERKIEZINGEN 2018 Twee derde van de kiezers nog onzeker over stemkeuze 16 maart 2018 www.ioresearch.nl Twee derde van de kiezers nog onzeker over stemkeuze Eén op drie kiezers stemt

Nadere informatie

Diversiteit in Provinciale Staten

Diversiteit in Provinciale Staten Diversiteit in Provinciale Staten In aanloop naar de verkiezingen van 2 maart inventariseerde E-Quality, hét kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit, de kandidatenlijsten (zie werkwijze) van

Nadere informatie

Verkiezingsuitslagen. Drechtsteden

Verkiezingsuitslagen. Drechtsteden Verkiezingsuitslagen Provinciale Staten, 2 maart Inhoud: 1. Opkomst 2. Winnaars en verliezers 3. Zetelverdeling Provinciale Staten 4. Verschil tussen gemeenten Bijlage 1 De VVD heeft bij deze verkiezingen

Nadere informatie

29 november Onderzoek: Kloof tussen burger en politiek?

29 november Onderzoek: Kloof tussen burger en politiek? 29 november 2016 Onderzoek: Kloof tussen burger en politiek? Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

DEMOCRATIE IN DOELGROEPEN

DEMOCRATIE IN DOELGROEPEN Rapport DEMOCRATIE IN DOELGROEPEN Meningen van en over minderheden en hun stemgedrag 8 maart 2017 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam Datum 9 maart 2017 Auteurs

Nadere informatie

Infographic: De uitslag

Infographic: De uitslag Infographic: De uitslag Korte omschrijving werkvorm Aan de hand van grafieken bespreekt u met de leerlingen verschillende aspecten van de verkiezingsuitslag. Leerdoel Kennis opdoen over peilingen en over

Nadere informatie

Resultaten 3e peiling Provinciale Statenverkiezingen februari 2011

Resultaten 3e peiling Provinciale Statenverkiezingen februari 2011 Resultaten 3e Provinciale Statenverkiezingen 2011 28 februari 2011 Opdrachtgever: RTV Oost maart 2011 Derde Provinciale Statenverkiezingen 2011 28 februari 2011 Bent u ervan op de hoogte dat er begin maart

Nadere informatie

Tabel 1 Percentage stemmers Europese Verkiezingen 2014 volgens vier peilingen en echte uitslag

Tabel 1 Percentage stemmers Europese Verkiezingen 2014 volgens vier peilingen en echte uitslag Op zaterdagochtend 24 mei heeft Bureau Louter het bijgevoegde document Uitslag Europese Verkiezingen 2014 volgens Geen Peil opgesteld (zie volgende pagina) en op 25 mei, rond 13.30 uur, verzonden naar

Nadere informatie

#EXITPOLL BRABANT. Verslag van een exit poll bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2 maart 2011 in de provincie Noord-Brabant.

#EXITPOLL BRABANT. Verslag van een exit poll bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2 maart 2011 in de provincie Noord-Brabant. #EXITPOLL BRABANT Verslag van een exit poll bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2 maart 2011 in de provincie Noord-Brabant. Mei 2011 Koen van der Krieken BA Dr. Marcel Boogers Dr. Julien van Ostaaijen

Nadere informatie

OPKOMST EN PARTIJVOORKEUR VAN MIGRANTEN TIJDENS DE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 4 MAART 1998 JEAN TILLIE ANJA VAN HEELSUM 1998 IMES FORUM

OPKOMST EN PARTIJVOORKEUR VAN MIGRANTEN TIJDENS DE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 4 MAART 1998 JEAN TILLIE ANJA VAN HEELSUM 1998 IMES FORUM OPKOMST EN PARTIJVOORKEUR VAN MIGRANTEN TIJDENS DE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 4 MAART 1998 JEAN TILLIE ANJA VAN HEELSUM 1998 IMES FORUM 1 WOORD VOORAF Het onderzoek dat aan dit rapport ten grondslag

Nadere informatie

Verkiezingsuitslagen Drechtsteden

Verkiezingsuitslagen Drechtsteden Verkiezingsuitslagen GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 21 MAART Inhoud 1. Conclusies 2. Figuren 3. Bijlage Volgt de regio de landelijke trends? Of wijkt het af van het landelijk beeld? Zijn er grote veranderingen

Nadere informatie

NEDERLANDERS PER SALDO NOG STEEDS VOOR SLEEPWET

NEDERLANDERS PER SALDO NOG STEEDS VOOR SLEEPWET Rapport NEDERLANDERS PER SALDO NOG STEEDS VOOR SLEEPWET Peiling I&O Research februari 2018 14 februari 2018 www.ioresearch.nl Nederlanders per saldo nog steeds voor sleepwet TWEEDE KAMER VVD grootste partij,

Nadere informatie

Vlugschrift gemeenteraadsverkiezing 21 november 2018

Vlugschrift gemeenteraadsverkiezing 21 november 2018 opkomst (%) Vlugschrift gemeenteraadsverkiezing 21 november 2018 NOVEMBER 2018 Op 1 januari 2019 zullen de huidige gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer fuseren tot de nieuwe gemeente Groningen met in

Nadere informatie

Tweede Kamerverkiezingen. groep 7 en 8

Tweede Kamerverkiezingen. groep 7 en 8 Tweede Kamerverkiezingen groep 7 en 8 inhoud blz. 1. Inleiding 3 2. Democratie 4 3. Politieke partijen 5 4. De Tweede Kamer 6 5. Kiezen 7 6. De uitslag 8 7. De meerderheid 9 8. Het kabinet 10 9. De oppositie

Nadere informatie

ANALYSE FORUM VOOR DEMOCRATIE

ANALYSE FORUM VOOR DEMOCRATIE ANALYSE FORUM VOOR DEMOCRATIE Vervolganalyse Peiling september 2017 1. Belangrijkste uitkomsten 1.1 Electoraal speelveld Forum voor Democratie is een geduchte concurrent van 50 Plus en PVV en ook van VVD,

Nadere informatie

De Stemming van 25 mei 2014 en EP2014

De Stemming van 25 mei 2014 en EP2014 De Stemming van 25 mei 2014 en EP2014 Op dit moment is de officiele Nederlandse uitslag van de verkiezing voor het Europees Parlement nog niet bekend. Ipsos is gekomen met een exitpoll, GeenStijl met de

Nadere informatie

Verkiezingsuitslagen Drechtsteden

Verkiezingsuitslagen Drechtsteden Verkiezingsuitslagen Gemeenteraadsverkiezingen 19 maart Zet de daling in opkomst zich door? En is er in de regio ook winst voor de lokale partijen en D66 te zien? Het Onderzoekcentrum zet in deze factsheet

Nadere informatie

Verkiezingsuitslagen Drechtsteden

Verkiezingsuitslagen Drechtsteden Verkiezingsuitslagen Tweede Kamer, 13 september De verkiezingen voor de Tweede Kamer van 13 september waren tot het eind toe spannend. De VVD en PvdA zijn de grootste winnaars. Ten koste van PVV, CDA en

Nadere informatie

Factsheet Maatschappelijke positie van Voormalig Antilliaanse / Arubaanse Migranten in Nederland

Factsheet Maatschappelijke positie van Voormalig Antilliaanse / Arubaanse Migranten in Nederland Factsheet Maatschappelijke positie van Voormalig Antilliaanse / Arubaanse Migranten in Nederland Onderwijs Het aandeel in de bevolking van 15 tot 64 jaar dat het onderwijs reeds heeft verlaten en hun onderwijscarrière

Nadere informatie

De PVV in het land en in de peiling

De PVV in het land en in de peiling De PVV in het land en in de peiling Zowel in als in is de PVV in de laatste peilingen van Peil.nl lager uitgekomen dan bij de verkiezingen zelf. Een analyse naar de reden hiervan geeft een beter beeld

Nadere informatie

Slotpeiling PS: vijf partijen zeer dicht bij elkaar

Slotpeiling PS: vijf partijen zeer dicht bij elkaar Rapport Slotpeiling PS: vijf partijen zeer dicht bij elkaar Slechts zwakke stijging opkomstintentie, meerderheid VVD, PvdA en C3 ver weg De spanning voor de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag

Nadere informatie

Opkomst en partijvoorkeur van migranten. bij de gemeenteraadsverkiezingen van. 7 maart 2006

Opkomst en partijvoorkeur van migranten. bij de gemeenteraadsverkiezingen van. 7 maart 2006 Opkomst en partijvoorkeur van migranten bij de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart Anja van Heelsum en Jean Tillie WOORD VOORAF Het onderzoek dat aan dit rapport ten grondslag ligt, is uitgevoerd in

Nadere informatie

D66 leidt in aanloop naar Europese verkiezingen dankzij vastberaden eurofielen

D66 leidt in aanloop naar Europese verkiezingen dankzij vastberaden eurofielen D66 leidt in aanloop naar Europese verkiezingen dankzij vastberaden eurofielen Gegroeid optimisme over toekomst Europa vertaalt zich niet in afname euroscepsis 15 mei Een week voor de verkiezingen voor

Nadere informatie

De laatste peiling voor de verkiezingen en de prognose

De laatste peiling voor de verkiezingen en de prognose De laatste peiling voor de verkiezingen en de prognose Aanvankelijk leek deze verkiezingen zich te voltrekken op een manier waarbij VVD en PvdA ieder steeds meer kiezers weg gingen trekken van andere partijen.

Nadere informatie

Resultaten 2e peiling Provinciale Statenverkiezingen februari 2011

Resultaten 2e peiling Provinciale Statenverkiezingen februari 2011 Resultaten 2e peiling Provinciale Statenverkiezingen 2011 14 februari 2011 Resultaten 2e peiling Provinciale Statenverkiezingen 2011 14 februari 2011 Soort onderzoek : Opiniepeiling Uitgevoerd door : Right

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Werkloosheid niet-westerse allochtonen nauwelijks toegenomen in 2005

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Werkloosheid niet-westerse allochtonen nauwelijks toegenomen in 2005 Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB06-015 13 februari 2006 9.30 uur Werkloosheid niet-westerse allochtonen nauwelijks toegenomen in 2005 In 2005 is de werkloosheid onder niet-westerse allochtonen

Nadere informatie

16 januari Onderzoek: Partijen uitsluiten bij formatie?

16 januari Onderzoek: Partijen uitsluiten bij formatie? 16 januari 2017 Onderzoek: Partijen uitsluiten bij formatie? Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

Resultaten 1e peiling Provinciale Statenverkiezingen jan

Resultaten 1e peiling Provinciale Statenverkiezingen jan Resultaten 1e peiling Provinciale Statenverkiezingen 2011-31 jan. 2011- Resultaten 1e peiling Provinciale Statenverkiezingen 2011 31 januari 2011 Soort onderzoek : Opiniepeiling Uitgevoerd door : Right

Nadere informatie

12. Vaak een uitkering

12. Vaak een uitkering 12. Vaak een uitkering Eind 2001 hadden niet-westerse allochtonen naar verhouding 2,5 maal zo vaak een uitkering als autochtonen. De toename van de WW-uitkeringen in 2002 was bij niet-westerse allochtonen

Nadere informatie

Mocht jij bij deze verkiezingen stemmen? Heb je bij deze verkiezingen ook gestemd? Ja 55,9% Nee 44,1% Totaal. Ja 98,5% Nee 1,4% Zeg ik niet 0,1%

Mocht jij bij deze verkiezingen stemmen? Heb je bij deze verkiezingen ook gestemd? Ja 55,9% Nee 44,1% Totaal. Ja 98,5% Nee 1,4% Zeg ik niet 0,1% Mocht jij bij deze verkiezingen stemmen? Ja 55,9% Nee 44,1% Heb je bij deze verkiezingen ook gestemd? Ja 98,5% Nee 1,4% Zeg ik niet 0,1% Op welke partij heb je gestemd? PvdA 27,1% D66 17,9% VVD 16,4% SP

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Werkloosheid niet-westerse allochtonen in 2008 licht gedaald

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Werkloosheid niet-westerse allochtonen in 2008 licht gedaald Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB09-013 17 februari 2009 9.30 uur Werkloosheid niet-westerse allochtonen in 2008 licht gedaald Minder sterke daling werkloosheid niet-westerse allochtonen

Nadere informatie

Onderzoek stemgedrag jongeren Door NCRV Rondom 10 en Netwerk 28 mei 2010

Onderzoek stemgedrag jongeren Door NCRV Rondom 10 en Netwerk 28 mei 2010 Onderzoek stemgedrag jongeren Door NCRV Rondom 10 en Netwerk 28 mei 2010 Ben je van plan om op 9 juni te gaan stemmen? Ja 698 83,1 Nee 39 4,6 Ik weet het nog niet 103 12,3 Stemgedrag PVV/ Wilders PvdA

Nadere informatie

Concentratie allochtonen toegenomen

Concentratie allochtonen toegenomen Jan Latten 1), Han Nicolaas 2) en Karin Wittebrood 3) Niet-westerse wonen vanouds geconcentreerd in het westen van Nederland. Daarbinnen zijn ze geconcentreerd in de vier grote steden. In 4 bestond procent

Nadere informatie

HET REFERENDUM OVER DE ASSOCIATIE- OVEREENKOMST MET OEKRAÏNE

HET REFERENDUM OVER DE ASSOCIATIE- OVEREENKOMST MET OEKRAÏNE Rapport HET REFERENDUM OVER DE ASSOCIATIE- OVEREENKOMST MET OEKRAÏNE Onderzoek I&O Research Februari 2016 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Zuiderval 70 Postbus 563 7500 AN Enschede Datum

Nadere informatie

SLOTPEILING PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN

SLOTPEILING PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN SLOTPEILING PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN 16 maart 2015 VVD, PvdA en SP stijgen PVV en D66 leveren in Aftreden bewindslieden bevestigt kiezers vooral in partijvoorkeur VVD en PvdA tonen licht herstel;

Nadere informatie

Herziene versie 2012 MET WERKBLAD EN PUZZEL. groepen 6-8

Herziene versie 2012 MET WERKBLAD EN PUZZEL. groepen 6-8 Herziene versie 2012 M WRKBLAD N PUZZL groepen 6-8 inhoud blz. 1. Inleiding 3 2. Democratie 4 3. Politieke partijen 5 4. De weede Kamer 6 5. Kiezen 7 6. De uitslag 8 7. De meerderheid 9 8. Het kabinet

Nadere informatie

De politieke participatie in de Rotterdamse samenleving

De politieke participatie in de Rotterdamse samenleving De politieke participatie in de Rotterdamse samenleving `Een onderzoek naar de politieke participatie van etnische minderheidsgroepen bij de Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen in maart 2006 Hafieda

Nadere informatie

De echte landelijke uitslag van de Gemeenteraadsverkiezingen van 2010

De echte landelijke uitslag van de Gemeenteraadsverkiezingen van 2010 De echte landelijke uitslag van de Gemeenteraadsverkiezingen van 2010 Het was fascinerend om te zien hoe op 3 maart s avonds door politici en media gereageerd werd op een uitslag die door de NOS en ANP

Nadere informatie

Kiezersvoorkeuren in Amsterdam

Kiezersvoorkeuren in Amsterdam Kiezersvoorkeuren in Amsterdam In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van maart peilt OIS in opdracht AT de politieke voorkeur van Amsterdammers. Vooruitlopend daarop is een eerste verkennend onderzoek

Nadere informatie

OP NAAR DE GEMEENTERAADS- VERKIEZINGEN

OP NAAR DE GEMEENTERAADS- VERKIEZINGEN Rapport OP NAAR DE GEMEENTERAADS- VERKIEZINGEN Eerste verkiezingspeiling i.o.v. gemeente Haarlemmermeer 19 oktober 2018 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Zuiderval 70 Postbus 563 7500 AN Enschede

Nadere informatie

omslag FORUM #10/

omslag FORUM #10/ omslag 12 De slag om de verkiezingsborden hebben de eurosceptici gewonnen. Maar hebben ze ook de harten van ondernemers? Tekst: Karin Bojorge en Paul Scheer Foto en Illustraties: Link Design 13 omslag

Nadere informatie

Stemmen Verkiezingen Europees Parlement 2019

Stemmen Verkiezingen Europees Parlement 2019 Stemmen Verkiezingen Europees Parlement 2019 2 Voorwoord Dit boek gaat over de verkiezingen voor het Europees Parlement op 23 mei 2019. Het boek is gemaakt door de medewerkers van Leren & Ontwikkelen Cliënten.

Nadere informatie

Voorlopige uitslag Amsterdam. Project: 12213 Verkiezingen Tweede Kamer 2012 In samenwerking met: Dienst Basisinformatie/Bureau Verkiezingen

Voorlopige uitslag Amsterdam. Project: 12213 Verkiezingen Tweede Kamer 2012 In samenwerking met: Dienst Basisinformatie/Bureau Verkiezingen Verkiezingen 2012 Tweede Kamer Voorlopige uitslag Amsterdam Project: 12213 In samenwerking met: Dienst Basisinformatie/Bureau Verkiezingen Samenstelling publicatie: Jeroen Slot Cor Hylkema Oudezijds Voorburgwal

Nadere informatie

2016 / Maurice de Hond

2016  / Maurice de Hond De NOS heeft aangekondigd zich ten aanzien van de weergave van de peilingen vooral te beperken tot de Peilingwijzer. O.a. met als argument dat pas na het bekend worden van 3 a 4 verschillende peilingen

Nadere informatie

Het geheugenverlies van de kiezer en het effect daarvan op de peilingen

Het geheugenverlies van de kiezer en het effect daarvan op de peilingen Het geheugenverlies van de kiezer en het effect daarvan op de peilingen Bij ieder steekproefonderzoek is de mate van representativiteit een probleem. Gelden de uitspraken die gedaan worden op basis van

Nadere informatie

NEDERLANDERS WILLEN GEEN NEXIT

NEDERLANDERS WILLEN GEEN NEXIT Ondanks euroscepsis: NEDERLANDERS WILLEN GEEN NEXIT Persbericht I&O Research 14 maart 2016 VVD en PVV grootste partijen Op dit moment zou de VVD 27 zetels halen, op de voet gevolgd door de PVV (25 zetels).

Nadere informatie

Derde Kamer Handboek Politiek 1

Derde Kamer Handboek Politiek 1 Derde Kamer Handboek Politiek 1 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben van politiek. Samen

Nadere informatie

Opiniepeiling naar stemgedrag en stemmotieven van Nieuwe Nederlanders voor de 2e Kamerverkiezingen van 2012

Opiniepeiling naar stemgedrag en stemmotieven van Nieuwe Nederlanders voor de 2e Kamerverkiezingen van 2012 Opiniepeiling naar stemgedrag en stemmotieven van Nieuwe Nederlanders voor de 2e Kamerverkiezingen van 2012 Opdrachtgever Uitvoering veldwerk Etnicon Het Opiniehuis Rotterdam, September 2012 Het auteursrecht

Nadere informatie

RAPPORTAGE ONDERZOEK PARTIJPOLITIEKE BENOEMINGEN

RAPPORTAGE ONDERZOEK PARTIJPOLITIEKE BENOEMINGEN RAPPORTAGE ONDERZOEK PARTIJPOLITIEKE BENOEMINGEN Meer Democratie Mei 2015 Rapportage onderzoek Partijpolitieke benoemingen Meer Democratie 1 Persbericht NEDERLANDERS: PUBLIEKE FUNCTIES OPEN VOOR IEDEREEN

Nadere informatie

Thuis voelen in Nederland: stedelijke verschillen bij allochtonen

Thuis voelen in Nederland: stedelijke verschillen bij allochtonen Thuis voelen in Nederland: stedelijke verschillen bij allochtonen Jeroen Nieuweboer Allochtonen in, en voelen zich minder thuis in Nederland dan allochtonen elders in Nederland. Marokkanen, Antillianen

Nadere informatie

De Stemming van 26 juni 2016

De Stemming van 26 juni 2016 De Stemming van 26 juni 2016 Ook deze week zijn er geen verschuivingen in politieke voorkeur. Maar de uitslag van het Britse Referendum en de onderzoeken over een mogelijk Nederlands Referendum over een

Nadere informatie

Derde Kamer. Derde Kamer. Handboek Politiek 1. der Staten-Generaal

Derde Kamer. Derde Kamer. Handboek Politiek 1. der Staten-Generaal erde Kamer Derde Kamer Kamer e Kamer Handboek Politiek 1 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand

Nadere informatie

POLITIEKE PARTICIPATIE DE POLITIEKE VERSNELLING

POLITIEKE PARTICIPATIE DE POLITIEKE VERSNELLING HOOFDSTUK 7 POLITIEKE PARTICIPATIE DE POLITIEKE VERSNELLING Kiesgedrag, het onderwerp van dit hoofdstuk bestaat amper een eeuw. Pas in 1917 kregen alle Nederlandse mannen actief kiesrecht; vrouwen moesten

Nadere informatie

Opvattingen over dubbele nationaliteit: wie is tegen en wie niet?

Opvattingen over dubbele nationaliteit: wie is tegen en wie niet? Opvattingen over dubbele wie is tegen en wie niet? Hans Schmeets 1) en Maarten Vink 2) In Nederland beschikken 1,1 miljoen personen over meerdere nationaliteiten. Ruim procent van de Nederlanders vindt

Nadere informatie

VOORSTEL TOT ONDERZOEK

VOORSTEL TOT ONDERZOEK Markt- en Opinieonderzoek. Zeker Meten. PEILING GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 1 MAART 018 I168 REMCO FRERICHS 0 MAART 018 VOORSTEL TOT ONDERZOEK Inleiding: Op 1 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats.

Nadere informatie

Een democratie is een staatsvorm waarbij de bevolking direct of indirect invloed uitoefent op de politieke besluitvorming.

Een democratie is een staatsvorm waarbij de bevolking direct of indirect invloed uitoefent op de politieke besluitvorming. Samenvatting door L. 1165 woorden 13 januari 2013 4,8 12 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Maatschappijleer Hoofdstuk 3: Parlementaire democratie Paragraaf 1 t/m 4 1; Wat is politiek? Deelvraag: Wat

Nadere informatie

2. De niet-westerse derde generatie

2. De niet-westerse derde generatie 2. De niet-westerse derde generatie Op 1 januari 23 woonden in Nederland tussen de 34 duizend en 36 duizend personen met ten minste één grootouder die in een niet-westers land is geboren. Dit is ruim eenderde

Nadere informatie

Verkiezingen Tweede Kamer, voorlopige uitslag. Onderzoek, Informatie en Statistiek

Verkiezingen Tweede Kamer, voorlopige uitslag. Onderzoek, Informatie en Statistiek Verkiezingen Tweede Kamer, maart voorlopige uitslag Projectnummer: Slot, Jeroen Hylkema, Cor Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal Postbus, AR Amsterdam j.slot@amsterdam.nl Telefoon www.ois.amsterdam.nl c.hylkema@amsterdam.nl

Nadere informatie

Ontwikkeling politieke voorkeur in 2015

Ontwikkeling politieke voorkeur in 2015 Een politiek systeem in ontbinding De peiling van vandaag laat zien in welke bijzondere electorale situatie Nederland eind 2015 is beland. Deze resultaten kunnen geplaatst worden in het verlengde van het

Nadere informatie

Wind op Zee Beknopt rapport Natuur & Milieu

Wind op Zee Beknopt rapport Natuur & Milieu bezoekadres Marnixkade 109 1015 ZL Amsterdam postadres Postbus 15262 1001 MG Amsterdam E moti@motivaction.nl T +31 (0)20 589 83 83 W www.motivaction.nl Wind op Zee Beknopt rapport Natuur & Milieu Amsterdam,

Nadere informatie

Cohortvruchtbaarheid van niet-westers allochtone vrouwen

Cohortvruchtbaarheid van niet-westers allochtone vrouwen Cohortvruchtbaarheid van niet-westers allochtone vrouwen Mila van Huis De vruchtbaarheid van vrouwen van niet-westerse herkomst blijft convergeren naar het niveau van autochtone vrouwen. Het kindertal

Nadere informatie

De Stemming van 18 december 2016

De Stemming van 18 december 2016 De Stemming van 18 december 2016 Hoewel er wel belangwekkende gebeurtenissen waren op het politieke vlak, zoals de aanvullende verklaring inzake het verdrag met Oekraine en de positieve prognose van het

Nadere informatie

FORUM Factsheet Jeugdwerkloosheid,

FORUM Factsheet Jeugdwerkloosheid, FORUM Factsheet Jeugdwerkloosheid, @ FORUM, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling, september 29 Samenvatting De werkloosheid onder de 1 tot 2 jarige Nederlanders is in het 2 e kwartaal van 29 met

Nadere informatie

7 maart 2019 Auteur: Petra Klapwijk. Onderzoek PvdA-kiezers over koers partij

7 maart 2019 Auteur: Petra Klapwijk. Onderzoek PvdA-kiezers over koers partij 7 maart 2019 Auteur: Petra Klapwijk Onderzoek PvdA-kiezers over koers partij PvdA-kiezers: 'PvdA moet partij voor gewone man op links worden' De PvdA kan kiezers terug winnen als ze zich profileren op

Nadere informatie

Onderzoeksrapport: Vrouwen in de gemeenteraden

Onderzoeksrapport: Vrouwen in de gemeenteraden Onderzoeksrapport: Vrouwen in de gemeenteraden _ Maart 2014 ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat Hofweg 1H 2511 AA Den Haag T: 070 757 02 00 Hoeveel vrouwen zijn er in maart 2014 in de gemeenteraden

Nadere informatie

Steeds meer niet-westerse allochtonen in het voltijd hoger onderwijs

Steeds meer niet-westerse allochtonen in het voltijd hoger onderwijs Steeds meer niet-westerse allochtonen in het voltijd hoger onderwijs Esther van Kralingen Tussen studiejaar 1995/ 96 en 21/ 2 is het aandeel van de niet-westerse allochtonen dat in het hoger onderwijs

Nadere informatie

Nieuw Haags Peil van 14 oktober 2007

Nieuw Haags Peil van 14 oktober 2007 Nieuw Haags Peil van 14 oktober 2007 Er is een groot aantal kiezers, dat op een partij van Rita Verdonk zal gaan stemmen, als die opgericht wordt. Omdat dit echter nog niet het geval is en Verdonk wel

Nadere informatie

7. Deelname en slagen in het hoger onderwijs

7. Deelname en slagen in het hoger onderwijs 7. Deelname en slagen in het hoger onderwijs Vergeleken met autochtonen is de participatie in het hoger onderwijs van niet-westerse allochtonen ruim twee keer zo laag. Tussen studiejaar 1995/ 96 en 21/

Nadere informatie

HIER. Interview EERSTE KAMERLEDEN Esther-Mirjam Sent & Ben Knapen. Dit doet de Eerste Kamer GEBEURT HET! INVLOED VAN DE EERSTE KAMER EERSTE KAMER

HIER. Interview EERSTE KAMERLEDEN Esther-Mirjam Sent & Ben Knapen. Dit doet de Eerste Kamer GEBEURT HET! INVLOED VAN DE EERSTE KAMER EERSTE KAMER STEM 2019 VOOR (V)MBO MAGAZINE OVER DE EERSTE KAMER HOE WORDT DE EERSTE KAMER GEKOZEN? Interview EERSTE KAMERLEDEN Esther-Mirjam Sent & Ben Knapen Dit doet de Eerste Kamer HIER GEBEURT HET! INVLOED VAN

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer 1 Politiek

Samenvatting Maatschappijleer 1 Politiek Samenvatting Maatschappijleer 1 Politiek Samenvatting door een scholier 1057 woorden 17 maart 2016 7,8 8 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 1 Hoofdstuk 1 In de politiek gaat het om keuzes maken. Dat

Nadere informatie

Factsheet Demografische ontwikkelingen

Factsheet Demografische ontwikkelingen Factsheet Demografische ontwikkelingen 1. Inleiding In deze factsheet van ACB Kenniscentrum aandacht voor de demografische ontwikkelingen in Nederland en in het bijzonder in de provincie Noord-Holland.

Nadere informatie

FORUM Monitor Allochtonen op de arbeidsmarkt: effecten van de economische crisis 2 e kwartaal 2009

FORUM Monitor Allochtonen op de arbeidsmarkt: effecten van de economische crisis 2 e kwartaal 2009 FORUM Monitor Allochtonen op de arbeidsmarkt: effecten van de economische crisis 2 e kwartaal 29 Groei van werkloosheid onder zet door! In het 2 e kwartaal van 29 groeide de werkloosheid onder (niet-westers)

Nadere informatie

OOK ONDER KIEZERS VERDEELDHEID OVER NIEUWE DONORWET

OOK ONDER KIEZERS VERDEELDHEID OVER NIEUWE DONORWET Rapport OOK ONDER KIEZERS VERDEELDHEID OVER NIEUWE DONORWET Peiling I&O Research februari 2018 8 februari 2018 www.ioresearch.nl OOK ONDER KIEZERS VERDEELDHEID OVER DONORWET Nipte meerderheid voor nieuwe

Nadere informatie

RUZIE OVER DE FUSIE?

RUZIE OVER DE FUSIE? RUZIE OVER DE FUSIE? resultaten van een enquête onder gemeentebestuurders en raadsleden in Noord-Holland, Utrecht en Flevoland Amsterdam, november 2011 Projectnummer: 1578 ERGO: BUREAU VOOR MARKT- EN BELEIDSONDERZOEK

Nadere informatie

De Amsterdamse Burgermonitor 2010

De Amsterdamse Burgermonitor 2010 De Amsterdamse Burgermonitor 2010 Projectnummer: 10021 In opdracht van: Bestuursdienst, Directie Communicatie, gemeente Amsterdam Dr. Marije Baart de la Faille - Deutekom Dr. Willem Bosveld Oudezijds Voorburgwal

Nadere informatie

Inventarisatie geografie van de niet-stemmer

Inventarisatie geografie van de niet-stemmer Inventarisatie geografie van de niet-stemmer Josse de Voogd januari 2019 Op de onderstaande kaart zien we de opkomst per gemeente bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. De opkomst voor Nederland was

Nadere informatie

STATISTISCH JAARBOEK. 11 algemeen bestuur

STATISTISCH JAARBOEK. 11 algemeen bestuur 103 STATISTISCH JAARBOEK 2002 11 104 Algemeen Bestuur Gemeentelijk inkomsten en belastingen: meer inkomsten, minder uitgaven De gemeentebegroting besloeg in 2001 bijna 253 miljoen euro. Een stijging met

Nadere informatie