Verslagen Welzijnsdiscussie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslagen Welzijnsdiscussie"

Transcriptie

1 Verslagen Welzijnsdiscussie Ter invulling van de brede welzijnsdiscussie hebben er tot nu toe een viertal discussierondes plaatsgevonden. In deze samenvatting wordt verslag gedaan van deze bijeenkomsten. De verslagen zijn aan de deelnemers voorgelegd met het verzoek te reageren indien men zich niet in de verslagen herkent, danwel iets in de verslagen mist. Er zijn naar aanleiding van dit verzoek geen inhoudelijke reacties op de verslagen ontvangen. Bij elke discussieronde zijn, naast de deelnemers, raads-en commissieleden als toehoorders uitgenodigd. Ook de leden van de WmoRaad zijn vanuit hun rol uitgenodigd om als toehoorder bij de discussie aanwezig te zijn. Bijeenkomst 11 maart Gebruikers van Welzijnsdiensten Op 11 maart werd er in de raadszaal gediscussieerd met de gebruikers van welzijnsdiensten in de gemeente Tiel. Voor de bijeenkomst was er zowel gericht uitgenodigd, als dat er via de lokale media een open uitnodiging is uitgegaan. Aan de discussie deden ongeveer 30 personen mee. Daarbij waren er raadsleden/ commissieleden en leden van de WmoRaad als toehoorder aanwezig. De discussie richtte zich op de vraag van drie te onderscheiden doelgroepen: - Actieve inwoners - inwoners met een ondersteuningsvraag - Kwetsbare inwoners Dit heeft het volgende opgeleverd: - Het ontbreekt veel actieve burgers aan een goed overzicht van wat er in Tiel gebeurt en welke verwijsmogelijkheden er zijn. - Er is behoefte om waardering te krijgen voor de inzet die vrijwillig geleverd wordt - Een wijkgerichte aanpak biedt wellicht kansen om initiatieven met elkaar te verbinden - Noodzaak tot samenwerking met zorgaanbieders om ook kwetsbare groepen in de wijk te kunnen ondersteunen - Eerder ingrijpen is mogelijk door training op herkenning en signalering van probleemsituaties. In het verlengde hiervan speelt ook dat er problemen worden ervaren met het in contact komen met bepaalde doelgroepen. - Ontmoetingsactiviteiten hoeven niet alleen gebonden zijn aan wijkcentra, maar ook ander gebouwen, zoals scholen zouden ingezet moeten worden. - Vrijwilligers moeten ook grenzen stellen - Stimuleren van burgers om vrijwilligerswerk te gaan doen, zoals jongeren. - Een platform van actieve burgers in Tiel zou een bijdrage kunnen leveren aan verbinding en ontwikkelingen van maatschappelijke initiatieven

2 Bijeenkomst 7 april Professionals Op 7 april werd er in de raadszaal gediscussieerd met de professionals werkzaam bij aanbieders van welzijnsdiensten binnen de gemeente Tiel. Voor de bijeenkomst was er gericht uitgenodigd onder deze professionals. Aan de discussie deden ongeveer 30 personen mee. Daarbij waren er raadsleden/ commissieleden en leden van de WmoRaad als toehoorders aanwezig. De discussie werd vormgegeven langs vier thema s - Van Curatief naar Preventief - Eigenaarschap - Formeel naar Informeel - Individueel naar Collectief Dit heeft het volgende opgeleverd: Welzijnswerk draagt bij aan preventie. Draagt bij aan het voorkomen en uitstellen van een zorgvraag. Preventie is echter lastig te meten. Hoe communiceer je als professionals over de behaalde resultaten? Professionals worstelen met het eigenaarschap. Hoe kun je initiatieven goed ondersteunen en waar stopt ondersteunen en begint het overnemen. Wat doe je als professional als een maatschappelijk initiatief mislukt? Is dat professioneel falen? De omslag moet gemaakt worden dat het de inwoner zelf is, die niet de professional moet vragen naar de oplossing, maar de professional kan vragen om te ondersteunen bij de oplossing die de inwoner zelf bedacht heeft. Het eigenaarschap ligt bij de inwoner en het welzijnswerk levert de methode/ aanpak en neemt het probleem niet over. Uiteindelijk is het doel om jezelf als professional overbodig te maken. Het welzijnswerk faciliteert, verbindt, motiveert en verdwijnt. Het welzijnswerk wordt door de professionals gezien als de functie die als taak heeft initiatieven te verbinden en te schakelen. Het bouwen aan een sociaal netwerk, het vormgeven van de brugfunctie tussen de formele zorg geleverd door zorgaanbieders en de informele zorg door vrijwilligers en mantelzorgers. Een wijkgerichte aanpak om integraal te kunnen werken biedt kansen. Omslag maken om niet meer in doelgroepen te denken, maar in de wijk als sociaal systeem. Een opgave is het om ook kwetsbare inwoners in positie te brengen om een bijdrage te kunnen leveren. De wijk heeft de schaalgrootte om goed te weten wat er speelt en welke initiatieven er zijn en maakt integraal werken mogelijk. Maatwerk leveren betekent dat soms een collectieve oplossing mogelijk is, maar dat er soms ook in individueel contact geïnvesteerd moet worden.

3 Bijeenkomst 14 april Professionele stakeholders Op 14 april werd er in de 4 Gravinnen gediscussieerd met de professionele stakeholders (directie/ management) van organisaties die welzijnsdiensten aanbieden danwel belanghebbende zijn in het domein van Zorg en Welzijn. Voor deze bijeenkomst is er gericht uitgenodigd. Aan de discussie deden ongeveer 15 personen mee. Daarbij waren er een raadslid en leden van de WmoRaad als toehoorders aanwezig. Dit heeft het volgende opgeleverd: Tot voor kort waren het organisaties die invulling gaven aan het bieden van ondersteuning aan kwetsbare inwoners of inwoners met een ondersteuningsvraag. Er is een ontwikkeling gaande waarin het de inwoner en zijn/ haar omgeving zelf zijn die de ondersteuningsvraag moet invullen. Organisaties en professionals kunnen hier een bijdrage aan leveren, maar zijn niet per definitie de eigenaar meer. De inwoners zijn aan zet. Bij het streven naar een civil society speelt het welzijnswerk een belangrijke rol. Een rol als verbinder van initiatieven, maar soms ook als vangnet opererend op de rafelranden van de samenleving.. Het welzijnswerk is vooral gericht op het collectief, terwijl de zorg voornamelijk op het individu gericht is. Vanuit zorgorganisaties is er behoefte aan goede welzijnsvoorzieningen in de wijk om kwetsbare inwoners aansluiting te laten vinden bij de samenleving. Daar kan de zorgorganisatie zelf ook een rol bij spelen door zelf ook actief de verbinding te zoeken.. Welzijnswerk zou buurt- en wijkgericht ingericht moeten worden, gericht op preventie, op het versterken van sociale netwerken en met een signaleringsfunctie. De focus moet niet alleen liggen op de kwetsbare burgers. De actieve inwoners zijn heel hard nodig. Noodzakelijk om inwoners met elkaar te verbinden om gezamenlijk invulling te geven aan de ondersteuningsbehoefte. De huidige financiering maakt dat het moeilijk is om de vruchten te plukken van investeringen die gedaan worden. Door de schotten tussen zorg en welzijn zo veel mogelijk proberen te slechten en budgetten te combineren kan er een slag gemaakt worden. Een noodzakelijke slag gezien de transformatie in het sociale domein. Wees zuinig op je vrijwilligers. Het is belangrijk om balans te brengen in enerzijds draagvlak en draagkracht. Vrijwilligers lopen soms aan tegen zaken die hen afschrikken. Het dan kunnen terugvallen op een professional geeft vertrouwen.

4 Bijeenkomst 28 april Op 28 april vond in restaurant de 4 e discussieronde plaats. Bij deze discussieronde waren alle eerdere deelnemers en genodigden uitgenodigd. Het betrof een bijeenkomst waar dus zowel de gebruikers/ vragers, professionals als stakeholders (management) voor waren uitgenodigd. De opkomst was veel hoger als dat uit het aantal aanmeldingen verwacht mocht worden. Raads- en commissieleden en leden van de WmoRaad waren als toehoorders aanwezig. De aanwezigen werden verdeeld over een aantal tafels waarbij de gebruikers/vragers, de professionals en de stakeholders bij elkaar zaten. Aan hand van een aantal stellingen werd er per tafel gediscussieerd. Per stelling werd na een korte discussie getoetst in hoeverre men het een, danwel het oneens met de stelling was. Na deze toets werd er plenair verder gediscussieerd. De eerste stelling luidde: De uitvoering van het (professionele) welzijnswerk moet gebiedsgericht (wijk/dorp) uitgevoerd worden. Een grote meerderheid was het eens met deze stelling. Een gebiedsgerichte aanpak kan bijdragen aan de overzichtelijkheid, kan ondersteuning dichter bij de vraag organiseren. Een wijkgerichte aanpak draagt bij aan een betere aansluiting met de cultuur in de wijk/buurt. De taal van de wijk kan gesproken worden. Een eventueel gevolg van het wijkgericht werken is dat het welzijnswerk niet evenredig over de gemeente wordt verdeeld. Er kunnen verschillen per wijk ontstaan. Inhoudelijke verschillen, maar ook in kwantiteit/ aanwezigheid. Dit wordt niet als een probleem gezien door de aanwezigen. De vraag vanuit de wijk moet leidend zijn en dat kan inderdaad betekenen dat er verschillen ontstaan. Aandachtspunt is dat niet alleen de wijze waarop het welzijnswerk ingericht wordt de slag naar de wijk moet maken, maar dat dit ook vanuit de zorg zal moeten gebeuren. De domeinen Zorg en Welzijn zouden meer met elkaar verbonden kunnen worden. Tegengeluid is er ook. De gemeente dient oog te hebben voor de zorgtaken die voortkomen uit de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo2015). Door heel generalistisch te gaan werken bestaat de kans dat alles op een hoop gegooid wordt en dat er specialisme verloren gaat. Het is zaak om het onderscheid tussen de zorgprofessional en welzijnsprofessional in het oog te houden. Het betreft beiden echt een apart vak. De schaal van de gemeente Tiel betekent ook wat voor de mogelijkheden om ondersteuning voor bijvoorbeeld specifieke doelgroepen op te knippen. Dit zou contraproductief kunnen uitpakken, omdat er een minimale schaal nodig is om effectief te kunnen zijn.

5 De tweede stelling luidde: Welzijnswerk is per definitie niet gericht op individuele ondersteuning. De meeste aanwezigen zijn het niet eens met de stelling. De nuance die door de aanwezigen wordt aangebracht is dat het welzijnswerk namelijk niet enkel collectief is. Het welzijnswerk heeft collectiviteit wel als uitgangspunt, maar aandacht en inzet op basis van de individuele behoefte vanuit de vraagkant maakt integraal onderdeel uit van het werk. Er zijn genoeg voorbeelden te geven dat juist de mix van collectief/ individueel maakt dat de ondersteuning effectief is. De ontwikkeling dat er minder mogelijkheden om professionele individuele begeleiding kan worden gegeven wordt herkend. Vrijwilligers nemen deze ondersteuning soms over en worden daarbij ondersteund door welzijn. De oproep vanuit de zorg is dat voorkomen moet worden dat professionele zorg te lang wordt uitgesteld. Het is niet per definitie zo dat 2 e lijns zorg duurder is. Het gaat er om of een interventie effectief is. De derde stelling luidde: Actieve bewoners formuleren (jaarlijks) de inhoudelijke opdracht van het (professionele) welzijnswerk (binnen door de gemeente gestelde financiële kaders). De stelling levert een zeer wisselend beeld op. Er zijn ongeveer evenveel voor als tegenstanders. Een risico van deze wijze is dat je als professional een speelbal kan worden van een beperkt aantal burgers uit de wijk. Er zijn goede randvoorwaarden nodig om te voorkomen dat een goed georganiseerd collectief de beschikbare inzet naar zich toe trekt met het risico dat er veel behoefte aan ondersteuning onzichtbaar kan blijven. Vanuit de professionals wordt opgemerkt dat het opbouwwerk eigenlijk zo bedoeld is. Het zijn de burgers zelf die een vraag formuleren. Het formuleren van de inhoudelijke opdracht zou niet voorbehouden moeten zijn aan enkel de actieve bewoners. Het is van belang om de opdracht in cocreatie met professionals vorm te geven en om hier goede check en balances in aan te brengen. De vierde stelling luidde: Ondersteuning door (professioneel) welzijnswerk is nooit structureel. De aanwezigen zijn het grotendeels eens met deze stelling. Het verzelfstandigen van maatschappelijke initiatieven is van groot belang en het uitgangspunt. Als professional kun je niet in de lengte van dagen blijven ondersteunen. De nuance die gemaakt wordt is dat hoewel de ondersteuning nooit structureel is, de functie die het welzijnswerk heeft om de ondersteuning te bieden dat wel moet zijn. Er wordt opgemerkt dat de professionele ondersteuning een noodzakelijk kwaad is.

6 De vijfde stelling luidde: Welzijnswerk richt zich op de actieve burgers, zodat die zich kunnen inzetten voor hun kwetsbare medebewoners Niet iedereen is het met de stelling eens. Het welzijnswerk is niet enkel voorbehouden aan actieve bewoners. Het gaat er om de mogelijkheden te benutten die er liggen om de kwetsbare burgers te verbinden met de actieve burgers, waarbij de kwetsbare burgers ondersteuning krijgen om naar vermogen hun bijdrage te leveren. De zesde stelling luidde: Welzijnswerk richt zich NIET op specifieke doelgroepen. Hoewel de meeste aanwezigen het eens zijn met de stelling wordt er ook teruggegeven dat Er wel degelijk specifieke doelgroepen te onderkennen die vanuit historisch perspectief danwel vanuit de gezamenlijke maatschappelijke opgave en toekomstig te verwachten problematiek specifieke aandacht moeten krijgen. Hoewel de wettelijke kaders waarbinnen het Welzijnswerk geformuleerd wordt zich niet meer uitspreekt over doelgroepen is het voor een effectieve aanpak soms noodzakelijk om toch voor een doelgroepbenadering te kiezen. Het voorbeeld wordt gegeven van het verschil tussen enerzijds de doekgroep ouderen en anderzijds de doelgroep jeugd. De zevende stelling luidde: Welzijnswerk initieert en onderhoud collectieve ondersteuningssystemen die nodig zijn in de betreffende wijk. Feitelijk alle aanwezigen zijn het eens met de stelling. Dit wordt eigenlijk gezien als de corebusiness van het welzijnswerk. De stelling vraagt echter wel om wat verduidelijking. Het vakjargon in de stelling levert kritiek op. Een vertaling van de stelling wordt opgesteld. Deze luidt de vragen van bewoners vertaald in activiteiten voor, door en met elkaar.

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten:

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten: Opdrachtformulering kwartiermaker integrale welzijnsopdracht Aanleiding De gemeenteraad van de gemeente Tiel heeft in haar vergadering van juli 2014 het besluit genomen om een inhoudelijke discussie te

Nadere informatie

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost Regionale visie op welzijn Brabant Noordoost-oost Inleiding Als gemeenten willen we samen met burgers, organisaties en instellingen inspelen op de wensen en behoeften van de steeds veranderende samenleving.

Nadere informatie

Informele zorg in Eindhoven, nu en in de toekomst

Informele zorg in Eindhoven, nu en in de toekomst Informele zorg in Eindhoven, nu en in de toekomst Netwerk Informele Zorg en Netwerk Mantelzorg Eindhoven Contact adres secretariaat: Mw. Marijke van der Zanden tel: 040-238 27 97 m.vd.zanden@eindhoven.nl

Nadere informatie

Samen krachtig verder

Samen krachtig verder Titel beleidsnota onder titel (optioneel) Samen krachtig verder Position Paper Sociaal Domein Hoe zien de gemeenten Littenseradiel en Súdwest-Fryslân hun rol in de samenleving? Waar staan ze voor en welke

Nadere informatie

Welzijn nieuwe stijl. Thema-avond gemeenteraad Geldermalsen. 19 oktober 2010 Marjon Breed

Welzijn nieuwe stijl. Thema-avond gemeenteraad Geldermalsen. 19 oktober 2010 Marjon Breed Welzijn nieuwe stijl Thema-avond gemeenteraad Geldermalsen 19 oktober 2010 Marjon Breed Presentatie Welzijn nieuwe stijl Welzijn in Geldermalsen De Wmo Welzijn Actuele ontwikkelingen Welzijn nieuwe stijl

Nadere informatie

opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017

opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017 opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017 Aanleiding Met ingang van 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de cliëntondersteuning voor alle inwoners, voorheen was dit een verantwoordelijkheid

Nadere informatie

De Wmo Ontwikkelingen en uitdagingen voor de Wmo-raad

De Wmo Ontwikkelingen en uitdagingen voor de Wmo-raad De Wmo Ontwikkelingen en uitdagingen voor de Wmo-raad September 2010 Doel van de Wmo: Participatie Iedereen moet op eigen wijze mee kunnen doen aan de samenleving 2 Kenmerken van de Wmo - De Wmo is gericht

Nadere informatie

Lijst van ingekomen stukken behorende bij de commissievergadering Samenleving d.d. 1 juli agendapunt 3. 1 Brede Welzijnsdiscussie ter kennis

Lijst van ingekomen stukken behorende bij de commissievergadering Samenleving d.d. 1 juli agendapunt 3. 1 Brede Welzijnsdiscussie ter kennis Lijst van ingekomen stukken behorende bij de commissievergadering Samenleving d.d. 1 juli 2015 agendapunt 3 Onderwerp Status 1 Brede Welzijnsdiscussie ter kennis 2 Jaarverslag Kinderopvang 2014 ter kennis

Nadere informatie

Langer zelfstandig wonen

Langer zelfstandig wonen Langer zelfstandig wonen Inspiratiedag 5 oktober 2013 Kenniscentrum Leefbaarheid en Gemeenschapsvoorzieningen HAN Centre of Expertise Krachtige Kernen Martha van Biene, martha.vanbiene@han.nl Daniëlle

Nadere informatie

Deze tijd vraagt om creativiteit

Deze tijd vraagt om creativiteit 12 april 2012 Werkplaats Onderneem met zin! Deze tijd vraagt om creativiteit Participeren/ Meedoen naar vermogen Schakelen en verbinden Wim Roelofs Integrale aanpak en noodzaak om te schakelen en te verbinden

Nadere informatie

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013,

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013, KOERS 2014-2015 3 Het (zorg)landschap waarin wij opereren verandert ingrijpend. De kern hiervan is de Kanteling, wat inhoudt dat de eigen kracht van burgers over de hele breedte van de samenleving uitgangspunt

Nadere informatie

Herstructurering Sociaal Domein

Herstructurering Sociaal Domein Herstructurering Sociaal Domein Arnold Peters, Programmaleider Herstructurering Sociaal Domein Sabrina Eijk, Programmaleider De gezonde Wijk Introductie; van Decentralisatie naar Transformatie Voor wie

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

Het verhaal van Careyn Het Dorp

Het verhaal van Careyn Het Dorp Het verhaal van Careyn Het Dorp Het Dorp staat voor een nieuwe manier van werken. Een werkwijze die de klant en kwaliteit van leven centraal stelt en waarbij onze zorgprofessional aan zet is. Het Dorp

Nadere informatie

Transformatie in de gemeente Dalfsen. Dichter bij de kern

Transformatie in de gemeente Dalfsen. Dichter bij de kern Transformatie in de gemeente Dalfsen Dichter bij de kern 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Transformatie Sociaal Domein Dichter bij de kern...4 2.1. Transformatie ambitie in uitgangspunten...5 2.2 Bestaande

Nadere informatie

Verslag van de consultatiebijeenkomst van 6 januari 2014 met zorgvragers over de Kadernota Wmo 2015

Verslag van de consultatiebijeenkomst van 6 januari 2014 met zorgvragers over de Kadernota Wmo 2015 Verslag van de consultatiebijeenkomst van 6 januari 2014 met zorgvragers over de Kadernota Wmo 2015 1.Welkom Wethouder Ina van der Werf heet alle aanwezigen welkom en wenst hen alle goeds voor het nieuwe

Nadere informatie

Alle diensten hebben tot doel te stimuleren dat gebruikers meedoen aan de samenleving en het opruimen van eventuele participatieblokkades.

Alle diensten hebben tot doel te stimuleren dat gebruikers meedoen aan de samenleving en het opruimen van eventuele participatieblokkades. Welzijn is meedoen. Alle diensten hebben tot doel te stimuleren dat gebruikers meedoen aan de samenleving en het opruimen van eventuele participatieblokkades. Kwetsbare inwoners worden gedefinieerd als:

Nadere informatie

Nieuwe arrangementen. Workshop 5

Nieuwe arrangementen. Workshop 5 Nieuwe arrangementen Workshop 5 De kaders (1) De 3 transities met minder middelen Geven mogelijkheden tot betere afstemming Meer preventie minder hulpverleners Meer lichter vormen van ondersteuning minder

Nadere informatie

VISIE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING 2012-2015 BOEKEL, LANDERD, SINT-OEDENRODE UDEN EN VEGHEL

VISIE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING 2012-2015 BOEKEL, LANDERD, SINT-OEDENRODE UDEN EN VEGHEL VISIE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING 2012-2015 BOEKEL, LANDERD, SINT-OEDENRODE UDEN EN VEGHEL Inhoudsopgave: Voorwoord... 1 1. Visie: door KANTELING in BALANS...2 1.1 De kern: Eigen kracht en medeverantwoordelijkheid

Nadere informatie

Keuzedeel mbo. Wijkgericht werken. gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo. Code K0186

Keuzedeel mbo. Wijkgericht werken. gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo. Code K0186 Keuzedeel mbo Wijkgericht werken gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0186 Penvoerder: Sectorkamer zorg, welzijn en sport Gevalideerd door: Sectorkamer Zorg, welzijn en sport Op: 26-11-2015

Nadere informatie

Bijlage 1 Vragenlijst websurvey

Bijlage 1 Vragenlijst websurvey Bijlage 1 Vragenlijst websurvey Wmo monitor 2011 - uw organisatie Vraag 1 Welk type organisatie vertegenwoordigt u? (meerdere antwoorden mogelijk) Professionele organisaties Welzijnsorganisatie Vrijwilligerscentrale

Nadere informatie

Cliëntenperspectief op de compensatieplicht

Cliëntenperspectief op de compensatieplicht Cliëntenperspectief op de compensatieplicht De Wmo-adviesraad Leerdam heeft samen met MOVISIE een visiedocument opgesteld over het cliëntenperspectief op de compensatieplicht. De Wmo-adviesraad wilde een

Nadere informatie

Eén. contract. Eén. opdracht. Eén. missie. Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals

Eén. contract. Eén. opdracht. Eén. missie. Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals Eén opdracht Eén contract Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals Eén missie 1 Het gewone leven Vrijwilligers- & Verenigingswerk Ons speelveld Mantelzorg & Welzijn Participatie & Inkomen & Schuldhulpverlening

Nadere informatie

Integraal samenwerken in de wijk: wat betekent dit voor toezicht?

Integraal samenwerken in de wijk: wat betekent dit voor toezicht? NVTZ Lokaliteit en toezicht houden Integraal samenwerken in de wijk: wat betekent dit voor toezicht? Rian van de Schoot -Vilans Programma Hervorming Langdurende Zorg en de opkomst van wijkteams Wat weten

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen Raadsvoorstel Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen 2014-2017 Datum raadsvergadering 06-02-2014 Portefeuillehouder(s) R.G. te Beest W.E. Westerman Registratienummer Rs13.00783 Ambtenaar K. Bruijns Datum

Nadere informatie

DOEN WE HET IN ARNHEM

DOEN WE HET IN ARNHEM ZO DOEN WE HET IN ARNHEM 1 1. Inleiding Op 1 januari 2017 gaat de Stichting Sociale Wijkteams Arnhem formeel van kracht. Daarmee kiest de gemeente Arnhem voor het oprichten van een onafhankelijke juridische

Nadere informatie

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving Breed Welzijn s-hertogenbosch Juvans Maatschappelijk Werk en Dienst verlening // Welzijn Divers //

Nadere informatie

Werkplan. Versie 30 september 2015

Werkplan. Versie 30 september 2015 Werkplan 2016 Versie 30 september 2015 Werkplan 2016 mfc t Marheem Woord vooraf t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert.

Nadere informatie

Traject Tilburg. Aanvragers: Gemeente Tilburg. Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net

Traject Tilburg. Aanvragers: Gemeente Tilburg. Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net Traject Tilburg Aanvragers: Gemeente Tilburg Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net Opgave: Beantwoorde ondersteuningsvraag In Tilburg is het traject Welzijn Nieuwe Stijl onderdeel van een groter programma

Nadere informatie

Secretariaat WMO raad: Maaskantveld 26, 2992 HM Barendrecht. secretariaat: Website:

Secretariaat WMO raad: Maaskantveld 26, 2992 HM Barendrecht.  secretariaat: Website: Secretariaat WMO raad: Maaskantveld 26, 2992 HM Barendrecht E-mail secretariaat: info@wmo-raadbarendrecht.nl Website: www.wmo-raadbarendrecht.nl Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 501

Nadere informatie

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD MEMO AAN DE GEMEENTERAAD Aan T.a.v. Datum Betreft Van Ons kenmerk Bijlagen De gemeenteraad - Brede Welzijnsvisie Het college 121560 1 Controller Directie Paraaf Datum CC Samenvatting Op 3 juli 2012 heeft

Nadere informatie

Veldraadpleging Zorg voor gezondheid Hans Boutellier

Veldraadpleging Zorg voor gezondheid Hans Boutellier Veldraadpleging Zorg voor gezondheid 2030 Hans Boutellier Twee rondes van focusgroepen 2013 en 2014 2013: Visies vanuit de zorgsector op gezondheid in 2030 2014: Wat doet de zorgprofessional in 2030? 62

Nadere informatie

Met elkaar voor elkaar

Met elkaar voor elkaar Met elkaar voor elkaar Publiekssamenvatting Oktober 2013 1 1 Inleiding Met elkaar, voor elkaar. De titel van deze notitie is ook ons motto voor de komende jaren. Samen met u (inwoners en beroepskrachten)

Nadere informatie

Beleidsvisie SWW

Beleidsvisie SWW Beleidsvisie SWW 2017-2018 Aanleiding De ontwikkelingen in het sociale domein gaan snel en dit vraagt van de SWW dat voortdurend wordt gekeken of het beleid nog voldoende actueel is. Met deze beleidvisie

Nadere informatie

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen Gezondheidsachterstanden Gelijke kansen voor iedereen Goede gezondheid: niet voor iedereen Een goede gezondheid is een groot goed, voor de individuele burger én voor de samenleving als geheel. We worden

Nadere informatie

Het sociale domein in verandering. Kansen voor verbetering

Het sociale domein in verandering. Kansen voor verbetering Het sociale domein in verandering Kansen voor verbetering Veendam, 25 april 2013 Agenda Een korte inleiding Veranderingen in het sociale domein Decentralisaties 2 Het sociale domein verandert De overheid

Nadere informatie

WMO Rotterdam. Van verzorgingstaat naar - stad en - straat

WMO Rotterdam. Van verzorgingstaat naar - stad en - straat WMO Rotterdam Van verzorgingstaat naar - stad en - straat Beleidskader Wmo: voor wie? Inwoners van Rotterdam Circa 525.00 zelfredzame burgers Circa 62.000 beperkt zelfredzame burgers Circa 30.000 kwetsbare

Nadere informatie

Welzijn in Baarn Visie op welzijn

Welzijn in Baarn Visie op welzijn Welzijn in Baarn 2012-2015 Visie op welzijn Waarom een visie op welzijn? De uitgangspunten van de visie op welzijn moeten het kader bieden om de komende jaren prioriteiten te stellen bij de inzet van de

Nadere informatie

Startnotitie. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014. Versie: 21 april 2011 1

Startnotitie. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014. Versie: 21 april 2011 1 Startnotitie Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014 Versie: 21 april 2011 1 1. Aanleiding 1.1. Voor u ligt de startnotitie vrijwilligersbeleid, directe aanleiding voor deze startnotitie

Nadere informatie

Strategisch beleid Welschap laat je het beste uit jezelf halen

Strategisch beleid Welschap laat je het beste uit jezelf halen Strategisch beleid 2019 2025 Welschap laat je het beste uit jezelf halen Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Visie, missie, positionering 4 3. Strategische doelen 2019 2025 5 Heemskerk, januari 2019 Welschap

Nadere informatie

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 In beweging komen Ontwikkelen Meedoen Met lef! Oktober, 2016 1. Inleiding In 2015 en 2016 gingen wij Meiinoar op reis en die reis gaat verder. De reis wordt intensiever

Nadere informatie

Versterken en verbinden. - Zicht op verandering -

Versterken en verbinden. - Zicht op verandering - Versterken en verbinden - Zicht op verandering - Strategische koers voor 2013-2016 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 I. Strategische uitgangspunten voor 2013-2016... 3 1. Inleiding... 3 2. Doelstelling...

Nadere informatie

Groepsaanbod binnen begeleiding individueel (maatwerk) in de wijk

Groepsaanbod binnen begeleiding individueel (maatwerk) in de wijk Groepsaanbod binnen begeleiding individueel (maatwerk) in de wijk Aanleiding en constatering Overeenkomsten in doelen van clienten binnen maatwerk, individuele begeleiding Verscheidenheid van burgers,

Nadere informatie

Regionale koers beschermd wonen en maatschappelijke opvang U16 gemeenten

Regionale koers beschermd wonen en maatschappelijke opvang U16 gemeenten Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2017-084 Houten, 28 november 2017 Onderwerp: Regionale koers beschermd wonen en maatschappelijke opvang U16 gemeenten Beslispunten: 1. De regionale koers maatschappelijke

Nadere informatie

Noorden veldwerker. Zorg. De Noordenveldwerker Wegwijzer in welzijn, wonen en zorg. Brochure Noorderveldwerker.indd :26

Noorden veldwerker. Zorg. De Noordenveldwerker Wegwijzer in welzijn, wonen en zorg. Brochure Noorderveldwerker.indd :26 Welzijn Noorden veldwerker Wonen Zorg De Noordenveldwerker Wegwijzer in welzijn, wonen en zorg Brochure Noorderveldwerker.indd 1 04-05-12 13:26 1 Inleiding De uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Wmo-raad Maastricht ADVIES NR. 27 3D S CONCEPT RAADSVOORSTEL. bijbehorende stukken:

Wmo-raad Maastricht ADVIES NR. 27 3D S CONCEPT RAADSVOORSTEL. bijbehorende stukken: Wmo-raad Maastricht ADVIES NR. 27 3D S CONCEPT RAADSVOORSTEL bijbehorende stukken: Advies nr. 27.A Beleidskader Wmo 2015 Advies nr. 27.B Beleidskader Participatiewet Advies nr. 27.C Beleidsplan Jeugd Bijlage

Nadere informatie

Mezzo Advies Verordening WMO 2015

Mezzo Advies Verordening WMO 2015 Verordening WMO 2015 Mezzo Auteur: Karin Verbeek Bunnik, mei 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. De reikwijdte van mantelzorg 4 2.1 Mantelzorg is altijd vrijwillig 4 2.2 Mantelzorg en bovengebruikelijke

Nadere informatie

Mezzo Advies voor gemeenten Verordening WMO versie 2

Mezzo Advies voor gemeenten Verordening WMO versie 2 voor gemeenten Verordening WMO 2015 versie 2 Mezzo Auteur: Karin Verbeek Bunnik, oktober 2014 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 2. DE REIKWIJDTE VAN MANTELZORG... 3 2.1. Mantelzorg is altijd vrijwillig...

Nadere informatie

Sociaal makelaar De vraag is leidend Organiserend vermogen. Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen

Sociaal makelaar De vraag is leidend Organiserend vermogen. Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen Jaarverslag 2017 Sociaal makelaar De vraag is leidend Effecten Organiserend vermogen Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen Samenwerking Burgerinitiatief Integratie

Nadere informatie

Gerry Broersma Opbouwwerker Miks Welzijn, Joure www.miks-welzijn.nl

Gerry Broersma Opbouwwerker Miks Welzijn, Joure www.miks-welzijn.nl Assen, 19 april 2011 Gerry Broersma Opbouwwerker Miks Welzijn, Joure www.miks-welzijn.nl en Sjoerd IJdema Adviseur Partoer Centrum Maatschappelijke ontwikkelingen Fryslân. www.partoer.nl Inhoud Welzijn

Nadere informatie

Verslag discussies denktankbijeenkomst

Verslag discussies denktankbijeenkomst Verslag discussies denktankbijeenkomst 'Samen of liever alleen? Samenwerking tussen burgerinitiatieven en zorgorganisaties Tijdens de denktankbijeenkomst op 10 juni 2015 werd in groepjes gediscussieerd.

Nadere informatie

1. Visieraadsleden op de overheveling van taken binnen het sociale domein naar de gemeente Erik Haverkort (fractievoorzitter VVD)

1. Visieraadsleden op de overheveling van taken binnen het sociale domein naar de gemeente Erik Haverkort (fractievoorzitter VVD) 1. Visieraadsleden op de overheveling van taken binnen het sociale domein naar de gemeente Bij de transitie en transformatie gaat het om een cultuurslag, wat is de visie van raadsleden? De voorzitter vraagt

Nadere informatie

Geachte lezer, Anne-Corine Schaaps directeur

Geachte lezer, Anne-Corine Schaaps directeur Geachte lezer, Fijn dat u even tijd neemt om kortweg kennis te maken met het beleid van stichting Welcom. Door het beleid voor de komende vier jaren te omschrijven, laat Welcom zien wat ze in de samenleving

Nadere informatie

Aan de leden van het college van B&W van de gemeente Barneveld

Aan de leden van het college van B&W van de gemeente Barneveld Aan de leden van het college van B&W van de gemeente Barneveld Voorthuizen, 1 maart 2013 Betreft: Advies Visie Zorg voor jeugd (regionaal en lokaal) (aanvulling op pre-advies Jeugdzorg d.d. 15-12-2012)

Nadere informatie

Manifest Zorgzaam ''s-hertogenbosch

Manifest Zorgzaam ''s-hertogenbosch Manifest Zorgzaam ''s-hertogenbosch 21 juni 2013 Onze samenwerking Vijftien organisaties doen de gemeente s-hertogenbosch op 28 juni 2013 tijdens de jaarlijkse Godshuizenlezing een aanbieding in het kader

Nadere informatie

Zorgpact Teylingen

Zorgpact Teylingen Zorgpact Teylingen 2015-2016 In 2013 zijn de verschillende partijen gestart met het uitvoeren van het Zorgpact. In het Zorgpact werken de gemeente Teylingen, de huisartsen, Woonstichting Vooruitgang, Warmunda,

Nadere informatie

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving Breed Welzijn s-hertogenbosch Juvans Maatschappelijk Werk en Dienst verlening // Welzijn Divers //

Nadere informatie

Veranderingen in het sociale domein en de rol van kerken Samenvatting

Veranderingen in het sociale domein en de rol van kerken Samenvatting Veranderingen in het sociale domein en de rol van kerken Samenvatting We bevinden ons midden in een grote verandering van verzorgingsstaat naar participatiesamenleving. Waar voorheen de overheid op het

Nadere informatie

Trends in dagbesteding. Charlotte Hanzon, 9 maart 2017

Trends in dagbesteding. Charlotte Hanzon, 9 maart 2017 Trends in dagbesteding Charlotte Hanzon, 9 maart 2017 Trends in dagbesteding Voorbeeldtekst Voorbeeldtekst Wat is dagbesteding? Definitie dagbesteding wordt breder: Dagbestedingsvormen die door de overheid

Nadere informatie

Integrale wijkaanpak voor kwetsbare ouderen

Integrale wijkaanpak voor kwetsbare ouderen Integrale wijkaanpak voor kwetsbare ouderen Even Buurten Rotterdam Ontstaan vanuit vraag ouderen en professionals binnen netwerk GENERO Stedelijke samenwerking welzijn, zorg en wonen; Regierol gemeente

Nadere informatie

Toeleg Meedoen & Samenwerken in Breda

Toeleg Meedoen & Samenwerken in Breda Toeleg Meedoen & Samenwerken in Breda 2012-2013 Inleiding M&S Breda bestaat uit acht organisaties die er voor willen zorgen dat de kwetsbare burger in Breda mee kan doen. De deelnemers in M&S Breda delen

Nadere informatie

Factsheet Integrale gebiedsaanpak. Trekker: regio Achterhoek

Factsheet Integrale gebiedsaanpak. Trekker: regio Achterhoek Factsheet Integrale gebiedsaanpak Trekker: regio Achterhoek Menzis en gemeenten werken samen om tot samenhangende hulp, ondersteuning en zorg in dorpen te komen Wie? Zorgverzekeraar Menzis, de gemeente

Nadere informatie

Leerkring Samen werken en samen leren in wijkteams. Erik Sterk, 5 maart 2015

Leerkring Samen werken en samen leren in wijkteams. Erik Sterk, 5 maart 2015 Leerkring Samen werken en samen leren in wijkteams Erik Sterk, 5 maart 2015 Wmo werkplaats Rotterdam Leerkring Samen werken en samen leren in wijknetwerken Wijkteams en wijknetwerken Wmo implementatietraject

Nadere informatie

Welzijn Nieuwe Stijl Schoonhoven. Eric Lagendijk december 2011

Welzijn Nieuwe Stijl Schoonhoven. Eric Lagendijk december 2011 Welzijn Nieuwe Stijl Schoonhoven Eric Lagendijk december 2011 Programma Wat is Welzijn Nieuwe Stijl (WNS)? Traject Schoonhoven Verkenning welzijnsbeleid Burgerkracht/ Eigen kracht: how to do? Regionale

Nadere informatie

WAT ZIJN DE UITGANGSPUNTEN

WAT ZIJN DE UITGANGSPUNTEN WAT ZIJN DE UITGANGSPUNTEN Bekijk de visie en beantwoord de volgende vragen In welke mate er aandacht is voor andere partijen, burgers, vrijwilligers, mantelzorg Wat staat er vermeld over de eigen kracht

Nadere informatie

Samenwerken aan welzijn

Samenwerken aan welzijn Samenwerken aan welzijn Richting en houvast 17 november 2017 Het organiseren van welzijn Het afgelopen jaar hebben we met veel inwoners en maatschappelijke partners gesproken. Hiermee hebben we informatie

Nadere informatie

Offerte gemeente Scherpenzeel MEE Veluwe

Offerte gemeente Scherpenzeel MEE Veluwe Offerte gemeente Scherpenzeel - MEE Veluwe Meedoen mogelijk maken in de gemeente Scherpenzeel 1 september 2016 Gemeente Scherpenzeel Scherpenzeel 9.515 Autisme/ASS 95 Motorische beperking 581 LVB zwakbegaafd

Nadere informatie

Bijlage 1 Snelkookpansessie gebiedsgericht financieren en organiseren

Bijlage 1 Snelkookpansessie gebiedsgericht financieren en organiseren Bijlage 1 Snelkookpansessie gebiedsgericht financieren en organiseren 7 juni 2016 De Post-It s per ingrediënt 1. Van opdrachten per aanbieder naar één wijkopdracht Ruwaard Iets met basisinkomen doen De

Nadere informatie

Voorstel/alternatieven. Inhoud aanvraag/aanleiding ambtshalve besluit. Wettelijke grondslag. Inhoud extern advies

Voorstel/alternatieven. Inhoud aanvraag/aanleiding ambtshalve besluit. Wettelijke grondslag. Inhoud extern advies Raadsvergadering d.d. 29 augustus 2013 Aan de raad Voorstraat 31, 4491 EV Wissenkerke Postbus 3, 4490 AA Wissenkerke Tel 14 0113 Fax (0113) 377300 No. 14. Wissenkerke, 11 juli 2013 Onderwerp: Notitie Uitgangspunten

Nadere informatie

Mantelzorg waardering en ondersteuning

Mantelzorg waardering en ondersteuning 6 juli 2017 Mantelzorg waardering en ondersteuning Betreft: kadernota 2017-2021 Beste leden van de gemeenteraad, burgemeester, wethouder en andere aanwezigen, Vanavond wordt de kadernota 2017-2021 van

Nadere informatie

Van Sociale Staat naar Sociaal Beleid

Van Sociale Staat naar Sociaal Beleid Denkt u mee??? Van Sociale Staat naar Sociaal Beleid Wat is er allemaal gebeurd? Uitdaging en thema s Wat is er gebeurd na 14 april? Weet u het nog? Die grote bijeenkomst op 14 april 2010 in Heinkenszand?

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Veranderingen in de zorg

Informatiebijeenkomst Veranderingen in de zorg Informatiebijeenkomst Veranderingen in de zorg Welkomstwoord Wethouder Homme Geertsma Wethouder Erik van Schelven Wethouder Klaas Smidt Inhoud Doel & programma bijeenkomst Veranderingen in de zorg Visie

Nadere informatie

Wijziging Nadere regels voor subsidieverstrekking Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal;

Wijziging Nadere regels voor subsidieverstrekking Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Roosendaal. Nr. 104320 6 november 2015 Wijziging Nadere regels voor subsidieverstrekking 2016 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal;

Nadere informatie

Concept Visie gemeenten Midden- Holland op sociaal domein

Concept Visie gemeenten Midden- Holland op sociaal domein 1 Concept Visie gemeenten Midden- Holland op sociaal domein Inleiding In onderliggend document is de visie omschreven van de Midden-Holland gemeenten 1 ten aanzien van het sociale domein. De directe aanleiding

Nadere informatie

Zorg, welzijn, preventie en werk verbinden: hoe pakken jullie dat op? Projectenparade, 21 maart 2013

Zorg, welzijn, preventie en werk verbinden: hoe pakken jullie dat op? Projectenparade, 21 maart 2013 Zorg, welzijn, preventie en werk verbinden: hoe pakken jullie dat op? Projectenparade, 21 maart 2013 Aletta Winsemius, senior onderzoeker MOVISIE Jan Bouwens programmacoördinator preventie, ZonMw Centrale

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING

PROGRAMMABEGROTING PROGRAMMABEGROTING 2015-2018 1B Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Inleiding Wij willen zoals is vastgesteld in de Wmo beleidsnota 2013-2016, inwoners ondersteunen zoveel mogelijk op eigen kracht

Nadere informatie

Overzicht trainingsaanbod GGZ

Overzicht trainingsaanbod GGZ Overzicht trainingsaanbod GGZ Nu met ZonMw subsidie voor gemeenten! U zult het ongetwijfeld in uw gemeente ervaren: mensen met psychische en psychiatrische problemen, een licht verstandelijke beperking

Nadere informatie

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Training & Advies Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Betere resultaten met nieuwe competenties Ondernemend werken in welzijnsorganisaties De welzijnssector is sterk in beweging, dat weet u als

Nadere informatie

Samen Sterk in Best. Inhoudsopgave

Samen Sterk in Best. Inhoudsopgave Srb PvA Samen sterk in Best 20140217 / 17-2-14 / blz. 1 van 5 Samen Sterk in Best Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Vraagstelling en achtergrond 3. Doelstelling 4. Op te leveren resultaten 5. Afbakening 6.

Nadere informatie

Verslag. Sprekerstafels

Verslag. Sprekerstafels Verslag Sprekerstafels Datum: 14 januari 2015 Locatie: Waterschapsgebouw de Dommel, in Boxtel Aanwezig: 94 verenigingen, raadsleden, wethouder Lestrade, ambtenaren en pers (gespreksleider: Rogier Elshout)

Nadere informatie

Collectief en preventief werken in sociale teams vanuit samenlevingsopbouw

Collectief en preventief werken in sociale teams vanuit samenlevingsopbouw Collectief en preventief werken in sociale teams vanuit samenlevingsopbouw Hanzehogeschool Groningen, 2016 Lectoraat Rehabilitatie, Wmo-werkplaats Noord Lies Korevaar, lector rehabilitatie & Ria Barenkamp,

Nadere informatie

Onderwerpen. Wat is kantelen? Waarom kantelen? Kantelen doen we samen Stip aan de horizon

Onderwerpen. Wat is kantelen? Waarom kantelen? Kantelen doen we samen Stip aan de horizon Onderwerpen Wat is kantelen? Waarom kantelen? Hoe gaan we kantelen Kantelen doen we samen Stip aan de horizon Wat is kantelen? Invoeren bedoeling Wmo: - Zelfredzaamheid en zelfstandigheid - Van zorg naar

Nadere informatie

Wmo 2015 in uitvoering:

Wmo 2015 in uitvoering: Bijeenkomst Wmo 2015 in Uitvoering Utrecht 5 april 2018 In samenwerking met: Wmo 2015 in uitvoering: Gezamenlijk de vernieuwing doorzetten 1 Agenda 1. Opening Aanleiding van de bijeenkomst Doel van de

Nadere informatie

Vrijwillige inzet is de basis

Vrijwillige inzet is de basis Vrijwillige inzet is de basis Soms hebben mensen een duwtje in de rug nodig om actief te worden als vrijwilliger. U kunt samen met vrijwilligers en organisaties een belangrijke rol spelen bij het stimuleren

Nadere informatie

Workshop Krimpcafe XL Maatwerk op lokaal niveau. Jaap Ikink. 12 juni 2014

Workshop Krimpcafe XL Maatwerk op lokaal niveau. Jaap Ikink. 12 juni 2014 Workshop Krimpcafe XL Maatwerk op lokaal niveau Jaap Ikink 12 juni 2014 Maatwerk voor Sociale Wijkteams Waarom sociale wijkteams? Uitdaging op lokaal niveau! Adviezen voor beleid?! Maatwerk voor Sociale

Nadere informatie

Inspraak notitie VBOB commissie ZWC d.d. 29 maart 2008

Inspraak notitie VBOB commissie ZWC d.d. 29 maart 2008 Ambtelijk secretaris VBOB drs. Mieke Nijssen Postbus 3240 5203 DE s-hertogenbosch telefoon: 073 643 02 63 e-mail: mnijssen@vbob.nl Bank Rabobank Breda 34 15 44 973 Inspraak notitie VBOB commissie ZWC d.d.

Nadere informatie

Startnotitie Integraal beleidsplan sociaal domein

Startnotitie Integraal beleidsplan sociaal domein Startnotitie Integraal beleidsplan sociaal domein Voorwoord Versie: 27 januari 2017 In De kracht van Coevorden hebben we beschreven wat onze visie is op het Sociaal Domein en hoe het sociaal domein in

Nadere informatie

Visie, doelstellingen, inrichting en organisatie lokaal sociaal domein

Visie, doelstellingen, inrichting en organisatie lokaal sociaal domein Visie, doelstellingen, inrichting en organisatie lokaal sociaal domein en de gevolgen voor de opdrachtverstrekking van gemeente aan zorgaanbieders voor de levering van Wmo en welzijnsproducten Presentatie

Nadere informatie

DE PIRAMIDE WERKT BEWEEGT

DE PIRAMIDE WERKT BEWEEGT DE PIRAMIDE WERKT In de overgang naar een nieuwe manier van het organiseren van zorg en ondersteuning in Nederland, is de WMO piramide een goed hulpmiddel. ZIVA heeft de piramide vertaald naar een praktische

Nadere informatie

De KRACHT van Seniorenwelzijn in de samenleving. De KRACHT ligt in het goed kijken naar mensen... in plaats van vrijwilligersvacatures in te vullen

De KRACHT van Seniorenwelzijn in de samenleving. De KRACHT ligt in het goed kijken naar mensen... in plaats van vrijwilligersvacatures in te vullen Inhoud 2 pagina 3 pagina 7 pagina 9 pagina 11 pagina 13 pagina 15 pagina 17 pagina 19 pagina 20 Pagina 21 Pagina 22 Pagina 23 De KRACHT van werken in de wijk De KRACHT van Seniorenwelzijn in de samenleving

Nadere informatie

Programmabegroting

Programmabegroting Programmabegroting 2016-2019 3.2 Zorg (Wmo) 20 Programmabegroting 2016-2019 3.2.1 Wat wil Gouda bereiken? De implementatie van de nieuwe taken en verantwoordelijkheden tengevolge van de decentralisaties

Nadere informatie

GEBIEDSGERICHT WERKEN IN DE WOONSERVICEGEBIEDEN De Buurt Aan Zet

GEBIEDSGERICHT WERKEN IN DE WOONSERVICEGEBIEDEN De Buurt Aan Zet GEBIEDSGERICHT WERKEN IN DE WOONSERVICEGEBIEDEN De Buurt Aan Zet Inleiding De gemeente Hellendoorn heeft vijf woonservicegebieden ingesteld: 1. Marle, Daarle, Daarleveen 2. Nijverdal Noord, Hulsen 3. Nijverdal

Nadere informatie

1 1 111 1 1 11 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1111 111 Ons kenmerk: 2013/280201

1 1 111 1 1 11 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1111 111 Ons kenmerk: 2013/280201 1 1 111 1 1 11 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1111 111 Ons kenmerk: 2013/280201 N Visie op hoofdlijnen op het 1 gebruik van buurthuizen Betere bezetting van accommodaties, meer zelfstandige buurthuizen en minder gesubsidieerde

Nadere informatie

Beschermd thuis, producten vanaf 1 mei 2018 Informatie voor zorgaanbieders

Beschermd thuis, producten vanaf 1 mei 2018 Informatie voor zorgaanbieders SAMEN, VOOR ELKAAR Beschermd thuis, producten vanaf 1 mei 2018 Informatie voor zorgaanbieders Criteria beschermd thuis Volwassen (18+) Nederlandse nationaliteit of verblijft legaal in Nederland Psychiatrische

Nadere informatie

Module Samen met jongeren nadenken over werken en leren voor Sociale Wijkteams

Module Samen met jongeren nadenken over werken en leren voor Sociale Wijkteams Module Samen met jongeren nadenken over werken en leren voor Sociale Wijkteams Tijd: 2 ½ uur Sociale Wijkteam leden Een collectieve leerbijeenkomst staat in het teken van participatie van jongeren die

Nadere informatie

Vrijwillige inzet in de Gemeente Haarlem. Aanpak verbeteren vrijwilligersbeleid & samenwerking cliënt-vrijwilliger-zorgprofessional

Vrijwillige inzet in de Gemeente Haarlem. Aanpak verbeteren vrijwilligersbeleid & samenwerking cliënt-vrijwilliger-zorgprofessional Vrijwillige inzet in de Gemeente Haarlem Aanpak verbeteren vrijwilligersbeleid & samenwerking cliënt-vrijwilliger-zorgprofessional Tijdvak 2015-2016 Organisatie: samen Voor Betere Zorg (VBZ) Auteurs: Marion

Nadere informatie

Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013

Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013 Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013 Wendy Hermans Monique Speelman Karin Stevens Inhoudsopgave 1 Meedoen in Alblasserdam... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Ontwikkelingen... 3 1.3

Nadere informatie

Samenvatting Leefbaarheid in kaart voor sociale wijkteams Land van Cuijk

Samenvatting Leefbaarheid in kaart voor sociale wijkteams Land van Cuijk Samenvatting Leefbaarheid in kaart voor sociale wijkteams Land van Cuijk Onderzoek naar de wensen, behoeften en bijdragen van inwoners uit Padbroek, Cuijk Alex de Veld, Daniëlle Damoiseaux MSc., dr. Martha

Nadere informatie

Samenspel Formeel - Informeel. Vanuit ieders waarde en nieuw verhaal schrijven, 22-5-15, Jolanda Elferink

Samenspel Formeel - Informeel. Vanuit ieders waarde en nieuw verhaal schrijven, 22-5-15, Jolanda Elferink Samenspel Formeel - Informeel Vanuit ieders waarde en nieuw verhaal schrijven, 22-5-15, Jolanda Elferink 6/12/2015 Programma - Korte kennismaking; - Ontwikkelingen in de vrijwillige zorg; - Uitgangspunt

Nadere informatie

Welkom! SOCIAAL MAKELAAR

Welkom! SOCIAAL MAKELAAR Welkom! SOCIAAL MAKELAAR De verbinder tussen zorg, welzijn en wijkinitiatief 2 PROGRAMMA 15:00 uur: Welkom in Gouda door de wethouder Sociaal Domein Corine Dijkstra. Waarom heeft de gemeente gekozen voor

Nadere informatie