ONGEVALLEN IN EEN KINDERCENTRUM

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ONGEVALLEN IN EEN KINDERCENTRUM"

Transcriptie

1 ONGEVALLEN IN EEN KINDERCENTRUM KINDEROPVANG STICHTING DE LOTUS Adres uddelstraat11 / 2525 VA Den Haag Tel: Mob / info@kinderopvangdelotus.nl/ Site: Bank: ABN/ AMRO Rek: NL36ABNA / LRK.no / KvK In deze notitie worden voor de Stichting De Lotus gedragslijnen voor hoofd- en groepsleiding beschreven ten aanzien van: het handelen bij een ongeval naar het betrokken kind of de kinderen en hun ouders, het registreren van alle (bijna-) ongevallen in en om het kindercentrum. Ongevallen in de opvang Een ongeluk ligt in een klein hoekje, is in een oogwenk gebeurd en is helaas niet altijd te voorkomen. Ruim de helft van alle ongevallen, die jaarlijks plaatsvinden gebeuren in en om het huis, in de zgn, privé-sfeer. Jaarlijks worden kinderen van nul tot twaalf jaar in een ziekenhuis behandeld voor letsels die ze op scholen of in de kinderopvang hebben opgelopen. In bijlage 1 staan meer gegevens over aantal en soort ongevallen. Natuurlijk zullen we ernaar streven ongelukken te voorkomen. Daarbij mogen we de ontdekkingsdrang van kinderen niet uit het oog verliezen en moeten we kinderen de gelegenheid geven om te leren met gevaarlijke situaties om te gaan. Als je probeert in te schatten welke gevaren kinderen lopen dan is het belangrijk rekening te houden met de ontwikkelsfase van de kinderen in de groep de ''speel'' omgeving van het kind bijzondere omstandigheden van en voor een kind, zoals vermoeidheid, verjaardagen, feestjes enz. uit de registratie van (bijna-)ongevallen kunne we afleiden of er en waar er een gevaarlijke situatie is ontstaan. In dat geval moet bekeken worden of hoe dat te voorkomen is. De meeste ongelukken lopen gelukkig redelijk goed af, maar een aantal ongevallen heeft langdurige gevolgen.

2 2. Een ongeval in en om een kindercentrum. Wat nu? In een kindercentrum hoort bij iedere telefoon een lijstje zichtbaar te zijn met de volgende telefoonnummers: naam en toestelnummer van de gediplomeerde AHBO-er(s) in het centrum het alarmnummer (112) de vaste arts van het kindercentrum de vaste tandarts van het kindercentrum het ziekenhuis, dat het beste voor het centrum bereikbaar is de stichting Het telefoonnummer van de hoofdleiding moet in het kantoor beschikbaar zijn voor groepsleiding. In het centrum, liefst per groep moeten de bereikbaarheidsnummer van de moeder, de vader of een ander door de ouder gekozen vertrouwd persoon aanwezig zijn. Deze telefoonnummers geven de ouders door met het invullen van het plaatsingsformulier en bij veranderingen in hun woon- en/of werksituatie Groepsleiding controleert bij oudergesprekken de telefoonnummers. In elk kindercentrum hoort op een vaste, voor alle medewerkers bekende plaats minimaal 1 exemplaar aanwezig te zijn van de zgn. brandwondenwijzer en van de wijzer ''eerste hulp bij een ongeval met gif''. Een goede vaste plek voor deze wijzer is in of bij de verbanddoos. Hoofd- en groepsleiding moeten op de hoogte zijn van de gedragslijnen van de stichting ten aanzien van: het handelen bij een ongeval en het registreren van (bijna-)ongevallen (Bijna-)ongevallen die een personeelslid tijdens het werk overkomen moeten aan de afdeling Personeelszaken gemeld worden. Van groepsleiding mag verwacht worden dat ze na een ongeval zó handelen dat belangrijke punten niet over het hoofd gezien worden. Een stappenplan zal daarbij helpen. Ongevallen die gebeuren bij uitstapjes en op weg van school naar het kindercentrum vragen bijzondere aandacht. De daarbij aanwezige groepsleiding zal moeten afwegen hoe en aan wie zo snel mogelijk advies en hulp gevraagd kan worden. Het is belangrijk dat hoofdleiding zo snel mogelijk op de hoogte wordt gebracht van het ongeval. Kinderen, ouders en groepsleiding verwerken een ongeval ieder op hun eigen manier. Binnen een kindercentrum moet daar aandacht voor zijn. Aandacht voor de groep als er een ongeval is gebeurd Gebeurt er iets met een kind in jouw groep, probeer dan zo rustig mogelijk de situatie in te schatten en verdeel daarna de taken. De volgende punten zijn belangrijk als er een ongeluk is gebeurd: let op gevaar:

3 zorg ervoor dat er niet nog meer ongelukken gebeuren ga na wat er is gebeurd en wat er met het kind aan de hand is: vraag zoveel als mogelijk aan het 'slachtoffer' wat er gebeurd, reageert het kind zoals je van hem gewend bent. Is er één of zijn er meer 'slachtoffer'?. Wat is het vermoedelijke letsel? stel het kind gerust: laat een 'slachtoffer' nooit alleen. Probeer rustig met of tegen het slachtoffer te praten, blijf zelf zo rustig mogelijk. Je maakt het zo voor de kinderen gemakkelijker om te verwerken wat er is gebeurd. zorg voor deskundige hulp: laat als dat nodig is de EHBO-collega en hoofdleiding waarschuwen. Zij zullen eventueel de hulp van een arts of ambulance inroepen. help het kind op de plaats waar het ligt: til een kind dat gevallen is niet op maar vraag altijd aan het kind zelf op te gaan staan. Kan het kind niet zelf opstaan leg hem dan alleen in geval van nood ergens anders neer. let op de andere kinderen: spreek af wie de andere kinderen aandacht geeft. Is er in de groep een (bijna-)ongeval dan is ondersteuning van de groepsleiding door de hoofdleiding gewenst om het voorval goed te verwerken. Aandacht voor de ouders als hun kind een ongeval is overkomen Een ouder die vanuit het centrum wordt gebeld en hoort dat er met haar of zijn kind iets is gebeurd, kan daar behoorlijk van schrikken. Vanuit het is dan ook aandacht en begrip voor de ouder nodig. Is er in een kindercentrum een ongeluk gebeurd dan belt hoofdleiding de betrokken ouder(s). Tijdens dit telefoongesprek is het noodzakelijk dat de hoofdleiding de ouder zo duidelijk mogelijk informeert over wat er is gebeurd met zijn of haar kind met de ouder overlegt of de ouder wel of niet naar het centrum komt met de ouder bespreekt of er wel of geen medisch advies wordt gevraagd. De hoofdleiding beslist indien van toepassing met de ouder afspreekt of de ouder het kind komt halen om naar de dokter of ziekenhuis te gaan of dat vanuit het centrum leiding met het kind meegaat. Met de ouders wordt besproken naar welke arts, tandarts of ziekenhuis het kind gaat. Gaat(n) de ouder(s) met hun kind naar een arts, een tandarts of het ziekenhuis dan wordt bekeken hoe ouder(s) en kind geholpen kunnen worden. Wil een ouder alleen en met eigen vervoer nar een arts gaan, dan wordt afgewogen of er iemand vanuit het kindercentrum mee kan gaan. Kan dit niet dan moet er voor de ouder een taxi gebeld worden. De taxikosten zijn voor rekening van de Stichting tenzij ouders de kosten vergoed krijgen. Gaat de ouder met een taxi of ambulance met het kind weg dan is het belangrijk dat groeps- of hoofdleiding met de ouder meeloopt naar de taxi of ambulance hoofdleiding dezelfde dag de ouder nog even opbelt om te informeren hoe het met het kind en ouder gaat en hoe het na vertrek uit het centrum is verlopen.

4 Wordt verwacht dat een kind langere tijd niet naar het kindercentrum kan komen dan probeert groepsleiding contact met ouder en kind houden. Het hoofd geeft in geval van overlijden van een kind na een ongeval het overlijdensbericht door aan de Kindadministratie. 3. Protocol: Het handelen bij een ongeval Ieder ongeval in en om een centrum van de stichting dient zo spoedig mogelijk na het ongeval nauwkeurig beschreven te worden op het registratieformulier. Protocol: Het handelen bij een ongeval Stap 0: De groepsleiding beoordeelt de situatie en verdeelt onderling taken: kunnen er nog meer ongelukken gebeuren wie neemt de zorg voor het slachtoffer op zich wie zorgt voor de andere kinderen Stap 1: De groepsleidsters, die voor het slachtoffer zorgt beslist of ze de EHBO-collega en hoofdleiding advies vraagt twijfel je, kies er dan voor advies bij de EHBO-collega en hoofdleiding te vragen. Het is beter een keer teveel dan een keer te weinig advies te vragen zijn hoofdleiding en EHBO-collega niet aanwezig of bereikbaar dan vraagt groepsleiding advies bij de regiomanager, medisch begeleider of vaste arts van het kindercentrum. Is er sprake van een levensbedreigende situatie dan beslist bij afwezigheid van hoofdleiding de groepsleiding dat het alarmnummer 112 wordt gebeld, zie ook pagina 9 vervoer per ambulance. Hoofdleiding en/of regiomanager worden zo snel mogelijk op de hoogte gebracht. De ouder van het kind wordt zo spoedig mogelijk bij voorkeur door hoofdleiding geïnformeerd. 1.a. 1.b. Groepsleidster vraagt geen advies: groepsleidster vult het registratieformulier in, informeert het hoofd en brengt de ouder op de hoogte als die het kind komt ophalen. Groepsleidster vraagt advies aan EHBO-collega en hoofdleiding: ga dan verder met stap 2. Stap 2: De erbij geroepen EHBO-collega (of hoofdleiding) geeft eerste hulp en hoofdleiding beslist bij voorkeur na overleg met EHBO-collega of er nader advies of medische hulp wordt gevraagd. Is hoofdleiding niet aanwezig of bereikbaar, dan overlegt EHBO-collega met de regiomanager, medisch begeleider of vaste arts van het kindercentrum. Is er sprake van een levensbedreigende situatie dan beslist de EHBO-collega of hoofdleiding dat het alarmnummer 112 wordt gebeld, zie ook pagina 9 vervoer per ambulance. Hoofdleiding en/of regiomanager worden zo snel mogelijk op de hoogte gebracht. De ouder

5 van het kind wordt zo spoedig mogelijk bij voorkeur door hoofdleiding geïnformeerd. 2.a. Hoofdleiding vraagt geen advies of medische hulp groepsleidster vult het registratieformulier in en hoofdleiding brengt ouder op de hoogte. 2.b. Hoofdleiding vraagt advies of medische hulp: ga dan verder met stap 3. Stap 3: De hoofdleiding vraagt advies aan een huisarts of tandarts of beslist naar een huisarts, tandarts of eerste hulp van een ziekenhuis te gaan. 3.a. Hoofdleiding beslist na overleg met huisarts of tandarts en met de ouder dat verdere medische hulp niet nodig is: groepsleidster vult het registratieformulier in 3.b. Hoofdleiding beslist dat medische hulp wordt gevraagd en het kind naar een huisarts of tandarts gaat ga dan verder met stap 4. 3.c. Hoofdleiding beslist dat medische hulp gevraagd wordt en het kind naar een ziekenhuis gaat ga dan verder met stap 5. Stap 4: Met het kind naar een huisarts of tandarts. Hoofdleiding overlegt met de (dichtstbijzijnde) ouder of deze met het kind naar de arts of tandarts kan gaan. Is de ouder niet in de gelegenheid met het kind mee te gaan dan zal de groepsleidster met het kind meegaan naar de dichtstbijzijnde arts of tandarts. Dit kan de huisarts of tandarts van het kind zijn of de vaste arts of tandarts van het centrum. Er wordt altijd opgebeld om te vragen of de arts of tandarts aanwezig is. Moet er vervoer geregeld worden dan is er keuze tussen 'eigen' vervoer of vervoer per taxi. Wordt er voor eigen vervoer gekozen dan mag een medewerker van het kindercentrum of een ouder nooit alleen met een kind in de auto wegrijden. De bestuurder van de auto moet zijn aandacht op het verkeer kunnen richten. Iemand anders moet het kind begeleiden. Is dit niet te regelen dan moet er een taxi gebeld worden voor een ouder of een groepsleidster en het kind. De kosten zijn voor rekening van de Stichting tenzij ouders de kosten vergoed krijgen. Hoofdleiding licht zo spoedig mogelijk regiomanager in. Hoofdleiding en groepsleiding vullen het ongevallenregistratieformulier in. Stap 5: Met het kind naar een ziekenhuis. Hoofdleiding beslist na advies van de EHBO-er of de vaste arts van het centrum en zo mogelijk in overleg met de ouder of het kind naar het ziekenhuis toegaat met eigen vervoer, per taxi of per ambulance. De toestand van het kind moet eigen vervoer of vervoer per taxi toelaten d.w.z. Er mag geen sprake zijn van een in principe levensbedreigende situatie of een situatie, waarbij het gaan met eigen vervoer of taxi het letsel kan vergroten. Bedenk hierbij ook dat tijdens het vervoer per eigen auto of taxi geen deskundige hulp

6 geboden kan worden. Ook niet als je in het verkeer vast komt te zitten. Hoofdleiding overlegt met de (dichtstbijzijnde) ouder of deze met het kind mee naar het ziekenhuis kan gaan en naar welk ziekenhuis. Is de ouder daartoe niet in de gelegenheid dan zal de groepsleidster met het kind meegaan en zal de ouder zo snel mogelijk naar het genoemde ziekenhuis komen. Wordt er met eigen vervoer gereden dan mag een medewerker van het kindercentrum of een ouder nooit alleen met een kind in de auto wegrijden. De bestuurder van de auto moet zijn aandacht op het verkeer kunnen richten. Iemand anders moet het kind begeleiden. Kan dit niet dan moet een taxi gebeld worden. De taxikosten zijn voor rekening van... Als vervoer per ambulance noodzakelijk lijkt dan regelt de eventueel aanwezige arts van het kindercentrum vervoer of moet het alarmnummer 112 gebeld. In dat laatste geval worden de volgende punten door gegeven: 1. er is hulp nodig van een ambulance 2. het adres van het kindercentrum is ; straatnaam, huisnummer en plaats 3. het aantal slachtoffers, het vermoede letsel en hoe ze er aan toe lijken te zijn. Het ambulancepersoneel bepaalt afhankelijk van de situatie naar welk ziekenhuis het kind wordt gebracht. Hoofdleiding geeft de ouder door naar welk ziekenhuis het kind toe gaat. Hoofdleiding licht zo spoedig mogelijk regiomanager in. Groepsleiding vult het ongevallen-registratieformulier in. 4. Het registreren van(bijna-)ongevallen in en om het kindercentrum Het is voor alle betrokkenen, kinderen, ouders en leiding van het kindercentrum van groot belang schriftelijk nauwkeurig vast te leggen wat er is gebeurd tijdens en na een ongeval. Het registreren van (bijna-)ongevallen is belangrijk omdat kinderen langdurige gevolgen kunnen hebben van het opgelopen letsel ouders nauwkeurig geïnformeerd moeten kunnen worden over de toedracht van het ongeluk hoe het met het kind is gegaan tijdens en na het ongeval het advies dat wel of niet aan derden gevraagd is en op welk moment het advies is gevraagd hoofd- en groepsleiding moeten bekijken of zo'n ongeval in de toekomst te voorkomen zou zijn en/of er in het centrum gevaarlijke situaties zijn ontstaan hoofdleiding en regiomanager zullen bekijken indien gewenst in overleg met medisch begeleider, of aanvullende maatregelen genomen worden de regiomanager kan besluiten advies te vragen aan een onafhankelijke instantie, zoals de Inspectie Gezondheidsbescherming (voorheen Keuringsdienst van Waren) of Stichting Consument en Veiligheid. Ieder (bijna-)ongeval in en om een centrum van de stichting wordt door hoofd- en groepsleiding op een apart formulier beschreven. De formulieren worden door het hoofd op het centrum bewaard. De regiomanager krijgt tijden de maandelijkse bezoeken aan de centra inzage in deze formulieren en indien wenselijk een kopie. De regiomanager zal met de hoofdleiding afspraken maken over eventuele te nemen maatregelen. Hoofdleiding zal regelmatig bij teamleden aandacht vragen voor de registratieformulieren van ieder

7 (bijna-)ongelukje. Het ongevallenregistratieformulier van onze stichting is afgeleid van het voorbeeld uit het 'Speeltoestel-Logboek' van de Stichting Consument en Veiligheid dat aan de hoofden is meegestuurd bij de notitie: procedure speeltoestellen Registratieformulier (bijna-)ongevallen St. seva sang 1. Datum 2. Naam kindercentrum groep 3. Gemeld door 4. Gemeld aan Datum 5. Beschrijving van het ongeval : hoe is het gebeurd was er een aanleiding bijzondere omstandigheden 6. Vermoedelijke oorzaak ongeval

8 7. Leeftijd(en) kind(eren) 8. Geslacht kind(eren) 9. Letsel: ja of nee Zo ja, van welke aard? 10. Schade aard en grootte 11. Genomen maatregelen Datum Bijlage 1 Jaarlijks worden kinderen van nul tot twaalf jaar behandeld in een ziekenhuis, die in de privésfeer zijn gebeurd. Jaarlijks worden kinderen van 0-12 jaar in een ziekenhuis behandeld aan letsels, die ze hebben opgelopen op scholen of in de kinderopvang. Op de speelplaatsen van kindercentra en scholen gebeurt 5000 maal per keer een ongeluk. In het gebouw van het kindercentrum krijgen jaarlijks 2600 kinderen een ongeval, waarvoor zij in het ziekenhuis behandeld moeten worden. De oorzaken zijn 50 % val gelijk niveau: uitglijden, struikelen 20 % val van hoogte: klimrek, muurtje, tafel, hoogslaper, commode 10 % beknelling: vingers tussen deur, raam, hek 7 % bewegend object: bal tegen gezicht 7 % aanraking met een andere persoon: slaan of schoppen tijdens ruzie. Top vijf van oorzaken van ongevallen op school en in het kindercentrum 1. kinderen vallen of rennen door een raam of glazen deur 2. kapstokken 3. gymnastiekles 4. trappen en vloeren 5. ondeugdelijke of niet goed onderhouden speeltoestellen Achtergrondinformatie kinderveiligheid Brochure Kinderveiligheid,

9 groot worden zonder ongelukken Uitg. St. Consument en Veiligheid Brochure Veiligheid en hygiëne in het kindercentrum Uitg. St. Consument en Veiligheid Handboek Veiligheid van Speelgelegenheden St. Consument en Veiligheid Uitg. VUGA 2e herziene druk 'Duizenden ongevallen per jaar' Achtergrondinformatie ongevallen ''Duizenden ongevallen per jaar'' Artikel Kinderopvang 2 februari 1997

ONGEVALLENREGISTRATIEFORMULIER. PERSOONSGEGEVENS Naam Kind: Geslacht: M / V*

ONGEVALLENREGISTRATIEFORMULIER. PERSOONSGEGEVENS Naam Kind: Geslacht: M / V* ONGEVALLENREGISTRATIEFORMULIER Als geregistreerd gastouderbureau is BSO Nederland wettelijk verplicht om alle bijna ongevallen en ongevallen te registreren. Een bijna ongevallenregistratie is noodzakelijk

Nadere informatie

dienstverlening/ protocollen Specifiek bijbehorende instrumenten opgeslagen in: n.v.t. Eerstvolgende evaluatiedatum mei 2013

dienstverlening/ protocollen Specifiek bijbehorende instrumenten opgeslagen in: n.v.t. Eerstvolgende evaluatiedatum mei 2013 Statusoverzicht. Consultatie unitmanagers/ locatiemanagers mei 2011 evaluatie Consultatie cliëntenraad sept. 2001 OR Instemming Advies Vastgesteld door Bestuursgroep sept. 2001 Borging. Proceseigenaar

Nadere informatie

Ongevallenregistratieformulier. Gastouderbureau. MijnGastouderopvang

Ongevallenregistratieformulier. Gastouderbureau. MijnGastouderopvang Ongevallenregistratieformulier Gastouderbureau MijnGastouderopvang Versie 06-09-2016 1 KvK 34303611 Rabobank 149148119 Inleiding Als geregistreerd gastouderbureau is MijnGastouderopvang wettelijk verplicht

Nadere informatie

(bijna) Ongevallenregistratieformulier

(bijna) Ongevallenregistratieformulier (bijna) Ongevallenregistratieformulier Toelichting bij het ongevallenregistratieformulier Als erkend en geregistreerd gastouderbureau is Gastouderbureau Vip wettelijk verplicht om alle bijna ongevallen

Nadere informatie

PROTOCOL HANDELEN BIJ (BIJNA) ONGEVALLEN EN INCIDENTEN KDV + BSO 1

PROTOCOL HANDELEN BIJ (BIJNA) ONGEVALLEN EN INCIDENTEN KDV + BSO 1 PROTOCOL HANDELEN BIJ (BIJNA) ONGEVALLEN EN INCIDENTEN KDV + BSO 1 Opgesteld door: Ilse van Dijk-Gianotten 1 Versie: 2017-09 Inhoud 1. Inleiding 2 2. Visie op veiligheid 3 3. handelen bij lichte en/of

Nadere informatie

Protocol Ziekte en Ongevallen

Protocol Ziekte en Ongevallen Protocol Ziekte en Ongevallen Dit protocol geeft richtlijnen aan hoe een leerkracht of ondersteunend personeel dient te handelen in het geval van ziekte of een ongeval bij een leerling. Doel protocol:

Nadere informatie

Protocol Ziekte en Ongevallen

Protocol Ziekte en Ongevallen Protocol Ziekte en Ongevallen Dit protocol geeft richtlijnen aan hoe een leerkracht of ondersteunend personeel dient te handelen in het geval van ziekte of een ongeval bij een leerling. Doel protocol :

Nadere informatie

Protocol: Ongevallen Registratie

Protocol: Ongevallen Registratie Protocol: Ongevallen Registratie Deurne, april 2015 Inhoud 1. Inleiding... 3 1. Wat wordt verstaan onder ongevallen... 3 2. Registratie van ongevallen... 4 3.1. Wanneer invullen... 4 3.2. Hoe invullen...

Nadere informatie

Calamiteitenprotocol Pagina 1

Calamiteitenprotocol Pagina 1 Calamiteitenprotocol Wensbus/Wensauto Dit protocol is opgesteld ten behoeve van alle vrijwilligers die een wensbus of wensauto rijden en geeft aan hoe te handelen bij calamiteiten. A. Waarom doen we dit

Nadere informatie

Formulier (bijna) ongevallenregistratie

Formulier (bijna) ongevallenregistratie Formulier (bijna) ongevallenregistratie Inleiding Als geregistreerd kinderopvang Kei Kidz wettelijk verplicht om alle bijna ongevallen (incidenten) en ongevallen te registreren. Een bijna ongevallenregistratie

Nadere informatie

Calamiteiten zijn onverwachte en veelal heftige gebeurtenissen die zeer ingrijpend zijn voor het gebeuren op de peuterspeelzalen.

Calamiteiten zijn onverwachte en veelal heftige gebeurtenissen die zeer ingrijpend zijn voor het gebeuren op de peuterspeelzalen. Blad 1 van 5 Doel: Het op doeltreffende wijze handelen bij calamiteiten 1. Inleiding Calamiteiten zijn onverwachte en veelal heftige gebeurtenissen die zeer ingrijpend zijn voor het gebeuren op de peuterspeelzalen.

Nadere informatie

PROTOCOL CALAMITEITEN EN ONVERWACHTE SITUATIES

PROTOCOL CALAMITEITEN EN ONVERWACHTE SITUATIES PROTOCOL CALAMITEITEN EN ONVERWACHTE SITUATIES Naam Trefwoorden Gastouderbureau Identificatie protocol Protocol calamiteiten en onverwachte situaties Formulier registratie ongevallen All Kidz Nederland

Nadere informatie

1. Het registreren van ongevallen

1. Het registreren van ongevallen Inleiding Kinderen zijn nieuwsgierig en willen de wereld om hen heen ontdekken. Op jonge leeftijd zijn de kinderen zich nog niet bewust van eventuele gevaarlijke situaties. Pedagogische medewerkers kunnen

Nadere informatie

Formulieren en verklaringen

Formulieren en verklaringen Formulieren en verklaringen Verklaring medicijnverstrekking Verklaring vervoer Achterwachtformulier Bijna ongevallenregistratieformulier Verklaring buikslapen Toestemmingsformulier sieraden Verklaring

Nadere informatie

Protocollen KDV Het (B)engeltje. 3 april 2013

Protocollen KDV Het (B)engeltje. 3 april 2013 Protocol ziekte en ongevallen ALGEMEEN ALARMNUMMER 112 HUISARTS 0495 56 14 54 BIJ SPOED HUISARTS 0495 56 30 35 ZIEKENHUIS 0495 57 21 00 Handelswijze bij zieke kinderen Uitgangspunt m.b.t. de handelswijze

Nadere informatie

P70 Omgaan met agressie

P70 Omgaan met agressie P70 Omgaan met agressie Eerstverantwoordelijke Tim olde Hartman, HA Datum vaststelling 2013 Datum herziening 2016 Inleiding In huisartspraktijk Oosterhout komen dreigende, beledigende of agressieve patiënten

Nadere informatie

Bijlage Veiligheidsbeleid o.b.s. De Drift

Bijlage Veiligheidsbeleid o.b.s. De Drift Bijlage Veiligheidsbeleid o.b.s. De Drift Omschrijving Afspraken ten aanzien van veiligheid lichamelijke opvoeding en inrichting in en rond school, met als doel de veiligheid optimaliseren en adequate

Nadere informatie

Protocol ziekte en ongevallen

Protocol ziekte en ongevallen Protocol ziekte en ongevallen Algemeen Alarmnummer : 112 Huisarts : 075-616 98 73 (Dokter Van Loenen) Bij spoed huisarts : 075-616 98 73 (toets 1) Huisartsenpost: 075-653 30 00 Afd spoedeisende hulp Ziekenhuis

Nadere informatie

school honoreert de ziekmelding school honoreert de ziekmelding niet school verstrekt geen medicatie*

school honoreert de ziekmelding school honoreert de ziekmelding niet school verstrekt geen medicatie* protocol medisch handelen en medicijnverstrekking leerling mag van ouders zelfstandig naar huis leerling gaat naar huis en er wordt naar school gebeld als hij veilig thuis is leerling wordt ziek op school

Nadere informatie

(bijna) ONGEVALLENREGISTRATIEFORMULIER

(bijna) ONGEVALLENREGISTRATIEFORMULIER (bijna) NGEVALLENREGISTRATIEFRMULIER Inleiding Als geregistreerd gastouderbureau is Alles Kidz wettelijk verplicht om alle bijna ongevallen (incidenten) en ongevallen te registreren. Een bijna ongevallenregistratie

Nadere informatie

Programmaboekje. Ivon Langeweg +31(0)613046057 Nassaulaan 11 E 2011 PB Haarlem. KvK: 604367200 BTW: NL198689688B01 Iban: NL 80 TRIO 0786682760

Programmaboekje. Ivon Langeweg +31(0)613046057 Nassaulaan 11 E 2011 PB Haarlem. KvK: 604367200 BTW: NL198689688B01 Iban: NL 80 TRIO 0786682760 Programmaboekje Ivon Langeweg +31(0)613046057 Nassaulaan 11 E 2011 PB Haarlem KvK: 604367200 BTW: NL198689688B01 Iban: NL 80 TRIO 0786682760 Programmaboekje Inleiding Wat gaat er aan vooraf? Hoe gaat het

Nadere informatie

Zieke kinderen en de kinderopvang

Zieke kinderen en de kinderopvang Zieke kinderen en de kinderopvang Oktober 2012 Inleiding Het kan voorkomen dat uw kind ziek is en daardoor niet naar de opvang kan komen. Ook kan het gebeuren dat uw kind ziek word op de opvang. Om duidelijkheid

Nadere informatie

I. Thimister versie: februari 2016 Pagina 1 van 6

I. Thimister versie: februari 2016 Pagina 1 van 6 Excursie Bonnefanten College Leerjaar: Klas(sen): Locatiedirecteur: T. Wijnants Reisorganisatie: Excursie naar: Datum van excursie: Begeleiding van het Bonnefanten College: Telefonisch bereikbaar tijdens

Nadere informatie

Ernstige arbeidsongevallen

Ernstige arbeidsongevallen Ernstige arbeidsongevallen Meld ze bij de Arbeidsinspectie Ernstige arbeidsongevallen Na een ernstig arbeidsongeval heerst meestal grote verslagenheid in een bedrijf. Op zo n moment wordt men zich er weer

Nadere informatie

Meldingsplichtige arbeidsongevallen. Meld ze direct bij de Inspectie SZW

Meldingsplichtige arbeidsongevallen. Meld ze direct bij de Inspectie SZW Meldingsplichtige arbeidsongevallen Meld ze direct bij de Inspectie SZW De Inspectie SZW werkt aan eerlijk, gezond en veilig werk en bestaanszekerheid voor iedereen 2 Meldingsplichtige arbeidsongevallen

Nadere informatie

Melding incidenten op school protocol + formulier

Melding incidenten op school protocol + formulier Wettelijke basis: Artikel 3 Arbowet. Relatie met overige documenten: - Schoolregels; - Gedragregels; - Arbo-beleidsplan; - Pestprotocol; - Klachtenprocedure. Begripsomschrijving Volgens Van Dale is een

Nadere informatie

Medisch protocol. o.b.s. de Wezeboom Oosteinde (Ruinerwold) Medisch Protocol o.b.s. de Wezeboom te Oosteinde versie;

Medisch protocol. o.b.s. de Wezeboom Oosteinde (Ruinerwold) Medisch Protocol o.b.s. de Wezeboom te Oosteinde versie; Medisch protocol o.b.s. de Wezeboom Oosteinde (Ruinerwold) Medisch Protocol o.b.s. de Wezeboom te Oosteinde versie; 10-10-2017 1 Inhoud: Inleiding Blz. 3 Medische noodzaak op school Blz. 4 Medische handelingen

Nadere informatie

Huisregels en Nuttige Informatie Kinderopvang Alles Kids

Huisregels en Nuttige Informatie Kinderopvang Alles Kids Huisregels en Nuttige Informatie Kinderopvang Alles Kids Adresgegevens en telefoonnummers: Kinderdagverblijf en BSO Alles Kids Buitenom 1 8313 AG Rutten Tel: 0527-263100 BSO de Speelakker Gevestigd in

Nadere informatie

Protocol uitstapjes KDV en BSO.

Protocol uitstapjes KDV en BSO. Protocol uitstapjes KDV en BSO. Doel: Er voor zorgen dat kleine en grote uitstapjes volgens de gezamenlijke regels met betrekking tot de veiligheid van de kinderen plaatsvinden. Waarom? Uitstapjes zijn

Nadere informatie

dienstverlening/ protocollen Specifiek bijbehorende instrumenten opgeslagen in: niet van toepassing Eerstvolgende evaluatiedatum mei 2013

dienstverlening/ protocollen Specifiek bijbehorende instrumenten opgeslagen in: niet van toepassing Eerstvolgende evaluatiedatum mei 2013 Statusoverzicht. Consultatie unitmanagers/ locatiemanagers mei 2011 evaluatie Consultatie cliëntenraad sept. 2001 OR Instemming Advies N.v.t. n.v.t. Vastgesteld door Bestuursgroep sept. 2001 Borging. Proceseigenaar

Nadere informatie

Protocol voor melding (dreigen met) agressie en/of geweld (verbaal en fysiek) of seksuele intimidatie

Protocol voor melding (dreigen met) agressie en/of geweld (verbaal en fysiek) of seksuele intimidatie Molenstraat 25 8331 HP Steenwijk Tel/fax 0521-512820 directie@clemensschool.nl Protocol voor melding (dreigen met) agressie en/of geweld (verbaal en fysiek) of seksuele intimidatie Sint Clemensschool School

Nadere informatie

Openbaar jaarverslag Ongevallen van kinderen 2013

Openbaar jaarverslag Ongevallen van kinderen 2013 Openbaar jaarverslag Ongevallen van kinderen 2013 Sinne kinderopvang Maart 2014 Inhoudsopgave Voorwoord.. blz. 2 Registratie van ongevallen. blz. 2 Conclusie... blz. 2 Bevindingen.... blz. 3 Ongevallen

Nadere informatie

OPDRACHT 1 Wat weet jij al van het Rode Kruis? Wat doet het Rode Kruis? Het Rode Kruis

OPDRACHT 1 Wat weet jij al van het Rode Kruis? Wat doet het Rode Kruis? Het Rode Kruis Werkblad Het Rode Kruis Het Rode Kruis helpt mensen die in nood zijn. Dat doet het Rode Kruis over de hele wereld. Zo helpen wij mensen die het slachtoffer zijn geworden van bijvoorbeeld een aardbeving

Nadere informatie

Inhoud Algemeen... 3 1. Richtlijn bij uitstapjes... 3 1.1 Beleid... 3 1.2 Toestemming... 3 1.3 Verzekering... 3 1.4 Richtlijnen...

Inhoud Algemeen... 3 1. Richtlijn bij uitstapjes... 3 1.1 Beleid... 3 1.2 Toestemming... 3 1.3 Verzekering... 3 1.4 Richtlijnen... Veiligheid Inhoudsopgave Inhoud Algemeen... 3 1. Richtlijn bij uitstapjes... 3 1.1 Beleid... 3 1.2 Toestemming... 3 1.3 Verzekering... 3 1.4 Richtlijnen... 3 Algemeen... 3 Peutergroep... 4 1.5 Tot slot...

Nadere informatie

Met 3 afspraken. meer duidelijkheid over agressie. Veilig werken. Altijd melden, Altijd bespreken, Altijd handelen

Met 3 afspraken. meer duidelijkheid over agressie. Veilig werken. Altijd melden, Altijd bespreken, Altijd handelen Veilig werken Met 3 afspraken meer duidelijkheid over agressie Altijd melden, Altijd bespreken, Altijd handelen Agressie hoort er nou eenmaal bij EENS ONEENS Agressie tegen medewerkers komt nog te vaak

Nadere informatie

Protocol meldcode. Huiselijk geweld en kindermishandeling. OBS Prins Claus

Protocol meldcode. Huiselijk geweld en kindermishandeling. OBS Prins Claus Protocol meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling OBS Prins Claus Linschoten januari 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Leerkrachten... 3 Intern begeleider/directrice... 3 Verwijsindex...

Nadere informatie

Gedragsprotocol: Omgaan met (ernstig) zieke leerlingen / ongevallen op school

Gedragsprotocol: Omgaan met (ernstig) zieke leerlingen / ongevallen op school Gedragsprotocol: Omgaan met (ernstig) zieke leerlingen / ongevallen op school Inleiding Iedere school krijgt te maken met leerlingen die tijdelijk niet naar school kunnen komen omdat ze ziek zijn. De aard

Nadere informatie

1. Hoe ter handelen bij een plotselinge lichamelijke calamiteit bij een leerling, een leerkracht, een ouder

1. Hoe ter handelen bij een plotselinge lichamelijke calamiteit bij een leerling, een leerkracht, een ouder Calamiteitenplan 1. Hoe ter handelen bij een plotselinge lichamelijke calamiteit bij een leerling, een leerkracht, een ouder Indien er een ernstig lichamelijk voorval is in de school of op het plein: wordt

Nadere informatie

Mozarthof school voor ZML

Mozarthof school voor ZML Protocol Geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen Mozartlaan 29/31 1217 CM Hilversum 035-6241932 1/5 Inhoudsopgave Inleiding blz. 3 Hoofdstuk 1 Het kind wordt ziek op school of er is sprake van

Nadere informatie

Handboek Beheer van Scoutingkampeerterreinen. Infoblad 8.1 CALAMITEITENPLAN. Op dit infoblad vind je informatie over de volgende onderwerpen:

Handboek Beheer van Scoutingkampeerterreinen. Infoblad 8.1 CALAMITEITENPLAN. Op dit infoblad vind je informatie over de volgende onderwerpen: Infoblad 8.1 CALAMITEITENPLAN Op dit infoblad vind je informatie over de volgende onderwerpen: - Algemene richtlijnen - Onderdelen - Procedures - Relatie met derden - Opvangteam - Pers - Blanco calamiteitenplan

Nadere informatie

Verslag inzake registratie en evaluatie (bijna) ongevallen over het jaar 2013 Stichting Kinderopvang Roermond

Verslag inzake registratie en evaluatie (bijna) ongevallen over het jaar 2013 Stichting Kinderopvang Roermond Verslag inzake registratie en evaluatie (bijna) ongevallen over het jaar Stichting Kinderopvang Roermond (Periode januari t/m december ) KINDEROPVANG ROERMOND mei 2014 Opgesteld door: L.E. Thomassen, staf-beleidsmedewerker

Nadere informatie

Protocol ziekte en ongevallen

Protocol ziekte en ongevallen Protocol ziekte en ongevallen Protocollen Kinderdagverblijf Duimelot te Zenderen Algemeen Alarmnummer : 112 Huisarts : 074-2661462 Bij spoed huisarts : 074-2667374 Noodtelefoonnummer : 074-2665908 Ziekenhuis

Nadere informatie

1 Logboek speeltoestel LOGBOEK SPEELTOESTEL

1 Logboek speeltoestel LOGBOEK SPEELTOESTEL 1 Logboek speeltoestel LOGBOEK SPEELTOESTEL 3Logboek speeltoestel Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding 5 2 Eigenaar en beheerder 7 3 Identificatie speeltoestel 9 4 Fabrikant, importeur en installateur 11

Nadere informatie

Inspectierapport KDV Villa Kakabont (KDV) Proostdijstraat AT MIJDRECHT Registratienummer

Inspectierapport KDV Villa Kakabont (KDV) Proostdijstraat AT MIJDRECHT Registratienummer Inspectierapport KDV Villa Kakabont (KDV) Proostdijstraat 35 3641AT MIJDRECHT Registratienummer 235186405 Toezichthouder: GGD regio Utrecht In opdracht van gemeente: De Ronde Venen Datum inspectie: 06-09-2016

Nadere informatie

Pestprotocol Gaspard de Coligny

Pestprotocol Gaspard de Coligny Pestprotocol Gaspard de Coligny Waarom een pestprotocol? Algemeen Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Pesten komt vooral voor bij kinderen in de leeftijd van 10 t/m 14 jaar, maar ook

Nadere informatie

Algemene Beleid. Veiligheid

Algemene Beleid. Veiligheid Algemene Beleid Veiligheid Kindercentrum Het Pareltje KDV-BSO Versie 4.10 1 Inhoud Algemene Beleid...1 Veiligheid...1 Kindercentrum Het Pareltje...1 KDV-BSO...1 Inleiding...3 1.Veiligheidsprotocol...4

Nadere informatie

Bijlage 3. Protocol bij ernstige incidenten

Bijlage 3. Protocol bij ernstige incidenten Bijlage 3 Protocol bij ernstige incidenten Vooral naar aanleiding van geweldincidenten die in ons land plaatsvonden tussen leerlingen, tussen een leerling en een personeelslid en tussen een ouder en een

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL JANUARI 2019

GEDRAGSPROTOCOL JANUARI 2019 GEDRAGSPROTOCOL JANUARI 2019 INHOUDSPOPGAVE 1. Inleiding Blz. 3 2. Schoolregels Blz. 3 3. Methode sociaal-emotionele ontwikkeling Blz. 4 4. Extra ondersteuning sociaal-emotionele ontwikkeling Blz. 4 5.

Nadere informatie

Protocol Veiligheid. PSZ De Buutplaats mei 2011

Protocol Veiligheid. PSZ De Buutplaats mei 2011 1 2 Inhoud Blz. Vooraf 3 1. Risico-inventarisatie 1.1 Inventarisatie van de peuterspeelzaal 4 1.2 Huisregels 5 1.3 Veiligheidsverslag 5 2. Protocol Stagiaires 5 3. Protocol bij calamiteiten / Vluchtplan

Nadere informatie

Regeling medicijnverstrekking en medisch handelen

Regeling medicijnverstrekking en medisch handelen PCPOW Regeling medicijnverstrekking en medisch handelen 151029 (Website) 1 PCPOW Regeling medicijnverstrekking en medisch handelen 1. Inleiding 1. Medewerkers worden regelmatig geconfronteerd met leerlingen

Nadere informatie

Beleid veiligheid en gezondheid. Inhoud

Beleid veiligheid en gezondheid. Inhoud Beleid veiligheid en gezondheid Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Missie, visie en doel... 2 3. Grote risico s... 2 4. Kleine risico s... 3 4. Risico- inventarisatie en beleidscyclus... 4 5. Grensoverschrijdend

Nadere informatie

Verslag inzake registratie en evaluatie (bijna) ongevallen over het jaar 2013 Stichting Kinderopvang Echt-Susteren en Maasgouw

Verslag inzake registratie en evaluatie (bijna) ongevallen over het jaar 2013 Stichting Kinderopvang Echt-Susteren en Maasgouw Verslag inzake registratie en evaluatie (bijna) ongevallen over het jaar Stichting Kinderopvang Echt-Susteren en Maasgouw (Periode juli t/m december ) KINDEROPVANG ECHT-SUSTEREN EN MAASGOUW mei 2014 Opgesteld

Nadere informatie

Meldingsplichtige arbeidsongevallen. Meld ze direct bij de Inspectie SZW

Meldingsplichtige arbeidsongevallen. Meld ze direct bij de Inspectie SZW Meldingsplichtige arbeidsongevallen Meld ze direct bij de Inspectie SZW De Inspectie SZW werkt samen aan eerlijk, gezond en veilig werk en bestaanszekerheid voor iedereen 2 Meldingsplichtige arbeidsongevallen

Nadere informatie

Handboek. Eva Kalmeijer +31(0)624682091. Groen van Prinstererstraat 85 A 3038 RE Rotterdam. eva@lanounou.nl www.lanounou.nl

Handboek. Eva Kalmeijer +31(0)624682091. Groen van Prinstererstraat 85 A 3038 RE Rotterdam. eva@lanounou.nl www.lanounou.nl Handboek Eva Kalmeijer +31(0)624682091 Groen van Prinstererstraat 85 A 3038 RE Rotterdam eva@lanounou.nl www.lanounou.nl KvK: 24450932 BTW: NL173873340B01 Rabobank: 11 69 36 223 Algemene Voorwaarden gedeponeerd

Nadere informatie

Protocol vermist kind/ Brengen en halen kind kinderdagverblijf en BSO

Protocol vermist kind/ Brengen en halen kind kinderdagverblijf en BSO Protocol vermist kind/ Brengen en halen kind kinderdagverblijf en BSO Inleiding In dit protocol staan de richtlijnen voor de handelswijze die medewerkers van BieNeeke Kinderopvang en BSO moeten volgen

Nadere informatie

Molenstraat 25 8331 HP Steenwijk Tel/fax 0521-512820 directie@clemensschool.nl. Protocol voor opvang bij ernstige incidenten. Sint Clemensschool

Molenstraat 25 8331 HP Steenwijk Tel/fax 0521-512820 directie@clemensschool.nl. Protocol voor opvang bij ernstige incidenten. Sint Clemensschool Molenstraat 25 8331 HP Steenwijk Tel/fax 0521-512820 directie@clemensschool.nl Protocol voor opvang bij ernstige incidenten Sint Clemensschool School Sint Clemensschool Bevoegd gezag Stichting Catent Bestuursnummer

Nadere informatie

Unispect - Toolbox 8 - Ongevallen

Unispect - Toolbox 8 - Ongevallen Unispect - Toolbox 8 - Ongevallen Uit onderzoek (CBS) is gebleken dat in het jaar 2000 een kleine 150.000 personen ten minste één arbeidsongeval met letsel is overkomen. Een deel van deze groep overkomt

Nadere informatie

Handleiding voor het gebruik van medische wacht- en hulpdiensten

Handleiding voor het gebruik van medische wacht- en hulpdiensten Handleiding voor het gebruik van medische wacht- en hulpdiensten Medische wacht- en hulpdiensten zijn er steeds voor mensen die medische zorgen nodig hebben. De realiteit leert echter dat men vaak niet

Nadere informatie

BEDRIJFSNOODPLAN. Amstelveen

BEDRIJFSNOODPLAN. Amstelveen BEDRIJFSNOODPLAN Amstelveen 1. Inleiding Algemeen De Arbo-wet verplicht ieder bedrijf of instelling om passende bedrijfshulpverlening (BHV) te organiseren teneinde de gevolgen voor werknemers bij ongevallen

Nadere informatie

Meldingsplichtige arbeidsongevallen. Meld ze bij de Arbeidsinspectie

Meldingsplichtige arbeidsongevallen. Meld ze bij de Arbeidsinspectie Meldingsplichtige arbeidsongevallen Meld ze bij de Arbeidsinspectie Meldingsplichtige arbeidsongevallen Na een (ernstig) arbeidsongeval heerst meestal grote verslagenheid in een bedrijf. Op zo n moment

Nadere informatie

SCHADEAANGIFTEFORMULIER

SCHADEAANGIFTEFORMULIER TANDONGEVALLENVERZEKERING SCHADEAANGIFTEFORMULIER Correspondentieadres: Independer. Postbus 1632, 1200 BP Hilversum. Email: tandongevallen@independer.nl Tel: 035 626 5544 Belangrijk: - Vul alle van toepassing

Nadere informatie

Protocol ziekte, medicijngebruik en ongevallen Peuteropvang d Evelaer

Protocol ziekte, medicijngebruik en ongevallen Peuteropvang d Evelaer Protocol ziekte, medicijngebruik en ongevallen Peuteropvang d Evelaer Laatst bijgewerkt 13 december 2017 1 Inhoud Inleiding... 3 Richtlijnen voor de ouder(s)/verzorger(s) bij zieke kinderen.... 4 Ziek

Nadere informatie

Ziekteprotocol kinderopvang. Juni Protocol ter ondersteuning van handelswijze bij ziektegevallen in de kinderopvang

Ziekteprotocol kinderopvang. Juni Protocol ter ondersteuning van handelswijze bij ziektegevallen in de kinderopvang Ziekteprotocol kinderopvang Juni 2015 Protocol ter ondersteuning van handelswijze bij ziektegevallen in de kinderopvang ZIEKTEPROTOCOL KINDEROPVANG Algemeen Het ziekteprotocol is opgesteld conform de Wet

Nadere informatie

Document: protocol excursies Status: definitief Datum: april 2017

Document: protocol excursies Status: definitief Datum: april 2017 Document: protocol excursies Status: definitief Datum: april 2017 Inleiding Excursies vormen een vast onderdeel van het onderwijsleerprogramma. Voor kinderen wordt hiermee een relatie gelegd naar de wereld

Nadere informatie

Het bericht van overlijden komt op school binnen op:. Via:...

Het bericht van overlijden komt op school binnen op:. Via:... Protocol verdriet en rouw op de basisschool. Het bericht komt binnen. Het bericht van overlijden komt op school binnen op:. Via:... De ontvanger zorgt voor: De opvang voor degene die het meldt. De overdracht

Nadere informatie

Protocol Medicijn verstrekking en Medische handelingen

Protocol Medicijn verstrekking en Medische handelingen Protocol Medicijn verstrekking en Medische handelingen Inleiding... 2 1. Het kind wordt ziek op school... 2 2. Het verstrekken van medicijnen op verzoek... 2 3. Medische handelingen... 2 4. Richtlijnen

Nadere informatie

Ziekteprotocol kinderopvang. september Protocol ter ondersteuning van handelswijze bij ziektegevallen in de kinderopvang

Ziekteprotocol kinderopvang. september Protocol ter ondersteuning van handelswijze bij ziektegevallen in de kinderopvang Ziekteprotocol kinderopvang september 2018 Protocol ter ondersteuning van handelswijze bij ziektegevallen in de kinderopvang ZIEKTEPROTOCOL KINDEROPVANG Algemeen Het ziekteprotocol is opgesteld conform

Nadere informatie

Delier. Informatie voor familie en betrokkenen

Delier. Informatie voor familie en betrokkenen Delier Informatie voor familie en betrokkenen Inleiding Op onze verpleegafdeling is een familielid, vriend(in) of kennis van u opgenomen. Tijdens uw bezoek aan de patiënt heeft u waarschijnlijk gemerkt

Nadere informatie

Protocol Medisch Handelen

Protocol Medisch Handelen Protocol Medisch Handelen Protocol medisch handelen: Zieke kinderen: Indien het kind ziek wordt tijdens de opvang of een ongelukje krijgt worden de ouders zo spoedig mogelijk geïnformeerd wanneer de pedagogisch

Nadere informatie

Calamiteitenplan. Willem de Zwijger. Roermond

Calamiteitenplan. Willem de Zwijger. Roermond Calamiteitenplan Willem de Zwijger Roermond Cbs Willem de Zwijger Calamiteitenplan Algemene gegevens: Naam school: Cbs Willem de Zwijger Adres: Minister Beversstraat 7 6042 BL Roermond Telefoon: 0475-315665

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Overblijven op OBS Molenakker... 4. De school... 4. De overblijfkrachten... 4. De gang van zaken rond het overblijven...

Inhoudsopgave. Overblijven op OBS Molenakker... 4. De school... 4. De overblijfkrachten... 4. De gang van zaken rond het overblijven... Inhoudsopgave Overblijven op OBS Molenakker... 4 De school.... 4 De overblijfkrachten.... 4 De gang van zaken rond het overblijven.... 5 Het aanmelden.... 5 Wijziging gegevens.... 5 Het afmelden.... 5

Nadere informatie

Calamiteitenplan. Land in Zicht. Datum: 23 januari Locatie: Domstraat 82, 3829 ND Hooglanderveen

Calamiteitenplan. Land in Zicht. Datum: 23 januari Locatie: Domstraat 82, 3829 ND Hooglanderveen Calamiteitenplan Land in Zicht Datum: 23 januari 2017 Locatie: Domstraat 82, 3829 ND Hooglanderveen Inhoud Belangrijke telefoonnummers... 3 Intern... 3 Hulpdiensten... 3 Adres spoedeisende zorg ziekenhuis...

Nadere informatie

Alarmeren en hulpverleningsregels

Alarmeren en hulpverleningsregels Alarmeren en hulpverleningsregels Basisopleiding BHV Alarmering en Hulpverleningsregels 1. alarmeren BHV 2. hulpverleningsregels Selecteer een paragraaf naar keuze 3. slachtoffer gerust stellen 4. omstanders

Nadere informatie

Letsels bij kinderen 0-4 jaar

Letsels bij kinderen 0-4 jaar Letsels bij kinderen 0-4 jaar Ongevalscijfers Kerncijfers In de periode 2006-2012 leidden ongevallen (privé, verkeer en sport) bij kinderen van 0 tot en met 4 jaar tot gemiddeld naar schatting tot 94.000

Nadere informatie

ONTRUIMINGSPLAN STICHTING DE WILG

ONTRUIMINGSPLAN STICHTING DE WILG Augustus 2014 HKZ rubriek 7: Werkomgeving en materiaal ONTRUIMINGSPLAN STICHTING DE WILG De Wilg HKZ-Handboek 12-8-2014 Pagina 1 van 12 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Hoofdstuk 1: algemene gegevens...

Nadere informatie

Huisregels zieke kinderen

Huisregels zieke kinderen Huisregels zieke kinderen Herziene versie 2, 2017 Pagina 1 Voorwoord Peuterspeelzaal De peuterhoek is niet berekend op de opvang van zieke kinderen. Ziekte is echter een nogal rekbaar begrip. Er ontstaat

Nadere informatie

Spectrum-SPCO Regeling medicijnverstrekking en medisch handelen Communicatie 1. Inleiding 2. De regelgeving 3. Onderscheiden situaties

Spectrum-SPCO Regeling medicijnverstrekking en medisch handelen Communicatie 1. Inleiding 2. De regelgeving 3. Onderscheiden situaties Spectrum-SPCO Regeling medicijnverstrekking en medisch handelen Communicatie CvB 18 december 2012 Ter bespreking in staf (o.a. advies Besturenraad ingewonnen) MO 12 januari 2013 Ter eerste advisering GMR

Nadere informatie

Veiligheidsplan. Versie: apr.2014. Veiligheidsplan Pagina 1 van 6

Veiligheidsplan. Versie: apr.2014. Veiligheidsplan Pagina 1 van 6 Veiligheidsplan Versie: apr.2014 Veiligheidsplan Pagina 1 van 6 Inhoud blz. 2 Inleiding blz. 3 1. Informatie bestuur blz. 3 2. Fysieke veiligheid: inspectie van de accommodatie blz. 3 Stappenplan inspectie

Nadere informatie

Kinderopvang Berend Botje. Huisregels tussenschoolse opvang

Kinderopvang Berend Botje. Huisregels tussenschoolse opvang Kinderopvang Berend Botje Huisregels tussenschoolse opvang Inhoudsopgave 1. Onze visie op opvoeden... 3 2. Administratie... 3 2.1 Wijzigingen... 3 2.2 Ouderbijdragen... 3 3. Beëindiging TSO... 4 4. Sluitingsdagen...

Nadere informatie

Veilig aan het werk. Woorden van deze les. Wat weet je al? Les 3 woordenschat 1F

Veilig aan het werk. Woorden van deze les. Wat weet je al? Les 3 woordenschat 1F Veilig aan het werk Woorden van deze les de werkgever de leidinggevende toezien nietsvermoedend zich realiseren een ongeluk zit in een klein hoekje de werknemer vaststellen het ongeval anoniem Wat weet

Nadere informatie

Protocol medische handelingen op scholen

Protocol medische handelingen op scholen Protocol medische handelingen op scholen OSG Piter Jelles November 2015 Inhoudsopgave Voorwoord.3 1. Soorten medische handelingen op school...4 1.1. Handelingen waarvoor de wet BIG niet geldt 4 1.2. Handelingen

Nadere informatie

Veiligheid Tata Steel Orkest

Veiligheid Tata Steel Orkest Veiligheid Tata Steel Orkest 1 Veiligheid Tata Steel Orkest De veiligheid en gezondheid van iedereen die voor of met het Tata Steel Orkest muziek maakt of daarbij ondersteuning verleent, is onze hoogste

Nadere informatie

Schade? Geen nood. Wij helpen u. ABN AMRO Verzekeringen

Schade? Geen nood. Wij helpen u. ABN AMRO Verzekeringen Schade? Geen nood ABN AMRO Verzekeringen Wij helpen u Niemand zit te wachten op schade. Heeft u toch een schade? Dan wilt u zo goed en zo snel mogelijk geholpen worden. Als klant van ABN AMRO Verzekeringen

Nadere informatie

Klachtenregeling Versie: maart 2017

Klachtenregeling Versie: maart 2017 Klachtenregeling Versie: maart 2017 Klachtenregeling Kindercentrum Madelief Voordat de opvang en begeleiding van de kinderen van start gaat, vindt er een tweede kennismaking (plaatsingsgesprek) op de stamgroep,

Nadere informatie

Protocol voor medicijn verstrekking en medisch handelen

Protocol voor medicijn verstrekking en medisch handelen Protocol voor medicijn verstrekking en medisch handelen Inhoudsopgave: 1. Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen 2. Het kind wordt ziek op school 3. Het verstrekken van medicijnen op verzoek

Nadere informatie

Toolbox-meeting Ongevallen voorkomen

Toolbox-meeting Ongevallen voorkomen Toolbox-meeting Ongevallen voorkomen Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Inleiding Ingewikkelde en tijdrovende veiligheidsprocedures, persoonlijke

Nadere informatie

Buitenschoolse opvang De speelark is onderdeel van kinderopvang Robbedoes. Informatieboekje. Buitenschoolse opvang. De Speelark Heel.

Buitenschoolse opvang De speelark is onderdeel van kinderopvang Robbedoes. Informatieboekje. Buitenschoolse opvang. De Speelark Heel. Buitenschoolse opvang De speelark is onderdeel van kinderopvang Robbedoes Informatieboekje Buitenschoolse opvang De Speelark Heel. Doelgroep: De buitenschoolse opvang is bedoeld voor kinderen in de leeftijd

Nadere informatie

Protocol Algemene Veiligheid

Protocol Algemene Veiligheid Protocol Algemene Veiligheid Inhoudsopgave Inleiding blz. 3 Buitenruimte blz. 4 Entree/Hal blz. 4 Gymlokaal blz. 4 Keuken blz. 4 Lokaal blz. 5 Bijlage Ongevallenregistatieformulier blz. 7 2 Inleiding Ouders

Nadere informatie

WAT TE DOEN BIJ CALAMITEITEN OF NOODSITUATIES?

WAT TE DOEN BIJ CALAMITEITEN OF NOODSITUATIES? 15 oktober 2013 WAT TE DOEN BIJ CALAMITEITEN OF NOODSITUATIES? 1. BRAND 2. BRAND OP EEN COLLEGAWINWERKTUIG 3. EXPLOSIEGEVAAR 4. ONGEVAL / LETSEL 5. DRENKELING 6. VERONTREINGING VAN OPPERVLAKTEWATER 7.

Nadere informatie

Handboek kwaliteit 7.1 Calamiteiten- / ontruimingsplan Datum: 21 juli 2009 Versie: 3 Pagina: 1 van 5. Calamiteiten- / ontruimingsplan

Handboek kwaliteit 7.1 Calamiteiten- / ontruimingsplan Datum: 21 juli 2009 Versie: 3 Pagina: 1 van 5. Calamiteiten- / ontruimingsplan Pagina: 1 van 5 Calamiteiten- / ontruimingsplan Calamiteiten zijn onverwachte en veelal heftige gebeurtenissen die zeer ingrijpend zijn voor de aanwezige kinderen en personeel op een kinderopvanglocatie.

Nadere informatie

KLACHTENREGELING 1 KDV + BSO

KLACHTENREGELING 1 KDV + BSO KLACHTENREGELING 1 KDV + BSO Opgesteld door: Ilse van Dijk-Gianotten 1 Versie: 2016-11 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Interne klachten regeling 4 3. Interne klachtencommissie 4 4. Indienen klacht 4 5. Behandeling

Nadere informatie

Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school CSG Willem de Zwijger Schoonhoven

Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school CSG Willem de Zwijger Schoonhoven Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school CSG Willem de Zwijger Schoonhoven Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school november 2013 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3

Nadere informatie

Calamiteitenplan. Land in Zicht. Datum: 17 september Locatie: Domstraat 82, 3829 ND Hooglanderveen

Calamiteitenplan. Land in Zicht. Datum: 17 september Locatie: Domstraat 82, 3829 ND Hooglanderveen Calamiteitenplan Land in Zicht Datum: 17 september 2018 Locatie: Domstraat 82, 3829 ND Hooglanderveen Inhoud Belangrijke telefoonnummers... 3 Intern... 3 Hulpdiensten... 3 Adres spoedeisende zorg ziekenhuis...

Nadere informatie

Kinderdagverblijf. Duckie. Informatie. brochure

Kinderdagverblijf. Duckie. Informatie. brochure Kinderdagverblijf Duckie Informatie brochure Deze brochure heeft tot doel u als ouder, verzorg(st)er of bedrijf te informeren over het kinderdagverblijf en wat Duckie voor u kan betekenen. De informatie

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de politie, Landelijke Eenheid, voorheen het Korps Landelijke Politiediensten. Datum: 30 december 2013

Rapport. Rapport over een klacht over de politie, Landelijke Eenheid, voorheen het Korps Landelijke Politiediensten. Datum: 30 december 2013 Rapport Rapport over een klacht over de politie, Landelijke Eenheid, voorheen het Korps Landelijke Politiediensten. Datum: 30 december 2013 Rapportnummer: 2013/214 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat

Nadere informatie

Hoe gaat het met je? En hoe gaat het bij jou thuis?

Hoe gaat het met je? En hoe gaat het bij jou thuis? Hoe gaat het met je? En hoe gaat het bij jou thuis? #weer een veilig thuis Samen zorgen we voor een veilig thuis Hallo, ik ben en ik werk bij Veilig Thuis Friesland. Iemand maakt zich zorgen over jou en

Nadere informatie

1 Handelswijzen en formulieren bij ziekte & medisch handelen

1 Handelswijzen en formulieren bij ziekte & medisch handelen 1 Handelswijzen en formulieren bij ziekte & medisch handelen 1.1 Protocol- medicijnverstrekking op school Met school wordt bedoeld: teamleden van de school, inclusief directeur. Met ouders wordt bedoeld:

Nadere informatie

Afdeling Medische Psychologie Informatie voor kinderen, jongeren en hun ouders

Afdeling Medische Psychologie Informatie voor kinderen, jongeren en hun ouders Afdeling Medische Psychologie Informatie voor kinderen, jongeren en hun ouders Je bent doorverwezen naar de afdeling Medische Psychologie van het Sint Anna Ziekenhuis. Deze brochure geeft je informatie

Nadere informatie

Protocol medisch handelen op scholen (DEF VERSIE 11-9-2015)

Protocol medisch handelen op scholen (DEF VERSIE 11-9-2015) Protocol medisch handelen op scholen (DEF VERSIE 11-9-2015) Inhoud Soorten medische handelingen op school 3 Het kind wordt ziek op school 4 Het verstrekken van medicijnen op verzoek 4 Opbergen van medicijnen

Nadere informatie

Protocol Ziekte Protocol ziekte Peuteropvang Calimero versie 0 oktober 2016

Protocol Ziekte Protocol ziekte Peuteropvang Calimero versie 0 oktober 2016 Protocol Ziekte Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Zieke Kinderen... 3 2.1 Wat doen we met zieke kinderen?... 3 2.2 Wanneer kunnen kinderen niet meer op de groep blijven?... 3 2.3 Wanneer wordt de huisarts ingeschakeld?...

Nadere informatie