LESVOORBEREIDINGSFORMULIER DERDEGRAADSSTAGE Datum nazicht: Naam student: Stefanie Van Calenberg Stageschool: De Zonnebergen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LESVOORBEREIDINGSFORMULIER DERDEGRAADSSTAGE Datum nazicht: Naam student: Stefanie Van Calenberg Stageschool: De Zonnebergen"

Transcriptie

1 LESVOORBEREIDINGSFORMULIER DERDEGRAADSSTAGE Datum nazicht: Naam student: Stefanie Van Calenberg Stageschool: De Zonnebergen Nagekeken door: aanpassen - herwerken Stageklas: 2 de leerjaar Aantal lln.: 16 goedgekeurd Mentor: Suzanne en Anneleen VAK: MUVO- Beweging DATUM: 02/06/2015 BEGINSITUATIE: Aantal leerlingen: 16 leerlingen Klasschikking: Turnzaal Gebruikte handboek(en): / handtekening LESONDERWERP: Thema omgekeerd: Spiegelen TIJDSTIP: 1.5 lesuur Beginsituatie van de kinderen in verband met het lesonderwerp: De leerlingen kennen spiegels, ze staan er praktisch alle dagen voor. Ze kennen het principe en/of de werking van spiegels ( in de spiegels zie je jouw spiegelbeeld.) De klas bestaat 16 leerlingen waarvan 6 jongens en 10 meisjes. Thema: Omgekeerd. Ik heb gekozen om rond spiegels te werken. Leerlingen uit de eerste graad kennen spiegels en gebruiken deze ook. Ik ben dan ook van mening dat er voldoende ideeën zullen komen. Cognitieve creativiteit: De lln hebben zeker ervaring met fantasie ( gekke bekken trekken). Emotionele creativiteit: Ik probeer zoveel mogelijk zelf mee te doen en hen te laten samenwerken. Hierdoor is de drempel niet zo hoog. Sociale creativiteit: Samenwerken kan nog moeilijk zijn. Ik houd dat dus goed in de gaten en help waar nodig. Andere: Ik heb reeds bewegingslessen gegeven in mijn stageschool.

2 LEERPLANDOELEN EN LESDOELEN: (genummerde lijst van leerplandoelen (voluit) + concrete lesdoelen in chronologische volgorde met verwijzing naar de corresponderende leerplandoelen) Leerplandoelen 1.2 De leerlingen ervaren en exploreren verschillende houdingen en bewegingen. 4.1: De leerlingen kunnen bewegingen nauwkeurig nabootsen. 5.2: De leerlingen kunnen samen een bewegingsverhaal uitvoeren. 6.4: De leerlingen kunnen hun bewegingsexpressie en die van anderen kritisch en durven bespreken. Lesdoelen: De leerlingen experimenteren met spiegels. De leerlingen kunnen bewegingen zo exact mogelijk nadoen. De leerlingen kunnen synchroon bewegen. De leerlingen kunnen een eenvoudig bewegingsverhaal maken. Leerinhoud: Werken met spiegels Werken rond omgekeerde bewegingen Werken aan richting ( contrast synchroon bewegen) Spiegelen: Exacte bewegingen kunnen overnemen. Geconcentreerd kunnen kijken naar de andere om deze nadien zo goed mogelijk te kunnen nadoen.

3 TIMING LESDOELEN AANPAK (ONDERWIJSACTIVITEITEN EN ORGANISATIE) 8 min. FASE 1: opstart en opwarming Opdracht 1: Leuk is raar De leerkracht leest een gedicht voor : LEERACTIVITEITEN (INTERNE EN EXTERNE LEERACTIVITEITEN) De leerlingen luisteren aandachtig naar het gedicht. De leerkracht houdt een kort gesprek over het gedicht: Wat valt jullie op aan dit gedicht? - Wat is er gek in dit gedicht? - Klopt alles wat in dit gedicht staat? - Wie zou dit geschreven kunnen hebben? Opdracht 2: Gewoon dat is zo saai. Lkr: Stel je voor dat onze klas ook zo n omgekeerde wereld zou zijn, wat zou er dan allemaal anders zijn dan hoe het nu is? Mogelijke antwoorden van de lln: - Het staat vol leugentjes en onwaarheden. - Alles is omgekeerd. - Neen, het is precies een omgekeerde wereld. - Misschien een gekke clown of een verstrooide professor? De lln denken na over wat het begrip omgekeerd in een voor hen gekende context en omgeving kan in inhouden. Mogelijke antwoorden van de lln:

4 - Wij zouden vooraan staan en de juf zou neerzitten. - Eerst lange speeltijd en dan even kort werken. - 2 dagen school, 5 dagen vakantie. - De antwoorden staan in onze schriften, de juf moet ze opschrijven min. FASE 2: EXPERIMENTEREN VERKENNEN EN VERDIEPEN Lkr: Die omgekeerde wereld is soms veel dichter dan je denkt. Zo zie ik mezelf elke ochtend omgekeerd. Wie weet waarover ik het heb? Lkr: Wat is dat een spiegelbeeld? Lln: Over een spiegel. Als je in de spiegel kijkt, zie je je spiegelbeeld. Lln: net het omgekeerde. De lln experimenteren met spiegels. De leerlingen kunnen synchroon bewegen. 2.1 Experimenteren met spiegels Opdracht 1 : Spiegeltje, spiegeltje aan de wand. De leerkracht heeft een aantal spiegels rondgehangen in de ruimte. Ze zegt tegen de leerlingen : - Trek maar eens een gekke snuit in de spiegel - Stek je eens uit - Of doe eens een beweging die je s ochtend doet? - Wie weet er iets leuk om te doen? Opdracht 2: Spiegelen De leerkracht verdeelt de klas in duo s. Lkr: Leerling A neemt plaats op de rode lijn aan deze kant van de zaal, leerling B neemt plaats op de rode lijn aan de andere kant van de zaal. Op de zwarte lijn tussen jullie staat een denkbeeldige spiegel. Wat gaan jullie nu doen? Wel jullie gaan elkaar spiegelen. Leerling A begint, leerling B spiegelt. Daarna worden de rollen omgedraaid. De leerlingen doen allerlei bewegingen en bekijken hun in de spiegel. De leerlingen gaan in tweetallen tegenover elkaar staan in een lange rij. De leerkracht trekt een denkbeeldige spiegel van de ene kant van het lokaal naar het andere. De kinderen gaan elkaar spiegelen. Een rij kinderen is aangever, de andere is volger.

5 Stimulansen: Denk eens na over alledaagse bewegingen, denk maar aan tanden poetsen, kleding aandoen, Lkr: Vonden jullie dit leuk? Wat was er moeilijk? Wie wil er graag eens een beweging laten zien? De andere leerlingen mogen deze dan nadoen. De leerlingen delen hun ervaringen. Opdracht 3: De wereld op z n kop Lkr: In de spiegel zien we ons spiegelbeeld, maar ook in onze taal, kunnen we met woorden kan je spiegelen. Wie weet er nog hoe het in het gedichtje gebeurde? Lln: - de zon is vierkant, - de zee is droog - ziek zijn is gezond - De lln kunnen bewegingen zo exact mogelijk nadoen. Lkr: Wat zou het spiegelbeeld of het omgekeerde kunnen zijn van rechtstaan? Lkr: Goed, kijk goed naar wat ik doe want jullie gaan nu net het tegenovergestelde doen als mij. Ga ik staan, dan gaan jullie zitten. ( ) De leerkracht doet enkele dingen voor. Lkr: Wie wil er nu eens de leerkracht zijn? Het is de bedoeling dat de leerlingen het tegenovergestelde doen van wat de leider doet. Gaat de leider staan, dan blijven de leerlingen zitten. Gaat de leider springen, dan gaan de leerlingen stilstaan etc. De leerlingen doen het tegenovergestelde van wat de leerkracht doet. Gaat de leerkracht staan, dan blijven de leerlingen zitten.,

6 De leerlingen kunnen synchroon bewegen. De lln kunnen bewegingen zo exact mogelijk nadoen. De leerlingen kunnen synchroon bewegen. De lln kunnen bewegingen zo exact mogelijk nadoen. Opdracht 4: Rarara, wat doen wij? De leerkracht geeft elk duo een situatie. Lkr: Jullie hebben elk van mij een situatie, bedoeling is dat jullie deze beweging, die je normaal in de situatie zou doen, uitbeeld en dat de andere leerling deze exact hetzelfde doet. Vb : tanden poetsen, touw trekken, kleren aandoen,.. Stimulansen: Je hoeft niet in deze positie te blijven staan, je mag je bukken, strekken, Lkr: Verzin nu zelf eens een beweging die je uitbeelden. Lkr: Wie wil zijn beweging eens tonen? De andere leerlingen moeten dan raden wat onze leerlingen aan het doen zijn?. 2.2: Nadoen en bewegen Opdracht 1: Standbeeldenspel De leerkracht legt de opdracht uit. Lkr: Één leerling neemt een houding aan. De tweede leerling gaat achter de leerling staan en neemt de houding van nummer 1 exact over. Daarna worden de rollen omgedraaid. Leerling 2 neemt een houding aan, leerling 1 neemt dezelfde houding aan. Wisselen 3 keer. Opdracht 2 : Voortbewegen Lkr: Nu gaan we wat bewegen. Leerling 1 maakt langzame bewegingen, leerling 2 doet deze beweging zo goed mogelijk na. Nadien mag leerling 2 bewegingen doen en doet leerling 1 ze na. De leerlingen beelden hun beweging, die bij de situatie hoort, uit. De leerlingen verzinnen zelf een beweging om uit te beelden. Leerling 1 neemt een houding aan, leerling 2 gaat achter leerling 1 zitten en doet net hetzelfde. Leerling 1 maakt langzame bewegingen, leerling 2 doet deze beweging na.

7 Opdracht 3: In de schaduw = meebewegen Lkr: Eén leerling neemt een bepaalde houding aan van een voorwerp, dier, De andere leerling gaat achter de leerling zitten of staan en neemt dezelfde houding aan. Van zodra de eerste leerling beweegt, beweegt leerling 2 mee. Het ding of dier kan ronddraaien, traag bewegen, stilstaan, Terwijl jullie de bewegingen aan het tonen zijn, kan de leerkracht het woord REVERSE roepen. Hoor je dit woord, dan doe je de beweging opeens omgekeerd. Na enkele bewegingen wordt er gewisseld. Nadien met 3, 4, 5, Opdracht 4: Levende memory Lkr: Kennen jullie het spel memory? Wel, dit gaan we nu spelen. Straks gaan er 2 leerlingen naar buiten. De rest van de klas maakt duo s (Niet beste vriend/in, dat is te makkelijk om te raden). Elk tweetal verzint een korte beweging. De groep gaat in rijen staan, met de tweetallen verspreid door elkaar. De twee leerlingen die buiten stonden komen terug binnen. Elk om de beurt wijzen ze twee leerlingen aan. Deze doen hun beweging die ze vooraf hebben afgesproken. Doen de twee dezelfde beweging, dan heeft de speler een memory en mag nog een keer. Het tweetal gaat aan de zijkant staan. Zijn de bewegingen anders, dan is de andere speler aan de beurt. 30 min. FASE 3: VERWERKING : DE GROTERE OPDRACHT De leerlingen Eindopdracht kunnen De leerkracht zegt: bewegingen zo Nu is het aan jullie. Jullie gaan per 2 een bewegingsverhaaltje exact mogelijk maken waarin jullie niets zeggen. Jullie beelden dit verhaaltje nadoen. samen uit. Jullie mogen gebruik maken van de voorbeelden daarnet; jullie kunnen elkaar spiegelen, maar ook achter elkaar Leerling 1 neemt een houding van een voorwerp aan. Leerling 2 gaat achter leerling zitten of staan een neemt dezelfde houding aan. Van zodra leerling 1 beweegt, beweegt leerling 2 mee. Het ding kan traag bewegen, stilstaan, ronddraaien, De leerlingen antwoorden. De twee memory spelers gaan even naar buiten. De rest van de klas maakt tweetallen. (Niet beste vriend/in, dat is te makkelijk om te raden) Elk tweetal verzint een korte bewegingen groep gaat in rijen staan, met de tweetallen verspreid door elkaar. De memory spelers komen nu weer terug en beginnen het spel. De leerlingen denken na over de vorige opdrachten. Ze gaan op zoek naar passende bewegingen bij hun verhaal.

8 De leerlingen kunnen een eenvoudig verhaal vertellen met bewegingen. DIDACTISCH MATERIAAL: - Spiegels lopen, Jullie mogen zelf kiezen. Nadien doen jullie dit voor aan de andere leerlingen. Presentatie en feedback De leerkracht zegt: Wie wil er graag eerst zijn presentatie komen doen? Na elke presentatie wordt er feedback gegeven door de leerlingen. De leerkracht stelt onderstaande vragen. Wat vonden jullie ervan? Welk verhaal hebben ze ons verteld? Wat vond je van de bewegingen / spiegelingen? De leerlingen presenteren hun verhaaltje. De leerlingen geven feedback op de presentaties. BRONNEN: (noteren volgens de hogeschoolafspraken Bibliografisch refereren ) - Cursus Hogeschool OVERZICHT VAN DE BIJLAGEN: (genummerd overzicht met een korte omschrijving) - Gedicht Leuk is raar. BORDPLAN(NEN) / GRONDPLAN (L.O.):

TAAK 2 : THEMATISCH WERKEN

TAAK 2 : THEMATISCH WERKEN TAAK 2 : THEMATISCH WERKEN Thema : Omgekeerd Stefanie Van Calenberg 2 BALOA Introductie van het thema Omgekeerd Voordat het thema wordt vrijgegeven houden we een klasgesprek over de schilederijen van Miro

Nadere informatie

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER BASISSTAGE

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER BASISSTAGE LESVOORBEREIDINGSFORMULIER BASISSTAGE Datum nazicht: Naam student (klas): Caroline Wera Stageschool: Nagekeken door: aanpassen - herwerken Stageklas: 5 e Lj Aantal lln.: 20 goedgekeurd à Bachelor Leraar

Nadere informatie

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER SPECIALISATIESTAGE

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER SPECIALISATIESTAGE LESVOORBEREIDINGSFORMULIER SPECIALISATIESTAGE Naam student: Gitte Vernelen Stageklas: 4 e leerjaar Aantal lln.: 18 Mentor: Suzanne Demesmaeker en Anneleen Winnelinckx Datum nazicht: Nagekeken door: Suzanne

Nadere informatie

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER BASISSTAGE

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER BASISSTAGE LESVOORBEREIDINGSFORMULIER BASISSTAGE Naam student (klas): Lotte Brijs Stageschool: Freinetschool De Vlindertuin Stageklas: eerste graad Aantal lln.: 16 Datum nazicht: Nagekeken door: aanpassen - herwerken

Nadere informatie

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER BASISSTAGE

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER BASISSTAGE LESVOORBEREIDINGSFORMULIER BASISSTAGE Naam student (klas): Björn Verdickt Stageschool: Stageklas: 2 de leerjaar Aantal lln.: Datum nazicht: Nagekeken door: aanpassen - herwerken goedgekeurd Bachelor Leraar

Nadere informatie

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER BASISSTAGE

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER BASISSTAGE LESVOORBEREIDINGSFORMULIER BASISSTAGE Naam student (klas): Laila Verryt Stageschool: Stageklas: 3 de leerjaar Aantal lln.: 16 Datum nazicht: Nagekeken door: aanpassen - herwerken goedgekeurd Bachelor Leraar

Nadere informatie

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER MUVO 2

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER MUVO 2 LESVOORBEREIDINGSFORMULIER MUVO 2 VAK/ACTIVITEIT: MuVo (beeld/media) DATUM: / BEGINSITUATIE: Deze les werd gemaakt voor een 4 de leerjaar met 20 leerlingen. Beginsituatie van de kinderen in verband met

Nadere informatie

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER MUVO 1: TAAK 4

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER MUVO 1: TAAK 4 LESVOORBEREIDINGSFORMULIER MUVO 1: TAAK 4 Naam studente : Hilde Debuck Bachelor Leraar Lager Onderwijs CAMPUS KRUIDTUIN MECHELEN VAK/ACTIVITEIT: MUVO II LESONDERWERP: spiegeltje aan de wand DATUM: 4/05/2015

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier Lerarenopleiding Thomas More Kempen Campus Turnhout Campus Blairon 800 2300 Turnhout Tel: 014 80 61 01 Fax: 014 80 61 02 Campus Vorselaar Lepelstraat 2 2290 Vorselaar Tel: 014 50 81 60 Fax: 014 50 81 61

Nadere informatie

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER BASISSTAGE

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER BASISSTAGE LESVOORBEREIDINGSFORMULIER BASISSTAGE Datum nazicht: Naam student (klas): Veerle Francke Stageschool: Stageklas: vierde leerjaar Aantal lln.: 20 Nagekeken door: aanpassen - herwerken goedgekeurd à Bachelor

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier Lerarenopleiding Thomas More Kempen Campus Turnhout Campus Blairon 800 2300 Turnhout Tel: 014 80 61 01 Fax: 014 80 61 02 Campus Vorselaar Lepelstraat 2 2290 Vorselaar Tel: 014 50 81 60 Fax: 014 50 81 61

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier Lerarenopleiding Thomas More Kempen Campus Turnhout Campus Blairon 800 2300 Turnhout Tel: 014 80 61 01 Fax: 014 80 61 02 Campus Vorselaar Lepelstraat 2 2290 Vorselaar Tel: 014 50 81 60 Fax: 014 50 81 61

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS LESONTWERP

PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS LESONTWERP PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS LESONTWERP Student: Lize Peeters Studietrajectbegeleider: Katrin Ceulemans Mentor : Ann Rutten Feedback op lesvoorbereiding in orde kleine aanpassingen

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier Lerarenopleiding Thomas More Kempen Campus Turnhout Campus Blairon 800 2300 Turnhout Tel: 014 80 61 01 Fax: 014 80 61 02 Campus Vorselaar Lepelstraat 2 2290 Vorselaar Tel: 014 50 81 60 Fax: 014 50 81 61

Nadere informatie

Eerste graad-beroepsvoorbereidend Leerjaar: Decoratie. (2005, September 1). Leerplan Secundair Onderwijs. OVSG.

Eerste graad-beroepsvoorbereidend Leerjaar: Decoratie. (2005, September 1). Leerplan Secundair Onderwijs. OVSG. Lesvoorbereiding Student: Fien Bombeke 3 Baso PO-PKV tel. E-mail: Datum stage: School: Klassengroep: 2 BEROEPSVOORBEREIDEND LEERJAAR Lokaal: Mentor: Uur: Aantal lln.: Vak: Decoratie Docent: Lesonderwerp

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier Lerarenopleiding Thomas More Kempen Campus Turnhout Campus Blairon 800 2300 Turnhout Tel: 014 80 61 01 Fax: 014 80 61 02 Campus Vorselaar Lepelstraat 2 2290 Vorselaar Tel: 014 50 81 60 Fax: 014 50 81 61

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier Lerarenopleiding Thomas More Kempen Campus Turnhout Campus Blairon 800 2300 Turnhout Tel: 014 80 61 01 Fax: 014 80 61 02 Campus Vorselaar Lepelstraat 2 2290 Vorselaar Tel: 014 50 81 60 Fax: 014 50 81 61

Nadere informatie

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER MUVO 2 TAAK 2

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER MUVO 2 TAAK 2 LESVOORBEREIDINGSFORMULIER MUVO 2 TAAK 2 Naam en klas student: Anja Van Gremmegen Stageschool: 2 de graad Stageklas: Aantal lln: 16 Mentor: Nagekeken door: Datum nazicht: Bachelor Leraar Lager Onderwijs

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier Lerarenopleiding Thomas More Kempen Campus Turnhout Campus Blairon 800 2300 Turnhout Tel: 014 80 61 01 Fax: 014 80 61 02 Campus Vorselaar Lepelstraat 2 2290 Vorselaar Tel: 014 50 81 60 Fax: 014 50 81 61

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier Lerarenopleiding Thomas More Kempen Campus Turnhout Campus Blairon 800 2300 Turnhout Tel: 014 80 61 01 Fax: 014 80 61 02 Campus Vorselaar Lepelstraat 2 2290 Vorselaar Tel: 014 50 81 60 Fax: 014 50 81 61

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier Lerarenopleiding Thomas More Kempen Campus Turnhout Campus Blairon 800 2300 Turnhout Tel: 014 80 61 01 Fax: 014 80 61 02 Campus Vorselaar Lepelstraat 2 2290 Vorselaar Tel: 014 50 81 60 Fax: 014 50 81 61

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier Lerarenopleiding Thomas More Kempen Campus Turnhout Campus Blairon 800 2300 Turnhout Tel: 014 80 61 01 Fax: 014 80 61 02 Campus Vorselaar Lepelstraat 2 2290 Vorselaar Tel: 014 50 81 60 Fax: 014 50 81 61

Nadere informatie

PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS LESONTWERP

PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS LESONTWERP PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS LESONTWERP Student: Heidi Vermeulen Studietrajectbegeleider: Nadine Bongaerts Mentor : Krista Pauwels (godsdienstjuf) Feedback op lesvoorbereiding

Nadere informatie

PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS LAGER ONDERWIJS

PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS LAGER ONDERWIJS + PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS LAGER ONDERWIJS LESONTWERP naam datum indienen (in te vullen door klasmentor) handtekening klasmentor eventuele reden uitstel David Janssens klas DLO FLLLEX 2.1

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier Lerarenopleiding Thomas More Kempen Campus Turnhout Campus Blairon 800 2300 Turnhout Tel: 014 80 61 01 Fax: 014 80 61 02 Campus Vorselaar Lepelstraat 2 2290 Vorselaar Tel: 014 50 81 60 Fax: 014 50 81 61

Nadere informatie

PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS LESONTWERP

PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS LESONTWERP PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS LESONTWERP Student: Charlotte De Baere.. Studietrajectbegeleider: Hilde Van Dael Mentor : Kim Van Cutsem FLLLEX: traject 2.2: student met bachelor-

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier Lerarenopleiding Thomas More Kempen Campus Turnhout Campus Blairon 800 2300 Turnhout Tel: 014 80 61 01 Fax: 014 80 61 02 Campus Vorselaar Lepelstraat 2 2290 Vorselaar Tel: 014 50 81 60 Fax: 014 50 81 61

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier UC Leuven Limburg Lerarenopleiding kleuter- en lager onderwijs Lesvoorbereidingsformulier Het mentaal en schriftelijk voorbereiden van een les is iets anders dan het invullen van een lesvoorbereidingsformulier.

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier Lerarenopleiding Thomas More Kempen Campus Turnhout Campus Blairon 800 2300 Turnhout Tel: 014 80 61 01 Fax: 014 80 61 02 Campus Vorselaar Lepelstraat 2 2290 Vorselaar Tel: 014 50 81 60 Fax: 014 50 81 61

Nadere informatie

PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS LESONTWERP

PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS LESONTWERP PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS LESONTWERP Student: Lize Peeters Studietrajectbegeleider: Katrin Ceulemans Mentor : Ann Rutten Feedback op lesvoorbereiding in orde kleine aanpassingen

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier Lerarenopleiding Thomas More Kempen Campus Turnhout Campus Blairon 800 2300 Turnhout Tel: 014 80 61 01 Fax: 014 80 61 02 Campus Vorselaar Lepelstraat 2 2290 Vorselaar Tel: 014 50 81 60 Fax: 014 50 81 61

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32. Leeractiviteit leergedrag leerling(en)

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32. Leeractiviteit leergedrag leerling(en) Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Dilia Couwenberg P14EhvADT t Startblok Eindhoven Vak-

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32 Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Dilia Couwenberg P14EhvADT t Startblok Eindhoven Vak-

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32. Leeractiviteit leergedrag leerling(en)

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32. Leeractiviteit leergedrag leerling(en) Evaluatie rekenles: Ik heb met de kinderen gewerkt met rekenen met lengtematen (m-cm etc). Dit was een herhalingsoefening. Dit kon ik goed merken, want sommige kinderen beheersten de stof erg goed. Anderen

Nadere informatie

Domein: Beweging. Bouwstenen

Domein: Beweging. Bouwstenen Domein: Beweging Bouwstenen Bij het domein Beweging horen de bouwstenen tijd, ruimte en kracht. Er wordt gewerkt aan de bouwstenen ruimte en kracht bij de uitgewerkte activiteiten hieronder. Bouwsteen

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32 Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Dilia Couwenberg P14EhvADT t Startblok Eindhoven Vak-

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

datum: 7 november 2013 aantal leerlingen: 22 tijd: 13:00-15:05 groep: 3

datum: 7 november 2013 aantal leerlingen: 22 tijd: 13:00-15:05 groep: 3 Lesvoorbereiding Onderbouw Circuitles Zakelijke gegevens naam student: Anouk Bluemink stageschool: RKS De Leer Hengelo (gld) Iselinge klas: VR2B mentor/mentrix: Ria Menting datum: 7 november 2013 aantal

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder

Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Persoonlijk leerdoel: Groep: Aantal leerlingen: Tijdens de les zorg ik dat er aanzet gemaakt

Nadere informatie

Lokaal: Vak: Beeldende Vorming

Lokaal: Vak: Beeldende Vorming Lesvoorbereiding Student: Fien Bombeke 3 Baso PO-PKV tel. E-mail: Datum School: Klassengroep: 3 Beeldende en Architecturale Aantal lln.: 7 (5 meisjes, 2 jongens kunsten Lokaal: Vak: Beeldende Vorming Mentor:

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Ruud

Mentor Datum Groep Aantal lln. Ruud Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Lesvoorbereiding. Praktijkbeoordeling

Lesvoorbereiding. Praktijkbeoordeling Lesvoorbereiding Praktijkbeoordeling Anouk Bluemink VR1 D 28 mei 2013 CBS t Loo, Zelhem Groep 5 Yvonne Jansen Stagebegeleider: Marjolein Sluis Lesvoorbereiding Zakelijke gegevens naam student: Anouk Bluemink

Nadere informatie

Signalen: u u en u u

Signalen: u u en u u Signalen: 10.35 u 12.00 u en 13.15 u -13.40 u LESDOEL DOEL Prefix en lesdoel Lesdoelen: - De leerlingen kunnen noteren wat ze al weten rond communicatie van vroeger. - De leerlingen kunnen voorwerpen (lamp,

Nadere informatie

Lesbrief. Mongens en Jeisjes

Lesbrief. Mongens en Jeisjes Lesbrief Mongens en Jeisjes Blauw of roze, vanaf de geboorte wordt het onderscheid tussen jongens en meisjes benadrukt. Maar wat als de baby zelf geen kleur bekent? Zes dansers, drie mannen en drie vrouwen,

Nadere informatie

Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen.

Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen. Vak: MUVO Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen. Doelen: Eindtermen: Muvo 1.2 De leerlingen kunnen door betasten en voelen (tactiel), door kijken

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits 3-3-2015 6a 32

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits 3-3-2015 6a 32 Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Dilia Couwenberg P14EhvADT t Startblok Eindhoven Vak-

Nadere informatie

Welke coöperatieve werkvormen gaan we aanleren?

Welke coöperatieve werkvormen gaan we aanleren? Welke coöperatieve werkvormen gaan we aanleren? w 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 1 X 2 X X 3 X X X 4 X X X X 5 X X X X X 6 X X X X X X 7 X X X X X X X 8 X X X X X X X X ö 1. D e n k e n D e

Nadere informatie

Stap 1 Voorafgaand aan het bestuderen van een nieuw onderwerp vatten leerlingen in kleine groepjes samen wat ze al van het onderwerp weten.

Stap 1 Voorafgaand aan het bestuderen van een nieuw onderwerp vatten leerlingen in kleine groepjes samen wat ze al van het onderwerp weten. Werkvorm 1 Stap 1 Voorafgaand aan het bestuderen van een nieuw onderwerp vatten leerlingen in kleine groepjes samen wat ze al van het onderwerp weten. Stap 2 Vervolgens formuleren ze vragen over wat ze

Nadere informatie

Piramide 4: muzische vorming

Piramide 4: muzische vorming Piramide 4: muzische vorming Drama 1. Welkom Mijn handen vertellen Ik zeg. Ze zeggen. - De kinderen kunnen met hun handen en zonder te spreken situaties uitbeelden of bevelen geven. - De kinderen kunnen

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier Lerarenopleiding Thomas More Kempen Campus Turnhout Campus Blairon 800 2300 Turnhout Tel: 014 80 61 01 Fax: 014 80 61 02 Campus Vorselaar Lepelstraat 2 2290 Vorselaar Tel: 014 50 81 60 Fax: 014 50 81 61

Nadere informatie

Naam: Sara Michels. Vakkencombinatie: Wiskunde Aardrijkskunde. Stagebegeleider: Mevr. Ann Schellemans

Naam: Sara Michels. Vakkencombinatie: Wiskunde Aardrijkskunde. Stagebegeleider: Mevr. Ann Schellemans LESONTWERP BaSO Naam: Sara Michels UC Leuven-Limburg Lerarenopleiding Vestiging Heverlee Hertogstraat 178, 3001 Heverlee Tel. +32 16 37 56 00 Vakkencombinatie: Wiskunde Aardrijkskunde Stagebegeleider:

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32 Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Dilia Couwenberg P14EhvADT t Startblok Eindhoven Vak-

Nadere informatie

Inhoudelijke gegevens vak of vormingsgebied: Rekenen, bouwplaten. Het is een aangepaste methodeles.

Inhoudelijke gegevens vak of vormingsgebied: Rekenen, bouwplaten. Het is een aangepaste methodeles. Lesvoorbereiding Zakelijke gegevens naam student: Anouk Bluemink stageschool: CBS de Meene, Zelhem Iselinge klas: VR3 B mentrix: Hanneke Giesen datum: 22042015 aantal leerlingen: 29 tijd:08:3009:15 groep:

Nadere informatie

Een stap in de actualiteit

Een stap in de actualiteit Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Een stap in de actualiteit Doelgroep Derde graad van de lagere school. Eindtermen Mens en maatschappij - verkeer en mobiliteit: De leerlingen 4.14

Nadere informatie

PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS LESONTWERP

PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS LESONTWERP PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS LESONTWERP Student: Ellen Van Casteren Studietrajectbegeleider: Katrin Ceulemans Mentor : Juf Jolien Feedback op lesvoorbereiding in orde kleine

Nadere informatie

Het gedicht Kampioen

Het gedicht Kampioen Het gedicht Kampioen Bibliografie: Robben, J. (2009). Zullen we een bos beginnen? Breda: De Geus. Thema: gekke talenten Korte inhoud: Gekke talenten zoals het maken van de lekkerste spaghettipindakaaskoffie,

Nadere informatie

Lesvoorbereiding. Datum: 5 maart 2013 aantal leerlingen: 33 tijd: Groep: 4

Lesvoorbereiding. Datum: 5 maart 2013 aantal leerlingen: 33 tijd: Groep: 4 Zakelijke gegevens Naam student: Jessica Gotink Lesvoorbereiding Stageschool: Daltonbasisschool de Vlier Winterswijk Iselinge klas: VR3C mentor/mentrix: Natascha Hulzink Datum: 5 maart 2013 aantal leerlingen:

Nadere informatie

WORKSHOP CREATIEF SCHRIJVEN: POËZIE

WORKSHOP CREATIEF SCHRIJVEN: POËZIE WORKSHOP CREATIEF SCHRIJVEN: POËZIE TIMING DOELEN STRATEGIE LEERSTOF - LEERINHOUD MEDIA 5 I. SFEERSCHEPPING: een vel en een vel. 1 Opdracht: neem een vel papier. De leerkracht legt uit dat het de volgende

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier Lerarenopleiding Thomas More Kempen Campus Turnhout Campus Blairon 800 2300 Turnhout Tel: 014 80 61 01 Fax: 014 80 61 02 Campus Vorselaar Lepelstraat 2 2290 Vorselaar Tel: 014 50 81 60 Fax: 014 50 81 61

Nadere informatie

PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS flexibel traject

PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS flexibel traject PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS LAGER ONDERWIJS flexibel traject LESONTWERP Naam Ingrid Ghyselinck UC Leuven Limburg Departement Lerarenopleiding Professioneel gerichte bachelor in het onderwijs-

Nadere informatie

PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS flexibel traject

PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS flexibel traject PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS LAGER ONDERWIJS flexibel traject LESONTWERP NaamIngrid Ghyselinck UC Leuven Limburg Departement Lerarenopleiding Professioneel gerichte bachelor in het onderwijs-

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier Lerarenopleiding Thomas More Kempen Campus Turnhout Campus Blairon 800 2300 Turnhout Tel: 014 80 61 01 Fax: 014 80 61 02 Campus Vorselaar Lepelstraat 2 2290 Vorselaar Tel: 014 50 81 60 Fax: 014 50 81 61

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Student leraar secundair onderwijs groep 1

Lesvoorbereiding Student leraar secundair onderwijs groep 1 Lesvoorbereiding Student leraar secundair onderwijs groep 1 Naam Sara Van de Velde Cluster Aardrijkskunde biologie fysica Groep 2 LS 2 Academiejaar 2001-2002 Campus Kattenberg Kattenberg 9, B-9000 Gent

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs

Lesvoorbereiding Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Lesvoorbereiding Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Naam Stijn Convents Cluster Muzikale opvoeding - Godsdienst Groep 17 Academiejaar Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Kattenberg

Nadere informatie

Lesvoorbereiding. Biol voor jou 2,leerboek, en werkboek Cd-rom Bio voor jou 2. Bordschema. Student leraar secundair onderwijs groep 1

Lesvoorbereiding. Biol voor jou 2,leerboek, en werkboek Cd-rom Bio voor jou 2. Bordschema. Student leraar secundair onderwijs groep 1 Lesvoorbereiding Student leraar secundair onderwijs groep 1 Naam Eeckhout Andreas Cluster Bio-Fys-Aa-Ch Groep PDT 2/3 oso Academiejaar 2006-2007 Campus Kattenberg Kattenberg 9, B-9000 Gent Tel. (09) 269

Nadere informatie

L E S V O O R B E R E I D I N G

L E S V O O R B E R E I D I N G L E S V O O R B E R E I D I N G Hogeschool Gent Departement Lerarenopleiding Campus Ledeganck K.L. Ledeganckstraat 8 Tel. 09 243 93 50 9000 Gent Fax 09 220 50 68 Academiejaar: 2004-2005 Datum: Lesuur:

Nadere informatie

PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS

PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS LESONTWERP Katholieke Hogeschool Leuven Departement Lerarenopleiding Professionele bachelor in onderwijs: lager onderwijs Campus Heverlee Hertogstraat

Nadere informatie

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER MUVO 1

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER MUVO 1 LESVOORBEREIDINGSFORMULIER MUVO 1 Naam student: Laura Commandeur Klas: tweede graad Aantal lln.: 24 Bachelor Leraar Lager Onderwijs CAMPUS KRUIDTUIN MECHELEN VAK/ACTIVITEIT: MUVO/ beeld LESONDERWERP: lees

Nadere informatie

Werken aan de realisatie van de ICT-eindtermen in de eerste graad van het basisonderwijs. Eindtermen ICT

Werken aan de realisatie van de ICT-eindtermen in de eerste graad van het basisonderwijs. Eindtermen ICT Werken aan de realisatie van de ICT-eindtermen in de eerste graad van het basisonderwijs Eindtermen ICT De leerlingen 1. hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken om hen

Nadere informatie

Datum nazicht: Nagekeken door: aanpassen - herwerken goedgekeurd!

Datum nazicht: Nagekeken door: aanpassen - herwerken goedgekeurd! LESVOORBEREIDINGSFORMULIER BASISSTAGE Naam student (klas): Tom Bervoets Stageschool: Stageklas: Aantal lln.: Mentor: Datum nazicht: Nagekeken door: aanpassen - herwerken goedgekeurd! Bachelor Leraar Lager

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Ruud

Mentor Datum Groep Aantal lln. Ruud Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Dilia Couwenberg P14EhvADT t Startblok Eindhoven Mentor

Nadere informatie

Les Dieren met een baan, thema vermaak

Les Dieren met een baan, thema vermaak Les Dieren met een baan, thema vermaak Lesvoorbereidingsformulier Doelgroep: groep 6 Beginsituatie: Wat kunnen en kennen de leerlingen al m.b.t. de doelstelling? Kijk in de methode, praat met je mentor,

Nadere informatie

Klas: Stageklas: tweede leerjaar. Samen school maken Ankerscholen en Lerarenopleiding LO in Synergie met Accent op ieders talent

Klas: Stageklas: tweede leerjaar. Samen school maken Ankerscholen en Lerarenopleiding LO in Synergie met Accent op ieders talent LESVOORBEREIDING A. Identificatiegegevens Student(e): Stageschool: Klas: Stageklas: tweede leerjaar Stageles nr.: Mentor: Vaklector: Hilde Van den Bossche Datum stageles: Stagelector: Begin- en einduur:

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder. Student(e) Klas Stageschool Plaats

Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder. Student(e) Klas Stageschool Plaats Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Mentor Datum Groep Aantal lln Vak- vormingsgebied: beeldende

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32 Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Dilia Couwenberg P14EhvADT t Startblok Eindhoven Vak-

Nadere informatie

Wat is Kraak kracht? Kraak kracht

Wat is Kraak kracht? Kraak kracht Wat is? Met de kaarten van Kraak Kracht evalueert u Kraak de Klas. U gaat door middel van de vragen die op de kaarten staan in gesprek met de leerlingen over de vaardigheden die ze hebben gebruikt. U kunt

Nadere informatie

Het geslacht van de respondent. De graad waarin de respondent zich bevindt per geslacht. man vrouw

Het geslacht van de respondent. De graad waarin de respondent zich bevindt per geslacht. man vrouw Het geslacht van de respondent 6 man vrouw 74 De graad waarin de respondent zich bevindt per geslacht 35 30 30 25 20 15 19 18 10 5 0 1 4 man 1 0 7 vrouw student lerarenopleiding lager onderwijs 1ste jaar

Nadere informatie

Leerlingen die voor het eerst bewust en doelgericht met katrollen gaan experimenteren. Deze activiteit is eerder bedoeld voor de hogere graden.

Leerlingen die voor het eerst bewust en doelgericht met katrollen gaan experimenteren. Deze activiteit is eerder bedoeld voor de hogere graden. Doelgroep Leerlingen die voor het eerst bewust en doelgericht met katrollen gaan experimenteren. Deze activiteit is eerder bedoeld voor de hogere graden. Lesdoelen De leerlingen kunnen...... onderzoeken

Nadere informatie

Lesvoorbereiding. Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs. Elke Van Driessche. Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs.

Lesvoorbereiding. Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs. Elke Van Driessche. Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs. Lesvoorbereiding Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Naam Cluster Elke Van Driessche LO Groep D Academiejaar 2011-2012 Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Kattenberg 9, BE-9000 Gent

Nadere informatie

L E S V O O R B E R E I D I N G

L E S V O O R B E R E I D I N G L E S V O O R B E R E I D I N G Hogeschool Gent Departement Lerarenopleiding Campus Ledeganck K.L. Ledeganckstraat 8 Tel. 09 243 93 50 9000 Gent Fax 09 220 50 68 Academiejaar: 2004-2005 Datum: 28/04/05

Nadere informatie

Beoordeling power-point groep 5

Beoordeling power-point groep 5 Beoordeling power-point groep 5 Leerkracht: Leerling: Onderdeel 2 4 6 8 10 Opmerkingen Titeldia: Duidelijke titel met onderwerp/naam/groep Inhoudsopgave: Puntsgewijs wat ga je behandelen. Plaatjes: Functioneel

Nadere informatie

LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING

LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING Naam: Spilstyns Angélique Campus Heverlee Hertogstraat 178 3001 Heverlee Tel. 016 375600 www.khleuven.be Vakkencombinatie: AA - ENG Stagebegeleider DLO:

Nadere informatie

Tussendoortjes Boerderijklas Vierhoekhoeve

Tussendoortjes Boerderijklas Vierhoekhoeve Tussendoortjes Boerderijklas Vierhoekhoeve - Charlotte Goethals OLO 3A2 Bronnen / eigen inspiratie sexpressie Naam tussendoortje: de juf zegt 5 / Organisatie: De kinderen staan op rijen voor de juf. Opdracht:

Nadere informatie

PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS flexibel traject

PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS flexibel traject PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS LAGER ONDERWIJS flexibel traject LESONTWERP Naam Ingrid Ghyselinck UC Leuven Limburg Departement Lerarenopleiding Professioneel gerichte bachelor in het onderwijs-

Nadere informatie

LESVOORBEREIDING Coteaching

LESVOORBEREIDING Coteaching KAREL DE GROTE HOGESCHOOL Professionele bachelor in het onderwijs: lager onderwijs Onderwijsgroep Welzijn, Onderwijs en gezondheid Campus Zuid, Brusselstraat 45-2018 Antwerpen T: 03/613.14.66 M: praktijkcel.pbklo@kdg.be

Nadere informatie

ONTDEK HET ZELF...EN LAAT JE NIETS WIJSMAKEN!

ONTDEK HET ZELF...EN LAAT JE NIETS WIJSMAKEN! IN LEVENDEN LIJVE: SPIEGELTJE, SPIEGELTJE AAN DE WAND ONTDEK HET ZELF...EN LAAT JE NIETS WIJSMAKEN! LESBRIEF VOOR DE LEERKRACHT 1&2 Ontdek het zelf UITDAGING ONDERZOEK HOE JE MET EEN SPIEGEL MOOIER WORDT

Nadere informatie

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland)

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) lesbrief Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) onderbouw (groep 1 t/m 4) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival TUTU vertelt het verhaal van een kind dat haar dromen

Nadere informatie

Student: Jaargroep: eerstejaars Stageschool: Groep: middenbouw/bovenbouw. Mentor: Vak/onderwerp: Drama (de Dramakoffer) Het Serum.

Student: Jaargroep: eerstejaars Stageschool: Groep: middenbouw/bovenbouw. Mentor: Vak/onderwerp: Drama (de Dramakoffer) Het Serum. Student: Jaargroep: eerstejaars Stageschool: Groep: middenbouw/bovenbouw Mentor: Vak/onderwerp: Drama (de Dramakoffer) Het Serum Datum: Voor de student: Aandachtspunt(en) Organisatorische competentie:

Nadere informatie

Herinrichting Schoolplein mavo 3

Herinrichting Schoolplein mavo 3 Herinrichting Schoolplein mavo 3 Pagina 1 van 7 Inleiding Binnenkort ga je aan de slag met het project Herinrichting van het schoolplein. Alle leerlingen van het derde leerjaar gaan ervoor zorgen dat ons

Nadere informatie

Naam student: Bo Dutrieue Leergroep OLO 3B2 Naam mentor: Mevrouw Cindy Van Severen Klas 3 Aantal lln.: 23

Naam student: Bo Dutrieue Leergroep OLO 3B2 Naam mentor: Mevrouw Cindy Van Severen Klas 3 Aantal lln.: 23 ARTEVELDEHOGESCHOOL Campus Brusselsepoortstraat, Brusselsepoortstraat 93 9000 Gent Bachelor in het ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS Naam student: Bo Dutrieue Leergroep OLO 3B2 Naam mentor: Mevrouw Cindy Van

Nadere informatie

Lesvoorbereiding. Datum: 19 februari 2013 aantal leerlingen: 33 tijd: Groep: 4

Lesvoorbereiding. Datum: 19 februari 2013 aantal leerlingen: 33 tijd: Groep: 4 Zakelijke gegevens Naam student: Jessica Gotink Lesvoorbereiding Stageschool: Daltonbasisschool de Vlier Winterswijk Iselinge klas: VR3C mentor/mentrix: Natascha Hulzink Datum: 19 februari 2013 aantal

Nadere informatie

Lesonderwerp: De spelregels schrijven voor een zelfverzonnen spel.

Lesonderwerp: De spelregels schrijven voor een zelfverzonnen spel. Vak: Nederlands Lesonderwerp: De spelregels schrijven voor een zelfverzonnen spel. Doelen: (VVKBaO) Eindtermen: ET 4.2: De leerlingen schrijven instructies voor bekende leeftijdsgenoten. ET 4.8: De leerlingen

Nadere informatie

DOELSTELLINGEN LEERINHOUDEN ONDERWIJS- EN LEERACTIVITEITEN (STRATEGIE) MEDIA EN WERKVORMEN

DOELSTELLINGEN LEERINHOUDEN ONDERWIJS- EN LEERACTIVITEITEN (STRATEGIE) MEDIA EN WERKVORMEN LES 1 I. Inleiding 12 minuten A) Aanknopingsfase Invullen van agenda. Maandag 7: Nederlands: De opbouw van een tekst Lkr. deelt de cursussen uit De leerlingen mogen de tekst proberen te lezen op p. 1.

Nadere informatie

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER LESVOORBEREIDINGSFORMULIER Naam van de lesgever: Nathalie Salihu School: Opleidingsjaar: 2 de jaar leraar lager onderwijs Klas: 6 de lj. Aantal lln.: 14 + 18 Datum: 5 mei 2006 Titularis: Lestijden: van

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Dilia Couwenberg P14EhvADT t Startblok Eindhoven Mentor

Nadere informatie