EXCEL Draaitabellen Mod Va

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EXCEL Draaitabellen Mod Va"

Transcriptie

1 EXCEL Draaitabellen Mod Va

2 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE EEN DRAAITABEL MAKEN Inleiding Het model Een tabel maken van de lijst Een draaitabel maken die past bij uw gegevens (vernieuwde methode) Een draaitabel maken (klassieke methode) Rijen of kolommen verbergen De naam van de keuzelijst wijzigen Totalen verbergen Een rapportfilter En als gegevens in de lijst wijzigen? Opmaak van de draaitabel Stijl kiezen voor een draaitabel Getalnotaties De indeling van een draaitabel wijzigen Een andere indeling Twee rijlabels Groeperen van gegevens De handmatige manier Een veld in de tabel toevoegen Een (tweede) reeks waarden toevoegen of verwijderen Een reeks waarden toevoegen Een reeks waarden verwijderen Waarden weergeven als Filteren Tekst filters Datumfilters Waarde filters De top Zoekfilter Meerdere rij- en kolomlabels, meerdere rapportfilters Het veld Percentage verwijderen Zonder kolomlabel, een tweede rapportfilter Een tweede veld als rijlabel Sorteren Details tonen Details tonen In een apart werkblad Details opnieuw verbergen Automatisch groeperen van gegevens 37 2 EEN DRAAIGRAFIEK De draaigrafiek maken Elementen van een Draaigrafiekrapport Draaitabel naar draaigrafiek Onmiddellijk een draaigrafiek maken Een draaitabelgrafiek wijzigen Bewerken van een draaigrafiek De draaigrafiek verplaatsen De draaigrafiek vergroten of verkleinen... 44

3 2.6.3 De draaigrafiek verwijderen Wijzigen van draaigrafiektype... 44

4 1 Een draaitabel maken 1.1 Inleiding Een draaitabel of pivot table laat je toe om een verzameling van gegevens op meerdere manieren samen te vatten in een tabelvorm. De mogelijkheden zijn veel uitgebreider dan bij overzichten. Je kunt een draaitabel maken op basis van een lijst of tabel in Excel of van een externe database. Je kan met een draaitabel subtotalen maken aan de hand van functies in Excel of met behulp van zelf samengestelde formules. Je kan de verschillende niveaus in de gegevens of samenvattingen tonen of verbergen. Dit gebeurt allemaal op een interactieve manier. Je kunt ook een draaigrafiek maken van een draaitabel. Je kan een draaigrafiek op dezelfde manier opmaken als een draaitabel. 1.2 Het model We vertrekken vanuit een lijst. De lijst bevat per lijn verkoopcijfers van verkopers, voor een bepaalde maand en per regio. We kunnen door middel van draaitabellen meerder analyses maken met daarin verwerkt meerdere berekeningen: Wat is de hoeveelheid melk die werd verkocht en dit eventueel onderverdeeld per regio? Wat is het totaal van de verkoop per verkoper en per maand? Enz 3 Een draaitabel maken Excel 2013.

5 Hiervoor gaan we een draaitabel creëren die al die gegevens netjes bijeenbrengt Een tabel maken van de lijst We maken een tabel van de lijst. Indien we de tabel later uitbreiden, moet je het bereik van de draaitabel niet aanpassen. Excel doet dit automatisch. Plaats de celwijzer in de lijst. Selecteer het tabblad Invoegen (Insert) en klik op de knop Tabel (Table) in de groep Tabellen (Tables). Selecteer het tabblad Ontwerpen (Design). Typ een naam in het tekstvak Tabelnaam (Table name) Een draaitabel maken die past bij uw gegevens (vernieuwde methode) Het kiezen van de juiste velden om gegevens weer te geven in een draaitabelrapport, kan een lastige klus zijn. Vanaf nu wordt u hierbij geholpen. Wanneer u een draaitabel maakt, krijgt u in Excel verschillende manieren te zien om de gegevens samen te vatten en wordt een snel voorbeeld weergegeven van de veldindelingen, zodat u degene kunt kiezen die het gewenste inzicht verschaft. Als u alle gegevens in uw werkblad kunt analyseren, helpt dit u betere beslissingen te nemen. Soms is het echter moeilijk hiermee een begin te maken, vooral als er erg veel gegevens zijn. Excel kan u helpen met aanbevelingen waarna de draaitabellen automatisch worden gemaakt. Op die manier kunt u gemakkelijk uw gegevens samenvatten, analyseren, onderzoeken en presenteren. 1. Zorg ervoor dat uw gegevens kolom- of tabelkoppen hebben en dat er geen lege rijen zijn. 2. Klik op een cel in het cellenbereik of de tabel. 3. Klik op Invoegen (Insert) > Aanbevolen draaitabellen (Recommended PivotTables). 4. Klik in het dialoogvenster Aanbevolen draaitabellen (Recommended PivotTables).op een draaitabelindeling om een voorbeeld weer te geven en kies vervolgens de gewenste indeling. 4 Een draaitabel maken Excel 2013.

6 5. Klik op OK Een draaitabel maken (klassieke methode) We maken de draaitabel in een ander werkblad. Wijzig de naam van dit werkblad in PivotTable. We maken nu de draaitabel aan. Plaats de celwijzer in de tabel in het werkblad Lijst. Selecteer het tabblad Invoegen (Insert). Open de keuzelijst Draaitabel (PivotTable) in de groep Tabellen (Tables) en kies Draaitabel (PivotTable). 5 Een draaitabel maken Excel 2013.

7 Excel heeft de naam van de tabel al ingevuld als tabel of bereik waarvan je een draaitabel wenst te maken. Je moet de locatie waar je de draaitabel wil plaatsen, nog opgeven. Selecteer Bestaand werkblad (Existing worksheet). Selecteer de cel A1 in het werkblad Draaitabel (PivotTable). Je kan gebruik maken van de knop Dialoogvenster samenvouwen. Klik OK. Je ziet links een lege draaitabel en rechts een lijst met de draaitabelvelden. Je kan dit venster eventueel naar een andere positie verslepen. De lijst met draaitabelvelden verdwijnt indien je buiten de draaitabel klikt. Je geeft nu op welke velden je als rijen en welke als kolommen wenst te zien. Je sleept hiertoe de velden naar de gebieden onderaan in het taakvenster Lijst met draaitabelvelden (PivotTable field list). Je bepaald de indeling van de draaitabel door velden uit het venster Lijst met draaitabelvelden naar de neerzetgebieden te slepen (neerzetgebied: een gebied in een draaitabel- of 6 Een draaitabel maken Excel 2013.

8 draaigrafiekrapport waar u velden uit het dialoogvenster Lijst met velden kunt neerzetten om de gegevens in de velden weer te geven Sleep een veld naar het vak Rijlabels (Row labels). Sleep een veld naar het vak Kolomlabels (Column labels). Je merkt nu al de rijen en kolommen van de draaitabel. Je merkt dat je in de vakken Rijlabels (Row labels) en Kolomlabels (Column labels) een keuzelijst krijgt met de naam van het veld. Sleep een veld naar het vak Waarden (Values). In dit laatste geval komt in het vak Waarden (Values) een keuzelijst Som van Bedrag (Sum of ). Excel maakt de som van de verschillende bedragen in de lijst voor een bepaald filiaal en voor een bepaalde waarde van Food/Non food. Excel kan een aantal bewerkingen uitvoeren Je krijgt nu een duidelijk overzicht. Excel maakt ook een eindtotaal. Je merkt ook dat je in het lint twee bijkomende tabbladen krijgt: Analyseren (Analyze) en Ontwerpen (Design). Als je de lijst met velden gesloten hebt, kan je deze weer op het scherm tonen met een snelmenu. 1.3 Rijen of kolommen verbergen Je kan rijen of kolommen verbergen Open de keuzelijst Rijlabels (Row labels). 7 Een draaitabel maken Excel 2013.

9 Bij een wijziging merk je het pictogram van een filter in de keuzelijst Rijlabels (Row labels). Het geeft aan dat je een filter hebt toegepast op de kolomlabels. Je geeft m.a.w. niet alle rijlabels weer De naam van de keuzelijst wijzigen. Klik in de cel met als naam Rijlabels(Row Label) en wijzig de naam 8 Een draaitabel maken Excel 2013.

10 Je kan hetzelfde doen voor de keuzelijst Kolomlabels (Column labels) Totalen verbergen Je hoeft de eindtotalen niet te tonen. We verwijderen bv. de eindtotalen voor de kolom. Selecteert het tabblad Ontwerpen (Design). Open de keuzelijst Eindtotalen (Grand totals) in de groep Indeling (Layout). 1.4 Een rapportfilter We kunnen nog een rapportfilter of tabelfilter instellen. Dit betekent dat je de gegevens verder kunt analyseren. Je merkt bovenaan de rapportfilter. De filter kan nu worden ingesteld. 9 Een draaitabel maken Excel 2013.

11 Selecteer Meerdere items selecteren (Select mutiple items). Je krijgt aankruisvakjes voor de items. 1.5 En als gegevens in de lijst wijzigen? Als je gegevens in de lijst aanpast, wordt de draaitabel niet onmiddellijk aangepast. Klik in een willekeurige cel van de draaitabel. Open het tabblad Opties (Options). Open de keuzelijst Vernieuwen (Refresh) in de groep Gegevens (Data) en kies Alles vernieuwen (Refresh all). De tabel wordt nu opnieuw berekend. 1.6 Opmaak van de draaitabel Een draaitabel kan eenvoudig worden opgemaakt Stijl kiezen voor een draaitabel We kunnen een andere stijl toepassen op de draaitabel. Selecteer het tabblad Ontwerpen (Design). Klik op de knop Meer (More) in de groep Draaitabelstijlen (PivotTable styles). Je krijgt een aantal stijlen. De stijlen zijn ingedeeld in de categorieën Licht (Light), Normaal (Medium) en Donker (Dark). 10 Een draaitabel maken Excel 2013.

12 1.6.2 Getalnotaties Je kan de totalen ook opmaken met een bepaalde getalnotatie. Klik met de rechtermuisknop op een totaal. Kies Getalnotatie (Format cells). Je merkt dat alle opmaakmogelijkheden identiek zijn aan de basis opmaak van om het even welke cel. 11 Een draaitabel maken Excel 2013.

13 Indien je een cel of cellenbereik selecteert en je opent het dialoogvenster Celeigenschappen (Cell properties) met het startpictogram de groep Getal (Number), dan maak je individuele cellen op. 12 Een draaitabel maken Excel 2013.

14 1.7 De indeling van een draaitabel wijzigen Een andere indeling Je kan de indeling van een draaitabel achteraf gemakkelijk wijzigen. Open een keuzelijst in het gebied Rijlabels (Row labels) in het taakvenster Lijst met draaitabelvelden (PivotTable field list). Kies Veld verwijderen (Remove field) Open een keuzelijst in het gebied Rapportfilter (Report filter). Kies Naar rijlabels verplaatsen (Move to row labels) Twee rijlabels We kunnen ook twee velden opnemen in het gebied Rijlabels (Row labels). Sleep een veld naar het gebied Rijlabels (Row labels) en plaats het net voor het vorige veld. 13 Een draaitabel maken Excel 2013.

15 Je krijgt nu een onderverdeling. Je kan deze onderverdeling tonen of verbergen. Klik op het minteken. Je merkt dat de lijst samengevouwen wordt. 14 Een draaitabel maken Excel 2013.

16 Indien je alle voorkomens van een veld wil uitvouwen of samenvouwen, kan je gebruik maken van de opdrachten Gehele veld uitvouwen (Expand entire field) en Gehele veld samenvouwen (Collapse entire field) in de groep Actief veld (Active field), tabblad Opties (Options). Je plaatst de celwijzer in de cel met het plus- of minteken. Klik op de knop Gehele veld samenvouwen (Collapse entire field) in de groep Actief veld (Active field), tabblad Opties (Options). Het kan zijn dat je eerst de keuzelijst Actief veld (Active field) moet openen (afhankelijk van je schermresolutie). 1.8 Groeperen van gegevens We kunnen de items van de velden ook groeperen. Dat kan handmatig of automatisch De handmatige manier. Selecteer enkele items en kunnen hiervoor gebruik maken van de CTRL- en/of de SHIFT toets. Klik op de knop Groepsselectie (Group selection) in de groep Groeperen (Group). Het kan zijn dat je eerst de keuzelijst Groeperen (Group) moet openen. Je kan de naam van de groep wijzigen. Klik in de cel Group 1 en wijzig de naam. 1.9 Een veld in de tabel toevoegen Selecteer het werkblad Data. Voeg een kolom toe (zie onderstaande figuur) Je kan het veld nog niet gebruiken in de draaitabel. Je merkt dit in de lijst met draaitabelvelden. We moeten de gegevens eerst vernieuwen. 15 Een draaitabel maken Excel 2013.

17 Klik met de rechtermuisknop in de draaitabel en kies Vernieuwen (Refresh). Je merkt dat je nu wel het nieuwe veld in de lijst met draaitabelvelden krijgt Een (tweede) reeks waarden toevoegen of verwijderen Een reeks waarden toevoegen Positioneer de celwijzer in de draaitabel. Sleep een tweede reeks uit het venster Lijst met draaitabelvelden (PivotTable field list) naar het gebied Waarden (Values). In het gebied komt er een berekening bij erbij. We kunnen ook de gebruikte formule aanpassen. Selecteer de keuzelijst bij het veld en kies Waardeveldinstellingen (Value field settings). In het tabblad Samenvatten als (Summarize Values by) merk je de verschillende mogelijkheden. We hier verschillende formules kiezen. Kies Gemiddelde (Average) in de keuzelijst. Je kan bovenaan de naam wijzigen. 16 Een draaitabel maken Excel 2013.

18 Een reeks waarden verwijderen Je kan een reeks met waarden ook weer verwijderen. We geven één werkwijze. Klik rechts op een cel die je wenst te verwijderen en kies verwijderen (Remove). Je kan ook velden verwijderen door ze uit het specifiek venster te verslepen. 17 Een draaitabel maken Excel 2013.

19 1.11 Waarden weergeven als Je kunt een aantal samenvattingfuncties gebruiken in het gegevensgebied. We voegen een reeks met waarden toe waarin we het aantal uitdrukken in een percentage ten opzichte van het geheel. We vertrekken van de volgende situatie: Selecteer de keuzelijst bij Sum of Sales en kies Waardeveldinstellingen (Value field settings). Wijzig de naam in Percentage. Selecteer het tabblad Waarden weergeven als (Show value as). Open de keuzelijst bij Waarden weergeven als (Show value as). 18 Een draaitabel maken Excel 2013.

20 Je merkt in de keuzelijst Waarden weergeven als (Show value as) dat je verschillende percentages kunt weergeven. De keuze % van rij (% of row) betekent dat je het percentage maakt t.o.v. het totaal van de rij, % van kolom (% of column) betekent dat je het percentage maakt t.o.v. het totaal van de kolom en % van totaal (% of total) betekent dat je het percentage maakt t.o.v. het eindtotaal helemaal rechts onderaan. In de keuzelijst Waarden weergeven als (Show value as) kies je % van totaal (% of Grand Total). 19 Een draaitabel maken Excel 2013.

21 Het percentage wordt met twee cijfers na de komma gegeven. We passen dit aan. De techniek hebben we al eerder geïllustreerd. Klik rechts in een cel waarin Percentage (Percentage) staat en kies Getalnotatie (Format cells). Selecteer, indien nodig, de categorie Percentage (Percentage). Selecteer 0 bij Decimalen (Decimal places). De getallen in alle cellen waarin Percentage (Percentage) staat, inclusief het eindtotaal, worden nu op de ingestelde manier opgemaakt. 20 Een draaitabel maken Excel 2013.

22 1.12 Filteren Tekst filters Met de verschillende mogelijkheden voor tekstfilters kan je de gegevens snel en accuraat uitfilteren om een specifiek resultaat te bekomen. 21 Een draaitabel maken Excel 2013.

23 Datumfilters Met de verschillende mogelijkheden voor waarde filters kan je de gegevens snel en accuraat uitfilteren om een specifiek resultaat te bekomen, de waardes zijn telkens datumvelden. 22 Een draaitabel maken Excel 2013.

24 Waarde filters Met de verschillende mogelijkheden voor waarde filters kan je de gegevens snel en accuraat uitfilteren om een specifiek resultaat te bekomen, de waardes zijn telkens numeriek gegevens. 23 Een draaitabel maken Excel 2013.

25 De top 10 Een specifieke filtermogelijkheid bij draaitabellen is de optie filteren op een Top Top volgens Items Klik hiervoor in de kolom van de gegevenslabels met de rechtermuisknop en kies voor Filter vervolgens Top Een draaitabel maken Excel 2013.

26 Ofwel open je de filter van de respectievelijke kolom en kies je voor Waarde (Value) en vervolgens voor Top Een draaitabel maken Excel 2013.

27 Maak de keuze of het gaat over een Top of een Laagste (Buttom) en selecteer het aantal. Bepaal eveneens op welke kolum deze moet worden berekend. Het resultaat is een filter Top volgens som Je kan eveneens een Top or Bottom samenstellen die met een bepaalde som overeenkomt. We bekomen volgend resultaat: 26 Een draaitabel maken Excel 2013.

28 De som van beide maanden ligt het dichtste bij de gevraagde waarde van 500 te tellen vanaf de onderste (laagste) waarden Top volgens procenten Je kan eveneens een Top or Bottom samenstellen die met een bepaald percentage overeenkomt. We bekomen volgend resultaat: Deze maanden vormen samen minstens 80 Procent van de omzet, waarbij de grootste waarden eerst genomen worden. Bij keuze van een Buttom, 20 procent; Bekomen we de maanden die minstens 20 procent van de omzet leveren, waarbij de kleinste waarden eerst genomen worden. 27 Een draaitabel maken Excel 2013.

29 Zoekfilter 1.13 Meerdere rij- en kolomlabels, meerdere rapportfilters Het veld Percentage verwijderen We verwijderen eerst het veld Percentage (Percentage) uit de draaitabel. Open de keuzelijst Percentage in de keuzelijst Percentage (Percentage) in de Lijst met draaitabelvelden (PivotTable field list) en kies Veld verwijderen (Remove field) Zonder kolomlabel, een tweede rapportfilter We willen de gegevens gefilterd zien. 28 Een draaitabel maken Excel 2013.

30 Je kan bepaalde selecties maken uit de keuzelijsten bij de rapportfilter. 29 Een draaitabel maken Excel 2013.

31 Een tweede veld als rijlabel We kunnen meerdere velden als rijlabel toevoegen. Sleep een bijkomend veld naar het gebied met rijlabels, net boven het vorige veld. 30 Een draaitabel maken Excel 2013.

32 Vermits SALESMAN nu het eerste rijlabel is, wordt de draaitabel hierop geordend Sorteren We merken op dat je de gegevens in een draaitabel ook oplopend of aflopend kunt sorteren. Selecteer het werkblad met de draaitabel. Plaats de celwijzer in een cel van een kolom in de draaitabel. Selecteer het tabblad Opties (Options) en kies Sorteren van hoog naar laag (Sort highest to lowest) in de groep Sorteren (Sort). 31 Een draaitabel maken Excel 2013.

33 De knop Meer opties (More options) biedt je de mogelijkheid om een specifieke sorting in te stellen volgens de Aangepaste Lijsten (Custom Lists). De gegevensreeks wordt onmiddellijk anders geordend. Je mag ook de opdrachten in het tabblad Start (Home), groep Bewerken (Editing) gebruiken. 32 Een draaitabel maken Excel 2013.

34 1.15 Details tonen Details tonen We hebben de aantallen getotaliseerd. Toch kunnen we nog een blik werpen op de details. Klik rechts op een cel. Kies Uit- en samenvouwen / Uitvouwen (Expand/Collapse). Kies een veld en klik OK. 33 Een draaitabel maken Excel 2013.

35 In het venster krijg je nu een detail van de gevraagde gegevens. Merk ook op dat het gekozen veld in het venster Rijlabels (Row labels) komt te staan en dat je dus ook dit veld gewoon in dat venster had kunnen plaatsen. 34 Een draaitabel maken Excel 2013.

36 In een apart werkblad Indien je de werkwijze toepast op het totaal zelf, krijg je de details in een apart werkblad. 35 Een draaitabel maken Excel 2013.

37 Kies Details weergeven (Show details). Je krijgt een nieuw werkblad met de records uit de lijst. 36 Een draaitabel maken Excel 2013.

38 Dit resultaat kan je ook bereiken door te dubbelklikken op een item Details opnieuw verbergen We verbergen de details opnieuw in de draaitabel. Selecteer het werkblad. Klik op het minteken Automatisch groeperen van gegevens We illustreren het principe van groeperen van gegevens. Groeperen van gegevens doe je op numerieke waarden (cijfers en dus ook datums). Basisgegevens: 37 Een draaitabel maken Excel 2013.

39 We maken volgende draaitabel aan: 38 Een draaitabel maken Excel 2013.

40 Klik rechts op een Date en kies Groeperen (Group). Excel biedt je de verschillende mogelijke intervals aan, je kan er verschillende selecteren. 39 Een draaitabel maken Excel 2013.

41 40 Een draaitabel maken Excel 2013.

42 2 Een draaigrafiek 2.1 De draaigrafiek maken Als we een grafiek wensen te maken op basis van de gegevens van een draaitabel, plaatsen we de celwijzer in een cel van de draaitabel. Plaats de celwijzer in de draaitabel. Open het tabblad Analyseren (Analyze). Klik op de knop Draaigrafiek (PivotChart) in de groep Extra (Tools). Het kan zijn dat de groep niet zichtbaar is en dat je de keuzelijst Analyseren (Analyze) moet openen. Selecteer de categorie en selecteer een subtype. 41 Een draaigrafiek Excel 2013.

43 Je krijgt onmiddellijk de grafiek. Je merkt ook het Deelvenster voor filter van draaigrafiek (PivotChart filter pane). Je kan de grafiek nu verder opmaken. Je krijgt hiervoor ook de bijkomende tabbladen Analyseren (Analyze), Ontwerpen (Design) en Opmaak (Format) ter beschikking. 2.2 Elementen van een Draaigrafiekrapport Draaigrafiekrapporten bevatten verschillende speciale elementen De gegevensreeks: verwante gegevenspunten uit gegevensbladrijen of -kolommen die worden weergegeven in een grafiek. Elke gegevensreeks in een grafiek heeft een unieke kleur of uniek patroon. U kunt een of meer gegevensreeksen in een grafiek weergeven. Cirkeldiagrammen hebben slechts één gegevensreeks. De categorieën: een balk, gebied, punt, segment of ander grafieksymbool waarmee een afzonderlijk gegevenspunt of een afzonderlijke waarde uit een werkbladcel wordt aangegeven. Gegevensmarkeringen in een grafiek die bij elkaar horen, vormen een gegevensreeks. De assen: een lijn die het tekengebied begrenst en een referentiekader vormt voor het meten. De Y-as loopt meestal verticaal en bevat gegevens. De x-as loopt meestal horizontaal en bevat categorieën. 2.3 Draaitabel naar draaigrafiek Als u een draaigrafiekrapport maakt op basis van een draaitabelrapport, wordt de indeling van het draaigrafiekrapport (de positie van de velden) in eerste instantie bepaald door de indeling van het draaitabelrapport. 2.4 Onmiddellijk een draaigrafiek maken Als u eerst het draaigrafiekrapport maakt, bepaalt u de indeling van de grafiek door velden uit het venster Lijst met draaitabelvelden naar de neerzetgebieden te slepen. Neerzetgebied: een gebied in een draaitabel- of draaigrafiekrapport waar u velden uit het dialoogvenster Lijst met velden kunt neerzetten om de gegevens in de velden weer te geven. 42 Een draaigrafiek Excel 2013.

44 Klik op het pijltje onder de knop Draaitabel (PivotChart) in de groep Grafieken (Charts). De labels op elk neerzetgebied geven aan welk type velden u in het rapport kunt maken op het grafiekblad (grafiekblad: een blad in een werkmap dat alleen een grafiek bevat). Een grafiekblad is handig als u een grafiek of een draaigrafiekrapport gescheiden van de werkbladgegevens of het draaitabelrapport wilt weergeven. Er wordt automatisch een gekoppeld draaitabelrapport met een corresponderende indeling gemaakt. 43 Een draaigrafiek Excel 2013.

45 2.5 Een draaitabelgrafiek wijzigen Selecteer het tabblad Ontwerpen (Design). Het lint bevat allerlei knoppen die het mogelijk maken om de grafiek te wijzigen 2.6 Bewerken van een draaigrafiek Als we een grafiek willen verplaatsen, vergroten of verkleinen, moeten we de grafiek selecteren. Dat doen we door te klikken op de grafiek De draaigrafiek verplaatsen Je plaatst de muiswijzer op een willekeurige plaats in de grafiek, maar niet op een specifiek item. De muiswijzer verandert in een vierpuntige pijl. Om de grafiek te verplaatsen, sleep je de grafiek naar een andere positie De draaigrafiek vergroten of verkleinen Indien je de grafiek wenst te vergroten, kan je dit m.b.v. de selectiegrepen die je vindt op het kader van de geselecteerde grafiek. Indien je een selectiegreep in een hoek versleept, verandert de grafiek in de breedte en in de hoogte. Indien je een selectiegreep in een zijde versleept, wijzigt enkel de breedte of de hoogte De draaigrafiek verwijderen Indien de grafiek geselecteerd is, kan je deze verwijderen m.b.v. de Delete-toets Wijzigen van draaigrafiektype We kunnen de grafiek ook van type wijzigen. Selecteer de grafiek. Selecteer het tabblad Ontwerpen (Design). 44 Een draaigrafiek Excel 2013.

46

les 6 draaitabellen en draaigrafieken Herhaling Oefening 6.1

les 6 draaitabellen en draaigrafieken Herhaling Oefening 6.1 draaitabellen en draaigrafieken Herhaling Oefening 6.1 a. Open de werkmap Draaitabel. b. Sorteer de gegevens Van A naar Z op de kolom Verkoper. c. Maak een Tabel bij alle gegevens van de verkoper De Koning.

Nadere informatie

8.9 Draaitabellen [Pivot tables]

8.9 Draaitabellen [Pivot tables] 8.9 Draaitabellen [Pivot tables] U kunt de gegevens uit een lijst in een tabel laten weergeven uitgezet tegen tegen één of meer andere veldwaarden. U kunt bijvoorbeeld de bedragen uit onze voorbeeldlijst

Nadere informatie

Deze les heeft veel oefeningen. Om tijd te besparen kunt u eventueel de herhaling

Deze les heeft veel oefeningen. Om tijd te besparen kunt u eventueel de herhaling draaitabellen en draaigrafieken Herhaling Deze les heeft veel oefeningen. Om tijd te besparen kunt u eventueel de herhaling overslaan. Oefening 6.1 a. Open de werkmap Draaitabel. b. Sorteer de gegevens

Nadere informatie

6.8 Lijsten: oefeningen

6.8 Lijsten: oefeningen 6.8 Lijsten: oefeningen Opgaven 44.: Records zoeken Open het document "Autokosten". Klik in de lijst. Kies de opdracht 'Data - Formulier' [Data - Form]. Klik de knop 'Criteria' [Criteria]. Vul als zoekcriterium

Nadere informatie

1 EEN DRAAITABEL SAMENSTELLEN

1 EEN DRAAITABEL SAMENSTELLEN 1 EEN DRAAITABEL SAMENSTELLEN Wat is een draaitabel? De functie Draaitabel is het krachtigste instrument van Excel om grote verzamelingen data te analyseren. De data worden razendsnel samengevat in een

Nadere informatie

U ziet de progressie van de download aan de groene blokjes in het balkje helemaal onder aan de pagina.

U ziet de progressie van de download aan de groene blokjes in het balkje helemaal onder aan de pagina. Gegevens exporteren en bewerken vanuit GRIEL Stap 1. Selecteer de juiste gegevens en download deze 1. Stel het datumfilter in op de gewenste periode. Druk op ververs. 2. Maak met behulp van het filter

Nadere informatie

Draaitabellen. Nodige bestanden: BESTELLINGEN BELGIE.WDB DRAAITABELLEN SAMENVOEGEN.XLS DRAAITABELLEN SAMENVOEGEN RESULTAAT.XLS BESTELLINGEN BELGIE.

Draaitabellen. Nodige bestanden: BESTELLINGEN BELGIE.WDB DRAAITABELLEN SAMENVOEGEN.XLS DRAAITABELLEN SAMENVOEGEN RESULTAAT.XLS BESTELLINGEN BELGIE. Oefening Excel HERWWWIG@WEB.DE Draaitabellen Trefwoorden: Draaitabellen, draaitabelrapport, berekende velden, MS Query, SQL, Nodige bestanden: BESTELLINGEN BELGIE.WDB DRAAITABELLEN SAMENVOEGEN.XLS DRAAITABELLEN

Nadere informatie

Grote hoeveelheid gegevens analyseren: draaitabellen

Grote hoeveelheid gegevens analyseren: draaitabellen Excellerend Heemraadweg 21 2741 NC Waddinxveen 06 5115 97 46 richard@excellerend.nl BTW: NL0021459225 BANK: NL72ABNA0536825491 KVK: 24389967 Grote hoeveelheid gegevens analyseren: draaitabellen Het kan

Nadere informatie

waarin u gegevens in verschillende het wel goed doen Internet Opleidingscentrum

waarin u gegevens in verschillende het wel goed doen Internet Opleidingscentrum 8 Kruistabellen 8.1 Inleiding Stel dat u een rapport wilt maken dat het aantal verkochte producten per provincie laat zien. u kunt dan een rapport maken waarin u gegevens groepeert per provincie en/of

Nadere informatie

7.8 Lijsten oefeningen

7.8 Lijsten oefeningen 7.8 Lijsten oefeningen Opgaven 58.: Gegevensvalidatie Open het document Autokosten.xls. Selecteer kolom-a. Selecteer Gegevens Gegevensvalidatie Gegevensvalidatie [Data Data Validation Data Validation].

Nadere informatie

Handleiding Excel. bij. hoofdstuk 18 Cijfers in Orde Wageningse Methode

Handleiding Excel. bij. hoofdstuk 18 Cijfers in Orde Wageningse Methode Handleiding Excel bij hoofdstuk 18 Cijfers in Orde Wageningse Methode oktober 2008 1 Excel (Nederlandtalig) Excel is een programma dat snel allerlei berekeningen kan uitvoeren. Ook kan het programma gemakkelijk

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint, H6 SAMENVATTING HOOFDSTUK 6. Galerie voor diagrammen:

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint, H6 SAMENVATTING HOOFDSTUK 6. Galerie voor diagrammen: SAMENVATTING HOOFDSTUK 6 Diagram invoegen Via de menukeuzen Invoegen, Diagram of met Galerie voor diagrammen: open je het venster Er zijn 6 verschillende diagrammen: 1. Organigram 2. Cyclusdiagram 3. Radiaaldiagram

Nadere informatie

INHOUD EXCEL GEVORDERDEN DEEL 1: ENKELE OEFENINGEN

INHOUD EXCEL GEVORDERDEN DEEL 1: ENKELE OEFENINGEN INHOUD EXCEL GEVORDERDEN DEEL 1: ENKELE OEFENINGEN 1 AUTOMATISCH BEREKENEN IN DE STATUSBALK 2 FUNCTIES 3 RELATIEVE ADRESSERING 4 ABSOLUTE ADRESSERING 5 GEMENGDE ADRESSERING 6 KOLOMMEN GROEPEREN 7 OPTIES

Nadere informatie

Afspraken vet voorbeeldenmap oefe- ningenmap

Afspraken vet voorbeeldenmap oefe- ningenmap Inleiding Excel 2013 2/3 is het tweede deel van een reeks van drie over Microsoft Excel. We veronderstellen in dit deel dat je de basistechnieken, die aan bod zijn gekomen in het eerste deel, onder de

Nadere informatie

Dit is een onderdeel waarin veel functionaliteit is toegevoegd aan de 2010 versie (zie paragraaf 22.6).

Dit is een onderdeel waarin veel functionaliteit is toegevoegd aan de 2010 versie (zie paragraaf 22.6). Hoofdstuk 22: Draaitabellen * 2010 22.0 Inleiding Dit hoofdstuk had ook snel gegevens samenvatten genoemd kunnen worden. Excel biedt een heel degelijk hulpmiddel om met tabellen gegevens samen te vatten

Nadere informatie

Sorteren, groeperen en totaliseren

Sorteren, groeperen en totaliseren 6 Sorteren, groeperen en totaliseren 6.1 Inleiding Een rapport maken begint met het selecteren van de tabellen en het plaatsen van de velden die u in uw rapport wilt afdrukken. Vervolgens sorteert, groepeert

Nadere informatie

Module 4 Opmaak van een werkblad en cellen

Module 4 Opmaak van een werkblad en cellen Module 4 Opmaak van een werkblad en cellen Kolombreedte en rijhoogte#breedtehoogte Opmaak van cellen Lettertype Uitlijning Opvulling Randen Getallen Datum en tijd Voorwaardelijke opmaak Gebruik van thema's

Nadere informatie

Door van Excel 97 (intern versienr 8) over te stappen

Door van Excel 97 (intern versienr 8) over te stappen Draaitabellen in Excel 2010 een wereld van verschil John Spronk Door van Excel 97 (intern versienr 8) over te stappen op Excel 2010 (intern versienr 14) maak je niet alleen een grote sprong in de tijd

Nadere informatie

Draaitabellen (niet alleen) voor dummies

Draaitabellen (niet alleen) voor dummies Draaitabellen (niet alleen) voor dummies Geo van Dijk Excel Experience Day 2014 Opbouw van de sessie Wat zijn draaitabellen (eng:pivot tables)? De brongegevens. Mogelijke fouten in de brongegevens. Brongegevens

Nadere informatie

14 Opmaak Opmaak van taken Opsommingstekens [Outline symbols]

14 Opmaak Opmaak van taken Opsommingstekens [Outline symbols] 14 Opmaak 14.1 Opmaak van taken Alvorens tekst van een opmaak te voorzien moet u deze eerst selecteren. Daarvoor bestaan verschillende methoden: Klik een cel. Sleep met ingedrukt muisknop door de sheet

Nadere informatie

Een toekomst voor ieder kind. www.altra.nl

Een toekomst voor ieder kind. www.altra.nl Een toekomst voor ieder kind www.altra.nl Excel Tips en trucs Knippen/kopiëren Kolommen verplaatsen Het is handig om de kolommen met de module en locatie als eerste twee in het overzicht te hebben. Selecteer

Nadere informatie

Uitleg met tekst Onderwerpen lezen kennen

Uitleg met tekst Onderwerpen lezen kennen Uitleg met tekst Onderwerpen lezen kennen Les 1 Kennismaken met Ecel 2013 (1) - Wat is Ecel? - Het Startscherm - Het Startscherm uitschakelen - De gebruikersinterface - Backstage weergave (1) Les 2 Kennismaken

Nadere informatie

Een tabel is samengesteld uit rijen (horizontaal) en kolommen (verticaal). Elk vakje uit een tabel is een cel.

Een tabel is samengesteld uit rijen (horizontaal) en kolommen (verticaal). Elk vakje uit een tabel is een cel. Module 14 Tabellen Een tabel invoegen Een tabel tekenen Verplaatsen en selecteren in een tabel Een tabel opmaken Veldnamenrij herhalen Rijen en kolommen toevoegen en verwijderen Tekst converteren naar

Nadere informatie

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen 6. Reeksen Excel kan datums automatisch uitbreiden tot een reeks. Dit betekent dat u na het typen van een maand Excel de opdracht kan geven om de volgende maanden aan te vullen. Deze voorziening bespaart

Nadere informatie

DATABASEBEHEER IN EXCEL

DATABASEBEHEER IN EXCEL DATABASEBEHEER IN EXCEL 1. LIJSTEN Een lijst is een reeks van rijen met gelijksoortige gegevens waarvan de eerste rij de labels (veldnamen) bevat. Een voorbeeld: Je kunt een lijst beschouwen als een eenvoudige

Nadere informatie

Grafieken in Excel2007

Grafieken in Excel2007 Grafieken in Excel2007 1 Enkelvoudige grafiek Met een enkelvoudige grafiek wordt het uitzetten van één dataset op een assenkruis bedoeld. Meestal zullen de gegevens in kolommen staan maar in rijen is ook

Nadere informatie

Maken van een draaitabel met informatie uit StatLine.

Maken van een draaitabel met informatie uit StatLine. Maken van een draaitabel met informatie uit StatLine. Wat is een draaitabel? Een draaitabel (Engels: pivot table) is een soort tabel die datalijsten in spreadsheets zoals Microsoft Excel, OpenOffice.org

Nadere informatie

Toelichting LBZ foutenrapporten

Toelichting LBZ foutenrapporten Toelichting LBZ foutenrapporten 1 Inleiding Als u een LBZ inzending heeft gedaan, ontvangt u een verwerkingsrapportage in PDF-format en een in CSV-format. Het PDF rapport bevat de algemene gegevens van

Nadere informatie

Het uiterlijk lijkt erg op Word, een paar belangrijke verschillen geven we aan in de schermafdruk hieronder.

Het uiterlijk lijkt erg op Word, een paar belangrijke verschillen geven we aan in de schermafdruk hieronder. Inleiding Rekenen is een onderdeel van iedere opleiding. Het programma waar je mee kunt rekenen op de computer is het programma Excel, onderdeel van Microsoft Office. Excel is een krachtig rekenprogramma.

Nadere informatie

8.8 Records selecteren

8.8 Records selecteren 8.8 Records selecteren Voor het maken van een uittreksel van één of meerdere records die aan een bepaald criterium voldoen, maakt u gebruik van het 'Filter'. 8.8.1 Automatisch filter Klik in het gebied

Nadere informatie

Tabellen. Een tabel invoegen

Tabellen. Een tabel invoegen Tabellen Een tabel invoegen Een tabel tekenen Verplaatsen en selecteren in een tabel Een tabel opmaken Veldnamenrij herhalen Rijen en kolommen toevoegen en verwijderen Tekst converteren naar een tabel

Nadere informatie

Excel Controller. Handleiding Excel Controller Wizard

Excel Controller. Handleiding Excel Controller Wizard Excel Controller Handleiding Excel Controller Wizard 1 Inhoud Inleiding... 3 Eigen SQL... 3 Stap 1 Eigen SQL... 3 Stap 2 Testen SQL... 8 Stap 3 Wizard... 11 Stap 4 Parameters... 13 Voorbeeld Eigen Parameter...

Nadere informatie

ICT en grote datasets havo wiskunde A en vwo wiskunde A/C

ICT en grote datasets havo wiskunde A en vwo wiskunde A/C ICT en grote datasets havo wiskunde A en vwo wiskunde A/C Workshop Noordhoff wiskundecongres 19 november 2015 Matthijs van Maarseveen, Stijn Voets en Mark Haneveld Opbouw workshop 1. Demonstratie Exceltabellen

Nadere informatie

Bovenin zie je de Hulpmiddelen voor grafieken met 3 tabbladen. Hiermee pas je de indeling en opmaak van de grafiek aan.

Bovenin zie je de Hulpmiddelen voor grafieken met 3 tabbladen. Hiermee pas je de indeling en opmaak van de grafiek aan. SAMENVATTING HOOFDSTUK 8 Grafiek maken Via het tabblad Invoegen, de groep Grafieken, voeg je een grafiek in. Selecteer de gegevens en kies een grafiektype en een subtype. De grafiek wordt in het werkblad

Nadere informatie

INHOUD. Ten geleide 13. 1 Excel 2007-2010 Basis 15

INHOUD. Ten geleide 13. 1 Excel 2007-2010 Basis 15 INHOUD Ten geleide 13 1 Excel 2007-2010 Basis 15 1.1 Inleiding 15 1.2 Excel 2007-2010 samengevat 15 1.2.1 Configuratie instellen en de werkomgeving aanpassen 15 1.2.1.1 Een knop toevoegen aan de werkbalk

Nadere informatie

Meerdere draaitabellen maken van dezelfde gegevensbron. (tip 107)

Meerdere draaitabellen maken van dezelfde gegevensbron. (tip 107) Meerdere draaitabellen maken van dezelfde gegevensbron. (tip 107) In Cursus Excel Les 47 wordt uitgelegd hoe je van een gegevensbron een draaitabel kunt maken, echter wanneer je meerdere draaitabellen

Nadere informatie

In het venster SmartArt-afbeelding kiezen, selecteer je links een categorie en in het midden een SmartArt-afbeelding:

In het venster SmartArt-afbeelding kiezen, selecteer je links een categorie en in het midden een SmartArt-afbeelding: SAMENVATTING HOOFDSTUK 6 SmartArts gebruiken Met een SmartArt kun je tekst op een andere manier presenteren. Een SmartArt voeg je in via het tabblad Invoegen, groep Illustraties, knop SmartArt. Je kunt

Nadere informatie

Basisvaardigheden Microsoft Excel

Basisvaardigheden Microsoft Excel Basisvaardigheden Microsoft Excel Met behulp van deze handleiding kun je de basisvaardigheden leren die nodig zijn om meetresultaten van een practicum te verwerken. Je kunt dan het verband tussen twee

Nadere informatie

Excellerend Kwartaaltip 2015-3

Excellerend Kwartaaltip 2015-3 Draaitabellen III Draaitabel over meerdere tabbladen In de voorgaande twee kwartaaltips heb ik wat mogelijkheden laten zien van een draaitabel die gegevens samenvat vanuit één tabel. Maar wat moet je nu

Nadere informatie

Count-e Statistieken. Statistieken

Count-e Statistieken. Statistieken Count-e Statistieken 1. Voorbereiding... 2 1.1. Statistiek definities... 3 2. Afdrukken Statistieken... 5 3. Functies gebruiken... 6 3.1. Veldinhoud selecteren... 6 3.2. Celinhoud tonen... 6 3.3. Velden

Nadere informatie

Coderen en analyseren van kwantitatieve data via Excel

Coderen en analyseren van kwantitatieve data via Excel Coderen en analyseren van kwantitatieve data via Excel 3de jaar Bedrijfsmanagement 3de jaar Office Management INHOUD 1. VRAGENLIJST (ONLINE INGEGEVEN IN GOOGLE DRIVE)... 3 2. ANALYSE ANTWOORDEN... 7 2.1

Nadere informatie

Excellerend Kwartaaltip

Excellerend Kwartaaltip Excellerend Heemraadweg 21 2741 NC Waddinxveen 06 5115 97 46 richard@excellerend.nl BTW: NL0021459225 BANK: NL72ABNA0536825491 KVK: 24389967 Draaitabellen V Deze kwartaaltip is voorlopig de laatste die

Nadere informatie

Grafieken in Excel2003

Grafieken in Excel2003 Grafieken in Excel2003 1 Enkelvoudige grafiek Een enkelvoudige grafiek bestaat uit één dataset van xy-koppels op een XYassenstelsel. De gegevens mogen zich in kolommen of in rijen staan. Verder gaan we

Nadere informatie

Draaitabel maken voor oudere Excel-versies

Draaitabel maken voor oudere Excel-versies Draaitabel maken voor oudere Excel-versies Als u werkt met Excel 2007 of nieuwer, kunt u een werkmap opslaan voor het geval die met een oudere versie van Excel moet worden geopend (van Excel 97 tot en

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Praktijk Access 2010, H2 SAMENVATTING HOOFDSTUK 2

INSTRUCT Samenvatting Praktijk Access 2010, H2 SAMENVATTING HOOFDSTUK 2 SAMENVATTING HOOFDSTUK 2 Sorteren en filteren in een tabel Sorteren kun je met de knoppen (Oplopend) en (Aflopend). Hiermee zet je records in alfabetische of numerieke volgorde. Er wordt gesorteerd op

Nadere informatie

1. Exporteren... 2. 2. Verschil Xls en Csv... 2. 3. Het maken van een Csv bestand... 4. 4. Sorteren in Excel 2003... 9. 5. Sorteren in Excel 2007...

1. Exporteren... 2. 2. Verschil Xls en Csv... 2. 3. Het maken van een Csv bestand... 4. 4. Sorteren in Excel 2003... 9. 5. Sorteren in Excel 2007... ESIS en Excel 2003 en 2007 Inhoud 1. Exporteren... 2 2. Verschil Xls en Csv... 2 3. Het maken van een Csv bestand... 4 4. Sorteren in Excel 2003... 9 5. Sorteren in Excel 2007...10 6. Filteren in Excel

Nadere informatie

Aan de slag met AdminView

Aan de slag met AdminView Aan de slag met AdminView uitgebreide handleiding S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Beknopte handleiding LE/KB en draaitabellen 3 november 2015

Beknopte handleiding LE/KB en draaitabellen 3 november 2015 Deel 1: gegevens uit de ledenadministratie naar Excel halen. Open in Navision de ledenadministratie. Kies segmenten. Maak vervolgens een segment aan. Klik rechtsonder op functies, segment, contactpersonen

Nadere informatie

Basisvaardigheden Microsoft Excel

Basisvaardigheden Microsoft Excel Basisvaardigheden Microsoft Excel Met behulp van deze handleiding kun je de basisvaardigheden leren die nodig zijn om meetresultaten van een practicum te verwerken. Je kunt dan het verband tussen twee

Nadere informatie

Cursus MS Excel 2007 (N), Introductie (1) Mei 2009

Cursus MS Excel 2007 (N), Introductie (1) Mei 2009 Cursus MS Excel 2007 (N), Introductie (1) Mei 2009 Opdracht 1 De werking van Excel starten... 1 Opdracht 2 Weergave op het scherm (statusbalk)... 2 Opdracht 3 Weergave op het scherm (statusbalk wijzigen)...

Nadere informatie

SNEL WERKEN MET EXCEL

SNEL WERKEN MET EXCEL SNEL WERKEN MET EXCEL 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Snel werken met Excel C O M P

Nadere informatie

Excellerend Kwartaaltip 2015-4

Excellerend Kwartaaltip 2015-4 Draaitabellen IV Excellerend Heemraadweg 21 2741 NC Waddinxveen 06 5115 97 46 richard@excellerend.nl BTW: NL0021459225 BANK: NL72ABNA0536825491 KVK: 24389967 Draaitabel over meerdere tabbladen In de vorige

Nadere informatie

Excel Van rookie tot wizard. Willem De Meyer Hans Vanlanduyt. Acco Leuven / Den Haag

Excel Van rookie tot wizard. Willem De Meyer Hans Vanlanduyt. Acco Leuven / Den Haag Excel 2016 Van rookie tot wizard Willem De Meyer Hans Vanlanduyt Acco Leuven / Den Haag Inhoud Inleiding 11 1 Structuur van een Excelmap 13 2 Navigeren en selecteren in een werkmap 19 2.1 De schuifbalken

Nadere informatie

Je kunt een afbeelding invoegen via het tabblad Invoegen, groep Illustraties:

Je kunt een afbeelding invoegen via het tabblad Invoegen, groep Illustraties: SAMENVATTING HOOFDSTUK 12 Afbeelding invoegen Je kunt een afbeelding invoegen via het tabblad Invoegen, groep Illustraties: In het venster Afbeelding invoegen selecteer je (de juiste map en) het juiste

Nadere informatie

Grafieken in Word. Soort 1 2 5 10 12 15 20 30 Leven 4,8 4,9 5,1 5,5 5,6 5,8 6,0 6,2 Annuïteiten 4,9 5,1 5,3 5,7 5,8 6,0 6,2 6,5

Grafieken in Word. Soort 1 2 5 10 12 15 20 30 Leven 4,8 4,9 5,1 5,5 5,6 5,8 6,0 6,2 Annuïteiten 4,9 5,1 5,3 5,7 5,8 6,0 6,2 6,5 Les 16 Grafieken in Word In deze les leert u hoe u gegevens weergeeft in de vorm van een grafiek. Ook past u het uiterlijk, de schaal en het type grafiek aan. Een grafiek maken Eén plaatje zegt meer dan

Nadere informatie

Excel 2013: Snelle analyse

Excel 2013: Snelle analyse Excel 2013: Snelle analyse Handleiding van Auteur: CorVerm Juli 2015 Sinds Microsoft Office 2003 (en voorgaande versies) is er veel veranderd. Met weemoed denkt menig Office-gebruiker terug aan de menubalk

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Inhoudsopgave

INHOUDSOPGAVE. Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Microsoft Word 7 Werken met het lint 7 Documenten maken en bewerken 8 In verschillende weergaven werken 11 Tekens en alinea s opmaken 13 Tekst en afbeeldingen bewerken en verplaatsen

Nadere informatie

VERKOOPCIJFERS ANALYSEREN (DEEL 2)

VERKOOPCIJFERS ANALYSEREN (DEEL 2) Excel-lente Management Tools In deze rubriek treft u interessante Excel-tips en -technieken aan die u in de praktijk goed kunt toepassen. Mocht u bijzondere toepassingen behandeld willen zien, mail dan

Nadere informatie

www.digitalecomputercursus.nl 10. Voorbeeld berekeningen maken met Excel

www.digitalecomputercursus.nl 10. Voorbeeld berekeningen maken met Excel 10. Voorbeeld berekeningen maken met Excel In de komende hoofdstukken worden een aantal voorbeelden van berekeningen die gemaakt kunnen worden in Excel uitgelicht. U kunt deze berekeningen ook zodanig

Nadere informatie

Economische topper 4 Opdracht pag. 42 nr. 2

Economische topper 4 Opdracht pag. 42 nr. 2 Economische topper 4 Opdracht pag. 42 nr. 2 Te beheersen vaardigheid voor de lesgever: het is belangrijk dat u in een oogopslag de formules achter de getallen kan controleren. Het is voor de leerlingen

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010

Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010 Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010 1.0 Introductie Excel helpt om data beter te begrijpen door het in cellen (die rijen en kolommen vormen) in te delen en formules te gebruiken om relevante berekeningen

Nadere informatie

Tabel Om een draaitabel te kunnen maken, heb je allereerst een tabel nodig met gegevens. Je tabel moet aan de volgende eisen voldoen:

Tabel Om een draaitabel te kunnen maken, heb je allereerst een tabel nodig met gegevens. Je tabel moet aan de volgende eisen voldoen: Wat is een draaitabel? Een draaitabel is een zeer uitgebreid hulpmiddel van Excel om gegevens uit (grote) tabellen die je hebt gemaakt, samen te vatten en te analyseren. Een draaitabel maakt gebruik van

Nadere informatie

Excel 2010 in 17 stappen

Excel 2010 in 17 stappen Omschrijving Volledige progressieve training Excel 2010 in 17 stappen (17 modules, 153 rubrieken) Duur 12:45 Inhoud 1. Ontdek Excel, vul een tabel in De basisfuncties van Excel: voer uw eerste handelingen

Nadere informatie

Je kunt een afbeelding invoegen via het tabblad Invoegen, groep Illustraties:

Je kunt een afbeelding invoegen via het tabblad Invoegen, groep Illustraties: SAMENVATTING HOOFDSTUK 13 Afbeelding invoegen Je kunt een afbeelding invoegen via het tabblad Invoegen, groep Illustraties: In het venster Afbeelding invoegen selecteer je (de juiste map en) het juiste

Nadere informatie

Akternatieve doorrekenen. 7.2 Tabellen

Akternatieve doorrekenen. 7.2 Tabellen 7.2 Tabellen Een tabel geeft een overzicht van de uitkomsten van een berekening voor verschillende waarden van een of meerdere variabelen. Excel kent twee soorten tabellen. Een eenzijdige en een tweezijdige

Nadere informatie

Basis Excel cursus 2013

Basis Excel cursus 2013 Basis Excel cursus 2013 Learnit Training Gratis cursus Excel 2013 Deze Learnit cursus is ontwikkeld om u een indruk te geven van het rekenprogramma Excel 2013 en haar mogelijkheden. In zes lessen leert

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1. beginnen met excel

HOOFDSTUK 1. beginnen met excel HOOFDSTUK 1 beginnen met excel Inleiding Voor het betere rekenwerk in de bedrijfseconomie worden spreadsheets (rekenbladen) gebruikt. In dit hoofdstuk leer je omgaan met algemene basisbewerkingen in Excel:

Nadere informatie

Spreadsheets (Excel 2003)

Spreadsheets (Excel 2003) Spreadsheets (Excel 2003) 14 Toevoegen paragraaf 14.5 14.5 Subtotalen, draaitabellen en ALS In deze paragraaf bespreken we een aantal aanvullende functies in Excel. We beginnen met de subtotalen. Een subtotaal

Nadere informatie

Een functie is een kant en klare formule. Via de knop Som in de groep Bewerken van het tabblad Start kun je een aantal veelgebruikte functies kiezen:

Een functie is een kant en klare formule. Via de knop Som in de groep Bewerken van het tabblad Start kun je een aantal veelgebruikte functies kiezen: SAMENVATTING HOOFDSTUK 6 De functies Gemiddelde en Afronding Een functie is een kant en klare formule. Via de knop Som in de groep Bewerken van het tabblad Start kun je een aantal veelgebruikte functies

Nadere informatie

EXCEL Draaitabellen Mod Vb

EXCEL Draaitabellen Mod Vb EXCEL Draaitabellen Mod Vb Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 1 1 EEN DRAAITABEL VANUIT EEN EXTERNE GEGEVENSBRON... 3 1.1 Vereisten voor het ophalen van gegevens 3 1.2 Een gegevensmodel maken in Excel 3 1.2.1

Nadere informatie

Hoofdstuk 13: Sorteren & Filteren* 2010

Hoofdstuk 13: Sorteren & Filteren* 2010 Hoofdstuk 13: Sorteren & Filteren* 2010 13.0 Inleiding Spreadsheets bieden meer grip op gegevens. De twee beste manieren om meer grip te krijgen, is door de gegevens te sorteren of door bepaalde waarden

Nadere informatie

E5: Excel voor Managers en Financiële Professionals. Parity Training Solutions Marconibaan 6-8 3439 MS Nieuwegein tel.

E5: Excel voor Managers en Financiële Professionals. Parity Training Solutions Marconibaan 6-8 3439 MS Nieuwegein tel. E5: Excel voor Managers en Financiële Professionals 2002, Alle rechten voorbehouden. Auteur: mw. C.J. Meeuse/Release datum: november 2002 Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, opgeslagen in

Nadere informatie

1 OEFENING GEGEVENSBEHEER 1

1 OEFENING GEGEVENSBEHEER 1 1 OEFENING GEGEVENSBEHEER 1 1.1 EEN LIJST MAKEN Maak onderstaande koppen voor een lijst. Begin in cel C8 (het is dus niet nodig een lijst te beginnen in A1). Maak de koppen vet. Dit moet je doen omdat

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Uw voorkennis 9 Bonushoofdstukken

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Uw voorkennis 9 Bonushoofdstukken Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 De website bij het boek... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Bonushoofdstukken... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10

Nadere informatie

Excel. Inleiding. Het meest gebruikte spreadsheet programma is Excel.

Excel. Inleiding. Het meest gebruikte spreadsheet programma is Excel. Excel Inleiding Het woord computer betekent zoiets als rekenmachine. Daarmee is is eigenlijk aangegeven wat een computer doet. Het is een ingewikkelde rekenmachine. Zelf voor tekstverwerken moet hij rekenen.

Nadere informatie

Excel 2010 2/3. Roger Frans. met cd-rom. campinia media cvba-vso

Excel 2010 2/3. Roger Frans. met cd-rom. campinia media cvba-vso Excel 2010 2/3 Roger Frans met cd-rom campinia media cvba-vso Frans, Roger Excel 2010 2/3 / Roger Frans; Geel: Campinia Media cvba - vso, 2010; 245 p; index; 25 cm; gelijmd. ISBN: 97890356.1254.9; NUGI

Nadere informatie

Een grafiek maken in Excel

Een grafiek maken in Excel Een grafiek maken in Excel [Paul De Meyer] 1 Microsoft Excel starten Ga naar start en kies in Alle programma s voor Microsoft Excel of Dubbelklik op het bureaublad het icoontje Microsoft Excel Automatisch

Nadere informatie

Leren werken met Excel en Tabellen maken

Leren werken met Excel en Tabellen maken Leren werken met Excel en Tabellen maken Loek Halman & Josja Rokven I. Leren werken met Excel Instructie Excel is een van de meest gebruikte programma s. Het is bijna onmisbaar voor iedereen de veel met

Nadere informatie

11.2. Het maken van een grafiek op het werkblad

11.2. Het maken van een grafiek op het werkblad 11.2. Het maken van een grafiek op het werkblad Voor het maken van een grafiek, bevindt zich een aparte knop in de werkbalk. Met deze knop start u een programma dat aan de hand van een aantal vragen de

Nadere informatie

1. CTRL- en SHIFT-knop gebruiken om meerdere variabelen te selecteren

1. CTRL- en SHIFT-knop gebruiken om meerdere variabelen te selecteren SPSS: Wist je dat (1) je bij het invoeren van de variabelen in het menu door de CTRL-knop ingedrukt te houden, meerdere variabelen kunt selecteren die niet precies onder elkaar staan? Met de SHIFT-knop

Nadere informatie

Excel Elektronisch rekenblad Dhr. Goeminne

Excel Elektronisch rekenblad Dhr. Goeminne 2 e semster 13 Excel Elektronisch rekenblad Dhr. Goeminne Naam :. Hoofdstuk 1: Inleiding Met een rekenblad kunnen we gegevens berekenen, vergelijken, ordenen en presenteren. Excel start je op via het menu

Nadere informatie

Het Gegevensmodel en draaitabellen in Excel 2013 (tip 193)

Het Gegevensmodel en draaitabellen in Excel 2013 (tip 193) Het Gegevensmodel en draaitabellen in Excel 2013 (tip 193) In vorige versies van Excel moest men om data te analyseren van verschillende bronnen deze data eerst ingeven of importeren in Excel, en om deze

Nadere informatie

1. Exporteren... 2. 2. Verschil Xls en Csv... 2. 3. Het maken van een Csv bestand... 4. 4. Sorteren...10. 5. Filteren...11

1. Exporteren... 2. 2. Verschil Xls en Csv... 2. 3. Het maken van een Csv bestand... 4. 4. Sorteren...10. 5. Filteren...11 10 Afdrukken & Exports ESIS WEBBASED webbased en Excel 2007 Inhoud 1. Exporteren... 2 2. Verschil Xls en Csv... 2 3. Het maken van een Csv bestand.... 4 4. Sorteren...10 5. Filteren...11 6. Kolommen en

Nadere informatie

Het is af en toe niet om aan te zien hoe sommige

Het is af en toe niet om aan te zien hoe sommige Tabellen in Word 2010 Otto Slijkhuis Het is af en toe niet om aan te zien hoe sommige Word-gebruikers met teksten omgaan. In plaats van het invoegen van een tabel om gegevens keurig in een overzicht te

Nadere informatie

Korte inleiding Excel

Korte inleiding Excel Korte Inleiding Excel, het verwerken van meetresultaten 1 Korte inleiding Excel ten behoeve van het verwerken van meetresultaten. In deze korte cursus zullen we leren hoe we het spreadsheet-(rekenvel-)programma

Nadere informatie

Excel heeft een krachtig gereedschap om gegevens te analyseren,

Excel heeft een krachtig gereedschap om gegevens te analyseren, Werken met een draaitabel 13 Excel heeft een krachtig gereedschap om gegevens te analyseren, de draaitabel. Dat is een interactieve tabel waarmee u een grote hoeveelheid gegevens compact kunt weergeven.

Nadere informatie

Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten

Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten Microsoft Excel is een rekenprogramma. Je kan het echter ook heel goed gebruiken voor het maken van overzichten, grafieken, planningen, lijsten en scenario's.

Nadere informatie

SNELLE INVOER MET EXCEL

SNELLE INVOER MET EXCEL SNELLE INVOER MET EXCEL Naam Nr Klas Datum Het is de bedoeling dat je de gegevens van een tabel op efficiënte wijze invoert, dat betekent: correct en snel! Microsoft Excel biedt verscheidene mogelijkheden

Nadere informatie

De knoppen op het lint verkennen Elk tabblad op het lint bevat groepen en elke groep bevat een reeks gerelateerde opdrachten.

De knoppen op het lint verkennen Elk tabblad op het lint bevat groepen en elke groep bevat een reeks gerelateerde opdrachten. Beknopte handleiding Microsoft Excel 2013 ziet er anders uit dan de vorige versies. Daarom hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u sneller vertrouwd raakt met het programma. Opdrachten toevoegen aan

Nadere informatie

E-MAILS VERZENDEN MET AFDRUK SAMENVOEGEN

E-MAILS VERZENDEN MET AFDRUK SAMENVOEGEN E-MAILS VERZENDEN MET AFDRUK SAMENVOEGEN Met E-mail samenvoegen voor Word en Outlook kunt u o.a. een brochure of nieuwsbrief maken en deze per e-mail verzenden naar uw Outlook-lijst met contactpersonen

Nadere informatie

Een formule is een berekening die jij zelf maakt in Excel. Een formule begint met het isgelijkteken en bevat celverwijzingen.

Een formule is een berekening die jij zelf maakt in Excel. Een formule begint met het isgelijkteken en bevat celverwijzingen. Formules Een formule is een berekening die jij zelf maakt in Excel. Een formule begint met het isgelijkteken en bevat celverwijzingen. Figuur 1. Elke formule begint met = Stappen bij het maken van een

Nadere informatie

Tips en Tricks basis. Microsoft CRM Revisie: versie 1.0

Tips en Tricks basis. Microsoft CRM Revisie: versie 1.0 Tips en Tricks basis Microsoft CRM 2016 Revisie: versie 1.0 Datum: 23/03/2016 Inhoud 1. Basisinstellingen... 3 1.1 INSTELLEN STARTPAGINA... 3 1.2 INSTELLEN AANTAL REGELS PER PAGINA... 3 2. Algemene bediening...

Nadere informatie

De celwijzer is een rechthoekig kader dat om de actieve cel zit. celwijzer

De celwijzer is een rechthoekig kader dat om de actieve cel zit. celwijzer Inhoudsopgave: De werkmap p. 1 Navigeren p. 1 Selecteren p. 2 Het hele werkblad selecteren p. 2 Gegevens invoeren p. 3 De kolombreedte aanpassen p. 3 Bladtabs p. 4 Naam tabblad wijzigingen p. 4 Invoegen

Nadere informatie

De knoppen op het lint verkennen Elk tabblad op het lint bevat groepen en elke groep bevat een reeks gerelateerde opdrachten.

De knoppen op het lint verkennen Elk tabblad op het lint bevat groepen en elke groep bevat een reeks gerelateerde opdrachten. Beknopte handleiding Microsoft Excel 2013 ziet er anders uit dan de vorige versis. Daarom hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u sneller vertrouwd raakt met het programma. Opdrachten toevoegen aan

Nadere informatie

Handleiding uitwisseling Tekla Structures RFEM versie: Dlubal RFEM 5.02 - Tekla Structures 19.1

Handleiding uitwisseling Tekla Structures RFEM versie: Dlubal RFEM 5.02 - Tekla Structures 19.1 Handleiding uitwisseling Tekla Structures RFEM versie: Dlubal RFEM 5.02 - Tekla Structures 19.1 1 Inhoudsopgave: 1 Rekenmodel maken... 3 2 Import in RFEM... 10 3 Export naar Tekla Structures... 15 2 Rekenmodel

Nadere informatie

Hoofdstuk 10: Groeperen* 2010

Hoofdstuk 10: Groeperen* 2010 Hoofdstuk 10: Groeperen* 2010 10.0 Inleiding Soms is het handig om het aantal rijen en kolommen op het scherm te verminderen. Het wordt aangeraden om dit te doen door rijen en kolommen te groeperen. Een

Nadere informatie

3. Informatie overzichtelijk maken

3. Informatie overzichtelijk maken 43 3. Informatie overzichtelijk maken In het vorige hoofdstuk heeft u externe gegevens in Excel geïmporteerd. Bij het halen van zoveel gegevens, raakt het overzicht soms kwijt. Als u namelijk 20 of 30

Nadere informatie

Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Excel Gevorderden , Serasta Uitgegeven in eigen beheer Eerste druk: augustus 2011

Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Excel Gevorderden , Serasta Uitgegeven in eigen beheer Eerste druk: augustus 2011 Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Excel Gevorderden 2007 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: augustus 2011 ISBN: 978-90-817910-0-7 Dit boek is gedrukt op een papiersoort

Nadere informatie

OFFICE A LA CARTE - EXCEL 2013

OFFICE A LA CARTE - EXCEL 2013 OFFICE A LA CARTE - EXCEL 2013 Module: EXC-01: Basishandelingen Hfdst: EXC-01.01: Starten (00:20) Opstarten van Excel Scherminformatie Helpfunctie Hfdst: EXC-01.02: Bestandsmanipulaties (0:20) Tekst en

Nadere informatie

Algemene basis instructies

Algemene basis instructies Inhoud: Algemene basis instructies... 2 Pictogrammen en knoppen... 2 Overzicht... 3 Navigeren (bladeren)... 3 Gegevens filteren... 4 Getoonde gegevens... 5 Archief... 5 Album... 5 Tabbladen en velden...

Nadere informatie