Zwangerschapskalender

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zwangerschapskalender"

Transcriptie

1 Zwangerschapskalender Week Wat gebeurt er? Datum huisbezoek Week 1 t/m 5 Je bent in verwachting! Je kan je moe gaan voelen. En misselijk. Het vruchtje in je buik begint vorm te krijgen. Er ontstaan kiembladen, die leggen de basis voor de organen van je baby. In de vijfde week begint het hartje heel voorzichtig te kloppen en begint de ruggengraat zich te ontwikkelen. Week 6 Je misselijkheid kan deze week erger worden. Ook moet je vaker naar de wc om te plassen en je borsten zijn gevoelig. Je tepel kan donkerder gaan kleuren. Het hartje van je baby klopt nu harder. Deze week groeien er kleine bobbeltjes, die later de armen en benen van je baby vormen. Week 7 Je kan wat pukkeltjes en puistjes krijgen door de veranderingen in je lichaam en je hormonen. Je baby krijgt deze week al neusgaten! Week 8 Misselijkheid kan nog steeds aanwezig zijn. Ook kan je buik iets harder zijn. Er wordt nu hard gewerkt aan het geslacht van je baby. De jongens krijgen testikels (zaadballen) en de meisjes krijgen eierstokken. Week 9 Je voelt je nog steeds moe, misselijk en misschien zelfs duizelig. Je kleintje begint nu flink te bewegen, maar dat kan jij nog niet voelen. Je baby is nu 3 centimeter. De geslachtsdelen zijn ook af. In het tandvlees liggen al de knopjes voor de tanden en kiezen. Aan het eind van deze week zijn het ruggetje en de hersenen aangemaakt!

2 Week 10 Je buik kan iets dikker en harder worden. Je borsten zijn nog steeds gevoelig, deze bereiden zich voor op de borstvoeding. Je baby heeft al echte miniteentjes! Week 11 Je gewicht kan nu iets toenemen. Deze week beginnen er piepkleine nageltjes te groeien! Week 12 Het kan zijn dat je je wat minder misselijk voelt. Je onderbuik gaat wat uitzetten en je gewicht neemt iets verder toe. Je baby weegt ongeveer 10 gram en is ongeveer 6,5 centimeter lang. Je baby heeft nu reflexen en is druk aan het oefenen in je buik. Week 13 De eerste mijlpaal! Je baby is nu af, maar natuurlijk nog veel te klein om geboren te worden. Je gaat je nu weer beter voelen en je hebt meer energie! Alle 20 tandjes zijn gevormd en staan klaar om later door te breken. Je baby weegt nu ongeveer 30 gram en is ongeveer 8 centimeter groot. Week 14 Je baby plast nu in het vruchtwater! Ook oefent je baby met ademen. Het ademt nu vruchtwater in en uit. Vruchtwater is heel belangrijk voor de groei en het vernieuwt zichzelf om de drie uur, zodat het steeds schoon is! Week 15 Je baarmoeder groeit en trekt daardoor aan de banden waarmee je baarmoeder aan je lichaam vast zit. Je kan hierdoor een zeurderige pijn of drukgevoel in je onderbuik krijgen. Dit kan soms de hele zwangerschap aanhouden. Lastig, maar geen reden om je zorgen over te maken. Je baby kan nu de mond openen en neemt slokjes vruchtwater.

3 Week 16 Vanaf deze week kan de baby zien of het buiten de buik licht of donker is! Dus als je met je blote buik van het zonnetje geniet, zal je baby dat merken. Je baby is nu ongeveer 15 centimeter en het gewicht is ongeveer 125 gram. Week 17 Jouw gewrichten zijn nu zwakker. Al je spieren en kraakbeen worden soepeler, omdat je buik en bekken groter moeten worden en je baby ook nog uit je buik moet! Je loopt bijvoorbeeld de kans om je enkels sneller te zwikken. Je baby groeit gemiddeld 2 centimeter per week en heeft de grootte van een tandenborstel! Week 18 Waarschijnlijk voel je je nu heerlijk op je gemak, op een paar kleine zwangerschapskwaaltjes na. Je baby maakt koprollen door je buik heen, het heeft nu immers alle ruimte! Week 19 Jouw ademhaling verandert, en bij weinig inspanning kan je al adem tekort komen. Je longen hebben namelijk minder ruimte door de baby! Ook zweet je nu meer dan anders. Je baby is nu ongeveer 22 centimeter en weegt ongeveer 250 gram. Week 20 Weer een mijlpaal! Je bent op de helft van je zwangerschap! En rond deze week heb je de 20- weken echo en wordt goed naar de gezondheid van je kindje gekeken. Kun je je baby al voelen? Het is het best te omschrijven als een soort vlindertje dat in je buik rond dwarrelt. Je baby is nu ongeveer 25 centimeter en weegt ongeveer 320 gram. Week 21 Je kunt vanaf nu last krijgen van harde buiken. Je baarmoeder oefent alvast voor de bevalling, maar zo ver is het nog lang niet! Je baby is nu ongeveer 27 centimeter en weegt ongeveer 400 gram. Je baby kan je hartslag nu horen en jou horen praten als je vrolijk bent, maar ook als je boos of moe bent.

4 Week 22 Week 23 Week 24 Week 25 Je bent nu waarschijnlijk wat sneller buiten adem. Je lichaam pompt meer bloed en dat kost energie. Misschien is het je ook opgevallen dat je steeds honger hebt, je lichaam moet hard werken om je baby te laten groeien! Het grootste deel van de dag slaapt de baby in je buik, omdat hij of zij lekker in slaap gewiegd wordt als jij loopt en bezig bent. Het kan zijn dat je af en toe nog duizelig bent, dit komt omdat je bloed trager stroomt. Ook zijn je borsten zich aan het voorbereiden op de komst van je baby. Het is heel normaal dat er nu al wat vocht uit je borsten komt. Het is nog geen melk, maar een geelachtige, transparante vloeistof. Je baby kan nu iets beetpakken, bijvoorbeeld zijn of haar handje of voetje. Als je zwanger bent kan je een hoge bloeddruk krijgen, je lichaam houdt dan ook veel vocht vast en dat merk je aan opgezwollen enkels en voeten. Doe dan rustig aan en eet niet te veel zout. Je baby is nu ongeveer 32 centimeter en weegt 610 gram. Je baby krijgt nu meer vet om zijn lijfje. De oren van je baby zijn nu volledig ontwikkeld en je baby begint op geluiden te reageren. Je bent inmiddels bijna een half jaar in verwachting. Voelde je eerst nog zachte bewegingen, je baby heeft nu ontdekt dat stompen, woelen en schoppen ook heel leuk is om te doen. Je baby kan nu nog alle kanten uit draaien. Je baby is nu bijna levensvatbaar! Maar het is niet de bedoeling dat hij of zij nu geboren wordt, want dan zal het heel lang in het ziekenhuis moeten blijven. Week 26 Week 27 Doordat je baby steeds sterker beweegt kun je pijn krijgen onder je ribben of in je onderbuik. Je kan nu te maken krijgen met nesteldrang en je huis op en top in orde willen maken. Dit is heel normaal en heeft te maken met je dierlijke gevoelens om een veilig nestje voor je kleine te maken. Rond deze tijd zullen de ogen open gaan. Je baby is nu ongeveer 33 centimeter en het gewicht is ongeveer 700 gram. Je zal steeds zwaarder worden, dit is heel normaal. Gemiddeld kom je 12 kilo aan tijdens je zwangerschap. Doordat je baarmoeder op je maag drukt, kan je vanaf nu vaker last krijgen van brandend maagzuur. Je baby is nu ongeveer 34 centimeter en het gewicht is ongeveer 800 gram. Je baby is nu zo groot, dat hij alleen met opgetrokken beentjes in je buik past.

5 Week 28 Je baby krijgt steeds meer onderhuids vet en dat verandert zijn huidskleur. Hij of zij was nog rood, maar wordt nu babyroze. Ook krijgt je baby nu smaakpapillen. Het heeft daar nog niets aan, want het vruchtwater dat hij drinkt is smaakloos. Week 29 Wist je dat je baby nu al een eigen karakter heeft? Er zit een duidelijke regelmaat in zijn bewegingen, heeft een eigen dag- en nachtritme, maar ook de manier van trappelen zal je waarschijnlijk al heel goed herkennen. Je baby is nu ongeveer 36,5 centimeter en het gewicht is ongeveer 1100 gram. Week 30 Rond deze periode kun je steeds meer geplaagd worden door brandend maagzuur, heel naar. Je mag maagzuurremmers slikken, maar vanillevla verzacht ook. Je baby groeit nu hard! Hij is nu alweer 38 centimeter en het gewicht is ongeveer 1300 gram. Week 31 Week 32 Week 33 Vanaf deze week kan je baby gaan indalen om zijn definitieve plek in te nemen. Je baby ziet er nu helemaal kant en klaar uit, maar toch is het beter als het nog even in jouw veilige baarmoeder blijft. Je baby zou zich buiten de baarmoeder nog niet warm kunnen houden. Ook zijn weerstand is nog niet voldoende opgebouwd. Je bloeddruk begint nu langzaam te stijgen, dit is niet erg, maar je moet in de gaten houden dat je geen klachten krijgt zoals; veel hoofdpijn, minder zien of sterretjes, knellende pijn in bovenbuik, tintelende vingers. De ruimte in je baarmoeder wordt steeds minder, waardoor de speelperiode nu wel ten einde is. Je baby is nu ongeveer 40 centimeter en weegt 1800 gram. Het is soms moeilijk om de extra eetlust tijdens de zwangerschap tegen te houden. Het is wel belangrijk daar op te letten. Overgewicht is niet goed voor je bloeddruk en gewrichten. De donshaartjes waarmee je baby bedekt was, beginnen nu langzaam te verdwijnen. Je baby is nu ongeveer 41 cm en weegt ongeveer 2000 gram.

6 Week 34 Week 35 Het kan zijn dat je rond deze tijd indalingsweeën voelt. Je baby is aan het indalen in het bekken en de baarmoeder kan daarop reageren met extra samentrekkingen. Dit uit zich in de vorm van een harde buik of een trekkende pijn in de onderbuik. Wees gerust, dit hoort er allemaal bij. Je baby is bijna klaar voor de start. Hij maakt nu extra vet aan. Je baby is nu ongeveer 42 centimeter en ongeveer 2200 gram. Als de baby nu besluit te komen, dan zul je in het ziekenhuis moeten bevallen, de longetjes zijn nog niet sterk genoeg om geheel op eigen kracht te werken. Je baby zal zich nu waarschijnlijk rustiger houden in je buik. Af en toe zal je nog een been of arm zien uitpuilen. Maar verder is je baby energie aan het opbouwen voor de grote onbekende reis. Week 36 Week 37 Als je baby is ingedaald, dan kan dat voor wat opluchting zorgen. Je longen hebben weer wat meer ruimte en jij dus wat meer lucht en zal je minder last hebben van maagzuur. Waarschijnlijk moet je deze week vaker naar het toilet, wordt lopen nog ongemakkelijker en kan je bovendien een onprettige druk op je vagina voelen. De huid van je baby is nog steeds bedekt met huidsmeer. Dit smeer beschermt hem tegen infecties. Je baby begint steeds minder te bewegen, de ruimte is dan ook heel beperkt. Het hoofdje ligt al diep in je bekken. Voel je echter helemaal geen bewegingen meer, dan is het verstandig om even contact met je verloskundige op te nemen. Je baby is nu ongeveer 46 centimeter en weegt ongeveer 3000 gram. Week 38 Je bevalling kan nu al ieder moment op gang komen, maar het kan ook nog vier weken duren! Als je nu al bevalt is dat gewoon op tijd. De meeste kinderen worden niet geboren op de uitgerekende datum. Rust goed uit, als je goed uitgerust bent kun je de bevalling beter aan en ben je sneller hersteld. Je baby is nu ongeveer 47 centimeter en weegt ongeveer 3000 gram.

7 Week 39 Je baby groeit nu nauwelijks meer, hij komt hoogstens nog gram per dag aan. Dit kun je zien als een reserve voor na de bevalling. Niet ieder baby wil direct aan de fles of borst en dat beetje reserve geeft hem de mogelijkheid om rustig aan de nieuwe omgeving te wennen. Week 40 Doe rustig aan en ga bijvoorbeeld s middags ook even slapen. Ook na de bevalling blijft rust belangrijk. De kraamzorg neemt veel uit handen, maar ze is er maar een week, dus laat je maar goed verwennen! Je baby is nu ongeveer 50 centimeter en weegt ongeveer 3200 gram.

Leven voelen bij zwangerschap

Leven voelen bij zwangerschap 00 Leven voelen bij zwangerschap Leven voelen is zeer verschillend per persoon, per zwangerschap en per baby. Vanaf 18-20 weken zwangerschap kun je jouw baby meestal al voelen bewegen. De bewegingen zijn

Nadere informatie

Van week tot week. Bevruchting

Van week tot week. Bevruchting Van week tot week Bevruchting In de eierstokken rijpen elke maand meerdere eicellen, per maand ontwikkelt 1 eicel zich verder en deze zal uiteindelijk vrijkomen: de eisprong vindt dan plaats. Dit is ongeveer

Nadere informatie

Jouw zwangerschap: je baby voelen bewegen

Jouw zwangerschap: je baby voelen bewegen Jouw zwangerschap: je baby voelen bewegen Ziekenhuis Gelderse Vallei In deze folder krijg je informatie over de normale bewegingen van je baby in de zwangerschap en wat je moet doen als je baby minder

Nadere informatie

Jouw zwangerschap: Je baby voelen bewegen

Jouw zwangerschap: Je baby voelen bewegen Jouw zwangerschap: Je baby voelen bewegen Het voelen van je baby geeft je een vertrouwd gevoel en is belangrijk. Vanaf 16-20 weken zwangerschap kun je je baby meestal voelen bewegen. De bewegingen zijn

Nadere informatie

Spoed, ook s nachts bellen... 5 Geen spoed, wel overdag bellen... 5. Vochtverlies uit de vagina:... 3. Buikpijn:... 3

Spoed, ook s nachts bellen... 5 Geen spoed, wel overdag bellen... 5. Vochtverlies uit de vagina:... 3. Buikpijn:... 3 Contents Spoed in je zwangerschap... 2 Volg je intuïtie, die stuurt je meestal de goede kant op.... 2 Lees meer over wat spoed is... 2 Bloedverlies uit de vagina:... 2 Bloedverlies in de eerste 3 maanden...

Nadere informatie

Jouw zwangerschap: je baby voelen bewegen

Jouw zwangerschap: je baby voelen bewegen Jouw zwangerschap: je baby voelen bewegen Het voelen van je baby geeft je een vertrouwd gevoel en is belangrijk. Vanaf 16-20 weken zwangerschap kun je je baby meestal voelen bewegen. De bewegingen zijn

Nadere informatie

Je baby voelen bewegen

Je baby voelen bewegen Je baby voelen bewegen Het voelen van je baby geeft je een vertrouwd gevoel en is belangrijk. Vanaf 16-20 weken zwangerschap kun je je baby meestal voelen bewegen. De bewegingen zijn in het begin nog zwak,

Nadere informatie

Zwanger zijn en bevallen

Zwanger zijn en bevallen Zwanger zijn en bevallen PRAKTISCHE TIPS IN GEWONE TAAL MARJA VAN DEURSEN & WILMA VAN OS 6 ZWANGER ZIJN EN BEVALLEN Inleiding Gefeliciteerd. Je bent zwanger! Het is fi jn om zwanger te zijn. Maar je hebt

Nadere informatie

Jullie kennen elkaar van: JOUW NAAM: ADRES: LEEFTIJD: WERK & PASSIES: PARTNER: LEEFTIJD: Hoelang zijn julliesamen? WERK & PASSIES: OVER jou!

Jullie kennen elkaar van: JOUW NAAM: ADRES: LEEFTIJD: WERK & PASSIES: PARTNER: LEEFTIJD: Hoelang zijn julliesamen? WERK & PASSIES: OVER jou! JOUW NAAM: Jullie kennen elkaar van: ADRES: LEEFTIJD: WERK & PASSIES: PARTNER: Hoelang zijn julliesamen? LEEFTIJD: WERK & PASSIES: OVER jou! JULLIE SAMEN! FOTO Datum: Week 1 Van: Tot: Je laatste menstruatie

Nadere informatie

Een badbevalling. Centrum voor Geboortezorg. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Een badbevalling. Centrum voor Geboortezorg. Locatie Hoorn/Enkhuizen Een badbevalling Centrum voor Geboortezorg Locatie Hoorn/Enkhuizen Ga je binnenkort bevallen en overweeg je gebruik te maken van één van onze bevalbaden? Wees welkom! Deze folder geeft informatie over

Nadere informatie

Jouw zwangerschap Je baby voelen bewegen

Jouw zwangerschap Je baby voelen bewegen Jouw zwangerschap Je baby voelen bewegen Gynaecologie alle aandacht Jouw zwangerschap: Je baby voelen bewegen Het voelen van je baby geeft je een vertrouwd gevoel en is belangrijk. Vanaf 16-20 weken zwangerschap

Nadere informatie

Inleiding van de bevalling

Inleiding van de bevalling Inleiding van de bevalling 2 Samen met de gynaecoloog heb je besloten de bevalling in te leiden. Dat gebeurt in het ziekenhuis. Heb je nog niet voldoende ontsluiting? Dan krijg je eerste een ballon in

Nadere informatie

en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je

en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je baby Verwachtingen Wordt dit jullie eerste, tweede, volgende kindje? Weet je al hoe je je baby gaat voeden? Als je al een kind hebt:

Nadere informatie

Zwangerschapsquiz. Hoeveel botten heeft een pasgeboren baby? Verzorgingsvraag: Hoeveel luiers gebruikt een baby in zijn eerste levensjaar?

Zwangerschapsquiz. Hoeveel botten heeft een pasgeboren baby? Verzorgingsvraag: Hoeveel luiers gebruikt een baby in zijn eerste levensjaar? " Zwangerschapsquiz Verzorgingsvraag: Hoeveel luiers gebruikt een baby in zijn eerste levensjaar? Zwangerschapsvraag: Wanneer ben je het meest vruchtbaar? Hoeveel botten heeft een pasgeboren baby? Welk

Nadere informatie

Jouw zwangerschap: Je baby voelen bewegen

Jouw zwangerschap: Je baby voelen bewegen Jouw zwangerschap: Je baby voelen bewegen Deze folder Deze brochure wordt je aangeboden door de afdeling verloskunde Ommelander Ziekenhuis. Wij vinden het belangrijk dat patiënten goede voorlichting krijgen.

Nadere informatie

SEH Spoedeisende hulp

SEH Spoedeisende hulp Afdeling: Onderwerp: SEH Spoedeisende hulp 1 Wat is hyperventilatie Wanneer u gespannen of angstig bent, kunnen daardoor verschillende lichamelijke klachten ontstaan. is één van die klachten. wil zeggen

Nadere informatie

Hyperventilatie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Hyperventilatie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Hyperventilatie Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Hyperventilatie Hyperventilatie wordt veroorzaakt door verkeerde manier van ademhalen. Hyper betekent

Nadere informatie

Leven voelen. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen.

Leven voelen. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Leven voelen 1 Leven voelen Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Waarom is leven voelen belangrijk? 2 Een normaal bewegingspatroon: wat voel je? 2 Wat kan invloed hebben op het bewegen

Nadere informatie

Gebroken vliezen. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen.

Gebroken vliezen. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Gebroken vliezen Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Langdurig gebroken vliezen 1 Een zwangerschap van minimaal 37 weken 1 Een zwangerschap van 34 tot 37 weken 3 Een zwangerschap tussen

Nadere informatie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie Onco-Move Bewegen tijdens chemotherapie Introductie De behandeling van kanker, in het bijzonder de chemotherapie en/of radiotherapie, kan aanleiding zijn tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Te vroeg geboren Wat langer geduld

Te vroeg geboren Wat langer geduld Te vroeg geboren Wat langer geduld Deze folder gaat over het eerste half jaar van het leven van couveusekinderen. Anders? In de eerste zes maanden kunnen couveusekinderen echt anders reageren dan kinderen

Nadere informatie

Langdurig gebroken vliezen

Langdurig gebroken vliezen Langdurig gebroken vliezen Albert Schweitzer ziekenhuis november 2014 pavo 0591 Inleiding In deze folder geven we u informatie over langdurig gebroken vliezen. Het hangt van de duur van uw zwangerschap

Nadere informatie

Week 20: Gefeliciteerd, je bent op de helft van je zwangerschap! Je baby is nu net zo groot als een peen, namelijk 25,6 cm en weegt rond de 300 gram.

Week 20: Gefeliciteerd, je bent op de helft van je zwangerschap! Je baby is nu net zo groot als een peen, namelijk 25,6 cm en weegt rond de 300 gram. Je bent natuurlijk al heel nieuwsgierig wat er allemaal in jouw buik gebeurt. Hoe ziet mijn baby er nu uit? Wanneer kan hij mij horen? Je gaat dan waarschijnlijk net als wij heerlijk rondneuzen en opzoek

Nadere informatie

Patiëntenvoorlichting Verloskunde. Roken en zwangerschap. Inhoudsopgave. Als je zwanger probeert te worden 2. Als je zwanger bent 3

Patiëntenvoorlichting Verloskunde. Roken en zwangerschap. Inhoudsopgave. Als je zwanger probeert te worden 2. Als je zwanger bent 3 Patiëntenvoorlichting Verloskunde Roken en zwangerschap Inhoudsopgave Als je zwanger probeert te worden 2 Als je zwanger bent 3 Na de zwangerschap 5 Stoppen met roken 6 Tips om te stoppen 7 Hulp bij het

Nadere informatie

Maximale inspanningstest

Maximale inspanningstest Maximale inspanningstest Je komt bij ons in het ziekenhuis voor een test. Die test heet maximale inspanningstest. Het is een onderzoek waarbij de dokter onderzoekt: Hoe jouw conditie is. Hoe je longen,

Nadere informatie

en gezinsvorming Voortplanting Werkvormen: Lesdoelen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 5: Hoe ben ik geboren? Lesoverzicht Basis

en gezinsvorming Voortplanting Werkvormen: Lesdoelen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 5: Hoe ben ik geboren? Lesoverzicht Basis II Voortplanting en gezinsvorming Les 5: Hoe ben ik geboren? Lesoverzicht Werkvormen: Lesdoelen: Kinderen weten meer over de zwangerschap en geboorte van een baby. Kinderen weten hoe een baby in de buik

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE 17601 Inleiding In deze folder vindt u een algemeen oefenschema en beweegadvies. Deze kunt u gebruiken ter voorbereiding op de revalidatie, maar ook tijdens en na de revalidatieperiode.

Nadere informatie

Wat je moet weten over roken voor, tijdens en na de zwangerschap Longziekten

Wat je moet weten over roken voor, tijdens en na de zwangerschap Longziekten Wat je moet weten over roken voor, tijdens en na de zwangerschap Longziekten Beter voor elkaar 2 Roken als je zwanger probeert te worden Minder vruchtbaar Roken maakt vrouwen en mannen minder vruchtbaar.

Nadere informatie

Alles over de bloedziekten PNH & AA. Wat is bloed?

Alles over de bloedziekten PNH & AA. Wat is bloed? Alles over de bloedziekten PNH & AA Wat is bloed? Binnenin je lichaam zit een rode vloeistof. Dat is je bloed. Bloed is erg belangrijk voor je lichaam, het zorgt voor vervoer van stoffen, voor de warmte

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram)

Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram) Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram) De afspraak voor de mictiecystogram Het onderzoek van je blaas en urinewegen vindt plaats op: Datum:.. Dag/tijdstip: dag. uur Je wordt verwacht

Nadere informatie

Jouw Onmisbare ZWANGERSCHAPSGIDS

Jouw Onmisbare ZWANGERSCHAPSGIDS Jouw Onmisbare ZWANGERSCHAPSGIDS De belangrijkste dingen die jij moet weten om je weg te vinden in je zwangerschap: infographics, checklists, trackers en nog veel meer! Meer informatie op Pampers.nl De

Nadere informatie

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Zwangerschapsmassage

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Zwangerschapsmassage BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Zwangerschapsmassage Zwangerschapsmassage Als je zwanger bent verandert er veel in je lichaam. Deze veranderingen zijn een bijzondere ervaring, tijd voor jezelf

Nadere informatie

Ik wil de eerste dagen 8 tot 12 keer aan de borst

Ik wil de eerste dagen 8 tot 12 keer aan de borst Ik wil de eerste dagen 8 tot 12 keer aan de borst omdat mijn maagje niet groter dan een knikker is; omdat ik vaak kleine beetjes voedsel beter kan verteren; hoe meer en hoe vaker ik drink, hoe meer melk

Nadere informatie

Liefde? Naam: Datum: Seksuele opvoeding. Van wie kan je allemaal houden? Wat doe jij voor iemand die je graag ziet?

Liefde? Naam: Datum: Seksuele opvoeding. Van wie kan je allemaal houden? Wat doe jij voor iemand die je graag ziet? Liefde? Van wie kan je allemaal houden? Wat doe jij voor iemand die je graag ziet? Vind jij verliefd zijn hetzelfde als liefde? Is vriendschap ook liefde? Ben jij al verliefd geweest? Kan je verliefd zijn

Nadere informatie

Naam: BOTTEN EN SPIEREN Het menselijk lichaam

Naam: BOTTEN EN SPIEREN Het menselijk lichaam Naam: BOTTEN EN SPIEREN Het menselijk lichaam Waarom heb je botten nodig? Het skelet is onmisbaar. Het houdt je overeind en geeft je lichaam vorm. Zonder het skelet zou je een soort pudding zijn. Je skelet

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inhoud 1. Inleiding 2. Hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling? 3. Hoe kan de pijn worden bestreden? 4. Pijnbehandelingen met medicijnen 5. Wat is een goede medicamenteuze

Nadere informatie

Weekprogramma: 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen

Weekprogramma: 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen Dit ben ik! Weekprogramma: Week 1; 0 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken. 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen 2 jaar Aanwijzen en benoemen delen van het gezicht. 3 jaar

Nadere informatie

Bewegen tijdens de behandeling van kanker

Bewegen tijdens de behandeling van kanker 1/7 Oncologie / Fysiotherapie Bewegen tijdens de behandeling van kanker Inleiding Veel patiënten met kanker die behandeld worden, hebben last van vermoeidheid en conditieverlies. Patiënten hebben vaak

Nadere informatie

De prematuur. De zorg voor uw te vroeg geboren baby op de afdeling Neonatologie

De prematuur. De zorg voor uw te vroeg geboren baby op de afdeling Neonatologie De prematuur De zorg voor uw te vroeg geboren baby op de afdeling Neonatologie De prematuur De zorg voor uw te vroeg geboren baby op de afdeling Neonatologie 2 Overzicht afdeling Neonatologie Voorwoord

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Hoe ontstaat pijn?... 1 3 Invloed van pijn... 2 4 Hoe kan de pijn worden bestreden?... 2 5 Pijnbehandelingen met medicijnen... 3 Ruggenprik

Nadere informatie

Te vroeg geboren, wat langer geduld. Orbis Jeugdgezondheidszorg

Te vroeg geboren, wat langer geduld. Orbis Jeugdgezondheidszorg Te vroeg geboren, wat langer geduld Orbis Jeugdgezondheidszorg Inleiding Couveusekinderen zijn kinderen die na hun geboorte een tijd (enkele weken tot enkele maanden) in de couveuse hebben gelegen. De

Nadere informatie

Als drinken niet vanzelf gaat

Als drinken niet vanzelf gaat Als drinken niet vanzelf gaat Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Drinken gaat niet elke baby even makkelijk af. Het is een vaardigheid waarbij zuigen, slikken en

Nadere informatie

Houd een oogje op de bodem!

Houd een oogje op de bodem! Houd een oogje op de bodem! Preventie van bekkenbodemgerelateerde klachten na de bevalling Informatie en oefenadviezen VSV: Verloskundige kringen van de Kempen-Eindhoven-Geldrop Máxima Medisch Centrum,

Nadere informatie

1 Flesvoeding... 1. 2 Wanneer geef je je kind een voeding?... 1. 3 Welk merk?... 1. 4 Hoeveel melk doe je in de fles?... 1

1 Flesvoeding... 1. 2 Wanneer geef je je kind een voeding?... 1. 3 Welk merk?... 1. 4 Hoeveel melk doe je in de fles?... 1 Flesvoeding Inhoudsopgave 1 Flesvoeding... 1 2 Wanneer geef je je kind een voeding?... 1 3 Welk merk?... 1 4 Hoeveel melk doe je in de fles?... 1 5 Krijgt je kind genoeg?... 2 6 Extra vitamines?... 2 7

Nadere informatie

Intra-uteriene groeivertraging. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Intra-uteriene groeivertraging. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Intra-uteriene groeivertraging Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Inleiding U krijgt deze folder omdat u zwanger bent van een kind dat in verhouding te klein is voor uw zwangerschapsduur. Een groeivertraging

Nadere informatie

Uitwendige versie (draaien van je baby in de baarmoeder)

Uitwendige versie (draaien van je baby in de baarmoeder) Uitwendige versie (draaien van je baby in de baarmoeder) De meeste kinderen liggen rond de achtste maand in de zwangerschap met het hoofd naar beneden. Dat noemen we de hoofdligging. Een bevalling in hoofdligging

Nadere informatie

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Afdeling revalidatie mca.nl Inhoudsopgave Wat is chronische pijn en vermoeidheid? 3 Chronische pijn en vermoeidheid bij tieners 4 Rustig aan of toch

Nadere informatie

Leefregels en adviezen voor de kraamvrouw

Leefregels en adviezen voor de kraamvrouw Leefregels en adviezen voor de kraamvrouw 2 Van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw dochter of zoon. Voor het optimaal genieten van uw kraamperiode en voor een goed herstel van uw lichaam na de

Nadere informatie

Langdurig gebroken vliezen

Langdurig gebroken vliezen Langdurig gebroken vliezen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder geven we u informatie over langdurig gebroken vliezen. Het hangt van de duur van uw

Nadere informatie

Informatie over leven voelen

Informatie over leven voelen Informatie over leven voelen Vrouw Moeder Kind-centrum Deze folder is samengesteld door verloskundige kringen van de Kempen, Eindhoven, Strabrecht en Máxima Medisch Centrum. Leer je baby kennen Je zwangerschap

Nadere informatie

Als drinken niet vanzelf gaat

Als drinken niet vanzelf gaat Als drinken niet vanzelf gaat Inleiding Drinken gaat niet elke baby even makkelijk af. Het is een vaardigheid waarbij zuigen, slikken en ademhalen op elkaar afgestemd moeten worden. Als dit voor een baby

Nadere informatie

OncoMove: bewegen tijdens de behandeling van kanker

OncoMove: bewegen tijdens de behandeling van kanker Supplement informatiewijzer oncologie OncoMove: bewegen tijdens de behandeling van kanker Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Bewegen tijdens de behandeling van kanker 2.1 Instructie 2.2 Doel 2.3 Bespreking

Nadere informatie

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is:

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is: Gefeliciteerd. Je bent zwanger en je hebt één of meerdere honden. Het wordt jullie eerste kind. Je bent net bij de verloskundige geweest, het gaat goed met je kindje, en je hebt deze folder meegekregen.

Nadere informatie

Samenvatting Mensen ABC

Samenvatting Mensen ABC Samenvatting Mensen ABC Week 1ABC: Wie zijn wij? Info: Wie zijn wij mensen Mensen zijn verschillend. Iedereen is anders, niemand is hetzelfde. Dat noem je uniek. Een mens heeft een skelet van botten. Daarom

Nadere informatie

Langdurig gebroken vliezen zonder weeën

Langdurig gebroken vliezen zonder weeën Langdurig gebroken vliezen zonder weeën Bij zwangerschap tussen de 37 en 42 weken BEHANDELING Langdurig gebroken vliezen zonder weeën In 10% van de gevallen begint de bevalling met het spontaan breken

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

Kraamzorg Vertrouwd Dichtbij

Kraamzorg Vertrouwd Dichtbij Een kindje op komst Kraamzorg Vertrouwd Dichtbij Zo n kraamverzorgende als Godelieve brengt rust en vertrouwen. We hebben veel van haar geleerd. Een Fijne start Je verwacht een kindje? Gefeliciteerd! Geniet

Nadere informatie

Geboortecentrum. Tips bij borstvoeding. Gezien vanuit uw kindje

Geboortecentrum. Tips bij borstvoeding. Gezien vanuit uw kindje Geboortecentrum Tips bij borstvoeding Gezien vanuit uw kindje Tips bij borstvoeding Als je besluit om je kindje borstvoeding te geven dan wil je dit ook zo goed en prettig mogelijk doen voor je kindje,

Nadere informatie

BEWEGEN BIJ KANKER 17041

BEWEGEN BIJ KANKER 17041 BEWEGEN BIJ KANKER 17041 Inleiding De ziekte kanker, maar ook de behandeling, zoals chemotherapie, operatie, bestraling en hormonale therapie, kunnen aanleiding geven tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Echoscopie tijdens de zwangerschap ONDERZOEK

Echoscopie tijdens de zwangerschap ONDERZOEK Echoscopie tijdens de zwangerschap ONDERZOEK Echoscopie tijdens de zwangerschap Tijdens je zwangerschap kunnen we met een echo het kindje in je buik bekijken. Een echoscopie is een beeldvormende techniek

Nadere informatie

Les 33. Zwangerschap

Les 33. Zwangerschap http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 33. Zwangerschap Wat leert u in deze les? Informatie begrijpen over zwanger zijn. Zeggen dat u zwanger bent of dat u zich niet lekker voelt. Woorden die hetzelfde

Nadere informatie

Waarom worden uw risico s in kaart gebracht?

Waarom worden uw risico s in kaart gebracht? Deze folder is ontwikkeld door het Expect onderzoeksteam van de Universiteit Maastricht. Meer informatie over het Expect onderzoek vindt u op www.zwangerinlimburg.nl Waarom worden uw risico s in kaart

Nadere informatie

Geneesmiddelen bij zwangerschap en borstvoeding

Geneesmiddelen bij zwangerschap en borstvoeding Geneesmiddelen bij zwangerschap en borstvoeding Geneesmiddelen en zwangerschap Enige tientallen jaren geleden dacht men nog dat ongeboren kinderen in de baarmoeder goed beschermd waren tegen schadelijke

Nadere informatie

Voorbereiding op de bevalling

Voorbereiding op de bevalling Voorbereiding op de bevalling Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij is verboden.

Nadere informatie

Oefenen na een keizersnede

Oefenen na een keizersnede Oefenen na een keizersnede Inleiding U bent in het Albert Schweitzer Ziekenhuis op genomen omdat u een keizersnede heeft ondergaan. Hierdoor moet u nog een paar dagen in het ziekenhuis blijven. Een keizersnede

Nadere informatie

Onco-move. Instructies voor bewegen tijdens behandeling van kanker. Waarom bewegen tijdens chemotherapie?

Onco-move. Instructies voor bewegen tijdens behandeling van kanker. Waarom bewegen tijdens chemotherapie? Onco-move Instructies voor bewegen tijdens behandeling van kanker De behandeling van kanker, in het bijzonder de chemotherapie en/of radiotherapie, kan aanleiding zijn tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Voorkom bekkenbodemklachten: bekkenbodemspiertraining tijdens en na je zwangerschap

Voorkom bekkenbodemklachten: bekkenbodemspiertraining tijdens en na je zwangerschap Voorkom bekkenbodemklachten: bekkenbodemspiertraining tijdens en na je zwangerschap Informatie en oefenadviezen voor een fitte bekkenbodem Door zwangerschap en bevalling kun je bekkenbodem klachten krijgen

Nadere informatie

Wat een klier! Hormonen en klieren

Wat een klier! Hormonen en klieren Wat een klier! Je hebt vast wel eens over klieren gehoord. Niet het klieren zelf natuurlijk, dus het vervelend doen, maar die andere klieren: namelijk hormoonklieren. Hormonen en klieren Hormonen zijn

Nadere informatie

Oefeningen en leefregels na het okselkliertoilet

Oefeningen en leefregels na het okselkliertoilet Oefeningen en leefregels na het okselkliertoilet Albert Schweitzer ziekenhuis april 2015 pavo 0342 Oefeningen Na de operatie kan uw schouder aan de geopereerde kant minder beweeglijk zijn. Door armoefeningen

Nadere informatie

Hyperventilatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Hyperventilatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Hyperventilatie Wanneer u gespannen bent of angstig, kunnen verschillende lichamelijke klachten ontstaan. Eén van die klachten is hyperventileren. Hyperventileren wil zeggen dat u te snel of te diep ademt.

Nadere informatie

Kennismaken met uw baby De fysiologische blauwdruk van uw baby

Kennismaken met uw baby De fysiologische blauwdruk van uw baby Kennismaken met uw baby De fysiologische blauwdruk van uw baby Patiënteninformatie Kennismaken met uw baby Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Fysiologische blauwdruk van uw baby 3 De eerste ontmoeting 4 De eerste

Nadere informatie

Kijken, luisteren, zorgen (ontwikkelingsgerichte zorg)

Kijken, luisteren, zorgen (ontwikkelingsgerichte zorg) Kijken, luisteren, zorgen (ontwikkelingsgerichte zorg) LUISTEREN Als ik je vraag naar mij te luisteren en jij begint mij adviezen te geven, dan doe je niet wat ik je vraag. Als ik je vraag naar mij te

Nadere informatie

Kraamafdeling. Vroegtijdige weeën. gebroken vliezen en vroeggeboorte

Kraamafdeling. Vroegtijdige weeën. gebroken vliezen en vroeggeboorte Kraamafdeling Vroegtijdige weeën gebroken vliezen en vroeggeboorte In deze folder leest u over de oorzaak, gevolgen en behandeling van vroegtijdige weeën. Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken, maar

Nadere informatie

Folder voorbereiding op de bevalling

Folder voorbereiding op de bevalling Folder voorbereiding op de bevalling Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij is verboden.

Nadere informatie

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s Babylichaamstaal Van te vroeg geboren baby s Inleiding Voor een pasgeboren baby is lichaamstaal de eerste en enige manier om te vertellen wat hij wel of niet prettig vindt. Omdat hij nog niet kan praten,

Nadere informatie

kindsbeweging Wat is een normaal verloop? Wat voelt u?

kindsbeweging Wat is een normaal verloop? Wat voelt u? Kindsbewegingen kindsbeweging Wat is een normaal verloop? Uw kind beweegt zich al vanaf ongeveer 7 weken zwangerschap. Bewegingen zijn belangrijk voor een normale ontwikkeling van de ledematen. Vanaf ongeveer

Nadere informatie

Intra-uteriene groeivertraging. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Intra-uteriene groeivertraging. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Intra-uteriene groeivertraging Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Inleiding U krijgt deze folder omdat u zwanger bent van een kind dat in verhouding te klein is voor uw zwangerschapsduur. Een groeivertraging

Nadere informatie

Hoe ontstaat hyperventilatie? Symptomen

Hoe ontstaat hyperventilatie? Symptomen Hyperventilatie Wanneer u gespannen of angstig bent, kunnen verschillende lichamelijke klachten ontstaan. Die klachten kunnen komen door hyperventilatie. Hyperventilatie wil zeggen dat u te snel of te

Nadere informatie

Borstvoeding. de beste voeding voor je baby

Borstvoeding. de beste voeding voor je baby Borstvoeding de beste voeding voor je baby Borstvoeding is de beste voeding voor je baby en is ook goed voor jouw gezondheid. Zo beschermt het je baby tegen ziekten, en helpt het jou bijvoorbeeld om weer

Nadere informatie

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Informatie voor patiënten F0177-3415 oktober 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411,

Nadere informatie

Waarom worden uw risico s in kaart gebracht?

Waarom worden uw risico s in kaart gebracht? Deze folder is ontwikkeld door het Expect onderzoeksteam van de Universiteit Maastricht. Meer informatie over het Expect onderzoek vindt u op www.zwangerinlimburg.nl Waarom worden uw risico s in kaart

Nadere informatie

ZWANGERSCHAPSKALENDER

ZWANGERSCHAPSKALENDER ZWANGERSCHAPSKALENDER TIJDENS JE ZWANGERSCHAP ZIJN ER BEHOORLIJK WAT REGELZAKEN DIE OP JE AFKOMEN. OMDAT DE KANS GROOT IS DAT JE DE KOMENDE PERIODE WAT GAAT VERGETEN (OEPS), HEBBEN WIJ DEZE OVERZICHTELIJKE

Nadere informatie

Hyperemesis gravidarum. overmatig braken tijdens de zwangerschap

Hyperemesis gravidarum. overmatig braken tijdens de zwangerschap Hyperemesis gravidarum overmatig braken tijdens de zwangerschap Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat is hyperemesis gravidarum?... 1 3 Hoe ontstaat hyperemesis gravidarum?... 1 4 Wat zijn de gevolgen?...

Nadere informatie

Darmklachten bij baby s. (ontwikkelingsgerichte zorg)

Darmklachten bij baby s. (ontwikkelingsgerichte zorg) Darmklachten bij baby s (ontwikkelingsgerichte zorg) Ontwikkeling darmen Na de bevalling zijn de darmen nog volop in ontwikkeling. In de baarmoeder komen de darmen alleen in aanraking met vruchtwater,

Nadere informatie

Intra-uteriene groeivertraging

Intra-uteriene groeivertraging Intra-uteriene groeivertraging Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Locatie Purmerend/Volendam Inleiding U krijgt deze folder omdat u zwanger bent van een baby dat in verhouding te klein is voor uw zwangerschapsduur.

Nadere informatie

Meander Move: bewegen tijdens de behandeling van kanker

Meander Move: bewegen tijdens de behandeling van kanker Meander Move: bewegen tijdens de behandeling van kanker Inhoudsopgave Inleiding 1 Bewegen tijdens de behandeling van kanker 2 o Instructie o el o Bespreking o Bewegen en chemotherapie Welke vorm van lichamelijke

Nadere informatie

ZORA. is zwanger. Wat kan Zora doen?

ZORA. is zwanger. Wat kan Zora doen? ZORA is zwanger Wat kan Zora doen? Zora is zwanger van haar eerste kindje Dit zijn Zora en Samir. Ze krijgen een baby. Zora is 5 maanden zwanger. Haar buik is dik en ze voelt de baby bewegen. Ze is blij

Nadere informatie

Een groots piepklein wondertje

Een groots piepklein wondertje kraamzorg kraamtranen Wij vangen de zorg voor je op verzorging borstvoeding huishoudelijke taken Een groots piepklein wondertje Gefeliciteerd, je bent in verwachting! Bijzonder en bijzonder spannend. De

Nadere informatie

BEWEGEN BIJ PROSTAATKANKER

BEWEGEN BIJ PROSTAATKANKER BEWEGEN BIJ PROSTAATKANKER 1014 Inleiding De ziekte prostaatkanker, maar ook de behandeling, zoals een operatie, bestraling, hormonale therapie en chemotherapie, kunnen aanleiding geven tot langdurige

Nadere informatie

Leren drinken bij te vroeg geboren baby s

Leren drinken bij te vroeg geboren baby s Leren drinken bij te vroeg geboren baby s 2 Inleiding Wanneer uw baby te vroeg geboren is (prematuur), of met een te laag geboortegewicht (dysmatuur), kan hij/zij vaak niet meteen zelf (alles) drinken.

Nadere informatie

Werkstuk door een scholier 3111 woorden 7 februari keer beoordeeld. Inhoud. 1. Inleiding. 2. Zwangerschap. 3. Maand Maand 2. 5.

Werkstuk door een scholier 3111 woorden 7 februari keer beoordeeld. Inhoud. 1. Inleiding. 2. Zwangerschap. 3. Maand Maand 2. 5. Werkstuk door een scholier 3111 woorden 7 februari 2007 6 32 keer beoordeeld Vak Biologie Inhoud 1. Inleiding 2. Zwangerschap 3. Maand 1 4. Maand 2 5. Maand 3 6. Maand 4 7. Maand 5 8. Maand 6 9. Maand

Nadere informatie

Als papa of mama een bolletje in het hoofd heeft Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar over brughoektumor bij hun papa of mama

Als papa of mama een bolletje in het hoofd heeft Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar over brughoektumor bij hun papa of mama Als papa of mama een bolletje in het hoofd heeft Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar over brughoektumor bij hun papa of mama Deze folder legt uit wat er gebeurt als je papa of mama een bolletje

Nadere informatie

Inhoud. De puberteit: nu gaat het beginnen 4. Iets heel bijzonders: het vrouwelijk lichaam 14. Elke maand weer: ongesteld 24

Inhoud. De puberteit: nu gaat het beginnen 4. Iets heel bijzonders: het vrouwelijk lichaam 14. Elke maand weer: ongesteld 24 Inhoud 4 Lichamelijke veranderingen en uiterlijk 6 Dagboek, vriendinnen en stemmingen 10 Zelfvertrouwen, geheimen en pesten 12 Iets heel bijzonders: het vrouwelijk lichaam 14 De vrouwelijke geslachtsorganen

Nadere informatie

Borstvoeding in 10 stappen. bij te vroeg geboren baby s

Borstvoeding in 10 stappen. bij te vroeg geboren baby s Borstvoeding in 10 stappen bij te vroeg geboren baby s Inleiding Als uw baby te vroeg geboren is en wellicht nog sondevoeding krijgt, is het ook belangrijk om samen alvast te wennen aan het geven van

Nadere informatie

Waarom worden uw risico s in kaart gebracht?

Waarom worden uw risico s in kaart gebracht? Deze folder is ontwikkeld door het Expect onderzoeksteam van de Universiteit Maastricht. Meer informatie over het Expect onderzoek vindt u op www.zwangerinlimburg.nl Waarom worden uw risico s in kaart

Nadere informatie

VROEGTIJDIGE WEEËN EN VOORTIJDIG GEBROKEN VLIEZEN FRANCISCUS VLIETLAND

VROEGTIJDIGE WEEËN EN VOORTIJDIG GEBROKEN VLIEZEN FRANCISCUS VLIETLAND VROEGTIJDIGE WEEËN EN VOORTIJDIG GEBROKEN VLIEZEN FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Een zwangerschap duurt meestal tussen de 37 en 42 weken. Het kan zijn dat er voor die tijd al weeën optreden of dat de vliezen

Nadere informatie

Brandend maagzuur en andere maagklachten Last van uw maag of een beetje misselijk? Vaak weet u meteen de oorzaak. Het eten was te vet, te veel koffie

Brandend maagzuur en andere maagklachten Last van uw maag of een beetje misselijk? Vaak weet u meteen de oorzaak. Het eten was te vet, te veel koffie Brandend maagzuur en andere maagklachten Last van uw maag of een beetje misselijk? Vaak weet u meteen de oorzaak. Het eten was te vet, te veel koffie genomen of een glaasje te veel gedronken. Maar ook

Nadere informatie

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Ontspanningsmassage

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Ontspanningsmassage BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Ontspanningsmassage Ontspanningsmassage De beleving van een heerlijke ontspanningsmassage Een ontspanningsmassage is een algehele lichaamsmassage waarbij lichaam

Nadere informatie