Casus griepvaccinatie (rollenspel)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Casus griepvaccinatie (rollenspel)"

Transcriptie

1 Casus griepvaccinatie (rollenspel) Melding door Mirjam (praktijkondersteuner huisarts) Bij griepvaccinatie op 20 oktober heb ik mevrouw Bakker bijna insuline gespoten in plaats van vaccin. Achtergrondinformatie Huize Zonneschijn is een verzorgingshuis. Dit jaar kregen 61 bewoners en medewerkers een griepvaccinatie. Op maandag 20 en dinsdag 21 oktober na de lunch is een vaccinatie spreekuur gehouden. Tijdens de eerste vaccinatiedag heeft mevrouw Bakker bijna insuline toegediend gekregen in plaats van het griepvaccin. Mevrouw Bakker heeft geen schade van het incident ondervonden. Bij de volle dosering had mevrouw in coma kunnen raken. Betrokkenen: De vaccinatie is gegeven door Mirjam. Zij is de praktijkondersteuner van huisarts Loomans. Mirjam is verpleegkundige. Lisette van de verzorging heeft Mirjam bijgestaan. Zij kent bijna alle bewoners en heeft de lijst afgevinkt. Lisette is verzorgende. De vaccinatie is georganiseerd door Leo. Hij heeft ook de vaccins en spuiten besteld. Leo is leidinggevende van de somatische afdeling. Leo is verpleegkundige. Hans heeft de medicatie ontvangen en opgeborgen. Hij besteld ook hulpmiddelen als incontinentiemiddelen, steunkousen, verbandmiddelen, handschoenen e.d. Hans is verzorgende. Opdracht: Interview de betrokkenen om een compleet beeld te krijgen van het incident Mirjam, Lisette, Leo en Hans geef aan als de interviewers suggestieve of sturende (gesloten) vragen stellen Maak een tijdlijn met gebeurtenissen, falende barrières en oorzaak van falen Maak een oorzakenboom VZ: Verzorgende Lisette PO: praktijkondersteuner Mirjam

2 Mirjam (verpleegkundige, praktijkondersteuner) Ik ben verpleegkundige en ondersteun de huisarts van Huize Zonneschijn bij het uitvoeren van zijn praktijk (vaccinaties, bloedprikken, verband verwisselen, doorligplekken verzorgen). Op dinsdag 14 oktober ontvang ik per (van Leo) een lijst met namen voor de vaccinatie. Bij elke naam is datum van vaccinatie aangegeven. Op maandag 20 oktober zijn 30 personen opgegeven voor vaccinatie. Met Leo afgesproken dat vaccinatie na de lunch is, vanaf 13:00 uur. Ik kom om 12:00 uur bij huize Zonneschijn aan. Leo ontvangt me. Hij neemt me mee naar de medicatieruimte en geeft me ampullen en spuiten voor 30 vaccinaties. De ampullen staan in de koelkast. De spuiten liggen in plastic verpakt in een kast. De vaccin ampullen (kleine flesjes met rubber dop) heb ik uit de koelkast meegenomen en in een wit piepschuim bakje met koelelement geplaatst (koelboxje). Zo blijft het vaccin redelijk koel. Als de ampullen in het koelboxje staan, is het etiket niet leesbaar. We hadden ook een afvalbakje voor spuiten en lege ampullen. De medicatieruimte is afgesloten. Ik heb geen sleutel. Leo, Hans en Lisette wel. Lisette verschijnt op dat moment. Zij gaat de lijst afvinken. Ze kent vrijwel alle bewoners. Lisette en ik gaan naar de huiskamer, waar we de vaccinatie zullen geven. De huiskamer grenst aan de eetzaal. Ik zie door de ramen dat de bewoners aan het eten zijn. Ik controleer alle ampullen en noteer de batchnummers. Lisette regelt koffie en maakt de ruimte gereed om iedereen te ontvangen. Ik vind het vreemd dat we geen voorgevulde spuiten hebben. Elke keer vaccin opzuigen kost veel meer tijd. Vanaf 13:00 uur komen de bewoners langzaam binnendruppelen voor de vaccinatie. Tegen 13:15 staat er een lange rij. Iedereen lijkt zich aan te sluiten. Als ik 25 vaccinaties heb gedaan staan er nog 8 bewoners. Ik vraag Lisette nog drie spuiten en ampullen op te halen. Lisette komt snel weer terug, zet de ampullen in het koelboxje en legt de spuiten op tafel. Als ik mevrouw Bakker wil vaccineren, zie ik plotseling dat er iets anders dan vaccin in de spuit zit. Als ik op het ampul kijk zie ik dat het insuline is. Insuline is een heldere doorzichtige vloeistof, het griepvaccin is melkwit. Dit moet een ampul geweest zijn die Lisette heeft gebracht. Ik heb vooraf alle ampullen één voor één gecontroleerd. Het waren allemaal griepvaccin ampullen. Ik heb de ampullen die Lisette heeft neergezet niet gecontroleerd. Geen idee waarom ik dat niet gedaan heb. Ik heb geen bril. Mijn ogen functioneren goed. Ik kan lezen en beheers de Nederlandse taal. Gelukkig is het goed afgelopen met mevrouw Bakker. Ik vind het zo erg dat ik het etiket niet gelezen heb. Ik ga volgende keer altijd alles twee keer controleren. Ik heb mevrouw Bakker mijn excuses aangeboden. Zelf vindt ze het helemaal niet erg.

3 Lisette (verzorgende) Ik ben verzorgende. Ik werk al 12 jaar in Huize Zonneschijn. Ik heb op alle afdelingen gewerkt en ken de meeste bewoners en medewerkers. Leo heeft me gevraagd hem te assisteren met de griepvaccinatie. Ik ben zelf niet bevoegd om te vaccineren, maar ik ken vrijwel alle bewoners. Maandag zag ik rond 12 uur Leo en Mirjam naar de medicatieruimte lopen. Mirjam en ik zijn met spuiten en griepvaccin naar de woonkamer gegaan. Ik heb ruimte gemaakt. Tafels en stoelen aan de kant gezet. En koffie voor Mirjam gehaald. Mirjam was bezig met de vaccins en spuiten. De spuiten zitten in plastic verpakt. De ampullen staan op tafel in een wit piepschuim doosje (koelboxje) met koelelement op de bodem. Als de ampullen in de piepschuimbak staan, is het etiket niet leesbaar. We hadden ook een afvalbakje voor spuiten en lege ampullen. Ik ben daarna naar de eetzaal gelopen en heb bij elke tafel gezegd dat ze na het eten langs kunnen komen voor een griepprik. Ik wist niet dat Leo een lijst had opgehangen waarop bewoners op maandag en dinsdag waren ingeroosterd. Dat hadden we vorig jaar niet. Na het eten rond 13:00 uur kwamen de eerste bewoners. Ik vinkte alle bewoners af die een spuit gekregen hadden. Mirjam injecteerde het vaccin. Op een gegeven moment kwamen we er achter dat we tekort hadden. Ik ben toen nog drie spuiten en ampullen gaan halen. Ik heb de sleutel van het medicatieruimte. Mirjam niet. Bovendien was zij aan het vaccineren. Ik ben niet vaccinatie bevoegd, maar kan wel medicatie ophalen. Ik zag in de koelkast overal in folie verpakte doosjes staan met het griepvaccin. De doosjes waren echt overal tussen geschoven. Er stond ook een aangebroken doosje. Ik heb daar drie ampullen uitgepakt en meegenomen. Ik heb niet op het etiket gekeken. Ik dacht er niet bij na dat het iets anders dan vaccin kon zijn. Insuline hoort immers niet in de koelkast, maar moet op de kamer van de bewoner staan. Bovendien moest ik snel weer terug. Ik hoef het etiket niet te controleren, want ik dien de medicatie niet toe. Dat heb ik opgezocht. Zo staat het in het protocol. Ik heb een bril. Mijn ogen functioneren goed. Met bril kan ik goed lezen. Ik kan lezen en beheers de Nederlandse taal. Toen ik bij Mirjam terug kwam heb ik de ampullen in het koelboxje geplaatst. Ik vind het erg dat mevrouw Bakker bijna met insuline geïnjecteerd is, maar gelukkig zag Mirjam het op tijd. Ik snap niet dat jullie dit onderzoeken. Er is toch niets ergs gebeurd?

4 Leo (leidinggevende somatische afdeling) Ik ben leidinggevende op de somatische afdeling. Ouderen die moeten herstellen van een operatie, verblijven bij ons. Ik ben ook verantwoordelijk voor de vaccinatie en de medicatieruimte. Maar Hans handelt alle grote bestellingen af. Hij bestelt de luiers en rubberen handschoenen. Hij is vaker in de medicatieruimte te vinden dan ik. In mei heb ik de ampullen vaccins en de spuiten besteld. Er zijn 61 bewoners en medewerkers. Ik heb totaal 63 vaccins besteld. Normaal krijgen we voorgevulde spuiten, maar de leverancier heeft dit jaar bedacht dat we dan minimaal 100 stuks moeten afnemen. Een idiote regeling. In elk geval zijn losse ampullen en spuiten een stuk goedkoper. Ik heb er helemaal niet aan gedacht om samen met de huisarts of een ander huis één grote bestelling te plaatsen. De spullen zijn begin oktober geleverd. Hans regelt de ontvangst en hij bergt alles op in de medicatieruimte. Dit is een afgesloten ruimte met een koelkast voor de medicijnen. De ruimte gaat altijd op slot. Op de koelkast ligt een intekenlijst. Zo weten we altijd wat erin zit. De medicatieruimte is afgesloten. Iedereen die erbij moet kunnen, heeft een sleutel. Ik ook. Regelmatig komt iemand van de apotheek nameten of de koelkast goed op temperatuur is. We hebben het allemaal volgens HKZ geregeld. Met huisarts Loomans heb ik de afspraak dat zijn praktijkondersteuner Mirjam vaccineert. Ik heb met Mirjam de dagen afgestemd en haar de lijst gestuurd. Op de lijst staat duidelijk wie op maandag en wie op dinsdag aan de beurt is. De lijst is ook opgehangen op elke afdeling. Loomans (huisarts) helpt ons altijd met de vaccinaties. Zijn praktijkondersteuner Mirjam vaccineert. Ik heb Lisette gevraagd mee te helpen. Zij kent vrijwel alle bewoners. Ik snap ook niet dat de koelkast zo vol ligt. Insuline hoort niet in de medicatiekoelkast, die moet op de kamer van de bewoner staan. Er is geen afspraak wie regelmatig de koelkast controleert en overtollige medicatie verwijdert. Maar Hans is daar zo vaak te vinden, hij doet dat wel. Ik begrijp niet dat jullie dit onderzoeken. Heb je niets beters te doen? Het is goed afgelopen en ik heb al met Mirjam afgesproken dat ze beter zal opletten.

5 Hans (koelkast) Waarom willen jullie mij interviewen? Ik heb met het hele incident helemaal niets te doen! Ik ben verzorgende en werk op de psychogeriatrische afdeling. Ik zorg dat er altijd voldoende verbandmiddelen, zalf, incontinentiemiddelen, handschoenen, desinfectant, etc. aanwezig zijn. 11 oktober zijn griepvaccins en spuiten afgeleverd. Ik heb op verzoek van de receptie alles opgehaald en naar de medicatieruimte gebracht. De griepvaccins zijn gekoeld verpakt. Het is belangrijk dat de huidige griepvaccins voor gebruik niet te warm worden, anders is het vaccin niet meer werkzaam. Ik heb de vaccins nageteld en in de koelkast geplaatst. Ik vind het vreemd dat Leo geen voorgevulde spuiten heeft besteld. De ampullen zijn per zeven stuks in doosjes verpakt. De kop van de ampullen steekt net boven het doosje uit. Elk doosje is verpakt in krimpfolie. De etiketten zitten net in het doosje verborgen. Bovenop de vaccinverpakking zit een smalle sticker (0,5 cm breed en 10 cm lang) met beschrijving van de inhoud. Kleine lettertjes. Moeilijk te lezen als je een leesbril nodig hebt. De koelkast is volgens mij veel te vol. Ik heb de doosjes daarom over de koelkast verspreid. Op elke plank waar nog plaats was heb ik een doosje geschoven. Het aantal vaccins heb ik op de lijst genoteerd. Leo is verantwoordelijk voor de medicatieruimte. Hij moet dan ook zorgen dat alles op orde is. Ik heb geen tijd om de koelkast opnieuw in te richten. Ik vraag me af of alles in de koelkast nog wel actueel is. Ik zag ook een aangebroken pak insulineampullen staan. De insuline is voor een insulinepomp en hoort helemaal niet in de medicatiekoelkast. Die hoort bij de bewoner op de kamer. Leo moet zorgen dat de afspraken nageleefd worden. Ik ben zijn loophondje niet. Ik snap niet hoe Lisette niet meteen heeft gezien dat ze insuline pakte. De doosjes zijn weliswaar hetzelfde, maar op het etiket staat toch duidelijk dat er insuline in zit. Bovendien is insuline transparant en het griepvaccin melkwit. De medicatiekoelkast staat in een afgesloten ruimte, waar ook andere hulpmiddelen worden bewaard. Iedereen die erbij moet kunnen, heeft een sleutel. Ik ook. Aan de koelkast hangt een aftekenlijst voor de temperatuurcontrole. Iemand van de apotheek komt elk jaar controleren. Op de koelkast ligt een map waarin iedereen opschrijft wat erin gezet wordt en wat eruit gehaald wordt. Uit de lijst is niet op te maken of medicatie nog actueel is. Iedereen zet maar spullen van zijn/haar afdeling in de koelkast. Ik heb echt geen idee wat nog actueel is.

Opdrachtbevestiging. Een dezer dagen ontvangt u van ons per post de opdrachtbevestiging van de.

Opdrachtbevestiging. Een dezer dagen ontvangt u van ons per post de opdrachtbevestiging van de. In deze nieuwsbrief:» Opdrachtbevestiging» Vernietigen vaccins van vorige campagne» In ontvangst nemen van vaccins» Levering van vaccins: plaats vaccins binnen 1 uur na levering in de koelkast» Voorlichting

Nadere informatie

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Toedienen van medicijnen 6

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Toedienen van medicijnen 6 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Toedienen van medicijnen 6 Medicatieveiligheid Medicatieveiligheid verdient aandacht omdat er veel fouten gemaakt worden bij het gebruik van

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF SEPTEMBER

NIEUWSBRIEF SEPTEMBER In deze nieuwsbrief:» Opdrachtbevestiging» Vernietigen vaccins van vorige campagne» In ontvangst nemen van vaccins» Levering van vaccins: plaats vaccins binnen 1 uur na levering in de koelkast» Selecteren

Nadere informatie

Protocol. Verstrekken van geneesmiddelen op verzoek

Protocol. Verstrekken van geneesmiddelen op verzoek Protocol Verstrekken van geneesmiddelen op verzoek Inleiding Peuters op de peuterspeelzaal kunnen ziek worden. De Stichting Kinderspeelzalen Harderwijk is dan niet in staat uw zieke peuter op te vangen

Nadere informatie

Een injectie Menopur maakt u zelf klaar, waarna u het middel inspuit in de buikplooi.

Een injectie Menopur maakt u zelf klaar, waarna u het middel inspuit in de buikplooi. Prikinstructie Menopur Algemeen: Menopur is een preparaat dat humaan menopauzaal gonadotrofine (hmg) bevat. Doel: stimuleren van de groei en rijping van follikels in de eierstokken Dosering: individueel.

Nadere informatie

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS Huisartsenpraktijk Hodes en van Beek ARGO BV 2015 Rapportage wachtkamerinterview Inleiding Onder de cliënten van Huisartsenpraktijk Hodes en van Beek is vorig jaar een tevredenheidsonderzoek

Nadere informatie

Verminderde nierfunctie en medicijnen

Verminderde nierfunctie en medicijnen Verminderde nierfunctie en medicijnen VERMINDERDE NIERFUNCTIE WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN ADVIES IN EEN PERSOONLIJK GESPREK VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL VERMINDERDE

Nadere informatie

Heeft u een vraag waarop in onderstaande lijst geen antwoord opgegeven is? Dan kunt u contact met ons opnemen dmv ons vragenformulier.

Heeft u een vraag waarop in onderstaande lijst geen antwoord opgegeven is? Dan kunt u contact met ons opnemen dmv ons vragenformulier. Hieronder vindt u een lijst met vragen die ons in de apotheek met een zekere regelmaat worden gevraagd. Als u op de vraag klikt, dan vindt u het antwoord. Klik op de dikgedrukte vraag om weer terug naar

Nadere informatie

MEDICATIEROL. Gebruikshandleiding. De juiste medicijnen op het juiste tijdstip

MEDICATIEROL. Gebruikshandleiding. De juiste medicijnen op het juiste tijdstip MEDICATIEROL Gebruikshandleiding De juiste medicijnen op het juiste tijdstip 1 Gemak in gebruik, zekerheid en een optimale werking van uw medicijnen... Dat is de Medicatierol De Medicatierol geeft mij

Nadere informatie

Uw medicatie thuisbezorgd. Maartensapotheek

Uw medicatie thuisbezorgd. Maartensapotheek Uw medicatie thuisbezorgd Maartensapotheek Inhoud Uw gekoelde medicatie thuisbezorgd door de Maartensapotheek 3 Plannen van de levering 3 De levering 4 Zelf ophalen 4 Bewaren en gebruik 4 Defecte pen of

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

Protocol Medicijnverstrekking en Medisch handelen op school

Protocol Medicijnverstrekking en Medisch handelen op school Inhoudsopgave: 1. Inleiding over medicijnverstrekking. 2. Het kind wordt ziek op school. 3. Het verstrekken van medicijnen op verzoek. 4. Medische handelingen. 5. Aansprakelijkheid. Bijlagen: 1. Verklaring

Nadere informatie

PROTOCOL MEDICIJNGEBRUIK

PROTOCOL MEDICIJNGEBRUIK PROTOCOL MEDICIJNGEBRUIK Doel: Het vastleggen van een uniforme werkwijze bij medicijn verstrekking en het bieden van kaders om te voldoen aan ouderwensen en richtlijnen op het gebied van de algemene gezondheidszorg.

Nadere informatie

Take a look at my life 35

Take a look at my life 35 Take a look at my life 35 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

De opslag van goederen. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Bewaren van voedsel. Wat komt er kijken bij de opslag van goederen?

De opslag van goederen. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Bewaren van voedsel. Wat komt er kijken bij de opslag van goederen? Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de opslag van producten die horecabedrijven in voorraad hebben. We vertellen waar je op moet letten bij de levering van producten en hoe je ze opslaat. Wat

Nadere informatie

Onderstaande informatie maakt intergraal onderdeel uit van het protocol medische handelingen;

Onderstaande informatie maakt intergraal onderdeel uit van het protocol medische handelingen; Protocol tav medische handelingen 2017-07 Onderstaande informatie maakt intergraal onderdeel uit van het protocol medische handelingen; Uitdeelbrief medicatiebeleid 18-07-2017 Betreft: Medicatiebeleid

Nadere informatie

Bewaren van medicijnen

Bewaren van medicijnen Bewaren van medicijnen HOE BEWAREN HOE LANG OVERZICHT BEWAARTERMIJNEN VAN VERSCHILLENDE MEDICIJNEN VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL BEWAREN VAN MEDICIJNEN Medicijnen die u goed bewaart, bederven

Nadere informatie

Prikinstructie Menopur

Prikinstructie Menopur Prikinstructie Menopur Hoe prikt u Menopur? Een injectie Menopur maakt u zelf klaar, waarna u het middel inspuit in de buikplooi. Eén ampul Menopur bevat 75 eenheden (IE). Deze folder beschrijft de prikinstructie

Nadere informatie

Afspraken over medicijnen

Afspraken over medicijnen Afspraken over medicijnen i Informatie voor cliënten Inhoud Pagina Inleiding.... 3 Hoofdstuk 1 SDW beheert jouw medicijnen... 5 Hoofdstuk 2 Je beheert jouw medicijnen zelf... 10 Hoofdstuk 3 Leren om je

Nadere informatie

In principe beheert de cliënt zijn of haar eigen medicijnen, tenzij dit niet verantwoord is.

In principe beheert de cliënt zijn of haar eigen medicijnen, tenzij dit niet verantwoord is. Medicatie beleid Zorgt in Zorg B.V. Uitgangspunten: U beheert uw medicatie als cliënt zelf, zo mogelijk met ondersteuning van uw mantelzorger, vrijwilliger of ondersteuning van een systeem als Baxter of

Nadere informatie

Bewaren van medicijnen

Bewaren van medicijnen 400006 Bewaren van medicijnen_400006 Bewaren medicijnen 24-06-15 14:54 Pagina Bewaren van medicijnen HOE BEWAREN HOE LANG OVERZICHT BEWAARTERMIJNEN VAN VERSCHILLENDE MEDICIJNEN VRAAG OVER UW MEDICIJNEN?

Nadere informatie

Onderzoek naar de voedselpassage van de maag naar de darmen. Maagontledigingsonderzoek

Onderzoek naar de voedselpassage van de maag naar de darmen. Maagontledigingsonderzoek Onderzoek naar de voedselpassage van de maag naar de darmen Maagontledigingsonderzoek 2 Wanneer moet u komen voor het onderzoek? U krijgt het onderzoek op... dag om uur. Wilt u alstublieft deze afspraak

Nadere informatie

Hepatitis B en zwangerschap

Hepatitis B en zwangerschap Hepatitis B en zwangerschap Wat is nodig om uw baby te beschermen tegen hepatitis B? Tijdens de zwangerschap 3-4 maanden zwanger Uit het bloedonderzoek is gebleken dat u drager bent van het hepatitis B-virus.

Nadere informatie

Protocol. Medische handelingen binnen Kentalis Enkschool. Pagina 1 van 9. Protocol medisch handelen in de klas oktober 2014

Protocol. Medische handelingen binnen Kentalis Enkschool. Pagina 1 van 9. Protocol medisch handelen in de klas oktober 2014 Protocol Medische handelingen binnen Kentalis Enkschool Protocol medisch handelen in de klas oktober 2014 Pagina 1 van 9 Inhoudsopgave Samenvatting 1. Medische handelingen 1.2 Hoe is de scholing geregeld

Nadere informatie

Anakinra. (Kineret ) Sterk in beweging

Anakinra. (Kineret ) Sterk in beweging Anakinra (Kineret ) Sterk in beweging Inhoudsopgave Hoe werkt het? 3 Hoe wordt het gebruikt? 3 Bijwerkingen 3 Andere geneesmiddelen 4 Zwangerschap 4 Autorijden 4 Vaccinaties 4 Allergieën 5 Wanneer u op

Nadere informatie

Protocol Continurooster. OBS t MONTFERLAND

Protocol Continurooster. OBS t MONTFERLAND Protocol Continurooster OBS t MONTFERLAND Inleiding t Montferland heeft vanaf 24 augustus 2015 een continurooster. Dit wil zeggen dat alle kinderen op school eten en pauzeren. Het eten gebeurt in de klas

Nadere informatie

PROTOCOL MEDICIJNGEBRUIK

PROTOCOL MEDICIJNGEBRUIK PROTOCOL MEDICIJNGEBRUIK Doel: Het vastleggen van een uniforme werkwijze bij medicijn verstrekking en het bieden van kaders om te voldoen aan ouderwensen en richtlijnen op het gebied van de algemene gezondheidszorg.

Nadere informatie

Protocol. Gebruik geneesmiddelen en medisch handelen. Structuur deel

Protocol. Gebruik geneesmiddelen en medisch handelen. Structuur deel Protocol Gebruik geneesmiddelen en medisch handelen Structuur deel Primair proces Datum vaststelling Versie 1.0 06 november 2013 Datum herijking Voorgaande versies Verantwoording Uitwerken met Advies van

Nadere informatie

Bloedglucose In overleg met uw diabetesteam zal worden bepaald hoe vaak u uw bloedglucose moet controleren.

Bloedglucose In overleg met uw diabetesteam zal worden bepaald hoe vaak u uw bloedglucose moet controleren. Pompdagboek 2 POMPDAGBOEK Als Mediq Direct Diabetes richten wij ons volledig op mensen met diabetes. Wij leveren een compleet assortiment op het gebied van diabeteshulpmiddelen, insuline en overige doorlopende

Nadere informatie

Protocol. medicijnverstrekking en medisch handelen. Protocol Medicijnverstrekking en medisch handelen WL

Protocol. medicijnverstrekking en medisch handelen. Protocol Medicijnverstrekking en medisch handelen WL Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen. Protocol Medicijnverstrekking en medisch handelen WL 1009 1 Soort Document: Protocol Code: WL- Gezondheid Titel: Medicijnverstrekking en medisch handelen.

Nadere informatie

Protocol medisch handelen StOVOG

Protocol medisch handelen StOVOG Protocol medisch handelen StOVOG A Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen Medewerkers op school worden regelmatig geconfronteerd met leerlingen die klagen over pijn die meestal met eenvoudige

Nadere informatie

Herhaalgemak: hoe werkt het programma? Inhoud

Herhaalgemak: hoe werkt het programma? Inhoud Herhaalgemak: hoe werkt het programma? Inhoud Algemene uitleg... 2 Ik wil direct medicijnen bestellen... 3 Ik wil mijn medicatie-overzicht aanpassen... 6 Ik wil mijn bestelwijze aanpassen... 9 Ik wil mijn

Nadere informatie

school honoreert de ziekmelding school honoreert de ziekmelding niet school verstrekt geen medicatie*

school honoreert de ziekmelding school honoreert de ziekmelding niet school verstrekt geen medicatie* protocol medisch handelen en medicijnverstrekking leerling mag van ouders zelfstandig naar huis leerling gaat naar huis en er wordt naar school gebeld als hij veilig thuis is leerling wordt ziek op school

Nadere informatie

Doel. Inhoud. Medicijnbeheer en verstrekking

Doel. Inhoud. Medicijnbeheer en verstrekking Medicijnbeheer en verstrekking Doel Het verantwoord (laten) beheren en verstrekken van medicijnen aan cliënten met als doel dat de juiste cliënt de juiste medicatie op het juiste tijdstip en de juiste

Nadere informatie

PROTOCOL MEDICATIEBEHEER Het protocol heeft als doel een handleiding te bieden voor het op de juiste wijze omgaan met medicatie.

PROTOCOL MEDICATIEBEHEER Het protocol heeft als doel een handleiding te bieden voor het op de juiste wijze omgaan met medicatie. PROTOCOL MEDICATIEBEHEER Het protocol heeft als doel een handleiding te bieden voor het op de juiste wijze omgaan met medicatie. Datum vaststelling : 17 december 2002 Vastgesteld door : MT Eigenaar : beleidsmedewerker

Nadere informatie

PROTOCOL. Richtlijnen geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen op de peuterspeelzalen

PROTOCOL. Richtlijnen geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen op de peuterspeelzalen PROTOCOL Richtlijnen geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen op de peuterspeelzalen November 2007 Inleiding De peuters die onze zalen bezoeken kunnen ziek worden. Ook worden peuterspeelzaalleidsters

Nadere informatie

Diabetesvoorlichting Spuitinstructie bij diabetes mellitus

Diabetesvoorlichting Spuitinstructie bij diabetes mellitus Diabetesvoorlichting Spuitinstructie bij diabetes mellitus Waarom insuline Uw internist heeft met u besproken dat u behandeld gaat worden met insuline. Insuline zorgt ervoor dat uw bloedglucosespiegel

Nadere informatie

Versie januari Protocol medische handelingen op de Jan Vermeer

Versie januari Protocol medische handelingen op de Jan Vermeer Protocol medische handelingen op de Jan Vermeer Inhoudsopgave Voorwoord 3 Hoofdstuk 1: Medicijnverstrekking en medisch handelen 4 1.1 Het kind wordt ziek op school 4 1.2 Het verstrekken van medicijnen

Nadere informatie

INSTRUCTIEBROCHURE. voor mensen die Metoject 50 mg/ml gebruiken

INSTRUCTIEBROCHURE. voor mensen die Metoject 50 mg/ml gebruiken INSTRUCTIEBROCHURE voor mensen die Metoject 50 mg/ml gebruiken Inhoud Pagina Inleiding 3 Hoe wordt Metoject 50 mg/ml gebruikt? 4 Het vermijden van plaatselijke huidirritatie 7 Het vermijden van verharding

Nadere informatie

Certolizumab pegol (Cimzia ) Reumatologie

Certolizumab pegol (Cimzia ) Reumatologie Certolizumab pegol (Cimzia ) Reumatologie Certolizumab pegol (Cimzia ) Inleiding U heeft in overleg met uw arts besloten het geneesmiddel Certolizumab pegol (Cimzia ) te gaan gebruiken. Deze folder geeft

Nadere informatie

Protocol Geneesmiddelenverstrekking

Protocol Geneesmiddelenverstrekking 1 Protocol Geneesmiddelenverstrekking Peuteropvang Losser Reekersgaarden 24 7582 JB Losser Telefoon 06-83095182/06-20746545 E-mail: info@kinderopvang-losser.nl LRKP-nummer Peuteropvang Calimero: 193513031

Nadere informatie

Insulinepomp- therapie bij kinderen

Insulinepomp- therapie bij kinderen Insulinepomp- therapie bij kinderen Algemene informatie voor ouders en kind Insulinepomptherapie Insulinepomptherapie is één van de behandelmethodes van diabetes mellitus. Het moet gezien worden als een

Nadere informatie

Protocol Geneesmiddelenverstrekking

Protocol Geneesmiddelenverstrekking 1 Protocol Geneesmiddelenverstrekking 2 Inhoud 1.Inleiding... 3 2. Toediening geneesmiddelen... 3 1.1. Geneesmiddelen zonder voorschrift... 3 1.2. Geneesmiddelen met voorschrift... 3 1.3. Aandachtspunten...

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Tocilizumab subcutaan. Voorgeschreven door de reumatoloog

Patiënteninformatie. Tocilizumab subcutaan. Voorgeschreven door de reumatoloog Patiënteninformatie Tocilizumab subcutaan Voorgeschreven door de reumatoloog Inhoud Inleiding... 4 Werking van tocilizumab... 4 Wanneer wordt tocilizumab voorgeschreven?... 4 Voorbereiding... 5 Het gebruik

Nadere informatie

Informatie medicijngebruik. Biologicals. Reumatologie

Informatie medicijngebruik. Biologicals. Reumatologie Informatie medicijngebruik Biologicals Reumatologie Inhoudsopgave Werking Biologicals...4 Vooronderzoek...5 Voorlichting...5 Toedieningswijze...6 Bewaren...6 Bijwerkingen...7 Zwangerschap en borstvoeding...7

Nadere informatie

Protocol medische handelingen

Protocol medische handelingen Protocol medische handelingen De Tweemaster, Leiden. Inhoud 1 Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen... 1 2 Algemene uitgangspunten... 1 3 Het kind wordt ziek op school... 2 4 Verstrekken

Nadere informatie

Specialist in medische voeding. Sorgente. Welkom bij Sorgente. Stap voor stap uw drinkvoeding thuis

Specialist in medische voeding. Sorgente. Welkom bij Sorgente. Stap voor stap uw drinkvoeding thuis Specialist in medische voeding Sorgente Welkom bij Sorgente Stap voor stap uw drinkvoeding thuis Welkom bij Sorgente Medische voeding kan bijdragen aan kwaliteit van leven Sorgente beschouwt het als haar

Nadere informatie

MA02 Goederenontvangst ( Thema Magazijn) Omschrijving Organisatie en voorbereiding docent Algemene voorbereiding

MA02 Goederenontvangst ( Thema Magazijn) Omschrijving Organisatie en voorbereiding docent Algemene voorbereiding MA02 Goederenontvangst (Thema Magazijn) Omschrijving In de praktijkoefeningen van deze box maakt de leerling een dag mee uit het leven van een medewerker goederenontvangst, ook wel genoemd opslagmedewerker.

Nadere informatie

Nieuwsbrief SNPG september 2016 voor de huisartsen

Nieuwsbrief SNPG september 2016 voor de huisartsen Nieuwsbrief SNPG september 2016 voor de huisartsen Separaat bestellen veiligheidsnaalden / Wat betekent het gebruik van veiligheidsnaalden voor uw praktijkvoering? In eerdere berichtgevingen heeft u kunnen

Nadere informatie

Na een behandeling of onderzoek weer naar huis

Na een behandeling of onderzoek weer naar huis Na een behandeling of onderzoek weer naar huis Naar huis De verpleegkundige regelt uw ontslag. Als de arts u nog wil zien voordat u naar huis gaat, hoort u dit van de verpleegkundige. Indien u nog geen

Nadere informatie

Interferon therapie (dmv injecties) PATIËNTENBROCHURE

Interferon therapie (dmv injecties) PATIËNTENBROCHURE PATIËNTENBROCHURE Interferon therapie (dmv injecties) U heeft van uw arts gehoord dat u interferon moet gaan gebruiken. Dit kan alleen door middel van injecties worden toegediend. Wat is interferon? Interferon

Nadere informatie

Insulinepomp- therapie bij kinderen

Insulinepomp- therapie bij kinderen Insulinepomp- therapie bij kinderen Algemene informatie voor ouders en kind Insulinepomptherapie Insulinepomptherapie is één van de behandelmethodes van diabetes mellitus. Het moet gezien worden als een

Nadere informatie

Protocol medisch handelen

Protocol medisch handelen Protocol medisch handelen Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen Medewerkers op school worden regelmatig geconfronteerd met leerlingen die klagen over pijn die meestal met eenvoudige middelen

Nadere informatie

Annie Jansma. 56 jaar. Lagere huishoudelijke Nijverheid. Ik werk al 18 jaar in de thuiszorg. Erg lang maar ik vind het nog steeds erg

Annie Jansma. 56 jaar. Lagere huishoudelijke Nijverheid. Ik werk al 18 jaar in de thuiszorg. Erg lang maar ik vind het nog steeds erg Algemene gegevens Annie Jansma Naam:... 56 jaar Leeftijd:... Lagere huishoudelijke Nijverheid Opleiding:... Kwalificatieniveau: Verzorgende niveau 3 Hoofdverantwoordelijk bij: 5 clienten Werkzaam in de

Nadere informatie

Anakinra (Kineret ) bij reumatische aandoeningen

Anakinra (Kineret ) bij reumatische aandoeningen Anakinra (Kineret ) bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel anakinra te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel. Heeft

Nadere informatie

01-01-2016 PROTOCOL ZIEKE KINDEREN EN MEDICIJNEN

01-01-2016 PROTOCOL ZIEKE KINDEREN EN MEDICIJNEN PROTOCOL ZIEKE KINDEREN EN MEDICIJNEN PROTOCOL ZIEKE KINDEREN EN MEDICIJNEN Inleiding Het beleid van Villa Oostwold is dat de kinderen zich prettig en gelukkig voelen op de groep, dus het kan soms voorkomen

Nadere informatie

Protocol medisch handelen

Protocol medisch handelen Protocol medisch handelen Naast het onderwijs geven aan en het (mede) opvoeden van onze leerlingen zijn er momenten / situaties, dat de locatie Ravenstein van het Hooghuis tot medisch handelen moet overgaan.

Nadere informatie

Humira REUMATOLOGIE. Werking

Humira REUMATOLOGIE. Werking REUMATOLOGIE Humira Uw behandelend reumatoloog heeft u het medicijn Humira voorgeschreven. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het van belang dat u er een aantal dingen over weet. Lees daarom

Nadere informatie

Anakinra. (Kineret ) Sterk in beweging

Anakinra. (Kineret ) Sterk in beweging Anakinra (Kineret ) Sterk in beweging Inhoudsopgave Hoe werkt het? 3 Hoe wordt het gebruikt? 3 Bijwerkingen 3 Andere geneesmiddelen 4 Zwangerschap 4 Autorijden 4 Vaccinaties 4 Allergieën 5 Wanneer u op

Nadere informatie

Concept Protocol medicatiebeheer en overdracht medicatiegegevens

Concept Protocol medicatiebeheer en overdracht medicatiegegevens Doel: Bij de gasten in het Hospice Zutphen zijn er drie situaties mogelijk m.b.t. het medicatiebeheer en de overdracht van. Het gaat om de volgende situaties: a. de medicatie is geheel in eigen beheer

Nadere informatie

Protocol toedienen medicatie

Protocol toedienen medicatie Protocol toedienen medicatie Kinderopvang aan de Liede Januari 2018 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Doel... 3 Toepassingsgebied... 3 Taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden... 4 Benodigde formulieren...

Nadere informatie

Prikinstructie Gonal-F / Pergoveris

Prikinstructie Gonal-F / Pergoveris Prikinstructie Gonal-F / Pergoveris Hoe prikt u Gonal-F / pergoveris? De Gonal-F -pen is voorgevuld. U plaatst een wegwerpnaaldje en stelt het aantal eenheden in, waarna u het middel inspuit in de buikplooi.

Nadere informatie

Medicatiebeleid. 3. Medicatieproces volledig in eigen beheer (1), aanreiken (2), toedienen (3) en overnemen beheer medicatie (4).

Medicatiebeleid. 3. Medicatieproces volledig in eigen beheer (1), aanreiken (2), toedienen (3) en overnemen beheer medicatie (4). 1. Inleiding Het medicatiebeleid binnen Thuiszorg Groot Gelre en A&B TOM is er op gericht een zo veilig mogelijke situatie te creëren voor cliënt en zorgverlener binnen de zorgvraag op het gebied van medicatie

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de aanmeldzuilen

Veel gestelde vragen over de aanmeldzuilen Veel gestelde vragen over de aanmeldzuilen Makkelijker, sneller en met wachttijdinformatie Op locatie Alkmaar en Den Helder van ons ziekenhuis gebruiken we aanmeldzuilen. Hiermee moet u zich bij elk afspraak

Nadere informatie

Workshop Medica/eveiligheid. Thuiszorgcafé 9 november 2016 Jos Lüers, apotheker

Workshop Medica/eveiligheid. Thuiszorgcafé 9 november 2016 Jos Lüers, apotheker Workshop Medica/eveiligheid Thuiszorgcafé 9 november 2016 Jos Lüers, apotheker Veilige principes in de medica/eketen Voor wie zijn de Veilige principes van toepassing? q Artsen, apothekers en zorgmedewerkers

Nadere informatie

Bladzijde 2 - In het magazijn

Bladzijde 2 - In het magazijn Bladzijde 2 - In het magazijn 1. Wat is een supermarkt? dat is een super leuke winkel dat is een grote winkel waar je veel eten kunt kopen 2. Hoe komt het eten en drinken in de supermarkt? met een vracht-wagen

Nadere informatie

Medicatiebeleid Mariendael Doetinchem

Medicatiebeleid Mariendael Doetinchem Pagina 1 van 11 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Algemene voorwaarden 2. De verantwoordelijkheid van de thuissituatie 2.1 Aanleveren van het medicatieoverzicht 2.2 Aanleveren van de medicatie 3. Afspraken

Nadere informatie

Dan komt Pat op het bed terecht. Maar het gaat niet helemaal goed. Ho, buur, roept Pat, dit gaat mis!

Dan komt Pat op het bed terecht. Maar het gaat niet helemaal goed. Ho, buur, roept Pat, dit gaat mis! Mat slingert het touw omhoog en het komt precies om de lamp terecht. Mat pakt een touw en begint ermee te slingeren. Wat ga je doen, buur? vraagt Pat. Wacht maar af, zegt Mat. Mat trekt het touw strak.

Nadere informatie

Protocol medicijn verstrekking en het verrichten van medische handelingen Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs

Protocol medicijn verstrekking en het verrichten van medische handelingen Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs Protocol medicijn verstrekking en het verrichten van medische handelingen Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs 1 Protocol medicijn verstrekking en het verrichten van medische handelingen Inhoudsopgave

Nadere informatie

Casus: vijf dagen geen medicatie

Casus: vijf dagen geen medicatie Casus: vijf dagen geen medicatie Zorggroep Mendelsohn te Wantstede heeft op een groeiend aantal cliënten geanticipeerd door enkele nieuwbouwprojecten te starten. In de loop van het jaar zullen twee nieuwe

Nadere informatie

Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis

Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis Wat kunt u zelf doen? mca.nl Inhoudsopgave Patiëntveiligheidskaart 3 Gebruiksaanwijzing 3 Bereid uw ziekenhuisopname voor 4 Laat u ook uw naasten de brochure

Nadere informatie

Een catheter. Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2015 pavo 0119

Een catheter. Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2015 pavo 0119 Een catheter Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2015 pavo 0119 Inleiding De uroloog heeft met u besproken dat u een catheter in uw blaas gaat krijgen. In deze folder willen wij u informeren over het

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Abatacept subcutaan. Voorgeschreven door de reumatoloog

Patiënteninformatie. Abatacept subcutaan. Voorgeschreven door de reumatoloog Patiënteninformatie Abatacept subcutaan Voorgeschreven door de reumatoloog Inhoud Inleiding... 4 Werking van abatacept... 4 Wanneer wordt abatacept voorgeschreven?... 4 Voorbereiding... 5 Het gebruik

Nadere informatie

Abatacept (Orencia ) Reumatologie

Abatacept (Orencia ) Reumatologie Abatacept (Orencia ) Reumatologie U heeft in overleg met uw arts besloten het geneesmiddel Abatacept (Orencia ) te gaan gebruiken. Deze folder geeft u informatie over dit geneesmiddel. Heeft u na het lezen

Nadere informatie

Giftige stoffen in huis. Is uw kind veilig?

Giftige stoffen in huis. Is uw kind veilig? Giftige stoffen in huis. Is uw kind veilig? Giftige stoffen in huis. Is uw kind veilig? Sommige stoffen in huis zijn gevaarlijk voor uw kind. Er zit gif in. Uw kind kan er ziek van worden. Kan uw kind

Nadere informatie

Medicijnverstrekking en medisch handelen SKPO Novum

Medicijnverstrekking en medisch handelen SKPO Novum 1 Medicijnverstrekking en medisch handelen SKPO Novum Protocol 12 september 2011 2 0. Voorwoord Doordat kinderen gedurende een langere aaneengesloten periode in de school verblijven is het niet helemaal

Nadere informatie

Het gebruik van APIDRA in injectieflacon

Het gebruik van APIDRA in injectieflacon EEN GIDS VOOR ALS U BEGINT MET APIDRA (insuline glulisine) 1x 10ML INJECTIEFLACON (100 Eenheden/ml) De Apidra 100 eenheden/ml oplossing voor injectie (in injectieflacon) wordt in een injectieflacon geleverd

Nadere informatie

Protocol medisch handelen op scholen (DEF VERSIE 11-9-2015)

Protocol medisch handelen op scholen (DEF VERSIE 11-9-2015) Protocol medisch handelen op scholen (DEF VERSIE 11-9-2015) Inhoud Soorten medische handelingen op school 3 Het kind wordt ziek op school 4 Het verstrekken van medicijnen op verzoek 4 Opbergen van medicijnen

Nadere informatie

GEBRUIKS- INSTRUCTIES

GEBRUIKS- INSTRUCTIES GEBRUIKS- INSTRUCTIES VOOR MEER INFORMATIE LEES DE GEBRUIKSAANWIJZING IN DE BIJSLUITER IN DE VERPAKKING VAN SULIQUA. VRAAG UW ARTS OF VERPLEEGKUNDIGE HOE U DE INJECTIES MOET TOEDIENEN VOOR U UW PEN GEBRUIKT.

Nadere informatie

Protocol medisch handelen op school

Protocol medisch handelen op school Protocol medisch handelen op school Medicatiegebruik In principe wordt er op school géén medicatie verstrekt of toegediend aan leerlingen. Deze kunnen alleen worden verstrekt en/of toegediend als hierover

Nadere informatie

Diabetes mellitus. De behandeling van diabetes mellitus

Diabetes mellitus. De behandeling van diabetes mellitus Diabetes mellitus Diabetes mellitus (suikerziekte) is een ziekte van de stofwisseling; hierbij zit er te veel glucose in het bloed Dat kan twee oorzaken hebben: bil type 1 diabetes maakt het lichaam niet

Nadere informatie

Medicament per intramusculaire injectie toedienen

Medicament per intramusculaire injectie toedienen 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Medicament per intramusculaire injectie toedienen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

Protocol. ziekte. medicatieverstrekking op school

Protocol. ziekte. medicatieverstrekking op school Protocol ziekte en medicatieverstrekking op school Inhoudsopgave Inleiding 1. Medische situaties op school 4 2. Leerling wordt ziek op school 5 2.1 Richtlijn bij ziek naar huis gaan 5 2.2 Wanneer moeten

Nadere informatie

Uw partner in diabeteszorg

Uw partner in diabeteszorg Uw partner in diabeteszorg Uw diabeteshulpmiddelen thuis bezorgd Voor uw diabetes heeft u regelmatig hulpmiddelen nodig, zoals bijvoorbeeld een bloedglucosemeter, teststrips, lancetten en insulinepomptoebehoren.

Nadere informatie

Protocol medische handelingen

Protocol medische handelingen Protocol medische handelingen Voorwoord Leerkrachten op school worden regelmatig geconfronteerd met leerlingen die klagen over pijn die meestal met eenvoudige middelen te verhelpen is, zoals hoofdpijn,

Nadere informatie

Emma brengt een bezoek aan de IC

Emma brengt een bezoek aan de IC Emma brengt een bezoek aan de IC Intensive Care Locatie Hoorn/Enkhuizen Emma brengt een bezoek aan de Intensive Care Een bezoek aan de Intensive Care kan best spannend zijn voor een kind. Toch willen wij

Nadere informatie

BEWAREN VAN MEDICIJNEN

BEWAREN VAN MEDICIJNEN BEWAREN VAN MEDICIJNEN HOE BEWAREN HOE LANG OVERZICHT BEWAARTERMIJNEN VAN VERSCHILLENDE MEDICIJNEN MEDICIJNAFVAL INLEVEREN APOTHEEK.NL BEWAREN VAN MEDICIJNEN Als u uw medicijnen goed bewaart, bederven

Nadere informatie

Voorletters + Achternaam. Uw kandidaat-nummer. Naam van de instelling waar u werkt : Adres instelling. Proefexamen. Kandidatenversie.

Voorletters + Achternaam. Uw kandidaat-nummer. Naam van de instelling waar u werkt : Adres instelling. Proefexamen. Kandidatenversie. STOC Centrale Examencommissie Functieopleidingen Thuiszorg deelkwalificatie 10 & 4 Datum Voorletters + Achternaam Uw kandidaat-nummer :... : : Naam van de instelling waar u werkt : Adres instelling : Proefexamen

Nadere informatie

MEDICIJNVERSTREKKING OP BASISSCHOLEN / UITVOEREN VAN MEDISCHE HANDELINGEN

MEDICIJNVERSTREKKING OP BASISSCHOLEN / UITVOEREN VAN MEDISCHE HANDELINGEN P r o t o c o l MEDICIJNVERSTREKKING OP BASISSCHOLEN / UITVOEREN VAN MEDISCHE HANDELINGEN Bijlagen: 1. Toestemmingsformulier voor: het kind wordt ziek op school 2. Toestemmingsformulier voor: het verstrekken

Nadere informatie

Protocol medische handelingen op scholen

Protocol medische handelingen op scholen Protocol medische handelingen op scholen OSG Piter Jelles November 2015 Inhoudsopgave Voorwoord.3 1. Soorten medische handelingen op school...4 1.1. Handelingen waarvoor de wet BIG niet geldt 4 1.2. Handelingen

Nadere informatie

Alertheid blijft nodig bij methotrexaat. door Arianne van Rhijn, Henriëtte Leenders

Alertheid blijft nodig bij methotrexaat. door Arianne van Rhijn, Henriëtte Leenders Alertheid blijft nodig bij methotrexaat Maatregelen dragen nog geen vrucht door Arianne van Rhijn, Henriëtte Leenders - 15-06-2012 Ondanks maatregelen die zijn genomen om methotrexaat-incidenten te voorkomen,

Nadere informatie

Adalimumab (Humira ) toedienen Instructiefolder

Adalimumab (Humira ) toedienen Instructiefolder Adalimumab (Humira ) toedienen Instructiefolder Instructiefolder NNIC folder Humira instructie- kind uitgave juni 2015 Deze folder is tot stand gekomen door samenwerkende IBD verpleegkundigen binnen het

Nadere informatie

Dagopname van uw kind Informatie voor ouders en kinderen

Dagopname van uw kind Informatie voor ouders en kinderen Dagopname van uw kind Informatie voor ouders en kinderen U wordt op:... (datum) om... uur verwacht op het Vrouw-Moeder-Kind centrum (2e etage). De behandelend specialist is:... Telefoon polikliniek:...

Nadere informatie

Vragen en antwoorden. Meer weten? Lees verder...

Vragen en antwoorden. Meer weten? Lees verder... Vragen en antwoorden Meer weten? Lees verder... Inhoudsopgave 1. Wat is de bedoeling van het nieuwe afhaalcentrum? 2. Wat of wie zijn de Buren? 3. Wat zijn de voordelen? 4. Hoe werkt het? 4.1 Toestemming

Nadere informatie

Humira bij psoriasis. Behandeling met. Poli Dermatologie

Humira bij psoriasis. Behandeling met. Poli Dermatologie 00 Humira bij psoriasis Behandeling met Poli Dermatologie Om Humira goed te gebruiken, is het belangrijk dat u een aantal dingen weet. Lees daarom deze folder goed door. Heeft u na het lezen nog vragen,

Nadere informatie

OptiPen Pro 1. informatiebrochure

OptiPen Pro 1. informatiebrochure OptiPen Pro 1 informatiebrochure INHOUDSOPGAVE OptiPen Pro 1 instructies 4 Voordat u Lantus toedient met de OptiPen Pro 1 7 Het toedienen van Lantus /Apidra met de OptiPen Pro 1 8 Algemene aanwijzingen

Nadere informatie

protocol medicatie verstrekking/toediening

protocol medicatie verstrekking/toediening protocol medicatie verstrekking/toediening Overeenkomst gebruik geneesmiddelen Kinderopvang Dappertjedoe 1. Hierbij geeft (naam ouder/verzorger): ouder/verzorger van (naam kind): toestemming om zijn/haar

Nadere informatie

Protocol en informatie. hoofdluizenbestrijding

Protocol en informatie. hoofdluizenbestrijding Protocol en informatie hoofdluizenbestrijding PROTOCOL HOOFDLUIS BESTRIJDING 1. Ouders melden altijd zo spoedig mogelijk aan de groepsleerkracht dat hun kind besmet is geraakt met hoofdluis. Ook de leerkracht

Nadere informatie

Dagopname van uw kind Informatie voor ouders en kinderen

Dagopname van uw kind Informatie voor ouders en kinderen Dagopname van uw kind Informatie voor ouders en kinderen U wordt op:... (datum) om... uur verwacht op het Vrouw-Moeder-Kind centrum (2e etage). De behandelend specialist is:... Telefoon polikliniek:...

Nadere informatie

Protocol continurooster. KBS Franciscus

Protocol continurooster. KBS Franciscus Protocol continurooster KBS Franciscus Inhoudsopgave: 1. Voorwoord 70 2. Uitwerking continurooster 70 2.1 Tussen Schoolse Opvang (TSO) 70 2.2 Regels en afspraken voor het eten en drinken 71 2.3 De lunch

Nadere informatie