Gemeente Dronten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeente Dronten"

Transcriptie

1

2

3 Plan van aanpak Jongeren Op Gezond Gewicht Gemeente Dronten Shanna Brižić JOGG-regisseur gemeente Dronten September 2017

4 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding JOGG korte omschrijving JOGG gemeente Dronten Aanleiding JOGG Dronten 3.2 Startsituatie Dronten Startfoto gemeente Dronten Conclusie Startdocument 4 JOGG doelstellingen JOGG-model 4.2 Hoofddoelstelling 4.3 Subdoelstellingen Subdoelstellingen op proces Subdoelstellingen op gedrag 4.4 Planning doelstellingen 5 JOGG organisatie Organigram 5.2 Werkgroepen 5.3 Tijdsinvestering werkgroepen 5.4 Netwerkanalyse 6 Beheersplan Beheersfactor tijd 6.2 Beheersfactor geld 6.3 Beheersfactor kwaliteit Bijlages Invuldocument werkgroep campagnes Invuldocument werkgroep VPZ Invuldocument werkgroep communicatie (Ketenaanpak VPZ vanuit de proeftuinen -> op te vragen bij de JOGG-regisseur)

5 3 Inleiding 1

6 4 Inleiding Overgewicht is in Nederland een steeds groter wordend probleem. In Nederland is ongeveer 40% van de volwassen bevolking te zwaar en heeft 10% ernstig overgewicht. In 2010 was ongeveer 15% van de jongeren te dik (overgewicht) en 5% van hen heeft ernstig overgewicht. De groei in percentages de afgelopen 30 jaar is zeer verontrustend te noemen. Ook in de gemeente Dronten is overgewicht en een ongezonde leefstijl een groeiend probleem. Een goede gezondheid is van groot belang. Gezonde mensen hebben een betere kwaliteit van leven, kunnen beter voor zichzelf zorgen en zijn uiteindelijk minder afhankelijk van de zorg. Gezonde mensen participeren beter en langer in de maatschappij. Investeren in gezondheid is daarom dus erg belangrijk. Tijdens de jeugd leren kinderen wat leuk en normaal is, dus ook wat een gezonde leefstijl inhoudt. Onze jeugd groeit op in een omgeving die uitnodigt tot veel eten en weinig bewegen. De stap naar een ongezonde leefstijl wordt tegenwoordig erg gemakkelijk gemaakt. Als kinderen opgroeien in een gezonde omgeving met meer mogelijkheden tot een gezonde leefstijl, wordt dit vanzelf de standaard. Om dit te bereiken moet je je als gemeente gezamenlijk inzetten. Publieke en private partijen zetten zich gezamenlijk in om een samenleving te creëren waarin alle kinderen en jongeren wonen, leren, recreëren en werken in een gezonde omgeving met structureel aandacht voor een gezonde leefstijl. Gezamenlijk creëren we een gezonde omgeving om in op te groeien zodat gezond zijn de normaalste zaak van de wereld wordt. Van start tot uitvoering In januari 2017 heeft de gemeente Dronten besloten aan te sluiten bij de JOGG-aanpak en is een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met het landelijk JOGG-bureau. Als JOGG-gemeente draagt de gemeente Dronten uit dat zij wil investeren in een gezonde leefstijl. Na ondertekening is er een JOGG-regisseur aangesteld die deel uit maakt van De Meerpaal Welzijn. De coördinator buurtsportcoaches van Sport in Dronten, Shanna Brižić, is eveneens JOGG-regisseur. De JOGG-regisseur wordt ingezet om de verbindingen te leggen, het plan van aanpak te maken en de voortgang van de JOGG-beweging te bewaken. Zij is het eerste aanspreekpunt wat betreft de JOGGactiviteiten. Eerst is er een startdocument geschreven, dit document brengt de situatie in de gemeente Dronten in beeld. Dit document is op te vragen bij de JOGG-regisseur. Dit plan van aanpak beschrijft de doelstellingen en uitvoering van de JOGG-activiteiten voor de komende 3 jaar vanuit de resultaten van het startdocument.

7 5 JOGG korte omschrijving 2

8 6 JOGG korte omschrijving It takes a village to raise a child. JOGG is een landelijke interventie om overgewicht tegen te gaan. Het is een effectief bewezen aanpak om de stijging van overgewicht bij jongeren om te zetten in een daling. De aanpak is gebaseerd op de succesvolle methode Ensemble Prévenons l Obésité Des Enfents (EPODE): Laten we samen overgewicht bij kinderen aanpakken. Dit programma startte begin jaren negentig en leverde in verschillende EPODE-steden bijna een halvering van het aantal jongeren met overgewicht op. JOGG is geen project, maar een beweging. JOGG zorgt er voor dat er in een gemeente een beweging op gang wordt gezet. Alle partijen werken intensief samen om een gezond gewicht bij jongeren te realiseren. Alle acties en interventies die in een gemeente plaatsvinden, worden op elkaar afgestemd. Deze samenwerking leidt tot meer aandacht voor voeding en beweging, betere sport-, beweeg- en speelfaciliteiten en een betere signalering en aanpak van overgewicht. Vijf pijlers De JOGG-aanpak richt zich op vijf pijlers. Alle pijlers dragen bij aan de effectiviteit van de aanpak. Het uitgangspunt is dat, gedurende de uitvoering van het plan van aanpak, de pijlers gaandeweg worden ingezet. Politiek-bestuurlijk draagvlak (PBD) Gezond gewicht, als onderdeel van een gezonde leefstijl, heeft een belangrijke plaats in het college programma. Portefeuille houders (en ambtenaren) zijn bekend met en betrokken bij JOGG. Publiek-private samenwerking (PPS) Lokale, regionale en provinciale bedrijven zijn nauw betrokken bij JOGG en ondernemen activiteiten om een gezond gewicht te stimuleren. Zij denken mee in een werkgroep, leveren communicatiekracht of dragen financieel bij aan activiteiten of middelen. Sociale Marketing (SMK) Gezondheid verkopen als de nieuwste spelcomputer, daar draait het om bij sociale marketing. Een JOGG-gemeente past de principes van sociale marketing toe op de lokale situatie. Dit resulteert in activiteiten die aansluiten bij de belevingswereld van de doelgroep. Monitoring en Evaluatie (M&E) Een JOGG-gemeente gebruikt erkende en effectieve interventies en meet het effect hier van. Daarnaast wordt het proces ge meten en waar nodig bijgestuurd. Verbinding preventie en zorg (VPZ) Deze pijler is uniek voor de Nederlandse JOGG-aanpak. In een JOGG-gemeente signaleren (zorg) professionals in een vroeg stadium overgewicht. De zorg is goed op elkaar afgestemd, er is een passend aanbod en jongeren die zorg nodig hebben komen direct op de juiste plek terecht.

9 7 JOGG gemeente Dronten 3

10 8 JOGG gemeente Dronten 3.1 Aanleiding JOGG Dronten Net als landelijk is ook in de gemeente Dronten overgewicht en een ongezonde leefstijl een groeiend probleem. In Dronten is 11% van de kinderen tussen 4 en 12 jaar te zwaar en in de leeftijd 12 tot 19 jaar is dit zelfs 14%. Dit ligt nog wel net onder het landelijk gemiddelde van 11,9% in de leeftijd van 4 tot 12 jaar en 15,6% voor 12 tot 19 jaar. Daarentegen als we provinciaal kijken tegen over het landelijk gemiddelde zien we dat de cijfers voor volwassenen met overgewicht juist boven gemiddeld liggen. In Nederland is gemiddeld 48,9% van de volwassenen te zwaar. In Flevoland is dit zelfs 52,4%. De visie op sport en gezondheid van de gemeente Dronten sluit aan bij de doelstellingen en visie van de landelijke JOGG beweging. Daarom heeft de gemeente Dronten in januari 2017 de overeenkomst ondertekend om JOGG gemeente te worden. Gezamenlijk gaan we ons inzetten om een gezonde omgeving te creëren om in op te groeien en willen we vanuit daar inzetten op een daling van het aantal kinderen met overgewicht. 3.2 Startsituatie Dronten Startfoto gemeente Dronten In onderstaande startfoto op pagina 9 ziet u de algemene cijfers wat betreft overgewicht, beweging en voeding in de gemeente Dronten. Ook laten we in deze startfoto zien wat de meest opvallende zaken zijn.

11 (Voor de specifieke cijfers van de gemeente Dronten per wijk, zie Startdocument) 9

12 Conclusie Startdocument In het startdocument hebben we de belangrijke partners beschreven, een beeld gegeven van de huidige situatie van de gemeente Dronten op het gebied van gezondheid en waar er eventueel aansluiting gevonden kan worden wat betreft bestaande initiatieven. Wat betreft bewegen kunnen we concluderen dat er in Swifterbant en Biddinghuizen winst te behalen valt ten opzichte van de rest van de wijken in Dronten. Wellicht heeft dit te maken met de sportmogelijkheden in de twee dorpen en de SES status. De cijfers overgewicht pieken in Dronten midden en Dronten noord. Wat betreft voeding valt er in heel de gemeente Dronten nog veel winst te behalen, ook aangezien in zijn algemeenheid de cijfers achteruit gaan Doelgroep en interventiebepaling Jong geleerd is oud gedaan. De JOGG beweging richt zich op kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 19 jaar. Over de komende drie jaar gaat er op alle leeftijden ingezet worden. Omdat de gemeente Dronten een overzichtelijke en niet een hele grote gemeente is, is er voor gekozen om de thema-campagnes vanuit het landelijk JOGG-bureau in te zetten op meerdere scholen verdeeld over de komende drie jaar, maar er wordt wel de start gemaakt in de aandacht behoevende wijken. Vanuit de cijfers die we hebben gezien in het startdocument gaan we de JOGG-thema campagne Water Drinken starten in de wijken Dronten midden en Dronten noord in de leeftijdsgroep 4 tot en met 12 jaar ter behoeve van het meer water drinken en minder suikerhoudende drankjes. Ook wordt deze campagne uitgezet in de leeftijdsgroep 12 tot en met 18 jaar ter behoeve van meer water drinken en specifiek minder energydrink. Deze wordt ingezet in de wijken waar het overgewicht piekt. De thema-campagne Gratis bewegen, gewoon doen! gaan we eerst uitzetten in Swifterbant en Biddinghuizen op de leeftijdsgroep 4 tot en met 12 jaar. De thema-campagne Groente en fruit, zet je tanden er in start op de BSO in Dronten West in de leeftijdsgroep 0 tot en met 12 jaar. We zagen in het startdocument dat er in heel de gemeente Dronten wat betreft het eten van groente en fruit nog winst te behalen valt. Er wordt hier voor ingezet op de contacten die er al zijn binnen de Kinderopvang Dronten. Vanuit hier wordt gekeken op welke BSO of kinderopvang nog meer aan kan sluiten (voor de concrete SMART doelstellingen zie hoofdstuk Subdoelstellingen op gedrag). De JOGG-regisseur vormt de aanzet van de thema-campagnes, hierna pakt de werkgroep campagnes het lokaal verder op en zet dit uit (voor de uitwerking van de JOGG-organisatie en verschillende werkgroepen zie hoofdstuk 6 JOGG-organisatie). Daarnaast wordt er de komende drie jaar ingezet op alle JOGG-pijlers waar er gestart wordt met de verbinding preventie en zorg (VPZ), politiek bestuurlijk draagvlak (PBD) en publiek-private samenwerking (PPS). De pijlers sociale marketing (SMK) en monitoring en evaluatie (M&E) worden ook meegenomen in het plan van aanpak, maar zullen minder de aandacht krijgen dan de rest van de pijlers (voor de concrete doelstellingen wat betreft de JOGG-pijlers zie hoofdstuk 4 JOGGdoelstellingen).

13 11 JOGG doelstellingen 4

14 4.1 Het JOGG-model Het JOGG-model (zie figuur hier onder) bestaat uit drie elementen: input output outcome. De input bestaat uit de invulling van de vijf pijlers van JOGG. Dit levert output op in de vorm van onder meer intersectorale samenwerking (gemeente, maatschappelijke organisaties en bedrijven werken samen), versterken van de community en activiteiten gericht op bewegen en voeding. Deze output zorgt er voor dat er veranderingen optreden in de omgeving en bij het kind, welke er toe leiden dat het kind zich anders gaat gedragen (meer bewegen en gezonder leven). Uiteindelijk leidt deze gedragsverandering tot een gezond gewicht bij de jeugd, de outcome. 12

15 Hoofddoelstelling Als we kijken naar het uiteindelijke doel van JOGG (de outcome) (het lange termijn effect), dan is dit: Een toename van kinderen met een gezond gewicht. Uit ervaring van de andere JOGG gemeentes en op basis van de ervaringen vanuit het EPODE model is dit een doelstelling die met zo n gemiddeld 6 jaar wordt bereikt. Hieruit maken we voor Dronten de komende periode de volgende hoofddoelstelling: Na 3 jaar is er een stabilisatie wat betreft kinderen met overgewicht in de gemeente Dronten.

16 Subdoelstellingen Om een beeld te geven van hoe we deze hoofddoelstelling gaan bereiken formuleren we subdoelstellingen. Deze subdoelstellingen worden onderverdeeld in subdoelstellingen op proces en subdoelstellingen op gedrag. De subdoelstellingen op proces zitten in het JOGG-model in de input en output kant. Dit zijn de doelstellingen die een direct effect hebben of een korte termijn effect. Een direct effect in de vorm van bijvoorbeeld de samenwerking tussen partijen (zie de 5 JOGG-pijlers). De subdoelstellingen op gedrag zitten in het JOGG-model in de output en outcome kant. Dit zijn de doelstellingen die een korte termijn effect of een lange termijn effect hebben. Een korte termijn effect in de vorm van het organiseren van activiteiten op gebied van bewegen en voeding met daaruit voortvloeiend een lange termijn effect door de bewustwording door deze activiteiten. De subdoelstellingen worden per betreffende werkgroep, die voor de uitvoering zorg draagt, nader onder de loep genomen en waar nodig bijgesteld en SMART(er) gemaakt (voor de uitwerking van de JOGGorganisatie en verschillende werkgroepen zie hoofdstuk 6 JOGGorganisatie).

17 Subdoelstellingen op proces 1. Gezondheid en een gezonde leefstijl van de inwoners in de gemeente Dronten heeft een belangrijke plek in het collegeprogramma. Beleidsmakers en uitvoerders zijn op de hoogte van het belang van een gezonde leefstijl, zijn op de hoogte van de JOGG-beweging en zien hoe zij een bijdrage hieraan kunnen leveren. 2. Partijen in Dronten die een belangrijke positie hebben binnen de JOGG-beweging worden periodiek of per campagne/ activiteit geïnformeerd en betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van de JOGG-aanpak. 3. Eind 2019 is er een sluitende ketenaanpak voor het signaleren en terugdringen van overgewicht. 4. Eind 2018 is er een werkgroep verbinding preventie en zorg (VPZ) opgericht die bovenstaande doelstelling uitwerkt. 5. Eind 2018 is er een werkgroep publiek-private samenwerking (PPS) opgericht met de sleutelfiguren wat betreft publiekprivate samenwerking. 6. Eind 2018 zijn er bedrijven uit de gemeente Dronten structurele partner van JOGG en dragen gezamenlijk de JOGG gedachte uit. 7. Bij elke JOGG-campagne worden er bedrijven gezocht om aan te sluiten, mee te denken en een bijdrage te leveren. 8. Eind 2017 is er een werkgroep campagnes opgericht die zorg draagt voor een planning van alle JOGG-campagnes tot Per JOGG-campagne of JOGG-activiteit wordt er gebruik gemaakt van Sociale Marketing. 10. Eind 2017 is er een werkgroep communicatie opgericht die bovenstaande doelstelling uitwerkt. 11. Elke JOGG-campagne of JOGG-activiteit is gemonitord en geëvalueerd op proces en effect. 12. Midden 2018 is er een werkgroep Monitoring en Evaluatie opgericht die bovenstaande doelstelling uitwerkt.

18 4.3.2 Subdoelstellingen op gedrag 1. In september 2017 wordt een lokale kick-off georganiseerd voor de stakeholders. 2. In oktober 2017 wordt een lokale kick-off georganiseerd voor de hele JOGG doelgroep. 3. In 2017 wordt gestart met de campagne Drink Water in de wijken Dronten midden en Dronten noord op 2 basisscholen, waarna we de Drink Water campagne komende 3 jaar bij totaal 10 scholen uit gaan zetten (alle scholen krijgen de gelegenheid om hun interesse kenbaar te maken). 4. In 2017 wordt er gestart met de campagne Drink Water op 1 voortgezet onderwijs school, waarna we de Drink Water campagne komende 3 jaar bij alle VO scholen uit gaan zetten. 5. In 2018 wordt er gestart met de campagne Groente en Fruit, zet je tanden er in op 3 BSO s in Dronten west, waarna de mogelijkheid is om de campagne Groente en Fruit verder uit gaan binnen de Kinderopvang Dronten. 6. In 2018 wordt er een uitwerking gemaakt van de campagne Gratis Bewegen, gewoon doen. Dit wordt uitgezet op alle 6 basisscholen in Biddinghuizen en Swifterbant, waarna we de Gratis Bewegen campagne komende 3 jaar bij totaal 10 scholen uit gaat zetten (alle scholen krijgen de gelegenheid om hun interesse kenbaar te maken). 16

19 Planning doelstellingen Tijd Wat Wie Beoogd resultaat 2017 Okt Okt Eind 2017 Eind 2017 Eind 2017 Kick-off doelgroep Kick-off stakeholders Start campagne Drink Water Werkgroep campagnes opgezet Werkgroep communicatie opgezet JOGG-regisseur Buurtsportcoaches Wethouder (opening) JOGG-regisseur Beleidsmedewerkers jeugd en sport Wethouder (opening) Werkgroep campagnes JOGG-regisseur Buurtsportcoaches JOGG-regisseur Beleidsmedewerker jeugd en sport Doelgroep weet dat Dronten JOGG gemeente is. Stakeholders weten dat Dronten JOGG gemeente is. Campagne Drink Water op 2 PO scholen en 1 VO school uitgezet. Zie subdoelstelling proces 8 Zie subdoelstelling proces 10 Tijd Wat Wie Beoogd resultaat Campagne Drink Water 2018 Start campagne Groente en Fruit 2018 Start campagne Gratis Bewegen Midden 2018 Eind 2018 Eind 2018 Eind 2018 Werkgroep monitoring en evaluatie opgezet Werkgroep verbinding preventie en zorg opgezet Werkgroep publiek-private samenwerking opgezet Bedrijven aangehaakt als partner van JOGG Werkgroep campagnes Werkgroep campagnes Werkgroep campagnes JOGG-regisseur GGD JOGG-regisseur GGD JOGG-regisseur Bedrijvenfunctionaris JOGG-regisseur Werkgroep PPS Campagne Drink Water op 4 PO scholen en 1 VO school uitgezet. Campagne Groente en Fruit op 3 BSO s uitgezet. Campagne Gratis Bewegen op 6 PO scholen uitgezet. Zie subdoelstellingen proces 12 Zie subdoelstelling proces 4 Zie subdoelstellingen proces 5 Zie subdoelstellingen proces 6

20 18 Tijd Wat Wie Beoogd resultaat Campagne Drink Water 2019 Campagne Groente en Fruit 2019 Campagne Gratis Bewegen Eind 2019 Ketenaanpak signalering en terugdringen overgewicht Werkgroep campagnes Werkgroep campagnes Werkgroep campagnes Werkgroep VPZ Campagne Drink Water op 4 PO scholen en 1 VO school uitgezet. Campagne Groente en Fruit op 2 kinderdagverblijven uitgezet. Campagne Gratis Bewegen op 4 PO scholen uitgezet. Zie subdoelstellingen proces 3 Tijd Wat Wie Beoogd resultaat Doorlopend Doorlopend Draagvlak gemeente, beleidsmedewerkers, college en raad JOGG-regisseur Beleidsmedewerker jeugd en sport Zie subdoelstellingen proces 1 Doorlopend Doorlopend Doorlopend Infomeren belangrijke partijen over JOGGaanpak Bedrijven als partner voor campagnes en activiteiten Monitoren campagnes, activiteiten op proces en effect JOGG-regisseur Werkgroep communicatie JOGG-regisseur Werkgroep PPS Werkgroep M&E Zie subdoelstellingen proces 2 Zie subdoelstellingen proces 7 Zie subdoelstellingen proces 11

21 19 JOGG organisatie 5

22 Organigram In het onderstaande organigram op pagina 21 is de eerste opzet gemaakt voor de invulling van de JOGG-organisatie. De JOGGorganisatie in verdeeld in een aantal werkgroepen. Om de bovengenoemde doelstellingen te behalen zal de gehele gemeente zich moeten gaan inzetten. Daarom is er een start gemaakt door de JOGGregisseur met een voorstel voor de verschillende partijen die iets kunnen bijdragen aan het behalen van de doelstellingen. Op sommige plekken staan al namen ingevuld waarvan de regisseur het voorstel gaat doen om deze specifieke personen te betrekken. Op sommige plekken staan bij gebrek aan kennis van werkzaamheden nog geen namen, maar wel al organisaties die iets toe kunnen voegen aan de werkgroep. 5.2 Werkgroepen Per werkgroep wordt een aparte planning gemaakt met de doelstellingen waar met elke werkgroep aan gewerkt gaat worden (zie hoofdstuk 4 JOGG-doelstellingen). De JOGG-regisseur start de werkgroepen op aan de hand van een invuldocument. Vervolgens zal de werkgroep aan de hand van dit document zelf het vervolg geven aan de werkzaamheden. De werkgroepen zijn zelf verantwoordelijk voor het invullen van de planning en het behalen van de doelstellingen en leggen verantwoording af aan de JOGG-regisseur. Voor de invuldocumenten van de werkgroepen campagnes, VPZ en communicatie zie bijlages. 5.3 Tijdsinvestering werkgroepen In het onderstaande organigram op pagina 22 is de eerste opzet gemaakt wat betreft de tijdsbesteding van de werkgroep, waar het verschil is gemaakt tussen de voorzitter van de werkgroep en de werkgroep leden (actief en passief).

23 21

24 22

25 5.4 Netwerkanalyse In het volgende overzicht vindt u de netwerkanalyse. In dit hoofdstuk worden de belangrijke partners genoemd. Wie daarin de contactpersonen zijn of eventuele sleutelfiguren die contactpersonen binnen deze organisatie kennen. Ook wordt hierin benoemd welke bijdrage deze partner zou kunnen leveren aan de JOGG-beweging. Dit is een lopend hoofdstuk. Het overzicht nu bevindt zich in de beginfase. Dit schema wordt aangepast zodra er nieuwe samenwerkingen tot stand komen, zodat wij alle partners kunnen tonen welke samenwerkingen er gewenst zijn, welke samenwerkingen er op stapel staan en welke samenwerkingen er al zijn. 23

26 24 Overheid Wie College Gemeenteraad Sportservice Flevoland Gemeentelijk apparaat Contactpersoon of Bijdrage sleutelfiguur Wethouder van Amerongen Draagvlak creëren binnen college en van Bergen JOGG toevoegen in beleid Wethouder van Amerongen Draagvlak creëren gemeente en van Bergen breed JOGG vaststellen in beleid Tom Sloetjes Aanzetten Flevolandse gemeentes tot JOGG gemeentes Samenwerking bevorderen JOGG gemeentes Flevoland Martin Veldwijk, Latifa Draagvlak ambtenaren Bekema, Wieteke de JOGG integreren op andere beleidsterreinen Jong Onderwijs Wie Contactpersoon of sleutelfiguur Bijdrage Primair onderwijs Wethouder van Amerongen Stimuleren gezonde leefstijl buurtsportcoaches Campagnes uitdragen en inbedden in schoolbeleid Voortgezet onderwijs Wethouder van Amerongen Stimuleren gezonde leefstijl Walter Visser Campagnes uitdragen en inbedden in schoolbeleid Kinderopvang Dronten Irene Meijer Stimuleren gezonde leefstijl Campagnes uitdragen en structureel maken binnen opvang/ BSO SKOfv scholengroep Wethouder van Amerongen Draagvlak creëren scholen Stichting Codenz Wethouder van Amerongen Draagvlak creëren scholen Spilbasisscholen Wethouder van Amerongen Draagvlak creëren scholen

27 25 Bedrijfsleven Wie Contactpersoon of sleutelfiguur Bijdrage Ondernemersverenigingen Wieteke de Jong Draagvlak creëren Winkeliers gezondheid Wieteke de Jong Beschikbaar stellen van producten en/ of diensten Bedrijven Wieteke de Jong Beschikbaar stellen van producten en/ of diensten Financiële bijdrage leveren Wijkpartners Wie Contactpersoon of sleutelfiguur Bijdrage Wijknetwerken Winanda Wouda Signalering overgewicht Uitdragen JOGG methodieken Politie Brigitte van Zonderen Signalering overgewicht

28 26 Zorg Wie Contactpersoon of sleutelfiguur Bijdrage Huisartsen HAGRO: Wendy Lancee/ Signalering overgewicht Roelanda Brizic Samenwerking VPZ structuren GGD Marcia Donker/ Renate Monitoring en Evaluatie Spruit Signalering overgewicht Samenwerking VPZ structuren Fysiotherapie Lisa Beltman Signalering overgewicht Samenwerking VPZ structuren Home Start Marije Vos Signalering overgewicht Samenwerking VPZ structuren Proscoop Robin Haverkamp Draagvlaak gemeente Dronten/ provincie Flevoland wat betreft zorgpartijen Vitree Signaleren overgewicht Stichting Dichterbij Signaleren overgewicht Beweeg partners Wie Contactpersoon of sleutelfiguur Bijdrage Sport aanbieders Wethouder van Amerongen/ Samenwerking JOGG activiteiten BSC/ Martin Veldwijk/ afvaardiging sportvereniging tine Aandacht voor gezonde sportkan- Buurtsportcoaches Shanna Brizic Initiëren JOGG campagnes en activiteiten

29 27 Beheersplan 6

30 Beheersfactor tijd In 2017 is de gemeente Dronten JOGG-gemeente geworden. De gemeente heeft getekend voor een looptijd van 3 jaar. Na deze periode wordt het programma geëvalueerd en bekeken op welke wijze er een vervolg aan wordt gegeven. Voor de regie van de JOGG-aanpak heeft de JOGG-regisseur 16 uur per week. Voor de uitvoering van de JOGGpijlers en de JOGG-campagnes en activiteiten is voor 2017 afgesproken dit onder de uitvoeringsovereenkomst buurtsportcoaches te laten vallen. Vanuit de JOGG-beweging en de doelstellingen in dit plan van aanpak wordt ingezet op samenwerking tussen verschillende partijen in de gemeente. Hieruit vloeien werkzaamheden voort die uitgevoerd kunnen worden binnen de eigen professie, maar wat wel betekent dat de samenwerkingspartners gevraagd wordt om tijd te steken in het behalen van de JOGG-doelstellingen. Om deze integraliteit van de JOGG-beweging te waarborgen en om een groot deel van de doelstellingen te bereiken is het belangrijk dat vanaf 2017/2018 het JOGG plan van aanpak gezamenlijk opgepakt wordt met de opdrachtgevers binnen de sectoren sport en het sociaal domein: De sportnota (Latifa Bekema) De gezondheidsnota (Roelf van Biessum) De uitvoeringsovereenkomst buurtsportcoaches 2018 (Martin Veldwijk) De uitvoeringsovereenkomst De Meerpaal Welzijn 2018 (Roelf van Biessum en Sonja Zimmerman) 6.2 Beheersfactor geld De beheersfactor geld kunnen we onderverdelen in urenbezetting van de werkgroep leden en de activiteiten kosten. Voor de begroting van de uren van de werkgroep leden zie pagina 29 en voor de begroting van de activiteitenkosten zie pagina 30.

31 29 Urenbezetting werkgroep leden Wat Uren totaal per werkgroep Partijen Opdrachtgever partij Kick Off ± 66 uur Buurtsportcoach Uitvoeringsovereenkomst Buurtsportcoaches Uitvoer campagne Water Drinken ± 10 uur per school Buurtsportcoach Jeugd- en jongerenwerk Uitvoer campagne Gratis Bewegen ± 10 uur per school Buurtsportcoach Jeugd- en jongerenwerk Uitvoer campagne Groente en Fruit ± 50 uur Buurtsportcoach Jeugd- en jongerenwerk Stuurgroep ± 3 uur per jaar Gemeente JOGG-regisseur Manager Welzijn GGD Werkgroep Campagnes ± 11 uur per week Buurtsportcoach Jeugd- en jongerenwerk Onderwijs Kinderopvang Dronten Stichting scholen Werkgroep Communicatie ± 5 uur per week Buurtsportcoach Communicatiemedewerker gemeente Dronten Werkgroep verbinding preventie en zorg ± 15 uur per week JOGG-regisseur JGZ CJG Sociaal werker Jongerenwerker Huisarts Werkgroep monitoring en evaluatie ± 6 uur per week JOGG-regisseur Buurtsportcoach GGD Werkgroep publiek-private samenwerking ± 6 uur per week JOGG-regisseur Bedrijvenfunctionaris Ondernemer Uitvoeringsovereenkomst Buurtsportcoaches Uitvoeringsovereenkomst De Meerpaal Welzijn Uitvoeringsovereenkomst Buurtsportcoaches Uitvoeringsovereenkomst De Meerpaal Welzijn Uitvoeringsovereenkomst Buurtsportcoaches Uitvoeringsovereenkomst De Meerpaal Welzijn? Uitvoeringsovereenkomst Buurtsportcoaches Uitvoeringsovereenkomst De Meerpaal Welzijn? Uitvoeringsovereenkomst Buurtsportcoaches Uitvoeringsovereenkomst De Meerpaal Welzijn??? Uitvoeringsovereenkomst Buurtsportcoaches? Uitvoeringsovereenkomst Buurtsportcoaches?? Uitvoeringsovereenkomst De Meerpaal Welzijn?? Uitvoeringsovereenkomst Buurtsportcoaches?? Uitvoeringsovereenkomst Buurtsportcoaches??

32 30 Activiteiten kosten Activiteiten Begroot Kosten Inkomsten Wie JOGG Landelijk , , ,- Gemeente JOGG act. budget?? 3.000,- Gemeente Kick Off 1.000, , ,- JOGG act. budget Campagne Water Drinken - Bidons (± 1,- per bidonx200 ll. per school = 2.000,-)? Campagne Groente en Fruit - Groente en fruit (± 2.000,-)? Campagne Gratis Bewegen - Aanschaf materialen (± 2.000,-)? - Bedrijven vanuit publiek-private samenwerking? Landelijk JOGG-bureau? - Bedrijven vanuit publiek-private samenwerking? - Bedrijven vanuit publiek-private samenwerking?

33 Beheersfactor kwaliteit Regie De kwaliteit van de JOGG-beweging en het regisseurschap wordt gewaarborgd door de landelijke ondersteuning dat JOGG biedt. Voor alle pijlers zijn er cursussen te volgen voor de regisseur en eventuele partners op dat gebied. Daarnaast wordt er door het landelijk JOGG bureau ook ingesprongen op ontwikkelingen die lokaal van belang zijn door het geven van extra bijeenkomsten of trainingen. De gehele JOGG periode staat het landelijk JOGG-bureau klaar om vragen te beantwoorden, mee te denken, koppelingen te maken of eventueel lokaal experts in te zetten op één van de pijlers. Deze experts kunnen de gehele gemeente meenemen in een van de pijlers van JOGG waar aan gewerkt wordt zodat die expertise van de experts ook lokaal ingezet kan worden bij de samenwerkende partijen. Zo wordt de kans op het bieden van kwaliteit van de JOGG-beweging des te groter. Uitvoering Omdat je afhankelijk bent van sponsoring voor de campagnes en afhankelijk bent van de ureninzet van de partners is het een uitdaging om de kwaliteit van het plan van aanpak en de JOGG-beweging te waarborgen. Het is maar net in hoeverre de bedrijven willen meewerken om aan te sluiten bij de JOGG-beweging en of de partners de ureninzet willen leveren. In het kopje beheersfactor geld wordt duidelijk gemaakt om hoe veel uren en kosten het ongeveer gaat, willen we met alle pijlers bezig gaan en alle campagnes zo breed in de gehele gemeente willen weg zetten. Kosten in de vorm van middelen en kosten in de vorm van ureninzet zijn hier beschreven. Daarom is het ook erg van belang dat beleidsmedewerkers, het college en de raad zich buigt over de JOGG-aanpak. Zij maken het beleid, de afspraken en sturen de uitvoerders aan. Zoals eerder gezegd is JOGG een integrale aanpak die je met de inzet alleen van een JOGG-regisseur niet voor elkaar krijgt. De JOGG-regisseur vormt de aanzet, een hele gemeente moet het dragen.

34 32 Bijlagen

35 33

36 34

37 35

38 36

39 37

40 38

41 39

42 40

43 41 Vanuit de pijler verbinding preventie en zorg zijn er in verschillende gemeenten proeftuinen bezig. Deze proeftuinen richten zich op het aanpakken van overgewicht met een bredere kijk. Dit basismodel schets hoe we door middel van de inzet van de bestaande zorg en interventies én de inzet van een centrale zorgverlener kinderen met overgewicht kunnen helpen. Door de bredere kijk en één iemand die de regie heeft in een gezin wordt er langer ondersteuning gegeven en naar de hele situatie gekeken, wat uiteindelijk op de lange termijn veel meer effect heeft. Dit document is op te vragen bij de JOGG-regisseur Shanna Brižić:

ADVIESNOTA. Hattem kiest met JOGG voor samenwerking aan een gezonde jeugd. Inleiding. Achtergrond Gezondheidsbevordering.

ADVIESNOTA. Hattem kiest met JOGG voor samenwerking aan een gezonde jeugd. Inleiding. Achtergrond Gezondheidsbevordering. ADVIESNOTA Hattem kiest met JOGG voor samenwerking aan een gezonde jeugd Inleiding Een gezonde jeugd. Dat is wat onze gemeente wil. Overgewicht onder jongeren vormt echter een bedreiging. Daarom is bestrijding

Nadere informatie

JOGG HELLEVOETSLUIS 2014 2016

JOGG HELLEVOETSLUIS 2014 2016 JOGG HELLEVOETSLUIS 2014 2016 Afdeling Samenlevingszaken, november 2013 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Achtergrond... 4 2.1. Gezondheidsbevordering... 4 2.2. Integrale aanpak... 4 3. Probleemstelling... 5

Nadere informatie

3 Op 50% van de kinderopvangen en basisscholen wordt tijdens de pauze alleen water gedronken.

3 Op 50% van de kinderopvangen en basisscholen wordt tijdens de pauze alleen water gedronken. Bijlage : 0-meting 2015 en doelstellingen Jongeren Op Gezond Gewicht Arnhem 1 De stijgende lijn van jongeren van 2-19 jaar met overgewicht wordt omgezet tot minimaal een stagnering in april 2018 Input

Nadere informatie

HOUTEN JOGG GEMEENTE. 2014 t/m 2017 X* K JOGG. Houten. w \ Jongeren Op Gezond Gewicht

HOUTEN JOGG GEMEENTE. 2014 t/m 2017 X* K JOGG. Houten. w \ Jongeren Op Gezond Gewicht HOUTEN JOGG GEMEENTE 2014 t/m 2017 X* K JOGG w \ Jongeren Op Gezond Gewicht Houten Juli 2014 Inhoud 1. inleiding 2. Context 3. Probleemstelling 4. Doelstelling 5. Oplossingen 5.1. Wat is JOGG? 5.2. Hoe

Nadere informatie

FACTSHEET JOGG JULI 2012

FACTSHEET JOGG JULI 2012 FACTSHEET JOGG JULI 2012 Convenant Gezond Gewicht en deelconvenant JOGG Het Convenant Gezond Gewicht is een uniek samenwerkingsverband van in totaal 27 partijen afkomstig van (rijks- en lokale) overheden,

Nadere informatie

Jongeren Op Gezond Gewicht Roermond

Jongeren Op Gezond Gewicht Roermond 2017-2019 Jongeren Op Gezond Gewicht Roermond JOGG Landelijk JOGG staat voor Jongeren op Gezond Gewicht. Het is een intersectorale aanpak die bewezen effectief is om de stijging van overgewicht bij jongeren

Nadere informatie

TOELICHTING op het Besluitformulier - Voorstel met registratienummer 2013/44019.

TOELICHTING op het Besluitformulier - Voorstel met registratienummer 2013/44019. Openbaar Besluit Registratienummer : 2013/44079 Datum : 27 september 2013 Opgesteld door : K. Louisse-Rohde Maatschappelijke ontwikkeling Onderwerp: Deelname aan JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) TOELICHTING

Nadere informatie

Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG): ondertekening samenwerkingsovereenkomst en voortgang

Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG): ondertekening samenwerkingsovereenkomst en voortgang B&W.nr. 11.0700, d.d. 28-6-2011 BBnr. 11.039 Onderwerp Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG): ondertekening samenwerkingsovereenkomst en voortgang Burgemeester en wethouders besluiten:behoudens advies van

Nadere informatie

Doelstellingen JOGG- Zevenaar & 0-meting

Doelstellingen JOGG- Zevenaar & 0-meting Doelstellingen JOGG- Zevenaar & 0-meting Programmadoel 1. Het stabiliseren maar zo mogelijk een daling van het aantal jongeren met overgewicht van 0-19 jaar in februari 2018 O U T C O M E O U T P U T Gedragsdoelen

Nadere informatie

ambitieakkoord stichting jongeren op gezond gewicht

ambitieakkoord stichting jongeren op gezond gewicht akkoord stichting jongeren op gezond gewicht De stichting Jongeren Op Gezond Gewicht en haar partners verbinden zich met dit akkoord gezamenlijk, elk vanuit de eigen verantwoordelijkheid, in de periode

Nadere informatie

In deze memo wordt u geïnformeerd over JOGG Meppel. Er wordt een terugblik op het afgelopen jaar gegeven en doelen voor het komend jaar genoemd.

In deze memo wordt u geïnformeerd over JOGG Meppel. Er wordt een terugblik op het afgelopen jaar gegeven en doelen voor het komend jaar genoemd. memo Aan Van Gemeenteraad College van B & W Datum 12 april 2013 Onderwerp Afschriften voor Informatie JOGG-Meppel Lea Limonard, Sabine van Geffen, Petra van Dijk Aanleiding Het bevorderen van een gezonde

Nadere informatie

RESULTATEN 2 JAAR JOGG

RESULTATEN 2 JAAR JOGG RESULTATEN 2 JAAR JOGG Met plezier naar een gezonde leefstijl! Een groot aantal partijen werkte de afgelopen jaren hard aan het stimuleren van een gezonde leefstijl voor de jeugd in s-hertogenbosch. Zij

Nadere informatie

Uitvoeringsplan gezondheid Schagen samen gezond

Uitvoeringsplan gezondheid Schagen samen gezond Uitvoeringsplan gezondheid Schagen samen gezond Schagen samen gezond Kaders uit beleidsnota: Definitie gezondheid: het vermogen om lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk optimaal te functioneren in

Nadere informatie

Doelstellingen 31 maart 2016

Doelstellingen 31 maart 2016 Doelstellingen 31 maart 2016 O U T C O M E 1 De stijging van het aantal jongeren van 2-19 jaar met overgewicht omzetten in ten minste een stagnering in februari 2018 2 Het percentage jongeren van 4-12

Nadere informatie

Onderstaand bericht is bedoeld voor de fractievoorzitters van de politieke partijen in uw gemeente. Wilt u dit bericht aan hen doorsturen?

Onderstaand bericht is bedoeld voor de fractievoorzitters van de politieke partijen in uw gemeente. Wilt u dit bericht aan hen doorsturen? Van: Paul Rosenmöller JOGG [mailto:info@jongerenopgezondgewicht.nl] Verzonden: dinsdag 4 juni 2013 15:47 Aan: Info Onderwerp: Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) in verkiezingsprogramma t.a.v. de Raadsgriffier

Nadere informatie

De lokale verbinding JOGG en GIDS

De lokale verbinding JOGG en GIDS De lokale verbinding JOGG en GIDS Studiedag Gezond in 3 november 2016 Wat is ook alweer het verschil tussen JOGG en GIDS? Wat doen gemeenten die zowel JOGG als GIDS zijn? Voorbeelden: Nuth, Weststellingwerf,

Nadere informatie

B&W Vergadering. Voorgesteld besluit 1. Het college heeft besloten de samenwerkingsovereenkomst met JOGG Nederland voor 3 jaar te continueren.

B&W Vergadering. Voorgesteld besluit 1. Het college heeft besloten de samenwerkingsovereenkomst met JOGG Nederland voor 3 jaar te continueren. 2.2.4 Continueren programma Jongeren op Gezond Gewicht 1 Dossier 1067 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 1067 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 29 november 2016 Agendapunt 2.2.4 Omschrijving Continueren

Nadere informatie

JONGEREN OP GEZOND GEWICHT

JONGEREN OP GEZOND GEWICHT JONGEREN OP GEZOND GEWICHT Over vijf jaar zal de JOGG-aanpak in 75 gemeenten ingevoerd zijn. We willen dat de Nederlandse jeugd de gezondste van Europa wordt. Paul Rosenmöller Voorzitter Convenant Gezond

Nadere informatie

LeusdenFit

LeusdenFit LeusdenFit 2016-2018 Aanleiding Toezegging om in het najaar het meerjarenprogramma LeusdenFit te presenteren Cijfers Leusden Monitor Schoolkracht Startfoto LeusdenFit Senioren/Volwassenen monitor Ambitie

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK JOGG HOOGEVEEN JONGEREN VAN 0 TOT 19 JAAR

PLAN VAN AANPAK JOGG HOOGEVEEN JONGEREN VAN 0 TOT 19 JAAR ONDERWERP DOELGROEP PLAN VAN AANPAK JONGEREN VAN 0 TOT 19 JAAR 1. Samenvatting JOGG Hoogeveen De gemeente Hoogeveen is sinds 2014 JOGG-gemeente. JOGG is een landelijke beweging en staat voor Jongeren op

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Regionaal gezondheidsbeleid Land van Cuijk

Uitvoeringsprogramma Regionaal gezondheidsbeleid Land van Cuijk Uitvoeringsprogramma 2016 Regionaal gezondheidsbeleid Land van Cuijk 2013-2016 Inleiding Voor u ligt het uitvoeringsprogramma voor 2016 van het regionaal gezondheidsbeleid Land van Cuijk 2013-2016. Het

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING 2015-2018

PROGRAMMABEGROTING 2015-2018 PROGRAMMABEGROTING 2015-2018 Programma 1 : Zorg, Welzijn, Jeugd en Onderwijs 1A Lokale gezondheidszorg Inleiding Op grond van de Wet publieke gezondheid (Wpg) heeft de gemeente de taak door middel van

Nadere informatie

GIDS-gemeenten die de JOGGaanpak & GIDS combineren

GIDS-gemeenten die de JOGGaanpak & GIDS combineren GIDS-gemeenten die de JOGGaanpak & GIDS combineren Notitie versie 1.0 September 2016 Door Frea Haker (Gezond in ) Eveline Koks (Jongeren Op Gezond Gewicht) Anneke Meijer (Coördinatie Gezond Gewicht Fryslân

Nadere informatie

JOGG-aanpak in Hellevoetsluis

JOGG-aanpak in Hellevoetsluis JOGG-aanpak in Hellevoetsluis Stand van zaken, oktober 2014 Belang van gezond gewicht Een gezond gewicht is belangrijk voor een goede gezondheid, zowel op jonge als latere leeftijd. Wie al op jonge leeftijd

Nadere informatie

Tussentijdse procesevaluatie

Tussentijdse procesevaluatie Tussentijdse procesevaluatie ACTIEVE EN GEZONDE LEEFSTIJL JONGEREN Augustus 2015 Rapport opgesteld door: Kasper Doesborgh VOORWOORD Voorliggend document beschrijft het proces en de voortgang van de JOGG

Nadere informatie

Plan van aanpak. Jongeren Op Gezond Gewicht. Gemeente Zevenaar

Plan van aanpak. Jongeren Op Gezond Gewicht. Gemeente Zevenaar Plan van aanpak Jongeren Op Gezond Gewicht Gemeente Zevenaar Juni 2015 Inhoud Inleiding 1. Jongeren Op Gezond Gewicht Zevenaar 1.1. Speerpunten JOGG- Lokaal 1.2. Doelstellingen JOGG- Lokaal 1.3. Toelichting

Nadere informatie

RAADSINFORMATIE inzake stand van zaken Doe ff Gezond 2015

RAADSINFORMATIE inzake stand van zaken Doe ff Gezond 2015 DORDRECHT101 ) Retouradres: Postbus 8 Aan de gemeenteraad 3300 AA DORDRECHT Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT T 14078 F (078) 770 8080 www.dordrecht.n1 Datum Ons kenmerk Begrotingsprogramma

Nadere informatie

RESULTATEN ZWOLLE GEZONDE STAD

RESULTATEN ZWOLLE GEZONDE STAD RESULTATEN ZWOLLE GEZONDE STAD 2010-2013 Inhoudsopgave Inleiding 2 1. Overgewicht gedaald 2. Gezonde leefstijl: 4 een wisselend beeld 3. Samenwerking versterkt 5 en geborgd 4. Landelijke uitstraling 6

Nadere informatie

Scoren voor een gezonde jeugd!

Scoren voor een gezonde jeugd! Scoren voor een gezonde jeugd! In de gemeente Heerenveen willen we dat kinderen gezond opgroeien. De omgeving waarin kinderen opgroeien is de laatste decennia ongemerkt een omgeving geworden waarin verleidelijke

Nadere informatie

JONGEREN OP GEZOND GEWICHT

JONGEREN OP GEZOND GEWICHT JONGEREN OP GEZOND GEWICHT JOGG, DE BEWEGING VOOR EEN GEZONDE JOGG IS DE OMGEVING BEWEGING EN VOOR EEN GEZONDE EEN GEZONDE JEUGD OMGEVING EN EEN JOGG GEZONDE IS BEWEGING JEUGD VOOR EEN GEZONDE OMGEVING

Nadere informatie

Nulmeting Zwolle Gezonde Stad 2009. Ingrid van Aart, Silvia de Roos en Tommy Visscher 13 september 2012, CIAO bijeenkomst

Nulmeting Zwolle Gezonde Stad 2009. Ingrid van Aart, Silvia de Roos en Tommy Visscher 13 september 2012, CIAO bijeenkomst Nulmeting Zwolle Gezonde Stad 2009 Ingrid van Aart, Silvia de Roos en Tommy Visscher 13 september 2012, CIAO bijeenkomst Inhoud - Doelstellingen - Indicatoren - Gebruikte bronnen/ meetinstrumenten - Ervaringen/

Nadere informatie

1. Buurtsportcoach Sport en Zorg, 0.4 fte

1. Buurtsportcoach Sport en Zorg, 0.4 fte 1. Buurtsportcoach Sport en Zorg, 0.4 fte Bevolking Doesburg De gemeente Doesburg heeft 11.437 inwoners. 30-39: 1129 Daarvan is 39% tussen de 40 64 jaar ( 4455) en 21% boven de 65 jaar ( (Bron: CBS 2014).

Nadere informatie

JONGEREN OP GEZOND GEWICHT BLIKT TERUG FACTSHEET

JONGEREN OP GEZOND GEWICHT BLIKT TERUG FACTSHEET JONGEREN OP GEZOND GEWICHT BLIKT TERUG FACTSHEET 2015-2017 Met Jongeren Op Gezond Gewicht streeft de gemeente Rheden naar een samenleving waarin alle kinderen en jongeren wonen, leren, recreëren en werken

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING

PROGRAMMABEGROTING PROGRAMMABEGROTING 2016-2019 Programma 1 : Zorg, Welzijn, Jeugd en Onderwijs 1A Lokale gezondheidszorg Inleiding Op grond van de Wet publieke gezondheid (Wpg) heeft de gemeente de taak door middel van

Nadere informatie

Voorbeeld monitoring en evaluatie gemeente Enschede

Voorbeeld monitoring en evaluatie gemeente Enschede Voorbeeld monitoring en evaluatie gemeente Enschede Lees het volledige stappenplan voor alle informatie en tips over het monitoren en evalueren van het beleid rondom de inzet van buurtsportcoaches of raadpleeg

Nadere informatie

Actieplan Gezond leven in het groen

Actieplan Gezond leven in het groen Actieplan Gezond leven in het groen 2017-2019 Actieplan Gezond leven in het groen 2017-2019 Judith Aerdts JOGG-regisseur Gemeente Schinnen en Onderbanken judith.aerdts@ggdzl.nl februari 2018 Inhoud 1.

Nadere informatie

Van een smalle blik naar een brede basis.

Van een smalle blik naar een brede basis. Inspiratiesessie 2 Van een smalle blik naar een brede basis. Ketenaanpak voor kinderen met overwicht en obesitas Marian Sijben Care for Obesity 1 #zoblijvenwijgezond Van smalle blik naar brede basis; ketenaanpak

Nadere informatie

Organisatiestructuur jeugdbeleid: De jeugd en haar toekomst

Organisatiestructuur jeugdbeleid: De jeugd en haar toekomst Organisatiestructuur jeugdbeleid: De jeugd en haar toekomst Inleiding Op de slotbijeenkomst is in de workshop Organisatiestructuur naar voren gekomen dat de taken en de verantwoordelijkheden van de deelnemers

Nadere informatie

Onderwerp: Verlengen nota Lokaal gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011

Onderwerp: Verlengen nota Lokaal gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011 Raadsvergadering, 31 januari 2012 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Verlengen nota Lokaal gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011 Nr.: 483 Agendapunt: 11 Datum: 31 januari 2012 Onderdeel raadsprogramma:

Nadere informatie

Impulsregelingen,de kansen!

Impulsregelingen,de kansen! Impulsregelingen,de kansen! Landelijk 1. Sport en bewegen in de buurt - Buurtsportcoach (VWS) - Sportimpuls (VWS) 2. Onderwijsagenda / Gezondeschool / Jeugdimpuls 3. JOGG / convenant Gezond gewicht 4.

Nadere informatie

Zo is Assen gestart met GIDS

Zo is Assen gestart met GIDS Gezond in... Assen Van links naar rechts: Nicoline Waanders, beleidsregisseur gemeente Assen Gerrit Stolte, beleidsspecialist o.a. sport en gezondheid Gemeente Assen Maria Jongsma, adviseur GIDS, Tinten

Nadere informatie

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Scholder an Scholder 2.0 - Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Opdracht Bestuurlijk Overleg Sport; 7 december 2016 Evaluatie van scholder an scholder (1.0) leert

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Wolbert (PvdA) over kinderen van allochtone afkomst die overgewicht hebben (2014Z07817).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Wolbert (PvdA) over kinderen van allochtone afkomst die overgewicht hebben (2014Z07817). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Commissienotitie. Onderwerp Alcohol 16 min geen goed begin. Status Informerend

Commissienotitie. Onderwerp Alcohol 16 min geen goed begin. Status Informerend Onderwerp Alcohol 16 min geen goed begin Status Informerend Voorstel 1. Kennis te nemen van de activiteiten die in Boxtel en Veghel worden ondernomen in het kader van het project Alcohol 16 min geen goed

Nadere informatie

EWEGEN OP ECEPT EEN PRAKTIJK AANPAK UIT GELDERLAND (ACHTERHOEK) SUSANNE VAN ROOIJEN RONALD VAN TOL GELDERSE SPORT FEDERATIE

EWEGEN OP ECEPT EEN PRAKTIJK AANPAK UIT GELDERLAND (ACHTERHOEK) SUSANNE VAN ROOIJEN RONALD VAN TOL GELDERSE SPORT FEDERATIE EWEGEN OP ECEPT EEN PRAKTIJK AANPAK UIT GELDERLAND (ACHTERHOEK) SUSANNE VAN ROOIJEN RONALD VAN TOL GELDERSE SPORT FEDERATIE WIE ZIJN WIJ Wij geloven dat je door fit en vitaal te zijn een gezonder en plezieriger

Nadere informatie

Aan de leden van de gemeenteraad. Geachte leden van de raad,

Aan de leden van de gemeenteraad. Geachte leden van de raad, Uw contact H. van der Putten T (020) 540 45 03 F (0297) 38 76 76 h.van.der.putten@amstelveen.nl Aan de leden van de gemeenteraad Postbus 253, 1430 AG Aalsmeer Vermeld bij reactie ons kenmerk en datum van

Nadere informatie

Team Breda Breda brengt het samen 2

Team Breda Breda brengt het samen 2 Breda 2 Team Breda Onder deze titel is op 6 april 2017 de nieuwe sportbeleidsvisie en het uitvoeringsplan van de gemeente Breda unaniem door de gemeenteraad vastgesteld. De gemeente Breda voert al jaren

Nadere informatie

Samen naar een gezonde omgeving

Samen naar een gezonde omgeving Samen naar een gezonde omgeving 2020-2025-2030 Missie Partijen willen bij sportevenementen een gezonde omgeving creëren die bijdraagt aan een gezonde leefstijl. Uitgangspunten Sportevenementen hebben een

Nadere informatie

Zorgketen c.q. Netwerkaanpak actieve leefstijl. Anneke Hiemstra en Marloes Aalbers, NISB

Zorgketen c.q. Netwerkaanpak actieve leefstijl. Anneke Hiemstra en Marloes Aalbers, NISB Zorgketen c.q. Netwerkaanpak actieve leefstijl Anneke Hiemstra en Marloes Aalbers, NISB Ketenaanpak / netwerkaanpak actieve leefstijl De oplossing om meer mensen met een hoog gezondheidsrisico in beweging

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Regionaal gezondheidsbeleid Land van Cuijk

Uitvoeringsprogramma Regionaal gezondheidsbeleid Land van Cuijk Uitvoeringsprogramma 2014 Regionaal gezondheidsbeleid Land van Cuijk 2013-2016 Inleiding Voor u ligt het uitvoeringsprogramma voor 2014 van het regionaal gezondheidsbeleid Land van Cuijk 2013-2016. Het

Nadere informatie

Voorbeeldadvies Cijfers

Voorbeeldadvies Cijfers Voorbeeldadvies GGD Twente heeft de taak de gezondheid van de Twentse jeugd, volwassenen en ouderen in kaart te brengen. In dit kader worden diverse gezondheidsmonitoren afgenomen om inzicht te verkrijgen

Nadere informatie

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen Gezondheidsachterstanden Gelijke kansen voor iedereen Goede gezondheid: niet voor iedereen Een goede gezondheid is een groot goed, voor de individuele burger én voor de samenleving als geheel. We worden

Nadere informatie

Kernelement Samenwerking tussen zorg en sport

Kernelement Samenwerking tussen zorg en sport Kernelement Samenwerking tussen zorg en sport Wat en waarom? Bij de Sportimpuls Kinderen sportief op gewicht (KSG) is de samenwerking tussen professionals in de sport en de -zorg essentieel, omdat het

Nadere informatie

Projectplan JOGG-HARLINGEN 2015-2017. september 2015. E. van der Kooij JOGG-regisseur in gemeente Harlingen

Projectplan JOGG-HARLINGEN 2015-2017. september 2015. E. van der Kooij JOGG-regisseur in gemeente Harlingen Projectplan JOGG-HARLINGEN 2015-2017 september 2015 E. van der Kooij JOGG-regisseur in gemeente Harlingen INHOUD Voorwoord 3 JOGG - korte omschrijving 4 1. inleiding 6 2. meetbare doelstellingen 11 3.

Nadere informatie

27 maart Gezonde School aanpak. Gea Breebaart, beleidsmedewerker Gezondheidsbevordering Gezonde school adviseur voor JGZ-adviseurs

27 maart Gezonde School aanpak. Gea Breebaart, beleidsmedewerker Gezondheidsbevordering Gezonde school adviseur voor JGZ-adviseurs 27 maart 2017 Brengt gezondheid dichterbij! Wat betekent voor jullie een Gezonde School? Gezonde School aanpak Gea Breebaart, beleidsmedewerker Gezondheidsbevordering Gezonde school adviseur voor JGZ-adviseurs

Nadere informatie

Plan van aanpak Oktober 2015

Plan van aanpak Oktober 2015 Plan van aanpak Oktober 2015 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Aanleiding... 2 De situatie in Hattem... 2 Cijfers overgewicht en leefstijl gemeente Hattem... 3 Beleid... 5 Regionale samenwerking... 6 De JOGG-aanpak

Nadere informatie

Samenwerken aan gezondheid in de wijk

Samenwerken aan gezondheid in de wijk Werkboek Samenwerken aan gezondheid in de wijk Preventie in de Buurt De Gezonde Wijk- en Regioaanpak Samenwerken aan gezonde inwoners in een gezonde omgeving Samenwerken aan gezondheid in de wijk Een gezonde

Nadere informatie

Stimuleringsprogramma lokale aanpak gezondheidsachterstanden

Stimuleringsprogramma lokale aanpak gezondheidsachterstanden Stimuleringsprogramma lokale aanpak gezondheidsachterstanden Inleiding Gezondheid is het belangrijkste dat er is. Ook gemeenten hebben baat bij gezonde en actieve burgers. Ze participeren meer, zijn zelfredzamer,

Nadere informatie

Raadsvergadering, 29 januari 2008. Voorstel aan de Raad

Raadsvergadering, 29 januari 2008. Voorstel aan de Raad Raadsvergadering, 29 januari 2008 Voorstel aan de Raad Nr: 206 Agendapunt: 8 Datum: 11 december 2007 Onderwerp: Vaststelling speerpunten uit de conceptnota Lokaal Gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011

Nadere informatie

Jongeren op Gezond Gewicht

Jongeren op Gezond Gewicht Jongeren op Gezond Gewicht Overgewicht Putten: de cijfers ongeveer 1 op de 7 kinderen is te zwaar 5/6 jaar 9% 9/10 jaar 18% 12-15 jaar 15% 16-20 jaar 16% Bron: Icare Jeugdgezondheidszorg, betreft kalenderjaar

Nadere informatie

(HOE) WERKT INTEGRAAL BELEID? Colette van den Heuvel 15 april 2013

(HOE) WERKT INTEGRAAL BELEID? Colette van den Heuvel 15 april 2013 (HOE) WERKT INTEGRAAL BELEID? Colette van den Heuvel 15 april 2013 Programma Opwarmertje Wat is integraal beleid? Waarom integraal beleid? Hoe werkt het? Een voorbeeld Activiteitengeld, waar haal je het

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Inleiding

Raadsvoorstel. Inleiding Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering 20 maart 2019 Portefeuillehouder Carla Kreuk- Wildeman Begrotingsprogramma Sociaal Domein (programma 2) Onderwerp Lokale gezondheidsagenda Tiel 2019-2022 Besluit

Nadere informatie

Gezonde resultaten op een rij

Gezonde resultaten op een rij Gezonde resultaten op een rij September 2015 Oktober 2016 Met plezier naar een gezonde leefstijl! Hattem is sinds 1 februari 2015 JOGG-gemeente. De aanpak van Jongeren Op Gezond Gewicht heeft tot doel

Nadere informatie

Gezond in... Leeuwarden

Gezond in... Leeuwarden Gezond in... Leeuwarden 2 Één van de scholen die het gezondheidsprofiel koos, zet dankzij GIDS in op gezonde kooklessen. Gemeente pakt gezondheidsachterstanden aan met visie en regie Leeuwarden: aanjagen

Nadere informatie

Verbinding Preventie en Zorg Signaleren en verwijzen van kinderen met overgewicht

Verbinding Preventie en Zorg Signaleren en verwijzen van kinderen met overgewicht Signaleren en verwijzen van kinderen met overgewicht Thema In welk thema zit het probleem? Pagina 4 t/m 9 Problematiek Wat speelt er? Pagina 4 t/m 9 Partners Wie kan daar een rol in spelen? Pagina 4 t/m

Nadere informatie

Voorstel aan college van Burgemeester en Wethouders

Voorstel aan college van Burgemeester en Wethouders Registratienummer: 206332 Afdeling: LO Samenleving Datum voorstel: 24 maart 2016 Agendapunt: 4 Openbaar Onderwerp/Titel: Regiovisie Sport Noord-Limburg 2016-2020 Samenvatting: Met het Regioplan Sport 2012-2016

Nadere informatie

ALLEENHETRESULTAATTELT

ALLEENHETRESULTAATTELT JAARVERSLAG 2018 Voorwoord Alleen het resultaat telt. Met deze leus willen wij graag als Sport Expertise Centrum laten zien wat er in 2018 gerealiseerd is. In dit jaarverslag is in een oogopslag te zien

Nadere informatie

Presentatie t.b.v. studiedag 16 mei 2013

Presentatie t.b.v. studiedag 16 mei 2013 Presentatie t.b.v. studiedag 16 mei 2013 Mezelf even voorstellen Een verkenning op hoofdlijnen van de raakvlakken tussen Passend onderwijs en zorg voor jeugd Met u in gesprek Samenwerken! Doelstelling

Nadere informatie

Activiteiten gericht op het behalen van de doelstellingen van de Regionale Nota Gezondheidsbeleid

Activiteiten gericht op het behalen van de doelstellingen van de Regionale Nota Gezondheidsbeleid Activiteiten gericht op het behalen van de doelstellingen van de Regionale Nota Gezondheidsbeleid 2016-2019 Bijlage bij adviesnota AB 2 juli 2015 20 mei 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Gezondheidsbescherming

Nadere informatie

Raadsvoorstel (gewijzigd)

Raadsvoorstel (gewijzigd) Raadsvoorstel (gewijzigd) BARCODE STICKER Nr. 2009-064 Houten, 17 november 2009 Onderwerp: Tweede kadernota Lokaal Gezondheidsbeleid 2010-2013 Beslispunten: 1. In te stemmen met de volgende in de tweede

Nadere informatie

Bewegen in en om het onderwijs. Workshop 2 en 6 Leonie de Regt en Dave Schoonen

Bewegen in en om het onderwijs. Workshop 2 en 6 Leonie de Regt en Dave Schoonen Bewegen in en om het onderwijs Workshop 2 en 6 Leonie de Regt en Dave Schoonen Wat is scoolsport? Een aanpak waarmee de school werkt aan een gezonde en actieve leefstijl voor de leerlingen. Dit betekent

Nadere informatie

JOGG IJsselstein

JOGG IJsselstein JOGG 2015-2016 Overgewicht en leefstijl Overgewicht is wereldwijd nog steeds een groeiend probleem zowel onder kinderen als onder volwassenen. Burgers met overgewicht leven minder lang en vooral langer

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Bijlage 3 Jaarprogramma gemeente Meerssen 2008 (inclusief Jeugdgezondheidszorg)

Bijlage 3 Jaarprogramma gemeente Meerssen 2008 (inclusief Jeugdgezondheidszorg) Bijlage 3 Jaarprogramma gemeente Meerssen 2008 (inclusief Jeugdgezondheidszorg) Deze bijlage is een eerste aanzet. Aan de hand van het nieuwe productenboek van de GGD Zuid - Limburg zal het jaarprogramma

Nadere informatie

Samenvatting ontwikkeling monitor sociaal domein Cranendonck

Samenvatting ontwikkeling monitor sociaal domein Cranendonck Samenvatting ontwikkeling monitor sociaal domein Cranendonck 2016-2017 Inhoud Voorwoord... 3 Doelstellingen monitor sociaal domein... 3 Meetbare doelstellingen... 4 Rol van raad en college... 4 Visie,

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Haarlemmermeer kiest voor de JOGG-aanpak. Portefeuillehouders J.C.W. Nederstigt / drs. M.J. Bezuijen

Nota van B&W. Onderwerp Haarlemmermeer kiest voor de JOGG-aanpak. Portefeuillehouders J.C.W. Nederstigt / drs. M.J. Bezuijen Nota van B&W Onderwerp Haarlemmermeer kiest voor de JOGG-aanpak Portefeuillehouders J.C.W. Nederstigt / drs. M.J. Bezuijen Collegevergadering 2 oktober 2012 Inlichtingen Lisette Tanis (023 567 61 53) Registratienummer

Nadere informatie

Workshop. PPS in de sportsector een win-win?

Workshop. PPS in de sportsector een win-win? Workshop PPS in de sportsector een win-win? PPS-workshop Kennisdag S&B in de Buurt 10 december 2015 Den Bosch Programma PPS-dilemma s in beweging PPS nader bekeken Interview met Kasper Doesborgh Schaal

Nadere informatie

Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010

Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010 Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010 1. Aanleiding De BMWE-gemeenten willen zoveel mogelijk gezamenlijk het Centrum Jeugd en Gezin realiseren. Dit plan van aanpak is hierop

Nadere informatie

8 jaar later en nog volop in beweging

8 jaar later en nog volop in beweging 8 jaar later en nog volop in beweging Ina van Oostenbrugge, Programmamanager Zwolle Gezonde Stad 5 oktober, Overijsselse Sportontmoeting De gemeente Zwolle zet sinds 2006 in op preventie overgewicht onder

Nadere informatie

in Fryslân 2014-2017

in Fryslân 2014-2017 in Fryslân 2014-2017 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 De JOGG-aanpak... 3 Landelijke en lokale ontwikkelingen... 4 2. Doelstelling en doelgroep... 6 3. Provinciale activiteiten... 6 4. Projectorganisatie...

Nadere informatie

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 In beweging komen Ontwikkelen Meedoen Met lef! Oktober, 2016 1. Inleiding In 2015 en 2016 gingen wij Meiinoar op reis en die reis gaat verder. De reis wordt intensiever

Nadere informatie

Plan van aanpak. JOGG-Weststellingwerf

Plan van aanpak. JOGG-Weststellingwerf 2016-013316/in Plan van aanpak JOGG-Weststellingwerf 2015-2018 Voor een gezonde omgeving en een gezonde jeugd Dit plan van aanpak is een groeidocument en is door de stuurgroep JOGG/GIDS- Weststellingwerf

Nadere informatie

Michelle Stoel Evelien Joosten-van Zwanenburg

Michelle Stoel Evelien Joosten-van Zwanenburg 0 Michelle Stoel Evelien Joosten-van Zwanenburg 26 januari 2015 Programma JOGG en Doe ff Gezond Vindplaatsen & samenwerkingspartners Doe ff Gezond in de praktijk Resultaten na 3 jaar DoeffGezond Even een

Nadere informatie

Startnotitie Village Deal

Startnotitie Village Deal Startnotitie Village Deal Ontschotting ketenzorg dementie Steller: Meis Broeders en Josette van Loon Versie: 0.1 Datum: 21 juli 2017 Registratienummer: ** Aanleiding De VNG heeft

Nadere informatie

1. Bestuurlijke opdracht

1. Bestuurlijke opdracht PROJECTPLAN LEA KAMER ZORG 1. Bestuurlijke opdracht 1.1. Algemeen De algemene bestuurlijke opdracht luidt: Gebruik de bestaande inventarisatie over signalering en sluitende aanpak, om vorm te geven aan

Nadere informatie

Convenant Centrum Jeugd en Gezin Tynaarlo

Convenant Centrum Jeugd en Gezin Tynaarlo Convenant Centrum Jeugd en Gezin Tynaarlo Samenwerken in het CJG Tynaarlo Periode: 2010-2014 1 ALGEMEEN Samenwerken in het Centrum Jeugd en Gezin Tynaarlo Dit convenant maakt deel uit van het ontwikkelingsplan

Nadere informatie

LEFF Fitter, gezonder en blijer

LEFF Fitter, gezonder en blijer LEFF Fitter, gezonder en blijer informatie voor gemeenten mei 2017 LEFF (lifestyle, energy, fun & friends) GLI voor kinderen boven een gezond gewicht van 7 tot 13 jaar en hun ouders Door de Vrije Universiteit

Nadere informatie

Verbreding Zwolle Gezonde Stad vanaf 2014

Verbreding Zwolle Gezonde Stad vanaf 2014 1 Visiedocument Verbreding Zwolle Gezonde Stad vanaf 2014 Vooraf: In deze notitie leggen we het idee voor om Zwolle Gezonde Stad (JOGG Zwolle) te verbreden naar andere thema s en doelgroepen, gebruik makend

Nadere informatie

Monitoring en evaluatie van de inzet buurtsportcoach

Monitoring en evaluatie van de inzet buurtsportcoach Monitoring en evaluatie van de inzet buurtsportcoach Geeske van Asperen, Marco Barten (Kenniscentrum Sport) en Tonnie Floor (Sportservice Ede) 16 februari 2017 Programma Algemeen Waarom monitoren en evalueren?

Nadere informatie

Gemeentelijke wijkgericht werken rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd Leiden

Gemeentelijke wijkgericht werken rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd Leiden Gemeentelijke wijkgericht werken rapportage Jeugd Leiden Gemeentelijke wijkgericht werken rapportage Inleiding 3 1. Leiden Morskwartier 3 2. Wijkgericht werken algemeen 6 3. Wijkgericht werken 2019 6 Gemeente

Nadere informatie

Onderwerp: Nota lokaal gezondheidsbeleid: Gezondheid, welzijn en welbevinden.

Onderwerp: Nota lokaal gezondheidsbeleid: Gezondheid, welzijn en welbevinden. Vergadering: 21 5 2013 Agendanummer: 7 Status: Opiniërend Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar L.W.Top, 0595 447716 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. L.W.Top) Aan de gemeenteraad, Onderwerp:

Nadere informatie

Deelconvenant consument en vrije tijd

Deelconvenant consument en vrije tijd CONVENANT GEZOND GEWICHT 2010-2014 Deelconvenant consument en vrije tijd PARTIJEN, - het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (hierna: CBL), te dezen vertegenwoordigd door zijn voorzitter de heer K.L.

Nadere informatie

Lokale paragraaf gezondheidsnota

Lokale paragraaf gezondheidsnota Lokale paragraaf gezondheidsnota Aanleiding: Gemeenten hebben de wettelijke taak om de gezondheid van hun burgers te beschermen en te bevorderen. Deze taak staat beschreven in de Wet Publieke Gezondheid.

Nadere informatie

Griffienieuws. nr.22. Datum 5 juni Besluitenlijsten en verslagen Bijgaand de besluitenlijst van week 23 alsmede de publicatielijst van week 22.

Griffienieuws. nr.22. Datum 5 juni Besluitenlijsten en verslagen Bijgaand de besluitenlijst van week 23 alsmede de publicatielijst van week 22. Griffienieuws nr.22 Datum 5 juni 2013 Besluitenlijsten en verslagen Bijgaand de besluitenlijst van week 23 alsmede de publicatielijst van week 22. Informatie vanuit de organisatie In de raadsvergadering

Nadere informatie

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten:

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten: Opdrachtformulering kwartiermaker integrale welzijnsopdracht Aanleiding De gemeenteraad van de gemeente Tiel heeft in haar vergadering van juli 2014 het besluit genomen om een inhoudelijke discussie te

Nadere informatie

Inventarisatie: Middelen voor een veilig pedagogisch klimaat Door: Marliesa Cnossen

Inventarisatie: Middelen voor een veilig pedagogisch klimaat Door: Marliesa Cnossen Inventarisatie: Middelen voor een veilig pedagogisch klimaat Door: Marliesa Cnossen Inventarisatie pedagogisch klimaat Inleiding Drie jaar geleden is pedagogisch PACT, een project van Het Kinderopvangfonds,

Nadere informatie

Lokaal gezondheidsbeleid 2016-2020. Workshop 18 februari 2016

Lokaal gezondheidsbeleid 2016-2020. Workshop 18 februari 2016 Lokaal gezondheidsbeleid 2016-2020 Workshop 18 februari 2016 Programma 9.30 uur Welkom Toelichting VTV 2014 en Kamerbrief VWS landelijk gezondheidsbeleid Concept Positieve Gezondheid Wat is integraal gezondheidsbeleid?

Nadere informatie

Jeugdhulp. Wendy van den Berg, manager zorgprogramma s ZWF Will Molenaar, beleidsadviseur/projectmanager WFHO/ZWF 1 november 2018

Jeugdhulp. Wendy van den Berg, manager zorgprogramma s ZWF Will Molenaar, beleidsadviseur/projectmanager WFHO/ZWF 1 november 2018 Jeugdhulp Wendy van den Berg, manager zorgprogramma s ZWF Will Molenaar, beleidsadviseur/projectmanager WFHO/ZWF 1 november 2018 WFHO ZWF WFHO- regionale belangenorganisatie van de huisartsen ZWF : ondersteuningsorganisatie

Nadere informatie

Borging aanpak kindermishandeling binnen de Centra Jeugd en Gezin regio Eindhoven De Startfoto

Borging aanpak kindermishandeling binnen de Centra Jeugd en Gezin regio Eindhoven De Startfoto Borging aanpak kindermishandeling binnen de Centra Jeugd en Gezin regio Eindhoven 14-02-2011 De Startfoto Bijeenkomst beleidsambtenaren jeugd Bezoeken netwerken 12 en 12 + Gesprekken beleidsfunctionarissen

Nadere informatie

Infrastructuur van de Gezonde Wijk Samen Zelfzorg 11 december 2015

Infrastructuur van de Gezonde Wijk Samen Zelfzorg 11 december 2015 Infrastructuur van de Gezonde Wijk Samen Zelfzorg 11 december 2015 GezondNL Anja van der Aa, directeur GezondNL Karolien van den Brekel, huisarts Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra Website: www.gezondnl.nl

Nadere informatie