Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG"

Transcriptie

1 Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Onderwerp Raadsbrief Evaluatie Het Nieuwe Inzamelen Portefeuillehouder Wethouder Van Eekelen Behandeld door AM Geel 1. Waarom wordt de raad geïnformeerd? De raad heeft op verschillende momenten gevraagd om een evaluatie van Het Nieuwe Inzamelen (HNI) in de wijk Voorburg-Midden. Nu HNI (ruim) een jaar is ingevoerd heeft Avalex een sorteeranalyse uitgevoerd. De uitkomsten van de sorteeranalyse zijn door Avalex meegenomen in een brede evaluatie van HNI waarbij ook is gekeken naar de ondervonden service rondom en na de invoering van HNI en de kosten van HNI. Met deze raadsbrief informeert het college de raad over de ontvangen evaluatie. Tevens wordt in de raadsbrief de raad geïnformeerd over de wijze waarop het college de uitkomsten van de evaluatie een plaats wil geven in een verdere uitwerking van het afvalbeleid binnen de gemeente. 2. Korte inhoudelijke toelichting Terugblik Naar aanleiding van nieuw aangenomen rijksbeleid, waarbij het restafval in 2020 terugbracht moest worden met 75%, heeft het bestuur van Avalex in 2017 besloten tot de invoering van HNI. Het nieuwe systeem van inzameling heeft als doel het scheiden van (waardevolle) afvalstromen te vergemakkelijken en beperkt de service op restafval. Binnen het Avalex verzorgingsgebied heeft dit geleid tot het plaatsen van ondergrondse restafvalcontainers op grotere afstand van de voordeur en tot het plaatsen van voorzieningen voor 3 grondstofstromen aan huis of op korte afstand, namelijk PMD, GFT en Papier. Daarnaast is in HNI een harmonisatie opgenomen van de dienstverlening, waarbij de gemeente Leidschendam-Voorburg, in navolging van de andere Avalex-gemeenten, overging op alternerend in plaats van wekelijkse inzameling van restafval. Voorafgaand aan het besluit tot invoering van HNI, heeft Avalex in opdracht van de zes gemeenten onderzoek gedaan naar de effectiviteit van verschillende inzamelmethodes.

2 Pagina 2/6 Uit het onderzoek bleek dat een combinatie van twee systemen, Omgekeerd Inzamelen mét de invoering van diftar (gedifferentieerde tarieven), het meeste effect zou sorteren en de gemeenten het dichtst bij het doel van een 75% daling van restafval zou brengen. Politiek gezien werd de invoering van diftar echter niet wenselijk geacht. Er is gekozen voor Omgekeerd Inzamelen omdat dit systeem naar verwachting een forse stap in de goede richting op zou leveren en omdat dit dan in de praktijk op effectiviteit kan worden getest. Invoering HNI De invoering van HNI in de wijk Voorburg-Midden in oktober 2017 kende veel uitvoeringsproblemen zoals overvolle ondergrondse containers en de communicatie die niet duidelijk was waardoor aangeboden containers niet geleegd konden worden vanwege verkeerde of vervuilende afvalstromen in de mini-container. Deze aanloopproblemen hebben het draagvlak voor HNI aangetast, zowel in de politiek als onder de bewoners. De verdere invoering van HNI is daarom naar aanleiding van het coalitieakkoord getemporiseerd in de gemeente tot dat de effectiviteit van HNI duidelijk is. Op basis van deze kennis kan dan een besluit worden genomen over het al dan niet verder uitrollen van HNI binnen Leidschendam-Voorburg. Evaluatie In het eerste kwartaal van 2019 heeft Avalex de effecten van HNI geëvalueerd. Hierbij is gekeken naar: 1. Milieuresultaten 2. Service 3. Kosten 1. Milieuresultaten Het rijksbeleid is om per 2020 een vermindering van het restafval te realiseren van 75%. Dit leidt tot het doel om per 2020 maximaal 100 kg restafval per persoon per jaar te produceren. In 2016 is een nulmeting gedaan die registreerde hoeveel restafval bewoners van de wijk Voorburg-Midden én de gemeente als geheel gemiddeld produceren. In de startwijk is daarnaast een sorteeranalyse op het restafval gedaan. Hierbij wordt een steekproef genomen van zowel mini-containers als ondergrondse containers met restafval waarna gekeken wordt hoeveel andere afvalstromen (waaronder GFT, glas, oud papier en PMD) nog in het restafval zijn gegooid.

3 Pagina 3/6 In 2016 produceerden de inwoners van de gemeente nog 237 kg. per persoon per jaar. Deze hoeveelheid is sindsdien langzaam aan het dalen. Om een oordeel te kunnen geven over de effectiviteit van HNI, is gekeken naar de percentuele daling van het aantal kilo s per inwoner in de totale gemeente én in de wijk Voorburg Midden. Gebied Kg/inw 2016 Kg/inw 2018 Daling in kg % daling Gemeente LV % Voorburg-Midden % Uit bovenstaande tabel blijkt dat de daling van restafval in Voorburg-Midden sneller gaat dan in de gemeente als geheel. Deze daling kan op drie manieren verklaard worden: 1. Betere scheiding van afval; 2. Wegggooien van restafval bij andere fracties en niet in de ondergrondse containers voor restafval; 3. Lagere productie van restafval. Uit gegevens van Avalex blijkt dat de inzameling van grondstoffen (w.o. PMD) de afgelopen maanden sterk is gestegen. Verder blijkt uit de sorteeranalyse van het restafval in de wijk dat minder grondstoffen terecht komen in het restafval, al valt er nog veel te winnen. Vooral de fractie GFT in het restafval blijft groot. In onderstaande grafieken staat vermeld hoeveel % van het afval in de restafvalcontainers daadwerkelijke restafval of een andere fractie is. Hieruit blijkt dat enkele fracties (licht) beter worden gescheiden in vergelijking met Inhoud restcontainer 2016 = 180 kg Restafval GFT Oud papier en karton PMD Glas Textiel 31 Aandeel van de verschillende afvalsoorten in het restafval in procenten.

4 Pagina 4/6 Inhoud restcontainer 2018 = 115 kg Restafval GFT Oud papier en karton PMD Glas Textiel Aandeel van de verschillende afvalsoorten in het restafval in procenten. De betere scheiding verklaart echter slechts voor een klein deel de daling van 65 kg. per persoon. Uit inzameling van andere fracties in de wijk, blijkt niet dat er grote hoeveelheden restafval bij andere fracties terechtkomen. De daling van restafval is dan ook voornamelijk toe te schrijven aan een lagere productie van het restafval. 2. Service Uit klantonderzoek is gebleken dat de inwoners uit de wijk Voorburg-Midden Avalex een lagere klantbeoordeling geven (5.0 tegenover een 5.6 in Leidschendam-Voorburg). Aangezien de klantbeoordeling binnen de gemeente Leidschendam-Voorburg beduidend lager is dan in andere Avalex-gemeenten, is aanvullend onderzoek gedaan. Hieruit blijkt dat de klantbeoordeling wordt bepaald door: Tevredenheid over het ophalen van de mini-container; Tevredenheid over het beheer en leeghalen van de ondergrondse container; Het ophalen van grofvuil en snoeiafval. Ook is gekeken naar de klachten die het Avalex-KCC ontvangt over niet-geleegde/ volle containers. Deze klachten bereikten een piek ten tijde van de invoering van HNI, sindsdien is het aantal klachten gedaald en lager dan het aantal klachten dat eind 2016, voor de invoering van twee-wekelijks inzamelen en HNI, door het Avalex-KCC van werd ontvangen.

5 Pagina 5/6 3. Kosten Bij aanvang van HNI is een projectbegroting opgesteld. Mede door de tragere uitrol van HNI, niet alleen in Leidschendam-Voorburg, zijn de kosten voor HNI lager dan gepland. Sinds de invoering van de PDC is HNI een product dat kan worden afgenomen in de PDC. Hiermee is HNI geen Avalex-breed project meer maar een product dat per gemeente kan worden afgenomen zodat gemeente-specifieke wensen en eisen meegenomen kunnen worden in, onder meer, de uitrol in verdere wijken. Door HNI als product in de PDC op te nemen, zijn de kosten voor HNI transparant voor zowel eigenaren als opdrachtgevers. Hierdoor kunnen kosten en opbrengsten voor HNI (kosten door onder meer extra ondergrondse containers, opbrengsten door lagere verwerkingskosten restafval) beter vergeleken worden met elkaar. Dit helpt een goede afweging binnen de gemeente waarbij een balans moet worden gezocht tussen milieu service kosten. Lessen Het doel achter HNI was het bevorderen van afvalscheiding en het verminderen van het restafval. Vooral dat laatste lijkt geslaagd in Voorburg-Midden al blijft de daling wel achter bij de verwachte daling van 50-55% die genoemd werd in het rapport Grip op Grondstoffen op basis waarvan de keuze is gemaakt om te starten met Omgekeerd Inzamelen binnen de gemeente. Omdat restafval een dure afvalstroom is, als gevolg van hoge verwerkingskosten én de verbrandingsheffing die vanuit het Rijk wordt opgelegd, is het van groot belang om deze stroom te verkleinen, dan wel via Omgekeerd Inzamelen of een andere inzamelmethode of combinatie van methodes. Tegelijkertijd laat de evaluatie zien dat hierbij de service vanuit Avalex richting de inwoners niet uit het oog mag worden verloren. Om goed te kunnen scheiden, moeten de inwoners steun krijgen vanuit Avalex, bijvoorbeeld door tijdig de containers te legen en voldoende (mini-)containers ter beschikking te hebben. Dit laatste ontbrak ten tijde van de invoering van HNI en dit heeft het programma in een slecht daglicht gesteld. Als besloten wordt tot heropstart van een variant op het HNI-programma binnen de gemeente moet aan een aantal randvoorwaarden worden voldaan: 1. Duidelijke communicatie richting de inwoners; 2. Tijdige plaatsing van voldoende containers voor de verschillende afvalstromen;

6 Pagina 6/6 3. Tijdige lediging van de containers. De lessen geleerd in 2017/2018 kunnen dienen als blauwdruk voor een verdere uitrol waarbij gekeken moet worden op welke wijze HNI past binnen het bestaande beleid en verdere genomen maatregelen zoals het tijdelijk wekelijks inzamelen van restafval bij de Laagbouw. Vervolgstappen binnen de gemeente Op basis van deze evaluatie, en geluiden uit de samenleving, vervolgt de portefeuillehouder in 2019 de gesprekken met bewoners van specifieke wijken binnen de gemeente. Hierbij is maatwerk per wijk het uitgangspunt omdat ervaring leert dat zowel het karakter van een wijk (bebouwingswijze; hoogbouw of laagbouw) als de bevolkingsopbouw van een wijk (veel gezinnen of juist veel alleenstaanden of 2- persoons huishoudens) van groot belang zijn voor de bepaling hoe afvalinzameling en - scheiding het beste kan worden vormgegeven. Door samen met de inwoners te komen tot een vorm van afvalinzameling en scheiding die past bij de betreffende wijk, zal de bereidheid tot het scheiden van afval toenemen zo is de verwachting. Daar waar tijdens deze bijeenkomsten laagdrempelige maatregelen ter tafel komen die bovendien snel kunnen worden ingevoerd, zal de gemeente met Avalex in gesprek treden over een snelle invoering van de maatregel(en). Daarnaast zal de gemeente, samen met Avalex, de ontwikkelingen op het gebied van afvalinzameling en verwerking blijven volgen. Kansrijke methoden zullen gewogen worden op basis van de drie elementen milieu service - kosten. Indien deze afweging aanleiding geeft tot een wijziging van het afvalbeleid zal dit ter vaststelling worden voorgelegd aan de raad. burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg, mr. drs. M.R. Gorsse wnd. secretaris K. Tigelaar burgemeester Bijlage bestemd voor de raad: Bijlage 1 Evaluatie HNI Leidschendam-Voorburg

Meer waarde uit afval. Oriëntatie commissie Papendrecht 10 februari 2016, Dion van Steensel

Meer waarde uit afval. Oriëntatie commissie Papendrecht 10 februari 2016, Dion van Steensel Meer waarde uit afval Oriëntatie commissie Papendrecht 10 februari 2016, Dion van Steensel Inhoud 1. Aanleiding/kader 2. Stand van zaken Papendrecht 3. Verbetervoorstellen 4. Verwachte effecten 1. Aanleiding/kader

Nadere informatie

inzamelen Wat levert het op?

inzamelen Wat levert het op? inzamelen Wat levert het op? OMGEKEERD Sabine Nijdam Beleidsadviseur afvalbeheer en grondstoffeninzameling 1 Kengetallen - Aantal inwoners 33.000 - Aantal aansluitingen ca. 14.000 - Stedelijkheidsklasse

Nadere informatie

Resultaten peiling afvalinzameling Rijssen-Holten Panel. augustus 2018

Resultaten peiling afvalinzameling Rijssen-Holten Panel. augustus 2018 Resultaten peiling afvalinzameling Rijssen-Holten Panel augustus 2018 Inwonerpeiling afvalinzameling Inwonerpeiling Eind 2016 is er een aantal wijzigingen in de afvalinzameling doorgevoerd. De gemeente

Nadere informatie

Bronscheiding of nascheiding van PMD?

Bronscheiding of nascheiding van PMD? Bronscheiding of nascheiding van PMD? 1. Inleiding De rijksoverheid stelt doelen op het gebied van afvalscheiding in het publieke VANG-programma. Voor 2020 zijn dat minimaal 75% afvalscheiding en maximaal

Nadere informatie

2. GEVRAAGDE BESLISSING: De raad van de gemeente Leerdam besluit: - De nota "De eerste stappen van afval naar grondstoffen" vast te stellen.

2. GEVRAAGDE BESLISSING: De raad van de gemeente Leerdam besluit: - De nota De eerste stappen van afval naar grondstoffen vast te stellen. Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/13-00047 Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Behandelend ambtenaar M. Albers Zaaknummer Z.12-01088 Datum: 14 februari 2013 Afdeling Ruimtelijke en

Nadere informatie

Naam en telefoon Portefeuillehouder

Naam en telefoon Portefeuillehouder Onderwerp Evaluatie proef afvalinzameling en pilots Datum Afdeling 6 december 2016 SLWE Naam en telefoon Portefeuillehouder A. de Smit, 9287 J. van der Schoot Waarover wil ik u informeren? Op 1 januari

Nadere informatie

Van afval naar grondstof

Van afval naar grondstof Van afval naar grondstof 1 Programma 1. Opening door wethouder Jan Steenbergen 2. Afvalinzameling Hoogeveen: huidige situatie 3. Beleid van de gemeente / landelijk beleid 4. Meer grondstoffen, minder restafval:

Nadere informatie

Waar afval een nieuw leven krijgt. wij presenteren u

Waar afval een nieuw leven krijgt. wij presenteren u wij presenteren u... 21-11-2012 1 Zwolle: 52.000 aansluitingen 120.000 inwoners 34% gestapelde bouw 66% grondgebonden woningen stedelijkheidsklasse 2 historische binnenstad vooroorlogse wijken naoorlogse

Nadere informatie

Kilogram gescheiden ingezameld per inwoner per jaar Landelijke doelstelling. Resultaat Lingewaard 2011

Kilogram gescheiden ingezameld per inwoner per jaar Landelijke doelstelling. Resultaat Lingewaard 2011 Memo Onderwerp Afvalinzameling: vergelijking Zevenaar- 1 Inleiding Afvalscheiding is belangrijk. Door scheiding aan de bron (in de huishoudens) kunnen afvalcomponenten en fracties worden verkregen die

Nadere informatie

Memo. de leden van de gemeenteraad. het college. Datum: 5 mei 2015. scenario s het nieuwe inzamelen. Geachte leden van de raad,

Memo. de leden van de gemeenteraad. het college. Datum: 5 mei 2015. scenario s het nieuwe inzamelen. Geachte leden van de raad, Memo Aan: Van: de leden van de gemeenteraad het college Datum: 5 mei 2015 Betreft: scenario s het nieuwe inzamelen Geachte leden van de raad, Afval is grondstof. Ons afval is rijk aan grondstoffen die

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Kenmerk 15.503838. Vergaderdatum 9 juni 2015. Afval is Grondstof. Beleidsnota 2015-2018

Voorstel aan de raad. Kenmerk 15.503838. Vergaderdatum 9 juni 2015. Afval is Grondstof. Beleidsnota 2015-2018 Voorstel aan de raad Opgesteld door Stadswerken Kenmerk 15.503838 Vergadering Commissie Stad en Ruimte Vergaderdatum 9 juni 2015 Geheim Nee Afval is Grondstof. Beleidsnota 2015-2018 Het College van burgemeesters

Nadere informatie

HET NIEUWE INZAMELEN IN SLIEDRECHT

HET NIEUWE INZAMELEN IN SLIEDRECHT HET NIEUWE INZAMELEN IN SLIEDRECHT Afval? SAMEN HALEN WE ERUIT WAT ERIN ZIT! Gemeentelijk Afvalcongres 19 maart 2015 Ing. D.J.B. Sakko Beleidsadviseur Proef droog en herbruikbaar liep af Bij oud papier

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: 1194195 Datum: Behandeld door: 21 april 2015 H.G.M. Hermens Afdeling / Team: Uitvoering Onderwerp: Notitie Verbetering afvalscheidingsresultaten

Nadere informatie

De burgemeester, Mr. J.H.C. van Zanen

De burgemeester, Mr. J.H.C. van Zanen voorstel aan de raad Opgesteld door Stadswerken Kenmerk 15.503838 Vergadering Gemeenteraad Vergaderdatum 25 juni 2015 Jaargang en nummer 2015 59 Geheim Nee Afval is Grondstof. Beleidsnota 2015-2018 Het

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk

Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk Wijk aan Zee en Zwaansmeer versie: 26 april 2018 Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk

Nadere informatie

Resultaten. proef restafval inzameling. in Dragonder

Resultaten. proef restafval inzameling. in Dragonder Resultaten proef restafval inzameling in Dragonder Resultaten proeven afvalinzameling Dragonder In uw wijk is er eind september 2013 een proef gestart om meer grondstoffen en minder restafval in te zamelen.

Nadere informatie

Evaluatierapportage Implementatie 4-wekelijks inzamelen Rest in Almelo 11 september 2017

Evaluatierapportage Implementatie 4-wekelijks inzamelen Rest in Almelo 11 september 2017 Evaluatierapportage Implementatie 4-wekelijks inzamelen Rest in Almelo 11 september 2017 Inhoudsopgave 1 Bestuurlijke samenvatting 3 2 Inleiding 4 3 Scheidingsresultaten 5 3.1 Totaaloverzicht 5 3.2 Restafval

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 202834 Datum : 17 november 2015 Programma : Strategie Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. V.G.M. van den

Nadere informatie

Met Droog en Herbruikbaar inzamelen naar 65% recycling van huishoudelijk afval?! Stefan de Beer HVC

Met Droog en Herbruikbaar inzamelen naar 65% recycling van huishoudelijk afval?! Stefan de Beer HVC Met Droog en Herbruikbaar inzamelen naar 65% recycling van huishoudelijk afval?! Stefan de Beer HVC Afvalbrief Atsma De totale recycling van huishoudelijk afval dient te stijgen van 50 naar 65% in 2015

Nadere informatie

Doorrekening scenario s afvalbeheer gemeente Montfoort

Doorrekening scenario s afvalbeheer gemeente Montfoort Doorrekening scenario s afvalbeheer gemeente Montfoort Door gemeente Montfoort zijn 4 toekomstige scenario s voor het afvalbeheer geformuleerd. Wat zijn de verwachte effecten indien deze scenario s worden

Nadere informatie

Zaanpanel 37: Duurzame afvalinzameling

Zaanpanel 37: Duurzame afvalinzameling Zaanpanel 37: Duurzame afvalinzameling Team Onderzoek & Statistiek Maart 2015 1 Inleiding Zaanstad wil in de komende jaren nog meer en op een betere manier afval gescheiden inzamelen. Gemiddeld mag elke

Nadere informatie

Het Nieuwe Inzamelen Bewonersonderzoek. 23 april 2013

Het Nieuwe Inzamelen Bewonersonderzoek. 23 april 2013 Het Nieuwe Inzamelen Bewonersonderzoek 23 april 2013 1 Inhoud Bewonersonderzoek Opzet bewonersonderzoek Resultaten nulmeting fase 2-4 Tevredenheid Afvalscheidingsgedrag Informatievoorziening Resultaten

Nadere informatie

Gemeente Delft. Vraag la. Is het correct dat het doel van de invoering van het alternerend huisvuil ophalen drieledig was, namelijk:

Gemeente Delft. Vraag la. Is het correct dat het doel van de invoering van het alternerend huisvuil ophalen drieledig was, namelijk: Ruimte hm Gemeente Delft Advies De Torenhove Martinus Nijhofñaan 2 2624 ES Delft Bankrekening BNG 28.50.01.787 t.n.v. gemeente Delft Internet www.delfi.nl Telefoon 1401 5 Retouradres : Advies, Postbus

Nadere informatie

Veelgestelde vragen voorstel afvalinzameling

Veelgestelde vragen voorstel afvalinzameling Veelgestelde vragen voorstel afvalinzameling Wat verandert er voor mij als dit voorstel wordt ingevoerd? Restafval wordt één keer in de vier weken ingezameld Het voorstel gaat uit van een verlaging van

Nadere informatie

Enschede zonder afval

Enschede zonder afval Enschede zonder afval Factsheets - Resultaten Diftar Aanbiedgedrag Restafval Gemiddeld aantal ledigingen/stortingen per inzamelmiddel 140 liter 240 liter 30 liter verzamelcontainer 7 9 53 0 10 20 30 40

Nadere informatie

Discussienotitie afvalbeleid en circulaire economie

Discussienotitie afvalbeleid en circulaire economie Discussienotitie afvalbeleid en circulaire economie Onderwerp: afvalbeleid en circulaire economie Doel: het formuleren van uitgangspunten voor nieuw gemeentelijk afvalbeleid Auteur: Evert Stellingwerf

Nadere informatie

Afvalbeleid Gemeente Papendrecht Omgekeerd Inzamelen

Afvalbeleid Gemeente Papendrecht Omgekeerd Inzamelen Afvalbeleid Gemeente Papendrecht Omgekeerd Inzamelen Pagina 1 van 5 Afvalbeleid gemeente Papendrecht concept, 24 november 2017 Besluit Papendrecht past het afvalinzamelmodel aan en gaat in 2018 over op

Nadere informatie

Omgekeerd inzamelen met unieke proef hoogbouw in Haarlem. Marijn van der Maesen (Spaarnelanden nv) en Wendy Dieben (gemeente Haarlem)

Omgekeerd inzamelen met unieke proef hoogbouw in Haarlem. Marijn van der Maesen (Spaarnelanden nv) en Wendy Dieben (gemeente Haarlem) Omgekeerd inzamelen met unieke proef hoogbouw in Haarlem Marijn van der Maesen (Spaarnelanden nv) en Wendy Dieben (gemeente Haarlem) Uitdaging in Haarlem Waardevolle grondstoffen uit restafval CO 2 -besparing

Nadere informatie

Nederland Circulair Hoe draagt Papendrecht bij?

Nederland Circulair Hoe draagt Papendrecht bij? Nederland Circulair Hoe draagt Papendrecht bij? Waarom is er urgentie om het afvalbeleid aan te passen? Weg met onze wegwerpmentaliteit Interview met staatssecretaris Sharon Dijksma, Volkskrant 14 september

Nadere informatie

Verschuiving Van Afval Naar Grondstof

Verschuiving Van Afval Naar Grondstof Verschuiving Van Afval Naar Grondstof Afvaltarieven bewegen mee Sessie : DIFTAR paradox 28 maart 2019 Iwan v.d. Velden Inhoud Sessie Wat is DIFTAR Structuur afvalstoffenheffing Beleidswijziging Denken

Nadere informatie

Hof van Twente zonder afval

Hof van Twente zonder afval Hof van Twente zonder afval Factsheets - Resultaten Diftar Aanbiedgedrag Restafval Gemiddeld aantal ledigingen/stortingen per inzamelmiddel 140 liter 240 liter 30 liter verzamelcontainer 7 9 39 0 10 20

Nadere informatie

Inleiding Duurzaamheid Circulaire economie Doelstellingen Huidige situatie en resultaten Randvoorwaarden en toekomstige ontwikkelingen Scenario's

Inleiding Duurzaamheid Circulaire economie Doelstellingen Huidige situatie en resultaten Randvoorwaarden en toekomstige ontwikkelingen Scenario's GRONDSTOFFENBELEID Inleiding Duurzaamheid Circulaire economie Doelstellingen Huidige situatie en resultaten Randvoorwaarden en toekomstige ontwikkelingen Scenario's Investeringen Vervolg Inleiding Alle

Nadere informatie

Afval scheiden in Houten. Hoe kan het (nog) beter?

Afval scheiden in Houten. Hoe kan het (nog) beter? Afval scheiden in Houten Hoe kan het (nog) beter? Inhoud presentatie Houten: (toeristische) informatie Afval: hoe doet Houten het nu? Waar valt winst te halen? Welke manieren zijn er om gedrag te veranderen?

Nadere informatie

evaluatie Proef zuiver inzamelen Invoeren PMD Lager brengtarief milieustraat

evaluatie Proef zuiver inzamelen Invoeren PMD Lager brengtarief milieustraat evaluatie Proef zuiver inzamelen Invoeren PMD Lager brengtarief milieustraat Samenvatting Proef Zuiver Inzamelen: In en rond het dorp Blijham is in 2015 als proef het restafval eens per vier weken ingezameld

Nadere informatie

Informatieve raadsbijeenkomst

Informatieve raadsbijeenkomst Afvalbeleidsplan Sliedrecht 2014 en verder 4 september 2013 Informatieve raadsbijeenkomst 1 Doelstelling materiaalhergebruik: van 53 % 60 % 65% (2020) De gemeente neemt haar maatschappelijke verantwoording

Nadere informatie

Nou jaaaa! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016. Een folder om te bewaren Hou m apart!

Nou jaaaa! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016. Een folder om te bewaren Hou m apart! Nou jaaaa! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016 Een folder om te bewaren Hou m apart! Een betere wereld begint bij je zelf! Per 1 januari 2016 zal de afvalinzameling in Veenendaal

Nadere informatie

GOED SCHEIDEN LOONT. Het 1e kwartaal. Inhoud

GOED SCHEIDEN LOONT. Het 1e kwartaal. Inhoud Inhoud Inleiding... 2 Samenvattende conclusie... 2 Communicatie... 2 Inzamelmiddelen... 3 Afvalhoeveelheden... 3 Aanbiedgedrag... 5 Overig... 5 Inleiding Met ingang van 1 januari 2016 is Goed Scheiden

Nadere informatie

Oldenzaal zonder afval

Oldenzaal zonder afval Oldenzaal zonder afval Factsheets eerste kwartaal Diftar 2017 Aanbiedgedrag Restafval Aantal ledigingen/stortingen per inzamelmiddel 140 liter 240 liter 30 liter verzamelcontainer Tarief 3,14 - totaal

Nadere informatie

Jaarplan 2012 gemeente Velsen

Jaarplan 2012 gemeente Velsen Jaarplan 2012 gemeente Velsen januari 2012 HVCinzameling Miriam Dijst Adviseur Gemeenten 12 januari 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding 4 2. Maatregelen afvalbeheerplan 6 3. Maatregelen 2012 7 4. Planning

Nadere informatie

Uitgevoerd door Dimensus Afvalinzameling Renswoude 2016

Uitgevoerd door Dimensus Afvalinzameling Renswoude 2016 Uitgevoerd door Dimensus Afvalinzameling Renswoude 2016 Onderzoeksbeschrijving In 2016 is een enquête gehouden onder de inwoners van de gemeente Renswoude over de inzameling en scheiding van afval. De

Nadere informatie

Beleidsnotitie van afvalbeleid naar Grondstoffenbeleid

Beleidsnotitie van afvalbeleid naar Grondstoffenbeleid Beleidsnotitie van afvalbeleid naar Grondstoffenbeleid Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 3. Omgekeerd inzamelen... 4 4. Voorscheiding plastics... 5 5. Oud papier en karton... 5 6. GFT... 6 7. Conclusie...

Nadere informatie

Raadsavond 9 mei 2016 Registratienummer Portefeuillehouder Y. Peters-Adrian

Raadsavond 9 mei 2016 Registratienummer Portefeuillehouder Y. Peters-Adrian Raadsavond 9 mei 2016 Registratienummer 16.041 Portefeuillehouder Y. Peters-Adrian Opsteller M. Radema Onderwerp Invoering diftar Beslispunten 1. Invoeren van diftar op basis van volume/frequentie per

Nadere informatie

Hof van Twente zonder afval

Hof van Twente zonder afval Hof van Twente zonder afval Factsheets eerste kwartaal Diftar 2017 Aanbiedgedrag Restafval Aantal ledigingen/stortingen per inzamelmiddel 140 liter 240 liter 30 liter verzamelcontainer Tarief 4,80 - totaal

Nadere informatie

De schillenboer komt terug

De schillenboer komt terug De schillenboer komt terug In Waalre loopt een afvalproef. Er is een fiets met een aanhangbak ontworpen waarmee we in een proefwijk afval inzamelen. Twee keer in de week haalt Roel het keukenafval (voedselresten),

Nadere informatie

Memo harmonisatie GFT inzameling

Memo harmonisatie GFT inzameling Memo harmonisatie GFT inzameling 1 Inleiding Het inzamelsysteem in Rijnwaarden en Zevenaar verschilt nu op belangrijke onderdelen van elkaar. Op 1 januari 2020 moet het afvalbeleid van beide gemeentedelen

Nadere informatie

Nieuw afvalbeleidsplan gemeente Maastricht. NVRD workshop grondstoffenbeleidsplan schrijven Panningen, 5 april 2016

Nieuw afvalbeleidsplan gemeente Maastricht. NVRD workshop grondstoffenbeleidsplan schrijven Panningen, 5 april 2016 Nieuw afvalbeleidsplan gemeente Maastricht NVRD workshop grondstoffenbeleidsplan schrijven Panningen, 5 april 2016 OPZET PRESENTATIE 1. Nieuw beleidsplan, inhoud en proces: Startpositie Korte terugblik

Nadere informatie

Veelgestelde vragen nieuw voorstel afvalinzameling

Veelgestelde vragen nieuw voorstel afvalinzameling Veelgestelde vragen nieuw voorstel afvalinzameling Wanneer gaat het nieuwe voorstel in? In 2017. De inzameling van blik in de HERO-zakken (bij plastic en drankenkartons) kan mogelijk al eerder ingevoerd

Nadere informatie

Van afval naar grondstof. Informatieavond voor inwoners

Van afval naar grondstof. Informatieavond voor inwoners Van afval naar grondstof Informatieavond voor inwoners Agenda 2 1. Welkom en inleiding (wethouder Jan van t Zand) 2. Presentatie Afvalbeheer (Paul de Bruin, IPR Normag) 3. Vragen en dialoog 4. Afsluiting

Nadere informatie

Raadsvoorstel afvalinzameling Veenendaal 19 februari 2015

Raadsvoorstel afvalinzameling Veenendaal 19 februari 2015 Raadsvoorstel afvalinzameling Veenendaal 19 februari 2015 Besluit pilots afvalinzameling Dragonder Inhoud raadsvoorstel info raad beeldvormende vergadering november 2014 Invoering afvalverbrandingsbelasting

Nadere informatie

EVALUATIE PILOT HET NIEUWE INZAMELEN IN LUNETTEN

EVALUATIE PILOT HET NIEUWE INZAMELEN IN LUNETTEN EVALUATIE PILOT HET NIEUWE INZAMELEN IN LUNETTEN December 2013 INHOUD 1 Inleiding 3 2 Uitgangspunten van de pilot in Lunetten 4 2.1 Doel van de pilot 4 2.2 Randvoorwaarden 4 2.3 Doorlooptijd 4 2.4 Het

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief 2014-<###>

Raadsinformatiebrief 2014-<###> Raadsinformatiebrief 2014- Wilhelminaplein 1 5981 CC Panningen T (077) 306 66 66 E info@peelenmaas.nl www.peelenmaas.nl Contactpersoon Datum Ans Van Cuijk Zaak 1894/2013/023052 Document 1894/2014/434396

Nadere informatie

Nieuwe manier van afvalinzamelen

Nieuwe manier van afvalinzamelen Nieuwe manier van afvalinzamelen Wie is de gemeente Peel en Maas? Bestaat sinds 2010 na herindeling Situatie na herindeling Na de herindeling van 4 gemeenten: 3 verschillende inzamelaars particuliere inzamelaar,

Nadere informatie

Overdracht College-Raad. Voorgesteld besluit raad

Overdracht College-Raad. Voorgesteld besluit raad Overdracht College-Raad Datum 22 september 2016 onderwerp Hoofdlijnenrapport Zwolle zonder Afval portefeuillehouder Filip van As informant Ekhart, Rutger (297) eenheid/afdeling Expertisecentrum ECW Voorgesteld

Nadere informatie

Uw afval verdient beter OPINIE INWONERS PAPENDRECHT OVER VERANDERING IN AFVALINZAMELING

Uw afval verdient beter OPINIE INWONERS PAPENDRECHT OVER VERANDERING IN AFVALINZAMELING Uw afval verdient beter OPINIE INWONERS PAPENDRECHT OVER VERANDERING IN AFVALINZAMELING Inhoud 1. Conclusies 2. Opinie over afvalscheiding 3. Voorkeur bewoners laagbouw 4. Voorkeur bewoners hoogbouw 5.

Nadere informatie

93% papier en karton 86% flessen /glas 85% gft (groente/fruit/tuinafval) klein chemisch afval / elektrische apparaten 68% 66% textiel / kleding 55%

93% papier en karton 86% flessen /glas 85% gft (groente/fruit/tuinafval) klein chemisch afval / elektrische apparaten 68% 66% textiel / kleding 55% 1 2 4 papier en karton 93% flessen /glas 86% gft (groente/fruit/tuinafval) 85% klein chemisch afval / elektrische apparaten textiel / kleding 68% 66% grof snoeiafval 55% herbruikbare goederen (kringloop)

Nadere informatie

Respons Van de 779 benaderde panelleden hebben 544 de vragenlijst ingevuld. Dat is een respons van 70%.

Respons Van de 779 benaderde panelleden hebben 544 de vragenlijst ingevuld. Dat is een respons van 70%. Inleiding Keuze voor de toekomst: inzameling van afval De gemeente Oss moet de komende jaren besparen. Ook het inzamelen van huishoudelijk afval moet slimmer en goedkoper worden. Uit het oogpunt van duurzaamheid

Nadere informatie

Voortgangsrapportage II: Uitvoering VANG

Voortgangsrapportage II: Uitvoering VANG Voortgangsrapportage II: Uitvoering VANG Van Afval Naar Grondstof Gooi en Vechtstreek 2015 2020 INHOUD Inleiding 1 Wat is er gebeurd tot nu toe? 1 Realisatie 2 Ervaringen 2 Resultaten 3 Bijsturen in de

Nadere informatie

Actieve informatievoorzieningc

Actieve informatievoorzieningc Actieve informatievoorzieningc INT19-39015 aan : de gemeenteraad kopie aan : van : college van burgemeester en wethouders beh. ambtenaar : M. Niessink portefeuillehouder : P.L.P.S. Hofman datum : 21 januari

Nadere informatie

Raadsmemo. Geachte raad, Graag informeren wij u over het volgende.

Raadsmemo. Geachte raad, Graag informeren wij u over het volgende. Raadsmemo Nummer: 162495 Behandeld door: Jos van de Griend/C. van den Heuvel Onderwerp: Raadsmemo afvalinzameling Datum: 7 februari 2017 Geachte raad, Graag informeren wij u over het volgende. 1 Inleiding

Nadere informatie

Omgekeerd Inzamelen. Datum: 11 augustus 2014. Versie 3.0. drs. S. Buitinga & de heer R. Sival, BSc. Mevr M. Stam

Omgekeerd Inzamelen. Datum: 11 augustus 2014. Versie 3.0. drs. S. Buitinga & de heer R. Sival, BSc. Mevr M. Stam Omgekeerd Inzamelen Datum: 11 augustus 2014 Versie 3.0 Uitgevoerd door: Auteurs: Opdrachtgever: Newcom Research & Consultancy B.V. drs. S. Buitinga & de heer R. Sival, BSc. Gemeente Woerden Mevr M. Stam

Nadere informatie

Keukenafval uit het restafval? Het kan! Afvalinzameling Land van Cuijk en Boekel

Keukenafval uit het restafval? Het kan! Afvalinzameling Land van Cuijk en Boekel Keukenafval uit het restafval? Het kan! Afvalinzameling Land van Cuijk en Boekel Afvalinzameling Land van Cuijk en Boekel Samenwerking 6 gemeenten (stedelijkheidsklasse D) Inzameling van huishoudelijk

Nadere informatie

Afvalpanel Horst aan de Maas

Afvalpanel Horst aan de Maas Afvalpanel Horst aan de Maas Eerste bijeenkomst 25 februari 2013 WELKOM! Agenda eerste bijeenkomst Afvalpanel 1. Welkom en toelichting op de afvalinzameling en het Afvalpanel door wethouder Birgit Op de

Nadere informatie

KTO Het Nieuwe Inzamelen Overvecht

KTO Het Nieuwe Inzamelen Overvecht KTO Het Nieuwe Inzamelen Overvecht Utrecht.nl/onderzoek Colofon uitgave Afdeling Onderzoek Gemeente Utrecht Postbus 16200 3500 CE Utrecht 030 286 1350 onderzoek@utrecht.nl in opdracht van Inzamelen, Markten

Nadere informatie

Het voorstel aan de raad is om het Grondstoffenbeleidsplan vast te stellen. Het vaststellen is opgesplitst in een aantal deelbesluiten.

Het voorstel aan de raad is om het Grondstoffenbeleidsplan vast te stellen. Het vaststellen is opgesplitst in een aantal deelbesluiten. Agendanr.: Voorstelnr.: RB2012144 Onderwerp: Afvalinzameling: Grondstoffenbeleidsplan - 2016 Aan de Raad, Heerhugowaard, 4 december 2012 Beknopt voorstel Het huidige afvalbeleidsplan is door de raad vastgesteld

Nadere informatie

Notitie harmonisatie GFT inzameling

Notitie harmonisatie GFT inzameling Notitie harmonisatie GFT inzameling 1 Inleiding Het inzamelsysteem in Rijnwaarden en Zevenaar verschilt nu op belangrijke onderdelen van elkaar. Op 1 januari 2020 moet het afvalbeleid van beide gemeentedelen

Nadere informatie

Afvalbeleid Waardlanden-Gemeenten 2014 en verder. Discussiëren over de toekomst

Afvalbeleid Waardlanden-Gemeenten 2014 en verder. Discussiëren over de toekomst Afvalbeleid Waardlanden-Gemeenten 2014 en verder Discussiëren over de toekomst Waarom hebben we een nieuw afvalbeleid nodig? Het afval in de Waardlanden gemeenten kan aan de bron nog meer gescheiden worden

Nadere informatie

RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie)

RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie) RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie) Van Aan : het college van burgemeester en wethouders : de raads- en commissieleden Datum : 7 december 2016 Nr. : 2016-120 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Oldenzaal zonder afval

Oldenzaal zonder afval Oldenzaal zonder afval Factsheets tweede kwartaal Diftar Aanbiedgedrag Restafval Aantal ledigingen/stortingen per inzamelmiddel Q1 en Q2 140 liter 240 liter 30 liter verzamelcontainer Tarief 3,14 - totaal

Nadere informatie

Evaluatie januari mei 2016

Evaluatie januari mei 2016 GOED SCHEIDEN LOONT Evaluatie januari mei 2016 Inhoud Inleiding... 2 Samenvattende conclusie... 2 Communicatie... 2 Inzamelmiddelen... 3 Afvalhoeveelheden... 3 Aanbiedgedrag... 5 Sorteeranalyses restafval...

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie Zaaknummer OLOGWB10. Onderwerp Tarieven rest- en GFT-afval 2012

Raadsvoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie Zaaknummer OLOGWB10. Onderwerp Tarieven rest- en GFT-afval 2012 Raadsvoorstel Inleiding Het Afvalbeheerplan 2011 2015 is op 8 februari 2011 vastgesteld door uw gemeenteraad. Eén van de maatregelen uit het plan is het vergroten van het verschil tussen het tarief voor

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 31 maart 2016 Agendapuntnummer : III, punt 5 Besluitnummer : 2028 Portefeuillehouder : Wethouder Jan van 't Zand Aan de gemeenteraad Onderwerp: Rapportage

Nadere informatie

16R.00045 RAADSINFORMATIEBRIEF 16R.00045

16R.00045 RAADSINFORMATIEBRIEF 16R.00045 RAADSINFORMATIEBRIEF 16R.00045 ^Įļ ļļjjļļļjļ gemeente WOERDEN Van college van burgemeester en wethouders Datum : 2 februari 2016 Portefeuillehouder(s) : wethouder Stolk Portefeuille(s) : Afval S Reiniging

Nadere informatie

Jaarplan 2014 gemeente Velsen

Jaarplan 2014 gemeente Velsen Jaarplan 2014 gemeente Velsen HVC Arnoud Kik Adviseur Gemeenten Versie: 28 april 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 4 2. Maatregelen afvalbeheerplan 6 3. Maatregelen 2014 9 4. Planning uitwerking resterende

Nadere informatie

Deventer Digipanel Diftar Juni 2013

Deventer Digipanel Diftar Juni 2013 Deventer Digipanel Diftar Juni 2013 Uitgave : Team Kennis en Verkenning Naam : Jaap Barink Telefoonnummer : (0570) 693369 Mail : j.barink@deventer.nl 2 Introductie Team Kennis en Verkenning is begin 2013

Nadere informatie

Deelsessie 1 Inzameling voor recycling

Deelsessie 1 Inzameling voor recycling Deelsessie 1 Inzameling voor recycling Marchel van der Grift (NEDVANG) Anouk Teuns (gemeente Utrecht) Inzameling voor recycling Marchel van der Grift (NEDVANG) Gemeentelijke inzameling Ontwikkeling en

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 18 september 2018 Zaaknummer: 522157 Portefeuillehouder : J.H. Lammers Openbaar Besloten Team : Team Gemeentewerken

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk

Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk Broekpolder versie: 26 april 2018 Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk Pagina

Nadere informatie

Afvalinzameling in Ten Boer

Afvalinzameling in Ten Boer Afvalinzameling in Age Stinissen Mei 2016 Kübra Ozisik www.os-groningen.nl Inhoud Samenvatting 2 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding van het onderzoek 3 1.2 Doel van het onderzoek 3 1.3 Opzet van het onderzoek

Nadere informatie

WELKOM 15 oktober 2015 NVRD Regio bijeenkomst. Link bedrijfsfilm: https://youtu.be/3vzii_msdiw

WELKOM 15 oktober 2015 NVRD Regio bijeenkomst. Link bedrijfsfilm: https://youtu.be/3vzii_msdiw WELKOM 15 oktober 2015 NVRD Regio bijeenkomst Link bedrijfsfilm: https://youtu.be/3vzii_msdiw 4 gemeenten 108.000 huishoudens 190 medewerkers 70 vrijwilligers Restore 35 flexkrachten ACV 60 leerwerknemers

Nadere informatie

Afvalscheiding in Sliedrecht

Afvalscheiding in Sliedrecht Afvalscheiding in Sliedrecht Bewonerspanel Sliedrecht Inhoud: 1. Conclusies 2. Figuren en tabellen De gemeente Sliedrecht is bezig met het opstellen van een afvalbeleidsplan. Een belangrijk aspect daarbij

Nadere informatie

Afvalbeleid Waardlanden-Gemeenten 2014 en verder. Discussiëren over de toekomst

Afvalbeleid Waardlanden-Gemeenten 2014 en verder. Discussiëren over de toekomst Afvalbeleid Waardlanden-Gemeenten 2014 en verder Discussiëren over de toekomst Waarom hebben we een nieuw afvalbeleid nodig? Het afval in de Waardlanden gemeenten kan aan de bron nog meer gescheiden worden

Nadere informatie

Onderzoek Afval. Rapportage Onderzoek Afval. Utrecht, mei DUO Market Research Drs. Aart van Grootheest Dr. Eric Elphick

Onderzoek Afval. Rapportage Onderzoek Afval. Utrecht, mei DUO Market Research Drs. Aart van Grootheest Dr. Eric Elphick Rapportage In opdracht van: Contactpersoon: Gemeente Montfoort Rosita Driessen Utrecht, mei 2017 DUO Market Research Drs. Aart van Grootheest Dr. Eric Elphick Postbus 681 3500 AR Utrecht telefoon: 030

Nadere informatie

Afvalinzameling in Groningen. Een stadspanel onderzoek

Afvalinzameling in Groningen. Een stadspanel onderzoek B A S I S V O O R B E L E I D Afvalinzameling in Groningen Een stadspanel onderzoek Onderzoek en Statistiek Groningen heeft als kernactiviteiten instrumentontwikkeling voor en uitvoering van beleidsgericht

Nadere informatie

*ZEA284A3E65* Raadsvergadering d.d. 17 december 2015

*ZEA284A3E65* Raadsvergadering d.d. 17 december 2015 *ZEA284A3E65* Raadsvergadering d.d. 17 december 2015 Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.14-30481/DV.15-566, afdeling Ruimte. Sellingen, 10 december 2015 Onderwerp: Afvalstoffenbeleidsplan 2016-2020 Aanleiding

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 19 juni Geachte raad, Nummer: Behandeld door: J. van Dijk Datum: Agendapunt:

Raadsvoorstel. 19 juni Geachte raad, Nummer: Behandeld door: J. van Dijk Datum: Agendapunt: Raadsvoorstel Nummer: 175879 Behandeld door: J. van Dijk Datum: 19 juni 2018 Agendapunt: Onderwerp: Toekomst afvalinzameling Renswoude 3.0 Geachte raad, Samenvatting: De gemeenteraadsverkiezingen van 21

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Zaaknummer: OLOGWB10. Onderwerp Tarieven rest- en GFT-afval 2012

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Zaaknummer: OLOGWB10. Onderwerp Tarieven rest- en GFT-afval 2012 Zaaknummer: OLOGWB10 Collegevoorstel Inleiding Het Afvalbeheerplan 2011 2015 is op 8 februari 2011 vastgesteld door de gemeenteraad. Eén van de maatregelen uit het plan is het vergroten van het verschil

Nadere informatie

KTO Het Nieuwe Inzamelen Hoograven en Deel Zuidwest

KTO Het Nieuwe Inzamelen Hoograven en Deel Zuidwest KTO Het Nieuwe Inzamelen Hoograven en Deel Zuidwest (Dichterswijk, Rivierenwijk en Transwijk) Utrecht.nl/onderzoek Colofon uitgave Afdeling Onderzoek Gemeente Utrecht Postbus 16200 3500 CE Utrecht 030

Nadere informatie

Stadjers over afval Afval app en Diftar

Stadjers over afval Afval app en Diftar Stadjers over afval Afval app en Diftar Laura de Jong Mei 2016 Marjolein Kolstein www.os-groningen.nl BASIS VOOR BELEID Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Inleiding... 2 2. Stadjers over een afval app...

Nadere informatie

Afvalscheiding in Den Haag

Afvalscheiding in Den Haag Afvalscheiding in Den Haag bijdrage werkbespreking commissie Leefomgeving Heleen Weening directeur Duurzaam Den Haag & Haags Milieucentrum 3 september 2015 1 Outline 1. Hoofdlijnen opbrengst bewonersavond

Nadere informatie

Gemeenteraad. Dienst/afdeling: SLWE. Onderwerp Andere aanpak afvalinzameling vanaf 1 januari 2015. Voorstel

Gemeenteraad. Dienst/afdeling: SLWE. Onderwerp Andere aanpak afvalinzameling vanaf 1 januari 2015. Voorstel Aan de gemeenteraad Volgnummer: Dienst/afdeling: SLWE Onderwerp Andere aanpak afvalinzameling vanaf 1 januari 2015 Voorstel 1. Een systeem van driewekelijks inzamelen restafval en plastic afval per 1 januari

Nadere informatie

Routeformulier college en raad

Routeformulier college en raad Routeformulier college en raad Onderwerp: Inzameling binnenstad, hoog- en stapelbouw NIET INVULLEN Registratienummer: Paraaf secretaris: 17h0010402 / h170061996 Algemeen Datum: 28 november 2017 Opsteller:

Nadere informatie

Optie 3: Fysieke sturing Lagere kosten per aansluiting. Baten 2.070.489 Lasten 2.014.420

Optie 3: Fysieke sturing Lagere kosten per aansluiting. Baten 2.070.489 Lasten 2.014.420 Optie 3: Fysieke sturing 56.069 Lagere kosten per aansluiting 1,08 Baten 2.070.489 Lasten 2.014.420 Algemeen Inwoners Aantal inwoners 130.420 Aantal aansluitingen 52.138 Aantal inwoners per wha 2,5 Restafval

Nadere informatie

Datum collegevergadering : 12 maart 2019 Datum raadsvergadering : 24 april 2019

Datum collegevergadering : 12 maart 2019 Datum raadsvergadering : 24 april 2019 *ZEB7A108D2E* Zaak en documentnummer : Z/19/083544/DV.19-106 Commissievoorstel Datum collegevergadering : 12 maart 2019 Datum raadsvergadering : 24 april 2019 Portefeuillehouder : Wethouder H. Brunen Volgnummer

Nadere informatie

SESSIE Marktplaats Nederland uur

SESSIE Marktplaats Nederland uur SESSIE Marktplaats Nederland 15.15 uur Twitter mee #afval2014 Sessie Markplaats Nederland Sessie voorzitter: Lieselot Decalf Sprekers: Jon Meijer, directeur Schone stad Rotterdam Hans Groenhuis, directeur

Nadere informatie

Inzamelvarianten Beleidsplan Afval en Grondstoffen Gemeenteraden Rivierenland januari-februari 2017

Inzamelvarianten Beleidsplan Afval en Grondstoffen Gemeenteraden Rivierenland januari-februari 2017 Inzamelvarianten Beleidsplan Afval en Grondstoffen 2019 Gemeenteraden Rivierenland januari-februari 2017 Totstandkoming beleidsplan (proces) Deskresearch systeemvarianten door Avri Individuele gesprekken

Nadere informatie

Stadspanel-onderzoek naar afval

Stadspanel-onderzoek naar afval Stadspanel-onderzoek naar afval Wat is het Stadspanel? De gemeente Assen heeft een digitaal stadspanel. Iedere inwoner kan meedoen. Momenteel telt het panel ruim 2000 leden. Elk lid van het panel krijgt

Nadere informatie

Bestuursmonitor Gemeente Twenterand. Zwolle, 15 mei 2013

Bestuursmonitor Gemeente Twenterand. Zwolle, 15 mei 2013 Bestuursmonitor 2012 Gemeente Twenterand Zwolle, 15 mei 2013 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 1 DOELSTELLINGEN... 1 LEESWIJZER... 1 2. INZAMELING GRONDSTOFFEN... 2 INZAMELRESULTATEN... 2 HERGEBRUIK... 2

Nadere informatie

Raadsvergadering: 28 nov 2017 Besluit: Aangenomen Voor: HOP, CDA, VVD, CU, D66, SP, ND, LMJ, BB, SH, PvdA Tegen: TD

Raadsvergadering: 28 nov 2017 Besluit: Aangenomen Voor: HOP, CDA, VVD, CU, D66, SP, ND, LMJ, BB, SH, PvdA Tegen: TD Raadsvergadering: 28 nov 2017 Besluit: Aangenomen Voor: HOP, CDA, VVD, CU, D66, SP, ND, LMJ, BB, SH, PvdA Tegen: TD Agendanr.: 12 Voorstelnr.: RB2017097 Onderwerp: Afvalinzameling - Grondstoffenbeleidsplan

Nadere informatie

Tussenrapportage pilots Dragonder doet meer met afval

Tussenrapportage pilots Dragonder doet meer met afval Tussenrapportage pilots Dragonder doet meer met afval In opdracht van gemeente Veenendaal 2013 Marintel BV Inhoudsopgave 1. Verantwoording 2. Resultaten Tussenrapportage pilots Dragonder doet meer met

Nadere informatie

Enschede zonder afval

Enschede zonder afval Enschede zonder afval Factsheets tweede kwartaal Diftar Aanbiedgedrag Restafval Aantal ledigingen/stortingen per inzamelmiddel Q1 en Q2 140 liter 240 liter 30 liter verzamelcontainer Tarief 4,03 - totaal

Nadere informatie