CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERT KLEUR 12e JAARGANG No.5 UITGAVE MEI 2015 COPY NAAR -

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERT KLEUR 12e JAARGANG No.5 UITGAVE MEI 2015 COPY NAAR -www.gemertskleur.nl"

Transcriptie

1 Secretariaat:Theo van den Eijnde De Haag NL Opgericht en aangesloten bij N.B.v.V op 1 oktober Ingeschreven bij KvK. onder nr Bankreferenties NL 86 RABO Clubhuis Café-Zaal De Sport Molenstraat KG Gemert tel CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERT KLEUR 12e JAARGANG No.5 UITGAVE MEI 2015 COPY NAAR joentheo44@kpnmail.nl -

2

3 VAN DE REDACTIE Beste leden, in dit aprilnummer, het vijfde van 2015, de gebruikelijke rubrieken en verslagen. Speciaal aandacht voor het niet doorgaan van de vergadering van 5 mei. Het Mei-nummer is een Thema nummer over Mijten en Luizen geworden. LEDENVERGADERING Dinsdag 5 mei 2015 (Bevrijdingsdag) Beste leden, met de vergaderplanning hadden we in eerste instantie 12 mei gepland maar dit kwam niet uit bij Leo en Gemma en hebben toen gekozen voor 5 mei, niet wetende dat dit, dit jaar een extra vrije dag was i.v.m. het 70 jaar bevrijding. Wij hebben tijdens onze laatste bestuursvergadering besloten om deze vergadering niet door te laten gaan. De eerste volgende vergadering is op 9 juni a.s. Het bestuur. Spreuk van de maand MEI 2015: MET ZULKE VRIENDEN HEB JE GEEN VIJANDEN NODIG 1.

4 IN MEI EN JUNI ZIJN JARIG MEI 18 Mei:Adriaan van de Westerloo 26 Mei:Marcel van Berlo JUNI 4 Juni:Hetty Deenen 9 Juni:Servaas Verhofstad PROFICIAT EN NOG VELE JAREN IN GOEDE GEZONDHEID OPLOSSING PUZZEL PAGINA 14: inworp 4.

5 ORGANISEERT OP ZONDAG 31 MEI 2015 met zeer veel vogels en vogelbenodigdheden AANVANG 09.OO UUR ENTREE 1 EURO CAFÉ ZAAL DE SPORT Molenstraat 30 Gemert De beurs duurt tot uur 5.

6 VEDERMIJTEN EN OF LUIZEN! Kwekers ten aanval. Inleiding De laatste jaren zijn ze in opmars, men zag het verleden jaar al aankomen maar dit jaar zijn er zeer veel vogels op onze TT en ook bij de vogelliefhebbers in het kweekhok opgescheept met deze mijten of luizen. Wat opvalt is dat de vedermijt in opmars is, ik durf bijna stellen dat heden 25 % van de vogels in min of meer ernstige mate mee is besmet. Hoe is het mogelijk dat onze vogel liefhebbers dit niet direct opmerken of wel te laat, dit heeft te maken met het in het begin onschuldig karakter van deze vedermijt deze gaat heel langzaam het begint in de staartpennen en gaat zo over naar het onderste gedeelte van de vleugelpennen, deze is vrij goed waarneembaar zeker bij de vetstofvogels als men naar de onderkant van de staart kijkt dan ziet men deze liggen tegen de schacht van de pen beginnend aan de stuit lopen ze naar onderen toe, ze liggen als het ware in de rij te wachten tot ze voldoende vermeerderd zijn om dan ten aanval te gaan op de baarden en haakjes van de pennen van onze vogels. Men kan ze ook goed waarnemen als men de staart open spreid, en deze op een witte ondergrond legt men ziet ze dan nog beter, ofwel wat ik al eens gedaan heb deze veren onder een vergrootglas gelegd van een bevriend postzegelverzamelaar, 6.

7 toen ik deze veer op mijn bedrijf onder een microscoop legde toen schrok ik toch wel even. Hoe komt dit nu vraagt men zich natuurlijk af? Heeft hier de huisvesting en of verzorging mee te maken? Ja beste vogelkwekers ik moet zeggen ja, in de meeste gevallen is dit de oorzaak. Natuurlijk je kunt je vogels goed verzorgen en ook je huisvesting van de vogels goed verzorgen, maar bij een kleine onoplettendheid kunt u de luizen of vedermijt meebrengen. Je kunt dit oplopen via de tentoonstellingen of bij de aankoop van nieuwe vogels. Maar een goede liefhebber zal de TT kooien ook ontsmetten en bestrijden met een product wat niet schadelijk is voor de vogels maar wel voor de mijten. En hij zal ook de nieuw aangekochte vogels goed controleren en behandelen over eventuele producten kom ik later in het artikel op terug. Maar in elke goede vogelzaak zijn er van allerlei goede producten hiervoor te verkrijgen. Maar men moet ze wel gebruiken om deze mijten de baas te blijven. Men zal moeten ontsmetten en bestrijden om alles onder controle te houden. Verder in dit artikel meer hierover. Van waar deze explosie? Menig liefhebber zal zich afvragen waar komt deze explosie nu vandaan? Dat ik precies weet waar dit vandaan komt wil ik nu niet direct stellen maar ik heb stellig de overtuiging en de indruk dat de vedermijt explosie gedeeltelijk veroorzaakt wordt door de toename van de hout krullen als bodem bedekker in ons vogelverblijf. Ik vind de houtkrullen zelf een goede bodem bedekker. MAAR als men deze te lang laat liggen en er maar steeds wat nieuwe overheen strooit zal in combinatie van vocht en warmte (droogte, zon), de onderste laag gaat verpulveren hier door ontstaat er heel fijne stof, hetzelfde gebeurt bij oud zaad, steek hier uw hand maar eens in, de meeste liefhebbers weten wat ik bedoel. Deze stof dwarrelt rond en komt ook in de bevedering van de vogel terecht. 7.

8 Het is hier dat er iets gaat gebeuren, hoe het ontstaat weet ik niet maar ik denk dat niet alles vedermijt is wat wij te zien krijgen ik denk dat er ook een groot gedeelte de STOFMIJT is die zich op de vogel genesteld heeft, het is daarom ook dat bij een flinke observatie van mijt in de staart dat ik geen beschadiging van de haakjes en baarden heb kunnen vast stellen!!!! Dus toch een stofmijt??? Ik wil graag andere meningen in deze horen, wij liefhebbers varen er wel bij. Ik ben er niet zeker van maar mijn indruk is dat door de houtkrullen als bodem bedekker de mijten of het nu de vedermijt of de stofmijt er zich wel bij varen dus zich goed voelen en zich goed vermeerderen. Het is ook om die reden dat de laatste jaren deze mijten zo zijn opgekomen, de houtkrullen zie je de laatste jaren ook in de meeste vogelverblijven, het is daarom ook dat ik deze link zie in combinatie met de veder / stofmijt. Maar een zaak staat vast is het nu vedermijt of stofmijt ze horen beide niet thuis op onze vogels en hier moeten we streng op gaan letten en ook streng tegen optreden zowel de liefhebber kweker als de keurmeesters. Mag ik nu geen houtkrullen meer gebruiken? Om geen vedermijt of stofmijt meer te krijgen, dat wil ik zeker niet stellen maar we zullen er anders mee moeten omgaan dan wat de meeste onder ons gewoon waren te doen. Als men houtkrullen gebruikt als bodem bedekker, strooi dan een dun laagje en niet een van Cm (ters) dik. Doe nooit bij vervuiling over strooien, maar verwijder de oude laag wekelijks. En strooi geen nieuwe laag alvorens het hok is uitgeveegd. Wat men ook wekelijks moet doen is Badwater geven, ja zal je zeggen dat doe ik wekelijks, prima dus maar doet u ook badzout in uw badwater? Ongeveer 20 gram op 5 liter water dit zorgt voor een gezonde glanzende bevedering en eventuele aankomende mijten worden direct verdreven dus alleen maar 8.

9 voordelen met dit badzout.dus vervang als u houtkrullen gebruikt deze wekelijks en strooi maar een dun laagje en niet te dik.gebruik je geen houtkrullen dan toch wil ik badzout aanraden in je badwater 1 maal per week. DE BLOEDLUIS. De naam is zo ingeburgerd in onze vogelliefhebberij, maar eigenlijk is deze ingedeeld bij de "Mijten". Ze zou een wetenschappelijke naam dragen van "Dermanyssus gallinae", en behoren tot de spinachtige. Maar laat het ons maar houden bij de bloedluis, ons aller gekend. Deze is uitgerust met 4 paar pootjes en een mond met zuignapjes, om het bloed te kunnen opzuigen. Ze zijn over het algemeen ongeveer 1 mm groot. Deze mijt heeft normaal een grijsachtige kleur, alleen als hij onze vogels heeft bezocht, heeft hij een rode kleur van het bloed wat is opgezogen van onze vogels. De volwassen vrouwtjes leggen hun eieren in nesten - kieren - scheuren - achter nestbakjes - tussen tralies, kortom overal waar ze ergens achter kunnen kruipen. Afhankelijk van de temperatuur komen ze na 2-9 dagen uit!! Zodoende kan er bij plotselinge temperatuurstijging een ware explosie ontstaan van luizen. De larven metamorfoseren zich zonder zich te voeden. Voor de stap naar adult luis is er maar een bloedzwelgpartij noodzakelijk. ALS MEN WEET DAT EEN VROUWTJE IN HAAR ONG. 2 MAANDEN DURENDE LEVEN ONGEVEER 2500 EITJES OF MEER KAN LEGGEN!! U kunt zich voorstellen wat een explosie in een kweekruimte kan ontstaan. Luizen kunnen zelfs WEL 2 MAANDEN ZONDER ETEN om dan bij b.v. temperatuurstijging plots tevoorschijn te komen. 9.

10 Overdag zitten ze tussen de kieren, 's nachts zijn ze actief bij onze vogels. Vooral onze jonge nestvogels hebben het dan zeer hard te verduren. Ze kunnen onmogelijk de mijten van hun lijf houden en na enkele dagen zal de naakte huid verbleken en spoedig hebben ze de macht niet meer om bij het voeren de kop op te steken en de dood zal snel volgen en uitbreiden in je kweekruimte. DE VEDERMIJT. Dit is zoals de bloedluis ook een parasiet. Is ongeveer 0.4 M/m groot en is lichtbruin van kleur In tegenstelling tot de bloedluis heeft deze het niet voorzien op het bloed, maar op de vederschacht van onze vogels. Deze vedermijt verschuilt zich tegen de schacht van de veer en vreet zo langzaam de baarden en haakjes weg. Bij een grote explosie zal hij zelfs de wortel van de veer kunnen aanvreten, zodat de veer geen enkele kans krijgt om aan te groeien. Ook zal de luis constant aanwezig zijn op onze vogels. Dit heeft voor de luis op zich zijn voordelen en nadelen. Er is continu een aanbod van voedsel, het nadeel is dat de vogel zelf wel wat kan bestrijden door zelf te vangen, te baden, zandbak, enz. Maar de snelle uitbreiding van de luizen zal de vogel wederom het onderspit moeten delven en een ramp veroorzaken aan de bevedering van onze vogels. HOE ONTSMETTEN EN BESTRIJDEN? Ik kan er niet genoeg op terug komen liefhebbers, maar voor de kweek moeten we beiden doen. Menig liefhebber zegt het, "Ik heb mijn hokken ontsmet, zelfs direct na de kweek nogmaals en nogmaals voor de kweek. En nog heb ik luizen en mijten!" JA NATUURLIJK, want deze liefhebber is wat vergeten, namelijk het 10.

11 bestrijden voor langere termijn van dit ongedierte. Ik weet dat als je je kweekhokken goed wil ontsmetten en bestrijden dit toch wel wat kosten met zich meebrengt. Maar vergelijk dit eens met diverse nesten dode jongen in de kweek en het zal daar zeker niet bij blijven, ook het ziektepatroon zal toenemen, inclusief al de narigheden die er bij horen, poppen die nest verlaten, bloedarmoede, dode jongen enz. Dit weegt bij lange niet af tegen de kosten die je moet maken om je hokken en de kweekruimte te ontsmetten en te bestrijden. HET ONTSMETTEN...: Uiteraard zullen alle kweekhokjes en ruimten goed worden zuiver gewassen na het kweekjaar. We gaan nu een 3 a 4 weken voor de kweek de kweekhokjes nog eens goed nawassen met goed warm water. Als het water is afgekoeld nieuw water pakken, in dit water doet men een ontsmettingsmiddel BV. Javel of een ander bekend middel JODIUM Eenieder heeft wel zijn middel, enkele voorbeelden zijn.: * JAVEL : Verkrijgbaar in alle levensmiddelzaken. * DETTOL : Verkrijgbaar bij de apotheek. * HALLAMID : Verkrijgbaar bij de apotheek. * SODA : Ongeveer 20 gram per liter water. * CHLORAMIDE : Verkrijgbaar bij de apotheker. 11.

12 Er zijn zeker nog meer producten, elk is goed als je het maar doet en ook zo heet mogelijk gebruiken. Zorg ook dat alle naden, kieren, spleten, voorfronten, eet en drinkbakjes goed worden afgewassen. Na deze wasbeurt en als alles goed is opgedroogd, alle naden en kieren afkitten BV. met siliconenkit. HET BESTRIJDEN. Nadat we het bovenstaande goed hebben uitgevoerd gaan we onze kweekhokjes en kooien bestrijden voor een langer periode (de kweekperiode) tegen het ongedierte. Tijdens het ontsmetten zijn alle microben, eitjes, luizen enz. vernietigd. Maar ze komen terug als we geen voorzorgsmaatregelen nemen. En dat doen we nu door het BESTRIJDEN. Een aantal dagen nadat we onze kooien hebben uitgewassen (ontsmet) gaan we nadat we alle eet en drinkers resten verwijderd hebben, gaan we ten aanval en BESTRIJDEN. Lees voor je begint eerst goed de bijsluiter en bescherm ook jezelf tegen het product, en: 1 - Wanneer kunnen de vogels terug in het verblijf? Of mogen de vogels er in blijven?. 3 - Hoe lang moeten ze uit het hok blijven? 4 - Hoe moet ik het product behandelen? 5 - Hoe moet ik mijzelf beschermen? 6 - Hoe lang werkt het product. 7 - Mag het op de vogel zelf gespoten worden enz. enz. 12.

13 Nadat we dit allemaal gecontroleerd hebben en weten en de keuze voor het bestrijdingsproduct is gemaakt gaan we over tot het BESTRIJDEN van het ongedierte voor een langere periode. Spuit alles goed in naden, kieren, bodems, laden, voorfronten, kortom de gehele kweekkooi, vergeet zeker niet de zitstokjes en de broedbakjes ook te behandelen. Wees niet te zuinig en zorg dat je alles gehad hebt. ENKELE BESTRIJDINGS MIDDELEN. * For- mite van Edialux een aanrader * Birdspray : elke vogel dierenzaak * Alugan : (apotheek) * Een nieuw prima natuurlijk product is Home shield!!! * Ecto Parasieten spray. ( Nieuw natuurlijk en erg goed product ) Makkelijk en zuinig in gebruik!!!! * Edialux. * Dutchy's ( Roofmijten ) * Birdy - Finect ( goed ) * Ivermectine. ( goed ) Voor meer informatie klik op de naam van een van de bovenstaande producten Met deze laatste heb ik al vele en vele jaren zeer goede resultaten geboekt. Het resultaat: GEEN LUIZEN en of mijten meer. 13.

14 Maar u moet wel uw vogels ongeveer 10 dagen uit uw vogelverblijf - kweekbak en of TT kooi laten alvorens de vogels er terug in te zetten. Hou hier rekening MEE!! En nogmaals, als u de zaken genoemd in dit artikel goed uitvoert, dan staat een ding vast: JE ZULT DIT JAAR GEEN ENKELE LAST HEBBEN VAN LUIZEN MIJTEN OF WELK ONGEDIERTE OOK. Vogelkwekers, ik hoop met dit artikel nogmaals aan iedereen duidelijk gemaakt te hebben dat ONTSMETTEN EN BESTRIJDEN twee afzonderlijke zaken zijn en dus ook onafhankelijk van elkaar moeten worden uitgevoerd. Kanarievogels verzorgen is ook een specialiteit. In de natuur gebeurt dit automatisch door diverse natuurelementen. In onze kweekruimte zullen we dit zelf moeten doen. Elke vogelliefhebber met een schoon en verzorgd kweekhok / Volière met daarin gezonde levendige vogels zullen vele problemen wegblijven. Want, GEZONDE VOGELS DOEN HET ALTIJD. Aan ons vogelliefhebbers om het zo te creëren. BESLUIT. Ik hoop dat ik met dit artikel kan bijdragen om komend seizoen verlost te zijn van de vedermijt en dat we ook op de Tentoonstellingen vogels zien die geen drager meer zijn van deze mijten en dat de keurmeester het vervelend woord niet gekeurd vedermijten niet meer hoeft te schrijven. Zijn er nog andere methoden om deze mijten te verslaan dan hoor ik deze graag even als of de houtkrullen nu wel of niet er toe bijdragen tot deze explosie, maar naar mijn mening speelt dit een flinke rol mee. Liefhebbers kwekers keurmeesters we gaan samen ten aanval.dit artikel is het begin,een goede kweek. Wout van Gils/ bewerking Theo. 14.

15 15.

16 1 E RINGBESTELLING KWEEKSEIZOEN 2016 De eerste ringbestelling kon op de ledenvergadering van 5 mei plaatsvinden. Doordat deze niet doorgaat kun je voor 5 mei a.s. Een mail sturen naar Pieter Deenen, of een telefonische afspraak tel Op deze manier heb je je eerste ringbestelling op 15 oktober 2015 in huis voor De Ringcommisaris Pieter Deenen. 15b.

17 Zondag 29 maart, Zondag 31 mei, DATA Zondag 30 augustus en Zondag 29 november. Maandelijkse bijeenkomsten, 2 e dinsdag van de maand m.u.v. juli en augustus. 3 februari, 10 maart Jaarvergadering, 14 april, 5 mei, 9 juni, 8 september, 13 oktober, 3 november, 8 december. Natuurwandeling: 22 maart 2015 Fietstocht: 11 juli 2015 Tafelkeuring: DINSDAG 8 september 2015 SITE: Onderlinge Tentoonstelling 13,14 en 15 november 2015 BESTUUR GEMERTS KLEUR: VOORZITTER: Servaas Verhofstad SECRETARIS: Theo van den Eijnde PENNINGMEESTER: Edwin van Helvoort e SECRETARIS: Hetty Deenen RINGCOMMISSARIS: Pieter Deenen

18

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERT KLEUR 12e JAARGANG No.6 UITGAVE JUNI, JULI, AUGUSTUS 2015 COPY NAAR -www.gemertskleur.

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERT KLEUR 12e JAARGANG No.6 UITGAVE JUNI, JULI, AUGUSTUS 2015 COPY NAAR -www.gemertskleur. Secretariaat:Theo van den Eijnde De Haag 41 5421 NL joentheo44@kpnmail.nl Opgericht en aangesloten bij N.B.v.V op 1 oktober 1976. Ingeschreven bij KvK. onder nr.17143214. Bankreferenties NL 86 RABO 0116

Nadere informatie

No.2 UITGAVE FEBRUARI 2016

No.2 UITGAVE FEBRUARI 2016 CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERTS KLEUR 13e JAARGANG No.2 UITGAVE FEBRUARI 2016 COPY NAAR: joentheo44@kpnmail.nl www.gemertskleur.nl Secretariaat:Theo van den Eijnde De Haag 41 5421 NL joentheo44@kpnmail.nl

Nadere informatie

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERT KLEUR 12e JAARGANG No.9 UITGAVE NOVEMBER 2015 COPY NAAR -www.gemertskleur.

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERT KLEUR 12e JAARGANG No.9 UITGAVE NOVEMBER 2015 COPY NAAR -www.gemertskleur. Secretariaat:Theo van den Eijnde De Haag 41 5421 NL joentheo44@kpnmail.nl Opgericht en aangesloten bij N.B.v.V op 1 oktober 1976. Ingeschreven bij KvK. onder nr.17143214. Bankreferenties NL 86 RABO 0116

Nadere informatie

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERTS KLEUR

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERTS KLEUR Secretariaat:Theo van de Oever Heikampseweg 215425 XX De theoenjosevdoever@hotmail.com Opgericht en aangesloten bij N.B.v.V op 1 oktober 1976. Ingeschreven bij KvK. onder nr.17143214. Bankreferenties Rabo

Nadere informatie

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERT KLEUR 12e JAARGANG No.2 UITGAVE FEBRUARI 2015 COPY NAAR -www.gemertskleur.

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERT KLEUR 12e JAARGANG No.2 UITGAVE FEBRUARI 2015 COPY NAAR -www.gemertskleur. Secretariaat:Theo van den Eijnde De Haag 41 5421 NL joentheo44@kpnmail.nl Opgericht en aangesloten bij N.B.v.V op 1 oktober 1976. Ingeschreven bij KvK. onder nr.17143214. Bankreferenties NL 86 RABO 0116

Nadere informatie

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERT KLEUR 11e JAARGANG No.10 UITGAVE DECEMBER 2014 COPY NAAR -www.gemertskleur.

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERT KLEUR 11e JAARGANG No.10 UITGAVE DECEMBER 2014 COPY NAAR -www.gemertskleur. Secretariaat:Theo van den Eijnde De Haag 41 5421 NL joentheo44@kpnmail.nl Opgericht en aangesloten bij N.B.v.V op 1 oktober 1976. Ingeschreven bij KvK. onder nr.17143214. Bankreferenties NL 86 RABO 0116

Nadere informatie

11e JAARGANG No.7 UITGAVE SEPTEMBER 2014 COPY NAAR -

11e JAARGANG No.7 UITGAVE SEPTEMBER 2014 COPY NAAR - Secretariaat:Theo van den Eijnde De Haag 41 5421 NL joentheo44@kpnmail.nl Opgericht en aangesloten bij N.B.v.V op 1 oktober 1976. Ingeschreven bij KvK. onder nr.17143214. Bankreferenties NL 86 RABO 0116

Nadere informatie

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERTS KLEUR 12e JAARGANG No.8 UITGAVE OKTOBER 2015 COPY NAAR joentheo44@kpnmail.nl -www.gemertskleur.

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERTS KLEUR 12e JAARGANG No.8 UITGAVE OKTOBER 2015 COPY NAAR joentheo44@kpnmail.nl -www.gemertskleur. Secretariaat:Theo van den Eijnde De Haag 41 5421 NL joentheo44@kpnmail.nl Opgericht en aangesloten bij N.B.v.V op 1 oktober 1976. Ingeschreven bij KvK. onder nr.17143214. Bankreferenties NL 86 RABO 0116

Nadere informatie

Luizeninformatie! INFORMATIE HOOFDLUIS

Luizeninformatie! INFORMATIE HOOFDLUIS Luizeninformatie! INFORMATIE HOOFDLUIS Schrikt u er ook zo van als er weer luizen zijn gesignaleerd op school? Helaas.. iedereen kan luizen krijgen, het heeft niets met hygiëne te maken. Wel is het zo

Nadere informatie

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERT KLEUR 12e JAARGANG No.4 UITGAVE APRIL 2015 COPY NAAR -www.gemertskleur.

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERT KLEUR 12e JAARGANG No.4 UITGAVE APRIL 2015 COPY NAAR -www.gemertskleur. Secretariaat:Theo van den Eijnde De Haag 41 5421 NL joentheo44@kpnmail.nl Opgericht en aangesloten bij N.B.v.V op 1 oktober 1976. Ingeschreven bij KvK. onder nr.17143214. Bankreferenties NL 86 RABO 0116

Nadere informatie

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERTS KLEUR

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERTS KLEUR Secretariaat:Theo van de Oever Heikampseweg 215425 XX De theoenjosevdoever@hotmail.com Opgericht en aangesloten bij N.B.v.V op 1 oktober 1976. Ingeschreven bij KvK. onder nr.17143214. Bankreferenties Rabo

Nadere informatie

VOGELPRAAT van A tot Z

VOGELPRAAT van A tot Z . CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERTS KLEUR 15 E JAARGANG No.3 UITGAVE MAART 2018 COPY NAAR: joentheo44@kpnmail.nl www.gemertskleur.nl VOGELPRAAT van A tot Z CAFÉ-ZAAL T ANKER DE HUISKAMER VAN DE MORTEL

Nadere informatie

Clubhuis Café-Zaal t Anker Sint Antoniusstraat VE De Mortel

Clubhuis Café-Zaal t Anker Sint Antoniusstraat VE De Mortel CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERTS KLEUR 14 E JAARGANG No.8 UITGAVE OKTOBER 2017 COPY NAAR: joentheo44@kpnmail.nl www.gemertskleur.nl Secretariaat: Theo van den Eijnde De Haag 41 5421NL Gemert joentheo44@kpnmail.nl

Nadere informatie

Secretariaat: Theo van den Eijnde De Haag NL Gemert

Secretariaat: Theo van den Eijnde De Haag NL Gemert CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERTS KLEUR 14 E JAARGANG No.9 UITGAVE NOVEMBER 2017 COPY NAAR: joentheo44@kpnmail.nl www.gemertskleur.nl Secretariaat: Theo van den Eijnde De Haag 41 5421 NL Gemert joentheo44@kpnmail.nl

Nadere informatie

Kinderen hebben door het spelen meer lichamelijk contact dan volwassenen. Daarom komt hoofdluis meer bij kinderen voor.

Kinderen hebben door het spelen meer lichamelijk contact dan volwassenen. Daarom komt hoofdluis meer bij kinderen voor. Informatie voor ouders over hoofdluis Hoofdluis is erg vervelend, maar is een gewoon probleem. Iedereen kan hoofdluis krijgen. Veel mensen krijgen al jeuk op het hoofd als zij aan luizen denken. Ze willen

Nadere informatie

Bestrijden van Bloedmijt

Bestrijden van Bloedmijt Bestrijden van Bloedmijt Bloedmijtbestrijding: Bestrijdingsmiddelen, vooral voor pluimveebedrijven en ook in onze vogelhokken, zijn een groot probleem. Het lijkt allemaal niet zo erg, maar de vogel heeft

Nadere informatie

Vogelmijt kwis. Wat is niet waar: De vogelmijt zit in dezelfde taxonomische klasse als. A. De luis B. De spin C. De schorpioen D.

Vogelmijt kwis. Wat is niet waar: De vogelmijt zit in dezelfde taxonomische klasse als. A. De luis B. De spin C. De schorpioen D. 1 Wat is niet waar: De vogelmijt zit in dezelfde taxonomische klasse als A. De luis B. De spin C. De schorpioen D. De teek 2 Wat is niet waar: De vogelmijt zit in dezelfde taxonomische klasse als A. De

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving dierhouderij en -verzorging gezelschapsdieren CSPE BB

landbouw en natuurlijke omgeving dierhouderij en -verzorging gezelschapsdieren CSPE BB Examen VMBO-BB 2011 gedurende 240 minuten landbouw en natuurlijke omgeving dierhouderij en -verzorging gezelschapsdieren CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen digitale bestanden.

Nadere informatie

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERTS KLEUR

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERTS KLEUR Secretariaat:Theo van de Oever Heikampseweg 215425 XX De theoenjosevdoever@hotmail.com Opgericht en aangesloten bij N.B.v.V op 1 oktober 1976. Ingeschreven bij KvK. onder nr.17143214. Bankreferenties Rabo

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE HAMSTER BIJ

Nadere informatie

`s-gravenhaagse Vereniging van Vogelliefhebbers LUSCINIA. Maandblad Koninklijk Goedgekeurd: 2522 ZM December 1921 No 6

`s-gravenhaagse Vereniging van Vogelliefhebbers LUSCINIA. Maandblad Koninklijk Goedgekeurd: 2522 ZM December 1921 No 6 `s-gravenhaagse Vereniging van Vogelliefhebbers LUSCINIA Maandblad Afzender: Koninklijk Goedgekeurd: 2522 ZM 29 27 December 1921 No 6 1 Voorzitter: W.H.Stoop Perponcherstraat 48 2518 SW Den Haag Tel. 070-3461831

Nadere informatie

PROTOCOL HOOFDLUIS OBS DE KLAVERWOID

PROTOCOL HOOFDLUIS OBS DE KLAVERWOID PROTOCOL HOOFDLUIS OBS DE KLAVERWOID 1. Voorlichting Wat is hoofdluis? De hoofdluis behoort tot de groep van insecten die als parasiet op zoogdieren leeft. Luizen leven uitsluitend van het bloed van de

Nadere informatie

SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander

SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE AXOLOTL BIJ

Nadere informatie

Tentoonstellingsreglement Boxtelse kampioenschappen t/m 14 december Heidezoom 2 Liempde. Tel

Tentoonstellingsreglement Boxtelse kampioenschappen t/m 14 december Heidezoom 2 Liempde. Tel Tentoonstellingsreglement Boxtelse kampioenschappen 2014. 12 t/m 14 december 2014. Heidezoom 2 Liempde. Tel. 0411-631427. Deelnemende vogelverengingen: Vogelvereniging Vogelvreugd Boxtel. Vogelvereniging

Nadere informatie

Lid Zanglust Zuidwolde

Lid Zanglust Zuidwolde Lid Zanglust Zuidwolde Even voorstellen Ik ben Richard Bekelaar, 34 jaar oud. Ben inmiddels zo'n 15 jaar lid van Zanglust Zuidwolde. Ben kweker van de standaard grasparkiet, in de volksmond ook wel Engelse

Nadere informatie

SPREEKBEURT WITLIPBOOMKIKKER

SPREEKBEURT WITLIPBOOMKIKKER SPREEKBEURT WITLIPBOOMKIKKER l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE WITLIPBOOMKIKKER

Nadere informatie

Kijk op www.luizenradar.nl of er hoofdluis heerst bij jou in de buurt.

Kijk op www.luizenradar.nl of er hoofdluis heerst bij jou in de buurt. Wat is hoofdluis? Hoofdluispreventie Hoofdluizen zijn insecten met zes poten, die uitsluitend op hoofden van mensen leven. Ze komen niet voor bij dieren, brengen geen ziekten over maar kunnen wel jeuk

Nadere informatie

het adres voor een compleet assortiment voor de kip Verstand van buiten leven. LET OP! Het assortiment kan per winkel verschillen.

het adres voor een compleet assortiment voor de kip Verstand van buiten leven. LET OP! Het assortiment kan per winkel verschillen. het adres voor een compleet assortiment voor de kip LET OP! Het assortiment kan per winkel verschillen. Voer uw kip op een aangename en sportieve manier. De voerbal bevordert het natuurlijke scharrelgedrag

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER XTLUIS 4% g/g oplossing voor cutaan gebruik Dimeticon Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEMARMERDE RENKIKKER

SPREEKBEURT GEMARMERDE RENKIKKER SPREEKBEURT GEMARMERDE RENKIKKER l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE

Nadere informatie

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERTS KLEUR

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERTS KLEUR Secretariaat:Theo van de Oever Heikampseweg 21 5425 XX De theo-josevdoever@hotmail.com Opgericht en aangesloten bij N.B.v.V op 1 oktober 1976. Ingeschreven bij KvK. onder nr.17143214. Bankreferenties NL

Nadere informatie

Indien onbestelbaar retourneren De Waalmalefijtstraat 85 2225 LW Katwijk aan Zee. Opgericht 10 augustus 1949. 27 e jaargang.

Indien onbestelbaar retourneren De Waalmalefijtstraat 85 2225 LW Katwijk aan Zee. Opgericht 10 augustus 1949. 27 e jaargang. Indien onbestelbaar retourneren De Waalmalefijtstraat 85 2225 LW Katwijk aan Zee Opgericht 10 augustus 1949 september 2013 27 e jaargang Verenigingsinfo ERELEDEN P.C. Hagenaars en J.A. Plokker BESTUUR

Nadere informatie

Hoofdluis. Zorg voor uzelf 21

Hoofdluis. Zorg voor uzelf 21 Hoofdluis Zorg voor uzelf 21 Hoofdluis Vrijwel iedere ouder met kinderen in de schoolgaande leeftijd krijgt er vroeg of laat mee te maken: hoofdluis. Een lastig, maar verder onschadelijk diertje, dat leeft

Nadere informatie

SPREEKBEURT GRASPARKIET

SPREEKBEURT GRASPARKIET l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GRASPARKIET VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GRASPARKIET

Nadere informatie

Wingerd SC Waddinxveen 2

Wingerd SC Waddinxveen  2 Protocol hoofdluis Informatie over luizen Helaas duiken op onze school af en toe hoofdluizen op. Dat is heel vervelend, want bestrijding is lastig en een kwestie van doorzetten. Als u hoofdluis ontdekt,

Nadere informatie

Naam:_ KIKKERS. pagina 1 van 6

Naam:_ KIKKERS. pagina 1 van 6 Naam:_ KIKKERS _ De kikker is een amfibie. Er zijn veel soorten kikkers op de wereld. In Nederland zie je de bruine en de groene kikker het meest. De groene kikkers zijn graag veel in het water, de bruine

Nadere informatie

11e JAARGANG No.5.UITGAVE mei 2014 COPY NAAR joentheo44@kpnmail.nl - www.gemertskleur.nl

11e JAARGANG No.5.UITGAVE mei 2014 COPY NAAR joentheo44@kpnmail.nl - www.gemertskleur.nl Secretariaat:Theo van de Oever Heikampseweg 21 5425 XX De theojosevdoever@hotmail.com Opgericht en aangesloten bij N.B.v.V op 1 oktober 1976. Ingeschreven bij KvK. onder nr.17143214. Bankreferenties NL

Nadere informatie

BESTRIJDING HOOFDLUIS

BESTRIJDING HOOFDLUIS BESTRIJDING HOOFDLUIS Inhoud map: Protocol bestrijding hoofdluis Praktische tips voor de bestrijding van hoofdluis Brief no. 1 constatering hoofdluis Brief no. 2 constatering neten/luis bij hercontrole

Nadere informatie

Spreekbeurt de grote Toppereend

Spreekbeurt de grote Toppereend Ra,ra wie ben ik. Spreekbeurt de grote Toppereend Inleiding Ik doe mijn spreekbeurt over de grote toppereend. Omdat ik dit een hele mooie vogel vind. En omdat jullie misschien veel te weinig weten over

Nadere informatie

Protocol Hoofdluis Stichting Kinderopvang Oud Gastel. Voor u ligt het protocol Hoofdluis welke is afgeleid van de informatie van de GGD en het RIVM.

Protocol Hoofdluis Stichting Kinderopvang Oud Gastel. Voor u ligt het protocol Hoofdluis welke is afgeleid van de informatie van de GGD en het RIVM. Protocol Hoofdluis Stichting Kinderopvang Oud Gastel Voor u ligt het protocol Hoofdluis welke is afgeleid van de informatie van de GGD en het RIVM. 1. Algemene informatie 1.1. Wat is hoofdluis? 1.2. Hoe

Nadere informatie

inhoud 1. De mier 2. De teek 3. De regenworm 4. De pissebed 5. De hoofdluis 6. De vlieg 7. De mug 8. De vlo 9. Filmpje Pluskaarten Colofon

inhoud 1. De mier 2. De teek 3. De regenworm 4. De pissebed 5. De hoofdluis 6. De vlieg 7. De mug 8. De vlo 9. Filmpje Pluskaarten Colofon Kleine beestjes inhoud. De mier 2. De teek 4. De regenworm 5 4. De pissebed 6 5. De hoofdluis 7 6. De vlieg 8 7. De mug 9 8. De vlo 0 9. Filmpje Pluskaarten 2 Colofon 4 Bronnen en foto s 5 . De mier Een

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE HAMSTER BIJ

Nadere informatie

SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN

SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE BIDSPRINKHAAN

Nadere informatie

Insecten die voorraden en materiaal aantasten

Insecten die voorraden en materiaal aantasten Insecten die voorraden en materiaal aantasten Motten Houtwormen Kakkerlakken Broodkevers In deze folder vindt u meer informatie over bovenstaande insecten. U leest hoe u ze herkent, wat voor overlast ze

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT DEGOE ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT DEGOE ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT DEGOE ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE DEGOE BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Stokstaartje. Inhoud. 1. Wat is een stokstaartje. 2. Mijn familie onder de grond

Stokstaartje. Inhoud. 1. Wat is een stokstaartje. 2. Mijn familie onder de grond Stokstaartje Inhoud 1. wat is een stokstaartje 2. mijn familie onder de grond 3. de jacht en het eten 4. de geboorte 5. het lijf 6. extra/vragen 1. Wat is een stokstaartje De wetenschappelijke naam van

Nadere informatie

Vogelvereniging Schagen en Omgeving

Vogelvereniging Schagen en Omgeving 43 e jaargang oktober 2015 Zie ook www.vseno.nl Vogelvereniging Schagen en Omgeving Opgericht:10 januari 1963 Aangesloten bij de Nederlandse bond van Vogelliefhebbers Postadres: Vogelvereniging S&O Stroet

Nadere informatie

Onderwerpen: De voorzitter aan het woord: De voorzitter aan het woord. Uitje in september. De leden aan het woord. Nieuwsbrief juli 2016

Onderwerpen: De voorzitter aan het woord: De voorzitter aan het woord. Uitje in september. De leden aan het woord. Nieuwsbrief juli 2016 Nieuwsbrief juli 2016 View this email in your browser Onderwerpen: De voorzitter aan het woord Uitje in september De leden aan het woord De voorzitter aan het woord: Zomaar een overweging Sommige van jullie

Nadere informatie

Inleiding. Vragen en/ of opmerkingen

Inleiding. Vragen en/ of opmerkingen Inleiding Op dit moment zijn er geen kinderen met hoofdluis maar het kan altijd gebeuren dat de hoofdluis weer eens de kop op steekt. Ook uw kind kan er last van hebben. Dit hoeft op zich geen drama te

Nadere informatie

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT VINK l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VINK BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

Rode bosmier SOORTEN MIEREN

Rode bosmier SOORTEN MIEREN Rode bosmier De rode bosmier ontdek je soms al snel. Als je bijvoorbeeld in het bos loopt en dan ergens gaat zitten. Opeens zitten ze overal. In je broekspijpen, op je arm, tot in je sokken aan toe! En

Nadere informatie

Wat is hoofdluis? Door vaak het haar te wassen voorkom je hoofdluis niet.

Wat is hoofdluis? Door vaak het haar te wassen voorkom je hoofdluis niet. Wat is hoofdluis? Iedereen kan hoofdluizen krijgen, ze maken geen onderscheid tussen schoon en vies haar. Door vaak het haar te wassen voorkom je hoofdluis niet. Een hoofdluis is een klein grijs-grauw

Nadere informatie

Lekker: rot of vers? De keuze van de fruitvlieg Drosophila

Lekker: rot of vers? De keuze van de fruitvlieg Drosophila De keuze van de fruitvlieg Drosophila Inleiding De meeste mensen vinden fruitvliegen vervelende, vieze rotbeestjes die op de GFT bak of je biertje afkomen. Sommige onderzoekers denken hier anders over:

Nadere informatie

SPREEKBEURT LANDHEREMIETKREEFT

SPREEKBEURT LANDHEREMIETKREEFT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LANDHEREMIETKREEFT ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

4 verschillende kweekmethoden

4 verschillende kweekmethoden 4 verschillende kweekmethoden Kweken met turfpotjes Turfpotjes zijn gemaakt van een samengeperst mengsel van houtvezels, turf en kalkzandsteen (natuurlijke voedingsstoffen). Deze zijn biologisch afbreekbaar

Nadere informatie

WORMEN WAT ZIJN WORMEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.

WORMEN WAT ZIJN WORMEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK. WORMEN WAT ZIJN WORMEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.NL WORMEN Bah, wat vies! Dit is vaak de eerste reactie als er in ontlasting

Nadere informatie

Verwelkoming, inleiding en mededelingen

Verwelkoming, inleiding en mededelingen Verslag 50ste bijeenkomst van de Spanish Timbrado kwekers gehouden op zaterdag 10 februari 2018. Plaats: 'Constructie Vuegen', Essenschotstraat 04 (Zone 6 066), 3980 Tessenderlo. Agendapunten: - Verwelkoming,

Nadere informatie

Dermatologie. Schurft

Dermatologie. Schurft Dermatologie Schurft 1 Wat is schurft? Schurft (officiële naam: scabiës) is een besmettelijke huidziekte, die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. De aandoening jeukt heftig, vooral s nachts. Schurft

Nadere informatie

Wormen VRAAG OVER UW MEDICIJNEN?

Wormen VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? 400043 Wormen_400043 Wormen 02-07-15 15:40 Pagina 6 Wormen WAT ZIJN WORMEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN

Nadere informatie

WAT ZIJN WORMEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.NL

WAT ZIJN WORMEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.NL WORMEN WAT ZIJN WORMEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.NL WORMEN Bah, wat vies! Dit is vaak de eerste reactie als er in ontlasting

Nadere informatie

OBS De Watermolen Molenwerf 3 1541WR Koog aan de Zaan 075-6352239 info@obsdewatermolen.nl www.obsdewatermolen.nl Twitter @obsdewatermolen Skype

OBS De Watermolen Molenwerf 3 1541WR Koog aan de Zaan 075-6352239 info@obsdewatermolen.nl www.obsdewatermolen.nl Twitter @obsdewatermolen Skype OBS De Watermolen Molenwerf 3 1541WR Koog aan de Zaan 075-6352239 info@obsdewatermolen.nl www.obsdewatermolen.nl Twitter @obsdewatermolen Skype directie.obsdewatermolen Hoofdluis, het kan iedereen overkomen.

Nadere informatie

Potentiële bestrijdingsmethoden van Dermanyssus gallinae in de praktijk. Proefbedrijf Pluimveehouderij. Nathalie Sleeckx

Potentiële bestrijdingsmethoden van Dermanyssus gallinae in de praktijk. Proefbedrijf Pluimveehouderij. Nathalie Sleeckx Potentiële bestrijdingsmethoden van Dermanyssus gallinae in de praktijk Proefbedrijf Pluimveehouderij Nathalie Sleeckx 1-10/7/2016 Algemene info Start: opzet leghennen september 2015 Financiering: FOD

Nadere informatie

Wat is schurft? Hoe ontstaat schurft?

Wat is schurft? Hoe ontstaat schurft? Scabiës Wat is schurft? Schurft (officiële naam: scabiës) is een besmettelijke huidziekte, die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. De aandoening jeukt heftig, vooral s nachts. Schurft is een vervelende,

Nadere informatie

1 ste Internationale T.T. Kleur en Vriendschap 85 Kerkrade

1 ste Internationale T.T. Kleur en Vriendschap 85 Kerkrade 1 ste Internationale T.T. Kleur en Vriendschap 85 Kerkrade Secretariaat Organisatie: W.J Offermans Meuserstraat 10 6464 EG Kerkrade 06-31249531 / 045-8883231 : kleur.en.vriendschap@ziggo.nl Vogelvereniging

Nadere informatie

SPREEKBEURT Chinchilla

SPREEKBEURT Chinchilla SPREEKBEURT Chinchilla l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE CHINCHILLA

Nadere informatie

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERTS KLEUR 11e JAARGANG No.8 UITGAVE OKTOBER 2014 COPY NAAR joentheo44@kpnmail.nl - www.gemertskleur.

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERTS KLEUR 11e JAARGANG No.8 UITGAVE OKTOBER 2014 COPY NAAR joentheo44@kpnmail.nl - www.gemertskleur. Secretariaat:Theo van den Eijnde De Haag 41 5421 NL joentheo44@kpnmail.nl Opgericht en aangesloten bij N.B.v.V op 1 oktober 1976. Ingeschreven bij KvK. onder nr.17143214. Bankreferenties NL 86 RABO 0116

Nadere informatie

SPREEKBEURT GROENE BOOMKIKKER

SPREEKBEURT GROENE BOOMKIKKER SPREEKBEURT GROENE BOOMKIKKER l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GROENE

Nadere informatie

SPREEKBEURT Chinchilla

SPREEKBEURT Chinchilla l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT Chinchilla ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE CHINCHILLA

Nadere informatie

Vogelkrant 41 e jaargang nr. 5 Oktober 2012

Vogelkrant 41 e jaargang nr. 5 Oktober 2012 In dit nummer: Uitnodiging vergadering Uitgelicht: de Rietgors, De Lorrie van de Blauwe Bergen Ringenbestelformulieren TT Bulletin (incl. inschrijflijst TT) Vogelkrant 41 e jaargang nr. 5 Oktober 2012

Nadere informatie

Amfibieën. Les 1 Kenmerken amfibieën en de kikker. 1. De leerkracht vertelt dat de les gaat over hoe je amfibieën kunt herkennen.

Amfibieën. Les 1 Kenmerken amfibieën en de kikker. 1. De leerkracht vertelt dat de les gaat over hoe je amfibieën kunt herkennen. Amfibieën Les 1 Kenmerken amfibieën en de kikker Inhoud 1. De leerkracht vertelt dat de les gaat over hoe je amfibieën kunt herkennen. Hulpmiddel Prezi les 1: http://prezi.com/hwpatwdyvqpv/?utm_campaign

Nadere informatie

Hoofdluisprotocol. Wat te doen bij luis?

Hoofdluisprotocol. Wat te doen bij luis? Hoofdluisprotocol De controles Hoofdluiscontrole gebeurt de maandag direct na de vakantie om 8.30 uur (alleen na de zomervakantie is de controle om 13.15 uur). Wanneer er bij een kind luis/neten geconstateerd

Nadere informatie

De woestijn. Uitgestrekt, droog en heet!

De woestijn. Uitgestrekt, droog en heet! De woestijn Uitgestrekt, droog en heet! Bij een woestijn denken we vaak vooral aan zand, zand en nog eens zand. Maar er zijn ook heel andere woestijnen op aarde. Er zijn bijvoorbeeld ook kleiwoestijnen,

Nadere informatie

Stappenplan voor de ouders.

Stappenplan voor de ouders. Stappenplan voor de ouders. Wat is het probleem? Een luizenplaag is een dubbel probleem. De levende luizen wandelen van mens naar mens en verspreiden de luizenplaag. Vrouwelijke luisjes leggen eieren die

Nadere informatie

Chaetostoma cf. thomsoni - Bulldog pleco. Geschreven door: Sonja (Pasody)

Chaetostoma cf. thomsoni - Bulldog pleco. Geschreven door: Sonja (Pasody) Chaetostoma cf. thomsoni - Bulldog pleco Geschreven door: Sonja (Pasody) Wetenschappelijke naam: Chaetostoma CF. thomsoni. Afwisselende Namen: Rubber Lip Plecostomus, Bulldog Plecostomus, Rubber neus Plecostomus.

Nadere informatie

SPREEKBEURT DEGOE ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT DEGOE ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT DEGOE l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE DEGOE BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Grasparkieten Deel 6 DE KWEEK Rusttijd. Meerdere kwekers houden in de zomer de vogels sober. Sommigen zonder bijverlichting anderen alleen door het

Grasparkieten Deel 6 DE KWEEK Rusttijd. Meerdere kwekers houden in de zomer de vogels sober. Sommigen zonder bijverlichting anderen alleen door het Grasparkieten Deel 6 DE KWEEK Rusttijd. Meerdere kwekers houden in de zomer de vogels sober. Sommigen zonder bijverlichting anderen alleen door het zaad tot op de bodem op te laten eten en geen eivoer

Nadere informatie

Montage Handleiding van SignWorld

Montage Handleiding van SignWorld Montage Handleiding van SignWorld 1. De ondergrond reinigen Ook al lijkt de ondergrond schoon, u moet de ondergrond altijd reinigen op de hierna beschreven wijze: Maak de ondergrond schoon met zeepwater

Nadere informatie

Potentiële bestrijdingsmethoden van Dermanyssus gallinae bij pluimvee in de praktijk

Potentiële bestrijdingsmethoden van Dermanyssus gallinae bij pluimvee in de praktijk Potentiële bestrijdingsmethoden van Dermanyssus gallinae bij pluimvee in de praktijk 1-25/03/2016 Algemene info Start: opzet leghennen september 2015 Financiering: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de

Nadere informatie

1. De cocons van de Gewone Knuffelbijen (Rosse metselbijen) komen nog niet uit. Hoe kan dat?

1. De cocons van de Gewone Knuffelbijen (Rosse metselbijen) komen nog niet uit. Hoe kan dat? Antwoorden op veel gestelde vragen Tip: Gebruik Control-F om een zoekterm in te voeren. 1. De cocons van de Gewone Knuffelbijen (Rosse metselbijen) komen nog niet uit. Hoe kan dat? Gewone Knuffelbijen

Nadere informatie

Luizen op school. Wat is hoofdluis? Hoe krijg je hoofdluis? Waarom is er vaker hoofdluis na de vakantie? Is het erg om hoofdluis te hebben?

Luizen op school. Wat is hoofdluis? Hoe krijg je hoofdluis? Waarom is er vaker hoofdluis na de vakantie? Is het erg om hoofdluis te hebben? Luizen op school Wat is hoofdluis? De hoofdluis is een parasiet: het beestje leeft van mensenbloed. Hij zoekt graag behaarde en warme plekjes op zoals achter de oren, in de nek of onder een pony. Een volwassen

Nadere informatie

SPREEKBEURT GOUDEN GEKKO

SPREEKBEURT GOUDEN GEKKO SPREEKBEURT GOUDEN GEKKO l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GOUDEN

Nadere informatie

Vlooien en teken kleine oorzaken met grote gevolgen

Vlooien en teken kleine oorzaken met grote gevolgen Jeuk, wode, allergieë, otstekige, door parasiete overgedrage ziektes; Vlooie e teke kue gezodheidsprobleme bij uw huisdier veroorzake Effipro speciaal voor uw hod of kat Vlooie e teke kleie oorzake met

Nadere informatie

SPREEKBEURT AMAZONEPAPEGAAI

SPREEKBEURT AMAZONEPAPEGAAI l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE AMAZONE- PAPEGAAI BIJ ELKAAR

Nadere informatie

WAT IS HOOFDLUIS WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN

WAT IS HOOFDLUIS WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN Hoofdluis WAT IS HOOFDLUIS WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL HOOFDLUIS

Nadere informatie

SPREEKBEURT Vissengroep Harnasmeervallen

SPREEKBEURT Vissengroep Harnasmeervallen SPREEKBEURT Vissengroep Harnasmeervallen l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

Maandblad. `s-gravenhaagse Vereniging vanvogelliefhebbers LUSCINIA. Koninklijk Goedgekeurd: 2522 ZM December 1921 No 6. NAP Studieclub Nederland

Maandblad. `s-gravenhaagse Vereniging vanvogelliefhebbers LUSCINIA. Koninklijk Goedgekeurd: 2522 ZM December 1921 No 6. NAP Studieclub Nederland `s-gravenhaagse Vereniging vanvogelliefhebbers LUSCINIA LUSCINIA NAP Studieclub Nederland Maandblad Afzender: Koninklijk Goedgekeurd: 2522 ZM 29 27 December 1921 No 6 1 Voorzitter: Wim. Stoop Den Haag

Nadere informatie

SPREEKBEURT VALKPARKIET

SPREEKBEURT VALKPARKIET SPREEKBEURT VALKPARKIET l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VALKPARKIET

Nadere informatie

Verzorging van de Afrikaanse reuzenslak

Verzorging van de Afrikaanse reuzenslak Verzorging van de Afrikaanse reuzenslak De Afrikaanse reuzenslak (Achatina fulica) komt komt van nature in Afrika voor. De slak heeft een puntig gedraaid huisje. Dat huisje kan bruin zijn, beige, geelachtig,

Nadere informatie

PRAKTISCH VLOOIENBESTRIJDING BIJ DE HOND

PRAKTISCH VLOOIENBESTRIJDING BIJ DE HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH VLOOIENBESTRIJDING BIJ DE HOND over houden van huisdieren Vlooien zijn kleine, bloedzuigende parasieten die

Nadere informatie

PREVENTIE DOODT LUIZEN EN NETEN

PREVENTIE DOODT LUIZEN EN NETEN PREVENTIE DOODT LUIZEN EN NETEN VERWIJDERT LUIZEN EN NETEN VERSTIKT LUIZEN EN NETEN De zachte aanpak zonder insecticiden! v.u.: Qualiphar nv, Rijksweg 9, 2880 Bornem Rijksweg 9, B-2880 Bornem - www.qualiphar.com

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie ongewervelden Schorpioen Orde Scorpiones

Nadere informatie

SPREEKBEURT Vissengroep Cichliden

SPREEKBEURT Vissengroep Cichliden SPREEKBEURT Vissengroep Cichliden l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VISSENGROEP

Nadere informatie

Het kweken met de Zosterops palpebrosus

Het kweken met de Zosterops palpebrosus Het kweken met de Zosterops palpebrosus De naam Zosterops palpebrosus heb ik zelf niet verzonnen het is de latijnse naam voor Indische brilvogel of Gangesbrilvogel, waarbij Zosterops staat voor brilvogel.

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Eend Inleiding Ik hou mijn werkstuk over eenden omdat ik het leuke dieren vind en ik wil er wat over leren. Dit wil ik er over weten: Wat doen eenden de hele dag? Wat eten eenden? Wat voor soorten eenden

Nadere informatie

Vlooien. levenscyclus van de vlo

Vlooien. levenscyclus van de vlo Vlooien Vlooien zijn de meest voorkomende parasieten bij hond en kat. Ze komen gedurende het hele jaar voor. Ze voeden zich met het bloed van hun gastheer en veroorzaken huidirritatie door injectie van

Nadere informatie

Gebruik en functies van de 6 wegklep voor filtersets FS350- FS400- FS450- FS500- FS650

Gebruik en functies van de 6 wegklep voor filtersets FS350- FS400- FS450- FS500- FS650 Gebruik en functies van de 6 wegklep voor filtersets FS350- FS400- FS450- FS500- FS650 Filteren (Filtering) Normale functie Het water van het zwembad wordt na het zand van de filter gepasseerd te zijn,

Nadere informatie

Protocol Hoofdluis KDV Polderpret

Protocol Hoofdluis KDV Polderpret Protocol Hoofdluis KDV Polderpret Inhoudsopgave 1. Algemeen 2. Ziekte 3. Diagnostiek 4. Besmetting 5. Verspreiding 6. Behandeling 7. Maatregelen naar aanleiding van een geval 8. Wat doen we op Polderpret

Nadere informatie

Luizen, vervelende, ongewenste, kriebelbeestjes.

Luizen, vervelende, ongewenste, kriebelbeestjes. Luizen, vervelende, ongewenste, kriebelbeestjes. Ook bij ons op school hebben we wel eens te maken met dit probleem. Daarom hebben we een kriebelteam opgericht. Het team bestaat uit een groepje ouders

Nadere informatie