Deck of Needs. De snelste manier om de 'juiste' woorden te vinden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Deck of Needs. De snelste manier om de 'juiste' woorden te vinden"

Transcriptie

1 Deck of Needs De snelste manier om de 'juiste' woorden te vinden Het Deck of Needs is ontwikkeld door Drs. Hugo A. Roele, schrijver van het Book of Needs en mede-oprichter van

2 a-1 Inhoud van het Deck of Needs 56 kaarten Het Deck of Needs bevat 56 kaarten waarop woorden staan die omschrijven wat mensen 'echt' nodig hebben: - 19 rode kaarten voor de behoeften die we meestal het liefst vervullen door samen met anderen te zijn - 8 gele kaarten voor behoeften die te maken hebben met onafhankelijkheid, ik en individu zijn - 15 groene kaarten voor behoeften die te maken hebben met kwaliteit, betekenis, stabiliteit, verandering en groei - 10 blauwe kaarten voor behoeften die te maken hebben met lichtheid en gemak - 2 lichtgekleurde kaarten voor balans en innerlijke vrede - 2 donkergroene kaarten voor lichamelijke behoeften De getallen en de kleuren hangen samen met de 'woordbladen' en de indeling van behoeften in het Book of Needs. Instructies Om je te helpen met het the Deck of Needs te spelen, vind je de volgende informatie: - c-1 en c-2 beschrijven de inhoud van de kaarten - f-1 en f-2 beschrijven de waarde van de voorkant van de kaarten - i-1 en i-2 geven algemene instructies en achtergronden - i-3 tot i-8 geven enkele spelvormen die je met het Deck of Needs kan spelen

3 c-1 Hoofdwoord Alternatief woord Nummer Nummers op de kaarten komen overeen met de nummers op de 'woordbladen' in het Book of Needs. Clusters van woorden hebben opeenvolgende nummers. Hoofd groep Concretisering Deze woorden formuleren de behoefte concreter door een vertaling en/of een veld toe te voegen waarin je deze behoefte wilt vervullen. Hoofdwoord Alternatief woord De meeste kaarten hebben één van de 4 hoofdkleuren: Rood (samen), Geel (zelf), Groen (kwaliteit en betekenis) en Blauw (lichtheid en gemak). 4 kaarten zijn speciaal: 2 donkergroene kaarten (lichamelijk) en 2 lichtgekleurde kaarten (balans en innerlijke vrede). Blauw veld Deze behoeften willen vaak ook meer vervuld worden, omdat ze dezelfde of een gelijkaardige behoefte omschrijven of omdat ze vaak op hetzelfde moment voor komen. Lijnen Woorden onderstreept met een gekleurde lijn zijn een hoofdof alternatief woord op een kaart in dezelfde kleur. Oranje veld Soms lijkt het vervullen van de behoefte op een kaart alleen mogelijk ten koste van de behoeften in het oranje veld. Vaak gaat het om de behoeften achter de 'reden(en)' waarom wij geloven dat onze behoefte niet vervuld kan worden. We gebruiken de woorden 'lijkt en 'geloven' omdat wij denken dat deze 'tegenstellingen' tot een paradox behoren die kan worden opgelost.

4 f-1 De juiste woorden vinden Ons lichaam heeft vaak tijd nodig om te reageren. In de zoektocht naar de 'juiste' woorden helpt het om de aandacht te richten op slechts één woord tegelijk. Deze woorden staan op de voorkant van een kaart. Kijk naar het woord, laat het binnenkomen (sluit je ogen als dat helpt) en 'voel' of dit het woord is dat past bij jouw situatie. Hoeveel tijd je daar voor nodig hebt, kan verschillen. We adviseren een minimum van 10 seconden. (blijf bij) Voorkant Vieren en/of (be)rouwen De 'juiste' woorden zijn vaak langere tijd verborgen geweest. Op het moment dat ze gevonden worden, willen ze graag ten volle gezien, gehoord en gevoeld worden, vaak ook voor langere tijd. Merk je een (sterke) lichamelijke reactie op een woord, dan raden we aan om gedurende minimaal 1 minuut enkel dit woord op de voorkant te bekijken om het proces van vieren en/of (be)rouwen te ondersteunen. We merken op dat het soms verleidelijk is om de achterkant van een kaart te bekijken, zoals ook met deze kaart. (blijf bij) Voorkant Aan de andere kant van deze kaart vind je enkele van de redenen om langer stil te staan bij de voorkant van een kaart te blijven.

5 i-1 56 kaarten om het luisteren te verdiepen De 'juiste' woorden vinden Het Deck of Needs is ontworpen om de woorden te vinden die het beste passen om te omschrijven wat jij of anderen 'echt' nodig hebben. We noemen dit de 'juiste' woorden. Vaak zul je het Deck of Needs gebruiken om helderheid te krijgen over behoeften die niet vervuld zijn in een situatie die (sterke) emoties oproept. Zulke situaties noemen we 'brandende kwesties'. Luister naar signalen van het lichaam Als een woord klopt, zul je een lichamelijke reactie merken, een zucht, een knik, meer of minder spanning. Dit laat zien dat een woord jou herinnert aan iets onaangenaams of dat een behoefte eindelijk gehoord wordt. Hoe sterker de lichamelijke reactie is, hoe duidelijker het is welk woord of welke kaart gekozen wil worden. Solo of samen? Veel spelvormen kunnen Solo gespeeld worden. Tegelijkertijd kan samenwerken met anderen het proces verdiepen. Vraag waar mogelijk anderen om je woorden te herhalen en op jouw lichamelijke reacties te letten. Het kan soms ook helpen om te horen hoe anderen bepaalde woorden interpreteren en gebruiken. De spreker heeft altijd 'gelijk' Het Deck of Needs bevat veel suggesties en keuzes. Vaak kan een suggestie 'juist' zijn voor de 'spreker'. Soms voelt de spreker dat een woord niet haar/zijn behoefte beschrijft. Als dat gebeurt, vertrouw er dan op dat de spreker het altijd gelijk heeft als het over haar/zijn gevoelens en behoeften gaat.

6 i-2 56 kaarten om mee te leren en te spelen Een gemeenschappelijke taal Door te spreken over hoe jij en anderen woorden gebruiken creëren jullie een gemeenschappelijke taal. Dit kan je doen door te werken met een brandende kwestie maar het kan ook zonder. Wees creatief Voel je vrij om spelregels of spelvormen te veranderen of toe te voegen als dat beter past bij wat je wilt bereiken. Het is jouw leven, jouw spel. Heb lol Het Deck of Needs kan helpen om de 'juiste' woorden te vinden in soms pijnlijke situaties. Probeer elke stap met lichtheid te zetten, zelfs de stappen die in het begin minder aangenaam voelen. Brandende kwestie? Ja: Gebruik pagina's i-3, 4, 5, 7 (en 6). Nee: Gebruik pagina's i-3, 4, 7, 8 (en 6).

7 i-3 Spelvormen met toevalsfactor 1, 2 of 3 kaarten Schud de kaarten, sluit je ogen en neem 1, 2 of 3 kaarten. Schrijf op of bespreek hoe deze woorden zijn verbonden met je huidige situatie. 4 kaarten rangschikking Maak een rode, gele, groene en blauwe stapel (de 4 speciale kaarten doen niet mee). Sluit je ogen en neem 1 kaart van elke stapel. Rangschik de 4 kaarten op basis van wat in je huidige situatie het meeste aandacht vraagt. Houden van jezelf Maak een stapel met alle rode kaarten, sluit je ogen en neem1 kaart. Vraag aan jezelf hoe jij deze behoefte vervult voor jezelf. Het kan helpen om het woord 'zelf ' voor de behoefte te zetten (zelfacceptatie, zelfrespect, enz.). Ga (indien gewenst) verder met 'samenhangende woorden' (pagina i-6).

8 i-4 Spelvormen met alle kaarten Eén voor één Denk aan je huidige situatie. Bekijk de eerste kaart en vraag jezelf af of dit iets is dat (meer) aandacht vraagt. Maak een stapel voor 'ja', voor 'nee' en voor 'misschien'. Als je alle kaarten hebt doorlopen, herhaal je deze vraag met de kaarten in de stapel 'misschien'. In deze tweede ronde is enkel 'ja' en 'nee' toegestaan. Na de tweede ronde leg je de 'ja' kaarten in volgorde van wat het meeste aandacht vraagt in je huidige situatie. Ga (indien gewenst) verder met 'samenhangende woorden' (pagina i-6). Eén voor één korte versie Dezelfde instructies als het vorige spel alleen deze keer stop je in de eerste ronde als de stapels 'ja' en 'misschien' samen 7 kaarten bevatten. Kring van behoeften Ga op de grond zitten en leg de kaarten om je heen volgens 2 principes : - woorden die meer aandacht vragen leg je dichter bij jezelf - woorden die 'tegengesteld' lijken leg je aan tegenovergestelde kanten van jezelf Als alle kaarten op de 'juiste' plek liggen kijk/voel je welke behoeften om aandacht en actie vragen.

9 i-5 Classificatiemethode Is wat jij wilt in je huidige situatie voornamelijk: 1. Lichamelijk? Ja: Neem de kaarten Gezondheid (56), Lichamelijke behoeften (55), Rust/Ontspanning (50), Ruimte (25) en Energie (23) Nee: Leg de donkergroene kaarten (55 en 56) weg en ga naar 2 2. Lol en gemak? Ja: Neem alle blauwe kaarten Nee: Leg alle blauwe kaarten weg en ga naar 3 3. Samen of zelf? Samen: Leg alle gele kaarten weg en ga naar 4 Zelf: Leg alle rode kaarten weg en ga naar 5 4. Samen als doel of strategie? Doel: Neem alle gele kaarten Strategie: Neem alle groene kaarten 5. Zelf als doel of strategie? Doel: Neem alle rode kaarten Strategie: Neem alle groene kaarten Zoek de woorden die het meeste aandacht vragen. Ga (indien gewenst) verder met 'samenhangende woorden' (pagina i-6). Een uitgebreidere versie en uitleg van deze vragen vind je op

10 i-6 Achterkant van de kaarten Samenhangende woorden Het Deck of Needs is gebaseerd op twee ideeën: - De woorden die we gebruiken om onze behoeften te omschrijven hangen met elkaar samen. - Mensen proberen vooral de 'juiste' woorden te vinden wanneer hun behoeften niet vervuld zijn. Blauwe veld Hier vind je woorden (behoeften) die vaak ook meer vervuld willen worden, omdat ze dezelfde of een gelijkaardige behoefte omschrijven ofwel omdat ze vaak op hetzelfde moment voorkomen. Oranje veld Hier vind je woorden (behoeften), waarvan het vaak lijkt alsof ze enkel vervuld kunnen worden ten koste van de behoefte, die je net vond. Het zijn vaak de behoeften achter de 'redenen' waarom wij geloven dat onze behoefte niet vervuld kan worden. We gebruiken de woorden 'lijkt en 'geloven' omdat wij denken dat deze 'tegenstellingen' tot een paradox behoren die kan worden opgelost. Woorden onderstreept met een gekleurde lijn zijn een hoofd- of alternatief woord op een kaart in dezelfde kleur. Woorden zijn gerangschikt op hun meest voor de hand liggende samenhang. Dit kan anders zijn voor jou dan voor de persoon waar je naar luistert. Een uitgebreidere beschrijving 'samenhangende woorden' kun je vinden in het Book of Needs (zie

11 i-7 Spelvormen met een paradox Paradox in een brandende kwestie Zoek een kaart die 1 van je niet (volledig) vervulde behoeften omschrijft. Schrijf de redenen op waarom jij niets kan doen of het moeilijk vind iets te doen om deze behoefte te vervullen. Kies de sterkste reden eruit en zoek de kaart die de behoefte omschrijft die jij vervult door 'niets' te doen. Vergelijk de woorden die je gevonden hebt met de woorden in het oranje veld van je oorspronkelijke kaart. Een paradox oplossen? Houd één kaart van jouw paradox in de ene hand en de andere kaart in de andere hand. Terwijl je ze in balans probeert te houden, kan het zijn dat er een oplossing komt die beide behoeften vervult. Neem daarvoor minimum 1 minuut de tijd. Algemene paradox voor jou Schud de kaarten, sluit je ogen en neem de eerste kaart voor dit spel. Zoek nu één of meerdere kaarten die een behoeften omschrijven die mogelijk niet (meer) vervuld worden als je de behoefte van de eerste kaart vervult. Vergelijk de woorden die je gevonden hebt met de woorden in het oranje veld van je eerste kaart. Algemene paradox voor anderen Schud de kaarten, sluit je ogen en neem de eerste kaart voor dit spel. Zoek nu één of meerdere kaarten die een behoefte omschrijven waarvan velen zouden kunnen denken dat ze niet (meer) vervuld worden als je de behoefte van de eerste kaart probeert te vervullen. Vergelijk deze woorden met de woorden in het oranje veld van de eerste kaart.

12 i-8 Spelvormen met meerdere deelnemers Raad een behoefte 1 Schud de kaarten, sluit je ogen en neem 1 kaart zonder dat de anderen kleur en woorden kunnen zien. Vertel hoe jij deze behoefte vervult of probeert te vervullen. De andere deelnemers proberen te raden welk woord er op de kaart staat. Raad een behoefte 2 Schud de kaarten, sluit je ogen en neem 1 kaart. Laat de voorkant aan de anderen zien zonder dat jij kleur en woorden kunt zien. De andere deelnemers vertellen nu hoe zij deze behoefte (proberen te) vervullen. Jij probeert te raden welk woord er op de kaart staat. Raad een behoefte 3 Schud de kaarten, sluit je ogen en neem 1 kaart zonder dat de anderen kleur en woorden kunnen zien. Lees hardop de tekst in het blauwe veld. De andere deelnemers proberen te raden welk woord er op de kaart staat. Raad een behoefte 4 Schud de kaarten, sluit je ogen en neem 1 kaart zonder dat de anderen kleur en woorden kunnen zien. Lees hardop de tekst in het oranje veld. De andere deelnemers proberen te raden welk woord er op de kaart staat. Meer informatie over de blauwe en de oranje velden kan je vinden op pagina i-6. Meer spelvormen voor meerdere deelnemers zullen in de loop van de tijd worden toegevoegd op

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de ramadan voelen

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte Les 1: Een gedicht over Egypte schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje gaat over de situatie

Nadere informatie

In tien weken vaardig in Verbindende Communicatie Hoe? Zo!

In tien weken vaardig in Verbindende Communicatie Hoe? Zo! In tien weken vaardig in Verbindende Communicatie Hoe? Zo! Geef tien weken bijzondere aandacht aan Verbindende Communicatie met behulp van onderstaande oefeningen. Bespreek je ervaringen in een buddygroepje.

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de

Nadere informatie

Verbindingsactietraining

Verbindingsactietraining Verbindingsactietraining Vaardigheden Open vragen stellen Luisteren Samenvatten Doorvragen Herformuleren Lichaamstaal laten zien Afkoelen Stappen Werkafspraken Vertellen Voelen Willen Samen Oplossen Afspraken

Nadere informatie

Algemene instructies voor de Integratielessen. Introductiefase

Algemene instructies voor de Integratielessen. Introductiefase Algemene instructies voor de Integratielessen "Welkom,." Introductiefase 1. "We hebben de afgelopen weken al veel teksten gelezen. Deze teksten hebben we samengevat, we hebben vragen erbij gesteld, gekeken

Nadere informatie

Spelregels voor de kaarten Beroepskwaliteiten en Leerpunten. Het Beroepskwaliteitenspel

Spelregels voor de kaarten Beroepskwaliteiten en Leerpunten. Het Beroepskwaliteitenspel Het Beroepskwaliteitenspel Het Beroepskwaliteitenspel is een leermiddel voor de loopbaanoriëntatie van mensen in de leeftijd van twaalf jaar en ouder. Het spel heeft als doel de speler bewust te maken

Nadere informatie

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT 3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT Thea van Bodegraven-Boonstra Maart 2016 Voorwoord Wat kun je verwachten in dit e-book? Als er iemand in jouw gezin last

Nadere informatie

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind Relaxatie en ontspanning voor ouder en kind door Sofie Possemiers www.elsole.be Deze oefening wordt aangeboden door Sofie Possemiers van El Sole. Wil je nog meer van zulke oefeningen ontvangen, schrijf

Nadere informatie

Banger voor spinnen dan voor terreur.

Banger voor spinnen dan voor terreur. Opdracht 1 (tweetal): Voorspellen wat je gaat lezen 1. Lees de uitleg in het blokje hieronder. Uitleg Tijdens het lezen van een tekst zijn je hersenen hard aan het werk! Ze proberen de informatie uit de

Nadere informatie

Tevens in te zetten bij kinderen Auteur: Jeannette Bakker

Tevens in te zetten bij kinderen Auteur: Jeannette Bakker P a g i n a 1 Tevens in te zetten bij kinderen Auteur: Jeannette Bakker We worden allemaal geconfronteerd met een reeks grote kansen, briljant vermomd als onmogelijke situaties. Charles R. Swindoll In

Nadere informatie

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers bijlage 6 2 Theorie Aidan Chambers wil met de Vertel eens-aanpak kinderen helpen goed te praten over wat zij hebben gelezen en goed naar elkaar te leren luisteren.

Nadere informatie

Hotel Hallo - Thema 2 Hallo TELEVISIE KIJKEN

Hotel Hallo - Thema 2 Hallo TELEVISIE KIJKEN Hotel Hallo - Thema 2 Hallo opdrachten TELEVISIE KIJKEN 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer

Nadere informatie

Meningsvorming: jij en vluchtelingen

Meningsvorming: jij en vluchtelingen Meningsvorming: jij en vluchtelingen Korte omschrijving Het kan uw leerlingen bijna niet ontgaan zijn dat de Europese Unie te maken heeft met een grote stroom vluchtelingen. Sinds een paar maanden is dit

Nadere informatie

RITUEEL. schrijven. Word de persoon die je altijd al had willen zijn.

RITUEEL. schrijven. Word de persoon die je altijd al had willen zijn. RITUEEL schrijven d a g b o e k Word de persoon die je altijd al had willen zijn. Welkom De persoon worden die je altijd al had willen zijn. Daarom schrijf ik. Door ritueel te schrijven kom je in verbinding

Nadere informatie

Reader Gespreksvoering

Reader Gespreksvoering Reader Gespreksvoering Achtergrondinformatie Soorten vragen Actief Luisteren Slecht nieuws Gesprek Fasen in het gesprek Soorten Vragen In een gesprek kun je verschillende soorten vragen stellen. Al je

Nadere informatie

Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk!

Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk! Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk! Hoe werk je met een spreekbeurtwerkplan? Het eerste deel bestaat uit vragen. Met een moeilijk woord noemen we dat theoretisch onderzoek. In het tweede deel vind

Nadere informatie

De kracht van jouw gedachten en hoe jij daar invloed op hebt

De kracht van jouw gedachten en hoe jij daar invloed op hebt De kracht van jouw gedachten en hoe jij daar invloed op hebt Tijd: 1 uur De kracht van jouw gedachten Doel: Inzicht in de kracht van jouw gedachten. Inzicht in de effectiviteit van jouw gedachten, gevoel

Nadere informatie

Druk de A, B en C vragen op hetzelfde kleur papier af (v.b. op geel papier) Druk de P-vragen op een afwijkende kleur papier af en de D vragen ook.

Druk de A, B en C vragen op hetzelfde kleur papier af (v.b. op geel papier) Druk de P-vragen op een afwijkende kleur papier af en de D vragen ook. Praten over boeken Kaartjes van iden hambers Handleiding bij onderstaande kaartjes: llereerst treft u een aantal pagina s aan met kaartjes met vragen. Deze zijn per categorie ingedeeld. -vragen: Eerste

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

De kostbare parel. Foto s van het materiaal

De kostbare parel. Foto s van het materiaal De kostbare parel Focus van dit verhaal De focus van dit verhaal ligt bij de koopman en de parel van grote waarde (Mattheus 13:45) Dit verhaal is een parabel en behoort tot de kernpresentatie. Lesdoelen

Nadere informatie

Worksheet EFT bij Emoties

Worksheet EFT bij Emoties Worksheet EFT bij Emoties Inleiding Ik wil af van mijn angst, dit verdriet, deze onzekerheid, die twijfel.! Zo n bekende en begrijpelijke wens, sommige gevoelens en negatieve gedachten lijken soms al zo

Nadere informatie

Luisteren en samenvatten

Luisteren en samenvatten Luisteren en samenvatten Goede communicatie, het voeren van een goed gesprek valt of staat met luisteren. Vaak denk je: Dat doe ik van nature. Maar schijn bedriegt: luisteren is meer dan horen. Vaak luister

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Les 1: Je eigen vredesspreuk bedenken Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje op www.nieuwsbegrip.nl. Let er vooral op wat vrede precies betekent.

Nadere informatie

Food for Soul Change & development

Food for Soul Change & development Food for Soul Change & development 03.2017 De denkhoeden van de Bono Je bewust zijn van je mentale instelling helpt in het structureren van je denken. Verschillende hoeden met ieder hun eigen manier van

Nadere informatie

Theorie U oefeningen uit de sessie van 1 november

Theorie U oefeningen uit de sessie van 1 november Theorie U oefeningen uit de sessie van 1 november Onderstaand schema geeft 24 principes van het doorlopen van een U. De principes zijn niet vastomlijnd, maar geven een beeld van de stappen die je in de

Nadere informatie

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de OVER EN UIT OVER EN UIT Welkom bij de e-training Over en uit. In deze training leer je beter om te gaan met je scheiding. Je leert hoe je het beste het nieuws van de scheiding aan je kind kan vertellen,

Nadere informatie

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL Bij werken, zowel betaald als vrijwillig, hoort leiding krijgen of leiding geven. De vraag wat effectief leiderschap is houdt dan ook veel mensen bezig. De meningen hierover

Nadere informatie

Systemisch perspectief

Systemisch perspectief Systemisch perspectief Elk mens is deel van een systeem: gezin, familie, vrienden, werk, maatschappij. Ook de mensen die er niet meer zijn, hebben hierin hun plek. In ons thuisgezin vinden we de oorsprong

Nadere informatie

SPEELWIJZE OPVOEDINGSSPEL - Bladzijde 1 / 10

SPEELWIJZE OPVOEDINGSSPEL - Bladzijde 1 / 10 SPEELWIJZE OPVOEDINGSSPEL - Bladzijde 1 / 10 SPEELWIJZE Opvoedingsspel Opvoeden is een belangrijke, leuke, maar soms ook moeilijke taak. Voor veel ouders en opvoeders is dit dan ook geen kinderspel en

Nadere informatie

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf Ideeën presenteren aan sceptische mensen Inleiding Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat het moeilijk kan zijn om gehoor te vinden voor informatie of een voorstel. Sommige mensen lijken er uisluitend

Nadere informatie

De Wondere Werking van Verhalen

De Wondere Werking van Verhalen De Wondere Werking van Verhalen Multiply Your Happiness! 2013 Inleiding Sinds het begin der tijden vertellen mensen overal ter wereld, bij kampvuur en bij kaarslicht, elkaar verhalen. Dit deden en doen

Nadere informatie

Bas Smeets page 1

Bas Smeets  page 1 Bas Smeets www.bsmeets.com page 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen idee wat hoe hun ideale

Nadere informatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie Hallo! Je houdt van je partner. Jullie zijn al geruime tijd samen en hebben misschien samen kinderen. Jullie leiden een druk bestaan en tijd

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

Week van de opvoeding

Week van de opvoeding In gesprek Voor ouders en hun kinderen vanaf ca. 12 jaar Het is heerlijk om een goed gesprek te voeren met iemand waar je veel van houdt. Maar soms lukt dat niet goed. Laat je daarom uitdagen tot een eerlijk

Nadere informatie

In het licht van de. volle maan PUBLISHING HOUSE

In het licht van de. volle maan PUBLISHING HOUSE In het licht van de volle maan MORYA Geert Crevits MAYIL PUBLISHING HOUSE Voorwoord De twaalf teksten in dit boekje en op de cd zijn ontstaan op een bijzondere manier; niet vanuit het denken van een schrijver,

Nadere informatie

DE BESTE SCORE

DE BESTE SCORE 1 Voorwoord Voordat je straks dit rapport leest met de tactiek die hierin verwerkt is willen we je graag bedanken voor het downloaden van dit rapport. Dit betekent dat jij actie onderneemt en er echt voor

Nadere informatie

Stappenplan: maken van een beloningskaart Je kind stimuleren door aanmoediging

Stappenplan: maken van een beloningskaart Je kind stimuleren door aanmoediging Info@piresearch.nl www.piresearch.nl Stappenplan: maken van een beloningskaart Je kind stimuleren door aanmoediging Een beloningskaart helpt ouders gericht aandacht te besteden aan gewenst gedrag van hun

Nadere informatie

EEN RAADSELACHTIG SPEL OVER MAFFE CULINAIRE CONFLICTEN.

EEN RAADSELACHTIG SPEL OVER MAFFE CULINAIRE CONFLICTEN. 2 4 spelers (meer als je meerdere sets combineert) Speelduur: 30 minuten EEN RAADSELACHTIG SPEL OVER MAFFE CULINAIRE CONFLICTEN. In dit spel stuurt de speler een groep obers en keukenhulpjes aan, die zo

Nadere informatie

Geschillen, claims en terugboekingen oplossen. Er kan altijd iets fout gaan bij een bestelling. We helpen je graag om problemen op te lossen.

Geschillen, claims en terugboekingen oplossen. Er kan altijd iets fout gaan bij een bestelling. We helpen je graag om problemen op te lossen. Geschillen, claims en terugboekingen oplossen. Er kan altijd iets fout gaan bij een bestelling. We helpen je graag om problemen op te lossen. Mogelijke problemen. 1 Geschillen en claims Als een klant heeft

Nadere informatie

21 Geheimen voor Succesvol Ondernemen. An Verstraete

21 Geheimen voor Succesvol Ondernemen. An Verstraete 21 Geheimen voor Succesvol Ondernemen An Verstraete 92% van je concurrenten moet dit nog ontdekken In dit E-boek beschrijf ik de ontdekkingen die ik doe in mijn zoektocht naar succes. Bloem, boter, een

Nadere informatie

Werkboek. je meest Gelukkige, Liefdevolle en Ware Zelf

Werkboek. je meest Gelukkige, Liefdevolle en Ware Zelf Werkboek Vind de weg naar voor je groei je meest Gelukkige, Liefdevolle en Ware Zelf Inleiding Hoe werkt dit werkboek? Waar vind ik mijn filmpje? Omdat de titels van mijn filmpjes op Youtube nog wel eens

Nadere informatie

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES VOORWOORD In 2016 schreef ik de Gids over emoties bij kids 80 praktische tips. Mijn kennis en ervaring blijft zich echter door ontwikkelen. Daarom deel ik

Nadere informatie

RESOURCE DEVELOPMENT AND INSTALLATION (RDI) PROTOCOL KINDERVERSIE

RESOURCE DEVELOPMENT AND INSTALLATION (RDI) PROTOCOL KINDERVERSIE RESOURCE DEVELOPMENT AND INSTALLATION (RDI) PROTOCOL KINDERVERSIE Leg uit in woorden die aansluiten bij het kind en diens problematiek dat jullie samen gaan uitzoeken hoe het kind beter kan leren omgaan

Nadere informatie

Worksheet EFT bij Negatieve Overtuigingen

Worksheet EFT bij Negatieve Overtuigingen Worksheet EFT bij Negatieve Overtuigingen Inleiding Wat zijn overtuigingen eigenlijk? De meest eenvoudige omschrijving die voor mij werkt is: een overtuiging is een gedachte die vaak gedacht is en daardoor

Nadere informatie

Didactisch partnerschap

Didactisch partnerschap Didactisch partnerschap Vijf routekaarten om lastige situaties in het samenwerken met ouders te hanteren Het klinkt zo mooi: didactisch partnerschap. Zie daar als leraar maar eens een goede invulling aan

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les twee Welkom bij les twee van deze e-cursus waarin we je willen laten zien hoe je groter kunt worden zodat je problemen

Nadere informatie

- Waarschuwing- dit is een pittige les!

- Waarschuwing- dit is een pittige les! - Waarschuwing- dit is een pittige les! Herken je de volgende situatie: Je vraagt aan je partner (heb je deze niet denk dan even terug aan de tijd dat je deze wel had) of hij de vuilniszak wilt buiten

Nadere informatie

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte Les 1: Een gedicht over Egypte schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje gaat over de situatie

Nadere informatie

Eerste hulp bij kiezen!

Eerste hulp bij kiezen! Eerste hulp bij kiezen! Hoe maak jij je keuzes? Sta je in je eentje in het pashokje te twijfelen tussen twee truien? Of vraag je je moeder, een verkoopster of een vriend(in) om hulp? In deze lesbrief doe

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

MODULE #8 TIME MANAGEMENT

MODULE #8 TIME MANAGEMENT MODULE #8 TIME MANAGEMENT Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je

Nadere informatie

Luisteren is geen trucje

Luisteren is geen trucje Luisteren is geen trucje Luisteren is geen vaardigheid, al wordt er wel vaak zo over gesproken. Luisteren is veel meer een kwestie van houding, zelfs van zijn. Dat klinkt je wellicht zweverig in de oren,

Nadere informatie

ROUTE ROOD 1. Van klagen naar kracht

ROUTE ROOD 1. Van klagen naar kracht ROUTE ROOD 1 STAP 1 Wat zijn de energievreters en -gevers? Inventariseren wat energie geeft of vreet in het werk. voor elkaar nemen. Een groep collega s, liefst een voltallig team. Post-its, stiften. Je

Nadere informatie

htp://centrumvoorseksualiteit.nl

htp://centrumvoorseksualiteit.nl 1 Vaginismetps 2009 Drs JM Tinbergen te Amsterdam Dit ebook mag je verspreiden, grats of voor welke prijs je maar wilt. Het is echter niet toegestaan om er iets in te veranderen, te verwijderen of toe

Nadere informatie

Gespreksspel. gespreksspel. Ontdek meer over elkaars pleegzorg-ervaringen. Ontdek meer over elkaars pleegzorgervaringen

Gespreksspel. gespreksspel. Ontdek meer over elkaars pleegzorg-ervaringen. Ontdek meer over elkaars pleegzorgervaringen Het grote Grote pleegzorg Pleegzorg gespreksspel Gespreksspel Ontdek meer over elkaars pleegzorgervaringen Ontdek meer over elkaars pleegzorg-ervaringen Het grote pleegzorg gespreksspel Het Grote pleegzorg

Nadere informatie

#Gevoelsbeleving #IKontwikkeling #AANgaan

#Gevoelsbeleving #IKontwikkeling #AANgaan Gezinskaraktercoach gespecialiseerd in de ontwikkelingsfase van 9-jarige kinderen die over veel meer gaat dan 9-jarige kinderen #Gevoelsbeleving #IKontwikkeling #AANgaan In dit e-book krijg je van mij

Nadere informatie

SPEELWIJZE EIGEN WIJSHEDEN SPEL

SPEELWIJZE EIGEN WIJSHEDEN SPEL SPEELWIJZE EIGEN WIJSHEDEN SPEL Citaten zijn sinds mensenheugenis voor velen een inspiratiebron: het is de kunst om met weinig woorden veel te zeggen. Ze kunnen jou helpen bewust te worden van de wijze

Nadere informatie

In dialoog met elkaar

In dialoog met elkaar In dialoog met elkaar Grondhouding van Zozijn Bestaansrecht van Zozijn In dialoog Zozijn ziet het als opdracht om mensen tot bloei te laten komen. Wij zorgen voor een positief klimaat, waarin liefdevolle

Nadere informatie

SPEELWIJZE LEVENSKUNSTSPEL

SPEELWIJZE LEVENSKUNSTSPEL SPEELWIJZE LEVENSKUNSTSPEL Hoe breng ik balans in mijn leven? Waar besteed ik mijn energie aan? Welke keuzes kan en wil ik maken? Het is voor velen een hele (levens-) kunst steeds opnieuw een antwoord

Nadere informatie

Bij u schuil ik, u bent mijn schild,

Bij u schuil ik, u bent mijn schild, Bij u schuil ik, u bent mijn schild, in uw woord stel ik mijn hoop. Psalm 119:114 inleiding Laten we eerlijk zijn: het is niet zo eenvoudig om regelmatig uit de Bijbel te lezen en te bidden. Onze volle

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 4 Eigenwaarde Inhoud 2 1. Hoe zit het met je gevoel van eigenwaarde? 3 2. Welke talenten van jezelf ken je al? 4 3. Verborgen talenten & bewondering 6 4. Verborgen talenten & feedback

Nadere informatie

T a l e n t v o l L e v e n!

T a l e n t v o l L e v e n! T a l e n t v o l L e v e n! 7 Gamechangers Nicoline Pouwer Zangeres. Entrepreneur. Levensgenieter. Talentvol leven De keuze is aan jou Zeg 'Ja!" tegen jouw talentvolle leven! Lieve talentvolle levensgenieter,

Nadere informatie

Praten over boeken in de klas Het vragenspel van Aidan Chambers

Praten over boeken in de klas Het vragenspel van Aidan Chambers Praten over boeken in de klas Het vragenspel van idan hambers We weten pas wat we denken als we het onszelf horen zeggen. (idan hambers). Elk individu, kind en volwassene, beleeft een tekst op geheel eigen

Nadere informatie

De langzaam brandende lont van al wat mogelijk is, wordt ontstoken door verbeelding Emily Dickinson

De langzaam brandende lont van al wat mogelijk is, wordt ontstoken door verbeelding Emily Dickinson Hoe ve r k o o p jij jo u w pr o d u c t of di e n s t. Voorbeeld: ik ben gespecialiseerd in herenmodefoto s en heb al vele bedrijven als zzp-er succesvol mogen ondersteunen met het optimaliseren van de

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Les 1: Je eigen vredesspreuk bedenken Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje op www.nieuwsbegrip.nl. Let er vooral op wat vrede precies betekent.

Nadere informatie

Introductie Heb jij al nagedacht over jouw personal brand? Wat maakt jou uniek ten opzichte van anderen en wat zijn jouw sterke kanten?

Introductie Heb jij al nagedacht over jouw personal brand? Wat maakt jou uniek ten opzichte van anderen en wat zijn jouw sterke kanten? Introductie Heb jij al nagedacht over jouw personal brand? Wat maakt jou uniek ten opzichte van anderen en wat zijn jouw sterke kanten? In een wereld waarin allerlei informatie over mensen beschikbaar

Nadere informatie

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.]

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] 2011 Life Coach Désirée Snelling Berg Desirée [IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] Leer de technieken om met behulp van je onderbewuste en het universum je ex weer terug te krijgen. Inleiding Het is geen geheim

Nadere informatie

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN 30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN Alle kinderen die wij gevraagd hebben om een tip voor jullie hebben gezegd: blijf je vertrouwen in mij tonen, behandel me niet als een

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN

NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN Het doel van het drie weken plan van Follow the Honey is een dagelijkse gewoonte op te bouwen van naar binnen gaan, met je aandacht bij Jezelf zijn*. Binnen is bij je hart,

Nadere informatie

GEVOELLIJNEN - FOR THE BIRDS GEVOELLIJNEN

GEVOELLIJNEN - FOR THE BIRDS GEVOELLIJNEN GEVOELLIJNEN - FOR THE BIRDS GEVOELLIJNEN Een opdracht voor groep 5 of 6 gericht op inleven Leerlingen identificeren zich met een van beide groepen - de grote vogel of de groep kleine vogels. Daarna wisselen

Nadere informatie

MODULE #4 MIJN OVERTUIGINGEN

MODULE #4 MIJN OVERTUIGINGEN MODULE #4 MIJN OVERTUIGINGEN Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat

Nadere informatie

SPEELWIJZE WERKPLEZIER SPEL

SPEELWIJZE WERKPLEZIER SPEL SPEELWIJZE WERKPLEZIER SPEL Heb je plezier in je werk? Dat is een vraag die regelmatig wordt gesteld. Is je antwoord ja, dan is de kunst dit zo te houden. Als je nee zegt, is het zinvol na te gaan waar

Nadere informatie

1 OPENING Openingsgebed, bidden om de leiding van de Heilige Geest

1 OPENING Openingsgebed, bidden om de leiding van de Heilige Geest Liturgie gebedsbijeenkomst t.b.v. 3D- Day 2017 1 OPENING Openingsgebed, bidden om de leiding van de Heilige Geest Degene die voorgaat leest de tekst, de vetgedrukte tekst lezen we hardop met elkaar lezen:

Nadere informatie

Anders kijken, anders leren

Anders kijken, anders leren Anders kijken, anders leren Inleiding De transformatie van het sociaal domein stelt andere eisen aan de competenties van de professionals. Multidisciplinair, met oog voor participatie en eigen regie van

Nadere informatie

Werkboek Introductie Het belangrijkste doel van de introductie is dat we elkaar beter leren kennen en dat we de verwachtingen kunnen managen.

Werkboek Introductie Het belangrijkste doel van de introductie is dat we elkaar beter leren kennen en dat we de verwachtingen kunnen managen. Werkboek Introductie Het belangrijkste doel van de introductie is dat we elkaar beter leren kennen en dat we de verwachtingen kunnen managen. Oefening Deel jouw verwachtingen Wat is de reden waarom je

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over de Paralympische Spelen

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over de Paralympische Spelen Les 1: Een gedicht over de Paralympische Spelen schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje

Nadere informatie

TIPS VOOR MOEILIJKE TIJDEN

TIPS VOOR MOEILIJKE TIJDEN TIPS VOOR MOEILIJKE TIJDEN Deze folder legt uit hoe ouders gedragsproblemen van hun kinderen kunnen veranderen. TIPS VOOR MOEILIJKE TIJDEN Deze folder is bedoeld om ouders te helpen gedragsproblemen van

Nadere informatie

De Inner Child meditatie

De Inner Child meditatie De Inner Child meditatie copyright Indra T. Preiss volgens Indra Torsten Preiss copyright Indra T. Preiss Het innerlijke kind Veel mensen zitten met onvervulde verlangens die hun oorsprong hebben in hun

Nadere informatie

4 VRAGEN. Inleiding. Vaak helpt het om je gedachten op papier te zetten.

4 VRAGEN. Inleiding. Vaak helpt het om je gedachten op papier te zetten. Inleiding Je loopt al een tijdje met iets in je hoofd dat je zou willen doen, bereiken of waar je juist van af wilt. Je blijft maar in cirkeltjes draaien en je komt er niet uit. DE ALLEREERSTE STAP IS

Nadere informatie

Taal op niveau Spreken Op weg naar niveau

Taal op niveau Spreken Op weg naar niveau Taal op niveau Spreken Op weg naar niveau 1F Naam: Groep: Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteur: Elma Draaisma Redactie: Edu Actief b.v. Meppel Inhoudelijke redactie: Wim Zuijdendorp Vormgeving: Edu

Nadere informatie

Wat is assertiviteit en hoe kan het je helpen met je persoonlijke wellness?

Wat is assertiviteit en hoe kan het je helpen met je persoonlijke wellness? Wellness Ontwikkelings Activiteit Assertief zijn Hoe deze techniek je leven kan verbeteren Voordelen Meer zelfvertrouwen Meer geloof in je eigen kunnen Eerder nee durven te zeggen Vermindering van Weinig

Nadere informatie

Compassie leven. 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie. PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman

Compassie leven. 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie. PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman Compassie leven 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman Inhoudsopgave Voorwoord Wekelijkse inspiraties 01 Geweld in de taal? Wie, ik?

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

Overzicht E.M.D.R. procedure

Overzicht E.M.D.R. procedure Overzicht E.M.D.R. procedure 1. Introductie a. Specifieke instructies: Ik ga straks een aantal vragen stellen over jouw herinneringen aan de gebeurtenis (te bewerken gebeurtenis is vastgesteld voorafgaande

Nadere informatie

Quiz Welk type verkoper ben jij?

Quiz Welk type verkoper ben jij? Uitleg Lees iedere stelling door en noteer een cijfer van 1 tot 4 bij ieder antwoord. Een 1 betekent dat het antwoord jou het BESTE omschrijft, en een 4 dat het antwoord jou het SLECHTSTE omschrijft. Gebruik

Nadere informatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie Doelen stellen NLP is een doelgerichte, praktische en mensvriendelijke techniek. NLP = ervaren, ervaren in denken, voelen en doen. Middels een praktisch toepasbaar model leren we om de eigen hulpmiddelen,

Nadere informatie

Module 1. Bewustwording.

Module 1. Bewustwording. Module 1. Bewustwording. Dag 3. Visioning Ontdek wat jouw ziel te zeggen heeft over jouw bestemming en werk. Je staat op het punt om te gaan luisteren naar de wijsheid van je ziel als het gaat over jouw

Nadere informatie

SPEELWIJZE EIGEN WIJSHEDEN SPEL - Bladzijde 1 / 6

SPEELWIJZE EIGEN WIJSHEDEN SPEL - Bladzijde 1 / 6 SPEELWIJZE EIGEN WIJSHEDEN SPEL - Bladzijde 1 / 6 SPEELWIJZE Eigen Wijsheden Spel Citaten zijn sinds mensenheugenis voor velen een inspiratiebron: het is de kunst om met weinig woorden veel te zeggen.

Nadere informatie

Wat is jouw verhaal?

Wat is jouw verhaal? E E N E - B O O K V A N L E T T E R S & C O N C E P T S Wat is jouw verhaal? Passie en plezier overbrengen in een notendop Storytelling Verhalen vertellen is een belangrijk onderdeel van ons leven. Het

Nadere informatie

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer 3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer verbinding met je hart contact met jezelf zelfwaardering Hee! Wat goed dat je begonnen bent aan het lezen van mijn ebook. Dat betekent dat de wil

Nadere informatie

Waarderen van wat werkt: luisteren naar succesverhalen en creëren van een groepsdroom

Waarderen van wat werkt: luisteren naar succesverhalen en creëren van een groepsdroom Waarderen van wat werkt: luisteren naar succesverhalen en creëren van een groepsdroom Methodiek Omschrijving: In deze workshop staan succesverhalen centraal. We luisteren naar recente succesverhalen uit

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie