Cijfers en feiten over dementie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cijfers en feiten over dementie"

Transcriptie

1 Cijfers en feiten over dementie - Elke 7 seconden krijgt iemand ergens ter wereld dementie. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is dementie prioriteit nummer 1. - Dementie is een syndroom waarbij de verwerking van informatie in de hersenen is verstoord. Hierdoor treden geheugenstoornissen op, in wisselende combinatie met één of meerdere van de volgende stoornissen: o Afasie (niet meer goed begrijpen van of kunnen uitdrukken in woord of schrift) o Apraxie (geen doelbewuste handelingen kunnen uitvoeren) o Agnosie (geen objecten meer kunnen herkennen) o Stoornis in uitvoerende functies (niet meer kunnen abstraheren, logisch redeneren, organiseren, plannen, doelgericht handelen) - De meeste voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer (70%). - Aantal personen met dementie in Vlaanderen zal verdubbelen: o 2010: (waarvan 2000 jonger dan 65 jaar) o 2020: o 2050: Aantal personen met dementie wereldwijd zal verdriedubbelen: o 2010: 35,6 miljoen o 2050: 115 miljoen - De kans is 1 op 5 dat iemand in zijn leven dementie krijgt. - Leeftijd is de belangrijkste risicofactor voor dementie. De kans op dementie neemt sterk toe met de leeftijd: o Ruim 10% van de mensen boven de 65 jaar heeft dementie. o Ruim 20% van de mensen boven de 80 jaar heeft dementie. o Ruim 40% van de mensen boven de 90 jaar heeft dementie - Er is een leemte van ongeveer 1 jaar tussen de eerste symptomen van dementie en het melden ervan aan een vriend of de eigen partner. - Pas 2 tot 3 jaar na de eerste tekenen wordt de diagnose gesteld door een arts. - Dementie treft ongeveer 3 keer zoveel betrokken personen (naasten die voor de zorg instaan en professionele hulpverleners) als het aantal patiënten. - 70% van de mensen met dementie woont thuis en wordt verzorgd door hun naaste familie en/of omgeving.

2 - 82% van wie voor iemand met dementie zorgt, is overbelast of loopt een groot risico op overbelasting. Als men die zorg niet meer aankan, is dat een belangrijke reden voor de transfer naar een woonzorgcentrum. - Mensen met dementie leven gemiddeld 8 jaar met de ziekte. Gedurende het ziekteproces neemt zowel het aantal als de ernst van de klachten toe. Samenvatting resultaten nulmeting campagne Vergeet dementie, onthou mens De belangrijkste cijfers - Er is een hoge mate van betrokkenheid bij het thema: een relatief hoog percentage van de Vlaamse bevolking (18+) heeft op een of andere manier voeling met dementie. - 40% van de Vlamingen is ooit direct in aanraking geweest met dementie doordat ze in hun omgeving iemand kennen die dementie heeft. - 7% van de Vlamingen staat zelf in voor de zorg voor personen met dementie (waarvan ongeveer de helft als mantelzorger en de helft als professionele hulpverlener). - De meerderheid van de mantelzorgers zijn 50-plussers en vrouwen. - 70% van de Vlamingen heeft angst voor dementie. - 80% van de Vlamingen vindt dat mensen met dementie nog kunnen genieten van de kleine dingen. - 70% van de Vlamingen ziet mensen met dementie als volwaardige individuen, met een gevoelsleven. - 60% van de Vlamingen gelooft in een waardevol persoonlijk contact tussen een persoon met dementie en zijn naasten. - De helft van de Vlamingen vindt dat de buitenwereld een totaal verkeerd beeld heeft van dementie. Resultaten beeldvorming: - 2 op de 3 Vlamingen vindt dat een persoon met dementie nog steeds een gevoelsleven heeft en dat persoonlijk contact mogelijk blijft. - Tegelijkertijd denkt 55% dat mensen met dementie hun identiteit en persoonlijkheid verliezen. - De grote meerderheid van de Vlamingen is van mening dat dementie het leven onverwacht overhoop haalt, maar dat het ook iets is dat men moet leren aanvaarden. - 40% vindt dat dementie een vijandige indringer is. - Dementie kan worden afgeremd, maar - althans voorlopig - niet genezen volgens de Vlamingen. - 1 op de 3 ziet dementie als natuurlijk verschijnsel van het verouderingsproces. Men vindt niet dat met dementie het leven eindigt, maar ziet het vaak wel als een langgerekt afscheid.

3 - 2 op de 3 Vlamingen vindt dat een persoon met dementie en zijn of haar mantelzorger nog kunnen genieten van het leven. - 6 op de 10 Vlamingen vindt dat kinderen de zorg voor een ouder met dementie moeten leren aanvaarden. - Liefst 2 op de 3 vindt dat de omgeving door de zware zorg meer lijdt dan de persoon met dementie zelf. - Zorgen voor personen met dementie is een natuurlijke plicht, maar de omgeving ziet hen vaak niet als volwaardige mensen. - Wie meer contact heeft met of betrokken is bij dementie, heeft in het algemeen vaker een iets genuanceerder beeld van dementie. Beschikbaarheid en kwaliteit van informatie over dementie - De meest gebruikte informatiebronnen zijn: o Getuigenissen van familie, vrienden of kennissen o Internet (gezondheid.be, dementie.be, Vlaamse Alzheimer Liga, ) o Brochures - De betrouwbaarste informatiebronnen zijn: o Huisarts o Professionele hulpverleners o Brochures - De helft van de respondenten die zich reeds over dementie hebben geïnformeerd, duiden de huisarts aan als belangrijkste bron. Personen die niet geconfronteerd worden met dementie, zouden zich bij voorkeur informeren via de huisarts, internet en brochures. Vrouwen zoeken significant meer informatie op rond dementie. - 3 op 4 Vlamingen vindt de beschikbare informatie rond dementie waardevol en bruikbaar. Toch vindt minder dan de helft dat er voldoende informatie beschikbaar is over de omgang met een persoon met dementie. - 1 op de 2 Vlamingen vindt de beeldvorming van dementie door de media (eerder tot overwegend) negatief. Engagementsverklaringen campagne vergeet dementie, onthou mens Inhoud van het charter - We streven een open en respectvolle houding na ten opzichte van personen met dementie. - We beschouwen dementie als een geleidelijke aandoening met verschillende stadia die ingrijpende gevolgen heeft voor de persoon zelf en voor zijn omgeving. - We vertrekken vanuit de autonomie van personen met dementie: met hun beperkingen, maar evenzeer met talloze mogelijkheden. - We ondersteunen vanuit onze missie de zorg voor en begeleiding van personen met dementie, zowel voor mensen thuis als in zorgvoorzieningen. - We bouwen mee aan een toegankelijke openbare ruimte voor personen met dementie die hen maximale kansen biedt op participatie aan het sociale leven.

4 - We verbreden vanuit onze beleidsvisie het maatschappelijke draagvlak voor personen met dementie door sensibiliserende acties die laagdrempelige informatie beschikbaar stellen voor iedereen die meer wil weten over genuanceerde beeldvorming. - We dragen bij tot een transparante communicatie die bestaande taboes over dementie doorbreekt door aandacht te schenken aan alle fases van de aandoening en zowel jongere als oudere mensen met dementie aan het woord te laten. - We spreken over personen met dementie en niet over dementen of dementerenden, ook zij blijven mens. - We werken mee aan lokale, regionale, nationale en internationale initiatieven die bijdragen tot een genuanceerde en realistische beeldvorming van het dementieproces. - We promoten via onze communicatiedragers (digitaal en niet-digitaal) de boodschap van de campagne Vergeet dementie, onthou mens. Acties van ondertekenaars In navolging van de ondertekening van de engagementsverklaringen, engageren de ondertekenende partners zich ook met concrete initiatieven. Hieronder een bondige schets: - De Vlaamse Alzheimer Liga: o In haar regionaal verankerde Familiegroepen (zelfhulpgroepen voor families van personen met dementie) wordt in de toekomst genuanceerde beeldvorming van dementie op de agenda geplaatst als gespreksthema. o In de vorming voor startende vrijwilligers wordt expliciet een luik rond beeldvorming opgenomen. o De concrete initiatieven worden verder besproken tijdens de jaarlijkse vormingsdag van de Vlaamse Alzheimer Liga die dit jaar plaatsvindt op 13 oktober en ook in het teken staat van genuanceerde beeldvorming. Daar zullen de lokale voorzitters van de Familiegroepen niet alleen geïnformeerd worden over het belang van de campagneboodschap. Bedoeling is vooral ook te brainstormen over verdere projecten die de missie van Vergeet dementie, onthou mens kunnen uitdragen. o In haar communicatie engageert de Vlaamse Alzheimer Liga zich om zowel in de online- als offline- publicaties de boodschap van de campagne kracht bij te zetten door op regelmatige basis vrijwilligers, sympathisanten en professionelen te informeren over dementievriendelijke initiatieven en genuanceerde beeldvorming - De Vlaamse Ouderenraad o Op 17 september organiseert de Vlaamse Ouderenraad een sensibiliserende studiedag voor stafmedewerkers, educatief medewerkers en bestuursleden in het kader van genuanceerde beeldvorming van dementie en dementievriendelijke initiatieven. Hiermee wil ze haar lidorganisaties informeren en activeren om in de eigen organisatie rond genuanceerde

5 beeldvorming aan de slag te gaan en in de jaarprogramma s dementievriendelijke activiteiten een plaats te geven. o In 2013 en 2014 zullen de ouderenorganisaties in navolging van deze studiedag op lokaal niveau ook mee de engagementsverklaring in de praktijk omzetten met concrete initiatieven. - De stad Brugge o Met de organisatie van de Werelddag Dementie wil de stad Brugge bijdragen aan genuanceerde beeldvorming van dementie en mensen met dementie een volwaardige plaats geven binnen de lokale gemeenschap. o I.s.m. regionaal expertisecentrum Foton werd een breed programma aan vormingen rond dementie en omgaan met dementie ontwikkeld dat wordt aangeboden aan alle lokale verenigingen en organisaties. o De Dementiewijzer, een handig en laagdrempelig hulpmiddel om dementie bespreekbaar te maken, werd op brede schaal verdeeld om de bevolking te sensibiliseren en is nog steeds gratis verkrijgbaar. o Opname en montage dvd op locatie bij de middenstand die dementievriendelijke en dementieonvriendelijke omgang illustreren (oktober - november 2012). Dit toekomstige project zal tot stand komen in nauwe samenwerking met de lokale handelaars en zal ook voor deze doelgroep gebruikt worden als educatieve dvd in toekomstige vormingen voor de middenstand. - De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten o VVSG en de Koning Boudewijnstichting werkten samen aan het concretiseren van het concept dementievriendelijke gemeente. Dit resulteerde in een gids die concrete handvaten geeft aan besturen die willen starten met initiatieven om de samenleving meer dementievriendelijk te maken. o VVSG nodigt al haar leden uit om mee vorm te geven aan een genuanceerde beeldvorming van dementie en het concept 'dementievriendelijke gemeente' uit te dragen. o VVSG zal jaarlijks intervisies organiseren met de bestaande dementievriendelijke gemeenten met het oog op de verdere verduurzaming van de bestaande initiatieven. o Het thema dementie zal transversaal ingebed worden in het lokaal sociaal beleid. o In dit kader zal er een gestructureerde samenwerking met de betrokken actoren (expertisecentra dementie en de Vlaamse Alzheimer Liga) geïnitieerd worden. o VVSG zal de ervaringen van de dementievriendelijke gemeenten delen en beleidsaanbevelingen formuleren ten behoeve van de volgende Vlaamse legislatuur.

6 - De provincie West-Vlaanderen o De provincie ondersteunt regionale dementievriendelijke activiteiten en faciliteert de genuanceerde beeldvorming van dementie op niveau van communicatie, logistiek en netwerking. o Projecten waarbij de provincie West-Vlaanderen voor substantiële ondersteuning zorgde en zorgt zijn o.a. de praatcafés en infopunten dementie, jaarlijkse symposia, de toekomstige film rond omgang met personen met dementie i.s.m. de lokale middenstand en het ambitieuze meerjaarlijks initiatief Dementievriendelijk Brugge.

Vergeet dementie, onthou mens

Vergeet dementie, onthou mens Kabinet Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin 20 september 2011 Ongenuanceerde beeldvorming dementie leidt tot gemiste zorg en isolement Vergeet dementie, onthou mens Een

Nadere informatie

Dementie maar anders Vergeet Dementie Onthou Mens

Dementie maar anders Vergeet Dementie Onthou Mens Dementie maar anders Vergeet Dementie Onthou Mens Wat is dementie? Dementie is geen op zichzelf staande ziekte, maar een combinatie van verschijnselen (syndroom): Geheugenstoornissen Verwardheid Verminderde

Nadere informatie

27/10/2011. Vergeet Dementie Onthou Mens Meer info: 1. Dementie maar anders. Wat is dementie? Dementie: stand van zaken

27/10/2011. Vergeet Dementie Onthou Mens Meer info:   1. Dementie maar anders. Wat is dementie? Dementie: stand van zaken Dementie maar anders Vergeet Dementie Onthou Mens Wat is dementie? Dementie is geen op zichzelf staande ziekte, maar een combinatie van verschijnselen (syndroom): Geheugenstoornissen Verwardheid Verminderde

Nadere informatie

Wij verzoeken u vriendelijk om bijgaande brief onder de aandacht te brengen b de fracties van de politieke partijen binnen uw gemeente.

Wij verzoeken u vriendelijk om bijgaande brief onder de aandacht te brengen b de fracties van de politieke partijen binnen uw gemeente. Geachte heer, mevrouw, Wij verzoeken u vriendelijk om bijgaande brief onder de aandacht te brengen b de fracties van de politieke partijen binnen uw gemeente. Wilt u zo vriendelijk zijn om ons een ontvangst-

Nadere informatie

Denkt u dat dementie vooral voorkomt bij oudere mensen of bij jongere mensen?

Denkt u dat dementie vooral voorkomt bij oudere mensen of bij jongere mensen? Is dementie geneesbaar? (kunnen ze deze ziekte genezen of de persoon weer beter maken) Denkt u dat dementie vooral voorkomt bij oudere mensen of bij jongere mensen? Denkt u dat de mensen met dementie vaak

Nadere informatie

Samen voor een dementievriendelijk Brugge! Welkom!

Samen voor een dementievriendelijk Brugge! Welkom! Samen voor een dementievriendelijk Brugge! Welkom! Samen voor een dementievriendelijk Brugge! Inleiding omtrent dementie Getuigenissen Toelichting project Getuigenissen Concrete acties En (n)u? vraagstelling

Nadere informatie

OP WEG NAAR DEMENTIEVRIENDELIJK BELEID IN JOUW LOKAAL BESTUUR. Iris De Mol, stafmedewerker ouderenbeleid

OP WEG NAAR DEMENTIEVRIENDELIJK BELEID IN JOUW LOKAAL BESTUUR. Iris De Mol, stafmedewerker ouderenbeleid OP WEG NAAR DEMENTIEVRIENDELIJK BELEID IN JOUW LOKAAL BESTUUR Iris De Mol, stafmedewerker ouderenbeleid WAAROM IS HET BELANGRIJK? +42,7% tegen 2035 70% woont thuis Gaat om mensen Geen ver van ons bed Dementie

Nadere informatie

Dementie. Ilse Masselis regionaal expertisecentrum dementie Sophia Kortrijk

Dementie. Ilse Masselis regionaal expertisecentrum dementie Sophia Kortrijk Dementie Ilse Masselis regionaal expertisecentrum dementie Sophia Kortrijk Expertisecentra dementie Vlaanderen Visie Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de negen regionale expertisecentra dementie

Nadere informatie

Bijeenkomst LND. 14 oktober 2015

Bijeenkomst LND. 14 oktober 2015 Bijeenkomst LND 14 oktober 2015 JONGE MENSEN MET DEMENTIE Marian Salari en Monique Hertogs Doelgroep Mensen met dementie, waarbij de ziekte begint vóór 65 jaar. 15.000-25.000 mensen Meer sprake van erfelijkheid

Nadere informatie

Samen dementie draagbaar maken. Ook voor jou een opportuniteit?

Samen dementie draagbaar maken. Ook voor jou een opportuniteit? www.fliece.be FLIECE - zorgcongres, 18 april 2013 Zorgen voor morgen? Goede palliatieve zorg in woonzorgcentra begint vandaag! Samen dementie draagbaar maken. Ook voor jou een opportuniteit? Ethische reflectie

Nadere informatie

Dementievriendelijke gemeente/stad. Ilse Masselis Expertisecentrum dementie Sophia

Dementievriendelijke gemeente/stad. Ilse Masselis Expertisecentrum dementie Sophia Dementievriendelijke gemeente/stad Ilse Masselis Expertisecentrum dementie Sophia WAAROM? Belang van een dementievriendelijke gemeente Door de ogen van personen met dementie Door de ogen van personen met

Nadere informatie

Op weg naar een dementievriendelijke wijk. Iedereen kan een steentje bijdragen. Jasper Kimenai Alzheimer Nederland

Op weg naar een dementievriendelijke wijk. Iedereen kan een steentje bijdragen. Jasper Kimenai Alzheimer Nederland Op weg naar een dementievriendelijke wijk Iedereen kan een steentje bijdragen Jasper Kimenai Alzheimer Nederland Programma 1. Wensen en behoeften 2. Dementievriendelijk Nederland 3. Programma dementievrienden

Nadere informatie

Sensibiliseringscampagne Autisme AUTHENTISME. Infodossier

Sensibiliseringscampagne Autisme AUTHENTISME. Infodossier Sensibiliseringscampagne Autisme AUTHENTISME Infodossier Autisme Autisme * is het gevolg van een andere manier van informatie verwerken door de hersenen. Autisme is niet zeldzaam: er leven in Vlaanderen

Nadere informatie

Op weg naar een dementievriendelijke samenleving. Jasper Kimenai, Alzheimer Nederland

Op weg naar een dementievriendelijke samenleving. Jasper Kimenai, Alzheimer Nederland Op weg naar een dementievriendelijke samenleving Jasper Kimenai, Alzheimer Nederland Programma 1. Wensen en behoeften 2. Dementievriendelijk Nederland 3. Voorbeelden 4. Tips 5. Acties 6. Hoe gaan we verder?

Nadere informatie

Dementie Coöperatie Oisterwijk. Presentatie Rabobank Hart van Brabant Themagroep zorg en ouderen 24 juni 2015

Dementie Coöperatie Oisterwijk. Presentatie Rabobank Hart van Brabant Themagroep zorg en ouderen 24 juni 2015 Dementie Coöperatie Oisterwijk Presentatie Rabobank Hart van Brabant Themagroep zorg en ouderen 24 juni 2015 dementie: Brabantse feiten Verhouding aantal mensen met dementie in de Brabantse bevolking 2012

Nadere informatie

Over veranderend gedrag bij dementie & Wat is dementie?

Over veranderend gedrag bij dementie & Wat is dementie? ACTIVITEITENAANBOD VOORJAAR 2019 met getuigenis van een mantelzorger met o.a. thema s Over veranderend gedrag bij dementie & Wat is dementie? met een deskundig spreker van het expertisecentrum dementie

Nadere informatie

Beeldvorming over dementie: een kwestie van keuzes

Beeldvorming over dementie: een kwestie van keuzes Beeldvorming over dementie: een kwestie van keuzes Olivier Constant Communicatiemedewerker Expertisecentrum Dementie Vlaanderen 23 juni 2015 Masterclass Vergeet dementie, onthou mens @ Best (NL) Dementie,

Nadere informatie

Dementie Wat heb jij ervan begrepen?

Dementie Wat heb jij ervan begrepen? Dementie Wat heb jij ervan begrepen? Rita Hayworth, Ronald Reagan, Iris Murdoch, Koningin Juliana, Gerard Reve, Mohammed Ali hebben allemaal één ding gemeen. Zij leden aan de ziekte van Alzheimer, de meest

Nadere informatie

Dementie in de palliatieve fase

Dementie in de palliatieve fase Dementie in de palliatieve fase Wie zijn wij? Marielle Rooijakkers Karin van Mersbergen Dementie Verzamelnaam voor een combinatie van symptomen waarbij de hersenen, informatie niet meer goed kunnen verwerken.

Nadere informatie

Procedure vermissing voor personen met dementie in de thuiszorg

Procedure vermissing voor personen met dementie in de thuiszorg Procedure vermissing voor personen met dementie in de thuiszorg Cijfers Dementie De belangrijkste cijfers op een rijtje Elke 4 seconden krijgt iemand ergens ter wereld dementie. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie

Nadere informatie

België - Vlaanderen. Alle Vlamingen zijn betrokken. Pijlers van het Vlaams zorgen ouderenbeleid. Vermaatschappelijking van zorg 29-11-13

België - Vlaanderen. Alle Vlamingen zijn betrokken. Pijlers van het Vlaams zorgen ouderenbeleid. Vermaatschappelijking van zorg 29-11-13 België - Vlaanderen Dementievriendelijke gemeenschap Landelijk Congres - Moderne Dementiezorg Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin 25 november 2013 Alle Vlamingen zijn betrokken

Nadere informatie

Beeldvorming over dementie: een kwestie van keuzes

Beeldvorming over dementie: een kwestie van keuzes Beeldvorming over dementie: een kwestie van keuzes Olivier Constant Communicatiemedewerker Expertisecentrum Dementie Vlaanderen 30 september 2014 Congres Gewoon anders Venray (NL) Dementie, what s in a

Nadere informatie

Project PCOB Gewest Brabant Dementie, óók onze zorg

Project PCOB Gewest Brabant Dementie, óók onze zorg Project PCOB Gewest Brabant Dementie, óók onze zorg 1 Project PCOB Gewest Brabant Dementie, óók onze zorg 2 1a. Aanleiding voor het project De groep mensen met Dementie in Nederland bij 65 jaar en ouder

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst

Voorlichtingsbijeenkomst Voorlichtingsbijeenkomst 13 februari 2018 Voor: Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee Door: Joke van Dijk en Marloes Jacobs Ik wil dat dit niet wordt vergeten Filmpje Is het vergeetachtigheid of

Nadere informatie

19-11- 15. Waarom? 1. Dementie in Nederland. Programma. 1. Wensen en behoeften. 1. Wensen en behoeften. Een dementievriendelijke gemeenschap

19-11- 15. Waarom? 1. Dementie in Nederland. Programma. 1. Wensen en behoeften. 1. Wensen en behoeften. Een dementievriendelijke gemeenschap Een dementievriendelijke gemeenschap Iedereen kan een steentje bijdragen Jasper Kimenai Alzheimer Nederland Wies Arts Pgraad/ Stichting Zet Programma 2. Dementievriendelijk 3. Programma dementievrienden

Nadere informatie

Geactualiseerd Dementieplan Samen verder bouwen aan een dementievriendelijk Vlaanderen

Geactualiseerd Dementieplan Samen verder bouwen aan een dementievriendelijk Vlaanderen Geactualiseerd Dementieplan 2016-2019 Samen verder bouwen aan een dementievriendelijk Vlaanderen Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin 1 Traject Juni 2015: brief minister

Nadere informatie

Naar een dementievriendelijk Roeselare

Naar een dementievriendelijk Roeselare Naar een dementievriendelijk Roeselare OPROEP KONING BOUDEWIJNSTICHTING Naar een dementievriendelijke gemeente (2009) Dementie op de kaart in Roeselare INITIATIEFNEMENDE PARTNERS WZC Ter Berken, OCMW Roeselare

Nadere informatie

Dementievriendelijke gemeenschap. Iedereen kan een steentje bijdragen. Herman Post Jasper Kimenai Alzheimer Nederland

Dementievriendelijke gemeenschap. Iedereen kan een steentje bijdragen. Herman Post Jasper Kimenai Alzheimer Nederland Dementievriendelijke gemeenschap Iedereen kan een steentje bijdragen Herman Post Jasper Kimenai Alzheimer Nederland Programma 1. Wensen en behoeften 2. Dementievriendelijk Nederland 3. Programma dementievrienden

Nadere informatie

Ketenzorg dementie. Ketenzorg dementie in Zoetermeer

Ketenzorg dementie. Ketenzorg dementie in Zoetermeer Ketenzorg dementie Wat is dementie? Dementie is niet één bepaalde aandoening, maar een ziektebeeld (syndroom) waarvan meer dan 60 oorzaken bekend zijn. Kenmerkend voor dit ziektebeeld is een combinatie

Nadere informatie

Op weg naar een dementievriendelijk beleid in uw gemeente

Op weg naar een dementievriendelijk beleid in uw gemeente Op weg naar een dementievriendelijk beleid in uw gemeente Memorandum Vergeet dementie, onthou mens Drempels verlagen Zet in op preventie van dementie Zorg voor wie zorgt Armoede en diversiteit Langer kwaliteitsvol

Nadere informatie

Niet-pluis gevoel & tijdig signaleren

Niet-pluis gevoel & tijdig signaleren Niet-pluis gevoel & tijdig signaleren Bij het tijdig signaleren van dementie is laagdrempelige informatie en voorlichting over de ziekte van groot belang. Begrijpelijke publieksinformatie voor mensen met

Nadere informatie

Dementie Radboud universitair medisch centrum

Dementie Radboud universitair medisch centrum Dementie Bij u, uw partner of familielid is dementie vastgesteld. In deze folder kunt u lezen wat dementie is en waar u voor verdere vragen en informatie terecht kunt. Vanwege de leesbaarheid wordt in

Nadere informatie

Dementievriendelijke gemeenschap. Ontmoeting in de buurt, 25 februari 2015 Jasper Kimenai, Alzheimer Nederland

Dementievriendelijke gemeenschap. Ontmoeting in de buurt, 25 februari 2015 Jasper Kimenai, Alzheimer Nederland Dementievriendelijke gemeenschap Ontmoeting in de buurt, 25 februari 2015 Jasper Kimenai, Alzheimer Nederland Programma 1. Cijfers en Feiten 2. Waarom is dit voor mij van belang? 3. Wat is dementie? 4.

Nadere informatie

Agenda van de openbare vergadering in De Rode Leeuw van 5 juni 2014

Agenda van de openbare vergadering in De Rode Leeuw van 5 juni 2014 Agenda van de vergadering in De Rode Leeuw van 5 juni 2014 Agenda van de openbare vergadering in De Rode Leeuw van 5 juni 2014 Datum: donderdag 5 juni 2014 Aanvang: 19:00 Presentatie Vereniging Alzheimer

Nadere informatie

Een mens met dementie is een persoon met wensen, gevoelens en voorkeuren. En geen dode geest in een nog levend lichaam. Met deze presentatie willen

Een mens met dementie is een persoon met wensen, gevoelens en voorkeuren. En geen dode geest in een nog levend lichaam. Met deze presentatie willen 1 Een mens met dementie is een persoon met wensen, gevoelens en voorkeuren. En geen dode geest in een nog levend lichaam. Met deze presentatie willen we de clichés omtrent dementie bijstellen. Het beeld

Nadere informatie

Stoornis in praktisch handelen. Dit bemoeilijkt de uitvoering van bijvoorbeeld koken, autorijden of hobby s.

Stoornis in praktisch handelen. Dit bemoeilijkt de uitvoering van bijvoorbeeld koken, autorijden of hobby s. Dementie 2 Dementie in de Nederlandse bevolking Dementie is een aandoening die vooral ouderen treft, maar het kan ook voorkomen op jongere leeftijd. In Nederland zijn er naar schatting ongeveer 300.000

Nadere informatie

Aandacht voor dementie

Aandacht voor dementie Aandacht voor dementie Informatie over dementie en de beschikbare hulp in de gemeente Heumen Samen staan we sterker! #Alzheimer Nederland gemeente Heumen leven samen Dementie is heel ingrijpend. Als u

Nadere informatie

Verdwaald ben ik als mens! Wie zorgt er nu voor mij? t Was niet mijn eigen wens, maar mag ik er nog bij?

Verdwaald ben ik als mens! Wie zorgt er nu voor mij? t Was niet mijn eigen wens, maar mag ik er nog bij? verdwaald in eigen leven infobrochure dementie Verdwaald ben ik als mens! Wie zorgt er nu voor mij? t Was niet mijn eigen wens, maar mag ik er nog bij? OCMW MERCHTEM WoonZorgCentrum Ter Stelten Hoe zou

Nadere informatie

Voor mantelzorgers en vrijwilligers

Voor mantelzorgers en vrijwilligers Voor mantelzorgers en vrijwilligers Cursus en Thema 2014 VRIJWILLIGERS Basiscursus (voor nieuwe vrijwilligers) Aantal bijeenkomsten: 3 In drie bijeenkomsten maken nieuwe vrijwilligers kennis met diverse

Nadere informatie

Dementievriendelijke samenleving. Kenniscirkel Dementievriendelijke Gemeente Wijchen, 8 maart 2016 Jo Robeerst, voorzitter Regio Nijmegen

Dementievriendelijke samenleving. Kenniscirkel Dementievriendelijke Gemeente Wijchen, 8 maart 2016 Jo Robeerst, voorzitter Regio Nijmegen Dementievriendelijke samenleving Kenniscirkel Dementievriendelijke Gemeente Wijchen, 8 maart 2016 Jo Robeerst, voorzitter Regio Nijmegen Prognose groei Inleiding Dementie Wat is dementie? Dementie in beeld

Nadere informatie

Ondersteuning bij leven met een beperking

Ondersteuning bij leven met een beperking Ondersteuning bij leven met een beperking Niet-aangeboren hersenletsel MEE Niet-aangeboren hersenletsel Raad en daad als het om mensen met NAH gaat Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) overkomt je. Door

Nadere informatie

Ontwikkelen: een levenslang proces 11

Ontwikkelen: een levenslang proces 11 INHOUDSTAFEL Ontwikkelen: een levenslang proces 11 A Wat is ontwikkeling? 13 Doelstellingen 13 1 Inleiding 14 2 Definitie en kenmerken 15 2.1 Definitie 15 2.2 Algemene kenmerken van ontwikkeling 15 2.3

Nadere informatie

Joop. De Zakdoekknoop. De Zakdoekknoop. De Zakdoekknoop. De Zakdoekknoop. De Zakdoekknoop. De Zakdoekknoop. De Zakdoekknoop.

Joop. De Zakdoekknoop. De Zakdoekknoop. De Zakdoekknoop. De Zakdoekknoop. De Zakdoekknoop. De Zakdoekknoop. De Zakdoekknoop. Weetjesspel kaartjes - 1 van 10 1 Bij iemand met dementie moet je 1. je kwaad maken 2. rustig en duidelijk praten 2 Er is iets gebeurd. Kan het zijn dat iemand met dementie dit snel weer vergeet? 3 Krijgen

Nadere informatie

Dementienetwerk Provincie Antwerpen

Dementienetwerk Provincie Antwerpen Dementienetwerk Provincie Antwerpen Dementienetwerk Provincie Antwerpen Dementienetwerk Provincie Antwerpen 2 Historiek 1998: PGN (Psychogeriatrisch Netwerk Lier) start als multidisciplinair en sectoroverschrijdend

Nadere informatie

Assunta Geens ACTIVITEITENAANBOD NAJAAR avondvoorstelling U bent mijn moeder. live liedjesprogramma. 5 jaar praatcafé dementie. met o.a.

Assunta Geens ACTIVITEITENAANBOD NAJAAR avondvoorstelling U bent mijn moeder. live liedjesprogramma. 5 jaar praatcafé dementie. met o.a. ACTIVITEITENAANBOD NAJAAR 2018 5 jaar praatcafé dementie met o.a. avondvoorstelling U bent mijn moeder met Assunta Geens live liedjesprogramma door Martine Dams DEMENTIEVRIENDELIJKE STAD GEEL Overzicht

Nadere informatie

Dementievriendelijke samenleving. Ontmoeting in de buurt, 20 mei 2015 Julie Meerveld, Alzheimer Nederland

Dementievriendelijke samenleving. Ontmoeting in de buurt, 20 mei 2015 Julie Meerveld, Alzheimer Nederland Dementievriendelijke samenleving Ontmoeting in de buurt, 20 mei 2015 Julie Meerveld, Alzheimer Nederland Programma 1. Dementie: waarom is dit voor mij van belang? 2. Beeldvorming over dementie 3. Hoe kan

Nadere informatie

Project: Dementievriendelijk Gent (DVG)

Project: Dementievriendelijk Gent (DVG) 1 Project: Dementievriendelijk Gent (DVG) Projectgroep - 21 oktober 2016 Projectleiders: Bie Hinnekint en Els Berteloot AGENDA 2 Evaluatie werelddag dementie van 21/09 Evaluatie campagnemateriaal Vooruitblik

Nadere informatie

Wat is dementie? Radboud universitair medisch centrum

Wat is dementie? Radboud universitair medisch centrum Wat is dementie? Bij de diagnostiek en behandeling van mensen met dementie werkt het Jeroen Bosch Ziekenhuis nauw samen met het Radboud Alzheimer Centrum in het Radboudumc te Nijmegen. We wisselen voortdurend

Nadere informatie

Sterke verbindingen bieden meer

Sterke verbindingen bieden meer Sterke verbindingen bieden meer Netwerk directeuren sociaal domein & Alzheimer Nederland 23 maart 2018 Herman Post Programmamanager Dialoog en Landelijke Hulp Alzheimer Nederland *Alzheimernederland.nl

Nadere informatie

COMPLEMENTAIRE ZORG EN STEUN DOOR PATIENTENVERENIGINGEN VOOR CHRONISCH ZIEKEN

COMPLEMENTAIRE ZORG EN STEUN DOOR PATIENTENVERENIGINGEN VOOR CHRONISCH ZIEKEN COMPLEMENTAIRE ZORG EN STEUN DOOR PATIENTENVERENIGINGEN VOOR CHRONISCH ZIEKEN S T U D I E N A M I D D A G P A T I E N T E N E D U C A T I E B I N N E N C H R O N I S C H E Z O R G L E U V E N 1 1 / 0 9

Nadere informatie

17 Initiatieven voor dementievriendelijke gemeenten

17 Initiatieven voor dementievriendelijke gemeenten 17 Initiatieven voor dementievriendelijke gemeenten Dementie in het vizier Wat wordt er door Nederlandse gemeenten eigenlijk georganiseerd voor mensen met dementie? En is dat bruikbaar voor de gemeente

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten 2018

Training & themabijeenkomsten 2018 Training & themabijeenkomsten 2018 voor mantelzorgers en vrijwilligers Inhoudsopgave 3 4 7 9 11 11 Trainingen en themabijeenkomsten - Het hoe en waarom Trainingen voor mantelzorgers Trainingen voor vrijwilligers

Nadere informatie

Mechelen dementievriendelijk?! An Krols projectmedewerker Sociaal Huis

Mechelen dementievriendelijk?! An Krols projectmedewerker Sociaal Huis Mechelen dementievriendelijk?! An Krols projectmedewerker Sociaal Huis Ons uitgangspunt Definitie van een dementievriendelijke gemeente luidt: Een dementievriendelijke gemeente is een gemeente waar mensen

Nadere informatie

Dementie. Leven met dementie. Wat Evean voor u kan betekenen. Evean. Midden in het leven.

Dementie. Leven met dementie. Wat Evean voor u kan betekenen. Evean. Midden in het leven. Dementie Leven met dementie Wat Evean voor u kan betekenen Evean. Midden in het leven. Dementie? Evean helpt u met alle zorg en aandacht Bij dementie verandert er veel in het leven. Niet alleen voor uzelf

Nadere informatie

Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname

Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname Ernstig zieke mensen voor wie geen genezing meer mogelijk is, willen de laatste fase van hun leven graag thuis doorbrengen in hun eigen vertrouwde omgeving.

Nadere informatie

Antwoordkaart blauwe vragen

Antwoordkaart blauwe vragen Antwoordkaart blauwe vragen 1. Neen 2. Zeker niet in het begin, later kan je wel dingen opmerken in hun gedrag of aan hun taal. 3. Verwardheid 4. Neen 5. Dat de persoon niet meer weet welke dag, maand

Nadere informatie

Veel meer dan vergeten

Veel meer dan vergeten Veel meer dan vergeten 19 april 2017 Josephine Lambregts Jos van der Poel Programma Wat wil Alzheimer Nederland Vergeetachtigheid of dementie? Wat is dementie vormen en kenmerken Betekenis voor patiënt

Nadere informatie

KINDERRECHTEN IN UW KLAS?

KINDERRECHTEN IN UW KLAS? KINDERRECHTEN IN UW KLAS? Doe een beroep op UNICEF België voor gratis lesmateriaal, thematische gastlessen en concrete acties over kinderrechtenen ontwikkelingseducatie. Over UNICEF België UNICEF (het

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting amenvatting Het aantal mensen met dementie neemt toe. De huisarts speelt een sleutelrol in het (h)erkennen van signalen die op dementie kunnen wijzen en hiermee in het stellen van de diagnose dementie,

Nadere informatie

Langer thuis wonen met dementie. Andrea Kuijpers, Spectrum Sylvia Lambrichs, gemeente Wijchen

Langer thuis wonen met dementie. Andrea Kuijpers, Spectrum Sylvia Lambrichs, gemeente Wijchen Langer thuis wonen met dementie Andrea Kuijpers, Spectrum Sylvia Lambrichs, gemeente Wijchen Van visie naar gezamenlijke uitvoering 1. Vraag van gemeenten 2. Gezamenlijke uitvoering en rol gemeente 3.

Nadere informatie

dementie wijzer een waaier vol antwoorden rond dementie

dementie wijzer een waaier vol antwoorden rond dementie dementie wijzer een waaier vol antwoorden rond dementie www.dementievriendelijkbrugge.be Wie kan me informeren over premies en tegemoetkomingen? Een sociale dienst van de mutualiteit of regionaal dienstencentrum.

Nadere informatie

VERANDERING VAN GEDRAG: EEN PROBLEEM OF NIET? Marieke Schuurmans Verpleegkundige & onderzoeker UMC Utrecht/Hogeschool Utrecht

VERANDERING VAN GEDRAG: EEN PROBLEEM OF NIET? Marieke Schuurmans Verpleegkundige & onderzoeker UMC Utrecht/Hogeschool Utrecht VERANDERING VAN GEDRAG: EEN PROBLEEM OF NIET? Marieke Schuurmans Verpleegkundige & onderzoeker UMC Utrecht/Hogeschool Utrecht GEDRAG: De wijze waarop iemand zich gedraagt, zijn wijze van doen, optreden

Nadere informatie

Voorwoord. Buddyzorg Limburg werkt met hart en ziel voor het behoud en de versterking van de medemenselijkheid. Dit komt tot uiting in de werkwijze

Voorwoord. Buddyzorg Limburg werkt met hart en ziel voor het behoud en de versterking van de medemenselijkheid. Dit komt tot uiting in de werkwijze Jaarverslag Stichting Vrienden van Buddyzorg Limburg 2013 1 Voorwoord Voor u ligt het derde jaarverslag van de Stichting Vrienden van Buddyzorg Limburg, afgekort SVVBL. Het verslag geeft een weergave mee

Nadere informatie

Start Alzheimercafe s in Bère Miesen, psycholoog, psychogerontoloog

Start Alzheimercafe s in Bère Miesen, psycholoog, psychogerontoloog Start Alzheimercafe s in 1997 Bère Miesen, psycholoog, psychogerontoloog 8 Alzheimer cafe s + 1 Jungheimercafe Oosterwolde/Drachten/Leeuwarden/Franeker/Wolvega/ Sneek/Dokkum/Drachten Dementie is de naam

Nadere informatie

Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente

Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente VVSG internationaal Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente Arctic Circle Line Date International Tropic of Cancer Equator International

Nadere informatie

De mantelzorg DER LIEFDE

De mantelzorg DER LIEFDE De mantelzorg DER LIEFDE Ongeveer 3,5 miljoen Nederlanders zorgen onbetaald en langdurig voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner of familielid. Ook op de HAN zijn veel medewerkers

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS)

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Gemeenteraadsverkiezingen 2012 Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Als erkende adviesraad van het gemeentebestuur groepeert de

Nadere informatie

SPANkracht Zinvolle activiteiten voor jonge mensen met dementie

SPANkracht Zinvolle activiteiten voor jonge mensen met dementie SPANkracht Zinvolle activiteiten voor jonge mensen met dementie Brabantse Inspiratie en Kennisdag 5 november 2015 Deliane van Vliet Ben Janssen Inhoud Doelgroep jonge mensen met dementie Ontwikkeling Spankracht-pakket

Nadere informatie

Advies en informatie direct vanaf beginfase belangrijk voor mantelzorgers van mensen met dementie

Advies en informatie direct vanaf beginfase belangrijk voor mantelzorgers van mensen met dementie Deze factsheet maakt onderdeel uit van een reeks van twee factsheets. Factsheet 1 beschrijft de problemen en wensen van mantelzorgers van mensen met dementie. Factsheet 2 beschrijft de motieven en belasting

Nadere informatie

3. Chronische aandoeningen

3. Chronische aandoeningen 3. Chronische aandoeningen 3.1 Hart- en bloedvaten Een gezond hart- en bloedvatenstelsel laat ouderen toe goed te functioneren, zelfs tot op zeer hoge leeftijd. Een van de signalen van stoornissen in het

Nadere informatie

Eenzaamheid onder mantelzorgers Jolanda Elferink, Expertisecentrum Mantelzorg

Eenzaamheid onder mantelzorgers Jolanda Elferink, Expertisecentrum Mantelzorg Eenzaamheid onder mantelzorgers Jolanda Elferink, Expertisecentrum Mantelzorg 4-06-13 Inhoud - In welke mantelzorgsituaties kom je eenzaamheid tegen? - Welke drie stappen kun je zetten om eenzaamheid te

Nadere informatie

3. Inspraak - Participatie aan het beleid

3. Inspraak - Participatie aan het beleid kwaad berokkenen. Vaak is de zorgverlener zich dus niet bewust van de gevolgen van zijn handelingen (vandaar de be tussen haakjes). Voor Vlaanderen bestaat er een Vlaams Meldpunt Ouderenmis(be)handeling.

Nadere informatie

Bijlage 3. Symptomen van de eerste orde

Bijlage 3. Symptomen van de eerste orde Bijlage 3 Symptomen van de eerste orde Stoornissen in het kortetermijngeheugen* De persoon met dementie onthoudt de recente gebeurtenissen niet meer, of beter: slaat de nieuwe indrukken steeds moeilijker

Nadere informatie

Pieternel van Giersbergen & Dieke de Koning EENZAAMHEID / 1

Pieternel van Giersbergen & Dieke de Koning EENZAAMHEID / 1 EENZAAMHEID Pieternel van Giersbergen & Dieke de Koning EENZAAMHEID / 1 Partners 'Aanpak eenzaamheid Hatert' EENZAAMHEID / 2 Programma Wat is eenzaamheid? Signalen Omgaan met EENZAAMHEID / 3 Wat is eenzaamheid?

Nadere informatie

Cursus en Thema 2015. voor mantelzorgers en vrijwilligers

Cursus en Thema 2015. voor mantelzorgers en vrijwilligers Cursus en Thema 2015 voor mantelzorgers en vrijwilligers VRIJWILLIGERS Basiscursus (voor nieuwe vrijwilligers) Aantal bijeenkomsten: 4 In vier bijeenkomsten maken nieuwe vrijwilligers kennis met diverse

Nadere informatie

Dementievriendelijke gemeenten. Stappenplan

Dementievriendelijke gemeenten. Stappenplan Dementievriendelijke gemeenten Stappenplan Uw gemeente dementievriendelijk. Waarom? Aantal mensen met dementie in uw gemeente groeit. Meer mantelzorgers, inwoners en organisaties krijgen te maken met dementie.

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten 2017

Training & themabijeenkomsten 2017 Training & themabijeenkomsten 2017 voor mantelzorgers en vrijwilligers Inhoudsopgave 3 4 7 10 11 Trainingen en themabijeenkomsten voor uw ontwikkeling Trainingen voor mantelzorgers Trainingen voor vrijwilligers

Nadere informatie

de Bibliotheek voor mensen met dementie en hun naasten

de Bibliotheek voor mensen met dementie en hun naasten de Bibliotheek voor mensen met dementie en hun naasten Symposium Het andere gezicht van dementie 15 november 2018 Prognose/voorlopige cijfers aantal mensen met dementie in Venray 2015 2020 2025 2030 2035

Nadere informatie

LEVENSLOOP 24 uur in actie tegen kanker

LEVENSLOOP 24 uur in actie tegen kanker Stichting tegen Kanker en het lokale Levensloop vrijwilligerscomité organiseren LEVENSLOOP 24 uur in actie tegen kanker VIEREN HERINNEREN STRIJDEN STK008_Levensloop_Broch_NL_03.indd 1 26/04/13 12:14 Levensloop,

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL I ONTWIKKELEN: EEN LEVENSLANG PROCES 19. Voorwoord 13. Pictogrammen 14. Doelstellingen 15

INHOUDSTAFEL I ONTWIKKELEN: EEN LEVENSLANG PROCES 19. Voorwoord 13. Pictogrammen 14. Doelstellingen 15 INHOUDSTAFEL Voorwoord 13 Pictogrammen 14 Doelstellingen 15 I ONTWIKKELEN: EEN LEVENSLANG PROCES 19 A Wat is ontwikkeling? 21 1 Definitie en kenmerken 21 1.1 Definitie 21 1.2 Algemene kenmerken van ontwikkeling

Nadere informatie

Fries burgerpanel Fryslân inzicht

Fries burgerpanel Fryslân inzicht Fries burgerpanel Fryslân inzicht Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven. Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven.

Nadere informatie

Verdwaald ben ik als mens! Wie zorgt er nu voor mij? t Was niet mijn eigen wens, maar mag ik er nog bij?

Verdwaald ben ik als mens! Wie zorgt er nu voor mij? t Was niet mijn eigen wens, maar mag ik er nog bij? verdwaald in eigen leven infobrochure dementie Verdwaald ben ik als mens! Wie zorgt er nu voor mij? t Was niet mijn eigen wens, maar mag ik er nog bij? OCMW MERCHTEM WoonZorgCentrum Ter Stelten VOORWOORD

Nadere informatie

Alzheimer Liga Vlaanderen vzw. Oorsprong en missie van Alzheimer Liga Vlaanderen. Wat doet Alzheimer Liga Vlaanderen?

Alzheimer Liga Vlaanderen vzw. Oorsprong en missie van Alzheimer Liga Vlaanderen. Wat doet Alzheimer Liga Vlaanderen? Informatie en steun aan mensen die geconfronteerd worden met dementie Gevolgd door Donorinfo sinds: 2004 014/43 50 60 of 0800/15 225 secretariaat@alzheimerliga.be http://www.alzheimerliga.be PDF versie

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond Postbus AE HELMOND

College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond Postbus AE HELMOND College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond Postbus 232 5700 AE HELMOND Helmond, 20 december 2010 Onderwerp: Advies concept Categoriale compensatie eigen bijdrage voor chronisch zieken

Nadere informatie

Wat te doen als er niets meer aan te doen is? Over palliatieve zorg en ergotherapie

Wat te doen als er niets meer aan te doen is? Over palliatieve zorg en ergotherapie Groeien in leven en sterven Wat te doen als er niets meer aan te doen is? Over palliatieve zorg en ergotherapie Dr. Alexander Verstaen (psycholoog) Centrum PERENNIS Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen

Nadere informatie

online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. Iedereen

online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. Iedereen Iedereen online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. 96 Telenet Jaarverslag 2012 Duurzaamheid Telenet Foundation Telenet Foundation

Nadere informatie

Thuis met dementie: Kansen en zorgen in 2013

Thuis met dementie: Kansen en zorgen in 2013 Thuis met dementie: Kansen en zorgen in 2013 Samenwerking in de eerste lijn voor patiënten met dementie 23 mei 2013 Drs. J. Meerveld Manager Belangenbehartiging en zorgvernieuwing, Alzheimer Nederland

Nadere informatie

Opbrengsten Passiva 2016

Opbrengsten Passiva 2016 Informatie en steun aan mensen die geconfronteerd worden met dementie Gevolgd door Donorinfo sinds: 2004 014/43 50 60 of 0800/15 225 secretariaat@alzheimerliga.be www.alzheimerliga.be PDF versie Project

Nadere informatie

Dementie per leeftijdscategorie 6-1-2010. Dementie Dementiesyndroom. = ontgeesting. Omvang dementie in Nederland. Matthieu Berenbroek

Dementie per leeftijdscategorie 6-1-2010. Dementie Dementiesyndroom. = ontgeesting. Omvang dementie in Nederland. Matthieu Berenbroek Dementie Dementiesyndroom de-mens = ontgeesting Matthieu Berenbroek Fontys Hogeschool Verpleegkunde Omvang dementie in Nederland 2005 180.000 / 190.000 dementerenden 2050 400.000 dementerenden Bron CBO

Nadere informatie

5/22/2017 Expertisecentrum dementie Memo

5/22/2017 Expertisecentrum dementie Memo Van droom tot realiteit Start: ECD Memo ruim 10 jaar ervaring met JD Eerste zaadje: voorjaar 2015 Lancering ZC op 14/06/2016 N.a.v. Vele noodkreten van families met JD Weinig aangepaste zorgverlening voor

Nadere informatie

RESULTATEN NATIONALE PIJNMETING: PIJNPATIENTEN SIGNALEREN ERNSTIG GEBREK AAN ERKENNING EN GOEDE ZORG

RESULTATEN NATIONALE PIJNMETING: PIJNPATIENTEN SIGNALEREN ERNSTIG GEBREK AAN ERKENNING EN GOEDE ZORG Verslag bijeenkomst 21 januari 2011 Erasmus MC RESULTATEN NATIONALE PIJNMETING: PIJNPATIENTEN SIGNALEREN ERNSTIG GEBREK AAN ERKENNING EN GOEDE ZORG Partners Mijnpijn.nl vinden dat chronische pijn prioriteit

Nadere informatie

Cursussen en Themabesprekingen

Cursussen en Themabesprekingen Cursussen en Themabesprekingen voor NPV-Thuishulpafdelingen en voor Kerkelijke Thuishulpprojecten Cursussen en Themabesprekingen Cursussen en Themabesprekingen NPV-Thuishulp De NPV-Thuishulp richt zich

Nadere informatie

Internet in de gezondheidszorg. Zoeken naar betrouwbare informatie op internet

Internet in de gezondheidszorg. Zoeken naar betrouwbare informatie op internet Internet in de gezondheidszorg Zoeken naar betrouwbare informatie op internet Steeds meer mensen hebben thuis of via hun werk een aansluiting op internet. Niet alleen jongeren, maar ook een groeiende groep

Nadere informatie

Dementie is een van de ingewikkeldste en meest ingrijpende

Dementie is een van de ingewikkeldste en meest ingrijpende Inleiding Dementie is een van de ingewikkeldste en meest ingrijpende ziektes. Dementie uit zich bij iedereen anders. Dit komt mede doordat dementie altijd een combinatie is van geheugenproblematiek, gedrags-

Nadere informatie

Communicatieplan publiekscampagne dementievriendelijk Teylingen

Communicatieplan publiekscampagne dementievriendelijk Teylingen Communicatieplan publiekscampagne dementievriendelijk Teylingen Aanleiding De pilot Zorgpact is een samenwerking tussen welzijn, zorgorganisaties, woningcorporaties, huisartsen en de gemeente. Binnen dit

Nadere informatie

Een referentiekader voor kwaliteit van leven, wonen en zorg voor personen met dementie

Een referentiekader voor kwaliteit van leven, wonen en zorg voor personen met dementie FUNDAMENT 1: BEELDVORMING Ik zorg ervoor... 1.... dat er in de zorgvoorziening op een genuanceerde en respectvolle manier over dementie gecommuniceerd wordt. 2.... dat we iemand met dementie in de eerste

Nadere informatie

De tijd van je leven

De tijd van je leven De tijd van je leven Dementie Het verschil tussen dementie en alzheimer. Dementie is een verzamelnaam voor een aantal verschijnselen, die verschijnselen worden veroorzaakt door een ziekte. Er zijn ruim

Nadere informatie

Cijfers over dementie

Cijfers over dementie Cijfers over dementie Inleiding Door de demografische ontwikkelingen neemt het aantal mensen met dementie de komende decennia sterk toe. Mensen worden steeds ouder en er komen meer ouderen. Omdat dementie

Nadere informatie

Inschatting wilsbekwaamheid volgens KNMG richtlijn

Inschatting wilsbekwaamheid volgens KNMG richtlijn Naam patiënt:.. Geboortedatum patiënt:... Naam afnemer: Datum afname: Inschatting wilsbekwaamheid volgens KNMG richtlijn 1. Wilsbekwaamheid wordt altijd beoordeeld ter zake een bepaald onderzoek of bepaalde

Nadere informatie

De reis van de mantelzorger. Branddoctors 2017 Vertrouwelijk Niets uit dit document mag worden gepubliceerd zonder toestemming vooraf

De reis van de mantelzorger. Branddoctors 2017 Vertrouwelijk Niets uit dit document mag worden gepubliceerd zonder toestemming vooraf De reis van de mantelzorger 09/03/17 1 Natuurlijk zorg ik graag voor jou Leun gerust op mij Al ga ik soms een beetje maar aan mijzelf voorbij Ik weet beter, dan wie dan ook, wat jij precies bedoelt Het

Nadere informatie