In de meeste netwerkomgevingen staan de firewalls het browsen of surfen op internet toe.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In de meeste netwerkomgevingen staan de firewalls het browsen of surfen op internet toe."

Transcriptie

1 m:\helpdesk\vgmbox\documenten\handleiding - inzet binnen beveiligd netwerk (dmv proxyserver) tbv pdf.doc Inzet van De VGM Box binnen een beveiligd netwerk Dit document beschrijft het functioneren van De VGM Box cursus binnen een beveiligd netwerk in een bedrijf of organisatie. Het document bestaat uit twee delen. Het eerste deel betreft een korte uitleg voor degene die De VGM Box aanschaft. Het tweede deel betreft een verdere toelichting voor de netwerkbeheerder. Deel 1. Korte uitleg voor degene die De VGM Box aanschaft De VGM Box is een cursus die werkt via CD-rom s in combinatie met internet. Om de cursus te kunnen gebruiken is een verbinding met de server van De VGM Box nodig. Via deze verbinding wordt de cursus gestart, worden vragen beantwoord en wordt de voortgang bewaakt. Als de verbinding via het netwerk van uw bedrijf of organisatie loopt, zijn mogelijk enkele aanpassingen op dat netwerk nodig, aangezien uw bedrijf of organisatie waarschijnlijk de nodige maatregelen heeft genomen om het netwerk te beveiligen. In veel gevallen wordt gebruik gemaakt van een firewall en proxyserver. De firewall controleert alle pakketten die er langskomen en laat alleen datgene door waarvan hij weet dat ze van en/of naar de juiste servers en diensten gaan. De proxyserver vertaalt de adressen van computers die diensten op het internet benaderen. Het voordeel ervan is dat uw adressen (van het Internet Protocol of IP) voor de buitenwereld onzichtbaar blijven en dus minder kwetsbaar zijn. Voor programma's, zoals De VGM Box, die een internet verbinding naar buiten nodig hebben, is het nodig dat uw netwerkbeheerder de firewall en proxyserver aanpast om de toepassing op het netwerk binnen uw bedrijf of organisatie geautoriseerd het internet te laten benaderen. In de meeste netwerkomgevingen staan de firewalls het browsen of surfen op internet toe. Wat uw proxyserver betreft, zijn er veel verschillende programma's en methoden in omloop. Om dit voor uw netwerkbeheerder zo eenvoudig mogelijk te maken, ondersteunt De VGM Box de meest gebruikte manieren, die in meer dan 95% van de gevallen een oplossing bieden. Ook de beveiliging instellingen van Internet Explorer zijn van belang, als u hier namelijk niet toelaat dat er verbinding mag worden gemaakt met de site van De VGM Box kan dit later in de cursus problemen opleveren.

2 Deel 2. Nadere toelichting voor de netwerkbeheerder Installatie van nieuwe versie van De VGM Box over reeds eerder geïnstalleerde versie Om de nieuwe VGM Box op de server te installeren moet u het volgende doen: ga naar de map waar u de huidige versie van De VGM Box in heeft geïnstalleerd; U dient hier alles te verwijderen behalve het XML bestand; U dient bij het XML bestand wel even de volgende wijziging aan te brengen: bij dispatcher.vgmbox.nl en bij onlinepage.vgmbox.nl dient u 2010 toe te voegen zodat er dus het volgende komt te staan dispatcher2010.vgmbox.nl en onlinepage2010.vgmbox.nl. LET OP: indien u niet met DNS namen werkt, dient u als IP adres te gebruiken. kopieer nu de inhoud van de CD in deze map. Let er hierbij ook weer op dat u het XML bestand niet mee kopieert en dus mogelijk zou overschrijven; als alles op de server staat moet de nieuwe VGM Box wederom naar behoren werken. Eerste installatie van De VGM Box op uw netwerk De software van De VGM Box heeft een connectie naar haar server eindigend op het domein *.vgmbox.nl nodig, om op te starten en om de cursusgegevens en voortgang op te slaan. Zonder toegang kunt u De VGM Box cursus niet gebruiken. Wij gebruiken HTTP 1.0/1.1 (GET en POST requests) op poort 80 (hetgeen uw firewall waarschijnlijk toelaat) en cookies (deze worden niet op de computer opgeslagen). Gebruikt u een proxyserver? Indien nee: dan kunt u de cursus vanaf CD toepassen, deze werkt out-of-the-box. Indien ja: Wat is dan het type proxyserver dat wordt toegepast? o Socks4, Socks4A, Socks5 of HTTP1.1. Dan moet u de cursus vanaf een fileserver aanbieden. Zie hieronder voor nadere details. o Microsoft ISA Proxy 2004 server. De VGM Box ondersteunt het gebruik van de Microsoft Firewall Client (met Winsock), zodat er een geautoriseerde brug wordt gecreëerd van De VGM Box naar de proxyserver. Zie hieronder voor nadere details. o Een ander type proxyserver: helaas kunt u op dit moment niet standaard De VGM Box vanaf uw bedrijfsnetwerk gebruiken. Neemt u contact op met ons voor eventuele mogelijkheden. De VGM Box in uw netwerk, vanaf de fileserver toepassen kopieer De VGM Box bestanden naar de fileserver pas het initialisatie script aan voor de gebruikte proxy server sla de wijzigingen in het script op pas eventuele bestandsbescherming aan er zijn nu twee mogelijkheden voor gebruik van De VGM Box 1. opstarten van De VGM Box software vanaf de fileserver en gebruik van CD-rom s voor de cursusinhoud en films. 2. opstarten van De VGM Box software vanaf de fileserver en geen gebruik maken van de CD-rom s aangezien alle (CD)bestanden naar de fileserver zijn gekopieerd. Buiten het netwerk kan de cursist de cursus vanaf CD gebruiken.

3 Ad 1. opstarten van De VGM Box vanaf de fileserver en gebruik van CD-rom s voor de cursusinhoud en films Door middel van een registry instelling kan de lokatie van De VGM Box worden opgegeven: HKEY_CURRENT_USER\Software\VirtuosoMedia Applications\VirTutor\AppLocation, Met als string value het pad waar de VGMBox.exe en de settings.xml staan. De gebruiker doet vervolgens de CD in de drive, en de applicatie checkt automatisch of deze registry key is ingevuld. Als dat zo is, wordt de applicatie opgestart via dit pad, anders wordt de applicatie vanaf de CD opgestart. Kopiëren applicatie en initialisatiescript van De VGM Box naar een fileserver De VGM Box bestaat uit 4 CD s met daarop de applicatie, het initialisatie script en het cursusmateriaal. Kopieer alleen de applicatie (vgmbox.exe) en het initialisatiescript (settings.xml) naar de fileserver en pas vervolgens het initialisatiescript aan, zodat het cursusmateriaal op de CD te vinden is. Ad 2. opstarten van De VGM Box vanaf fileserver en geen gebruik maken van CD-rom s De gebruiker start de cursus op via de fileserver (bv d.m.v. een icoon op het bureaublad) en gebruikt geen CD-rom s, aangezien alle (CD)bestanden op de server staan. Kopiëren van alle bestanden van De VGM Box naar een fileserver De VGM Box bestaat uit 4 CD s met daarop de applicatie, het initialisatie script en het cursusmateriaal. Om De VGM Box over te zetten naar een fileserver dient men eerst de gehele inhoud van de eerste CD te kopiëren. Voor de overige drie CD s is het alleen nodig om de filmbestanden te kopiëren naar de fileserver. Let hierbij op dat de films op de CD in de map VGMBox\films\ telkens worden toegevoegd aan de films in de VGMBox\films\ map op de fileserver. Uiteindelijk komen er 70 filmbestanden in deze map te staan. De VGM Box in een netwerk, bij gebruik van Microsoft ISA proxy 2004 server Download Microsoft Firewall Client (met Winsock support) vanaf Microsoft s website. Installeer deze en configureer ze op de betreffende werkstations. U heeft nu de keuze De VGM Box software vanaf CD-rom te kunnen laten afspelen, of om een fileserver installatie te verkiezen. Afhankelijk of de data naar een fileserver is gekopieerd, kan een gebruiker binnen het netwerk de cursus vanaf CD of vanaf de server toepassen. Ook hier geldt dat de cursus éérst opgestart wordt via de fileserver (bv d.m.v. een icoon op het bureaublad) en dat, bij gebruik van CD s, daarna de CD pas wordt geplaatst. Buiten het netwerk kan de cursist de cursus vanaf CD toepassen.

4 De site van De VGM Box als veilige site opgeven bij Internet Explorer Open Internet Explorer; Kies bovenin voor extra, internet opties ; Kies nu voor het tabblad beveiliging ; Klik nu op vertrouwde websites, en dan op de knop websites ; Zorg daar dat onderin server verificatie ( voor alle websites in deze zone verplicht niet aangevinkt staat; Vul dan in de bovenste balk *.vgmbox.nl in en druk op toevoegen ; Druk nu op sluiten ; Ga nu naar het tabblad privacy, en druk op de knop websites ; Vul nu bij het vakje van adres van website vgmbox.nl in en druk op toestaan ; Druk nu op ok en daarna nogmaals op ok. De VGM Box heeft nu ook toestemming van Internet Explorer om verbinding te maken met onze server. Belangrijk! In geval De VGM Box binnen het netwerk via een fileserver wordt toegepast, breng dan altijd de gebruiker op de hoogte hoe de cursus dient te worden opgestart, aangezien de cursus dan niet via de CD-rom maar via de server dient te worden opgestart! In geval van technische ondersteuning voor proxyserver aanpassingen Indien proxyserver ondersteuning nodig is, beschikt uw bedrijf of organisatie zeer waarschijnlijk over een systeem/netwerkbeheerder of heeft u uw IT operaties uitbesteed. Mochten er nog additionele vragen zijn over proxyserver ondersteuning of implementatie, dan kunnen wij dit alleen met deze specialist bespreken. Dit om moeilijkheden te voorkomen, aangezien de materie te complex is om via tussenpersonen af te handelen. Neemt u dan contact op met onze helpdesk via helpdesk@vgmbox.nl of telefoon: Bijlagen - Specifieke karakteristieken van bekende proxy servers - Voorbeelden initialisatie script - Toelichting initialisatie script Specifieke karakteristieken van bekende proxy servers Proxy server produkt ISA Proxy 2004 op een Microsoft Windows Server Squid op een Linux/Unix server Proxytype in settings.xml Proxy poort Opmerkingen nvt nvt 1. Men dient Microsoft Firewall Client te installeren op de computer van de cursist(en). Dit kleine hulpprogramma is gratis te downloaden op de website van Microsoft. 2. Op de ISA Proxy 2004 server dient voor de VGM Box caching van content en cookies uit te worden gezet. http Bij Squid moet men extra aangeven dat CONNECT toegestaan is voor de bestemming *.vgmbox.nl

5 Voorbeelden initialisatie scripts (1) standaard settings.xml - alles vanaf CD-rom of alles vanaf fileserver - directe verbinding met Internet óf gebruik van Microsoft Firewall Client met ISA Proxy <courseserver> local </courseserver> <proxysettings/> (2) settings.xml - alles vanaf fileserver - eigen instellingen voor proxyserver (voorbeeld Squid Proxy met ip adres ) <courseserver> local </courseserver> <proxysettings> <proxyserver> </proxyserver> <proxyport> 8080 </proxyport> <proxytype> http1.1 </proxytype> <useproxyauthentication> FALSE </useproxyauthentication> <proxyuser/> <proxypass/> </proxysettings>

6 (3) settings.xml - applicatie (vgmbox.exe + settings.xml) vanaf fileserver - cursus- en filmmateriaal vanaf CD-rom met driveletter E: - eigen instellingen voor proxyserver (voorbeeld Squid Proxy met ip adres ) <courseserver> file:///e:/vgmbox </courseserver> <proxysettings> <proxyserver> </proxyserver> <proxyport> 8080 </proxyport> <proxytype> http1.1 </proxytype> <useproxyauthentication> FALSE </useproxyauthentication> <proxyuser/> <proxypass/> </proxysettings> (4) settings.xml - applicatie (vgmbox.exe + settings.xml) vanaf fileserver - cursus- en filmmateriaal vanaf CD-rom met driveletter E: - directe verbinding met Internet óf gebruik van Microsoft Firewall Client met ISA Proxy <courseserver> file:///e:/vgmbox </courseserver> <proxysettings/>

7 Toelichting initialisatie script Het bestandsformaat van het initialisatie script is van het type XML. De bewerking ervan kan geschieden in een XML Editor of in Microsoft kladblok/notepad. Let hierbij op dat na het bewerken van het initialisatescript de opmaak nog steeds XML geldig moet zijn anders zal de VGM Box niet op kunnen starten. De optie settings/servers/courseserver maakt de VGM Box duidelijk waar het cursusmateriaal te vinden is, nl. - local (alles conformeert aan de originele bestandshiërarchie) - file:///e:/vgmbox (hierbij is E: de driveletter van de CD-rom) De opties settings/proxysettings/proxyserver en settings/proxysettings/proxyport geven het IP-adres en poort weer van de proxyserver. Bij de optie settings/proxysettings/proxytype is één van de volgende waarden mogelijk: - socks4 - socks4a - socks5 - http1.1 Bij de optie settings/proxysettings/useproxyauthentication kan men het volgende aangeven: - FALSE (men hoeft geen proxyuser en proxypass op te geven) - TRUE (proxyserver vereist een proxyuser en proxypass) Mocht men bij het instellen van de proxyserver tegen het probleem lopen dat De VGM Box alsnog geen verbinding kan maken met onze server, dan is er een VGM-Checker hulpprogramma aan te leveren waarmee men alle mogelijkheden uit kan testen ten einde de juiste instellingen te verkrijgen.

Installatiehandleiding Aequos Online

Installatiehandleiding Aequos Online Installatiehandleiding Aequos Online Inleiding Aequos Online is een internetapplicatie die productinformatie bevat over duizenden financiële producten. Afhankelijk van uw abonnementsvorm heeft u toegang

Nadere informatie

Handleiding. Installatie / Configuratie Internet

Handleiding. Installatie / Configuratie Internet Handleiding Installatie / Configuratie Internet Heeft u na het lezen van deze handleiding nog vragen? Neem dan contact op met onze telefonische helpdesk op 020 430 90 33 of per email op helpdesk@ezorg.nl.

Nadere informatie

Outlookkoppeling installeren

Outlookkoppeling installeren Outlookkoppeling installeren Voordat u de koppeling kunt installeren, moet outlook afgesloten zijn. Stappenplan Controleer of het bestand VbaProject.OTM aanwezig is. (zie 3.2) Controleer of de map X:\RADAR\PARAMETERS\

Nadere informatie

Online Back-up installatie handleiding. Sikkelstraat 2 4904 VB Oosterhout www.winexpertise.nl. E: info@winexpertise.nl

Online Back-up installatie handleiding. Sikkelstraat 2 4904 VB Oosterhout www.winexpertise.nl. E: info@winexpertise.nl Online Back-up installatie Sikkelstraat 2 4904 VB Oosterhout www.winexpertise.nl E: info@winexpertise.nl Datum: 1-10-2012 Document versie: V1.0 Versie en distributie geschiedenis Versie Datum Auteur Status

Nadere informatie

SYSTEEMEISEN EN VX COMPONENTEN INSTALLATIE. Versie Status Datum Auteur Opmerking 1.0 Definitief 14-3-2012 Servicedesk

SYSTEEMEISEN EN VX COMPONENTEN INSTALLATIE. Versie Status Datum Auteur Opmerking 1.0 Definitief 14-3-2012 Servicedesk SYSTEEMEISEN EN VX COMPONENTEN INSTALLATIE Versie Status Datum Auteur Opmerking 1.0 Definitief 14-3-2012 Servicedesk INHOUDSOPGAVE 1 SYSTEEMEISEN VOOR HET INSTALLEREN EN WERKEN MET VERZUIMXPERT... 3 2

Nadere informatie

Installatie en configuratie documentatie

Installatie en configuratie documentatie Installatie en configuratie documentatie Assistance Web Portal v. 2.x Voor Windows 2003 / XP / Vista Assistance PSO handleiding, uitgegeven door Assistance Software. Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0

Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0 Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0 Inhoudsopgave. Over deze handleiding.... 3 Inleiding... 4 1. Installatie Windows XP/Vista/7/2000/2003 of 2008... 5 2. Backupset maken... 11 3. Extra Backupset

Nadere informatie

Installatie en configuratie documentatie

Installatie en configuratie documentatie Installatie en configuratie documentatie Assistance Web Portal v. 2.58, 2.60 Voor Windows 2003 / 2008 / XP / Vista / Windows 7 Assistance PSO handleiding, uitgegeven door Assistance Software. Alle rechten

Nadere informatie

Handleiding Online Boekhouden

Handleiding Online Boekhouden Handleiding Online Boekhouden Het online boekhoudprogramma kan gestart worden op de site van Horeca Boekhouden.nl (http://www.horecaboekhouden.nl/fin_administratie.php). Om verbinding te maken, moet op

Nadere informatie

Cloud2 Online Backup - CrashplanPRO

Cloud2 Online Backup - CrashplanPRO Cloud2 Online Backup - CrashplanPRO Handleiding- CrashplanPRO - Online Backup Download de clients hier: Windows 32- bit: http://content.cloud2.nl/downloads/back01- cra.backupnoc.nl/crashplan_x86.exe Windows

Nadere informatie

Handleiding harde schijf wissen:

Handleiding harde schijf wissen: Tim de Hoog www.timdehoog.nl v1 Handleiding harde schijf wissen: Tijdens het gebruik van een pc worden er veel gegevens opgeslagen op de harde schijf. Te denken valt aan foto s, documenten, e-mails, films

Nadere informatie

Optifile Server Installatie

Optifile Server Installatie Optifile Server Installatie Datum: Versie: de koppeling tussen Essibox en 2 mei 2012 1.0 Omschrijving: Dit document beschrijft de installatieprocedure voor Optifile software op een nieuwe server. Optifile

Nadere informatie

Planbord installatie instructies

Planbord installatie instructies Planbord installatie instructies Uit Comprise Wiki Inhoud 1 Basis installatie 1.1 Installeren 1.1.1 Microsoft Data Access Components 1.2 De eerste keer starten 2 Veelgestelde vragen 2.1 "Network resource

Nadere informatie

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS Handleiding CMS 1 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 2. Het CMS... 3 3. Websitecontent... 4 3.1 Een nieuwe pagina toevoegen... 4 3.2 Een pagina wijzigen... 4 3.3 Een pagina verwijderen... 5 4. De WYSIWYG editor...

Nadere informatie

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 HANDLEIDING VIEW DESKTOP Document: Auteur: Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 Handleiding VIEW Desktop M. Huibers P. de Gooijer Inleiding Het Hoornbeeck College en Van Lodenstein maakt gebruik van VMware View.

Nadere informatie

Gebruik dus deze handleiding óók wanneer je goed thuis bent in computers en controleer of alle instellingen kloppen.

Gebruik dus deze handleiding óók wanneer je goed thuis bent in computers en controleer of alle instellingen kloppen. Handleiding PSI Installeren en instellen Inleiding Het installeren en instellen van Psi zal voor de meer ervaren computergebruikers weinig problemen opleveren. Deze handleiding komt dan wellicht wat uitgebreid

Nadere informatie

1. Wat heb je nodig? Hoe werkt het? Multifactor authenticatie Verbinding maken... 2

1. Wat heb je nodig? Hoe werkt het? Multifactor authenticatie Verbinding maken... 2 Handleiding thuiswerken bij de Gemeente Meppel. Inhoudsopgave 1. Wat heb je nodig?... 2 2. Hoe werkt het?... 2 2.1 Multifactor authenticatie... 2 2.2 Verbinding maken... 2 3. Starten: installatie van ConnectMeppelSetup.exe...

Nadere informatie

Denit Hosted Exchange 2007 Instellingen voor MS Outlook 2007

Denit Hosted Exchange 2007 Instellingen voor MS Outlook 2007 Denit Hosted Exchange 2007 Instellingen voor MS Outlook 2007 Deze handleiding beschrijft de stappen om een Denit Hosted Exchange 2007 account in te stellen in Microsoft Outlook 2007. Versie 1.2 1) MS Outlook

Nadere informatie

KeyLink B.V. KeyLink CTI Client Installation Manual - Dutch

KeyLink B.V. KeyLink CTI Client Installation Manual - Dutch KeyLink B.V. KeyLink CTI Client Installation Manual - Dutch Product(en): Versie: KeyLink CTI software V4.13.1 Document Versie: 1.16 Datum: 8 januari 2013 Auteur: Technical Support Overzicht Dit document

Nadere informatie

Handleiding Migratie. Bronboek Professional

Handleiding Migratie. Bronboek Professional Handleiding Migratie Bronboek Professional Laatste wijziging: 25/02/2015 Inhoudsopgave Controles en acties vooraf pag. 1 Installatie en configuratie Microsoft SQL met de Bronboek Helpdesk Tool pag. 3 Migratie

Nadere informatie

Outlookkoppeling installeren

Outlookkoppeling installeren Outlookkoppeling installeren Voordat u de koppeling kunt installeren, moet outlook afgesloten zijn. Stappenplan Plaats de koppeling op de juiste locatie (zie 3.2) Activeer de outlook koppeling (zie 3.3)

Nadere informatie

Denit Hosted Exchange 2010 Instellingen voor MS Outlook 2010

Denit Hosted Exchange 2010 Instellingen voor MS Outlook 2010 Denit Hosted Exchange 2010 Instellingen voor MS Outlook 2010 Deze handleiding beschrijft de stappen om een Denit Hosted Exchange 2010 account in te stellen in Microsoft Outlook 2010. Versie 1.2 1) MS Outlook

Nadere informatie

Het instellen van Internet Explorer 6 zodat alle cookies geaccepteerd worden (tijdelijk)

Het instellen van Internet Explorer 6 zodat alle cookies geaccepteerd worden (tijdelijk) Mocht u problemen hebben met het inloggen op de site, en heeft u onlangs Internet Explorer 6 geïnstalleerd (of Windows XP waar Internet Explorer 6 bij hoort), of wilt u voor het eerst inloggen op deze

Nadere informatie

Installatie- en gebruikshandleiding Risicoverevening. 11 april 2007 ZorgTTP

Installatie- en gebruikshandleiding Risicoverevening. 11 april 2007 ZorgTTP Installatie- en gebruikshandleiding Risicoverevening 11 april 2007 ZorgTTP Inleiding In het kader van Risicoverevening wordt gepseudonimiseerd informatie aangeleverd aan het College voor Zorgverzekeringen

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de website kerkomroep

Veel gestelde vragen over de website kerkomroep Veel gestelde vragen over de website kerkomroep 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Installatie sikn speler...3 Problemen bij installatie sikn speler?...4 Installatie Audiospeler overige browsers...6 Vind

Nadere informatie

WebDAV. Gebruik bestanden op de server alsof ze lokaal op uw computer staan. Microsoft Word / Internet Explorer / Mijn netwerklocaties

WebDAV. Gebruik bestanden op de server alsof ze lokaal op uw computer staan. Microsoft Word / Internet Explorer / Mijn netwerklocaties WebDAV Gebruik bestanden op de server alsof ze lokaal op uw computer staan Microsoft Word / Internet Explorer / Mijn netwerklocaties Datum: November 2010 Aantal pagina's: 7 Versie: 1.30 Doelgroep: Content

Nadere informatie

Installatie procedure Wis@d

Installatie procedure Wis@d Installatie procedure Wis@d Voorbereiding: Om een nieuwe installatie van wisa uit te voeren moet u de bestaande versie verwijderen! Dat doet u door via het configuratie scherm het programma Cwisadmin te

Nadere informatie

Installatie handleiding Telefoon Assistent v0.4

Installatie handleiding Telefoon Assistent v0.4 Installatie handleiding Telefoon Assistent v0.4 Inhoudsopgave - Inleiding Pagina 3 - Server installatie Pagina 4 - Server installatie Update Pagina 9 - Administrator installatie/update Pagina 10 - Cliënt

Nadere informatie

VIVA2.0. Opstarten. VIVA2.0 Opstart instructie

VIVA2.0. Opstarten. VIVA2.0 Opstart instructie Opstarten VIVA2.0 VIVA2.0 Opstart instructie CORILUS BV - PELMOLEN 20-3994 XZ HOUTEN - T 0031 (0)30 634 72 50 - F: 0031 (0)30 606 78 71 - info@corilus.nl - www.corilus.nl Voorwoord Beste Viva gebruiker,

Nadere informatie

Contents Backup en herinstallatie... 2

Contents Backup en herinstallatie... 2 Contents Backup en herinstallatie... 2 1. Hoe herinstalleer ik MediMail?... 2 2. Ik heb geen backup van MediMail, hoe herinstalleer ik MediMail?... 2 3. Hoe maak ik een backup van MediMail?... 2 4. Mag

Nadere informatie

FIREBIRD DE SAFESCAN TA EN TA+ SOFTWARE OP MEER DAN ÉÉN COMPUTER GEBRUIKEN

FIREBIRD DE SAFESCAN TA EN TA+ SOFTWARE OP MEER DAN ÉÉN COMPUTER GEBRUIKEN FIREBIRD DE SAFESCAN TA EN TA+ SOFTWARE OP MEER DAN ÉÉN COMPUTER GEBRUIKEN Deze handleiding beschrijft het installatieproces voor en het inrichten van één centrale database voor alle computers waar u de

Nadere informatie

HANDLEIDING Proxyinstellingen Windows OS Macintosh OS Linux OS

HANDLEIDING Proxyinstellingen Windows OS Macintosh OS Linux OS blad: 1 van 5 Inhoudsopgave Blad 1 UITEENZETTING...1 2 WINDOWS OS INTERNET & NETWERKEN - BROWSERS...1 3 WINDOWS OS BEVEILIGING - ANTISPYWARE & ANTIVIRUS...2 4 MACINTOSH OS INTERNET & NETWERKEN - BROWSERS...3

Nadere informatie

Een Windows XP-netwerk maken

Een Windows XP-netwerk maken Een Windows XP-netwerk maken Inleiding Deze beschrijving geldt voor Windows XP Professional (Home edition komt in zekere maten overeen met Professional), Nederlandse versie. Ook geldt dit document alleen

Nadere informatie

Installatiehandleiding. MED Instaleren van MED programmeersoftware.

Installatiehandleiding. MED Instaleren van MED programmeersoftware. Installatiehandleiding MED 4.4.2 Instaleren van MED 4.4.2 programmeersoftware. MED 4.4.2 programmeersoftware. Om de toepassingsmogelijkheden en het montagegemak van de MED systemen te vergroten is de programmeer

Nadere informatie

Computer instellen voor de e-services

Computer instellen voor de e-services Computer instellen voor de e-services Inhoud 1. eid software installeren... 2 2. Java installeren... 4 3. Toelichting Internet Explorer / Mozilla Firefox... 5 4. Internet Explorer instellen... 6 a. Vertrouwde

Nadere informatie

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Stand-alone / Netwerkversie. Nieuwe Installatie van FWG 3.0/2011-2012 met een MS Access database

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Stand-alone / Netwerkversie. Nieuwe Installatie van FWG 3.0/2011-2012 met een MS Access database Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012 Stand-alone / Netwerkversie Nieuwe Installatie van FWG 3.0/2011-2012 met een MS Access database Wij willen u er op wijzen dat ons systeem FWG3.0 Cd-rom versie dit

Nadere informatie

Handleiding: Werken met Solis-VPN

Handleiding: Werken met Solis-VPN Handleiding: Werken met Solis-VPN Auteur: ICT Service Centrum Versie: 1.7 Datum: 30 juni 2010 Inhoudsopgave 1 Werken met Solis-VPN... 2 1.1 Opzetten van een beveiligde verbinding... 2 1.2 Opstellen verbinding

Nadere informatie

Inlogprocedure Comvio SBC Online

Inlogprocedure Comvio SBC Online Inlogprocedure Comvio SBC Online Toelichting In deze handleiding wordt beschreven hoe u gebruik kunt maken van Comvio SBC. Bestemming Dit document is bestemd voor klanten van Comvio b.v. Versie 1.0 Juli

Nadere informatie

SCENARIO ADVIES INSTALLATIEHANDLEIDING. Versie 1.3

SCENARIO ADVIES INSTALLATIEHANDLEIDING. Versie 1.3 SCENARIO ADVIES INSTALLATIEHANDLEIDING Versie 1.3 1 Handleiding Installatie Scenario Advies... 1 2 Voorbereiding installatie Scenario Advies... 1 2.1 Downloaden programmatuur... 2 3 Serverinstallatie Scenario

Nadere informatie

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Versie : 2012.1.0.1 Inhoudsopgave 1 Systeemvereisten... 2 2 Pincode... 2 3 Licentie... 2 4 Installatie... 2 5 Eerste gebruik... 4 Titel Pagina 1 van 6 23-1-2012

Nadere informatie

OpenVPN Client Installatie

OpenVPN Client Installatie OpenVPN Client Installatie Windows Vista, Windows 7 Auteurs: Sven Dohmen Laatste wijziging: 23-09-2013 Laatst gewijzigd door: Sven Dohmen Versie: 2.4 Inhoud Ondersteuning... 3 Troubleshooting... 4 Windows

Nadere informatie

Handleiding: Solis-VPN

Handleiding: Solis-VPN Handleiding: Solis-VPN Dit document beschrijft de installatie en werking van Solis-VPN. Auteurs: Review: ICT Service Centrum T. Janssens Versie: 1.3 Datum: 19-06-2009 Inhoudsopgave 1 Algemeen... 4 1.1

Nadere informatie

Installatie Handleiding Alimentatie Rekendisk. 2011 Sdu Uitgeverij / A. Koppenaal

Installatie Handleiding Alimentatie Rekendisk. 2011 Sdu Uitgeverij / A. Koppenaal Installatie Handleiding Alimentatie Rekendisk / A. Koppenaal I Installatie Handleiding Alimentatie Rekendisk Inhoudsopgave A Inleiding 1 B Installatie 2 C Troubleshoot 4 1 Melding:... Kan database niet

Nadere informatie

Handleiding aanmaak CSR

Handleiding aanmaak CSR Handleiding aanmaak CSR Voordat u begint: Om een Certificate Signing Request (CSR) te maken moet het programma OpenSSL geïnstalleerd worden. Dit programma kan geheel gratis gedownload worden vanaf de OpenSSL

Nadere informatie

Installatie Handleiding voor: TiC Narrow Casting Certified. System Integrators

Installatie Handleiding voor: TiC Narrow Casting Certified. System Integrators Installatie Handleiding voor: TiC Narrow Casting Certified System Integrators Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Inhoudsopgave 1. Algemeen - 3-2. Installatie PostgreSQL database server -

Nadere informatie

Datum 15 juni 2006 Versie 1.0.6. Exchange Online. Handleiding voor gebruiker Release 1.0

Datum 15 juni 2006 Versie 1.0.6. Exchange Online. Handleiding voor gebruiker Release 1.0 Datum 1.0.6 Exchange Online Handleiding voor gebruiker Release 1.0 1.0.6 Inhoudsopgave 1 Instellingen e-mail clients 2 1.1 Gebruik via Outlook 2003 2 1.2 Gebruik via ActiveSync 15 1.3 Gebruik via andere

Nadere informatie

Rabo CORPORATE CONNECT. Certificaatvernieuwing

Rabo CORPORATE CONNECT. Certificaatvernieuwing Rabo CORPORATE CONNECT Certificaatvernieuwing Inhoud 1 INLEIDING... 3 2 SYSTEEMVEREISTEN... 4 3 CERTIFICAAT VERNIEUWEN... 6 4 TROUBLESHOOTING... 8 5 ONDERSTEUNING EN SERVICE... 9 BIJLAGE 1 INSTALLATIE

Nadere informatie

Installatie. NB: de software wordt in principe altijd lokaal geïnstalleerd.

Installatie. NB: de software wordt in principe altijd lokaal geïnstalleerd. Installatie VR-plus bestaat eigenlijk uit twee gedeelten: 1. de database: deze bevat de vestigingsgegevens. 2. de software: dit programma is de schil om de database heen en stelt de gebruiker in staat

Nadere informatie

Installatie Datum: Versie: Informant Software

Installatie Datum: Versie: Informant Software Installatie 7.47 Datum: 19-12-2016 Versie: 7.47 Informant Software www.informant.nl support@informant.nl 1 Waar is deze handleiding voor bedoeld? De installatie van de update van Informant is op een dusdanige

Nadere informatie

Aan de slag. met. AaBeeCee

Aan de slag. met. AaBeeCee Aan de slag met AaBeeCee 2 Voordat er met leerlingen gestart kan worden moeten er enkele voorbereidingen getroffen worden. Deze kunnen bij voorkeur door bijvoorbeeld de ict-cöordinator en/of een systeembeheerder

Nadere informatie

INSTALLATIE HANDLEIDING

INSTALLATIE HANDLEIDING INSTALLATIE HANDLEIDING REKENSOFTWARE MatrixFrame MatrixFrame Toolbox MatrixGeo 1 / 9 SYSTEEMEISEN Werkstation met minimaal Pentium 4 processor of gelijkwaardig Beeldschermresolutie 1024x768 (XGA) Windows

Nadere informatie

Live Mail Windows. Deel 1 Downloaden en installeren van Windows Live Mail

Live Mail Windows. Deel 1 Downloaden en installeren van Windows Live Mail Live Mail Windows Dit programma kan alleen onder MS Windows worden geïnstalleerd en is één van de betere programma's om mee te E-mailen op een Windows computer Windows Live Mail is een prima programma

Nadere informatie

Installatiehandleiding. Instaleren van MED-Plus programmeersoftware.

Installatiehandleiding. Instaleren van MED-Plus programmeersoftware. Installatiehandleiding Instaleren van MED-Plus programmeersoftware. MED-Plus programmeersoftware. Om de toepassingsmogelijkheden en het montagegemak van de MED11 systemen te vergroten is de programmeer

Nadere informatie

Handleiding. Thuisgebruik. N@Tschool! elo.nordwincollege.nl

Handleiding. Thuisgebruik. N@Tschool! elo.nordwincollege.nl Handleiding N@Tschool! Thuisgebruik elo.nordwincollege.nl Inhoudsopgave 1.0 Inleiding... 3 2.0 Hoe kan ik thuis inloggen op N@Tschool!... 4 3.0 Stel je browser in voor het gebruik van N@Tschool!... 5 3.1

Nadere informatie

Siemens SE551. Handleiding Flits Thuis

Siemens SE551. Handleiding Flits Thuis Siemens SE551 Handleiding Flits Thuis Handleiding Siemens SE551 Flits Thuis Aansluiten Siemens SE551 Configuratie Siemens d.m.v. webinterface Instellen Gisgaset USB /PCMCIAdraadloze netwerk-adapter Aansluiten

Nadere informatie

WebHare en WebDAV. Gebruik bestanden op de WebHareserver alsof ze op uw computer staan. Microsoft Word / Internet Explorer / Mijn netwerklocaties

WebHare en WebDAV. Gebruik bestanden op de WebHareserver alsof ze op uw computer staan. Microsoft Word / Internet Explorer / Mijn netwerklocaties WebHare en WebDAV Gebruik bestanden op de WebHareserver alsof ze op uw computer staan Microsoft Word / Internet Explorer / Mijn netwerklocaties Datum: Oktober 2012 Aantal pagina's: 8 Versie: 1.4 Doelgroep:

Nadere informatie

Instellingen Microsoft ISA server

Instellingen Microsoft ISA server Instellingen Microsoft ISA server Om Teleblik media door de Microsoft ISA server te kunnen afspelen is er een speciale regel nodig, die dit verkeer expliciet toestaat. Het verdient aanbeveling om deze

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap 2: Geselecteerde beelden controleren Stap 3: Voorbereidingen treffen om een korte

Nadere informatie

SSL VPN. In deze handleiding zullen wij onderstaande SSL mogelijkheden aan u uitleggen. - SSL VPN account/groep creëren.

SSL VPN. In deze handleiding zullen wij onderstaande SSL mogelijkheden aan u uitleggen. - SSL VPN account/groep creëren. SSL VPN SSL VPN SSL VPN is een web based versie van VPN waarbij er geen VPN client software nodig is. Het wordt niet beperkt door netwerkomgevingen en is zeer eenvoudig te configureren. SSL staat voor

Nadere informatie

HANDLEIDING Installatie TESTS 2012

HANDLEIDING Installatie TESTS 2012 HANDLEIDING Installatie TESTS 2012 INHOUDSOPGAVE: Algemeen:... 2 Installatie instructies voor stand-alone computer.. 2 Uitsluitend voor netwerk-installatie.. 6 Client installatie deel 1... 6 Deel 2 netwerkinstallatie:

Nadere informatie

Gebruik webfolders Windows

Gebruik webfolders Windows Gebruik webfolders Windows Algemene informatie Dit document beschrijft hoe u gebruik kunt maken van webfolders en beschrijft hoe u stapsgewijs via uw PC hier verbinding mee kunt maken. Website toevoegen

Nadere informatie

Toegang Persoonlijke Schijf Piter Jelles via secure FTP.

Toegang Persoonlijke Schijf Piter Jelles via secure FTP. Toegang Persoonlijke Schijf Piter Jelles via secure FTP. Datum: 05-01-2010 Door: B. Boonstra / J. Brouwer Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 1.0 DE SOFTWARE EN DE INSTELLINGEN... 4 1.1 DOWNLOADEN....

Nadere informatie

Handleiding Inloggen met SSL VPN

Handleiding Inloggen met SSL VPN Handleiding Inloggen met SSL VPN Beveiligd verbinding maken met het bedrijfsnetwerk via de Desktop Portal Versie: 24 april 2012 Handleiding SSL-VPN Pagina 1 van 10 Inleiding SSL VPN is een technologie

Nadere informatie

1.1 Installatie Solid Edge ST3

1.1 Installatie Solid Edge ST3 1.1 Installatie Solid Edge ST3 1 : Installeren : SE is niet achterwaarts compatibel, dit betekent dat een tekening gemaakt in een hogere versie, niet in een lagere versie van SE kan geopend worden. Omgekeerd

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de

Nadere informatie

Deze handleiding beschrijft hoe u kunt inloggen middels http://remote.ggnet.nl vanaf een locatie buiten GGNet.

Deze handleiding beschrijft hoe u kunt inloggen middels http://remote.ggnet.nl vanaf een locatie buiten GGNet. Handleiding inloggen http://remote.ggnet.nl Deze handleiding beschrijft hoe u kunt inloggen middels http://remote.ggnet.nl vanaf een locatie buiten GGNet. Inhoudsopgave: 2 Inlogprocedure 7 Bijlagen 7 Bijlage

Nadere informatie

Ipad gebruiken als extra scherm of buitenscherm met Yachtcontrol navigatie.

Ipad gebruiken als extra scherm of buitenscherm met Yachtcontrol navigatie. Ipad gebruiken als extra scherm of buitenscherm met Yachtcontrol navigatie. Inleiding Met behulp van het programma idisplay van ShapeServices. is het mogelijk om de ipad als extra scherm te gebruiken.

Nadere informatie

Wij heten u van harte welkom als nieuwe gebruiker van Cloud24You Express!

Wij heten u van harte welkom als nieuwe gebruiker van Cloud24You Express! Welkom, Wij heten u van harte welkom als nieuwe gebruiker van Cloud24You Express! Onze dienst Cloud24You Express is speciaal ontwikkeld voor klanten die wél kiezen voor een hoge kwaliteit en beschikbaarheid,

Nadere informatie

Aanmelden op het Office 365 portaal

Aanmelden op het Office 365 portaal Aanmelden op het Office 365 portaal Met bovenstaande accountgegevens kan je je aanmelden op het Office 365 portaal op http://portal.office.com In het bovenste tekstveld vul je jouw gebruikersnaam in. Vergeet

Nadere informatie

Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2

Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2 Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2 Versie 2.0.2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. AccowinUpgrade uitvoeren... 2 2.1 Taalkeuze... 2 2.2 Belangrijke opmerking... 2 2.3 Selecteren map waarin de huidige

Nadere informatie

Microsoft Office 365 voor leerlingen

Microsoft Office 365 voor leerlingen Microsoft Office 365 voor leerlingen Titel: Microsoft Office 365 voor leerlingen Auteur: IT-support Datum: 22 juni 2017 Versie: 1.0 Inhoudsopgave Wat is Office 365 en wat kun je ermee?... 3 Office 365

Nadere informatie

Installatie Handleiding

Installatie Handleiding Installatie Handleiding Index Introductie... 3 Systeem en software-vereisten... 4 Ondersteunde softwareapplicaties... 4 Programma architectuur... 5 Registerinstellingen... 5 Snelkoppeling... 6 Benodigde

Nadere informatie

Help, hij doet het niet

Help, hij doet het niet Help, hij doet het niet Studiewijzers en agenda-items zijn niet te plaatsen. Magister vraagt om inlognaam maar er gebeurt niets. Schoolmail van de leerlingen doet het niet. Je bent aangemeld en je komt

Nadere informatie

ALL-CRM Installatie handleiding

ALL-CRM Installatie handleiding ALL-CRM Installatie handleiding Auteur: Shams Hadi Datum: 05-06-2014 Version: v1.2 2014, All-CRM 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave 2 2 Systeem vereisten 3 2.1 Cliënt (Desktop applicaties) 3 2.2 Cliënt (Internet

Nadere informatie

Handleiding FTP. Uitleg over het aanpassen van de website uit het basispakket, met het programma FileZilla

Handleiding FTP. Uitleg over het aanpassen van de website uit het basispakket, met het programma FileZilla Handleiding FTP Uitleg over het aanpassen van de website uit het basispakket, met het programma FileZilla Inhoud Downloaden van FileZilla...2 Installatie en eerste gebruik van FileZilla...3 Installatie...3

Nadere informatie

Installatiehandleiding SafeSign en PKI Klasse X certificaten

Installatiehandleiding SafeSign en PKI Klasse X certificaten Installatiehandleiding SafeSign en PKI Klasse X certificaten Juni 2014 2014 Copyright KPN Lokale Overheid Alle rechten voorbehouden. Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van KPN Lokale overheid

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2

Welkom bij de Picture Package Producer 2 Handleiding voor Picture Package Producer2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap

Nadere informatie

Handleiding afdrukken rotariaat CAMPUS NOORD 01-10-2012. Informaticadienst Scholengroep Sint-Rembert v.z.w. Kevin Baert Loes Casteleyn Michiel Seys

Handleiding afdrukken rotariaat CAMPUS NOORD 01-10-2012. Informaticadienst Scholengroep Sint-Rembert v.z.w. Kevin Baert Loes Casteleyn Michiel Seys Handleiding afdrukken rotariaat CAMPUS NOORD 01-10-2012 Informaticadienst Scholengroep Sint-Rembert v.z.w. Kevin Baert Loes Casteleyn Michiel Seys 0. Inhoudsopgave 0. Inhoudsopgave... 3 1. Installatie

Nadere informatie

Wat te doen na de aanschaf van:

Wat te doen na de aanschaf van: Wat te doen na de aanschaf van: - Een nieuw werkstation - Een nieuwe server Inhoud Inleiding... 2 De juiste werkomgeving... 2 Eén computer, één gebruiker... 2 De database op een server en één of meerdere

Nadere informatie

Eerste keer inloggen op het JEP portaal na migratie.

Eerste keer inloggen op het JEP portaal na migratie. Eerste keer inloggen op het JEP portaal na migratie. Versie 1.0 Datum 20 januari 2014 Status Definitief Colofon Afzendgegevens Contactpersoon Auteurs Justitiële Informatiedienst Egbert Gorterstraat 6

Nadere informatie

Hoe download en installeer ik de software 15.2? Lees voordat u begint dit document volledig door en sluit alle programma s af.

Hoe download en installeer ik de software 15.2? Lees voordat u begint dit document volledig door en sluit alle programma s af. Hoe download en installeer ik de software 15.2? Lees voordat u begint dit document volledig door en sluit alle programma s af. Let op! Als u nog offertes hebt opgeslagen in CBS 14.2, kunt u deze alleen

Nadere informatie

Installatiehandleiding Albupad

Installatiehandleiding Albupad Installatiehandleiding Albupad Door de steeds zwaardere beveiliging van internetbrowsers en Windows kan het installeren van Albupad helaas soms een ware uitdaging zijn. In dit artikel wordt stap voor stap

Nadere informatie

Handleiding: Hulp op afstand met Teamviewer

Handleiding: Hulp op afstand met Teamviewer Handleiding: Hulp op afstand met Teamviewer Inhoudsopgave. Over deze handleiding.... 3 Teamviewer instaleren... 3 Stap 1 Downloaden Software... 3 Stap 2 Instaleren software... 4 Stap 4 Uw controlportal...

Nadere informatie

Introductie. Handleiding: Owncloud instellen

Introductie. Handleiding: Owncloud instellen Introductie QSIT Owncloud is de hollandse en 100% privacy-veilige variant van Dropbox of Google Drive. Het stelt u in staat om vanaf elk apparaat aan dezelfde bestanden te werken. Omdat wij onze servers

Nadere informatie

Handleiding aanmaak CSR

Handleiding aanmaak CSR Handleiding aanmaak CSR Voordat u begint: Om een Certificate Signing Request (CSR) te maken moet het programma OpenSSL geïnstalleerd worden. Dit programma kan geheel gratis gedownload worden vanaf de OpenSSL

Nadere informatie

Installatie. Klik vervolgens op OK om verder te gaan met de installatie. Om verder te gaan met de installatie kunt op op Volgende klikken.

Installatie. Klik vervolgens op OK om verder te gaan met de installatie. Om verder te gaan met de installatie kunt op op Volgende klikken. Installatie De client software van Backup+ kan worden gedownload op de Internet Limburg website. Kijk hiervoor op http://www.ilimburg.nl/downloads. Na het downloaden en openen van het backup+.exe bestand

Nadere informatie

VPN verbinding maken HCCnet (Windows XP)

VPN verbinding maken HCCnet (Windows XP) VPN verbinding maken HCCnet (Windows XP) Deze beknopte handleiding geeft uitleg hoe via het Wireless Leiden netwerk een VPN (PPTP) verbinding kan worden opgezet naar het HCC internet. We gaan er voor het

Nadere informatie

Beschrijving aansluiten Windows werkplek op het netwerk.

Beschrijving aansluiten Windows werkplek op het netwerk. Beschrijving aansluiten Windows werkplek op het netwerk. Inhoudsopgave Voorwoord...2 Windows 95/98 pc aansluiten...3 Windows NT / XP Home / Professional...4 Testen netwerk verbinding...5 Pagina 2 woensdag

Nadere informatie

Aanpassen browserinstellingen. Internet Explorer 9

Aanpassen browserinstellingen. Internet Explorer 9 Aanpassen browserinstellingen Internet Explorer 9 Uitleg 1. Rechts in het venster ziet u in het menu een moertje staan. Klik daarop. a. (indien deze niet zichtbaar is kunt u op de ALT + X knop van het

Nadere informatie

Systemec Virtueel Kantoor Instellen

Systemec Virtueel Kantoor Instellen Systemec Virtueel Kantoor Instellen Version: 1.0.1 Date: 5-1-2016 Copyright 2016 door Danny van Oijen Systemec BV, alle rechten voorbehouden. Foto's, content, graphics, en HTML code zijn beschermd door

Nadere informatie

Handleiding Internet Veiligheidspakket Windows & Mac Versie april 2014

Handleiding Internet Veiligheidspakket Windows & Mac Versie april 2014 Handleiding Internet Veiligheidspakket Windows & Mac Versie april 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Bestellen van het Internet Veiligheidspakket 4 Hoofdstuk 3. Installatie 9 3.1

Nadere informatie

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie...

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie... ProDoc Bouwstenen voor Word & Outlook 2007 Inhoud Kopiëren bestanden... 2 Hoofdmap Bouwstenen... 2 Bouwsteen.dotm... 2 Installatie Bouwstenenmodule onder Word 2007... 3 Installatie Bouwstenenmodule onder

Nadere informatie

Installatie SQL: Server 2008R2

Installatie SQL: Server 2008R2 Installatie SQL: Server 2008R2 Download de SQL Server 2008.exe van onze site: www.2work.nl Ga naar het tabblad: Downloads en meld aan met: klant2work en als wachtwoord: xs4customer Let op! Indien u een

Nadere informatie

Handleiding installatie en gebruik VPN

Handleiding installatie en gebruik VPN Handleiding installatie en gebruik VPN 2 Handleiding Installatie en gebruik VPN Inhoud Deel I Introductie 3 Deel II De te volgen stappen 4 1 Aanvragen en activeren van uw VPN account 4 2 Downloaden connectie

Nadere informatie

U krijgt de melding dat uw browser geen cookies aanvaardt? Volg dan onderstaande weg om ze wel te accepteren.

U krijgt de melding dat uw browser geen cookies aanvaardt? Volg dan onderstaande weg om ze wel te accepteren. HELP BIJ HET RAADPLEGEN VAN HET PORTAAL HDP Hoe internet-cookies aanvaarden? U krijgt de melding dat uw browser geen cookies aanvaardt? Volg dan onderstaande weg om ze wel te accepteren. Internet Explorer

Nadere informatie