PBS Training van het Schoolteam Dag 1: Draaiboek voor de coach

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PBS Training van het Schoolteam Dag 1: Draaiboek voor de coach"

Transcriptie

1 1 PBS Training van het Schoolteam Dag 1: Draaiboek voor de coach Het pakket aan materialen voor trainingsdag 1 bestaat uit de volgende producten: Het draaiboek De powerpoint presentatie Document Kaartjes Document Hand-outs Het draaiboek geeft een beschrijving van de stappen die de coach neemt bij het geven van de training. In het draaiboek wordt per slide een toelichting gegeven in de vorm van een spreektekst. Uiteraard heeft iedere coach zijn eigen stijl en licht hij de stappen in het draaiboek in zijn eigen woorden toe. De beschreven spreekteksten dienen daarbij ter inspiratie. De Powerpointpresentatie wordt gebruikt tijdens de trainingsdag en biedt de coach en de deelnemers ondersteuning bij hetgeen de coach over SWPBS vertelt. Voor de overzichtelijkheid print de coach voor de deelnemers de slides uit als hand-out en stopt ze in een mapje om uit te delen tijdens de training. In het document Hand-outs zijn documenten te vinden die de deelnemers nodig hebben tijdens de training, bijvoorbeeld een beschrijving van een opdracht. De coach print ze uit en stopt ze in hetzelfde mapje als de hand-out van de powerpoint. Tijdens de training maakt de coach gebruik van verschillende kaartjes (zie document Kaartjes ). In het draaiboek wordt vermeld wanneer welke kaartjes worden gebruikt. Aan het einde van de trainingsdag (na de hele dag of na deel 1B) vullen de deelnemers een evaluatieformulier in. De coach gebruikt hierbij het formulier dat gangbaar is bij zijn instelling.

2 2 8:00-8:30 (30 minuten) Binnenkomst met koffie en thee 8:30 9:00 (30 minuten) Welkom, introductie en start van de dag Doel: deelnemers voelen zich welkom en weten wat er vandaag aan bod komt. Deelnemers zijn enthousiast over de komende PBS-reis! Voorbereiding: - Beamer en laptop - Mapjes met handouts voor de deelnemers - Flap-over - Plakband/ Markeerstiften - Naambordjes - Briefjes met Leuk dat je er bent! - Beloningen (bijvoorbeeld scooby loops of kaartjes met een korte boodschap) om tussendoor uit te delen - Eventueel een belletje om de groep na een oefening weer bij elkaar te roepen Noot: de coach staat gedurende de dag model in het positief bekrachtigen van gedrag. Door de actieve opzet van de dag, doen zich veel kansen voor om deelnemers in het zonnetje te zetten met een compliment of een kaartje. Behalve het geven van complimenten ( goede vraag die je stelt. Die is denk ik voor iedereen hier relevant!) en het uitdelen van tokens, kan de coach de deelnemers ook op een indirecte manier positief bekrachtigen, bijvoorbeeld door belangrijke inzichten van deelnemers extra te benadrukken ( dat is inderdaad een belangrijk punt ) en op de flap te schrijven.

3 3 Toelichting/ werkvorm: 1. De coach heet de groep welkom (5 minuten) Namen trainers Logo werkplek coach De coach heet de deelnemers welkom, stelt zichzelf voor en licht het doel van deze dag toe, namelijk het verder kennis maken met PBS en het actief met elkaar aan de slag gaan om PBS in de praktijk te brengen. Naam School Datum 2. Oefening gedragsverwachtingen (5 minuten) De coach stelt de vraag: Hoe gaan we tijdens deze studiedag met elkaar om? Hij bevraagt de deelnemers op gedragsverwachtingen die zij met elkaar belangrijk vinden om de dag goed te laten verlopen en noteert deze op de flap. Te denken valt aan verwachtingen als: mobiele telefoons uit elkaar laten uitspreken voldoende pauzes inlassen Eventueel kan de coach er voor kiezen om de deelnemers te laten tekenen voor de verwachtingen. Na afloop van de oefening trekt de coach een parallel tussen de oefening en de dagelijkse praktijk met leerlingen. Wat leveren duidelijke gedragsverwachtingen leerlingen op? 3. De coach licht het programma toe (5 minuten) Ochtend Verwachtingen Op reis met PBS/ theorie Zelfbeoordelingsonderzoek Kapstokoefening De rol van het PBS-team Probleemgedrag ombuigen Waarden binnen onze school Programma 8:30 15:30 Middag Gedragsverwachtingen Gewenst gedrag aanleren en versterken De coach noemt dat het een actieve dag wordt met veel oefening. Deelnemers krijgen vandaag meer zicht op wat het voor een school betekent om met PBS aan de slag te gaan. Kortom: een praktisch kijkje in de wereld van PBS op de werkvloer. Lunch 4. De coach licht de reis naar de top toe en bevraagt de groep hierover (10 minuten) Welkom bij onze PBS reis We gaan met elkaar deze berg beklimmen.

4 4 De reis naar de top De reis naar de top is een gezamenlijke reis waarbij het PBS-team de route uitstippelt. Een gezamenlijke reis......waarbij het PBS-team de route uitstippelt en ons op koers houdt Een avontuurlijke reis die Soms kost de reis extra energie en soms gaat het vanzelf. soms extra energie zal kosten en soms vanzelf zal gaan Waar ook tijd is om Als we op bereikte hoogte zijn kunnen we soms even acclimatiseren of even een stapje terug doen. te acclimatiseren op bereikte hoogtes of indien nodig even een stap terug te gaan Kenniscentrum Schoolwide PBS juli 2011 versie 1.0 En niet iedereen even snel zal kunnen reizen En soms heeft iemand even een steuntje in de rug nodig zodat we uiteindelijk met elkaar de top bereiken! en soms een steuntje in de rug nodig is zodat wij uiteindelijk samen de top van de PBS berg bereiken! Na de toelichting stelt de coach de volgende vragen aan de groep: Hoe merk je dat de reis is begonnen? Wat merk je straks aan jezelf als je al een stukje op weg bent op de berg? (Bijvoorbeeld: buiten adem zijn, je trots voelen, veel energie hebben, ruimte ervaren, terugkijken naar de weg die je al hebt afgelegd, vooruitkijken naar wat er komen gaat, er op vertrouwen dat de rest ook gaat lukken, etc.). Afsluitend noemt de coach: Alle punten/gevoelens en ervaringen die jullie noemen zijn heel herkenbaar. Scholen die dit implementatietraject hebben doorgemaakt komen deze allemaal tegen. Iedereen is immers anders en doet het op zijn manier en in zijn eigen tempo, wat het een echte

5 5 uitdaging maakt. Over het algemeen blijkt na verloop van tijd wel dat schoolteams hechter worden, meer naar elkaar toegroeien en (nog ) respectvoller met elkaar omgaan. Er is meer acceptatie van elkaar. Bij de ene school verloopt dit proces sneller dan bij de andere, maar er groeit iets. 5. De parkeerflap (5 minuten) De coach gaat na of er punten zijn voor op de parkeerflap. Op de parkeerflap worden vragen en opmerkingen genoteerd waar op dit moment even geen tijd voor is. Aan het eind van het eerste dagdeel of aan het eind van de gehele dag komt de coach hierop terug. Sommige vragen zullen dan wellicht al beantwoord zijn, de overige vragen kunnen worden alsnog behandeld.

6 6 9:00 9:20 (20 minuten) Achtergronden, theorie en onderzoek Doel: deelnemers frissen hun kennis op van PBS. De deelnemers weten wat zij van PBS kunnen verwachten in het komende jaar. Toelichting/ werkvorm: De coach geeft een toelichting (15 minuten) Noot! Afhankelijk van wat de deelnemers al weten over PBS, geeft de coach een uitgebreide of een beknopte toelichting, daarbij puttend uit onderstaande slides. Schoolwide PBS is een: Schoolbrede, preventieve aanpak van gedrag, gericht op alle leerlingen Gericht op het aanleren en bekrachtigen van positief gedrag Paraplu waar andere interventies met dezelfde uitgangspunten onder passen PBS is evidence based en ontwikkeld door o.a.: Gerald Patterson, Hill Walker, Rob Horner, Annemieke Golly en Jeff Sprague (U of O) 'PBS is geen methode maar een schoolbrede aanpak van gedrag, gericht op alle leerlingen. Je kunt het zien als een paraplu waar je verschillende methodes en programma s die de school al hanteert onder kunt hangen en versterken. PBS sluit dus aan bij wat de school al doet om gedrag positief te beïnvloeden. De aanpak is gebaseerd op de principes van Patterson, ontwikkelaar van Parent Management Training Oregon PMTO- en grondlegger van alle ouderprogramma s die gestoeld zijn op gedragstherapeutische principes. De methodiek is ontwikkeld door onder meer Walker, Horner, Golly en Sprague, allen werkzaam bij de University of Oregon. Maar ook op andere plaatsen in Amerika wordt deze methodiek doorontwikkeld en wordt er mee gewerkt (in totaal op 9000 scholen). De huidige Nederlandse coaches zijn getraind door Annemieke Golly (van oorsprong een Nederlandse). Doel van PBS Een veilige omgeving scheppen die: leerling- en leerkrachtvriendelijk is bevordert dat leerlingen zich sociaal gedragen en zo goed mogelijk presteren Het doel van PBS is een veilige, positieve, sociale omgeving te scheppen, waarin leerlingen optimaal kunnen profiteren van het geboden onderwijs. Door onder meer duidelijk te zijn over wat we van leerlingen verwachten (in termen van gedrag), dit gedrag actief aan te leren en door systematisch aandacht te geven aan gewenst gedrag, werken scholen aan een schoolklimaat dat zowel leerling- als leerkrachtvriendelijk is. De kern van de PBS aanpak: PBS staat voor een schoolbrede aanpak; Preventie staat centraal; PBS-scholen bepalen hun basiswaarden, maken verwachtingen concreet, leren gewenst gedrag aan en bekrachtigen dit gedrag systematisch; De PBS-school stuurt op data over het gedrag van de leerlingen; Er is sprake van partnerschap met ouders en samenwerking met de keten (zorg); PBS wordt geborgd met een kwaliteitssysteem. De volgende zes onderdelen staan centraal binnen de PBS aanpak. Zoals reeds is benoemd betreft het een schoolbrede aanpak waarbij preventie centraal staat.

7 7 School-breed systeem voor leerling succes Intensieve, individuele interventies Individuele kinderen Vanuit LVS Hoge intensiteit (amb begeleiding sbo, remedial teaching) Groeps/ individuele interventies Enkele kinderen (at-risk) Direct beschikbaar (handelingsplannen, groepsplannen) Universele interventies Alle kinderen Preventief, proactief Leerprestaties 1-5% 1-5% Gedrag 5-10% 5-10% Intensieve, individuele interventies Individuele kinderen Assessment-based Intensieve specialistische hulp in de school (amb. begeleiding Renn4, behandelprogramma ZO) Thuis (bv PMTO, IOG,Triple-P 4 of 5, Boddeart) data-based Groeps/ individuel interventies Enkele kinderen (at-risk) Direct beschikbaar (bv Schoolmw, Triple-P 2 of 3, PMTO in de klas) Universele interventies Alle situaties, alle kinderen Preventief, proactief Op dit plaatje is te zien hoe de verdeling is van interventies voor kinderen die zich positief ontwikkelen en interventies voor kinderen die risico s lopen. In het onderste deel van de piramide (ongeveer 80%) bevinden zich de interventies voor alle leerlingen, waaronder de 80% leerlingen met wie het goed gaat. Zij ontwikkelen zich in sociaal en academisch opzicht gunstig. Het middelste, gele deel van de piramide bevat interventies voor ongeveer 15% van de leerlingen die te maken heeft met bepaalde risicofactoren, zoals leerproblemen of problemen in de thuissituatie. Deze leerlingen hebben vaak extra ondersteuning nodig, die binnen de school kan worden gegeven. De top van de piramide (ongeveer 5%) bevat interventies voor leerlingen met een geïndiceerde hulpvraag. Het gaat bij PBS om preventie. De school zet met PBS interventies in die alle leerlingen ondersteunen en stimuleren om zich sociaal te gedragen. Na een paar jaar werken met PBS is te zien dat meer leerlingen genoeg hebben aan de universele interventies op het groene niveau en dat er minder een beroep hoeft te worden gedaan op de interventies uit het gele of rode niveau. De coach licht de verschillende interventies toe die in dit voorbeeld staan beschreven. Op die manier maakt hij duidelijk dat er op de verschillende niveaus invulling wordt gegeven aan wat leerlingen nodig hebben om goed mee te kunnen draaien binnen de school. Welk gedrag weerspiegelt onze waarden? 1. Bepaal welk gedrag je wilt zien op welke locatie 2. Leer het gedrag actief aan 3. Bekrachtig het gedrag systematisch Als een school met PBS gaat werken, bepaalt de school haar basiswaarden. Welke waarden vindt het team belangrijk om met elkaar uit te dragen naar de leerlingen en naar elkaar? Voorbeelden van waarden die veel gebruikt worden omdat er veel onder valt zijn: veiligheid, respect en verantwoordelijkheid. Maar belangrijk is dat iedere school die met PBS gaat werken zelf tot de waarden komt die zij belangrijk vindt. Soms hebben scholen al bepaalde waarden opgenomen in hun schoolplan. We komen hier straks op terug. Als een school haar waarden heeft vastgesteld, gaat de school kijken naar hoe die waarden er in de praktijk uit moeten zien. Hoe ziet het er uit om je als leerling respectvol te gedragen? Hoe ziet dat er uit op de gang, op het toilet, in de klas, op het schoolplein, etc. Voor alle locaties van de school worden gedragsverwachtingen expliciet gemaakt. Op de gang kan dat bijvoorbeeld zijn: loop rustig, houd handen en voeten bij jezelf, praat met een rustige stem. Waarschijnlijk hebben jullie al veel heldere regels/ gedragsverwachtingen in de school. Met PBS ga je die aanscherpen en er voor zorgen dat ze op alle locaties zichtbaar zijn. Dit maakt het makkelijker om leerlingen op hun gedrag aan te spreken. De volgende stap is om leerlingen de gedragsverwachtingen aan te leren. Door de gedragsverwachtingen actief aan te leren, neemt de kans enorm toe dat leerlingen dit gewenste gedrag ook laten zien. Binnen PBS wordt hier dan ook veel aandacht aan besteed. Later op de dag komen we hier op terug. Als het gewenste gedrag actief is aangeleerd, weten de leerlingen wat er op de verschillende locaties van de school van hen wordt verwacht en hebben zij zich dit gedrag eigen gemaakt door het te oefenen. De volgende stap is om te stimuleren dat leerlingen het gewenste gedrag (blijvend) laten zien. Om de kans hierop te vergroten, ontwerpt de school een beloningssysteem dat bij de school

8 8 past. Dit systeem wordt schoolbreed ingezet en door iedere medewerker van de school op dezelfde manier toegepast. Door systematisch aandacht te hebben voor gewenst gedrag en kinderen te betrappen op gewenst gedrag, neemt de kans toe dat kinderen dit gedrag vaker laten zien. Data-gestuurd werken Incidentenregistraties geven informatie over: - Kinderen - Lokaties - Type incident - Periode - Klassen Data is basis voor het overleg van het PBS-team en maakt inzichtelijk waar en wanneer er problemen zijn. Door actief toezicht te houden en incidentenregistratie wordt duidelijk waar zich in de school de meeste problemen voordoen. De gegevens die de registratie oplevert kunnen schoolbreed worden gebruikt, maar ook op klassenniveau en op leerlingniveau. Doordat incidenten door alle leerkrachten op (daartoe ontworpen) kleine briefjes (bonnenboekjes) systematisch worden geregistreerd, wordt inzichtelijk welke incidenten waar plaatsvinden. Ook krijgt de school informatie over hoe laat incidenten plaatsvinden en welke kinderen daar bij betrokken zijn. Op de tweede studiedag zullen we langer stilstaan bij wat er komt kijken bij actief toezicht houden en bij incidentenregistratie. Integreer zorg en onderwijs: hoe creëren we korte, heldere lijnen met de zorg? Partnerschap met ouders: hoe bouwen we een positieve werkrelatie op? Borging van de methodiek: hoe houden we de methodiek levend? Ook deze drie punten vormen een belangrijk onderdeel van PBS. Momenteel is een veelgehoorde klacht dat de lijnen met de zorg te lang zijn. Het duurt vaak lang voordat een kind de benodigde hulp krijgt. Als de leerlingen de geïndiceerde hulp eenmaal ontvangen verdwijnen ze vaak een beetje uit het zicht van bijvoorbeeld de school maatschappelijk werkster en de intern begeleider. Terwijl het juist zo belangrijk is om als school op de hoogte te blijven, zodat er ook vanuit de school kan worden aangesloten bij wat de leerling nodig heeft. Een van de doelstellingen van PBS is om korte lijnen te creëren met de zorg. Er wordt naar gestreefd om een vaste contactpersoon vanuit de zorg te laten aansluiten bij het PBS-team van de school. Op die manier kan bij opvallend gedrag snel (preventief) worden ingegrepen en kan met alle partijen aan een sluitend plan worden gewerkt. Op veel scholen blijkt het moeilijk te zijn om een bepaalde groep ouders te betrekken bij de school. Vaak gaat het om ouders met veel stressoren in hun leven, die overbelast zijn. Ze komen bijvoorbeeld niet op tien-minuten gesprekken en laten het afweten als zij een afspraak hebben met de leerkracht. Is dit herkenbaar? Omdat de rol van de ouder zo belangrijk is, wordt binnen PBS veel aandacht geschonken aan het betrekken van ouders bij de school. Ook hier wordt weer voor de positieve benadering gekozen. Als de band met de ouder goed is, dan is het makkelijker om ook op moeilijke momenten een beroep te doen op die ouder en goed (als partners) samen te werken. Hoe we hier vorm aan gaan geven: daarover later meer. Binnen PBS is veel aandacht voor borging van de methodiek. Iedereen heeft waarschijnlijk wel eens meegemaakt dat er een effectieve nieuwe manier van werken is ingevoerd, dat daar veel in is geïnvesteerd en dat er na twee jaar nog maar weinig van over is. Dit heeft dan meestal te maken met een gebrek aan borging. Binnen PBS wordt hier op verschillende manieren aandacht aan besteed. Te denken valt aan inwerkpakketten voor nieuwe medewerkers en checklists om jaarlijks na te gaan

9 9 waar een school zich al sterk in heeft ontwikkeld en waar nog hiaten liggen. Het datasysteem draagt ook bij aan borging van de methodiek en er zal een systeem voor certificering en hercertificering komen. Dit kan een externe impuls bieden om PBS levend te houden binnen de school. Met PBS zijn de volgende effecten bereikt: Verbetering van het kind-gedrag op school, in de klas en thuis; Betere leerprestaties en vergroten van de effectieve leertijd; Betere vroegsignalering en effectiever interveniëren bij kinderen met matig of (zeer) ernstig probleemgedrag; Betere samenwerking van schoolteam met ouders en (jeugd)zorg In Amerika wordt al 15 jaar onderzoek gedaan naar verschillende elementen van PBS. De volgende uitkomsten zijn inmiddels aangetoond. De coach licht de uitkomsten toe. SWPBS, juli 2011 versie 1.0 Resultaten van PBS: de leerling Afname probleemgedrag (Horner, Sugai, Todd, & Lewis-Palmer, 2005) Halvering aantal leerlingen dat slachtoffer wordt van verbaal geweld Afname aantal keren dat leerlingen de klas uit worden gestuurd (Barrett et al.; in press, Eber, 2006) Op leerling-niveau, is een afname te zien in probleemgedrag bij leerlingen. Het aantal leerlingen dat slachtoffer wordt van verbaal geweld is gehalveerd en het aantal keer dat een leerling de klas uit is gestuurd is verminderd. SWPBS, juli 2011 versie 1.0 Resultaten van PBS: de leerling, vervolg Toename gevoel van veiligheid (Horner et al., 2009.) Toename sociaal gedrag op school, in de klas en thuis (Eber, 2006; Putnam, Horner, & Algozzine, 2006) Betere schoolprestaties (Eber, 2006; McIntosg, Chard, Boland & Horner, 2006) Toename effectieve leertijd (Bradshaw et al, in press) Toename leesvaardigheid groep 4 (Horner et al., 2009) Leerlingen voelen zich veiliger en gedragen zich socialer, wat ook doorwerkt naar de thuissituatie. Ook neemt de effectieve leertijd toe en verbeteren de schoolprestaties. Door een afname in incidenten is er minder tijd nodig om brandjes te blussen. Dit komt de leertijd ten goede (en de sfeer!). SWPBS, juli 2011 versie 1.0 Resultaten PBS: het schoolteam Betere vroegsignalering en effectiever interveniëren bij kinderen met matig of (zeer) ernstig probleemgedrag; Betere samenwerking van schoolteam met ouders en (jeugd)zorg; Reductie aantal disciplinaire maatregelen (zoals schorsing of verwijdering); Enthousiast schoolteam en grotere tevredenheid en betrokkenheid van ouders bij school. SWPBS, juli 2011 versie 1.0 Op schoolteam-niveau zijn er ook resultaten te zien. Door een betere vroegsignalering wordt ernstig probleemgedrag voorkomen. Door de incidentenregistratie is snel bekend wanneer een kind extra aandacht nodig heeft. Dit hangt ook samen met punt 3: escalatie tot deze heftige maatregelen kan voorkomen worden. De lijnen met de zorg worden korter en er kan beter worden samen gewerkt. Onder de docenten is grotere tevredenheid en minder ziekteverzuim. Leerkrachten moeten nog net zo hard werken, en zijn dus nog net zo moe maar wel gelukkig!

10 10 Wat kunnen we het eerste jaar van PBS verwachten? Inzicht in de stand van zaken op school rondom gedrag Rol van het PBS-team Theorie over gedrag Eenduidige gedragsverwachtingen voor de hele school ontwikkelen Een schoolbreed systeem van visualiseren van de verwachtingen Een schoolbreed systeem van bekrachtigen Actief toezicht houden in algemene ruimtes Invoering datasysteem De coach licht kort de punten toe die op het programma staan voor het eerste implementatiejaar. Hij benadrukt hierbij dat het tempo van de school gevolgd wordt en dat het daarvan afhankelijk is of alle punten het eerste jaar volledig aan bod komen De coach checkt of er vragen zijn en geeft de deelnemers een compliment voor hun aandacht. Hartelijk dank voor jullie aandacht tot nu toe.

11 11 9:20 9:30 (10 minuten) Toelichting uitslag zelfbeoordelingsonderzoek Doel: deelnemers krijgen zicht op waar het schoolteam nu staat in het implementatietraject van PBS. Voorbereiding: Voorafgaand aan de studiedag is het zelfbeoordelingsonderzoek (zie handleiding Positive Behavior Support: Goed gedrag kun je leren!, bladzijde 43-46) verspreid onder de leerkrachten, individueel ingevuld en weer verzameld. De coach heeft de gegevens verwerkt en geïnventariseerd welke ontwikkelpunten over het team heen de hoogste prioriteit hebben gekregen. Hierover heeft de coach een slide gemaakt in de ppt. Toelichting/ werkvorm: De coach licht de uitkomsten toe van het zelfbeoordelingsonderzoek. Resultaat zelfbeoordelingsonderzoek Deelnemers hebben middels het zelfbeoordelingsonderzoek aangegeven aan welke PBS punten binnen de school gewerkt wordt en waaraan nog niet. Tevens hebben zij hierbij aangegeven of dit gezien wordt als een prioriteit. De coach presenteert de uitslagen van het zelfbeoordelingsonderzoek en geeft aan dat dit een nul-meting is. De kans is groot dat deelnemers vaak nee hebben moeten invullen op de gestelde vragen. Als deelnemers dit als demotiverend hebben ervaren, kan de coach dit normaliseren door aan te geven dat dit bij alle nieuwe trajecten hoort en dat dit voor leerkrachten van andere scholen heel herkenbaar is. De uitkomsten worden heel serieus genomen en benut in het jaarplan. Over een jaar wordt de lijst opnieuw afgenomen, zodat de deelnemers kunnen zien welke stappen zij met elkaar hebben gezet.

12 12 9:30-10:00 (30 minuten) De paraplu-oefening Doel: deelnemers krijgen zicht op wat er binnen de school al wordt gedaan op het gebied van gedrag, waar aan wordt gewerkt en waar nog wensen liggen. Deelnemers hebben zicht op hoe de activiteiten/methoden/ interventies die al lopen in de school passen binnen PBS. Voorbereiding: Voorafgaand aan de training inventariseert de coach samen met de directie welke methoden en interventies de school al inzet op het gebied van gedrag. Het gaat hierbij om methoden en interventies die al goed geïmplementeerd zijn. Voorbeelden zijn de kanjertraining, een goed lopend sociaal emotioneel leerlingvolgsysteem, ouderavonden over gedrag, etc. Bovenaan de flappen schrijft de coach de verschillende elementen van PBS (zie Hand-out hierover) De coach hangt vier flappen in de ruimte met de volgende categorieën: schoolbreed; in de klas; individueel (kindniveau); ouders en hulpverlening. De coach noteert daarnaast de verschillende methoden en interventies die al binnen de school lopen op de flappen. Hierbij kijkt de coach goed naar welk punt het beste onder welke flap thuishoort. Stapel met post-its Vellen met kleine stickertjes Toelichting / werkvorm: De PBS-coach vraagt alle deelnemers om op post-its aan te geven waar op het gebied van gedrag op dit moment aan wordt gewerkt binnen de school (wat is nog in ontwikkeling?) en waar nog verdere wensen/ ontwikkelpunten liggen. Als de deelnemers hun punten genoteerd hebben, plakken zij de post its op de verschillende flappen. Voorbeelden van punten die vaak aan bod komen zijn: een beter contact met ouders opbouwen; een sociaal emotioneel leerlingvolgsysteem kiezen; een verwijderingsprotocol opstellen; (pedagogische) handelingsplannen maken; het toezicht op het plein aanscherpen. De coach loopt plenair de verschillende flappen langs en licht toe hoe enkele genoemde punten passen binnen PBS. Iedere deelnemer ontvangt vervolgens twee stickers en plakt die bij de wensen/ ontwikkelpunten van de school die hij op dit moment het meest belangrijk vindt. De coach benoemt dat PBS als een paraplu fungeert, waar alle methoden en interventies op het gebied van gedrag binnen de school onder kunnen vallen. Hij licht toe dat de twee of drie ontwikkelpunten met de meeste stickers worden meegenomen in het PBS jaarplan, dat samen met het PBS-team zal worden opgesteld. Deze punten krijgen in de komende periode extra aandacht.

13 13 10:00-10:15 (15 minuten) De rol van het PBS-team Doel: deelnemers kennen de rol van het PBS-team en weten wie er in het PBS-team zit. Voorbereiding: Slide in ppt met de namen van de leden van het PBS-team Lijstje met krachten van de leden van het PBS-team Toelichting/ werkvorm: De coach licht de rol en werkwijze van het PBS-team toe. De rol van het PBS-team Verwerkt gegevens van het PBS proces Verspreidt informatie in het team over PBS Is aanspreekpunt en ondersteunt collega s op de werkvloer Houdt het databasesysteem bij Bereidt de studiedagen voor met de coach Ik noemde net al even dat het PBS-team aan de slag gaat met het PBS jaarplan. Dat biedt meteen een aanknopingspunt om het over de rol van het PBS-team te hebben. Wat doet het PBS-team precies? Het PBS-team vervult een voortrekkersrol en is tijdens de PBS-reis een aanspreekpunt voor alle collega s. Het PBSteam verspreidt informatie over PBS, biedt ondersteuning bij de invoering van PBS op de werkvloer en bereidt samen met de coach de studiedagen voor. Ook gaat het PBS-team later in het jaar een datasysteem bijhouden. Jullie zullen in de komende periode regelmatig door het gedragteam worden benaderd om mee te denken over specifieke onderdelen van PBS. Op die manier wordt eenieders expertise goed benut. Het PBS-team vergadert eens in de drie a vier weken met de coach en maakt samen met de coach een jaarplan. Wie zit er in het PBS-team? PBS-team: Directie IB Leerkrachten (coördinatoren) vanuit onder-, midden, en bovenbouw evt. concierge, BSO, peuterspeelzaal, SMW, ouders e.d Wie zit er in het PBS-team? In het PBS-team zit in ieder geval altijd de directeur, de intern begeleider, en zo mogelijk een vertegenwoordiger uit iedere bouw. Ook heeft het grote voordelen als een iemand van voor- tussen of naschoolse opvang in het PBS-team plaatsneemt, een contactpersoon uit de zorg en een ouder uit bijvoorbeeld de ouderraad. Dit maakt de samenwerking makkelijker. Op dit moment nemen de volgende mensen zitting in het PBSteam (coach toont slide). Mooi aan deze combinatie is dat er een hoop verschillende krachten gebundeld worden (krachten PBS-team, niet gekoppeld aan naam). Zijn er nog vragen over de rol van het PBS-team? 10:15-10:30 (15 minuten) Pauze

14 14 10:30-10:45 (15 minuten) Oefening jeugdherinnering Doel: deelnemers denken na over wat er nodig is om een positief schoolklimaat neer te zetten. Voorbereiding: Kaartjes jeugdherinnering Toelichting/ werkvorm: De coach geeft de opdracht: ga terug in de tijd en denk aan een leerkracht waar je goede herinneringen aan hebt. Welke leerkracht is je bijgebleven? Wat was er zo bijzonder aan deze leerkracht? De deelnemers schrijven dit op een kaartje. Bij de nabespreking stelt de coach de vraag wie er een herinnering wil delen. De coach legt de link tussen de jeugdherinnering en fijn leerkracht gedrag. Welke eigenschappen maakten de leerkracht in kwestie tot een fijne leerkracht? Hierna trekt de coach het breder en stelt de vraag: wat maakt een school tot een school met een positief schoolklimaat? Wat is er schoolbreed nodig om dit te bewerkstelligen? De coach legt het verband met de piramide van PBS en met de metafoor van de paraplu. Hierna bevraagt de coach de deelnemers wat volgens hen bijdraagt aan een positief schoolklimaat. Wat zou goed zijn voor alle leerlingen? Voorbeelden die vaak genoemd worden zijn: acceptatie, oprechte interesse, persoonlijke aandacht, duidelijkheid, etc. De coach legt het verband met de volgende dia s. Wat is goed voor alle leerlingen: een schoolbrede aanpak. Stel gedragsverwachtingen op voor alle situaties binnen en buiten de school Zorg dat het hele schoolteam achter de verwachtingen staat Leer gedragsverwachtingen actief aan Bekrachtig gewenst gedrag bij alle kinderen (belonen, complimenten) Minimaliseer aandacht voor ongewenst gedrag: maak van een mug geen olifant Verbind consequenties aan het niet naleven van de verwachtingen Werk als een team (en betrek ouders hierbij) In aanvulling op de punten die door de deelnemers zijn genoemd als kenmerken van een positief schoolklimaat, benoemt de coach de punten die in de dia staan als punten die goed zijn voor alle leerlingen. 3-5% Enkele leerlingen (hoog risico) Individuele interventies 7-10% Sommige leerlingen (risicoleerlingen) Interventies in de klas, in kleine groepen 85-90% Alle leerlingen schoolbrede aanpak Gedrags Functie Analyse (GFA) Individueel pedagogisch handelingsplan Oudertraining en begeleiding Multidisciplinaire aanpak Intensieve training sociale vaardigheden Individuele pedagogische begeleiding Individuele didactische begeleiding Positieve, proactieve benadering Onderwijzen van gewenst gedrag Actief toezicht houden Positieve beloningssystemen Consequente, duidelijke sancties Gedragsaanpak op basis van geregistreerde gegevens De punten die net genoemd zijn met betrekking tot een veilig en positief schoolklimaat behoren vooral tot het eerste, groene niveau van de (eerder genoemde) piramide. Dit is het aanbod dat alle leerlingen krijgen. Het is van belang dit fundament goed neer te zetten om zo een solide basis te creëren, waar op kan worden teruggevallen.

15 15 10:45-11:45 (60 minuten) Waarden- en Normenspel & de placemat discussie Doel: deelnemers krijgen helder welke waarden zij als team willen uitstralen naar elkaar en overdragen op de leerlingen. Voorbereiding: Waarden- en Normenspel voor ieder groepje van acht deelnemers (te bestellen op Op de witte (blanco) kaart van het Waarden-en normenspel de waarde veiligheid schrijven Manieren om groepjes te verdelen (bijvoorbeeld met snoepjes van verschillende kleuren, kaartjes van verschillende kleuren, etc.) Hand-out waarden en normenspel Ongeveer acht grote vellen wit papier voor de placemat discussie Toelichting/ werkvorm: 1. Waarden en Normenspel (25 minuten) De coach licht toe: Iedere school wil leerlingen bepaalde waarden meegeven. Het vaststellen van gezamenlijk gedragen waarden is belangrijke stap in om dit te bereiken. Als een schoolteam het eens is over de waarden die zij kinderen wil meegeven, dan wordt het makkelijker om die waarden te vertalen naar de praktijk en ze op kinderen over te dragen. Eventueel legt de coach een link met het onderwerp burgerschapsvorming. De coach deelt groepjes in (maximaal acht deelnemers per groepje) en deelt een hand-out uit over het Waarden- en Normenspel. Hij licht vervolgens toe hoe het spel werkt (zie betreffende hand-out) en geeft aan: we komen straks terug op de waarden die we aan leerlingen willen meegeven. Jullie gaan nu met behulp van het spel zes basiswaarden vaststellen die jullie belangrijk vinden in het contact met elkaar. Tijdens de oefening begeleidt de coach de verschillende groepjes. De coach bespreekt de oefening kort plenair na: welke waarden komen vooral naar voren? Wat vinden jullie het meest belangrijk in de omgang met elkaar? 2. Placemat discussie (20 minuten) De coach licht vervolgens toe dat de deelnemers met behulp van de placemat discussie met elkaar gaan bepalen welke waarden zij willen overdragen op de kinderen: Welke waarden willen jullie de kinderen meegeven in de tijd dat die bij jullie op school zitten? De coach deelt nieuwe groepjes in (maximaal zes deelnemers per groepje), deelt de hand-out met de placemat discussie uit en licht toe hoe deze werkt (zie betreffende hand-out). Tijdens de oefening loopt de coach langs de verschillende groepjes en begeleidt waar nodig. Het is de bedoelding dat ieder groepje uiteindelijk twee tot vijf basiswaarden formuleert die zij belangrijk vindt voor de leerlingen. Bij de nabespreking geeft ieder groepje aan welke waarden er zijn gekozen. De coach schrijft deze op de flap en turft welke waarden het vaakst worden genoemd. De waarden die het vaakst worden genoemd worden gekozen tot de waarden van de school. De coach slaat een brug tussen de gekozen

16 16 waarden en hoe die waarden kunnen worden vertaald naar concreet gedrag (de matrix met gedragsverwachtingen). Noot 1: wanneer er geen duidelijke winnaars zijn onder de waarden, kan de coach iedere deelnemer drie stickers geven. De deelnemers plakken de stickers bij de waarden die hen het meeste aanspreken. De drie (hooguit 4) basiswaarden waarbij de meeste stickertjes zijn geplakt worden de basiswaarden voor de hele school. Noot 2: als zich op een later moment in het PBS implementatie-traject problemen voordoen in de communicatie tussen deelnemers, kan het Waarden- en Normenspel worden benut om hier oplossingen voor te vinden.

17 17 11:45 12:05 (20 minuten) oefening aandachtsemmer Doel: de deelnemers hebben kennis van de verhouding 4:1. Deelnemers zijn zich bewust van de verschillende behoeften van leerlingen als het gaat om aandacht en hoe zij hier op maat in kunnen voorzien. Voorbereiding: Kaartjes Emmertje vullen Toelichting / werkvorm: 1. De coach geeft een mondelinge toelichting op onderstaande slides (5 minuten) Het risicopad van gedragsproblemen Kan leiden tot negatief, destructief gedragspatroon op lange termijn Blootstelling aan risicofactoren van gezin, buurt, school en maatschappij Kan een negatief gedragspatroon op korte termijn tot gevolg hebben Kan leiden tot het ontwikkelen van ongewenst gedrag Blootstelling aan risicofactoren in de omgeving van een kind (thuis, op school of in de buurt) kunnen ervoor zorgen dat een kind ongewenst gedrag laat zien. Als dit gedrag niet of onvoldoende wordt bijgestuurd, dan kan dit leiden tot een negatief gedragspatroon. Het is belangrijk om deze cirkel zo vroeg mogelijk te doorbreken en te voorkomen dat ongewenst gedrag een patroon wordt. Redenen negatief gedrag Aandacht vragen Vermijding De redenen waarom een kind probleemgedrag vertoont zijn meestal terug te voeren op twee oorzaken. Ofwel het kind vraagt aandacht. Als dat op een positieve manier niet lukt dan maar op een negatieve. Of het kind vermijdt een taak. Deze is te moeilijk te makkelijk of saai. Uit onderzoek is gebleken dat gewone kinderen zich De Aandachts-emmer gezond ontwikkelen als zij voor elke correctie die zij ontvangen vier keer positieve aandacht krijgen. Dit kan een Aandachts-emmer knipoog, een duim of een schouderklopje zijn of een verbaal complimentje. Doordat kinderen weten dat er wordt gelet op wat ze goed doen, bouwen zij zelfvertrouwen op en kunnen zij een correctie beter aan. De verhouding 4:1 is voor alle kinderen belangrijk. Natuurlijk bestaan er ook verschillen tussen leerlingen. Alle kinderen hebben als het ware een aandachtsemmertje in hun buik. Bij de een is deze klein en snel gevuld en bij sommigen is die groot. Kinderen met een grote aandachtsemmer hebben misschien wel om de 5 minuten een complimentje nodig en hebben dus veel bevestiging nodig. Die aandacht is als het ware een basisbehoefte, net als eten en drinken. Het kind wil even gezien worden. Vaak is een opmerking als ik zie dat je rustig op je stoel zit al voldoende om de emmer te vullen. Als emmertjes niet op tijd worden gevuld gaan kinderen op zoek naar negatieve manieren om aandacht te krijgen. De emmer willen we natuurlijk het liefst niet vullen met negatieve aandacht maar met positieve. Dat is goed voor het zelfvertrouwen van het kind en het bevordert dat de leerling goed kan meedraaien in de klas en op school.

18 18 2. Deelnemers doen oefening emmertje vullen (20 minuten) De coach deelt de kaartjes uit en vraagt de deelnemers om met hun buurman of buurvrouw twee kinderen in gedachten te nemen: een kind met een grote aandachtsemmer en een kind met een kleine aandachtsemmer. Op het kaartje moeten een aantal gegevens worden ingevuld. De naam van de leerling, het gedrag dat de leerling laat zien en het soort bekrachtiging dat zou passen bij deze leerling. De coach vraagt de deelnemers om na te denken op welke manier je deze leerlingen het beste positief zou kunnen bekrachtigen. Als de deelnemers de kaartjes hebben ingevuld, bespreekt de coach enkele voorbeelden plenair na. Noot: Vaak is het zo dat bij het bespreken van deze oefening de meeste aandacht uit gaat naar kinderen die druk gedrag vertonen (grote aandachtsemmer), net zoals dat in de dagelijkse praktijk gebeurt. Het is goed om deze parallel te bespreken, omdat dit een eye-opener kan zijn voor de deelnemers. Een doel van PBS is om meer aandacht te geven aan gewenst gedrag en negatief gedrag te minimaliseren. 12:05 12:45 (40 minuten) Lunch 12:45 13:00 (15 minuten) Oefening snoepje Doel: deelnemers ervaren het belang van duidelijke gedragsverwachtingen. Voorbereiding: snoepjes klaarleggen in de pauze Toelichting/ werkvorm: De coach legt bij iedereen iets lekkers neer in de pauze. Na een paar minuten geeft de coach aan: Jullie hebben allemaal een snoepje gekregen. Wie van jullie heeft het snoepje opgegeten? En waarom? Wie heeft het niet opgegeten? En waarom niet. Deelnemers kunnen verschillende redenen noemen zoals: ik had honger, het lag in de weg, ik heb er niet over nagedacht, ik houd niet van snoepjes, etc. De coach vraagt vervolgens: Wat geeft het nu voor gevoel als je het snoepje wel hebt opgegeten? Ook nu kunnen verschillende dingen worden genoemd door de deelnemers, bijvoorbeeld: ik voel me een beetje schuldig, het voelt onduidelijk, etc. De coach licht toe: Zoals we horen spelen allerlei gevoelens een rol bij de keuze om het snoepje wel of niet op te eten. Ik ben niet duidelijk geweest in mijn bedoelingen met het snoepje en vervolgens heeft iedereen een eigen keuze gemaakt. Sommigen houden hier een vervelend gevoel aan over (schamen zich, voelen zich schuldig) terwijl ik hier geen duidelijke verwachting over heb uitgesproken. Dit voorbeeld illustreert het belang van wat we binnen PBS clear expectations noemen. Als je gedragsverwachtingen niet duidelijk maakt, dan kunnen mensen en zeker kinderen hier niet aan voldoen. Heldere verwachtingen zijn dus nodig om kinderen te stimuleren gewenst gedrag te laten zien. De coach maakt hierna de overstap naar de matrix gedragsverwachtingen mbv de cartoon slide over verwachtingen aan het begin van het schooljaar.

19 19 13:00 14:00 (60 minuten) De matrix met gedragsverwachtingen Doel: deelnemers denken na over de kenmerken van concrete gedragsverwachtingen. Deelnemers oefenen met het opstellen van gedragsverwachtingen voor de verschillende locaties van de school. Voorbereiding: De coach voegt de door het team gekozen basiswaarden toe aan de matrix van de powerpoint. Vooraf groepjes indelen voor het invullen van de matrix. Het heeft de voorkeur medewerkers uit de onder-, midden- en bovenbouw te mixen (dit eventueel vooraf als opdrachtje uitzetten in het PBS-team) Hand-out matrix Hand-out ingevulde matrix uit het boek Positive Behavior Support: Goed gedrag kun je leren!, blz Flaps klaarhangen met daarop de verschillende ruimtes in de school (2 per flap). Toelichting/ werkvorm: 1. Toelichting gedragsverwachtingen (10 minuten) De coach slaat een bruggetje van de door het schoolteam vastgestelde waarden naar de gedragsverwachtingen en licht de bijhorende dia s toe. Matrix gedragsverwachtingen op school Algemene ruimtes Basiswaarde 1 Basiswaarde 2 Basiswaarde 3 Schoolbreed Plein Gangen, hallen, etc. Kenniscentrum Schoolwide PBS juli 2011versie 1.0 Jullie hebben goed met elkaar nagedacht over de waarden die jullie leerlingen willen meegeven binnen deze school. Jullie zijn gekomen tot de volgende waarden (zie slide). De volgende stap die we met elkaar gaan zetten houdt in dat we de waarden schoolbreed vertalen naar concreet gedrag. Er is bijvoorbeeld gekozen voor de basiswaarde veiligheid. Wij willen graag dat kinderen zich veilig gedragen. Hoe ziet het er uit als kinderen zich veilig gedragen op de gang? Wat doen zij dan? Deze concrete beschrijvingen van het gedrag, waarvan wij willen dat de kinderen het laten zien, noemen we binnen PBS gedragsverwachtingen. Jullie gaan in groepjes voor de verschillende ruimtes in de school (gang, schoolplein, toiletten, etc.) nadenken over welk gedrag jullie willen zien en horen. Het gaat dus steeds om gedrag dat de schoolwaarden weerspiegelt. Kenmerken van heldere gedragsverwachtingen De coach bevraagt de groep op kenmerken van heldere gedragsverwachtingen, laat vervolgens de dia zien en licht deze toe. Concreet (Beschreven in termen van waarneembaar gedrag) Duidelijk en eenduidig (alle leerlingen weten precies wat er van hen wordt verwacht) Positief, kort en bondig geformuleerd In de actieve vorm geformuleerd (loop rustig)

20 20 De coach licht toe: zo moet het dus niet. 2. Oefening matrix gedragsverwachtingen (45 minuten) De coach verdeelt de deelnemers in groepjes en geeft ieder groepje zowel een lege als een ingevulde matrix mee, ter inspiratie. Ieder groepje kiest een flap uit met daarop een (of twee) ruimtes. De deelnemers gaan met elkaar brainstormen over gedragsverwachtingen voor de betreffende ruimtes. Ieder groepje wordt voorgezeten door een lid van het PBS-team. Voordeel hiervan is dat de leden van het PBS-team al uitgebreid hebben geoefend met het formuleren van de gedragsverwachtingen. De gedragsverwachtingen worden op de flap geschreven. Bij de nabespreking loopt de coach de flappen langs en licht er enkele sterke voorbeelden van gedragsverwachtingen uit. De coach benadrukt het als de verwachting positief is geformuleerd in termen van waarneembaar gedrag en als deze kort en bondig is. Ook koppelt de coach de gedragsverwachting opnieuw aan de waarde die het gedrag weerspiegelt, bijvoorbeeld: dus als leerlingen rustig door de gang lopen en hun handen en voeten bij zichzelf houden, dan is dat veilig en respectvol gedrag. Mooi concreet en positief geformuleerd! De coach gaat ook na of er vragen zijn of discussiepunten. Als deelnemers aangeven het lastig te vinden om concreet te worden en verwachtingen te formuleren in positieve termen, normaliseert de coach dit en geeft hij aan dat het een gezamenlijk proces is waar stapsgewijs aan wordt gewerkt. Als aandachtspunt geeft de coach mee dat het belangrijk is om het aantal gedragsverwachtingen per ruimte te beperken. Dit draagt bij aan de overzichtelijkheid. Vaak kiezen scholen in dit kader ook voor een aantal schooloverstijgende gedragsverwachtingen die voor alle ruimten van toepassing zijn. Tenslotte vertelt de coach dat de ingevulde matrix (flaps) na deze studiedag terugkomt in het overleg van het PBS-team. Het PBS-team kijkt nog een keer kritisch naar de gedragsverwachtingen en stelt een conceptversie op. Deze versie wordt via de mail verspreid onder het schoolteam. Het schoolteam kan nog eenmaal feedback geven op deze versie, waarna het PBS-team een definitieve versie (1.0) vaststelt die het komende jaar gebruikt zal worden. Noot: de coach kan eventueel ook aanwijzen welk groepje over welke ruimte gaat nadenken. 3. De coach gaat in op het visueel maken van waarden/gedragsverwachtingen binnen de school (5 minuten) De coach gaat met de groep na wat de voordelen zijn van het visueel maken van de waarden en Wat zijn manieren om de waarden en de gedragsverwachtingen. gedragsverwachtingen De coach bevraagt de groep op manieren om de algemeen bekend en visueel te maken? schoolwaarden en gedragsverwachtingen visueel te maken binnen de school. Te denken valt aan werkstukken van leerlingen, foto s, posters, etc. Noot: de coach kan er ook voor kiezen om de deelnemers hier in tweetallen kort over te laten brainstormen en de uitkomsten plenair terug te koppelen.

21 21 Gedragsverwachtingen visueel maken De coach laat enkele voorbeelden zien die al gebruikt worden in het Nederlandse onderwijs. De gedragsverwachtingen zijn duidelijk zichtbaar en herkenbaar in alle ruimtes van de school. Kenniscentrum Schoolwide PBS juli 2011versie 1.0

22 22 14:00-14:15 (15 minuten) Pauze indien gewenst 14:15-15:15 (60 minuten) Het actief aanleren van gedragsverwachtingen Doel: deelnemers weten hoe zij een les in goed gedrag kunnen opstellen en oefenen hiermee. Voorbereiding: Hand-out lesformulier Hand-out Voorbeeldles Goed gedrag in de gang Hand-out huiswerkopdracht Manier om groepjes in te delen (bijvoorbeeld met speelkaarten, een sticker, aftellen, etc.) Kleine cadeautjes ter beloning in de grabbelton Zo mogelijk 4 of 5 camera s Afstemmen wie van het PBS-team: na afloop van de studiedag het lesformulier goed gedrag rondmailt naar de deelnemers; een grote matrix ophangt in de leerkrachtenkamer, (zie punt 5); de ingevulde lessen (het huiswerk) verzameld en hoe/waar. Toelichting/ werkvorm: 1. Model staan voor een les in goed gedrag (10 minuten) We hebben net nagedacht over welke waarden we in de school aan kinderen willen overdragen en welke gedragsverwachtingen daarbij horen. De stap die hierop volgt is het actief aanleren van het gedrag. Het aanleren van gedrag is (zoals jullie waarschijnlijk weten ) een vak apart. Vanuit de leertheorieën weten we dat het afkijken van gedrag in combinatie met het daadwerkelijk oefenen daarvan, de meest krachtige en effectieve manier is om gedrag te leren. Om jullie een idee te geven van wat ik daar precies mee bedoel wil ik jullie vragen om met me mee te lopen naar de gang. Jullie zijn nu even leerlingen uit groep 3 en ik ben jullie leerkracht. Vandaag leren jullie de gedragsverwachtingen die gelden in de gang. Ik wil jullie vragen om speciaal voor deze oefening meewerkende leerlingen te spelen, zodat voor iedereen duidelijk wordt hoe de opbouw van een les in gedrag er uit ziet binnen PBS. De coach staat model in het geven van een les in goed gedrag (zie hiervoor Hand-out Voorbeeldles Goed gedrag in de gang). Nadat de coach model heeft gestaan, bevraagt hij de groep op hun ervaringen: Hoe was het om door de leerkracht bevraagd te worden? Hoe hielp het afkijken om precies te weten wat er van je werd verwacht? Wat leverde het op om zelf te oefenen? Hoe hield de leerkracht de sfeer veilig en positief? 2. Aandachtspunten bij het geven van een les in goed gedrag (5 minuten) De coach licht onderstaande dia toe. Aandachtspunten lessen in goed gedrag Leer de verwachting aan in de betreffende ruimte (Bijv. gedragsverwachtingen voor de gang aanleren in de gang) Laat alle gedragsverwachtingen in de voorbespreking, bij de uitvoering en bij de nabespreking van het rollenspel terugkomen Zorg ervoor dat alle gedragsverwachtingen minimaal een keer goed zijn voorgedaan en eindig altijd met een goed voorbeeld; Geef als leerkracht zelf het foute voorbeeld; laat de leerling dit niet doen Koppel bij de nabespreking de gedragsverwachtingen met een waarom - vraag aan de basiswaarden. (bijv. Waarom is het goed om je handen en voeten bij jezelf te houden? Dat is veilig.) De coach gaat in op de aandachtpunten die horen bij de les in goed gedrag.

23 23 3. De deelnemers oefenen met het maken van een les in goed gedrag (15 minuten) Hierna verdeelt de coach de deelnemers in groepjes van vier of vijf. De deelnemers ontvangen alle Hand-outs over lessen in goed gedrag en gaan met elkaar een les uitwerken voor een van de ruimtes in de school. Hierbij maken ze gebruik van de gedragsverwachtingen die eerder op de dag voor de verschillende ruimtes zijn uitgewerkt. 4. De deelnemers oefenen met het geven van een les in goed gedrag (25 minuten) Als de les op papier staat gaan de deelnemers in een carrousel oefenen met het geven van de les. Een van de deelnemers is steeds een leerkracht en de andere deelnemers zijn leerlingen. De deelnemers in de rol van leerling geven aan het einden van de oefening feedback in de verhouding 4:1. De coach loopt langs de groepjes en coacht waar nodig. Daarbij legt ook hij de focus op de goede punten die hij ziet. Wanneer een van de deelnemers heeft geoefend in de rol van leerkracht, ontvangt hij van de coach een kleine attentie. Als iedereen heeft geoefend in de rol van leerkracht, bespreekt de coach de oefening na. Hoe was het om model te staan? Hoe lukte het om goed door te vragen zodat alle gedragsverwachtingen voldoende aan bod kwamen? Wat was het effect van het foute voorbeeld? Waarom is het bij het model staan zo belangrijk om te eindigen met een goed voorbeeld? Hoe lukte het om de leerlingen veel positieve feedback te geven? Welk effect had dat? Noot: indien mogelijk worden de oefeningen op DVD opgenomen en ontvangen de deelnemers schriftelijke (positieve) feedback over hun opname van de coach. 5. Huiswerk! (5 minuten) De coach licht toe wat de deelnemers in de komende periode gaan doen. Lessen in goed gedrag Lesplannen als huiswerk Observaties door coach (video-opname) Aan de slag Als de matrix met gedragsverwachtingen is vastgesteld, moeten voor elke ruimte in de school lessen worden ontwikkeld. Voor het ontwikkelen van deze lessen worden duo s gevormd. In de kamer van het schoolteam komt een matrix te hangen waar de duo s op kunnen aangeven over welke twee ruimtes zij een les in goed gedrag gaan maken. De bedoeling is dat dit per bouw gebeurt. De lessen kunnen worden ingeleverd bij (naam verantwoordelijke in het PBSteam) voor (datum noemen). De coach geeft ook aan dat als de lessen zijn gemaakt, leerkrachten een les kunnen oefenen met hun klas. Indien mogelijk kan de leerkracht de les opnemen op DVD. De coach ontvangt de DVD en geeft hier schriftelijke feedback op. Om te werken aan een positieve werkrelatie met de leerkracht en om leerkrachten te motiveren voor deelname aan PBS, geeft de coach alleen positieve feedback. Hij licht de sterke punten van de leerkracht toe en laat aandachtspunten achterwege. Noot: in overleg met het PBS-team kan er voor worden gekozen om leerkrachten die hun DVD inleveren te belonen met een cadeautje of een leuke kaart in hun bakje. De coach deelt de benodigde materialen voor de huiswerkopdracht uit (hand-out lesformulier, handout Voorbeeldles goed gedrag in de gang, Hand-out Huiswerkopdracht ). Daarnaast benoemt de coach dat het lege lesformulier ook via de mail verspreid zal worden zodat de deelnemers deze digitaal kunnen invullen.

School Wide Positive Behavior Support

School Wide Positive Behavior Support Amsterdam Zuidoost 31-10-2012 Workshopleider: Drs. B. (Berber) Klein Onderwijscentrum VU Faculteit Psychologie & Pedagogiek In samenwerking met Kenniscentrum SWPBS School Wide Positive Behavior Support

Nadere informatie

PBS Positive Behavior Support

PBS Positive Behavior Support PBS Positive Behavior Support 4 juni 2010 Drs. Emilie van Leeuwen methodiekontwikkelaar/ trainer bij PI Research Drs. Inge Reijnders Onderwijskundige GZ psycholoog Opvoeden is van iedereen! Hoe ziet dat

Nadere informatie

PBS Training van het Schoolteam Dag 1: Draaiboek voor de coach

PBS Training van het Schoolteam Dag 1: Draaiboek voor de coach 1 PBS Training van het Schoolteam Dag 1: Draaiboek voor de coach Het pakket aan materialen voor trainingsdag 1 bestaat uit de volgende producten: Het draaiboek De powerpoint presentatie Document Kaartjes

Nadere informatie

De kern van SWPBS in 6 pijlers: Schoolwide PBS is een: School Wide Positive Behavior Support (SWPBS) De kern van SWPBS in 6 pijlers: Doel van SWPBS

De kern van SWPBS in 6 pijlers: Schoolwide PBS is een: School Wide Positive Behavior Support (SWPBS) De kern van SWPBS in 6 pijlers: Doel van SWPBS School Wide Positive Behavior Support (SWPBS) Sandra Koot en Monique Baard www.educote.nl 06-14980658 Schoolwide PBS is een: Schoolbrede, preventieve aanpak van gedrag, gericht op alle leerlingen Gericht

Nadere informatie

Positive Behavior Support (PBS)

Positive Behavior Support (PBS) Positive Behavior Support (PBS) Anita Snoek & Annette Giling 13 januari 2014 Wat is PBS? Schoolbrede preventieve aanpak van gedrag, gericht op ALLE leerlingen. Aanleren en bekrachtigen van positief gedrag

Nadere informatie

Voorlichting over Schoolwide PBS voor het schoolteam: een toelichting op de PPT

Voorlichting over Schoolwide PBS voor het schoolteam: een toelichting op de PPT 1 Voorlichting over Schoolwide PBS voor het schoolteam: een toelichting op de PPT Doel: Het doel van de voorlichting is om het team te laten kennis maken met de belangrijkste uitgangspunten van PBS en

Nadere informatie

Ouderavond de Triangel. Werken aan een positief pedagogisch klimaat voor leren met behulp van School Wide Positive Behavior Support

Ouderavond de Triangel. Werken aan een positief pedagogisch klimaat voor leren met behulp van School Wide Positive Behavior Support Ouderavond de Triangel Werken aan een positief pedagogisch klimaat voor leren met behulp van School Wide Positive Behavior Support Welkom Wat kunt u verwachten? Inleiding op School Wide Positive Behavior

Nadere informatie

PBS: Samenwerking met de zorg

PBS: Samenwerking met de zorg PBS: Samenwerking met de zorg Interventies op geel/rood niveau Een voorbeeld: Tools4School Welkom bij: Judy Broer (K&J psycholoog, PBS-coach, trainer Tools4School); en Janne van Gelein Vitringa (gedragsdeskundige,

Nadere informatie

P ositive Behavior Support. Monique Nelen, Windesheim Expertisecentrum PBS 6 november 2013

P ositive Behavior Support. Monique Nelen, Windesheim Expertisecentrum PBS 6 november 2013 P ositive Behavior Support Monique Nelen, Windesheim Expertisecentrum PBS 6 november 2013 Onderzoek wijst uit dat: leraren van mening zijn dat 26% van de leerlingen uit hun klas als problematisch kan worden

Nadere informatie

PBS Training van het Schoolteam Dag 3B: Draaiboek voor de coach

PBS Training van het Schoolteam Dag 3B: Draaiboek voor de coach PBS Training van het Schoolteam Dag 3B: Draaiboek voor de coach Het pakket aan materialen voor trainingsdag 3B bestaat uit de volgende producten: Het draaiboek De powerpoint presentatie Kaartjes Hand-outs

Nadere informatie

KEC Onderwijs. School Wide Positive Behavior Support. Actief aanleren en belonen van gewenst gedrag

KEC Onderwijs. School Wide Positive Behavior Support. Actief aanleren en belonen van gewenst gedrag School Wide Positive Behavior Support Actief aanleren en belonen van gewenst gedrag 1 Op elke school speelt wel wat: leerlingen die onrustig zijn in de klas, geklier op de trap, ruzies op het schoolplein.

Nadere informatie

Positive Behaviour Support. Gezamenlijke gedragsaanpak OBS De Spiegel

Positive Behaviour Support. Gezamenlijke gedragsaanpak OBS De Spiegel Positive Behaviour Gezamenlijke gedragsaanpak OBS De Spiegel 2 Inleiding In januari 2014 zijn we op OBS De Spiegel gestart met het gedragsprogramma Positive Behaviour. De aanleiding om met een programma

Nadere informatie

Verwachtingen. Gezamenlijke gedragsverwachtingen. Ik ga aan het einde van deze workshop tevreden weg als ik. 10-11-2014.

Verwachtingen. Gezamenlijke gedragsverwachtingen. Ik ga aan het einde van deze workshop tevreden weg als ik. 10-11-2014. SWPBS-congres 14 november 2014 De docent als schakel. Hoe de feedback van docenten bijdraagt aan de effectiviteit Tools4School Henrike van Diest Judy Broer Milou Golbach Henrike van Diest Projectleider

Nadere informatie

PBS conferentie Eindhoven Inge Reijnders 14/11/2014 inge.reijnders@yorneo.nl

PBS conferentie Eindhoven Inge Reijnders 14/11/2014 inge.reijnders@yorneo.nl School Wide Positive Behavior Support Yorneo In de school samenwerken met de zorg als alleen groene interventies niet voldoen PBS conferentie Eindhoven Inge Reijnders 14/11/2014 inge.reijnders@yorneo.nl

Nadere informatie

Voor een veilige school. Handleiding en lessen. Goed Gedrag. Goed Gedrag. Bij deze handleiding hoort de usb-kaart. Goed Gedrag

Voor een veilige school. Handleiding en lessen. Goed Gedrag. Goed Gedrag. Bij deze handleiding hoort de usb-kaart. Goed Gedrag Voor een veilige school Goed Gedrag Handleiding en lessen Goed Gedrag Bij deze handleiding hoort de usb-kaart Goed Gedrag Inhoudsopgave Woord vooraf... 2 De twintig kijkplaten... 4 De twintig posters...

Nadere informatie

Het Pedagogisch Klimaat en SWPBS

Het Pedagogisch Klimaat en SWPBS Het Pedagogisch Klimaat en SWPBS We vinden het heel belangrijk dat er een goede sfeer heerst tussen de kinderen onderling, tussen de leerkrachten en de kinderen en tussen de leerkrachten onderling. Een

Nadere informatie

Zelfbeoordelingsonderzoek van Positive Behavior Support

Zelfbeoordelingsonderzoek van Positive Behavior Support Zelfbeoordelingsonderzoek van Positive Behavior Support School: Datum: Functie Administratief Onderwijsassistent Onderwijsondersteunend personeel Directie Leraar Ouders Intern Begeleider/ Zorgcoördinator

Nadere informatie

STARTEN MET PBS, HOE DOE JE DAT ALS SCHOOL? PBS en de Timotheüsschool Oldebroek

STARTEN MET PBS, HOE DOE JE DAT ALS SCHOOL? PBS en de Timotheüsschool Oldebroek STARTEN MET PBS, HOE DOE JE DAT ALS SCHOOL? PBS en de Timotheüsschool Oldebroek Even voorstellen De Timotheüsschool Harm Jan Jaarsma, leerkracht groep 8, stuurgroep PBS Charissa Roozeboom, docent Windesheim,

Nadere informatie

Leerlijn Omgaan met ongewenst gedrag Workshop 2: Systematisch kijken & aanpakken volgens PBS

Leerlijn Omgaan met ongewenst gedrag Workshop 2: Systematisch kijken & aanpakken volgens PBS Leerlijn Omgaan met ongewenst gedrag Workshop 2: Systematisch kijken & aanpakken volgens PBS 25 november 2015 14.45 17.00 uur Madeleine Vreeburg Leerlijn Omgaan met ongewenst gedrag in de klas 7 oktober

Nadere informatie

Tekst: Monique Baard. Drie elementen zijn essentieel binnen SWPBS: preventie, ondersteuning in drie lagen en datagestuurd werken 2. Oregon, 2008.

Tekst: Monique Baard. Drie elementen zijn essentieel binnen SWPBS: preventie, ondersteuning in drie lagen en datagestuurd werken 2. Oregon, 2008. Er wordt de laatste jaren hard gewerkt aan het verbeteren van de leeropbrengsten van leerlingen en de didactische vaardigheden van leraren. Effectief onderwijs staat hoog op de agenda van de Inspectie

Nadere informatie

PBS Schoolwide Positive Behaviour Support Het Aventurijncollege Verkorte handleiding

PBS Schoolwide Positive Behaviour Support Het Aventurijncollege Verkorte handleiding PBS Schoolwide Positive Behaviour Support Het Aventurijncollege Verkorte handleiding 1 Inleiding Het Aventurijncollege is bezig met het implementeren van PBS (Schoolwide Positive Behaviour Support) in

Nadere informatie

Uitleg van de items van de Benchmarks of Quality voor teamleden. In de omschrijving wordt uitgegaan van de ideale situatie.

Uitleg van de items van de Benchmarks of Quality voor teamleden. In de omschrijving wordt uitgegaan van de ideale situatie. Uitleg van de items van de Benchmarks of Quality voor teamleden. In de omschrijving wordt uitgegaan van de ideale situatie. Het PBS team 1. Het PBS-team heeft de ondersteuning van de directie De directie

Nadere informatie

Leerlijn Omgaan met ongewenst gedrag. Workshop 2: Systematisch kijken & aanpakken volgens PBS

Leerlijn Omgaan met ongewenst gedrag. Workshop 2: Systematisch kijken & aanpakken volgens PBS Leerlijn Omgaan met ongewenst gedrag Workshop 2: Systematisch kijken & aanpakken volgens PBS 26 november 2014 13.30 16.00 uur Berber Klein Liesbeth van Well Leerlijn Omgaan met ongewenst gedrag in de klas

Nadere informatie

Omgaan met een moeilijke klas. Susan de Bruin

Omgaan met een moeilijke klas. Susan de Bruin Omgaan met een moeilijke klas Susan de Bruin SWV Amsterdam Zuid-Oost 31 oktober Welkom 39 jaar 10 jaar leerkracht SBAO te Alkmaar Susan de Bruin 6 jaar werkzaam bij Gedragpunt Ambulant begeleider & Trainer

Nadere informatie

PBS Training van het Schoolteam Dag 3: Draaiboek voor de coach

PBS Training van het Schoolteam Dag 3: Draaiboek voor de coach PBS Training van het Schoolteam Dag 3: Draaiboek voor de coach Het pakket aan materialen voor trainingsdag 3 bestaat uit de volgende producten: Het draaiboek De powerpoint presentatie Kaartjes Hand-outs

Nadere informatie

PBS Schoolwide Positive Behavior Support. Sigrid Bokkers

PBS Schoolwide Positive Behavior Support. Sigrid Bokkers PBS Schoolwide Positive Behavior Support Sigrid Bokkers sigridbokkers@bco-onderwijsadvies.nl WELKOM Welke invloed hebben we als volwassenen op het gedrag van kinderen? Hoe reageren we op de kinderen bij

Nadere informatie

Meten is weten met de SET NL. Ella van Bergen en Monique Nelen SWPBSconferentie Zwolle 15 november 2013

Meten is weten met de SET NL. Ella van Bergen en Monique Nelen SWPBSconferentie Zwolle 15 november 2013 Meten is weten met de SET NL Ella van Bergen en Monique Nelen SWPBSconferentie Zwolle 15 november 2013 Programma 1. Wat is de SET? 2. Hoe werkt de SET? 3. Voorbeelden uit de praktijk. 4. Afwegingen. 5.

Nadere informatie

PBS op het schoolplein. Schooljaar 2013-2014

PBS op het schoolplein. Schooljaar 2013-2014 PLEINPLAN PBS op het schoolplein Schooljaar 2013-2014 Als een kind niet kan leren op de manier zoals wij het onderwijzen, moeten we ze misschien onderwijzen op de manier zoals zíj leren.. 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Taakspel binnen PBS. Yvette Laman Barbara Janssens 15 november

Taakspel binnen PBS. Yvette Laman Barbara Janssens 15 november Taakspel binnen PBS Yvette Laman Barbara Janssens 15 november Voor de volgorde van onze presentatie.. wie werkt er met PBS? wie werkt er met Taakspel? wie is met name geïnteresseerd in de inhoud van Taakspel?

Nadere informatie

PBS Training van het Schoolteam Dag 2: Draaiboek voor de coach

PBS Training van het Schoolteam Dag 2: Draaiboek voor de coach 1 PBS Training van het Schoolteam Dag 2: Draaiboek voor de coach 8:00-8:30 (30 minuten) Binnenkomst met koffie en thee 8:30 9:00 (30 minuten) Welkom, introductie en start van de dag Doel: deelnemers voelen

Nadere informatie

Pas op voor gevaar en doe voorzichtig met elkaar.

Pas op voor gevaar en doe voorzichtig met elkaar. Pas op voor gevaar en doe voorzichtig met elkaar. We zullen goed voor onze spullen zorgen, dan zijn ze weer te gebruiken voor morgen. Voor groot en klein zullen we aardig zijn. 1. Afspraken in en om de

Nadere informatie

Workshop samen talenten benutten

Workshop samen talenten benutten Workshop samen talenten benutten Doelgroep: organisaties die met vrijwilligers met een beperking willen werken Doel: kennis en vaardigheden overdracht voor het werken met mensen met een beperking Bijeenkomst

Nadere informatie

Gedragsprotocol RKBS De Flamingo

Gedragsprotocol RKBS De Flamingo Gedragsprotocol RKBS De Flamingo Inhoud: 1. Algemene inleiding gedragsprotocol. 2. Visie van de school 3. Doel van het protocol 4. Afspraken en regels 5. Aanpak van ongewenst gedrag 6. Wettelijke regelingen

Nadere informatie

Mirella van Minderhout NVO-Orthopedagoog-Generalist, Onderwijskundige Cognitief gedragstherapeut VGCt Supervisor NVO-NIP

Mirella van Minderhout NVO-Orthopedagoog-Generalist, Onderwijskundige Cognitief gedragstherapeut VGCt Supervisor NVO-NIP Realiseren en sturen van basisondersteuning in praktijk VO-Raad congres Passend graag 13 oktober 2016 Mirella van Minderhout NVO-Orthopedagoog-Generalist, Onderwijskundige Cognitief gedragstherapeut VGCt

Nadere informatie

PBS Training van het PBS-team: Draaiboek over TIPS voor de coach

PBS Training van het PBS-team: Draaiboek over TIPS voor de coach 1 PBS Training van het PBS-team: Draaiboek over TIPS voor de coach (60 minuten) werken met de TIPS agenda: data analyseren Doel: deelnemers weten hoe zij TIPS kunnen gebruiken om een PBSbijeenkomst efficiënt

Nadere informatie

Welkom op de informatie-avond!

Welkom op de informatie-avond! Welkom op de informatie-avond! Programma: Presentatie over de uitslag van de tevredenheidsonderzoeken, de verbeterplannen en de resultaten van vorig schooljaar. Interactief met elkaar van gedachten wisselen

Nadere informatie

KBS De Loofhut. Nieuwsbrief Schooljaar Maart 2019

KBS De Loofhut. Nieuwsbrief Schooljaar Maart 2019 KBS De Loofhut Nieuwsbrief Schooljaar 2018-2019 Maart 2019 Beste ouder(s), verzorger(s), Afgelopen vrijdag hebben we weer een studiedag gehad waarin PBS centraal heeft gestaan. Even wat PBS afspraken op

Nadere informatie

Checklist SWPBS: certificeringverslag voor scholen

Checklist SWPBS: certificeringverslag voor scholen School: De Harl-ekijn, Cuijk Datum bezoek: 19-03-2015 Niveau: groen, geel, rood Beoordeling: Geslaagd - = niet voldoende = voldoende = goed Schoolbrede niveau van PBS -- opmerkingen Schoolwaarden De gezamenlijke

Nadere informatie

Pbs, goed gedrag moet je ook leren. Lunteren, 27 maart 2013

Pbs, goed gedrag moet je ook leren. Lunteren, 27 maart 2013 Voorstellen Pbs, goed gedrag moet je ook leren. Lunteren, 27 maart 2013 Enschede en Oldenzaal: 41 basisscholen en 2 speciale basisscholen. (9500 leerlingen) Openbaar, christelijk, islamitisch en algemeen-neutraal

Nadere informatie

Met SWPBS schoolbreed in een positieve beweging naar een sociaal veilige school!

Met SWPBS schoolbreed in een positieve beweging naar een sociaal veilige school! Met SWPBS schoolbreed in een positieve beweging naar een sociaal veilige school! Den Haag, 27 oktober 2015 J. Kamstra MA expertise centrum PBS Hogeschool Windesheim Puzzel Met SWPBS schoolbreed in een

Nadere informatie

D R A A I B O E K W O R K S H O P :

D R A A I B O E K W O R K S H O P : D R A A I B O E K W O R K S H O P : K L A N T G E R I C H T W E R K E N B I J. Programma Samen voor de klant 3 O U T L I N E Opdracht vóór de eerste sessie: Neem een positief voorbeeld van klantgerichtheid

Nadere informatie

PBS: Preventief werken aan een positief schoolklimaat

PBS: Preventief werken aan een positief schoolklimaat Opleidingen PBS PBS: Preventief werken aan een positief schoolklimaat Probleemgedrag in het onderwijs, het komt bijna overal voor. Veel personeelsleden op scholen voelen zich hierdoor machteloos. Ook kan

Nadere informatie

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal DRAAIBOEK TRAINING 1, 2,3,4,5 REALISTEN ROADMOVIE De prezi presentatie voor de trainingsbijeenkomsten vindt u via de onderstaande link. https://prezi.com/0txqqdqmauta/training-realisten-roadmovie-5-bijeenkomsten/

Nadere informatie

Doel en resultaat WPOplus training

Doel en resultaat WPOplus training Doel en resultaat WPOplus training Effect: Werknemers vergroten zichtbaar de vaardigheden goed werknemerschap en daardoor kunnen ze doorstromen in hun loopbaan Resultaat: Deelnemers in staat stellen WPO

Nadere informatie

Pedagogische aanpak op de St. Plechelmusschool

Pedagogische aanpak op de St. Plechelmusschool Pedagogische aanpak op de St. Plechelmusschool Ons uitgangspunt is het welbevinden en positief gedrag van leerlingen te bevorderen. Wij gaan uit van: Goed gedrag kun je leren Om dit te bereiken werken

Nadere informatie

Draaiboek voorbereidende bijeenkomst, startsituatie team in kaart brengen en traject uitwerken

Draaiboek voorbereidende bijeenkomst, startsituatie team in kaart brengen en traject uitwerken Draaiboek voorbereidende bijeenkomst, startsituatie team in kaart brengen en traject uitwerken Inhoud document Hulpmiddel om een bijeenkomst met het team te organiseren om de startsituatie van het team

Nadere informatie

Thecla Radersma,,PBS-coach. 14 november 2014 PBS-Coach SWPBS Conferentie 2014

Thecla Radersma,,PBS-coach. 14 november 2014 PBS-Coach SWPBS Conferentie 2014 Planmatig samenwerken met ouders Thecla Radersma,,PBS-coach 14 november 2014 PBS-Coach Welkom! Programma Workshop Samenwerken met ouders: Waarom belangrijk??? Basisniveau: voor alle leerlingen Als er meer

Nadere informatie

PBS Schoolwide Positive Behavior Support. Sigrid Bokkers

PBS Schoolwide Positive Behavior Support. Sigrid Bokkers PBS Schoolwide Positive Behavior Support Sigrid Bokkers sigridbokkers@bco-onderwijsadvies.nl WELKOM OPDRACHT Wat is er positief veranderd op school (door PBS)? Wat doen de kinderen en leerkrachten nu meer

Nadere informatie

Omgaan met ongewenst gedrag op de Erasmus

Omgaan met ongewenst gedrag op de Erasmus Omgaan met ongewenst gedrag op de Erasmus Schooljaar 2016-2017 Ongewenst gedrag Over het omgaan met ongewenst gedrag zijn school breed afspraken gemaakt. Binnen PBS volgen we een vaste werkwijze om klein

Nadere informatie

SWPBS in Drenthe: ervaringen op 35 scholen!

SWPBS in Drenthe: ervaringen op 35 scholen! SWPBS in Drenthe: ervaringen op 35 scholen! Workshop SWPBS-conferentie 15 november 2013 Inge Reijnders - Yorneo Marleen van Aggelen - PIONN Programma Positief Opgroeien Drenthe Resultaten evaluatie 5

Nadere informatie

Box 1: Matrix Handelingsgericht werken Schoolwide Positive Behavior Support Oplossingsgericht werken

Box 1: Matrix Handelingsgericht werken Schoolwide Positive Behavior Support Oplossingsgericht werken Kees Dijkstra (Windesheim), Els de Jong (Hogeschool Utrecht) en Elle van Meurs (Fontys OSO). 31 mei 2012 Box 1: Matrix Handelingsgericht werken Schoolwide Positive Behavior Support Oplossingsgericht werken

Nadere informatie

Respectprotocol de Wierde

Respectprotocol de Wierde Waarom een respectprotocol? De Wierde streeft ernaar, dat alle leerlingen zich optimaal kunnen ontwikkelen en kunnen uitgroeien tot evenwichtige volwassenen. Om dit te bereiken wil de school de leerlingen

Nadere informatie

TOOLBOX TOOLBOX. Betekenisvol Contact AAN DE SLAG MET DE. Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten

TOOLBOX TOOLBOX. Betekenisvol Contact AAN DE SLAG MET DE. Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten AAN DE SLAG MET DE TOOLBOX Betekenisvol Contact Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten TOOLBOX Ideeën voor betekenisvol contact tussen ouderen met dementie en familie of vrijwilligers Inleiding Voor

Nadere informatie

Draaiboek bij workshop informatievaardigheden voor schoolteams basisonderwijs Ter voorbereiding op het informatievaardighedenplan

Draaiboek bij workshop informatievaardigheden voor schoolteams basisonderwijs Ter voorbereiding op het informatievaardighedenplan Draaiboek bij workshop informatievaardigheden voor schoolteams basisonderwijs Ter voorbereiding op het informatievaardighedenplan Inleiding Met de aanpak van de Bibliotheek op school werken bibliotheek

Nadere informatie

Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel

Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel 1. Uitgangspunten gedrag Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel Schooljaar 2013 Inhoud 2. Preventief handelen om te komen tot gewenst gedrag 3. Interventies om te komen tot gewenst gedrag 4. Stappenplan

Nadere informatie

ROOSTER 2012-2013 BIJEENKOMSTEN, STUDIEDAGEN EN VERGADERINGEN BESTUUR SAMENWERKINGSVERBAND, STUURGROEP WSNS, RESONANSGROEP SPOE, ZAT, PCL

ROOSTER 2012-2013 BIJEENKOMSTEN, STUDIEDAGEN EN VERGADERINGEN BESTUUR SAMENWERKINGSVERBAND, STUURGROEP WSNS, RESONANSGROEP SPOE, ZAT, PCL ROOSTER 2012-2013 BIJEENKOMSTEN, STUDIEDAGEN EN VERGADERINGEN BESTUUR SAMENWERKINGSVERBAND, STUURGROEP WSNS, RESONANSGROEP SPOE, ZAT, PCL BESTUUR SAMENWERKINGSVERBAND Datum Tijd Plaats 20-11-12 9.00 tot

Nadere informatie

Wat is Kraak kracht? Kraak kracht

Wat is Kraak kracht? Kraak kracht Wat is? Met de kaarten van Kraak Kracht evalueert u Kraak de Klas. U gaat door middel van de vragen die op de kaarten staan in gesprek met de leerlingen over de vaardigheden die ze hebben gebruikt. U kunt

Nadere informatie

Voorbereidende workshop voor maatschappelijke organisaties

Voorbereidende workshop voor maatschappelijke organisaties Voorbereidende workshop voor maatschappelijke organisaties Voorbereiding Doel: De deelnemende maatschappelijke organisaties helpen bij hun voorbereiding op de Beursvloer; zoals bij het formuleren van een

Nadere informatie

Training Schoolteam Dag 5. Hand-outs voor het schoolteam

Training Schoolteam Dag 5. Hand-outs voor het schoolteam Training Schoolteam Dag 5 Hand-outs voor het schoolteam Inhoudsopgave Trainen van sociale vaardigheden: opdelen in stappen 2 Het ontwikkelen van een routine voor zelf-management 4 Opdracht 1 Ouderbetrokkenheid

Nadere informatie

De leerkracht als pedagogische professional voor het voetlicht

De leerkracht als pedagogische professional voor het voetlicht ARTIKEL Pedagogische sensiviteit van de leerkracht middels School Wide Positive Behavior Support De leerkracht als pedagogische professional voor het voetlicht Marjan Tamse, Judith van Gool & Anouke Bakx

Nadere informatie

Basis. Inhoud Onderwerpen die in de basiscursus aan bod komen zijn:

Basis. Inhoud Onderwerpen die in de basiscursus aan bod komen zijn: Basis Omschrijving De basiscursus biedt in korte tijd gedegen achtergrondkennis over de uitgangspunten van SWPBS en informatie over wat de implementatie van SWPBS voor de praktijk kan betekenen. De cursus

Nadere informatie

Positive Behavior Support in de gymzaal en op het sportveld. Joke Kamstra MA K4 in Onderwijs PBS Kenniscentrum Windesheim 4 april 2014

Positive Behavior Support in de gymzaal en op het sportveld. Joke Kamstra MA K4 in Onderwijs PBS Kenniscentrum Windesheim 4 april 2014 Positive Behavior Support in de gymzaal en op het sportveld Joke Kamstra MA K4 in Onderwijs PBS Kenniscentrum Windesheim 4 april 2014 Workshop 1. Gedrag in de gymzaal en op het sportveld 2. SWPBS: 3. SWPBS:

Nadere informatie

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school Een Positief leer en leefklimaat op uw school met TOPs! positief positief denken en doen Leerlingen op uw school ontwikkelen zich het beste in een positief leer- en leefklimaat; een klimaat waarin ze zich

Nadere informatie

SBO De Boei. Christelijke school. voor speciaal basisonderwijs. Positive. Behavior. Support

SBO De Boei. Christelijke school. voor speciaal basisonderwijs. Positive. Behavior. Support SBO De Boei Christelijke school voor speciaal basisonderwijs Positive Behavior Support Vijf pijlers van Positive Behavior Support 1. Schoolbreed dezelfde regels en aanpak 2. Positieve insteek: versterken

Nadere informatie

SWPBS: meer dan behaviorisme? W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g

SWPBS: meer dan behaviorisme? W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g SWPBS: meer dan behaviorisme? Programma Welkom & intro: de kern Pedagogische kwaliteit: de opdracht & keuzes in de uitvoering Theoretische kaders De functie & kwaliteit van feedback Belonen/ erkennen/

Nadere informatie

Schoolbeleid gewenst gedrag van Eenbes Basisschool De Wentelwiek

Schoolbeleid gewenst gedrag van Eenbes Basisschool De Wentelwiek Schoolbeleid gewenst gedrag van Eenbes Basisschool De Wentelwiek 1. Inleiding De Wentelwiek is een veilige en prettige school voor alle leerlingen, ouders en leerkrachten. Wij vragen ouders om ons, leerlingen

Nadere informatie

Trainershandleiding. Startbijeenkomst (regiebijeenkomst) Voorbereiding vóórafgaand aan de trainers dag

Trainershandleiding. Startbijeenkomst (regiebijeenkomst) Voorbereiding vóórafgaand aan de trainers dag Trainershandleiding Startbijeenkomst (regiebijeenkomst) Voorbereiding vóórafgaand aan de trainers dag Uitnodiging met projectbeschrijving is verzonden aan deelnemers Locatie is geregeld. Het moet een ruime,

Nadere informatie

Leerlijn Omgaan met ongewenst gedrag Workshop 4: Oplossingsgerichte gesprekken voeren, Aandachtsemmers vullen in jouw klas

Leerlijn Omgaan met ongewenst gedrag Workshop 4: Oplossingsgerichte gesprekken voeren, Aandachtsemmers vullen in jouw klas Leerlijn Omgaan met ongewenst gedrag Workshop 4: Oplossingsgerichte gesprekken voeren, Aandachtsemmers vullen in jouw klas 17 juni 2015 13.30 16.00 uur Madeleine Vreeburg Miranda Noom Leerlijn Omgaan met

Nadere informatie

Ontwikkelagenda en scholingsplan OBS De Eendracht

Ontwikkelagenda en scholingsplan OBS De Eendracht Ontwikkelagenda en scholingsplan OBS De Eendracht 2017-2018 Het schooljaar 2017-2018 zetten we met het team in op de doorontwikkeling van onderwerpen, die we de afgelopen jaren specifiek onder de aandacht

Nadere informatie

Protocol Goed gedrag is onze zorg. Onderdeel: Anti pestbeleid.

Protocol Goed gedrag is onze zorg. Onderdeel: Anti pestbeleid. Protocol Goed gedrag is onze zorg. Onderdeel: Anti pestbeleid. Een onderwijsprotocol tegen pesten houdt in dat door samenwerking het probleem van het pestgedrag bij kinderen wordt aangepakt. Hiermee willen

Nadere informatie

SWPBS en HGW in curriculum lerarenopleiding

SWPBS en HGW in curriculum lerarenopleiding SWPBS en HGW in curriculum lerarenopleiding Inleiding Het LEOZ (Landelijk Expertisecentrum Onderwijs en Zorg) is een samenwerkingsproject van: Fontys Hogescholen, Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg,

Nadere informatie

SPRINT NIEUWSBRIEF MAART 2015

SPRINT NIEUWSBRIEF MAART 2015 SPRINT NIEUWSBRIEF MAART 2015 SPRINT-nieuwsbrief In deze nieuwsbrief komen de volgende onderwerpen aan bod: Uitkomsten evaluatie SPRINT SPRINT in 2015 Onderzoek naar de uitvoering van de SPRINT-screening

Nadere informatie

Verwijderingsprotocol. Basisschool: PCBS de Driemaster

Verwijderingsprotocol. Basisschool: PCBS de Driemaster Verwijderingsprotocol Basisschool: PCBS de Driemaster Inhoudsopgave: Gedragsverwachting Gewenst gedrag PBS: Positive Behavior Supprt Verwijderingsprotocol in stappen Oeps-formulier groep 1-2 Oeps-formulier

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek De Skulpe Analyse Tevredenheidsonderzoek ouders Skulpe december 2018

Tevredenheidsonderzoek De Skulpe Analyse Tevredenheidsonderzoek ouders Skulpe december 2018 Tevredenheidsonderzoek De Skulpe Analyse Tevredenheidsonderzoek ouders Skulpe december 2018 In december 2018 hebben alle Gearhing-scholen deelgenomen aan een tevredenheidsonderzoek onder ouders, leerlingen

Nadere informatie

UTRECHT, 13/11/2015. Monique Baard. Noëlle Pameijer

UTRECHT, 13/11/2015. Monique Baard. Noëlle Pameijer SWPBS HGW UTRECHT, 13/11/2015 Monique Baard Noëlle Pameijer Overeenkomsten SWPBS & HGW Startopdracht: Waar zien jullie overeenkomsten? Hoe kunnen zij elkaar versterken? Het SWPBS kader: vijf pijlers 1.

Nadere informatie

Werkvormen om positieve betrokkenheid te bevorderen

Werkvormen om positieve betrokkenheid te bevorderen Werkvormen om positieve betrokkenheid te bevorderen Complimentenkaartjes Het komt regelmatig voor dat ouders het lastig vinden om hun kind te prijzen. Vaak krijgt de therapeut al tijdens het startgesprek

Nadere informatie

Er kan pas over Coöperatief Leren gesproken worden als er gewerkt wordt volgens een aantal basisprincipes kortweg GIPS genoemd.

Er kan pas over Coöperatief Leren gesproken worden als er gewerkt wordt volgens een aantal basisprincipes kortweg GIPS genoemd. Op onze school werken we al nu alweer enkele jaren met Coöperatief Leren volgens Kagan & Kagan. Het is ons antwoord op de vraag vorm en inhoud te geven aan het NIEUWE LEREN. We doen dit in alle groepen

Nadere informatie

Evaluatie PMA Training Gesprekken met leerlingen - Da Vinci College

Evaluatie PMA Training Gesprekken met leerlingen - Da Vinci College Evaluatie PMA Training Gesprekken met leerlingen - Da Vinci College mei 2018 Wat zal je het meeste bijblijven van de training: - De PMA methodiek. - De 5 stappen van de PMA methodiek. - De groepsgesprekken.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Jaargang 2 September 2013 VOORWOORD. In dit nummer: - Voorwoord 1. - Wist u dat 2 - SWPBS 2. - Intervisie R&W 3. - Op maat trajecten 3

NIEUWSBRIEF. Jaargang 2 September 2013 VOORWOORD. In dit nummer: - Voorwoord 1. - Wist u dat 2 - SWPBS 2. - Intervisie R&W 3. - Op maat trajecten 3 NIEUWSBRIEF Jaargang 2 September 2013 In dit nummer: - Voorwoord 1 - Wist u dat 2 - SWPBS 2 - Intervisie R&W 3 - Op maat trajecten 3 - Nieuw aanbod 3 - Uitgelichte workshops 4 - KECCademy 5 VOORWOORD Voor

Nadere informatie

CONCEPT TOOL ONTWERPEN IN BEELD VOOR EIGEN GEBRUIK

CONCEPT TOOL ONTWERPEN IN BEELD VOOR EIGEN GEBRUIK 1 Leerdoelen verhelderen 1A Hoe ziet de vaardigheid eruit? Neem een vaardigheid die in komende project of les belangrijk gaat zijn. Schrijf de vaardigheid op een groot vel en verdeel de rest van het vel

Nadere informatie

Wat goed dat je geïnteresseerd bent in de stage '' Leer ze 'n Lesje "voor jouw MaS bij Amnesty International!

Wat goed dat je geïnteresseerd bent in de stage '' Leer ze 'n Lesje voor jouw MaS bij Amnesty International! DRAAIBOEK LEER ZE N LESJE Wat goed dat je geïnteresseerd bent in de stage '' Leer ze 'n Lesje "voor jouw MaS bij Amnesty International! 1. Je kunt beginnen met het doen van de e-learning op de Amnesty

Nadere informatie

Training van het PBS-team. Hand-outs

Training van het PBS-team. Hand-outs Training van het PBS-team Hand-outs Inhoudsopgave Rolverdeling PBS-team 2 Hand-out matrix 3 Hand-out Voorbeeldles Goed gedrag in de gang 4 Hand-out lesformulier 5 Gedragsincidenten registratie formulier

Nadere informatie

Positief klimaat creëren: Prijzen en belonen

Positief klimaat creëren: Prijzen en belonen Info@piresearch.nl www.piresearch.nl Positief klimaat creëren: Prijzen en belonen Er zijn veel verschillende manieren om gewenst gedrag aan te moedigen en daarmee een positief klimaat te creëren. Globaal

Nadere informatie

Protocol Omgaan met grensoverschrijdend gedrag

Protocol Omgaan met grensoverschrijdend gedrag Protocol Omgaan met grensoverschrijdend gedrag PCBO Het Mozaïek Middelwijk 2 9202 GV Drachten 0512 544530 info.hetmozaiek@pcbosmallingerland.nl www.pcbo-hetmozaiek.nl Documenteigenaar Team PCBO Het Mozaïek

Nadere informatie

Workshop SWPBS en Pestpreventie. Angeline van der Kamp MA

Workshop SWPBS en Pestpreventie. Angeline van der Kamp MA Workshop SWPBS en Pestpreventie Angeline van der Kamp MA SWPBS Conferentie Vrijdag 14 november 2014 De Staatsecretaris van OCW: Pestpreventie op school MOET!. en hoe gaan we dat doen met SWPBS? Workshopleider

Nadere informatie

Gedragsondersteuningsplannen gebaseerd op de functie van het gedrag

Gedragsondersteuningsplannen gebaseerd op de functie van het gedrag Gedragsondersteuningsplannen gebaseerd op de functie van het gedrag Chantal van den Brink-Vlijm c.vandenbrink@nsg-groenewoud.nl José Wichers-Bots j.wichers@fontys.nl Programma Casus Moeilijke onderwijssituatie

Nadere informatie

Bijeenkomst 7: Evalueren op schoolniveau (team)

Bijeenkomst 7: Evalueren op schoolniveau (team) Bijeenkomst 7: Evalueren op schoolniveau (team) Passende perspectieven taal Bijeenkomst 7 Doel: Team bijeenkomst Evalueren op schoolniveau Evaluatie van de werkwijze van Passende perspectieven met het

Nadere informatie

ZO GAAN WIJ MET ELKAAR OM

ZO GAAN WIJ MET ELKAAR OM ZO GAAN WIJ MET ELKAAR OM Gedragsverwachtingen In het schooljaar 2011-2012 zijn we op school gestart met de invoering van Positieve Behavior Support, een aanpak om een veilige sfeer op school te creëren

Nadere informatie

Anti-pestprotocol op de

Anti-pestprotocol op de Anti-pestprotocol op de Ons doel is dat alle kinderen zich veilig voelen bij ons op school, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door elkaar te steunen en wederzijds respect te tonen, stellen we

Nadere informatie

Stappenplan grensoverschrijdend gedrag 4 e Montessorischool de Pinksterbloem. Wat verstaan we onder grensoverschrijdend gedrag?

Stappenplan grensoverschrijdend gedrag 4 e Montessorischool de Pinksterbloem. Wat verstaan we onder grensoverschrijdend gedrag? Stappenplan grensoverschrijdend gedrag 4 e Montessorischool de Pinksterbloem Wat verstaan we onder grensoverschrijdend gedrag? Fysieke agressie of geweld: Het uitoefenen van elke vorm van feitelijk geweld

Nadere informatie

De kracht van direct positief belonen

De kracht van direct positief belonen De kracht van direct positief belonen Drs. Bernadette Sanders Rosbergen, 28-01-2018 Alles wat aandacht krijgt groeit Het verschil tussen operant en reflexmatig gedrag ligt hierin dat het één willekeurig

Nadere informatie

HANDLEIDING BENCHMARKS OF QUALITY (BOQ NL)

HANDLEIDING BENCHMARKS OF QUALITY (BOQ NL) HANDLEIDING BENCHMARKS OF QUALITY (BOQ NL) SWPBS team NL, 2016 Inhoud Doel... 2 Procedure voor afname en scoring.... 2 Beschrijving en voorbeelden van de benchmarks en de waardering/score.... 4 Bijlage

Nadere informatie

Trainershandleiding Huiswerk Bikkels. Inkijkexemplaar

Trainershandleiding Huiswerk Bikkels. Inkijkexemplaar Trainershandleiding Huiswerk Bikkels versie 2015 Inhoudsopgave Introductie 5 Organiseer je training 6 Praktische tips 8 De werkmap 12 Powerpoint presentatie 13 Draaiboek 14 Deel 1 15 Deel 2 23 Deel 3 31

Nadere informatie

reglement Leerlingenraad Daltonschool De Dorendal

reglement Leerlingenraad Daltonschool De Dorendal reglement Leerlingenraad Daltonschool De Dorendal Dit is een eerste opzet van het reglement van de Dorendal. Op 7 februari 2013 zal de leerlingenraad voor het eerst bij elkaar komen en dit reglement bespreken.

Nadere informatie

DUUR WAT HOE MATERIAAL

DUUR WAT HOE MATERIAAL DUUR WAT HOE MATERIAAL 0.00 5 min Intro begeleiders Introductie thema agressiehantering Doelen simulatiespel Toelichting rollen Introduceer jezelf en het spel Introductie begeleiders Nodig deelnemers uit

Nadere informatie

PAD informatie voor ouders

PAD informatie voor ouders PAD informatie voor ouders De Kiem Roelofarendsveen, januari 2015 Beste ouders/verzorgers, Hierbij willen we u graag informeren over het PAD leerplan, dat bij ons op de Kiem gebruikt wordt om het sociaal

Nadere informatie

De Scholenpoli. Hoe werken wij samen met de zorg bij gele en rode interventies. SWPBS congres 16 november 2012

De Scholenpoli. Hoe werken wij samen met de zorg bij gele en rode interventies. SWPBS congres 16 november 2012 De Scholenpoli Hoe werken wij samen met de zorg bij gele en rode interventies SWPBS congres 16 november 2012 Verwachtingen & Parkeerflap Programma Wanneer zet je gele en rode interventies in? Wat is de

Nadere informatie

Tijd vrijmaken Workshop

Tijd vrijmaken Workshop Tijd vrijmaken Workshop 2019-2020 AUTEURSRECHTELIJK BESCHERMD Gebruik van dit materiaal alleen met uitdrukkelijke toestemming van stichting leerkracht Tijd vrijmaken hangt samen met Teamindeling en Ritmiek

Nadere informatie

Pijnpunten PBS. W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g

Pijnpunten PBS. W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g Pijnpunten PBS Programma Welkom en voorstellen Pijnpunten SWPBS - Pijnpunten kort toelichten - World café: pijnpunten verkennen - Plenair inventariseren Wettelijk kader SWPBS Pedagogische kwaliteit van

Nadere informatie

Anti-pestprotocol. Basisschool Bleijerheide

Anti-pestprotocol. Basisschool Bleijerheide Anti-pestprotocol Basisschool Bleijerheide Inhoudsopgave anti-pestprotocol Bladzijde 1. Inleiding 3 2. Definitie van pesten 4 3. Uitgangspunten van de school 5 4. Wat doen we ter preventie en hoe gaan

Nadere informatie