KNMG Handreiking Beroepsgeheim en politie/justitie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KNMG Handreiking Beroepsgeheim en politie/justitie"

Transcriptie

1 KNMG Handreiking Beroepsgeheim en politie/justitie Mr.dr. Sjaak Nouwt Adviseur Gezondheidsrecht KNMG

2 KNMG Handreiking Artsen Beroepsgeheim en Social en Media politie/justitie Inhoud Medisch beroepsgeheim Inhoud medisch beroepsgeheim Belang medisch beroepsgeheim Inhoud nieuwe Handreiking > Dossiers > Beroepsgeheim > Beroepsgeheim en politie en justitie

3 Medisch beroepsgeheim: inhoud Medisch beroepsgeheim = zwijgplicht + verschoningsrecht Medisch beroepsgeheim = recht voor patiënt + plicht voor arts Zwijgplicht (o.a. 457 WGBO, 88 BIG, 272 WvSr) Verschoningsrecht (218 WvSv, 165 WvRv, 5:20 Awb)

4 Uitzonderingen op beroepsgeheim: 1. Toestemming 2. Wettelijk verplicht 3. Rechtstreeks betrokken 4. Vervanger of waarnemer 5. Wettelijk vertegenwoordiger of gemachtigde 6. Conflict van plichten 7. Zwaarwegend belang 8. Zeer uitzonderlijke omstandigheden 9. Eigen verweer 10. Opdracht derde 11. Wetenschappelijk onderzoek, statistiek, onderwijs 12. Zorg van een goed hulpverlener

5 Uitzondering: Toestemming (1) Expliciete toestemming nodig: Verstrekking informatie aan andere hulpverlener voor nieuwe hulpvraag; Verstrekking aan familie, vrienden, kennissen; Verstrekking aan ontvangers buiten de gezondheidszorg (bijv: werkgever, politie, justitie); Verstrekking voor wetenschappelijk onderzoek of statistiek.

6 Uitzondering: Toestemming (2) Veronderstelde toestemming: In concrete situaties Waarin het kenbaar is voor de patiënt dat Gegevens voor zorgdoeleinden worden verstrekt, De patiënt daartegen geen bezwaar heeft gemaakt en De gegevensverstrekking beperkt blijft tot wat noodzakelijk is voor de taak van de ontvanger.

7 Uitzondering: Conflict van plichten Alles is in het werk gesteld om eerst toestemming tot doorbreking van de patiënt te verkrijgen. De arts verkeert in gewetensnood door het handhaven van de geheimhouding (zwijgplicht, verschoningsrecht). Er is geen andere weg dan doorbreking van het geheim om het probleem op te lossen. Het niet doorbreken van de geheimhouding levert voor de patiënt zelf of voor een ander ernstige schade op. Het moet vrijwel zeker zijn dat door de geheimdoorbreking die schade kan worden voorkomen of beperkt.

8 Medisch beroepsgeheim: belang Individueel belang: vertrouwen dat zelfs de meest intieme informatie niet bij anderen terecht komt (privacybelang), met het oog op bevordering van de gezondheid of genezing (gezondheidsbelang) Maatschappelijk belang: de samenleving in het algemeen moet op vertrouwelijkheid kunnen rekenen opdat de gezondheidszorg voor iedereen gelijk toegankelijk is.

9 Maatschappelijk belang Door in art. 218 Sv het verschoningsrecht te regelen, heeft de wetgever een principiële keuze gemaakt door vast te stellen dat een beroepsgeheimhouder niet verplicht is aan de waarheidsvinding in strafzaken mee te werken.

10 Maatschappelijk belang Aan het verschoningsrecht ligt ten grondslag dat het maatschappelijk belang dat de waarheid in rechte aan het licht komt, moet wijken voor het maatschappelijk belang dat een ieder zich vrijelijk en zonder vrees voor openbaarmaking van het toevertrouwde om bijstand en advies tot de verschoningsgerechtigde moet kunnen wenden. (vaste jurisprudentie Hoge Raad, o.a. 5 juli 2011: Zweedse fixeerband)

11 Zeer uitzonderlijke omstandigheden Het verschoningsrecht van onder meer de arts is echter in zoverre niet absoluut, dat zich zeer uitzonderlijke omstandigheden laten denken waarin het belang dat de waarheid aan het licht komt moet prevaleren boven het verschoningsrecht. (Hoge Raad, 5 juli 2011: Zweedse fixeerband)

12 Mogelijke situaties: A. Patiënt (of vertegenwoordiger) verdacht van strafbaar feit: weinig ruimte voor doorbreking B. Arts verdacht van strafbaar feit maar niet jegens Patiënt: wel individueel belang (toestemming?), geen algemeen belang van toegang C. Arts verdacht van strafbaar feit jegens Patiënt: veel ruimte voor doorbreking

13 Handreiking I: Algemeen I.1 Beroepsgeheim I.2 Verschoningsrecht I.3 Afgeleid beroepsgeheim I.4 Beroepsgeheim geldt ook na overlijden, tenzij: Veronderstelde toestemming overledene Zwaarwegend belang -> inzage nabestaanden Wettelijke plicht (twijfel aan natuurlijke dood) Zeer uitzonderlijke omstandigheden

14 Handreiking II: Bijzondere situaties II.5 Patiënt pleegt strafbaar feit binnen de hulpverlening II.6 Patiënt pleegde strafbaar feit buiten de hulpverlening II.7 Patiënt heeft letsel opgelopen II.8 Politie/justitie betreedt praktijk/instelling II.9 Inbeslagneming II.10 Verdovende middelen II.11 Wapens en andere gevaarlijke voorwerpen II.12 Beeld- en geluidsopnamen II.13 Kindermishandeling en volwassenengeweld II.14 Arts als getuige II.15 Arts als verdachte in een strafzaak II.16 Forensisch arts

15 II.5: Patiënt pleegt strafbaar feit binnen de hulpverlening Een arts mag aangifte doen bij de politie van strafbare feiten die een patiënt jegens hem, zijn medewerkers of praktijk pleegt. De arts geeft hierbij naam en eventueel adresgegevens van de dader vrij, maar geen medische gegevens. Wordt een arts bedreigd vanwege het doen van aangifte? Dan wordt de politie van de woonplaats van de arts of van het bureau van de aangifte ingelicht. Een arts is terughoudend met het doen van aangifte als het agressief gedrag een symptoom is van een ziekte, waarvoor de patiënt onder behandeling is bij de arts.

16 II.6: Patiënt pleegt strafbaar feit buiten de hulpverlening Komt een arts tijdens onderzoek of behandeling van een patiënt te weten dat hij strafbare feiten heeft begaan, dan valt dit onder het beroepsgeheim. Hij doet hiervan geen aangifte. Dit is slechts anders als het belang dat gediend is met het doen van aangifte (bijvoorbeeld het wegnemen van gevaar voor anderen) groter is dan het belang van de geheimhouding.

17 II.7: Patiënt heeft letsel opgelopen Op verzoek van de politie kan de behandelend arts feitelijke medische informatie verstrekken aan de politie over letsel dat een patiënt heeft opgelopen. Hij vult hiertoe het Aanvraagformulier Medische Informatie in (Sdu 2010). In geval van een grootschalig ongeval of ramp mogen artsen met de uitdrukkelijke of veronderstelde toestemming namen van slachtoffers verstrekken aan politie of justitie (Directeur Publieke Gezondheid) teneinde familie of betrokken hulpdiensten te informeren over de verblijfplaats.

18 II.8: Politie/justitie betreedt praktijk/ instelling Politie/justitie mag publieke ruimtes zoals een ontvangsthal, wachtkamer of gang vrij betreden. Politie mag ook andere ruimtes vrij betreden als zij komt om hulp of bijstand te verlenen. Komt politie/justitie in het kader van opsporing dan kan zij verpleegafdelingen of patiëntkamers alleen betreden met toestemming van de patiënt (als getuige, niet als verdachte) of met machtiging van de (hulp)officier van Justitie Arts deelt politie mee als er ernstige medische bezwaren bestaan tegen horen/aanhouden van een patiënt.

19 II.9: Inbeslagneming Opsporingsambtenaren mogen geen brieven, andere geschriften en tekstdragers zoals dvd s, cd s of usbsticks bij artsen in beslag nemen, tenzij de arts daarvoor toestemming geeft. De arts kan ermee instemmen als de patiënt toestemming geeft of vanwege een conflict van plichten ( zeer uitzonderlijke omstandigheden ).

20 II.10: Verdovende middelen Als de arts tijdens onderzoek of behandeling van een patiënt (een) verdovend(e) middel(en) op of in diens lichaam aantreft, draagt hij deze zo spoedig mogelijk over aan de politie, zonder vermelding van personalia of medische gegevens. Behandelend artsen mogen niet voor opsporing worden ingeschakeld, ook niet door hen te dwingen tot het maken van röntgenfoto s van verdachte bolletjesslikkers zonder hun toestemming.

21 II.11: Wapens en andere gevaarlijke voorwerpen Bij wapenbezit wordt voor zover aanwezig de beveiligingsdienst ingeschakeld en zo nodig de politie gebeld. De wapens worden zo spoedig mogelijk overgedragen aan de politie. Hierbij worden geen personalia van de patiënt prijsgegeven, tenzij deze het wapen moedwillig heeft meegenomen om het te (kunnen) gebruiken tegen de hulpverlening. Andere gevaarlijke voorwerpen dienen in bewaring te worden gegeven bij de receptie of de beveiligingsdienst. Is de patiënt hiertoe niet bereid, dan kan hem de toegang tot de arts/instelling worden ontzegd.

22 II.12: Beeld- en geluidsopnamen Opnamen in het kader van de behandeling alleen afgeven na uitdrukkelijke toestemming patiënt of vertegenwoordiger of bij conflict van plichten. Opnamen met reële bedreiging door patiënt of diens familie mogen aan politie/justitie worden afgegeven. Videobeelden van bewakingscamera s, die beelden registreren om de veiligheid van personeel en patiënten te waarborgen, vallen onder het medisch beroepsgeheim.

23 II.13: Kindermishandeling en volwassenengeweld Dreigt er acuut gevaar voor de veiligheid of het leven van een kind of een volwassene, dan neemt de arts naast een melding bij het AMK, de Raad voor de Kinderbescherming of het Steunpunt Huiselijk Geweld (SHG) onmiddellijk contact op met de politie. In overige gevallen mag bij (vermoeden van) kindermishandeling of volwassenengeweld het beroepsgeheim jegens politie of justitie alleen worden doorbroken voor zover dit noodzakelijk is om gevaar voor de veiligheid van een kind of volwassene af te wenden. Zie ook KNMG Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld, maart 2012.

24 II.14: Arts als getuige De arts, die in een strafzaak wordt opgeroepen om in het kader van een gerechtelijk vooronderzoek of ter terechtzitting te verschijnen om een getuigenverklaring af te leggen tegenover de rechter(-commissaris), is verplicht aan de oproep om te verschijnen gehoor te geven. De arts maakt op grond van zijn beroepsgeheim zelf de afweging of hij ter zitting een verklaring aflegt of zich beroept op het verschoningsrecht.

25 II.15: Arts als verdachte in een strafzaak Verdachte mag niet worden gedwongen om mee te werken aan eigen veroordeling OM mag patiëntendossier vorderen o.g.v. veronderstelde toestemming patiënt (slachtoffer) Of inbeslagneming o.g.v. zeer uitzonderlijke omstandigheden: Arts verdacht van schuld aan ernstig strafbaar feit (dood door schuld) Geen aanwijzingen dat overleden patiënt bezwaar zou hebben gehad Inbeslaggenomen gegevens cruciaal voor waarheidsvinding Gegevens niet op andere wijze te verkrijgen Doorbreking geheim staat in verhouding tot het beoogde doel (proportionaliteit) en die doel kan niet op minder ingrijpende wijze worden bereikt (subsidiariteit)

26 II.16: Forensisch arts Voor hulpverleners in de curatieve zorg gelden de gewone regels van het beroepsgeheim. Die regels zijn niet zonder meer van toepassing in de niet curatieve sector. Forensisch artsen en gevangenisartsen zijn soms behandelaar, soms voeren zij een opdracht uit voor een derde. In dat geval doorbreekt de rapportageplicht in principe de zwijgplicht tegenover deze derde (de opdrachtgever). De forensisch arts vertelt de patiënt wat het doel van het onderzoek is en aan wie hij rapporteert. Alleen met toestemming van betrokkene mag informatie van de behandelende sector worden verkregen.

27 Praktische aandachtspunten bij contacten met politie/justitie Bij telefonische verzoeken van politie/justitie: bel zo nodig terug ter verificatie. Verzoek politie/justitie om haar vragen gericht en schriftelijk te stellen. Benoem een contactpersoon als aanspreekpunt voor politie/justitie. Maak bij politie/justitie bekend wie de contactpersoon is. De contactpersoon benadert de behandelend arts van de betrokken patiënt. Deze arts maakt zelf de belangenafweging omtrent het beroepsgeheim.

28 KNMG Handreiking Artsen Beroepsgeheim en Social en Media politie/justitie Samenvatting Ook in contacten met politie/justitie bewaart de arts het beroepsgeheim: waarheidsvinding is geen grond voor doorbreking ervan, niet tijdens het opsporingsonderzoek, niet tijdens het gerechtelijk vooronderzoek en niet ter terechtzitting. Het beroepsgeheim kan doorbroken worden als sprake is van 1 toestemming van de patiënt of 2 een wettelijke plicht tot spreken of 3 een conflict van plichten: d.w.z. met het vrijgeven van informatie aan politie/justitie kan ernstige schade voor de patiënt of voor anderen worden voorkomen. Het verdient aanbeveling de redenen van het doorbreken van het beroepsgeheim in het dossier aan te tekenen.

29 Vragen? Telefoon: (030) (ma t/m vrij: uur) U kunt bij de KNMG Artseninfolijn terecht voor advies bij juridische en medisch-ethische vragen. Voor leden van de federatie KNMG is dit een gratis service.

30 KNMG Handreiking Beroepsgeheim en politie/justitie Mr.dr. Sjaak Nouwt Adviseur Gezondheidsrecht KNMG

31 Casus 1 Een politieagent meldt zich telefonisch bij de SEH van een ziekenhuis. Hij vraagt de verpleegkundige of eerder die avond een man met een schotwond is binnen gebracht. Mag/moet de verpleegkundige antwoorden? Er wordt een afspraak met de agent gemaakt. De agent herhaalt tegen de verpleegkundige dat hij wil weten of er iemand met een schotwond is binnengebracht. Mag/moet de verpleegkundige nu antwoorden?

32 Casus 1 (vervolg) De agent meldt dat een schietpartij heeft plaatsgevonden in de stad. Twee jonge mannen hebben op elkaar geschoten en beide mannen zijn daarbij gewond geraakt. De ene man is door een ambulance afgevoerd. De andere man is spoorloos verdwenen. Daar beide mannen geschoten hebben, zijn beide mannen verdachte van een strafbaar feit. De politie wil de mannen aanhouden. Informatie verstrekken? De agent is 'not amused' over de opstelling van de verpleegkundige. Als jij gevaar loopt moeten wij wel hard lopen, voegt hij de verpleegkundige toe. Ik haal de OvJ erbij. Informatie aan de OvJ verstrekken?

33 Casus 1 (vervolg) De OvJ realiseert zich dat het geen zin heeft om de direct betrokken hulpverleners te vragen naar de aanwezigheid van een patiënt met een schotwond. Daar de verwondingen van de betrokkenen ernstig waren, besluit de OvJ om de ziekenhuizen in de omgeving te benaderen met een bevel tot uitlevering van gegevens. Het bevel omvat de gegevens betreffende bloeduitgifte op de avond van de schietpartij. Het bevel is rechtstreeks gericht aan het hoofd van de laboratoria van de ziekenhuizen. Moet het bevel worden opgevolgd?

34 Casus 1 (vervolg) Het hoofd van het laboratorium heeft geen gegevens verschaft. Uit het onderzoek van justitie komt naar voren dat de schietpartij zich afspeelde in het circuit van de georganiseerde misdaad. Via informanten is naar voren gekomen dat beide partijen wraak willen nemen en wel zo snel mogelijk. De OvJ belegt een bijeenkomst met het bestuur van verschillende ziekenhuizen en legt de situatie voor. De OvJ stelt dat de dreiging serieus genomen moet worden en dat de verdachte aangehouden moet worden om het gevaar af te wenden. De leden van de Raden van bestuur overleggen over de vervolgstap. Mag nu aan de OvJ worden gemeld in welk ziekenhuis de verdachte is?

35 Casus 2: Brabants Dagblad

36 Casus 3 Een jongeman komt, begeleid door een aantal vrienden met wie hij voetbalde, met een gezwollen enkel op de afdeling SEH. De verpleegkundige zegt dat hij niet geholpen kan worden omdat het niet spoedeisend is: hij moet voor dit soort zaken eerst langs zijn huisarts of huisartsenpost. De jongeman en zijn vrienden eisen toegang tot de arts en anders kunnen ze wel eens gaan schieten. Mag u de politie inschakelen?

37 Casus 4 Een patiënt met cocaïnebolletjes meldt zich bij de SEH. U verwijdert de bolletjes uit de maag en redt zodoende het leven van de patiënt. Weer een tevreden patiënt op weg naar huis. Maar waar laat u nu die cocaïnebolletjes?

38 Casus 5 Een moeder meldt zich bij u met haar dochter van 9. U constateert een gebroken arm en ziet enkele blauwe plekken op het lichaam van het meisje. Is dat voldoende om de politie in te schakelen?

39 Casus 6 Een stomdronken patiënt wil na een nachtelijk bezoek aan de SEH op zijn motor stappen en wegrijden. Wat doet u?

Het medisch beroepsgeheim

Het medisch beroepsgeheim Het medisch beroepsgeheim mr.dr. Sjaak Nouwt Adviseur Gezondheidsrecht KNMG s.nouwt@fed.knmg.nl Agenda Inhoud medisch beroepsgeheim Belang Uitzonderingen Maatschappelijke druk Vragen? 2 Medisch Beroepsgeheim

Nadere informatie

Beroepsgeheim: waar liggen de grenzen? Mr. Yvonne Drewes, arts M&G KNMG. 23 april

Beroepsgeheim: waar liggen de grenzen? Mr. Yvonne Drewes, arts M&G KNMG. 23 april Beroepsgeheim: waar liggen de grenzen? Mr. Yvonne Drewes, arts M&G KNMG 23 april 2013 1 23 april 2013 2 Eed van Hippocrates Wat ik ook bij de behandeling, of ook buiten de praktijk, over het leven van

Nadere informatie

Handreiking. Openbaar Ministerie /

Handreiking. Openbaar Ministerie / Handreiking CONVENANT Stichting Samenwerkende Rijnmond Ziekenhuizen / Openbaar Ministerie / LANDELIJKE POLITIE EENHEID ROTTERDAM Wie Zelfstandig en afgeleid verschoningsgerechtigden I Medisch beroepsgeheim

Nadere informatie

HANDREIKING CONVENANT STICHTING SAMENWERKENDE RIJNMOND ZIEKENHUIZEN / OPENBAAR MINISTERIE / REGIOPOLITIE ROTTERDAM RIJNMOND EN ZUID-HOLLAND-ZUID

HANDREIKING CONVENANT STICHTING SAMENWERKENDE RIJNMOND ZIEKENHUIZEN / OPENBAAR MINISTERIE / REGIOPOLITIE ROTTERDAM RIJNMOND EN ZUID-HOLLAND-ZUID HANDREKNG CONVENANT STCHTNG SAMENWERKENDE RJNMOND ZEKENHUZEN / OPENBAAR MNSTERE / REGOPOLTE ROTTERDAM RJNMOND EN ZUD-HOLLAND-ZUD nhoud 3 Voorwoord 05. Medisch beroepsgeheim (schema) binnenzijde kaft. Medisch

Nadere informatie

Hoe ga je om met het beroepsgeheim in contact met politie en justitie? 1

Hoe ga je om met het beroepsgeheim in contact met politie en justitie? 1 V&VN i.s.m. NU 91 Hoe ga je om met het beroepsgeheim in contact met politie en justitie? Handreiking voor verpleegkundigen en verzorgenden i.s.m. Hoe ga je om met het beroepsgeheim in contact met politie

Nadere informatie

Uitspraak Hoge Raad. met betrekking tot camerabeelden in en bij een ziekenhuis

Uitspraak Hoge Raad. met betrekking tot camerabeelden in en bij een ziekenhuis Uitspraak Hoge Raad met betrekking tot camerabeelden in en bij een ziekenhuis Hoge Raad In het voorjaar van 2018 heeft de Hoge Raad, het hoogste rechtscollege in Nederland, zich bezig gehouden met de vraag

Nadere informatie

Waar loopt de zorgaanbieder tegen aan?

Waar loopt de zorgaanbieder tegen aan? Waar loopt de zorgaanbieder tegen aan? Dilemma s rond het beroepsgeheim 28 februari 2013 Mw. Mr. Dr. Nicole de Bijl Stafjurist Laurentius Ziekenhuis Roermond Te bespreken 1. Juridische uitgangspunten beroepsgeheim

Nadere informatie

Strafrecht in de zorg / Preventie

Strafrecht in de zorg / Preventie Strafrecht in de zorg / Preventie 7 oktober 2013 Mr. Marcel Smit en mr. Tina Sandrk Onderwerpen Inleiding Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) Openbaar Ministerie (OM) Gegevensuitwisseling IGZ en OM

Nadere informatie

Convenant inzet onafhankelijk deskundige arts bij signalen en verdenkingen van fraude in de zorg

Convenant inzet onafhankelijk deskundige arts bij signalen en verdenkingen van fraude in de zorg Convenant inzet onafhankelijk deskundige arts bij signalen en verdenkingen van fraude in de zorg Sjaak Nouwt Beleidsadviseur gezondheidsrecht KNMG Bram Verwoert Senior adviseur opsporingsdeskundigheid

Nadere informatie

Beroepsgeheim en politie/justitie. Handreiking

Beroepsgeheim en politie/justitie. Handreiking Beroepsgeheim en politie/justitie Handreiking Colofon Handreiking Beroepsgeheim en politie/justitie is een uitgave van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG),

Nadere informatie

secundaire preventie kindermishandeling

secundaire preventie kindermishandeling Bijlage 2 Meldcodes van VWS/NIZW 1 en KNMG De samenvattingen van de meldcode kindermishandeling van VWS/NIZW en van de KNMG zijn beide in deze bijlage afgedrukt. In beide meldcodes worden de stappen van

Nadere informatie

Beroepsgeheim en politie/justitie. Handreiking

Beroepsgeheim en politie/justitie. Handreiking Beroepsgeheim en politie/justitie Handreiking Colofon Handreiking Beroepsgeheim en politie/justitie is een uitgave van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG),

Nadere informatie

Beroepsgeheim en politie/justitie

Beroepsgeheim en politie/justitie Handreiking Beroepsgeheim en politie/justitie is een uitgave van artsenfederatie KNMG Herziene versie februari 2012, Utrecht De artsenfederatie KNMG vertegenwoordigt ruim 53.000 artsen en studenten geneeskunde.

Nadere informatie

KNMG HANDREIKING BEROEPSGEHEIM EN POLITIE/JUSTITIE. Inleiding 2. I Beroepsgeheim: algemeen

KNMG HANDREIKING BEROEPSGEHEIM EN POLITIE/JUSTITIE. Inleiding 2. I Beroepsgeheim: algemeen KNMG HANDREIKING BEROEPSGEHEIM EN POLITIE/JUSTITIE Inleiding 2 I Beroepsgeheim: algemeen 1. Beroepsgeheim: zwijgplicht en verschoningsrecht 4 2. Verschoningsrecht 7 3. Afgeleid beroepsgeheim 7 4. Beroepsgeheim

Nadere informatie

College van Procureurs-Generaal

College van Procureurs-Generaal Openbaar Ministerie College van Procureurs-Generaal Voorzitter Postbus 20305 2500 EH Den Haag Ministerie van Veiligheid en Justitie t.a.v. mw A.G. van ED Postbus 20301 2500 EH S GRAVENHAGE Prins Clauslaan

Nadere informatie

Jelgersma lezing 11 oktober 2016

Jelgersma lezing 11 oktober 2016 Jelgersma lezing 11 oktober 2016 het medisch beroepsgeheim R. H. Zuijderhoudt, gezondheidsjurist en psychiater/ psychotherapeut niet praktizerend Belangen? Niets in het kader van CGR maar: Centraal Tuchtcollege

Nadere informatie

Handreiking politie en justitie

Handreiking politie en justitie Handreiking politie en justitie NVZ vereniging van ziekenhuizen Publicatienummer 4-2004-002 Voorwoord Steeds vaker wordt de NVZ vereniging van ziekenhuizen (NVZ) benaderd door leden met vragen over welke

Nadere informatie

Zorgseminar Medisch beroepsgeheim

Zorgseminar Medisch beroepsgeheim Zorgseminar Medisch beroepsgeheim [Roermond 28 februari 2013] Een korte inleiding op het spanningsveld tussen het belang van waarheidsvinding en het medisch beroepsgeheim. Dave Mattheijs Officier van Justitie

Nadere informatie

Kindermishandeling en huiselijk geweld. Stappenplannen

Kindermishandeling en huiselijk geweld. Stappenplannen Kindermishandeling en huiselijk geweld penplannen 2 penplan: minder machteloos bij kindermishandeling en huiselijk geweld Kindermishandeling en huiselijk geweld tegen volwassenen het zijn situaties die

Nadere informatie

Handleiding voor de deken ter waarborging van de geheimhoudingsplicht en het verschoningsrecht van advocaten bij extern onderzoek.

Handleiding voor de deken ter waarborging van de geheimhoudingsplicht en het verschoningsrecht van advocaten bij extern onderzoek. Handleiding voor de deken ter waarborging van de geheimhoudingsplicht en het verschoningsrecht van advocaten bij extern onderzoek Maart 2013 Vastgesteld door de algemene raad op 4 maart 2013 1 Voorwoord

Nadere informatie

HANDREIKING BEROEPSGEHEIM. in het kader van de relatie. ziekenhuis politie

HANDREIKING BEROEPSGEHEIM. in het kader van de relatie. ziekenhuis politie HANDREIKING BEROEPSGEHEIM in het kader van de relatie ziekenhuis politie Informatie voor medewerkers van een ziekenhuis bij het 1 e contact met de politie mw. drs. E.J. Brouwer Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen-

Nadere informatie

Meldcode kindermishandeling en kindcheck

Meldcode kindermishandeling en kindcheck Meldcode kindermishandeling en kindcheck Dr. mr. Yvonne Drewes, arts M&G Bureau KNMG 6 november 2014 Drs. Lia Jak, arts M&G Vertrouwensarts AMK, BJzO Definitie kindermishandeling (WJZ) Elke vorm van voor

Nadere informatie

Inhoudsopgave LIJST VAN AFKORTINGEN

Inhoudsopgave LIJST VAN AFKORTINGEN LIJST VAN AFKORTINGEN XI 1 INLEIDING 1 1.1 Probleemstelling 1 1.1.1 De zorgplicht van de arts en doorbreking van het medisch beroepsgeheim 4 1.1.2 Onderzoeksvragen 7 1.2 Opzet en afbakening 7 1.3 Methode

Nadere informatie

Arts vs. OM: Wanneer moet het beroepsgeheim wijken voor opsporing?

Arts vs. OM: Wanneer moet het beroepsgeheim wijken voor opsporing? Arts vs. OM: Wanneer moet het beroepsgeheim wijken voor opsporing? Masterscriptie Gezondheidsrecht Julie-Anne Prick 5978491 Juni 2013 Arts vs. OM: Wanneer moet het beroepsgeheim wijken voor opsporing?

Nadere informatie

Geheimhouding van medische gegevens

Geheimhouding van medische gegevens Geheimhouding van medische gegevens Dit informatieblad is bestemd voor de verantwoordelijke, dat is degene die voor eigen doeleinden persoonsgegevens van anderen gebruikt. DIT INFORMATIEBLAD GAAT IN OP

Nadere informatie

Aanpak kindermishandeling en huiselijk geweld

Aanpak kindermishandeling en huiselijk geweld Op de Aanpak kindermishandeling en huiselijk geweld in de huisartsenzorg De aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld is een complex thema. Omdat het gaat om een kwetsbare groep patiënten en ingewikkelde

Nadere informatie

disclosure Geen belangenverstrengeling

disclosure Geen belangenverstrengeling disclosure Geen belangenverstrengeling Veilig Thuis Zuid Limburg PAOG 22 mei 2018 Agine Bernhard Willie Govaerts Vertrouwensartsen Veilig Thuis Zuid Limburg Inhoud Aan de hand van de praktijk bespreken

Nadere informatie

Politie in het ziekenhuis Convenant Amsterdam. Jan A.G. Drapers Lid medische directie AMC Voorzitter commissie Convenant S

Politie in het ziekenhuis Convenant Amsterdam. Jan A.G. Drapers Lid medische directie AMC Voorzitter commissie Convenant S Politie in het ziekenhuis Convenant Amsterdam Jan A.G. Drapers Lid medische directie AMC Voorzitter commissie Convenant S Boeven in het ziekenhuis Politie in het ziekenhuis Zorg vs. Opsporing Gouden uur

Nadere informatie

Informatie over uw medische gegevens

Informatie over uw medische gegevens Informatie over uw medische gegevens Patiënten hebben het recht om hun persoonlijke medische gegevens in te zien of hier een kopie van op te vragen. Ook kunnen zij hun medische gegevens laten aanvullen,

Nadere informatie

Samenwerking tussen Flevoziekenhuis en politie/ justitie KNMG Symposium Huizen 21 november 2013. Katrijn Broekman, jurist Flevoziekenhuis

Samenwerking tussen Flevoziekenhuis en politie/ justitie KNMG Symposium Huizen 21 november 2013. Katrijn Broekman, jurist Flevoziekenhuis Samenwerking tussen Flevoziekenhuis en politie/ justitie KNMG Symposium Huizen 21 november 2013 Katrijn Broekman, jurist Flevoziekenhuis Samenwerking politie en justitie Convenant gegevensuitwisseling

Nadere informatie

Beroepsgeheim en Huiselijk Geweld

Beroepsgeheim en Huiselijk Geweld Beroepsgeheim en Huiselijk Geweld Workshop Landelijk Congres Huiselijk Geweld 16 november 2009 Inhoud Waar hebben we het over Juridisch Kader Achtergrond Afweging: geheim doorbreken? Stappenplan Casusposities

Nadere informatie

OUDERENMISHANDELING EN DAN?

OUDERENMISHANDELING EN DAN? OUDERENMISHANDELING EN DAN? Nicole Pisters en Claudia Costa (ambulance-, forensischverpleegkundigen en aandachtsfunctionarissen HG) Ouderen... Basismodel MELDCODE Stap 1 Stap 2 Stap 3 Stap 4 Stap 5 (Stap

Nadere informatie

Rol van de forensisch arts bij een slachtoffer van een schietincident.

Rol van de forensisch arts bij een slachtoffer van een schietincident. Rol van de forensisch arts bij een slachtoffer van een schietincident. GGD-arts versus arts bij de GGD In plaats van GGD-arts wordt ook wel gezegd: de dienstdoende arts van de GGD de piketarts GGD de politie-arts

Nadere informatie

MELDCODE KINDERMISHANDELING EN HUISELIJK GEWELD

MELDCODE KINDERMISHANDELING EN HUISELIJK GEWELD MELDCODE KINDERMISHANDELING EN HUISELIJK GEWELD OPENBAAR APOTHEKERS De Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld is een uitgave door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie

Nadere informatie

Gegevensverstrekking rond de zorg van minderjarigen

Gegevensverstrekking rond de zorg van minderjarigen Gegevensverstrekking rond de zorg van minderjarigen Dr. mr. Antina de Jong Adviseur gezondheidsrecht en ethiek KNMG Disclosure belangen Antina de Jong (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst

Nadere informatie

De rol van de KNMG. Komt een agent bij de dokter 16 februari 2012. Mr. Robinetta P. de Roode adviseur gezondheidsrecht KNMG

De rol van de KNMG. Komt een agent bij de dokter 16 februari 2012. Mr. Robinetta P. de Roode adviseur gezondheidsrecht KNMG De rol van de KNMG Komt een agent bij de dokter 16 februari 2012 Mr. Robinetta P. de Roode adviseur gezondheidsrecht KNMG 3 terreinen Beroepsgeheim Artseninfolijn KNMG beantwoordde in 2011 152 vragen (3%),

Nadere informatie

Wie gelooft in privacy, gelooft in sprookjes!

Wie gelooft in privacy, gelooft in sprookjes! Wie gelooft in privacy, gelooft in sprookjes! Er was eens. Een kort verhaal door R.P. Wijne, 28 maart 2014 1 een patiënt 2 Medisch beroepsgeheim Hulpverleners hebben een beroepsgeheim: Art. 7:457 BW Art.

Nadere informatie

Recht op inzage medisch en verpleegkundig dossier

Recht op inzage medisch en verpleegkundig dossier Recht op inzage medisch en verpleegkundig dossier Iedere patiënt heeft het wettelijk recht alle gegevens in te zien die over hem of haar worden bijgehouden in het medisch en het verpleegkundig dossier.

Nadere informatie

Recht op informatie. Hoofdbehandelaar. Toestemming voor een behandeling of onderzoek

Recht op informatie. Hoofdbehandelaar. Toestemming voor een behandeling of onderzoek Rechten en plichten Weet u wat uw rechten zijn? Als patiënt heeft u bijvoorbeeld recht op informatie over behandelingen en onderzoeken. Ook heeft u recht op inzage in uw dossier. In de Wet op de Geneeskundige

Nadere informatie

Privacyreglement Huisartsenpraktijk Ussen

Privacyreglement Huisartsenpraktijk Ussen Privacyreglement Huisartsenpraktijk Ussen Doel en reikwijdte van het privacyreglement Doel van het reglement is een vastlegging van de maatregelen die huisartsenpraktijk Ussen heeft genomen om zeker te

Nadere informatie

Convenant. Beroepsgeheim & Veilige Zorg

Convenant. Beroepsgeheim & Veilige Zorg Convenant Beroepsgeheim & Veilige Zorg Convenant Beroepsgeheim & Veilige Zorg Convenant Beroepsgeheim & Veilige Zorg de partijen: Rode Kruis Ziekenhuis / Kennemergastziekenhuis / Spaarne Ziekenhuis / Parnassia

Nadere informatie

Beroepsheim: de praktijk is weerbarstig

Beroepsheim: de praktijk is weerbarstig Beroepsheim: de praktijk is weerbarstig Florien van Woerden Juridisch Adviseur VvAA 28 oktober 2016 1 Vandaag bespreek ik: Beroepsgeheim in het nieuws Beroepsgeheim: Waarom? Wettelijk kader: hoofdregel

Nadere informatie

Recht op inzage Hoe vraag ik inzage in een patiëntendossier?

Recht op inzage Hoe vraag ik inzage in een patiëntendossier? ALGEMEEN Recht op inzage Hoe vraag ik inzage in een patiëntendossier? In deze folder vindt u de volgende informatie: Onderscheid klinisch dossier, poliklinisch dossier en radiologische gegevens Verzoek

Nadere informatie

Tuchtrecht in de gezondheidszorg. Marian Barendrecht Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg

Tuchtrecht in de gezondheidszorg. Marian Barendrecht Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Tuchtrecht in de gezondheidszorg Marian Barendrecht Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Ontwikkelplein Informatiedeling 28 juni 2017 Tuchtcolleges Tuchtcolleges RTG s 2017 2016 2015 2014 2013

Nadere informatie

Rechten en plichten van de patiënt

Rechten en plichten van de patiënt Rechten en plichten van de patiënt 2 Deze folder geeft een overzicht van de belangrijkste rechten en plichten van u als patiënt en van uw zorgverlener. In de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst

Nadere informatie

Meldcode basisschool Achthoeven Schooljaar

Meldcode basisschool Achthoeven Schooljaar RK basisschool Achthoeven Perweide 5 5071 AC Udenhout Telefoon: 013-5112085 info@achthoeven.nl www.achthoeven.nl directeur René Los:rene.Los@tangent.nl MELDCODE BIJ SIGNALEN VAN HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING

Nadere informatie

Privacyreglement. ALTRA Jeugd- en Opvoedhulp

Privacyreglement. ALTRA Jeugd- en Opvoedhulp Privacyreglement ALTRA Jeugd- en Opvoedhulp 1 Vastgesteld MT Altra 11 november 2016 INHOUDSOPGAVE Algemene bepalingen 1. Begripsbepalingen 2. Reikwijdte Rechtmatige verwerking persoonsgegevens 3. Doel

Nadere informatie

Position Paper. Voorstel van Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (kamerstukken 33 841) Ingebracht door de KNMG en GGZ Nederland

Position Paper. Voorstel van Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (kamerstukken 33 841) Ingebracht door de KNMG en GGZ Nederland DE KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE MAATSCHAPPIJ TOT BEVORDERING DER GENEESKUNST IS DE ORGANISATIE VAN EN VOOR ARTSEN IN NEDERLAND Position Paper AAN Woordvoerders Eerste Kamer commissie VWS Voorstel van Wet

Nadere informatie

Juridische problematiek. Mieke van den Bergh jurist Maasstad Ziekenhuis

Juridische problematiek. Mieke van den Bergh jurist Maasstad Ziekenhuis Juridische problematiek Mieke van den Bergh jurist Maasstad Ziekenhuis BW 7; 448 ev (WGBO) Informed consent (niet verplicht schriftelijk maar steeds vaker wel) Dossierplicht Recht op inzage en afschrift

Nadere informatie

Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO)

Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) Hieronder vindt u een samenvatting van de inhoud van de WGBO. Voor verdere informatie verwijzen wij u naar het Burgerlijk Wetboek Boek 7: Bijzondere

Nadere informatie

HANDREIKING AANGIFTE DOEN

HANDREIKING AANGIFTE DOEN HANDREIKING AANGIFTE DOEN AANGIFTE DOEN VAN STRAFBARE GEDRAGINGEN DOOR ZORGMEDEWERKERS Januari 2016 Het Waarschuwingsregister Zorg & Welzijn is een initiatief van vijftien regionale werkgeversorganisaties

Nadere informatie

Blauw. Geen toegang. Recherche. Digi-doorzoeking is monnikenwerk. Kwaadaardig koopmanschap. Verhoren volgens het boekje

Blauw. Geen toegang. Recherche. Digi-doorzoeking is monnikenwerk. Kwaadaardig koopmanschap. Verhoren volgens het boekje Het politievakblad Jaargang 2-4 maart 2006-5 Blauw Recherche Kwaadaardig koopmanschap Digi-doorzoeking is monnikenwerk Verhoren volgens het boekje Geen toegang 1723_BlauwR_05b.indd 1 01-03-2006 11:55:10

Nadere informatie

Het medisch beroepsgeheim: groot goed of sta-inde-weg?

Het medisch beroepsgeheim: groot goed of sta-inde-weg? Het medisch beroepsgeheim: groot goed of sta-inde-weg? Spanning tussen recht en praktijk September 2015 Zware kritiek op inperking medisch beroepsgeheim, kopte Trouw afgelopen zomer. 1 De ministeries van

Nadere informatie

kennis. kunde. kwaliteit. Privacy reglement

kennis. kunde. kwaliteit. Privacy reglement kennis. kunde. kwaliteit. Privacy reglement Januari 2013 Reglement opvragen patiëntengegevens Kader Dit reglement is opgesteld binnen de kaders van de Wet op de Geneeskundige Behandelings Overeenkomst

Nadere informatie

DIRECT, DICHTBIJ EN DOELTREFFEND

DIRECT, DICHTBIJ EN DOELTREFFEND DIRECT, DICHTBIJ EN DOELTREFFEND Een no-nonsense benadering vormgegeven door gedreven en erkende professionals DIRECT, DICHTBIJ EN DOELTREFFEND Hoofdlocatie: Oostwaarts 5 E,2711 BA Zoetermeer Telefoonnummer:

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 000 XVI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2012 Nr. 170 BRIEF

Nadere informatie

Onderzoek door het Openbaar Ministerie Informatiefolder voor de medewerker

Onderzoek door het Openbaar Ministerie Informatiefolder voor de medewerker Informatie folder Onderzoek door het Openbaar Ministerie Informatiefolder voor de medewerker Pagina 2 van 16 Onderzoek door het Openbaar Ministerie Informatiefolder voor de medewerker Landelijke versie,

Nadere informatie

Uw patiëntendossier bescherming van uw persoonsgegevens

Uw patiëntendossier bescherming van uw persoonsgegevens Uw patiëntendossier bescherming van uw persoonsgegevens Uw patiëntendossier Als u naar het ziekenhuis komt voor onderzoek of behandeling maken wij een patiëntendossier over u. In de wet is vastgelegd wat

Nadere informatie

professioneel financieel handelen

professioneel financieel handelen FREQUENTLY ASKED QUESTIONS professioneel financieel handelen Wat wordt verstaan onder professioneel financieel handelen? Volgens de KNMG-Gedragsregels voor artsen (2013) moet een arts zich bij de uitoefening

Nadere informatie

Privacy Persoonsgegevens

Privacy Persoonsgegevens Privacy Persoonsgegevens Praktijk voor GCK maakt onderdeel uit van Gezondheidscentrum. Dit privacyreglement met betrekking tot persoonsgegevens geldt voor alle instanties binnen het centrum. Deze informatie

Nadere informatie

Privacyreglement Huisartsenpraktijk Bender

Privacyreglement Huisartsenpraktijk Bender Huisartsenprakijk Bender Overschie, december 2013 Auteur: P.P.M. Bender Versie 1.0 Privacyreglement Algemeen De Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) is door de Nederlandse wetgever opgesteld ter bescherming

Nadere informatie

Privacyreglement Huisartsenpraktijk Kloosterpad

Privacyreglement Huisartsenpraktijk Kloosterpad Privacyreglement Huisartsenpraktijk Kloosterpad Uw persoonsgegevens en privacy in onze huisartsenpraktijk. Algemeen De Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) is door de Nederlandse wetgever opgesteld ter

Nadere informatie

Beroepsgeheim & Veilige Zorg

Beroepsgeheim & Veilige Zorg Beroepsgeheim & Veilige Zorg Convant Beroepsgeheim & Veilige Zorg Convant Beroepsgeheim & Veilige Zorg de partij: Rode Kruis Ziekhuis / Knemergastziekhuis / Spaarne Ziekhuis / Parnassia Bavo Groep, GGZinGeest,

Nadere informatie

ToolKID Informatie-uitwisseling in verband met de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling

ToolKID Informatie-uitwisseling in verband met de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling ToolKID Informatie-uitwisseling in verband met de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling 17 November 2016 Pagina 1 van 6 KINDVEILIGHEID EN WELZIJN Kinderen van ouders met psychiatrische problematiek

Nadere informatie

Logopedie en Kindermishandeling. Toelichting op de Meldcode en het Stappenplan

Logopedie en Kindermishandeling. Toelichting op de Meldcode en het Stappenplan Logopedie en Kindermishandeling Toelichting op de Meldcode en het Stappenplan Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF) Juni 2009 Inleiding Omgaan met (vermoedens van) kindermishandeling

Nadere informatie

Directe Hulp bij Huiselijk. U staat er niet alleen voor!

Directe Hulp bij Huiselijk. U staat er niet alleen voor! Directe Hulp bij Huiselijk Geweld U staat er niet alleen voor! U krijgt hulp Wat nu? U bent in contact geweest met de politie of u heeft zelf om hulp gevraagd. Daarom krijgt u nu Directe Hulp bij Huiselijk

Nadere informatie

Meldprotocol kindermishandeling en huiselijk geweld

Meldprotocol kindermishandeling en huiselijk geweld Meldprotocol kindermishandeling en huiselijk geweld 1 Sinds 1 januari 2013 zijn professionals verplicht de meldcode te gebruiken bij vermoedens van geweld in huiselijke kring. Per 1 juli 2015 werden de

Nadere informatie

opleiding BOA Wetgeving adhv eindtermen

opleiding BOA Wetgeving adhv eindtermen In de eindtermen (juni 2005) voor de opleiding BOA wordt verwezen naar een aantal artikelen van wetten. Deze wetten zijn: de Algemene wet op het Binnentreden (Awob) Besluit Buitengewoon Opsporingsambtenaar

Nadere informatie

Handleiding voor dekens bij strafrechtelijke doorzoeking. Februari 2018

Handleiding voor dekens bij strafrechtelijke doorzoeking. Februari 2018 Handleiding voor dekens bij strafrechtelijke doorzoeking Februari 2018 Vastgesteld door de algemene raad op 5 februari 2018 Voorwoord algemeen deken De algemene raad van de Nederlandse orde van advocaten

Nadere informatie

Aanwijzing. Slachtofferzorg. Parket Curaçao

Aanwijzing. Slachtofferzorg. Parket Curaçao Aanwijzing Slachtofferzorg Parket Curaçao Samenvatting Deze aanwijzing stelt regels betreffende de bejegening van slachtoffers van misdrijven, zoals zeden, geweld- en verkeersmisdrijven. Daarbij worden

Nadere informatie

M e l d c o d e h u i s e l i j k g e w e l d e n k i n d e r m i s h a n d e l i n g

M e l d c o d e h u i s e l i j k g e w e l d e n k i n d e r m i s h a n d e l i n g M e l d c o d e h u i s e l i j k g e w e l d e n k i n d e r m i s h a n d e l i n g een stappenplan voor vrijgevestigde GZ-Haptotherapeuten bij (de overweging tot) melding van (vermoedens van) huiselijk

Nadere informatie

Recht op inzage Kinderen Klinisch dossier, poliklinisch dossier en radiologische gegevens Klinisch dossier

Recht op inzage Kinderen Klinisch dossier, poliklinisch dossier en radiologische gegevens Klinisch dossier Recht op inzage Indien u bij een specialist onder behandeling bent (geweest), worden gegevens over u vastgelegd in een dossier. In dit patiëntendossier staan alle gegevens die betrekking hebben op uw behandeling,

Nadere informatie

Uw patiëntendossier. bescherming van uw persoonsgegevens

Uw patiëntendossier. bescherming van uw persoonsgegevens Uw patiëntendossier bescherming van uw persoonsgegevens Uw patiëntendossier Als u naar het ziekenhuis komt voor onderzoek of behandeling maken wij een patiëntendossier over u. In de wet is vastgelegd wat

Nadere informatie

Privacyreglement van onze praktijk Uw persoonsgegevens en uw privacy in onze huisartsenpraktijk

Privacyreglement van onze praktijk Uw persoonsgegevens en uw privacy in onze huisartsenpraktijk Privacyreglement van onze praktijk Uw persoonsgegevens en uw privacy in onze huisartsenpraktijk Algemeen De AVG is de nieuwe wet ter bescherming van privacy en persoonsgegevens. Op grond van deze wet heeft

Nadere informatie

Privacyreglement van onze praktijk Uw persoonsgegevens en uw privacy in onze huisartsenpraktijk

Privacyreglement van onze praktijk Uw persoonsgegevens en uw privacy in onze huisartsenpraktijk Privacyreglement van onze praktijk Uw persoonsgegevens en uw privacy in onze huisartsenpraktijk Algemeen De AVG is de nieuwe wet ter bescherming van privacy en persoonsgegevens. Op grond van deze wet heeft

Nadere informatie

Klachtenregeling. Omnisscholen

Klachtenregeling. Omnisscholen Klachtenregeling Omnisscholen KLACHTENREGELING : INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Begripsbepalingen Behandeling van de klachten Paragraaf 1: algemeen Paragraaf 2: de contactpersoon Paragraaf

Nadere informatie

Addendum Privacy Policy voor patiënten

Addendum Privacy Policy voor patiënten Addendum Privacy Policy voor patiënten Algemeen De AVG is de nieuwe wet ter bescherming van privacy en persoonsgegevens. Op grond van deze wet heeft een organisatie die met persoonsgegevens werkt bepaalde

Nadere informatie

Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling

Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling Zorg en Welzijn Nederland B.V. staat garant voor integer en respectvol handelen. Dit geld voor cliënten als mede ook voor onze begeleiders. Derhalve worden

Nadere informatie

1.1. Persoonsgegevens Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon.

1.1. Persoonsgegevens Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. PRIVACY REGLEMENT 1. Algemene bepalingen Begripsbepalingen 1.1. Persoonsgegevens Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. 1.2 Gezondheidsgegevens / Bijzondere

Nadere informatie

Rechten van uw patiënt

Rechten van uw patiënt Dit informatieblad is bestemd voor de verantwoordelijke, dat is degene die voor eigen doeleinden persoonsgegevens anderen gebruikt. DIT INFORMATIEBLAD GAAT IN OP DE VOLGENDE VRAGEN: Heeft een recht op

Nadere informatie

Privacyreglement van onze praktijk

Privacyreglement van onze praktijk Privacyreglement van onze praktijk Uw persoonsgegevens en uw privacy in onze huisartsenpraktijk Algemeen De AVG is de nieuwe wet ter bescherming van privacy en persoonsgegevens. Op grond van deze wet heeft

Nadere informatie

Versie 1.0 19 april 2005. Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Onderzoek Advies- en Meldpunt Kinderbescherming

Versie 1.0 19 april 2005. Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Onderzoek Advies- en Meldpunt Kinderbescherming Versie 1.0 19 april 2005 Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Onderzoek Advies- en Meldpunt Kinderbescherming Inleiding Vanaf 1 januari 2005 zijn de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK) een onderdeel

Nadere informatie

Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling Formulier 210.26: Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling Het bevoegd gezag van Thuiszorg La Vie Overwegende dat Thuiszorg La Vie verantwoordelijk is voor een goede kwaliteit van

Nadere informatie

Rechten en plichten. Als patiënt van MC Groep

Rechten en plichten. Als patiënt van MC Groep Rechten en plichten Als patiënt van MC Groep Patiënteninformatie Deze folder is een uitgave van de Klachtenbemiddeling_versie februari 2018 1172998PR/2-2018-Rechten en plichten patiënten MC Groep U vertrouwt

Nadere informatie

Als de Raad u om informatie vraagt

Als de Raad u om informatie vraagt Als de Raad u om informatie vraagt Inhoud 3 > Als de Raad u om informatie vraagt 5 > De Raad voor de Kinderbescherming 6 > Onderzoek door de Raad 7 > Uw medewerking is belangrijk 8 > Uw medewerking bij

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 000 XVI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2015 Nr. 113 BRIEF

Nadere informatie

Als er sprake is van een incident op heterdaad (tijdens of kort na plegen) en het gaat om een mishandeling of een bedreiging met mishandeling:

Als er sprake is van een incident op heterdaad (tijdens of kort na plegen) en het gaat om een mishandeling of een bedreiging met mishandeling: 1-2-3 Aangiftewijzer Geweld, bedreiging en belediging tegen de gerechtsdeurwaarder Soms heeft de gerechtsdeurwaarder te maken met agressie en geweld. Helaas worden strafbare feiten niet altijd en automatisch

Nadere informatie

Meldcode Cibap vakschool & ontwerpfabriek

Meldcode Cibap vakschool & ontwerpfabriek Cibap vakschool & ontwerpfabriek dt-18-278 Stappenplan verbeterde meldcode 1 Voorwoord Voor u ligt de meldcode van Cibap vakschool voor verbeelding. Aanleiding is dat uit onderzoek is gebleken dat veel

Nadere informatie

Gesjoemel met het verschoningsrecht Het medisch beroepsgeheim in strafzaken toegespitst op de medisch hulpverlener als verdachte

Gesjoemel met het verschoningsrecht Het medisch beroepsgeheim in strafzaken toegespitst op de medisch hulpverlener als verdachte Gesjoemel met het verschoningsrecht Het medisch beroepsgeheim in strafzaken toegespitst op de medisch hulpverlener als verdachte Anouk Beerts Februari 2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding 5 2 Het wettelijk kader

Nadere informatie

Procedure Calamiteitentoezicht

Procedure Calamiteitentoezicht Procedure Calamiteitentoezicht Dienst Gezondheid en Jeugd Zuid Holland Zuid Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor het toezicht op de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Workshop: Informatiedeling binnen de GGZ. Ontwikkelplein Infodeling Schakelteam 28 juni 2017, Adger Hondius, Manon te Vruchte

Workshop: Informatiedeling binnen de GGZ. Ontwikkelplein Infodeling Schakelteam 28 juni 2017, Adger Hondius, Manon te Vruchte Workshop: Informatiedeling binnen de GGZ Ontwikkelplein Infodeling Schakelteam 28 juni 2017, Adger Hondius, Manon te Vruchte Introductie 1. Welkom 2. Vignet 1 3. Het medisch beroepsgeheim 4. Doorbreken

Nadere informatie

Handelingsprotocollen veiligheid Mill-Hillcollege

Handelingsprotocollen veiligheid Mill-Hillcollege Handelingsprotocollen veiligheid Mill-Hillcollege 2014 INSPIREREND BETROKKEN - ONDERNEMEND Inhoudsopgave Voorwoord 3 Wat is wat 4 Handelingskaart wapenbezit 6 Handelingskaart opname maken zonder toestemming

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Stichting KPO Roosendaal Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling J. Musters, beleidsmedewerker 14 Werkwijze meldcode stichting KPO

Nadere informatie

Privacy beleid. Podotherapie Stap Pijlkruidhof BK Nuenen tel:

Privacy beleid. Podotherapie Stap Pijlkruidhof BK Nuenen tel: Podotherapie Stap Pijlkruidhof 2 5672 BK Nuenen tel: KVK nummer: 70814988 t.n.v. D.L.M. Hoebink 1. Algemeen De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is de nieuwe wet ter bescherming van privacy

Nadere informatie

Annet Kramer Inzet van het strafrecht bij kindermishandeling

Annet Kramer Inzet van het strafrecht bij kindermishandeling Annet Kramer Inzet van het strafrecht bij kindermishandeling Debat Kiezen voor kinderen 26 september 2013 De Balie wie ben ik en waarom sta ik hier? Annet Kramer Landelijk parket, cluster kinderporno en

Nadere informatie

Voor een veilig thuis (werkwijze OZG)

Voor een veilig thuis (werkwijze OZG) Voor een veilig thuis (werkwijze OZG) 2 Inleiding In Nederland zijn er jaarlijks meer dan 120.000 meldingen van kindermishandeling en 100.000 van huiselijk geweld. Ook ouderen zijn regelmatig slachtoffer

Nadere informatie

Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling Plan van aandacht

Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling Plan van aandacht Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling Plan van aandacht Het houdt niet op, tot dat je iets doet. Inleiding Om het aantal slachtoffers van Huiselijk geweld en Kindermishandeling te verminderen,

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Informatie vooraf Als huisarts, leerkracht, verpleegkundige, kinderopvang begeleider, hulpverlener, zelfstandige beroepsbeoefenaar, kun je te maken krijgen

Nadere informatie

PRIVACYREGLEMENT Goudsbloem & De Vries Januari 2019

PRIVACYREGLEMENT Goudsbloem & De Vries Januari 2019 De Kronkels 9a 3752 LM Bunschoten - 033-3302515 - www.goudsbloemendevries.nl PRIVACYREGLEMENT Goudsbloem & De Vries Januari 2019 Vertrouwelijkheid Artikel 1 Geheimhouding In het directe contact met de

Nadere informatie