Alexis Ceuterick. Mobiliteitsbudget

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Alexis Ceuterick. Mobiliteitsbudget"

Transcriptie

1 Welkom

2 Alexis Ceuterick Mobiliteitsbudget!"

3 Wat is een mobiliteitsbudget? Een budget: dat een werkgever ter beschikking stelt aan zijn werknemers hetzij fysiek, hetzij virtueel In enge zin: Om alle kosten verbonden aan transport te dekken In ruime zin: Om alle kosten verbonden aan transport en mobiliteit (mobile office) te dekken #"

4 1'0F"'&0 -./&"/0 1.#%'&)/20 E/'7#..50 F'5F"' &) /6"7'080,(40 D.5) /""%$7,0 36*C%'0!"#$%$&'$&() #*+,'&" 97&'57'&0 :'5),"'+$7,0 6"4'0 ";2'0 <'+5$=>() B'&(0 <'+5$=>()?.,'70 <'+5$=>() 4"&"50 $"

5 Wat is een mobiliteitsbudget? (2) Loon Kosten eigen aan de werkgever %"

6 Voorbeeld Werknemer A heeft een bedrijfswagen. Daarnaast krijgt hij een budget van! per jaar. Voor kosten verbonden aan woon-werkverkeer en beroepsverplaatsingen Resterend budget = bonus &"

7 Voorbeeld (2) Werknemer A beschikt over een bepaald budget. Binnen de grenzen van dat budget kan werknemer A in plaats van zijn bedrijfswagen gedurende bepaalde periodes gebruikmaken van: (Brom)fiets Grotere auto (bv. SUV of monovolume) Elektrische auto Etc. '"

8 Wat zijn de voordelen? Kostenefficiëntie Tijdsefficiëntie Bewustwording omtrent milieu Aanwervingsbeleid en retentiemanagement ("

9 Wat zijn de nadelen? Geen juridisch kader Elke component van het mobiliteitsbudget heeft een eigen arbeidsrechtelijk, socialezekerheids- en fiscaal regime. Het mobiliteitsbudget is geen eenheid. Administratieve rompslomp Opvolging van type verplaatsing, type voertuig etc. Administratieve vereenvoudiging = uitdaging Proefproject (VIM): ontwikkeling van een tool )"

10 Aandachtspunt: loon of kostenvergoeding? Voordeel voor de werknemer Arbeidsrecht Sociale zekerheid Fiscaliteit Kosten eigen aan de werkgever Arbeidsrecht Sociale zekerheid Fiscaliteit Incentive *+"

11 Aandachtspunt: wijzigingen aan het loonpakket Voorbeeld: Een werkgever beslist eenzijdig. Terbeschikkingstelling van mobiliteitsbudget van! In combinatie met kleinere bedrijfswagen **"

12 Aandachtspunt: wijzigingen aan het loonpakket (2) Gevolgen op het vlak van arbeidsrecht Loon = essentieel bestanddeel van de arbeidsovereenkomst Impliciet ontslag: Eenzijdige en substantiële wijziging Van een essentieel bestanddeel van de arbeidsovereenkomst Opgelet: Het voordeel van een bedrijfswagen is moeilijk te waarderen, waardoor bij een loonruil een volledig equivalent loonpakket moeilijk is vast te stellen. Het voordeel van een bedrijfswagen is heel specifiek. *!"

13 Aandachtspunt: wijzigingen aan het loonpakket (2) Gevolgen op het vlak van sociale zekerheid Precieze gevolgen moeilijk te voorspellen (vb. kader van sociale inspectie) Recht op een bepaald voordeel is in principe voldoende. Niet inroepen door de werknemer is niet tegenstelbaar aan de RSZ. Gevolgen op het vlak van fiscaliteit? *#"

14 Aandachtspunt: wijzigingen aan het loonpakket (2) Fysieke terbeschikkingstelling: Werknemer beheert het budget Als onderdeel van het brutoloon Als afzonderlijk budget Virtuele terbeschikkingstelling: Werkgever beheert het budget *$"

15 Aandachtspunt: wijzigingen aan het loonpakket (2) Gevolgen op het vlak van arbeidsrecht Als onderdeel van het brutoloon Als afzonderlijk budget Virtueel budget Gevolgen op het vlak van sociale zekerheid Als onderdeel van het brutoloon Als afzonderlijk budget Virtueel budget *%"

16 Aandachtspunt: fysieke vs. virtuele terbeschikkingstelling (3) Gevolgen op het vlak van fiscaliteit Als onderdeel van het brutoloon Als afzonderlijk budget Virtueel budget *&"

17 Aandachtspunt: vakantiegeld Op het mobiliteitsbudget zelf Vertrekpunt: is (een deel van) het mobiliteitsbudget loon? Op de voordelen die De tegenprestatie zijn van arbeid Onderworpen zijn aan gewone sociale zekerheid Enkelvoudig vakantiegeld? Dubbel vakantiegeld? *'"

18 Aandachtspunt: vakantiegeld (2) Op de incentive Vertrekpunt: is (een deel van) het mobiliteitsbudget loon? Vast of variabel loon? Variabel loon: loon waarvan de toekenning afhankelijk is van criteria die de betaling van het voordeel onzeker en wisselend maakt Enkel bedrag is wisselend: geen variabel loon Enkelvoudig vakantiegeld? Dubbel vakantiegeld? *("

19 Aandachtspunt: loonnorm Loonnorm voor : 0% Concreet: De gemiddelde loonkosten per werknemer mogen gedurende 2013 en 2014 niet stijgen In vergelijking met de gemiddelde loonkosten per werknemer gedurende de periode Behalve: Index Zogenaamde baremieke verhogingen Onduidelijk: wat zijn loonkosten? *)"

20 Aandachtspunt: loonnorm (2) Mogelijkheden voor implementatie van een mobiliteitsbudget (al dan niet met incentive)? Gemiddelde loonkosten stijgen niet > loonruil Opgelet: arbeidsrechtelijke en/of socialezekerheidsrechtelijke beperkingen Promotie: discussie Nieuwe aanwervingen Sancties: Is de loonnorm afdwingbaar? Maximale administratieve geldboete:! (in totaal)!+"

21 Attentie: proefproject VIM VIM = Vlaams Instituut voor Mobiliteit Proefproject Onderzoek naar werkbaarheid van een mobiliteitsbudget Onderzoek naar gedragswijziging van werknemers met betrekking tot mobiliteit ten gevolge van een mobiliteitsbudget Inclusief tools Administratieve opvolging: Type verplaatsing, type voertuig etc. Teneinde te kunnen verzekeren dat de werkgever in staat is correcte BV en RSZ te berekenen Instrument ter verantwoording t.a.v. de autoriteiten!*"

22 Attentie: proefproject VIM (2) Ontwikkelingen: Vereenvoudigd gebruik van multimodaal vervoer voor de werknemer Transparantie in de mobiliteitskosten voor de werkgever Verlaagde kosten door gemakkelijkere administratieve afhandeling Overleg met RSZ en fiscus om deelnemende bedrijven garanties te bieden in het kader van de berekening / verschuldigdheid van RSZ en BV VIM is nog op zoek naar deelnemende bedrijven Interesse? koenvalgaeren@vim.be!!"

23 Bedankt voor uw aandacht, deze slides treft u ook op onze website. > fleetecoday.be!#"

Mobiliteit: ook een vraagstuk voor HR. Een benadering op het vlak van fiscaliteit, RSZ en arbeidsrecht. Kathelijne Verboomen, oktober 2013

Mobiliteit: ook een vraagstuk voor HR. Een benadering op het vlak van fiscaliteit, RSZ en arbeidsrecht. Kathelijne Verboomen, oktober 2013 Mobiliteit: ook een vraagstuk voor HR. Een benadering op het vlak van fiscaliteit, RSZ en arbeidsrecht Kathelijne Verboomen, oktober 2013 4 5 6 Situering Bedrijfswagens zijn zeer populair in België

Nadere informatie

W at betekent mobiliteitsbudget voor de werknemer? Lieve Michiels Nathalie Van Bauwel

W at betekent mobiliteitsbudget voor de werknemer? Lieve Michiels Nathalie Van Bauwel W at betekent mobiliteitsbudget voor de werknemer? Lieve Michiels Nathalie Van Bauwel Aan de slag met het mobiliteitsbudget Veerle Michiels Patrick Proost Geert Vermeir Inhoud 1. Waarom nood aan wetgevend

Nadere informatie

Dirk Heylen. Bedrijfsauto s: juridische aspecten van een goede carpolicy

Dirk Heylen. Bedrijfsauto s: juridische aspecten van een goede carpolicy Welkom Dirk Heylen Bedrijfsauto s: juridische aspecten van een goede carpolicy Juridische aspecten van een goede carpolicy 1. De carpolicy in de relatie werkgever-werknemer. 2. Invloed van de nieuwe fiscale

Nadere informatie

Zorgnetwerken en arbeidsrecht: instructierecht

Zorgnetwerken en arbeidsrecht: instructierecht Zorgnetwerken en arbeidsrecht: instructierecht Sabine Vanoverbeke Joris De Keersmaeker I. Overzicht 1. Inleiding 2. Netwerken juridische kwalificatie 3. Netwerken - arbeidsrechtelijke 4. Arbeidsovereenkomsten

Nadere informatie

Peter Hennion 2DriveU

Peter Hennion 2DriveU Welkom Duurzame mobiliteit Sessie 2: Hoe economie en ecologie in uw wagenpark verenigen Peter Hennion 2DriveU Hoe economie en ecologie in uw wagenpark verenigen Peter Hennion 2driveU GROENE FISCALITEIT

Nadere informatie

Loon à la carte. Dirk Neefs 8 juni 2018

Loon à la carte. Dirk Neefs 8 juni 2018 Loon à la carte Dirk Neefs 8 juni 2018 Situering 2 Hoe belangrijk vindt u de mogelijkheid om eigen keuzes te maken over uw loonpakket (verhouding loon, vrije tijd en extralegale voordelen) (Talent-O-Meter

Nadere informatie

W at betekent mobiliteitsbudget voor de werknemer? Lieve Michiels Nathalie Van Bauwel

W at betekent mobiliteitsbudget voor de werknemer? Lieve Michiels Nathalie Van Bauwel W at betekent mobiliteitsbudget voor de werknemer? Lieve Michiels Nathalie Van Bauwel Het mobiliteitsbudget 5/11/2013 2 Krachtlijnen van het wetsvoorstel Koen Magerman Wat? In een arbeidsrelatie kiest

Nadere informatie

De forfaitaire kostenvergoedingen van de RSZ

De forfaitaire kostenvergoedingen van de RSZ Vergoedingen van kosten eigen aan de werkgever die u terugbetaalt aan uw werknemer, zijn niet belastbaar en niet onderworpen aan socialezekerheidsbijdragen. Voor kleine en moeilijk bewijsbare kosten kan

Nadere informatie

WETSVOORSTEL. Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als voorzien in artikel 78 van de Grondwet. Toepassingsgebied.

WETSVOORSTEL. Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als voorzien in artikel 78 van de Grondwet. Toepassingsgebied. WETSVOORSTEL Artikel 1 Deze wet regelt een aangelegenheid als voorzien in artikel 78 van de Grondwet. Toepassingsgebied Artikel 2 Deze wet is van toepassing op de werknemers en op de werkgevers. Voor de

Nadere informatie

Payroll Professional 2 e editie sessie: De kostenbepaling van uw wagenpark. Kristiaan Andries

Payroll Professional 2 e editie sessie: De kostenbepaling van uw wagenpark. Kristiaan Andries Payroll Professional 2 e editie sessie: De kostenbepaling van uw wagenpark Kristiaan Andries Arbeidsrelatie loon arbeid 2 WG stelt de bedrijfswagen ter beschikking Bedrijfswagen = gereedschap Doel = hulpmiddel

Nadere informatie

Het beheer van het expat personeel Het beheer van belgisch personeel

Het beheer van het expat personeel Het beheer van belgisch personeel Pegasus als dienstverlenende vzw biedt de mogelijkheid aan de NGO's om het beheer van hun expat dossiers maar ook het beheer van hun Belgisch personeel doen op te volgen op voorwaarde dat ze van de PC

Nadere informatie

Leeftijdsbewust Personeelsbeleid. Iris Tolpe Manager Legal Dpt, Information & Know How Sociaal Secretariaat Securex

Leeftijdsbewust Personeelsbeleid. Iris Tolpe Manager Legal Dpt, Information & Know How Sociaal Secretariaat Securex Leeftijdsbewust Personeelsbeleid Iris Tolpe Manager Legal Dpt, Information & Know How Sociaal Secretariaat Securex Leeftijdsbewust personeelsbeleid Overzicht Tewerkstellingsmaatregelen: doel Federale tewerkstellingsmaatregelen

Nadere informatie

Mobiliteitsbudget. Veerle Michiels - Jur.Kenniscentrum SD Worx 10 maart

Mobiliteitsbudget. Veerle Michiels - Jur.Kenniscentrum SD Worx 10 maart Mobiliteitsbudget Veerle Michiels - Jur.Kenniscentrum SD Worx 10 maart 2017 1 Waarom mobiliteit een uitdaging is voor een bedrijf: en hoe eenvoudig de oplossing kan zijn Zo komt een werknemer dagelijks

Nadere informatie

5. Ter beschikking stellen van een bedrijfswagen

5. Ter beschikking stellen van een bedrijfswagen 5. Ter beschikking stellen van een bedrijfswagen 5.1. Begrip Vroeger werd een firmawagen ter beschikking gesteld aan werknemers die veel beroepsmatige verplaatsingen aflegden. De laatste jaren is het toekenningsgebied

Nadere informatie

VAN MOBILITEITSBUDGET NAAR MOBILITEITSPLAN

VAN MOBILITEITSBUDGET NAAR MOBILITEITSPLAN VAN MOBILITEITSBUDGET NAAR MOBILITEITSPLAN OVERZICHT 1. MOBILITEITSBUDGET OVERHEID Car for cash 2. MOBILITEITSOPLOSSINGEN Mobility policy Cash4bike 3. SECUREX EN ZIJN MOBILITEIT 1 1 MOBILITEITSBUDGET:

Nadere informatie

Newsletter. Sociale actualiteit van December. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van December

Newsletter. Sociale actualiteit van December. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van December 2014 Newsletter PERSOLIS 23 rue de l orne 1435 Mont St Guibert www.persolis.be «De Persolis nieuwsbrief wordt verdeeld in samenwerking met GROUP S sociaal secretariaat». 1

Nadere informatie

TAX SHIFT SOCIAAL LUIK

TAX SHIFT SOCIAAL LUIK 1.500,00 1.700,00 1.900,00 2.100,00 2.300,00 2.500,00 2.700,00 2.900,00 3.100,00 3.300,00 3.500,00 3.700,00 3.900,00 4.100,00 4.300,00 4.500,00 4.700,00 4.900,00 5.100,00 5.300,00 5.500,00 5.700,00 5.900,00

Nadere informatie

Benefit Motivation Plan Bied uw medewerkers wat ze wensen. Acerta Consult Legal & Reward

Benefit Motivation Plan Bied uw medewerkers wat ze wensen. Acerta Consult Legal & Reward Benefit Motivation Plan Bied uw medewerkers wat ze wensen Acerta Consult Legal & Reward Maar wat wil u nu eigenlijk? Denk aan uw huidige werkgever: Wat wil u zeker houden (groene post-it) Wat zou u graag

Nadere informatie

Starten met personeel als huisarts. Dominique Cochez Adviseur Partners & Starters

Starten met personeel als huisarts. Dominique Cochez Adviseur Partners & Starters Starten met personeel als huisarts Dominique Cochez Adviseur Partners & Starters Voorstelling SD Worx Agenda - Arbeider of bediende - Het eenheidsstatuut - De loonlijn - Tewerkstellingsmaatregelen - Ziekte

Nadere informatie

experts in sociale zaken Starten met personeel als huisarts

experts in sociale zaken Starten met personeel als huisarts experts in sociale zaken Starten met personeel als huisarts Agenda Voorstelling SD Worx Arbeider of Bediende? Het Eenheidsstatuut Ziekte De loonlijn Tewerkstellingsmaatregelen Formaliteiten Interessante

Nadere informatie

Bonus voor diensten aan huis

Bonus voor diensten aan huis Bonus voor diensten aan huis EEN VOORDEEL VAN BIJZONDERE AARD ResQ is een nieuw en uniek digitaal bonussysteem waarmee werkgevers hun werknemers op een fiscaal interessante manier kunnen belonen in de

Nadere informatie

What s in a name? budget, door werknemer gespendeerd aan pakket van mobiliteitsoplossingen. Mobiliteitspakket 24/02/2014

What s in a name? budget, door werknemer gespendeerd aan pakket van mobiliteitsoplossingen. Mobiliteitspakket 24/02/2014 What s in a name? budget, door werknemer gespendeerd aan pakket van mobiliteitsoplossingen Mobiliteitspakket Vervoersmiddel(en) Vergoedingen Incentives? Nieuwigheden? 2 1 Waarom? Flexibiliteit! Vraag-gestuurd

Nadere informatie

Top executives efficiënt verlonen en belonen

Top executives efficiënt verlonen en belonen Top executives Jo Bellens en Yves Stox 8 maart 2012 Top executives verlonen belonen loonsvoorwaarden structuur salaris vergoedingen voordelen in natura verzekeringen Elio I empowerment cost-efficiency

Nadere informatie

Isabelle De Somviele. Advocaat Counsel. Claeys & Engels

Isabelle De Somviele. Advocaat Counsel. Claeys & Engels Isabelle De Somviele Advocaat Counsel Claeys & Engels FLEXIBLE BENEFITS Biedt wettelijk kader een antwoord? 2 Flexible benefits: biedt wettelijk kader een antwoord? employer employee attractive & competitive

Nadere informatie

TAX SHIFT SOCIAAL LUIK

TAX SHIFT SOCIAAL LUIK 1.500,00 1.700,00 1.900,00 2.100,00 2.300,00 2.500,00 2.700,00 2.900,00 3.100,00 3.300,00 3.500,00 3.700,00 3.900,00 4.100,00 4.300,00 4.500,00 4.700,00 4.900,00 5.100,00 5.300,00 5.500,00 5.700,00 5.900,00

Nadere informatie

Terugbetaling van kosten - RSZ

Terugbetaling van kosten - RSZ Terugbetaling van kosten - RSZ Uit het loonbegrip zijn uitgesloten de bedragen die een terugbetaling zijn van kosten die ten laste van de werkgever vallen. Het gaat hier uitsluitend om kosten die ten laste

Nadere informatie

Mobiliteitsbudget & mobiliteitsvergoeding. Roel Van Hemelen Docent Actuaclub Fiscaliteit

Mobiliteitsbudget & mobiliteitsvergoeding. Roel Van Hemelen Docent Actuaclub Fiscaliteit Mobiliteitsbudget & mobiliteitsvergoeding Roel Van Hemelen Docent Actuaclub Fiscaliteit Gastsprekers Roel VAN HEMELEN Partner Belastingconsulent +32 479 90 15 88 roel.vanhemelen@taxquest.be https://www.taxquest.be

Nadere informatie

Wetsontwerp Cash for Car gepubliceerd

Wetsontwerp Cash for Car gepubliceerd Wetsontwerp Cash for Car gepubliceerd 19 jan 2018 Reglementering De regering wil maatregelen nemen om de files op de Belgische wegen te verminderen. Een van deze maatregelen betreft de mogelijkheid om

Nadere informatie

MOBILITEITSBUDGET: Waarom mobiliteit een uitdaging is voor uw bedrijf en hoe eenvoudig de oplossing kan zijn.

MOBILITEITSBUDGET: Waarom mobiliteit een uitdaging is voor uw bedrijf en hoe eenvoudig de oplossing kan zijn. MOBILITEITSBUDGET: Waarom mobiliteit een uitdaging is voor uw bedrijf en hoe eenvoudig de oplossing kan zijn. 1 20-05-2015 I MOBILITY DAY I Lieve Michiels Zo komt uw werknemer dagelijks werken 67,3% 16,1%

Nadere informatie

De toekomst van werk 1

De toekomst van werk 1 1 De toekomst van werk Werkbaar en wendbaar werk Loopbaansparen & Mobiliteitsbudget Veerle Michiels - Juridisch Kenniscentrum Lieve Michiels - Reward- FIP SD Worx 7 juni 2016 2 Werkbaar en wendbaar werk

Nadere informatie

De wet Cash for car is gepubliceerd in het Belgisch staatsblad

De wet Cash for car is gepubliceerd in het Belgisch staatsblad De wet Cash for car is gepubliceerd in het Belgisch staatsblad 17 mei 2018 Loon Bedrijven kunnen vanaf nu het systeem van de mobiliteitsvergoeding implementeren. Werknemers kunnen voortaan onder bepaalde

Nadere informatie

Grensoverschrijdende tewerkstelling - kies 4 niettegelijkertijdlopende sessies

Grensoverschrijdende tewerkstelling - kies 4 niettegelijkertijdlopende sessies Grensoverschrijdende tewerkstelling - kies 4 niettegelijkertijdlopende sessies Date: 2009-09-10 PROGRAMMA Vanaf 08.30 u. Onthaalkoffie en registratie van de deelnemers aan Sessie 1 of Sessie 2 09.15 u.

Nadere informatie

Benefit Motivation Plan bij BTV

Benefit Motivation Plan bij BTV Benefit Motivation Plan bij BTV Infosessie juni 2017 Acerta Consult 1 Principes van een BMP 2 BMP-budget 3 BMP-voordelen 4 BMP-policy 5 BMP-tool 6 Timing 3 Waarom flexibele bonussen bij BTV? BTV wil haar

Nadere informatie

Loopbaansparen in de praktijk. Veerle Michiels Juridisch Kenniscentrum SD Worx 20 juni

Loopbaansparen in de praktijk. Veerle Michiels Juridisch Kenniscentrum SD Worx 20 juni Loopbaansparen in de praktijk Veerle Michiels Juridisch Kenniscentrum SD Worx 20 juni 2016 1 Werkbaar en wendbaar werk Spitsuur - Spitsuur in beroepsloopbaan - Tussen 25 45 jaar - verschroeiend tempo versus

Nadere informatie

WERKBAAR EN WENDBAAR WERK

WERKBAAR EN WENDBAAR WERK De ministerraad heeft vrijdag 28 oktober het plan Werkbaar en wendbaar werk goedgekeurd. De regering wil zo flexibiliteit voor ondernemers en werknemers versterken. De eerste stappen naar een Belgisch

Nadere informatie

Jaarlijkse vakantie 2018

Jaarlijkse vakantie 2018 Jaarlijkse vakantie 2018 Juridische dienst Easypay Group INLEIDING... 5 TOEPASSINGSGEBIED... 6 1. PRINCIPE... 6 2. UITBREIDING... 7 3. UITGESLOTEN CATEGORIEËN... 7 VAKANTIEDUUR... 8 1. TOEKENNING VAN HET

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 24 oktober 2017

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 24 oktober 2017 A D V I E S Nr. 2.056 ------------------------------ Zitting van dinsdag 24 oktober 2017 ---------------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van artikel 19,

Nadere informatie

1 4 JUNI 2010. behandeld door Afdeling Relatiebeheer

1 4 JUNI 2010. behandeld door Afdeling Relatiebeheer 1 4 JUNI 2010 Servicecentrum PGB Graadt van Roggenweg 450 Postbus 8194 3503 RD Utrecht Telefoon (030) 264 88 88 Internet: www.svb.nl/gemeente E-mail; gemeente@svb.nl Gemeente Heemstede t.a.v. college van

Nadere informatie

SYSTEEMVAART FONDS VOOR RIJN- EN BINNENSCHEEPVAART KOEN DESCHEEMAEKER

SYSTEEMVAART FONDS VOOR RIJN- EN BINNENSCHEEPVAART KOEN DESCHEEMAEKER SYSTEEMVAART FONDS VOOR RIJN- EN BINNENSCHEEPVAART KOEN DESCHEEMAEKER TOETREDING Voorzitter PC (binnen 30 dagen): toetredingsacte Addendum aan het arbeidsreglement Aanpassing van de arbeidsovereenkomsten

Nadere informatie

Mobiliteitsbudget wordt concurrent voor bedrijfswagen CD&V en SD Worx presenteren wetsvoorstel voor de invoering van het Mobiliteitsbudget

Mobiliteitsbudget wordt concurrent voor bedrijfswagen CD&V en SD Worx presenteren wetsvoorstel voor de invoering van het Mobiliteitsbudget PERSBERICHT Mobiliteitsbudget wordt concurrent voor bedrijfswagen CD&V en SD Worx presenteren wetsvoorstel voor de invoering van het Mobiliteitsbudget Liefst 90% van Belgische bedrijven klaagt over moeilijke

Nadere informatie

Flexibel werken in de logistieke & maritieme sector. 14 maart 2019

Flexibel werken in de logistieke & maritieme sector. 14 maart 2019 Flexibel werken in de logistieke & maritieme sector 14 maart 2019 Op weg naar een flexibele arbeidsorganisatie Glijdende werktijd 3 Werknemer voltijdse werknemer deeltijdse werknemer met een vast rooster

Nadere informatie

Zorgnetwerken en arbeidsrecht

Zorgnetwerken en arbeidsrecht Zorgnetwerken en arbeidsrecht Sabine Vanoverbeke Joris De Keersmaeker I. Overzicht 1. Inleiding 2. Netwerken juridische kwalificatie 4. Ontslag WN 5. Netwerken - aansprakelijkheid 1 1. Inleiding Het Nieuwe

Nadere informatie

Proef Slim Leasen. Programmabureau Maastricht-Bereikbaar

Proef Slim Leasen. Programmabureau Maastricht-Bereikbaar Proef Slim Leasen Programmabureau Maastricht-Bereikbaar Inleiding Inleiding Proef Slim Leasen Doelen Aanleiding en trends Werking van het persoonlijk mobiliteitsbudget Activiteitenoverzicht Stand van zaken

Nadere informatie

Seminarie georganiseerd door Acc. Swinnen K. & Ptrs LOONOPTIMALISATIE

Seminarie georganiseerd door Acc. Swinnen K. & Ptrs LOONOPTIMALISATIE Seminarie georganiseerd door Acc. Swinnen K. & Ptrs LOONOPTIMALISATIE 30/09/2016 UwPayroll Gunter Hens 0479 33 23 60 1 Loonlijn - Theorie + RSZ Werkgever BRUTOLOON - RSZ Werknemer BELASTBAAR LOON - BEDRIJFSVOORHEFFING

Nadere informatie

WET WERKBAAR WENDBAAR WERK

WET WERKBAAR WENDBAAR WERK WET WERKBAAR WENDBAAR WERK 07.03.2017 Inleiding 2 achtergrond volgens de minister nood aan maatwerk en flexibiliteit voor werkgever en werknemer want ingrijpende veranderingen in aantal sectoren huidig

Nadere informatie

Nr. 204 22 oktober 2015

Nr. 204 22 oktober 2015 Nr. 204 22 oktober 2015 Informatief Een (gewijzigd) arbeidsreglement is niet onmiddellijk van toepassing! Bij de opmaak en wijziging van het arbeidsreglement dient een specifieke procedure te worden gevolgd.

Nadere informatie

Overlegmoment loonbeleid sportfederaties. 8 juni 2017

Overlegmoment loonbeleid sportfederaties. 8 juni 2017 Overlegmoment loonbeleid sportfederaties 8 juni 2017 1 Verloop Kennismaking wie en wat? 1. Loonbeleid: wat en waarom? 2. Het bestaande kader wat moet? 3. Wat kan er bovenop? 2 Kennismaking Loonbeleid in

Nadere informatie

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis Welkom 23/10/2014 Open WiFi netwerk: t Godshuis Johan De Mol Transitie naar duurzame mobiliteit Een nieuwe uitdaging en vooral een opportuniteit voor de leasebedrijven Professor duurzame mobiliteit Ugent

Nadere informatie

Is uw bedrijfswagen nog langer een

Is uw bedrijfswagen nog langer een Is uw bedrijfswagen nog langer een voordeel? 8 maart 2012 Agenda Bedrijfswagens in België Personenbelasting Vennootschapsbelasting Btw Arbeidswetgeving Belasting op de in verkeersstelling / Verkeersbelasting

Nadere informatie

Randstad Themavoormiddag

Randstad Themavoormiddag Randstad Themavoormiddag Compensation & Benefits Maart 2017 Claeys & Engels Cafetariaplan 2 Cafetariaplan Wat is het? Flexibel verloningsbeleid Vrije keuze voor de werknemers Aanbod van verschillende voordelen

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Loonheffingen. Wijziging beloningen; cafetariaregelingen

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Loonheffingen. Wijziging beloningen; cafetariaregelingen STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 39196 26 juli 2016 Loonheffingen. Wijziging beloningen; cafetariaregelingen 15 juli 2016 BLKB 2016/765M Belastingdienst/Directie

Nadere informatie

Nr december 2015

Nr december 2015 Nr. 212 17 december 2015 Belgisch Staatsblad Bedrijfswagens: de referentie-co2-uitstoot voor 2016 is gepubliceerd Wanneer een werkgever een bedrijfswagen ter beschikking stelt aan zijn werknemer die deze

Nadere informatie

Newsletter. Sociale actualiteit van April. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van April. Solutions for Human Resources.

Newsletter. Sociale actualiteit van April. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van April. Solutions for Human Resources. 2013 Solutions for Human Resources. Newsletter PERSOLIS 23 rue de l orne 1435 Mont St Guibert www.persolis.be «De Persolis nieuwsbrief wordt verdeeld in samenwerking met Groep S sociaal secretariaat».

Nadere informatie

LOONNORM Sodexo White Paper. Powered by Altius Lawyers, experts in Belgian Employment policies

LOONNORM Sodexo White Paper. Powered by Altius Lawyers, experts in Belgian Employment policies Sodexo White Paper LOONNORM 2017-2018 Powered by Altius Lawyers, experts in Belgian Employment policies Werkgevers genieten geen absolute vrijheid in het toekennen van loonsverhogingen aan hun personeelsleden.

Nadere informatie

Zodra de werkgever een voertuig ter beschikking stelt aan een werknemer, geldt er een wettelijk vermoeden van privégebruik.

Zodra de werkgever een voertuig ter beschikking stelt aan een werknemer, geldt er een wettelijk vermoeden van privégebruik. RSZ BEPERKT TOEPASSINGSGEBIED SOLIDARITEITSBIJDRAGE BEDRIJFSWAGENS (CO2-TAKS) EN MOGELIJKHEID TOT TERUGVORDERING VAN ONTERECHT BETAALDE SOLIDARITEITSBIJDRAGEN Sinds geruime tijd is er op het voordeel van

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.438 ------------------------------- Zitting van woensdag 19 maart 2003

A D V I E S Nr. 1.438 ------------------------------- Zitting van woensdag 19 maart 2003 A D V I E S Nr. 1.438 ------------------------------- Zitting van woensdag 19 maart 2003 Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van artikel 19 van het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot

Nadere informatie

Nr. 209 26 november 2015

Nr. 209 26 november 2015 Nr. 209 26 november 2015 Informatief Uiterste datum inzake betaling van de bedrijfsvoorheffing Wij willen u nogmaals in herinnering brengen dat de bedrijfsvoorheffing die gefactureerd wordt over de periode

Nadere informatie

Mobiliteitsmanagement in uw bedrijf Trends en opportuniteiten waarop u kan inspelen

Mobiliteitsmanagement in uw bedrijf Trends en opportuniteiten waarop u kan inspelen Mobiliteitsmanagement in uw bedrijf Trends en opportuniteiten waarop u kan inspelen VSV basisopleiding mobiliteitscoördinatoren Bart Desmedt, Traject, 18 april 2013 Opportuniteiten om te werken rond mobiliteit

Nadere informatie

Integratie van de Sociale Maribel in de DmfA(PPL) vanaf 2018/4

Integratie van de Sociale Maribel in de DmfA(PPL) vanaf 2018/4 Integratie van de Sociale Maribel in de DmfA(PPL) vanaf 2018/4 1. WIE is betrokken? De werkgevers die subsidies ontvangen voor bijkomende tewerkstelling in het kader van de Sociale Maribel. 1 2. WAT verandert

Nadere informatie

Jaarlijkse vakantie 2014

Jaarlijkse vakantie 2014 Jaarlijkse vakantie 2014 Jaarlijkse vakantie 2014 p. 1 / 109 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 6 TOEPASSINGSGEBIED REGLEMENTERING JAARLIJKSE VAKANTIE... 7 1. PRINCIPE... 7 2. UITBREIDING...

Nadere informatie

Als werkgever efficiënt geschillen afhandelen. SD Worx begeleidt u tot in de rechtbank

Als werkgever efficiënt geschillen afhandelen. SD Worx begeleidt u tot in de rechtbank Als werkgever efficiënt geschillen afhandelen SD Worx begeleidt u tot in de rechtbank Meer weten? Neem contact op met Legal Consulting Tel.: +32 (0)78 15 90 23 E-mail: legalconsulting@sdworx.com www.sdworx.be/geschillenbegeleiding

Nadere informatie

Titel presentatie. Subtitel: sprekers X, Y, Z. ELMO@work (Multimodale) ELektrische MObiliteit voor werkgerelateerde verplaatsingen

Titel presentatie. Subtitel: sprekers X, Y, Z. ELMO@work (Multimodale) ELektrische MObiliteit voor werkgerelateerde verplaatsingen ELMO@work (Multimodale) ELektrische MObiliteit voor werkgerelateerde verplaatsingen Titel presentatie Subtitel: sprekers X, Y, Z Persconferentie 27 oktober 2015: toelichting resultaten VIM, UGent, Traject

Nadere informatie

1. Werken als zzp-er in de Zorg & Welzijn sector 2. De Belastingen 3. De concurrentiepositie van de zzp-er 4. De Coöperatieve Samenwerking Zorg & Co.

1. Werken als zzp-er in de Zorg & Welzijn sector 2. De Belastingen 3. De concurrentiepositie van de zzp-er 4. De Coöperatieve Samenwerking Zorg & Co. 1. Werken als zzp-er in de Zorg & Welzijn sector 2. De Belastingen 3. De concurrentiepositie van de zzp-er 4. De Coöperatieve Samenwerking Zorg & Co. 5. Toekomstperspectief Werken als zzp-er Verschillen

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR BEPAALDE DUUR (ARBEIDER / BEDIENDE )

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR BEPAALDE DUUR (ARBEIDER / BEDIENDE ) ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR BEPAALDE DUUR (ARBEIDER / BEDIENDE ) Tussen Mevrouw/Meneer... optredend als gevolmachtigde van de werkgever... straat... nr.... post nr.... plaats... en Mevrouw/Meneer...... straat...

Nadere informatie

Loonheffingen. Wijziging beloningen; cafetariaregelingen

Loonheffingen. Wijziging beloningen; cafetariaregelingen Loonheffingen. Wijziging beloningen; cafetariaregelingen Belastingdienst/Directie Vaktechniek Belastingen Besluit van 12 december 2017, nr. 2017-188201. De Staatssecretaris van Financiën heeft het volgende

Nadere informatie

Dag van de Payroll & HR Professional 2016

Dag van de Payroll & HR Professional 2016 Dag van de Payroll & HR Professional 2016 Money, money, money Alexandra Vancaeneghem, Annelies Mattheus en Nicole Meersman Money, money, money Loonoptimalisatie Doelgroepverminderingen Loopbaansparen Loonoptimalisatie

Nadere informatie

Wet Werkbaar Wendbaar Werk én Hervorming Wet 1996 definitief goedgekeurd

Wet Werkbaar Wendbaar Werk én Hervorming Wet 1996 definitief goedgekeurd Vice-Eersteminister en Minister van Werk, Economie en Consumenten, Belast met Buitenlandse Handel Vice-Premier Ministre et Ministre de l Emploi, de l Economie et des Consommateurs, Chargé du Commerce Extérieur

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.844 ------------------------------ Zitting van donderdag 28 maart 2013 ------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.844 ------------------------------ Zitting van donderdag 28 maart 2013 ------------------------------------------------ A D V I E S Nr. 1.844 ------------------------------ Zitting van donderdag 28 maart 2013 ------------------------------------------------ Lastenverlaging Sociale Werkbonus x x x 2.599 2.614 Blijde Inkomstlaan,

Nadere informatie

De loonkosten in de land- en tuinbouw

De loonkosten in de land- en tuinbouw De loonkosten in de land- en tuinbouw anno 2015 Een vast werknemer in dienst nemen is vaak minder duur dan gevreesd! Enkele weken geleden gaven we in een beeld van de te verwachten evolutie van de loonkosten

Nadere informatie

Diensten aan huis betaald door de werkgever

Diensten aan huis betaald door de werkgever Diensten aan huis betaald door de werkgever 1 WAT IS? ResQ is een nieuwe en uniek bonussysteem waarmee bedrijven aan hun werknemers een tegoed kunnen toekennen. Hiermee kan je dan als werknemer diverse

Nadere informatie

Een nieuwe wagen kiezen? Maak economisch en ecologisch de juiste wagenkeuze.

Een nieuwe wagen kiezen? Maak economisch en ecologisch de juiste wagenkeuze. Een nieuwe wagen kiezen? Maak economisch en ecologisch de juiste wagenkeuze. De auto blijft het populairste vervoersmiddel voor de werkende Belg. Voor KBC Autolease is het vandaag echter slechts één van

Nadere informatie

Top 10 aandachtspunten loonadministratie. Peter Hoogstraten

Top 10 aandachtspunten loonadministratie. Peter Hoogstraten Top 10 aandachtspunten loonadministratie Peter Hoogstraten 1. Werkkostenregeling: (hoe) aanwijzen (1)? Voorbeelden hoe het kan: Afzonderlijke grootboekrekeningen Afspraken in de arbeidsovereenkomst Opname

Nadere informatie

Gelet op artikel 673, tiende lid, van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek; De Afdeling advisering van de Raad van State gehoord (advies van);

Gelet op artikel 673, tiende lid, van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek; De Afdeling advisering van de Raad van State gehoord (advies van); Ontwerpbesluit van [[ ]], houdende wijziging van het Besluit loonbegrip vergoeding aanzegtermijn en transitievergoeding in verband met de invoering van het recht op transitievergoeding vanaf de eerste

Nadere informatie

VIK partner in uw carrière. Engineering the future. Verdien ik wel genoeg?

VIK partner in uw carrière. Engineering the future. Verdien ik wel genoeg? VIK partner in uw carrière Engineering the future Verdien ik wel genoeg? Vlaamse ingenieurskamer VIK vzw Onze Missie: non profit service organisatie voor Ingenieurs en Bedrijven Onze Doelstellingen: Belangenbehartiging

Nadere informatie

Brussel, 16 september 2016

Brussel, 16 september 2016 Brussel, 16 september 2016 Antoine Vanden Abeele Advocaat-vennoot Taquet, Clesse & Van Eeckhoutte Tel. : 02/660.69.00 fax : 02/660.40.39 E-mail : a.vandenabeele@bellaw.eu Inleiding 1. De huidige instrumenten

Nadere informatie

Valkuilen (en kansen) in het arbeidscontract

Valkuilen (en kansen) in het arbeidscontract Valkuilen (en kansen) in het arbeidscontract 9 oktober 2012 Kaper Nooijen Advocaten 1 Proeftijdbeding 7:652 BW Voor beide partijen gelijk; Contract korter dan 1 jaar: 1mnd proeftijd; Contract onbep.tijd

Nadere informatie

VOORWOORD 13 HOOFDSTUK 1 IK BEN MOBIEL MET MIJN EIGEN NIEUWE WAGEN PRIVÉ 15

VOORWOORD 13 HOOFDSTUK 1 IK BEN MOBIEL MET MIJN EIGEN NIEUWE WAGEN PRIVÉ 15 MOBIFIS_DO_13001.book Page 3 Thursday, May 2, 2013 8:54 AM INHOUDSTAFEL VOORWOORD 13 HOOFDSTUK 1 IK BEN MOBIEL MET MIJN EIGEN NIEUWE WAGEN PRIVÉ 15 1. Aankoop van een nieuwe auto Btw 15 1.1. Definities

Nadere informatie

Werkkostenregeling. Werk aan de winkel! Denk ondernemend. Denk Bol.

Werkkostenregeling. Werk aan de winkel! Denk ondernemend. Denk Bol. Werkkostenregeling Werk aan de winkel! Denk ondernemend. Denk Bol. Werkgevers kunnen al vanaf 1 januari 2011 gebruikmaken van de werkkostenregeling (WKR). Toch hebben nog maar weinig werkgevers de overstap

Nadere informatie

D O E LG R O E P V E R M I N D E R I N G E E R ST E A A N W E RVINGEN V E R ST E R K T

D O E LG R O E P V E R M I N D E R I N G E E R ST E A A N W E RVINGEN V E R ST E R K T D O E LG R O E P V E R M I N D E R I N G E E R ST E A A N W E RVINGEN V E R ST E R K T In haar relanceplan heeft de federale regering aangekondigd de doelgroepvermindering voor eerste aanwervingen te versterken.

Nadere informatie

11-2014 FISCALE GIDS ALD COMPANYBIKE & ALD POOLBIKE

11-2014 FISCALE GIDS ALD COMPANYBIKE & ALD POOLBIKE 11-2014 FISCALE GIDS ALD COMPANYBIKE & ALD POOLBIKE FISCALE ASPECTEN VAN DE BEDRIJFSFIETS ALD Automotive biedt u twee oplossingen met bedrijfsfietsen: ALD companybike: u financiert een fiets als professioneel

Nadere informatie

Wie betaalt het outplacement? Dat is de werkgever. Welke de minimum- en maximumkost is voor dat outplacement wordt niet gezegd in de wet.

Wie betaalt het outplacement? Dat is de werkgever. Welke de minimum- en maximumkost is voor dat outplacement wordt niet gezegd in de wet. je rechten op zak Outplacement Outplacement is een begeleiding die je bij je ontslag aangeboden wordt door een gespecialiseerde dienstverlener- een outplacementkantoor- op kosten van je werkgever. Het

Nadere informatie

Cash for car. Brecht Van Roey. Vrije visie, eigen stem

Cash for car. Brecht Van Roey. Vrije visie, eigen stem Brecht Van Roey Vrije visie, eigen stem Twee belangrijke termen!! Mobiliteitsvergoeding Cash for car Mobiliteitsbudget 2 9/10/2018 Voor wie? Werknemers met een bedrijfswagen die ze ook privé kunnen gebruiken.

Nadere informatie

Cafetaria @ KBC. Christophe Van Loo

Cafetaria @ KBC. Christophe Van Loo Cafetaria @ KBC Christophe Van Loo Agenda 1. Wat & waarom van cafetariaverloning 2. Kenmerken van het cafetariaplan in KBC 3. Maak het de medewerker gemakkelijk! 4. Hoe pakt u dit project aan? 5. Toekomstplannen

Nadere informatie

Auteur. Federale Overheidsdienst Financiën. minfin.fgov.be. Onderwerp

Auteur. Federale Overheidsdienst Financiën. minfin.fgov.be. Onderwerp Auteur Federale Overheidsdienst Financiën minfin.fgov.be Onderwerp Circulaire nr. Ci.RH.241/567.657 (AOIF 7/2008). BEROEPSINKOMEN. Anciënniteitspremie. Bezoldiging. Sociaal voordeel. Vrijgesteld inkomen.

Nadere informatie

Werkkostenregeling. Compensation & Benefits Group. Jan-Willem de Tombe Kim Schrik

Werkkostenregeling. Compensation & Benefits Group. Jan-Willem de Tombe Kim Schrik Werkkostenregeling Compensation & Benefits Group Jan-Willem de Tombe Kim Schrik Huidige stelsel Wetgeving 1. Volledig onbelast 2. Tot / vanaf drempelbedrag onbelast 3. Expliciet uitgezonderd (bijv. verkeersboete)

Nadere informatie

Bedrijfswagen inruilen voor alternatieve vervoersmiddelen dankzij het mobiliteitsbudget

Bedrijfswagen inruilen voor alternatieve vervoersmiddelen dankzij het mobiliteitsbudget Bedrijfswagen inruilen voor alternatieve vervoersmiddelen dankzij het mobiliteitsbudget 16 maart 2019 Loon Een werknemer die zijn bedrijfswagen inruilt voor een mobiliteitsbudget, kan het beschikbare budget

Nadere informatie

TECHNISCHE FICHE: FLEXI-JOBS. 1 januari 2018

TECHNISCHE FICHE: FLEXI-JOBS. 1 januari 2018 TECHNISCHE FICHE: FLEXI-JOBS 1 januari 2018 Werknemers die al vier vijfden werken en daarop volledige sociale lasten betalen, kunnen in bepaalde sectoren bijverdienen om piekmomenten op te vangen. Op die

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 19 juli

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 19 juli A D V I E S Nr. 1.989 ------------------------------- Zitting van dinsdag 19 juli 2016 ---------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot uitvoering van de wet van 16 november

Nadere informatie

De bonussen. Kluwer Ragheno Business Park Motstraat 30 B-2800 Mechelen tel fax

De bonussen. Kluwer Ragheno Business Park Motstraat 30 B-2800 Mechelen tel fax De bonussen Sophie Stenuick Advocate Tilleman van Hoogenbemt Kluwer Ragheno Business Park Motstraat 30 B-2800 Mechelen tel. 0800 94 571 fax 0800 17 529 www.kluwer.be e-mail: info@kluwer.be ISBN: 978-90-4652-009-3

Nadere informatie

DE NIEUWE WET OP WENDBAAR en WERKBAAR WERK ALGEMEEN OVERZICHT. In de Wet Werkbaar en Wendbaar Werk (WWW) zijn twee soorten van maatregelen opgenomen:

DE NIEUWE WET OP WENDBAAR en WERKBAAR WERK ALGEMEEN OVERZICHT. In de Wet Werkbaar en Wendbaar Werk (WWW) zijn twee soorten van maatregelen opgenomen: DE NIEUWE WET OP WENDBAAR en WERKBAAR WERK ALGEMEEN OVERZICHT. In de Wet Werkbaar en Wendbaar Werk (WWW) zijn twee soorten van maatregelen opgenomen: Enerzijds maatregelen die een rechtstreekse werking

Nadere informatie

Newsletter. Sociale actualiteit van December. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van December. Solutions for Human Resources.

Newsletter. Sociale actualiteit van December. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van December. Solutions for Human Resources. 2012 Solutions for Human Resources. Newsletter PERSOLIS 23 rue de l orne 1435 Mont St Guibert www.persolis.be «De Persolis nieuwsbrief wordt verdeeld in samenwerking met Groep S sociaal secretariaat».

Nadere informatie

Werkkostenregeling 2015. 18 november 2014

Werkkostenregeling 2015. 18 november 2014 Werkkostenregeling 2015 18 november 2014 Wet loonbelasting 1964 Artikel 10 wet op de loonbelasting: Loon is al het geen uit een dienstbetrekking of een vroeger dienstverband wordt genoten, daaronder mede

Nadere informatie

Flexi-jobs Samenvatting reglementering vanaf 2018

Flexi-jobs Samenvatting reglementering vanaf 2018 Flexi-jobs Samenvatting reglementering vanaf 2018 Flexi-jobs zijn een nieuwe vorm van tewerkstelling die voordelig bijklussen mogelijk maakt. Het systeem was in een eerste fase beperkt tot de horeca, maar

Nadere informatie

Terugbetaling van kosten : tabel geldig vanaf 1 april 2015 (RSZ) Type kosten Bedragen Voorwaarden. 0,3468 EUR/km. 0,22 EUR/km.

Terugbetaling van kosten : tabel geldig vanaf 1 april 2015 (RSZ) Type kosten Bedragen Voorwaarden. 0,3468 EUR/km. 0,22 EUR/km. Terugbetaling van kosten : tabel geldig vanaf 1 april 2015 (RSZ) Type kosten Bedragen Voorwaarden Woon-werkverplaatsingen en beroepsverplaatsingen met de auto 0,3468 EUR/km het voertuig mag geen eigendom

Nadere informatie

Aandelenopties De toekenning kan uw werknemers tot 40% netto méér opleveren dan een bonus in cash geld

Aandelenopties De toekenning kan uw werknemers tot 40% netto méér opleveren dan een bonus in cash geld Aandelenopties De toekenning kan uw werknemers tot 40% netto méér opleveren dan een bonus in cash geld Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Toekenning van aandelenopties 3 Enkele veelgestelde vragen 4 Voordelen

Nadere informatie

VOORWOORD 11 HOOFDSTUK 1 HET GEWONE LOON 13

VOORWOORD 11 HOOFDSTUK 1 HET GEWONE LOON 13 Inhoudstafel VOORWOORD 11 HOOFDSTUK 1 HET GEWONE LOON 13 1. Fiscale druk 13 1.1. Wettelijke bepalingen 15 1.2. Bezoldigingen van werknemers 16 1.2.1. Bezoldigingen in geld 16 1.2.2. Voordelen van alle

Nadere informatie

Strijd tegen sociale dumping bij overheidsopdrachten

Strijd tegen sociale dumping bij overheidsopdrachten Strijd tegen sociale dumping bij overheidsopdrachten Bart Zoete Het Facilitair Bedrijf (Vlaamse overheid) Begrip sociale dumping Een geheel van handelingen waarbij door middel van het niet naleven van

Nadere informatie

Wetsvoorstel. betreffende de invoering van een mobiliteitsbudget en het bepalen van het sociaal en fiscaal statuut.

Wetsvoorstel. betreffende de invoering van een mobiliteitsbudget en het bepalen van het sociaal en fiscaal statuut. Wetsvoorstel betreffende de invoering van een mobiliteitsbudget en het bepalen van het sociaal en fiscaal statuut. (ingediend door de heer Jef Van den Bergh) TOELICHTING Dames en Heren, Nergens is de congestie

Nadere informatie

Juridische verantwoordelijkheden /aansprakelijkheid van de preventieadviseur

Juridische verantwoordelijkheden /aansprakelijkheid van de preventieadviseur Juridische verantwoordelijkheden /aansprakelijkheid van de preventieadviseur dr. Vanessa Verdeyen Docent sociaal recht & zorgrecht Vrijwillig wetenschappelijk medewerker Instituut Sociaal Recht, KULeuven

Nadere informatie