*** KWALITEITSDOCUMENT KINDEROPVANG SNOOPY ***

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "*** KWALITEITSDOCUMENT KINDEROPVANG SNOOPY ***"

Transcriptie

1 Titel: VVE beleid *** KWALITEITSDOCUMENT KINDEROPVANG SNOOPY *** Document code: 2.42 Soort document: Werkwijze Aantal pagina s: Aantal bijlagen: - Status: Vastgesteld Actie: Invoegen in kwaliteitsmap Datum: Maart 2015 Eigenaar: KWC Evaluatie & actualisatie datum: Maart 2016 Inleiding VVE betekent Voor- en Vroegschoolse Educatie. Een VVE programma is bedoeld om taalachterstand bij jonge kinderen te voorkomen of te verminderen. Bij Snoopy is de VVE methode geïntegreerd in het dagprogramma zodat alle kinderen via deze methode gestimuleerd worden in hun ontwikkeling. Alle KDV pedagogisch medewerkers zijn geschoold tot gecertificeerde VVE pedagogisch medewerker. Snoopy is door de gemeenten; Kaag & Braasem en Aalsmeer erkend als VVE kinderopvang, waardoor kinderen die een VVE indicatie hebben bij Snoopy welkom zijn. Opleiding De organisatie heeft een gecertificeerde trainer in huis. Een nieuwe medewerker die nog geen VVE training in het verleden heeft gevolgd krijgt een interne VVE training, nadat de medewerker een vast contract heeft gekregen. De medewerker krijgt de training volgens het zij-instroomtraject. Het zij-instroomtraject wordt gebruikt wanneer men al bekend is met de methode VVE: Uk & Puk. Het zij-instroomtraject betekent een intensieve begeleiding waarbij de medewerker gebruik maakt van de deelnemer map. Wanneer er meerdere medewerkers in aanmerking komen voor de VVE training, dan volgen de medewerkers met elkaar de training, ook volgens het zij-instroomtraject. Het traject bestaat uit 7 bijeenkomsten van 6 uur en 4 groepsconsultaties. Na de training volgt certificering. Borgen Om te kunnen bepalen of medewerkers voldoen aan de eisen, zoals er gewerkt moet worden met de VVE methode, gebruikt de organisatie als leidraad, de Certificeringscriteria uit de deelnemer map van de VVE training; Uk & Puk. Door de criteria in te vullen krijg je als medewerker zelf een goed beeld wat je al hebt geborgen of waar je aandachtspunten liggen. De criteria wordt ook gebruikt door de VVE-coach, zodat zij inzicht krijgt hoe er gewerkt wordt met de VVE en wat nog aandachtspunten kunnen zijn. Het werken met de VVE methode is toegevoegd aan het competentieprofiel van de Pedagogisch medewerker. Jaarlijks heeft de medewerker een functioneringsgesprek met haar leidinggevende waarvoor het competentieprofiel als basis dient. De VVE criteria zullen dienen als leidraad voor de beoordeling van de medewerker op het onderdeel VVE. Beheersing van de VVE methode is dus onderdeel van de beoordelingssystematiek van Snoopy. Beheersing van de VVE methode is toegevoegd als functie-eis aan het functieprofiel van de Pedagogisch medewerker op het KDV. Om de VVE te borgen en de kwaliteit van de VVE hoog te houden, komt de VVE-coach op de locaties om coaching te bieden aan de medewerkers.

2 Van mei t/m september 2015 wordt gestart met coaching geven aan de medewerkers van de specifieke peutergroepen. De coaching bestaat uit maximaal een half uur observeren per medewerker, in combinatie met Video Interactie Begeleiding ( VIB), en een coaching gesprek van een uur. Het coaching gesprek kan op een ander moment plaatsvinden dan de observatie. Vanaf oktober 2015 t/m december 2016 komt de VVE-coach maandelijks naar de locaties om de medewerkers te observeren in het werken met VVE in de dagelijkse praktijk en daarover in gesprek te gaan. De ingevulde Certificeringscriteria uit de deelnemer map van de VVE training zullen ook besproken worden. Elk jaar worden er drie terugkombijeenkomsten georganiseerd door de VVE-coach. Elke KDV medewerker wordt hiervoor onderverdeeld in een van de drie bijeenkomsten. De bijeenkomsten vinden in principe plaats op een woensdagochtend voor de duur van 3 uur. De inhoud van een terugkombijeenkomst verloopt conform de methode: startactiviteit, deel theorie (wordt mede in samenwerking met de LH bepaald), intervisie met elkaar over een nader te bepalen onderwerp / praktijksituatie, actief aan de slag met een opdracht, evalueren. Inhoud programma Elk jaar wordt de themakalender samengesteld door de VVE coach. Vanaf 2016 wordt de themakalender geïntegreerd in de jaarplanner. Er wordt per week een activiteitenlijst gemaakt, zodat zichtbaar is welke VVE activiteit er dagelijks uitgevoerd wordt voor de verschillende leeftijdsgroepen. Daarbij dient er ook genoteerd te worden, welke kinderen aan de activiteit hebben meegedaan. Op de locatie spreekt men met elkaar af wie de voorbereiding van een nieuw thema op zich neemt. Ouderbetrokkenheid Het is in het belang van het kind dat ouders betrokken zijn bij de VVE, zodat ouders ook thuis de ontwikkeling van het kind stimuleren. Tijdens de overdracht momenten brengt de medewerker de ontwikkeling van het kind steeds kort ter sprake. In het jaarlijks oudergesprek wordt de ontwikkeling van het kind uitgebreider besproken. De ouders krijgen elke 6 weken de ouderbrief van Uk & Puk digitaal toegestuurd. Ouderavonden Er worden per jaar 3 ouderavonden georganiseerd door de medewerkers, gericht op de baby s, dreumesen en peuters. Op deze avond kan de medewerker laten zien wat zij allemaal doet om de ontwikkeling van het kind te bevorderen en te stimuleren volgens de VVE-methode. Werkwijze: Een ouderavond wordt ingericht conform de thema s en draaiboeken uit de map: Uk & Puk thuis. Een goed middel hierbij is een film maken van desbetreffende leeftijdsgroepen. Het draaiboek is te vinden op de server onder: ALGEMEEN/VVE/FILM KDVGROEP. Alle medewerkers helpen mee aan de voorbereiding van de ouderavonden. Per locatie bespreken de medewerkers wie er, op welke ouderavond aanwezig zijn en wat de taken zijn ter voorbereiding en uitvoering.

3 Mentor taken Als mentor van een kind heeft men de taak om Puk te introduceren bij het kind dat nieuw op de groep is gekomen. Naast het lopende thema gebruikt de mentor hiervoor: Welkom Puk. Ook gebruikt de mentor het thema: Ik ben bijna 4, voor de peuters vanaf de leeftijd van 3,5 jaar. Door dit thema te gebruiken geeft de medewerker het kind een goede afsluiting van de peuterperiode mee en een voorbereiding voor de basisschool. Overdracht naar basisscholen De papieren overdracht naar de basisscholen gaat via de methode: KIJK!. Naast de papieren overdracht is er een mondelinge warme overdracht door de p.m.-er naar de leerkracht toe. Dit gebeurt telefonisch. Evaluatie met de basisscholen In Kaag en Braassem is er 1 maal per jaar in beide dorpskernen een overleg met de leerkrachten van groep 1 en 2 en de leidinggevende van het kinderdagverblijf en een afgevaardigde van de peuterspeelzaal om deze manier van overdracht te evalueren. De gemeente Aalsmeer en de deelnemende VVE partijen evalueren aan het eind van schooljaar 2016, het functioneren van het Convenant wat opgesteld is. Contact met de gemeenten De directeur van Snoopy heeft op beleids- en contractniveau contact met de gemeenten inzake het VVE-beleid.

4 Certificeringscriteria De certificeringcriteria ga je gebruiken om aan te geven hoever jij bent in je ontwikkeling als gecertificeerd pedagogisch medewerker voor Uk & Puk. Per onderdeel geef je aan hoe de situatie bij jou is. Je geeft een concrete beschrijving van jou zelfbeoordeling. Als je goed aangeeft, beschrijf je waarom jij vindt dat het goed is. Bij onvoldoende en voldoende geef je aan wat je gaat doen om er voor te zorgen dat de beoordeling goed wordt. Dit verslag zal regelmatig bijgesteld moeten worden. In ieder geval stel je het in december 2015 bij, in juni 2016 en december O= Onvoldoende V= Voldoende G= Goed Cesuur: in december 2016 moeten alle onderdelen: Goed, scoren

5 SPEELLEEROMGEVING O V G 1. De ruimte is ingedeeld in minimaal 4 overzichtelijke hoeken. 2. De hoeken zijn voldoende ruim om met meerdere kinderen in te spelen. 3. Er is voldoende stimulerend materiaal aanwezig wat door de kinderen zelf gepakt kan worden. 4. De themahoek sluit aan bij het thema van Uk & Puk. 5. De themahoek is uitdagend ingericht. 6. De ruimte is veilig en overzichtelijk ingericht.

6 Concrete voorbeelden van de aandachtspunten en hoe daaraan gewerkt gaat worden. ALGEMENE PEDAGOGISCH-DIDACTISCHE VAARDIGHEDEN O V G 1. De pedagogisch medewerker ondersteunt de kinderen emotioneel. 2. De pedagogisch medewerker toont respect voor de autonomie van het kind. 3. De pedagogisch medewerker geeft structuur. 4. De pedagogisch medewerker geeft informatie en uitleg. 5. De pedagogisch medewerker is zich bewust van haar rol t.o.v. het (zelf)vertrouwen van de kinderen.

7 Concrete voorbeelden van de aandachtspunten en hoe daaraan gewerkt gaat worden.

8 ORGANISATIE O V G 1. De activiteiten van Uk & Puk worden geïntegreerd in de dagindeling. 2. De thema s en activiteiten worden gepland. 3. De thema s en activiteiten worden uitgevoerd. 4. Alle kinderen komen aan bod en dit wordt bijgehouden. 5. De pedagogisch medewerker stelt zowel homogene als heterogene kleine groepen samen. 6. De pedagogisch medewerker grijpt kansrijke momenten in de dagelijkse routines aan om kinderen te stimuleren in hun ontwikkeling. 7. De pedagogisch medewerker creëert kansrijke momenten om kinderen te stimuleren in hun omgeving. Concrete voorbeelden van de aandachtspunten en hoe daaraan gewerkt gaat worden.

9 TAAL O V G 1. Er wordt op een betekenisvolle manier gewerkt aan taalstimulering en woordenschatuitbreiding. 2. De pedagogisch medewerker stimuleert doelgericht de taalvaardigheden tijdens de activiteiten. 3. De pop Puk wordt doelgericht ingezet bij de stimulering van taalvaardigheid. 4. De pedagogisch medewerker stimuleert interactie tussen haarzelf en een kind en tussen kinderen onderling met het doel de taalvaardigheid te stimuleren. 5. Het taalaanbod van de pedagogisch medewerker is begrijpelijk voor kinderen, gericht op interactie en aangepast aan de taalstadia en de interesses van de kinderen. 6. De pedagogisch medewerker biedt taalruimte waardoor kinderen veel kunnen praten. 7. De pedagogisch medewerker geeft gerichte feedback die zich zowel op de vorm als op de inhoud van de taaluitingen van het kind richt. 8. De pedagogisch medewerker gebruikt kansrijke momenten om met kinderen betekenisvolle gesprekjes te voeren. 9. De pedagogisch medewerker leest voor op een interactieve manier: kinderen worden actief betrokken bij het verhaal. Concrete voorbeelden van de aandachtspunten en hoe daaraan gewerkt gaat worden.

10 REKENEN O V G 1. De rekenprikkels worden geïntegreerd in de activiteiten. 2. De pedagogisch medewerker stimuleert interactie tussen haarzelf en een kind en tussen kinderen onderling met het doel de rekentaal te stimuleren. 3. De pedagogisch medewerker differentieert tijdens de activiteiten zowel op het gebied van taal als op het gebied van rekenen. 4. De pedagogisch medewerker benut kansrijke momenten om met rekenprikkels te werken. Concrete voorbeelden van de aandachtspunten en hoe daaraan gewerkt gaat worden.

11 SOCIAAL-EMOTIONELE ONTWIKKELING O V G 1. De pedagogisch medewerker benut de kansrijke momenten om aan sociaal-emotionele vaardigheden te werken. 2. De pedagogisch medewerker stimuleert interactie tussen haarzelf en een kind en tussen kinderen onderling met het doel de sociaal-emotionele vaardigheden te stimuleren. 3. De pedagogisch medewerker zet de pop Puk in om de sociaalemotionele vaardigheden van de kinderen te vergroten. 4. De pedagogisch medewerker differentieert tijdens momenten voor sociaal-emotionele vaardigheden zowel op het gebied van taal als op het gebied van de sociaal-emotionele vaardigheden. Concrete voorbeelden van de aandachtspunten en hoe daaraan gewerkt gaat worden.

12 SPEL EN BEWEGEN O V G 1. De ruimte is zodanig ingericht dat kinderen voldoende bewegingsruimte hebben. 2. De pedagogisch medewerker biedt dagelijks bewegingsspel aan, zowel buiten als binnen. 3. De pedagogisch medewerker speelt dagelijks geruime tijd mee in de hoeken. 4. De pedagogisch medewerker sluit in haar spelaanbod aan bij het niveau van de kinderen. Concrete voorbeelden van de aandachtspunten en hoe daaraan gewerkt gaat worden.

13 OBSERVEREN O V G 1. De pedagogisch medewerker observeert en registreert de taalvaardigheden van de kinderen met behulp van een observatielijst. 2. De pedagogisch medewerker observeert en registreert de rekenvaardigheden van de kinderen. 3. De pedagogisch medewerker observeert en registreert de sociaal-emotionele vaardigheden van de kinderen. 4. De pedagogisch medewerker observeert en registreert de motorische vaardigheden van de kinderen. 5. De pedagogisch medewerker gebruikt de verzamelde observatiegegevens om kinderen uit te dagen een stap verder te zetten in hun ontwikkeling. Concrete voorbeelden van de aandachtspunten en hoe daaraan gewerkt gaat worden.

14 OUDERCOMPONENTEN O V G 1. Ouders worden aangemoedigd en ondersteund bij het stimuleren van de brede ontwikkeling van het kind. 2. Er is uitwisseling van informatie tussen pedagogisch medewerker en ouders zowel over het kind als over het thema. 3. Ouders krijgen mogelijkheden om hun betrokkenheid te tonen d.m.v. informeren, concrete vragen stellen, actieve deelname in de groep. 4. Indien er niet met een thuisprogramma wordt gewerkt, worden ouders op andere wijze actief betrokken bij de thema s. Concrete voorbeelden van de aandachtspunten en hoe daaraan gewerkt gaat worden.

15 DOORGAANDE LIJN O V G 1. Er vindt structureel overleg plaats tussen de pedagogisch medewerkers en de leerkrachten van de basisscholen waar de kinderen naar toe gaan. 2. Als een kind naar de basisschool gaat, worden de ingevulde observatielijsten besproken door de betrokken pedagogisch medewerker en leerkracht. Er is sprake van warme overdracht. 3. Er wordt gebruikt gemaakt van een standaard overdrachtsformulier. Concrete voorbeelden van de aandachtspunten en hoe daaraan gewerkt gaat worden.

16 Persoonlijke leerdoelen Naam: Datum: Welke vaardigheden ga ik de komende periode ontwikkelen? Hoe ga ik dat doen? Wat doe en zeg ik als ik de vaardigheden beheers? Hoe ziet een ander dat ik deze vaardigheden beheers? De persoonlijke leerdoelen worden minimaal 3x tijdens het implementatietraject ingevuld en geëvalueerd.

Basiskwaliteit Voorschool VVE Zaanstad CRITERIA PROFESSIONELE COMPETENTIES VOOR MEDEWERKERS, TEAM EN ORGANISATIE

Basiskwaliteit Voorschool VVE Zaanstad CRITERIA PROFESSIONELE COMPETENTIES VOOR MEDEWERKERS, TEAM EN ORGANISATIE Basiskwaliteit Voorschool VVE Zaanstad CRITERIA PROFESSIONELE COMPETENTIES VOOR MEDEWERKERS, TEAM EN ORGANISATIE Vastgesteld Stuurgroep VVE Zaanstad 13 september 2016 1 INLEIDING Aanleiding Voorschoolse

Nadere informatie

Een vroege aanpak van achterstand in de (taal) ontwikkeling kan een slechte start op de basisschool voorkomen.

Een vroege aanpak van achterstand in de (taal) ontwikkeling kan een slechte start op de basisschool voorkomen. VVE, Voor- en Vroegschoolse Educatie Bij Kindcentrum Supertof wordt ontwikkelingsgericht gewerkt. Om er voor te zorgen dat ieder kind een goede start kan maken op de basisschool wordt gewerkt met de VVE-methode.

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Mijn Kinderopvang

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Mijn Kinderopvang RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK Mijn Kinderopvang Plaats : Almere LRKP nummer : 124417528 Onderzoeksnummer : 295083 Datum onderzoek : 30 januari 2018 Datum vaststelling : 25 april 2018 Pagina

Nadere informatie

Alles over. Uk & Puk. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Uk & Puk. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

3. Handleiding bij de peuter-estafette

3. Handleiding bij de peuter-estafette 3. Handleiding bij de peuter-estafette Voor leidinggevenden en pedagogisch medewerkers peuterspeelzaal en kinderdagverblijf Een goede overdracht waarborgt de doorgaande ontwikkeling van de peuter. Bij

Nadere informatie

Voorschoolse voorzieningen Ommen

Voorschoolse voorzieningen Ommen Voorschoolse voorzieningen Ommen Ommen, juni 2012 Wat is Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Voor- en Vroegschoolse Educatie is bedoeld voor kinderen vanaf ongeveer 2½ jaar. Sommige kinderen in die leeftijd

Nadere informatie

Voorschoolse voorzieningen Ommen

Voorschoolse voorzieningen Ommen Voorschoolse voorzieningen Ommen Ommen, november 2012 Voorschoolse voorzieningen Ommen Peuterontwikkeling in Ommen; in het belang van peuters Uw kind gaat naar een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf

Nadere informatie

Taalstimulering en brede ontwikkeling voor kinderen van 0 tot 4 jaar

Taalstimulering en brede ontwikkeling voor kinderen van 0 tot 4 jaar Taalstimulering en brede ontwikkeling voor kinderen van 0 tot 4 jaar op kinderdagverblijven Volg het kind, beleef de dag Hoe werkt Ben ik in Beeld? Ben ik in Beeld is speciaal ontwikkeld voor kinderdagverblijven.

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie (

Pedagogische werkwijze op de locatie ( Locatie: Voorschool De Vijf Sterren opgemaakt d.d.: april 2014 door: Ineke van der Haak, locatiemanager Omvang van de voorschool en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 64 kinderen per dag

Nadere informatie

VVE Beleid De Wereldkinderen

VVE Beleid De Wereldkinderen VVE Beleid De Wereldkinderen Versie 2.0 Juni 2019 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Voorwoord...3 1. Algemene informatie...3 2. Voor en vroegschoolse educatie (VVE)...4 Wettelijk kader... 4

Nadere informatie

Opleidingsplan

Opleidingsplan Opleidingsplan 2017-2018 1 Opleidingsplan 2017-2018 1 Inleiding 3 Aanleiding 3 Doel 3 Visie 3 Scholing 4 Kinder EHBO 4 Taalniveau 3F 4 Scholing voor pedagogisch medewerkers die werken met 0-jarigen 4 TINK

Nadere informatie

Pedagogische kwaliteit in beweging

Pedagogische kwaliteit in beweging Pedagogische kwaliteit in beweging De kinderopvang staat voor grote uitdagingen: kinderen een veilige basis en voldoende uitdaging bieden voor een gezonde ontwikkeling en hen voorbereiden op het basisonderwijs.

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE. 't Krekeltje

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE. 't Krekeltje RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE 't Krekeltje Plaats : Rotterdam LRKP nummer : 170468756 Onderzoeksnummer : 264606 Datum onderzoek : 2 december 2013 Datum

Nadere informatie

Inspectierapport VVE - arrangement Stg. Pr. Chr. Peuterspeelzaal t Kruimeltje Veeneslagen KDV, Brandlicht 1 te Rijssen

Inspectierapport VVE - arrangement Stg. Pr. Chr. Peuterspeelzaal t Kruimeltje Veeneslagen KDV, Brandlicht 1 te Rijssen Inspectierapport VVE - arrangement Stg. Pr. Chr. Peuterspeelzaal t Kruimeltje Veeneslagen KDV, Brandlicht 1 te Rijssen Toezichthouder: GGD Twente, M. Dijkgraaf In opdracht van gemeente: Rijssen-Holten

Nadere informatie

Inspectierapport VVE - arrangement t Kruimeltje Veeneslagen KDV, Brandlicht 1 te Rijssen

Inspectierapport VVE - arrangement t Kruimeltje Veeneslagen KDV, Brandlicht 1 te Rijssen Inspectierapport VVE - arrangement t Kruimeltje Veeneslagen KDV, Brandlicht 1 te Rijssen Toezichthouder: GGD Twente In opdracht van gemeente: Rijssen-Holten Datum inspectiebezoek: 11-06-2018 Type onderzoek:

Nadere informatie

Inspectierapport. Kinderopvang Maikids Amsterdam B.V (KDV) Laan van Vlaanderen 143 1066 JM AMSTERDAM Registratienummer: 166363145

Inspectierapport. Kinderopvang Maikids Amsterdam B.V (KDV) Laan van Vlaanderen 143 1066 JM AMSTERDAM Registratienummer: 166363145 Inspectierapport Kinderopvang Maikids Amsterdam B.V (KDV) Laan van Vlaanderen 143 1066 JM AMSTERDAM Registratienummer: 166363145 Toezichthouder: GGD Amsterdam In opdracht van: Stadsdeel Nieuw-West Datum

Nadere informatie

VVE programma Uk & Puk

VVE programma Uk & Puk VVE programma Uk & Puk Kinderdagverblijf het Helpernest werkt sinds 2013 met het VVE programma Uk en Puk. Wij vinden gerichte aandacht voor de begeleiding van baby s en peuters en het stimuleren van hun

Nadere informatie

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE KINDERDAGVERBLIJF DE KLEINE WERELD

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE KINDERDAGVERBLIJF DE KLEINE WERELD VVE-RAPPORT DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE KINDERDAGVERBLIJF DE KLEINE WERELD Locatie Kinderdagverblijf De Kleine Plaats Sassenheim Reg.nr. 3485176

Nadere informatie

Stedelijk Overdrachtdocument Culemborg

Stedelijk Overdrachtdocument Culemborg Stedelijk Overdrachtdocument Culemborg Overdracht van Speel Mee/ peuterspeelzaal / kinderdagverblijf (doorstrepen wat niet van toepassing is) naar peuterspeelzaal / kinderdagverblijf/ basisschool (doorstrepen

Nadere informatie

info over de voorschool Voor- en Vroegschoolse educatie

info over de voorschool Voor- en Vroegschoolse educatie info over de voorschool Voor- en Vroegschoolse educatie Voorwoord Partou Kinderopvang Beste ouders/verzorgers, U heeft uw kind aangemeld voor een voorschool. In dit boekje vindt u alle informatie over

Nadere informatie

Versiedatum Datum laatste wijziging Evaluatiedatum

Versiedatum Datum laatste wijziging Evaluatiedatum Versiedatum 17-01-2019 Datum laatste wijziging 13-05-2019 Evaluatiedatum 17-01-2020 Proceseigenaar Beleidsmedewerker pedagogiek Beleid vroegschoolse educatie (VE) Vanuit het Rijk worden in het kader van

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE. K'nijntje

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE. K'nijntje RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE K'nijntje Plaats : Den Helder LRKP nummer : 204262859 Onderzoeksnummer : 282070 Datum onderzoek : 17 februari 2015 Datum

Nadere informatie

VVE Beleid De Wereldkinderen

VVE Beleid De Wereldkinderen VVE Beleid De Wereldkinderen Versie 2.0 Juni 2019 Bijlage Pedagogisch beleid De Wereldkinderen. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Voorwoord... 3 1. Algemene informatie... 3 2. Voor en vroegschoolse

Nadere informatie

Kids2b. Een koffer vol bagage. Kleine kinderen worden groot. REIS vormt de kern van ons handelen; RES PEC VOOR. Het pedagogisch beleid

Kids2b. Een koffer vol bagage. Kleine kinderen worden groot. REIS vormt de kern van ons handelen; RES PEC VOOR. Het pedagogisch beleid Op REIS met Kids2b Kids2b Kids2b is zeer verheugd dat u uw kind aan ons toevertrouwd. Wij begrijpen dat het voor S I E R u als ouder een grote stap is om een deel van de zorg en opvoeding van uw kind te

Nadere informatie

3. Protocollen en reglementen VE Beleid Datum 9 januari 2014 Versie 1 Blad 1 van 7

3. Protocollen en reglementen VE Beleid Datum 9 januari 2014 Versie 1 Blad 1 van 7 Blad 1 van 7 CONCEPT VE BELEID Versie januari 2014 Blad 2 van 7 INHOUD 1. INLEIDING 3 2. DE DOELGROEP 3 3. DE VE-PEUTERSPEELZAAL 3 4. TAALNIVEAU VAN DE PEUTERLEIDSTERS 4 5. COACHING ON THE JOB: DE HBO-COACH

Nadere informatie

Congres Vversterk 21 november 2012 Pilot peutergroepen

Congres Vversterk 21 november 2012 Pilot peutergroepen Congres Vversterk 21 november 2012 Pilot peutergroepen Even voorstellen Laura Zwoferink, onderwijsadviseur jonge kind en VVE coördinator bij Driestar Onderwijsadvies Henrieke van der Ende, pedagogisch

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. 't Puttertje

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. 't Puttertje RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK 't Puttertje Plaats : Heerhugowaard LRKP nummer : 175283242 Onderzoeksnummer : 295353 Datum onderzoek : 11 september 2018 Datum vaststelling : 26 november 2018

Nadere informatie

Trainingen en workshops

Trainingen en workshops Trainingen en workshops 2014-2015 Voor professionals in de Kindcentra 0-13 in s-hertogenbosch (kinderopvang, peuterarrangement en basisonderwijs) Inhoud Algemene informatie Algemene informatie 2 Aanbod

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze Voorschool De Vijf Sterren, april 2016 Ineke van der Haak, locatiemanager

Pedagogische werkwijze Voorschool De Vijf Sterren, april 2016 Ineke van der Haak, locatiemanager Omvang van de voorschool en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 64 kinderen per dag worden opgevangen op voorschool De Vijf Sterren. De samenstelling van de groepen Naam van de groep Paarse

Nadere informatie

Doorgaande lijn binnen de voor- en vroegschool in xxx

Doorgaande lijn binnen de voor- en vroegschool in xxx Kwaliteitskaart Doorgaande lijn binnen de voor- en vroegschool in xxx De doorgaande lijn van voor- naar vroegschool vormt al jaren een belangrijk onderdeel van de vveaanpak. Bij een doorgaande (ontwikkelingsleer)lijn

Nadere informatie

Workshop Onderwijsdag 2012 Enschede

Workshop Onderwijsdag 2012 Enschede Anneke Elenbaas van Ommen - 20 maart 2012 SAMENWERKEN AAN DE DOORGAANDE LIJN IN ZORG EN EDUCATIE BINNEN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE PERIODE Workshop Onderwijsdag 2012 Enschede Programma Welkom en toelichting

Nadere informatie

Wie de schoen past. Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW

Wie de schoen past. Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW Wie de schoen past Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW Het ROC ASA in Amsterdam heeft de afgelopen drie jaar het programma Kaleidoscoop ingevoerd. Daardoor volg

Nadere informatie

RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE BASISSCHOOL DE STERREKIJKER PEUTERSPEELZAAL KLEINE BEER

RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE BASISSCHOOL DE STERREKIJKER PEUTERSPEELZAAL KLEINE BEER VVE-RAPPORT RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE BASISSCHOOL DE STERREKIJKER PEUTERSPEELZAAL KLEINE BEER Locatie(s) : : Brinnr. :12YB Plaats :1945 TT Beverwijk

Nadere informatie

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL 'T SPEELHOFJE

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL 'T SPEELHOFJE VVE-RAPPORT DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL 'T SPEELHOFJE Locatie : Plaats : Naarden Registratienummer : 487079 Onderzoeksnummer

Nadere informatie

Peuteropvang Dolfijn

Peuteropvang Dolfijn Peuteropvang Dolfijn Samen spelen, leren en ontdekken VVE Leuk en leerzaam Vriendjes maken Voorwoord Beste ouders en peuters, In deze brochure kunt u allerlei praktische informatie lezen over onze peutergroep.

Nadere informatie

Calimero. Kwaliteitsonderzoek. voorschoolse educatie

Calimero. Kwaliteitsonderzoek. voorschoolse educatie Calimero Kwaliteitsonderzoek voorschoolse educatie Datum vaststelling: 2 april 2019 Samenvatting Samenvatting De inspectie heeft op 29 januari 2019 een onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van de voorschoolse

Nadere informatie

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL GEELKRUID

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL GEELKRUID VVE-RAPPORT DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL GEELKRUID Locaties : peuterspeelzaal Geelkruid Plaats : Rotterdam Reg.nr. : 306991 Onderzoeksnummer

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Merdeka

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Merdeka RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK Merdeka Plaats : Groningen LRKP nummer : 726019720 Onderzoeksnummer : 294039 Datum onderzoek : 10 oktober 2017 Datum vaststelling : 22 december 2017 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE. Kinderdagverblijf 't Bikkeltje

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE. Kinderdagverblijf 't Bikkeltje RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE Kinderdagverblijf 't Bikkeltje Plaats : Schagen LRKP nummer : 110488994 Onderzoeksnummer : 290301 Datum onderzoek : 13

Nadere informatie

Versiedatum Datum laatste wijziging Evaluatiedatum

Versiedatum Datum laatste wijziging Evaluatiedatum Versiedatum 17-01-2019 Datum laatste wijziging 18-03-2019 Evaluatiedatum 17-01-2020 Proceseigenaar Beleidsmedewerker pedagogiek Beleid VVE Vanuit het Rijk worden in het kader van het onderwijsachterstandenbeleid

Nadere informatie

Informatiebrochure Hoera Maasbree. Locatie de Violier, peuters

Informatiebrochure Hoera Maasbree. Locatie de Violier, peuters Informatiebrochure Hoera Maasbree Locatie de Violier, peuters Inhoudsopgave 1. Hoera Maasbree... 3 2. Mogelijkheden bij Hoera Maasbree, locatie Violier... 3 2.1. Dagopvang... 3 2.1.a Reguliere dagopvang...

Nadere informatie

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE KINDERDAGVERBLIJF HET PARADIJSJE

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE KINDERDAGVERBLIJF HET PARADIJSJE VVE-RAPPORT DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE KINDERDAGVERBLIJF HET PARADIJSJE Locatie(s) :Kinderdagverblijf Het Plaats :2807 AL Gouda Reg.nr. :3223642

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Fris! Kinderdagverblijven

Pedagogisch beleidsplan Fris! Kinderdagverblijven Pedagogisch beleidsplan Fris! Kinderdagverblijven Algemeen Pedagogisch Beleid Fris! Kinderdagverblijven Inleiding Uw kind maakt gebruik van opvang bij Fris! Kinderdagverblijven en u verwacht van ons dat

Nadere informatie

Plan doorgaande lijn VVE. Freekids Peuterspelen-Peuteracademie-OBS Kogerveld

Plan doorgaande lijn VVE. Freekids Peuterspelen-Peuteracademie-OBS Kogerveld Plan doorgaande lijn VVE Freekids Peuterspelen-Peuteracademie-OBS Kogerveld In dit plan wordt het accent gelegd op het verstevigen van de samenwerking tussen OBS Kogerveld, Freekids Peuterspelen en de

Nadere informatie

Inhoudelijke beschrijving Vversterk Basistraining per module

Inhoudelijke beschrijving Vversterk Basistraining per module Inhoudelijke beschrijving Vversterk Basistraining per module Module 1 De Nederlandse VVE-programma s en de Taallijn VVE Hoe ontwikkelen kinderen zich. ontwikkelingsgebieden. kerndoelen, tussendoelen, leerlijnen.

Nadere informatie

Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd)

Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd) Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd) Naam locatie; Peuterwerk IKC de Regenboog Datum: 11 december 2017 Ingevuld door; Jolanda Brinkhorst

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze Peuterspelen De Waterlelie, januari 2019 Locatiemanager: Yael Lindhout Horev

Pedagogische werkwijze Peuterspelen De Waterlelie, januari 2019 Locatiemanager: Yael Lindhout Horev Omvang van de peuterspelen Er kunnen maximaal 15 kinderen per dagdeel worden opgevangen. De samenstelling van de en Naam van de Maximaal aantal kinderen op de Horizontale/ verticale/ flexibele Leeftijdsindeling

Nadere informatie

Samen leren spelen is spelenderwijs leren!

Samen leren spelen is spelenderwijs leren! Samen leren spelen is spelenderwijs leren! 1 Welkom Uw peuter is 2,5 jaar oud en gaat voor het eerst naar de peuterspeelgroep. Dat is een heel belangrijke gebeurtenis, voor de peuter en voor u! Voor uw

Nadere informatie

WERKINSTRUCTIES MEDEWERKERS VVE VAN INTAKE TOT EXIT T.A.V. HET KIND

WERKINSTRUCTIES MEDEWERKERS VVE VAN INTAKE TOT EXIT T.A.V. HET KIND 3. Pedagogisch beleid.1 werkinstructie VVE medewerkers 1 van 6 WERKINSTRUCTIES MEDEWERKERS VVE VAN INTAKE TOT EXIT T.A.V. HET KIND Aanmelding kind voor deelname aan VVE programma. Wanneer er kinderen op

Nadere informatie

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL MIERENNEST

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL MIERENNEST VVE-RAPPORT DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL MIERENNEST Locatie(s) :Peuterspeelzaal Mierennest Plaats :2613 RW Delft Onderzoeksnummer

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan peuterspeelzaal Hofferie / Okehuis

Pedagogisch beleidsplan peuterspeelzaal Hofferie / Okehuis Pedagogisch beleidsplan peuterspeelzaal Hofferie / Okehuis Per 19 augustus 2013 starten wij binnen het Kindcentrum Hofferie met het aanbieden van peuteropvang. Deze ontwikkeling komt voort uit de aanbesteding

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE. Peuteropvang De Einekoer

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE. Peuteropvang De Einekoer RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE Peuteropvang De Einekoer Plaats : Heerenveen LRKP nummer : 166568326 Onderzoeksnummer : 291292 Datum onderzoek : 20 september

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie (

Pedagogische werkwijze op de locatie ( Peuterschool Buikslotermeer opgemaakt d.d.: juni 2014 door: Danielle Bout, clustermanager De Peuterschool is een initiatief van de gemeente Amsterdam en wordt in samenwerking met ouders, onderwijs, en

Nadere informatie

RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL KLIMOP BASISSCHOOL KLIMOP

RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL KLIMOP BASISSCHOOL KLIMOP VVE-RAPPORT RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL KLIMOP BASISSCHOOL KLIMOP Locatie(s) :psz :obs Brinnr. :16WW Plaats :1689 NW Zwaag Onderzoeksnummer

Nadere informatie

1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID

1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID 1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID 1.2 Bijlage bij Pedagogisch beleid inclusief VVE, locatie specifieke deel Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe Naam locatie: Ingevuld door: Datum: Onderwerp Algemeen beleid

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze Peuterspelen Saenparel, januari 2018 Locatiemanager: Karin van den Hoek

Pedagogische werkwijze Peuterspelen Saenparel, januari 2018 Locatiemanager: Karin van den Hoek Het peuterspelen is voor 2-4 jarige kinderen van werkende en niet werkende ouders. Kinderen komen 6 uur per week, verdeeld over 2 dagdelen. Kinderen met een VVE indicatie komen 12 uur per week, verdeel

Nadere informatie

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERDAGOPVANG HUMMELHONK

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERDAGOPVANG HUMMELHONK VVE-RAPPORT DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERDAGOPVANG HUMMELHONK Locatie(s) :Peuterdagopvang Plaats :3207 JZ Spijkenisse Reg.nr. :3277718

Nadere informatie

*** KWALITEITSDOCUMENT KINDEROPVANG SNOOPY ***

*** KWALITEITSDOCUMENT KINDEROPVANG SNOOPY *** Titel: Overlegvormen *** KWALITEITSDOCUMENT KINDEROPVANG SNOOPY *** Document code: 5.25 Soort document: Procedure Aantal pagina s: 12 (incl. bijlagen van 8 pag.) Aantal bijlagen: 8 Status: Vastgesteld

Nadere informatie

PROCEDURE + ZWOLS OVERDRACHTSFORMULIER

PROCEDURE + ZWOLS OVERDRACHTSFORMULIER PROCEDURE + ZWOLS OVERDRACHTSFORMULIER Overdracht kindgegevens van voorschoolse instellingen naar het basisonderwijs Inleiding Een goede, eenduidige overdracht van gegevens over kinderen van de voorschoolse

Nadere informatie

Ouderbeleid Kids First COP groep

Ouderbeleid Kids First COP groep Ouderbeleid Kids First COP groep Vastgesteld januari 2015 Kids First COP groep Friesestraatweg 215 b 9743 AD Groningen T 050 3 12 43 25 E info@kidsfirst.nl www.kidsfirst.nl Ouderbeleid Kids First COP groep,

Nadere informatie

Inspectierapport Aanvullende eisen Hengelose Voorschool KOV Hebbes. Peuteropvang 't Heem (KDV) Gerststraat 2 te Hengelo

Inspectierapport Aanvullende eisen Hengelose Voorschool KOV Hebbes. Peuteropvang 't Heem (KDV) Gerststraat 2 te Hengelo Inspectierapport Aanvullende eisen Hengelose Voorschool KOV Hebbes Peuteropvang 't Heem (KDV) Gerststraat 2 te Hengelo Toezichthouder: GGD Twente, M. Bos In opdracht van gemeente: Hengelo Datum inspectiebezoek:

Nadere informatie

Kerndoelen Startblokken geïntegreerd met eisen onderwijsinspectie

Kerndoelen Startblokken geïntegreerd met eisen onderwijsinspectie Kerndoelen Startblokken geïntegreerd met eisen onderwijsinspectie De kerndoelen geven een beeld van het werken met Startblokken op de hele locatie. Advies: 2 x per jaar door LM invullen (in december als

Nadere informatie

Pedagogisch Beleid. Inschrijving

Pedagogisch Beleid. Inschrijving Pedagogisch Beleid Inschrijving U vertrouwt ons uw kind toe en wij willen ook het allerbeste voor uw kind. In dit gesprek kunt u meer over uw kind vertellen.zijn er bijzonderheden waar wij rekening mee

Nadere informatie

RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL NIJNTJE BASISSCHOOL OBS BOEKHORST

RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL NIJNTJE BASISSCHOOL OBS BOEKHORST VVE-RAPPORT RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL NIJNTJE BASISSCHOOL OBS BOEKHORST Locaties :Nijntje :Boekhorst Brinnr. :15AO Plaats :8431 CW Oosterwolde

Nadere informatie

Alles over. Uk & Puk. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Uk & Puk. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Ruimte om te groeien. Peuterspeelzalen. De Boerderij. Pedagogisch werkplan

Ruimte om te groeien. Peuterspeelzalen. De Boerderij. Pedagogisch werkplan Ruimte om te groeien Pedagogisch werkplan 2016-2018 Peuterspeelzalen De Boerderij OPVANG ONTWIKKE- LING ONTSPAN- NING OPVOEDING ONDERWIJS WOORD VOORAF Voor je ligt het werkplan van locatie: De Boerderij

Nadere informatie

RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE BASISSCHOOL C.B.S. HET KOMPAS

RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE BASISSCHOOL C.B.S. HET KOMPAS VVE-RAPPORT RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE BASISSCHOOL C.B.S. HET KOMPAS Locatie(s) : Brinnr. :11VZ Plaats :9402 CB Assen Onderzoeksnummer :14827 Datum onderzoek

Nadere informatie

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL EIGEN-WIJS

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL EIGEN-WIJS VVE-RAPPORT DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL EIGEN-WIJS Locaties : peuterspeelzaal Plaats : Rotterdam Reg.nr. : 3027119 Onderzoeksnummer

Nadere informatie

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL DE ZONNETJES

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL DE ZONNETJES VVE-RAPPORT DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL DE ZONNETJES Locatie : Plaats : Bussum Registratienummer : 50542 Onderzoeksnummer :

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE. ELMO - Kinderopvang

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE. ELMO - Kinderopvang RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE ELMO - Kinderopvang Plaats : Herwen LRKP nummer : 199804138 Onderzoeksnummer : 290351 Datum onderzoek : 12 september 2016

Nadere informatie

De Akkers. Kwaliteitsonderzoek. vroegschoolse educatie

De Akkers. Kwaliteitsonderzoek. vroegschoolse educatie De Akkers Kwaliteitsonderzoek vroegschoolse educatie Datum vaststelling: 15 maart 2019 Samenvatting De inspectie heeft op 6 november 2018 een onderzoek uitgevoerd in groep 1 en 2 van basisschool OBS De

Nadere informatie

BIJLAGE 5. WAARDERINGSKADER VOORSCHOOLSE EDUCATIE

BIJLAGE 5. WAARDERINGSKADER VOORSCHOOLSE EDUCATIE BIJLAGE 5. WAARDERINGSKADER VOORSCHOOLSE EDUCATIE In deze bijlage is het waarderingskader en de normering voor de voorschoolse educatie opgenomen. De toelichting op de aanpassing van het waarderingskader

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE Pareltje de Schatkaart Plaats : Delft LRKP nummer : 198321922 BRIN nummer : 13QZ C2 Onderzoeksnummer : 288192

Nadere informatie

Inspectierapport Doomijn Peuterspeelzaal Mr. Harm Smeengestraat Mr. Harm Smeengestraat 56a 7963 BZ Ruinen Registratienummer:

Inspectierapport Doomijn Peuterspeelzaal Mr. Harm Smeengestraat Mr. Harm Smeengestraat 56a 7963 BZ Ruinen Registratienummer: Inspectierapport Mr. Harm Smeengestraat 56a 7963 BZ Ruinen Registratienummer: 458569847 Toezichthouder: GGD Drenthe In opdracht van gemeente: De Wolden Datum inspectie: 09-05-2019 Type onderzoek: Aanvullende

Nadere informatie

Informatiefolder Voor ouders 2014 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders

Informatiefolder Voor ouders 2014 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders Informatiefolder Voor ouders 2014 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders Jeugd 1. Opvoedingsondersteuning 2. Opstap 3. Naschoolse activiteiten 4. Rots en Water, weerbaarheidsproject

Nadere informatie

Inleiding bij het protocol De zeven fasen bij de overgang van de voorschoolse instelling naar de basisschool.

Inleiding bij het protocol De zeven fasen bij de overgang van de voorschoolse instelling naar de basisschool. Inleiding bij het protocol De zeven fasen bij de overgang van de voorschoolse instelling naar de basisschool. Het protocol bestaat uit zeven fasen, die door een kind doorlopen worden bij de overgang van

Nadere informatie

UW KIND, ONS KLAVERTJE VIER. Het pedagogisch beleidsplan van

UW KIND, ONS KLAVERTJE VIER. Het pedagogisch beleidsplan van UW KIND, ONS KLAVERTJE VIER Het pedagogisch beleidsplan van Wij willen u graag laten weten hoe wij bij Spelenderwijs ons werk doen. Daarom hebben we dit boekje met de basis van ons pedagogisch beleidsplan

Nadere informatie

PROTOCOL OVERDRACHT KINDGEGEVENS WEESP bij de overstap van de vve-peuterspeelzaal/kinderopvang naar de basisschool

PROTOCOL OVERDRACHT KINDGEGEVENS WEESP bij de overstap van de vve-peuterspeelzaal/kinderopvang naar de basisschool PROTOCOL OVERDRACHT KINDGEGEVENS WEESP bij de overstap van de vve-peuterspeelzaal/kinderopvang naar de basisschool 1. Inleiding Een overdracht van kindgegevens van de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan 2016

Pedagogisch beleidsplan 2016 Welkom! Wij zijn blij dat u voor ons heeft gekozen en dat wij u mogen verwelkomen in ons kindercentrum! Bij Kindercentrum Ikky kunt u erop rekenen dat er op professioneel pedagogische wijze gewerkt wordt.

Nadere informatie

Inspectierapport Flexikids (KDV) Walmolenstraat BZ Almere Registratienummer

Inspectierapport Flexikids (KDV) Walmolenstraat BZ Almere Registratienummer Inspectierapport Flexikids (KDV) Walmolenstraat 17 19 1333BZ Almere Registratienummer 737016437 Toezichthouder: GGD Flevoland In opdracht van gemeente: Almere Datum inspectie: 01-12-2016 Type onderzoek

Nadere informatie

Piramide. Dé educatieve methode voor alle jonge kinderen

Piramide. Dé educatieve methode voor alle jonge kinderen Voor- en vroegschoolse educatie Piramide Piramide Dé educatieve methode voor alle jonge kinderen Geeft jonge kinderen de kans zich optimaal te ontwikkelen Biedt houvast en ruimte voor pedagogisch medewerkers

Nadere informatie

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL DE PEUTERTUIN BASISSCHOOL DE WIEKEN-WEST

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL DE PEUTERTUIN BASISSCHOOL DE WIEKEN-WEST VVE-RAPPORT DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL DE PEUTERTUIN BASISSCHOOL DE WIEKEN-WEST Locatie : Peutertuin : Wieken-West Brinnr.

Nadere informatie

Plan doorgaande lijn VVE. Freekids Peuterspelen-Peuteracademie-OBS Kogerveld

Plan doorgaande lijn VVE. Freekids Peuterspelen-Peuteracademie-OBS Kogerveld Plan doorgaande lijn VVE Freekids Peuterspelen-Peuteracademie-OBS Kogerveld In dit plan wordt het accent gelegd op het verstevigen van de samenwerking tussen OBS Kogerveld, Freekids Peuterspelen en de

Nadere informatie

Samenwerkingsafspraken tussen voorschool (..) en basisschool.

Samenwerkingsafspraken tussen voorschool (..) en basisschool. Samenwerkingsafspraken tussen voorschool (..) en basisschool. Een sterke doorgaande lijn valt of staat bij de samenwerking tussen de voorschoolse locatie en de basisschool. Dit borgingsdocument is een

Nadere informatie

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL OP DE RODE PADDESTOEL

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL OP DE RODE PADDESTOEL VVE-RAPPORT DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL OP DE RODE PADDESTOEL Locatie : Peuterspeelzaal Op de Rode Plaats : Haarlem Reg.nr.

Nadere informatie

Samen leren spelen is spelenderwijs leren!

Samen leren spelen is spelenderwijs leren! Samen leren spelen is spelenderwijs leren! 1 Welkom Uw peuter is 2,5 jaar oud en gaat voor het eerst naar de peuterspeelgroep. Dat is een heel belangrijke gebeurtenis, voor de peuter en voor u! Voor uw

Nadere informatie

Samen op ontdekkingsreis

Samen op ontdekkingsreis Samen op ontdekkingsreis Dagopvang & Buitenschoolse opvang Ga je mee op REIS? Stichting Kids2b, de leukste kinderopvang in Noord-Groningen. Kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar ontwikkelen zich bij

Nadere informatie

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL DE RAKKERS

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL DE RAKKERS VVE-RAPPORT DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL DE RAKKERS Locatie : Plaats : Wijk bij Duurstede Registratienummer : 485656 Onderzoeksnummer

Nadere informatie

OUDERPROGRAMMA VVE VERSTERKEN BESCHIKBAAR MATERIAAL VANUIT BEN IK IN BEELD UITWERKING PER DOELSTELLING OUDERPROGRAMMA GROEP NUL

OUDERPROGRAMMA VVE VERSTERKEN BESCHIKBAAR MATERIAAL VANUIT BEN IK IN BEELD UITWERKING PER DOELSTELLING OUDERPROGRAMMA GROEP NUL BESCHIKBAAR MATERIAAL VANUIT Ben ik in Beeld maakt gebruik het programma Puk en Ko thuis. Daarnaast zijn er aanvullingen beschikbaar: Het bronnenboek Ouderbetrokkenheid en een ouderwerkplan. Materiaal

Nadere informatie

RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL DE ZEESTERRETJES BASISSCHOOL OBS DE DRIEMASTER

RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL DE ZEESTERRETJES BASISSCHOOL OBS DE DRIEMASTER VVE-RAPPORT RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL DE ZEESTERRETJES BASISSCHOOL OBS DE DRIEMASTER Locaties : : Brinnr. :12VE Plaats :1931 VE Egmond

Nadere informatie

VVE beleidsplan. (versie 1.2 /februari 2015)

VVE beleidsplan. (versie 1.2 /februari 2015) VVE beleidsplan (versie 1.2 /februari 2015) Voorwoord Voor u ligt het eerste VVE beleidsplan van Peuterspeelzaal Kip Kakel. Hierin staat beschreven op welke wijze wij uitvoering willen geven aan de voor

Nadere informatie

1. Inleiding Pag.2. 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2. 3. De VVE Peuterspeelzaal Pag.2

1. Inleiding Pag.2. 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2. 3. De VVE Peuterspeelzaal Pag.2 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding Pag.2 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2 3. De VVE Peuterspeelzaal Pag.2 4. Observatie en Overdracht naar de basisschool Pag.3 4.1 Observatie 4.2 Overdracht naar de basisschool

Nadere informatie

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE KINDERDAGVERBLIJF PROKINO GOUDA

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE KINDERDAGVERBLIJF PROKINO GOUDA VVE-RAPPORT DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE KINDERDAGVERBLIJF PROKINO GOUDA Locatie(s) :Kinderdagverblijf Prokino Plaats :2806 CG Reg.nr. :3202707

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE. Robin Dak

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE. Robin Dak RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE Robin Dak Plaats : Den Haag LRKP nummer : 124071107 Onderzoeksnummer : 287992 Datum onderzoek : 29 maart 2016 Datum vaststelling

Nadere informatie

1. Kinderopvang Friesland: Visie en kwaliteit. 2. Kinderopvang Friesland en Thomas Gordon. 3. Kinderopvang Friesland en opvoeden

1. Kinderopvang Friesland: Visie en kwaliteit. 2. Kinderopvang Friesland en Thomas Gordon. 3. Kinderopvang Friesland en opvoeden Pagina 1 van 5 1. Kinderopvang Friesland: Visie en kwaliteit 2. Kinderopvang Friesland en Thomas Gordon 3. Kinderopvang Friesland en opvoeden 4. Kinderopvang Friesland en talenten 5. Kinderopvang Friesland

Nadere informatie

VVE protocol. IKC Juliana. Weth. Rebellaan KA Barneveld

VVE protocol. IKC Juliana. Weth. Rebellaan KA Barneveld VVE protocol IKC Juliana Weth. Rebellaan 142 3771 KA Barneveld 0342-412165 Inhoud Overstap van peuteropvang naar kleutergroep 2 Wat is VVE? 3 Doorstroming naar de 3 De warme overdracht 3 Aanbod van de

Nadere informatie

VVE Beleidsplan Peuterspeelzaal De Vonkjes Kinderopvang KOOS

VVE Beleidsplan Peuterspeelzaal De Vonkjes Kinderopvang KOOS VVE Beleidsplan Peuterspeelzaal De Vonkjes Kinderopvang KOOS juli 2018 VVE Beleidsplan Peuterspeelzaal De Vonkjes Voorwoord, In dit VVE-beleidsplan staat beschreven op welke wijze De Vonkjes ( onderdeel

Nadere informatie

Inspectierapport Kinderopvang LittlePeople, Joh. Verleunstraat 27 (KDV) (KDV) Johannes Verleunstraat TT Best Registratienummer

Inspectierapport Kinderopvang LittlePeople, Joh. Verleunstraat 27 (KDV) (KDV) Johannes Verleunstraat TT Best Registratienummer Inspectierapport Kinderopvang LittlePeople, Joh. Verleunstraat 27 (KDV) (KDV) Johannes Verleunstraat 27 5684TT Best Registratienummer 937917746 Toezichthouder: GGD Brabant-Zuidoost In opdracht van gemeente:

Nadere informatie

RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL DE PIKESTJELP BASISSCHOOL ZUIDERVELDSCHOOL

RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL DE PIKESTJELP BASISSCHOOL ZUIDERVELDSCHOOL VVE-RAPPORT RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL DE PIKESTJELP BASISSCHOOL ZUIDERVELDSCHOOL Locaties :De :Zuiderveldschool Brinnr. :14QR Plaats

Nadere informatie