Analyse van leeromgeving

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Analyse van leeromgeving"

Transcriptie

1 Analyse van leeromgeving Blended learning project: Romeo and Juliet: tell the story through social media! Inleiding Ons BL project bestaat uit vijf lessen die gegeven zijn aan eerstejaars studenten HAVO/VWO die het Cambridge programma Engels volgen. Studenten beleven het verhaal van Romeo and Juliet door gebruik te maken van Social media. Door middel van deze lessenserie raken leerlingen bekend met het verhaal en personages van Shakespeare s Romeo en Juliet. Het originele verhaal wordt aangeboden op het niveau van de leerlingen waarna de leerlingen zelf in groepen aan de slag gaan om het verhaal in de 21 ste eeuw te brengen. De vraag die centraal staat in de eindopdracht van het projec tluidt als volgt: hoe zou het verhaal van Romeo en Juliet zich vandaag afspelen wanneer zij gebruik zouden maken van de technologische mogelijkheden zoals social media? Naast de vakinhoudelijke competenties werken de studenten tijdens het project ook aan vakoverstijgende competenties zoals samenwerken, plannen en organiseren en reflecteren en organiseren. Hierdoor sluiten wij aan bij vaardigheden uit het metacognitieve domein waarbij het bewuste mentale management van cognitieve processen van de studenten wordt begeleid. Dit houdt in dat de docent, zoals uiteengezet in het Conversational Framework model, de studenten begeleidt in de oriëntatie op de leertaak, de doelen en de daaropvolgende acties. De docent begeleidt de studenten in het leerproces en stuurt zo nodig bij waardoor zij voor een iets andere aanpak kunnen kiezen. De studenten reflecteren op het leren en evalueren na afloop van het onderzoek hun product en proces. (Bimmel, 2013) Omdat wij van mening zijn dat wij studenten opleiden voor de toekomst houden wij tijdens het project ook rekening met de 21eeuwse vaardigheden. Deze 21e eeuwse vaardigheden moeten de student voorbereiden op een levenslang leren in een snel veranderende maatschappij. (SLO, 2015) Tijdens het project ligt de nadruk op samenwerkend leren, waarbij de nadruk ligt op positieve wederzijdse afhankelijkheid, individuele aanspreekbaarheid, directe interactie, aandacht voor sociale vaardigheden en aandacht voor groepsprocessen. Door studenten elkaar te laten beoordelen op hun individuele bijdrage middels een peerassessment wordt het groepsprocesniveau beoordeeld. Op deze manier wordt voor iedere student de afzonderlijke bijdrage bepaald.de docent geeft daarnaast een eindbeoordeling. (Geerts & Kralingen, 2015) Met deze analyse willen we dieper ingaan op de gemaakte keuzes binnen ons ontwerp. We gebruiken in onze verantwoording de volgende twee didactische modellen: het TPACK model (Koehler & Mishra, 2005) en het Conversational Framework (Laurillard,2009).

2 Het TPACK model Koehner en Mishra (2005) zijn van mening dat docenten die ICT effectief willen gebruiken in hun lessen deskundig moeten zijn op drie gebieden: technologie, didactiek en vakinhoud. Daarnaast onderscheiden zij drie overlap gebieden waarin de kennis van de drie basisgebieden gecombineerd wordt. In het midden van de cirkel komen de drie basis elementen bij elkaar en is er een leeromgeving gecreëerd waarin het gebruik van ICT ondersteunend is aan het leerproces. Context van onze leeromgeving Ons project is uitgevoerd in een eerstejaars havo/vwo klas die het Cambridge programma volgen. De visie van de school sluit aan het gebruik van ICT om de leeromgeving effectiever te maken. De lokalen zijn voorzien van computers, WIFI en digibord. Vakkennis (CK) Welke kennis en vaardigheden heeft de docent nodig om het project succesvol te maken? Beheersing van de Engelse taal. Kennis van de inhoud van het verhaal van Romeo and Juliet Kennis over de karakters binnen het verhaal van Romeo and Juliet. Kennis van de verschillende soorten social media die worden behandeld in het project. Kennis om de studenten mediawijs te maken. Kennis van de ELO Didactische kennis (PK) Welke didactische kennis gaat de docent inzetten om het project succesvol te maken? Klassenmanagement: de docent kan orde houden en de studenten aansturen Samenwerkend leren: de docent zorgt voor groepsrollen binnen de groepen om wederzijdse afhankelijkheid te creëren. Activeren van voorkennis De docent stelt hoge orde vragen tijdens de lessen om de studenten te stimuleren (taks Bloom) De docent ondersteunt de studenten tijdens het groepswerk. De docent kan binnen de groep studenten differentiëren. De docent is in staat om per les heldere en toetsbare doelen te stellen. De docent is in staat om verschillende werkvormen in te zetten om de motivatie van de studenten te vergroten. De docent kan het leerproces van de studenten evalueren en, indien nodig, bijstellen. Technologische kennis (TK) Welke technologische kennis gaat de docent inzetten om het project succesvol te maken? ELO studieroute Powerpoint Digibord You tube Digitale mindmap maken met online programma s

3 Pedagogical Content Knowledge (PCK): Vakdidactiek: de overlap tussen didactiek en vakkennis De studenten maken een mindmap om zo in kaart te brengen wat ze allemaal al weten van het onderwerp Romeo and Juliet. De steekwoorden worden opgeschreven in het Engels. De studenten maken een samenvatting van het verhaal van Romeo and Juliet door te kijken en te luisteren naar een YouTube clip (in het Engels) waarin per act op een ludieke manier wordt verteld wat er gebeurt. De studenten leren meer over de verschillende soorten social media door in de les een tabel in te vullen en hierover vragen te beantwoorden. De studenten werken in groepen met een rolverdeling aan de opdrachten in de les en tijdens de eindopdracht. De studenten worden uitgedaagd om te reflecteren op hun eigen handelen. Technological Content Knowledge (TCK): de overlap tussen ICT en vakkennis Verhaal van Romeo and Juliet wordt in het Engels via YouTube afgespeeld. Studenten leren door middel van de studieroute en YouTube clips meer over het maken van een digitale mindmap in het Engels. Leraar geeft uitleg over het veiligheid en gebruik van Google+ voor onder andere het delen van informatie, Instagram voor foto s uit te wisselen, YouTube voor het opzoeken van video s en video s te kunnen uploaden, Soundcloud voor audio te delen, Tumblr voor een blog te maken en te delen. Via de studieroute in de ELO wordt er aandacht besteed aan veilig gebruik van internet en social media m.b.t cyberpesten. Leerlingen gebruiken hun gekozen social media vorm om originele act uit Romeo en Juliet te vertalen naar de 21 ste eeuw. Tijdens het presenteren maken de studenten gebruik van de Engelse taal. Technological Pedagogical Knowledge (TPK): de overlap tussen ICT en didactiek De ELO wordt ingezet om studenten te ondersteunen in het plannen en organiseren en om het samenwerkend leren te bevorderen. De ELO wordt gebruikt om de student tijdens het werken aan de eindopdracht te ondersteunen in mediawijsheid. De PowerPoint geeft tijdens de lessen structuur aan de studenten. Het verhaal van Romeo and Juliet wordt gevisualiseerd door een YouTube clip. De studenten gebruiken social media om het verhaal van Romeo and Juliet te vertalen naar de 21e eeuw.

4 Het Conversational Framework Discursieve proces Pijl 1: Doel van het project: Studenten vertalen de oorspronkelijke versie van de tragedie Romeo en Juliet naar de 21 ste eeuw. Ze gaan dit doen door gebruik te maken van een vorm van social media. De studenten bepalen zelf welke vorm van social media ze gaan gebruiken. Om dit doel te behalen maken we gebruik van de volgende doelstellingen: Studenten beleven het verhaal van Romeo en Juliet met behulp van Social media S: Aan het eind van het project willen we hebben bereikt dat alle leerlingen Romeo and Juliet van William Shakespeare begrijpen door middel van blended learning. M: Aan het eind van het project kennen en begrijpen leerlingen het stuk Romeo and Juliet van William Shakespeare. Ze laten dit zien door het verhaal te vertalen naar de 21 ste eeuw. A: Het is een acceptabel doel omdat het lezen voor een boekje voor leerlingen op A2 niveau erg lastig kan zijn. Door middel van blended learning, met daarin social media, kan iedere leerling hier beter bij betrokken worden. Door C21 skills in te zetten sluit het verhaal beter aan bij de beleefwereld van de studenten. R: Het doel wordt in de praktijk uitgevoerd, over tijdspan van vijf weken. Door het project twee uur per week aan te bieden is een periode van vijf weken voldoende. T: Dit doel wordt afgesloten aan het eind van het project, wanneer de leerlingen een product hebben ingeleverd dat zij zelf hebben gecreëerd met behulp van (verschillende vormen van) social media. Studenten leren (meer) over het gebruik van social media S: Naast het leren over het stuk Romeo and Juliet, leren de leerlingen ook (meer) over hoe social media werkt, wat gewenst gedrag is online en wat voor reactie een (digitale)actie kan oproepen. M: Er wordt lestijd besteed aan het gebruik van social media ter inleiding, maar ook door het project heen. De terugkerende vraag aan de leerlingen is wat hun gedrag kan oproepen bij een ander, en of het gewenst is of niet. A: Het is een acceptabel doel omdat niet alle leerlingen vanuit huis regels mee krijgen over het gebruik van social media, en wat er wel en niet gedaan mag en kan worden. Sommige leerlingen hebben wellicht thuis weinig te maken met social media, en komen er alleen op school of bij vrienden mee in aanraking. R: Het is een realistisch doel omdat het past binnen het project. Het neemt niet veel lestijd in beslag en sluit aan op het middel van het project. T: Dit doel wordt afgesloten voor het eind van het project, waarbij de leerlingen ook moeten reflecteren op hun eigen gebruik van social media, en of dit project heeft geholpen ze hier meer bewust van te worden.

5 Pijl 2: We werken tijdens ons project met eerstejaars studenten havo/vwo, niveau a1. Deze studenten hebben weliswaar van het verhaal van Romeo and Juliet gehoord maar zijn niet in staat om het verhaal te begrijpen en analyseren. Ook zullen zij naast de hoofdpersonen weinig kennis hebben van de overige karakters van het verhaal. Pijl 3: Voor de student het verhaal van Romeo and Juliet kan beleven en vertalen naar de 21 e eeuw door een vorm van social media te gebruiken zal de docent eerst uitleg moeten geven over de volgende onderdelen: Pijl 4 de inhoud van het verhaal de personages van het verhaal de verschillende vormen en werking van Social media het veilig en verantwoordelijk gebruiken van Social media (cyberpesten) Na de eerste drie lessen heeft de student voldoende input (kennis van de inhoud en personages van het verhaal en het gebruik van social media) om zelfstandig (onder begeleiding van de docent) als groep te gaan werken aan de eindopdracht. Adaptieve proces Pijl 5: De docent besluit om eventueel om doelen aan te passen naar aanleiding van het concept van de leerlingen door deze uit te leggen en met leerlingen te bespreken. Zij gaat daarbij opnieuw in op: Pijl 10: de inhoud van het verhaal de personages van het verhaal de verschillende vormen en werking van Social media het veilig en verantwoordelijk gebruiken van Social media (cyberpesten) Leerlingen passen indien nodig hun acties aan, terugkijkend naar de doelen, de theorie en de feedback van de docent.

6 Interactieve proces Pijl 6: De docent geeft in de eerste drie lessen van het project uitleg en oefeningen aan de studenten over: de inhoud van het verhaal de personages van het verhaal de verschillende vormen en werking van Social media het veilig en verantwoordelijk gebruiken van Social media (cyberpesten) In de eerste les zullen de studenten door middel van een mindmap hun voorkennis van het verhaal van Romeo and Juliet in kaart gaan brengen. Deze input gaat de docent gebruiken voor les 2 en de doelstellingen hierop aanpassen. In de tweede les gaan de studenten kijken naar een film clip op Youtube waarin de inhoud van het verhaal wordt verteld en ondersteund door beeldmateriaal. Tijdens het kijken/luisteren maken de studenten aantekeningen om zo meer kennis te verwerven over de inhoud van het verhaal en de personages per act. De docent geeft tijdens het kijken van de filmclip uitleg om zo moeilijke stukken te verhelderen. Aan de hand van de gemaakte aantekeningen kan de docent toetsen hoeveel kennis de studenten aan het einde van les van het verhaal en de personages hebben. In de derde les zal de docent door middel van een invuloefening de aanwezige voorkennis van de student (op het gebied van Social media) in kaart brengen en hierna zijn doelen bijstellen en uitleg geven over de verschillende soorten social media en het veilig en verantwoordelijk gebruik hiervan. De nadruk wordt gelegd op omgangsnormen van social media om zo cyberpesten te voorkomen. Pijl 7: De student luistert naar de uitleg van de docent en werkt in de lessen en thuis aan de opdrachten. In les 4 beginnen de studenten in hun groepen aan de onderzoeksopdracht. Hierbij maken zij een keuze uit de scenes van het verhaal, waarna zij deze samenvatten en de bijbehorende karakters gaan beschrijven. De studenten kiezen het type social media waarvan zij vinden dat deze bij hun scene past. Hierna maken de studenten gebruik van het productblad waarin ze een plan creëren voor het gebruik van de media. De resterende tijd kunnen zij gebruiken om hun eindpresentatie voor te bereiden. De presentaties worden in les 5 gehouden. Pijl 8: De docent geeft tijdens de lessen feedback aan de student door tijdens looprondes mee te kijken naar de productbladen en waar nodig de studenten van advies te voorzien. Zij kan daarbij wijzen op de gemaakte mindmap en aantekeningen uit voorgaande lessen. Pijl 9: De studenten passen zo nodig hun productblad aan, gebaseerd op de adviezen van de docent. Zij bereiden in les 4 en 5 de presentaties van hun eindproduct voor.

7 Reflectieve proces Pijl 11: De leerlingen reflecteren op het proces door te kijken naar het samenwerkingsproces en door middel van peerassessment. Pijl 12: De docent geeft feedback op het eindproduct. Bronvermelding Bimmel, P. (2013). Levende Talen Tijdschrift, Ruim dertig jaar onderzoek naar leerstrategieën, Geraadpleegd op 21 januari 2016 via Geerligs. W. & van Kralingen, R. (2015). Handboek voor leraren (6e dr.), Countinho, Bussum Laurillard, D. (2009). The pedagogical challenges to collaborative technologies. Computer-Supported Collaborative Learning 4(1), Koehler, M. J., & Mishra, P. (2009). What is technological pedagogical content knowledge? Contemporary Issues in Technology and Teacher Education, 9(1), Koehler, M. J. & Mishra, P. (2005). What happens when teachers design educational technology? The development of Technological Pedagogical Content Knowledge. Journal of Educational Computing Research, 32(2), SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling. (2015).21e eeuwse vaardigheden in het curriculum van het funderend onderwijs: een conceptueel kader. Enschede. Geraadpleegd op 21 januari 2016 via

Ontwerpblad blended learning

Ontwerpblad blended learning Ontwerpblad blended learning De schoolomgeving (institutional) Onderdeel: Staat het management achter Blended Learning? Staan je directe collega s achter je plannen? Werken ze mee? Auteursrechten en methode

Nadere informatie

TPACK-NL vragenlijst een toelichting

TPACK-NL vragenlijst een toelichting TPACK-NL vragenlijst een toelichting Petra Fisser & Joke Voogt Universiteit Twente Curriculumontwerp & Onderwijsinnovatie http://www.tpack.nl In dit document is de Nederlandse versie van de TPACK vragenlijst

Nadere informatie

Michel

Michel Michel Boer @michelboer Voorstelronde Theorie TPACK TPACK The game TPACK toepassen Michel Boer - 10 jaar ervaring in de ICT-branche maar nu - Leerkracht groep 5 Theo Thijssenschool / plusklas - Bovenschools

Nadere informatie

Flipped classroom: hoger onderwijs op zijn kop?

Flipped classroom: hoger onderwijs op zijn kop? Flipped classroom: hoger onderwijs op zijn kop? Wilfred Rubens http://www.wilfredrubens.com LEARNING LAB 1 Sessieleider: Wilfred Rubens 14.15 17.15 uur / zaal E-1.20 http://www.slideshare.net/wrubens http://www.wilfredrubens.com

Nadere informatie

Projectdefinitie. Plan van aanpak

Projectdefinitie. Plan van aanpak Projectplan DOT2 Projectdefinitie ICT is niet meer weg te denken uit ons onderwijs (Hasselt, 2014). Als (toekomstige) leerkracht is het belangrijk dat je daar op inspeelt en kennis hebt van de laatste

Nadere informatie

Werken met TPACK. Wilfred Rubens

Werken met TPACK. Wilfred Rubens Werken met TPACK Wilfred Rubens http://www.wilfredrubens.com Introductie TPACK Video TPACK Wat weten jullie over TPACK? Korte herhaling Werken met TPACK aan de hand van opdrachten Sterke en minder sterke

Nadere informatie

Onderwijsvernieuwing. We doen er allemaal aan mee.

Onderwijsvernieuwing. We doen er allemaal aan mee. Onderwijsvernieuwing We doen er allemaal aan mee. Maar. Welke kant willen we op? Wat speelt er in mijn team? Wil iedereen mee? Waar liggen de interesses? Waar zit de expertise? WAARIN GA IK INVESTEREN?

Nadere informatie

White Paper

White Paper 2012-2013 Invoering Elektronische LeerOmgeving Praktijkschool de Linie Hans Goesten h.goesten@praktijkschooldelinie.nl 29-3-2012 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave pagina 2 Inleiding pagina 3 Geschiedenis pagina

Nadere informatie

Elektronische leeromgeving en didactiek. Wilfred Rubens http://www.slideshare.net/wrubens

Elektronische leeromgeving en didactiek. Wilfred Rubens http://www.slideshare.net/wrubens Elektronische leeromgeving en didactiek Wilfred Rubens http://www.slideshare.net/wrubens Programma Wat is een ELO? Voorbeelden Didactiek en ELO Voorbeelden leeractiviteiten in een ELO Functionaliteiten

Nadere informatie

Maak kennis met Technological Pedagogical Content Knowledge : een conceptueel model voor het opleiden van leraren

Maak kennis met Technological Pedagogical Content Knowledge : een conceptueel model voor het opleiden van leraren ALGEMEEN KADER ONDERZOEK 6 1 Maak kennis met Technological Pedagogical Content Knowledge : een conceptueel model voor het opleiden van leraren Jo Tondeur Vakgroep Onderwijskunde, Universiteit Gent, Gent,

Nadere informatie

VOORDELEN VAN BLENDED LEARNING

VOORDELEN VAN BLENDED LEARNING 10 VOORDELEN VAN BLENDED LEARNING En de inzet van technologie vanuit onderwijsgedreven innovatie op scholen in het VO en MBO 10 voordelen van blended learning Blended learning is hot in Nederland. Blended

Nadere informatie

Omgaan met Bumpy Moments in de context van Technisch Beroepsonderwijs

Omgaan met Bumpy Moments in de context van Technisch Beroepsonderwijs VELON/VELOV CONFERENTIE Brussel, 4-5 februari 2016 Omgaan met Bumpy Moments in de context van Technisch Beroepsonderwijs Fontys Hogescholen, Eindhoven Dr. E. Klatter, Dr. K. Vloet, Dr. S. Janssen & MEd

Nadere informatie

28 maart Vraag. Kort antwoord

28 maart Vraag. Kort antwoord Opgesteld door: Christa Teurlings en Carolien van Rens (kennismakelaars Kennisrotonde) Vraagsteller: leraar voortgezet onderwijs Referentie: Kennisrotonde. (2017). Is het waar dat als leraren over de vereiste

Nadere informatie

Tablets in het onderwijs

Tablets in het onderwijs Tablets in het onderwijs Zin of onzin? Martijn van Ackooij Inleiding De afgelopen jaren is er hard gewerkt om ICT verder te integreren in het onderwijs. Scholen maken steeds vaker gebruik van het Tpack

Nadere informatie

Theoretisch kader De 21st century skills Onderverdeling in cognitieve en conatieve vaardigheden

Theoretisch kader De 21st century skills Onderverdeling in cognitieve en conatieve vaardigheden Theoretisch kader: Zoals ik in mijn probleemanalyse beschrijf ga ik de vaardigheid creativiteit, van de 21st century skills onderzoeken, omdat ik wil weten op welke manier de school invloed kan uitoefenen

Nadere informatie

HOE VERSTERK JE HET ONDERWIJS MET DIGITALE MEDIA Emil Diephuis (DT) Ria Jacobi (O2)

HOE VERSTERK JE HET ONDERWIJS MET DIGITALE MEDIA Emil Diephuis (DT) Ria Jacobi (O2) HOE VERSTERK JE HET ONDERWIJS MET DIGITALE MEDIA Emil Diephuis (DT) Ria Jacobi (O2) 1 ENKELE TRENDS (LEARNING TOMORROW) 1. De gestage groei van e-learning. Met name blended learning wordt de default manier

Nadere informatie

Product en prijzen 2017 Social Media Rijbewijs

Product en prijzen 2017 Social Media Rijbewijs Product en prijzen 2017 Social Media Rijbewijs Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Maak kennis met het Media Rijbewijs... 3 Inhoud lessen... 4 Digitale leeromgeving... 5 Prijzen Media Rijbewijs... 7 Bijlage

Nadere informatie

Module 5 Onderwijstechnologie

Module 5 Onderwijstechnologie Module 5 Onderwijstechnologie Onderwijstechnologie Het schoolbord.! Bedenk voor jezelf een lijst van minstens vijf voordelen van bordgebruik in de klas: 1.. 2.. 3.. 4.. 5.. Hodgins (1957) in zijn hoofdstuk

Nadere informatie

OVERZICHT LEERGANG Doelstelling van de leergang Opbouw van de leergang Inhoud van de leergang

OVERZICHT LEERGANG Doelstelling van de leergang Opbouw van de leergang Inhoud van de leergang Leergang Digitale Geletterdheid & Didactiek Product en prijzen 2017 OVERZICHT LEERGANG Onderwijs heeft als doel om jongeren voor te bereiden op de maatschappij waarin ze leven. Digitale geletterdheid is

Nadere informatie

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Helder &Wijzer Mijn opdrachten In een kort, blended programma In het kort Voor wie docenten/trainers die blended opdrachten willen leren ontwerpen en ontwikkelen

Nadere informatie

Minimumstandaard ICT, ten aanzien van. - voorzieningen binnen de school. - de medewerkers

Minimumstandaard ICT, ten aanzien van. - voorzieningen binnen de school. - de medewerkers Minimumstandaard ICT, ten aanzien van - voorzieningen binnen de school - de medewerkers DDS, januari 2011 Inleiding In dit document wordt de minimum standaard voor ICT beschreven. Alle DDS scholen streven

Nadere informatie

OVERZICHT LEERGANG. De zes standaardmodules vormen het basisprogramma, deze zijn verplicht. De instapmodules en verdiepende modules zijn optioneel.

OVERZICHT LEERGANG. De zes standaardmodules vormen het basisprogramma, deze zijn verplicht. De instapmodules en verdiepende modules zijn optioneel. Leergang Digitale Geletterdheid Product en prijzen 2017 OVERZICHT LEERGANG Onderwijs heeft als doel om jongeren voor te bereiden op de maatschappij waarin ze leven. Digitale geletterdheid is een belangrijke

Nadere informatie

Producten mediawijsheid de Bibliotheek Midden-Brabant

Producten mediawijsheid de Bibliotheek Midden-Brabant Producten mediawijsheid de Bibliotheek Midden-Brabant Veel scholen besteden aandacht aan het mediawijzer maken van leerlingen, docenten en ouders. De Bibliotheek Midden-Brabant kan hierbij inhoudelijk

Nadere informatie

VELOV-leergemeenschap Digitaal Leren

VELOV-leergemeenschap Digitaal Leren VELOV-leergemeenschap Digitaal Leren Welke richting slaan we in met de lerarenopleiding? Hoe is het om in 2020 in de lerarenopleiding te studeren? Hoe ziet de leraar van de toekomst eruit? Zijn mobiele

Nadere informatie

Tijd: 8:30. Klas: 3HVc 9:10. Beginsituatie Leerlingen hebben week hiervoor toets seksualiteit gehad (zie paper 1)

Tijd: 8:30. Klas: 3HVc 9:10. Beginsituatie Leerlingen hebben week hiervoor toets seksualiteit gehad (zie paper 1) Lesplan les 1 Seksualiteit: Grenzen en Wensen Tijd: 8:30 Klas: 3HVc Aantal lln: 15 Introductie van de lessenserie: grenzen en wensen Beginsituatie Leerlingen hebben week hiervoor toets seksualiteit gehad

Nadere informatie

Samenvatting en aanbevelingen van het onderzoek onderwijs & ICT voor School X

Samenvatting en aanbevelingen van het onderzoek onderwijs & ICT voor School X Samenvatting en aanbevelingen van het onderzoek onderwijs & ICT voor School X Inleiding School X is een talentschool (mensgericht) vanuit de invalshoek dat leerlingen die hun talent benutten beter presteren

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

Proeven aan de Master Expertdocent Beroepsonderwijs (MEB)

Proeven aan de Master Expertdocent Beroepsonderwijs (MEB) Proeven aan de Master Expertdocent Beroepsonderwijs (MEB) Monique Ridder opleidingscoördinator MEB Kerndocent Zorg en Welzijn mam.ridder@windesheim.nl Anoek klein Haar-Maters VMBO docent Gezondheidszorg

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

Coaching van collega s de juiste blend. CVI - conferentie 2017 Kennisnet ROC Midden Nederland Deltion College

Coaching van collega s de juiste blend. CVI - conferentie 2017 Kennisnet ROC Midden Nederland Deltion College Coaching van collega s de juiste blend CVI - conferentie 2017 Kennisnet ROC Midden Nederland Deltion College Programma Van droom naar daad ofwel van ambitie naar implementatie 1. Agenda ICT Bekwaamheid

Nadere informatie

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen DIDACTISCHE BEKWAAMHEID D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen Resultaat De leraar motiveert leerlingen om actief aan de slag te gaan. De leraar maakt doel en verwachting van de les duidelijk zorgt

Nadere informatie

Leren in de 21 e eeuw en 21st Century Skills. Frank van den Oetelaar @frankoetelaar @21stcskills http://www.21stcenturyskills.nl

Leren in de 21 e eeuw en 21st Century Skills. Frank van den Oetelaar @frankoetelaar @21stcskills http://www.21stcenturyskills.nl Leren in de 21 e eeuw en 21st Century Skills Frank van den Oetelaar @frankoetelaar @21stcskills http://www.21stcenturyskills.nl Leren in de 21 e eeuw en 21st Century Skills Film over de kennissamenleving

Nadere informatie

Bekwaamheidseisen leraar primair onderwijs

Bekwaamheidseisen leraar primair onderwijs Bekwaamheidseisen leraar primair onderwijs Uit: Besluit van 16 maart 2017 tot wijziging van het Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel en het Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel BES in verband

Nadere informatie

De meerwaarde van ICT

De meerwaarde van ICT ICT scan De Meander De meerwaarde van ICT de leraar centraal niet ICT Technology is only technology to those who were born before it ICT Scan 2 De Meander Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: ICT bekwaamheid en

Nadere informatie

Digitalisering van het bewegingsonderwijs

Digitalisering van het bewegingsonderwijs Digitalisering van het bewegingsonderwijs Arnold Consten, Gert van Driel en Wytse Walinga Eén voor één komen de leerlingen de zaal in. Sleutels en portemonnees gaan in de kluis. De telefoons in de bak

Nadere informatie

Blended onderwijs in de digitale wijk

Blended onderwijs in de digitale wijk Blended onderwijs in de digitale wijk 23 maart 2018 Els Grijmans Frowine den Oudendammer Wat gaan we doen? Aanleiding vernieuwing Uitgangspunten onderwijs Digitale wijk, demo Ontwikkelproces Ervaringen

Nadere informatie

Digitale Geletterdheid. Voor Praktijkonderwijs, VMBO, en HAVO / VWO. Producten en prijzen 2019 DIGIT DIGIT. DigitaleGeletterdheid.

Digitale Geletterdheid. Voor Praktijkonderwijs, VMBO, en HAVO / VWO. Producten en prijzen 2019 DIGIT DIGIT. DigitaleGeletterdheid. Digitale Geletterdheid Voor Praktijkonderwijs, VMBO, en HAVO / VWO Producten en prijzen 2019 DigitaleGeletterdheid.nl 1 Juli 2019 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Digitale geletterdheid in het curriculum...

Nadere informatie

TOETSEN IN DE NIEUWE GENERATIE WISKUNDEMETHODES

TOETSEN IN DE NIEUWE GENERATIE WISKUNDEMETHODES TOETSEN IN DE NIEUWE GENERATIE WISKUNDEMETHODES Willemijn Muggen, uitgever Toetsen 16-11-2016 Gepersonaliseerd Leren - Doelstellingen Iedere leerling op zijn/haar niveau laten excelleren. Leren terwijl

Nadere informatie

Sita (VWO2) Aaron Sams. Natuurkunde en Flipping the Classroom

Sita (VWO2) Aaron Sams. Natuurkunde en Flipping the Classroom Natuurkunde en Flipping the Classroom De lespraktijk van een natuurwetenschappelijk vak zoals natuurkunde bestaat gewoonlijk uit klassikale instructie, practicum en het verwerken van opdrachten. In de

Nadere informatie

1. Een ELO of dagplan gebruiken om de planning met de leerlingen te delen. 2. Een ELO, e-mail of chat gebruiken om met de leerlingen te communiceren.

1. Een ELO of dagplan gebruiken om de planning met de leerlingen te delen. 2. Een ELO, e-mail of chat gebruiken om met de leerlingen te communiceren. Stellingen doelen 1. Een ELO of dagplan gebruiken om de planning met de leerlingen te delen. 2. Een ELO, e-mail of chat gebruiken om met de leerlingen te communiceren. 3. Instructielessen maken voor het

Nadere informatie

TGO. Toekomstgericht onderwijs

TGO. Toekomstgericht onderwijs TGO Toekomstgericht onderwijs Onderwijs anno nu 80 van het geleerde verdwijnt met het proefwerk in de prullenbak Bron: David Sousa, How the brain learns Het begin 2012 Klik hier voor film 2012-2014

Nadere informatie

Het landschap van methodieken en tools voor blended learning

Het landschap van methodieken en tools voor blended learning Het landschap van methodieken en tools voor blended learning Jos Fransen Lector Teaching, Learning & Technology SURF SIG Blended Learning - 20-09-2017 definities van blended learning blended learning of

Nadere informatie

Avans visie Onderwijs & ICT

Avans visie Onderwijs & ICT Avans visie Onderwijs & ICT Samen het maximale uit jezelf halen met ICT Algemeen De visie op Onderwijs en ICT is afgeleid van de Avans Onderwijsvisie en opgesteld vanuit de overtuiging dat we onze ambitie

Nadere informatie

Ipads: zin of onzin? Martijn van Ackooij. Whitepaper ipads op de WdZ

Ipads: zin of onzin? Martijn van Ackooij. Whitepaper ipads op de WdZ Ipads: zin of onzin? Martijn van Ackooij Inleiding Het afgelopen jaar is er hard gewerkt om ICT verder te integreren in het onderwijs van de Willem de Zwijgerschool. Hierbij hebben we onder andere gebruik

Nadere informatie

FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media. draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging

FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media. draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging Via het Klavertje 4 Model zet u sociale media en ICT breed in Didactische

Nadere informatie

Flipping the classroom: een oplossing? Nov. 2013

Flipping the classroom: een oplossing? Nov. 2013 Flipping the classroom: een oplossing? Nov. 213 OPZET WORKSHOP 1. Wat is Flipping the classroom? 2. Wat kan dit betekenen voor slimme kinderen in het PO? 3. Voorbeeld voor kleuters bekijken en beoordelen

Nadere informatie

Een CPD Handboek voor leraren beroepsonderwijs. Handboek nr. 2in serie. www.epathways.eu

Een CPD Handboek voor leraren beroepsonderwijs. Handboek nr. 2in serie. www.epathways.eu Een CPD Handboek voor leraren beroepsonderwijs Handboek nr. 2in serie www.epathways.eu Wat is de Flipped Classroom? De flipped classroom (letterlijk vertaald: het omgedraaide klaslokaal) kreeg zijn naam

Nadere informatie

Het weblog als instrument voor reflectie op leren en handelen: Een verkennende studie binnen de eerste- en tweedegraads lerarenopleiding 1

Het weblog als instrument voor reflectie op leren en handelen: Een verkennende studie binnen de eerste- en tweedegraads lerarenopleiding 1 Weblogs 1 Het weblog als instrument voor reflectie op leren en handelen: Een verkennende studie binnen de eerste- en tweedegraads lerarenopleiding 1 Iwan Wopereis Open Universiteit Nederland Peter Sloep

Nadere informatie

ICT in het onderwijs

ICT in het onderwijs ICT in het onderwijs Wilfred Rubens DNA-middag, Interstudie NDO Foto: turtlemom_nancy Bron: Digital Birmingham Technologische ontwikkelingen (o.a. breedband) + inzichten in didactiek = potentie voor onderwijs

Nadere informatie

Het Kompas. Iip Conferentie het Liemers college. Transform to the power of digital

Het Kompas. Iip Conferentie het Liemers college. Transform to the power of digital Het Kompas Iip Conferentie het Liemers college Transform to the power of digital De agenda voor vandaag Wie zijn wij, wie zijn jullie? Introductie van het Kompas Aan de slag met het Kompas ? 3 Het kompas

Nadere informatie

21ste-eeuwse vaardigheden:

21ste-eeuwse vaardigheden: INLEIDING 21ste-eeuwse vaardigheden Het helpen ontwikkelen van 21ste-eeuwse vaardigheden bij studenten vraagt het nodige van docenten. Zowel qua werkvormen als begeleiding. In hoeverre neem je een voorbeeldrol

Nadere informatie

Onderwijs van de 21ste eeuw:

Onderwijs van de 21ste eeuw: Onderwijs van de 21ste eeuw: didactiek, wetenschap en technologie 2015-2016 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS saxion.nl/apo Onderwijs van de 21 ste eeuw: didactiek, wetenschap en technologie Professionaliseringsaanbod

Nadere informatie

Werken aan 21 e eeuwse vaardigheden met NPDL

Werken aan 21 e eeuwse vaardigheden met NPDL Werken aan 21 e eeuwse vaardigheden met NPDL Door: Fréderieke van Eersel (Eigenaar Eduet www.eduet.nl /adviseur eigentijds onderwijs) Op veel onderwijssites en in veel beleidsstukken kom je de term 21st

Nadere informatie

Scenario: theoretisch blok (voorbeeldscenario / blauwdruk van een leerpraktijk)

Scenario: theoretisch blok (voorbeeldscenario / blauwdruk van een leerpraktijk) Christine Prast, onderwijskundige Scenario: theoretisch blok (voorbeeldscenario / blauwdruk van een leerpraktijk) Vooraf Onderwijskundig kader waarbinnen herontwerp plaatsvond Uitgangspunt bij het hier

Nadere informatie

Sita (VWO2) Aaron Sams. Natuurkunde en Flipping the Classroom

Sita (VWO2) Aaron Sams. Natuurkunde en Flipping the Classroom Natuurkunde en Flipping the Classroom De lespraktijk van een natuurwetenschappelijk vak zoals natuurkunde bestaat gewoonlijk uit klassikale instructie, practicum en het verwerken van opdrachten. In de

Nadere informatie

MOOC Blended learning ontwikkeling 07-11-2014. Aletheia Fluitsma (aletheia.fluitsma@gmail.com) Online Aardrijkskunde- / Geschiedenislessen VO

MOOC Blended learning ontwikkeling 07-11-2014. Aletheia Fluitsma (aletheia.fluitsma@gmail.com) Online Aardrijkskunde- / Geschiedenislessen VO Naam deelnemer: Naam: Aletheia Fluitsma (aletheia.fluitsma@gmail.com) Online Aardrijkskunde- / Geschiedenislessen VO Type en datum: Ontwerp 1.0. oktober 2014 Verklaring eigen werk: Hierbij verklaar ik

Nadere informatie

Activerende didactiek

Activerende didactiek Activerende didactiek De verantwoording voor de lessenserie De activerende didactiek zorgt ervoor dat leerlingen actiever en zelfstandiger bezig zijn met leren, het laat leerlingen effectiever leren. De

Nadere informatie

ECTS-fiche. Opleiding Didactische Competentie algemeen

ECTS-fiche. Opleiding Didactische Competentie algemeen ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding SLO Module Didactische Competentie algemeen Code E1 DCa Lestijden 60 Studiepunten 4 Ingeschatte totale 100 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot JA aanvragen

Nadere informatie

Het klikt?! Krachtige technologische interventies voor in de NT2-les. Mariet Schiepers en Annelies Houen Centrum voor Taal en Onderwijs KU Leuven

Het klikt?! Krachtige technologische interventies voor in de NT2-les. Mariet Schiepers en Annelies Houen Centrum voor Taal en Onderwijs KU Leuven Het klikt?! Krachtige technologische interventies voor in de NT2-les Mariet Schiepers en Annelies Houen Centrum voor Taal en Onderwijs KU Leuven NedBox.be: oefen je Nederlands online Online taalcoaching

Nadere informatie

Werkvormen. Werkvormen. Overvloed aan, daarom 4 categorieën die de type werkvormen bespreekbaar maken:

Werkvormen. Werkvormen. Overvloed aan, daarom 4 categorieën die de type werkvormen bespreekbaar maken: Werkvormen Werkvormen Overvloed aan, daarom 4 categorieën die de type werkvormen bespreekbaar maken: 1) Presentatie georiënteerde werkvormen 2) Conversatie georiënteerde werkvormen 3) Samenwerking georiënteerde

Nadere informatie

Ons. Onderwijs. Kwaliteit in onderwijs

Ons. Onderwijs. Kwaliteit in onderwijs Ons Onderwijs Kwaliteit in onderwijs Voorwoord Bij Marianum staat de ontwikkeling van de leerling voorop. Wij staan voor aantrekkelijk en afgestemd onderwijs, gemotiveerde leerlingen en goede eindresultaten.

Nadere informatie

Terugblik masterclasses HAN Pabo

Terugblik masterclasses HAN Pabo Terugblik masterclasses HAN Pabo Het afgelopen jaar 2017 hebben studenten van de HAN Pabo de mogelijkheid gehad zich via masterclasses te verdiepen in W&T. Alle hieronder beschreven masterclasses zijn

Nadere informatie

Professionalisering ontwikkelteam NID Duaal

Professionalisering ontwikkelteam NID Duaal Professionalisering ontwikkelteam NID Duaal Heerlen, 13 sep 2011, Hogeschool Zuyd, Heerlen Dr. Bert Hoogveld, Open Universiteit, CELSTEC Drs. Diny Ebrecht, Open Universitieit, CELSTEC. Visionen für die

Nadere informatie

Verleg je grenzen! Waarom kiest ú voor het nieuwe Taalblokken? Taalblokken Nederlands Brochure MBO

Verleg je grenzen! Waarom kiest ú voor het nieuwe Taalblokken? Taalblokken Nederlands Brochure MBO Taalblokken Nederlands Brochure MBO Na het doorlopen van de weet ik precies wat ik kan verwachten op het examen Nederlands. Door deze goede voorbereiding zie ik het examen met vertrouwen tegemoet! Toetsing

Nadere informatie

Welkom op de studiedag. Financiële educatie. Prof. Dr. Kristof De Witte 18 april 2016

Welkom op de studiedag. Financiële educatie. Prof. Dr. Kristof De Witte 18 april 2016 Welkom op de studiedag Financiële educatie Prof. Dr. Kristof De Witte 18 april 2016 Programma 1. Inleiding 2. Algemeen kader Prof. Dr. Geert van Campenhout (KU Leuven) 3. Financiële geletterdheid van jongeren

Nadere informatie

De ontwikkeling van pabostudenten tot professioneel gecijferde leerkracht

De ontwikkeling van pabostudenten tot professioneel gecijferde leerkracht De ontwikkeling van pabostudenten tot professioneel gecijferde leerkracht Eric Ansems, Joost van Berkel, Vronie Disselhorst & Michel van Ingen Fontys Pabo s-hertogenbosch Werkgroep Presentatie onderzoek

Nadere informatie

DLMs/OER en TPACK Karel Kreijns Wetenschappelijk Centrum Leraren Onderzoek/Open Universiteit Nederland

DLMs/OER en TPACK Karel Kreijns Wetenschappelijk Centrum Leraren Onderzoek/Open Universiteit Nederland DLMs/OER en TPACK Karel Kreijns Wetenschappelijk Centrum Leraren Onderzoek/Open Universiteit Nederland e-mail: karel.kreijns@ou.nl page 1 Overzicht Onderzoekscontext (Wikiwijs; DLMs en OER) Onderzoeksvraag

Nadere informatie

Het Ontwikkelteam Digitale geletterdheid geeft de volgende omschrijving aan het begrip digitale technologie:

Het Ontwikkelteam Digitale geletterdheid geeft de volgende omschrijving aan het begrip digitale technologie: BIJGESTELDE VISIE OP HET LEERGEBIED DIGITALE GELETTERDHEID Digitale geletterdheid is van belang voor leerlingen om toegang te krijgen tot informatie en om actief te kunnen deelnemen aan de hedendaagse

Nadere informatie

1. Ik zorg voor een inspirerende leeromgeving waarin de leerlingen zelfstandig leren

1. Ik zorg voor een inspirerende leeromgeving waarin de leerlingen zelfstandig leren Stellingen visie 1. Ik zorg voor een inspirerende leeromgeving waarin de leerlingen zelfstandig leren 2. Ik heb voldoende vertrouwen in mijn leerlingen om ze op afstand te coachen en begeleiden 3. Ik houd

Nadere informatie

Ontwerpblad Blended Learning

Ontwerpblad Blended Learning Ontwerpblad Blended Learning De schoolomgeving (institutional) Hier kijk je naar de basisvoorwaarden. Welke mogelijkheden heb je binnen de schoolomgeving om te werken aan Blended Learning? Heb je ondersteuning

Nadere informatie

Docenten effectiever professionaliseren dankzij ICT. Wilfred Rubens

Docenten effectiever professionaliseren dankzij ICT. Wilfred Rubens Docenten effectiever professionaliseren dankzij ICT Wilfred Rubens Programma Introductie Huidige situatie docentprofessionalisering digitale didactiek Perspectieven op een alternatief Voorbeelden en leervragen

Nadere informatie

Product en prijzen 2014

Product en prijzen 2014 Product en prijzen 2014 1 Augustus 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Maak kennis met Social Media Rijbewijs... 3 Opbouw en inhoud lessenreeks... 4 Digitale leeromgeving... 5 Docentenomgeving... 6 Prijzen

Nadere informatie

RECORDING BOX BESCHRIJVING. Wat is het? Voor wie is het? Hoe werkt het?

RECORDING BOX BESCHRIJVING. Wat is het? Voor wie is het? Hoe werkt het? BESCHRIJVING RECORDING BOX Wat is het? De Recording Box maakt opnames van lessen en kan deze vervolgens direct online zetten. Met behulp van opname-apparatuur kan de leerkracht zowel zichzelf als de informatie

Nadere informatie

Kies jij Duits? Docentenhandleiding doorstromers havo en vwo. Differentiatie 3 havo/vwo. SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling

Kies jij Duits? Docentenhandleiding doorstromers havo en vwo. Differentiatie 3 havo/vwo. SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Kies jij Duits? Docentenhandleiding doorstromers havo en vwo Differentiatie 3 havo/vwo SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Kies jij Duits? Docentenhandleiding doorstromers havo en vwo

Nadere informatie

Educatief arrangeren rond LOB

Educatief arrangeren rond LOB Educatief arrangeren rond LOB Vorige week Contact met de docent deze week NAW-gegevens via CF Afspraken met begeleider Maken van het Werkplan Voorbereiden van het interview Vragen naar aanleiding van vorig

Nadere informatie

Audio e-module Ontwerpen van een e-learning

Audio e-module Ontwerpen van een e-learning Audio e-module Ontwerpen van een e-learning Fragment 001.mp3 002.mp3 Tekst Welkom bij deze e-module. Test je geluid en stel het juiste volume in! De e-module bestaat uit twee delen: Deel 1: de theoretische

Nadere informatie

Leerwerktaak Bouwen aan grammatica

Leerwerktaak Bouwen aan grammatica Leerwerktaak Bouwen aan grammatica Titel Bouwen aan grammatica! Onderwijstype Niveau Competenties(s) Beroepstaak VO MBO 1 propedeusefase 2 hoofdfase 3 eindfase (lio) 1 interpersoonlijk 2 pedagogisch 3

Nadere informatie

Wij medewerkers & wij leerlingen van Stad & Esch maken samen de plek waar ontdekken en leren als vanzelf gaat. Welkom 21e eeuw.

Wij medewerkers & wij leerlingen van Stad & Esch maken samen de plek waar ontdekken en leren als vanzelf gaat. Welkom 21e eeuw. onderwijs Wij medewerkers & wij leerlingen van Stad & Esch maken samen de plek waar ontdekken en leren als vanzelf gaat. Welkom 21e eeuw. April 2012 2 Stad & Esch bereidt leerlingen optimaal voor op de

Nadere informatie

Nieuwe media. Ander onderwijs?

Nieuwe media. Ander onderwijs? Nieuwe media. Ander onderwijs? Joke Voogt Typ hier de footer 1 Wij streven ernaar dat over vijf tot tien jaar alle leerlingen voor hun toekomstig beroep, voor het deelnemen aan het maatschappelijk leven

Nadere informatie

Programma. Inleiding. Project LOB - Codename Future. Arrangeren. Begeleiden van studenten

Programma. Inleiding. Project LOB - Codename Future. Arrangeren. Begeleiden van studenten Programma Inleiding Project LOB - Codename Future Arrangeren Begeleiden van studenten LOB arrangeren Drie scholen Studenten arrangeren lesmateriaal voor een vakdocent Lesmateriaal gaat over de relatie

Nadere informatie

Onderwijs in programmeren in het voortgezet onderwijs: een benadering vanuit de Pedagogical Content Knowledge

Onderwijs in programmeren in het voortgezet onderwijs: een benadering vanuit de Pedagogical Content Knowledge 153 Samenvatting Onderwijs in programmeren in het voortgezet onderwijs: een benadering vanuit de Pedagogical Content Knowledge Informatica is een vak dat de laatste 20 jaar meer en meer onderwezen wordt

Nadere informatie

Achtergrond:uitgangspunt 11/20/2012. ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs

Achtergrond:uitgangspunt 11/20/2012. ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs 1 ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs Prof. dr. T. Schellens Leen Casier Veerle Lagaert Prof. dr. B. De Wever Prof. dr. M. Valcke 2 ENW-project Professionaliseringspakket

Nadere informatie

Overzicht curriculum VU

Overzicht curriculum VU Overzicht curriculum VU Opbouw van de opleiding Ter realisatie van de gedefinieerde eindkwalificaties biedt de VU een daarbij passend samenhangend onderwijsprogramma aan. Het onderwijsprogramma bestaat

Nadere informatie

Evaluatierapport Opleiding: Excellent Docent Media en Maatschappij Juni

Evaluatierapport Opleiding: Excellent Docent Media en Maatschappij Juni Evaluatierapport Opleiding: Excellent Docent Media en Maatschappij Juni www.mediaenmaatschappij.nl De Excellent Docent Media en Maatschappij opleiding wordt als goed en zelfs uitstekend beoordeeld, door

Nadere informatie

Community of Practice Leren en ict van start

Community of Practice Leren en ict van start Community of Practice Leren en ict van start De Community of Practice Leren en ict (CoP Leren en ict) biedt komend schooljaar een leer- en werkgemeenschap voor mbo-docenten en teammanagers die in hun onderwijs

Nadere informatie

ICT in Digi-Taal Presentatie titel

ICT in Digi-Taal Presentatie titel ICT in Digi-Taal Presentatie titel de rol van human centered ICT Ingrid Mulder Lector Human Centered ICT Hogeschool Rotterdam Rotterdam, 00 januari 2007 Engels en Digi-Taal in het basisonderwijs Rotterdam,

Nadere informatie

Specialist Digitale Didactiek 2016-2017 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS. saxion.nl/apo

Specialist Digitale Didactiek 2016-2017 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS. saxion.nl/apo Specialist Digitale Didactiek 2016-2017 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS saxion.nl/apo If we teach today s students as we taught yesterday we rob them of tomorrow Specialist Digitale Didactiek Leiding

Nadere informatie

Onderwijs en ICT Beleidsplan

Onderwijs en ICT Beleidsplan Onderwijs en ICT Beleidsplan Periode: 2017 - School: Schoolleider: Proces eigenaar van het ICT beleid: Is er een gedragen teambesluit: Versie: Id Beleidsterrein / onderdeel Mogelijke deelvragen Inhoud

Nadere informatie

Verantwoording van de te bezoeken les

Verantwoording van de te bezoeken les Verantwoording van de te bezoeken les Toelichting m.b.t. constructeur leeromgeving: Zie het losse lesvoorbereidingsformulier. Toelichting m.b.t. de rol van vakinhoudelijk begeleider: Waar in de les motiveert

Nadere informatie

Plan van Aanpak. <naam school> en Edutrainers samen op weg. Versie: 151027 EXPEDITIE 2015-2016

Plan van Aanpak. <naam school> en Edutrainers samen op weg. Versie: 151027 EXPEDITIE 2015-2016 Plan van Aanpak en samen op weg Versie: 151027 EXPEDITIE 2015-2016 De Expeditie Er gaan 85 docenten samen op pad. Doel: De docenten en leerlingen ervaren dat de inzet van ICT een meerwaarde

Nadere informatie

denken delen uitwisselen (DDU) klassengesprek

denken delen uitwisselen (DDU) klassengesprek klassengesprek klassengesprek formatief evalueren formatief evalueren samenwerkend leren samenwerkend leren denken delen uitwisselen (DDU) denken delen uitwisselen (DDU) denken delen uit- klassengesprek

Nadere informatie

Feedbacktool. Feestelijke lancering op het SOK-congres. De theorie. Nijverheidsstraat 10 > 1000 Brussel T >

Feedbacktool. Feestelijke lancering op het SOK-congres. De theorie. Nijverheidsstraat 10 > 1000 Brussel T > Feedbacktool Feestelijke lancering op het SOK-congres Nijverheidsstraat 10 > 1000 Brussel T 02 894 74 70 > www.scholierenkoepel.be De theorie > 1 Onderzoek 1: leerkrachten zijn de sleutel Invloed op schoolprestaties

Nadere informatie

Hoe kun je onderwijs adaptief inrichten met behulp van ICT?

Hoe kun je onderwijs adaptief inrichten met behulp van ICT? Hoe kun je onderwijs adaptief inrichten met behulp van ICT? 22 en 23 mei 2018 ` Veerle van Pinxteren Binnenkomst Zoek degene met het begrip dat/de definitie die bij jouw kaartje hoort. Stel jezelf voor

Nadere informatie

Hand-out ronde 1 (11.30-13.00) / ronde 2 (14.00-15.30) 1 Programma workshop vocabulaireverwerving

Hand-out ronde 1 (11.30-13.00) / ronde 2 (14.00-15.30) 1 Programma workshop vocabulaireverwerving 1 Programma workshop vocabulaireverwerving Inleiding (theorie) (wat) 9 aspecten van woord (bron I.S.P. Nation) I. Woordklank II. Woordbeeld III. Woorddelen IV. Vorm en betekenis V. Concept en referenties

Nadere informatie

Zelfgestuurd leren kun je niet zelfgestuurd leren. Emmy Vrieling

Zelfgestuurd leren kun je niet zelfgestuurd leren. Emmy Vrieling Zelfgestuurd leren kun je niet zelfgestuurd leren Emmy Vrieling Overzicht presentatie Wat is zelfgestuurd leren? Aanleiding Doelen Zeven ontwerpprincipes Diagnostisch instrument Interventies op basis van

Nadere informatie

SOL. SOL self-organised learning

SOL. SOL self-organised learning SOL self-organised learning SOL is een didactisch concept waarin verschillende moderne methoden op een nieuwe manier gebruikt worden. Essentieel is dat SOL het leren combineert met doceren met als achterliggende

Nadere informatie

Algemene informatie over de Sandwich Robot

Algemene informatie over de Sandwich Robot Algemene informatie over de Sandwich Robot Wat is de Sandwich Robot? De kinderen leren unplugged programmeren. Dit wil zeggen dat het een interactieve les is waar kinderen aan de slag gaan met coderen

Nadere informatie

Hoofdvraag 2. Inhoudsopgave

Hoofdvraag 2. Inhoudsopgave Hoofdvraag 2 Inhoudsopgave 2.2 Hoofdvraag 2 2.2.1 Digitalisering Nieuwe media Mediawijsheid 2.2.2 Media voor volwassenen? Media op de basisschool 2.2.3 Leerkrachten moeten ook leren Vaardigheden 2.2.4

Nadere informatie