De Groningse zorg is van ons allemaal. Statenfractie Provincie Groningen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Groningse zorg is van ons allemaal. Statenfractie Provincie Groningen"

Transcriptie

1 De Groningse zorg is van ons allemaal Statenfractie

2 De Groningse zorg is van ons allemaal De kosten van de zorg stijgen elk jaar enorm. Als er niet wordt ingegrepen, wordt over een aantal jaren de zorg onbetaalbaar. Dus moeten er veranderingen worden doorgevoerd; de zorg moet schop. Maar wel dusdanig dat de zorg voor iedereen toegankelijk blijft. De PvdA in de provincie wil niet langer dat het alleen maar bij een discussie blijft, maar dat er daadwerkelijk actie wordt ondernomen. Daarom kiezen we ervoor om zelf met een zorgvisie te komen. De werkgroep zorgvisie 1 De PvdA in de provincie wil dat: * zorg die dichtbij de mensen georganiseerd is * alle inwoners binnen de wettelijke termijnen op een afdeling spoedeisende hulp terecht kunnen * hoge kwaliteit van zorg wordt gegarandeerd * de zorg betaalbaar is * langer thuis wonen kan, ook als je zorg nodig hebt * de wijkverpleegkundige een sterkere centrale positie krijgt * er brede zorgcentra worden opgezet in de kerngemeenten * er aandacht is voor preventieve zorg * zorgaanbieders verantwoordelijkheid nemen voor de ketenzorg * er nu actie wordt ondernomen 1) De werkgroep bestond uit de partijgenoten: Leo Sparreboom (fractievoorzitter Gemeenteraad Delfzijl), Joop van der Lei (fractievoorzitter Gemeenteraad Appingedam), Bert Hazeborg (lid Gemeenteraad Slochteren) en Grietje Uuldriks (lid Provinciale Staten ).

3 Inleiding de huidige situatie t Liefst leven we lang en gezond. De zorg voor onze gezondheid ligt voor een groot deel bij onszelf. Onze manier van leven kan meebepalen of we gezond blijven of niet. Een grote groep mensen (en in toenemende mate chronisch zieke ouderen) moeten met regelmaat een beroep doen gezondheidszorg. Ten opzichte van de rest van Nederland heeft de provincie (net als de provincies Zeeland en Limburg) te maken met specifieke problematiek. De provincie is vanouds al dunbevolkt en heeft nu ook nog te maken met krimp, met name in Noord- en Oost-. Door de krimp wonen er steeds minder mensen in dorpen en steden en door de vergrijzing wonen er meer ouderen met een hoge leeftijd. Hierdoor zal de zorgvraag toenemen. Daar komt nog bij dat jongeren meer en meer naar elders trekken om te studeren of te werken. Door deze ontgroening zal er een spanning ontstaan tussen zorgvraag en aanbod doordat er te weinig personeel (lees jongeren) zijn die kiezen voor een carrière in de zorg. Eén vier jongeren is straks nodig in de zorgsector. Hoe kunnen we hen interesseren voor werken in de zorg? We willen graag over goede zorg beschikken. En als het kan: dichtbij. Veel mensen kunnen bij ziekte een beroep doen op familie, vrienden of buren (de mantelzorg). Voor sommigen is dit niet mogelijk en dan is professionele hulp in de buurt een noodzaak. Maar ook voor mantelzorgers is het noodzakelijk, dat er een beroep gedaan kan worden op professionele hulp. Veel medewerkers in de zorg vinden zelf ook vaak dat de zorg anders en beter geregeld kan worden. Dichtbij waar het kan en verder weg ( ziekenhuis of verpleeghuis) als het moet. Bijvoorbeeld de opkomst van de buurtzorg is hier een mooi voorbeeld van. Door de zorg slim te organiseren en door samen te werken in plaats van te concurreren, kan de zorg betaalbaar blijven en kunnen we de beschikbare mensen goed inzetten. De provincie staat onder druk. Zorginstellingen, zoals de regionale ziekenhuizen, hebben het zwaar. Belangrijke oorzaken daarvan zijn de afname van het aantal inwoners en de door de specialistenvakgroepen gestelde eisen met betrekking tot het aantal te verrichten behandelingen. De fusie en verplaatsing van ziekenhuizen, waardoor de ziekenhuiszorg een stuk verder van de woonplekken wordt aangeboden, brengen veel emoties met zich mee. De zorg moet voor alle inwoners van de provincie bereikbaar blijven en van de hoogste kwaliteit zijn. De Statenfractie en de gemeenteraadsfracties van de PvdA in vinden het daarom de hoogste tijd voor een nieuwe visie op zorg. Een visie, waarin de zorgvraag van onze inwoners voorop staat en niet de marktwerking.

4 De PvdA heeft visie op zorg. Goede zorg en goede gezondheid zijn niet alleen een zaak van de overheid. Door samenwerking van de zorgaanbieders op diverse niveaus ontstaat er continuïteit in het zorgaanbod waardoor aan de zorgvraag beter kan worden voldaan. Bovendien zullen hierdoor de kosten kunnen dalen zodat de zorg betaalbaar blijft. In deze kabinetsperiode kiezen VVD en PvdA voor een drietal prioriteiten. Ten eerste moet de kwaliteit van de zorg verbeteren. Ten tweede moeten de kosten omlaag. Deze beide doelstellingen kunnen in samenhang worden bereikt. Ten derde moet de (regionale) samenwerking tussen zorgaanbieders worden bevorderd. Dure en ingewikkelde spoedeisende zorg moet worden geconcentreerd op één plek. Minder ingewikkelde zorg moet goed gespreid worden aangeboden over de hele provincie. Deze zorg kan worden ondergebracht bij de regionale ziekenhuizen of in de nog te realiseren zorgcentra. Zorgcentra De PvdA wil betaalbare zorg dicht bij de mensen. In de stedelijke gebieden en de grotere kerndorpen moeten zorgcentra worden opgezet. De zorgcentra combineren verschillende vormen van eerstelijnszorg en poliklinische zorg. Te denken valt aan huisartsen, fysiotherapeuten, apothekers, diëtisten, tandartsen en mondhygiënisten, Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), wijkverpleegkundigen en geestelijke gezondheidszorg. Deze professionals en professionele instellingen houden spreekuur in de zorgcentra. Daarnaast is het mogelijk dat in de zorgcentra spreekuur wordt gehouden en poliklinische handelingen worden verricht door medisch specialisten uit de ziekenhuizen. Op deze manier ontstaan er zorgcentra die een duidelijke plus vertonen ten opzichte van de bestaande gezondheidscentra, waarin er al sprake is van een breder aanbod dan huisartsenzorg alleen, maar waaraan dus andere specialisaties kunnen worden toegevoegd. Een andere mogelijkheid is de zorgcentra te koppelen aan de verpleeghuiszorg of deze centra daarin een plek te geven. Door de koppeling van zorgcentra en verpleeghuizen kan langdurige behandeling en zorg dicht bij huis gewaarborgd worden. De huisarts en de wijkverpleegkundige zijn de spil in de coördinatie van de zorg voor de patiënt. Kwaliteit en veiligheid moeten voorop staan in de werkzaamheden en niet tijd en financiën. De PvdA vindt dat de inrichting van deze zorgcentra voortvarend moet worden opgepakt door zowel de zorgaanbieders als de verzekeraars.

5 De PvdA heeft visie op zorg. Inzet wijkverpleegkundigen De PvdA wil dat zorgbehoeftige mensen (ook mensen die lijden aan dementie of mensen met ernstige lichamelijke problemen) langer thuis kunnen worden verzorgd. Dat vraagt een aanpassing van de werkwijze. In de visie van de PvdA wordt de zorg aan deze groep georganiseerd door wijkverpleegkundigen die samenwerken in wijkteams. Het wijkgerichte zorgaanbod moet een verantwoordelijkheid worden van de wijkteams, die ondergebracht worden in de zorgcentra. Momenteel woont 90 procent van de zorgbehoeftige ouderen thuis. Met de door de PvdA gewenste aanpak kan dit percentage worden verhoogd naar 95. Dat leidt tot een besparing, omdat voor een grotere groep opname in een verzorg- of verpleeginstelling kan worden uitgesteld. De geestelijke gezondheidszorg is voor een deel al op die manier georganiseerd. Die zorg is gericht op het kunnen leiden van een zo normaal mogelijk leven met deelname aan de samenleving. Preventie De PvdA wil dat in de zorgcentra ook actief aan preventie wordt gedaan, gericht op het verbeteren van leefstijl. Bijvoorbeeld voorlichting over gezond eten en bewegen. Hierin bundelen ziekenhuizen, zorgverzekeraars en de huisartsen hun krachten. De stad De situatie in de stad hebben we in deze visie buiten beschouwing gelaten, deels omdat de problematiek hier niet speelt. De stad heeft op zich voldoende huisartsen en twee grote ziekenhuizen. In de stad is daardoor de zorg al goed geregeld met voldoende aanbod, spreiding en kwaliteit. De situatie van de stad is in geen enkel opzicht te vergelijken met het landelijk gebied dat bestaat uit kleinere kerndorpen en een aantal verspreide stedelijke gebieden. Financieel Door de zorg op een andere wijze te organiseren, kan de zorg goedkoper worden. Door de inzet van meer wijkverpleegkundigen kunnen mensen langer in hun eigen omgeving blijven wonen en zijn er geen dure plaatsen nodig in verzorgings- en verpleeghuizen. Nu wachten mensen onnodig lang in het ziekenhuis omdat er in het verpleeg- of verzorgingshuis geen bed beschikbaar is. Door deze wachttijden te verkorten kan in de ziekenhuiskosten worden bespaard. Door poliklinische handelingen van het ziekenhuis over te hevelen naar de zorgcentra, kan er ook worden bezuinigd behandelingskosten

6 De PvdA heeft visie op zorg. Zorg, welzijn en wonen De PvdA vindt dat de regionale zorgaanbieders binnen de gemeenten in de provincie de verantwoordelijkheid moeten nemen voor de organisatie van de ketenzorg. Dit zullen ze moeten doen door de opbouw en instandhouding van een hecht netwerk van organisaties en instellingen die actief zijn in de sectoren zorg, welzijn en wonen. De nieuwe zorgcentra moeten initiatieven nemen om onder meer te investeren in de maatschappelijke infrastructuur binnen de gemeenten. Ze moeten de inwoners de garantie kunnen geven dat ze binnen 24 uur de beste oplossing krijgen voor een zorgvraag. Werkgelegenheid We streven ernaar om meer jongeren in de zorg aan het werk te krijgen door van de zorgaanbieders aantrekkelijke werkgevers te maken met een behoorlijk salaris en ontplooiingsmogelijkheden voor het personeel. Eén vier jongeren is straks nodig in de zorgsector. Het onderwijs zal op deze ontwikkeling moeten inspelen. Een andere, betere organisatie van de zorg biedt mogelijkheden voor het onderwijs en behoud van werkgelegenheid. Hierdoor kan ook het onderwijs in de provincie een slag maken, omdat daarvoor hoogwaardige stageplaatsen gewenst zijn en de resultaten van recent wetenschappelijk onderzoek in de praktijk kunnen worden gebracht. Innovatie in de zorg gaat dan gepaard met groei aan kwaliteit van de zorg. Het is in elk geval duidelijk dat het onderwijs en de arbeidsmarkt moeten inspelen op die toenemende vraag, mede doordat in andere sectoren er ook veel vraag is naar goed opgeleide jongeren. De inzet van de PvdA De provincie moet anders worden georganiseerd. De ziekenhuizen, de huisartsen, de instellingen voor thuiszorg, de verpleeg- en verzorgingshuizen, de instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg, het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en instanties voor licht verstandelijk gehandicapten zullen met elkaar moeten samenwerken. De gemeenten, de zorgverzekeraars en de cliëntenorganisaties zullen met de zorgprofessionals een nieuwe zorgstructuur moeten vormen. Nu zien we dat men het in grote lijnen eens is, maar dat er op elkaar gewacht wordt en dus niemand het initiatief neemt. De PvdA wil niet langer wachten, maar zelf een voortrekkersrol nemen om alle partijen om de tafel te brengen, zodat er daadwerkelijk tot actie kan worden overgegaan. In de periode moet deze nieuwe zorgstructuur vorm krijgen. Er liggen veel kansen in de provincie bij de ontwikkeling hiervan. De PvdA ziet de ontwikkeling van deze nieuwe zorgstructuur in de provincie als een pilot; de provincie loopt hiermee voor ontwikkelingen in Nederland. Met deze pilot worden toekomstperspectieven geboden voor de organisaties in de zorg in andere provincies. De PvdA vraagt van het kabinet ondersteuning om deze nieuwe zorgstructuur voor de provincie op te zetten. Het is een grote operatie die van alle partijen vraagt om het algemeen belang voorrang te geven en het eigen belang weg te cijferen. De PvdA doet dan ook een beroep op het kabinet om de partijen, die deze verandering tot stand willen brengen, te ondersteunen.

7 De PvdA heeft visie op zorg. Samenvatting De kosten van de zorg stijgen elk jaar enorm. Als er niet wordt ingegrepen, wordt over een aantal jaren de zorg onbetaalbaar. Dus moeten er veranderingen worden doorgevoerd, de zorg moet schop. Maar wel dusdanig dat de zorg voor iedereen toegankelijk blijft. De Statenfractie en de gemeenteraadsfracties van de PvdA willen niet langer dat het alleen maar bij een discussie blijft, maar dat er daadwerkelijk actie wordt ondernomen. De Statenfractie en alle gemeenteraadsfracties in de provincie vrezen dat er ontwikkelingen ontstaan waarbij geen rekening wordt gehouden met regiospecifieke problematiek. De provincie vraagt om een specifieke aanpak. Bijvoorbeeld: ten noorden van de stad is geen enkel ziekenhuis, terwijl dit gebied qua oppervlakte meer dan de helft van de provincie beslaat. Verder heeft onze provincie ook te maken met een sterke vergrijzing en ì ontgroening. De gemiddelde leeftijd van de bevolking stijgt, niet alleen omdat mensen ouder worden, maar ook omdat jongeren wegtrekken naar het midden en westen van het land en omdat er minder kinderen geboren worden. Uit onderzoek blijkt dat in delen van de provincie hartfalen, obesitas en aandoeningen ten gevolge van roken beduidend hoger zijn dan het landelijk gemiddelde. De PvdA wil de wijkverpleegkundigen een sterkere centrale positie geven in de regie van de zorg. Niet de wijkverpleegkundige van vroeger, maar een 'nieuwe' wijkverpleegkundige die zeer nauw samenwerkt met de huisarts. Deze wijkverpleegkundige is de spin in het web naar alle betrokkenen en heeft korte lijnen met zorgaanbieders zoals het ziekenhuis, de thuiszorg, CJG, verpleeghuiszorg en de GGZ en is daardoor ook vertrouwenspersoon en observator van met name thuiswonende chronisch zieke mensen. De PvdA pleit voor de bouw van zorgcentra in alle kernen (steden en dorpen) van enige omvang. In elk geval moet zorg dicht bij huis worden aangebonden. In die zorgcentra wil de PvdA niet alleen de eerstelijnszorg (huisarts, verloskundige) onderbrengen, maar ook onderzoek en behandelingen die nu nog in ziekenhuizen worden uitgevoerd, maar ook mogelijk zijn in zorgcentra. Dit is onder meer mogelijk door gebruik te maken van moderne technologie waarbij de specialist op afstand mee kan kijken bij onderzoek en behandeling en door het specialistenspreekuur in de zorgcentra te laten houden. Denk hierbij aan ECG's, scopieën en teledermatologie. Zo ontstaan zorgcentra. Een zorgvorm, die de zorg zo dicht mogelijk bij huis brengt en die kosten bespaart. Een zorgvorm die vraagt om samenwerking in de zorg, niet om concurrentie. De PvdA in de provincie verzoekt het kabinet om dusdanige ondersteuning beschikbaar te stellen dat deze nieuwe zorgvorm ontwikkeld kan worden. Wij denken hierbij aan concrete acties vanuit de verschillende zorgaanbieders met ondersteuning van de politiek. Niet alleen praten, maar vooral ook doen!

8 Colofon: uitgave statenfractie PvdA vormgeving: FG Print druk: Multicopy omslagfoto: Willem ten Rae illustratie: Karin Hazewinkel

De Groningse zorg is van ons allemaal. Statenfractie Provincie Groningen

De Groningse zorg is van ons allemaal. Statenfractie Provincie Groningen De Groningse zorg is van ons allemaal Statenfractie De kosten van de zorg stijgen elk jaar enorm. Als er niet wordt ingegrepen, wordt over een aantal jaren de zorg 'onbetaalbaar'. Dus moeten er veranderingen

Nadere informatie

Het verhaal van Careyn Het Dorp

Het verhaal van Careyn Het Dorp Het verhaal van Careyn Het Dorp Het Dorp staat voor een nieuwe manier van werken. Een werkwijze die de klant en kwaliteit van leven centraal stelt en waarbij onze zorgprofessional aan zet is. Het Dorp

Nadere informatie

Niet alles verandert in de zorg

Niet alles verandert in de zorg Over wat blijft en wat er verandert in de zorg 15 september 2014, Hercules Diessen Niet alles verandert in de zorg. Gelukkig maar! Er gaat veel veranderen in de zorg. Maar er blijft gelukkig ook veel hetzelfde;

Nadere informatie

Inhoud. Deel I Eerstelijnsgezondheidszorg. De gezondheidszorg in een notendop... XIII

Inhoud. Deel I Eerstelijnsgezondheidszorg. De gezondheidszorg in een notendop... XIII VII Inhoud De gezondheidszorg in een notendop........................................... XIII I Deel I Eerstelijnsgezondheidszorg 1 De huisarts als poortwachter......................................................

Nadere informatie

Indicatiestelling bij de wijkverpleegkundige

Indicatiestelling bij de wijkverpleegkundige Indicatiestelling bij de wijkverpleegkundige Marja de Leeuwerk en Mariska de Bont (V&VN) 26 maart 2010 Inhoud workshop Kennismaking Bewegingen rond verpleging in de eerste lijn (presentatie) Discussie

Nadere informatie

WIJdezorg bij U thuis

WIJdezorg bij U thuis WIJdezorg bij U thuis 24 uur per dag Bel 088 209 1000 U het comfort WIJdezorg brengt de zorg bij U thuis S Soms heeft u thuis zorg nodig. Bijvoorbeeldna terugkeer uit het ziekenhuis of revalidatie centrum,

Nadere informatie

De impact van de kosten van Zorg en Welzijn op de inkomenspositie van gepensioneerden

De impact van de kosten van Zorg en Welzijn op de inkomenspositie van gepensioneerden De impact van de kosten van Zorg en Welzijn op de inkomenspositie van gepensioneerden ALV Vereniging Deelnemers NEDLLOYD Pensioenfonds Utrecht, 20 maart 2013. Joop Blom Voorzitter commissie Zorg en Welzijn

Nadere informatie

Verder treft u hieronder de integrale teksten van het regeerakkoord aan die van toepassing zijn op het werk van Wmo-raden:

Verder treft u hieronder de integrale teksten van het regeerakkoord aan die van toepassing zijn op het werk van Wmo-raden: Vrijheid en verantwoordelijkheid Regeerakkoord VVD-CDA De Koepel Wmo-raden heeft voor u het huidige regeerakkoord en bijbehorende stukken doorgenomen. Er zijn weinig specifieke opmerkingen over de WMO

Nadere informatie

Chronisch zieken en anderhalvelijns zorg

Chronisch zieken en anderhalvelijns zorg Chronisch zieken en anderhalvelijns zorg Organisatie van chronische zorg Koos Veen, medisch manager GHC www.ghcgroningen.nl Programma Inleiding chronisch zieken Discussie kleine groepen Afsluiting Ontwikkelingen

Nadere informatie

WERKWIJZE. Medisch Centrum Aan de Berg Nuenen 2017

WERKWIJZE. Medisch Centrum Aan de Berg Nuenen 2017 WERKWIJZE Nuenen 2017,, HA Zorg Het praktiseren van reguliere generalistische huisartsgeneeskundige zorg dichtbij huis. 90% zelf behandelen Meestal behandelen wij die zelf. Anders verwijzen wij u gericht

Nadere informatie

ZORG 2019 en verder.

ZORG 2019 en verder. ZORG 2019 en verder. Vergrijzing in Nederland. 2 Zorgkosten per inwoner 2018. 3 Wat werd per volwassene per jaar in 2018 voor de zorg betaald? Nominale premie zorgverzekering 1320 - Zorgverzekeraar Inkomensafhankelijke

Nadere informatie

Burgerpartcipatie. Sandra ter Veen. Delfzijl 3 februari 2014

Burgerpartcipatie. Sandra ter Veen. Delfzijl 3 februari 2014 Werkplaats Burgerpartcipatie Zorg voor Sandra ter Veen Delfzijl 3 februari 2014 Welkom Programma Introductie: Waarom zijn we hier? Vragen En nu? Afsluiting en afspraken Ontwikkelingen in de regio Krimp

Nadere informatie

Partij voor de Dieren

Partij voor de Dieren Partij voor de Dieren 1) Programmaonderdeel Zorg uit het verkiezingsprogramma 2012 2) Toelichting bij standpunt(en) bij stellingen uit de Stemwijzer Huisartsenzorg Zorg Solidariteit in de zorg staat onder

Nadere informatie

13 juni 2014. Onderzoek: Goedkopere zorgpolis zonder vrije artsenkeuze?

13 juni 2014. Onderzoek: Goedkopere zorgpolis zonder vrije artsenkeuze? 13 juni 2014 Onderzoek: Goedkopere zorgpolis zonder vrije artsenkeuze? Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis

Nadere informatie

ADVIES van de Provinciale Raad voor de Volksgezondheid Limburg over de toekomstige ziekenhuiszorg in Limburg

ADVIES van de Provinciale Raad voor de Volksgezondheid Limburg over de toekomstige ziekenhuiszorg in Limburg 21 mei 2010 ADVIES van de Provinciale Raad voor de Volksgezondheid Limburg over de toekomstige ziekenhuiszorg in Limburg De Provinciale Raad voor de Volkgezondheid Limburg (PRV) is gevraagd een advies

Nadere informatie

Veni Visie Vici. Duodagen Maarssen mei 2006 Update Woerden nov 2010. Erik Wins, Woerden

Veni Visie Vici. Duodagen Maarssen mei 2006 Update Woerden nov 2010. Erik Wins, Woerden Veni Visie Vici Duodagen Maarssen mei 2006 Update Woerden nov 2010 Erik Wins, Woerden Veni Huisarts positie tot nu toe kwaliteit op hoog en in 2006 goedkoop niveau Na 2006 30% duurder geworden. Gevestigde

Nadere informatie

Decentralisaties Ook de gemeente Waddinxveen heeft er mee te maken. Wat houden de decentralisaties in? Waar komt het vandaan? Waarom? 7 Oktober 2014 Waar komt het vandaan? Samen voor elkaar: de samenleving

Nadere informatie

De ondersteuning voor elkaar

De ondersteuning voor elkaar Themanummer De ondersteuning voor elkaar Zwolle Aan ondersteuning doet iedereen mee augustus 2014 Iedereen doet mee Een groot deel van onze tijd brengen we thuis in het gezin door. Dichtbij huis gaan we

Nadere informatie

Zorg en Welzijn. Tirza. 20 oktober 2014

Zorg en Welzijn. Tirza. 20 oktober 2014 Zorg en Welzijn Tirza 20 oktober 2014 1 Veel veranderingen: Transities Herinrichting: Decentralisatie AWBZ Nieuwe wet WMO Wet op de Jeugdzorg Participatiewet Bezuinigingen (25-30%) 2 Hervorming 2015 Zwaarste,

Nadere informatie

Het wijkteam staat voor u klaar

Het wijkteam staat voor u klaar Het wijkteam staat voor u klaar Thuiszorg Ons wijkteam staat voor u klaar Iedereen die wat ouder wordt wil zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Met de ondersteuning van onze wijkteams kan dat en houdt

Nadere informatie

Alle medewerkers zijn professioneel en erg vriendelijk.

Alle medewerkers zijn professioneel en erg vriendelijk. Wonen Thuis Expert WONEN THUIS EXPERT Alle medewerkers zijn professioneel en erg vriendelijk. De RSZK biedt zorg en diensten aan mensen die vanwege hun leeftijd, ziekte of een beperking in meer of mindere

Nadere informatie

De AWBZ en de VVT (verpleging, verzorging en thuiszorg) na de verkiezingen van september 2012.

De AWBZ en de VVT (verpleging, verzorging en thuiszorg) na de verkiezingen van september 2012. De AWBZ en de VVT (verpleging, verzorging en thuiszorg) na de verkiezingen van september 2012. Savant-Zorg Regionale gecertificeerde organisatie voor verpleging en verzorging. Wij bieden verpleging en

Nadere informatie

Sociale kaart. Voor werkgroepleden en coördinatoren. Het belang van de sociale kaart

Sociale kaart. Voor werkgroepleden en coördinatoren. Het belang van de sociale kaart Sociale kaart Voor werkgroepleden en coördinatoren Het belang van de sociale kaart De sociale kaart geeft informatie over instellingen op het gebied van zorg, welzijn en hulpverlening. Deze instellingen

Nadere informatie

3 november 2015. Inge Cantatore

3 november 2015. Inge Cantatore 3 november 2015 Inge Cantatore ! APP opgericht in november 2014! verenigt de beroepsgroepen diëtetiek, ergotherapie, fysiotherapie, mensendieck, oefentherapie en logopedie in Amsterdam.! APP is voor deze

Nadere informatie

NHG-Standpunt. Huisartsgeneeskunde voor ouderen. Er komt steeds meer bij... standpunt

NHG-Standpunt. Huisartsgeneeskunde voor ouderen. Er komt steeds meer bij... standpunt NHG-Standpunt Huisartsgeneeskunde voor ouderen Er komt steeds meer bij... standpunt Schatting: in 2040 - op het hoogtepunt van de vergrijzing - zal zo n 23 procent van de bevolking ouder zijn dan 65 jaar.

Nadere informatie

Maak kennis met Gezondheidscentrum de Marne

Maak kennis met Gezondheidscentrum de Marne Maak kennis met Gezondheidscentrum de Marne Gezondheidscentrum de Marne Maak kennis met Gezondheidscentrum de Marne Vanaf oktober 2012 heeft Leens een nieuw gezondheidscentrum: Gezondheidscentrum de Marne.

Nadere informatie

Gezondheid, ieder zijn zorg

Gezondheid, ieder zijn zorg 12 Minister Schippers pleit voor gepast gebruik Gezondheid, ieder zijn zorg Tekst: Jenny Schellekens Beeld: Ministerie van VWS De kosten van onze gezondheidszorg blijven stijgen. Minister Edith Schippers

Nadere informatie

IN ÉÉN KEER GOED! Beuk, Amsterdam. Foto: Frank Warendorf

IN ÉÉN KEER GOED! Beuk, Amsterdam. Foto: Frank Warendorf IN ÉÉN KEER GOED! 40 Beuk, Amsterdam. Foto: Frank Warendorf PROGRAMMAMANAGER JOCELYN DARIS EN SPECIALIST OUDERENGENEESKUNDE ANNA DE BRUIJN Programmamanager Jocelyn Daris en specialist ouderengeneeskunde

Nadere informatie

SAMEN KIEZEN VOOR EEN WIJKGERICHTE AANPAK

SAMEN KIEZEN VOOR EEN WIJKGERICHTE AANPAK SAMEN KIEZEN VOOR EEN WIJKGERICHTE AANPAK SAMEN KIEZEN VOOR EEN WIJKGERICHTE AANPAK Gezonde mensen zijn gelukkiger en productiever, presteren beter en hebben minder zorg nodig. Investeren in gezondheid,

Nadere informatie

INHOUD OPDRACHTEN ORGANISATIE VAN DE GEZONDHEIDSZORG

INHOUD OPDRACHTEN ORGANISATIE VAN DE GEZONDHEIDSZORG OPDRACHTEN ORGANISATIE VAN DE GEZONDHEIDSZORG INHOUD Inleiding...1 Hoofdstuk 2 Huisarts...1...1 Open vraag...1...1 Hoofdstuk 4 Apotheken en zorg voor geneesmiddelen...3...3 Open vraag...3...3 Hoofdstuk

Nadere informatie

politieke standpunten huisartsenzorg

politieke standpunten huisartsenzorg politieke standpunten huisartsenzorg Fotografie Peter Hilz, Hollandse Hoogte D e LHV vroeg tien zittende partijen en twee politieke nieuwkomers naar hun visie op huisartsenzorg. Wat vinden zij van marktwerking,

Nadere informatie

Huisartsenkliniek Houten Anderhalvelijnzorg = Eerstelijnszorg PLUS

Huisartsenkliniek Houten Anderhalvelijnzorg = Eerstelijnszorg PLUS Huisartsenkliniek Houten Anderhalvelijnzorg = Eerstelijnszorg PLUS JvEI - 16 februari 2016 zorg een zorg.. Antoinette Blok Directeur Zorg in Houten Zorg in Houten - missie De best mogelijke geïntegreerde

Nadere informatie

Verpleegkundig oncologisch spreekuur

Verpleegkundig oncologisch spreekuur Oncologie Verpleegkundige spreekuren Verpleegkundig oncologisch spreekuur i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Het verpleegkundig oncologisch spreekuur is er voor mensen waarbij de diagnose

Nadere informatie

Hospital at Home. informatiefolder. Universitair Centrum Ouderengeneeskunde. Hospital at Home

Hospital at Home. informatiefolder. Universitair Centrum Ouderengeneeskunde. Hospital at Home Hospital at Home informatiefolder Hospital at Home Universitair Centrum Ouderengeneeskunde Achtergrondinformatie De meeste mensen met dementie wonen thuis, ook als zij zorg nodig hebben. Deze zorg wordt

Nadere informatie

we zijn in beeld VPTZ-ZU/ Hospice Nieuwegein

we zijn in beeld VPTZ-ZU/ Hospice Nieuwegein we zijn in beeld VPTZ-ZU/ Hospice Nieuwegein Beleid 2012-2013 Inleiding Dit beleidsstuk is geschreven om in beeld te brengen wat onze organisatie doet, waar we voor staan en waar we goed in zijn, hoe we

Nadere informatie

Van systemen naar mensen Gezamenlijke agenda VWS 8 februari 2013. Vereniging Senioren ING Regio Rotterdam/Zeeland 24 april 2014 Joop Blom

Van systemen naar mensen Gezamenlijke agenda VWS 8 februari 2013. Vereniging Senioren ING Regio Rotterdam/Zeeland 24 april 2014 Joop Blom Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden Van systemen naar mensen Gezamenlijke agenda VWS 8 februari 2013. Vereniging Senioren ING Regio Rotterdam/Zeeland 24 april 2014 Joop Blom Nieuwe

Nadere informatie

Wijkverpleging. Leven op uw manier

Wijkverpleging. Leven op uw manier Wijkverpleging Leven op uw manier Wijkverpleging die bij u past Ieder mens wil het liefst het leven zelf inrichten. Ook op kwetsbare momenten. Met behulp van familie, bekenden en vrijwilligers. En bij

Nadere informatie

De rol van de verzekeringsarts (nu en) in de toekomst

De rol van de verzekeringsarts (nu en) in de toekomst De rol van de verzekeringsarts (nu en) in de toekomst Han Willems Muntendam symposium 2012 1 2 Regionale ordening haalt schotten weg De tijd is rijp voor een langetermijnvisie op de gezondheidszorg. Arie

Nadere informatie

Zorg voor de Toekomst

Zorg voor de Toekomst Zorg voor de Toekomst Slimmer organiseren Resultaten van de actielijn slimmer organiseren in een notendop Februari 2013 Zorg voor de Toekomst Noord- en Oost-Groningen www.zorgvoordetoekomst.com Beste lezer,

Nadere informatie

Gezondheiden Zorg in Overijssel

Gezondheiden Zorg in Overijssel Gezondheiden Zorg in Overijssel Ontwikkelingen en Perspectieven Hans Peter Benschop Gemeente Hof van Twente Goor, 1 juni 2016 Hof van Twente Gezond Gemiddelde leeftijd hoger dan Nederlandse gemiddelde

Nadere informatie

Informatie bijeenkomst

Informatie bijeenkomst Informatie bijeenkomst De zorg geborgd in Noord en Oost Groningen 9 september 2013 Agenda informatiebijeenkomst 9 september 1) Opening 2) Terugkijken werkconferentie 26 april 3) Impressie data-analyse

Nadere informatie

Meldactie AWBZ oktober 2010

Meldactie AWBZ oktober 2010 pagina 1 van 13 Meldactie AWBZ oktober 2010 Inleiding Zeven cliëntenorganisaties werken samen om de gevolgen van de veranderingen in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) in kaart te brengen.

Nadere informatie

Beleidsplan Visie, missie en organisatie Teamspirit rondom cliënt

Beleidsplan Visie, missie en organisatie Teamspirit rondom cliënt Beleidsplan Visie, missie en organisatie Teamspirit rondom cliënt OZOverbindzorg biedt een online communicatie en coördinatie platform. De organisatie van zorg en ondersteuning van het sociaal medisch

Nadere informatie

ROS-Wijkscan gemeente Ridderkerk

ROS-Wijkscan gemeente Ridderkerk ROS-Wijkscan gemeente Ridderkerk Mei 2013 Wilmar van Dop, manager Stichting KOEL Inhoud wijkscan 1. Wijken in beeld Demografische gegevens Sociaal economisch 2. Gezondheid inwoners 3. Zorgaanbod eerstelijnsgezondheidszorg

Nadere informatie

JA: ZORG VOOR IEDEREEN! SOARCH FOAR ELKENIEN PVDA FRYSLÂN ZORGPLAN

JA: ZORG VOOR IEDEREEN! SOARCH FOAR ELKENIEN PVDA FRYSLÂN ZORGPLAN JA: ZORG VOOR IEDEREEN! SOARCH FOAR ELKENIEN PVDA FRYSLÂN ZORGPLAN Foto: Geertje Janssen ZORG DICHTBIJ, EEN GEZAMELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID Per 1 januari is er veel veranderd in Nederland als het gaat

Nadere informatie

Joop Blom, Voorzitter commissie Zorg, Welzijn en Wonen

Joop Blom, Voorzitter commissie Zorg, Welzijn en Wonen Joop Blom, Voorzitter commissie Zorg, Welzijn en Wonen Bronbeek, 28 november 2018 Vergrijzing in Nederland Kosten van de zorg 2019 Curatieve zorg, langdurige zorg en thuiszorg Curatieve zorg WZV Langdurige

Nadere informatie

SAMENVATTING REGEERAKKOORD

SAMENVATTING REGEERAKKOORD SAMENVATTING REGEERAKKOORD Zorg algemeen I N H O U D 1. Het zorgverzekeringsstelsel 2. Preventie, ook op de werkvloer 3. Het aantal polissen 4. De budgetpolis 5. Eigen risico en eigen bijdrage(n) 6. De

Nadere informatie

Ouder worden in Maassluis

Ouder worden in Maassluis Ouder worden in Maassluis Samenvatting discussiebijeenkomsten Ouderen ten behoeve van de Heroriëntatie van het ouderenbeleid in de gemeente Maassluis. Sector Welzijn Juli 2003 Voorwoord Nederland vergrijst

Nadere informatie

Wijkgerichte Zorg. Een initiatief van de zorgaanbieders uit de 1e en 2e lijn in de regio Zuid Kennemerland. Een impressie, in beeld & woord

Wijkgerichte Zorg. Een initiatief van de zorgaanbieders uit de 1e en 2e lijn in de regio Zuid Kennemerland. Een impressie, in beeld & woord Wijkgerichte Zorg (Een ontwerp voor de zorg en dienstverlening voor kwetsbare mensen in de wijk) Een initiatief van de zorgaanbieders uit de 1e en 2e lijn in de regio Zuid Kennemerland. 29 oktober, de

Nadere informatie

Wie is OZOverbindzorg Een Stichting zonder winstoogmerk; Gericht op het belang van de cliënt; Vertegenwoordigd door samenwerkingspartners.

Wie is OZOverbindzorg Een Stichting zonder winstoogmerk; Gericht op het belang van de cliënt; Vertegenwoordigd door samenwerkingspartners. Visie en missie De laatste jaren zijn grote beleidsveranderingen in de zorg en begeleiding voor de kwetsbare burgers in onze samenleving aangekondigd en doorgevoerd. De hoofddrijfveer daarbij is Beheersing

Nadere informatie

Welke richting kiest u voor 2015?

Welke richting kiest u voor 2015? 6 TransiTies zorg T EK S T: S A N D ER P E T ER S // B EELD: A A D G O U DA P P EL lhv de dokter mei 2014 DE GROTE WETSWIJZIGINGEN OP EEN RIJ Welke richting kiest u voor 2015? 7 Door vier grote wetsvernieuwingen

Nadere informatie

ZORG & WELZIJN. Visiedocument Voor ouderen van nu en morgen

ZORG & WELZIJN. Visiedocument Voor ouderen van nu en morgen ZORG & WELZIJN Met de nieuwe WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) wil de gemeente Rotterdam dat Rotterdammers zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en deelnemen aan de samenleving. Bewoners worden

Nadere informatie

De toekomst van uw ziekenhuis VISIE

De toekomst van uw ziekenhuis VISIE De toekomst van uw ziekenhuis 2012 VISIE 2016 MISSIE ZGT is hét gastvrije Twentse ziekenhuis waar de patiënt in goede handen is, waar medewerkers met plezier professioneel kunnen en willen werken en waar

Nadere informatie

De behandelaren van Archipel

De behandelaren van Archipel De behandelaren van Archipel Arts, psycholoog, fysio- en ergotherapeut, logopedist, diëtist, muziektherapeut, maatschappelijk werker het gevoel van samen 'Oók als u behandeling nodig heeft wilt u zelf

Nadere informatie

Visiedocument Franciscus Ziekenhuis Boerhaavelaan AE Roosendaal (0165)

Visiedocument Franciscus Ziekenhuis Boerhaavelaan AE Roosendaal (0165) 1968 2003 2010 Visiedocument 2020 Franciscus Ziekenhuis Boerhaavelaan 25 4708 AE Roosendaal (0165) 58 80 00 www.franciscusziekenhuis.nl Inhoudsopgave Voorwoord 3 1 Trends en ontwikkelingen 4 2 Missie Franciscus

Nadere informatie

Huisartsenzorg in Noord-Limburg. Den Bosch, 16 juni 2016 Geert Philipsen Voorzitter Raad van Bestuur

Huisartsenzorg in Noord-Limburg. Den Bosch, 16 juni 2016 Geert Philipsen Voorzitter Raad van Bestuur Huisartsenzorg in Noord-Limburg Den Bosch, 16 juni 2016 Geert Philipsen Voorzitter Raad van Bestuur Programma Cohesie Stakeholders Zorgverzekeraars Ziekenhuis GGZ Regio 40x20 km 113 huisartsen (100%

Nadere informatie

Mijn eerste zorg. Huisartsentekort in Zuidoost Drenthe, bezien vanuit burgers. Een verkenning in opdracht van de provincie Drenthe

Mijn eerste zorg. Huisartsentekort in Zuidoost Drenthe, bezien vanuit burgers. Een verkenning in opdracht van de provincie Drenthe Mijn eerste zorg Huisartsentekort in Zuidoost Drenthe, bezien vanuit burgers Een verkenning in opdracht van de provincie Drenthe Deel van het rapport Samenvatting Conclusies en aanbevelingen basiszorg

Nadere informatie

Facts & Figures. Arbeidsmarktgegevens Regio Kennemerland, Amstelland & Meerlanden KENNEMERLAND, AMSTELLAND & MEERLANDEN AMSTERDAM & DIEMEN TEXEL

Facts & Figures. Arbeidsmarktgegevens Regio Kennemerland, Amstelland & Meerlanden KENNEMERLAND, AMSTELLAND & MEERLANDEN AMSTERDAM & DIEMEN TEXEL Facts & Figures 217 Arbeidsmarktgegevens Regio Kennemerland, Amstelland & Meerlanden TEXEL DEN-HELDER NOORD-HOLLAND NOORD ALKMAAR HOORN KENNEMERLAND, AMSTELLAND & MEERLANDEN ZAANSTREEK-WATERLAND AMSTERDAM

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de Zorg voor Ouderen

Ontwikkelingen in de Zorg voor Ouderen Ontwikkelingen in de Zorg voor Ouderen Belangenvereniging pensioengerechtigden Politie 21 november 2012 Joop Blom, voorzitter commissie Zorg en Welzijn en Wonen NVOG. Belangenvereniging Pensioengerechtigden

Nadere informatie

Nazorgwijzer Martini Ziekenhuis

Nazorgwijzer Martini Ziekenhuis Nazorgwijzer Martini Ziekenhuis Nazorgwijzer Martini Ziekenhuis U wordt opgenomen in het ziekenhuis en denkt na ontslag uit het ziekenhuis ook nog zorg nodig te hebben. Bijvoorbeeld thuiszorg voor hulp

Nadere informatie

Betekenisvol, integraal en effectief samenwerken rond oudere inwoners

Betekenisvol, integraal en effectief samenwerken rond oudere inwoners Betekenisvol, integraal en effectief samenwerken rond oudere inwoners ROHA werkconferentie 29 november 2018 Edith de la Fuente, senior adviseur Raedelijn / projectleider ouderenzorg Hannie Olthuis, POH-ouderen/kwaliteitsmedewerker

Nadere informatie

Aangenaam... De Friese Wouden. www.friesewouden.nl

Aangenaam... De Friese Wouden. www.friesewouden.nl Aangenaam... De Friese Wouden www.friesewouden.nl Wij zijn er voor u De Friese Wouden levert diensten op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Als klant houdt u hierbij de regie in eigen handen, het gaat

Nadere informatie

STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING

STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING VERENIGING BEDRIJFSTAK ZORG 400.11/me november 2011 STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING De verplaatsing van (extramurale) begeleiding van de AWBZ naar de WMO en dus de gemeenten biedt nieuwe

Nadere informatie

Gevolgen van het regeerakkoord voor de zorg Herman Klein Tiessink

Gevolgen van het regeerakkoord voor de zorg Herman Klein Tiessink Gevolgen van het regeerakkoord voor de zorg Herman Klein Tiessink Stand van zaken regeerakkoord op dit moment Kern is versterking van zorg thuis ( extramuraliseren ) via Wmo en Zorgverzekeringswet Uit

Nadere informatie

Amerikaanse eik, Assen. Foto: Wim Brinkerink 55

Amerikaanse eik, Assen. Foto: Wim Brinkerink 55 Amerikaanse eik, Assen. Foto: Wim Brinkerink 55 IN ÉÉN KEER GOED! Huisarts Theodoor Sikkema: Vaak volstaat één telefoontje om een ELV-bed snel te regelen In de regio Assen is de beschikbaarheid van bedden

Nadere informatie

Commissie Welzijn, Zorg en Cultuur. 31 juli 2002 Nr. 2002-10.992, IWW. Nummer 42/2002

Commissie Welzijn, Zorg en Cultuur. 31 juli 2002 Nr. 2002-10.992, IWW. Nummer 42/2002 Commissie Welzijn, Zorg en Cultuur 31 juli 2002 Nr. 2002-10.992, IWW. Nummer 42/2002 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen over het aangaan van een samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

ZorgService Centrum brengt Zorg op Maat én Goedkopere Gezondheidszorg dichterbij!

ZorgService Centrum brengt Zorg op Maat én Goedkopere Gezondheidszorg dichterbij! ZorgService Centrum brengt Zorg op Maat én Goedkopere Gezondheidszorg dichterbij! Ontwikkelingen Klant/Consument: - mondiger/eigen verantwoordelijkheid - Regie (o.a. via PGB) - maatwerk - één loket (gemak,

Nadere informatie

De maatschappelijke waarde van verplegen. Aart Eliens Programmaleider AVVV

De maatschappelijke waarde van verplegen. Aart Eliens Programmaleider AVVV De maatschappelijke waarde van verplegen Aart Eliens Programmaleider AVVV De verpleegkunde ontwikkelt zich in hoog tempo Maatschappelijke ontwikkelingen Ontwikkelingen in gezondheidszorg Behoeften cliënten

Nadere informatie

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen We worden steeds ouder Notitie Ouderen Apeldoorn, maart 2018 We worden steeds ouder We worden steeds ouder en we blijven langer thuis wonen. Ouder worden kent verschillende fases. De 65+er van nu is actief

Nadere informatie

Geen kunstje maar een kunst

Geen kunstje maar een kunst Geen kunstje maar een kunst De aanleiding In het huidige zorgsysteem is nog steeds het zorgaanbod leidend in plaats van de zorgvraag. De mensen ervaren dat en nemen daar geen genoegen meer mee. Dit leidt

Nadere informatie

Zorg thuis. Verrassend veel mogelijk

Zorg thuis. Verrassend veel mogelijk Zorg thuis Verrassend veel mogelijk Persoonlijke verzorging Zelfstandig leven en wonen is uw groot goed en daar wilt u volop van genieten. Toch kan er een moment in uw leven komen dat u zorg thuis nodig

Nadere informatie

We lichten de onderwerpen uit de kwaliteitsagenda hieronder verder toe.

We lichten de onderwerpen uit de kwaliteitsagenda hieronder verder toe. Kwaliteitsagenda Zorg Thuis 2016 Mensen met een kwetsbare gezondheid blijven langer zelfstandig thuis wonen. Dat kan alleen als zorg thuis goed geregeld is. Mensen hebben recht op maatwerk van goede kwaliteit

Nadere informatie

Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Drenthe 2017

Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Drenthe 2017 Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Drenthe 2017 ZorgpleinNoord ZorgpleinNoord is het grootste werkgeversverband voor zorg en welzijn in Noord-Nederland. Tot 1 januari 2017 was het werkgebied Groningen

Nadere informatie

Voorwoord 12 Voorwoord bij de tweede druk 13

Voorwoord 12 Voorwoord bij de tweede druk 13 Inhoud Voorwoord 12 Voorwoord bij de tweede druk 13 1 Gezondheidszorg in een notendop 14 1.1 Eerstelijns- en tweedelijnsgezondheidszorg 14 1.2 Huisartsenzorg 14 1.3 Mondzorg 15 1.4 Apotheken en zorggeneesmiddelen

Nadere informatie

Thuis in Behandelen. Behandelcentrum. Vrijthof, Tiel.

Thuis in Behandelen. Behandelcentrum. Vrijthof, Tiel. Thuis in Behandelen Behandelcentrum Vrijthof, Tiel www.szr.nl/behandelcentrum THUIS IN BEHANDELEN Wanneer inschakelen U kunt het behandelteam inschakelen voor advies en behandeling bij ouderdomsklachten,

Nadere informatie

Om het kind. Hervorming zorg voor de jeugd Kennisnetwerk JGZ OCW. Justitie J&G. Provincie. Gemeenten. Gemeentefonds VWS.

Om het kind. Hervorming zorg voor de jeugd Kennisnetwerk JGZ OCW. Justitie J&G. Provincie. Gemeenten. Gemeentefonds VWS. Om het kind Hervorming zorg voor de jeugd Kennisnetwerk JGZ 19-11-2012. OCW Aanval op de uitval, RMC, plusvoorziening: 320 mln Onderwijsachterstanden-beleid (incl VVE): 249 mln SO, VSO, rugzakjes, praktijk

Nadere informatie

Inleiding. Zorgfoto Hilversum 2

Inleiding. Zorgfoto Hilversum 2 Zorgfoto Hilversum Inleiding Van alle Europeanen zijn Nederlanders het meest te spreken over de gezondheidszorg in hun land, zo blijkt uit onderzoek van de Euro Health Consumer Index. Gezondheid wordt

Nadere informatie

Verslag rondje door de regio Lansingerland

Verslag rondje door de regio Lansingerland Verslag rondje door de regio Lansingerland Datum: Donderdag 5 november 2013, 17:00-19.30 1. Kennismakingsrondje Aan de hand van de aanwezige doelgroepen (huisartsen, fysiotherapeuten, logopedisten, thuiszorgorganisaties,

Nadere informatie

GEZONDHEIDSMONITOR JAAR 2016

GEZONDHEIDSMONITOR JAAR 2016 Tabel 1. indicatoren gemeente en kernen Noord Algemene kenmerken Burgerlijke staat Eenpersoonshuishouden 8,5 10,8 9,0 Gehuwd/samenwonend 75,9 73,4 75,3 Huishoudsamenstelling Eenoudergezin 9,5 8,1 9,2 Huishoudens

Nadere informatie

Keten Palliatieve Zorg

Keten Palliatieve Zorg Keten Palliatieve Zorg Wat is palliatieve zorg? Palliatieve zorg begint wanneer iemand te horen heeft gekregen dat hij/zij ongeneeslijk ziek is en behandeling niet meer mogelijk is. Dat is een harde boodschap

Nadere informatie

Kcoetz Wijkgerichte Zorg. 4 oktober 2018 Congres samenwerking eerstelijnszorg en wijkteams

Kcoetz Wijkgerichte Zorg. 4 oktober 2018 Congres samenwerking eerstelijnszorg en wijkteams Kcoetz Wijkgerichte Zorg 4 oktober 2018 Congres samenwerking eerstelijnszorg en wijkteams 1 Marieke Verlaan Inhoud Aanleiding Inhoud Verpleegkundige Ouderenzorg Informatiepunt Interventie- en Expertteam

Nadere informatie

Samenvatting consultatie Ledenraad. Zorginkoopbeleid 2018

Samenvatting consultatie Ledenraad. Zorginkoopbeleid 2018 Samenvatting consultatie Ledenraad Zorginkoopbeleid 2018 1 Introductie De Ledenraad is betrokken bij het zorginkoopbeleid en contractering van zorg middels: Enquête Formele Ledenraadsvergadering Regionale

Nadere informatie

Factsheet Wmo Drechtsteden. Met elkaar voor elkaar zorgen. Dichtbij en toegankelijk

Factsheet Wmo Drechtsteden. Met elkaar voor elkaar zorgen. Dichtbij en toegankelijk Factsheet Wmo 2015-2018 Drechtsteden Met elkaar voor elkaar zorgen. Dichtbij en toegankelijk 2 Decentralisatie AWBZ/Wmo Nieuwe taken Met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) zijn gemeenten

Nadere informatie

Huisartsenkliniek Houten Antoinette Blok directeur projecten

Huisartsenkliniek Houten Antoinette Blok directeur projecten Huisartsenkliniek Houten Antoinette Blok directeur projecten JvEI 14 maart 2017 Zorg in Houten - missie Samen werken wij aan de beste zorg dicht bij huis Eerstelijnszorg als het kan Specialistische zorg

Nadere informatie

Ondersteuning, zorg en behandeling thuis

Ondersteuning, zorg en behandeling thuis Bij u thuis Ondersteuning, zorg en behandeling thuis Beschut thuis Overdag bij ons Herstel bij ons Tijdelijk bij Behandeling en expertise Bij u thuis Nie Aangenaam en veilig thuis blijven wonen Van huishoudhulp

Nadere informatie

Samenwerking tussen Gemeenten en CZ

Samenwerking tussen Gemeenten en CZ Samenwerking tussen Gemeenten en CZ Het ZoWel Model februari 2014 CZ ziet de noodzaak tot en de kansen van samenwerking met gemeenten Noodzaak en kansen Samenwerken vanuit basishouding Uitvoering Wmo erg

Nadere informatie

Beleidsdocument 2012-2016

Beleidsdocument 2012-2016 Beleidsdocument 2012-2016 uw zorg, onze zorg Inhoudsopgave 1. Voorwoord...3 2. Zorggroep de Bevelanden...4 3. Waar staat Zorggroep de Bevelanden voor (Missie, Visie en Doelstellingen)...4 4. Uitwerking:

Nadere informatie

De Verpleging en verzorging in beweging; ontwikkelingen in wonen, welzijn en zorg

De Verpleging en verzorging in beweging; ontwikkelingen in wonen, welzijn en zorg De Verpleging en verzorging in beweging; ontwikkelingen in wonen, welzijn en zorg Grande conference 2014 Henri Plagge, arts M&G MCM Voorzitter Raad van Bestuur De Zorgboog Zorgboog Voor alle generaties;

Nadere informatie

Vraag en antwoord. 1. Wat typeert straks de nieuwe organisatie?

Vraag en antwoord. 1. Wat typeert straks de nieuwe organisatie? Vraag en antwoord 1. Wat typeert straks de nieuwe organisatie? 2. Maasduinen en Zorggroep Elde hebben de kwaliteit op orde en zijn financieel gezond. Waarom gaan zij samenwerken? 3. Wie is Maasduinen en

Nadere informatie

https://insights.abnamro.nl/branche/drie-wetten-verantwoordelijk-voor-fin... Laatste update:: 19 mei 2016

https://insights.abnamro.nl/branche/drie-wetten-verantwoordelijk-voor-fin... Laatste update:: 19 mei 2016 Page 1 of 6 Laatste update:: 19 mei 2016 Page 2 of 6 Langdurige Zorg De langdurige zorg bestaat uit ondersteuning en verzorging van ouderen, chronisch zieken, gehandicapten en mensen met langdurig psychische

Nadere informatie

Alles voor dementie Zorg in elke fase

Alles voor dementie Zorg in elke fase Alles voor dementie Zorg in elke fase Als vergeten gewoon wordt Dementie is, voor alle betrokkenen en in alle fasen, een ingrijpende ziekte. Na de diagnose is er schrik en verwarring. U zult veel vragen

Nadere informatie

Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Groningen 2017

Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Groningen 2017 Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Groningen 2017 ZorgpleinNoord ZorgpleinNoord is het grootste werkgeversverband voor zorg en welzijn in Noord-Nederland. Tot 1 januari 2017 was het werkgebied Groningen

Nadere informatie

Doel van vanavond. Informeren, uitwisselen en tot nadenken. We gaan vanavond niet voor de oplossing

Doel van vanavond. Informeren, uitwisselen en tot nadenken. We gaan vanavond niet voor de oplossing Doel van vanavond Informeren, uitwisselen en tot nadenken We gaan vanavond niet voor de oplossing Opzet: toelichting over inwoners aantallen etc en nieuwe ontwikkelingen Daarna een paar praktijk voorbeelden

Nadere informatie

Zorg en ondersteuning in de laatste levensfase

Zorg en ondersteuning in de laatste levensfase Carinova Zorg en ondersteuning in de laatste levensfase Vertrouwd dichtbij www.carinova.nl Wat is palliatieve zorg? Speciaal voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en de laatste fase van hun leven doormaken,

Nadere informatie

Fries burgerpanel Fryslân inzicht

Fries burgerpanel Fryslân inzicht Fries burgerpanel Fryslân inzicht Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven. Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven.

Nadere informatie

Wonen met Zorg in de anticipeerregio s

Wonen met Zorg in de anticipeerregio s Wonen met Zorg in de anticipeerregio s Inleiding In de komende decennia zal de bevolkingssamenstelling veranderen en zal het aandeel ouderen in de bevolking toenemen. Indien nu al bekend is hoeveel ouderen

Nadere informatie

De OZG, ons ziekenhuis. met elkaar, respectvol, gastvrij

De OZG, ons ziekenhuis. met elkaar, respectvol, gastvrij De OZG, ons ziekenhuis met elkaar, respectvol, gastvrij De OZG, óns ziekenhuis De eerste keer dat ik binnenkwam bij de Ommelander Ziekenhuis Groep in 2011 voelde dat voor mij als binnenlopen in een huis

Nadere informatie

Ketenzorg dementie. Ketenzorg dementie in Zoetermeer

Ketenzorg dementie. Ketenzorg dementie in Zoetermeer Ketenzorg dementie Wat is dementie? Dementie is niet één bepaalde aandoening, maar een ziektebeeld (syndroom) waarvan meer dan 60 oorzaken bekend zijn. Kenmerkend voor dit ziektebeeld is een combinatie

Nadere informatie

Het proces naar meer verantwoordelijkheid en bewoners initiatieven. De zorg in onze buurten 1

Het proces naar meer verantwoordelijkheid en bewoners initiatieven. De zorg in onze buurten 1 De zorg in onze buurten. Het proces naar meer verantwoordelijkheid en bewoners initiatieven De zorg in onze buurten 1 Verantwoordelijkheid nemen..?? Wie van u heeft reeds een aandeel geleverd in de wijze

Nadere informatie

Ronde 2: sessie 1 Verbinding tussen eerstelijnszorg en sociaal werk: winst voor ouderen

Ronde 2: sessie 1 Verbinding tussen eerstelijnszorg en sociaal werk: winst voor ouderen Ronde 2: sessie 1 Verbinding tussen eerstelijnszorg en sociaal werk: winst voor ouderen Integraal willen we allemaal maar hoe? 1. Klaske Wynia, onderzoeker Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)

Nadere informatie