Verslag portefeuillehoudersoverleg Sociaal Domein dd. 22 mei 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag portefeuillehoudersoverleg Sociaal Domein dd. 22 mei 2014"

Transcriptie

1 Verslag portefeuillehoudersoverleg Sociaal Domein dd. 22 mei 2014 Reg. Nr Wonen 1. Opening Mevr. Bakker opent de vergadering. Afwezig: Gemeente Naarden Mevrouw Bakker opent de vergadering met de mededeling dat zij op dit moment voorzitter is van het wethoudersoverleg Sociaal Domein en dat op de vergadering van 25 september er met een voorstel zal worden gekomen met daarin de verdeling van de bestuurlijke posten binnen de regionale samenwerking op het Sociaal Domein. 2. Kennismaking Mevr. J. Bakker, gemeente Huizen, wethouder Sociaal Domein Dhr. I. Meuwese, programma manager Sociaal Domein, regio Gooi en Vechtstreek Mevr. N. van Ramshorst, is tot op heden nog demissionair wethouder van Bussum. Mevr. L. de Ridder, Wethouder Sociaal Domein van de gemeente Blaricum tot 19 juni, daarna wethouder in Bussum. Mevr. A. Heistee, gemeente Weesp. Wethouder Wmo Dhr. H. Tuning, gemeente Weesp, wethouder Jeugd & Participatie Mevr. M. Sanderse, gemeente Naarden, wethouder Wonen Dhr. L. van der Pols, gemeente Laren, wethouder Sociaal Domein Mevr. B. van Henten, gemeente Wijdemeren, wethouder woningbouw, jeugd en WMO Mevr. M. Verhage, gemeente Huizen, wethouder Sociaal domein jeugd, wonen, onderwijs, sport en recreatie. Mevr. B. Boerman, beleidsadviseur wonen, regio Gooi en Vechtstreek Mevr. Bakker geeft een korte uiteenzetting over de opzet en invulling van de vergadering. De bedoeling is om 3 tot 4 keer per jaar bij elkaar te komen. Daarnaast wordt er gewerkt met het model van stuurgroepen. 3. Stand van zaken Regionaal beleidsveld Wonen (Regnr.: ) Mevr. Boerman geeft een presentatie over: stand van zaken Wonen. Vragen gesteld n.a.v. de presentatie: Mevr. Heistee: wat is de betaalbaarheid van de sociale woningen? Mevr. Van Ramshorst: is er zicht op om hoeveel jongeren het gaat die op zoek zijn naar een woning? Mevr. Sanderse: hoe zit het me vraag en aanbod en hoeveel reacties komen er gemiddeld binnen op een woning? Er ligt een aanbod, het is interessant om na te gaan hoe we dit kunnen inrichten? Hoe gaan we hiermee om? Mevrouw Boerman geeft aan dat zij deze vragen en het hierbij behorende cijfermateriaal zal meenemen in de ambtelijke ronde die zij met haar collega Inge Huiskens gaat maken.

2 Dhr. van der Pols: de gebeurtenis in Wageningen waarbij een verzorgingshuis wordt gesloten, hoe kunnen we dit opvangen als dit hier gebeurt? Dhr. Meuwese ligt toe dat wij dit in onze regio nog niet hebben meegemaakt. Wel zijn zorgaanbieders bezig om hun huidige verzorgingshuis capaciteit anders in te zetten of anders te positioneren. In een eerdere regionale ronde over dit thema waren niet alle zorgaanbieders bereid om dit te delen. Sommige aanbieders zien dit als strategische (vastgoed) informatie. Mevr. Bakker vult aan dat in Huizen aparte gesprekken gevoerd zijn met de verzorgingshuizen, hieruit is gebleken dat er twee verzorgingshuizen bezig zijn om 50 woningen te verhuren aan 80+ inwoners. De andere partij vindt dat je mensen met dementie niet bij elkaar moet zetten. Zij hebben een andere visie en gaan hun verzorgingshuis ombouwen voor alleen demente patiënten. Er zijn meerdere vragen over het concept van het corporatiehotel Dhr. Van der Pols, is er capaciteit voor vluchtelingen bij het corporatiehotel? Mevr. Heistee; hoe wordt er getoetst of je voor het corporatiehotel in aanmerking komt Dhr. Tuning; Het is toch geen dak- en thuislozen opvang? Nee, dat is niet deze doelgroep. Mevr. Verhage, het gaat dus alleen om mensen die al een vreemdelingen status hebben? Mevr. Boerman geeft aan dat er een prima urgentiesysteem is en het voorstel zou moeten zijn dat ook zij hiervoor in aanmerking moeten komen. Dit geldt ook voor de dak-en thuislozen opvang. Het corporatiehotel (short stay facility) richt zich op een andere doelgroep. (gescheiden ouders, mensen die even tussen wal en schip vallen). Ja, de opvang van asielzoekers staat hier volledig los van. Wanneer verwacht je meer te kunnen melden over de betaalbaarheid van de sociale woningen? Op 12 juni is er een miniconferentie gepland waarin dit verder zal worden besproken. Vanaf uur Jeugd/WMO/Participatie 1. Opening Mevr. Bakker opent de vergadering en deelt mee dat zij samen met de heer Meuwese bij de wethouders langs zal gaan om kennis te maken. Mevr. Bakker heet de drie medewerkers van de Regionale Schouwgroep toegankelijkheid Gooi en Vechtstreek welkom. Zij verzorgen een presentatie over het belang van het schouwen van de openbare ruimte. Tot op heden wordt de schouwgroep nog te weinig betrokken bij de voorbereidingen vanuit het Fysieke Domein. Het verzoek is om dit onderwerp lokaal ook goed onder de aandacht te brengen bij de collega s van het fysieke domein en/of het ambtelijk apparaat. 2. Kennismakingsronde: Mevr. Bakker, gemeente Huizen, wethouder Sociaal Domein. Dhr. I. Meuwese, programma manager Sociaal Domein, regio Gooi en Vechtstreek Mevr. N. van Ramshorst, gemeente Bussum is tot op heden nog demissionair wethouder Jeugd.

3 Mevr. L. de Ridder, Wethouder Sociaal Domein van de gemeente Blaricum tot 19 juni, daarna naar Bussum Dhr. H. Timmerman, gemeente Muiden, Wethouder Sociaal Domein Mevr. A. Heistee, gemeente Weesp. Wethouder WMO Dhr. H. Tuning, gemeente Weesp, wethouder jeugd, transitie en participatie Mevr. M, Sanderse, gemeente Naarden, wethouder Wonen Dhr. L. van der Pols, gemeente Laren, wethouder Sociaal Domein Mevr. B. van Henten, gemeente Wijdemeren, wethouder woningbouw, jeugd en WMO Mevr. M. Verhage, gemeente Huizen, wethouder Sociaal domein jeugd, wonen, onderwijs, sport en recreatie. Dhr. G. Boekhoff, gemeente Bussum, wethouder Sociaal Domein Dhr. A. Klamer, gemeente Hilversum, wethouder participatie Dhr. E. van der Want, gemeente Hilversum, wethouder Jeugd en WMO Dhr. J. den Dunnen, gemeente Eemnes Mevr. S. van Reikom, gemeente Wijdemeren 3. Verslag wethoudersoverleg Sociaal Domein d.d. 6 maart 2014 (Regnr ) Pagina 2, n.a.v. punt 6: Mevr. L. de Ridder: er is ook gesproken dat er in de afgelopen periode wel is samengewerkt, maar toch werken we geheel zelfstandig. Mevr. Bakker: de bedoeling is dat er vanuit de regio wel enige afstemming nodig is met de raad over de communicatie. En ook dat de wethouders goed op de hoogte zijn over de stukken die zijn ontvangen. Welke stukken worden doorgestuurd naar de raden en met welke status ter informatie of ter besluitvorming/vaststelling. Mevr. De Ridder: waar het gaat om de voorstellen m.b.t.de huishoudelijke zorg deze zijn zeer ingrijpend. Dit zal naar haar mening ter vaststelling worden voorgelegd aan de Raden. Mevr. Bakker: over de uitvoering gaan de colleges en niet de raden. Er is al een besluit genomen dat we vraaggericht werken en daar past dit goed in. Meestal maken wij vanuit de regio een voorstel en uiteindelijk gaat de gemeente/wethouder over de verdere invulling mb.t.. de informatie voorziening naar de raden. Het is een lokale afweging. Het verslag wordt goedgekeurd. 4. Stand van zaken uitvoeringsprogramma Sociaal Domein RGV 2014 (Regnr ) 4.1 Presentatie Jeugd GGZ (Geurt van den Broek, projectleider Jeugd GGZ) Dhr. Van den Broek geeft een presentatie over Jeugd GGZ en merkt op dat voor het zomerreces het plan van aanpak klaar moet zijn. Vragen/opmerkingen n.a.v. de presentatie: Dhr. Kramer: als we de plannen maken wordt er dan wel goed gekeken naar de inwoners? Mevr. Bakker; merkt wel dat er nog veel in uitvoeringstermen wordt verwoord. Het is belangrijk dat we het wel steeds over de inwoners blijven hebben. Actie mevr. Bakker/dhr. Meuwese: het is goed om elkaar bij te praten in de zomermaanden over de visie.

4 4.2 Presentatie Participatie (Hans Uneken, projectleider????) Dhr. Uneken geeft een presentatie over Participatievisie & dienstverleningsconcept. Vragen/opmerkingen n.a.v. de presentatie: Mevrouw Bakker stelt voor om procesafspraken te maken m.b.t. Participatievisie en dienstverleningsconcept Gooi en Vechtstreek. De commentaren van de gemeente Blaricum, Bussum en Huizen zullen worden verwerkt. Mevr. de Ridder: er moet volgens mij moeten nog zaken worden gedaan met de Tomin groep. Ik heb dus een praktisch bezwaar tegen uitstel? Mevr. Bakker, wij gaan ook uit van dit concept, dit is onze basis. Mevr. Bakker; kan iedereen inhoudelijk instemmen met dit concept Participatievisie & dienstverleningsconcept reg.nr ? Dhr. Boekhoff, de inhoudelijke aanpassingen van de gemeente Bussum zijn verwerkt. Technisch zijn wij akkoord. Mevrouw de Ridder gemeente Blaricum heeft geen bezwaar Dhr. Timmerman gemeente Muiden heeft geen bezwaar. Dhr. Tuning en mevr. Heistee, gemeente Weesp, kunnen er op dit moment niet mee instemmen. het is nog niet besproken. Dhr. van der Want, gemeente Hilversum, in het document moeten de kernwaarden goed worden weergegeven. Dit is ook belangrijk om dit mee te nemen in de bewustwording campagne. Voor het overige is de gemeente akkoord. Dhr. L. van der Pols, Gemeente laren, sluit zich aan bij de opmerking van collega van der Want. Dhr. J. den Dunnen; gemeente Weesp wil graag eerst een bijpraat sessie met de gemeenteraad. Mevr. Van Reikom, gemeente Wijdemeren, wil graag een maand uitstel om het eerst te bespreken in de gemeenteraad. Mevr. Bakker, gemeente Huizen, er ligt een goed stuk, inhoudelijk akkoord. Tekstueel moeten er nog wel wat aanpassingen gedaan worden. Het moet over mensen blijven gaan en de visie moet goed tot uiting komen. Actie allen: eventuele opmerkingen graag doorsturen naar dhr. Meuwese. Iedereen is akkoord over de inhoud alleen de formulering zal worden aangepast. 4.3 Presentatie Jeugdslag (Marlien Dijkema, afdelingsmanager Jeugdgezondheidszorg) Mevr. Dijkema geeft een presentatie over Jeugdslag Vragen/opmerkingen n.a.v. de presentatie: Dhr. E. van der Want, wordt de functie van RBL meer op school zichtbaar zijn meegenomen? Ja, dit wordt meegenomen. Mevr. de Ridder, in de OGO is afgesproken dat er afstemming zal plaatsvinden tussen passend onderwijs en de CJG? Inhoudelijk is er veel samenwerking, in beleid moet er nog het e.e.a. gedaan worden.

5 Mevr. de Ridder, hoe wordt de regionale samenwerking gezocht? Er is een gedeelte subregionaal en lokaal. 4.4 Presentatie: Communicatie (Frank Ratelband) Dhr. Ratelband geeft een presentatie over de campagne Communicatie. Vragen/opmerkingen n.a.v. de presentatie: Dhr. Klamer vraagt zich af of je als overheid deze campagne moet gaan voeren omdat veel zaken al goed gaan. Dhr. Ratelband legt uit dat de campagne juist gericht is op het zichtbaar maken van die zaken en dat er tevens veel ruimte is voor lokale boodschappen, geënt op lokale situaties. Dhr. G. Boekhoff, is enthousiast over de campagne Mevr. de Ridder; het is belangrijk dat de campagne niet betuttelend gaat worden. Dhr. Ratelband bevestigt dat dit zeker niet het geval zijn. Dhr. van der Want, merkt op dat in de campagne zichtbaar moet zijn dat de overheid partner is. Maak duidelijk wat wij van de burgers en de overheid verwachten. Dhr. Meuwese; de opmerkingen die zijn gemaakt zullen allemaal worden meegenomen. In de communicatiecampagne. Er moet duidelijk naar voren komen wat ons beleid is. Dhr. Ratelband; de medewerkers van de gemeentelijke loketten zullen hierbij worden betrokken. Dhr. van der Pols, het is jammer dat wij er nu meer geconfronteerd worden, het zou fijn zijn als we er volgende keer wat eerder over geïnformeerd zouden zijn. Mevr. dit traject is al gepasseerd. 4.5 Presentatie: Begeleiding (Jordy van Slooten, projectleider Inkoop Begeleiding) Dhr. Van Slooten geeft een presentatie over Inkoop Begeleiding. Vragen/opmerkingen n.a.v. de presentatie: Mevr. Bakker: voor 1 juni 2014 moeten de gemeente Wijdemeren, Weesp en Eemnes aangeven of zij wel of niet mee willen doen met de inkoop begeleiding. Mevr. Verhagen, vraagt of de aanbieders die zich gaan inschrijven ook alle huidige klanten vertegenwoordigen? Ja, wij hebben het idee dat de 80 instellingen die lijken mee te gaan doen ook alle huidige klanten van de AWBZ vertegenwoordigen. Deze overzichten zijn van het zorgkantoor overgenomen. Dhr. Boekhoff het is wel goed om te zien dat de inwoners en gebruikers actief zijn betrokken geïnformeerd zijn.

6 5 Participatievisie & Dienstverleningsconcept (Regnr ) Dhr Uneken geeft een presentatie over de participatievisie Vragen/opmerkingen n.a.v. de presentatie: Mevrouw bakker en de heer Klamer geven aan de visie nogal technisch van aard te vinden. Ze willen sterker benadrukt zien dat het om onze inwoners gaat en minder om welke instrumenten kunnen worden ingezet. De heer Tunning meldt dat ook de gemeente Weesp nog niet een participatievisie heeft kunnen presenteren. Afgesproken wordt om de volgende vergadering een aangepaste participatievisie voor te leggen.

7 Portefeuillehoudersoverleg sociaal domein, <<datum>> Algemeen Agendapunt: 3. Onderwerp: Steller: Jordy van Slooten Kenmerk: Behandeling Vertrouwelijk Behandeling Besluitvorming Deadline besluitvorming Terugkoppeling besluitvorming Toets Juridische toets Financiële toets Bijlagen Bijlage 1. Bijlage 2. Bijlage 3. <<inkoop van lvb: behandeling & verblijf jeugd>> Nee Vaststellen PFHO 25 september september 2014 Ja Ja <<omschrijving>> <<omschrijving>> <<omschrijving>> Voorstel << Het college / De Gemeenteraad / Het Algemeen Bestuur / Het Dagelijks Bestuur>> <<besluit / neemt kennis van>>: 1. Samenvatting <<Vat kort het voorstel samen>>: [Begin notatekst] Inhoud 1. Inleiding 2 2. Kaders 2 3. Aanpak 2 4. Inhoud 2 5. Voorgestelde keuzes 3 6. Financiën 3 Regio Gooi en Vechtstreek Postbus AG Bussum sociaaldomein@regiogenv.nl l

8 1. Inleiding Op 1 januari 2015 moeten gemeenten alle benodigde zorg hebben ingekocht. De inkoop voor individuele voorzieningen die overkomen uit de AWBZ en Jeugdwet worden ingekocht door de Regio G&V. Er zijn twee aparte inkooptrajecten gestart: een voor Jeugd GGZ en één voor begeleiding (Awbz). Voor een groot deel hebben we hiermee de zorgvraag te pakken. Enkele zorgvormen vallen buiten de huidige inkooptrajecten. 2. Kaders De VNG voert gesprekken met aanbieders van specialistische functies voor jeugdzorg over landelijke afspraken. Dit is vastgelegd in de Regionale Transitiearrangementen. Afgesproken is dat de regio s voor deze landelijke afspraken 3,71 % van het budget reserveren. Gebleken is dat hiermee nog steeds niet alles is afgedekt. Inmiddels hebben zich aanbieders gemeld, die enkele cliënten uit onze regio in zorg hebben, die buiten de landelijke afspraken vallen en buiten de kaders van de regionale inkooptrajecten. 3. Aanpak Het gaat hier veelal om (boven)regionale aanbieders die in verschillende regio s werken en behandeling voor Licht Verstandelijk Beperkten (LVB) jeugd en gezin bieden en op dit moment cliënten uit de G&V in zorg hebben. Op dit moment gaat het om een 50 kinderen. Als we geen afspraken met deze aanbieders maken, ontstaan er mogelijk gaten in het aanbod, omdat die aanbieders stoppen met deze specifieke zorg of in het ergste geval omdat bovenregionale aanbieders failliet gaan door gebrek aan contracten. Aangezien er voor 2015 een zorgcontinuïteit geldt, moeten deze hiaten in beeld worden gebracht en moeten er aparte afspraken worden gemaakt. Overigens zullen er, naar alle waarschijnlijkheid, ook contracten moeten worden afgesloten met zeer specialistisch landelijke zorgaanbieders. Deze partijen moeten kunnen leveren indien deze zorg binnen de regio nodig is. Hiervoor worden vanuit de VNG landelijke formats ontwikkeld. 4. Inhoud Welke zorgvormen komen over naar de gemeente vanuit de AWBZ. - Begeleiding groep en begeleiding individueel - verblijf (de zorgzwaartepakketten LVG 1-5, VG 1-3 GGZ C en GGZ B 1 t/m 6), - persoonlijke verzorging - kort verblijf - Behandeling (Intensieve orthopedagogische gezinsbehandeling IOG, Kinderdienstencentrum KDC) In totaal gaat het om een zevental aanbieders voor LVB Behandeling, waarvan er drie ook verblijf bieden in onze regio. Hieronder zijn de aanbieders met wie recentelijk een eerste marktconsultatie is gehouden. Amerpoort: Intermetzo: sheeren Loo: Sherpa: St. Het Roberthuis: Leger des Heils: Regio Gooi en Vechtstreek Postbus AG Bussum sociaaldomein@regiogenv.nl l

9 Lijn 5: Afwegingen Het betreft specialistische multidisciplinaire behandeling aan een afgebakende doelgroep, namelijk (licht) verstandelijk gehandicapte kinderen en hun gezin. De gemeenten hebben de opdracht om zorgcontinuïteit te garanderen voor de kinderen die van deze behandeling gebruik maken. De behandeling wordt ingezet in crisis of acute situaties waarin snel handelen vereist is. Het dient altijd aanwezig en snel aanwezig te zijn. Er is daarom gekozen voor organisaties die deze ondersteuning de afgelopen jaren hebben geleverd in deze regio en die in deze regio of in de grens gebieden gevestigd zijn. Deze kinderen met ernstige probleemgedrag en gezinsproblemen een behandeling ver weg te laten volgen zou ook contra therapeutisch zijn. Met deze zeven (7) partijen hebben de gemeenten in de Regio Gooi en Vechtstreek voor alle betreffende voorzieningen een dekkend aanbod gerealiseerd van kwalitatief hoogstaand niveau dat voldoende keuze vrijheid waarborgt voor de cliënten. De behandeling en verblijfsvoorzieningen zijn op dit moment verweven met andere (zwaardere) zorg die naar de Wlz gaat. De huidige aanbieders zijn in staat om de producten in de nieuwe situatie op elkaar aan te laten sluiten. Het is niet wenselijk om volledig nieuwe partijen toe te laten, omdat die deze verbinding naar de andere zorg niet kunnen garanderen. Deze verbinding is gezien de kwetsbare doelgroep essentieel. De partijen dienen daarnaast te garanderen dat er nazorg is na de behandeling of een warme overdracht naar lichte ondersteuning zoals begeleiding die onder de Jeugdwet komt te vallen. 5. Voorgestelde keuzes -Op basis van de regionale (inkoop)visie en procedure over gaan tot het contracteren van deze betrokken aanbieders. -Op termijn te trachten een regionale vereveningsregeling voor deze voorziening te realiseren. 6. Financiën De financiering van deze trajecten vormen een onderdeel van de landelijke budgetten die overkomen naar de gemeentelijke begroting. Inzet van deze uitv Regio Gooi en Vechtstreek Postbus AG Bussum l

10 Portefeuillehoudersoverleg sociaal domein, 25 september 2014 Algemeen Agendapunt: 3. Onderwerp: << Jeugdhulp plus in de regio Gooi en Vechtstreek>> Steller: <<Transitieteam Jeugd>> Kenmerk: Behandeling Vertrouwelijk Behandeling Besluitvorming Deadline besluitvorming Terugkoppeling besluitvorming Toets Juridische toets Financiële toets Bijlagen Bijlage 1. Bijlage 2. Bijlage 3. <<Nee>> <<Ter besluitvorming>> <<College>> <<25 september 2014 >> De stukken voor <<2 oktober datum>> mailen naar <<mailadres>> <<Ja>> <<Ja>> <<omschrijving>> <<omschrijving>> <<omschrijving>> Voorstel << Het college besluit>>: 1. In eerste instantie louter een inkoopregeling aan te gaan met Lindenhorst-Almata en af te zien van samenwerking met andere regio s om snel de nodige stappen te zetten voor de inkoop. 2. De bovenregionale ontwikkelingen te monitoren op de mogelijkheden om gezamenlijk afspraken te maken. 3. Op termijn te trachten een regionale vereveningsregeling voor deze voorziening te realiseren 4. Te kiezen voor plaatsen te reserveren. De eerste 4 plaatsen worden volledig betaald, voor de laatste twee plaatsen wordt wanneer niet benut - een percentage beschikbaarheid afgedragen, een deel wordt terugbetaald, een deel kan worden ingezet voor zorgvernieuwing.) Samenvatting JeugdhulpPlus oftewel gesloten jeugdhulp is hulp voor jongeren met ernstige gedrag- en opvoedingsproblemen die van de rechter gesloten behandeld moeten worden voor om te voorkomen dat zij zich aan de zorg onttrekken of onttrokken worden. Het doel van de behandeling is jongeren met zeer ernstige gedragsproblemen succesvol te laten terugkeren in de samenleving. Met dit voorstel wordt het formele inkooptraject voor deze individuele voorziening gestart. 1

11 [Begin notatekst] Inhoud Inleiding 2 Kaders 3 Aanpak 3 Inhoud 4 Voorgestelde keuzes 5 Financiën 5 B Kosten Jeugdhulp plus Regio Gooi & Vechtstreek Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. Inleiding JeugdhulpPlus oftewel gesloten jeugdhulp is hulp voor jongeren met ernstige gedrag- en opvoedingsproblemen die van de rechter gesloten behandeld moeten worden voor om te voorkomen dat zij zich aan de zorg onttrekken of onttrokken worden. Het doel van de behandeling is jongeren met zeer ernstige gedragsproblemen succesvol te laten terugkeren in de samenleving. Het onderscheidende van de JeugdhulpPlus is dat er beperkende maatregelen kunnen worden toegepast. Deze maatregelen kunnen worden ingezet bij aanvang van een machtiging van de rechter. De mogelijkheid om deze in te zetten vervallen zodra de machtiging is beëindigd. JeugdhulpPlus bestaat sinds 2008 en is gestart omdat jeugdigen met bovengenoemde problematiek de gewone jeugdzorg geen oplossing bood en deze kinderen veelal terecht kwamen in Justitiële Jeugdinrichting, zonder behandeling. Sinds 2008 is het aantal jeugdigen dat via de rechter in de jeugdzorgplus terechtkomen stabiel gebleven, maar is de behandeltijd steeds korter geworden. Het gemiddelde is momenteel 6 maanden, al komen nog steeds trajecten van 2 jaar voor. De jeugdhulp plus wordt tot 1 jan gefinancierd door het ministerie van VWS. De decentralisatie van de jeugdhulp plus geeft, omdat het een relatief klein aantal jeugdigen betreft, specifieke vragen rondom bovenregionale samenwerking. De decentralisatie jeugdzorg plus biedt tegelijk nieuwe mogelijkheden. Samenwerking met lokale partijen en gemeenten, maakt het mogelijk de samenwerking met gezin en jeugdige tijdens het verblijf in de jeugdzorg plus gestalte te geven, waardoor de terugkeer naar de samenleving van de jeugdige meer kansrijk kan verlopen. Gemeenten hebben aanvankelijk gezamenlijk gereserveerd voor jeugdzorg plus. Deze reservering is gebaseerd op de behoefte aan 8 plaatsen. Op basis van de meicirculaire 2

12 en op basis van overleg met de aanbieder is besloten om het aantal plaatsen terug te brengen tot 6. Er is in de regio gereserveerd. Kaders Gemeenten dienen gemeenten ervoor zorg te dragen dat er voldoende capaciteit is gegeven hun leveringsplicht. De opnameplicht van instellingen moet vrijwel direct geëffectueerd kunnen worden wanneer de rechter in een crisissituatie een (voorlopige) machtiging verleent. Dit betekent dat gemeenten ten allen tijde een plek jeugdhulp plus beschikbaar moeten hebben. Omdat het gaat om kleine aantallen (jaarlijks gebruiken tussen de 4 en 16 jeugdigen uit onze regio gebruik van jeugdhulp plus), is het de vraag hoeveel plekken de gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek moeten inkopen. Het ministerie had in december 2013 voor de regio Gooi en Vechtstreek nog een richtinggevende capaciteit van 8 plaatsen (= ongeveer: 16 jeugdigen) opgenomen. Medio juni 2014 is dit aantal bijgesteld naar 2 plaatsen. Als ijkpunt is nu 2012 gekozen, toevalligerwijs een goed jaar voor onze regio (weinig jongeren in de jeugdzorg plus). Deze bijstelling heeft als consequentie dat de regio ook minder middelen krijgt voor jeugdhulp plus. (De relatieve verdeling van de capaciteit over de jeugdzorgregio's binnen het zorggebied is gebaseerd op de verdeling van het budget in de meicirculaire.) Daarnaast zijn er ook inhoudelijk opgaven rond jeugdzorg plus: 1. zoveel mogelijk te voorkomen dat jeugdhulp plus nodig is door te investeren in preventie bij de groep waarbij sprake is van multi-problematiek; 2. ondersteunen en voorzetten van initiatieven van de de branche om trajecten in de jeugdhulp plus te verkorten; 3. wanneer jeugdigen om een gemeenten in de gooi en Vechtstreek in de Jeugdzorg plus terecht komen, zullen gemeenten en instellingenvroegtijdig betrokken worden om met de aanbieder en het gezin van de jeugdige een passend omgevingstraject + natraject op te stellen. 4. blijven zoeken naar alternatieven voor gesloten plaatsingen. Hoewel jeugdhulp plus een succesvolle vorm van intensieve hulpverlening is gebleken, blijft het zaak om met zorgverleners en de branche te zoeken naar alternatieven. Aanpak Om aan de leveringsplicht te voldoen moet de regio ervoor zorgen dat de instelling waarbij plaatsen ingekocht worden ook over voldoende plaatsen beschikt. Dat kan in principe op drie manieren: 1. Door voldoende plekken in te kopen bij de instelling 2. Door bovenregionaal samen te werken en een vereveningsregeling te treffen met de regio s waarmee wordt samengewerkt 3. Door aan te sluiten bij een grote regio en deze te verzoeken de inkoop voor de Gooi en Vechtstreek te verzorgen 3

13 Elk van deze scenario s heeft voor en nadelen. We hebben de onderzoekbureau Significant gevraagd deze scenario s uit te werken en voor- en nadelen en risico s van elk van de genoemde scenario s te onderzoeken. Zij voeren deze opdracht uit namens de regio, maar ook namens de VNG. De scenario s zijn getoetst aan de hand van een vijftal criteria: a. waarborg continuïteit aanbieders b. kans om inhoudelijke decentralisatie doelen te realiseren c. financiële doelmatigheid d. praktische uitvoerbaarheid e. snelheid uitvoerbaarheid Het definitieve rapport van significant is opvraagbaar bij de regio. gevat blijkt dat scenario 1 en 2 reële keuzes zijn. Het scenario (scenario 3) waarbij de regio de zorg laat inkopen door een grote regio, lijkt een risico als het gaat om decentralisatie doelen, en lijkt binnen de beschikbare tijd moeilijk te realiseren omdat hiervoor de nodige stappen gezet moeten worden (bestuurlijk overleg met andere regio). Scenario 1 kan redelijk financieel doelmatig worden ingericht en scoort op andere punten goed. Scenario 2 scoort hoger op financiële doelmatigheid in de situatie waarbij onze regio minder plekken nodig heeft dan ingekocht, terwijl andere regio s meer plekken nodig hebben dan ingekocht, omdat er dan verevend kan worden. Scenario 2 kost meer tijd omdat afstemming met andere regio s, terwijl niet helemaal voorspelt kan worden tot welke punten de afstemming zich moet uitstrekken. Inhoud Inkoop bij Lindehorst Almata Regio s hebben de ruimte om een aanbieder jeugdhulp binnen de eigen Jeugdhulp plus regio te kiezen. Bij deze aanbieders kopen zij minimaal het door het ministerie aangegeven aantal plaatsen in. Hiermee garanderen gemeenten gezamenlijk de beschikbaarheid van voldoende plaatsen, zodat gemeenten kunnen voldoen aan hun leverplicht als de rechter een machtiging gesloten jeugdhulp afgeeft. De regio Gooi en Vechtstreek ligt in de jeugdhulp regio NoordWest die bestaat uit: stadsregio Amsterdam, Noord-Holland (minus de stadsregio Amsterdam), Utrecht. Deze regio kent drie organisaties die Jeugdhulp-plus mogen aanbieden: Transferium (Heerhugowaard); de Koppeling (Amsterdam); Lindenhorst-Almata (Zeist). Sinds 2013 worden jeugdigen zoveel mogelijk dicht bij de eigen woonplaats geplaatst. We kiezen voor Lindenhorst-Almata op de volgende gronden: a. deze instelling ligt het meest nabij de Gooi en Vechtstreek; b. deze instelling heeft samenwerkingsverbanden met aanbieders in deze regio; c. Lindenhorst Almata heeft goede resultaten geboekt (korte trajecten, succesvol afgerond); d. de kans om goede samenwerking met gemeenten is gezien a en b groter dan bij de andere aanbieders. Aantal plekken inkopen 4

14 Los van de vraag of de regio bij de inkoop samenwerkt met andere regio s, is er de vraag hoeveel plekken de regio minimaal moet inkopen. Duidelijk is dat de regio in ieder geval de richtinggevende capaciteit inkoopt (= 2 plaatsen). Maar omdat deze voor onze regio zo laag uitvalt, is het duidelijk dat de kans heel groot is dat we tekort inkopen. In 2013 zijn er 14 jeugdigen uit onze regio geweest die jeugdzorg plus gebruiken (= 7 plaatsen). Dit zijn jaar al 7 jeugdigen bij de Lindenhorst die jeugdhulp-ontvangen. We moeten inkoop baseren op de gemiddelde trend en de aantallen in het voorafgaande jaar. Dit levert dan een aantal van 6 plaatsen op. Voorgestelde keuzes Op grond van al deze overwegingen stellen we voor om: In eerste instantie louter een inkoopregeling aan te gaan met Lindenhorst-Almata en af te zien van samenwerking met andere regio s om snel de nodige stappen te zetten voor de inkoop. De bovenregionale ontwikkelingen te monitoren op de mogelijkheden om gezamenlijk afspraken te maken. Op termijn te trachten een regionale vereveningsregeling voor deze voorziening te realiseren. Te kiezen voor plaatsen te reserveren. De eerste 4 plaatsen worden volledig betaald, voor de laatste twee plaatsen wordt wanneer niet benut - een percentage beschikbaarheid afgedragen, een deel wordt terugbetaald, een deel kan worden ingezet voor zorgvernieuwing.) Financiën Voor de inkoop van de genoemde 6 plekken gaan we voor 2015 uit van de gereserveerde middelen van 6 plekken. Bij de verdeling van de kosten over de verschillende gemeenten wordt uitgegaan van de regionale verdeelsleutel die voor kosten jeugdzorg is gehanteerd. Dit levert dan het volgende staatje op: Hilversum Blaricum Bussum Huizen Laren Muiden Naarden Totaal De kosten voor de beleidsvoorbereiding en het inkoopproces zijn reeds meegenomen in het Inkoopproces. 5

15 6

16 7

17 Portefeuillehoudersoverleg sociaal domein 25 september 2014 Algemeen Agendapunt 4 Onderwerp Intentieverklaring Dementievriendelijke Gemeente Steller Werkgroep Vernieuwend Welzijn Kenmerk Status Concept Behandeling 25 september 2014 Bijlagen Bijlage 1 Samenvatting Intentieverklaring Voorstel 1. Akkoord gaan met de samenwerkingsafspraken zoals opgenomen in de Intentieverklaring Dementievriendelijke gemeenten Gooi en Vechtstreek 2. De wethouder van de gemeente Hilversum namens de deelnemende gemeenten de intentieverklaring laten ondertekenen tijdens de viering van Wereld Alzheimerdag op 25 september Aanleiding In Nederland krijgt 1 op de 5 inwoners een vorm van dementie. In de regio Gooi en Vechtstreek zal het aantal inwoners met dementie met circa 50% stijgen over een periode van 30 jaar. Dementerenden willen het liefst zolang mogelijk thuis blijven wonen. Dit is ook de wens van hun mantelzorgers. Alzheimer Nederland heeft als doelstelling dat 80% van de dementerenden thuis kan blijven wonen (dit is nu 70%). Dit kan bewerkstelligd worden door gemeenten dementievriendelijk te maken. Alzheimer Nederland afd. Gooi en Omstreken (verder: Alzheimer) heeft de gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek om het thema aandacht te geven en een dementievriendelijke gemeente te worden. Ze hebben de gemeenten gevraagd een intentieverklaring te ondertekenen. Het betreft de gemeenten: Blaricum, Bussum, Eemnes, Hilversum, Huizen, Laren, Muiden, Naarden, Weesp en Wijdemeren. Visie De samenwerkende gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek hebben zich als doel gesteld dat mensen met dementie zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en als volwaardige burgers aan de samenleving kunnen blijven deelnemen. Dit sluit aan bij het sociale beleid van de gemeenten waarbij zij samen met inwoners en organisaties aan een inclusieve samenleving werken waarin iedereen op een passende wijze kan meedoen. Uitgangspunten Regionaal is gekozen om in te zetten op de inclusieve samenleving. Om ervoor te zorgen dat ook inwoners met dementie nu én in de toekomst deel uit kunnen maken van de inclusieve samenleving, is het wenselijk dat er extra aandacht is voor deze groeiende groep. Een gemeente kan dementievriendelijker worden door het bieden van gerichte informatie, advies en begeleiding. Dit is gericht op zowel de dementerende, mantelzorgers als

18 sleutelfiguren in de wijk. Hierbij kan gedacht worden aan welzijnswerk, politie, wijkbeheer, verenigingen en winkeliers. Om dit mogelijk te maken is het wenselijk dat de gemeente deelneemt aan lokaal netwerk dementie, waarin samen met Alzheimer afd. Gooi en netwerkpartners een bijdrage wordt geleverd aan: - taboedoorbreking; - het geven van een stem; - (vroeg)signalering en omgangstips; - ontmoetingsmogelijkheden; - respijtzorg voor mantelzorgers; - actieve participatie. De rol van de gemeente is met name gericht op het stimuleren van blijvende participatie, bijdragen aan een juiste beeldvorming en (vroeg)signalering. Op basis van de intentieverklaring wordt de invulling van deze rol nader uitgewerkt in de regionale werkgroep Vernieuwend Welzijn. Hierbij kan gedacht worden aan respijtzorg voor mantelzorgers, activiteiten / dagbesteding voor dementerenden, omgangstips voor sleutelfiguren in de wijk en vroegsignalering door gemeentelijke (Wmo-)consulenten. Gemeenten doen ook al veel op dit gebied. Bijvoorbeeld waar het gaat om het ondersteunen van mantelzorgers. Met de intentieverklaring willen de gemeenten meer samenwerken, activiteiten en informatie stroomlijnen, en aansluiten bij ontwikkelingen rondom signalering en sociale netwerken in de wijk. Proces Op 25 september 2014 viert Alzheimer afd. Gooi het 20-jarig jubileum tijdens Wereld Alzheimerdag. Op deze dag nodigen zij de wethouders uit de regio uit om achterliggende intentieverklaring te ondertekenen. Uit praktische overwegingen is het voorstel om één wethouder namens de regiogemeenten de intentieverklaring te laten ondertekenen De samenwerkingsafspraken tussen Alzheimer afd. Gooi en de gemeenten worden in een ambtelijke vervolgbijeenkomst geconcretiseerd naar (sub)regionaal beleid. Deze uitwerking is onderdeel van de opdracht van de regionale werkgroep Vernieuwend Welzijn. Gevraagde beslissing 1. Akkoord gaan met de samenwerkingsafspraken zoals opgenomen in de Intentieverklaring Dementievriendelijke gemeenten Gooi en Vechtstreek 2. De wethouder van de gemeente Hilversum namens de deelnemende gemeenten intentieverklaring laten ondertekenen.

19 Regio Gooi oi enmechtstreek eny^ntstreek Intentieverklaring Dementievriendelijke gemeenten Gooi en Vechtstreek a alzheimer nederland 300İ en omstreken De gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek willen dat mensen met dementie zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en als volwaardige burgers aan de samenleving kunnen blijven deelnemen. De regiogemeenten en stichting Alzheimer Nederland Afdeling Gooi e.o. spreken af samen te werken om dit doel te bereiken. Aldus getekend op 25 september De deelnemende gemeenten, Blaricum, Bussum, Eemnes, Hilversum, Huizen, Laren, Muiden, Naarden, Weesp en Wijdemeren Namens hen, E.G.J. van der Want J.C. van Westering Wethouder gemeente Hilversum Voorzitter Alzheimer Nederland Afdeling Gooi Gemeente Gemeente Hilversum Blaricum ĪBuSSUtll ffl Mediastad Gemeente Eemnes Gemeente 'Ma mi Huizen Gemeente 1 i i Laren ^ «Én'. ' Gemeente Muiden Gemeente Naarden

20 Mycorsanr Intentieverklaring 'Dementievriendelijke gemeenten Gooi en Vechtstreek' Aanleiding De samenwerkende gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek hebben zich als doel gesteld dat mensen met dementie zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en als volwaardige burgers aan de samenleving kunnen blijven deelnemen. Dit sluit aan bij het sociale beleid van de gemeenten waarbij zij samenwerken met inwoners en organisaties aan een inclusieve samenleving waarin iedereen op een passende wijze kan meedoen. Voor mensen met dementie betekent dit een omgeving die hen erkent en aanvaardt en waarin vooroordelen en taboes worden doorbroken waardoor de levenskwaliteit niet alleen voor hen verbetert maar ook voor mantelzorgers, partners, familie en vrienden. De regiogemeenten en stichting Alzheimer Nederland Afdeling Gooi en omstreken geven met deze verklaring aan om hierbij samen te werken. Doelstellingen De gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek bevorderen dat zij een dementievriendelijke gemeente worden door: 1. te stimuleren dat mensen met dementie en hun mantelzorgers kunnen blijven participeren in de eigen buurt/wijk, ook bij het voortschrijden van de dementie; 2. mee te werken aan een genuanceerde beeldvorming over mensen met dementie; 3. in te zetten op vroegsignalering en het bieden van passende hulp en ondersteuning vanaf de eerste signalen van dementie. Looptijd De looptijd van deze intentieverklaring betreft de huidige raadsperiode, waarbij jaarlijks wordt geëvalueerd. Samenwerkingsafspraken 1. Alzheimer Nederland afdeling Gooi neemt de regie bij het vormen van een lokaal netwerk Dementie Vriendelijke Gemeente, waarbij de gemeente netwerkpartner is en op onderdelen de regie kan nemen. 2. De netwerkpartners, leveren een bijdrage aan: a. Taboedoorbreking rond dementie. b. Het stem geven aan mensen met dementie, c. Deskundigheidsbevordering (vroeg-)signalering en in het omgaan met dementie (bejegening). d. Ontmoetingen tussen mensen met dementie en hun mantelzorgers en overige burgers in eigen wijk; e. Actieve participatie in de samenleving; f. Respijtmogelijkheden voor mantelzorgers. 3. Alzheimer Nederland Afdeling Gooi neemt in het eerste uitvoeringsjaar het voortouw om samen met netwerkleden te komen tot planontwikkeling. 4. De gemeenten Gooi en Vechtstreek en de lokale DVG-netwerken delen hun opgedane kennis en ervaring met elkaar en derden. 5. Alzheimer Nederland afdeling Gooi brengt inhoudelijke expertise in het DVG-netwerk ten behoeve van het ontwikkelen van kwartiermakers-acties en projecten. 6. Jaarlijks maken de gemeenten de stand van zaken op van de ontwikkeling van het lokale netwerk 'Dementievriendelijke gemeenten. Aldus getekend op: De deelnemende gemeenten, Hilversum, Huizen, Blaricum, Laren, Eemnes, Bussum, Naarden, Muiden, Weesp, Wijdemeren Namens hen, E. van der Want J.C. van Westerring Wethouder Gemeente Hilversum Voorzitter Alzheimer Nederland Afdeling Gooi

21 Portefeuillehoudersoverleg sociaal domein 25 september 2014 Algemeen Agendapunt: 6. Onderwerp: Aanpak beschermd wonen Steller: Projectteam beschermd wonen Kenmerk: Behandeling Vertrouwelijk Behandeling Besluitvorming Deadline besluitvorming Terugkoppeling besluitvorming Toets Juridische toets Financiële toets Bijlagen Bijlage 1. Bijlage 2. Bijlage 3. Ja Besluitvormend College De stukken voor mailen naar Ja Ja Aanpak beschermd wonen Concept raadsinformatiebrief Raadsbesluit centrumgemeente Hilversum Voorstel De colleges van centrumgemeente Hilversum en de regiogemeenten Blaricum, Bussum, Eemnes, Hilversum, Huizen, Laren, Muiden, Naarden, Weesp en Wijdemeren besluiten: 1. Beschermd wonen Gooi en Vechtstreek gezamenlijk vorm te geven via de bestaande gemeenschappelijke regeling Gooi en Vechtstreek. Met ingang van 1 januari 2015 tot en met het inwerking treden van de gewijzigde gemeenschappelijke regeling, wordt de samenwerking vorm gegeven via de dienstverleningsbepaling artikel 6 GR Gooi en Vechtstreek. 2. De samenwerking in beschermd wonen omvat de volgende onderdelen: - Bestuur en toezicht; - Beleidsvoorbereiding; - Materiele verantwoordelijkheid inclusief bijbehorend financieel beheer; - Inkoop en contractbeheer. 3. Er wordt een aparte overeenkomst met dezelfde inhoud gesloten met gemeenten Eemnes, omdat deze gemeente niet behoort tot de bestaande GR Gooi en Vechtstreek. 4. De aanpak van beschermd wonen te faseren in twee fases. In fase 1 de transitiefase (looptijd tot ) staat het continueren van de ondersteuning voor inwoners centraal. In fase 2 de transformatiefase (looptijd en volgende jaren) staat het vernieuwen van de ondersteuning voor inwoners centraal. 5. Om de continuïteit van zorg en dienstverlening op beschermd wonen per 1 januari 2015 te garanderen, worden (onderhandse) contracten gesloten met de huidige aanbieders van beschermd wonen met de looptijd van 1 jaar. 6. Bij de onderhandse contractvorming krijgt de wachtlijst voor beschermd wonen specifiek aandacht. Deze wordt inzichtelijk gemaakt en zo snel als mogelijk weggewerkt, passend binnen de financiële kaders. 1

22 7. Het beleid en de toegang tot beschermd wonen dient in de lokale beleidsplannen en lokale verordeningen verankerd te zijn. Uitgangspunt hierbij is het continueren van het huidige kabinetsbeleid ten aanzien van scheiden wonen zorg, met als afwijking hierop het beleid en de toegang voor nieuwe cliënten met zorgzwaartepakket GGZ-C 3. Samenvatting <<Vat kort het voorstel samen>>: Algemeen Agendapunt: Onderwerp: Steller: Kenmerk: Behandeling Vertrouwelijk Behandeling Besluitvorming Deadline besluitvorming Terugkoppeling besluitvorming Bekostiging beschermd wonen Projectteam beschermd wonen (O. van Strien / H. Uneken) Ja / Nee Vaststellend / Ter kennisgeving College / Raad / AD / DB U mailt het besluit voor naar Bijlagen Bijlage 4. Bijlage 5. Bijlage 6. Voorzet collegebesluit

23 [Begin notatekst] Inhoud 1. Inleiding 3 2. Beschermd Wonen 4 3. Wettelijk kader 8 4. Financiën 9 5. Aanpak Uitwerking fase Gemeentelijke samenwerking Risicoparagraaf Communicatie Inleiding Binnen de bestuursopdracht Beschermd Wonen komt een tweetal onderdelen samen. Om de context en richting van de bestuursopdracht Beschermd Wonen goed te kunnen duiden wordt nader op deze onderwerpen ingegaan. Het gaat over de volgende onderwerpen: Verhouding centrumgemeente- regionale samenwerking De strategische agendering voor de regionale samenwerking in de regio Verhouding centrumgemeente- regionale samenwerking In het beleids- & Uitvoeringsplan Maatschappelijke Zorg Gooi & Vechtstreek wordt reeds geconstateerd dat de maatschappelijke zorg steeds meer vraagt om een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de gemeenten, zowel in de daadwerkelijke ondersteuning van mensen als bij de inkoop van en de aansturing van deze ondersteuning. Daarnaast beïnvloeden de gemeenten door hun reguliere taken en door de regie op de individuele ondersteuning, de druk op de algemene opvang voorzieningen. Tenslotte raken lokale en regionale planvorming op de decentralisaties in het sociaal domein en het terrein van de maatschappelijke zorg elkaar. Het onderwerp Beschermd Wonen is daar een treffend voorbeeld van (toegang & verwijzing lokale uitvoering, relatie ambulante hulpverlening of beschermd wonen, aantal cliënten en locatie voorzieningen binnen de regio). In het beleids- & Uitvoeringsplan Maatschappelijke Zorg Gooi & Vechtstreek wordt tevens gesproken van het opstellen van rapport, gedragen door alle regiogemeenten, waarin een duidelijke afbakening van bestuurlijke taken, rollen en verantwoordelijkheden van de regiogemeenten, de regionale samenwerking en de centrumgemeente is vastgelegd. Binnen de bestuursopdracht wordt voor het onderdeel Beschermd Wonen geen (nieuwe) afbakening voorgesteld op het brede terrein van de maatschappelijke zorg. De afbakening van de bestuursopdracht Beschermd Wonen valt binnen de eerdere kaders van de samenwerking waarbij de beleidsvoorbereiding op individuele voorzieningen binnen de regio worden opgepakt. Het betreft hier dus slechts een onderdeel van het brede terrein van de maatschappelijke zorg. Een verdere duiding van bestuurlijke taken en rollen binnen het maatschappelijke zorg veld blijft dan ook van belang. Deze ontwikkeling wordt geplaatst binnen de bredere strategische agendering voor de regionale samenwerking. 3

24 De strategische agendering voor de regionale samenwerking in de regio Binnen het Sociaal Domein hebben de gemeenten de afgelopen jaren intensief samengewerkt. Via het detacheringsmodel is er binnen de regio voor en door gemeenten goed samengewerkt bij de voorbereidingen op de decentralisaties. Met het aanbreken van een nieuwe (raads)periode en de ingang van de nieuwe taken voor gemeenten per 1 januari 2015 zullen de gemeenten met elkaar een nieuwe agenda moeten opstellen. Welke inhoudelijke thema s moeten gezamenlijk worden opgepakt? Het resultaat van deze discussie zal input moeten opleveren voor het nieuwe uitvoeringsprogramma en de regionale strategische agenda. Hieraan gekoppeld is de vraag op welke wijze de taken beleidsvoorbereiding individuele voorzieningen, inkoop & contractbeheer, monitoring en marktmeesterschap structureel worden gepositioneerd binnen de regio? De komende maanden zullen op beide onderwerpen stappen worden gezet. In deze nota wordt nog geen keuze gemaakt voor de positionering van deze taken. Dat gebeurt pas over enkele maanden bij het vaststellen van de regionale strategische agenda. Bij het beoordelen/lezen van het plan van aanpak Beschermd Wonen is het goed om deze context mee te nemen. 2. Beschermd Wonen De gemeenten Blaricum, Bussum, Eemnes, Huizen, Hilversum, Laren, Muiden, Naarden, Wijdemeren en Weesp (hierna de gemeenten) zijn vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor beschermd wonen. Voor beschermd wonen zijn dus ook de gemeenten Wijdemeren en Weesp onderdeel van de regio. Het kabinet hevelt beschermd wonen vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) over naar de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015). Wat is beschermd wonen? Beschermd wonen is een verblijfsvoorziening voor personen met een psychische aandoening die niet in staat zijn zich op eigen kracht in de samenleving te handhaven. De beschermende woonomgeving is een veilige en afgeschermde woon- en leefomgeving met 24-uurs toezicht in de directe nabijheid en een samenhangend aanbod van zorg en ondersteuning. De bescherming richt zich primair op de persoon zelf en niet zozeer op zijn omgeving of de maatschappij. Wie maken gebruik van beschermd wonen? 358 Volwassenen met langdurige psychische problematiek en aanverwante psychosociale problematiek maken in de regio Gooi en Vechtstreek 1 gebruik van beschermd wonen 2 (ZIN en PGB). Bij deze personen staat op participatie gerichte ondersteuning vanuit een beschermende woonomgeving centraal. Zij hebben lichte tot intensieve ondersteuning nodig ten aanzien van hun sociale redzaamheid, cognitieve en psychische functies, algemene dagelijkse levensverrichtingen, mobiliteit en het beheersbaar houden van gedragsproblematiek. Vanuit het beschermd wonen worden twee groepen volwassenen onderscheiden 3 : 1. volwassenen die beschermd wonen met als doel herstel en uitstroom; 2. volwassenen die beschermd wonen met als doel herstel en stabiliteit. 1 De regio bestaat uit de volgende gemeenten: Blaricum, Bussum, Eemnes, Huizen, Hilversum, Laren, Muiden, Naarden, Wijdemeren en Weesp. 2 CIZ, Vektis, Transitiebureau VWS / VNG,

25 Tabel 1 Aantal cliënten Zorg in Natura (ZIN) en aantal cliënten persoonsgebonden budget (Bron: Gegevensoverdracht Rijk 2014) ZIN PGB extramuraal verzilverd ZIN niet verzilverd Totaal Blaricum Bussum Eemnes Hilversum Huizen Laren Muiden Naarden Weesp Wijdemeren Eindtotaal * *: Er zijn 4 inwoners die in de betreffende periode opvolgend PGB en ZIN ontvingen. Het totaal aantal inwoners met een indicatie ZZP GGZ-C is dus 440. Toelichting tabel ZIN: Zorg In Natura; Het grootste deel van de inwoners met een ZZP GGZ-C indicatie verzilveren deze via zorg in natura. De zorgaanbieder, voornamelijk RIBW G&V, levert zowel wonen, begeleiding, toezicht en dergelijke. De zorgaanbieder bepaalt, samen met de inwoner, welke begeleiding en op welke manier deze verleend wordt. PGB: PersoonsGebonden Budget; Met name in Hilversum bestaan enkele woonvormen, vanuit ouderinitiatieven ontstaan. Bijvoorbeeld wooninitiatieven STEH en Stewovon bieden beschermd wonen met begeleiding op maat voor (jong) volwassenen met autisme. Hier bieden Kwintes en Sherpa begeleiding. Daarnaast zijn er enkele initiatieven voor inwoners waar zij met een PGB wonen en begeleiding inkopen bij de RIBW of andere beschermd wonen aanbieders. Extramuraal verzilverd Inwoners die de ZZP GGZ-C indicatie extramuraal verzilveren doen dit onder meer omdat er nog geen geschikte woonruimte is bij een zorgaanbieder of bij een andere woonvorm. Ook komt het voor dat inwoners al wel een indicatie hebben maar de intramurale verzilvering nog uitstellen. Zij ontvangen dan wel de begeleiding die bij de indicatie hoort. ZIN niet verzilverd Inwoners die wel een ZZP GGZ-C indicatie hebben maar deze (nog) niet verzilveren doen dit onder meer om dezelfde redenen dan de inwoners die extramuraal verzilveren; nog geen geschikte woonruimte of verzilvering uitstellen. Vaker gebeurt het dat deze inwoners begeleiding krijgen vanuit een andere indicatie. 5

26 Hoe is beschermd wonen onder de AWBZ vormgegeven? Het zwaartepunt van de ondersteuning ligt op begeleiding en structuur bij het wonen door het bieden van een veilige en stabiele woonomgeving, een samenhangend pakket van zorg en begeleiding en eventueel een zinvolle dagbesteding. Beschermd wonen bestaat in de AWBZ uit zes zorgzwaartepakketten Geestelijke Gezondheidszorg C (ZZP GGZ-C). De ZZP s GGZ-C beschrijven de zorgzwaarte van de persoon met psychische beperkingen (zie tabel 1). Behandeling maakt geen deel uit van de ZZP s GGZ-C. De functies verzorging en verpleging maken wel deel uit van de (zwaardere) ZZP s. Tabel 2 Opbouw ZZP GGZ-C (NZa, 2011) ZZP Begeleiding sociale zelfredzaamheid Psychosociaal functioneren Verzorging Verpleging Probleemgedrag Verblijf vanwege behandeling GGZ 1C Nee GGZ 2C Nee GGZ 3C Nee GGZ 4C Nee GGZ 5C Nee GGZ 6C Nee De + geeft de intensiteit van de benodigde ondersteuning weer. De ZZP s 1 tot en met 6 worden exen inclusief dagbesteding geboden. Figuur 1: Regioverdeling: plaatsen beschermd wonen ZIN 2014 PGB 2014 Inwoners met een ZZP GGZ-C zijn over de hele regio verdeeld. In de verschillende gemeenten is aanbod voor beschermd wonen via ZIN. De inwoners met ZZP GGZ-C die deze via een PGB verzilveren zijn meer gebonden aan een beperkt aantal gemeenten en met name Hilversum. Daarnaast is er een wachtlijst voor de diverse locaties. Ongeveer 30 inwoners staan op de wachtlijst voor beschermd wonen. 6

27 Hoe is beschermd wonen onder de Wmo 2015 vormgegeven? Onder beschermd wonen wordt in de Wmo 2015 verstaan: 1. wonen in een accommodatie van een instelling; 2. met het daarbij behorende toezicht en begeleiding; 3. gericht op het bevorderen en herstel van zelfredzaamheid en participatie; 4. gericht op het bevorderen van het psychisch en psychosociaal functioneren; 5. gericht op stabilisatie van een psychiatrisch ziektebeeld; 6. gericht op het voorkomen van verwaarlozing of maatschappelijke overlast; 7. gericht op het afwenden van gevaar voor de cliënt of anderen; 8. bestemd voor personen met psychische of psychosociale problemen, die niet in staat zijn zich op eigen kracht te handhaven in de samenleving. Een landelijk toegankelijke maatwerkvoorziening Het beschermd wonen is onder de Wmo 2015 een maatwerkvoorziening. Dit betekent dat de gemeente het beschermd wonen afstemt op de behoeften en kenmerken van de inwoner. De maatwerkvoorziening beschermd wonen is landelijk toegankelijk. Dit wijkt af van de huidige maatwerkvoorzieningen, zoals compensatie huishoudelijke taken (Cht). Cht is alleen beschikbaar voor inwoners uit de gemeente. Bij beschermd wonen kunnen ingezetenen zich ook tot andere gemeenten wenden. De persoon is vrij om zijn woonplaats te kiezen. Verantwoordelijkheid gemeenten Op grond van artikel van de Wmo 2015 zijn álle gemeenten verantwoordelijk voor beschermd wonen. Het Rijk hevelt het budget voor beschermd wonen echter alleen over naar de centrumgemeenten. Voor regio Gooi en Vechtstreek is gemeente Hilversum centrumgemeente. De memorie van toelichting Wmo 2015 roept centrum- en regiogemeenten op tot samenwerking op het beschermd wonen. In de brief van Staatssecretaris van Rijn d.d. 22 juli 2014 beschrijft de Staatssecretaris de voorkeur van het kabinet dat deze samenwerking wordt geregeld op basis van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) (zie verder paragraaf 4). Financieel Het volledige budget voor beschermd wonen gaat zonder financiële korting risicodragend over naar het sociaal deelfonds van de centrumgemeente. Voor de Wmo-regio Gooi en Vechtstreek gaat het om een budget van 12 mln. EUR. Het budget gaat niet geoormerkt over naar het sociaal deelfonds. Centrumgemeente Hilversum draagt hierbij het volledige financiële risico. Dit betekent dat zowel de voor- als de nadelen ten goede dan wel ten laste van de centrumgemeente komen (zie verder paragraaf 4). Overgangsrecht Gemeenten hebben voor het beschermd wonen te maken met een overgangsrecht voor de duur van de indicatie tot een maximum van 5 jaar. Dit betekent dat de inwoner die op 1 januari 2015 een geldige indicatie op grond van de AWBZ heeft voor een ZZP GGZ-C, zijn aanspraken behoudt verbonden aan de AWBZ indicatie gedurende de looptijd van de indicatie tot maximaal 1 januari Inwoners hebben geen recht op dezelfde invulling van de ondersteuning of hun huidige aanbieder. 7

28 Tabel 3 Afloopdatum indicatie voor de intramuraal verzilverde indicaties per gemeente Aantal Cliënten Bussum Eemnes Hilversum Huizen Naarden Weesp Wijdemeren Eindtotaal Totaal Wettelijk kader De voorbereiding en inkoop van beschermd wonen vindt plaats binnen de volgende kaders: 1. Wettelijk kader: a. Wmo 2015 b. Ontwerp-Uitvoeringsbesluit Wmo 2015 c. Aanbestedingswet 2012 d. Wet normering topinkomens e. Wet klachtrecht cliënten zorg f. Wet overheid en markt g. Wet bescherming persoonsgegevens 2. Beleidskader: a. Inkoopbeleid b. Uitvoeringsprogramma sociaal domein Gooi en Vechtstreek c. Wmo visie Gooi en Vechtstreek, 28 maart 2011 d. Beleidsplan Wmo 2012 t/m Financieel kader: a. Meicirculaire 2014 b. Vektis gegevensbestanden c. CAK gegevensbestanden d. Cebeon gegevensbestanden e. Zorgkantoor gegevensbestanden 8

29 4. Financiën Centrumgemeente Hilversum ontvangt 12 miljoen euro van het Rijk voor beschermd wonen via het sociaal deelfonds. In 2018 wordt het sociaal deelfonds toegevoegd aan het gemeentefonds. De volgende voorstellen zijn gedaan tot verdelen van het budget: Tabel 4 Reserveringen budget beschermd wonen Wat Budget Totaal budget beschermd wonen ,- Waarvan over te hevelen naar GR ,- Waarvan te reserveren: Beleidsvoorbereiding ,- Inrichten toegang ,- Inkoop & (contract)beheer ,- Uitvoering ,- Buffer? Reservering Beleidsvoorbereiding We adviseren om de beleidsvoorbereiding beschermd wonen vanaf 1 januari 2015 uit te voeren binnen de gemeenschappelijke regeling onder aansturing van het portefeuillehoudersoverleg sociaal domein en hiervoor structureel een bedrag van ,- EUR beschikbaar te stellen vanuit het budget beschermd wonen. Reservering inrichten toegang We adviseren om ,- te reserveren voor het inrichten van de toegang vanuit het budget beschermd wonen. De uitvoeringskosten voor beschermd wonen zijn opgenomen in de decentralisatie-uitkeringen die de verschillende afzonderlijke gemeenten ontvangen. Dit is niet opgenomen in het macrobudget wat de centrumgemeente krijgt overgeheveld. Omdat het CIZ relatief weinig tijd aan deze indicaties besteedde, zijn deze uitvoeringskosten relatief beperkt. Het is de wens van de gemeenten om ook voor deze doelgroep brede vraagverheldering toe te passen. Dit kost waarschijnlijk meer tijd dan in de decentralisatie-uitkering beschikbaar is. Daarom adviseren we voor om een deel van het centrumgemeente budget beschikbaar te stellen voor brede vraagverheldering binnen de vier uitvoeringsloketten. Reservering inkoop en contractbeheer We adviseren om de inkoop en het contractbeheer beschermd wonen, waartoe worden gerekend in gebrekestelling, ontbinding, vorderen van nakoming, opzegging van een overeenkomst en alle andere besluiten, die hiermee verband (kunnen) houden, met uitzondering tot het voeren van een rechtsgeding, gezamenlijk uit te voeren en hiervoor jaarlijks een bedrag van ,- te reserveren (zie tabel 4). 9

30 Tabel 5 Reservering contractbeheer per gemeente (CBS inwonertal ) Gemeente Inwonertal (CBS) Budget Blaricum Bussum Eemnes Hilversum Huizen Laren Muiden Naarden Weesp Wijdemeren Regio Aanpak De aanpak beschermd wonen delen de gemeenten op in twee fases: Fase 1: Transitie ( t/m ) Contractering huidige aanbieders voor 1 jaar Fase 2: Transformatie ( en volgende jaren) Meerjarencontractering middels openbare inkoopprocedure Figuur 2 Aanpak beschermd wonen Fase 1. De Transitie De transitiefase heeft als doel: 1. Continueren van passende zorg en ondersteuning voor inwoners van regio Gooi en Vechtstreek; 2. Inbedden beschermd wonen in het gemeentelijk sociaal domein. 10

31 Continueren van passende zorg en ondersteuning Het continueren van passende zorg en ondersteuning betekent: Continuïteit van zorg en ondersteuning met behoud van huidige aanbieders, voor bestaande cliënten (overgangsrecht) en nieuwe cliënten 2015; Continuïteit van het persoonsgebonden budget voor bestaande en nieuwe cliënten Continuïteit van het kabinetsbeleid op het terrein van scheiden wonen en zorg, waarbij: o bestaande cliënten recht hebben en houden op de zorgzwaartepaketten GGZ C 1 tot en met 6; o nieuwe cliënten geen toegang hebben tot de zorgzwaartepaketten GGZ C 1 en 2 (continueren kabinetsbeleid); o nieuwe cliënten wel toegang hebben tot zorgzwaartepaketten GGZ C 3 (afwijking kabinetbeleid), waarbij voor deze cliënten de huur- en zorg door de aanbieder van beschermd wonen wordt gescheiden; Inbedden beschermd wonen in het gemeentelijk sociaal domein Beschermd wonen wordt ingebed in het sociaal domein, waarbij de toegang tot beschermd wonen lokaal op het niveau van de uitvoeringsdiensten / Wmo-loketten is georganiseerd. Gelet op de landelijke toegankelijkheid van het beschermd wonen, wordt bij de toegang tot beschermd wonen het principe van regiobinding toegepast. Fase 2. De Transformatie Het primaire doel van de transformatie is om inwoners zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen, dan wel inwoners begeleiden naar zo zelfstandig mogelijk wonen. De gemeenten starten het voorbereidingstraject in het najaar van 2014 en geven het traject vorm met inwoners, cliënten en aanbieders. De transformatie, start vanaf 1 januari 2016, waarbij de vernieuwing van het beschermd wonen en een volledige integratie van beschermd wonen in het gemeentelijk sociaal domein centraal staat. Het transformatieproces is gericht op het realiseren van de beoogde inhoudelijke effecten van de stelselwijziging: ander gedrag van professionals en inwoners, andere cultuur bij instellingen en professionals, andere werkwijzen en vooral ook het anders met elkaar omgaan tussen inwoners, professionals, aanbieders en gemeenten. Uitgangspunt is dat de ondersteuning aansluit bij de behoeften en kenmerken van de inwoner. De vernieuwing zal dan ook met inwoners en (nieuwe) aanbieders worden ingezet. 6. Uitwerking fase 1 Gedurende fase 1, de transitiefase, worden in ieder geval de volgende onderwerpen opgepakt: Bestuur en toezicht Het bestuur beschermd wordt per 1 januari 2015 gezamenlijk ingericht vanuit de gemeenschappelijke regeling Regio Gooi en Vechtstreek, waarbij de gemeenten de samenwerking op het terrein van beschermd wonen op basis van artikel 6 van de gemeenschappelijke regeling per 1 januari 2015 vormgeven en vastleggen in een verzoek van de colleges van de centrumgemeente en de regiogemeenten aan het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Regio Gooi en Vechtstreek om gezamenlijk de materiële verantwoordelijkheid, de inkoop, het contractbeheer en het financieel beheer op het beschermd wonen ter hand te nemen. Met de gemeente Eemnes wordt een afzonderlijke overeenkomst aan te gaan. 11

32 Rol centrumgemeente Hilversum De exacte verhouding tussen centrumgemeente, regio en regiogemeente zal verder uitgewerkt worden. Binnen de strategische agenda wordt bepaald hoe de centrumgemeente haar rol binnen dit dossier gaat in vullen. De wijze van beleidsvoorbereiding binnen de regio en regiogemeenten zal hier een plaats krijgen. Materiële verantwoordelijkheid inclusief bijbehorend financieel beheer Het budget voor beschermd wonen wordt door het Rijk overgeheveld naar de centrumgemeenten. Hier ligt onder andere aan ten grondslag, dat het Rijk het tot dusverre niet voor elkaar heeft gekregen om een objectief verdeelmodel te presenteren. Er wordt in de toekomst wel naar gestreefd, dat elke gemeente een eigen budget krijgt voor beschermd wonen. Zolang dat niet mogelijk is, stellen de regiogemeenten voor om de materiele verantwoordelijkheid voor beschermd wonen op te dragen aan de Regio met inachtneming van de randvoorwaarden zoals deze zijn verwoord in deze door de afzonderlijke colleges van b en w vastgestelde bestuursopdracht en conform de voorschriften en regels in de Gemeenschappelijke Regeling Regio Gooi en Vechtstreek uit te voeren. Het budget voor beschermd wonen zoals opgenomen in het sociaal deelfonds wordt overgeheveld naar de Regio en vanuit de Regio wordt aan de gezamenlijke verantwoordelijkheid inhoud gegeven. Dit betekent dat zowel de kansen (budget overhouden d.m.v. inzet preventieve / algemene voorzieningen) als de risico s (overschrijding budget) gezamenlijk en evenredig worden gedragen door de tien gemeenten. Deze verdeling in risico s en kansen vindt (achteraf) plaats met behulp van een verdeelmodel. Dit verdeelmodel wordt in het transitiejaar door de GR ontwikkeld. Per en tot dat dit verdeelmodel in werking treedt, wordt geadviseerd om de nadelen te verrekenen tussen de regiogemeenten op basis van inwoneraantal en de voordelen te reserveren binnen de GR. Deze gelden worden geoormerkt voor beschermd wonen en het streven is om deze reserves vervolgens snel af te bouwen. Het risico is klein, omdat het budget zonder korting wordt overgeheveld. Beleid Het is wenselijk dat beschermd wonen in de gehele regio op de zelfde manier wordt toegepast en uitgevoerd. Vanuit dit oogpunt zou het wenselijk zijn om uniforme beleidsvoorbereiding plaats te laten vinden. Beleidsvoorbereiding houdt in dat er voorstellen worden gedaan voor aanpassing van de Wmoverordening en lokale Wmo-beleidsplannen en onderliggende beleidsregels. De beleidsvoorbereiding beschermd wonen wordt vanaf 1 januari 2015 uit gevoerd binnen de gemeenschappelijke regeling onder aansturing van het portefeuillehoudersoverleg sociaal domein en geadviseerd wordt hiervoor structureel een bedrag van ,- EUR te reserveren vanuit het budget beschermd wonen. Inkoop en (contract)beheer In fase 1 wordt een (onderhands) contract gesloten voor 1 jaar met de huidige aanbieders van beschermd wonen. Hierbij staan de volgende uitgangspunten centraal: Inclusieve ondersteuning 1. Inwoners ontvangen beschermd wonen vanaf 1 januari 2015 zoveel mogelijk in de samenleving c.q. het normale maatschappelijke en economische verkeer (inclusieve dienstverlening). Deze opdrachten heeft de gemeente vertaald naar het stimuleren van aanbieders tot: 12

33 a. beschermd wonen daar waar mogelijk om te zetten naar zelfstandig wonen met begeleiding en toezicht; b. de dagactiviteit om te zetten naar dagactiviteit in en met de samenleving. 2. Inwoners moeten kunnen rekenen op een mogelijkheid tot beschermd wonen wanneer dat nodig is. Vraag centraal De ondersteuning sluit aan bij het vermogen van inwoners én hun omgeving (het gezin, mantelzorger, vrijwilliger, etc.) om zelf oplossingen te realiseren voor problemen. Inwoners kunnen bij de gemeentelijke toegang met een consulent van de gemeente in gesprek over hun ondersteuningsvraag. De consulent zoekt op maat met de inwoner naar passende oplossingen en zet deze vervolgens persoonsvolgend in. De ondersteuning van de aanbieder sluit aan bij de ondersteuningsvraag van de inwoner en vergroot de zelfredzaamheid en participatie van inwoners of vermindert de achteruitgang daarin. Tevens versterkt de ondersteuning de eigen regie. Door een actieve communicatie(plicht) over de bereikte resultaten tussen de inwoner, de professional en de gemeentelijke consultent is de gemeente in staat om vraaggestuurd de ingezette ondersteuning bij te sturen. Volume afspraken Met de aanbieders worden afspraken gemaakt op basis van data van De gemeente maakt volumeafspraken met aanbieders, zodat continuering en een zachte landing mogelijk wordt. Keuze voor kwaliteit De gemeente stelt de minimale kwaliteit vast waar aanbieders aan moeten voldoen bij de levering van ondersteuning. Vanwege de wens om beschermd wonen in de hele regio hetzelfde uit te voeren en toe te passen, is het advies om binnen de gemeenten de kwaliteitscriteria gezamenlijk uit te werken en vast te stellen in de verordening. Toegang Vanwege de wens om beschermd wonen in de hele regio hetzelfde uit te voeren en toe te passen, is het advies om gezamenlijk de uitvoeringsdiensten in te richten. We denken hierbij onder andere aan de volgende activiteiten: uitwerken toegangscriteria opleiden consulenten inhuren experts inrichten ICT-verkeer loket aanbieder (toewijzing) De toegang moet op 1 november 2014 klaarstaan. 7. Gemeentelijke samenwerking De gemeenten Blaricum, Bussum, Eemnes, Hilversum, Huizen, Laren, Muiden, Naarden, Weesp en Wijdemeren zijn vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor beschermd wonen. Alle gemeenten zijn verantwoordelijk voor beschermd wonen. En centrumgemeente Hilversum ontvangt de middelen voor de regio Gooi en Vechtstreek en is materieel verantwoordelijk. 13

34 De Wmo 2015 draagt gemeenten op samen te werken bij het vormgeven van het beschermd wonen. Staatssecretaris van Rijn adviseert de centrumgemeenten om deze samenwerking vorm te geven vanuit een gemeenschappelijke regeling 4. Zo kan de centrumgemeente zowel recht te doen aan lokale verantwoordelijkheid als aan regionale samenwerking. In de regio Gooi en Vechtstreek werken de gemeenten voor het sociaal domein samen in de gemeenschappelijke regeling Regio Gooi en Vechtstreek. Vanuit deze regeling geven de gemeenten gezamenlijk het bestuur en toezicht, de inkoop en het contractbeheer en het financieel beheer vorm en stemmen de gemeenten af over de uitvoering van de Jeugdwet, Wmo 2015 en de Participatiewet. De gemeenschappelijke regeling Regio Gooi en Vechtstreek biedt de mogelijkheid om vanaf 1 januari 2015 de samenwerking ten aanzien van het beschermd wonen vorm te geven. Het ligt het meest voor de hand om de beoogde samenwerking ten aanzien van de taakopdracht aan gemeenten op het gebied van beschermd wonen via de dienstverleningsbepaling in artikel 6 van de gemeenschappelijke regeling vorm te geven. Dit artikel luidt als volt: Artikel 6 Dienstverlening 1. De Regio kan diensten verlenen aan één of meerdere gemeenten indien deze daarom verzoeken. 2. Een besluit tot verlening van diensten wordt op basis van een advies van een betrokken portefeuillehoudersoverleg- genomen door het algemeen bestuur onder vermelding van de wijze van kostentoerekening en de overige voorwaarden waaronder diensten worden verleend. Artikel 6 geeft aan dat het betrokken portefeuillehoudersoverleg, voor beschermd wonen het portefeuillehoudersoverleg sociaal domein, de kaders voor de samenwerking in het kader van beschermd wonen aangeeft. Deze kaders (in onderstaande beslispunten aangegeven) worden vastgelegd in een verzoek van de betrokken colleges van b en w aan het algemeen bestuur van de Regio om de dienstverlening op dit terrein per 1 januari 2015 ter hand te nemen. Omdat de gemeente Eemnes niet deelneemt aan de gemeenschappelijke regeling Regio Gooi en Vechtstreek zal met haar afzonderlijk een overeenkomst in overeenstemming met de door de overige gemeenten aangegeven kaders moeten worden aangegaan. Beslispunten De colleges van centrumgemeente Hilversum en de regiogemeenten Blaricum, Bussum, Eemnes, Hilversum, Huizen, Laren, Muiden, Naarden, Weesp en Wijdemeren besluiten: 1. Beschermd wonen Gooi en Vechtstreek gezamenlijk vorm te geven via de bestaande gemeenschappelijke regeling Gooi en Vechtstreek. Met ingang van 1 januari 2015 tot en met het inwerking treden van de gewijzigde gemeenschappelijke regeling, wordt de samenwerking vorm gegeven via de dienstverleningsbepaling artikel 6 GR Gooi en Vechtstreek. 2. De samenwerking in beschermd wonen omvat de volgende onderdelen: a. Bestuur en toezicht; b. Materiele verantwoordelijkheid inclusief bijbehorend financieel beheer; c. Beleidsvoorbereiding; d. Inkoop en contractbeheer. 4 Ministerie van VWS, 22 juli

35 3. Er wordt een aparte overeenkomst met dezelfde inhoud gesloten met gemeenten Eemnes, omdat deze gemeente niet behoort tot de bestaande GR Gooi en Vechtstreek. 4. De aanpak van beschermd wonen te faseren in twee fases. In fase 1 de transitiefase (looptijd tot ) staat het continueren van de ondersteuning voor inwoners centraal. In fase 2 de transformatiefase (looptijd en volgende jaren) staat het vernieuwen van de ondersteuning voor inwoners centraal. 5. Om de continuïteit van zorg en dienstverlening op beschermd wonen per 1 januari 2015 te garanderen, wordt er een (onderhands) contract gesloten met de huidige aanbieders van beschermd wonen met de looptijd van 1 jaar. 6. Het beleid en de toegang tot beschermd wonen dient in de lokale beleidsplannen en lokale verordeningen verankerd te zijn. Uitgangspunt hierbij is het continueren van het huidige kabinetsbeleid ten aanzien van scheiden wonen zorg, met als afwijking hierop het beleid en de toegang voor nieuwe cliënten met zorgzwaartepakket GGZ-C Risicoparagraaf De transitie van beschermd wonen brengt voor de gemeenten niet meer risico s met zich mee dan de risico s die de gehele transitie met zich meebrengt. Het is niet de verwachting dat het aantal inwoners dat een ZZP GGZ-C indicatie nodig heeft toeneemt, dit aantal is over een lange periode vrij constant. Bovendien heeft de gemeente geen leveringsplicht voor intramurale plaatsen. De inwoner kan (tijdelijk) geholpen worden met extramurale begeleiding en toezicht. Er lijkt echter wel meer behoefte te zijn aan beschermd wonen dan nu wordt aangeboden, aangezien er een wachtlijst bestaat. Onderzocht moet worden welk deel van deze inwoners die op de wachtlijst staan beschermd wonen nodig heeft en welk deel geholpen zijn met extramurale begeleiding. Voor de inwoners is het risico eveneens gering aangezien beschermd wonen in 2015 wordt gecontinueerd en de transitie niet gepaard gaat met een korting. Dit geldt ook voor de aanbieders van beschermd wonen. 9. Communicatie De communicatie over dit project gaat twee kanten op: richting de inwoners en richting de aanbieders. De communicatie richting de inwoners van de regio Gooi en Vechtstreek verloopt via de reguliere Wmo kanalen van elke deelnemende gemeente. De communicatie richting de aanbieders verloopt via de Regio Gooi en Vechtstreek. 15

36 Portefeuillehoudersoverleg sociaal domein, <<datum>> Algemeen Agendapunt: 7. Onderwerp: Steller: Igor Meuwese Kenmerk: Behandeling Vertrouwelijk Behandeling Besluitvorming Deadline besluitvorming Terugkoppeling besluitvorming Inrichting Bestuurlijke Positie en structuur SD Nee Besluitvorming PFHO 25 september 2014 n.vt. Toets Juridische toets <<Ja >> Financiële toets Bijlagen Bijlage 1. <<Nee>> n.v.t. Voorstel Het PFHO Sociaal Domein: 1. Gaat akkoord met de (hoofd)inrichting en de bestuurlijke invulling hiervan 2. Verzoekt ambtelijk om te komen de uitwerking van de mogelijkheden om ook op regionaal niveau te blijven werken met vormen van interactieve beleidsvorming. (vervolg van o.a. Samenkracht) 3. zal op het PHO van 6 november 2014 een besluit nemen over de verdere invulling van de overlegstructuur (bijv ketenoverleg met maatschappelijke partners en/of gecontracteerde partijen) Samenvatting Tijdens het portefeuillehoudersoverleg van 22 mei 2014 is, op basis van de voortgangrapportage uitvoeringsprogramma SD, gesproken over de bestuurlijke indeling van het Sociaal Domein. In het overleg is toen afgesproken dat er een bestuurlijke ronde zal worden gemaakt. Deze heeft voor en na de zomer plaats gevonden. Op basis van de input van deze ronde is dit voorstel opgesteld. Het is een voorstel dat recht doet aan inhoudelijke overwegingen, politiek bestuurlijke verhoudingen, historie, en kennis & vaardigheden. Op 6 november 2014 zal op basis van dit besluit een verdere invulling worden gepresenteerd. Dit besluit vormt de basis voor de verdere uitwerking. Voor de stuurgroep Wonen geldt dat het onderwerp van het voorzitterschap nog niet is besproken. Voor deze stuurgroep geldt tevens dat alle vorige leden van de stuurgroep Wonen geen wethouder meer zijn (op dit dossier). Het is aan de wethouders Wonen om hiervoor met een voorstel te komen. Regio Gooi en Vechtstreek Postbus AG Bussum sociaaldomein@regiogenv.nl l

37 [Begin notatekst] Inhoud 1. Inleiding 2 2. Bestuurlijk juridische kaders 2 3. Aanpak 3 4. Inhoud 3 5. Voorgestelde keuzes 4 6. Communicatie 6 1. Inleiding Tijdens het portefeuillehoudersoverleg van 22 mei 2014 is, op basis van de voortgangrapportage uitvoeringsprogramma SD, gesproken over de bestuurlijke indeling van het Sociaal Domein. In het overleg is toen afgesproken dat er een bestuurlijke ronde zal worden gemaakt. Deze heeft voor en na de zomer plaats gevonden. 2. Bestuurlijk juridische kaders Het kader voor dit onderwerp ligt binnen de regionale regeling van de Gooi en Vechtstreek (GR) De regeling kent (23GR) enkele uitgangspunten voor de vormgeving en de besluitvorming: I. Structuur, werkwijze, ondersteuning en kosten toe- en verdeling De portefeuillehoudersoverleggen bepalen de structuur, de werkwijze, de ambtelijke ondersteuning en de toe- en verdeling van de kosten verbonden aan de samenwerking op het desbetreffende terrein. *) een reglement voor portefeuillehouders is in voorbereiding II III Onderscheid in de GR tussen (procedures) beleid, uitvoering en overleg: Uit de portefeuillehoudersoverleggen kunnen verschillende voorstellen of adviezen komen: a. intergemeentelijke beleidsvorming en afstemming (art.23gr)= voorleggen college/raad gemeenten ; b. intergemeentelijke uitvoering (overgedragen taak/dienstverlening) (art. 23/6GR) = voorleggen algemeen bestuur; c. Intergemeentelijk overleg (art.23 GR) = voorleggen college/raad gemeenten. Legitimatie lokaal van de afspraken/besluiten in de portefeuillehoudersoverleggen: Portefeuillehoudersoverleggen bieden ontwerp-besluiten en/of ontwerp-voorstellen met betrekking tot het samenwerkingsterrein aan aan de colleges van burgemeester en wethouders en/of door tussenkomst van colleges van burgemeester en wethouders- aan gemeenteraden (art.23gr). Besluiten van portefeuillehoudersoverleggen die financiële en/of beleidsmatige consequenties hebben voor één of meerdere gemeenten dienen - alvorens tot uitvoering kan worden overgegaan - bekrachtigd te worden in de eerstvolgende vergadering van het betreffende portefeuillehoudersoverleg (art.23gr). Besluiten over dienstverlening en de financiële en/of beleidsmatige consequentie vindt alleen plaats voor en door die gemeenten namens welke de betrokken portefeuillehouder het besluit heeft bekrachtigd (art.23gr). Regio Gooi en Vechtstreek Postbus AG Bussum sociaaldomein@regiogenv.nl l

38 3. Aanpak De afgelopen periode hebben de voorzitter van het portefeuillehoudersoverleg (J.Bakker) en de secretaris (I.Meuwese) een bestuurlijke ronde gemaakt. In deze rond is In deze ronde zou, naast over de inhoudelijke thema s, ook aandacht zijn voor de bestuurlijke indeling binnen de regionale samenwerking op het Sociaal Domein. 4. Inhoud Op basis van de bevindingen van deze ronde wordt nu de volgende bestuurlijke inrichting voorgesteld. Het streven is hierbij om de ontschotting op bestuurlijk niveau steeds verder vorm te geven. - Gemeente (raad + college) Wmo en cliënten-raden Portefeuillehoudersoverleg sociaal domein Stuurgroep Sociaal domein Stuurgroepen Wmo/Participatie (18+) Jeugd (18-) Stuurgroep Wonen Interactieve beleidsvorming Nieuwe vormen vanaf 1 januari 2015 Klankbord vakbonden Klankbord leveranciers Werkgroep cliënten Klankbord partners Directieoverleg sociaal domein Programmaorganisatie Sociaal Domein G&V Regio Gooi en Vechtstreek Postbus AG Bussum sociaaldomein@regiogenv.nl l

39 5. Voorgestelde keuzes Dit alles betekent dat er gekozen is voor een verdere ontschotting op bestuurlijk niveau. Het basisidee is om te kiezen voor 1 centraal portefeuillehoudersoverleg en daaronder te werken met het model van stuurgroepen. Het portefeuillehoudersoverleg Het portefeuillehoudersoverleg Sociaal Domein heeft als primair doel om te sturen op het inhoudelijke programma binnen het Sociaal Domein. Vanaf 1 januari 2015 wordt getracht om dit programma onder te brengen in de reguliere programmabegroting van de regio. De afgelopen periode hebben de gemeenten ervoor gekozen te werken met een (apart) uitvoeringsprogramma Sociaal Domein. Met alle voorbereidingen rond de decentralisaties was dit een prima keuze. Nu een aantal onderdelen structureel wordt opgenomen in het takenpakket van de regio (AMHK, Inkoop) is het verder verankeren van het programma binnen de reguliere programmabegroting wenselijk. Om binnen dit programma stappen te kunnen zetten is gezamenlijke besluitvorming noodzakelijk. Deze besluitvorming vindt dan ook alleen plaats binnen het portefeuillehoudersoverleg. In de gemeenschappelijke regeling van de regio staat dit proces nader uitgewerkt. Zie hiervoor ook paragraaf 2 van deze notitie. Hieruit blijkt dat van groot belang voor de legitimatie van de regionale samenwerking is dat afspraken worden gewaarborgd in de lokale besluitvorming. Gemeenten zijn vrij in het bepalen in welke procedure hiervoor lokaal wordt gevolgd. De meeste gemeenten kiezen ervoor om voorafgaande aan het portefeuillehoudersoverleg over te gaan tot lokale besluitvorming. De stuurgroepen Onder het portefeuillehoudersoverleg wordt gewerkt met het model van stuurgroepen. Binnen het Sociaal Domein zijn dat de stuurgroepen Sociaal Domein, Wmo & Participatie, Jeugd en Wonen. Het primaire doel van deze stuurgroepen is om de bestuurlijke richting met elkaar af te stemmen. Op basis van deze verkenning c.q. richtingen worden de ambtelijke stukken voor het wethoudersoverleg voorbereid. Al eerder is afgesproken dat alle wethouders altijd welkome zijn op de bijeenkomsten van de stuurgroepen. Zo worden ook alle stukken en notities aan alle betrokken wethouders verstuurd. In principe zijn alle betrokken wethouders agenda lid. Wel wordt er gewerkt met een aantal kernleden. Deze wethouders vormen de kern van de stuurgroep. Een aantal wethouders heeft al aangegeven in een stuurgroep te willen plaats nemen. De afgelopen jaren hebben aangetoond dat een (kern) bezetting van 4/5 wethouders per stuurgroep zeer goed werkt. Zeker wanneer er vanuit een heldere visie op Sociaal Domein wordt geopereerd. Op 8 november 2014 zal het overzicht worden gepresenteerd met daarin een verdere uitwerking en de definitieve invulling van de stuurgroepen. Ook zal binnen dit voorstel aandacht zijn voor de nadere invulling van de taakverdeling en de daaraan gerelateerde discussie over de bezetting van diverse keten overleggen die er binnen de regio plaats vinden. Regio Gooi en Vechtstreek Postbus AG Bussum sociaaldomein@regiogenv.nl l

40 Portefeuillehoudersoverleg sociaal domein Gemeente + rol Functie + portefeuille(s) Blaricum Wethouder Wmo + Participatie + Jeugd Bussum Wethouder Wmo + Participatie Bussum (2 e plv voorzitter) Wethouder Jeugd Eemnes Wethouder Wmo + Participatie + Jeugd Hilversum Wethouder Participatie Hilversum/Voorzitter Wethouder Wmo + Jeugd Huizen (1 e plv voorzitter) Wethouder Wmo + Participatie Huizen Wethouder Jeugd Laren Wethouder Wmo + Participatiewet + Jeugd Muiden Wethouder Wmo + Participatiewet + Jeugd Naarden Wethouder Wmo + Participatiewet + Jeugd Weesp Wethouder Participatie + Jeugd Weesp Wethouder Wmo Wijdemeren Wethouder Participatiewet + Jeugd Wijdemeren Wethouder Wmo Regio / secretaris Programmadirecteur Sociaal Domein Stuurgroep sociaal domein Stuurgroep sociaal domein Gemeente + rol Bussum Hilversum / voorzitter Hilversum Huizen Regio / secretaris Functie + portefeuille(s) Wethouder Jeugd Wethouder Wmo/Participatie Wethouder Participatiewet Wethouder Wmo Programmadirecteur Sociaal Domein Stuurgroepen Wmo, Participatiewet en Jeugdwet Stuurgroep Wmo & Participatie Gemeente + rol Huizen / voorzitter Functie + portefeuille(s) Wethouder Wmo & Participatie Regio / secretaris Stuurgroep Jeugdwet Gemeente + rol Bussum / voorzitter Programmamanager Wmo & Participatie Functie + portefeuille(s) Wethouder Jeugdwet Regio / secretaris Programmamanager Wmo & Participatie Regio Gooi en Vechtstreek Postbus AG Bussum sociaaldomein@regiogenv.nl l

41 Stuurgroep Wonen Stuurgroep sociaal domein Gemeente + rol Voorziiter Functie + portefeuille(s) 6. Communicatie Na vaststelling van het model en de verdere invulling daarvan op 8 november 2014 is het van belang om het model en daaraan gekoppelde taken goed uit te leggen aan zowel raadsleden als aan de (regionale) pers. In het samenwerkingsmodel binnen de regio is namelijk het primaire vertrekpunt dat de verantwoordelijkheden voor de burger/inwoner binnen het Sociaal Domein altijd lokaal liggen. Om de dienstverlening aan de inwoner zo goed mogelijk vorm te geven wordt er door de gemeenten samengewerkt op het niveau van de uitvoering of op regionaal niveau. Het is van belang om deze keuzes rondom verantwoordelijkheden en taakverdeling goed te communiceren. Regio Gooi en Vechtstreek Postbus AG Bussum sociaaldomein@regiogenv.nl l

Portefeuillehoudersoverleg sociaal domein 25 september 2014

Portefeuillehoudersoverleg sociaal domein 25 september 2014 Portefeuillehoudersoverleg sociaal domein 25 september 2014 Algemeen Agendapunt: 6. Onderwerp: Aanpak beschermd wonen Steller: Projectteam beschermd wonen Kenmerk: 14.0006064 Behandeling Vertrouwelijk

Nadere informatie

Bijlage 1 Uitgebreide nota Beschermd wonen Gooi en Vechtstreek 2015

Bijlage 1 Uitgebreide nota Beschermd wonen Gooi en Vechtstreek 2015 Bijlage 1 Uitgebreide nota Beschermd wonen Gooi en Vechtstreek 2015 Samenvatting Vanaf 1 januari 2015 zijn de regiogemeenten Blaricum, Bussum, Eemnes, Hilversum, Huizen, Laren, Muiden, Naarden, Weesp en

Nadere informatie

Kaderstellen (Beleids)uitvoering Controleren. Gemeente Raad College Raad. Algemeen bestuur Dagelijks bestuur

Kaderstellen (Beleids)uitvoering Controleren. Gemeente Raad College Raad. Algemeen bestuur Dagelijks bestuur Algemeen Onderwerp Regionale beleidsnotitie bij beleidsplan Bescherming en Opvang Vertrouwelijk Nee Contactpersoon Dhr. J. van Slooten Eenheid Sturing E-mail sociaaldomein@regiogv.nl Kenmerk 17.0002772

Nadere informatie

PROJECTPLAN Proeftuin AWBZ naar Wmo

PROJECTPLAN Proeftuin AWBZ naar Wmo Regio Gooi en Vechtstreek wmo@regiogenv.nl Postbus 251, 1400 AG, Bussum PROJECTPLAN Proeftuin AWBZ naar Wmo ALGEMENE KENMERKEN Auteurs: J. van Slooten / H. Uneken Opdrachtgever: Bestuurlijk overleg convenant

Nadere informatie

raadsvergadering: 1 juli 2015 Vaststellen Technische begrotingswijziging Sociaal Domein

raadsvergadering: 1 juli 2015 Vaststellen Technische begrotingswijziging Sociaal Domein RAADSVOORSTEL raadsvergadering: 1 juli 2015 onderwerp: Vaststellen Technische begrotingswijziging Sociaal Domein bijlage: ontwerp-besluit datum: gemeenteblad I nr.: agenda nr.: Aan de gemeenteraad, 1.

Nadere informatie

Jeugdhulp. Regio Gooi en Vechtstreek. Marjet van Elten Beleidsadviseur Jeugd en Onderwijs

Jeugdhulp. Regio Gooi en Vechtstreek. Marjet van Elten Beleidsadviseur Jeugd en Onderwijs Jeugdhulp Regio Gooi en Vechtstreek Marjet van Elten Beleidsadviseur Jeugd en Onderwijs m.vanelten@regiogv.nl 06-13122989 1 Regio Gooi en Vechtstreek 29 maart 2016 programma 1. Ingewikkelde tijd 2. Regio

Nadere informatie

Memo (071) (071) Marieke Ouwerkerk Saskia Lekkerkerker

Memo (071) (071) Marieke Ouwerkerk Saskia Lekkerkerker Memo Aan Van Doorkiesnummer AOZW Onderwerp Marieke Ouwerkerk Saskia Lekkerkerker (071) 516 73 66 (071) 516 57 54 Datum Laatste nieuws rond budgetten Beschermd wonen en Maatschappelijke opvang 29-6-2016

Nadere informatie

Raadsledendag 20 september

Raadsledendag 20 september Raadsledendag 20 september Wet langdurige zorg & Zorgverzekeringswet Marlies Kamp Manon Jansen Programmamanagement HLZ 3 Presentatie 1. Wet langdurige zorg 2. Zorgverzekeringswet 3. Implementatie 4. Communicatie

Nadere informatie

Agenda. Decentralisatie AWBZ extramurale begeleiding. Drechtraad. Alblasserdam, 2 oktober 2012

Agenda. Decentralisatie AWBZ extramurale begeleiding. Drechtraad. Alblasserdam, 2 oktober 2012 Decentralisatie AWBZ extramurale begeleiding Drechtraad Alblasserdam, 2 oktober 2012 1 Agenda 2 17.00-17.15 uur: Concept visie extramurale begeleiding Drechtsteden, door wethouder Wagemakers 17.15-17.45

Nadere informatie

Jeugdhulp. Regiopodium Jeugd, 22 maart Regio Gooi en Vechtstreek

Jeugdhulp. Regiopodium Jeugd, 22 maart Regio Gooi en Vechtstreek Jeugdhulp Regiopodium Jeugd, 22 maart 2016 1 Regio Gooi en Vechtstreek Agenda 1. Een paar vragen 2. Jeugdwet en samenwerking regiogemeenten 3. Zorgvormen 4. Gezamenlijke onderwerpen (van transitie naar

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang. Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang Lekstroom. Uitgave nr.

Raadsinformatiebrief Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang. Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang Lekstroom. Uitgave nr. Gemeente IJsselstein postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein De raad van gemeente IJsselstein Postbus 26 3400 AA IJsselstein bezoekadres Overtoom 1 3401 BK IJsselstein t 14 030 f 030 6884350 e info@ijsselstein.nl

Nadere informatie

Van Aan Datum B&W vergadering Zaaknummer Vertrouwelijkheid Portefeuillehouder Onderwerp 1. Kennisnemen van 2. Inleiding 3.

Van Aan Datum B&W vergadering Zaaknummer Vertrouwelijkheid Portefeuillehouder Onderwerp 1. Kennisnemen van 2. Inleiding 3. Raadsmededeling Van Aan Datum B&W vergadering Zaaknummer Vertrouwelijkheid Portefeuillehouder Onderwerp Het college van burgemeester en wethouders De gemeenteraad 5 juli 2016 80699 Openbaar Mw. drs. M.

Nadere informatie

Visie decentralisatie AWBZ extramurale begeleiding

Visie decentralisatie AWBZ extramurale begeleiding Visie decentralisatie AWBZ extramurale begeleiding STAND VAN ZAKEN DECENTRALISATIE BEGELEIDING Ontwikkelingen: - Wijzigingswet Wmo: besluitvorming Tweede Kamer (april 2012) - Controversieel verklaring

Nadere informatie

VOORSTEL. Algemeen Onderwerp Beleidsplan bescherming en opvang Vertrouwelijk Nee Contactpersoon Dhr. J. van Slooten

VOORSTEL. Algemeen Onderwerp Beleidsplan bescherming en opvang Vertrouwelijk Nee Contactpersoon Dhr. J. van Slooten VOORSTEL Algemeen Onderwerp Beleidsplan bescherming en opvang Vertrouwelijk Nee Contactpersoon Dhr. J. van Slooten Eenheid Sturing E-mail sociaaldomein@regiogv.nl Kenmerk 17.0002772 Datum 2 maart 2017

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad, Wethouder Struik, Wethouder Sanderse, Burgemeester van Vliet conceptbeleidsplan Bescherming en Opvang

Raadsvoorstel. Aan de raad, Wethouder Struik, Wethouder Sanderse, Burgemeester van Vliet conceptbeleidsplan Bescherming en Opvang Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 194447 Wethouder Struik, Wethouder Sanderse, Burgemeester van Vliet conceptbeleidsplan Bescherming en Opvang 2017-2020 Aan de raad, 1. Beslispunten

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: transitie sociaal domein: beleidskader beschermd wonen BBV nr: 2014/ Inleiding. Het transitieproces sociaal domein

Raadsstuk. Onderwerp: transitie sociaal domein: beleidskader beschermd wonen BBV nr: 2014/ Inleiding. Het transitieproces sociaal domein Raadsstuk Onderwerp: transitie sociaal domein: beleidskader beschermd wonen BBV nr: 2014/271414 1. Inleiding Het transitieproces sociaal domein De raad heeft vanaf 2012 de kaders voor de transitie van

Nadere informatie

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Afdeling Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Be z o e k a d r e s Kreupelstraat 1 Leden van de gemeenteraad O p e n i n g s t i j d

Nadere informatie

De drie decentralisaties, Holland Rijnland en de gemeente Teylingen. Presentatie Commissie Welzijn 5 maart 2012

De drie decentralisaties, Holland Rijnland en de gemeente Teylingen. Presentatie Commissie Welzijn 5 maart 2012 De drie decentralisaties, Holland Rijnland en de gemeente Teylingen Presentatie Commissie Welzijn 5 maart 2012 Waar gaan we het over hebben? 1. Waarom decentraliseren? 2. Decentralisatie Jeugdzorg 3. Decentralisatie

Nadere informatie

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Wat verandert er in de zorg in 2015

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Wat verandert er in de zorg in 2015 Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking Wat verandert er in de zorg in 2015 De zorg in beweging Wat verandert er in 2015? In 2015 verandert er veel in de zorg. Via een aantal

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Beleidskader maatschappelijk zorg besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Beleidskader maatschappelijk zorg besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen Raadsvoorste l Raadsvoorstel Beleidskader maatschappelijk zorg 2017-2025 doel: aan: besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen zaaknummer: 164032 datum voorstel: 31 oktober 2016 datum collegevergadering:

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst gemeenteraden Wonen en Zorg

Informatiebijeenkomst gemeenteraden Wonen en Zorg Informatiebijeenkomst gemeenteraden Wonen en Zorg Transitie Beschermd Wonen 4 oktober 2017 Inleiding en inhoud - Wat is Beschermd Wonen? - Kenmerken doelgroep - Transitie Beschermd Wonen per 1-1-2020:

Nadere informatie

Toelichting begrotingswijziging bescherming en opvang

Toelichting begrotingswijziging bescherming en opvang Toelichting begrotingswijziging bescherming en opvang Algemeen Aan Algemeen Bestuur Van Geurt van den Broek Datum 20 november 2018 Verspreiden Nee Kenmerk 19.0000313 1. Inleiding Diverse ontwikkelingen

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk l / Ervaringen invoering Wlz 16 september 2015

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk l / Ervaringen invoering Wlz 16 september 2015 Aan alle Wlz-uitvoerders Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres l Onderwerp Datum

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst gemeenteraden Wonen en Zorg

Informatiebijeenkomst gemeenteraden Wonen en Zorg Informatiebijeenkomst gemeenteraden Wonen en Zorg Transitie Beschermd Wonen 4 oktober 2017 Vragen uit de zaal: Welke vragen hebben jullie op voorhand? Welke thema s willen jullie besproken hebben? Inleiding

Nadere informatie

Toelichting. : Wendy van Neer. Datum : 20 mei Betreft : verantwoorde inkoop zorg en ondersteuning Kenmerk :

Toelichting. : Wendy van Neer. Datum : 20 mei Betreft : verantwoorde inkoop zorg en ondersteuning Kenmerk : Toelichting Van : Wendy van Neer Datum : 20 mei 2016 Betreft : verantwoorde inkoop zorg en ondersteuning 2015 Kenmerk : 16.0004452 De gemeenten Blaricum, Eemnes, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren,

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling transitiearrangement (RTA) regio Noordoost Brabant.

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling transitiearrangement (RTA) regio Noordoost Brabant. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot vaststelling transitiearrangement (RTA) regio Noordoost Brabant. Nummer: 6f. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 29 oktober 2013 Aanleiding Door de decentralisatie

Nadere informatie

STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING

STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING VERENIGING BEDRIJFSTAK ZORG 400.11/me november 2011 STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING De verplaatsing van (extramurale) begeleiding van de AWBZ naar de WMO en dus de gemeenten biedt nieuwe

Nadere informatie

Pagina 1 van 5. Onderwerp Nota van Inlichtingen Tijdelijk beschermd wonen LVB 18+ Datum 23 augustus 2018

Pagina 1 van 5. Onderwerp Nota van Inlichtingen Tijdelijk beschermd wonen LVB 18+ Datum 23 augustus 2018 Onderwerp Nota van Inlichtingen Tijdelijk beschermd wonen LVB 18+ Datum 23 augustus 2018 Vraag en antwoord inkoop Tijdelijk Beschermd Wonen LVB 18+ ISD Bollenstreek-Gemeente Katwijk Vragen Antwoord Algemeen

Nadere informatie

BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET)

BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET) BOB 14/001 BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET) Aan de raad, Voorgeschiedenis / aanleiding Per 1 januari 2015 worden de volgende taken vanuit het rijk naar de gemeenten gedecentraliseerd:

Nadere informatie

Besluit Jeugdhulp. Utrechtse Heuvelrug Behorende bij de Verordening Jeugdhulp. 17 maart 2015 Afdeling. Maatschappelijke Ontwikkeling Auteur

Besluit Jeugdhulp. Utrechtse Heuvelrug Behorende bij de Verordening Jeugdhulp. 17 maart 2015 Afdeling. Maatschappelijke Ontwikkeling Auteur Kerkplein 2 T (0343) 56 56 00 Postbus 200 F (0343) 41 57 60 3940 AE Doorn E info@heuvelrug.nl Besluit Jeugdhulp Utrechtse Heuvelrug 2015 Behorende bij de Verordening Jeugdhulp Utrechtse Heuvelrug 2015

Nadere informatie

DECENTRALISATIES SOCIAAL DOMEIN. Raadsvoorstellen 2014

DECENTRALISATIES SOCIAAL DOMEIN. Raadsvoorstellen 2014 DECENTRALISATIES SOCIAAL DOMEIN Raadsvoorstellen 2014 Presentatie: 11-12 12-20132013 Planning raadsbesluiten Beleidskader (nieuwe Wmo en Jeugdwet): januari 2014 Transitiearrangement Zorg voor Jeugd: :

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE ONZE AGENDA VOOR 2016-2020 NA INSPRAAK Sommige mensen hebben zo weinig grip op hun dagelijks leven, dat ze niet zelfstandig kunnen wonen.

Nadere informatie

gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en de verordening maatschappelijke ondersteuning B E S L U I T E N:

gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en de verordening maatschappelijke ondersteuning B E S L U I T E N: Gemeenteblad 589 BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE VOORST; gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en de verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Voorst 2015; B E S L U

Nadere informatie

Context. Artikel 1. Aanmelding, onderzoek en aanvraag. Artikel 2. Afweging

Context. Artikel 1. Aanmelding, onderzoek en aanvraag. Artikel 2. Afweging Beleidsregel Wmo-arrangement GGZ Valleiregie De raad van de gemeente Ede; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, zaaknummer ; gelet op artikel. van de.. [naam regelgeving]; besluit vast te

Nadere informatie

= = Raadsvergadering d.d. 1 juli 2014 Agendanr. 15. No.ZA.14-28270/DV.14-354, afdeling Samenleving.

= = Raadsvergadering d.d. 1 juli 2014 Agendanr. 15. No.ZA.14-28270/DV.14-354, afdeling Samenleving. *ZE9A51840CC* = = Raadsvergadering d.d. 1 juli 2014 Agendanr. 15. Aan de Raad No.ZA.14-28270/DV.14-354, afdeling Samenleving. Sellingen, 19 juni 2014 Onderwerp: Continuïteit van AWBZ zorg in 2015 1. Inleiding

Nadere informatie

Aan de raad. No. 10. Wissenkerke, 21 oktober 2013

Aan de raad. No. 10. Wissenkerke, 21 oktober 2013 Raadsvergadering d.d. 19 december 2013 Aan de raad Voorstraat 31, 4491 EV Wissenkerke Postbus 3, 4490 AA Wissenkerke Tel 14 0113 Fax (0113) 377300 No. 10. Wissenkerke, 21 oktober 2013 Onderwerp: Voorstel/alternatieven

Nadere informatie

B&W Vergadering. Voorgesteld besluit Het college heeft kennisgenomen van de evaluatie herindicaties nieuwe taken Wmo 2015.

B&W Vergadering. Voorgesteld besluit Het college heeft kennisgenomen van de evaluatie herindicaties nieuwe taken Wmo 2015. 2.2.3 Evaluatie herindicaties nieuwe taken Wmo 2015 1 Dossier 530 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 530 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 19 juli 2016 Agendapunt 2.2.3 Omschrijving Evaluatie herindicaties

Nadere informatie

aan deze doelgroep zorg geleverd worden vanuit

aan deze doelgroep zorg geleverd worden vanuit Oplegvel 1. Onderwerp Zorginkoop LVB doelgroep 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Al snel na de invoering van de Wmo 2015 werd ons duidelijk

Nadere informatie

ECSD/U Lbr. 16/074

ECSD/U Lbr. 16/074 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Overdracht cliëntgegevens van Wlz-indiceerbaren aan gemeenten en zorgverzekeraars uw kenmerk ons kenmerk ECSD/U201601324

Nadere informatie

Transitie Jeugdzorg. Woerden, 17 oktober 2013

Transitie Jeugdzorg. Woerden, 17 oktober 2013 1. Transitie Jeugdzorg Woerden, 17 oktober 2013 Inhoud Stand van zaken Jeugdwet Regionaal Transitiearrangement Regionale Samenwerking Jeugdwet Voor de zomer wetsvoorstel ingediend 9, 10 en 15 oktober:

Nadere informatie

Algemene Zaken Openbare Orde en Wijkbeheer Financiën en Control Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Algemene Zaken Openbare Orde en Wijkbeheer Financiën en Control Sociale Zaken en Werkgelegenheid Advies B en W (openbaar) 1900 Afdeling Welzijn zaaknummer Z-14-11603 registratienummer ADV-14-02729 opsteller advies Mevrouw C. Potters-Kemp doorkiesnummer 010-5931898 directeur/afdelingshoofd mevrouw

Nadere informatie

De centrumgemeente voert overleg met de gastgemeenten over de voortgang en te nemen besluiten. We sluiten daarbij aan bij bestaande overleggen.

De centrumgemeente voert overleg met de gastgemeenten over de voortgang en te nemen besluiten. We sluiten daarbij aan bij bestaande overleggen. Bijlage a bij regeling centrumgemeente: voorstel voor de overlegstructuur De centrumgemeente voert overleg met de gastgemeenten over de voortgang en te nemen besluiten. We sluiten daarbij aan bij bestaande

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp Financieel nieuws Maatschappelijke opvang en Beschermd wonen 2. Rol van het

Oplegvel. 1. Onderwerp Financieel nieuws Maatschappelijke opvang en Beschermd wonen 2. Rol van het Oplegvel 1. Onderwerp Financieel nieuws Maatschappelijke opvang en Beschermd wonen 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang 1) Vanaf 1 januari

Nadere informatie

Inzicht in de jeugdzorg en de samenhang met gerelateerde domeinen

Inzicht in de jeugdzorg en de samenhang met gerelateerde domeinen Inzicht in de jeugdzorg en de samenhang met gerelateerde domeinen Informatiebijeenkomst Transitie jeugdzorg, SRA 19 juni 2011 Startfoto en kennisdeling. Het Planetarium Amsterdam Caroline Mobach Presentatie

Nadere informatie

*ZEA2654F7F9* Raadsvergadering d.d. 17 december 2015

*ZEA2654F7F9* Raadsvergadering d.d. 17 december 2015 *ZEA2654F7F9* Raadsvergadering d.d. 17 december 2015 Agendanr. 9. Aan de Raad No.ZA.15-36174/DV.15-563, afdeling Samenleving. Sellingen, 10 december 2015 Onderwerp: Gemeenschappelijke regeling Beschermd

Nadere informatie

Analyse Beschermd wonen regio Holland Rijnland 5 december 2014

Analyse Beschermd wonen regio Holland Rijnland 5 december 2014 Analyse Beschermd wonen regio Holland Rijnland 5 december 2014 1 Toelichting bij de analyse De centrumgemeente Leiden heeft op verschillende momenten in 2014 gegevens ontvangen over Beschermd wonen van

Nadere informatie

Regionale samenwerkingsovereenkomst Beschermd wonen en Maatschappelijke Opvang Noord-Veluwe

Regionale samenwerkingsovereenkomst Beschermd wonen en Maatschappelijke Opvang Noord-Veluwe Regionale samenwerkingsovereenkomst Beschermd wonen en Maatschappelijke Opvang Noord-Veluwe Ondergetekenden, De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet,

Nadere informatie

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders. Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders. Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget INFORMATIENOTITIE AAN VAN ONDERWERP De leden van de Gemeenteraad College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget DATUM 7 maart 2019 BIJLAGE - REGISTRATIENUMMER

Nadere informatie

Verblijf. Blijvende intramurale ondersteuning Tijdelijke intramurale ondersteuning

Verblijf. Blijvende intramurale ondersteuning Tijdelijke intramurale ondersteuning Aan : Leden bestuurlijk overleg BW/MO Steller : Ina Roelfsema, namens regionaal ambtelijk overleg beschermd wonen Datum : donderdag 15 november 2018 Onderwerp : Advies en besluitvorming samenwerking beschermd

Nadere informatie

Wethoudersoverleg Sociaal Domein

Wethoudersoverleg Sociaal Domein Wethoudersoverleg Sociaal Domein Onderdeel : Jeugd Agendapunt : 9 Nummer : 13.0004438 Onderwerp: Plan van aanpak Passend Onderwijs Bijlagen: Inleiding: Vanaf 1 augustus 2014 zijn scholen verplicht een

Nadere informatie

Handreiking Landelijke toegang maatschappelijke opvang

Handreiking Landelijke toegang maatschappelijke opvang CVDR Officiële uitgave van Brummen. Nr. CVDR434005_1 17 oktober 2017 Handreiking Landelijke toegang maatschappelijke opvang Het college van burgemeester en wethouders van Brummen heeft besloten om: 1.

Nadere informatie

Samenvatting Klanttevredenheidsonderzoek Wmo en de Benchmarks Wmo resultaten over 2013

Samenvatting Klanttevredenheidsonderzoek Wmo en de Benchmarks Wmo resultaten over 2013 Samenvatting Klanttevredenheidsonderzoek Wmo en de Benchmarks Wmo resultaten over 2013 Klanttevredenheidsonderzoek Het KTO is een wettelijke verplichting wat betreft de verantwoording naar de Gemeenteraad

Nadere informatie

NOTA VAN WIJZIGINGEN BEHANDELING & VERBLIJF (L)VB JEUGDWET OPDRACHTGEVERS

NOTA VAN WIJZIGINGEN BEHANDELING & VERBLIJF (L)VB JEUGDWET OPDRACHTGEVERS NOTA VAN WIJZIGINGEN BEHANDELING & VERBLIJF (L)VB JEUGDWET OPDRACHTGEVERS Gemeente Blaricum Gemeente Bussum Gemeente Hilversum Gemeente Huizen Gemeente Laren Gemeente Muiden Gemeente Naarden ALGEMENE KENMERKEN

Nadere informatie

Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen. Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord. 8 mei 2013

Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen. Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord. 8 mei 2013 Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen 8 mei 2013 Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord Eind april presenteerde staatssecretaris Van Rijn zijn plannen voor hervorming van de langdurige zorg. Daarbij

Nadere informatie

Voorlopig voorstel werkgroep resultaat/prestaties/arrangementen. voor de fysieke tafel bestuurlijk aanbesteding 7 juli 2016

Voorlopig voorstel werkgroep resultaat/prestaties/arrangementen. voor de fysieke tafel bestuurlijk aanbesteding 7 juli 2016 Voorlopig voorstel werkgroep resultaat/prestaties/arrangementen voor de fysieke tafel bestuurlijk aanbesteding 7 juli 2016 Proces Uitkomsten fysieke overlegtafel 9 juni 2016: Werkgroep resultaat en werkgroep

Nadere informatie

- 9 JULI I~~ Cj. De extramuralisering versnelt. De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer \dir/cb. Geachte heer, mevrouw,

- 9 JULI I~~ Cj. De extramuralisering versnelt. De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer \dir/cb. Geachte heer, mevrouw, De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 I~~ Cj Contactpersoon Martijn van der Linden,

Nadere informatie

Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo):

Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo): Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo): Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ): Collectieve Volksverzekering voor ziektekostenrisico s, waarvoor je je niet individueel kunt

Nadere informatie

Portefeuillehoudersoverleg sociaal domein

Portefeuillehoudersoverleg sociaal domein Portefeuillehoudersoverleg sociaal domein Algemeen Datum: 6 maart 2014 Agendapunt: 4b Onderwerp: Inkoopagenda individuele voorzieningen sociaal domein Steller: Marco van der Spek-Stikkelorum, Femke Box

Nadere informatie

Aantal cliënten per stelsel nu en. Straks 18.400. Figuur 1 - Aantal cliënten (18-) naar huidig en toekomstig stelsel

Aantal cliënten per stelsel nu en. Straks 18.400. Figuur 1 - Aantal cliënten (18-) naar huidig en toekomstig stelsel Gehandicaptenzorg van AWBZ naar Jeugdwet Vanaf 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor de volledige jeugdzorg. Vanuit verschillende domeinen wordt dan de zorg voor kinderen en jongeren onder de 18

Nadere informatie

1. Alle dagbesteding inclusief vervoer gaat naar de gemeente (Wmo en Jeugdwet). Ook de dagbesteding van cliënten met een hoog zzp.

1. Alle dagbesteding inclusief vervoer gaat naar de gemeente (Wmo en Jeugdwet). Ook de dagbesteding van cliënten met een hoog zzp. 17 misverstanden over de Wet langdurige zorg (Wlz) Per 1 januari 2015 komt de Wet langdurige zorg (Wlz) in de plaats van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). De Wlz is van toepassing op cliënten

Nadere informatie

Toelichting BenW-adviesnota

Toelichting BenW-adviesnota Onderwerp: Toelichting BenW-adviesnota Afdeling/team : Welzijn Beleidsplan en verordening Wmo 2015 Afdelingshoofd : Bremmers, P.H.M. Auteur : Bankers, J. Datum vergadering : 1. Aanleiding Het rijk decentraliseert

Nadere informatie

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Opzet presentatie Wat zijn de veranderingen t.o.v. van huidige Wmo? Opdracht gemeente Maatwerkvoorzieningen specifiek begeleiding Vervolgstappen tot 1 januari

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Pagina 1 van 5

Raadsvoorstel. Pagina 1 van 5 Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering Portefeuillehouder H.A. Driessen en M. Melissen Begrotingsprogramma Onderwerp - Beleidsplan Wmo en Jeugdhulp 2015 2016 - Verordening maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb)

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat verandert er voor mij in 2015? Deze folder gaat over de veranderingen in de zorg in 2015. En wat dat betekent voor mensen die een persoonsgebonden budget (pgb)

Nadere informatie

Zorg en ondersteuning voor mensen met ernstige psychische aandoeningen. Elly van Kooten. Directie Maatschappelijke Ondersteuning, Ministerie van VWS

Zorg en ondersteuning voor mensen met ernstige psychische aandoeningen. Elly van Kooten. Directie Maatschappelijke Ondersteuning, Ministerie van VWS Zorg en ondersteuning voor mensen met ernstige psychische aandoeningen Presentatie Congres Phrenos 13 november 2014 Elly van Kooten Directie Maatschappelijke Ondersteuning, Ministerie van VWS 1 Inhoud

Nadere informatie

Onderwerp Reactie aanbieders Antwoord gemeenten

Onderwerp Reactie aanbieders Antwoord gemeenten Reacties en vragen aanbieders bij de marktconsultatie van 27 augustus 2015 1 Onderwerp: productindikking Wmo, Jeugd Ambulant en Jeugd Residentieel Versie: 16 september 2015 Wmo Onderwerp Reactie aanbieders

Nadere informatie

Gebruik In de bijlage (volgt nog) zijn gegevens opgenomen over het gebruik dagactiviteiten in 2015 in de regio.

Gebruik In de bijlage (volgt nog) zijn gegevens opgenomen over het gebruik dagactiviteiten in 2015 in de regio. Startnotitie Dagactiviteiten Huidige situatie In de huidige uitvoering van dagactiviteiten is een onderscheid in drie segmenten : dagactiviteiten voor jeugd, volwassenen en ouderen. Zij worden gescheiden

Nadere informatie

Inkoop jeugd. Kenniscarrousel, 9 juni Regio Gooi en Vechtstreek

Inkoop jeugd. Kenniscarrousel, 9 juni Regio Gooi en Vechtstreek Inkoop jeugd Kenniscarrousel, 9 juni 2016 1 Regio Gooi en Vechtstreek Agenda 1. Een paar vragen 2. Stip op de horizon 3. Wat gaat veranderen? 4. Afpellen: gedwongen kader, ambulante jeugdhulp, dagverblijf,

Nadere informatie

Persoons gebonden budget

Persoons gebonden budget Persoons gebonden budget Heinz Faber. Sociaal Domein - Programmering, Ontwikkeling en Kwaliteit Jeannette Telder - WIJeindhoven 29 september 2015 Presentatie U wordt geïnformeerd over: Wat is er veranderd

Nadere informatie

Voor u ligt een opzet van de Wmo-arrangementen GGZ, zoals voorbereid in de werkgroep BW van 24 augustus en 15 september jl.

Voor u ligt een opzet van de Wmo-arrangementen GGZ, zoals voorbereid in de werkgroep BW van 24 augustus en 15 september jl. V02 Wmo arrangementen GGZ - Werkgroep Beschermd Wonen (BW) Aan : Fysieke overlegtafel Beschermd Wonen 20 september 2016 Van : Werkgroep Beschermd Wonen Datum : 16 september 2016 Inleiding De Wmo-arrangementen

Nadere informatie

Factsheet AWBZ, 24 februari 2014. AWBZ naar Wmo: langdurige zorg per 1 januari 2015 naar gemeenten

Factsheet AWBZ, 24 februari 2014. AWBZ naar Wmo: langdurige zorg per 1 januari 2015 naar gemeenten Factsheet AWBZ, 24 februari 2014 AWBZ naar Wmo: langdurige zorg per 1 januari 2015 naar gemeenten Het Rijk draagt op 1 januari 2015 een deel van de zorg voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten

Nadere informatie

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 23 juni 2014

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 23 juni 2014 Aan: de gemeenteraad Vergadering: 23 juni 2014 Onderwerp: Kwaliteitseisen ten behoeve van opdrachtgeven in het sociaal domein Agendapunt: STATUS RAADSVOORSTEL Raadsbesluit. Wij stellen U voor om: 1. In

Nadere informatie

Recente ontwikkelingen Platform Wooninitiatieven in Zuid-Nederland

Recente ontwikkelingen Platform Wooninitiatieven in Zuid-Nederland Recente ontwikkelingen Platform Wooninitiatieven in Zuid-Nederland Presentatie op zaterdag 2 november Gabie Conradi, adviseur programma Aandacht voor Iedereen Inleiding Maatschappelijke en politieke trends:

Nadere informatie

!7": ZORG 'EHANDICAPTENZORG

!7: ZORG 'EHANDICAPTENZORG !7": ZORG 'EHANDICAPTENZORG )NKOOPBELEID,ANGDURIGE :ORG +LANTVERSIE De inkoop van gehandicaptenzorg in 2015 1 Als het nodig is heb je recht op langdurige zorg. Denk aan thuiszorg, verblijf in een verpleeg-

Nadere informatie

Tevredenheids- en ervaringsonderzoek Wmo over 2010 Klanten hulp bij het huishouden, mantelzorgondersteuning en andere individuele voorzieningen

Tevredenheids- en ervaringsonderzoek Wmo over 2010 Klanten hulp bij het huishouden, mantelzorgondersteuning en andere individuele voorzieningen Tevredenheids- en ervaringsonderzoek Wmo over 2010 Klanten hulp bij het huishouden, mantelzorgondersteuning en andere individuele voorzieningen Gemeente Huizen Inleiding... 3 1. Verantwoording onderzoek...

Nadere informatie

Beleidsregel Beschermd Wonen 2015 Valleiregio

Beleidsregel Beschermd Wonen 2015 Valleiregio Beleidsregel Beschermd Wonen 2015 Valleiregio De centrumgemeente Ede is (materieel) verantwoordelijk voor Beschermd Wonen binnen de Valleiregio. Hiertoe behoren de gemeenten: Barneveld, Ede, Renswoude,

Nadere informatie

Transitie en transformatie Jeugdzorg. Themabijeenkomst 16 september 2013

Transitie en transformatie Jeugdzorg. Themabijeenkomst 16 september 2013 Transitie en transformatie Jeugdzorg Themabijeenkomst 16 september 2013 Agenda Film: Transitie jeugdzorg Jeugdwet en Wetstraject Film: Regionaal transitie arrangement Regionaal transitie arrangement Film:

Nadere informatie

Bestuursopdracht beleidsplan zorg voor jeugd (2015-2019)

Bestuursopdracht beleidsplan zorg voor jeugd (2015-2019) Bestuursopdracht beleidsplan zorg voor jeugd (2015-2019) Heerenveen, juli 2013 Bestuursopdracht beleidsplan Zorg voor jeugd gemeente Heerenveen 1.Aanleiding De zorg voor de jeugd valt vanaf 2015 onder

Nadere informatie

VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE

VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE In het najaar van 2015 heeft de commissie Dannenberg een advies geschreven over beschermd wonen. In hun advies geven ze de gemeenten in Nederland

Nadere informatie

WEGWIJZER Zorginzet bij overgang 18 jaar bij verblijf

WEGWIJZER Zorginzet bij overgang 18 jaar bij verblijf Voor jongvolwassenen kan zorg ingezet worden op basis van de Jeugdwet. Tussen hun 18 e en 23 e levensjaar kan zorg geboden worden op basis van Verlengde jeugdhulp, Wet langdurige zorg, Zorgverzekeringswet

Nadere informatie

Onderwerp : Transitiearrangement Jeugdzorg regio Noordoost Brabant.

Onderwerp : Transitiearrangement Jeugdzorg regio Noordoost Brabant. Zaaknummer Documentnummer Z-12-02024 INT/005217 Raadsvergadering : 9 december 2013 Agendapunt : 8 Onderwerp : Transitiearrangement Jeugdzorg regio Noordoost Brabant. Samenvatting voorstel Door de decentralisatie

Nadere informatie

Regionale koers beschermd wonen en maatschappelijke opvang U16 gemeenten

Regionale koers beschermd wonen en maatschappelijke opvang U16 gemeenten Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2017-084 Houten, 28 november 2017 Onderwerp: Regionale koers beschermd wonen en maatschappelijke opvang U16 gemeenten Beslispunten: 1. De regionale koers maatschappelijke

Nadere informatie

Spoorboekje Voorbereiding transities 2013 en 2014

Spoorboekje Voorbereiding transities 2013 en 2014 Spoorboekje Voorbereiding transities 2013 en 2014 De drie transities op de terreinen jeugdzorg, AWBZ/WMo en Participatiewet uit het Regeerakkoord Rutte II zorgen er voor dat de taken op het sociaal domein

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 13 maart 2012

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 13 maart 2012 Raadsinformatiebrief B&W vergadering 13 maart 2012 Steller : W. van den Hatert Telefoonnummer: 0343-565817 E-mailadres : willem.van.den.hatert@heuvelrug.nl Onderwerp : Beleidsvoorbereiding decentralisatie

Nadere informatie

Nieuwe taken naar gemeenten. de mens centraal. 21 mei 2012

Nieuwe taken naar gemeenten. de mens centraal. 21 mei 2012 Nieuwe taken naar gemeenten de mens centraal 21 mei 2012 1 Visie gemeente Den Helder Strategische Visie Sociale Structuurvisie Woon / Leefklimaat Integrale Participatie Onderwijs Ontwikkeling Beeld van

Nadere informatie

Budget Jeugdhulp Holland Rijnland 2016 en Tijdelijk Fonds Jeugdhulp Holland Rijnland

Budget Jeugdhulp Holland Rijnland 2016 en Tijdelijk Fonds Jeugdhulp Holland Rijnland Ra ad sv oorstel Raadsvoorstel Budget Jeugdhulp Holland Rijnland 2016 en Tijdelijk Fonds Jeugdhulp Holland Rijnland doel: aan: besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen zaaknummer: 168795 datum

Nadere informatie

Zorgkantoor Friesland Versmalde AWBZ (Wlz)

Zorgkantoor Friesland Versmalde AWBZ (Wlz) Zorgkantoor Friesland Versmalde AWBZ (Wlz) & De Friesland Zorgverzekeraar Toewijsbare Wijkverpleegkundige Zorg (Zvw) Niet-toewijsbare Wijkverpleegkundige Zorg (Zvw) Inhoud Presentatie Hervormingen Langdurige

Nadere informatie

Het sociaal domein. Renate Richters Els van Enckevort

Het sociaal domein. Renate Richters Els van Enckevort Het sociaal domein Renate Richters Els van Enckevort Om te beginnen vijf stellingen Zijn ze waar of niet waar? - 2 - Stelling 1 Ongeveer 5% van de jeugdigen in Nederland heeft met (een vorm van) jeugdzorg

Nadere informatie

3. Notitie Verdeling AWBZ / PGB

3. Notitie Verdeling AWBZ / PGB 3. Notitie Verdeling AWBZ / PGB Vergadering DB PG&Z d.d. 20 februari 2015 Ontwikkelingen binnen het voormalige AWBZ-compartiment Jeugdzorg 1. Inleiding In de zomer van 2014 is een verdeling van de zorgbudgetten

Nadere informatie

Geschiedenis Zvw-AWBZ- Wmo-Jeugdwet

Geschiedenis Zvw-AWBZ- Wmo-Jeugdwet 1 Geschiedenis Zvw-AWBZ- Wmo-Jeugdwet Per 1 januari 2015 is de Wet langdurige zorg (Wlz) in werking getreden (Stb. 2014, 494). Deze is in de plaats gekomen van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Nadere informatie

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Hoe word ik als cliënt geïnformeerd over de veranderingen? Met een brief van de gemeente Met een persoonlijk gesprek in 2015

Nadere informatie

Oktober Informatiebijeenkomst Inkoop Langdurige Zorg in Rotterdam

Oktober Informatiebijeenkomst Inkoop Langdurige Zorg in Rotterdam Oktober 2013 Informatiebijeenkomst Inkoop Langdurige Zorg in Rotterdam Doel informatiebijeenkomst 1. Informeren marktpartijen over inkoopplannen gemeente 2. Toetsen op uitvoerbaarheid 3. Uitnodigen om

Nadere informatie

Regionaal Inkoop- en Subsidiebureau Amersfoort

Regionaal Inkoop- en Subsidiebureau Amersfoort Regionaal Inkoop- en Subsidiebureau Amersfoort Adviesraden/ cliëntenraden 11-07-2016 Agenda Stand van zaken adviestafel Dagactiviteiten Stand van zaken adviestafel Beschermd wonen 1 Waarom Inbrengen cliënt-

Nadere informatie

Via het CAK hebben wij een bestand gekregen met alle thuiswonende Wlz-cliënten voor wie de gemeente de HH per 1 april 2017 moet stopzetten.

Via het CAK hebben wij een bestand gekregen met alle thuiswonende Wlz-cliënten voor wie de gemeente de HH per 1 april 2017 moet stopzetten. Veel stelde vragen en antwoorden over de overheveling naar de Wlz van de huishoudelijke hulp voor cliënten met een Wlz indicatie, een MPT en huishoudelijke hulp uit de Wmo VNG, 20 februari 2017 Met ingang

Nadere informatie

Notitie scheiden van wonen en zorg Kenmerk 13s043

Notitie scheiden van wonen en zorg Kenmerk 13s043 Notitie scheiden van wonen en zorg Kenmerk 13s043 Inleiding De overheid heeft besloten over te gaan het scheiden van de financiering van wonen en zorg. De overheid heeft ook besloten tot hervormingen van

Nadere informatie

Y.M.E. Boesten / februari 2017

Y.M.E. Boesten / februari 2017 Agendapunt commissie: 4.2 Steller Telefoonnummer Email Y.M.E. Boesten 3528 Yvonne.Boesten@valkenswaard.nl Agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 29273/54159 23 februari 2017 Portefeuillehouder Hetty

Nadere informatie

Addendum Zorginkoop langdurige zorg 2015

Addendum Zorginkoop langdurige zorg 2015 Addendum Zorginkoop langdurige zorg 2015 V&V en GZ Disclaimer De documenten opgesteld door het zorgkantoor ten behoeve van de inkoop van langdurige zorg 2015 zijn onder voorbehoud van wijzigend beleid

Nadere informatie

Factsheet Wmo Drechtsteden. Met elkaar voor elkaar zorgen. Dichtbij en toegankelijk

Factsheet Wmo Drechtsteden. Met elkaar voor elkaar zorgen. Dichtbij en toegankelijk Factsheet Wmo 2015-2018 Drechtsteden Met elkaar voor elkaar zorgen. Dichtbij en toegankelijk 2 Decentralisatie AWBZ/Wmo Nieuwe taken Met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) zijn gemeenten

Nadere informatie

Toegang tot de zorg: hoe is het geregeld en hoe loopt het in de praktijk?

Toegang tot de zorg: hoe is het geregeld en hoe loopt het in de praktijk? Toegang tot de zorg: hoe is het geregeld en hoe loopt het in de praktijk? Presentatie voor het Achterhoeks Netwerk door Lisette Sloots, manager Adviespunt Zorgbelang Gelderland 29 oktober 2015 Achtergrond

Nadere informatie

b) En wordt dit inclusieve beleid nog ter goedkeuring voorgelegd aan de raad voordat de inkoopprocedure van start gaat? Zo ja, wanneer?

b) En wordt dit inclusieve beleid nog ter goedkeuring voorgelegd aan de raad voordat de inkoopprocedure van start gaat? Zo ja, wanneer? Raadsvergadering d.d. 17 september 2013 Raadsnota nummer: BI.0130049 Onderwerp: Ontwikkelrichting transitie AWBZ-WMO Vragen van fractie: D66 en Onafhankelijke Fractie Nanda en Gerard Oomen Naam raadslid:

Nadere informatie