Tabel B 4.6.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen PELGRIM. Tabel B 4.6.2: Populatiemanagement stappen PELGRIM. Samen werken aan duurzame zorg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tabel B 4.6.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen PELGRIM. Tabel B 4.6.2: Populatiemanagement stappen PELGRIM. Samen werken aan duurzame zorg"

Transcriptie

1 Tabel B 4.6.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen PELGRIM Stuurgroep Werkgroepen Programmamanagement Projectmanagement Financiële contracten Verantwoordelijk voor projectprogramma door middel van aansturing projectgroep (tot december 2013 in ontwerpfase). Nu verantwoordelijk voor aansturen werkgroepen. Verantwoordelijk voor de implementatie en voortgang van de projecten dan wel evaluatie van de twee projecten. Zorggroep Arnhem door fusie met Huisartsenvereniging Arnhem en Huisartsenpost is de nieuwe naam vanaf 1 januari 2015 Onze Huisartsen. Onze Huisartsen. Voor 2015 gerealiseerd;. Zorgkosten worden uit substitutie gelden gefinancierd. Algemene projectkosten worden deels door Onze Huisartsen betaald deels door de zorgverzekeraar. Tabel B 4.6.2: Populatiemanagement stappen PELGRIM Doel De doelen van de proeftuin zijn: 1. De verwachte gezondheid van populatie en individu, in termen van uitkomsten (objectief en subjectief) handhaven of zelfs verbeteren. 2. Reductie van de groei van de zorgkosten in brede zin (Zvw, AWBZ en Wmo) bij de betreffende populatie, in eerste instantie middels substitutie. 3. Professionalisering van de zorggroep tot een eigentijdse zorgorganisatie. 4. Realiseren en leren van innovatieve vormen van waarde-gedreven contractering en bekostiging. 1. Populatie Afbakeningscriterium: geografisch gebied. Op dit moment zijn alleen de inwoners van Westervoort en Duiven en de wijk Malburgen betrokken bij de interventies. Het gehele gebied van de proeftuin waar men interventies geleidelijk zou willen uitrollen indien succesvol, is het werkgebied van Onze Huisartsen. Daarnaast is er een traject vanuit Caranscoop die een rol speelt in de uitrol buiten de proeftuin. 2. Assessment De gezondheid, behoefte en kosten van de gehele populatie zijn niet vastgesteld/inzichtelijk gemaakt voor de gehele proeftuinpopulatie. Voor de subpopulaties waar men zich op richt, zijn als onderdeel van de business case, wel de kosten inzichtelijk gemaakt.

2 3. Risicostratificering Keuze van interventies was in eerste instantie pragmatisch: wat is haalbaar, levert ook op korte termijn positieve financiële resultaten en de kans om het model verder te kunnen uitrollen over de rest van de regio. Op basis van positieve business cases en de kans om het model verder te kunnen uitrollen zijn twee interventies geselecteerd: Kaderarts Bewegingsapparaat en Goed Thuiskomen. Interventies worden toegespitst op de subgroepen die in Tabel B zijn genoemd. 4. Interventies Twee interventies worden aangeboden: Goed Thuiskomen en Kaderarts Bewegingsapparaat. 5. Monitoring De proeftuin overall wordt niet geëvalueerd; maar de twee interventies wel. Voor beide interventies is een meetplan opgesteld waarin Triple Aim doelstellingen worden geobjectiveerd en processen worden geëvalueerd. De verschillende deelnemers van de proeftuin zorgen voor de meting: Patiëntervaringen door Zorgbelang, Kosten door Menzis. De procesevaluatie wordt uitgevoerd door de Meetgroep. Hierbij maken ze ondermeer gebruik van de procesevaluatie van de LMP in combinatie met eigen aanvullende interviews en vragenlijst. 6. Feedback-loop Elke stuurgroep bijeenkomst is er een tussentijdse terugkoppeling over de ontwikkeling van beide projecten. Daarnaast worden de projecten geëvalueerd (zie meetplan). Stuurgroepleden zullen medio 2015 bekijken welke eventuele vervolgstappen er genomen worden o.b.v. de opgedane ervaringen.

3 Tabel B 4.6.3: Beschrijving van betrokken actoren PELGRIM Omschrijving (type, functie, omvang) 1. Caransscoop ROS regio Oost-Nederland, 16 adviseurs, 2 directieleden en 6 backoffice. Rol: adviseert over en geeft meetplan mee vorm, verzorgt transitiemanager voor uitrol naar andere regio s. 2. Gemeente Arnhem 3. Onze Huisartsen 4. Rijnstate Ziekenhuis 5. Zorgbelang Gelderland Gemeente met inwoners Rol: geen, wordt op de hoogte gehouden. Fusie tussen Huisartsenvereniging Arnhem, Huisartsenpost en zorggroep. De certificaathouders zijn 174 huisartsen (+/- 90% van de huisartsen in de regio, is certificaathouder in BV). Rol: initiator, mede-vormgever en coördinator. In 2012 een half miljoen consulten op de poliklinieken en ruim patiënten opnames voor diagnostiek of een behandeling; bijna medewerkers, meer dan 300 medisch specialisten en 300 vrijwilligers, vanuit vijf verschillende locaties: Arnhem, Zevenaar, Velp, Arnhem-Zuid en Dieren. Rol: orthopeden en radiologen zijn betrokken bij het project Kaderarts bewegingsapparaat. Er zijn onder andere afspraken gemaakt over directe verwijzing door kaderarts en er vindt consultatie plaats. Ziekenhuis wordt op de hoogte gehouden van beide projecten. 34 medewerkers in 2014; in fte. Rol: mede-vormgever en verantwoordelijk voor meten van patiëntervaringen. Participatie (1-5)* Organisatienaam Stuurgroep 5 ja 3 1 nee 0 5 ja 3 3 nee 0 5 ja 3 Aantal x lid Projectgroep

4 Omschrijving (type, functie, omvang) 6. Menzis Preferente zorgverzekeraar, 2,1 miljoen verzekerden in Nederland, 38% marktaandeel in de proeftuinregio. Rol: financier en mede-vormgever. Participatie (1-5)* Organisatienaam Stuurgroep 5 ja 3 * Participatie op proeftuinniveau: 1 = informeren, 2 = raadplegen, 3 = adviseren, 4 = co-produceren en 5 = meebeslissen. Aantal x lid Projectgroep

5 Tabel B 4.6.4: Interventies/projecten Binnen PELGRIM zijn twee zorginhoudelijke interventies (Bewegingsapparaat en Goed Thuiskomen), geen verdere randvoorwaardelijke interventies. A) RANDVOORWAARDELIJKE INTERVENTIES PELGRIM Geen, niet van toepassing. B) ZORGINHOUDELIJKE INTERVENTIES PELGRIM Project Bewegingsapparaat Omschrijving Doel Doelgroep Projectgroep Betrokken zorgverleners Situatie maart 2015 De inzet van een kaderarts bewegingsapparaat (KBA) die patiënten ziet waarbij het voor de eigen huisarts onduidelijk is welke diagnose en/of behandeltraject nodig zijn of de eigen huisarts onvoldoende expertise heeft om behandeling uit te voeren (bijvoorbeeld injectietechnieken). Voor het realiseren van substitutie, zal de eerste lijn zoveel mogelijk taken en handelingen van de medisch specialisten overnemen. Doelen betreffen kwaliteit van zorg en service, gezondheidswinst en kostenreductie: 1. Patiënt: Toegankelijke en betaalbare zorg op maat en dichtbij huis geleverd. 2. Zorgaanbieder: Korte lijnen tussen kaderhuisarts en huisarts/specialist, waardoor er doelmatige zorg wordt geleverd en kennis- en informatieoverdracht plaatsvindt. 3. Zorgverzekeraar: Versterking van het imago van de zorgverzekeraar, doordat er een sterke eerste lijn wordt opgezet met een doelmatig gebruik van de tweede lijn. Hierbij zullen de zorgkosten dalen en de kwaliteit van zorg en klanttevredenheid toenemen. 4. Het realiseren van een 20% reductie van DBC s die worden geopend in de tweede lijn in 2014 ten opzichte van 2013 van de doelgroep. De doelgroep betreft patiënten met klachten van het bewegingsapparaat (volgens geselecteerde ICPC-codes), waarbij: 1. Voor de eigen huisarts de diagnose en/of het behandeltraject onduidelijk is. 2. Voor de eigen huisarts de diagnose wel duidelijk is, maar: a. hij/zij onvoldoende expertise heeft om de juiste behandeling te indiceren (denk hierbij ook aan braces, etc.); b. hij/zij heeft onvoldoende expertise om de behandeling uit te voeren (bijv. injectietechnieken); en c. hij/zij twijfelt over wel of niet opereren. Potentiële groep patiënten: , in totaal verwacht men 740 patiënten, die worden gezien door KBA. Onze Huisartsen HAGRO s, Menzis, Zorgbelang, Caransscoop. Kaderarts bewegingsapparaat, alle huisartsen van twee HAGRO s (in Duiven en Westervoort), fysiotherapeuten, orthopeden, en radiologen.

6 Project Bewegingsapparaat Bekostiging Fasering Evaluatie Situatie maart 2015 Financieringsbron: Zvw (in 2014 via M&I, vanaf 2015 ook via M&I welke wordt aangemeld bij de substitutie monitor) Bekostigingsprincipe: Kaderarts heeft freelance dienstverband voor 1 dag per week bij Onze Huisartsen. Verwijzende huisarts ontvangt vergoeding van 1 consult per verwijzing voor het extra werk. Volgbeleid: Alle verzekeraars volgen de M&I. Contractant: Er is een nieuwe overeenkomst met betrekking tot de M&I gelden voor Indien het project wordt uitgebreid zal de M&I worden opgehoogd. Contractduur: 1 jaar. Introductie van KBA in 2014 in de genoemde praktijken; in 2015 mogelijke uitrol. Ja, op Triple Aim en proces. Zorgbelang evalueert patiëntervaringen, Zorggroep de procesevaluatie en Menzis de zorgkosten. Het proces wordt geëvalueerd door de meetgroep waarbij gebruik wordt gemaakt van de input van het RIVM uit de LMP.

7 Project Goed Thuiskomen Omschrijving Doel Doelgroep Projectgroep Betrokken zorgverleners Bekostiging Situatie maart 2015 Bij ouderen die worden ontslagen uit het ziekenhuis wordt via een afgestemd zorgpad, tussen ziekenhuis, huisarts en wijkverpleegkundige, na ontslag alle benodigde hulp in kaart gebracht, zodat zo nodig benodigde disciplines tijdig kunnen worden betrokken. De expliciet te benoemen centrale zorgverlener checkt of benodigde hulp geregeld is en zorgt na 2 weken voor evaluatie m.b.v. checklist en indien nodig wordt cyclus weer herhaald. De kans dat ouderen (65 jaar en ouder) na ontslag binnen 6 maanden weer worden opgenomen, is 44%. De hypothese van zowel Menzis als Onze Huisartsen is dat het tijdig regelen van de benodigde hulp (zorg, welzijn) en goede afstemming hierover tussen de betrokken zorgverleners in de periode na het ontslag het aantal heropnames kan verminderen. Doelen: kwaliteit en service, gezondheidswinst en kostenreductie. Hierbij worden onder andere de volgende doelen nagestreefd: 1. Patiënt: één aanspreekpunt in de zorg/welzijn, meer grip op de situatie en minder heropnames. 2. Zorgaanbieder: beter gestructureerde zorg, minder ongeplande contacten en kennisdeling tussen de zorgverleners onderling. 3. Zorgverzekeraar: versterking van het imago van de zorgverzekeraar, minder heropnames dus minder kosten in de tweede lijn. Reductie van 50% van de heropnames van de doelgroep. In eerste instantie gericht op oudere patiënten van de huisartsenpraktijk Malburgen, die na een periode van opname weer terugkeren in de thuissituatie. Inclusiecriteria zijn: Terugkomst na een opname in een ziekenhuis in een thuissituatie. In eerste instantie wordt gekozen om hierbij één ziekenhuis te betrekken, namelijk het Rijnstate. Na invoering van de interventie kan dit eenvoudig uitgebreid worden naar de overige ziekenhuizen in de omgeving. Een opname is hier een klinische episode, dus geen dagopname. Thuissituatie is de situatie waarbij de patiënt weer onder de verantwoordelijkheid van de zorg van een huisarts valt, dus ook in een verzorgingstehuis. Ouderen van 65 jaar en ouder. Totaal aantal patiënten dat men verwacht is 1134, waarvan 635 Menzis verzekerden. Onze Huisartsen, Menzis, Zorgbelang Gelderland en Caransscoop. Huisarts, POH en wijkverpleegkundigen, apotheek. Financieringsbron: vooralsnog uit algemene begroting door Onze Huisartsen en Verzekeraar. Daarnaast wordt de POH gefinancierd uit de POH S module. Bekostigingsprincipe: n.v.t. Volgbeleid: n.v.t. Contractant: n.v.t. Contractduur: n.v.t.

8 Project Goed Thuiskomen Situatie maart 2015 Fasering Start vanaf juli Evaluatie Ja, op Triple Aim en proces (zie meetplan). De patiëntervaringen worden middels interviews door Zorgbelang Gelderland geïnventariseerd. De meetgroep evalueert het proces en Menzis de zorgkosten. Het proces wordt geëvalueerd door de meetgroep waarbij gebruik wordt gemaakt van de input van het RIVM uit de LMP.

Anderhalvelijns zorg Hoe maak je het succesvol?

Anderhalvelijns zorg Hoe maak je het succesvol? Anderhalvelijns zorg Hoe maak je het succesvol? Anderhalvelijnszorg Combinatie generieke eerstelijnszorg en specialistische tweedelijnszorg - Generalistische invalshoek : uitbreiding geïntegreerde eerstelijns

Nadere informatie

Tabel B 4.5.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen PZF Regio Rijnland

Tabel B 4.5.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen PZF Regio Rijnland Tabel B 4.5.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen PZF Regio Rijnland Stuurgroep Regiegroep Adviesgroep Projectgroep Zorginhoudelijke pilots Zorginhoudelijke werkgroepen Projectgroep financiën en

Nadere informatie

Tabel B 4.8.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen Slimmer met Zorg. Tabel B 4.8.2: Populatiemanagement stappen Slimmer met Zorg

Tabel B 4.8.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen Slimmer met Zorg. Tabel B 4.8.2: Populatiemanagement stappen Slimmer met Zorg Tabel B 4.8.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen Slimmer met Zorg Stuurgroep Kamers Werkgroepen en Programmamanagement Projectmanagement Financiële contracten Afstemming over ontwikkelagenda s.

Nadere informatie

Wijkgezondheidsteams Arnhem. 1 November 2013

Wijkgezondheidsteams Arnhem. 1 November 2013 Wijkgezondheidsteams Arnhem 1 November 2013 Awina Nijntjes: Wijkverpleegkundige STMG Bregje Peeters: Adviseur eerste lijn, Caransscoop Versus Aanleiding Convenant Menzis-Gemeente Arnhem: 3 jaar gezamenlijk

Nadere informatie

Tabel B 4.3.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen GoedLeven

Tabel B 4.3.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen GoedLeven Tabel B 4.3.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen GoedLeven Regiegroep en Programmamanagement Projectmanagement Financiële contracten Is beslissingsbevoegd orgaan binnen proeftuin; komen 1 keer

Nadere informatie

Tabel B 4.9.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen Vitaal Vechtdal

Tabel B 4.9.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen Vitaal Vechtdal Tabel B 4.9.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen Vitaal Vechtdal Stuurgroep Projectgroepen Programmamanagement Projectmanagement Financiële contracten Zorgt voor ontwikkeling, besturing en uitvoering

Nadere informatie

Proces en toelichting

Proces en toelichting Substitutie Zorgvernieuwing Proces en toelichting 1 Substitutie Samenwerkingsverbanden kunnen met Achmea onderhandelen over: Astma/COPD op basis s van substitutie substtute (komt dan in plaats van bestaand

Nadere informatie

Substitutie van zorg: Een toegevoegde waarde van cijfers?!

Substitutie van zorg: Een toegevoegde waarde van cijfers?! Substitutie van zorg: Een toegevoegde waarde van cijfers?! Dirk Ruwaard Groenekan, 2-11-2015 Duurzame Zorg Academische werkplaats Limburg @AWDuurzameZorg 0-de lijn 1-ste lijn 2-de lijn Health Services

Nadere informatie

Partners. Kerncoalitie: Huis voor de Zorg Zuyderland CZ Huisartsen OZL. 3 e schil. 2 e schil. 1 e schil. Stuurgroep

Partners. Kerncoalitie: Huis voor de Zorg Zuyderland CZ Huisartsen OZL. 3 e schil. 2 e schil. 1 e schil. Stuurgroep VWS proeftuin Werkgebied MijnZorg Partners 3 e schil 2 e schil 1 e schil Kerncoalitie: Huis voor de Zorg Zuyderland CZ Huisartsen OZL Stuurgroep Netwerk Voor elkaar in Parkstad Coöperatie WeHelpen Samenwerking

Nadere informatie

Populatiemanagement: niet de patiënt maar de populatie centraal. Landelijke monitor populatiemanagement

Populatiemanagement: niet de patiënt maar de populatie centraal. Landelijke monitor populatiemanagement Populatiemanagement: niet de patiënt maar de populatie centraal Landelijke monitor populatiemanagement Actueel thema binnen huidig VWS beleid Uit regeerakkoord VVD-PvdA, 29 oktober 2012 Een derde prioriteit

Nadere informatie

Tabel B 4.2.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen Friesland Voorop

Tabel B 4.2.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen Friesland Voorop Tabel B 4.2.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen Friesland Voorop Centrale sturing Stuurgroep sociaal-medische eerste lijn DFZ en LHV huisartsenkring Friesland Coördinatiegroep Programmamanagement

Nadere informatie

Project meekijk consult oogheelkunde

Project meekijk consult oogheelkunde Project meekijk consult oogheelkunde Naam: Stefanie Mouwen Versie: definitief Datum: Januari 2017 1 Oogzorg Inleiding Huisartsen zien het aantal patiënten met oogaandoeningen al jaren fors stijgen. Parallel

Nadere informatie

3 e schil. Kerncoalitie. 2 e schil. 1 e schil. Stuurgroep

3 e schil. Kerncoalitie. 2 e schil. 1 e schil. Stuurgroep VWS proeftuin Kerncoalitie 3 e schil 2 e schil 1 e schil Stuurgroep Partners 3 e schil 2 e schil 1 e schil Stuurgroep Netwerk Voor elkaar in Parkstad Coöperatie WeHelpen Samenwerking met kennisorganisaties:

Nadere informatie

Financiering in de zorg: Van aanbodmanagement naar populatiemanagement

Financiering in de zorg: Van aanbodmanagement naar populatiemanagement Financiering in de zorg: Van aanbodmanagement naar populatiemanagement Aldien Poll 10 december 2014 Jan van Es Instituut waarom Evolutie Zorgsysteem gezondheid proces Stervensbegeleidin g Antibiotica,

Nadere informatie

Bijlage 2 zorginkoopbeleid Huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg

Bijlage 2 zorginkoopbeleid Huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg Bijlage 2 zorginkoopbeleid 2018-2019 Huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg Bijlage 2 POH-GGZ Menzis zet het inkoopbeleid POH-GGZ van de afgelopen jaren voort. Zo willen we gezamenlijk de beweging voortzetten

Nadere informatie

COPD zorgprogramma: deelname, formatie, financiën, diensten, communicatie

COPD zorgprogramma: deelname, formatie, financiën, diensten, communicatie COPD zorgprogramma: deelname, formatie, financiën, diensten, communicatie Om aan het zorgprogramma COPD deel te nemen is in dit document in kort bestek beschreven wat dit voor u en uw huisartsenpraktijk

Nadere informatie

Inkoopbeleid huisartsen en multidisciplinaire zorg

Inkoopbeleid huisartsen en multidisciplinaire zorg Aanvulling op inkoopbeleid Huisartsenzorg en Multidisciplinaire zorg 2015-2016 Ingangsdatum 1 januari 2016 Inkoopbeleid huisartsen en multidisciplinaire zorg De afgelopen jaren is de zorgvraag in Nederland

Nadere informatie

Projectinformatie Code Z. Continuïteit van zorg bij Ongeplande opname van mensen met Dementie in het Ziekenhuis

Projectinformatie Code Z. Continuïteit van zorg bij Ongeplande opname van mensen met Dementie in het Ziekenhuis Projectinformatie Code Z Continuïteit van zorg bij Ongeplande opname van mensen met Dementie in het Ziekenhuis December 2014 Inleiding In regio Haaglanden zijn vanuit de Stichting Transmurale Zorg Den

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 1. Meekijkconsult: bestaand uit 1 + evt. 2 consulten 2. Bv. cyriax behandeling in meekijkconsult 3. Bv. röntgenfoto!

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 1. Meekijkconsult: bestaand uit 1 + evt. 2 consulten 2. Bv. cyriax behandeling in meekijkconsult 3. Bv. röntgenfoto! Met brief Advies via Edifact MEEKIJKCONSULT ORTHOPEDIE Versie 23 juni 2016 NB Dit provinciale format voor het meekijkconsult voor orthopedie kan regionaal ingevuld worden naar de eigen regionale situatie

Nadere informatie

LongZorgNijkerk doelstelling

LongZorgNijkerk doelstelling LongZorgNijkerk doelstelling Goede zorg leveren aan de COPD patiënt, waarbij samengewerkt kan worden zonder gehinderd te worden door schotten tussen de domeinen en met eigenaarschap waar die hoort en past,

Nadere informatie

Inleiding De stichting RHZ

Inleiding De stichting RHZ Werkgroep ketenzorg diabetes mellitus type 2 Stichting Regionale Huisartsenzorg Heuvelland Maastricht, april 2011 Inleiding Op 1 januari 2007 werd in de regio Maastricht/ Heuvelland gestart met eerstelijns

Nadere informatie

De kosten van een ziekenhuisbezoek

De kosten van een ziekenhuisbezoek Gaat u binnenkort naar het MCL? Kijk dan eerst op de website van uw zorgverzekeraar om te kijken of deze een contract met ons heeft afgesloten voor de behandeling die u moet ondergaan. Check ook uw polisvoorwaarden

Nadere informatie

Dit wil overigens niet zeggen dat dit project volledig en definitief van tafel is. Met de ICF¹ in gedachten kan het nu eenmaal niet anders dat er een

Dit wil overigens niet zeggen dat dit project volledig en definitief van tafel is. Met de ICF¹ in gedachten kan het nu eenmaal niet anders dat er een Waarom CLIQ Mail Ron Legerstee Ik ga er vooralsnog vanuit dat de behoefte aan een classificatie van hulpmiddelen bestaat. Of CLIQ daarop hét antwoord is en zal blijven weet ik niet. Wel denk ik dat enige

Nadere informatie

Betekenisvol, integraal en effectief samenwerken rond oudere inwoners

Betekenisvol, integraal en effectief samenwerken rond oudere inwoners Betekenisvol, integraal en effectief samenwerken rond oudere inwoners ROHA werkconferentie 29 november 2018 Edith de la Fuente, senior adviseur Raedelijn / projectleider ouderenzorg Hannie Olthuis, POH-ouderen/kwaliteitsmedewerker

Nadere informatie

Verantwoording januari 2018

Verantwoording januari 2018 Verantwoording 2017 29 januari 2018 Ambitie Ambitie is een populatiegericht programma Integrale Ondersteuning en Zorg voor Ouderen te ontwikkelen. Kern van een populatiegericht programma is om van ketenzorg

Nadere informatie

2.3 Ontwikkelingen mbt financiering, wet- en regelgeving

2.3 Ontwikkelingen mbt financiering, wet- en regelgeving Kennis over Ketenzorg Externe analyse, financiering 2.3 Ontwikkelingen mbt financiering, wet- en regelgeving In dit hoofdstuk verkennen we de externe omgeving die van invloed is op de vraag of het voor

Nadere informatie

COPD zonder lijnen 2018:

COPD zonder lijnen 2018: COPD zonder lijnen 2018: Een workshop over de organisatie van de COPD zorg Frank van den Elshout, longarts, Ziekenhuis Rijnstate, Arnhem Patrick Poels, kaderhuisarts Astma & COPD, Huisartsenpraktijk Bles

Nadere informatie

Bijlage 13 Integrale zorg voor kwetsbare ouderen 2016-2018

Bijlage 13 Integrale zorg voor kwetsbare ouderen 2016-2018 Bijlage 13 Integrale zorg voor kwetsbare ouderen 2016-2018 2018 Inleiding Ouderen blijven langer thuis wonen en dat leidt tot een grotere druk op de huisarts. Bovendien is door de stelselwijziging meer

Nadere informatie

De oplossing voor het opzetten van gestructureerde osteoporosezorg

De oplossing voor het opzetten van gestructureerde osteoporosezorg Osteoporosezorg in uw huisartsenpraktijk De oplossing voor het opzetten van gestructureerde osteoporosezorg Osteoporosezorg De ontwikkeling van osteoporose Osteoporose is in de loop van de laatste vijftien

Nadere informatie

Handleiding contracteerproces Huisartsenzorg 2015-2016

Handleiding contracteerproces Huisartsenzorg 2015-2016 Handleiding contracteerproces Huisartsenzorg 2015-2016 Door middel van deze handleiding nemen we u stapsgewijs mee in het vullen van uw digitale overeenkomst. Neem de handleiding goed door tijdens uw voorbereiding,

Nadere informatie

Werken met het ketenprogramma astma en COPD

Werken met het ketenprogramma astma en COPD Werken met het ketenprogramma astma en COPD Praktijkinformatie voor huisartsen en praktijkondersteuners www.onzehuisartsen.nl 1 Inhoud 1. Aan de slag met COPD en/of astma! 2 2. Ketenpartners 2 3. Wat doet

Nadere informatie

Invoering en Exploitatie Regio Noordwest Veluwe en Zeewolde

Invoering en Exploitatie Regio Noordwest Veluwe en Zeewolde Invoering en Exploitatie Regio Noordwest Veluwe en Zeewolde Raming kosten invoering en exploitatie OZOverbindzorg OZOverbindzorg binnen de regio Noordwest Veluwe en Zeewolde. Verzorgingsgebied van Medicamus

Nadere informatie

Tabel B 4.4.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen Mijn Zorg

Tabel B 4.4.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen Mijn Zorg Tabel B 4.4.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen Mijn Zorg Stuurgroep Dagelijks bestuur Projectgroepen Programmamanagement Projectmanagement Financiële contracten Besluitvorming over zaken betreffende

Nadere informatie

De wijkverpleegkundige in Friesland Stand van zaken mei 2015

De wijkverpleegkundige in Friesland Stand van zaken mei 2015 De wijkverpleegkundige in Friesland Stand van zaken mei 2015 Wat moet de eerstelijnszorgverlener weten over de wijkverpleegkundige (S1 en S2) om de (ouderen)zorg optimaal te organiseren? 1 Inhoud 1. Inleiding...

Nadere informatie

Bijlage 1 zorginkoopbeleid Huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg. Versie 1 september 2016

Bijlage 1 zorginkoopbeleid Huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg. Versie 1 september 2016 Bijlage 1 zorginkoopbeleid Huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg 1 Bijlage 1 POH-GGZ 2017 Inleiding Menzis vindt het van belang om ook voor 2017 afspraken over de inzet van de POH-GGZ te maken. Hiermee

Nadere informatie

Kosten patiëntenzorg VUmc: veelgestelde vragen Inhoud

Kosten patiëntenzorg VUmc: veelgestelde vragen Inhoud Kosten patiëntenzorg VUmc: veelgestelde vragen Inhoud Hoofdstuk 1. Zorgverzekering en vergoeding van zorgkosten... 1 Hoofdstuk 2. Factuur... 4 Hoofdstuk 3. Betaling en saldo... 8 Hoofdstuk 4. Bezwaar...

Nadere informatie

Verbindt Verbetert Versterkt. Jaarplan Samen de beweging maken. Goede gezondheid & zinnige en zuinige zorg dichtbij.

Verbindt Verbetert Versterkt. Jaarplan Samen de beweging maken. Goede gezondheid & zinnige en zuinige zorg dichtbij. Verbindt Verbetert Versterkt Jaarplan 2016 Samen de beweging maken Goede gezondheid & zinnige en zuinige zorg dichtbij Inleiding De maatschappij verandert. We regelen steeds meer zelf. De zorgvraag neemt

Nadere informatie

Ziekenhuiszorg Wat betaalt u?

Ziekenhuiszorg Wat betaalt u? Ziekenhuiszorg Wat betaalt u? Komt u binnenkort naar het St. Anna Ziekenhuis? Of bent u al patiënt? Hieronder vindt u informatie over het betalen van ziekenhuiszorg. Kijk ook op de website van uw zorgverzekeraar

Nadere informatie

Zorgprogramma Kwetsbare Ouderen

Zorgprogramma Kwetsbare Ouderen HUISARTSEN KRING HAAGLANDEN Zorgprogramma Kwetsbare Ouderen Informatiebijeenkomst 18 april 2016 Programma Welkom; Hedwig Vos en Leonie van Son Inhoud Zorgprogramma Kwestbare Ouderen: Rob Leinders en Shanti

Nadere informatie

ZIEKENHUISZORG: WAT BETAALT U?

ZIEKENHUISZORG: WAT BETAALT U? ZIEKENHUISZORG: WAT BETAALT U? GAAT U BINNENKORT NAAR HET ZIEKENHUIS? OF BENT U AL PATIËNT? In deze brochure vindt u informatie over het betalen van ziekenhuiszorg. Informeer vóór behandeling, het kan

Nadere informatie

Van wens naar werkelijkheid

Van wens naar werkelijkheid Van wens naar werkelijkheid Inventarisatie lopende (zorgpad) projecten in Nederland Bart Noort Promovendus Rijksuniversiteit Groningen Faculteit Economie en Bedrijfskunde Een inventarisatie: Wat gebeurt

Nadere informatie

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met COPD! Optimale COPD-zorg door goede samenwerking tussen zorgverleners

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met COPD! Optimale COPD-zorg door goede samenwerking tussen zorgverleners Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met COPD! Optimale COPD-zorg door goede samenwerking tussen zorgverleners Uw huisarts heeft vastgesteld dat u lijdt aan COPD, een chronische aandoening

Nadere informatie

Informatie bijeenkomst

Informatie bijeenkomst Informatie bijeenkomst De zorg geborgd in Noord en Oost Groningen 9 september 2013 Agenda informatiebijeenkomst 9 september 1) Opening 2) Terugkijken werkconferentie 26 april 3) Impressie data-analyse

Nadere informatie

Werkgroep ketenzorg hart- en vaatziekten

Werkgroep ketenzorg hart- en vaatziekten Werkgroep ketenzorg hart- en vaatziekten Stichting Regionale Huisartsenzorg Heuvelland, maart 2011 Inleiding Op 1 juli 2010 werd in de regio /Heuvelland gestart met eerstelijns ketenzorg voor patiënten

Nadere informatie

GB-GGZ: Veelgestelde vragen

GB-GGZ: Veelgestelde vragen GB-GGZ: Veelgestelde vragen Auteur: B.V. Vicino Noord-Holland Noord Datum: 1-1-2017 Inhoudsopgave 1 AANMELDING... 3 1.1 Wat gebeurt er na mijn aanmelding?... 3 1.2 Met wie heb ik een intakegesprek? Hoe

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Basis GGZ. 14 mei 2013

Informatiebijeenkomst Basis GGZ. 14 mei 2013 Informatiebijeenkomst Basis GGZ 14 mei 2013 Welkom Femke Gronheid, directeur ZorgImpuls Programma 17.30 Welkom en programma Deel 1 17.40 Presentatie Basis GGZ 18.30 Vragen en dialoog 18.55 Einde deel 1

Nadere informatie

Integrale zorg Het geheel zien in elk deel én in elk deel in het geheel zien

Integrale zorg Het geheel zien in elk deel én in elk deel in het geheel zien Integrale zorg Het geheel zien in elk deel én in elk deel in het geheel zien Integrale zorg koopt zorg in met een focus op kwaliteit, kosten en klantbeleving. De verschillende deelgebieden leiden in hun

Nadere informatie

VRM en de zorgverzekeraar

VRM en de zorgverzekeraar VRM en de zorgverzekeraar Achmea Divisie Zorg & Gezondheid en Menzis Dinsdag 11 december 2012 Zwolle 1 Wat gaan we doen Introductie visie verzekeraar op chronische zorg Hoe gaat de verzekeraar om met de

Nadere informatie

Overzicht Financiering eerste lijn

Overzicht Financiering eerste lijn Overzicht Financiering eerste lijn Wat gaan we doen? Terugblik inventarisatie ZonMw onder 22 praktijkprojecten Overzicht financieringsbronnen Goed voorbeeld In dialoog met Waarom deze workshop? Quickscan

Nadere informatie

Ziekenhuiszorg: wat betaalt u?

Ziekenhuiszorg: wat betaalt u? Ziekenhuiszorg: wat betaalt u? Komt u binnenkort als patiënt naar Rijnstate? Of bent u al patiënt? In deze folder vindt u informatie over het betalen van ziekenhuiszorg. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Inkoopspecificaties. Pagina 1/9

Inkoopspecificaties. Pagina 1/9 Inkoopspecificaties Pagina 1/9 Niet-aanbestede producten Inkoopbeleid AWBZ 2013 Menzis Niet-aanbestede producten 2013 2 Inkoop Niet-aanbestede producten 2013 Inhoudsopgave 1 Verpleging - Advies, Instructie

Nadere informatie

De kosten en vergoedingenvan een ziekenhuisbezoek

De kosten en vergoedingenvan een ziekenhuisbezoek Gaat u binnenkort naar het MCL? Kijk dan eerst op de website van uw zorgverzekeraar om te kijken of deze een contract met ons heeft afgesloten voor de behandeling die u moet ondergaan. Check ook uw polisvoorwaarden

Nadere informatie

Waardegerichte inkoop geïntegreerde zorg voor patiënten met artrose. Bert Geertsma, Congres geïntegreerde zorg eerste- en tweedelijn, 15 feb 2018

Waardegerichte inkoop geïntegreerde zorg voor patiënten met artrose. Bert Geertsma, Congres geïntegreerde zorg eerste- en tweedelijn, 15 feb 2018 Waardegerichte inkoop geïntegreerde zorg voor patiënten met artrose Bert Geertsma, Congres geïntegreerde zorg eerste- en tweedelijn, 15 feb 2018 Agenda Menzis waardegericht inkopen Waardegericht inkopen

Nadere informatie

Programma Sociaal medisch 1 e lijn. Regiomeeting SM1 Sneek

Programma Sociaal medisch 1 e lijn. Regiomeeting SM1 Sneek Regiomeeting SM1 Sneek 29-11-2018 Agenda 5 1. Sudwest-Fryslan 2. Kennismaking Stuurgroep SM1 3. Visie De Friesland 4. Vervolg SM1 2019 5. Thema: Samenwerking HA & gemeenten (POH-GGZ J) 2 Sudwest Fryslân

Nadere informatie

BESCHRIJVING ZORGPROCES

BESCHRIJVING ZORGPROCES BESCHRIJVING ZORGPROCES Transmurale Zorgbrug Vechtdal (TZB) van order naar tot en met de nazorg na ontslag door thuiszorg Versie 12-09-2017 V0.2 Inleiding Door de transmurale zorg brug Vechtdal het zorgproces

Nadere informatie

Bijeenkomst Zorggroepen Inkoopkader Lucie Martijn & Bart Verhulst 8 juni 2015

Bijeenkomst Zorggroepen Inkoopkader Lucie Martijn & Bart Verhulst 8 juni 2015 Bijeenkomst Zorggroepen Inkoopkader 2016 Lucie Martijn & Bart Verhulst 8 juni 2015 Agenda 1. Visie, Ontwikkelingen & Actualiteit 2. Denktank & Klankbord 3. Kerntaken & Brede rol 4. Inkoop Ketenzorg 2016

Nadere informatie

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij hart- en vaatziekten! Optimale zorg bij hart- en vaatziekten door samenwerkende zorgverleners

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij hart- en vaatziekten! Optimale zorg bij hart- en vaatziekten door samenwerkende zorgverleners Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij hart- en vaatziekten! Optimale zorg bij hart- en vaatziekten door samenwerkende zorgverleners 1 op de 3 mensen in Nederland overlijdt aan een hart- of vaatziekte.

Nadere informatie

Leidraad samenwerking huisartsen en gemeenten rond jeugd

Leidraad samenwerking huisartsen en gemeenten rond jeugd Leidraad samenwerking huisartsen en gemeenten rond jeugd Vastgesteld: 17 september 2018 Voorgeschiedenis In de aanloop naar de nieuwe Jeugdwet maakten VNG en LHV gezamenlijk de werkmap Samenwerking tussen

Nadere informatie

De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI)

De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) Hulp bij overgewicht wordt per 2019 vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. De dekking is bedoeld voor mensen met een gezondheidsrisico door overgewicht.

Nadere informatie

Ketensamenwerking in de GRZ: Wat kunnen we van elkaar leren? Irma Everink

Ketensamenwerking in de GRZ: Wat kunnen we van elkaar leren? Irma Everink Ketensamenwerking in de GRZ: Wat kunnen we van elkaar leren? Irma Everink 31-01-2019 Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven

Nadere informatie

Ketenzorg en integrale bekostiging: waar gaan we naar toe? Integrale bekostiging Een zorg minder of meer?

Ketenzorg en integrale bekostiging: waar gaan we naar toe? Integrale bekostiging Een zorg minder of meer? Ketenzorg en integrale bekostiging: waar gaan we naar toe? Integrale bekostiging Een zorg minder of meer? Geert Groenenboom, senior manager zorginkoop eerste lijn Achmea Divisie Zorg & Gezondheid 14 juni

Nadere informatie

Aanvraag VEZN Pro Vita

Aanvraag VEZN Pro Vita Aanvraag VEZN Pro Vita Projectinformatie en resultaten In 2013 is het Centrum voor gezondheidszorg Pro Vita opgericht. Een centrum met zorgprofessionals die (deels in samenwerking met elkaar) goede zorg

Nadere informatie

Belonen van zorg die waarde toevoegt

Belonen van zorg die waarde toevoegt Belonen van zorg die waarde toevoegt Toekomstvisie NZa op bekostiging medischspecialistische zorg 4 juli 2019 Richard Heijink Aanleiding en historie dbc-systeem - Functiegerichte budgettering (vanaf 1988)

Nadere informatie

Financiering integrale geboortezorg

Financiering integrale geboortezorg Financiering integrale geboortezorg Training Jan van Es Instituut Marja Appelman Agenda Integrale geboortezorg 1. Wat is het? Omschrijving Oorsprong / ervaringen Verschillende uitwerkingen mogelijk 2.

Nadere informatie

Implementatie Ketenzorg Astma Informatiebrief voor huisarts en POH De evaluatie van de implementatie van Ketenzorg Astma, regio Maastricht-Heuvelland

Implementatie Ketenzorg Astma Informatiebrief voor huisarts en POH De evaluatie van de implementatie van Ketenzorg Astma, regio Maastricht-Heuvelland Implementatie Ketenzorg Astma Informatiebrief voor huisarts en POH De evaluatie van de implementatie van Ketenzorg Astma, regio Maastricht-Heuvelland Beste huisarts en POH, Zoals toegelicht tijdens de

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Ziekenhuis zorg in 2016 Wat betaalt u? www.ziekenhuisamstelland.nl

Patiënteninformatie. Ziekenhuis zorg in 2016 Wat betaalt u? www.ziekenhuisamstelland.nl Patiënteninformatie Ziekenhuis zorg in 2016 Wat betaalt u? Inleiding Gaat u binnenkort naar het ziekenhuis? Of ben u al patiënt? In deze folder vindt u informatie over het betalen van ziekenhuiszorg. Controleer

Nadere informatie

Uitkomsten evaluatie module sociale infrastructuur

Uitkomsten evaluatie module sociale infrastructuur Uitkomsten evaluatie module sociale infrastructuur Maart 2017 Begin 2017 zijn enquêtes uitgezet bij (A) gemeenten uit de kernwerkgebieden van Menzis, (B) zorgaanbieders die gecontracteerd zijn voor de

Nadere informatie

Ziekenhuiszorg: wat betaalt u?

Ziekenhuiszorg: wat betaalt u? Ziekenhuiszorg: wat betaalt u? Komt u binnenkort als patiënt naar Rijnstate? Of bent u al patiënt? In deze folder vindt u informatie over het betalen van ziekenhuiszorg. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Overwegingen voor deelname aan netwerk / samenwerking

Overwegingen voor deelname aan netwerk / samenwerking Overwegingen voor deelname aan netwerk / samenwerking Mede als gevolg van hervormingen en kostenbesparingen in de zorg ontstaan in toenemende mate mono- en multidisciplinaire netwerken en samenwerkingsverbanden.

Nadere informatie

Programmamanagement. Omgevingsanalyse uitgevoerd Risicoanalyse uitgevoerd

Programmamanagement. Omgevingsanalyse uitgevoerd Risicoanalyse uitgevoerd waarom Programmaopdracht geformuleerd Gebieds/populatieanalyse uitgevoerd Ambitie en visie geformuleerd Strategische doelen geformuleerd Operationele doelen SMART geformuleerd Omgevingsanalyse uitgevoerd

Nadere informatie

Een netwerkorganisatie ter bevordering van de ondersteuning van zelfzorg 28 september 2018 Stephan Hermsen

Een netwerkorganisatie ter bevordering van de ondersteuning van zelfzorg 28 september 2018 Stephan Hermsen Een netwerkorganisatie ter bevordering van de ondersteuning van zelfzorg 28 september 2018 Stephan Hermsen Hoe het was Krachten bundelen tripartite Patiënten verenigingen Zorgverleners Zorgverzekeraars

Nadere informatie

Samen werken aan duurzame zorg. Landelijke monitor proeftuinen

Samen werken aan duurzame zorg. Landelijke monitor proeftuinen Samen werken aan duurzame zorg Landelijke monitor proeftuinen Samen werken aan duurzame zorg Landelijke monitor proeftuinen H.W. Drewes, R. Heijink, J.N. Struijs, C.A. Baan Colofon Ontwerp Xerox/OBT, Den

Nadere informatie

ZorgService Centrum brengt Zorg op Maat én Goedkopere Gezondheidszorg dichterbij!

ZorgService Centrum brengt Zorg op Maat én Goedkopere Gezondheidszorg dichterbij! ZorgService Centrum brengt Zorg op Maat én Goedkopere Gezondheidszorg dichterbij! Ontwikkelingen Klant/Consument: - mondiger/eigen verantwoordelijkheid - Regie (o.a. via PGB) - maatwerk - één loket (gemak,

Nadere informatie

Aandoening Indicatie Eerste Consult (intake) Behandeling. Spataderen Niet medisch noodzakelijk Verzekerde zorg* Niet verzekerde zorg

Aandoening Indicatie Eerste Consult (intake) Behandeling. Spataderen Niet medisch noodzakelijk Verzekerde zorg* Niet verzekerde zorg Welkom bij de Mauritsklinieken. Om u vooraf zo volledig mogelijk te informeren over de kosten en procedures van het zorgtraject dat u bij de Mauritsklinieken doorloopt, hebben wij voor u een overzicht

Nadere informatie

Procedure aanvragen S3- projecten/ initiatieven Versie augustus 2018

Procedure aanvragen S3- projecten/ initiatieven Versie augustus 2018 Procedure aanvragen S3- projecten/ initiatieven Versie augustus 2018 Een project / initiatief kan worden gefinancierd uit de module Zorgvernieuwing (S3-gelden), mits de aanvraag voldoet aan de procedure

Nadere informatie

Bijlage 11 zorginkoopbeleid Huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg

Bijlage 11 zorginkoopbeleid Huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg Bijlage 11 zorginkoopbeleid Huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg 1 Bijlage 11 POH- S module 2016-2018 Per 2016 zijn we gestart met een driejarig beleid. Met dit driejarig beleid, bieden we duidelijkheid

Nadere informatie

Chronisch zieken en kwetsbare ouderen in de acute zorg. Yvonne Guldemond-Hecker Raad van Bestuur Huisartsen OZL

Chronisch zieken en kwetsbare ouderen in de acute zorg. Yvonne Guldemond-Hecker Raad van Bestuur Huisartsen OZL Chronisch zieken en kwetsbare ouderen in de acute zorg Yvonne Guldemond-Hecker Raad van Bestuur Huisartsen OZL Disclosure Belangen Spreker (Potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk

Nadere informatie

Stuurgroep stakeholders regio Haaglanden en zorgkantoor en vanaf 2016 met de grotere verzekeraars

Stuurgroep stakeholders regio Haaglanden en zorgkantoor en vanaf 2016 met de grotere verzekeraars 1 Jaarplan netwerk Haaglanden 2016 Inleiding en achtergrond Vanaf 2005 is door de regio ingezet op verbetering van de zorg aan cliënten met en hun naasten. In de jaren daarna heeft de wijze van samenwerking

Nadere informatie

Proeftuin revalidatie en herstel bij kwetsbare ouderen. Rob Tips CZ Eefje Perlot - ZZG

Proeftuin revalidatie en herstel bij kwetsbare ouderen. Rob Tips CZ Eefje Perlot - ZZG Proeftuin revalidatie en herstel bij kwetsbare ouderen Rob Tips CZ Eefje Perlot - ZZG Revalidatie en herstel Doelen De juiste en goede zorg leveren met passende zorginzet Duidelijke, voorspelbare en aansluitende

Nadere informatie

Ouderenzorg... in een nieuw jasje

Ouderenzorg... in een nieuw jasje Ouderenzorg... in een nieuw jasje Waarom ouderenzorg? De komende jaren zal het aantal ouderen sterk toenemen. De kwetsbare ouderen, vaak met complexe zorgvragen, zullen door maatschappelijke ontwikkelingen

Nadere informatie

Oldenzaal Vitaal Project integrale ouderenzorg. Waarom zou je het doen?

Oldenzaal Vitaal Project integrale ouderenzorg. Waarom zou je het doen? Oldenzaal Vitaal Project integrale ouderenzorg Waarom zou je het doen? Oldenzaal Vitaal Project integrale ouderenzorg Introductie van het programma & netwerkorganisatie programma Oldenzaal Vitaal geeft

Nadere informatie

Soepele samenwerking voor ouderen thuis. Symposium 8 oktober 2014

Soepele samenwerking voor ouderen thuis. Symposium 8 oktober 2014 Soepele samenwerking voor ouderen thuis Symposium 8 oktober 2014 Disclosure belangen sprekers: Nieske Heerema :geen Dr Hester ten Dam :geen Leonie Bosch :geen Annemieke van Oostveen:geen Dr Hester ten

Nadere informatie

1 e lijns cardiologie

1 e lijns cardiologie 1 e lijns cardiologie Dag van de praktijkhouder voor huisartsen Doelmatige cardiologische zorg in de 1 e lijn 2 juni 2015 ROS KOEL CZ VGZ Kwaliteit en ondersteuning Regio ZHZ 840.000 inwoners Subsidie

Nadere informatie

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met COPD! Optimale COPD-zorg door goede samenwerking tussen zorgverleners

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met COPD! Optimale COPD-zorg door goede samenwerking tussen zorgverleners Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met COPD! Optimale COPD-zorg door goede samenwerking tussen zorgverleners Uw huisarts heeft vastgesteld dat u lijdt aan COPD, een chronische aandoening

Nadere informatie

Synchroon en Bernhoven. Substitutie in de praktijk. dinsdag 17 oktober 2017

Synchroon en Bernhoven. Substitutie in de praktijk. dinsdag 17 oktober 2017 Synchroon en Bernhoven Substitutie in de praktijk dinsdag 17 oktober 2017 Zorggroep Synchroon Zorggroep door huisartsen opgericht 2007 Doel: verbetering van samenwerking en kwaliteit in de chronische zorg

Nadere informatie

Eindrapportage Verankering Ketenaanpak Diabetes

Eindrapportage Verankering Ketenaanpak Diabetes Eindrapportage Verankering Ketenaanpak Diabetes Project titel Lokale Verankering Ketenaanpak Diabetes Voorst ROS regio Regio: Apeldoorn, Arnhem, Zutphen/Oost Achterhoek, Oude IJssel en Salland Versienummer

Nadere informatie

2.2. miljoen verzekerden fte medewerkers. 5,9 miljard zorgkosten (inclusief Anderzorg) 2,7 miljard Wlz

2.2. miljoen verzekerden fte medewerkers. 5,9 miljard zorgkosten (inclusief Anderzorg) 2,7 miljard Wlz Wijkverpleging Introductie Menzis Menzis is sinds 1836 een coöperatie zonder winstoogmerk, een zorgverzekeraar met 2,2 miljoen klanten. De Ledenraad is ons hoogste orgaan. Bij Menzis is iedereen welkom.

Nadere informatie

SAMENWERKEN. PlusPunt Ouderenzorg Oostelijk Zuid-Limburg. Frank Guldemond Kaderhuisarts Ouderengeneeskunde

SAMENWERKEN. PlusPunt Ouderenzorg Oostelijk Zuid-Limburg. Frank Guldemond Kaderhuisarts Ouderengeneeskunde SAMENWERKEN PlusPunt Ouderenzorg Oostelijk Zuid-Limburg Frank Guldemond Kaderhuisarts Ouderengeneeskunde Inleiding Zorgcontinuüm Ouderenzorg PlusPunt Ouderenzorg Knelpunten en Succesfactoren Vragen? Nieuwe

Nadere informatie

Agendapunt 011015 BO GGDRU Vergadering Datum Onderwerp Bijlage Doel agendering Toelichting

Agendapunt 011015 BO GGDRU Vergadering Datum Onderwerp Bijlage Doel agendering Toelichting Agendapunt Mededelingen 011015 BO GGDRU Vergadering : BO Adviescommissie GGDrU Datum : 15 oktober 2015 Onderwerp : Voortgang gezondheidscommunicatie, alcoholpreventie en convenant jeugd Bijlage : Evaluatie

Nadere informatie

Tabel B 4.7.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen Samen Sterk in Zorg. Tabel B 4.7.2: Populatiemanagement stappen Samen Sterk in Zorg

Tabel B 4.7.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen Samen Sterk in Zorg. Tabel B 4.7.2: Populatiemanagement stappen Samen Sterk in Zorg Tabel B 4.7.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen Samen Sterk in Zorg Stuurgroep Programma bestuur Projectgroepen Programmamanagement Projectmanagement Financiële contracten Besluitvormend orgaan

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK MEDICATIEVERIFICATIE BIJ OPNAME EN ONTSLAG

PLAN VAN AANPAK MEDICATIEVERIFICATIE BIJ OPNAME EN ONTSLAG aan PLAN VAN AANPAK MEDICATIEVERIFICATIE BIJ OPNAME EN ONTSLAG Ziekenhuis Themawerkgroep Titel thema Opdrachtgever Begin- en einddatum Opgesteld op Ingevuld door TEAMSAMENSTELLING 1. Wat is de samenstelling

Nadere informatie

Bekostiging ketenzorg. 18 november 2009

Bekostiging ketenzorg. 18 november 2009 Bekostiging ketenzorg De veranderingen 2010 18 november 2009 Huidige bekostiging Ontwikkelingen bekostiging Basisaanbod (overdag) - Inschrijftarieven - Consulttarieven A. Nieuwe - Opslagmodules Bekostigingsstructuur

Nadere informatie

Regionaal Health Management Platform

Regionaal Health Management Platform Regionaal Health Management Platform Aloys Langemeyer en Edo Westerhuis 16 mei 2019 Den Haag - 1 - Portavita Nederland Sinds 2002 bieden wij een platform voor regionale samenwerking met zorgprogramma s,

Nadere informatie

Ziekenhuiszorg in 2016: wat betaalt u?

Ziekenhuiszorg in 2016: wat betaalt u? Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Ziekenhuiszorg in 2016: wat betaalt u? z 1 Belangrijk! Wilt u meer weten over de vergoeding van uw onderzoek of behandeling in

Nadere informatie

hoe zijn we hier gekomen / learnings

hoe zijn we hier gekomen / learnings hoe zijn we hier gekomen / learnings Platform RIT / kwartiermaker AGV: Gijs Tenthof 20 juni 2017 ervaring belangen Momenteel geen opdrachten, wel contacten met NOAC producenten. In verleden RTA s NOAC-AF

Nadere informatie

Substitutieproject Pluspunt Heerlen. Martin Wijnen Casper Besters

Substitutieproject Pluspunt Heerlen. Martin Wijnen Casper Besters Substitutieproject Pluspunt Heerlen Martin Wijnen Casper Besters 26-6-2017 Inhoud Regio Oostelijk Zuid-Limburg Ontstaan Pluspunt Ontwikkelingen Pluspunt Rol Universiteit Maastricht De grote & kleine businesscase

Nadere informatie

Kwaliteitsjaarverslag GGZ 2015

Kwaliteitsjaarverslag GGZ 2015 Kwaliteitsjaarverslag GGZ 2015 1. GGZ binnen THOON in 2015 Voor THOON is het wat betreft de GGZ een ontwikkel jaar. 2015 was het eerste jaar dat POH-GGZ E-health en consultatie binnen segment 1 in het

Nadere informatie

Naar 1 His voor Arnhem e.o. HVA, Zorggroep CHRA

Naar 1 His voor Arnhem e.o. HVA, Zorggroep CHRA Naar 1 His voor Arnhem e.o. HVA, Zorggroep CHRA Welkom Agenda Waarom 1 HIS De Zorggroep als contractpartij Implementatie, clusterbeheer, servicemanagement, innovatie De andere zaal Medicom Uurtje uitleg

Nadere informatie

Handleiding contracteerproces Huisartsenzorg 2016

Handleiding contracteerproces Huisartsenzorg 2016 Handleiding contracteerproces Huisartsenzorg 2016 Door middel van deze handleiding nemen we u stapsgewijs mee in het vullen van uw digitale overeenkomst. Neem de handleiding goed door tijdens uw voorbereiding,

Nadere informatie

Ziekenhuiszorg. Wat betaalt u? mca.nl

Ziekenhuiszorg. Wat betaalt u? mca.nl Ziekenhuiszorg Wat betaalt u? mca.nl Inhoudsopgave Vergoedingen 3 Ziekenhuiszorg kan voor u financiële gevolgen hebben! 3 Meeste zorg wordt vergoed 4 Eigen risico 4 Bent u aanvullend verzekerd? 5 Als er

Nadere informatie