Tabel B 4.9.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen Vitaal Vechtdal

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tabel B 4.9.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen Vitaal Vechtdal"

Transcriptie

1 Tabel B 4.9.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen Vitaal Vechtdal Stuurgroep Projectgroepen Programmamanagement Projectmanagement Financiële contracten Zorgt voor ontwikkeling, besturing en uitvoering van het regionale preventieconcept, projectoverstijgende lijnen, afspraken en afstemming op proeftuinniveau. Verantwoordelijk voor coördinatie en uitvoering van de afzonderlijke doelen van de projectgroepen (zie beschrijving hieronder van de afzonderlijke projecten). Lid van RvB van Saxenburgh Groep verzorgt programmamanagement, met ondersteuning van een regiocoach vanuit het programma In voor Zorg!. De partners die het convenant Vitaal Vechtdal hebben ondertekend, verzorgen het projectmanagement van een van de vier programma s: Saxenburgh Groep (Vroeg erbij), Medrie (langer vitaal), Gezonde gemeente (gemeenten) en Achmea (gezonde werknemer). via afzonderlijke projecten. Programmamanagement en inzet stuurgroep niet apart gefinancierd; moet door de partijen zelf gedragen worden. Tijdelijke ondersteuning in opzetten beweging Vitaal Vechtdal en daarbinnen realiseren van nieuwe rollen gemeente en zorgverzekeraar via In voor Zorg! vanuit VWS. Projectmanagement en overige inzet deelnemende partners financieel gedragen door afzonderlijke. Tabel B 4.9.2: Populatiemanagement stappen Vitaal Vechtdal Een verbetering van de vitaliteit en kwaliteit van leven van de burgers van het Vechtdal door een doelmatige en gecombineerde regionale inzet van mensen, middelen, ideeën en activiteiten vanuit de volgende domeinen: zorg (inclusief rol zorgverzekeraar en gemeente); onderwijs en opleiding; werk en bedrijfsleven; huis en tuin (welzijn, sport, cultuur, gemeenten). Versterken van eigen kracht en zelfredzaamheid van de bewoners. Accent op preventie, innovatie, gedrag en gezondheid. Nabuurschap: iedereen wil een bijdrage leveren aan de samenleving (vrijwilligers, mantelzorg) en voelt betrokkenheid bij de buurt. Beheerste groei van de zorgkosten. 1. Populatie Alle inwoners van het Vechtdal, de gemeenten Hardenberg, Ommen en Coevorden. 2. Assessment Vaststellen van vitaliteit gebeurt door een steekproef van de gehele populatie. Deze is gestart onder regie van Achmea (projectmanagement) en met inzet van expertise van TNO en RIVM. Het gaat om een Vita-16 meting. De GGD neemt de meting af onder verantwoordelijkheid van de gemeenten.

2 3. Risicostratificering De interventies zijn vooralsnog door betrokken experts pragmatisch geïdentificeerd op basis van hun kennis en ervaring. Keuze op basis van data op populatieniveau wordt wel beoogd, maar is nog niet gebeurd. Er zijn inmiddels gesprekken gaande met Vektis over het aanleveren van de benodigde data. Een deel van de interventies zijn voor specifieke subgroepen (bijvoorbeeld BIBO), andere voor totale populatie (bijvoorbeeld publiekscampagne Vitaliteit). 4. Interventies Er zijn concreet een aantal randvoorwaardelijke en zorginhoudelijke interventies geïmplementeerd, met name: één regionale zorgpolis, de Vitaal Vechtdal polis ; vitaliteitsmonitor, de Vita 16; adequate opsporing kwetsbare ouderen vanaf thuis, huisarts tot in het ziekenhuis; een regionale apotheek. Daarnaast is er een veelheid aan kleinere initiatieven op het gebied van zorg, sport, voeding, werkgevers en werknemers, buurtsamenwerking, et cetera. De huidige fase heeft als kenmerk dat er veel nieuwe crossovers ontstaan, binnen de uitgangspunten van Vitaal Vechtdal. 5. Monitoring Ja, via de Vitaliteitsmonitor. Er is een meting gestart onder regie van Achmea (Vita 16) en met Vektis zijn gesprekken gaande over doen van een nulmeting (gezondheidstoestand in de regio). De programmalijnen Langer Vitaal en Gezonde gemeente zijn/worden geëvalueerd door de programmaleiders en besproken in de stuurgroep. De programmalijn Gezonde werknemer heeft de Vitaal Vechtdal polis opgeleverd en deze wordt geëvalueerd door Vrieling en Achmea. Op basis daarvan zal een doorontwikkeling plaatsvinden. De evaluatie zal vervolgens jaarlijks plaatsvinden. 6. Feedback-loop Nee, monitoren op uitkomsten is het meest haalbare tot nu toe, per project.

3 Tabel B 4.9.3: Beschrijving van betrokken actoren Vitaal Vechtdal (type, functie, omvang) Participatie (1-5)* Organisatienaam Stuurgroep 1. Coevorden Gemeente met ruim inwoners. 2-4 Nee Geen 2. Hardenberg Gemeente met bijna inwoners. 5 Ja 1 3. Ommen Gemeente met ruim inwoners. 5 Ja 1 4. Dalfsen Gemeente met bijna inwoners. 2 Nee Geen 5. Medrie Huisartsenorganisatie die huisartsen faciliteert (264 aangesloten huisartsen). Aandeelhouders: HA-vereniging Zwolle, HA-Coöperatie Flevoland, HA-vereniging Hardenberg. Medrie heeft 6 huisartsenposten en organiseert ketenzorg. In medewerkers en omzet van 18 mln. 6. Saxenburgh groep 7. Vrijgevestigde apotheken in regio en ziekenhuisapotheek 8. Zorgbelang Overijssel Saxenburgh is gericht op algemene ziekenhuiszorg (Röpcke-Zweers Ziekenhuis) en ouderenzorg (diverse locaties), een PAAZ en geriatrische revalidatie. In fte personeel en een omzet van 112 mln. (waarvan 65 mln. ziekenhuis). Ouderenzorg is intramuraal (meerdere V&V-huizen), extramuraal en thuis. Alle openbare apotheken, apotheekhoudend huisartsen en de ziekenhuisapotheek vormen een nieuwe organisatie van de regio apotheek Vechtdal. Zorgbelang is belangenbehartiger van zorgvragers in de regio. 9. TNO Kennisinstituut gericht op innovatie. Kleine 4000 medewerkers in Achmea Zorgverzekeraar met landelijk 8 mln. verzekerden. Marktaandeel van >50% in de regio. 5 Ja 3 5 Ja 3 4 Nee 1 1 Nee 1 3 Nee 1 5 Ja 3 * Participatie op proeftuinniveau: 1 = informeren, 2 = raadplegen, 3 = adviseren, 4 = co-produceren en 5 = meebeslissen. Aantal x lid Projectgroep

4 Tabel B 4.9.4: Interventies/projecten RANDVOORWAARDELIJKE INTERVENTIES Vitaal Vechtdal ZORGINHOUDELIJKE INTERVENTIES Vitaal Vechtdal Binnen Vitaal Vechtdal wordt gewerkt met vier programmalijnen, waarin zowel zorginhoudelijke als randvoorwaardelijke interventies vallen: Vroeg Erbij: doel is dat ieder kind in de regio Vechtdal een goede start heeft. Vroeg Erbij sluit naadloos aan op de jeugdzorg in de gemeente, zodat een vloeiende keten ontstaat van informatie en advies vroegsignalering adequate opvolging jeugdzorg op maat Langer Vitaal richt zich op mensen van 75 jaar en ouder Vitale Werknemer is geïnitieerd vanuit werkgevers en heeft als ambitie om voor de werkenden in de regio een bij vitaliteit passende werkomgeving en werkklimaat mogelijk te maken. De samenwerking binnen het project maakt het mogelijk om langetermijneffecten te bestuderen en van daaruit passende adviezen en trajecten te creëren Vitale Gemeente: met behulp van vitaliteitsmetingen, data van de GGD, zorgverzekeraar Achmea en gemeenten zijn buurten geïdentificeerd waar de vitaliteit van de bewoners onder druk staat ( lage SES ). De Vitale gemeente richt zich primair op deze zogenoemde lage SES -groepen. Het programma heeft ten doel relatief vaak voorkomende gezondheids- en eenzaamheidsaspecten te adresseren en de vitaliteit te verhogen. Met gestandaardiseerde vitaliteitsmetingen zijn effecten van interventies goed in kaart te brengen en door te vertalen naar andere buurten en wijken.

5 Vroeg Erbij Situatie maart 2015 groep 1. Voor (aanstaande) ouders is er passend advies, zorg en ondersteuning beschikbaar vanaf het moment dat men gezinsuitbreiding wenst tot aan de schoolperiode van een kind. 2. Vroeg Erbij maakt vroegsignalering mogelijk vanuit alle die betrokken zijn bij opvoeding en ontwikkeling. 3. Diverse innovatieve concepten voor preventie en zorg rond de geboorte worden ontwikkeld, geïmplementeerd en geëvalueerd om perinatale sterfte verder terug te dringen. Betere gezondheid en kwaliteit van zorg. N=1450 (aantal geboorten per jaar in de regio). Circa jongeren tot 18 jaar waarvan naar verwachting zo n 10% tot de kwetsbare doelgroep behoort. Gemeenten, ziekenhuis, zorggroep, verloskundige. Alle die iets betekenen in het eerste levensjaar van het kind. Consultatiebureau, huisartsen, kinderartsen, gynaecoloog, kraamzorg en verloskundigen. Ontwerpfase even stopgezet. Aanvraag bij Stichting Achmea Gezondheidzorg voor financiering van het project afgewezen. Heroriëntatie op doelen. In het kader van het opstellen van een nieuw programmaplan wordt nu gekeken of de doelen van het jeugdzorgbeleid van de gemeente en Achmea, met een uitbreiding van de doelgroep (alle jongeren tot 18 jaar), een basis kan zijn voor de financiering. Aanpassing In nieuw programmaplan gekozen voor bredere doelgroep (0 tot 18). Evaluatie N.v.t.

6 Langer Vitaal: screening groep Situatie maart Vroegtijdig ouderen te signaleren die kwetsbaar zijn op lichamelijk, geestelijk of sociaal gebied. Wanneer er inderdaad sprake is van kwetsbaarheid op één van deze gebieden, dan worden er acties ondernomen die er op gericht zijn die kwetsbaarheid te verminderen. 2. Screening op dementie, eenzaamheid en polyfarmacie. Ouderen langer op een prettige wijze zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Burgers: 75 jaar en ouder in 4 huisartsengroepen. N=5768. Daarvan 3200 een prescreening. Circa 250 huisbezoeken. Zorgverleners: 4 huisartsengroepen, thuiszorg (doen een deel van de huisbezoeken): Icare, Carinova en Buurtzorg; ziekenhuis en specialist ouderengeneeskunde; welzijn; netwerk dementie. 4 Hagro s. Kenniscentrum: versturen screeningslijsten om kwetsbaarheid te meten. Gemeenten: stellen zgn. gebiedsteams samen met zorg- en welzijnsmedewerkers. Thuiszorg: voor thuisbezoeken ouderen. Burgerparticipatie in kernteam (niet vanuit patiëntorganisatie). Ziekenhuis. Apotheken. Praktijkondersteuners: zorg en ondersteuning bij ouderen thuis. Wijkverpleegkundigen: zorg en ondersteuning bij ouderen thuis. Stichting Achmea Gezondheidszorg financiering. Financiering voor 2 jaar, vanaf juni Medrie en huisartsen: onderzoek. Duur van het contract: tot april Begin volgend jaar resultaten beschikbaar en voorstel voor interventies in de praktijk en vervolgonderzoek. Fasering Aantal x screeningsinstrument toegepast: BIBO is maximaal uitgerold in de gehele populatie van de proeftuin. Evaluatie I.s.m. TNO wordt de evaluatie uitgevoerd in de vorm van een patiëntvragenlijst. Resultaten zijn begin 2015 beschikbaar.

7 Langer Vitaal: BIBO groep Fasering - Evaluatie Situatie maart 2015 Better in, better out is erop gericht dat ouderen die gepland geopereerd worden aan knie of heup, met een betere conditie de operatie ingaan. Dit wordt bereikt door systematisch screening/ intake en waar nodig inzet van diëtisten/ fysio. Hierdoor kunnen zij na de operatie weer sneller zelfstandig thuis wonen. : sneller zelfstandig thuis kunnen wonen met minder functieverlies na een operatie. Minder patiënten naar verpleeghuis. Kwetsbare ouderen (65+) die een nieuwe heup of knie moeten krijgen d.m.v. electieve behandeling. Focus op verhoogd risico op kwetsbaarheid, ondervoeding en delier. (Alleen Achmea verzekerden zijn geïncludeerd, vanwege restricties in de verzekering zijn er aparte afspraken nodig). N=7. Eerste lijn (o.a. huisarts, fysio): betrokken bij screening in preoperatieve fase. Tweede lijn: betrokken in operatieve fase. Burgerparticipatie in opzet interventie (niet vanuit patiëntorganisatie). Praktijkondersteuner eerste lijn: bezoekt oudere voor operatie en neemt vragen/testen af (is er een verhoogd risico op vertraagd herstel, ondervoeding of delier?). Fysiotherapeut eerste lijn: wordt ingeschakeld indien er sprake is van verhoogd risico. Diëtist eerste lijn: wordt ingeschakeld indien blijkt dat er sprake is van ondervoeding. Ziekenhuis en huisarts: worden geïnformeerd over acties in eerste lijn. Specialisten, fysio s en diëtisten in ziekenhuis: zetten eventuele behandeling voort rondom de operatie. Patiënt wordt binnen vier uur na operatie weer gemobiliseerd. Stichting Achmea Gezondheidszorg financiering. Financiering voor 2 jaar, vanaf juni Begin 2015 business case opstellen aan de hand van eerste resultaten. Interventie wordt geëvalueerd met hulp van TNO. Op basis van informatie uit zorgregistraties (opnamedagen in ziekenhuis en verpleeghuis, behandelingen door fysio, complicaties). Daarnaast wordt een business case opgesteld op basis van beschikbare data.

8 Vitale Gemeente Situatie maart 2015 groep Fasering De ambitie is om vanuit het perspectief van de gemeentelijke overheid een bijdrage te leveren aan een Vitaal Vechtdal. Uitgangspunten: meer burger dan overheid, meer buurt/wijkgericht dan centraal gestuurd, meer preventief dan curatief, meer integraal dan versnipperd en meer collectief dan individueel. Vitaliteitsmonitor is hier een concrete uitwerking van. De vitaliteitsmonitor meet onder ruim mensen binnen de regio de vitaliteit. Relatief vaak voorkomende gezondheids- en eenzaamheidsaspecten te adresseren en de vitaliteit te verhogen, daarnaast meten van de vitaliteit in de regio. Primair mensen met lage SES. Gemeenten Hardenberg en Ommen, RIVM, TNO, Achmea, GGD. - Financieringsbron: gemeente. sprincipe: TNO wordt voor benodigde inzet en middelen gefinancierd voor het uitzetten van de Vitaliteitsmonitor. Vitaliteitsmonitor wordt in april uitgezet; binnen LMP van RIVM zit vitaliteitsmonitor eveneens verweven.

9 Vitale Werknemer Situatie maart 2015 groep Stimuleren van een vitaal werkklimaat en het voorkomen van stress en uitval op het werk. De Vitaal Vechtdal polis is een resultante hiervan. De Vitaal Vechtdal polis is een aanvullende zorgverzekering voor werkgevers en inwoners in het Vechtdal. De polis biedt een aantal extra voordelen: regiokorting, extra dekking (zoals fysiotherapie en programma s voor stressreductie). De polis is ontwikkeld in samenwerking met zorgpartners en ondernemers uit het Vechtdal. Met deze polis is het voor werkgevers eenvoudig en aantrekkelijk (ook financieel) om de vitaliteit en inzetbaarheid van werknemers te vergroten. Als inwoners zorg nodig hebben, dan zijn ze snel aan de beurt, in de buurt. Ook kunnen bewoners (vaak met korting) meedoen aan activiteiten die bijdragen aan een goed gevoel en gezondheid. : 1. Betere gezondheid van de populatie. 2. Betere toegankelijkheid van de zorg. 3. Minder zorgkosten (door preventie/voor erbij). Werkgevers in het Vechtdal. Inwoners van het Vechtdal. Sportverenigingen. Achmea: verzekeraar. Vrieling: regionale tussenpersoon en specialist in verzekeringen. Werkgevers: Klanten. Sportverenigingen: meedoen aan vitaliteitsprojecten met financiële steun. Partners van Vitaal Vechtdal. - Achmea in samenspraak met Vrieling. Coproductie met Vitaal Vechtdal ter versterking gedachtegoed Vitaal Vechtdal. Fasering De polis is geïntroduceerd eind Evaluatie Eerste evaluatie begin Dit kan leiden tot een aanpassing en verdere verbetering van de polis voor 2016.

Tabel B 4.6.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen PELGRIM. Tabel B 4.6.2: Populatiemanagement stappen PELGRIM. Samen werken aan duurzame zorg

Tabel B 4.6.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen PELGRIM. Tabel B 4.6.2: Populatiemanagement stappen PELGRIM. Samen werken aan duurzame zorg Tabel B 4.6.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen PELGRIM Stuurgroep Werkgroepen Programmamanagement Projectmanagement Financiële contracten Verantwoordelijk voor projectprogramma door middel van

Nadere informatie

Convenant Vitaal Vechtdal

Convenant Vitaal Vechtdal Convenant Vitaal Vechtdal Partijen komen door gezamenlijke regionale inspanning tot een verbetering van de vitaliteit van de individuele burger door o.a. individuele gezondheidszorg te koppelen aan een

Nadere informatie

Gewoon lekker leven in Vitaal Vechtdal

Gewoon lekker leven in Vitaal Vechtdal Gewoon lekker leven in Vitaal Vechtdal Populatiemanagement in de praktijk HIMSS Las Vegas, 1 maart 2016 Karin Zwager, Medisch Specialist 1 De aanleiding Doelen en overwegingen Doel: Een gezonde bevolking

Nadere informatie

Populatiemanagement: niet de patiënt maar de populatie centraal. Landelijke monitor populatiemanagement

Populatiemanagement: niet de patiënt maar de populatie centraal. Landelijke monitor populatiemanagement Populatiemanagement: niet de patiënt maar de populatie centraal Landelijke monitor populatiemanagement Actueel thema binnen huidig VWS beleid Uit regeerakkoord VVD-PvdA, 29 oktober 2012 Een derde prioriteit

Nadere informatie

Transmurale Zorgbrug Zwolle (TZBZ)

Transmurale Zorgbrug Zwolle (TZBZ) Transmurale Zorgbrug Zwolle (TZBZ) Warme overdracht ziekenhuis naar thuis 23 juni 2016 Isala Agenda Voorstellen Over de transmurale zorgbrug De praktijk à zorgbrug in Isala, Zwolle Geleerde lessen Isala

Nadere informatie

Het HerstelZorgProgramma. Integrale functiegerichte zorg en bekostiging voor kwetsbare ouderen

Het HerstelZorgProgramma. Integrale functiegerichte zorg en bekostiging voor kwetsbare ouderen Het HerstelZorgProgramma Integrale functiegerichte zorg en bekostiging voor kwetsbare ouderen Martijn Lehman de Lehnsfeld Manger Behandelzaken verpleeghuis Leythenrode en Voorzitter Geriatrisch netwerk

Nadere informatie

Tabel B 4.3.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen GoedLeven

Tabel B 4.3.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen GoedLeven Tabel B 4.3.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen GoedLeven Regiegroep en Programmamanagement Projectmanagement Financiële contracten Is beslissingsbevoegd orgaan binnen proeftuin; komen 1 keer

Nadere informatie

Tabel B 4.2.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen Friesland Voorop

Tabel B 4.2.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen Friesland Voorop Tabel B 4.2.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen Friesland Voorop Centrale sturing Stuurgroep sociaal-medische eerste lijn DFZ en LHV huisartsenkring Friesland Coördinatiegroep Programmamanagement

Nadere informatie

Betere zorg met minder kosten. Vitaal Vechtdal. 17 september 2015 Congres proeftuinen VWS

Betere zorg met minder kosten. Vitaal Vechtdal. 17 september 2015 Congres proeftuinen VWS Betere zorg met minder kosten. Vitaal Vechtdal 17 september 2015 Congres proeftuinen VWS 1 Armoede te lijf met Ommen Samen Sterk 2 Druk op de gemeenschap Burger is op zoek naar overzicht en grip Instituties

Nadere informatie

Integrale zorg & regionale gezondheid. Paul Habets Pauline Terwijn

Integrale zorg & regionale gezondheid. Paul Habets Pauline Terwijn Integrale zorg & regionale gezondheid Paul Habets Pauline Terwijn 12 juni 2015 ... Chronische zorg volgt op chronisch ongezond regionale verbinding van maatschappelijke domeinen 5499 5500 uur Risicofactoren

Nadere informatie

Havenpolikliniek: van bedreiging naar kans. 6 december 2018 SRZ Congres

Havenpolikliniek: van bedreiging naar kans. 6 december 2018 SRZ Congres Havenpolikliniek: van bedreiging naar kans 6 december 2018 SRZ Congres Terug naar het begin: de aanleiding planvorming Oud Haven/Haven 2.0 Overdracht van zorg vanaf 1/10/17 Intrekken Wtzi per 1/1/18 Haven

Nadere informatie

Waardegerichte inkoop geïntegreerde zorg voor patiënten met artrose. Bert Geertsma, Congres geïntegreerde zorg eerste- en tweedelijn, 15 feb 2018

Waardegerichte inkoop geïntegreerde zorg voor patiënten met artrose. Bert Geertsma, Congres geïntegreerde zorg eerste- en tweedelijn, 15 feb 2018 Waardegerichte inkoop geïntegreerde zorg voor patiënten met artrose Bert Geertsma, Congres geïntegreerde zorg eerste- en tweedelijn, 15 feb 2018 Agenda Menzis waardegericht inkopen Waardegericht inkopen

Nadere informatie

Betekenisvol, integraal en effectief samenwerken rond oudere inwoners

Betekenisvol, integraal en effectief samenwerken rond oudere inwoners Betekenisvol, integraal en effectief samenwerken rond oudere inwoners ROHA werkconferentie 29 november 2018 Edith de la Fuente, senior adviseur Raedelijn / projectleider ouderenzorg Hannie Olthuis, POH-ouderen/kwaliteitsmedewerker

Nadere informatie

Wat heeft u gisteren gedaan om uw gezondheid op peil te houden?

Wat heeft u gisteren gedaan om uw gezondheid op peil te houden? Wat heeft u gisteren gedaan om uw gezondheid op peil te houden? Nooit te oud om te leren Gelderse bijeenkomst Consultatiebureaus voor Ouderen, 12-01- 2010, Provinciehuis, Arnhem Bankjes, buurtsuper, betaalbaar

Nadere informatie

Tabel B 4.5.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen PZF Regio Rijnland

Tabel B 4.5.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen PZF Regio Rijnland Tabel B 4.5.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen PZF Regio Rijnland Stuurgroep Regiegroep Adviesgroep Projectgroep Zorginhoudelijke pilots Zorginhoudelijke werkgroepen Projectgroep financiën en

Nadere informatie

Hospital at Home. informatiefolder. Universitair Centrum Ouderengeneeskunde. Hospital at Home

Hospital at Home. informatiefolder. Universitair Centrum Ouderengeneeskunde. Hospital at Home Hospital at Home informatiefolder Hospital at Home Universitair Centrum Ouderengeneeskunde Achtergrondinformatie De meeste mensen met dementie wonen thuis, ook als zij zorg nodig hebben. Deze zorg wordt

Nadere informatie

Transmurale samenwerking voor kwetsbare ouderen in het ziekenhuis

Transmurale samenwerking voor kwetsbare ouderen in het ziekenhuis Transmurale samenwerking voor kwetsbare ouderen in het ziekenhuis Presentatie voor leergang substitutie jan van Es instituut 17 december 2014 Susanne Smorenburg Programmamanager GRZ en Transmurale zorg

Nadere informatie

Plan organisatie ouderenzorg in de wijk of gemeente Regio Zwolle

Plan organisatie ouderenzorg in de wijk of gemeente Regio Zwolle Plan organisatie ouderenzorg in de wijk of gemeente Regio Zwolle Datum: augustus 2015 Versienummer: 1 Het plan organisatie ouderenzorg is ontwikkeld door: Olof Schwantje en Dita van Leeuwen (HRZ), Carla

Nadere informatie

Veldraadpleging Dementienetwerk Netwerk Kwetsbare ouderen

Veldraadpleging Dementienetwerk Netwerk Kwetsbare ouderen Veldraadpleging Dementienetwerk Netwerk Kwetsbare ouderen 4 oktober 2018 Meta Vrijhoef Coördinator Dementienetwerk West-Brabant Visie Dementienetwerk Het faciliteren van afstemming binnen de regio West-Brabant

Nadere informatie

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost Regionale visie op welzijn Brabant Noordoost-oost Inleiding Als gemeenten willen we samen met burgers, organisaties en instellingen inspelen op de wensen en behoeften van de steeds veranderende samenleving.

Nadere informatie

Wijkgezondheidsteams Arnhem. 1 November 2013

Wijkgezondheidsteams Arnhem. 1 November 2013 Wijkgezondheidsteams Arnhem 1 November 2013 Awina Nijntjes: Wijkverpleegkundige STMG Bregje Peeters: Adviseur eerste lijn, Caransscoop Versus Aanleiding Convenant Menzis-Gemeente Arnhem: 3 jaar gezamenlijk

Nadere informatie

Projectinformatie Code Z. Continuïteit van zorg bij Ongeplande opname van mensen met Dementie in het Ziekenhuis

Projectinformatie Code Z. Continuïteit van zorg bij Ongeplande opname van mensen met Dementie in het Ziekenhuis Projectinformatie Code Z Continuïteit van zorg bij Ongeplande opname van mensen met Dementie in het Ziekenhuis December 2014 Inleiding In regio Haaglanden zijn vanuit de Stichting Transmurale Zorg Den

Nadere informatie

Proeftuinen GRZ. Antoinette Bolscher Hannie Fonk procesbegeleiders proeftuinen GRZ. 8 september 2011

Proeftuinen GRZ. Antoinette Bolscher Hannie Fonk procesbegeleiders proeftuinen GRZ. 8 september 2011 Proeftuinen GRZ Antoinette Bolscher Hannie Fonk procesbegeleiders proeftuinen GRZ 8 september 2011 Inhoud presentatie Proeftuinen GRZ Waarom PT-GRZ Doelgroepen Resultaten meten Ketenzorg, zorgpaden Fasen

Nadere informatie

Programma Sociaal medisch 1 e lijn. Regiomeeting SM1 Sneek

Programma Sociaal medisch 1 e lijn. Regiomeeting SM1 Sneek Regiomeeting SM1 Sneek 29-11-2018 Agenda 5 1. Sudwest-Fryslan 2. Kennismaking Stuurgroep SM1 3. Visie De Friesland 4. Vervolg SM1 2019 5. Thema: Samenwerking HA & gemeenten (POH-GGZ J) 2 Sudwest Fryslân

Nadere informatie

TinZ, Netwerk Dementie Friesland

TinZ, Netwerk Dementie Friesland TinZ, Netwerk Dementie Friesland Eileen van Ligten Vierde regiobijeenkomst 11 november 2011 Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Netwerk Dementie Friesland Regiobijeenkomst NPO 11-01-2011 TinZ is een netwerkorganisatie

Nadere informatie

ZorgService Centrum brengt Zorg op Maat én Goedkopere Gezondheidszorg dichterbij!

ZorgService Centrum brengt Zorg op Maat én Goedkopere Gezondheidszorg dichterbij! ZorgService Centrum brengt Zorg op Maat én Goedkopere Gezondheidszorg dichterbij! Ontwikkelingen Klant/Consument: - mondiger/eigen verantwoordelijkheid - Regie (o.a. via PGB) - maatwerk - één loket (gemak,

Nadere informatie

Visie op Geriatrische Revalidatie in Groot Amsterdam. Notitie gemaakt voor platform Sigra GRZ. Versie 1.5

Visie op Geriatrische Revalidatie in Groot Amsterdam. Notitie gemaakt voor platform Sigra GRZ. Versie 1.5 Visie op Geriatrische Revalidatie in Groot Amsterdam Notitie gemaakt voor platform Sigra GRZ Versie 1.5 Deze notitie heeft tot doel de transmurale visie op revalidatie te omschrijven aan de hand waarvan

Nadere informatie

Samen voor gezondheidswinst

Samen voor gezondheidswinst Samen voor gezondheidswinst Preventie en de gemeentepolis 3 november 2016 Studiedag Gezondin ADVISEUR TUSSEN PARTIJEN IN HET SOCIALE DOMEIN Even kort over onszelf Maarten Broekema innovatie en samenwerking

Nadere informatie

Ronde 2: sessie 1 Verbinding tussen eerstelijnszorg en sociaal werk: winst voor ouderen

Ronde 2: sessie 1 Verbinding tussen eerstelijnszorg en sociaal werk: winst voor ouderen Ronde 2: sessie 1 Verbinding tussen eerstelijnszorg en sociaal werk: winst voor ouderen Integraal willen we allemaal maar hoe? 1. Klaske Wynia, onderzoeker Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)

Nadere informatie

Uitnodiging voor huisartspraktijken voor deelname aan onderzoek Valpreventie in de eerstelijnszorg

Uitnodiging voor huisartspraktijken voor deelname aan onderzoek Valpreventie in de eerstelijnszorg Uitnodiging voor huisartspraktijken voor deelname aan onderzoek Valpreventie in de eerstelijnszorg Geachte huisarts, Zorggroep RCH Midden-Brabant heef het initiatief genomen om valpreventie te implementeren

Nadere informatie

Aanvraag VEZN Pro Vita

Aanvraag VEZN Pro Vita Aanvraag VEZN Pro Vita Projectinformatie en resultaten In 2013 is het Centrum voor gezondheidszorg Pro Vita opgericht. Een centrum met zorgprofessionals die (deels in samenwerking met elkaar) goede zorg

Nadere informatie

Verantwoording januari 2018

Verantwoording januari 2018 Verantwoording 2017 29 januari 2018 Ambitie Ambitie is een populatiegericht programma Integrale Ondersteuning en Zorg voor Ouderen te ontwikkelen. Kern van een populatiegericht programma is om van ketenzorg

Nadere informatie

Open Denksessie Kwetsbare inwoners. 1 maart 2018 Platform Zelfredzaamheid, programmalijn 3

Open Denksessie Kwetsbare inwoners. 1 maart 2018 Platform Zelfredzaamheid, programmalijn 3 Open Denksessie Kwetsbare inwoners 1 maart 2018 Platform Zelfredzaamheid, programmalijn 3 Aanwezigen: Programmalijn 3 kwetsbare inwoners: Gerard Koot Heidemarie van Drunen Yntze Scheper Zwanet van Kooten

Nadere informatie

Jaarverslag MCC Hardenberg 2013

Jaarverslag MCC Hardenberg 2013 Voorwoord Geachte relatie, Voor u ligt het jaarverslag van het Medisch Coördinerend Centrum Hardenberg (MCCH) 2013, een jaar waarin gezocht is naar mogelijkheden om het MCCH meer toekomstbestendig te maken

Nadere informatie

Een innovatieve samenwerking tussen Stichting Eerstelijnszorg Appingedam en gemeente Appingedam.

Een innovatieve samenwerking tussen Stichting Eerstelijnszorg Appingedam en gemeente Appingedam. Een innovatieve samenwerking tussen Stichting Eerstelijnszorg Appingedam en gemeente Appingedam. Het is zover, de Damster Zorgbalie is gerealiseerd! Het bieden van tijdige, juiste en prettige ondersteuning

Nadere informatie

Wijknetwerken Coöperatie VGZ

Wijknetwerken Coöperatie VGZ Wijknetwerken Coöperatie VGZ Netwerkbijeenkomst zorg en ondersteuning in de buurt. Leonie Voragen 26 maart 2013 Kerncijfers Coöperatie VGZ Aantal zorgverzekerden: Aantal medewerkers: Omzet: Winst: Vermogen:

Nadere informatie

BESCHRIJVING ZORGPROCES

BESCHRIJVING ZORGPROCES BESCHRIJVING ZORGPROCES Transmurale Zorgbrug Vechtdal (TZB) van order naar tot en met de nazorg na ontslag door thuiszorg Versie 12-09-2017 V0.2 Inleiding Door de transmurale zorg brug Vechtdal het zorgproces

Nadere informatie

Multidisciplinaire ouderenzorg

Multidisciplinaire ouderenzorg Multidisciplinaire ouderenzorg Edith de la Fuente Projectleider Symposium Ouderenzorg - 20 november 2012 Programma Inleiding en kennismaking Opdracht in groepen Terugkoppeling opdracht Presentatie multidisciplinaire

Nadere informatie

WAARDECREATIE VOOR DE BURGER

WAARDECREATIE VOOR DE BURGER WAARDECREATIE VOOR DE BURGER CONGRES WAARDECREATIE DOOR INTEGRATIE VAN ZORG DIK HERMANS 16 DECEMBER 2015 VOORBEELD 1: PROEFTUIN GEZONDE ZORG, GEZONDE REGIO Deelnemers Rijncoepel, multidisciplinair eerstelijns

Nadere informatie

VAN AMBITIE NAAR RESULTAAT

VAN AMBITIE NAAR RESULTAAT Sport Impact Bond SPORT IMPACT BONDS VAN AMBITIE NAAR RESULTAAT KENNISDAG SPORT & BEWEGEN 14 DECEMBER 2017 Society Impact www.societyimpact.nl 3 CONTEXT VERZORGINGSSTAAT PARTICIPATIE- SAMENLEVING DECENTRALISATIE

Nadere informatie

Convenant Samenwerking Zorgkantoor Coöperatie VGZ Gemeente Nijmegen

Convenant Samenwerking Zorgkantoor Coöperatie VGZ Gemeente Nijmegen Convenant Samenwerking Zorgkantoor Coöperatie VGZ Gemeente Nijmegen Partijen Het Zorgkantoor Nijmegen,( Coöperatie VGZ. hierna te noemen het Zorgkantoor, De Coöperatie VGZ Hierna te noemen VGZ, en het

Nadere informatie

Werkplan. Versie 30 september 2015

Werkplan. Versie 30 september 2015 Werkplan 2016 Versie 30 september 2015 Werkplan 2016 mfc t Marheem Woord vooraf t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert.

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Wijkverpleging 25 - juni 2014 Gewijzigde versie. De Friesland Zorgverzekeraar

Informatiebijeenkomst Wijkverpleging 25 - juni 2014 Gewijzigde versie. De Friesland Zorgverzekeraar Informatiebijeenkomst Wijkverpleging 25 - juni 2014 Gewijzigde versie De Friesland Zorgverzekeraar Wijzigingen Inkoopbeleid S2 publicatiedatum 1 juli 2014 naar Inkoopbeleid S2 publicatiedatum 7 juli 2014

Nadere informatie

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Scholder an Scholder 2.0 - Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Opdracht Bestuurlijk Overleg Sport; 7 december 2016 Evaluatie van scholder an scholder (1.0) leert

Nadere informatie

Pact voor de Ouderenzorg. Henk Reinen Directie Maatschappelijke Ondersteuning

Pact voor de Ouderenzorg. Henk Reinen Directie Maatschappelijke Ondersteuning Pact voor de Ouderenzorg Henk Reinen Directie Maatschappelijke Ondersteuning Complexiteit behoeften Integrale, persoonsgerichte aanpak Voorkomen Uitstellen Verminderen Gevolgen beperken Extreem kwetsbaar

Nadere informatie

De lokale verbinding JOGG en GIDS

De lokale verbinding JOGG en GIDS De lokale verbinding JOGG en GIDS Studiedag Gezond in 3 november 2016 Wat is ook alweer het verschil tussen JOGG en GIDS? Wat doen gemeenten die zowel JOGG als GIDS zijn? Voorbeelden: Nuth, Weststellingwerf,

Nadere informatie

Consultatiebureaus voor ouderen Projectbeschrijvingen 2005-2008

Consultatiebureaus voor ouderen Projectbeschrijvingen 2005-2008 Consultatiebureaus voor ouderen Projectbeschrijvingen 2005-2008 Ouderen worden geacht zelf in te schatten wanneer hun gezondheid en welzijn worden bedreigd. De signalering van omstandigheden die het lichamelijke,

Nadere informatie

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016 Subsidieplafonds Subsidieplafonds 1 0360_15 Subsidieplafonds V1 Subsidieplafonds 2 Subsidieplafonds Beoogd Maatschappelijk Effect stelling Bedrag Jaarlijkse subsidie Samenredzaamheid 1. Ambitie Bewoners

Nadere informatie

Samenwerken aan gezondheid in de wijk

Samenwerken aan gezondheid in de wijk Werkboek Samenwerken aan gezondheid in de wijk Preventie in de Buurt De Gezonde Wijk- en Regioaanpak Samenwerken aan gezonde inwoners in een gezonde omgeving Samenwerken aan gezondheid in de wijk Een gezonde

Nadere informatie

Zorgketen c.q. Netwerkaanpak actieve leefstijl. Anneke Hiemstra en Marloes Aalbers, NISB

Zorgketen c.q. Netwerkaanpak actieve leefstijl. Anneke Hiemstra en Marloes Aalbers, NISB Zorgketen c.q. Netwerkaanpak actieve leefstijl Anneke Hiemstra en Marloes Aalbers, NISB Ketenaanpak / netwerkaanpak actieve leefstijl De oplossing om meer mensen met een hoog gezondheidsrisico in beweging

Nadere informatie

Oldenzaal Vitaal Project integrale ouderenzorg. Waarom zou je het doen?

Oldenzaal Vitaal Project integrale ouderenzorg. Waarom zou je het doen? Oldenzaal Vitaal Project integrale ouderenzorg Waarom zou je het doen? Oldenzaal Vitaal Project integrale ouderenzorg Introductie van het programma & netwerkorganisatie programma Oldenzaal Vitaal geeft

Nadere informatie

Thematafel Regiefunctie in de wijk

Thematafel Regiefunctie in de wijk Thematafel Regiefunctie in de wijk 1. Presentatie samenwerking en regie rondom huisartspraktijk : Model voor samenwerking en regie Thema s van belang voor afstemming regie Presentatie Gemeente Den Haag:

Nadere informatie

Overdracht van zorg aan de CVA-client naar de thuissituatie

Overdracht van zorg aan de CVA-client naar de thuissituatie Overdracht van zorg aan de CVA-client naar de thuissituatie Richtlijnen/afspraken met betrekking overdracht van de coördinatie van zorg naar de thuissituatie. Protocol thuiszorg, 1 december 2004 Opgesteld

Nadere informatie

Anderhalvelijns zorg Hoe maak je het succesvol?

Anderhalvelijns zorg Hoe maak je het succesvol? Anderhalvelijns zorg Hoe maak je het succesvol? Anderhalvelijnszorg Combinatie generieke eerstelijnszorg en specialistische tweedelijnszorg - Generalistische invalshoek : uitbreiding geïntegreerde eerstelijns

Nadere informatie

Wijkgerichte Zorg. Een initiatief van de zorgaanbieders uit de 1e en 2e lijn in de regio Zuid Kennemerland. Een impressie, in beeld & woord

Wijkgerichte Zorg. Een initiatief van de zorgaanbieders uit de 1e en 2e lijn in de regio Zuid Kennemerland. Een impressie, in beeld & woord Wijkgerichte Zorg (Een ontwerp voor de zorg en dienstverlening voor kwetsbare mensen in de wijk) Een initiatief van de zorgaanbieders uit de 1e en 2e lijn in de regio Zuid Kennemerland. 29 oktober, de

Nadere informatie

Tabel B 4.8.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen Slimmer met Zorg. Tabel B 4.8.2: Populatiemanagement stappen Slimmer met Zorg

Tabel B 4.8.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen Slimmer met Zorg. Tabel B 4.8.2: Populatiemanagement stappen Slimmer met Zorg Tabel B 4.8.1: Toelichting ten aanzien van sturing binnen Slimmer met Zorg Stuurgroep Kamers Werkgroepen en Programmamanagement Projectmanagement Financiële contracten Afstemming over ontwikkelagenda s.

Nadere informatie

Op weg naar de module ouderenzorg

Op weg naar de module ouderenzorg Op weg naar de module ouderenzorg Geïntegreerde zorg voor ouderen met multiproblematiek Stichting Gezondheidscentra Eindhoven Robert Vening Katinka Mijnheer 12 oktober Inhoud presentatie 1. Introductie

Nadere informatie

Ouderenzorg in de Limburgse keten. De rol van de cliëntenorganisaties

Ouderenzorg in de Limburgse keten. De rol van de cliëntenorganisaties Ouderenzorg in de Limburgse keten De rol van de cliëntenorganisaties Tielke Ausems, kaderlid KBO 1 oktober 2013 25 juni 2013 2008 25 juni 2013 WAT DEDEN DE OUDERENBONDEN BEZOEKRONDE: WEINIG SPECIFIEKE

Nadere informatie

19.15-19.45 uur : Inloop met koffie en thee 19.45-20.00 uur : Opening door directie 20.00-20.30 uur : Univé zorg in 2015 20.30-21.

19.15-19.45 uur : Inloop met koffie en thee 19.45-20.00 uur : Opening door directie 20.00-20.30 uur : Univé zorg in 2015 20.30-21. 19.15-19.45 uur : Inloop met koffie en thee 19.45-20.00 uur : Opening door directie 20.00-20.30 uur : Univé zorg in 2015 20.30-21.00 uur : Pauze 21.00-21.30 uur : Veranderingen in de AWBZ 21.30-22.30 uur

Nadere informatie

Eén. contract. Eén. opdracht. Eén. missie. Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals

Eén. contract. Eén. opdracht. Eén. missie. Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals Eén opdracht Eén contract Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals Eén missie 1 Het gewone leven Vrijwilligers- & Verenigingswerk Ons speelveld Mantelzorg & Welzijn Participatie & Inkomen & Schuldhulpverlening

Nadere informatie

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen We worden steeds ouder Notitie Ouderen Apeldoorn, maart 2018 We worden steeds ouder We worden steeds ouder en we blijven langer thuis wonen. Ouder worden kent verschillende fases. De 65+er van nu is actief

Nadere informatie

Preventie in Gooise Meren. Preventie in het Sociaal domein

Preventie in Gooise Meren. Preventie in het Sociaal domein Preventie in Gooise Meren Preventie in het Sociaal domein Preventie: brede opgave Samen werken aan een vitale samenleving: prettig leefbaar, veilig, toegankelijk, gezond en betrokken Domein overstijgend:

Nadere informatie

Zorgkantoor Friesland Versmalde AWBZ (Wlz)

Zorgkantoor Friesland Versmalde AWBZ (Wlz) Zorgkantoor Friesland Versmalde AWBZ (Wlz) & De Friesland Zorgverzekeraar Toewijsbare Wijkverpleegkundige Zorg (Zvw) Niet-toewijsbare Wijkverpleegkundige Zorg (Zvw) Inhoud Presentatie Hervormingen Langdurige

Nadere informatie

BESCHRIJVING ZORGPROCES Vroegopsporing ouderen voor bepaling kwetsbaarheid in geval van een ziekenhuisopname Versie V0.

BESCHRIJVING ZORGPROCES Vroegopsporing ouderen voor bepaling kwetsbaarheid in geval van een ziekenhuisopname Versie V0. BESCHRIJVING ZORGPROCES Vroegopsporing ouderen voor bepaling kwetsbaarheid in geval van een ziekenhuisopname Versie 12-09-2017 V0.4 Inleiding Dit is een beschrijving van het zorgproces rondom vroegopsporing

Nadere informatie

Eindrapportage Verankering Ketenaanpak Diabetes

Eindrapportage Verankering Ketenaanpak Diabetes Eindrapportage Verankering Ketenaanpak Diabetes Project titel Lokale Verankering Ketenaanpak Diabetes Voorst ROS regio Regio: Apeldoorn, Arnhem, Zutphen/Oost Achterhoek, Oude IJssel en Salland Versienummer

Nadere informatie

Zorgprogramma Kwetsbare Ouderen

Zorgprogramma Kwetsbare Ouderen HUISARTSEN KRING HAAGLANDEN Zorgprogramma Kwetsbare Ouderen Informatiebijeenkomst 18 april 2016 Programma Welkom; Hedwig Vos en Leonie van Son Inhoud Zorgprogramma Kwestbare Ouderen: Rob Leinders en Shanti

Nadere informatie

uitdagingen en ambities

uitdagingen en ambities Ouderenzorg van de toekomst; uitdagingen en ambities Prof. dr. Niek J de Wit, huisarts Julius Centrum voor Eerstelijns Geneeskunde UMC Utrecht Achtergrond Agenda Oud worden ; trends en feiten Maatschappelijk

Nadere informatie

Visie op de rol van de zorggroep

Visie op de rol van de zorggroep Beleid Integrale Zorg 2014 e.v. Zorggroep RCH 09 september 2013

Nadere informatie

SAMEN KIEZEN VOOR EEN WIJKGERICHTE AANPAK

SAMEN KIEZEN VOOR EEN WIJKGERICHTE AANPAK SAMEN KIEZEN VOOR EEN WIJKGERICHTE AANPAK SAMEN KIEZEN VOOR EEN WIJKGERICHTE AANPAK Gezonde mensen zijn gelukkiger en productiever, presteren beter en hebben minder zorg nodig. Investeren in gezondheid,

Nadere informatie

EWEGEN OP ECEPT EEN PRAKTIJK AANPAK UIT GELDERLAND (ACHTERHOEK) SUSANNE VAN ROOIJEN RONALD VAN TOL GELDERSE SPORT FEDERATIE

EWEGEN OP ECEPT EEN PRAKTIJK AANPAK UIT GELDERLAND (ACHTERHOEK) SUSANNE VAN ROOIJEN RONALD VAN TOL GELDERSE SPORT FEDERATIE EWEGEN OP ECEPT EEN PRAKTIJK AANPAK UIT GELDERLAND (ACHTERHOEK) SUSANNE VAN ROOIJEN RONALD VAN TOL GELDERSE SPORT FEDERATIE WIE ZIJN WIJ Wij geloven dat je door fit en vitaal te zijn een gezonder en plezieriger

Nadere informatie

DRUNEN, augustus 2009

DRUNEN, augustus 2009 DRUNEN, augustus 2009 1 Inhoudsopgave Inleiding Initiatiefnemers en samenwerking Uitbreiding HOED tot gezondheidscentrum - Huisarts regiefunctie - Centrum locatie Drunen Gebruiksverwachting - Bezoekers

Nadere informatie

Jaarverslag MCC Hardenberg 2014

Jaarverslag MCC Hardenberg 2014 Voorwoord Geachte relatie, Voor u ligt het jaarverslag van het Medisch Coördinerend Centrum Hardenberg (MCCH) 2014, een jaar waarin gebleken is dat de mogelijkheden om het MCCH meer toekomstbestendig te

Nadere informatie

Chronisch zieken en kwetsbare ouderen in de acute zorg. Yvonne Guldemond-Hecker Raad van Bestuur Huisartsen OZL

Chronisch zieken en kwetsbare ouderen in de acute zorg. Yvonne Guldemond-Hecker Raad van Bestuur Huisartsen OZL Chronisch zieken en kwetsbare ouderen in de acute zorg Yvonne Guldemond-Hecker Raad van Bestuur Huisartsen OZL Disclosure Belangen Spreker (Potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk

Nadere informatie

Een netwerkorganisatie ter bevordering van de ondersteuning van zelfzorg 28 september 2018 Stephan Hermsen

Een netwerkorganisatie ter bevordering van de ondersteuning van zelfzorg 28 september 2018 Stephan Hermsen Een netwerkorganisatie ter bevordering van de ondersteuning van zelfzorg 28 september 2018 Stephan Hermsen Hoe het was Krachten bundelen tripartite Patiënten verenigingen Zorgverleners Zorgverzekeraars

Nadere informatie

Partners. Kerncoalitie: Huis voor de Zorg Zuyderland CZ Huisartsen OZL. 3 e schil. 2 e schil. 1 e schil. Stuurgroep

Partners. Kerncoalitie: Huis voor de Zorg Zuyderland CZ Huisartsen OZL. 3 e schil. 2 e schil. 1 e schil. Stuurgroep VWS proeftuin Werkgebied MijnZorg Partners 3 e schil 2 e schil 1 e schil Kerncoalitie: Huis voor de Zorg Zuyderland CZ Huisartsen OZL Stuurgroep Netwerk Voor elkaar in Parkstad Coöperatie WeHelpen Samenwerking

Nadere informatie

LongZorgNijkerk doelstelling

LongZorgNijkerk doelstelling LongZorgNijkerk doelstelling Goede zorg leveren aan de COPD patiënt, waarbij samengewerkt kan worden zonder gehinderd te worden door schotten tussen de domeinen en met eigenaarschap waar die hoort en past,

Nadere informatie

Zorggroep Almere. Gezondheidszorg in Almere. Thuis met dementie

Zorggroep Almere. Gezondheidszorg in Almere. Thuis met dementie dementiezorg in Almere Carola van Teunenbroek, specialist ouderengeneeskunde Saskia van Zutphen, persoonlijk begeleider dementie Petra Besseling, persoonlijk begeleider dementie Zorggroep Almere 23 gezondheidscentra

Nadere informatie

Gezondheiden Zorg in Overijssel

Gezondheiden Zorg in Overijssel Gezondheiden Zorg in Overijssel Ontwikkelingen en Perspectieven Hans Peter Benschop Gemeente Hof van Twente Goor, 1 juni 2016 Hof van Twente Gezond Gemiddelde leeftijd hoger dan Nederlandse gemiddelde

Nadere informatie

Opzet van de interventie 4-8 en 8-13 jaar Stappen Wanneer Wie Frequentie Duur

Opzet van de interventie 4-8 en 8-13 jaar Stappen Wanneer Wie Frequentie Duur Ontstaan Cool 2B Fit In Twente zijn in de afgelopen jaren verschillende initiatieven ontwikkeld om kinderen met overgewicht te helpen om op gezond gewicht te komen. Vijf lokale initiatieven hebben in 2010

Nadere informatie

De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI)

De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) Hulp bij overgewicht wordt per 2019 vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. De dekking is bedoeld voor mensen met een gezondheidsrisico door overgewicht.

Nadere informatie

ZORGAANBODPLAN. Reflectie. Beweegprogramma. Hartfalen

ZORGAANBODPLAN. Reflectie. Beweegprogramma. Hartfalen ZORGAANBODPLAN 2010 2011 2012 2013 2014 2015 Reflectie Hartfalen Het hartfalenprogramma wordt in 4 huisartsenpraktijken geïmplementeerd. Er is een selectie gemaakt van patiënten die geïncludeerd moeten

Nadere informatie

Op het snijvlak van Zorg en Welzijn. De eerste lijn, alle facetten in beeld leergang Jan van Es instituut 5 januari 2015

Op het snijvlak van Zorg en Welzijn. De eerste lijn, alle facetten in beeld leergang Jan van Es instituut 5 januari 2015 Op het snijvlak van Zorg en Welzijn De eerste lijn, alle facetten in beeld leergang Jan van Es instituut 5 januari 2015 Even voorstellen Bureau Meulmeester & Veltman Kernthema s: samenwerking, kwaliteit

Nadere informatie

Consultatieverslag: wijziging van het Besluit zorgverzekering in verband met de collectiviteitskorting

Consultatieverslag: wijziging van het Besluit zorgverzekering in verband met de collectiviteitskorting Consultatieverslag: wijziging van het Besluit zorgverzekering in verband met de collectiviteitskorting 1.Onderwerp consulatie Zorgverzekeraars moeten voor dezelfde zorgverzekering dezelfde premie vragen.

Nadere informatie

Voorbeeldadvies Cijfers

Voorbeeldadvies Cijfers Voorbeeldadvies GGD Twente heeft de taak de gezondheid van de Twentse jeugd, volwassenen en ouderen in kaart te brengen. In dit kader worden diverse gezondheidsmonitoren afgenomen om inzicht te verkrijgen

Nadere informatie

Hoe heeft u als WOS-lid gezondheid geregeld vanaf 1 januari 2008?

Hoe heeft u als WOS-lid gezondheid geregeld vanaf 1 januari 2008? Hoe heeft u als WOS-lid gezondheid geregeld vanaf 1 januari 2008? 18 3 Vitale en gezonde medewerkers kunnen meer! Zilveren Kruis Achmea heeft in samenwerking met uw brancheorganisatie Werkgeversorganisatie

Nadere informatie

Inleiding De stichting RHZ

Inleiding De stichting RHZ Werkgroep ketenzorg diabetes mellitus type 2 Stichting Regionale Huisartsenzorg Heuvelland Maastricht, april 2011 Inleiding Op 1 januari 2007 werd in de regio Maastricht/ Heuvelland gestart met eerstelijns

Nadere informatie

!7": ZORG 6ERPLEGING EN 6ERZORGING

!7: ZORG 6ERPLEGING EN 6ERZORGING !7": ZORG 6ERPLEGING EN 6ERZORGING )NKOOPBELEID,ANGDURIGE :ORG +LANTVERSIE Uitgangspunten en inkoopdoelen 2015 Verpleging en Verzorging (V&V) U hebt recht op langdurige zorg als dat nodig is. Denk aan

Nadere informatie

Proeftuin revalidatie en herstel bij kwetsbare ouderen. Rob Tips CZ Eefje Perlot - ZZG

Proeftuin revalidatie en herstel bij kwetsbare ouderen. Rob Tips CZ Eefje Perlot - ZZG Proeftuin revalidatie en herstel bij kwetsbare ouderen Rob Tips CZ Eefje Perlot - ZZG Revalidatie en herstel Doelen De juiste en goede zorg leveren met passende zorginzet Duidelijke, voorspelbare en aansluitende

Nadere informatie

workshop tweedaagse Goed georganiseerd rondom de huisarts.

workshop tweedaagse Goed georganiseerd rondom de huisarts. workshop tweedaagse Goed georganiseerd rondom de huisarts. De huisarts centraal in de organisatie 18 september 2014 3 verhalen uit de praktijk Opdracht Willem Groenevelt: Dokterszorg Friesland Yvonne Guldemond:

Nadere informatie

Projectplan geboortezorg Hoogeveen 2015 Pag 1 van 6 Bij een goede start hoort een goed begin: Doorbreken van het generatie op generatie effect

Projectplan geboortezorg Hoogeveen 2015 Pag 1 van 6 Bij een goede start hoort een goed begin: Doorbreken van het generatie op generatie effect De route naar gezonde zwangerschap, lage perinatale sterfte en gezonde kinderen in Zuid West Drenthe Projectplan geboortezorg Hoogeveen 2015 Pag 1 van 6 Inhoudsopgave 1. Het project in één oogopslag...

Nadere informatie

Groepsbijeenkomst 30 september 2014

Groepsbijeenkomst 30 september 2014 Groepsbijeenkomst 30 september 2014 Programma van vandaag 16.30 Stand van zaken Precuro: Patiëntervaringen (Precuro II) Uitkomsten: zelfredzaamheid en teamspirit (Precuro I) 17.10 De rol van zorgverzekeraars,

Nadere informatie

Business Case depressiepreventie in Zuid- Holland Noord. Nicolette van der Zouwe 29 mei 2012

Business Case depressiepreventie in Zuid- Holland Noord. Nicolette van der Zouwe 29 mei 2012 Business Case depressiepreventie in Zuid- Holland Noord Nicolette van der Zouwe 29 mei 2012 Opzet Business Case depressiepreventie (BC dp) Waarom Hoe Veerkracht initiatieven Hoe nu verder in ZHN? GGD NL,

Nadere informatie

Plan van Aanpak 2012

Plan van Aanpak 2012 Plan van Aanpak 2012 Auteurs: Mevr. B.H.(Bernadette) Hessing, coördinator/meldpunt dementie zorgketen A dam Zuidoost & Diemen Dhr. V.W.G. (Wouter) Hogervorst, medisch directeur GAZO en lid dagelijks bestuur

Nadere informatie

Financiering integrale geboortezorg

Financiering integrale geboortezorg Financiering integrale geboortezorg Training Jan van Es Instituut Marja Appelman Agenda Integrale geboortezorg 1. Wat is het? Omschrijving Oorsprong / ervaringen Verschillende uitwerkingen mogelijk 2.

Nadere informatie

Visie Preall Auteur: Kerngroep/MR januari 2016 Definitief 1.0

Visie Preall Auteur: Kerngroep/MR januari 2016 Definitief 1.0 Visie op integrale geboortezorg in Almere Aanleiding Met het verschijnen van het Stuurgroep rapport Een goed begin is de organisatie van de verloskundige zorg in Nederland in de aandacht komen te staan.

Nadere informatie

Vergrijzing en de inrichting van de ouderenzorg

Vergrijzing en de inrichting van de ouderenzorg Vergrijzing en de inrichting van de ouderenzorg Dr. Jantien Heideman, Adviseur bij Stichting OOGG Bijeenkomst netwerk WMO-raden regio Rivierenland 17-11-2016 Wie ben ik en wat is Stichting OOGG? Jantien:

Nadere informatie

Leefstijl Leeft! J A N W I L L E M L E I D E K K E R K W A R T I E R M A K E R GLI D O C E N T O N D E R Z O E K E R F Y S I O T H E R A P I E

Leefstijl Leeft! J A N W I L L E M L E I D E K K E R K W A R T I E R M A K E R GLI D O C E N T O N D E R Z O E K E R F Y S I O T H E R A P I E Leefstijl Leeft! J A N W I L L E M L E I D E K K E R K W A R T I E R M A K E R GLI D O C E N T O N D E R Z O E K E R F Y S I O T H E R A P I E M A S T E R M A N U E E L T H E R A P E U T S P O R T F Y

Nadere informatie

Verbindt Verbetert Versterkt. Jaarplan Samen de beweging maken. Goede gezondheid & zinnige en zuinige zorg dichtbij.

Verbindt Verbetert Versterkt. Jaarplan Samen de beweging maken. Goede gezondheid & zinnige en zuinige zorg dichtbij. Verbindt Verbetert Versterkt Jaarplan 2016 Samen de beweging maken Goede gezondheid & zinnige en zuinige zorg dichtbij Inleiding De maatschappij verandert. We regelen steeds meer zelf. De zorgvraag neemt

Nadere informatie

Beter Samen in Noord (BSIN)

Beter Samen in Noord (BSIN) Beter Samen in Noord (BSIN) Integrale zorg voor bewoners met meervoudige en/of complexe problemen in Amsterdam Noord 3 april 2014 Hanneke Keus, Projectleider BSiN Ronny Bohnenn, kwartiermaker BSiN Hanneliek

Nadere informatie

Projectplan Domotica voor oud met jong in Zuidoost Drenthe Veiligheid en kwaliteit van leven 6 september 2018, Lectoraat Maatschappelijk Vastgoed

Projectplan Domotica voor oud met jong in Zuidoost Drenthe Veiligheid en kwaliteit van leven 6 september 2018, Lectoraat Maatschappelijk Vastgoed Projectplan Domotica voor oud met jong in Zuidoost Drenthe Veiligheid en kwaliteit van leven 6 september 2018, Lectoraat Maatschappelijk Vastgoed Projectpartners Alle deelnemers zijn/worden bottum-up betrokken.

Nadere informatie