T))^ provincie?)^ groningen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "T))^ provincie?)^ groningen"

Transcriptie

1 T))^ provincie?)^ groningen Aan Provinciale Staten Datum Briefnummer Zaaknummer Behandeld door Telefoonnummer Antwoord op Bijlage Onderwerp 1 2 JULI /28/A.9, CW Bolt J. (050) j.bolt@provinciegroningen.nl Stand van zaken inkoopbeleid jeugdzorg 2012 Geachte dames en heren. (/) Aanleiding Via onze brief van 16 februari 2010, nr /7/A.14, bent u geïnformeerd over het Beleidskader zorginkoop jeugdzorg provincie Groningen. Wij hebben toegezegd u periodiek op de hoogte te brengen van de voortgang van het inkoopbeleid. Met deze brief wordt u geïnformeerd over de voortgang van de uitvoering van het inkoopbeleid ec Samenvatting In 2009 hebben wij ons kader voor het inkoopbeleid van de jeugdzorg in de provincie Groningen vastgesteld. Op grond van dit kader inventariseren wij jaarlijks bij verschillende organisaties de vraag naar de jeugdzorg. Deze inventarisatie leidt vervolgens tot een specificatie op basis waarvan wij de (provinciale) jeugdzorgaanbieders verzoeken hun beleidsvoornemens voor het daaropvolgende jaar bij ons in te dienen. De beleidsvoorbereiding 2012 vindt plaats binnen de context van een veranderend jeugdzorgveld. Op dit moment is nog onbekend hoe en in welk tempo de veranderingen zich gaan voltrekken en hoe de transitiefase eruit zal zien. Wel vinden wij het van belang dat ook binnen de huidige Wet op de Jeugdzorg gezocht wordt naar mogelijkheden om de zorg snel en flexibel in te kunnen zetten. Voorop staat dat de provincie Groningen ook in 2012 jeugdzorg van goede kwaliteit (effectief en efficiënt) wil inkopen. Leeswijzer Na een algemeen deel komen achtereenvolgens in deze brief aan de orde de analyse van de zorgvraag 2012, de inkoopopdracht 2012, de beleidsvoornemens 2012 en flexibilisering. Vervolgens gaan wij in op de wijze waarop wij het vervolg van het inkoopproces 2012 vorm gaan geven. 06-HB-SG-001 O

2 Tevens maken wij inzichtelijk op welke wijze de Reserve Extra Zorginkoop 2011 is ingezet en informeren wij u over de ontwikkelingen rondom de decentralisatie van de financiering van de Landelijk Werkende Instellingen (LWI's). Inhoud Inventarisatiefase - Analyse zorgvraag 2012 De provincie Groningen werkt aan een meer vraaggerichte organisatie en uitvoering van de jeugdzorg. Ten behoeve van de zorginkoop hebben wij in voorgaande jaren het Bureau lniti8 ingeschakeld om ons een beeld te schetsen van het benodigde zorgaanbod. Vanuit zijn rol als indicatiesteller voor de provinciaal gefinancierde jeugdzorg en deels AWBZ, heeft Bureau Jeugdzorg Groningen (BJZ) zicht op een groot gedeelte van de cliëntstromen en kan op grond hiervan aangeven welk jeugdzorgaanbod in de provincie Groningen nodig is. In 2011 hebben wij dan ook aan BJZ gevraagd ons te adviseren in het kader van de inkoop van provinciaal gefinancierde Jeugdzorg Wij hebben BJZ verzocht vanuit zijn expertise een analyse te maken waaruit blijkt hoe groot (kwantitatief) de capaciteit voor de verschillende vormen van zorgaanbod (pleegzorg, ambulant, residentieel en daghulp) in onze provincie in 2012 moet zijn en welke vormen van zorg uitgedrukt in specifieke doelgroepen in onze provincie ontbreken. Om nog meer recht te doen aan het uitgangspunt dat de jeugdzorg meer vraaggericht georganiseerd en uitgevoerd moet worden, is de analyse vervolgens besproken met Zorgbelang (cliëntvertegenwoordiging). Uit de bespreking met Zorgbelang hebben wij de conclusie getrokken dat Zorgbelang de geconstateerde hiaten herkent en geen hiaten mist. Wij hebben aan zowel BJZ als Zorgbelang gevraagd een prioritering aan te geven in de door BJZ geconstateerde hiaten in het zorgaanbod. De gegevens uit de vraaganalyse en de prioritering door BJZ en Zorgbelang vormen de input voor de beschrijving van onze inkoopopdracht voor de provinciaal gefinancierde zorgaanbieders ten behoeve van de zorginkoop Specificatiefase - Inkoopopdracht 2012 Op basis van de kwantitatieve analyse hebben wij geconcludeerd dat de gegevens van BJZ in hoofdlijnen overeenkomen met de gebruiks- en wachtlijstcijfers van de zorgaanbieders. Ten aanzien van de benodigde kwantiteit continueren wij daarom onze ingezette koers waarbij we de gebruiks- en wachtlijstcijfers van de zorgaanbieders volgen en beoordelen. Blijvende sturing op indicatoren als bijvoorbeeld efficiency, doelmatigheid, wachtlijsten en omzetten van duurdere naar goedkopere vormen van zorg is hierbij van kracht. Hieronder wordt aangegeven welke hulp beschikbaar is, maar in onvoldoende mate en welke hulp nodig is maar niet beschikbaar is. Er is een prioritering aangebracht, waarbij nummer 1 (op basis van de kwalitatieve vraaganalyse van BJZ en de prioritering door BJZ en Zorgbelang) naar ons oordeel het meest belangrijk is.

3 1. Perspectief biedende pleegzorg, crisispleegzorg en pleegzorg gericht op jongeren met criminele achtergrond Perspectief biedende pleegzorg voor kinderen boven de 8 jaar blijkt bijna niet mogelijk te zijn. De nadruk voor dit zorgaanbod ligt op het zoveel mogelijk opgroeien in een normale gezinsomgeving. Ook voor opvang in crisispleeggezinnen en opvang in pleeggezinnen gericht op jongeren met een criminele achtergrond is een tekort, 2. Hulp voor jongeren ouder dan 15 jaar met ernstige gedragsproblemen waarbij geen sprake is van een psychiatrische diagnose 3. Ouderbegeleiding voor ouders met een laag IQ maar met een normaal begaafd kind De zorgvorm voor de jeugdige valt onder de verantwoordelijkheid van de provincie waar het het inschatten van veiligheid en risico's in onveilige opvoedingssituaties betreft. In de inkoop 2011 hebben wij voor de ouderdoelgroep een bedrag van beschikbaar gesteld aan het samenwerkingsverband NOVO/Toevluchtsoord. Mede omdat wij niet voor deze doelgroep verantwoordelijk zijn, wordt in 2011 deze inzet geëvalueerd. Ons uitgangspunt bij de inkoop 2012 is dat, als wij op deze doelgroep inzetten, de beschikbare middelen voor een breder cliëntenbestand moeten worden ingezet. 4. Crisisopvang voor jongeren die blowen en geen dagbesteding hebben Het aantal plekken voor crisisopvang is over het algemeen beperkt. BJZ constateert dat dit met name geldt voor jongeren die blowen en geen dagbesteding hebben. 5. Psychiatrische gezinsbehandeling Psychiatrische gezinsbehandeling zou qua financiering een mengvorm moeten zijn van Zorgverzekeringswet (gericht op behandeling en behandelbaarheid) en Jeugdzorg. In de vraaganalyse heeft BJZ als voorbeeld aangegeven de zorgvorm van opname van het gehele gezin in "de Bron' in Beilen. 6. Multi systeem therapie zonder dat sprake is van gesloten opname Zorgvormen die gericht zijn op intensieve begeleiding van het systeem en niet direct op het individu of de opvoeding. Dit ontbreekt in het huidige jeugdzorgaanbod. 7. Hulp voor ouders bij voorbereiding op terugplaatsing van hun kind Het bestaande zorgaanbod zou hier in principe goed bij passen, maar de ervaring leert dat het te summier is en niet intensief genoeg. Wij doelen hierbij op een ambulante afronding van een residentiële zorgvorm.

4 Selectiefase - Beleidsvoornemens 2012 Bij het inkopen van jeugdzorg staat de zorgvraag van de jeugdige centraal. Wij hebben de bestaande zorgaanbieders verzocht bovenstaande inkoopopdracht te gebruiken als basisvoorde indiening van de beleidsvoornemens voor Deze beleidsvoornemens moesten vóór 1 juli 2011 ingediend zijn. Daarbij is duidelijk dat het zorgaanbod niet van jaar tot jaar heel anders ingericht kan worden. Het gaat om verschuivingen en aanpassingen in het bestaande aanbod waarbij voldoende continuïteit wordt geboden. De vraaganalyse van BJZ wordt door ons gebruikt om wijzigings- en uitbreidingsvoorstellen van zorgaanbieders te beoordelen. Het financieel kader voor 2012 is op dit moment nog niet bekend. In relatie tot het Afsprakenkader Jeugdzorg zijn op basis van het verdeelmodel van het Sociaal Cultureel Planbureau in 2010 en 2011 de eerste stappen gezet in het traject om tot een meer geobjectiveerde (her)verdeling te komen van de doeluitkering jeugdzorg, In 2012 wordt hierin een volgende stap gezet waardoor er, naar verwachting, voorde provincie Groningen een geringe uitbreiding van de doeluitkering tot stand zal komen. De effecten van het landelijke Hoofdlijnenakkoord en een eventuele korting op de doeluitkering die hieruit voortvloeit zijn op dit moment nog niet bekend. Desondanks zijn de financiële middelen in de jeugdzorg nog steeds beperkt en de vraag naar jeugdzorg neemt (nog) niet significant af (in 2010 is een stijging van 2,5% te zien). Door doelmatiger te werken moeten meer cliënten voor hetzelfde geld van zorg worden voorzien. Wij focussen de afgelopen jaren richting de zorgaanbieders en BJZ reeds op doelmatigheid en zullen dit de komende jaren continueren. Wij hebben zorgaanbieders verzocht om bij de beleidsvoornemens 2012 aan te geven op welke wijze zij een bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van de spanning tussen vraag naar - en aanbod van jeugdzorg. Wij hebben in 2010 geconcludeerd dat het al dan niet contracteren van meer zorgaanbieders geen doel op zich moet zijn maar een (inhoudelijk) doel moet dienen. Concreet betekent dit dat pas na beoordeling van de beleidsvoornemens van de bestaande zorgaanbieders zal blijken of er hiaten in het bestaande zorgaanbod zitten en er dus behoefte bestaat aan een nieuwe zorgaanbieder cq. nieuw zorgaanbod. Indien zich dat voordoet zullen wij een proces van werving starten. Flexibilisering Bij de inkoop van jeugdzorg willen wij de nadruk leggen op de flexibilisering van het zorgaanbod. Dit is mogelijk door bijvoorbeeld samenwerking van de door ons gesubsidieerde zorgaanbieders met andere zorgaanbieders zowel binnen als buiten de provincie, zodat jeugdigen de zorg krijgen die nodig is en waar ze binnen de Wet op de jeugdzorg recht op hebben.

5 Wij hebben geconstateerd dat medewerkers van BJZ vaak creatief moeten zijn om zorg op elkaar aan te laten sluiten voor de cliënt, zowel wat inhoud van de zorg betreft als het moment waarop de zorg beschikbaar is. Als mogelijke oplossingsrichting voor dit probleem denken wij dat de zorg binnen het provinciaal gefinancierde domein voor een deel niet als module zou moeten worden ingekocht maar als zorgverieningstraject. Het indicatiebesluit van de cliënt moet hierbij in alle gevallen leidend zijn. Bij het inmiddels vervallen van de duur en omvang uit het indicatiebesluit heeft de zorgaanbieder al mogelijkheden gekregen zorgverieningstrajecten te organiseren en te bieden aan cliënten. Als provincie beraden wij ons of deze oplossingsrichting tot de gewenste resultaten kan leiden en of wij dit instrument willen inzetten. Wanneer zorgaanbieders belangstelling hebben om met ons mee te denken over (zorgverienings)trajectfinanciering en dit met ons willen uitwerken (bijvoorbeeld in de vorm van een kleine pilot), kunnen zij dit bij de beleidsvoornemens 2012 kenbaar te maken. Tijdpad De uitvoering van het inkoopproces 2012 verioopt conform het in het inkoopbeleid vastgelegde tijdpad. Wij hanteren bij het inkoopproces 2012 de volgende termijnen. Fase Einddatum Inventariseren maart 2011 specificeren mei 2011 selecteren juni 2011 contracteren september 2011 bestellen december 2011 Inzet Resen/e Extra Zorginkoop 2011 (REZ 2011) Bij de zorginkoop 2011 hebben wij besloten voor een bedrag van 200,000 niet op voorhand zorg in te kopen, maar om deze gedurende het jaar, op basis van gerealiseerde klantvoorkeuren, in te kopen. Om deze extra inkoop te kunnen dekken is een reservering van opgenomen binnen de te venwachten uitgaven in Daarnaast is binnen de begroting van Eiker een bedrag van geresen/eerd voor extra zorginkoop Eiker heeft geresen/eerd voor het voorzien van zorg aan jeugdigen die langer dan 9 weken wachten op aanvang zorg. Afgesproken is dat over de aanwending voor 1 juli 2011 definitieve afspraken gemaakt worden. Om recht te doen aan het uitgangspunt dat aanwending van de REZ 2011 op basis van klantvoorkeuren dient plaats te vinden, zijn de volgende uitgangpunten/afwegingscriteria vastgesteld en met de zorgaanbieders gecommuniceerd: - verdeling REZ 2011 mede op basis van gerealiseerde productie in relatie tot afgesproken productie; - verdeling REZ 2011 mede op basis van wachtlijstcijfers; - uitbreiding van residentiële zorg komt niet in aanmerking; - inzet wordt alleen incidenteel toegekend; - nadruk op inzet van (lichte) ambulante hulp; - besluitvorming over inzet REZ 2011 wordt uiteriijk 1 juli 2011 afgerond.

6 Op basis van de criteria hebben wij besloten aan Eiker uit de REZ 2011 een bedrag van 125,000 beschikbaar te stellen voor ambulante hulp onder de voonwaarde dat voorkomen wordt dat er in de T helft van 2011 wachtlijsten langer dan 9 weken ontstaan, met uitzondering van residentieel. Daarnaast hebben wij besloten aan SGJ uit de REZ incidenteel een bedrag van toe te kennen om de uitbreiding van de ambulante trajecten te honoreren. De uitbreiding van de ambulante zorg sluit aan bij de uitgangspunten die wij geformuleerd hebben. Het restant ( ) van de REZ 2011 kan in de tweede helft van 2011 ingezet worden voor knelpunten die dan ontstaan. Landelijk Werkende Instellingen De positie van de Landelijk Werkende Instellingen (LWI's) vraagt nadere aandacht vanwege de decentralisatie van de financiering (van landelijke penvoerders naar provincies) per 1 januari 2012 (effectief 1 januari 2013). Met ingang van 1 januari 2012 wordt het landelijk budget van de LWI's per LWI verdeeld over alle provincies naar rato van de werkelijke vraag over de provincies. Voor de provincie Groningen betekent dit dat hiervoor een bedrag van beschikbaar is en de LWI's voor dit bedrag (gedwongen winkelnering en budgetgarantie) gecontracteerd moeten worden. Met ingang van 2013 is er niet langer sprake van gedwongen winkelnering en budgetgarantie. De middelen worden dan ongeoormerkt aan de provinciale doeluitkering toegevoegd. In verband hiermee is de verdeling gebaseerd op de algemene verdeelsleutel van de doeluitkering jeugdzorg (dit is overeenkomstig het aantal gewogen jeugdigen volgens een model van het Sociaal Cultureel Planbureau), Voor de provincie Groningen betekent dit dat hiervoor een bedrag van beschikbaar is. Het staat de provincies vrij om hiermee op basis van een eigen planning zorg in te kopen bij LWI's of andere zorgaanbieders. De inhoudelijke en financiële gevolgen van de overheveling in het algemeen en het afschaffen van de gedwongen winkelnering in het bijzonder zijn wij aan het onderzoeken. Door middel van de tweede (reguliere) voortgangsrapportage Jeugd, zullen wij u dit najaar zoals gebruikelijk verder informeren over de stand van zaken. Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Hoogachtend, Gedeputeerde Staten van Groningen:, voorzitter. secretaris.

fjj,. provincie i^& groningen

fjj,. provincie i^& groningen fjj,. provincie i^& groningen m bezoekadres: Martinil

Nadere informatie

Jeugdzorg in Brabant. Statencommissie Zorg Welzijn Cultuur 19 oktober 2007

Jeugdzorg in Brabant. Statencommissie Zorg Welzijn Cultuur 19 oktober 2007 Jeugdzorg in Brabant Statencommissie Zorg Welzijn Cultuur 19 oktober 2007 Introductie 1. Wet op de Jeugdzorg 2. Financiën 3. Bureau Jeugdzorg 4. Het zorgaanbod 5. Actuele ontwikkelingen Wet op de Jeugdzorg

Nadere informatie

h groningen 2 8 NOV Aan Provinciale Staten Datum Briefnummer Zaaknummer Behandeld door Telefoonnummer E mail Antwoord op Bijlage Onderwerp

h groningen 2 8 NOV Aan Provinciale Staten Datum Briefnummer Zaaknummer Behandeld door Telefoonnummer E mail Antwoord op Bijlage Onderwerp h groningen Aan Provinciale Staten LU Datum Briefnummer Zaaknummer Behandeld door Telefoonnummer E mail Antwoord op Bijlage Onderwerp 2 8 NOV. 2012 2012 50.840/48/A.27, JEUGD 430217 I. Wiersema (050)316

Nadere informatie

Rapportage wachtlijsten jeugdzorg 2004

Rapportage wachtlijsten jeugdzorg 2004 Rapportage wachtlijsten jeugdzorg 2004 Deze rapportage geeft informatie over het verloop van de wachtlijsten in het jaar 2004. De laatste peildatum van de rapportage is 1 januari 2005. Nu de rapportage

Nadere informatie

Ontwerp. Uitvoeringsprogramma Jeugdzorg 2013

Ontwerp. Uitvoeringsprogramma Jeugdzorg 2013 Ontwerp Uitvoeringsprogramma Jeugdzorg 2013 1. Provinciale taken tot 2016 uitvoeringsprogramma 2013 1.1. Bureau Jeugdzorg Wij verbinden aan onze subsidieverlening aan BJZ voor 2013 de volgende voorwaarden:

Nadere informatie

Voorlegger bij "Toetsingskader ter beoordeling van (potentiële nieuwe) zorgaanbieders voor provinciaal gefinancierde jeugdzorg"

Voorlegger bij Toetsingskader ter beoordeling van (potentiële nieuwe) zorgaanbieders voor provinciaal gefinancierde jeugdzorg Voorlegger bij "Toetsingskader ter beoordeling van (potentiële nieuwe) zorgaanbieders voor provinciaal gefinancierde jeugdzorg" Hfdstk. 1 Achtergrond Sinds de invoering van de Wet op de jeugdzorg in 2005

Nadere informatie

Vereniging van Nederlandse Gemeenten BAOZW Annelies Schutte en Wim Hoddenbagh wim.hoddenbagh@vng.nl

Vereniging van Nederlandse Gemeenten BAOZW Annelies Schutte en Wim Hoddenbagh wim.hoddenbagh@vng.nl Datum 27 oktober 2010 Onderwerp Feiten en cijfers transitie jeugdzorg Telefoonnummer 070-3738602 Feiten en cijfers transitie jeugdzorg Vereniging van Nederlandse Gemeenten BAOZW Annelies Schutte en Wim

Nadere informatie

Doel van deze notitie Informeren over de te maken keuzes in het provinciaal jeugdzorgbeleid in de periode tot de transitie jeugdzorg.

Doel van deze notitie Informeren over de te maken keuzes in het provinciaal jeugdzorgbeleid in de periode tot de transitie jeugdzorg. Onderwerp keuzes meerjarenbeleid jeugdzorg 2013-2016 Doel van deze notitie Informeren over de te maken keuzes in het provinciaal jeugdzorgbeleid in de periode tot de transitie jeugdzorg. Inleiding De Wet

Nadere informatie

S DEC /49/A.21, CW Roggen A.C. / Bolt J.A. / Sikkema K C (050) /4299. p)[r /& groningen

S DEC /49/A.21, CW Roggen A.C. / Bolt J.A. / Sikkema K C (050) /4299. p)[r /& groningen p)[r VD[n](SD@ /& groningen S 5 Martinikerkhof 12 Aan Provinciale Staten Postbus 610 9700 AP Groningen 050 316 49 II 050 316 49 33 Datum Briefnummer Zaaknummer Behandeld door Telefoonnummer Antwoord op

Nadere informatie

P r o v i n c i e F l e v o l a n d

P r o v i n c i e F l e v o l a n d Onderwerp Maatregelen voor het maximaal inzetten van de doeluitkering Jeugdhulpverlening voor Flevolandse Jongeren. Samenvatting Voor Jeugdzorg heeft dit kabinet de komende jaren extra structurele middelen

Nadere informatie

Aan de leden van Provinciale Staten

Aan de leden van Provinciale Staten Aan de leden van Provinciale Staten Datum : 16 december 2008 Briefnummer : 2008-70.252/51/A.26, CW Zaaknummer : 146723 Behandeld door : Roggen A.C. Telefoonnummer : (050) 3164872 Antwoord op : Bijlage

Nadere informatie

Groninger jeugd Groninger toekomst

Groninger jeugd Groninger toekomst Groninger jeugd Groninger toekomst b e l e i d s k a d e r j e u g d 2 0 1 3-2 0 1 6 Groninger jeugd Groninger toekomst Uitvoeringsprogramma 2013 2 3 Inhoudsopgave 1. Provinciale taken tot 2016..........................................................

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 13 maart 2012

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 13 maart 2012 Raadsinformatiebrief B&W vergadering 13 maart 2012 Steller : W. van den Hatert Telefoonnummer: 0343-565817 E-mailadres : willem.van.den.hatert@heuvelrug.nl Onderwerp : Beleidsvoorbereiding decentralisatie

Nadere informatie

Regionaal en lokaal Beleidskader Transitie Jeugdzorg Route Zuidoost 2014-2018

Regionaal en lokaal Beleidskader Transitie Jeugdzorg Route Zuidoost 2014-2018 Bijlage 2 bij raadsvoorstel inzake Lokaal en regionaal beleidskader voor jeugdzorg. Samenvatting Regionaal en lokaal Beleidskader Transitie Jeugdzorg Route Zuidoost 2014-2018 Inleiding Op 1 januari 2015

Nadere informatie

KWARTAALINFORMATIE Jeugdzorg Zuid-Holland e kwartaal versie 13/3/15

KWARTAALINFORMATIE Jeugdzorg Zuid-Holland e kwartaal versie 13/3/15 KWARTAALINFORMATIE Jeugdzorg Zuid-Holland 2014 4e kwartaal versie 13/3/15 1 Inleiding Dit is de laatste Kwartaalinformatie jeugdzorg. De Kwartaalinformatie was de monitor van de provinciale jeugdzorg.

Nadere informatie

Rapportage Jeugdzorg derde kwartaal 2006

Rapportage Jeugdzorg derde kwartaal 2006 Rapportage Jeugdzorg derde kwartaal 2006 In deze rapportage komen respectievelijk het Bureau Jeugdzorg (BJZ), het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) en de geïndiceerde jeugdzorgaanbieders aan

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 23 mei Antwoord op Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 23 mei Antwoord op Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EH Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Uw

Nadere informatie

Monitor Experimenten Ambulante Jeugdzorg zonder indicatie

Monitor Experimenten Ambulante Jeugdzorg zonder indicatie Monitor Experimenten Ambulante Jeugdzorg zonder indicatie Prestatiemeting Experimenten In 2011 wordt in de regio Noordwest Veluwe en in Nijmegen/Wijchen een pilot gestart met de inzet van vormen van ambulante

Nadere informatie

AFSPRAKENKADER MINISTER VOOR JEUGD EN GEZIN EN IPO OVER DE AANPAK EN DE FINANCIERING VAN DE JEUGDZORG IN 2010 EN 2011

AFSPRAKENKADER MINISTER VOOR JEUGD EN GEZIN EN IPO OVER DE AANPAK EN DE FINANCIERING VAN DE JEUGDZORG IN 2010 EN 2011 AFSPRAKENKADER MINISTER VOOR JEUGD EN GEZIN EN IPO OVER DE AANPAK EN DE FINANCIERING VAN DE JEUGDZORG IN 2010 EN 2011 Den Haag, 11 november 2009 Een trendbreuk in de jeugdzorg De vraag naar jeugdzorg groeit

Nadere informatie

Wat is provinciale jeugdzorg?

Wat is provinciale jeugdzorg? Wat is provinciale jeugdzorg? I Rol van de provincie II De veranderingen Hans Esmeijer Gedeputeerde provincie Gelderland Jeugd en Gezin Toetsvraag 1 Hoeveel jeugdigen 0 t/m 17 jaar wonen er in Gelderland?

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Jeugd

Voortgangsrapportage Jeugd Voortgangsrapportage Jeugd Van Beleid naar Praktijk 6 Periode: maart 2011 tot oktober 2011 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE 2 Samenvatting 5 Inleiding: Van Beleid naar Praktijk 6 8 1. Beleid Algemeen 9 1.1

Nadere informatie

Zorg voor Jeugd Raadsinformatieavond. 22 januari /02/2013 1

Zorg voor Jeugd Raadsinformatieavond. 22 januari /02/2013 1 Zorg voor Jeugd Raadsinformatieavond 22 januari 2013 14/02/2013 1 Headlines/voorlopige conclusies Deel I: Tussenevaluatie Buurtteams Jeugd en Gezin Pilot Ondiep/Overvecht 14/02/2013 2 Facts en figures

Nadere informatie

Aan de raad. No. 10. Wissenkerke, 21 oktober 2013

Aan de raad. No. 10. Wissenkerke, 21 oktober 2013 Raadsvergadering d.d. 19 december 2013 Aan de raad Voorstraat 31, 4491 EV Wissenkerke Postbus 3, 4490 AA Wissenkerke Tel 14 0113 Fax (0113) 377300 No. 10. Wissenkerke, 21 oktober 2013 Onderwerp: Voorstel/alternatieven

Nadere informatie

Raadsvoorstel Zaaknr:

Raadsvoorstel Zaaknr: Raadsvoorstel Zaaknr: 43.979 Onderwerp: Regionaal Transitie Arrangement (RTA) jeugdzorg regio Noordoost-Brabant Samenvatting: Door de decentralisatie van de jeugdzorg met ingang van 1 januari 2015 worden

Nadere informatie

N.B. Voor Haaglanden geldt dat de taken die in dit plaatje bij de provincie liggen de verantwoordelijkheid zijn van het stadsgewest Haaglanden.

N.B. Voor Haaglanden geldt dat de taken die in dit plaatje bij de provincie liggen de verantwoordelijkheid zijn van het stadsgewest Haaglanden. De nieuwe Jeugdwet Vanaf 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor jeugdhulp. De nieuwe Jeugdwet is er voor alle kinderen en jongeren tot 18 jaar die tijdelijk of langer durend ondersteuning nodig hebben

Nadere informatie

Managementsamenvatting Regionaal Beleidskader Route Zuidoost

Managementsamenvatting Regionaal Beleidskader Route Zuidoost Managementsamenvatting Regionaal Beleidskader Route Zuidoost 2015-2018 Inleiding Op 1 januari 2015 treedt de Jeugdwet in werking. Gemeenten worden bestuurlijk en financieel verantwoordelijk voor alle vormen

Nadere informatie

Factsheet gemeente Westland

Factsheet gemeente Westland In deze factsheet wordt ingegaan op verschillende indicatoren voor het aantal jeugdigen uit uw gemeente dat in de afgelopen jaren gebruik heeft gemaakt van ondersteuning en zorg voor jeugd. Dit wordt per

Nadere informatie

Welke AFSPRAKEN gelden bij partijen die betrokken zijn bij de JEUGDZORG in Zeeland?

Welke AFSPRAKEN gelden bij partijen die betrokken zijn bij de JEUGDZORG in Zeeland? Welke AFSPRAKEN gelden bij partijen die betrokken zijn bij de JEUGDZORG in Zeeland? overheden Welke AFSPRAKEN gelden bij partijen die betrokken zijn bij de JEUGDZORG in Zeeland? overheden zorginstellingen

Nadere informatie

Samenwerken aan Jeugdzorg in Twente

Samenwerken aan Jeugdzorg in Twente Samenwerken aan Jeugdzorg in Twente Uitloopavond commissie sociaal 28 aug. 2013 Annemarie Kristen-Reerink Kirsten Boelen Kristel Fiselier Wat gaan we vertellen? 1. Stand van zaken 2. Notitie Samenwerken

Nadere informatie

Het organiseren van een Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (AMHK)

Het organiseren van een Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (AMHK) Vragenlijst Inhoud: 1. In hoeverre is er een gedeelde visie in de regio over wat er op lokaal, regionaal en bovenregionaal niveau dient te worden ingekocht en georganiseerd? Er vindt al goede samenwerking

Nadere informatie

BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET)

BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET) BOB 14/001 BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET) Aan de raad, Voorgeschiedenis / aanleiding Per 1 januari 2015 worden de volgende taken vanuit het rijk naar de gemeenten gedecentraliseerd:

Nadere informatie

Jeugdzorg in Gelderland september 2011

Jeugdzorg in Gelderland september 2011 Jeugdzorg in Gelderland september 2011 Voor u ligt het derde infoblad 2011. In dit infoblad zijn de actuele cijfers over de ontwikkelingen en prestaties in de Gelderse jeugdzorg kort weergegeven. Tevens

Nadere informatie

Eerder en Dichtbij. Projectplan

Eerder en Dichtbij. Projectplan Eerder en Dichtbij Projectplan Bussum, augustus september 2012 1. Inleiding De pilot Eerder en Dichtbij is een verlening van de eerste pilot Meer preventie minder zorg. Het doel van de pilot was oorspronkelijk

Nadere informatie

Algemeen Bestuur Jeugdhulp Rijnmond 23 april 2015

Algemeen Bestuur Jeugdhulp Rijnmond 23 april 2015 Algemeen Bestuur Jeugdhulp Rijnmond 23 april 2015 Te volgen procedure kaderbrief 2016 23 april instemming AB met kaderbrief, verzending aan de gemeenteraden. tot 15 juni opmerkingen en suggesties van raden

Nadere informatie

Aan de leden van de Provinciale Staten. Nr.: 2004-13.353/21/A.13, W Groningen, 27 mei 2004

Aan de leden van de Provinciale Staten. Nr.: 2004-13.353/21/A.13, W Groningen, 27 mei 2004 Aan de leden van de Provinciale Staten Nr.: 2004-13.353/21/A.13, W Groningen, 27 mei 2004 Behandeld door : K.C. Sikkema Telefoonnummer : (050) 316 4299 Bijlagen : 1 Onderwerp : Plan van Aanpak Bestrijding

Nadere informatie

aan deze doelgroep zorg geleverd worden vanuit

aan deze doelgroep zorg geleverd worden vanuit Oplegvel 1. Onderwerp Zorginkoop LVB doelgroep 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Al snel na de invoering van de Wmo 2015 werd ons duidelijk

Nadere informatie

uw kenmerk ons kenmerk BAOZW/U Lbr. 13/064

uw kenmerk ons kenmerk BAOZW/U Lbr. 13/064 4 4 7 6 'f fä Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Vereniging van Nederlandse Gemeenten informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Regionale transitiearrangementen jeugdzorg uw kenmerk ons

Nadere informatie

rekenkamer Centrale onderzoeksvraag Aan Provinciale Staten van de provincie Zuid-Holland 19 mei /GM/067

rekenkamer Centrale onderzoeksvraag Aan Provinciale Staten van de provincie Zuid-Holland 19 mei /GM/067 rekenkamer Aan Provinciale Staten van de provincie Zuid-Holland Datum Bijlage Uw kenmerk Ons kenmerk 19 mei 2011 201 1/GM/067 Onderwerp Aankondiging onderzoek (On)verantwoord wachten op jeugdzorg Geachte

Nadere informatie

Bijlage 2 bij voortgangsrapportage jeugdzorg september 2005 Financieel kader provincies en grootstedelijke regio s 2005 tot en met 2008

Bijlage 2 bij voortgangsrapportage jeugdzorg september 2005 Financieel kader provincies en grootstedelijke regio s 2005 tot en met 2008 Bijlage 2 bij voortgangsrapportage jeugdzorg september 2005 Financieel kader provincies en grootstedelijke regio s 2005 tot en met 2008 Inleiding Het landelijk beleidskader bevat de uitgangspunten voor

Nadere informatie

hoofdlijnennotitie Decentralisatie Jeugdzorg Westelijke Mijnstreek

hoofdlijnennotitie Decentralisatie Jeugdzorg Westelijke Mijnstreek Betreft Vergaderdatum hoofdlijnennotitie Decentralisatie Jeugdzorg Westelijke Mijnstreek 25-februari-2014 Gemeenteblad 2014 / Agendapunt Aan de Raad Voorstel De gemeenteraad wordt voorgesteld: 1. De hoofdlijnennotitie

Nadere informatie

Themabijeenkomst Transitie Jeugdzorg Land van Cuijk

Themabijeenkomst Transitie Jeugdzorg Land van Cuijk Themabijeenkomst Transitie Jeugdzorg Land van Cuijk 2013 RICHTEN 2014 INRICHTEN 2015 VERRICHTEN Programma Beleidsplan Jeugdzorg 2015-2018 Verordening Jeugdzorg Budgetten Centrumregeling Beleidsplan en

Nadere informatie

Commissie Zorg, Welzijn en Cultuur

Commissie Zorg, Welzijn en Cultuur Griffie Commissie Zorg, Welzijn en Cultuur Datum commissievergadering : - - DIS-stuknummer : 1576181 Behandelend ambtenaar : E. Tenneij Directie/bureau : Sociale en Culturele Ontwikkeling/ Programma Jeugd

Nadere informatie

^H z Onderwerp. 1))^ provincie ^ ^ groningen 1/) Aan Provinciale Staten

^H z Onderwerp. 1))^ provincie ^ ^ groningen 1/) Aan Provinciale Staten ^ ^ ^ 1))^ provincie ^ ^ groningen bezoekadres: Martinikerkhof 12 Aan Provinciale Staten postadres: Postbus 610 9700 AP Groningen algemeen telefoonnr: 050 316 49 II algemeen faxnr.: 050 316 49 33 www.provinciegronlngen.nl

Nadere informatie

KADERBRIEF BELEIDSKADER JEUGD 2013-2016

KADERBRIEF BELEIDSKADER JEUGD 2013-2016 KADERBRIEF BELEIDSKADER JEUGD 2013-2016 PROVINCIE GRONINGEN DECEMBER 2011 1 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. VISIE EN AMBITIE JEUGD 2013-2016 5 3. PRIORITEITEN 6 1. UITVOEREN VAN DE WETTELIJKE TAAK JEUGDZORG

Nadere informatie

3. Notitie Verdeling AWBZ / PGB

3. Notitie Verdeling AWBZ / PGB 3. Notitie Verdeling AWBZ / PGB Vergadering DB PG&Z d.d. 20 februari 2015 Ontwikkelingen binnen het voormalige AWBZ-compartiment Jeugdzorg 1. Inleiding In de zomer van 2014 is een verdeling van de zorgbudgetten

Nadere informatie

Beoordelingskader Tijdelijk Fonds Jeugdhulp Holland Rijnland

Beoordelingskader Tijdelijk Fonds Jeugdhulp Holland Rijnland Inleiding Beoordelingskader Tijdelijk Fonds Jeugdhulp Holland Rijnland 2018-2019 De 11 gemeenten in Holland Rijnland, die gezamenlijk alle jeugdhulp inkopen via de TWO jeugdhulp, hebben besloten een Tijdelijk

Nadere informatie

Jj,. provincie groningen

Jj,. provincie groningen Jj,. provincie groningen bezoekadres: Martinikerkhof 12 Aan Provinciale Staten postadres: Postbus 610 9700 AP Groningen algemeen telefoonnr: 050 316 49 li www.provinciegroningen.nl info@proyinciegroningen.nl

Nadere informatie

bijlage 1 fax (0591) onderwerp Aanbieding projectopdracht decentralisatie, budgettaire risico's decentralisatie en aankondiging bijeenkomsten.

bijlage 1 fax (0591) onderwerp Aanbieding projectopdracht decentralisatie, budgettaire risico's decentralisatie en aankondiging bijeenkomsten. Raadhuisplein 1 7811 APEmmen t. 14 0591 f. 0591 685599 Postbus 30001 7800 RA Emmen e. gemeente@emmen.nl i. www.emmen.nl

Nadere informatie

Aan de Raad. Vaststellen Regionaal Transitiearrangement Zorg voor Jeugd

Aan de Raad. Vaststellen Regionaal Transitiearrangement Zorg voor Jeugd Aan de Raad Agendapunt: 9 Onderwerp: Vaststellen Regionaal Transitiearrangement Zorg voor Jeugd Kenmerk: Status: SaZa - Welzijn / YK Besluitvormend Kollum, 3 december 2013 Samenvatting Gemeenten worden

Nadere informatie

Jeugdzorg in Gelderland april 2009

Jeugdzorg in Gelderland april 2009 Jeugdzorg in Gelderland april 2009 Inleiding Voor u ligt de eerste factsheet jeugdzorg 2009. De factsheet is gebaseerd op de actuele beleidsinformatie afkomstig van Bureau Jeugdzorg Gelderland (t/m vierde

Nadere informatie

Vervolgonderzoek 2013 naar de reden van wachten van Zuid-Hollandse cliënten

Vervolgonderzoek 2013 naar de reden van wachten van Zuid-Hollandse cliënten Oinici zock naar dc ivdcn van wachicii Vervolgonderzoek 2013 naar de reden van wachten van Zuid-Hollandse Aanleiding In 2009 is er veel geïnvesteerd om de wachtlijst geïndiceerde jeugdzorg in de provincie

Nadere informatie

Decentralisatie Jeugdzorg FoodValley: Elke jeugdige telt en doet mee. Afsprakenset Versie 23 januari 2013

Decentralisatie Jeugdzorg FoodValley: Elke jeugdige telt en doet mee. Afsprakenset Versie 23 januari 2013 Decentralisatie Jeugdzorg FoodValley: Elke jeugdige telt en doet mee. Afsprakenset 2013-2015 Versie 23 januari 2013 Doel: Vanaf 1 januari 2015 zijn de gemeenten in de FoodValley in staat om de zorg voor

Nadere informatie

Transitie Jeugdzorg. Van zorgen voor naar zorgen dat. Informatiebijeenkomst voor raadsleden Elburg 7 mei 2012

Transitie Jeugdzorg. Van zorgen voor naar zorgen dat. Informatiebijeenkomst voor raadsleden Elburg 7 mei 2012 Transitie Jeugdzorg Van zorgen voor naar zorgen dat Informatiebijeenkomst voor raadsleden Elburg 7 mei 2012 Doel decentralisatie Één financieringssysteem voor het gehele jeugdbeleid: preventief, ambulant

Nadere informatie

Transitie Jeugdzorg. Door José Vianen; Adviseur

Transitie Jeugdzorg. Door José Vianen; Adviseur Transitie Jeugdzorg Door José Vianen; Adviseur relevante thema s 1. Transitie jeugdzorg 2. Wat beogen we? 3. Kansen van de transitie 4. Concept wettekst 5. Richtlijnen en planning 1 Aanleiding van de transitie:

Nadere informatie

Programma Drie Decentralisaties. 2. Inkoop / aanbesteding

Programma Drie Decentralisaties. 2. Inkoop / aanbesteding Programma Drie Decentralisaties 2. Inkoop / aanbesteding Datum: 16 april 2014 1 Opdrachtgever: Stuurgroep drie d s Projectleider: Reitse Keizer 2. PROJECTPLAN INKOOP/AANBESTEDING Projectgroep: Marjolein

Nadere informatie

Onderwerp : Transitiearrangement Jeugdzorg regio Noordoost Brabant.

Onderwerp : Transitiearrangement Jeugdzorg regio Noordoost Brabant. Zaaknummer Documentnummer Z-12-02024 INT/005217 Raadsvergadering : 9 december 2013 Agendapunt : 8 Onderwerp : Transitiearrangement Jeugdzorg regio Noordoost Brabant. Samenvatting voorstel Door de decentralisatie

Nadere informatie

Presentatie Regionale transitiearrangementen jeugd

Presentatie Regionale transitiearrangementen jeugd Presentatie Regionale transitiearrangementen jeugd Bijeenkomst transitiemanagers Jeugd 28 juni 2013 26 juni 2013 Agenda Doel en visie op de handreiking Inhoudsopgave Vereisten TSJ Handige voorbeelden:

Nadere informatie

Startnotitie Ontwikkeltafel 2016

Startnotitie Ontwikkeltafel 2016 Startnotitie Ontwikkeltafel 2016 Inleiding Net als de afgelopen jaren komen gemeenten in Zuid Limburg samen met zorgaanbieders via het traject van Bestuurlijk aanbesteden en ontwikkeltafels tot contractafspraken

Nadere informatie

Inzicht in de jeugdzorg en de samenhang met gerelateerde domeinen

Inzicht in de jeugdzorg en de samenhang met gerelateerde domeinen Inzicht in de jeugdzorg en de samenhang met gerelateerde domeinen Informatiebijeenkomst Transitie jeugdzorg, SRA 19 juni 2011 Startfoto en kennisdeling. Het Planetarium Amsterdam Caroline Mobach Presentatie

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van C. van Viegen (PvdD) (d.d. 2 februari 2010) Nummer Aan de leden van Provinciale Staten

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van C. van Viegen (PvdD) (d.d. 2 februari 2010) Nummer Aan de leden van Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten op vragen van C. van Viegen (PvdD) (d.d. 2 februari 2010) Nummer 2348 Onderwerp Plaatsing kinderen naar buitenland door jeugdzorg Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling transitiearrangement (RTA) regio Noordoost Brabant.

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling transitiearrangement (RTA) regio Noordoost Brabant. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot vaststelling transitiearrangement (RTA) regio Noordoost Brabant. Nummer: 6f. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 29 oktober 2013 Aanleiding Door de decentralisatie

Nadere informatie

Wat zijn de feiten rondom de jeugdzorg in Zeeland? Wat zijn de feiten rondom de jeugdzorg in Zeeland?

Wat zijn de feiten rondom de jeugdzorg in Zeeland? Wat zijn de feiten rondom de jeugdzorg in Zeeland? Wat zijn de feiten rondom de in Zeeland? Wat zijn de feiten rondom de in Zeeland? Wat zijn de feiten rondom de in Zeeland? Wat zijn de feiten rondom de in Zeeland? Wat zijn de feiten rondom de in Zeeland?

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de jeugdzorg. Deventer, 1 juni 2012 Jos Baecke, lector sturing in de jeugdzorg

Ontwikkelingen in de jeugdzorg. Deventer, 1 juni 2012 Jos Baecke, lector sturing in de jeugdzorg Ontwikkelingen in de jeugdzorg g Deventer, 1 juni 2012 Jos Baecke, lector sturing in de jeugdzorg Presentatie ti Evaluatie Wet op de jeugdzorg (2009) Contouren nieuwe stelsel Marktanalyse in het kader

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp Beoordeling plan in het kader van het Tijdelijk Fonds Jeugdhulp Holland Rijnland 2. Rol van het

Oplegvel. 1. Onderwerp Beoordeling plan in het kader van het Tijdelijk Fonds Jeugdhulp Holland Rijnland 2. Rol van het Oplegvel 1. Onderwerp Beoordeling plan in het kader van het Tijdelijk Fonds Jeugdhulp Holland Rijnland 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Efficiencytaak Holland Rijnland 3. Regionaal belang De gemeenten

Nadere informatie

Kenniskring Entree van zorg

Kenniskring Entree van zorg Kenniskring Entree van zorg Aansluiting problematiek en hulp: rol van de context 12 november 2015 Het programma Psychosociale hulp voor kinderen en jongeren: welke problemen zien we waar terug? Marieke

Nadere informatie

STATEN. Bij wachtende cliënten jeugdzorg wordt onderscheid gemaakt tussen "bruto" wachtenden en "netto" wachtenden (Vervolgonderzoek Bijlage 2):

STATEN. Bij wachtende cliënten jeugdzorg wordt onderscheid gemaakt tussen bruto wachtenden en netto wachtenden (Vervolgonderzoek Bijlage 2): STATEN Lid Gedeputeerde Staten R.A. Janssen Contact 070 441 70 86 ra.janssen@pzh.nl Postadres Provinaehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Aan de leden van de Statencommissie

Nadere informatie

Indienen verzoek tot compensatie voor effecten woonplaatsbeginsel (voor 17 april)

Indienen verzoek tot compensatie voor effecten woonplaatsbeginsel (voor 17 april) Indienen verzoek tot compensatie voor effecten woonplaatsbeginsel (voor 17 april) Aanleiding Naar aanleiding van signalen over tekorten bij gemeenten voor residentiële voogdijkinderen en kinderen waarvoor

Nadere informatie

Doetinchem, 18 juni Voorstel: Kennisnemen van de stand van zaken Financiële uitwerking RTA Jeugdzorg en de budgetverdeling voor 2015

Doetinchem, 18 juni Voorstel: Kennisnemen van de stand van zaken Financiële uitwerking RTA Jeugdzorg en de budgetverdeling voor 2015 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.2 Financiële uitwerking Regionaal transitiearrangement Jeugdzorg Achterhoek ALDUS VASTGESTELD 26 JUNI 2014 Voorstel: Kennisnemen van de stand van zaken Financiële uitwerking

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Jeugd

Voortgangsrapportage Jeugd provincie groningen CULTUUR EN WELZIJN Voortgangsrapportage Jeugd Van Beleid naar Praktijk Periode: - INHOUDSOPGAVE Inleiding: Van Beleid naar Praktijk 7... 5 Samenvatting... 6 1. Beleid Algemeen... 11

Nadere informatie

Transformatie Jeugdzorg

Transformatie Jeugdzorg Transformatie Jeugdzorg Inhoud presentatie 1. Opdracht gemeente en besluitvorming 2. Zorgstructuur jeugd Oosterhout 3. Terugblik 2015 4. Doelen en aandachtsgebieden 2016 e.v. 5. Vragen Nieuw jeugdzorgstelsel

Nadere informatie

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders. Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders. Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget INFORMATIENOTITIE AAN VAN ONDERWERP De leden van de Gemeenteraad College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget DATUM 7 maart 2019 BIJLAGE - REGISTRATIENUMMER

Nadere informatie

Ontwikkelingen Jeugdhulp. AB 26 oktober 2016

Ontwikkelingen Jeugdhulp. AB 26 oktober 2016 Ontwikkelingen Jeugdhulp AB 26 oktober 2016 Vervolg AB 22 september Begroting 2016 en 2017 knelt Analyse nodig over gebruik en bezuinigingen Opdracht: AB 26 oktober presentatie over grote lijnen met input

Nadere informatie

mi lil lil li mi min li 2013.05026 03/09/2013 Ingekomen Afdeling Kopie

mi lil lil li mi min li 2013.05026 03/09/2013 Ingekomen Afdeling Kopie Concernzaken Cluster Directie ondersteuning (071)54 54 848 ppols@leiderdorp.nl mi lil lil li mi min li 2013.05026 03/09/2013 Gemeente Leiderdorp V7 Aan de leden van de Raad Ingekomen Afdeling Kopie 0 3

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp Financieel nieuws Maatschappelijke opvang en Beschermd wonen 2. Rol van het

Oplegvel. 1. Onderwerp Financieel nieuws Maatschappelijke opvang en Beschermd wonen 2. Rol van het Oplegvel 1. Onderwerp Financieel nieuws Maatschappelijke opvang en Beschermd wonen 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang 1) Vanaf 1 januari

Nadere informatie

Sector : DIR Reg.nr. : 5007895 Opsteller : P.N. Dijkstra - de Jager Telefoon : (033) 469 44 86 Datum : 18 juni 2015 User-id : DIJX 030915A2a2 BOSD

Sector : DIR Reg.nr. : 5007895 Opsteller : P.N. Dijkstra - de Jager Telefoon : (033) 469 44 86 Datum : 18 juni 2015 User-id : DIJX 030915A2a2 BOSD Collegevoorstel Sector : DIR Reg.nr. : 5007895 Opsteller : P.N. Dijkstra - de Jager Telefoon : (033) 469 44 86 User-id : DIJX 030915A2a2 BOSD Onderw erp Start aanbesteding zorg en ondersteuning 2016 sociaal

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 2 november 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 2 november 2009 > Retouradres Postbus 16166 2500 BD Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 50 30 F 070 340

Nadere informatie

Er is voldaan aan de verplichting in de Jeugdwet om een beleidsplan en een verordening vast te stellen.

Er is voldaan aan de verplichting in de Jeugdwet om een beleidsplan en een verordening vast te stellen. Datum: 28-10-14 Onderwerp Beleidsplan jeugd en verordening jeugdhulp Status Besluitvormend Voorstel 1. het regionale beleidsplan jeugd vast te stellen 2. het lokale beleidsplan jeugd gemeente Boxtel 2015

Nadere informatie

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie AAN VAN Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders ONDERWERP Informatienotitie resultaat inkoop voorzieningen jeugdhulp en Wmo 2016 DATUM 28 januari 2016 BIJLAGE Zorgproducten

Nadere informatie

Commissie Zorg, Welzijn en Cultuur

Commissie Zorg, Welzijn en Cultuur Griffie Commissie Zorg, Welzijn en Cultuur Datum commissievergadering : 14 september 2007 DIS-stuknummer : 1326254 Behandelend ambtenaar : W. Hoven Directie/afdeling : SCO/Programma Jeugdzorg Nummer commissiestuk

Nadere informatie

Kaderstellen (Beleids)uitvoering Controleren. Gemeente Raad College Raad. Algemeen bestuur Dagelijks bestuur

Kaderstellen (Beleids)uitvoering Controleren. Gemeente Raad College Raad. Algemeen bestuur Dagelijks bestuur Algemeen Onderwerp Regionale beleidsnotitie bij beleidsplan Bescherming en Opvang Vertrouwelijk Nee Contactpersoon Dhr. J. van Slooten Eenheid Sturing E-mail sociaaldomein@regiogv.nl Kenmerk 17.0002772

Nadere informatie

1. Samenvatting. 2. Inleiding. 3. Informatie. Agenda nr.7c

1. Samenvatting. 2. Inleiding. 3. Informatie. Agenda nr.7c Agenda nr.7c Onderwerp: Soort: Opsteller: Portefeuillehouder: Zaaknummer: Informatieve notitie betreffende de inkoop jeugdhulp Informatieve notitie E.J.M. Toonen-van den Berg T.C.W. Maas SOM/2014/003961

Nadere informatie

27 januari 2004 Nr , W Nummer 2/2004

27 januari 2004 Nr , W Nummer 2/2004 27 januari 2004 Nr. 2003-23.286, W Nummer 2/2004 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen ter vaststelling van het Beleidskader jeugdzorg 2004-2007 en het Uitvoeringsprogramma

Nadere informatie

PROGRAMMA JEUGDZORG STATENCOMMISSIE ZORG WELZIJN CULTUUR 4 APRIL 2006

PROGRAMMA JEUGDZORG STATENCOMMISSIE ZORG WELZIJN CULTUUR 4 APRIL 2006 PROGRAMMA JEUGDZORG STATENCOMMISSIE ZORG WELZIJN CULTUUR 4 APRIL 26 Ontwikkeling wachtlijsten Wachtlijsten bij de geïndiceerde zorg (zorgaanbieders) Wachtlijsten bij Bureau jeugdzorg Ontwikkeling wachtlijst

Nadere informatie

Aan de leden van Provinciale Staten

Aan de leden van Provinciale Staten Aan de leden van Provinciale Staten Datum : 27 januari 2009 Briefnummer : 2009-04028/5/A.22, CW Zaaknummer : 155503 Behandeld door : Antonis M. Telefoonnummer : (050) 316 4312 Antwoord op : Bijlage : Onderwerp

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF

RAADSINFORMATIEBRIEF RAADSINFORMATIEBRIEF Onderwerp: Transitie jeugdzorg inkoop Registratienummer: 00523307 Datum: 25 juni 2014 Portefeuillehouder: M. Schlösser Steller: E. Meulman Nummer: RIB-MS-1407 1. Inleiding Per 1-1-2015

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/11/10c 11D

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/AWBZ/11/10c 11D Aan de besturen van AWBZ-instellingen en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

7 Het zorgaanbod jeugdzorg 134 7.1 Inleiding 134 7.2 Provinciale jeugdzorg (voormalige jeugdhulpverlening) 135

7 Het zorgaanbod jeugdzorg 134 7.1 Inleiding 134 7.2 Provinciale jeugdzorg (voormalige jeugdhulpverlening) 135 Inhoud 1 Inleiding 11 1.1 Jeugdzorg en jeugdbeleid 11 1.2 Leeftijdsgrenzen 12 1.3 Ordening van jeugdzorg en jeugdbeleid 13 1.3.1 Algemeen jeugdbeleid 14 1.3.2 Specifiek gemeentelijk jeugdbeleid 14 1.3.3

Nadere informatie

Platformtaak volgens gemeente

Platformtaak volgens gemeente Oplegvel 1. Onderwerp Wijziging bekostigingssystematiek ambulante jeugdhulp individueel per 1-1-2018 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Platformtaak volgens gemeente 3. Regionaal belang

Nadere informatie

Bijlage 1: Notitie inkoop- en subsidiekader Regio Nijmegen 10.2 MUG Herindeling Intern - 49 Bijlage 2: Bijlage Plan van aanpak software ICT:

Bijlage 1: Notitie inkoop- en subsidiekader Regio Nijmegen 10.2 MUG Herindeling Intern - 49 Bijlage 2: Bijlage Plan van aanpak software ICT: Memo Zaaknummer: MUG-14-00049 Documentnummer: Datum: 20 maart 2014 Onderwerp: Memo inkoop- en subsidiemodel en ict-systeem Datum behandeling PG: 13 maart 2014 Datum behandeling SG: 18 maart 2014 BOR/BGO:

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. 2012 HK Haarlem. Betreft: beleidsinformatie jeugdzorg. Geachte leden,

Gedeputeerde Staten. 2012 HK Haarlem. Betreft: beleidsinformatie jeugdzorg. Geachte leden, POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Provinciale Staten van Noord-Holland door tussenkomst van de Statengriffier, mr. J.J.M. Vrijburg Florapark 6, kamer L-104 2012 HK Haarlem Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 10 mei 2012 Agendapuntnummer : VIII, punt 6 Besluitnummer : 389 Portefeuillehouder : Wethouder Mirjam Pauwels Aan de gemeenteraad Onderwerp: Programma Decentralisaties.

Nadere informatie

1. Afronding contracten aanbieders Jeugd Awbz binnen beschikbaar budget: inclusief innovatiebudget 2. De vier zijn Lijn 5, De Waerden, s

1. Afronding contracten aanbieders Jeugd Awbz binnen beschikbaar budget: inclusief innovatiebudget 2. De vier zijn Lijn 5, De Waerden, s 1 2 1. Afronding contracten aanbieders Jeugd Awbz binnen beschikbaar budget: 6.532.103 inclusief innovatiebudget 2. De vier zijn Lijn 5, De Waerden, s Heeren Loo en EsDeGe Reijgersdaal. Middelgrote en

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 18 juni 2014

GEMEENTE OLDEBROEK. Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 18 juni 2014 GEMEENTE OLDEBROEK Raadsvergadering d.d. 18 juni 2014 Voorstel van het college aan de raad Onderwerp: Nota sturing en bekostiging jeugdhulp 2015-2018. Agendapunt Portefeuillehouder: C. van Dijk Kenmerk:

Nadere informatie

Nummer : 2013/65 Datum : 23 oktober 2013 Onderwerp : standpuntbepaling Zeeuws Transitiearrangement Jeugd

Nummer : 2013/65 Datum : 23 oktober 2013 Onderwerp : standpuntbepaling Zeeuws Transitiearrangement Jeugd Voorbereidende raadsvergadering: 26 november 2013 Besluitvormende raadsvergadering: 17 december 2013 Portefeuillehouder: L.F. Kosten AAN DE GEMEENTERAAD Nummer : 2013/65 Datum : 23 oktober 2013 Onderwerp

Nadere informatie

FACTSHEET PLEEGZORG 2012

FACTSHEET PLEEGZORG 2012 FACTSHEET PLEEGZORG 2012 In Nederland worden veel kinderen door familieleden of bekenden opgevoed wanneer dat door omstandigheden in de thuissituatie niet mogelijk is. Bij deze informele zorg is geen jeugdzorg-

Nadere informatie

Kwaliteitskader Verantwoorde zorg Caribisch Nederland

Kwaliteitskader Verantwoorde zorg Caribisch Nederland Kwaliteitskader Verantwoorde zorg Caribisch Nederland 1 Inspectie Jeugdzorg Utrecht, oktober 2015 Motto Naar zichtbare kwaliteit in de jeugdhulp! Missie De Inspectie Jeugdzorg, de Inspectie voor de Gezondheidszorg

Nadere informatie

*Z00AE3DC52B* documentnr.: INT/M/14/12612 zaaknr.: Z/M/14/15293

*Z00AE3DC52B* documentnr.: INT/M/14/12612 zaaknr.: Z/M/14/15293 *Z00AE3DC52B* documentnr.: INT/M/14/12612 zaaknr.: Z/M/14/15293 Raadsinformatiebrief Onderwerp : Stand van zaken inkoop jeugdhulp 2015 Aard : Actieve informatie Portefeuillehouder : H.P.W.M. van Daal Datum

Nadere informatie

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Afdeling Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Be z o e k a d r e s Kreupelstraat 1 Leden van de gemeenteraad O p e n i n g s t i j d

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders geeft in zijn reactie aan de conclusies van de rekenkamer te herkennen.

Het college van burgemeester en wethouders geeft in zijn reactie aan de conclusies van de rekenkamer te herkennen. tekst raadsvoorstel Inleiding Vanaf januari 2015 (met de invoering van de nieuwe jeugdwet) worden de gemeenten verantwoordelijk voor alle ondersteuning, hulp en zorg aan kinderen, jongeren en opvoeders.

Nadere informatie

= = Raadsvergadering d.d. 1 juli 2014 Agendanr. 15. No.ZA.14-28270/DV.14-354, afdeling Samenleving.

= = Raadsvergadering d.d. 1 juli 2014 Agendanr. 15. No.ZA.14-28270/DV.14-354, afdeling Samenleving. *ZE9A51840CC* = = Raadsvergadering d.d. 1 juli 2014 Agendanr. 15. Aan de Raad No.ZA.14-28270/DV.14-354, afdeling Samenleving. Sellingen, 19 juni 2014 Onderwerp: Continuïteit van AWBZ zorg in 2015 1. Inleiding

Nadere informatie