Onderdeel 1: Beleggingsbeleid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderdeel 1: Beleggingsbeleid"

Transcriptie

1 Inleiding De AFM heeft de afgelopen jaren verschillende marktbrede onderzoeken naar de kwaliteit van de beleggingsdienstverlening uitgevoerd. Dit heeft onder andere geresulteerd in de publicatie van diverse leidraden, zoals 'De klant in Beeld: aanbevelingen voor zorgvuldig beleggingsadvies en vermogensopbouw' (2011) en 'Leidraad informatie over risicoprofielen' (2010). De AFM heeft besloten om in 2013 een nieuw onderzoek uit te voeren. Doel van het onderzoek was inzicht verkrijgen in de huidige kwaliteit van de beleggingsdienstverlening in Nederland en de mate waarin verbeteringen in de beleggingsdienstverlening zijn doorgevoerd. Op korte termijn zal de AFM een rapport publiceren met de uitkomsten van het onderzoek. Vooruitlopend op het rapport heeft de AFM een document opgesteld dat wellicht nuttig kan zijn in uw dienstverlening richting beleggingsondernemingen en banken. In dit document geven wij, per aspect, aan welke relevante vragen en criteria de AFM hanteert bij de beoordeling van de beleggingsdienstverlening.

2 Onderdeel 1: Beleggingsbeleid In dit onderdeel treft u een korte uitleg en een aantal relevante vragen aan, die van belang zijn bij de dienstverlening vermogensbeheer en vermogensadvies. Dit overzicht is niet volledig. De AFM heeft zich gefocust op de criteria voor de afbakening van de doelgroep, het vaststellen van de beleggingscategorieën, de selectie van individuele financiële instrumenten en het monitoren van de gehele beleggingsportefeuille. 1.1 Afbakening van de doelgroep Beleggen is één manier waarop consumenten vermogen kunnen opbouwen. Er zijn echter meerdere manieren om vermogen op te bouwen, zoals sparen of het aflossen van de hypotheek. Een beleggingsonderneming zou, voorafgaand aan de dienstverlening, moeten nagaan welke vorm van vermogensopbouw het meest geschikt is voor de cliënt. Relevante vragen: 1. Heeft de beleggingsonderneming per bedieningsconcept een beoogde doelgroep bepaald (heeft de beleggingsonderneming bepaald voor welke consumenten dit bedieningsconcept geschikt is en voor welke consumenten dit bedieningsconcept niet geschikt is)? 2. Bepaalt de beleggingsonderneming voorafgaand aan de dienstverlening of beleggen een passende vorm van vermogensopbouw voor een consument is? 3. Bepaalt de beleggingsonderneming (in aanvulling op vraag 2) of beleggen de meest passende vorm van vermogensopbouw (het beste alternatief) voor een consument is? 4. Op welke wijze bepaalt de beleggingsonderneming of beleggen een passende vorm van vermogensopbouw voor een consument is? 5. Maakt de beleggingsonderneming bij het bepalen of beleggen een passende vorm van vermogensopbouw voor een consument is, gebruik van vooraf vastgestelde criteria? Zo ja, welke? De beleggingsonderneming heeft criteria bepaald om te kunnen beoordelen of een potentiële cliënt past bij de dienstverlening. De beleggingsonderneming toetst aan de hand van deze criteria of een potentiële cliënt past bij de dienstverlening. Het is niet verstandig om een dienstverlening aan te bieden als een potentiële cliënt niet past bij deze dienstverlening. Potentiële cliënten die niet passen bij de dienstverlening worden geadviseerd af te zien van de dienstverlening. 1.2 Vaststellen van de beleggingscategorieën De beleggingsonderneming bepaalt in haar beleggingsbeleid in welke beleggingscategorieën wordt belegd. Het is van belang dat de beleggingsonderneming niet een te globale indeling in beleggingscategorieën gebruikt, omdat de risico s binnen een beleggingscategorie dan sterk uiteen kunnen lopen. Het verwachte rendement en risico van een staatsobligatie met een AAA-rating verschilt bijvoorbeeld sterk van een bedrijfsobligatie met een high yield status. Door beiden onder de categorie obligaties te plaatsen, ontstaat onduidelijkheid over de risicorendementsverhouding van deze beleggingscategorie en daarmee van de portefeuille. Een duidelijke indeling in beleggingscategorieën helpt adviseurs ook om klanten beter te informeren over de beleggingen in hun portefeuille.

3 Relevante vragen: 1. Welke beleggingscategorieën onderscheidt de beleggingsonderneming bij het bepalen van de strategische asset allocatie? 2. Op welke wijze bepaalt de beleggingsonderneming de strategische asset allocatie per risicoprofiel (de verdeling over de verschillende beleggingscategorieën)? 3. Welke bandbreedtes ten aanzien van de strategische asset allocatie per risicoprofiel heeft de beleggingsonderneming met de cliënt afgesproken? 4. Welke investeringscriteria hanteert de beleggingsonderneming per beleggingscategorie in de strategische asset allocatie (voorbeeld: in de beleggingscategorie obligaties mogen alleen obligaties met een vaste rentebetaling geselecteerd worden)? De indeling in beleggingscategorieën is voldoende specifiek, zodat de risico s binnen een beleggingscategorie niet te sterk uiteen lopen. De indeling in beleggingscategorieën wordt ook aan de cliënt gecommuniceerd. De beleggingscategorieën zijn afgebakend, waardoor het voor de cliënt duidelijk is welke financiële instrumenten wel en niet in een beleggingscategorie vallen. De met de cliënt afgesproken bandbreedtes per beleggingscategorie komen overeen met de beleggingscategorieën in het beleggingsbeleid. De beleggingsonderneming kiest bandbreedtes die ruimte laten voor actuele marktomstandigheden, maar die beperkt genoeg zijn om niet bij de cliënt passende risico s uit te sluiten. Uit de cliëntdossiers blijkt dat de met de cliënt afgesproken bandbreedtes worden nageleefd. 1.3 Selectie van individuele financiële instrumenten De instrumenten die de onderneming bij haar dienstverlening selecteert voor opname in de beleggingsportefeuilles zijn van invloed op de risico s en de te behalen rendementen van cliënten. Dit betekent dan ook dat ondernemingen heldere selectiecriteria zouden moeten hebben, zodat alleen instrumenten worden geselecteerd die passen binnen het totale beleggingsbeleid. Ondernemingen selecteren vervolgens uitsluitend financiële instrumenten die van toegevoegde waarde zijn voor cliënten. Een diepgaande analyse van die instrumenten op basis van heldere criteria is noodzakelijk om de toegevoegde waarde van die instrumenten vast te stellen. Relevante vragen: 1. Hanteert de beleggingsonderneming risicoparameters bij het selecteren van individuele beleggingen (bijvoorbeeld standaarddeviatie of bѐta)? a) Zo ja, welke risicoparameters hanteert de beleggingsonderneming bij de selectie van individuele b) Op welke wijze gebruikt de beleggingsonderneming deze risicoparameters bij de selectie van individuele 2. Hanteert de beleggingsonderneming rendementsparameters bij het selecteren van individuele a) Zo ja, welke rendementsparameters hanteert de beleggingsonderneming bij de selectie van individuele b) Op welke wijze gebruikt de beleggingsonderneming deze rendementsparameters bij de selectie van individuele

4 3. Hanteert de beleggingsonderneming kostenparameters bij het selecteren van individuele a) Zo ja, welke kostenparameters hanteert de beleggingsonderneming bij de selectie van individuele b) Op welke wijze gebruikt de beleggingsonderneming deze kostenparameters bij de selectie van individuele De beleggingsonderneming hanteert risico-, rendements- en kostenparameters ten behoeve van de selectie van financiële instrumenten. De beleggingsonderneming betrekt deze parameters gestructureerd in de selectie van financiële instrumenten. De beleggingsonderneming evalueert de voor de selectie van financiële instrumenten gebruikte risico-, rendements- en kostenparameters en past de gebruikte (criteria voor de) parameters indien nodig hier op aan. 1.4 Monitoren van de beleggingsportefeuille Een belangrijk onderdeel van de beleggingsdienstverlening is het realiseren van de doelen van cliënten met in acht neming van de risico s die de cliënt bereid is te accepteren. Om hier adequaat invulling aan te kunnen geven is het noodzakelijk om de risico s van de verschillende financiële instrumenten te kennen en de correlatie van deze financiële instrumenten te meten en te monitoren. Relevante vragen 1. Hanteert de beleggingsonderneming risicoparameters bij het monitoren van de gehele portefeuille? a) Zo ja, welke risicoparameters hanteert de beleggingsonderneming bij het monitoren van de gehele portefeuille? b) Op welke wijze gebruikt de beleggingsonderneming deze risicoparameters bij het monitoren van de gehele portefeuille? 2. Hanteert de beleggingsonderneming rendementsparameters bij het monitoren van de gehele portefeuille? a) Zo ja, welke rendementsparameters hanteert de beleggingsonderneming bij het monitoren van de gehele portefeuille? b) Op welke wijze gebruikt de beleggingsonderneming deze rendementsparameters bij het monitoren van de gehele portefeuille? 3. Hanteert de beleggingsonderneming kostenparameters bij het monitoren van de gehele portefeuille? a) Zo ja, welke kostenparameters hanteert de beleggingsonderneming bij het monitoren van de gehele portefeuille? b) Op welke wijze gebruikt de beleggingsonderneming deze kostenparameters bij het monitoren van de gehele portefeuille?

5 De beleggingsonderneming hanteert risico-, rendements- en kostenparameters ten behoeve van de monitoring van de beleggingsportefeuille. De beleggingsonderneming monitort de beleggingsportefeuille aan de hand van deze parameters. De beleggingsonderneming evalueert de voor de monitoring van de beleggingsportefeuille gebruikte risico-, rendements- en kostenparameters en past de gebruikte (criteria voor de) parameters indien nodig hier op aan.

6 Onderdeel 2: Cliëntinventarisatie en actualisatie De cliëntinventarisatie bestaat in dit document uit het inventariseren van informatie, de vastlegging en de borging ervan, de actualisatie van cliëntgegevens en de borging van de actualisatie van cliëntgegevens. 2.1 Cliëntinventarisatie Om ervoor te zorgen dat de beleggingsdienstverlening aansluit bij de cliënt is het noodzakelijk om een beeld van de cliënt te hebben, dat betrekking heeft op de financiële positie, doelstelling, risicobereidheid, en kennis en ervaring van de cliënt. Het klantbeeld is het vertrekpunt voor de dienstverlening en het leren kennen van de cliënt. Die is nodig voor een adequate vertaling naar passende beleggingsoplossingen en is daarmee een cruciaal deel van de dienstverlening. Dit betekent dat de dienstverlening alleen kan starten als de relevante informatie over de cliënt is ingewonnen en vastgelegd. Alle relevante aspecten van de financiële positie van de cliënt, zoals inkomsten, vermogen en financiële verplichtingen, zijn concreet ingewonnen. Alle relevante aspecten van de risicobereidheid van de cliënt, zoals acceptatie van tussentijdse schommelingen, acceptatie van schommelingen in eindkapitaal, acceptatie van de kans op niet behalen doelstelling en mentale risicobereidheid, zijn concreet ingewonnen. Alle relevante aspecten van de doelstelling van de cliënt, zoals doel, onttrekkingen, stortingen en beleggingshorizon, zijn concreet ingewonnen. Als de cliënt een concrete doelstelling heeft, is het doelkapitaal gekwantificeerd. Alle relevante aspecten van de kennis en ervaring van de cliënt, zoals het soort beleggingsdiensten en financiële instrumenten waarmee de cliënt vertrouwd is, het volume en de frequentie van de transacties in financiële instrumenten van de cliënt en de periode waarin deze zijn verricht en de opleiding en het beroep van de cliënt, zijn concreet ingewonnen. Uit de cliëntdossiers blijkt dat de adviseur de hierboven genoemde aspecten heeft vastgelegd in het cliëntdossier. De beleggingsonderneming waarborgt dat de dienstverlening niet aanvangt voordat de relevante informatie over de cliënt is ingewonnen en vastgelegd en deze informatie volledig en consistent is. 2.2 Actualisatie van de cliëntgegevens Het is belangrijk dat de beleggingsonderneming periodiek verifieert of de verschillende aspecten van het klantbeeld zijn veranderd. De cliënt kan bijvoorbeeld zijn doelstelling tussentijds aanpassen of zijn risicobereidheid kan veranderen. Dit kan ook voor de financiële situatie van de cliënt gelden. Het klantbeeld is het vertrekpunt van de dienstverlening. Het is dus bij doorlopende dienstverlening zoals de beleggingsdienstverlening van belang dat er inzicht is in de actuele situatie van de cliënt.

7 De adviseur actualiseert minimaal jaarlijks alle gegevens die nodig zijn om een cliënt passend te kunnen adviseren en legt dit vast in het dossier. Als de cliënt een concrete doelstelling heeft, monitort de adviseur jaarlijks op de (kans op het behalen van de) doelstelling, koppelt de uitkomsten aan de cliënt terug en adviseert de cliënt hier zo nodig over. De beleggingsonderneming waarborgt dat de cliëntinformatie jaarlijks wordt geactualiseerd en dat alle gegevens die nodig zijn om een cliënt passend te kunnen adviseren geactualiseerd en vastgelegd worden.

8 Onderdeel 3: De passendheid van het risicoprofiel en de beleggingsportefeuille In dit onderdeel heeft de AFM een aantal criteria opgenomen voor de passendheid van de ingewonnen cliëntinformatie bij het risicoprofiel en de beleggingsportefeuille. De wetgever vraagt van dienstverleners dat het advies en beheer past bij de cliënt. Dit is de kern van de dienstverlening. De koppeling tussen de ingewonnen cliëntinformatie en het risicoprofiel is logisch. Dit betekent onder meer dat alle relevante cliëntinformatie wordt meegenomen in het bepalen van het risicoprofiel. Als gebruik wordt gemaakt van een puntentelling om het risicoprofiel te bepalen, krijgen de verschillende aspecten van de cliëntinformatie het belang dat recht doet aan de situatie van de cliënt en worden niet alle punten bij antwoorden op een standaardwijze opgeteld om het risicoprofiel te bepalen. De puntentelling is een instrument om het risicoprofiel te bepalen en mag niet leiden tot een geadviseerd risicoprofiel dat niet bij de cliënt past. De adviseur adviseert een beleggingsprofiel, maar als de cliënt van dit advies wil afwijken wordt in het dossier gemotiveerd aangegeven waarom de cliënt afwijkt van het risicoprofiel. Elk risicoprofiel heeft een beleggingsportefeuille dat daarbij past. Dit betekent onder meer dat de beleggingsportefeuille recht doet aan de karakteristieken van het risicoprofiel, zoals naamgeving, beleggingscategorieën en bandbreedtes. De beleggingsportefeuille past bij de individuele cliënt. Uit de cliëntdossiers blijkt dat het risico van de beleggingsportefeuille past bij het risicoprofiel en de risicobereidheid van de cliënt. De veelvoorkomende tussenstap van risicoprofiel mag geen belemmering zijn voor het bereiken dat de beleggingsportefeuille past bij de cliënt.

Onderzoek Kwaliteit van Beleggingsdienstverlening. Autoriteit Financiële Markten

Onderzoek Kwaliteit van Beleggingsdienstverlening. Autoriteit Financiële Markten Onderzoek Kwaliteit van Beleggingsdienstverlening Autoriteit Financiële Markten 28 februari 2014 De Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn

Nadere informatie

Vereniging van Vermogensbeheerders & Adviseurs

Vereniging van Vermogensbeheerders & Adviseurs Vereniging van Vermogensbeheerders & Adviseurs 18 maart 2014 Alex Poel Kwaliteit van Beleggingsdienstverlening Agenda 1. Achtergrond 2. Voorbeelden, waar ging het mis? 3. Dienstverleningscyclus 4. Klantbeeld

Nadere informatie

Onderzoek Kwaliteit van Beleggingsdienstverlening. Autoriteit Financiële Markten

Onderzoek Kwaliteit van Beleggingsdienstverlening. Autoriteit Financiële Markten Onderzoek Kwaliteit van Beleggingsdienstverlening Autoriteit Financiële Markten 28 februari 2014 De Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn

Nadere informatie

Beleggingsbeleid in de bedrijfsvoering

Beleggingsbeleid in de bedrijfsvoering De Handreiking Kwaliteit Beleggingsbeleid in de praktijk 26 maart 2015 Alex Poel Beleggingsbeleid in de bedrijfsvoering 1 Achtergrond 2 Dienstverleningsproces 3 Beleggingsbeleid 4 Handreiking beleggingsbeleid

Nadere informatie

BELEGGEN? BEREID U GOED VOOR

BELEGGEN? BEREID U GOED VOOR BELEGGEN? BEREID U GOED VOOR Heeft u plannen om te gaan beleggen? En overweegt u daarvoor een afspraak te maken met een vermogensbeheerder of heeft u dit al gedaan? Dan worden u bij het eerste gesprek

Nadere informatie

De klant in beeld. Aanbevelingen voor zorgvuldig beleggingsadvies en vermogensbeheer

De klant in beeld. Aanbevelingen voor zorgvuldig beleggingsadvies en vermogensbeheer De klant in beeld Aanbevelingen voor zorgvuldig beleggingsadvies en vermogensbeheer Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke

Nadere informatie

Vereniging van Vermogensbeheerders & - Adviseurs. 23 september 2014. Alex Poel. Beleggingsbeleid

Vereniging van Vermogensbeheerders & - Adviseurs. 23 september 2014. Alex Poel. Beleggingsbeleid Vereniging van Vermogensbeheerders & - Adviseurs 23 september 2014 Alex Poel Beleggingsbeleid 1 Achtergrond 2 Dienstverleningsproces 3 Beleggingsbeleid 4 VBA Discussion Paper 5 Kanttekeningen discussion

Nadere informatie

Het beleggingsbeleid van Berben s Effectenkantoor

Het beleggingsbeleid van Berben s Effectenkantoor Het beleggingsbeleid van Berben s Effectenkantoor Waarschijnlijk baseert u uw keuze voor een vermogensbeheerder op diverse gronden. Mogelijk heeft u binnen uw netwerk al goede berichten over ons vernomen.

Nadere informatie

VAN HARTE WELKOM! BREUKELEN, 29 SEPTEMBER 2014

VAN HARTE WELKOM! BREUKELEN, 29 SEPTEMBER 2014 VAN HARTE WELKOM BREUKELEN, 29 SEPTEMBER 2014 PROGRAMMA 20.00 uur - 20.10 uur Inleiding: over de VEOV 20.10 uur - 20.30 uur Beleggen na het provisieverbod: in hoeverre staat de cliënt centraal? Hans Dubbeldam,

Nadere informatie

Consumentenbrief beleggingen van. Tielkemeijer & Partners Vermogensbeheer

Consumentenbrief beleggingen van. Tielkemeijer & Partners Vermogensbeheer Consumentenbrief beleggingen van Tielkemeijer & Partners Vermogensbeheer Introductie Een groot aantal brancheorganisaties waaronder DSI, DUFAS, NVB, VBA en VV&A hebben het initiatief genomen om Consumentenbrief

Nadere informatie

ONS BELEGGINGSBELEID PAST ONZE BELEGGINGSFILOSOFIE BIJ U?

ONS BELEGGINGSBELEID PAST ONZE BELEGGINGSFILOSOFIE BIJ U? ONS BELEGGINGSBELEID PAST ONZE BELEGGINGSFILOSOFIE BIJ U? Waarschijnlijk baseert u uw keuze voor een vermogensbeheerder op diverse gronden. Mogelijk heeft u binnen uw netwerk al goede berichten over ons

Nadere informatie

Beoordelingskader Dashboardmodule Beleggingsadvies

Beoordelingskader Dashboardmodule Beleggingsadvies Beoordelingskader Dashboardmodule Beleggingsadvies De Dashboardmodule Kwaliteit Beleggingsadvies 2014-2015 bestaat uit twee onderdelen, te weten (A) Cliëntinventarisatie en (B) Passendheid Beleggingsportefeuille.

Nadere informatie

Kwaliteit Beleggingsdienstverlening. Value of Risk 5 juni 2014. Kwaliteit van Beleggingsdienstverlening. Sjako Weering

Kwaliteit Beleggingsdienstverlening. Value of Risk 5 juni 2014. Kwaliteit van Beleggingsdienstverlening. Sjako Weering Kwaliteit Beleggingsdienstverlening Value of Risk 5 juni 2014 Sjako Weering Kwaliteit van Beleggingsdienstverlening Agenda 1. Wettelijke verplichtingen 2. Bevindingen AFM 3. Kifid 4. Dienstverleningscyclus

Nadere informatie

De AFM en de toekomst van vermogensbeheer. Tim Mortelmans, Paul Schuiling en Elke Geerdink,Toezichtgroepen Financiële Ondernemingen 14 mei 2013

De AFM en de toekomst van vermogensbeheer. Tim Mortelmans, Paul Schuiling en Elke Geerdink,Toezichtgroepen Financiële Ondernemingen 14 mei 2013 De AFM en de toekomst van vermogensbeheer Tim Mortelmans, Paul Schuiling en Elke Geerdink,Toezichtgroepen Financiële Ondernemingen 14 mei 2013 Agenda 1. Context: Thema Vermogensopbouw 2. Enkele specifieke

Nadere informatie

Toelichting beleggingsbeleid Triodos Bank Private Banking

Toelichting beleggingsbeleid Triodos Bank Private Banking Toelichting beleggingsbeleid Triodos Bank Private Banking Heeft u vragen? Neemt u dan telefonisch contact op met Triodos Bank Private Banking via 030 693 65 05. Of stuur een e-mail naar private.banking@triodos.nl.

Nadere informatie

De klant in beeld. Aanbevelingen voor zorgvuldig beleggingsadvies en vermogensbeheer

De klant in beeld. Aanbevelingen voor zorgvuldig beleggingsadvies en vermogensbeheer De klant in beeld Aanbevelingen voor zorgvuldig beleggingsadvies en vermogensbeheer Update 3 januari 2018 Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij

Nadere informatie

Tekst Nationaal regime MiFID. Bijlage. Toetstermen als bedoeld in artikel 36a, lid 2. toetsterm 1

Tekst Nationaal regime MiFID. Bijlage. Toetstermen als bedoeld in artikel 36a, lid 2. toetsterm 1 ijlage Toetstermen als bedoeld in artikel 36a, lid 2 Nummer Termen T* toetsterm 1 Eindterm 5a: De personen zijn in staat met betrekking tot financiële instrumenten uit te leggen aan de consument waarom

Nadere informatie

Beleggingsprofielen Axento vermogensbeheer

Beleggingsprofielen Axento vermogensbeheer Beleggingsprofielen Axento vermogensbeheer Wanneer u besluit uw geld te beleggen bij Axento vermogensbeheer doet u dit om bepaalde financiële doelstellingen te behalen. U wilt bijvoorbeeld uw pensioen

Nadere informatie

Risicoprofielen Care IS vermogensbeheer

Risicoprofielen Care IS vermogensbeheer Risicoprofielen Care IS vermogensbeheer Wanneer u besluit uw geld te beleggen bij Care IS vermogensbeheer doet u dit om bepaalde financiële doelstellingen te behalen. U wilt bijvoorbeeld uw pensioen aanvullen,

Nadere informatie

Triodos Bank Private Banking Meer over duurzaam beleggen met Triodos Advies op Maat

Triodos Bank Private Banking Meer over duurzaam beleggen met Triodos Advies op Maat Triodos Bank Private Banking Meer over duurzaam beleggen met Triodos Advies op Maat Heeft u vragen? Neemt u dan telefonisch contact op met Triodos Bank Private Banking via 030 693 65 05. Of stuur een e-mail

Nadere informatie

De cliënt intake: hoe zet je de cliënt echt centraal? Tim Mortelmans, Hoofd Thema Vermogensopbouw

De cliënt intake: hoe zet je de cliënt echt centraal? Tim Mortelmans, Hoofd Thema Vermogensopbouw Tim Mortelmans, Hoofd Thema Vermogensopbouw Agenda Agenda voor vandaag: Markt voor Vermogensopbouw in beweging AFM Thema Vermogensopbouw in 2015 Een korte terugblik Huidige stand van zaken Toekomst: Financial

Nadere informatie

Risicoprofielen Care IS vermogensbeheer

Risicoprofielen Care IS vermogensbeheer Risicoprofielen Care IS vermogensbeheer Wanneer u besluit uw geld te beleggen bij Care IS vermogensbeheer doet u dit om bepaalde financiële doelstellingen te behalen. U wilt bijvoorbeeld uw pensioen aanvullen,

Nadere informatie

Informatie over beleggingsbeleid particulier vermogensbeheer. 1) Op welke beleggingsovertuigingen baseert Index People haar dienstverlening?

Informatie over beleggingsbeleid particulier vermogensbeheer. 1) Op welke beleggingsovertuigingen baseert Index People haar dienstverlening? Informatie over beleggingsbeleid particulier vermogensbeheer 1) Op welke beleggingsovertuigingen baseert Index People haar dienstverlening? Welke principes vormen de basis voor het beleggingsbeleid en

Nadere informatie

Risicoprofielen Care IS vermogensbeheer

Risicoprofielen Care IS vermogensbeheer Risicoprofielen Care IS vermogensbeheer Bij Care IS vermogensbeheer kunt u beleggen volgens vijf verschillende risicoprofielen: Zeer defensief, Defensief,, Offensief en Zeer offensief. In dit document

Nadere informatie

Openbare versie Gooisch Effectenhuis B.V. De directie Gravenstraat RJ VOORST. Geachte directie,

Openbare versie Gooisch Effectenhuis B.V. De directie Gravenstraat RJ VOORST. Geachte directie, Openbare versie Gooisch Effectenhuis B.V. De directie Gravenstraat 21 7383 RJ VOORST Datum 10 september 2015 Pagina 1 van 102 Telefoon 020 - --------- E-mail ------------------@afm.nl Betreft Bestuurlijke

Nadere informatie

Triodos Bank Private Banking. Meer over duurzaam beleggen met Triodos Fondsadvies.

Triodos Bank Private Banking. Meer over duurzaam beleggen met Triodos Fondsadvies. Triodos Bank Private Banking. Meer over duurzaam beleggen met Triodos Fondsadvies. Heeft u vragen? Neemt u dan telefonisch contact op met Triodos Bank Private Banking via 030 693 65 05. Of stuur een e-mail

Nadere informatie

Vergelijkende kostenmaatstaf /

Vergelijkende kostenmaatstaf / Vergelijkende kostenmaatstaf / Kwaliteit beleggingsdienstverlening 28 mei 2015, VV&A Rudy van Leeuwen Autoriteit Financiële Markten Agenda TCO / VKM Kwaliteit beleggingsdienstverlening Achtergrond In 2012

Nadere informatie

De AFM en Risicobereidheid Bas Windt

De AFM en Risicobereidheid Bas Windt De AFM en Risicobereidheid Bas Windt Welkom Bas Windt Toezichthouder AFM Projectleider Kwaliteit Beleggingsdienstverlening Pagina 2 Inhoud Kwaliteitscontroles dossiers 2014 Praktijkvoorbeelden Valkuilen

Nadere informatie

Risicogestuurd toezicht door de AFM

Risicogestuurd toezicht door de AFM Risicogestuurd toezicht door de AFM ontwikkelingen op het gebied van beleggingsdienstverlening Tim Mortelmans, Hoofd Toezicht AFM, Tim.mortelmans@afm.nl Thema Vermogensopbouw in 2014 Financiële instellingen

Nadere informatie

Strategisch Pensioenmanagement

Strategisch Pensioenmanagement Strategisch Pensioenmanagement Strategisch Pensioenmanagement is samenbrengen. Strategisch Pensioenmanagement De belangrijkste taak van Strategisch Pensioenmanagement is ervoor te zorgen dat u in control

Nadere informatie

Klantbelang Dashboardmodule Beleggen Normenkader

Klantbelang Dashboardmodule Beleggen Normenkader Klantbelang Dashboardmodule Beleggen Normenkader 06-07 Om vermogen van de klant te kunnen beheren is het van belang een goed beeld te hebben van de klant. Het gaat om zijn financiële positie, doelstelling,

Nadere informatie

Aflossen hypothecair krediet

Aflossen hypothecair krediet Aflossen hypothecair krediet In dit document biedt de AFM u als financiële dienstverlener enkele uitgewerkte praktijkvoorbeelden aan die de AFM heeft aangetroffen bij haar onderzoek. Er zijn voorbeelden

Nadere informatie

Bijlage 1: Berekening van de risicowijzer

Bijlage 1: Berekening van de risicowijzer Bijlage 1: Berekening van de risicowijzer De risicomaatstaf die voor de berekening van de risicowijzer wordt gebruikt is de standaarddeviatie van de rendementen. Deze risicomaat kent beperkingen, maar

Nadere informatie

Informatie over risicoprofielen

Informatie over risicoprofielen Leidraad Informatie over risicoprofielen Aanbevelingen voor een betere aansluiting tussen beleggingen en risicoprofielen September 2015 1 Autoriteit Financiële Markten De AFM maakt zich sterk voor eerlijke

Nadere informatie

Risicoprofielen. Het belang van een passend risicoprofiel. HOF HOORNEMAN BANKIERS NV Risicoprofielen 1

Risicoprofielen. Het belang van een passend risicoprofiel. HOF HOORNEMAN BANKIERS NV Risicoprofielen 1 Risicoprofielen Het belang van een passend risicoprofiel HOF HOORNEMAN BANKIERS NV Risicoprofielen 1 Hof Hoorneman Bankiers is een onafhankelijke vermogensbeheerder met een bankvergunning. Wij hebben als

Nadere informatie

BELEGGINGSSTATUUT. Stichting Fonds Oncologie Holland. April 2015. Beleggingsstatuut SFOH 30 april 2015, pag. 1

BELEGGINGSSTATUUT. Stichting Fonds Oncologie Holland. April 2015. Beleggingsstatuut SFOH 30 april 2015, pag. 1 BELEGGINGSSTATUUT Stichting Fonds Oncologie Holland April 2015 30 april 2015, pag. 1 Inhoudsopgave I Beleid.... 3 Algemeen 4 Hefbomen 4 Restricties....4 II Middelenverdeling......5 Strategische asset allocatie

Nadere informatie

Op welke beleggingsstrategie baseert de beleggingsonderneming haar dienstverlening? Antwoord:

Op welke beleggingsstrategie baseert de beleggingsonderneming haar dienstverlening? Antwoord: Om beleggingsondernemingen goed met elkaar te vergelijken is o.a. inzicht in het beleggingsproces een belangrijke maatstaf. Door vragen te stellen over het beleggingsbeleid krijgt u een goed beeld van

Nadere informatie

ZORGVULDIG ADVIES VERMOGENSOPBOUW

ZORGVULDIG ADVIES VERMOGENSOPBOUW ZORGVULDIG ADVIES VERMOGENSOPBOUW Klant in Beeld: Anno 2014 in HD en 3D Formaat? VFP VERMOGEN Robert G.J. van Beek CFP FA (links) is zelfstandig consultant (About Life & Finance BV) en als partner bij

Nadere informatie

Triodos Bank Private Banking. Meer over duurzaam beleggen met Triodos Fondsbeheer.

Triodos Bank Private Banking. Meer over duurzaam beleggen met Triodos Fondsbeheer. Triodos Bank Private Banking. Meer over duurzaam beleggen met Triodos Fondsbeheer. Heeft u vragen? Neemt u dan telefonisch contact op met Triodos Bank Private Banking via 030 693 65 05. Of stuur een e-mail

Nadere informatie

Consumentenbrief inzake beleggingsbeleid DoubleDividend Management B.V.

Consumentenbrief inzake beleggingsbeleid DoubleDividend Management B.V. Consumentenbrief inzake beleggingsbeleid DoubleDividend Management B.V. Amsterdam, juni 2016 DoubleDividend Management B.V. Herengracht 320 1016 CE Amsterdam Tel: +31 20 520 7660 contact@doubledividend.nl

Nadere informatie

Beleggingsprofielen Doelbeleggen

Beleggingsprofielen Doelbeleggen Beleggingsprofielen Doelbeleggen Doelbeleggen werkt met vijf verschillende beleggingsportefeuilles. Deze portefeuilles heten Doelbeleggen A t/m E en hebben allemaal een eigen beleggingsprofiel. Dat is

Nadere informatie

MiFID 2 Nieuwe regels voor beleggen

MiFID 2 Nieuwe regels voor beleggen MiFID 2 Nieuwe regels voor beleggen De nieuwe Europese regels voor de financiële markten en beleggen verbeteren de bescherming van beleggers en maken de financiële markten transparanter. Dat is het doel

Nadere informatie

ZORGVULDIG ADVIES VERMOGENSOPBOUW UPDATE 2015

ZORGVULDIG ADVIES VERMOGENSOPBOUW UPDATE 2015 ZORGVULDIG ADVIES VERMOGENSOPBOUW UPDATE 2015 Als we communiceren over risico, rendement en kosten Robert G.J. van Beek CFP FA (l) is zelfstandig consultant en planner About Life & Finance BV, auteur,

Nadere informatie

Kwaliteit dienstverlening: nazorg. VV&A Workshop 26 maart 2015

Kwaliteit dienstverlening: nazorg. VV&A Workshop 26 maart 2015 Kwaliteit dienstverlening: nazorg 1 1. Inleiding De zorgplicht kent drie fasen: 1. De precontractuele fase 2. De contractuele fase (de zogenaamde nazorg) 3. De postcontractuele fase In essentie is de zorgplicht

Nadere informatie

Beoordelingsrapport. Finner. Beoordeeld Doelbeleggen. Datum 17 juni Finner

Beoordelingsrapport. Finner. Beoordeeld Doelbeleggen. Datum 17 juni Finner Beoordelingsrapport Finner Beoordeeld Doelbeleggen Datum 17 juni 2019 Beoordelingsrapport 2 Organisatie 17 / 20 Kostenbeleid 20 / 20 Beleggingsbeleid 18 / 20 Risicobeleid 20 / 20 Onze beoordeling Finner

Nadere informatie

de besloten vennootschap Paerel Vermogensbeheer B.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene.

de besloten vennootschap Paerel Vermogensbeheer B.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-267 d.d. 14 juli 2014 (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter, drs. L.B. Lauwaars RA en J.C. Buiter, leden, mr. I.M.M. Vermeer, secretaris) Samenvatting

Nadere informatie

De AFM en de Handreiking Beleggingsbeleid Bas Windt

De AFM en de Handreiking Beleggingsbeleid Bas Windt De AFM en de Handreiking Beleggingsbeleid Bas Windt Welkom Bas Windt Toezichthouder AFM Projectleider Beleggingsbeleid (2014) Pagina 2 Inhoud Betrokkenheid AFM bij de Handreiking Achtergrond Publicaties

Nadere informatie

AFM leidraden en boetebesluiten. Plaatje invoegen. Theodoor Gilissen Bankiers AFM leidraden en boetes Presentatie 10 maart 2016

AFM leidraden en boetebesluiten. Plaatje invoegen. Theodoor Gilissen Bankiers AFM leidraden en boetes Presentatie 10 maart 2016 AFM leidraden en boetebesluiten Plaatje invoegen 1 Programma 1. Overzicht AFM leidraden 2. Leidraad klant in beeld 2011 (inclusief AFM boetebesluiten) 3. Handreiking beleggingsbeleid 2015 (inclusief AFM

Nadere informatie

Sequoia Vermogensbeheer zal daarom een goed beeld moeten hebben van:

Sequoia Vermogensbeheer zal daarom een goed beeld moeten hebben van: Risicoprofielen Inleiding Bij het nemen van financiële beslissingen is het van belang een optimale afstemming te vinden tussen uw huidige en gewenste situatie én uw mogelijkheden. Uw persoonlijke doelen

Nadere informatie

ESMA Vakbekwaamheidseisen

ESMA Vakbekwaamheidseisen Dit memo geeft praktische tekst en uitleg over de vakbekwaamheidseisen die door ESMA in gevolge MiFID II aan medewerkers van beleggingsondernemingen worden gesteld. Dit memo is bedoeld om op hoofdlijnen

Nadere informatie

Vermogen opbouwen voor later

Vermogen opbouwen voor later BeleggingsRekening U wilt geld opzij zetten voor later en een vermogen opbouwen. Omdat uw kinderen nog gaan studeren, u graag die verre reis wilt maken, een tweede huis wilt kopen, eerder wilt stoppen

Nadere informatie

Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw. De klant centraal bij beleggingsondernemingen

Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw. De klant centraal bij beleggingsondernemingen Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw De klant centraal bij beleggingsondernemingen Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de

Nadere informatie

Aflevering 3 - Advies over opbouw van vermogen

Aflevering 3 - Advies over opbouw van vermogen Aflevering 3 - Advies over opbouw van vermogen Het aangaan van een hypothecair krediet is voor consumenten een belangrijke beslissing. De kosten en aflossing van deze lening hebben voor langere termijn

Nadere informatie

Consumentenbrief inzake beleggingsbeleid van LG Partners BV De vragen èn antwoorden op een rijtje

Consumentenbrief inzake beleggingsbeleid van LG Partners BV De vragen èn antwoorden op een rijtje Consumentenbrief inzake beleggingsbeleid van LG Partners BV De vragen èn antwoorden op een rijtje Januari 2018 2 Consumentenbrief beleggingsbeleid vragen en antwoorden Introductie In 2014 is een groot

Nadere informatie

Beleggingsprofielen Axento

Beleggingsprofielen Axento Pagina 1 van 5 Beleggingsprofielen Axento Bij Axento kunt u beleggen in drie verschillende beleggingsprofielen: Defensief, en Offensief. In dit document wordt een toelichting gegeven op de verschillende

Nadere informatie

Klantprofiel vermogensopbouw (Dit klantprofiel vormt een eenheid met de klantinventarisatie)

Klantprofiel vermogensopbouw (Dit klantprofiel vormt een eenheid met de klantinventarisatie) Klantprofiel vermogensopbouw (Dit klantprofiel vormt een eenheid met de klantinventarisatie) Cliënt Naam + Voorletters M/V Geboortedatum Adres Postcode + Woonplaats Wensen en doelstellingen Wat is de doelstelling

Nadere informatie

Breakout sessie FFP Congres 6 oktober Halen klanten het beste uit hun vermogen?

Breakout sessie FFP Congres 6 oktober Halen klanten het beste uit hun vermogen? Breakout sessie FFP Congres 6 oktober 2016 Halen klanten het beste uit hun vermogen? Je wilt als financieel adviseur je klant graag helpen bij het formuleren van zijn financiële doelen. Dat kan van alles

Nadere informatie

HANDREIKING BELEGGINGSBELEID PARTICULIERE CLIËNTEN

HANDREIKING BELEGGINGSBELEID PARTICULIERE CLIËNTEN HANDREIKING BELEGGINGSBELEID PARTICULIERE CLIËNTEN Contactgegevens DSI Postbus 3861 1001 AR Amsterdam Telefoon: 020 620 12 74 Email: info@dsi.nl DUFAS Bordewijklaan 8 2591 XR Den Haag Telefoon: 070 333

Nadere informatie

Asset & Liability Management

Asset & Liability Management Asset & Liability Management Verder gaan is de juiste balans vinden. ALM: inzicht in risico s Zorgen voor balans tussen pensioenverplichtingen en de opbouw van het pensioenvermogen. Het is een kerntaak

Nadere informatie

Thema Vermogensopbouw. Karina Raaijmakers Bas Windt

Thema Vermogensopbouw. Karina Raaijmakers Bas Windt Thema Vermogensopbouw Karina Raaijmakers Bas Windt Agenda Inleiding Distributievergoedingen De problemen van distributievergoedingen Recente ontwikkelingen Hoe verder: nieuw verdienmodel Gevolgen 2 Het

Nadere informatie

Welke vragen stelt u over het beleggingsbeleid?

Welke vragen stelt u over het beleggingsbeleid? Welke vragen stelt u over het beleggingsbeleid? Een belangrijk onderdeel van de dienstverlening van een beleggingsonderneming betreft het beleggingsbeleid. Door vragen te stellen over het beleggingsbeleid

Nadere informatie

Beleggen bij de Rabobank

Beleggen bij de Rabobank Goed dat u erover denkt om bij de Rabobank te gaan beleggen! Beleggen kan helpen om vermogen op te bouwen voor een financieel gezond leven. Nu en later. Wij geloven namelijk dat u zelf regie kunt nemen

Nadere informatie

1. De Consumentenbrief moet uiterlijk 1 juli aanstaande op uw website staan; en

1. De Consumentenbrief moet uiterlijk 1 juli aanstaande op uw website staan; en TOELICHTING VOORAF In dit stuk hebben wij geprobeerd de vragen de beantwoorden die volgens de Consumentenbrief door een potentiele cliënt gesteld zouden moeten worden aan zijn beoogde vermogensbeheerder.

Nadere informatie

BELEGGINGSPROFIELEN Toelichting op uw beleggingsprofiel

BELEGGINGSPROFIELEN Toelichting op uw beleggingsprofiel BELEGGINGSPROFIELEN Toelichting op uw beleggingsprofiel Beer & Van Stapele Vermogensbeheer levert maatwerk. Vermogensbeheer komt er op neer dat wij de beleggingsbeslissingen nemen en de dagelijkse zorg

Nadere informatie

Uw gids voor financiële eenvoud

Uw gids voor financiële eenvoud Uw gids voor financiële eenvoud Beleggingsbeleid InterOpus Vermogensregie Uw doelstellingen op een rij in volgorde van belangrijkheid. Bij welke doelstellingen speelt geld een rol? Hoe kunt u die doelstellingen

Nadere informatie

ESMA-richtsnoeren eindtermen DSI Adviseur Beleggen Maatwerk (ESMA)

ESMA-richtsnoeren eindtermen DSI Adviseur Beleggen Maatwerk (ESMA) ESMA-richtsnoeren eindtermen DSI Adviseur Beleggen Maatwerk (ESMA) Richtsnoer A De belangrijkste kenmerken, risico s en aspecten te begrijpen van de beleggingsproducten die worden aangeboden of aanbevolen,

Nadere informatie

Beoordelingsrapport door beleggingsmatch.nl

Beoordelingsrapport door beleggingsmatch.nl Beoordelingsrapport door beleggingsmatch.nl Beoordeeld Laaken Vermogensbeheer Datum 27 maart 2017 Beoordelingsrapport 2 Organisatie 17 / 18 Kosten 17 / 18 Beleggingsbeleid 18 / 18 Risicobeleid 18 / 18

Nadere informatie

Risicoprofiel bepalen

Risicoprofiel bepalen Handleiding voor de adviseur: Met dit formulier heeft u een hulpmiddel om het risicoprofiel van uw cliënt te bepalen. De acht vragen leiden tot een standaard risicoprofiel. De risicobereidheid van uw cliënt

Nadere informatie

ZORGVULDIG ADVIES VERMOGENS- OPBOUW: DE KLANT IN BEELD?

ZORGVULDIG ADVIES VERMOGENS- OPBOUW: DE KLANT IN BEELD? ZORGVULDIG ADVIES VERMOGENS- OPBOUW: DE KLANT IN BEELD? R.G.J. van Beek CFP FA is zelfstandig consultant (About Life & Finance BV) en als associate verbonden aan AF-Widehorn NV/SA. Uit marktbreed onderzoek

Nadere informatie

Provisies & Aanbrengvergoedingen. 10 september 2013 Ledenbijeenkomst VV&A

Provisies & Aanbrengvergoedingen. 10 september 2013 Ledenbijeenkomst VV&A Provisies & Aanbrengvergoedingen Ledenbijeenkomst VV&A Agenda 1. Waarom een provisieverbod? 2. Context - Ontwikkelingen op wetgevingsgebied (MiFID II) - Thema Vermogensopbouw 3. Uitgelicht: Aanbrengvergoedingen

Nadere informatie

CLIËNT RISICOPROFIEL

CLIËNT RISICOPROFIEL CLIËNT RISICOPROFIEL Met behulp van onderstaande vragenlijst kunt u uw risicoprofiel bepalen. Er worden zowel vragen gesteld die het financieel risicoprofiel (FRP) in kaart moeten brengen, als ook vragen

Nadere informatie

Beleggen bij de Rabobank

Beleggen bij de Rabobank Goed dat u erover denkt om bij de Rabobank om te gaan beleggen! Beleggen kan helpen om vermogen op te bouwen voor een financieel gezond leven. Nu en later. Wij geloven namelijk dat u zelf regie kunt nemen

Nadere informatie

Beleggen met persoonlijk advies

Beleggen met persoonlijk advies Beleggen met persoonlijk advies Beleggen bij de Rabobank is geen doel op zich, maar een manier om doelen te bereiken. Dat vraagt om een aanpak die op de lange termijn is gericht, met een evenwichtig opgebouwde

Nadere informatie

Vermogen opbouwen voor later

Vermogen opbouwen voor later BeleggingsRekening U wilt geld opzij zetten voor later en een vermogen opbouwen. Omdat uw kinderen nog gaan studeren, u graag die verre reis wilt maken, een tweede huis wilt kopen, eerder wilt stoppen

Nadere informatie

HANDREIKING BELEGGINGSBELEID PARTICULIERE CLIËNTEN

HANDREIKING BELEGGINGSBELEID PARTICULIERE CLIËNTEN HANDREIKING BELEGGINGSBELEID PARTICULIERE CLIËNTEN Contactgegevens DSI Postbus 3861 1001 AR Amsterdam Telefoon: 020 620 12 74 Email: info@dsi.nl DUFAS Bordewijklaan 8 2591 XR Den Haag Telefoon: 070 333

Nadere informatie

Zelf Beleggen en Sparen

Zelf Beleggen en Sparen de vrijheid van Zelf Beleggen en Sparen 1 inhoud Omschrijving Pagina 1. Wat is Zelf Beleggen en Sparen? 2 2. Hoe werkt Zelf Beleggen en Sparen bij ABN AMRO Pensioenen? 2 3. Hoeveel rendement kunt u behalen?

Nadere informatie

VERMOGEN OPBOUWEN VOOR JEZELF OF VOOR ANDEREN.

VERMOGEN OPBOUWEN VOOR JEZELF OF VOOR ANDEREN. VERMOGEN OPBOUWEN VOOR JEZELF OF VOOR ANDEREN. ZO DOE JE DAT. VERMOGENSOPBOUW REKENING We moeten steeds meer zélf vermogen gaan opbouwen. De overheid trekt zich verder terug. Dus zullen we steeds HOE meer

Nadere informatie

Doelbeleggen. Dirk van Ommeren, 5 maart 2015

Doelbeleggen. Dirk van Ommeren, 5 maart 2015 Doelbeleggen Dirk van Ommeren, 5 maart 2015 I 09/03/2015 I 2 Mijn financiële tijdslijn Doelbeleggen of doelsparen? 2025 2030 2035 EUR 15.000? EUR 25.000? EUR 35.000? I 09/03/2015 I 3 Doelbeleggen of doelsparen

Nadere informatie

Klantprofiel vermogensopbouw (Dit klantprofiel vormt een eenheid met de klantinventarisatie)

Klantprofiel vermogensopbouw (Dit klantprofiel vormt een eenheid met de klantinventarisatie) Klantprofiel vermogensopbouw (Dit klantprofiel vormt een eenheid met de klantinventarisatie) Cliënt Naam + Voorletters M/V Geboortedatum Adres Postcode + Woonplaats Wensen en doelstellingen Wat is de doelstelling

Nadere informatie

PROF. DR. ROB SCHOTSMAN. Kunt u onder MiFID II nog wel uw klanten adviseren over beleggen?

PROF. DR. ROB SCHOTSMAN. Kunt u onder MiFID II nog wel uw klanten adviseren over beleggen? PROF. DR. ROB SCHOTSMAN Kunt u onder MiFID II nog wel uw klanten adviseren over beleggen? ALLEREERST: MIJN VRAGEN AAN U Wie van u adviseert of informeert klanten over beleggen? In welke hoedanigheid? Wat

Nadere informatie

Vragenlijst risicobereidheid Particulier. Van Amstberg Capital Management

Vragenlijst risicobereidheid Particulier. Van Amstberg Capital Management Vragenlijst risicobereidheid Particulier e situatie Van Amstberg Capital Management Om te komen tot een weloverwogen keuze, welk profiel van Van Amstberg Capital Management het best bij u past, kan onder

Nadere informatie

Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw. De klant centraal bij beleggingsondernemingen

Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw. De klant centraal bij beleggingsondernemingen Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw De klant centraal bij beleggingsondernemingen Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de

Nadere informatie

Beleggen bij de Rabobank

Beleggen bij de Rabobank Voordat u bij de Rabobank gaat beleggen, vinden wij het belangrijk dat u weet hoe wij tegen beleggen aankijken, wat we verstaan onder doelrisicoprofielen en hoe wij portefeuilles samenstellen. In dit document

Nadere informatie

Toekomstwensen vervullen voor uzelf én voor de wereld

Toekomstwensen vervullen voor uzelf én voor de wereld Toekomstwensen vervullen voor uzelf én voor de wereld Vermogensbeheer met meerwaarde Een vermogen biedt de mogelijkheid om toekomstwensen te vervullen. Voor uzelf én voor de wereld. ASN Vermogensbeheer

Nadere informatie

VERVANGENDE FONDSEN VOOR DE BLACKROCK FUNDS OF ISHARES

VERVANGENDE FONDSEN VOOR DE BLACKROCK FUNDS OF ISHARES ONDERZOEK NAAR VERVANGENDE FONDSEN VOOR DE BLACKROCK FUNDS OF ISHARES NOVEMBER 2014 Met dank aan: Naar aanleiding van het besluit van BlackRock om per 31 december 2014 de Funds of ishares op te heffen

Nadere informatie

Verklaring inzake de beleggingsbeginselen

Verklaring inzake de beleggingsbeginselen Verklaring inzake de beleggingsbeginselen van Stichting Bedrijfspensioenfonds AVH 1. Introductie 1.1 Inleiding Deze verklaring inzake de beleggingsbeginselen geeft beknopt de uitgangspunten weer van het

Nadere informatie

ALM als basis van Zorgvuldig Beleggen

ALM als basis van Zorgvuldig Beleggen ALM als basis van Zorgvuldig Beleggen Samenhang en voorbeelden Ronald Janssen, Ortec Finance 1 Klant centraal stellen: Doelstelling Managen van de verwachtingen van onze cliënten Hoe kunnen we dat doen?

Nadere informatie

Klant- en risicoprofiel Vragenlijst beleggingsprofiel. Naam, voorletters: m/v.

Klant- en risicoprofiel Vragenlijst beleggingsprofiel. Naam, voorletters: m/v. Vra Klant- en risicoprofiel Vragenlijst beleggingsprofiel enlijst Denkt u aan de handtekening op aan het einde van het profiel. Naam, voorletters: m/v Adres: Postcode/woonplaats: E-mailadres: Geboortedatum:

Nadere informatie

Beleggen bij de Rabobank

Beleggen bij de Rabobank Beleggen bij de Rabobank Samen sterker. Dat is het idee van coöperatief bankieren. Voordat u bij de Rabobank gaat beleggen, vinden wij het belangrijk dat u weet hoe wij tegen beleggen aankijken, wat we

Nadere informatie

AEGON Verzekeren&Beleggen. Beleggingsprofiel

AEGON Verzekeren&Beleggen. Beleggingsprofiel AEGON Verzekeren&Beleggen Beleggingsprofiel Waarom uw beleggingsprofiel vaststellen? U heeft aangegeven een AEGON Verzekeren&Beleggen beleggingsverzekering te willen afsluiten. Door het invullen van de

Nadere informatie

reactie op consultatiedocument Voorwaarden aan een vermogensbeheerder met eigen aanbieder van beleggingsfondsen

reactie op consultatiedocument Voorwaarden aan een vermogensbeheerder met eigen aanbieder van beleggingsfondsen Aan: Van: Betreft: Autoriteit Financiële Markten Van de Kamp & Co B.V., Rob van de Kamp reactie op consultatiedocument Voorwaarden aan een vermogensbeheerder met eigen aanbieder van beleggingsfondsen Datum:

Nadere informatie

de besloten vennootschap Paerel Vermogensbeheer B.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene.

de besloten vennootschap Paerel Vermogensbeheer B.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2013-288 d.d. 16 oktober 2013 (prof.mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, prof.drs. A.D. Bac RA en J.C. Buiter, leden en mevrouw mr. I.M.M. Vermeer,

Nadere informatie

Kruis in onderstaande tabel aan hoeveel uw netto vermogen, uw liquide netto vermogen en uw totale vermogen bedraagt.

Kruis in onderstaande tabel aan hoeveel uw netto vermogen, uw liquide netto vermogen en uw totale vermogen bedraagt. Vaststellen beleggersprofiel Met de volgende vragen probeert Stichting Obligatiebeheer Noordenwind inzicht te krijgen in uw financiële positie, kennis, ervaring, doelstellingen en risicobereidheid ten

Nadere informatie

Beleggingsprincipes. Juli 2013

Beleggingsprincipes. Juli 2013 Beleggingsprincipes Juli 2013 1 Inleiding en achtergrond Stichting Bedrijfspensioenfonds voor de Rijn- en Binnenvaart (hierna: ons pensioenfonds) belegt met een lange termijn horizon. Om het beleggingsbeleid

Nadere informatie

Informatiedocument Noordam Vermogensbeheer B.V.

Informatiedocument Noordam Vermogensbeheer B.V. Informatiedocument Noordam Vermogensbeheer B.V. INLEIDING U wilt een deel van uw vermogen beleggen, maar mist de kennis en ervaring, zin of tijd om dat zelf te doen. Wij helpen u graag. Bij Noordam Vermogensbeheer

Nadere informatie

Verklaring inzake beleggingsbeginselen

Verklaring inzake beleggingsbeginselen STICHTING PENSIOENFONDS RECREATIE Mei 2011 INHOUDSOPGAVE 0. Introductie 3 1. Doelstelling van het beleggingsbeleid 4 2. Organisatie en risicobeheerprocedures 5 3. Beleggingsbeginselen 7 Mei 2011 Pagina

Nadere informatie

Consumentenbrief inzake beleggingsbeleid DoubleDividend Management B.V.

Consumentenbrief inzake beleggingsbeleid DoubleDividend Management B.V. Consumentenbrief inzake beleggingsbeleid DoubleDividend Management B.V. Amsterdam, februari 2018 DoubleDividend Management B.V. Herengracht 320 1016 CE Amsterdam Telefoon: +31 20 5207660 contact@doubledividend.

Nadere informatie

Robotbeleggen, een hype of een waardevolle ontwikkeling? 1 februari 2017

Robotbeleggen, een hype of een waardevolle ontwikkeling? 1 februari 2017 Robotbeleggen, een hype of een waardevolle ontwikkeling? 1 februari 2017 Paul Koster Directeur VEB Programma Presentatie Pritle De opkomst van robotbeleggen door Thomas Bunnik Presentatie AFM Innovatie

Nadere informatie