Spoed MDO - Spoedig meer efficiënt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Spoed MDO - Spoedig meer efficiënt"

Transcriptie

1 Spoed MDO Spoedig meer efficiënt Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot AVG Erasmus Universiteit Rotterdam Dennis Wanrooij, AVG i.o. ASVZ

2 Inhoud Inleiding blz. 3 Huidige situatie blz. 3 Probleemstelling blz. 4 Probleemanalyse blz. 4 Gewenste situatie blz. 5 Doel van het project blz. 5 Procesbeschrijving het kwaliteitsproject blz. 610 Conclusie blz. 11 Borging blz. 11 Bijlages I, II, III blz

3 Inleiding Het doel van het kwaliteitsproject als onderdeel van de opleiding heb ik in het werkoverleg van de artsen van ASVZ besproken. Inmiddels is ASVZ als opleidingsinstelling bekend met het project. Bovenaan het lijstje met mogelijke thema s stond het onderwerp multidisciplinair overleg (MDO). Een duidelijk vraagstelling binnen het MDO ontbreekt vaak of er wordt zonder een duidelijk probleem een MDO ingepland. Tijdens mijn eigen werkzaamheden is ook de behoefte ontstaan aan een verbeterde invulling van het MDO. Bij ASVZ worden er regelmatig MDO s gehouden waarbij de AVG arts aanwezig is. Deze vorm van overleg staat ook omschreven in de werkinstructie Coördinatie van zorg en ondersteuning (ASVZ). Deze werkinstructie heeft het volgende doel: Coördinatie van zorg en ondersteuning is gericht op een optimale afstemming van het ondersteuningsaanbod van professionals en de ondersteuningsvraag van de individuele cliënt. De vraag van de cliënt en zijn indicatie zijn daarbij uitgangspunt. Een onderdeel van deze werkinstructie is het multidisciplinair overleg (MDO). Hierover staat het volgende opgeschreven: Tussen de reguliere IP/ behandelplanbesprekingen en evaluaties door bestaat de mogelijkheid om bij urgente zorg en begeleidingsvragen een Multi Disciplinair Overleg (MDO) te organiseren. Afhankelijk van de vraag nodigt de pb er in samenspraak met arts of orthopedagoog de bij de betreffende vraag betrokkenen uit. Dat kunnen de cliënt en/of de cliënt vertegenwoordiger zijn, betrokken behandeldisciplines, een medewerker van dagbesteding/school/werk of een medewerker uit het team nachtzorg. De persoonlijk begeleider legt de afspraken vast in het dossier van de cliënt. In het kader van dit kwaliteitsproject voor de AVGopleiding heb ik dit specifieke overleg uitgekozen. Het doel van mijn project omhelsde het kijken naar een verbetering van de efficiëntie van het spoed MDO. De huidige situatie gaf aanleiding om te kijken naar een kwaliteitsverbetering voor dit onderdeel van zorg. Huidige situatie Hieronder zal ik beschrijven hoe het stappenplan rond het plannen en houden van een MDO eruit ziet. (Hierover zijn geen uniforme afspraken in een werkdocument) 1. De persoonlijk begeleider signaleert (in samenspraak met orthopedagoog of arts) een probleem bij een individuele cliënt, waarbij een multidisciplinair overleg gewenst is. 2. De persoonlijk begeleider (pb er) plant via het secretariaat van de medische dienst een afspraak voor het MDO in. Het secretariaat heeft toegang tot de agenda s van de verschillende orthopedagogen en artsen. De pb er zorgt dat eventueel betrokken behandeldisciplines worden uitgenodigd. 3. Tijdens het MDO worden de problemen besproken. 4. Er wordt eventueel een vervolgafspraak gemaakt.

4 Probleemstelling Er is binnen ASVZ geen uniforme werkwijze bij een spoed MDO. Iedereen geeft zijn eigen invulling aan dit overleg, waardoor het voor geen van de betrokkenen duidelijk is hoe het overleg gaat verlopen. Daarnaast is er vaak geen heldere hulpvraag en zijn gemaakte afspraken niet goed terug te vinden. Dit heeft als gevolg dat het overleg als inefficiënt wordt ervaren, waardoor mogelijk de zorg voor de cliënten niet optimaal is. Vanwege grote hoeveelheid werknemers en artsen zou uniformiteit kunnen bijdragen aan toename van de kwaliteit van de zorg. Probleemanalyse ASVZ heeft de afgelopen jaren veel groei en wisselingen gehad in het team betrokken bij de zorgondersteuning. Een aanzienlijk aantal medewerkers werkt parttime of op verschillende locaties waardoor het onderlinge contact niet optimaal is. Als gevolg hiervan is een aantal werkvormen, zoals het MDO, toegenomen in frequentie. Bij de huidige situatie zijn de problemen simpelweg in twee categorieën in te delen. Planningsproblemen: Vanuit het medisch secretariaat weet ik dat in het verleden toestemming nodig was van het hoofd van behandeling tot het organiseren van een MDO. Deze afspraak is gedurende de jaren vervaagd. Tegenwoordig kan iedereen een MDO inplannen via het secretariaat. Zelfs als de orthopedagoog/arts niet op de hoogte is van bepaalde problemen van een cliënt. Daarnaast is het moeilijk om bij veel verschillende agenda s een geschikt moment te vinden voor het overleg. Inhoudelijke problemen: Vooraf aan het MDO is het voor de orthopedagoog en/of arts niet altijd duidelijk wat de aanleiding is tot het inplannen van een MDO. Hierdoor is hij of zij niet altijd goed voorbereid. Tijdens het overleg ontbreekt het vaak aan een duidelijke structuur, agenda en rolverdeling (voorzitter, notulist). Tenslotte zijn de gemaakte afspraken tijdens een MDO niet concreet genoeg en vinden evaluaties soms niet plaats Mijn kwaliteitsproces richt zich op de inhoudelijke fase van het proces. Zoals te zien is valt er rond de planning ook nog veel winst te behalen.

5 Gewenste situatie 1. Er speelt een probleem/situatie bij een cliënt waarvoor een MDO vereist is. 2. De persoonlijk begeleider plant, nadat hij overleg heeft gehad met de orthopedagoog of arts, bij het secretariaat een MDO in. De betrokkenen die aanwezig moeten zijn bij het overleg krijgen deze afspraak in hun agenda. 3. De persoonlijk begeleider krijgt een format voor het MDO en vult deze in en stuurt deze per mail rond naar de betrokkenen. 4. Het format bevat de volgende informatie: aanwezigen, voorgeschiedenis/ aanleiding tot MDO en wat er besproken moet worden (agendapunten) en het biedt mogelijkheid tot het noteren van de gemaakte afspraken. Door de agendapunten kan iedere betrokkene zich beter voorbereiden. 5. In de toekomst kan dit format direct worden opgenomen in het patiëntendossier Doel van het project De doelstelling van dit project is het ontwikkelen van een format, inclusief agenda, waarmee de betrokkenen tijdens het MDO uniform gaan werken. Dit format wordt vooraf naar alle deelnemers van het MDO gestuurd, zodat het doel van het MDO duidelijk is. Na 6 maanden moet er een goed werkend format zijn, welke door heel de organisatie gebruikt gaat worden. Hiervoor moet het format minstens 12 keer gebruikt worden in de projectfase. Het format moet bijdragen aan de bevordering van de effectiviteit van de MDO s, waarbij een duidelijke structuur en documentatie cruciaal zijn.

6 Procesbeschrijving De eerste cirkel van Deming zag er als volgt uit: Plan: De huidige situatie analyseren voor zowel positieve als negatieve punten. Hierbij dan ook rekening houden met wat de verschillende betrokkenen graag aan verandering willen zien bij een spoed MDO. Do: Ik heb een vragenlijst (zie bijlage I) gemaakt over de huidige situatie. Deze heb ik laten invullen door 9 AVG s 1 AIOS en 1 ANIOS, 3 orthopedagogen en 3 cliënt begeleiders. Check: De ingevulde vragenlijsten heb ik hierna geanalyseerd en gebruikt om meer inzicht te krijgen in de huidige situatie. (probleemanalyse) Act: De opmerkingen over de huidige situatie (zowel positieve, als negatieve punten) en verbeterpunten voor het spoed MDO neem ik mee in de tweede cirkel van Deming bij het maken van een format. Positieve punten huidige situatie: Artsen : De begeleiding van de woning kan de arts en de orthopedagoog vinden en zij proberen door middel van een MDO samen te werken. Er is geen sprake van een standaard MDO, dus je zit alleen bij elkaar als het echt nodig is. Het is daarom een efficiënte overlegvorm.

7 Het MDO biedt een mogelijkheid om gezamenlijk de tijd te nemen om een lastige situatie te bespreken. MDO s worden ingepland via de secretariële ondersteuning. MDO s op woningen op buitenlocaties zijn erg zinvol, omdat je elkaar dan lijfelijk spreekt. Het biedt de mogelijkheid om goede afspraken te maken. Er worden voldoende MDO s ingepland. (De artsen hebben het gevoel dat deze werkvorm voldoende wordt ingezet om tot een multidisciplinair beleid te komen). Inhoudelijk is een MDO wel heel bijdragend. Orthopedagogen: De pb er neemt (vaak) het voortouw om ze te plannen. In het geval van een duidelijke vraag, dan is het fijn dat er niet gewacht wordt tot bijvoorbeeld een jaarlijkse behandelplan bespreking en de zorgen daardoor dus oplopen en er achteraf nog ingegrepen moet worden. Betrokkenen weten elkaar te vinden. Door bij elkaar te zijn in een MDO, is het wel heel laagdrempelig en dat is prettig. Cliënt begeleiders: Bereidheid van iedereen om mee te denken en in cliëntbelang te denken. Er wordt snel gehandeld als er verschillende disciplines bij elkaar komen. Zoals hierboven beschreven zijn er voldoende positieve punten te benoemen over de MDO s. Echter heerst er bij de behandelaren vooral het gevoel dat er veel efficiënter gewerkt zou kunnen worden. Wat er niet goed verloopt bij de huidige situatie heb ik onderverdeeld in twee verschillende fases van het proces. Problemen: 1. Planningsproblemen Moeizaam te plannen, gaat soms teveel tijd overheen. Iedereen kan een MDO inplannen. Verzoek voor het inplannen van een MDO vaak naar de arts per . Niet alle disciplines aanwezig. Afmelding op het laatste moment komt soms voor. Dit is niet specifiek voor een bepaalde discipline. Inplannen op korte termijn met arts en pedagoog is vaak lastig. Daardoor met minder specialisten aan de tafel dan gewenst/noodzakelijk is. 2. Inhoudelijke problemen Geen agenda of duidelijke structuur. Chaotisch verloop.

8 Geen duidelijke vraagstelling/doelstelling vooraf. Geen duidelijke taakverdeling (voorzitter/notulist). Soms moeilijk om efficiënt te overleggen. Veel mensen en veel belangen. De inhoudelijke vraag niet bestemd voor de AVG. Niet altijd een duidelijk plan of afspraak over concrete acties aan het einde. Gemaakte afspraken worden niet nagekomen. Er gaat vaak veel tijd verloren met het elkaar bijpraten over de situatie. Terwijl dit vooraf al bekend is, maar niet wordt gecommuniceerd. Het gevaar bestaat dat je op het topje van de ijsberg gaat zitten (het probleemgedrag). Er doet zich nu een probleem voor, dus we moeten nu met z n alle om de tafel om iets aan het probleemgedrag te doen, met als gevolg dat je niet meer helder hebt wat de onderliggende oorzaak is van het gedrag Door de spoedsituatie kunnen bepaalde observaties worden gemist of vergeten. Wat betrokkenen graag veranderd zouden willen zien: Vooraf een duidelijke beschrijving van het beeld. Vooraf een duidelijk doelstelling/vraagstelling van het MDO. Agenda met duidelijke punten vooraf rondsturen, zodat minstens een week van te voren voorbereid kan worden. Relevante disciplines uitnodigen. Voorbereiding van alle betrokkenen. Notulen. Duidelijke afspraken aan het eind van het MDO. De tweede cirkel van Deming zag er als volgt uit: Plan: Onderzoeken wat nodig is voor het ontwikkelen van een format voor een MDO. Welke andere personen heb ik nodig tot het slagen van mijn kwaliteitsproject? Do: Presentatie over de opzet van mijn kwaliteitsproject tijdens het artsenoverleg. Hierbij heb ik de doelstelling van het kwaliteitsproject nogmaals benadrukt om draagkracht te creëren en heb ik een eerste layout van het format getoond. Check: Ik heb bij collega s geverifieerd of het opgestelde format voldoet aan de eisen zoals deze binnen ASVZ gesteld worden. Hierna heb ik om input van collega s gevraagd. Tevens heb ik drie persoonlijk begeleiders en drie orthopedagogen benaderd om mee te denken over de opzet van het format. Act: Na de tweede cirkel te hebben doorlopen heb ik met de feedback vanuit de verschillende disciplines het format aangepast. Hiervoor heb ik de opmerkingen zoals

9 hieronder beschreven gebruikt. Omdat ik een efficiënt format wil creëren, heb ik voor elke opmerking overwogen om dit wel of niet op te nemen. Op en aanmerkingen over het 1 e format: Afspraken rondom medisch beleid eruit, is vaak niet zinvol. Nieuw kopje met vraagstelling/doelstelling en aanleiding tot MDO. Teamleider en wettelijk vertegenwoordiger in format opnemen. Een los vak op het formulier voor de gemaakte afspraken (wie? wat? waar? wanneer?) Toevoegen: Locatie van MDO en tijdsduur. Toevoegen taakverdeling: Voorzitter/notulist. Kopje paramedici. Ik mis familie daarin, gezien de visie van ASVZ lijkt het me goed om daar ook zichtbaar een plaats in te geven. Dit resulteerde in het eerste format (zie bijlage II) De derde cirkel van Deming zag er als volgt uit: Plan 2: Het opgestelde format zelf in de praktijk brengen. Do 2: Het zelf implementeren van het format, waarbij ik tijdens tenminste drie MDO s het format heb gebruikt. Het medische secretariaat heb ik verzocht bij het inplannen in mijn agenda, de persoonlijk begeleider te verzoeken op voorhand het format in te vullen en aan alle aanwezigen toe te sturen. Check 2: Inventariseren bij de betrokkenen van de MDO s hoe het gebruik van het format in de praktijk is gegaan, aan de hand van een opgestelde vragenlijst welke na afloop van het MDO met alle betrokkenen wordt doorlopen. Act 2: Aanpassen van het eerste format naar aanleiding van de feedback die is gegeven in de vragenlijst. Opvallend vind ik dat er niet veel aanpassingen werden gemaakt na het voltooien van deze cirkel. Ik heb dit format zelf gemaakt, waardoor er mogelijk minder feedback is gekomen.

10 De vierde cirkel van Deming zag er als volgt uit: Plan 3: Het opgestelde format door collega s in de praktijk laten gebruiken. Do 3: Implementeren van het format door collega s, waarbij ze tijdens tenminste drie MDO s het format gebruiken. Het medische secretariaat heb ik verzocht om hier rekening mee te houden bij het inplannen. Wederom de pb er verzoeken om dit in te vullen en na het invullen dit format naar alle aanwezigen rond te sturen. Check 3: Inventariseren bij de betrokkenen van de MDO s hoe het gebruik van het format in de praktijk is gegaan, aan de hand van een zelf opgestelde vragenlijst welke na afloop van het MDO met alle betrokkenen wordt doorlopen. Act 3: Aanpassen van het tweede format naar aanleiding van de feedback die is gegeven in de vragenlijst. Hieruit is een definitieve format ontstaan (Bijlage III). Tijdpad Tijdens het artsenoverleg 15 mei heb ik een presentatie gegeven over het kwaliteitsproject. Tot aan de zomervakantie heb ik zelf de eerste twee cirkels doorlopen, waarbij het format bij drie MDO s werd gebruikt. Na de zomervakantie in de praktijk gebracht door drie collega s. 29 november evaluatie van het project. Borging: Afspraak met ICT plannen om te praten over integratie van het format in het nieuwe computersysteem.

11 Conclusie Gezien de afwezigheid van structuur en vaak onduidelijke vraagstelling van de MDO s binnen ASVZ, bleek er behoefte aan een richtinggevend document. Tijdens dit kwaliteitsproject is daarvoor een passend format ontwikkeld. Om meer draagvlak te creëren hebben zowel orthopedagogen, begeleiders als AVG artsen hieraan een bijdrage geleverd. Rest nog de doelstelling het format in de hele organisatie te implementeren. Hiervoor zal ik binnenkort een presentatie geven tijdens het artsenoverleg en wellicht tijdens het omvangrijkere artsenpedagogen overleg. Het format is door alle betrokkenen positief ontvangen. Borging Het medisch secretariaat, nu verantwoordelijk voor het inplannen van de MDO s staat positief tegenover het format. Zij zullen er zorg voor dragen dat het format voor elk MDO onder de aandacht wordt gebracht. Een presentatie over dit kwaliteitsproject en de ervaringen van de gebruikers moet er voor zorgen dat het format organisatie breed gebruikt gaat worden. ASVZ is recent overgestapt op een nieuwe informatiesysteem. Er zal een afspraak worden ingepland met de ICTafdeling over de implementatie van het format in dit systeem.

12 Bijlage I Vragenlijst Naam: Naam cliënt en datum MDO Wat gaat er nu goed aan de MDO s? Waar liggen de problemen bij de huidige MDO s? (Probleemanalyse) Wat zou je graag verbeterd zien aan de MDO s? Overige suggesties/opmerkingen

13 Woning Persoonlijk begeleider Gedragsdeskundige Arts Overige aanwezigen Juridische status/bopz status cliënt Afspraken rondom medisch beleid Aanleiding tot plannen van het MDO. Beschrijving van de huidige problematiek en relevante informatie (Pb er) Agenda 1. Vaststellen van de agenda 2. Probleemanalyse van de aanleiding tot de situatie/ het probleem 3. Bespreekpunten (hier de te bespreken punten invullen door Pb er) Bespreekpunt 1 Bespreekpunt 2 Bespreekpunt 3 4. Afspraken maken, duidelijkheid welke betrokkene wat oppakt. Evaluatie Nieuw afspraak plannen Bijlage II Bijlage III

14 Naam cliënt Datum, tijd en locatie MDO Woning Persoonlijk begeleider Orthopedagoog Arts Overige aanwezigen Juridische status/bopz status cliënt Afspraken rondom medisch beleid Multidisciplinair overleg Aanleiding tot plannen van het MDO. Beschrijving van de huidige problematiek en relevante informatie (door pb er) Doel van het MDO Agenda 1. Vaststellen van de agenda Taakverdeling: Voorzitter: Notulist: 2. Probleemanalyse van de aanleiding tot de situatie/ het probleem 3. Bespreekpunten: (invullen door Pb er) Bespreekpunt 1 Bespreekpunt 2 Bespreekpunt 3 Afspraken (Wie doet wat?) Evaluatie Begeleiding: Arts: Orthopedagoog: Volgend MDO:

Samen werken: het moet wel leuk blijven!!

Samen werken: het moet wel leuk blijven!! Samen werken: het moet wel leuk blijven!! Kwaliteitsproject in het kader van de AVG opleiding Door: Marian de Jeu Jaargroep 2007 s Heerenloo Midden Nederland Lokatie Apeldoorn Periode kwaliteitsproject:

Nadere informatie

Het medische deel binnen het periodiek MDO: hoe maken we het uniform?

Het medische deel binnen het periodiek MDO: hoe maken we het uniform? Het medische deel binnen het periodiek MDO: hoe maken we het uniform? Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot AVG Erasmus Universiteit Rotterdam Jolinda van den Beukel, AIOS AVG Abrona, Huis

Nadere informatie

Optimaliseren samenwerking artsen en fysiotherapeuten Talant locatie Drachten

Optimaliseren samenwerking artsen en fysiotherapeuten Talant locatie Drachten Optimaliseren samenwerking artsen en fysiotherapeuten Talant locatie Drachten Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts Verstandelijk Gehandicapten Talant locatie Drachten Rixt Huls, 2013

Nadere informatie

Veilig spuiten en slikken (verbeteren van de medicatie-evaluatie)

Veilig spuiten en slikken (verbeteren van de medicatie-evaluatie) Veilig spuiten en slikken (verbeteren van de medicatie-evaluatie) Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk gehandicapten Marlies Adriaans AIOS-AVG Lunet zorg Mei 2014

Nadere informatie

Implementatie van een digitaal consultatie formulier. Kunnen we de communicatie rond arts bezoek verbeteren?

Implementatie van een digitaal consultatie formulier. Kunnen we de communicatie rond arts bezoek verbeteren? Implementatie van een digitaal consultatie formulier Kunnen we de communicatie rond arts bezoek verbeteren? Miriam ter Horst AVG opleiding Erasmus MC 2015 Inleiding. In het kader van het derde jaar van

Nadere informatie

Methodische en multidisciplinaire analyse probleemgedrag. CCE-Model Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot AVG

Methodische en multidisciplinaire analyse probleemgedrag. CCE-Model Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot AVG Methodische en multidisciplinaire analyse probleemgedrag CCE-Model Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot AVG Matijn Coret, aios AVG AVG-opleiding Erasmus MC Opleiding tot arts voor verstandelijk

Nadere informatie

Invoering van de Health Watch Down Syndroom. Kwaliteitsproject in het kader van de AVG opleiding

Invoering van de Health Watch Down Syndroom. Kwaliteitsproject in het kader van de AVG opleiding Invoering van de Health Watch Down Syndroom Kwaliteitsproject in het kader van de AVG opleiding Gerjanne Vlasveld Reinaerde, de Heygraeff, Woudenberg 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Cirkel van Deming 4

Nadere informatie

Essay Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten (AVG)

Essay Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten (AVG) Health Watch - Goede zorg voor genetische syndromen Essay Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten (AVG) Saskia de Klein AIOS AVG jaar 3 Opleidingsjaar:

Nadere informatie

Kwaliteitsproject AVG opleiding. Jaarlijks consult bij de AVG. Natasja Verkade, aios AVG (2015-4) Werkzaam bij: Ipse de Bruggen, Nootdorp

Kwaliteitsproject AVG opleiding. Jaarlijks consult bij de AVG. Natasja Verkade, aios AVG (2015-4) Werkzaam bij: Ipse de Bruggen, Nootdorp Kwaliteitsproject AVG opleiding Jaarlijks consult bij de AVG Natasja Verkade, aios AVG (2015-4) Werkzaam bij: Ipse de Bruggen, Nootdorp Inleiding In het kader van de AVG opleiding moet een AIOS in het

Nadere informatie

Kwaliteitsproject Schokkend goed

Kwaliteitsproject Schokkend goed Kwaliteitsproject Schokkend goed over de voorbereiding en het verloop van de consulten bij de epileptoloog Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Door:

Nadere informatie

Het invoeren van een EINDFORMULIER in het SLIKTEAM. de kwaliteit van verslaglegging en overdracht van gegevens

Het invoeren van een EINDFORMULIER in het SLIKTEAM. de kwaliteit van verslaglegging en overdracht van gegevens KWALITEITSPROJECT Het invoeren van een EINDFORMULIER in het SLIKTEAM ter bevordering van de kwaliteit van verslaglegging en overdracht van gegevens in de instelling voor verstandelijk gehandicapten, locatie

Nadere informatie

REFLUXSCREENINGSLIJST: ontwikkeling & (implementatie) kwaliteitsproject AVG-opleiding

REFLUXSCREENINGSLIJST: ontwikkeling & (implementatie) kwaliteitsproject AVG-opleiding REFLUXSCREENINGSLIJST: ontwikkeling & (implementatie) kwaliteitsproject AVG-opleiding Hester van der Laan aios AVG Amarant Tilburg 1 Inleiding: Kwaliteit is inmiddels een vast onderdeel van beleid in zorginstellingen,

Nadere informatie

Protocol wat te doen bij een nieuwe opname

Protocol wat te doen bij een nieuwe opname Protocol wat te doen bij een nieuwe opname Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts Verstandelijk Gehandicapten - Erasmus MC s Heeren Loo Druten/Tiel/Geldermalsen Manon Rotink, maart oktober

Nadere informatie

Verslag kwaliteitsproject. Crisisunit Amarant Medische randvoorwaarden

Verslag kwaliteitsproject. Crisisunit Amarant Medische randvoorwaarden Verslag kwaliteitsproject Crisisunit Amarant Medische randvoorwaarden Fleur Boot AIOS AVG Februari 2016 Inhoud 1. Achtergrond 2. Probleem, doel en vraagstelling 3. Methode 2x Cirkel van Deming 4. Resultaten

Nadere informatie

Een gedrocht voor het gedrag?

Een gedrocht voor het gedrag? Een gedrocht voor het gedrag? Een inventarisatie van gedragsmodulerende medicatie en of deze op de juiste gronden is voorgeschreven Verslag van het kwaliteitsproject ten behoeve van de opleiding tot Arts

Nadere informatie

Jaarlijkse medicatie evaluatie en beoordeling. Kwaliteitsproject

Jaarlijkse medicatie evaluatie en beoordeling. Kwaliteitsproject Jaarlijkse medicatie evaluatie en beoordeling Kwaliteitsproject AVG Opleiding Erasmus MC K. Chong, AIOS AVG 2016 1 Inleiding Jaarlijkse medicatie evaluatie en beoordeling In de VGN Handreiking Medicatiebeleid

Nadere informatie

Het organiseren van een MDO

Het organiseren van een MDO Het organiseren van een MDO Handreiking voor de organisatie van Multidisciplinair Overleg i.h.k.v. de keten ouderenzorg ZIO, Zorg in ontwikkeling VERSIE 1.0, 170131 Inleiding Gezien het multidisciplinaire

Nadere informatie

Dementie screening. De oudere cliënt in beeld, een eerste stap

Dementie screening. De oudere cliënt in beeld, een eerste stap Dementie screening De oudere cliënt in beeld, een eerste stap Kwaliteitsproject in kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten S. de Haas, AVG in opleiding Pluryn December 2017 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Lab top hoe effectief en doelmatig laboratoriumbepalingen aan te vragen bij nieuwe cliënten

Lab top hoe effectief en doelmatig laboratoriumbepalingen aan te vragen bij nieuwe cliënten Kwaliteitsproject Lab top hoe effectief en doelmatig laboratoriumbepalingen aan te vragen bij nieuwe cliënten Hetty Spijker november 2015 Inleiding Net als in andere onderdelen van de samenleving, zoals

Nadere informatie

Optimaliseren van de controle op de zo nodig medicatie door de arts. Kwaliteitsproject in het kader van de AVG opleiding. Erasmus Medisch Centrum

Optimaliseren van de controle op de zo nodig medicatie door de arts. Kwaliteitsproject in het kader van de AVG opleiding. Erasmus Medisch Centrum Optimaliseren van de controle op de zo nodig medicatie door de arts Kwaliteitsproject in het kader van de AVG opleiding Erasmus Medisch Centrum Rotterdam Hanneke van Beek, aios AVG Dichterbij, locatie

Nadere informatie

Handleiding Startwijzer

Handleiding Startwijzer Handleiding Startwijzer Aan de slag met de Startwijzer VO De Startwijzer VO is een digitale scan die in beeld brengt hoe startende leraren op school ingewerkt en begeleid worden en op welke onderdelen

Nadere informatie

EtID: Etiologie in Dossier

EtID: Etiologie in Dossier EtID: Etiologie in Dossier Kwaliteitsproject in het kader van de AVG-opleiding 2017 Shaneeta Heer-Garcha, 3 e jaars AIOS AVG Erasmus MC en Stichting Zuidwester Inleiding en probleemstelling: Nog voordat

Nadere informatie

Medicatie: evalueren van evaluaties

Medicatie: evalueren van evaluaties Medicatie: evalueren van evaluaties Irma Verhulst Kwaliteitsproject voor de AVG-opleiding September 2014 Inhoud Inleiding... 3 Probleemstelling... 3 Cirkel van Deming... 4 Plan 1... 4 Do 1... 5 Check 1...

Nadere informatie

in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten - Erasmus MC

in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten - Erasmus MC in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten - Erasmus MC AIOS: Opleider: Zorgorganisatie: Mirjam Hollegien Rieneke Dash-Vorstenbosch Severinus, Veldhoven 1 Inhoud Inleiding

Nadere informatie

Het rondetafeloverleg (i.v.m. 1Gezin1Plan)

Het rondetafeloverleg (i.v.m. 1Gezin1Plan) Het rondetafeloverleg (i.v.m. 1Gezin1Plan) Inleiding Tijdens een rondetafeloverleg of -bijeenkomst overlegt een gezin met personen uit het sociale netwerk en betrokken zorg- en dienstverleners over het

Nadere informatie

Protocol Organiseren van een Zorgnetwerk Ouderen

Protocol Organiseren van een Zorgnetwerk Ouderen Protocol Organiseren van een Zorgnetwerk Ouderen ZIO, Zorg in Ontwikkeling Versie 1 INLEIDING Het Multidisciplinair Overleg (MDO) krijgt een steeds grotere rol binnen Ketenzorg, redenen hiervoor zijn:

Nadere informatie

Voortgangs- en beoordelings systematiek AVG opleiding Erasmus MC. Inhoud. Inleiding

Voortgangs- en beoordelings systematiek AVG opleiding Erasmus MC. Inhoud. Inleiding Voortgangs- en beoordelings systematiek AVG opleiding Erasmus MC Inhoud Inleiding Schema voortgangs- en beoordelingsgesprekken Jaar 1 Eerste voortgangsgesprek (maand 2) Tweede voortgangsgesprek (maand

Nadere informatie

Multidisciplinair werken. Cliënt centraal: mijn leven, mijn zorgleefplan

Multidisciplinair werken. Cliënt centraal: mijn leven, mijn zorgleefplan Multidisciplinair werken Cliënt centraal: mijn leven, mijn zorgleefplan Wageningen, mei 2015 1. Inleiding 'Voor een leven met kleur.', dat is het motto van Zinzia. Het is de kern van wat Zinzia wil bieden

Nadere informatie

Verwijsformat klinisch genetica

Verwijsformat klinisch genetica Verwijsformat klinisch genetica Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Agnes den Houdijker Schakel November 2011 Inleiding In het kader van de specialisatie

Nadere informatie

Format doelmatigheidsinitiatieven Verbetering aanvraagroute, uitvoering en planning tilt-tafeltesten

Format doelmatigheidsinitiatieven Verbetering aanvraagroute, uitvoering en planning tilt-tafeltesten Format doelmatigheidsinitiatieven Verbetering aanvraagroute, uitvoering en planning tilt-tafeltesten SAMENVATTING Het project betreft het verbeteren van de aanvraagroute, uitvoering en planning van tilt-tafeltesten

Nadere informatie

Adviesteam autisme ZHZ in 2014

Adviesteam autisme ZHZ in 2014 Adviesteam autisme ZHZ in 2014 Soms heb je een casus waar je verder in wilt komen. Het kan dan goed zijn om advies vanuit een andere organisatie of juist vanuit een andere sector te krijgen. Het adviesteam

Nadere informatie

Het blauwe vel. een medisch afsprakenblad. Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten

Het blauwe vel. een medisch afsprakenblad. Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Het blauwe vel een medisch afsprakenblad Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Deborah Traas 17 november 2012 Inhoudsopgave Inleiding 3 Keuze van het

Nadere informatie

PROJECTPLAN MONDZORG IS HOOFDZAAK dd 30 maart 2011

PROJECTPLAN MONDZORG IS HOOFDZAAK dd 30 maart 2011 PROJECTPLAN MONDZORG IS HOOFDZAAK dd 30 maart 2011 A. Inleiding en deelnemende locaties en/of afdelingen Inleiding Aanleiding project Uit onderzoek in 2002 is gebleken dat de mondhygiënische zorg van verpleeghuisbewoners

Nadere informatie

De ZAG- Werkwijze. Het ZorgAfstemmingsGesprek

De ZAG- Werkwijze. Het ZorgAfstemmingsGesprek Het ZorgAfstemmingsGesprek De ZAG- Werkwijze Zorgen voor een goede afstemming en samenwerking tussen de cliënt, het ambulante team, de kliniek, betrokken professionals en naasten voor optimale aansluiting

Nadere informatie

Opzet. Polikliniek Antipsychotica Screening. bij mensen met een verstandelijke beperking. en het gebruik van antipsychotica

Opzet. Polikliniek Antipsychotica Screening. bij mensen met een verstandelijke beperking. en het gebruik van antipsychotica Opzet Polikliniek Antipsychotica Screening bij mensen met een verstandelijke beperking en het gebruik van antipsychotica Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten

Nadere informatie

Ontwikkelen Zakkaartje met Handvaten voor de VAP

Ontwikkelen Zakkaartje met Handvaten voor de VAP Ontwikkelen Zakkaartje met Handvaten voor de VAP Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Anique Vogel Oktober 2011 1 Inhoudsopgave Aanleiding pag. 3 Plan

Nadere informatie

Voorbeeld monitoring en evaluatie gemeente Soest

Voorbeeld monitoring en evaluatie gemeente Soest Voorbeeld monitoring en evaluatie gemeente Soest Lees het volledige stappenplan voor alle informatie en tips over het monitoren en evalueren van het beleid rondom de inzet van buurtsportcoaches of raadpleeg

Nadere informatie

Voortgangs- en beoordelings systematiek AVG opleiding Erasmus MC Definitieve versie Herzien Marijke Meijer/Hanneke Veeren

Voortgangs- en beoordelings systematiek AVG opleiding Erasmus MC Definitieve versie Herzien Marijke Meijer/Hanneke Veeren Voortgangs- en beoordelings systematiek AVG opleiding Erasmus MC Praktische uitwerking van het hoofdstuk uit het opleidingsplan Voortgangs- en beoordelings systematiek AVG opleiding Erasmus MC Definitieve

Nadere informatie

Even een paar vragen?

Even een paar vragen? RI&E DYNAMISCH Even een paar vragen? 2 Status van de huidige RI&E Situatie nu: 3 Waarom aandacht voor de RI&E? De Arbeidsomstandighedenwet (hierna Arbowet) verplicht iedere werkgever om een arbobeleid

Nadere informatie

Module kwaliteit van zorg

Module kwaliteit van zorg Module kwaliteit van zorg 1. Inleiding Kwaliteit gedefinieerd als de mate waarin de zorg voldoet aan de eisen en behoeften van de cliënten, is inmiddels een vast onderdeel van beleid in zorginstellingen.

Nadere informatie

Werkwijze Commissie voor de Begeleiding (CvB)

Werkwijze Commissie voor de Begeleiding (CvB) Werkwijze Commissie voor de Begeleiding (CvB) www.zat.nl Over dit instrument 1 Commissies voor de Begeleiding (CvB s) hebben de taak om er met het team voor te zorgen dat iedere leerling optimaal gebruik

Nadere informatie

Behandelaren. Instructie Het Nieuwe ECD

Behandelaren. Instructie Het Nieuwe ECD Behandelaren Instructie Het Nieuwe ECD Inhoud Training - Welkom & uitleg training - Spelregels Het Nieuwe ECD - Processen binnen Het Nieuwe ECD - Uitleg ONS - Inloggen & cliënt opzoeken - Algemene en Medische

Nadere informatie

Aan de slag met de Startwijzer-mbo Handleiding

Aan de slag met de Startwijzer-mbo Handleiding Aan de slag met de Startwijzer-mbo Handleiding Inleiding De Startwijzer-mbo is een digitale scan die in beeld brengt hoe starters op dit moment worden ingewerkt en begeleid en op welke onderdelen er (nog)

Nadere informatie

Richtlijn voor het werkoverleg

Richtlijn voor het werkoverleg Richtlijn voor het werkoverleg Nummer: 11.0000274 Versie: 0.1 Vastgesteld door het CMT 10 maart 2011 doc.: pz_alle/regelingen/werkoverleg richtlijn Inleiding Communicatie is hét sleutelbegrip als het gaat

Nadere informatie

Bellen met de Medisch Verpleegkundige Dienst Hoe doe je dat?

Bellen met de Medisch Verpleegkundige Dienst Hoe doe je dat? Kwaliteitsproject Opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Bellen met de Medisch Verpleegkundige Dienst Hoe doe je dat? Ipse de Bruggen, Zwammerdam Ellen Schulte 17 december 2018 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Kwaliteitsproject. Epilepsie digitaal in beeld

Kwaliteitsproject. Epilepsie digitaal in beeld Kwaliteitsproject Epilepsie digitaal in beeld Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Peter de Vink November 2012 s Heeren Loo, locatie Druten Inhoud Inleiding

Nadere informatie

Training. Vergaderen

Training. Vergaderen Training Vergaderen Halide Temel 1-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Opdracht Luciferspel 6 Theorie 7 Opdracht - Vergaderen 12

Nadere informatie

Kwaliteitsproject AVG-opleiding. Antipsychotica Protocol, Reinaerde. Sylvie Beumer, AVG.i.o. 3 e jaar

Kwaliteitsproject AVG-opleiding. Antipsychotica Protocol, Reinaerde. Sylvie Beumer, AVG.i.o. 3 e jaar Kwaliteitsproject AVG-opleiding Antipsychotica Protocol, Reinaerde Sylvie Beumer, AVG.i.o. 3 e jaar Reinaerde, November 2015 1 Inhoud Inleiding... 3 Probleemstelling... 3 Doel van het kwaliteitsproject...

Nadere informatie

Verbeterplannen Samenspel mantelzorgers en vrijwilligers Landrijt

Verbeterplannen Samenspel mantelzorgers en vrijwilligers Landrijt Verbeterplannen Samenspel mantelzorgers en vrijwilligers Landrijt Toelichting De Smiley ; deze laat het volgende in één oogopslag zien: is hoger of gelijk aan 7,00 is lager dan 7,00 Bij gebrek aan respons

Nadere informatie

Project Ouder wordende Cliënt

Project Ouder wordende Cliënt Project Ouder wordende Cliënt Tips en wenken voor verbeterteams ter voorbereiding op de start van het project Ouder wordende cliënt & Opdrachten voor de eerste bijeenkomst van 22 mei in Utrecht Inclusief

Nadere informatie

Deel 1 Evaluatie opleider: checklist tussentijds evaluatiemoment versie 2017

Deel 1 Evaluatie opleider: checklist tussentijds evaluatiemoment versie 2017 Deel 1 Evaluatie opleider: checklist tussentijds evaluatiemoment versie 2017 Introductie Dit is de checklist voor de aios en opleider om halverwege de periode samen te bespreken hoe het opleiden gaat.

Nadere informatie

Rapportage interne audit PDCA in jaarplan 2018

Rapportage interne audit PDCA in jaarplan 2018 A c Check D0 plan Algemeen Rapportage interne audit PDCA in jaarplan 2018 Hogepad Oosterheem 23-08-2018 15.30uur Doel & Werkwijze Volckaert wil graag zicht hebben in de mate waarop afdelingen aantoonbaar

Nadere informatie

PRATEN OVER REANIMATIE: DOODNORMAAL?

PRATEN OVER REANIMATIE: DOODNORMAAL? KWALITEITSPROJECT: PRATEN OVER REANIMATIE: DOODNORMAAL? Sander de Rooy, AVG in opleiding bij Cello Opleider: Margriet van Duinen 22-10-2017 INHOUDSOPGAVE Voorwoord 3 Inleiding 4 Probleemstelling 4 Doel

Nadere informatie

Kwaliteitsproject AVG-opleiding / Prinsenstichting

Kwaliteitsproject AVG-opleiding / Prinsenstichting Kwaliteitsproject AVG-opleiding / Prinsenstichting De AVG brief aan de huisarts (De positie en werkwijze van de AVG binnen Zodiak) Verslag Erik Boot, Arts voor Verstandelijk Gehandicapten (AVG)i.o. November

Nadere informatie

Kwaliteitsproject Uit de Kast. de werkvoorraad op orde. Bas Castelein, aios Arts voor Verstandelijk Gehandicapten

Kwaliteitsproject Uit de Kast. de werkvoorraad op orde. Bas Castelein, aios Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Kwaliteitsproject Uit de Kast de werkvoorraad op orde Bas Castelein, aios Arts voor Verstandelijk Gehandicapten AVG-opleiding 25-04-2014 Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 De Handreiking

Nadere informatie

Kern van deze visie is dat een (zorg)proces op deze manier een cyclus van continu beoordelen en verbeteren ingaat.

Kern van deze visie is dat een (zorg)proces op deze manier een cyclus van continu beoordelen en verbeteren ingaat. Toepassingswijze van een (gestandaardiseerde) verbetercyclus Doel: Gestandaardiseerde wijze van verbeteren toepassen binnen OCE/het DementieNet, zodat verbeteracties aantoonbaar gemonitord en continu verbeterd

Nadere informatie

Evaluatie van opleiders door aios LUMC: inleiding voor opleiders versie 2017

Evaluatie van opleiders door aios LUMC: inleiding voor opleiders versie 2017 Evaluatie van opleiders door aios LUMC: inleiding voor opleiders versie 2017 Om de kwaliteit van de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde te behouden en te verbeteren worden met ingang van december

Nadere informatie

MEDISCHE GEGEVENS TEN BEHOEVE VAN TANDHEELKUNDIGE BEHANDELING ONDER NARCOSE

MEDISCHE GEGEVENS TEN BEHOEVE VAN TANDHEELKUNDIGE BEHANDELING ONDER NARCOSE MEDISCHE GEGEVENS TEN BEHOEVE VAN TANDHEELKUNDIGE BEHANDELING ONDER NARCOSE Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Rob Jongbloed oktober 2014 1. Inleiding

Nadere informatie

Doorgeven van een ziekmelding via broer of zus is niet toegestaan.

Doorgeven van een ziekmelding via broer of zus is niet toegestaan. Protocol Verzuim Document kenmerken Naam document: Protocol Verzuim Status: concept Versie: 0.1 Datum opstelling: 20 april 2016 Vastgesteld: 2 juni 2016 Bijgesteld: 3 juli 2017 Evaluatiedatum: augustus

Nadere informatie

Toelichting bij de vragen uit de Veranderplanner. 1. Verkennen van het probleem

Toelichting bij de vragen uit de Veranderplanner. 1. Verkennen van het probleem Toelichting bij de vragen uit de Veranderplanner Bij iedere vraag uit de veranderplanner is hier een korte toelichting gegeven. Dit kan helpen bij het invullen van de vragen van de Veranderplanner. 1.

Nadere informatie

Algemene handleiding voor het werken met Kindkans

Algemene handleiding voor het werken met Kindkans Algemene handleiding voor het werken met Kindkans 1 Inhoudsopgave: 1. Inleiding... 3 2. Verwerking binnenkomende hulpvragen... 4 3. Afhandelen hulpvraag door Zorgmakelaar... 7 4. Adviesronde instellen...

Nadere informatie

Protocol Bevolkingsonderzoek Borstkanker. Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Erasmus MC Rotterdam

Protocol Bevolkingsonderzoek Borstkanker. Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Erasmus MC Rotterdam Protocol Bevolkingsonderzoek Borstkanker Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Erasmus MC Rotterdam Rieneke Vorstenbosch, AIO AVG te Severinus, Veldhoven

Nadere informatie

De AVG: Een eigen briefformat waard! Kwaliteitsproject in kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten

De AVG: Een eigen briefformat waard! Kwaliteitsproject in kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten De AVG: Een eigen briefformat waard! Kwaliteitsproject in kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Susanne Neuvel Prinsenstichting 2011 0 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1-2 2. Plan

Nadere informatie

De nazorg van pleegzorg voor pleegouders

De nazorg van pleegzorg voor pleegouders 2014 Onderzoek en Innovatie Projectresultaat Dit onderzoek is verricht ten behoeve van het studieonderdeel Onderzoek &innovatie van de opleiding Pedagogiek aan de HAN te Nijmegen De nazorg van pleegzorg

Nadere informatie

Workshop oncologisch MDO 1ste NVvO Nascholingsdag Oncologische Kennis, Communicatie en Toepassing

Workshop oncologisch MDO 1ste NVvO Nascholingsdag Oncologische Kennis, Communicatie en Toepassing Workshop oncologisch MDO 1ste NVvO Nascholingsdag Oncologische Kennis, Communicatie en Toepassing Marlous de Vroome, coördinator Oncologische Zorg Noordwest Ziekenhuisgroep, 24 mei 2018 Onderwerp Deelname

Nadere informatie

Communicatie onderzoek Team haarverzorging

Communicatie onderzoek Team haarverzorging Communicatie onderzoek Team haarverzorging Introductiebrief behorende bij de enquête over de interne communicatie Beste collega s, Gedurende het schooljaar doen wij ons uiterste best om de taken te vervullen

Nadere informatie

Werkwijzer Onderwijsondersteuners

Werkwijzer Onderwijsondersteuners Werkwijzer Onderwijsondersteuners De onderwijsondersteuners zijn sinds de invoering van passend onderwijs actief op de scholen in het samenwerkingsverband. Zij leveren middels hun inzet een bijdrage aan

Nadere informatie

Het opzetten van een bloeddruk controle spreekuur. Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten

Het opzetten van een bloeddruk controle spreekuur. Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Het opzetten van een bloeddruk controle spreekuur Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Janneke Swinkels, aios AVG 22 november 2010 INHOUD Inleiding...

Nadere informatie

Module: Zorg voor kwetsbare ouderen Format Plan van Aanpak

Module: Zorg voor kwetsbare ouderen Format Plan van Aanpak Module: Zorg voor kwetsbare ouderen Format Plan van Aanpak Algemene gegevens Gegevens huisarts / contactpersoon samenwerkingsverband Naam huisarts / contactpersoon Naam huisartsenpraktijk / gezondheidscentrum

Nadere informatie

Evaluatie & Reflectie

Evaluatie & Reflectie Evaluatie & Reflectie Naam leerbedrijf: Naam praktijkopleider: Naam leerling-werknemer/stagiair: BPV -periode: van tot Datum evaluatiegesprek: Datum reflectiegesprek: 1 Inleiding Het evaluatie- en reflectieformulier

Nadere informatie

Beoordelen met de 360 feedback-methode

Beoordelen met de 360 feedback-methode Instituut voor Gezondheidszorg Beoordelen met de 360 feedback-methode Bij de 360 feedback-methode vraag je mensen uit je omgeving om je te beoordelen op verschillende aspecten. Dit gebeurt meestal door

Nadere informatie

Deelname en registratie bevolkingsonderzoek

Deelname en registratie bevolkingsonderzoek Deelname en registratie bevolkingsonderzoek Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten (AVG) December 2017 Lisette Knoop AIOS AVG Esdégé-Reigersdaal Inhoudsopgave

Nadere informatie

Still on the right pill?

Still on the right pill? Kwaliteitsproject Still on the right pill? Een pilotstudy naar de bewaking van medicatie-evaluatie in de semi-murale setting. In het kader van de opleiding tot AVG Madelon Toepoel AVG i.o. 2007 Inleiding:

Nadere informatie

In één oogopslag. Inhoud en actueel houden van de medische kaart

In één oogopslag. Inhoud en actueel houden van de medische kaart In één oogopslag Inhoud en actueel houden van de medische kaart S Heeren Loo, expertisecentrum Advisium Noordwijkerduin Kwaliteitsproject Roos Bots, AVG i.o November 2016 Inhoud Inleiding.. 3 Probleembeschrijving

Nadere informatie

Kan het ook met minder? Een kwaliteitsproject van Annet Dekker December 2012

Kan het ook met minder? Een kwaliteitsproject van Annet Dekker December 2012 Kan het ook met minder? Een kwaliteitsproject van Annet Dekker December 2012 Kwaliteitsproject Psychofarmaca Inleiding Het project dat ik gekozen heb is niet erg origineel, maar het was in mijn ogen nodig.

Nadere informatie

Negen fasen in een Multidisciplinair Overleg (MDO) Bron: Noëlle Pameijer

Negen fasen in een Multidisciplinair Overleg (MDO) Bron: Noëlle Pameijer Negen fasen in een Multidisciplinair Overleg (MDO) Bron: Noëlle Pameijer versie 1, 17 mei 2017 Dit formulier geeft een overzicht van de negen fasen/stappen in een MDO overleg. In de eerste kolom staan

Nadere informatie

Projectmanagement 2.0

Projectmanagement 2.0 Projectmanagement 2.0 Inleiding In ieder bedrijf waar in projecten wordt gewerkt liggen scopechanges op de loer. Zo ook bij het CrossOverteam Projectmanagement 2.0. De eerste dag van het project is gelijk

Nadere informatie

Ontwikkelplan Inzicht in cliëntervaringen

Ontwikkelplan Inzicht in cliëntervaringen Ontwikkelplan Inzicht in cliëntervaringen 1a. Niveau Ervaren kwaliteit van leven door de cliënt. 1b. Kwaliteitsthema Cliëntervaring Het werken aan dit kwaliteitsthema maakt onderdeel uit van de integrale

Nadere informatie

Resultaatsverslag. N.a.v. inspectiebezoek van Zorgcentrum Herema State in Heerenveen. op 14 februari 2017

Resultaatsverslag. N.a.v. inspectiebezoek van Zorgcentrum Herema State in Heerenveen. op 14 februari 2017 Resultaatsverslag N.a.v. inspectiebezoek van Zorgcentrum Herema State in Heerenveen op 14 februari 2017 Heerenveen, 31 juli 2017 Inleiding Op 14 februari heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna:

Nadere informatie

Kwaliteitsproject AVG-opleiding

Kwaliteitsproject AVG-opleiding Kwaliteitsproject AVG-opleiding Opzetten van een werkwijze voor handicapgerelateerde zorg voor cliënten met een verstandelijke beperking die buiten het instellingsterrein wonen Marlise Andriesen, Arts

Nadere informatie

Module kwaliteit van zorg

Module kwaliteit van zorg Module kwaliteit van zorg 1. Inleiding Kwaliteit gedefinieerd als de mate waarin de zorg voldoet aan de eisen en behoeften van de cliënten, is inmiddels een vast onderdeel van beleid in zorginstellingen.

Nadere informatie

Auditrapport. Blik op Werk Keurmerk. Resultaten cliëntenaudit 2012. Nieuwe Koers Beverwijk. Datum rapport: 8 februari 2013

Auditrapport. Blik op Werk Keurmerk. Resultaten cliëntenaudit 2012. Nieuwe Koers Beverwijk. Datum rapport: 8 februari 2013 Datum rapport: 8 februari 2013 Auditrapport Blik op Werk Keurmerk Resultaten cliëntenaudit 2012 Nieuwe Koers Beverwijk Kiwa Nederland BV. Stationspark 45 4462 DZ Goes Telefoon 0113 253434 Fax 0113 253622

Nadere informatie

Ouderenzorg Multi Disciplinair Overleg Handreiking voor een gestructureerd en efficiënt MDO Ouderenzorg in de eerste lijn

Ouderenzorg Multi Disciplinair Overleg Handreiking voor een gestructureerd en efficiënt MDO Ouderenzorg in de eerste lijn Ouderenzorg Multi Disciplinair Overleg Handreiking voor een gestructureerd en efficiënt MDO Ouderenzorg in de eerste lijn juni 2019, Erica Willems 1. INLEIDING 2. SAMENSTELLING KERNTEAM 3. REGIEVOERING

Nadere informatie

Joris: Plannen op papier aanleveren: Joris op school uitprinten indien hier vraag naar is.

Joris: Plannen op papier aanleveren: Joris op school uitprinten indien hier vraag naar is. Notulen van de vergadering 09-10-2017 Aanvang: 19.30 uur. Eindtijd: 22.00 uur. Voorzitter: Manon Afwezig: Aanwezig: Jörgen Kroot op uitnodiging Notulen: Diana: 18-12 Leona: 12-03 Will: 07-05 Joris: 09-10

Nadere informatie

Jaarplan Basisschool den Akker

Jaarplan Basisschool den Akker Jaarplan 2018-2019 Basisschool den Akker Beste lezer, Voor u ligt het jaarplan 2018-2019 van basisschool den Akker. In dit jaarplan wordt beschreven welke doelen de school stelt voor het schooljaar 2018-2019.

Nadere informatie

Methodisch werken met zorgleefplan, ondersteuningsplan of begeleidingsplan

Methodisch werken met zorgleefplan, ondersteuningsplan of begeleidingsplan Zorgleefplan, ondersteuningsplan en begeleidingsplan Methodisch werken met zorgleefplan, ondersteuningsplan of begeleidingsplan Om goede zorg en/of ondersteuning te kunnen geven aan een cliënt is het werken

Nadere informatie

KWALITEITSPROJECT. medische informatie overdracht. In kader van de opleiding tot arts voor verstandelijk gehandicapten. Claudia van Alfen, AIOS

KWALITEITSPROJECT. medische informatie overdracht. In kader van de opleiding tot arts voor verstandelijk gehandicapten. Claudia van Alfen, AIOS KWALITEITSPROJECT medische informatie overdracht In kader van de opleiding tot arts voor verstandelijk gehandicapten. Claudia van Alfen, AIOS 2008 2 Inhoud: Inhoud: Inhoud: Inhoud: Inleiding: Inleiding:

Nadere informatie

Vragenlijst voor de zorgcoördinator voor optimalisering van het PGO

Vragenlijst voor de zorgcoördinator voor optimalisering van het PGO Vragenlijst voor de zorgcoördinator voor optimalisering van het PGO Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Almar Sietsma, aios AVG 30 november 2009 1

Nadere informatie

Beleid en implementatie aanpak ouderenmishandeling.

Beleid en implementatie aanpak ouderenmishandeling. Beleid en implementatie aanpak ouderenmishandeling. 1. Sociaal beleid in breder verband Ontwikkelen beleid: een complex proces Het ontwikkelen en implementeren van beleid voor preventie en aanpak van grensoverschrijdend

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Mijn cliëntportaal

Gebruikershandleiding Mijn cliëntportaal Gebruikershandleiding Mijn cliëntportaal www.arienszorgpalet.nl Versie 1 april 2016 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Inloggen Mijn cliëntportaal 4 Voorbeeld Mijn cliëntportaal 6 Mijn afspraken 7 Mijn dossier

Nadere informatie

Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein

Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein Gemeente Bronckhorst, 23 augustus 2016 1. Aanleiding We willen het beleidsplan Sociaal Domein 2015-2018 gemeente Bronckhorst tussentijds

Nadere informatie

Jetty Rozema - Organiseer het Goed

Jetty Rozema - Organiseer het Goed Jetty Rozema - Organiseer het Goed 24 maart 2016 Timemanagement Productiviteit verhogen - tijd vrijmaken voor zaken die voor jou belangrijk zijn Zelfleiderschap juiste keuzes maken Efficiënte procesgang

Nadere informatie

Kwaliteitsmanagementsysteem Signaleringslijst grensoverschrijdend gedrag en signaleringsplan

Kwaliteitsmanagementsysteem Signaleringslijst grensoverschrijdend gedrag en signaleringsplan KD-40 14-05-2012 Pagina 1 van 9 Datum vaststelling : 14-05-2012 Eigenaar : Orthopedagoog Vastgesteld door : Directeur bestuurder Datum aanpassingen aan : 20-01-2015 Definitie grensoverschrijdend gedrag

Nadere informatie

Medische intake nieuwe cliënten

Medische intake nieuwe cliënten Medische intake nieuwe cliënten Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot AVG Erasmus Universiteit Rotterdam Karine Miedema-Loo, AIOS AVG s Heeren Loo Midden Nederland, lokatie Ermelo november

Nadere informatie

SECTORPROJECT 4 VMBO - T

SECTORPROJECT 4 VMBO - T SECTORPROJECT 4 VMBO - T 2016-2017 handleiding leerlingen inhoud: inleiding stappenplan logboek beoordelingsformulier tijdpad 1 INLEIDING SECTORPROJECT VOOR 4 VMBO-T Alle leerlingen van het vmbo theoretische

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan. Baggerbedrijf West Friesland

Energiemanagement actieplan. Baggerbedrijf West Friesland Baggerbedrijf West Friesland Gebruikte handelsnamen: Baggerbedrijf West Friesland Grond & Cultuurtechniek West Friesland Andijk, februari-mei 2014 Auteurs: M. Komen C. Kiewiet Geaccordeerd door: K. Kiewiet

Nadere informatie

Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 28 april 2014

Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 28 april 2014 Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 28 april 2014 Aanwezig: Dhr. S.H. Koenen Dhr. H. Vrieze Mw. N. Swart-Kolenberg Mw. I. Koen-Paap Mw. E. Singer Mw. F. Fikry Mw. H. Sijm-Wissink

Nadere informatie

Kwaliteitsproject: Aanhoudend schokken, hoe te handelen zonder brokken: Het coupeerbeleid epilepsie!

Kwaliteitsproject: Aanhoudend schokken, hoe te handelen zonder brokken: Het coupeerbeleid epilepsie! Kwaliteitsproject: Aanhoudend schokken, hoe te handelen zonder brokken: Het coupeerbeleid epilepsie! Ingrid Kuiper, AVG in opleiding te s Heerenloo Ermelo Maart 2018 Inleiding Epilepsie komt voor bij 16-25%

Nadere informatie

Jaarplan ASVZ 2015 Met Elkaar in 2015

Jaarplan ASVZ 2015 Met Elkaar in 2015 Jaarplan ASVZ 2015 Met Elkaar in 2015 Jaarplan ASVZ 2015 eenvoudige versie Met elkaar in 2015! Dit is het jaarplan van ASVZ. Hierin schrijft ASVZ op wat we in 2015 gaan doen, en wat beter of anders kan

Nadere informatie

Stappenplan screening en beleid Hepatitis B verstandelijk gehandicapten in instelling

Stappenplan screening en beleid Hepatitis B verstandelijk gehandicapten in instelling Hepatitis B Wat doet en moet de AVG ermee? Kwaliteitsproject W. Hartman, AVG i. o., 3 e jaar 2014 Erasmus MC, AVG-opleiding Afbeelding: schematische weergave Hepatitis B virus http://en.wikipedia.org/wiki/file:hepatitis_b_virus.png

Nadere informatie