Netwerken Palliatieve Zorg Groningen Jaarplan. Netwerken Palliatieve Zorg Groningen Jaarplan 2018/2019 versie 2

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Netwerken Palliatieve Zorg Groningen Jaarplan. Netwerken Palliatieve Zorg Groningen Jaarplan 2018/2019 versie 2"

Transcriptie

1 1 Netwerken Palliatieve Zorg Groningen Jaarplan

2 2 Inhoud Inleiding 3 1. Coördineren 4 Omschrijving beoogde activiteiten Omschrijving beoogd resultaat 2. Informeren 5 Omschrijving beoogde activiteiten Omschrijving beoogd resultaat 3. Signaleren 6 Omschrijving beoogde activiteiten Omschrijving beoogd resultaat Bijlagen: 4. Faciliteren 7 Omschrijving beoogde activiteiten Omschrijving beoogd resultaat 1. Missie en doelstelling 8 2. Activiteitenplan Doelstellingen Nationaal Programma Palliatieve Zorg (NPPZ) Domeinen Kwaliteitskader palliatieve zorg Betrokken gemeenten 20

3 3 Inleiding Voor u ligt het jaarplan Deze keer voor het eerst een gezamenlijk plan van de drie netwerken palliatieve zorg van de provincie Groningen, te weten de netwerken Groningen Centraal, Noord-Groningen en Zuidoost-Groningen. Zie bijlage 1 voor de missie en doelstelling van de netwerken. In dit jaarplan worden de activiteiten van de drie netwerken beschreven. De indeling van dit jaarplan is, net als de subsidieaanvraag bij VWS, gebaseerd op de vier kerntaken die elk netwerk palliatieve zorg heeft: coördineren, informeren, signaleren en faciliteren. Inhoudelijk sluiten deze kerntaken aan bij de doelstellingen van het nationaal programma palliatieve zorg ( bijlage 3 ) en bij de domeinen van het kwaliteitskader palliatieve zorg (Bijlage 4) Binnen dit jaarplan wordt de definitie van Palliatieve Zorg uit het Kwaliteitskader (gemodificeerd WHO 2002) als uitgangspunt gebruikt. Palliatieve zorg is zorg die de kwaliteit van het leven verbetert van patiënten en hun naasten die te maken hebben met een levensbedreigende aandoening of kwetsbaarheid, door het voorkomen en verlichten van lijden, door middel van vroegtijdige signalering en zorgvuldige beoordeling en behandeling van problemen van fysieke, psychische, sociale en spirituele aard. Gedurende het beloop van de ziekte of kwetsbaarheid heeft palliatieve zorg oog voor het behoud van autonomie, toegang tot informatie en keuze mogelijkheden. Palliatieve zorg heeft de volgende kenmerken: - de zorg kan gelijktijdig met ziektegerichte behandeling verleend worden; - generalistische zorgverleners en waar nodig specialistische zorgverleners en vrijwilligers werken samen als een interdisciplinair team in nauwe samenwerking met de patiënt en diens naasten en stemmen de behandeling af op door de patiënt gestelde waarden, wensen en behoeften; - de centrale zorgverlener coördineert de zorg ten behoeve van de continuïteit; - de wensen van de patiënt en diens naasten omtrent waardigheid worden gedurende het beloop van de ziekte of kwetsbaarheid, tijdens het stervensproces en na de dood erkend en gesteund.

4 4 1.Coördineren (A) Omschrijving beoogde activiteiten Besturen en ontwikkelen netwerken. Voortzetten netwerkontwikkeling: 1. Uitvoering geven aan het jaarplan/ activiteitenplan van de netwerken. 2. Organiseren van de kerngroep overleggen 5 á 6 keer per jaar 3. Organiseren bijeenkomsten aandachtvelders 4. Organiseren conferentie in het kader van het kwaliteitskader palliatieve zorg (strategisch niveau). 5. Organiseren en begeleiden werkgroepen 6. Jaarplannen van betrokken organisaties en de netwerken worden gedeeld, zodat kansrijke mogelijkheden in de verbinding van de wederzijdse activiteiten t.b.v. verbetering palliatieve zorg (-organisatie) elkaar kunnen versterken 7. Actieve participatie in het consortium Ligare. NB. In het bijgevoegde Activiteitenplan 2018 worden de geplande activiteiten nader beschreven. Omschrijving beoogd resultaat De coördinatie is gericht op een compleet, samenhangend en dekkend aanbod van palliatieve terminale zorg van verantwoorde kwaliteit in de netwerkregio s. Er is sprake van een gevarieerd en een geïntegreerd aanbod van palliatieve zorg in de regio s. Er is goede afstemming naar inhoud en omvang tussen vraag en aanbod. Er is een goede communicatie tussen de deelnemers van elk netwerk. De coördinatie bestaat uit het samenbrengen van relevante partijen rondom thema s en het zorgdragen voor een effectief en efficiënt zorgproces. Ter bevordering van de samenwerking worden professionals, managers en bestuurders structureel en duurzaam samengebracht.

5 5 2. Informeren (B) Omschrijving beoogde activiteiten 1. actualiseren en beheren van de website en de palliapp, noodzakelijk voor inzicht in (beschikbare) zorg in de regio en kiesbeter.nl 2. Actualiseren aanbod t.a.v. publieksvoorlichting en website 3. Rond de IDPZ organiseren van bijeenkomsten/publieksacties. 4. Herkenbaarheid en bekendheid van de palliatieve zorg/ netwerken breder onder de aandacht brengen bij betrokken netwerkorganisaties en zorgverleners via nieuwsitems en/of sociale media NB. In het bijgevoegde Activiteitenplan 2018 worden de geplande activiteiten nader beschreven. Omschrijving beoogd resultaat Er wordt informatie verstrekt over het aanwezige aanbod van palliatieve zorg in de regio s. Er is goede, betrouwbare, onafhankelijke en toegankelijke informatie over palliatieve zorg in de regio beschikbaar op één centraal punt. Inhoud en vorm sluiten aan bij de populatie van de regio s.

6 6 3. Signaleren(C) Omschrijving beoogde activiteiten Door middel van een programmatische aanpak van het netwerk beleid en bijbehorende activiteiten, gefaseerd en systematisch zicht krijgen op de palliatieve zorg in de werkgebieden. De hiaten en overlap die optimale palliatieve zorg in de weg staan, worden in kaart gebracht. Uitvoering van een meerjarenbeleidsplan en verbeterprojecten vanuit zowel het NPPZ/consortium als vanuit regionale initiatieven. Activiteiten vinden plaats ter concretisering van het convenant dat door bestuurders is ondertekend in 2008 NB In het bijgevoegde Activiteitenplan 2018 worden de geplande activiteiten voor het komende jaar nader beschreven. Omschrijving beoogd resultaat Organisatorische, kwalitatieve en kwantitatieve tekortkomingen in de palliatieve zorg worden gesignaleerd, opgepakt met als doel opheffen van tekortkomingen.

7 7 4. Faciliteren (D) Omschrijving beoogde activiteiten 1. Hulpmiddelen en instrumenten (landelijk en regionaal) worden ter beschikking gesteld om oplossingen voor gesignaleerde organisatorische, kwalitatieve en kwantitatieve tekortkomingen in de regionale palliatieve zorg te faciliteren. 2. Elk netwerk organiseert jaarlijks een regionaal symposium of een bijeenkomst voor aandachtvelders rond een actueel thema in de palliatieve zorg. 3. Jaarlijks worden scholingen palliatieve zorg georganiseerd voor alle hulp- en zorgverleners in de palliatieve zorg: artsen, verpleegkundigen en verzorgenden en vrijwilligers georganiseerd NB In het bijgevoegde Activiteitenplan 2018 worden de geplande activiteiten voor het komende jaar nader beschreven. Omschrijving beoogd resultaat. Oplossingen voor gesignaleerde organisatorische, kwalitatieve en kwantitatieve tekortkomingen worden gefaciliteerd. Continuïteit van zorg is gewaarborgd. Deskundigheidsbevordering wordt lokaal of op consortium niveau afgestemd en gefaciliteerd.

8 8 Bijlage 1 Missie en doelstelling De missie van de netwerken palliatieve zorg Groningen is het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor de palliatieve patiënt, zowel op het organisatorische, professionele als relationele vlak. Dit gebeurt door het optimaliseren van de samenwerking met betrekking tot palliatieve zorg in alle gemeenten van de provincie Groningen. Hierbij gelden de volgende uitgangspunten: De wensen en behoeften van de patiënt staan centraal. Dat vereist een gevarieerd aanbod van zorg, verspreid over verschillende zorgplekken en afgestemd op de behoeften van de palliatieve patiënt. Er wordt naar gestreefd de patiënt goede palliatieve zorg op elke locatie te bieden. De continuïteit van zorg is geborgd. De overgang van patiënten, zorgverleners en middelen tussen de verschillende zorgplekken verloopt soepel dankzij een integrale benadering en een goede afstemming en coördinatie binnen het netwerk. Er wordt efficiënt gebruik gemaakt van de aanwezige kennis en expertise binnen het netwerk palliatieve zorg. Het netwerk palliatieve zorg staat garant voor een voldoende mate van spreiding, uitwisseling en benutting van kennis. Daarmee worden de voorwaarden geschapen om de kwaliteit van de zorg blijvend te kunnen verbeteren. Er is een gezamenlijke verbetercultuur. Binnen het regionale netwerk palliatieve zorg is men gericht op het signaleren van knelpunten in de zorg voor de palliatieve patiënt en op het gezamenlijk aanpakken van deze knelpunten. Er wordt optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare financiële middelen. Bron: samenwerkingsovereenkomst netwerk palliatieve zorg Groningen 2008

9 9 Bijlage 2 Activiteitenplan 2018 Coördineren Thema Onderwerp Doelstelling Actie en resultaat Door wie Welk netwerk Landelijke ontwikkelingen Landelijke De netwerken zijn op de Op de voet volgen van landelijke Netwerk coördinator ondersteuningsstructuur hoogte van de ontwikkelingen t.a.v. het VWSbeleid en bestuur/ leden palliatieve zorg en de ontwikkelingen t.a.v.de en het NPPZ. netwerken plaats van de regionale landelijke De coördinator informeert en netwerken ondersteuningsstructuur adviseert de leden doorlopend palliatieve zorg over de ontwikkelingen via mail en vergaderingen. De leden hebben inzicht in de toekomstige ontwikkelingen en anticiperen hier proactief op met intern beleid Tijdspad Kwaliteitskader palliatieve zorg De netwerkenorganisaties hebben het nieuwe kwaliteitskader palliatieve zorg verweven in het eigen beleid van de organisatie Tijdens de vergaderingen worden de domeinen van het kader besproken, zodat de deelnemers zelf een keuze kunnen maken wat en in welke volgorde zij willen vertalen naar hun eigen organisatie op beleids-en operationeel niveau. n Boven regionale ontwikkelingen Consortium Ligare Actieve participatie van de netwerken binnen het consortium, waarbij de lokale kleur van de netwerken overeind blijft Een netwerk is bestuurlijk vertegenwoordigd in de organisatiestructuur van het consortium. De netwerk coördinator en het consortium informeren de leden van de netwerken en hun bestuurders periodiek over ontwikkelingen Netwerk coördinator en bestuur/ leden netwerken, nieuwsbrief en website Ligare en ZonMw

10 10 en activiteiten. Best Practices vanuit consortium worden vertaald naar de netwerkregio. Regionale netwerkzorg Bestuurlijke verankering (van de positie) van het netwerkbij de deelnemende organisaties Bestaande contacten en draagvlak binnen organisaties consolideren en uitbouwen, met name op bestuurlijk en managementniveau. In 2018 zal de structuur onder de loep worden genomen en mogelijk een bestuurlijk overleg gestart gaan worden op provinciaal niveau Deelnemende organisaties dragen conform het convenant (dat in 2018 bevestigd zal worden door alle besturen) verantwoordelijkheid voor een intern beleidsplan palliatieve zorg, inclusief scholingsplan en begroting en uitspraak participatie binnen het netwerk. Jaarplannen en activiteitenplannen organisaties en netwerk palliatieve zorg worden met sleutelfiguren in relevante organisaties afgestemd, wederzijdse verwachtingen worden gedeeld Netwerk coördinator en bestuur/ leden netwerken Netwerkcontacten Volgend aan landelijke en regionale ontwikkelingen neemt het netwerk het initiatief om palliatieve zorg geagendeerd te krijgen bij relevante organisaties en zorgketens in de regio Continuïteit Subsidie VWS Zorg dragen voor de jaarlijkse aanvraag en verantwoording van de netwerksubsidie In wordt het contact met de VG-sector, de GGz in samenwerking met de UMP UMCG, de netwerken dementie en gemeenten gelegd en onderhouden. Jaarlijks indienen aanvraag en verantwoording netwerksubsidie bij VWS. Financiële continuïteit t.b.v.de coördinatie van de netwerken is gewaarborgd Netwerkcoördinator en leden netwerken Netwerkcoördinator samen met directeur en financiële afdeling Elann

11 11 Besturen en ontwikkelen netwerken ter bevordering van de palliatieve zorg Structuur Ter bevordering van de samenwerking en samenhang worden professionals, managers en bestuurders structureel en duurzaam samengebracht Organiseren netwerkvergaderingen 4-6 x per jaar (operationeel) Organiseren tweejaarlijkse beleidsdag bestuurders en netwerken.(strategisch) 2018 vormgeven aan bestuurlijke verankering PZ Jaarplannen worden uitgevoerd Netwerkcoördinator en leden netwerken Beleid Verdere professionalisering van de netwerken zodanig dat de netwerken een motor zijn voor verbetering van de palliatieve zorg op organisatorisch, kwalitatief en kwantitatief gebied. De netwerken acteren vanuit een gezamenlijk (meer)jarenplan Met een missie en visie, strategie doelstellingen en speerpunten. Netwerkcoördinator en leden netwerken Specifiek Thema Onderwerp Doelstelling Actie en resultaat Door wie Welk netwerk Consultatie Consultatiestructuur Het PPTG is ingebed in de provincie zodanig dat het aansluit bij nieuwe structuren als PaTz of ander MD-overleg in de huisartsenzorg en palliatief advies teams binnen de ziekenhuizen. Nagaan of de huidige structuur en werkwijze voor consultvragers duidelijk is en of de huidige vorm voldoende waarborgt dat de patiënt palliatieve zorg krijgt zoals beschreven in de doelstellingen van het NPPZ Netwerkcoördinator, leden netwerken, IKNL en PPTG Tijdspad PaTz Verdere uitbreiding Vorm geven aan markeren en pro- actieve zorg in de eerste lijn Er zijn tenminste twee PaTz groepen gestart. rzorg heeft het voornemen hier een actieve rol in te vervullen. IN Veendam participeren Buurtzorg, TSN en ZG meander Netwerk coördinator i.s.m. GHC en huisartsenkring, IKNL en op lokaal niveau thuiszorgteams 2018-

12 12 in een PaTz-groep Aandachtvelders PZ Aandachtvelder structuur Stevig verankering en herpositionering van de aandachtvelders binnen de organisaties Er is een nieuw profiel voor aandachtvelders PZ met daarin beschreven wat we met elkaar de ondergrens vinden voor de functie aandachtvelder PZ organisaties hebben een passende structuur gevonden voor de aandachtvelders, zodanig dat de groep daadwerkelijk verantwoordelijk kan zijn voor implementatie van PZ in de organisatie. Bijvoorbeeld: ZG meander stuurt WV-en naar Post HBO PZ; rzorg werkt functie VS verder uit; Thuiszorg comfort stuurt een vpk naar post HBO PZ; Martini leidt extra VS op. Oosterlengte heeft vanaf 1 januari een pal. vpk vrijgesteld en leidt een extra vpk op Informeren Voorlichting Ontwikkeling en verspreiden van informatiemateriaal Herkenbaarheid en toegankelijkheid van de palliatieve zorg en de netwerken verbeteren door zichtbaarder te zijn. Informatiemateriaal bundelen, desgewenst ontwikkelen, promoten en verspreiden binnen de netwerken. Er wordt informatie verspreid over de activiteiten van de netwerken Verspreiden Pal voor U Netwerkcoördinator, leden netwerken

13 13 Websites Er is goede betrouwbare onafhankelijke en toegankelijke informatie beschikbaar over palliatieve zorg op één centraal punt. actualiseren en beheren van de websites en 2018 staat in het teken van het omzetten van huidige websites naar één nieuwe, gebruikersvriendelijke website. Netwerk coördinatie en secretariaat Elann Internationale dag van de palliatieve zorg (IDPZ) Palliatieve zorg wordt bij het brede publiek onder de aandacht gebracht. Jaarlijks organiseren van activiteiten rondom de IDPZ Netwerkorganisaties Jaarlijks PalliArts De app ondersteunt de (huis)arts en anderen bij het verlenen van goede palliatieve zorg, afgestemd op de wensen van de patiënt en diens naasten. Actueel maken en houden van de app met relevante informatie uit de provincie n Informeren Nieuwsbrief aandachtvelders Er wordt informatie verstrekt over palliatieve zorg en de activiteiten van het netwerk. Nieuwsbrief nieuw vormgeven, zodat deze uitnodigend is om te lezen Netwerk coördinator, ZZP-er en een paar aandachtvelders voor de nieuwe stijl 3 x per jaar Signaleren Thema Onderwerp Doelstelling Actie en resultaat Door wie Welk netwerk Kwaliteit Verbeterprojecten In 2018 zal het Uitkomsten werkconferentie Netwerkleden, kwaliteitskader worden vertalen op operationeel, consulenten, IKNL geïmplementeerd. Er zal tactisch en strategisch niveau. en coördinator een provinciale werkconferentie voorbereid worden. Tijdspad Inzet rouwconsulenten Thuizorg Dichtbij heeft een Rouwconsulent wordt ingezet Thuiszorg Dichtbij

14 14 Pool rouwconsulenten opgericht Signaleren in de palliatieve zorg/ besluitvorming rzorg, TSN, thuiszorg Comfort werken met een van de instrumenten De set signalering /besluitvorming PZ wordt standaard gebruikt TSN, rzorg, thuiszorg comfort ZS ZS wordt ingezet tijdens de laatste 72uur Refaja en OZG zijn bezig met digitaal ZS TSN, Dignis, Westerholm, ZINN en ZonnehuisgroepNoord gaan ZS opnieuw implementeren Zie resultaat STEM ZG meander heeft in het kader van GVP STEM geïmplementeerd teams binnen ZG meander kennen de sterfstijlen van Stem ZG meander ZO Mantelzorgkompas Implementeren mantelzorgkompas Medewerkers zetten op het juiste moment het kompas in waardoor mantelzorgers zich ondersteunt voelen en regie kunnen blijven voeren. Thuiszorg Dichtbij Nazorg In 2018 wordt de handreiking nazorg aan nabestaanden geïmplementeerd of vindt nazorg plaats aan nabestaanden wordt nazorg aangeboden met als doel: reflectie op laatste fase en afscheid; evaluatie van de verleende zorg; signaleren en doorverwijzen bij risico op verstoord rouwproces. BCM neemt standaard 6 weken na overlijden contact op met familie. TSN,BCM

15 15 Projecten Proactieve zorgplanning organisaties actief binnen de netwerken werken aan Proactieve zorgplanning. Dit is een continu en dynamisch proces van gesprekken over levensdoelen en keuzes en welke zorg daar nu en in de toekomst bij past Uitkomsten van het proces, met gezamenlijke besluitvorming als leidraad, worden in het individueel zorgplan vastgelegd Patiënt en naasten zijn voorbereid op wat kan gebeuren Verbetering overeenstemming tussen wensen patiënt en de geleverde zorg. Betekent dat de komende jaren gestreefd wordt het proces eerder dan nu ingang te zetten, zodat proactieve zorgplanning in elk geval een jaar voor vermoeden overlijden wordt gestart. Netwerkleden, PPTG, ligare,patz groepen Als niet alles is wat het lijkt Opheffen handelingsverlegenheid zorgverleners met zingevingsvragen Martiniziekenhuis, Ommelander ziekenhuis, UMCG, thuiszorg Comfort, De Hoven gaan participeren binnen dit Ligare project. Resultaat zou moeten zijn dat medewerkers van de afdeling zingevingsvragen herkennen en bespreekbaar maken, zodanig dat patiënt en naasten zich professioneel begeleid voelen. Capaciteit Beschikbaarheid De netwerken signaleren, op basis van behoefte en benutting van de beschikbare capaciteit, de optimale intramurale capaciteit voor palliatief terminale zorg binnen het werkgebied en vervult hierin een adviserende rol Onderzocht wordt op welke wijze feiten en cijfers over palliatieve zorg in de provincie in beeld kunnen worden gebracht PTZ-indicaties, sterftecijfers, aanbod palliatieve zorg, aantal palliatieve bedden, bedbezetting). Waar mogelijk, worden feiten en

16 16 cijfers over palliatieve zorg in de provincie Groningen in beeld gebracht. MTH-topzorg De samenwerking tussen de diverse MTH-teams in deze regio verder onderzoeken, ondersteunen en stimuleren TSN, Thuiszorg dichtbij, UMCG thuis en nog meer thuiszorgorganisaties maken samen mogelijk dat technische PZ thuis gewaarborgd blijft, ondanks krapte in personeel en budget TSN, Thuiszorg Dichtbij, UMCG thuis, ZINN,e.a. Faciliteren Thema Onderwerp Doelstelling Actie en Resultaat Door wie Welk netwerk Deskundigheids-bevordering vanuit het netwerk Basisscholing, scholing voor aandachtvelders en verdiepingsmodules voor V&V Deskundigheidsbevordering en passend vervolgaanbod worden gefaciliteerd Jaarlijks worden georganiseerd: 1x basisscholingen palliatieve zorg verzorgenden 2x basisscholing palliatieve zorg verpleegkundigen 3 x scholing voor aandachtvelders Op vraag verdiepingsmodules voor de verschillende niveaus. Op aanvraag in-company scholingen organiseren. PPTG verzorgd scholing voor Hagro s Inhoud Werkgroepen scholing, consulenten PPTG Organisatie door Elann en netwerkcoördinator Symposium dementie en palliatieve zorg Samenbrengen van relevante partijen rondom concrete thema s en het zorg dragen voor een effectief Vervolg van het symposium in Verdieping op thema s als STEM, kwaliteitskader, dementievriendelijk ziekenhuis Tijdelijk ingestelde Werkgroep n Eenmalig

17 17 Klinische lessen en efficiënt (zorg-)proces. Aandachtvelders verdiepen zich op twee thema s Aandachtvelders palliatieve zorg hebben zich kunnen bekwamen op een bepaald thema Werkgroep scholing Noord Noord Jaarlijks Thema aandachtvelders Aandachtvelders verdiepen zich op thema s PZ Thema Schokbrekers rond de IDPZ 2018 Werkgroep scholing centraal Eens in de twee jaar Deskundigheidsbevordering binnen de organisaties Werkconferentie PZ scholingen Samenbrengen van relevante partijen om toekomstbestendig beleid te bepalen voor palliatieve zorg in de provincie Groningen O.a. Buurtzorg, TSN, Thuiszorg Dichtbij, Refaja, UMCG, Oosterlengte, De Hoven hebben of ontwikkelen, (digitale) scholingen PZ Publiek Café doodgewoon Publiek wordt op een laagdrempelige wijze geïnformeerd over thema s binnen de palliatieve zorg Bestuurlijk commitment voor provinciale speerpunten Intern ontwikkelde cursussen PZ zijn, daar waar van toepassing, afgestemd op de basisscholingen PZ van het netwerk of kunnen aangeboden worden als verdiepingsmodules Binnen elk netwerken worden in principe 6 avonden georganiseerd op locaties. Zo nodig wordt de samenwerking gezocht met ouderenbonden, alzheimer café etc. Coördinator en IKNL Werkgroepen scholing/pr van de netwerken doorlopen

18 18 Bijlage 3 Doelstellingen Nationaal Programma Palliatieve Zorg (NPPZ) In 2020 is iedere burger, als het aan de orde is, verzekerd van goede palliatieve zorg op de juiste plaats, op het juiste moment en met de juiste zorg en ondersteuning. Doelstellingen op het gebied van bewustwording en cultuur 1. Het bewustzijn over palliatieve zorg bij burgers is vergroot en het is normaal om tijdig stil te staan bij het levenseinde. 2. Het bewustzijn over palliatieve zorg bij zorgverleners is vergroot en het is normaal om tijdig stil te staan bij het al of niet doorbehandelen. Doelstellingen op het gebied van organisatie en continuïteit 1. Meer mensen kunnen op de plek van hun voorkeur (veelal thuis) overlijden dan in De zorg is onderdeel van de reguliere zorgverlening en sluit beter aan bij (onder meer) de ouderenzorg en de welzijnssector. 3. Specialistische en multidisciplinaire kennis is snel beschikbaar, met meer aandacht voor de sociale en spirituele dimensie tijdens de palliatieve fase. Doelstellingen op het gebied van zorginnovatie en kwaliteit 1. De kwaliteit van de palliatieve zorg is verbeterd. 2. Iedereen, werkzaam in de zorg, heeft een goede basiskennis over palliatieve zorg (inclusief sociale en spirituele dimensie). 3. Minder mensen ervaren onnodige pijn en benauwdheid tijdens het sterfproces. 4. De kennis over en organisatie van palliatieve zorg voor speciale doelgroepen (kinderen, GGZ, VGZ, dementerenden, dak- en thuislozen) is verbeterd. Doelstellingen op het gebied van patiëntparticipatie en ondersteuning 1. De behoefte van mensen in de laatste levensfase en hun naasten staan centraal. Mensen in de laatste levensfase zijn beter voorbereid en meer betrokken als partner bij de palliatieve behandeling. 2. Mantelzorgers zijn minder vaak overbelast. 3. De inzet van opgeleide vrijwilligers in de laatste levensfase is mogelijk op alle plaatsen waar mensen overlijden.

19 19 Bijlage 4 Domeinen Kwaliteitskader palliatieve zorg Domein 1: Domein 2: Domein 3: Domein 4: Domein 5: Domein 6: Domein 7: Domein 8: Domein 9: Domein 10: Kernwaarden en principes Structuur en proces 2.1 Markering 2.2 Gezamenlijke besluitvorming 2.3 Proactieve zorgplanning 2.4 Individueel zorgplan 2.5 Interdisciplinaire zorg 2.6 Mantelzorg 2.7 Coördinatie en continuïteit 2.8 Netwerk 2.9 Deskundigheid 2.10 Kwaliteit en onderzoek Fysieke dimensie Psychische dimensie Sociale dimensie Spirituele dimensie Stervensfase Verlies en rouw Cultuur Ethisch en juridisch

20 20 Bijlage 5 Betrokken gemeenten De missie van de netwerken palliatieve zorg Groningen ( bijna inwoners) is het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor de palliatieve patiënten diens naasten, zowel op het organisatorische, professionele als relationele vlak. In het netwerk Zuidoost Groningen gebeurt dit door het optimaliseren van de samenwerking met betrekking tot palliatieve zorg binnen de gemeenten Oldambt, Menterwolde, Bellingwedde, Stadskanaal, Vlagtwedde, Pekela en Veendam. In het werkgebied wonen inwoners In netwerk Noord-Groningen gebeurt dit in de gemeenten Appingedam, Bedum, Delfzijl, Loppersum, Slochteren, Eemsmond. Een werkgebied met inwoners In het netwerk Groningen centraal gebeurt dit in de gemeenten Groningen, Ten Boer, Haren, Hoogezand-Sappemeer, Leek, Marum, Grootegast, Zuidhorn, de Marne en de gemeente Winsum. In het werkgebied wonen inwoners Bron VWS- 2016

Inhoud. Inleiding... 3

Inhoud. Inleiding... 3 Jaarplan 2019 Inhoud Inleiding... 3 Doelstellingen Nationaal Programma Palliatieve Zorg (NPPZ) 2014-2020:... 4 Doelstellingen op het gebied van bewustwording en cultuur... 4 Doelstellingen op het gebied

Nadere informatie

Netwerk Palliatieve Zorg. Zaanstreek- Waterland. Jaarplan

Netwerk Palliatieve Zorg. Zaanstreek- Waterland. Jaarplan Netwerk Palliatieve Zorg 2016 Zaanstreek- Waterland Jaarplan Inhoud Inleiding... 3 1. Coördineren (A)... 5 Omschrijving beoogde activiteiten... 5 Omschrijving beoogde resultaat... 5 Tijdsinvestering...

Nadere informatie

Netwerk Palliatieve Zorg. Zaanstreek- Waterland. Jaarplan

Netwerk Palliatieve Zorg. Zaanstreek- Waterland. Jaarplan Netwerk Palliatieve Zorg 2015 Zaanstreek- Waterland Jaarplan Inhoud Inleiding... 3 1. Coördineren (A)... 4 Omschrijving beoogde activiteiten... 4 Omschrijving beoogde resultaat... 4 Tijdsinvestering...

Nadere informatie

Netwerken Palliatieve Zorg. Noord-Holland/ Flevoland. Jaarplan

Netwerken Palliatieve Zorg. Noord-Holland/ Flevoland. Jaarplan Netwerken Palliatieve Zorg 2016 Noord-Holland/ Flevoland Jaarplan Inhoud Inleiding... 3 1. Coördineren (A)... 5 Omschrijving beoogde activiteiten... 5 Omschrijving beoogd resultaat... 5 2. Informeren (B)...

Nadere informatie

Netwerk Palliatieve Zorg Noorden. Flevoland. Jaarplan

Netwerk Palliatieve Zorg Noorden. Flevoland. Jaarplan Netwerk Palliatieve Zorg Noorden Oost- Flevoland 2016 Jaarplan Inhoud Inleiding... 3 Doelstellingen Nationaal Programma Palliatieve Zorg (NPPZ) 2014-2020:... 4 Doelstellingen op het gebied van bewustwording

Nadere informatie

Palliatieve zorg tot en met 2016 en dan nu verder..

Palliatieve zorg tot en met 2016 en dan nu verder.. Palliatieve zorg tot en met 2016 en dan nu verder.. Een persoonlijke impressie van Wil Hoek Netwerkcoordinator van 2002 tot 2017 in Groningen en Friesland ( 8 netwerken) Ligare 16 maart 2017 Gesprekspunten:

Nadere informatie

JAARBERICHT. Netwerk Palliatieve Zorg (NPZ) Noord Groningen

JAARBERICHT. Netwerk Palliatieve Zorg (NPZ) Noord Groningen JAARBERICHT 2016 Netwerk Palliatieve Zorg (NPZ) Noord Groningen Jaarbericht 2016 Netwerk Palliatieve Zorg (NPZ) Noord Groningen In dit jaarbericht leest u hoe het Netwerk Palliatieve Zorg Noord Groningen

Nadere informatie

Jaarplan 2014. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant. Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant

Jaarplan 2014. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant. Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant Jaarplan Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant 1 Aansluitend op de doelstellingen van het beleidsplan van het netwerk staan de volgende activiteiten

Nadere informatie

Naam vertegenwoordiger: Mevr. K. de Kwaasteniet ( directeur innovatie en kwaliteit)

Naam vertegenwoordiger: Mevr. K. de Kwaasteniet ( directeur innovatie en kwaliteit) Samenwerkingsovereenkomst netwerk palliatieve zorg Zuidoost Groningen Buurtzorg Nederland Ommelanderziekenhuisgroep, locatie st. Lucas Regionale Huisartsen Vereniging Groningen Stichting Blanckenbörg Stichting

Nadere informatie

Jaarplan 2016. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant. Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant

Jaarplan 2016. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant. Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant Jaarplan Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant Inleiding Het Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant is een samenwerkingsverband van zorgorganisaties

Nadere informatie

Missie & visie. Missie Netwerk Palliatieve Zorg..naam invullen. Plaatje Eigen plaatje toevoegen. Visie Eigen tekst toevoegen

Missie & visie. Missie Netwerk Palliatieve Zorg..naam invullen. Plaatje Eigen plaatje toevoegen. Visie Eigen tekst toevoegen Missie & visie Missie Netwerk Palliatieve Zorg..naam invullen Tekst toevoegen. Plaatje Eigen plaatje toevoegen Visie Eigen tekst toevoegen Uitgangspunten Eigen tekst toevoegen Coördinatie & continuïteit

Nadere informatie

JAARBERICHT. Netwerk Palliatieve Zorg (NPZ) Groningen Centraal

JAARBERICHT. Netwerk Palliatieve Zorg (NPZ) Groningen Centraal JAARBERICHT 2016 Netwerk Palliatieve Zorg (NPZ) Groningen Centraal Jaarbericht 2016 Netwerk Palliatieve Zorg (NPZ) Groningen Centraal In dit jaarbericht leest u hoe het Netwerk Palliatieve Zorg Groningen

Nadere informatie

Omdat de opdracht van VWS tot en met 2019 niet wijzigt is de keuze gemaakt voor een meerjarenplan

Omdat de opdracht van VWS tot en met 2019 niet wijzigt is de keuze gemaakt voor een meerjarenplan Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden Meerjarenplan 2019 Inleiding Subsidieregeling Palliatieve en Terminale zorg VWS Het ministerie van VWS geeft tot en met 2019 subsidies voor het in stand houden van een

Nadere informatie

CONVENANT NETWERK PALLIATIEVE ZORG MEPPEL STEENWIJKERLAND

CONVENANT NETWERK PALLIATIEVE ZORG MEPPEL STEENWIJKERLAND CONVENANT NETWERK PALLIATIEVE ZORG MEPPEL STEENWIJKERLAND Convenant palliatieve zorg Meppel / Steenwijkerland 1-7 Samenwerkingsovereenkomst netwerk voor palliatieve zorg in de regio Meppel Steenwijkerland

Nadere informatie

Palliatieve Zorg Haaglanden

Palliatieve Zorg Haaglanden Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden Jaarplan Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden 2012 Inleiding Het Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden (Netwerk PZH) richt zich op het versterken van de samenwerking en

Nadere informatie

Activiteitenplan 2012

Activiteitenplan 2012 Activiteitenplan 2012 Inleiding De netwerken palliatieve zorg maken, samen met stichting Agora, IKNL en kenniscentra palliatieve zorg, onderdeel uit van de ondersteuningsstructuur. Ten aanzien van de taken

Nadere informatie

NETWERK PALLIATIEVE ZORG REGIO ZUTPHEN JAARPLAN 2017

NETWERK PALLIATIEVE ZORG REGIO ZUTPHEN JAARPLAN 2017 NETWERK PALLIATIEVE ZORG REGIO ZUTPHEN JAARPLAN 2017 Netwerk Palliatieve zorg regio Zutphen www.netwerkpalliatievezorg.nl/zutphen Anna Kempe a.kempe@sensire.nl tel: 06 2001 7978 concept Jaarplan 2017 Netwerk

Nadere informatie

De Zorgmodule Palliatieve Zorg

De Zorgmodule Palliatieve Zorg De Zorgmodule Palliatieve Zorg - wat betekent dit voor de professional en zijn werkveld?- 2e regionale symposium palliatieve zorg s Hertogenbosch, 2 oktober 2014 Drs. Jaap R.G. Gootjes Alg. directeur /

Nadere informatie

JAARBERICHT. Netwerk Palliatieve Zorg (NPZ) Zuidoost Groningen

JAARBERICHT. Netwerk Palliatieve Zorg (NPZ) Zuidoost Groningen JAARBERICHT 2016 Netwerk Palliatieve Zorg (NPZ) Zuidoost Groningen Jaarbericht 2016 Netwerk Palliatieve Zorg (NPZ) Zuidoost Groningen In dit jaarbericht leest u hoe het Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost

Nadere informatie

Interdisciplinaire samenwerking in Netwerken Palliatieve Zorg

Interdisciplinaire samenwerking in Netwerken Palliatieve Zorg Godebaldkwartier 914 3511 DT Utrecht E info@stichtingfibula.nl I www.stichtingfibula.nl @StichtingFibula Interdisciplinaire samenwerking in Netwerken Palliatieve Zorg Achtergrondinformatie 1. Inleiding

Nadere informatie

WERKPLAN 2014 vastgesteld sept.2013 BELEIDSDOELSTELLINGEN NETWERK Palliatieve Zorg Zuidoost Groningen

WERKPLAN 2014 vastgesteld sept.2013 BELEIDSDOELSTELLINGEN NETWERK Palliatieve Zorg Zuidoost Groningen Palliatieve zorg is de actieve, totale zorg voor patiënten op het moment dat hun ziekte niet meer te genezen is. Pijnbeheersing, en de bestrijding van andere lichamelijke klachten, is net zo belangrijk

Nadere informatie

Palliatieve Zorg. Marjolein Kolkman en Ingrid Kienstra. Verpleegkundigen Palliatieve Zorg

Palliatieve Zorg. Marjolein Kolkman en Ingrid Kienstra. Verpleegkundigen Palliatieve Zorg Palliatieve Zorg Marjolein Kolkman en Ingrid Kienstra Verpleegkundigen Palliatieve Zorg Wat is het belangrijkste speerpunt van palliatieve zorg? A Genezing B Kwaliteit van leven C Stervensbegeleiding

Nadere informatie

Jaarwerkplan Netwerk Palliatieve Zorg regio Arnhem 2017

Jaarwerkplan Netwerk Palliatieve Zorg regio Arnhem 2017 Jaarwerkplan Netwerk Palliatieve Zorg regio Arnhem 2017 Ans Blom, netwerkcoördinator, Beleidsdoelstellingen Netwerk Beter werken door netwerken Ambities I. Het netwerk zelf is een inspiratiebron en voedingsbodem

Nadere informatie

Regionale Bijeenkomsten Zorgkantoorregio s

Regionale Bijeenkomsten Zorgkantoorregio s Regionale Bijeenkomsten Zorgkantoorregio s Regio Groningen 7 juli 2011 Hans Springer manager Inkoop Langdurige Zorg Inhoud presentatie Cijfers en statistieken over de regio Kaders voor inkoop van extramurale

Nadere informatie

Signaleren, volgen en verdiepen. Werk in uitvoering

Signaleren, volgen en verdiepen. Werk in uitvoering Signaleren, volgen en verdiepen Werk in uitvoering Everlien de Graaf Verpleegkundige, Verplegingswetenschapper, Promovenda Hospicezorg & Symptomen en klachten van patiënten Expertise centrum Palliatieve

Nadere informatie

Consortiavorming: kader voor samenwerking EPZ - IKNL netwerken palliatieve zorg

Consortiavorming: kader voor samenwerking EPZ - IKNL netwerken palliatieve zorg MEMO Aan: Betreft: consortiavorming en samenwerking EPZ, IKNL en netwerken palliatieve zorg Van: Karin van der Rijt, voorzitter EPZ en Jeroen Hasselaar, projectleider NFU Peter Huijgens, directeur IKNL

Nadere informatie

Hoe de regie (terug) te geven aan de patiënt in de laatste fase van het leven

Hoe de regie (terug) te geven aan de patiënt in de laatste fase van het leven Hoe de regie (terug) te geven aan de patiënt in de laatste fase van het leven Anja Guldemond-de Jong Verpleegkundig specialist MANP HaaglandenMC+Palliatieteam Disclosure Belangen Spreker Geen (potentiële)

Nadere informatie

Subsidienr 322839. WERKPLAN 2015 vastgesteld sept.2014 BELEIDSDOELSTELLINGEN NETWERK Palliatieve Zorg Zuidoost Groningen

Subsidienr 322839. WERKPLAN 2015 vastgesteld sept.2014 BELEIDSDOELSTELLINGEN NETWERK Palliatieve Zorg Zuidoost Groningen Subsidienr 322839 Palliatieve zorg is de actieve, totale zorg voor patiënten op het moment dat hun ziekte niet meer te genezen is. Pijnbeheersing, en de bestrijding van andere lichamelijke klachten, is

Nadere informatie

Jaarplan 2015. Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden. Werken aan het versterken van de palliatieve zorg

Jaarplan 2015. Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden. Werken aan het versterken van de palliatieve zorg Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden Jaarplan 2015 Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden Werken aan het versterken van de palliatieve zorg Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Terugblik 2014 3 2.1 Regionaal 3

Nadere informatie

Activiteitenplan 2010-2013. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant

Activiteitenplan 2010-2013. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant Activiteitenplan - 2013 Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant Werkplan - 2013 Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant Aansluitend op de doelstellingen van het beleidsplan van het netwerk staan

Nadere informatie

Subsidienr WERKPLAN 2016 vastgesteld sept.2015 BELEIDSDOELSTELLINGEN NETWERK Palliatieve Zorg Zuidoost Groningen

Subsidienr WERKPLAN 2016 vastgesteld sept.2015 BELEIDSDOELSTELLINGEN NETWERK Palliatieve Zorg Zuidoost Groningen Subsidienr 322839 Palliatieve zorg is de actieve, totale zorg voor patiënten op het moment dat hun ziekte niet meer te genezen is. Pijnbeheersing, en de bestrijding van andere lichamelijke klachten, is

Nadere informatie

Jaarwerkplan Netwerk Palliatieve Zorg regio Arnhem 2016 Ans Blom, netwerkcoördinator,

Jaarwerkplan Netwerk Palliatieve Zorg regio Arnhem 2016 Ans Blom, netwerkcoördinator, Jaarwerkplan Netwerk Palliatieve Zorg regio Arnhem 2016 Ans Blom, netwerkcoördinator, Beleidsdoelstellingen Netwerk Beter werken door netwerken Ambities I. Het netwerk zelf is een inspiratiebron en voedingsbodem

Nadere informatie

JAARVERSLAG COÖPERATIE PALLIATIEVE ZORG NEDERLAND 2018

JAARVERSLAG COÖPERATIE PALLIATIEVE ZORG NEDERLAND 2018 JAARVERSLAG COÖPERATIE PALLIATIEVE ZORG NEDERLAND 2018 PALLIATIEVE ZORG NEDERLAND (PZNL) PZNL is in april 2018 opgericht met als doel om organisaties in de palliatieve zorg te verbinden, samenwerking te

Nadere informatie

Meerjarenbeleidsplan Alleen samen

Meerjarenbeleidsplan Alleen samen Mantelzorger Meerjarenbeleidsplan 2017-2020 Alleen samen Vrijwilligers terminale zorg Thuiszorg Hospice Huisarts Nazorg Palliatieve zorg in de regio Intramurale zorg (verpleeg/verzorgingshuis) 1 Meerjarenbeleidsplan

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden De organisaties die deelnemen aan het Netwerk Palliatieve Zorg regio Haaglanden:

Samenwerkingsovereenkomst Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden De organisaties die deelnemen aan het Netwerk Palliatieve Zorg regio Haaglanden: Samenwerkingsovereenkomst Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden De organisaties die deelnemen aan het Netwerk Palliatieve Zorg regio Haaglanden: Stichting Medisch Centrum Haaglanden en Bronovo-Nebo, gevestigd

Nadere informatie

Status: ontwikkeldocument

Status: ontwikkeldocument CONSORTIUM NOORD HOLLAND EN FLEVOLAND Een programmatische aanpak Status: ontwikkeldocument 1. Inleiding Goede palliatieve zorg en ondersteuning voor iedere burger in 2020 is de inzet waarop ZonMw op verzoek

Nadere informatie

Netwerk palliatieve terminale zorg in Oostelijk Zuid-Limburg

Netwerk palliatieve terminale zorg in Oostelijk Zuid-Limburg Netwerk palliatieve terminale zorg in Oostelijk Zuid-Limburg Visie op Palliatieve Terminale Zorg in Oostelijke Zuid-Limburg en de rol van het netwerk PTZ Inleiding Mensen die terminaal zijn terminale patiënten

Nadere informatie

Genero Invitational Conference 27 maart 2017

Genero Invitational Conference 27 maart 2017 Genero Invitational Conference 27 maart 2017 Frans Baar, Spec Ouderengeneeskunde, Consulent consultatief palliatief team, directeur stichting Leerhuizen Palliatieve Zorg Ellen Vink, Netwerk coördinator

Nadere informatie

Netwerk Palliatieve Zorg Stadsgewest Breda

Netwerk Palliatieve Zorg Stadsgewest Breda Jaarprogramma Palliatieve Zorg 2013 [2] Netwerk Palliatieve Zorg Stadsgewest Breda Inleiding Het Netwerk Palliatieve Zorg Stadsgewest Breda is een regionale samenwerking van 4 subregionale netwerken met

Nadere informatie

Godebaldkwartier DT Utrecht E I Communicatieplan.

Godebaldkwartier DT Utrecht E I Communicatieplan. Godebaldkwartier 914 3511 DT Utrecht E info@stichtingfibula.nl I www.stichtingfibula.nl @StichtingFibula Communicatieplan Adviesdocument 1. Inleiding Communicatieplan Het document communicatieplan is één

Nadere informatie

Godebaldkwartier 419 8e etage 3511 DT Utrecht E I Communicatieplan.

Godebaldkwartier 419 8e etage 3511 DT Utrecht E I Communicatieplan. Godebaldkwartier 419 8e etage 3511 DT Utrecht E info@stichtingfibula.nl I www.stichtingfibula.nl @StichtingFibula Communicatieplan Adviesdocument 1. Inleiding Communicatieplan Het document communicatieplan

Nadere informatie

ALS zorg en palliatieve zorg? Een gezamenlijk doel! En dezelfde uitkomstmaten?!

ALS zorg en palliatieve zorg? Een gezamenlijk doel! En dezelfde uitkomstmaten?! Saskia Teunissen Hoogleraar palliatieve zorg en hospicezorg Oncologieverpleegkundige en gezondheidswetenschapper Julius Centrum UMC Utrecht en Associatie Hospicezorg Nederland Directeur/bestuurder academisch

Nadere informatie

Alleen Samen staan we sterk voor een waardig levenseinde. Gerda Kievitsbosch, netwerkcoördinator Netwerken Palliatieve Zorg Twente 11 april 2019

Alleen Samen staan we sterk voor een waardig levenseinde. Gerda Kievitsbosch, netwerkcoördinator Netwerken Palliatieve Zorg Twente 11 april 2019 Alleen Samen staan we sterk voor een waardig levenseinde Gerda Kievitsbosch, netwerkcoördinator Netwerken Palliatieve Zorg Twente 11 april 2019 Inleiding Netwerken Palliatieve Zorg Twente Palliatieve Zorg

Nadere informatie

Activiteitenplan 2016

Activiteitenplan 2016 Activiteitenplan 2016 Inleiding Het Netwerk Palliatieve Zorg Amsterdam-Diemen (NPZA) is een grootstedelijk netwerk. Er zijn naast de huidige 14 partners, een groot aantal andere zorgorganisaties en individuele

Nadere informatie

Jaarplan Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden. Werken aan het versterken van de palliatieve zorg

Jaarplan Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden. Werken aan het versterken van de palliatieve zorg Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden Jaarplan 2016 Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden Werken aan het versterken van de palliatieve zorg Algemeen Er zijn in Nederland 66 netwerken palliatieve zorg met nationale

Nadere informatie

Palliatieve zorg bij dementie Saskia Danen - de Vries

Palliatieve zorg bij dementie Saskia Danen - de Vries Saskia Danen Palliatieve zorg bij dementie Saskia Danen - de Vries Laatste levensfase Patiënten met dementie bevinden zich allen in een chronisch progressief proces. Palliatieve zorg bij dementie Laatste

Nadere informatie

V&VN PALLIATIEVE ZORG JAARPLAN 2019

V&VN PALLIATIEVE ZORG JAARPLAN 2019 V&VN PALLIATIEVE ZORG JAARPLAN 2019 INLEIDING Dit V&VN Palliatieve zorg jaarplan 2019 is het resultaat van een periode van reflectie en onderzoek door het bestuur V&VN Palliatieve zorg. De aanleiding was

Nadere informatie

Visie op de ontwikkeling. van de. Palliatieve Zorg. in Rotterdam en omstreken

Visie op de ontwikkeling. van de. Palliatieve Zorg. in Rotterdam en omstreken Visie op de ontwikkeling van de Palliatieve Zorg in Rotterdam en omstreken You matter because you are, and you matter until the last moment of life; and we will do all that we can, not only to help you

Nadere informatie

Zicht op goede voorbeelden palliatieve zorg. Jetty Zuidema, senior adviseur palliatieve zorg Kennismarkt, 8 oktober 2015, Nijverdal

Zicht op goede voorbeelden palliatieve zorg. Jetty Zuidema, senior adviseur palliatieve zorg Kennismarkt, 8 oktober 2015, Nijverdal Zicht op goede voorbeelden palliatieve zorg Jetty Zuidema, senior adviseur palliatieve zorg Kennismarkt, 8 oktober 2015, Nijverdal Programma Palliatieve zorg ontwikkelingen Uitdagingen pz binnen VG-sector

Nadere informatie

Dag van de Dementiezorg 2016 Palliatieve zorg bij dementie

Dag van de Dementiezorg 2016 Palliatieve zorg bij dementie Dag van de Dementiezorg 2016 Palliatieve zorg bij dementie Workshop Paul Vogelaar, verpleegkundig expert palliatieve zorg en pijn Lux Nova, palliatieve zorg & training 2 Work-shoppen 3 Dementie Combinatie

Nadere informatie

Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname

Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname Ernstig zieke mensen voor wie geen genezing meer mogelijk is, willen de laatste fase van hun leven graag thuis doorbrengen in hun eigen vertrouwde omgeving.

Nadere informatie

Samen sterk in de transmurale palliatieve zorgketen! Kees Goedhart - adviseur NPZR&o

Samen sterk in de transmurale palliatieve zorgketen! Kees Goedhart - adviseur NPZR&o Samen sterk in de transmurale palliatieve zorgketen! Kees Goedhart - adviseur NPZR&o Het NPZR&o is een samenwerkingsverband en kennisnetwerk voor de verlening van palliatieve zorg vanuit bestaande zorgaanbieders

Nadere informatie

Inleiding. Hoofddoelstelling. Strategie [2]

Inleiding. Hoofddoelstelling. Strategie [2] Jaarprogramma Palliatieve Zorg 2015 [2] Inleiding Het Netwerk Palliatieve Zorg Stadsgewest Breda is een samenstelling van 4 subregionale netwerken. Het gaat om de netwerken Etten-Leur/Zundert, Moerdijk/Drimmelen,

Nadere informatie

Jaarplan Netwerken palliatieve zorg Drenthe 2016 met doorkijk naar 2017

Jaarplan Netwerken palliatieve zorg Drenthe 2016 met doorkijk naar 2017 Doelstelling netwerken palliatieve zorg Drenthe De vier netwerken palliatieve zorg zijn gericht op het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor de palliatieve patiënt en de naasten. Waarbij naar de patiënt

Nadere informatie

Jaarbericht van het Netwerk Palliatieve Zorg Zaanstreek-Waterland

Jaarbericht van het Netwerk Palliatieve Zorg Zaanstreek-Waterland Jaarbericht van het Netwerk Palliatieve Zorg Zaanstreek-Waterland In dit jaarbericht leest u hoe het Netwerk Palliatieve Zorg Zaanstreek- Waterland in 2014 palliatieve zorg onder de aandacht heeft gebracht

Nadere informatie

NHG-Standpunt. Huisarts en palliatieve zorg. Fijn dat u er bent, dokter. standpunt

NHG-Standpunt. Huisarts en palliatieve zorg. Fijn dat u er bent, dokter. standpunt NHG-Standpunt Huisarts en palliatieve zorg Fijn dat u er bent, dokter standpunt Lijden verlichten De huisarts en de laatste levensfase Bij mevrouw Van Oosten, 51 jaar, is twee jaar geleden een melanoom

Nadere informatie

Toekomstbestendige! ouderenzorg!in!groningen! Van!een!gezamenlijke!opgave!!!!!!!! naar!een!gezamenlijke!aanpak

Toekomstbestendige! ouderenzorg!in!groningen! Van!een!gezamenlijke!opgave!!!!!!!! naar!een!gezamenlijke!aanpak Toekomstbestendige ouderenzorgingroningen Vaneengezamenlijkeopgave naareengezamenlijkeaanpak 1. Aanleiding Debeschikbaarheidvanvoldoende,toegankelijkeenbereikbareouderenzorginGroningenstaatonder druk.wij,enkelevvtzorgaanbiedersuitgroningenziebijlage1),enhetzorgkantoormenzisvinden

Nadere informatie

Jaarplan Achterhoek

Jaarplan Achterhoek Jaarplan Achterhoek 2018 Netwerk Palliatieve Zorg Oost Achterhoek Trudy Willems t.willems@skbwinterswijk.nl Netwerk Palliatieve Zorg West Achterhoek Liesbeth van Hemert-Hilderink l.van.hemert@slingeland.nl

Nadere informatie

Sjouke Schiere en Paulien Stollmeijer

Sjouke Schiere en Paulien Stollmeijer Sjouke Schiere en Paulien Stollmeijer Weduwnaar klaagt huisarts aan Casus Echtgenote: 2010 Darmkanker Juli 2015 Uitbehandeld; naar huis met O2 suppletie Palliatieve sedatie in geval van pijn, dyspnoe Geen

Nadere informatie

Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking: Het belang van markering

Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking: Het belang van markering Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking: Het belang van markering In deze presentatie Palliatieve zorg bij Stichting Prisma Definitie van palliatieve zorg Kenmerken van de palliatieve

Nadere informatie

Palliatieve Zorg Haaglanden

Palliatieve Zorg Haaglanden Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden Jaarplan Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden 2014 Inleiding Het Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden (Netwerk PZH) richt zich op het versterken van de samenwerking en

Nadere informatie

MARKERING en Proactieve ZORGPLANNING

MARKERING en Proactieve ZORGPLANNING MARKERING en Proactieve ZORGPLANNING Symposium Palliatieve zorg en dementie, juni 2017 Helma Mebius, wijkverpleegkundige Carintreggeland en verpleegkundige consulent palliatieve zorg Evelien Siegerink,

Nadere informatie

Aanvraagformulier subsidie Regionale Cultuurplannen

Aanvraagformulier subsidie Regionale Cultuurplannen 1 Aanvraagformulier subsidie Regionale Cultuurplannen De Regionale Cultuurplannen (RCP) omvatten een subsidiebudget voor het vergroten van cultuurparticipatie, bedoeld voor amateurkunst (alle kunst- en

Nadere informatie

Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland

Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland De implementatie Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland o Start van het project o Opbouw en inhoud kwaliteitskader o Passende financiering o De essenties o De eerste stappen naar implementatie o Implementatie

Nadere informatie

Palliatieve zorg in het Elkerliek ziekenhuis

Palliatieve zorg in het Elkerliek ziekenhuis Palliatieve zorg in het Elkerliek ziekenhuis LOOV, 4 november 2014 Ingrid van Asseldonk Verpleegkundig specialist palliatieve zorg Programmaleider palliatieve zorg Consulent palliatieve zorg IKNL Elkerliek

Nadere informatie

Model beslissingen aanpassing GR. Toelichting

Model beslissingen aanpassing GR. Toelichting Model beslissingen aanpassing GR Toelichting De komende maanden vindt in de colleges en raden van de huidige 23 gemeenten en de provincie Groningen besluitvorming plaats over de aanpassing van de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Pal voor Kinderen. Activiteitenplan Stichting Pal februari Activiteitenplan Pal voor Kinderen

Pal voor Kinderen. Activiteitenplan Stichting Pal februari Activiteitenplan Pal voor Kinderen Pal voor Kinderen Activiteitenplan 2013 2015 Stichting Pal februari 2013 Activiteitenplan Pal voor Kinderen 2013-2015 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING...3 2. VISIE OP PALLIATIEVE ZORG VOOR KINDEREN...3 3. DE

Nadere informatie

Jaarplan Palliatieve Zorg Laurens

Jaarplan Palliatieve Zorg Laurens Gezamenlijk werken aan kwaliteit palliatieve zorg in heel Laurens INHOUD 1 INLEIDING 2 2 ROL REGIO, LPZ EN I&O 2 3 OVERLEGSTRUCTUUR 2 4 DOELEN 2013 3 4.1 Laurensbrede visie 3 4.2 Eenduidig kwaliteitsniveau

Nadere informatie

Netwerk Dementie Drenthe. Datum: 4 oktober 2018 Naam: Astrid van der Schot

Netwerk Dementie Drenthe. Datum: 4 oktober 2018 Naam: Astrid van der Schot Netwerk Dementie Drenthe Datum: 4 oktober 2018 Naam: Astrid van der Schot Introductie Geschiedenis LDP Drenthe in 2006 dementiezorg regionaal verbeteren 2009 Stichting Dementie Drenthe, neutrale en onafhankelijke

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING PUBLIEKE GEZONDHEID & ZORG GRONINGEN ALGEMEEN BESTUUR 7 april 2017

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING PUBLIEKE GEZONDHEID & ZORG GRONINGEN ALGEMEEN BESTUUR 7 april 2017 GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING PUBLIEKE GEZONDHEID & ZORG GRONINGEN ALGEMEEN BESTUUR 7 april Actualisatie PG&Z Op 8 juli 2016 is de beleids- en financiële van de PG&Z-regeling vastgesteld door het Algemeen

Nadere informatie

Project Transmurale Palliatieve Zorg & Schokbrekers in de communicatie. Minisymposium SKB 19 december 2013

Project Transmurale Palliatieve Zorg & Schokbrekers in de communicatie. Minisymposium SKB 19 december 2013 Project Transmurale Palliatieve Zorg & Schokbrekers in de communicatie Minisymposium SKB 19 december 2013 Hoeveel patiënten heeft u nu in behandeling (of verzorgje nu op de afdelingof thuis) waarbij het

Nadere informatie

Jaarbericht 2014 Palliatief netwerk Groningen Noord Samenstelling- 31-12 2014 Zorgbelang Groningen, Wilma Buikema,

Jaarbericht 2014 Palliatief netwerk Groningen Noord Samenstelling- 31-12 2014 Zorgbelang Groningen, Wilma Buikema, Jaarbericht 2014 Palliatief netwerk Groningen Noord Samenstelling- 31-12 2014 - Zorgbelang Groningen, Wilma Buikema, - TSN/Thuiszorg Groningen, Monique Thoma - Huisartsen, Bert Nieuwenhuis - Stichting

Nadere informatie

Terug naar de bedoeling

Terug naar de bedoeling Terug naar de bedoeling Janneke van Vliet, Ilse Raats Congres Kwaliteitskader, 26 april 2018, Arnhem Belangenclausule Janneke van Vliet / Ilse Raats (potentiële) belangenverstrengeling: Geen Voor bijeenkomst

Nadere informatie

Rol van de huisarts in de palliatieve zorg

Rol van de huisarts in de palliatieve zorg Rol van de huisarts in de palliatieve zorg Johan Blommestein Huisarts sinds 1995 Huisartsenpraktijk Mondriaanlaan, Nieuwegein Kaderarts Palliatieve Zorg sinds 2016 Hospice-arts sinds 2017 Proxima, terminale

Nadere informatie

WERKPLAN 2017 vastgesteld sept.2016 BELEIDSDOELSTELLINGEN NETWERK Palliatieve Zorg Zuidwest Friesland

WERKPLAN 2017 vastgesteld sept.2016 BELEIDSDOELSTELLINGEN NETWERK Palliatieve Zorg Zuidwest Friesland Palliatieve zorg is de actieve, totale zorg voor patiënten op het moment dat hun ziekte niet meer te genezen is. Pijnbeheersing, en de bestrijding van andere lichamelijke klachten, is net zo belangrijk

Nadere informatie

De rapportage volgt de indeling van de werkplannen 2013 van netwerk Groningen Zuid en netwerk Groningen Oost:

De rapportage volgt de indeling van de werkplannen 2013 van netwerk Groningen Zuid en netwerk Groningen Oost: Jaarbericht 2013 Palliatief netwerk Zuidoost Groningen Samenstelling- 31-12 2013 - Zorgbelang Groningen, vacature - TSN/Thuiszorg Groningen, Annemiek van Mierlo - Huisartsen, vacature - Stichting St. Maartenhuis,

Nadere informatie

Palliatieve Zorg Haaglanden

Palliatieve Zorg Haaglanden Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden Jaarplan Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden 2013 Inleiding Het Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden (Netwerk PZH) richt zich op het versterken van de samenwerking en

Nadere informatie

1.4.7 Garantstellingen, leningen en verhuur en instandhouding van welzijnsaccommodaties

1.4.7 Garantstellingen, leningen en verhuur en instandhouding van welzijnsaccommodaties Bijlage 1: Passages uit Subsidiebeleid Samenlevingszaken 2009-2012 1.4.7 Garantstellingen, leningen en verhuur en instandhouding van welzijnsaccommodaties De gemeente kan aan een activiteit die gekoppeld

Nadere informatie

Samenhangende palliatieve zorg in de regio Gelderse Vallei

Samenhangende palliatieve zorg in de regio Gelderse Vallei Samenhangende palliatieve zorg in de regio Gelderse Vallei Klankbordbijeenkomst september 2015 Kien Smulders Programma 1. Welkom 2. Missie, visie, waarden & organisatie van het netwerk 3. Presentatie bestuur

Nadere informatie

Subsidienr WERKPLAN 2015 vastgesteld sept BELEIDSDOELSTELLINGEN NETWERK Palliatieve Zorg Noordoost Friesland

Subsidienr WERKPLAN 2015 vastgesteld sept BELEIDSDOELSTELLINGEN NETWERK Palliatieve Zorg Noordoost Friesland Subsidienr. 322843 Palliatieve zorg is de actieve, totale zorg voor patiënten op het moment dat hun ziekte niet meer te genezen is. Pijnbeheersing, en de bestrijding van andere lichamelijke klachten, is

Nadere informatie

Regioprotocol palliatieve zorg (2.0)

Regioprotocol palliatieve zorg (2.0) Regioprotocol palliatieve zorg (2.0) Samenwerkingsverband voor transmurale zorg in het Rivierengebied Het regioprotocol is een kwaliteitskader dat de voorwaarden beschrijft waaraan een organisatie/instelling

Nadere informatie

Normen in het Netwerk

Normen in het Netwerk Normen in het Netwerk 1. Inleiding Het Netwerk Palliatieve Zorg de Liemers kent als doelstelling de kwaliteit, de inhoud en de organisatie van de palliatieve zorg in de regio te verbeteren. Door de netwerkpartners

Nadere informatie

Bijlage 5 ECT in beeld

Bijlage 5 ECT in beeld Bijlage 5 ECT in beeld Het Referentiekader Passend onderwijs geeft aan dat er een multidisciplinaire structuur aanwezig moet zijn in het SWV (of de regio) die het proces van toekenning van extra ondersteuning

Nadere informatie

WERKPLAN 2017 vastgesteld sept BELEIDSDOELSTELLINGEN NETWERK Palliatieve Zorg Noordoost Friesland

WERKPLAN 2017 vastgesteld sept BELEIDSDOELSTELLINGEN NETWERK Palliatieve Zorg Noordoost Friesland Palliatieve zorg is de actieve, totale zorg voor patiënten op het moment dat hun ziekte niet meer te genezen is. Pijnbeheersing, en de bestrijding van andere lichamelijke klachten, is net zo belangrijk

Nadere informatie

Stichting Iepenwacht Groningen

Stichting Iepenwacht Groningen Van iepenwacht naar bomenwacht Stichting Iepenwacht Groningen Opgericht juni 2005 Stichting Iepenwacht Groningen April 2014 Iepenwacht Groningen POP subsidie 2001 2005 Inventarisatie iepen per gemeente

Nadere informatie

WERKPLAN 2015 vastgesteld sept.2014 BELEIDSDOELSTELLINGEN NETWERK Palliatieve Zorg Zuidoost Friesland

WERKPLAN 2015 vastgesteld sept.2014 BELEIDSDOELSTELLINGEN NETWERK Palliatieve Zorg Zuidoost Friesland Subsidienr. 322842 Palliatieve zorg is de actieve, totale zorg voor patiënten op het moment dat hun ziekte niet meer te genezen is. Pijnbeheersing, en de bestrijding van andere lichamelijke klachten, is

Nadere informatie

Jaarverslag Jaarrekening 2015

Jaarverslag Jaarrekening 2015 Jaarverslag Jaarrekening 2015 RSIN 8152 75 481 Nummer KvK 02091182 Contactadres Jan Salwaplein 3 9641 LN Veendam 0598 698 139 1. Algemeen De stichting Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg Oost-Groningen

Nadere informatie

Palliatieve zorg in de eerste lijn

Palliatieve zorg in de eerste lijn Palliatieve zorg in de eerste lijn Resultaten van een landelijke behoefte-inventarisatie onder zorgverleners, patiënten en naasten en de rol van PaTz hierbij. Ian Koper Roeline Pasman Bart Schweitzer Bregje

Nadere informatie

Balanceren tussen verbinden en loslaten

Balanceren tussen verbinden en loslaten Meerjarenbeleidsplan 2016-2020 Palliatief Netwerk Salland Algemeen Loslaten Voorwoord Balanceren tussen verbinden en loslaten Opdracht en coördinatie van het netwerk Context Doelstellingen 2016-2020 Opdracht

Nadere informatie

We zijn het eens en hebben het helder. Samenvatting van onze ambitie. 1. Ambitie

We zijn het eens en hebben het helder. Samenvatting van onze ambitie. 1. Ambitie Aan : Geriatrisch Netwerk Van : Jan Lam, programmamanager Onderwerp : Ambitie, doelen en activiteiten Geriatrisch Netwerk (versie G [= goed]) Datum : 5-12-2017 Status : Overeengekomen op het overleg van

Nadere informatie

Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Groningen

Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Groningen Raadsvoorstel Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Groningen Registratienr. 6735484 Steller/telnr. Rene.Brilhuis/ 12 95 Bijlagen 1 Classificatie Openbaar Geheim Vertrouwelijk Portefeuillehouder

Nadere informatie

Beleidsplan. Er zijn. Zorg in de laatste levensfase. VPTZ Kaag en Braassem Beleidsplan 2013 2016

Beleidsplan. Er zijn. Zorg in de laatste levensfase. VPTZ Kaag en Braassem Beleidsplan 2013 2016 Beleidsplan 2013 2016 Er zijn. Zorg in de laatste levensfase Pagina 1 Inleiding Al meer dan 20 jaar wordt door vrijwilligers in onze gemeenschap aanvullende zorg geboden aan mensen in hun laatste levensfase.

Nadere informatie

ORGANISATIE EN CONTINUÏTEIT VAN DE PALLIATIEVE ZORG. Ilse Brummelhuis, netwerkcoördinator NPZ Haaglanden

ORGANISATIE EN CONTINUÏTEIT VAN DE PALLIATIEVE ZORG. Ilse Brummelhuis, netwerkcoördinator NPZ Haaglanden ORGANISATIE EN CONTINUÏTEIT VAN DE PALLIATIEVE ZORG Ilse Brummelhuis, netwerkcoördinator NPZ Haaglanden Het landschap van Palliatieve Zorg Lokaal Regionaal Bovenregionaal Landelijk Lokaal: Welke zorg-

Nadere informatie

Werkloosheid onder beroepsbevolking blijft stijgen, maar minder sterk dan voorgaande jaren

Werkloosheid onder beroepsbevolking blijft stijgen, maar minder sterk dan voorgaande jaren Werkloosheid onder beroepsbevolking blijft stijgen, maar minder sterk dan voorgaande jaren Werkloosheid heeft een grote impact op mensen. Werk betekent deelname aan de maatschappij, een inkomen, sociale

Nadere informatie

23-09-14. Zorgconsulent Palliatieve Zorg. van idee, naar pilot, naar project, naar Goed Voorbeeld. - 5 zorginstellingen - 9 zorgconsulenten

23-09-14. Zorgconsulent Palliatieve Zorg. van idee, naar pilot, naar project, naar Goed Voorbeeld. - 5 zorginstellingen - 9 zorgconsulenten } Achtergrondinformatie } De functie Zorgconsulent Palliatieve Zorg Els M.L. Verschuur 1 en Marja Oud 2 1 Associate Lector, Hogeschool Arnhem Nijmegen 2 Zorgconsulent Palliatieve Zorg, Esdégé Reigersdaal

Nadere informatie

Jaarbericht 2013 Palliatief netwerk Groningen Centraal Samenstelling- 31-12 2013

Jaarbericht 2013 Palliatief netwerk Groningen Centraal Samenstelling- 31-12 2013 Jaarbericht 2013 Palliatief netwerk Groningen Centraal Samenstelling- 31-12 2013 Buurtzorg Nederland, Katharina de Jong De Hoven, Henk Havinga Dignis/Lentis, Karin Wezeman, Karin Oostland Martini Ziekenhuis,

Nadere informatie

PALS: interdisciplinair, transmuraal overleg over palliatieve zorg bij ALS

PALS: interdisciplinair, transmuraal overleg over palliatieve zorg bij ALS PALS: interdisciplinair, transmuraal overleg over palliatieve zorg bij ALS ALS-symposium 2018 Marga Jeuken, coördinator TVN Zorgt en verpleegkundige ALS-team Carel Veldhoven, kaderhuisarts palliatieve

Nadere informatie

Een inleiding in palliatieve zorg Maureen Bijkerk

Een inleiding in palliatieve zorg Maureen Bijkerk Een inleiding in palliatieve zorg 15-06-2017 Maureen Bijkerk Zomaar wat termen De palliatieve fase Palliatieve zorg Stervensfase Warme zorg Palliatief terminale zorg Terminale fase Laatste levensfase

Nadere informatie

WERKPLAN 2017 vastgesteld sept.2016 BELEIDSDOELSTELLINGEN NETWERK Palliatieve Zorg Noordwest Friesland

WERKPLAN 2017 vastgesteld sept.2016 BELEIDSDOELSTELLINGEN NETWERK Palliatieve Zorg Noordwest Friesland Palliatieve zorg is de actieve, totale zorg voor patiënten op het moment dat hun ziekte niet meer te genezen is. Pijnbeheersing, en de bestrijding van andere lichamelijke klachten, is net zo belangrijk

Nadere informatie

Nieuws vanuit de werkgroep vorming van een Regionaal Palliatief Advies Team in de regio s-hertogenbosch Bommelerwaard

Nieuws vanuit de werkgroep vorming van een Regionaal Palliatief Advies Team in de regio s-hertogenbosch Bommelerwaard Nieuws vanuit de werkgroep vorming van een Regionaal Palliatief Advies Team in de regio s-hertogenbosch Bommelerwaard In de regio s-hertogenbosch Bommelerwaard is een werkgroep actief die zich richt op

Nadere informatie