Stageopdracht 1 Klinisch Redeneren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stageopdracht 1 Klinisch Redeneren"

Transcriptie

1 Stageopdracht 1 Klinisch Redeneren Inleiding Via deze praktijkopdracht werk je aan je verpleegkundige vakdeskundigheid. De opdracht helpt je om achtergrondkennis te verwerven van de patiënten 1 binnen het specialisme van de stageafdeling. Kennis is de basis van goede zorgverlening aan de patiënt. Naarmate je meer vakkennis hebt over de relevante anatomie, fysiologie en (psycho)pathologie van de patiënten, zul je beter in staat zijn adequaat in te gaan op de behoeften van de patiënt en te begrijpen hoe de zorgverlening voor deze patiënt eruit moet zien. Daarnaast zul je de verpleegkundige zorg beter af kunnen stemmen op de behandeling en zorgverlening van de patiënt door de andere disciplines. Leren begint bij vragen stellen over patiënten en bij systematisch observeren van patiënten. Door het zoeken van antwoorden op je vragen vergroot en verdiep je je kennis en inzicht in de zorgverlening aan de patiënten van deze afdeling. Competenties Deze opdracht draagt bij aan de volgende beroepscompetenties: 1a. De verpleegkundige verleent zorg in complexe zorgsituaties van opname tot ontslag. 1b. De verpleegkundige verleent preventieve zorg aan individuen en groepen. 1c. De verpleegkundige onderbouwt de zorg met behulp van klinisch redeneren. 4c. De verpleegkundige zorgt voor het voortdurend actueel houden van de eigen kennis. Opdracht Ontwikkel en verdiep je specialistische kennis van de patiëntenzorg op deze afdeling. Doe dit door een patiënt die op dit moment opgenomen is te observeren en na te denken over diens ziekte. Vergroot vervolgens door vanuit betrouwbare theoriebronnen (leerboeken anatomie en fysiologie, pathologie, psychopathologie e.d.) en doelgerichte patiëntobservaties je vakinhoudelijke kennis en inzicht. Ga hierbij te werk aan de hand van onderstaande vragen. De vragen zijn bedoeld om je te helpen doelgericht te observeren en in achtergrondliteratuur te gaan zoeken. Het is niet nodig om elke vraag op papier uit te werken, al is het natuurlijk wel handig als je aantekeningen voor jezelf maakt. In de opdracht wordt een eindproduct gevraagd. Daarbij is het belangrijk dat je je eigen woorden gebruikt en geen tekst overneemt uit de literatuur of van internet. Je laat immers via je eigen uitleg zien dat je de stof beheerst en kunt gebruiken bij een patiënt van jouw afdeling. Let op: voor deze stageopdracht gelden de voorwaardelijke criteria! 1. Keuze Kies een patiënt die op dit moment op de afdeling verpleegd wordt. Houdt bij de keuze van de patiënt rekening met complexiteit van zorg: dit moet passen bij jouw niveau binnen de opleiding (complexiteit van zorg: niveau 1 of 2). 2. Symptomen Ga na welke objectieve (door zorgverleners vast te stellen) en subjectieve (door de patiënt ervaren) symptomen bij de patiënt aanwezig zijn. 1 Voor patiënt kan ook cliënt worden gelezen.

2 3. Anatomische eigenschappen a. Wat is er afwijkend in de anatomie/fysiologie waardoor deze symptomen verklaard kunnen worden? of a. Wat is er afwijkend in het psychisch functioneren waardoor deze symptomen verklaard kunnen worden? b. Wat is de functie van deze anatomische/fysiologische/psychische structuur? c. Hoe ervaart jouw patiënt deze symptomen? 4. Etiologie a. Welke verschillende oorzaken kunnen tot deze verstoring van de normale anatomie/fysiologie/psychisch functioneren leiden? b. Wat is/zijn waarschijnlijk de oorzaak/oorzaken die bij jouw patiënt tot deze aandoening heeft/hebben geleid? 5. Diagnostiek a. Welke (medisch, psychologisch, psychiatrisch) diagnostische onderzoeken kunnen ingezet worden om deze medische of psychiatrische diagnosen definitief te kunnen stellen? b. Welke van deze onderzoeken zijn/worden bij jouw patiënt uitgevoerd? c. Welke rol speelt de verpleegkundige bij (de voorbereiding, uitvoering, nazorg van) de diagnostische onderzoeken die bij jouw patiënt zijn uitgevoerd? d. Wat is de medische/psychiatrische 2 diagnose van jouw patiënt? 6. Prognose a. Hoe zal de verstoring van de anatomische/fysiologische/psychische structuur zich waarschijnlijk ontwikkelen? (volledig herstel; gedeeltelijk herstel met welke resttoestand; in remissie; stabiliseren; beperken/remmen achteruitgang; alleen symptoombestrijding mogelijk) b. Wat is de prognose voor jouw patiënt, en waarop is deze prognose gebaseerd? 7. Medische behandeling a. Welke (medische, psychiatrische) behandelingen 3 zijn er bij deze aandoening (zowel medicamenteus als niet-medicamenteus)? b. Hoe grijpt elk van deze behandelingen in op de anatomische/fysiologische/psychische structuur (met andere woorden: wat is het werkingsmechanisme van deze behandeling)? c. Welke behandeling krijgt jouw patiënt? Verklaar waarom bij deze patiënt juist voor die behandeling is gekozen. d. Welke discipline(s) voert/voeren deze behandeling uit? Wat is de intensiteit (frequentie, duur) van de behandeling? e. Welke rol heeft de verpleegkundige bij deze behandeling? Voert de verpleegkundige een deel van de behandeling (mee) uit? f. Hoe ervaart jouw patiënt deze behandeling? 2 Hieronder valt ook de psychogeriatrische diagnosen, en de diagnostiek van mensen met een verstandelijke handicap. 3 Beperk je hier tot 3 verschillende behandelingen. Kies voor de 3 meestvoorkomende behandelingen.

3 8. Verpleegkundige zorg a. Welke verpleegkundige zorg komt er voort uit de medische/psychiatrische behandeling (participatieve zorg)? b. Welke beperkingen in activiteiten worden vaak door patiënten ervaren (1) als gevolg van deze aandoening, en (2) als gevolg van de behandeling van deze aandoening? c. Welke belemmeringen in hun participatie in de maatschappij worden vaak door patiënten ervaren (1) als gevolg van deze aandoening, en (2) als gevolg van de behandeling van deze aandoening? d. Welke verpleegkundige zorg komt bij jouw patiënt voort uit beperkingen, participatieproblemen en uit de reactie van de patiënt op diens ziekte en/of op de behandeling (formuleer hier de verpleegkundige diagnosen in PES- of PR-structuur, met andere woorden de autonoom verpleegkundige zorg)? e. Welke primaire, secundaire en tertiaire preventieve zorg moet de verpleegkundige aan jouw patiënt verlenen? f. Op welke wijze ondersteunt of bevordert de verpleegkundige het zelfmanagement van jouw patiënt? Eindproduct Beschrijf de patiënt in een korte casus (ongeveer 200 woorden). 2. Beschrijf vanuit de kennis die je bij de voorgaande vragen hebt verworven, in eigen woorden: a. Hoe de symptomen van deze patiënt verklaard kunnen worden (ongeveer 200 tot maximaal 400 woorden). b. De medisch/psychiatrische diagnose: naam van de ziekte; etiologie; aanwezige symptomen. c. Onderzoek waarop de diagnose is gebaseerd. d. Prognose. e. Medische/psychiatrische behandeling (b t/m e: samen ongeveer 700 tot maximaal 800 woorden). f. Verpleegkundige zorg (zowel medisch gedelegeerd, als gericht op activiteiten, participatieproblemen, reactie op ziekte of behandeling, preventie en zelfmanagement) (ongeveer 400 tot maximaal 600 woorden). Beoordeling Let op: bij deze opdracht gelden de voorwaardelijke criteria. Competentie 1a 5 De verpleegkundige verleent zorg in complexe zorgsituaties van opname tot ontslag. a. De student laat blijken oog te hebben voor de beleving, behoeften en wensen van de eigen patiënt. b. De student laat blijken oog te hebben voor de gevolgen van het ziekteproces op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied. c. De student laat blijken voldoende achtergrondkennis te hebben over deze aandoening. 4 Laat dit eindproduct lezen aan je werkbegeleider en vraag je werkbegeleider om feedback op de juistheid van je uitwerking. 5 Van deze competentie wordt in het verslag de redeneercomponent beoordeeld, daarom is de beoordeling van het complexiteitsniveau gebaseerd op de niveau-indeling van Complexiteit van redeneren.

4 Competentie 1b 6 De verpleegkundige verleent preventieve zorg aan individuen en groepen. a. De student laat blijken voldoende kennis te hebben van verhoogde risico s bij deze aandoening, van symptomen en reacties op ziekte of behandeling. b. De student laat blijken voldoende kennis te hebben van preventieve maatregelen bij deze aandoening. Competentie 1c De verpleegkundige onderbouwt de zorg met behulp van klinisch redeneren. a. De student heeft potentiële verpleegkundige diagnosen geformuleerd en deze voor de eigen patiënt vastgesteld. b. De student verantwoordt op basis van de achtergrondkennis de verpleegkundige zorgverlening. c. De student plaatst de verpleegkundige klinische redenering in een multidisciplinaire context. Competentie 4c De verpleegkundige zorgt voor het voortdurend actueel houden van de eigen kennis. a. de student beantwoordt vragen met voldoende diepgang. Literatuur: Grégoire L, van Straaten-Huygen A, Trompert R. Anatomie en fysiologie van de mens. Utrecht/Zutphen: ThiemeMeulenhoff; De Jong JTE, Jüngen IJD, Zaagman-van Buuren MJ. Interne geneeskunde. Houten: BSL; Hengeveld MW, van Balkom AJLM. (red.). Leerboek psychiatrie. Utrecht: De Tijdstroom; Jüngen IJD, Zaagman-van Buuren MJ. Pathologie. Houten: BSL; Jochems AAF, Joosten FWMG. Coelho, Zakwoordenboek der geneeskunde. Amsterdam: Elsevier; Van der Brug Y, van Achterberg T. ICF in de verpleegkunde II. Maarssen/Utrecht: Elsevier Gezondheidszorg/LCVV; WHO/RIVM. ICF: Nederlandse vertaling van de International Classification of Functioning, Disability and Health. Houten: BSL;

5 Beoordelingsformulier praktijkopdracht Klinisch redeneren Student: Datum beoordeling: Docent: Beoordeling: Competentie Beoordeling Niveau 1 Niveau 2 Niveau 3 F2 F4 F2 F4 F2 F4 1a. De verpleegkundige verleent zorg in max. 25 punten complexe situaties van opname tot ontslag 6. a. laat blijken oog te hebben voor beleving, behoeften en wensen van de eigen patiënt; b. laat blijken oog te hebben voor de gevolgen van het ziekteproces op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied; c. laat blijken voldoende achtergrondkennis te hebben over deze aandoening. 1b. De verpleegkundige verleent max. 25 punten preventieve zorg aan individuen en groepen 7. a. laat blijken voldoende kennis te hebben van verhoogde risico s bij deze aandoening, van symptomen en reacties op ziekte of behandeling; b. laat blijken voldoende kennis te hebben van preventieve maatregelen bij deze aandoening. 1c. De verpleegkundige onderbouwt de max. 25 punten zorg met behulp van klinisch redeneren. a. heeft potentiële verpleegkundige diagnosen geformuleerd en deze voor de eigen patiënt vastgesteld; b. verantwoordt op basis van achtergrondkennis de verpleegkundige zorgverlening; c. plaatst de verpleegkundige klinische redenering in een multidisciplinaire context. 4c De verpleegkundige zorgt voor het max. 25 punten voortdurend actueel houden van de eigen kennis. a. de student beantwoordt vragen met voldoende diepgang. Eindcijfer (geen decimalen) Max 100 punten = 10 6 Van deze competentie wordt in het verslag de redeneercomponent beoordeeld, daarom is de beoordeling van het behaalde complexiteitsniveau gebaseerd op de niveau-indeling van Complexiteit van redeneren.

6 Beoordelingsformulier voorwaardelijke criteria praktijkopdracht Klinisch redeneren Indien het ingeleverde product niet compleet is, of aan één of meer van deze criteria niet voldoet, dan wordt het product met een 1,0 beoordeeld en verder niet nagekeken. Het gevolg hiervan is dat deze toets onder de herkansingsregeling valt. Naam student: Studentnummer: Naam examinator: Datum beoordeling: Onderwijsonderdeel: Criteria De spelling- en grammaticaregels zijn consequent en correct toegepast, kleine vergissingen en verschrijvingen zijn zeldzaam. Aan dit criterium is voldaan indien op een willekeurig gekozen pagina niet meer dan 2 spelfouten staan. De lay-out van het stuk is consistent met de indeling, en is aantrekkelijk voor de lezer. Alle bronverwijzingen in de tekst zijn volgens de vancouverstijl. De bronnenlijst is opgesteld volgens de vancouverstijl. Let op: er zijn verschillende varianten van de vancouverstijl. In alle stukken voor de HBOV-HvA moet het bronnenoverzicht volgens de richtlijnen die Tijdschrift Verpleegkunde aanhoudt, opgesteld worden: De opdrachtuitwerking bevat maximaal 2000 woorden (exclusief titelblad, tabellen, inhoudsopgave, bronnenlijst). De uitwerking is voorzien van een voorblad waarop ten minste de volgende informatie is vermeld: 1. naam van de student, 2. studentnummer, 3. groep van de student, 4. naam van de docent voor wie de opdrachtuitwerking bedoeld is, 5. naam van het studieonderdeel, 6. studiedeelnummer / studiegidsnummer, 7. het aantal woorden dat de opdrachtuitwerking bevat (exclusief titelblad, tabellen, inhoudsopgave, bronnenlijst), 8. datum dat het product ingeleverd wordt. Voldaan/Niet voldaan

Praktijkopdracht Klinisch Redeneren

Praktijkopdracht Klinisch Redeneren Praktijkopdracht Klinisch Redeneren Inleiding Via deze praktijkopdracht werk je aan je verpleegkundige vakdeskundigheid. De opdracht helpt je om achtergrondkennis te verwerven van de patiënten binnen het

Nadere informatie

Stageopdracht 2 Ketenzorg

Stageopdracht 2 Ketenzorg Stageopdracht 2 Ketenzorg Inleiding Via deze praktijkopdracht werk je aan je verpleegkundige vakdeskundigheid. De opdracht helpt je om achtergrondkennis te verwerven over de wijze waarop de zorg multidisciplinair

Nadere informatie

Opleiding Verpleegkunde Stagegids Jaar 2

Opleiding Verpleegkunde Stagegids Jaar 2 Opleiding Verpleegkunde Stagegids Jaar 2 Zomer Stagegids Voltijd Jaar 2, herkansing Studiejaar 2013-2014 23-06-2014 Amsterdam School of Health Professions Opleiding Verpleegkunde Tafelbergweg 51 1105 BD

Nadere informatie

Opleiding Verpleegkunde Stagegids Jaar 2

Opleiding Verpleegkunde Stagegids Jaar 2 Opleiding Verpleegkunde Stagegids Jaar 2 Stagegids Voltijd Jaar 2 Studiejaar 2013-2014 1-1-2014 Amsterdam School of Health Professions Opleiding Verpleegkunde Tafelbergweg 51 1105 BD Amsterdam T 020 595

Nadere informatie

Stageopdracht jaar 4 : Werkbegeleiding

Stageopdracht jaar 4 : Werkbegeleiding Stageopdracht jaar 4 : Werkbegeleiding Inleiding: Eén van de competenties die de student tijdens haar hbov-opleiding zal verwerven is: De hboverpleegkundige geeft (werk)begeleiding aan collega s en collega

Nadere informatie

In de praktijk wat kan, op school wat moet

In de praktijk wat kan, op school wat moet Els Grijmans Docent verpleegkunde HVA Lynette Menting, Claudia Bronner Klinisch Verpleegkundig Opleider OLVG In de praktijk wat kan, op school wat moet Nieuw HBOV duaal curriculum HVA AMC OLVG Programma

Nadere informatie

Algemene eisen (voor een voldoende beoordeling van het eindproduct dient in ieder geval aan onderstaande criteria te

Algemene eisen (voor een voldoende beoordeling van het eindproduct dient in ieder geval aan onderstaande criteria te RUBRIC TOETS OPDRACHT 1 KLINISCH REDENEREN IN COMPLEXE ZORGSITUATIES Naam onderwijseenheid Ontwikkelen en innoveren Toetscode Toets Klinisch redeneren in complexe zorgsituaties VP-PRAK1VT3-1 VERSLAG 01

Nadere informatie

Amsterdam School of Health Professions (ASHP) Opleiding Verpleegkunde. Stagegids Jaar 3

Amsterdam School of Health Professions (ASHP) Opleiding Verpleegkunde. Stagegids Jaar 3 Amsterdam School of Health Professions (ASHP) Opleiding Verpleegkunde Stagegids Jaar 3 Stagegids Regulier Jaar 3, Blok 1 t/m 4 2013-2014 Amsterdam School of Health Professions Opleiding Verpleegkunde Tafelbergweg

Nadere informatie

Amsterdam School of Health Professions (ASHP) Opleiding Verpleegkunde. Stagegids Jaar 4. Jaar 4, Blok 3 & 4 Semester II

Amsterdam School of Health Professions (ASHP) Opleiding Verpleegkunde. Stagegids Jaar 4. Jaar 4, Blok 3 & 4 Semester II Amsterdam School of Health Professions (ASHP) Opleiding Verpleegkunde Stagegids Jaar 4 Stagegids Jaar 4, Blok 3 & 4 Semester II Regulier Studiejaar 2014-2015 Amsterdam School of Health Professions Opleiding

Nadere informatie

De CBP: Competentie Beoordeling Praktijk

De CBP: Competentie Beoordeling Praktijk De CBP: Competentie Beoordeling Praktijk Op de HBOV van de Hogeschool Leiden wordt sinds het studiejaar 2013-2014 gewerkt met CBP s, Competentie Beoordelingen in de Praktijk. Gedachte hierachter is, dat

Nadere informatie

Amsterdam School of Health Professions (ASHP) Opleiding Verpleegkunde. Stagegids Jaar 4. Jaar 4, Zomerstage (7-7-14/ )

Amsterdam School of Health Professions (ASHP) Opleiding Verpleegkunde. Stagegids Jaar 4. Jaar 4, Zomerstage (7-7-14/ ) Amsterdam School of Health Professions (ASHP) Opleiding Verpleegkunde Stagegids Jaar 4 Stagegids Jaar 4, Zomerstage (7-7-14/14-11-14) Regulier Studiejaar 2014-2015 Amsterdam School of Health Professions

Nadere informatie

Nikki van der Meer. Stage eindverslag. Stage Cordaan Thuiszorg.

Nikki van der Meer. Stage eindverslag. Stage Cordaan Thuiszorg. Nikki van der Meer. Stage eindverslag Stage Cordaan Thuiszorg. Klas: lv13-4agz2 Student nummer: 500631386 Docentbegeleider: Marieke Vugts Werkbegeleider: Linda Pieterse Praktijkopleider: Evelien Rijkhoff

Nadere informatie

Opleiding Verpleegkunde Stage-opdrachten jaar 3

Opleiding Verpleegkunde Stage-opdrachten jaar 3 Opleiding Verpleegkunde Stage-opdrachten jaar 3 Handleiding Voltijd Jaar 3 Studiejaar 2015-2016 Stage-opdrachten Tijdens stage 3 worden 4 stage-opdrachten gemaakt (waarvan opdracht 1 als toets voor de

Nadere informatie

KLINISCH REDENEREN: CENTRAAL IN DE VERPLEEGKUNDIGE BEROEPSUITOEFENING. CHE 26 oktober 2016 Jos Dobber

KLINISCH REDENEREN: CENTRAAL IN DE VERPLEEGKUNDIGE BEROEPSUITOEFENING. CHE 26 oktober 2016 Jos Dobber KLINISCH REDENEREN: CENTRAAL IN DE VERPLEEGKUNDIGE BEROEPSUITOEFENING CHE 26 oktober 2016 Jos Dobber KLINISCH REDENEREN het continue proces van kritisch denken, gegevensverzameling en analyse, gericht

Nadere informatie

Stagewerkplan. Stage mogelijkheid voor titel stagewerkplan / foto e.d.

Stagewerkplan. Stage mogelijkheid voor titel stagewerkplan / foto e.d. De teksten in blauw zijn toelichtingen als ondersteuning bij het schrijven van een stagewerkplan. Werkbegeleiders en docentbegeleiders kunnen deze toelichtingen gebruiken bij het geven van feedback en

Nadere informatie

Functionele diagnostiek bij langdurige eetstoornissen

Functionele diagnostiek bij langdurige eetstoornissen Functionele diagnostiek bij langdurige eetstoornissen OP BASIS VAN ICF MARIETA VERHOEVEN VERPLEEGKUNDIG SPECIALIST I.O. COGNITIEF GEDRAGSTHERAPEUTISCH WERKER VGCT Ernstige en langdurige eetstoornis Definitie

Nadere informatie

Gespreksdocument Inleiding Doel Werkwijze

Gespreksdocument Inleiding Doel Werkwijze Gespreksdocument Inleiding Het portfolio is gevuld met bewijslast voor de behaalde competenties op het gevraagde niveau Het laatste studiepunt wordt behaald met het schrijven van het gespreksdocument.

Nadere informatie

STARTDOCUMENT STAGE JAAR 1 Basisdocument voor student, werk-/praktijkbegeleider en instellingsdocent

STARTDOCUMENT STAGE JAAR 1 Basisdocument voor student, werk-/praktijkbegeleider en instellingsdocent STARTDOCUMENT STAGE JAAR 1 Basisdocument voor student, werk-/praktijkbegeleider en instellingsdocent Naam student: Studentnummer: Klas: SLC coach: Stageperiode leerjaar 1: Code kwartaal 3: OVKKPB01P1 Code

Nadere informatie

FORMULIER TUSSENEVALUATIE STAGE 4 In te vullen door de werkbegeleider

FORMULIER TUSSENEVALUATIE STAGE 4 In te vullen door de werkbegeleider FORMULIER TUSSENEVALUATIE STAGE 4 In te vullen door de werkbegeleider Stagiaire: Groep : Periode: Instelling: Adres: Afdeling: Verzuim: dagen Docentbegeleider: Werkbegeleider: In de tussenevaluatie is

Nadere informatie

Klinisch onderwijs (Z09426) 1. Stage-opdracht

Klinisch onderwijs (Z09426) 1. Stage-opdracht Klinisch onderwijs (Z09426) 1 Thomas More Kempen Stage-opdracht C A M P U S Turnhout Unit Gezondheidszorg Verpleegkunde OPO Klinisch onderwijs VE 3 (Z15425) VE BRUG VRVE NW (Z15432) VE BRUG NW (Z15396)

Nadere informatie

Plan van aanpak. Module Verdieping in de beroepspraktijk. Preventie en behandeling van het delier bij klinische patiënten van 70 jaar en ouder.

Plan van aanpak. Module Verdieping in de beroepspraktijk. Preventie en behandeling van het delier bij klinische patiënten van 70 jaar en ouder. Plan van aanpak Module Verdieping in de beroepspraktijk Preventie en behandeling van het delier bij klinische patiënten van 70 jaar en ouder. Naam : Renate Agterhof Student nummer : 1002628 E-mailadres

Nadere informatie

6 Kern van de verpleegkundige en verzorgende beroepen

6 Kern van de verpleegkundige en verzorgende beroepen 6 Kern van de verpleegkundige en verzorgende beroepen In dit hoofdstuk staan de uiteindelijke opgestelde beschrijvingen van de kernen van de verpleegkundige en verzorgende beroepen, inclusief het voorstel

Nadere informatie

VERPLEEGBELEID. Hoorcollege Robert Wagensveld Jaar 3 HBOV

VERPLEEGBELEID. Hoorcollege Robert Wagensveld Jaar 3 HBOV VERPLEEGBELEID Hoorcollege 04-03-2013 Robert Wagensveld Jaar 3 HBOV SITUATIES: ROND 1 PATIËNT OF ROND EEN PATIËNTENGROEP: - Iedereen in het team handelt anders. - Eeuwige discussies over hoe er in een

Nadere informatie

De Haagse Hogeschool Faculteit voor gezondheid, voeding en sport. HBO-Verpleegkunde Voltijd/Deeltijd/Duaal Studiejaar: Jaar: 4

De Haagse Hogeschool Faculteit voor gezondheid, voeding en sport. HBO-Verpleegkunde Voltijd/Deeltijd/Duaal Studiejaar: Jaar: 4 De Haagse Hogeschool Faculteit voor gezondheid, voeding en sport HBO-Verpleegkunde Voltijd/Deeltijd/Duaal Studiejaar: 216-21 Jaar: Afstudeerfase Onderdeel: Meesterproefgesprek Rol van zorgverlener, regisseur,

Nadere informatie

Gespreksdocument Handleiding Eindgesprek

Gespreksdocument Handleiding Eindgesprek Gespreksdocument Handleiding Eindgesprek Opleiding tot radiodiagnostisch/radiotherapeutisch laborant Datum Maart 2017 Versie 1 Versie 1 maart 2017 Handleiding Eindgesprek Radiodiagnostisch Therapeutisch

Nadere informatie

OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE. Ondersteuningsmagazijn gevorderd 1 BEROEPSTAAK E

OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE. Ondersteuningsmagazijn gevorderd 1 BEROEPSTAAK E OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE Ondersteuningsmagazijn gevorderd 1 BEROEPSTAAK E Albeda college Branche gezondheidszorg Kwalificatieniveau 4 Cohort: 2009-2010 Versie: 3 Fase: Gevorderd 1 Naam Student:.

Nadere informatie

Samenvatting leerstof Geriatrie opleiding

Samenvatting leerstof Geriatrie opleiding Samenvatting leerstof Geriatrie opleiding Klinisch redeneren doen we in feite al heel lang. VUmc Amstel Academie heeft hiervoor een systematiek ontwikkeld, klinisch redeneren in 6 stappen, om gedetailleerd

Nadere informatie

Opleiding Verpleegkunde. Stagegids Stages 3-1 en 3-3 AIZ

Opleiding Verpleegkunde. Stagegids Stages 3-1 en 3-3 AIZ Amsterdam School of Health Professions (ASHP) Opleiding Verpleegkunde Stagegids Stages 3-1 en 3-3 AIZ Studiehandleiding AIZ Jaar 3, Semester 1 en 2 Studiejaar 2013-2014 Amsterdam School of Health Professions

Nadere informatie

Opleiding Verpleegkunde Leerondersteuning Stage (LOS)

Opleiding Verpleegkunde Leerondersteuning Stage (LOS) Opleiding Verpleegkunde Leerondersteuning Stage (LOS) Handleiding Voltijd Jaar 3 Studiejaar 2015-2016 Inleiding Tijdens de stage zijn er zeven leerondersteuningsbijeenkomsten (LOS-bijeenkomsten). Het onderwijs

Nadere informatie

Workshop 6: Klinisch redeneren bij indicatiestelling

Workshop 6: Klinisch redeneren bij indicatiestelling Workshop 6: Klinisch redeneren bij indicatiestelling Bijdrage GrowWork Alumnidag Christelijke Hogeschool Ede Klinisch Redeneren: de praktijk van iedere dag 20 oktober 2016 Voorstellen GrowWork is een dienstverlener

Nadere informatie

Inhoud. Marieke Schuurmans. Lia van Straalen en Mariël Kanne. 1 De verpleegkundige van de toekomst... 1

Inhoud. Marieke Schuurmans. Lia van Straalen en Mariël Kanne. 1 De verpleegkundige van de toekomst... 1 VI Inhoud 1 De verpleegkundige van de toekomst.... 1 Marieke Schuurmans 1.1 Inleiding.... 2 1.2 Verplegen.... 2 1.2.1 Gezondheid.... 3 1.2.2 Ziekte... 3 1.2.3 Zelfzorg, zelfredzaamheid en zelfmanagement............................................

Nadere informatie

1 Toelichting. 1.1 Achtergrondinformatie

1 Toelichting. 1.1 Achtergrondinformatie Samenwerken voor Optimale Zorg en Preventie / Master Erasmusarts 2020 / Patiënt volgen Patiënt volgen a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a

Nadere informatie

STARTDOCUMENT Praktijk/werk leerjaar 1 OVM Kwartaal 1 en 2 Basisdocument voor student, werk-/praktijkbegeleider en instellingsdocent

STARTDOCUMENT Praktijk/werk leerjaar 1 OVM Kwartaal 1 en 2 Basisdocument voor student, werk-/praktijkbegeleider en instellingsdocent STARTDOCUMENT Praktijk/werk leerjaar 1 OVM Kwartaal 1 en 2 Basisdocument voor student, werk-/praktijkbegeleider en instellingsdocent Datum: Naam Student: Studentnummer: Klas: Werkperiode: Instellingsdocent

Nadere informatie

Klinisch redeneren. José Harmsen Goossens Docent verpleegkunde Hogeschool van Amsterdam Verpleegkundig consulent geriatrie AMC Amsterdam

Klinisch redeneren. José Harmsen Goossens Docent verpleegkunde Hogeschool van Amsterdam Verpleegkundig consulent geriatrie AMC Amsterdam Klinisch redeneren José Harmsen Goossens Docent verpleegkunde Hogeschool van Amsterdam Verpleegkundig consulent geriatrie AMC Amsterdam WAT IS KLINISCH REDENEREN? Redeneren staat in dienst van het nemen

Nadere informatie

Klinisch redeneren. José Harmsen Goossens Docent verpleegkunde Hogeschool van Amsterdam Verpleegkundig consulent geriatrie AMC Amsterdam

Klinisch redeneren. José Harmsen Goossens Docent verpleegkunde Hogeschool van Amsterdam Verpleegkundig consulent geriatrie AMC Amsterdam Klinisch redeneren José Harmsen Goossens Docent verpleegkunde Hogeschool van Amsterdam Verpleegkundig consulent geriatrie AMC Amsterdam DISCLOSURE BELANGEN SPREKER (potentiële) belangenverstrengeling Geen

Nadere informatie

Beoordelingsformulier Proeve van Bekwaamheid 2 (Rol Ontwerper) 3.12

Beoordelingsformulier Proeve van Bekwaamheid 2 (Rol Ontwerper) 3.12 Beoordelingsformulier Proeve van Bekwaamheid 2 (Rol Ontwerper) 3.12 Naam student: Studentnummer: Naam beoordelende docent: Datum: Toets code Osiris: Algemene eisen (voor een voldoende beoordeling van het

Nadere informatie

Evaluatie stage extra muros

Evaluatie stage extra muros Evaluatie stage extra muros Naam student: Stageplaats: Stagemeester ZIV Nummer : Stageperiode : Een competentie is het vermogen om adequaat te functioneren in een bepaalde (beroeps)context door het kiezen

Nadere informatie

Stagewerkplan Naam student evt. vermelding stage-organisatie (naam/logo)

Stagewerkplan Naam student evt. vermelding stage-organisatie (naam/logo) De teksten in paars zijn toelichtingen als ondersteuning bij het schrijven van een stagewerkplan. Werkbegeleiders en docentbegeleiders kunnen deze toelichtingen gebruiken bij het geven van feedback en

Nadere informatie

Instituut voor Gezondheidszorg

Instituut voor Gezondheidszorg Instituut voor Gezondheidszorg Praktijkbeoordelingsformulier Opleiding Verpleegkunde Hogeschool Rotterdam Studiejaar 1 Naam Student: Studentnummer: Praktijkbeoordelingsformulier opleiding Verpleegkunde

Nadere informatie

Opleiding Verpleegkunde. Stagegids. AIZ: Stage 3.1 en 3.3. Stagegids stage 3.1 en 3.3

Opleiding Verpleegkunde. Stagegids. AIZ: Stage 3.1 en 3.3. Stagegids stage 3.1 en 3.3 Opleiding Verpleegkunde Stagegids AIZ: Stage 3.1 en 3.3 Stagegids stage 3.1 en 3.3 Jaar 3 AIZ Studiejaar 2015-2016 Amsterdam School of Health Professions Opleiding Verpleegkunde Tafelbergweg 51 1105 BD

Nadere informatie

Verslag tussenbeoordeling

Verslag tussenbeoordeling Verslag tussenbeoordeling Naam: Henrike van Aller Stage: 4.1 Datum: Donderdag 27-11-2016 Aanwezig: Miranda Koning, Kelly Zuurendonk, Britta Batenburg, Hellen Brakkee en Henrike van Aller Gespreksthema

Nadere informatie

PROEVE VAN BEKWAAMHEID

PROEVE VAN BEKWAAMHEID PROEVE VAN BEKWAAMHEID Inleiding Doel van deze opdracht is het methodisch werken te bevorderen en toe te passen. Het is een methode die moet leiden tot het vaststellen van de meest geschikte verpleegkundige

Nadere informatie

VAN ZORG NAAR PREVENTIE

VAN ZORG NAAR PREVENTIE VAN ZORG NAAR PREVENTIE Jaap van der Stel Jaap van der Stel Lector GGz Hogeschool Leiden Brijder-Parnassia GGZ ingeest Legitimatie psychische gezondheidszorg Legitimiteit van de psychische gezondheidszorg

Nadere informatie

Kansen en uitdagingen van de verpleegkundig specialist: profilering

Kansen en uitdagingen van de verpleegkundig specialist: profilering Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Geen Multidisciplinair symposium MS Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of

Nadere informatie

Visie Dimence Groep op VerpleGinG en VerzorGinG

Visie Dimence Groep op VerpleGinG en VerzorGinG Visie Dimence Groep op verpleging en verzorging Visie Dimence Groep op verpleging en verzorging De zorg verandert en vindt zoveel mogelijk thuis of dichtbij huis plaats. Er worden minder mensen opgenomen

Nadere informatie

Beroepsproduct Project Wetenschap en technologie op de basisschool

Beroepsproduct Project Wetenschap en technologie op de basisschool Beroepsproduct Project Wetenschap en technologie op de basisschool In dit beroepsproduct ontwerp je onderwijs op het gebied van Wetenschap en technologie voor de basisschool. Uitgangspunt bij je onderwijsontwerp

Nadere informatie

STARTDOCUMENT STAGE VMH Basisdocument voor student, werk-/praktijkbegeleider en instellingsdocent

STARTDOCUMENT STAGE VMH Basisdocument voor student, werk-/praktijkbegeleider en instellingsdocent STARTDOCUMENT STAGE VMH Basisdocument voor student, werk-/praktijkbegeleider en instellingsdocent Naam student: Studentnummer: Klas: Voltijd/Deeltijd SLC coach: Code kwartaal 2 : OVKSTH01P1 studiepunten:

Nadere informatie

Onderscheid door Kwaliteit

Onderscheid door Kwaliteit Onderscheid door Kwaliteit 2010 Algemeen Binnen de intensieve overeenkomst fysiotherapie 2010 verwachten wij van u 1, en de fysiotherapeuten vallend onder uw overeenkomst, een succesvol afgeronde toets

Nadere informatie

Richtlijnen Verslaglegging AG

Richtlijnen Verslaglegging AG School voor gezondheidszorg en welzijn Opleiding AG Verlengde Visserstraat 20 Groningen T: 050-3688 300 Richtlijnen Verslaglegging AG Noorderpoort School voor gezondheidszorg en welzijn MF JL GB TvB Pagina

Nadere informatie

Een holistische benadering door klinisch redeneren

Een holistische benadering door klinisch redeneren Een holistische benadering door klinisch redeneren Barbara van der Meij (Links), Halime Ozturk (rechts) Publicatiedatum: 14-02-2014 Klinisch redeneren lijkt hét middel om de diëtetiek naar een hoger niveau

Nadere informatie

Visie op verpleegkundige professionaliteit

Visie op verpleegkundige professionaliteit Visie op verpleegkundige professionaliteit Verpleegkundige professionaliteit en trots Verpleegkundigen zijn van cruciaal belang voor het leveren van kwalitatief hoogstaande zorg in het MCL. De afgelopen

Nadere informatie

Bijlage Beroepscompetenties Optometristen

Bijlage Beroepscompetenties Optometristen Let op! Dit formulier kunt u het beste downloaden en digitaal invullen. Daarna uitprinten, ondertekenen en retour sturen. Bijlage Beroepscompetenties Optometristen Deze bijlage is een verplicht onderdeel

Nadere informatie

Programma van toetsing tot september 2015 Versie 1.1 Con Amore B.V.

Programma van toetsing tot september 2015 Versie 1.1 Con Amore B.V. Programma van toetsing tot september 2015 Programma van toetsing tot september 2015 Versie 1.1 Con Amore B.V. Inleiding Voor studenten die zijn begonnen met het curriculum voor september 2015 is het oude

Nadere informatie

Informatiebrochure Deskundigheidsbevordering Wijkverpleegkundige Indiceren en organiseren van zorg

Informatiebrochure Deskundigheidsbevordering Wijkverpleegkundige Indiceren en organiseren van zorg Informatiebrochure Deskundigheidsbevordering Wijkverpleegkundige Indiceren en organiseren van zorg AVZN Deskundigheidsbevordering wijkverpleegkundigen 2015 Pagina 1 van 8 AVZN Deskundigheidsbevordering

Nadere informatie

VE - 2 (Z14352) VE BRUG VRVE NW (Z15432)

VE - 2 (Z14352) VE BRUG VRVE NW (Z15432) Titel 1 Thomas More Kempen Stage - opdracht C A M P U S Turnhout Unit Gezondheidszorg Verpleegkunde OPO Klinisch onderwijs VE - 2 (Z14352) VE BRUG VRVE NW (Z15432) Academiejaar: 2018-2019 Inhoudstafel

Nadere informatie

Het ICF schema ziet er als volgt uit. (Schema uit hoofdtekst hier opnemen)

Het ICF schema ziet er als volgt uit. (Schema uit hoofdtekst hier opnemen) 1 International Classification of Functioning, Disability and Health Het ICF-Schema ICF staat voor; International Classification of Functioning, Disability and Health. Het ICF-schema biedt een internationaal

Nadere informatie

MedPsych Center (MPC) Voor klinische patiënten

MedPsych Center (MPC) Voor klinische patiënten MedPsych Center (MPC) Voor klinische patiënten Brengt medische en psychische kennis samen MedPsych Center (MPC) voor klinische patiënten 1. Welkom 3 2. Voor welke patiënten is de MPU bedoeld? 3 3. Wachtlijst

Nadere informatie

MBO-OPLEIDING VERZORGENDE IG

MBO-OPLEIDING VERZORGENDE IG TOTAALOVERZICHT BEHAALDE RESULTATEN BPV MBO-OPLEIDING VERZORGENDE IG Naam Studentnummer School BPV AANTAL UREN 360 GRADEN FEEDBACK BEROEPSHOUDING VAN TOT NIET VAN TOT NIET VAN TOT NIET VAN TOT NIET VAN

Nadere informatie

Toekomstbestendige beroepen in de verpleging en verzorging

Toekomstbestendige beroepen in de verpleging en verzorging Toekomstbestendige beroepen in de verpleging en verzorging Beroepsprofiel verzorgende IG altijd dichtbij werkt voor DE ZORG www.nu91.nl Landelijk Overleg Opleidingen Verpleegkunde Een nieuw beroepsprofiel:

Nadere informatie

De regels zijn gelijk. Toch is iedereen anders. Wlz-toegangscriteria voor cliënten met een psychische stoornis

De regels zijn gelijk. Toch is iedereen anders. Wlz-toegangscriteria voor cliënten met een psychische stoornis De regels zijn gelijk. Toch is iedereen anders. Wlz-toegangscriteria voor cliënten met een psychische stoornis De Wet langdurige zorg (Wlz) wordt ook toegankelijk gemaakt voor cliënten vanaf 18 jaar met

Nadere informatie

Aanpassingen examens 2018 Maatschappelijke zorg

Aanpassingen examens 2018 Maatschappelijke zorg Examens serie 2018 Maatschappelijke Zorg Examen Opmerkingen Niet aanpassen Aanpassen aug. 2018 Opmerking OTL Alle examens Geen consequent gebruik in het benoemen van examennummer (voorblad, bovenaan rechts).

Nadere informatie

In de praktijk (en later in projectgroepen) leer je op een andere manier dan op school.

In de praktijk (en later in projectgroepen) leer je op een andere manier dan op school. Handleiding leerverslag. Inleiding In de praktijk (en later in projectgroepen) leer je op een andere manier dan op school. Binnen de HBO-V opleiding neemt bovengenoemde vorm van leren veel tijd in beslag

Nadere informatie

Aanpassingen examens 2018 Maatschappelijke zorg

Aanpassingen examens 2018 Maatschappelijke zorg Examens serie 2018 Maatschappelijke Zorg Examen Opmerkingen Niet aanpassen Aanpassen aug. 2018 Opmerking OTL Alle examens Geen consequent gebruik in het benoemen van examennummer (voorblad, bovenaan rechts).

Nadere informatie

Stageverslag Keuzestage Module 8

Stageverslag Keuzestage Module 8 Stageverslag Keuzestage Module 8 Naam: Esther Boers Studentnummer: 10043632 Opleiding: Huidtherapie Klas: HDT 2H Datum: 10 juli 2012 1 Inhoud Stageplaats 3 Leerproces. 4 Voornemens. 4 Proces 5 Resultaat

Nadere informatie

Verzorgende-IG basisdeel kerntaak 1 werkproces 5 oefenopdracht C

Verzorgende-IG basisdeel kerntaak 1 werkproces 5 oefenopdracht C VZ-B-K1-W5-C Voert verpleegtechnische handelingen uit Verzorgende-IG basisdeel kerntaak 1 werkproces 5 oefenopdracht C Bij voorbehouden handelingen geldt dat je bevoegd en bekwaam moet zijn om deze te

Nadere informatie

STUDIESUCCES KOPZORGEN VAN STUDENTEN. ICF schema OPLOSSING? Privé omstandigheden. Dealen met de beperking. Werk Zorgtaken Woonsituatie Sociale druk

STUDIESUCCES KOPZORGEN VAN STUDENTEN. ICF schema OPLOSSING? Privé omstandigheden. Dealen met de beperking. Werk Zorgtaken Woonsituatie Sociale druk STUDIESUCCES KOPZORGEN VAN STUDENTEN Individuele begeleiding van studenten met psychische beperkingen bij het volhouden van de opleiding Symposium Success@School 29 november 2018 Franca Hiddink Hanzehogeschool

Nadere informatie

De Haagse Hogeschool Academie voor Gezondheid. HBO-Verpleegkunde - Deeltijd Studiejaar: Jaar/periode:

De Haagse Hogeschool Academie voor Gezondheid. HBO-Verpleegkunde - Deeltijd Studiejaar: Jaar/periode: De Haagse Hogeschool Academie voor Gezondheid HBO-Verpleegkunde - Deeltijd Studiejaar: 2015-2016 Jaar/periode: 1.3-1.4 Blokboek Algemene Gezondheidszorg (AGZ) Onderdeel: Ervaringsreflectieleerlijn Blokboek

Nadere informatie

Tijd Doel Werkvorm Benodigdheden

Tijd Doel Werkvorm Benodigdheden Module 1 Inhoud programma: Nieuw beroepsprofiel Bachelor Nursing 2020. Informatie over het nieuwe beroepsprofiel t.a.v. praktijkleren, CanMEDS-rollen. Stagewerkplan/portfolio, opstellen leerdoel, begeleiden

Nadere informatie

Rollen en competenties

Rollen en competenties Het praktijkleren Rollen en competenties Tijdens deze praktijkleerperiode werk je aan het ontwikkelen van de onderstaande competenties tot minimaal niveau 2 of 3. Het is mogelijk competenties op een hoger

Nadere informatie

Programma van toetsing

Programma van toetsing Programma van toetsing Inleiding In samenwerking met onderwijskundige experts hebben we ons programma van toetsing ontworpen. Het programma van toetsing is gevarieerd en bevat naast kennistoetsen en beoordelingen

Nadere informatie

Opleiding Verpleegkunde. Onderwijsgroep (OWG)

Opleiding Verpleegkunde. Onderwijsgroep (OWG) Opleiding Verpleegkunde Onderwijsgroep (OWG) Handleiding Jaar 2 Voltijd Studiejaar 2013-2014 INLEIDING Doelstelling van OWG Tijdens de stage zijn er zes OWG- bijeenkomsten. In dit deel staat de praktische

Nadere informatie

OPLEIDING tot MBO - VERPLEEGKUNDIGE TOETS BEROEPSOPDRACHT. Ondersteunen bij begeleiden. Beroepstaak C. Niveau Gevorderd 2

OPLEIDING tot MBO - VERPLEEGKUNDIGE TOETS BEROEPSOPDRACHT. Ondersteunen bij begeleiden. Beroepstaak C. Niveau Gevorderd 2 OPLEIDING tot MBO - VERPLEEGKUNDIGE TOETS BEROEPSOPDRACHT Ondersteunen bij begeleiden Beroepstaak C Niveau Gevorderd 2 Datum: Juni 2012 Cohort: 2012-2013 KD: 2009-2010 INLEIDING Binnenkort ga je de toets

Nadere informatie

Opleiding tot Infant Mental Health generalist

Opleiding tot Infant Mental Health generalist me nse nkennis Opleiding tot Infant Mental Health generalist it takes a village to raise a child De kern van Infant Mental Health is het belang van de band tussen de ouder en het nog ongeboren of heel

Nadere informatie

Opleiding Verpleegkunde. Stagegids. AIZ: Stage 2.1. Stagegids stage 2.1

Opleiding Verpleegkunde. Stagegids. AIZ: Stage 2.1. Stagegids stage 2.1 Opleiding Verpleegkunde Stagegids AIZ: Stage 2.1 Stagegids stage 2.1 Jaar 2 AIZ Studiejaar 2015-2016 Amsterdam School of Health Professions Opleiding Verpleegkunde Tafelbergweg 51 1105 BD Amsterdam T 020

Nadere informatie

Toetsregeling Beroepsvaardigheden en thema s B1.1

Toetsregeling Beroepsvaardigheden en thema s B1.1 Toetsregeling Beroepsvaardigheden en thema s B. studiejaar 25-26 Bacheloropleiding Geneeskunde Radboudumc Deze regeling is van kracht vanaf 3 augustus 25. ) Begripsbepaling Het tentamen Beroepsvaardigheden

Nadere informatie

PROEVE VAN BEKWAAMHEID

PROEVE VAN BEKWAAMHEID PROEVE VAN BEKWAAMHEID Inleiding Doel van deze opdracht is het methodisch werken te bevorderen en toe te passen. Het is een methode die moet leiden tot het vaststellen van de meest geschikte zorgproblemen

Nadere informatie

Internationale classificatie van het menselijk functioneren of ICF- CY 1

Internationale classificatie van het menselijk functioneren of ICF- CY 1 Internationale classificatie van het menselijk functioneren of ICF- CY 1 ICF 2 staat voor International Classification of Functioning, Disability and Health en is een classificatiesysteem van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Nadere informatie

Ondersteunen bij persoonlijke basiszorg

Ondersteunen bij persoonlijke basiszorg Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Ondersteunen bij persoonlijke basiszorg Crebonummer 95530 en 95520 Opleiding Verzorgende IG Kwalificatieniveau 3 MBO Verpleegkundige Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Nadere informatie

Opleiding Verpleegkunde. Stagegids. Jaar 3. Jaar 3 Studiejaar 2014-2015 17-9-2014 versie 4

Opleiding Verpleegkunde. Stagegids. Jaar 3. Jaar 3 Studiejaar 2014-2015 17-9-2014 versie 4 Opleiding Verpleegkunde Stagegids Jaar 3 Stagegids Voltijd Jaar 3 Studiejaar 2014-2015 17-9-2014 versie 4 Amsterdam School of Health Professions Opleiding Verpleegkunde Tafelbergweg 51 1105 BD Amsterdam

Nadere informatie

Doorstroom naar niveau 3 Zorg en Welzijn

Doorstroom naar niveau 3 Zorg en Welzijn Keuzedeel mbo Doorstroom naar niveau 3 Zorg en Welzijn gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0207 Penvoerder: Sectorkamer zorg, welzijn en sport Gevalideerd door: Sectorkamer Zorg, welzijn

Nadere informatie

Kerntaak 3 opleiding doktersassistent: Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken

Kerntaak 3 opleiding doktersassistent: Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken Proeve van bekwaamheid Kerntaak 3 opleiding doktersassistent: Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken Ter beoordeling van de werkprocessen 3.1, 3.2, 3.3 en 3.4 worden (onderzoeks)opdrachten

Nadere informatie

Cursus. Moeilijk bereikbare doelgroepen

Cursus. Moeilijk bereikbare doelgroepen Cursus Moeilijk bereikbare doelgroepen Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Ingrid Mulder Inhoudelijke redactie: Floortje Vissers Titel: Moeilijk

Nadere informatie

Positioneren van de SPV

Positioneren van de SPV Regiobijeenkomst SPV-en Friesland 27 november 2014 Positioneren van de SPV Gerard Lohuis Historie van SPV Eind jaren 60 vorige eeuw - Opnamebekorten - Opname voorkomen - Professional die in de thuissituatie

Nadere informatie

Deeltaak 9.2a en b Public Health groepsvoorlichting

Deeltaak 9.2a en b Public Health groepsvoorlichting Deeltaak 9.2a en b Public Health groepsvoorlichting Opdracht De opdracht wordt in het VHO 9.4 Groepsvoorlichting (module 9) geïntroduceerd en toegelicht. Doel van de opdracht Je kunt groepsvoorlichting

Nadere informatie

Programma van toetsing

Programma van toetsing Programma van toetsing Programma van toetsing Versie 1.1 Con Amore B.V. Inleiding In samenwerking met onderwijskundige experts hebben we een nieuw programma van toetsing ontworpen. We zijn afgestapt van

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 11 DEEL 1 HET BEROEP VAN DE MBO-VERPLEEGKUNDIGE 13

Inhoud. Voorwoord 11 DEEL 1 HET BEROEP VAN DE MBO-VERPLEEGKUNDIGE 13 Inhoud Voorwoord 11 DEEL 1 HET BEROEP VAN DE MBO-VERPLEEGKUNDIGE 13 1 Waar gaat het om in de verpleging? 15 1.1 Oriëntatie op het beroep van mbo-verpleegkundige 15 1.1.1 Inhoud van het beroep 16 1.1.2

Nadere informatie

KWALITEITSONTWIKKELING GGZ

KWALITEITSONTWIKKELING GGZ KWALITEITSONTWIKKELING GGZ Kwalitatief goede zorg tegen aanvaardbare kosten Door Sebastiaan Baan Korte uitleg animatie: https://youtu.be/dl6n5hix2d Y 2 NETWERK KWALITEITSONTWIKKELING GGZ Landelijk Platform

Nadere informatie

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Leg het fundament Crebonummer 91370 Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE 1 e herziene druk: november 2013 ISBN:

Nadere informatie

Beleidsregels indicatiestelling AWBZ 2010. Bijlage 7. Behandeling

Beleidsregels indicatiestelling AWBZ 2010. Bijlage 7. Behandeling 2010 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Doelstelling functie 4 2.1 Algemeen 4 2.2 Aanvullende functionele diagnostiek 5 2.3 Kortdurende behandeling gericht op herstel en/of het aanleren van vaardigheden of

Nadere informatie

Opleiding Verpleegkunde. Stagegids. Jaar 1. Voltijd / AIZ/ Duaal GGZ. Jaar 1 Studiejaar 2014-2015 29-10-2014 versie 1.5

Opleiding Verpleegkunde. Stagegids. Jaar 1. Voltijd / AIZ/ Duaal GGZ. Jaar 1 Studiejaar 2014-2015 29-10-2014 versie 1.5 Opleiding Verpleegkunde Stagegids Jaar 1 Stagegids Voltijd / AIZ/ Duaal GGZ Jaar 1 Studiejaar 2014-2015 29-10-2014 versie 1.5 Amsterdam School of Health Professions Opleiding Verpleegkunde Tafelbergweg

Nadere informatie

Opdracht 1: Oefen het op- of bijstellen van het zorgplan

Opdracht 1: Oefen het op- of bijstellen van het zorgplan VZ-B1-K1-WP3-C Stelt (mede) het zorgplan op Verzorgende IG basisdeel kerntaak 1 werkproces 3 oefenopdracht C In deze opdracht ga je ter voorbereiding van het examen oefenen met het opstellen van het zorgplan.

Nadere informatie

Ondersteunen bij persoonlijke basiszorg

Ondersteunen bij persoonlijke basiszorg Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Ondersteunen bij persoonlijke basiszorg Crebonummer 94830 en 93510 Opleiding Verzorgende IG Kwalificatieniveau 3 MBO Verpleegkundige Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Nadere informatie

Beleidsregels indicatiestelling AWBZ Bijlage 7. Behandeling

Beleidsregels indicatiestelling AWBZ Bijlage 7. Behandeling 2009 Versie 1 januari 2009 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Doelstelling functie 4 2.1 Algemeen 4 2.2 Aanvullende functionele diagnostiek 4 2.3 Kortdurende behandeling gericht op herstel en/of het aanleren

Nadere informatie

Opleiding Verpleegkunde. Leerondersteuning stage LOS

Opleiding Verpleegkunde. Leerondersteuning stage LOS Opleiding Verpleegkunde Leerondersteuning stage LOS Handleiding Jaar 4 Voltijd Studiejaar 2015-2016 INLEIDING Leerondersteuning stage (LOS) staat in het teken van optimaal leren tijdens stages. De vierdejaarsstudent

Nadere informatie

TRANSITIE IN DE GGZ Introductie van de basis ggz

TRANSITIE IN DE GGZ Introductie van de basis ggz TRANSITIE IN DE GGZ Introductie van de basis ggz Fennie Zwanepol, directeur Indigo Centraal, 4 november 2013 / 1 2 vragen Wat is in 2020 de ideale situatie in Lelystad op het gebied van de basis-ggz? Waar

Nadere informatie

Opleiding Verpleegkunde. Opdracht afstuderen: Implementeren

Opleiding Verpleegkunde. Opdracht afstuderen: Implementeren Opleiding Verpleegkunde Opdracht afstuderen: Implementeren Handleiding Jaar 4 Voltijd Studiejaar 2015-2016 ALGEMENE INFORMATIE Inleiding In het afstudeerjaar toont de bijna-afgestudeerde verpleegkundige

Nadere informatie

Reglement Bachelorscriptie Geschiedenis Vastgesteld op 1-9-2015, verbeterd en goedgekeurd door de examencommissie op 10-9- 2015

Reglement Bachelorscriptie Geschiedenis Vastgesteld op 1-9-2015, verbeterd en goedgekeurd door de examencommissie op 10-9- 2015 Faculteit der Geesteswetenschappen Afdeling Geschiedenis, Europese studies en Religiewetenschappen Spuistraat 134 1012 VB Amsterdam Datum 10-9-2015 Contactpersoon J.J.B.Turpijn@uva.nl Bijlagen Beoordelingsformulier

Nadere informatie

Bijlage 7 Profielen Goudvisteam

Bijlage 7 Profielen Goudvisteam Bijlage 7 Profielen Goudvisteam Profiel psycholoog/gedragswetenschapper Multidisciplinaire Carrousel Poli van de Goudvis Doelgroep: Kinderen tussen de 0 en 6 jaar waarbij er sprake is van bijzonderheden

Nadere informatie

Multimorbiditeit & Klinisch redeneren. Karin Timm Hester Vermeulen

Multimorbiditeit & Klinisch redeneren. Karin Timm Hester Vermeulen Multimorbiditeit & Klinisch redeneren Karin Timm Hester Vermeulen Mw B Voorstellen Gezondheidsprobleem Multimorbiditeit Twee of meer (chronische) ziekten tegelijkertijd Bijna 2 miljoen mensen! Bij 2/3

Nadere informatie